#1501 2011-03-27 20:43
- Bordás
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)
Barci 72!
Igen próbálj meg frontint vagy xanaxot, ezek nyugtató hatással vannak a bélre is, meg agyban próbálj meg úgy gondolkodni hogy minden rendben lesz nincs baj, és az ingert verd ki a fejedbõl, pozitívan. Ami az úti célod azt el fogod érni és közben ne gondolj arra hogy mi lesz ha nincs budi meg ilyenek, sokat számít agyilag hogy látod a dolgokat...
Üdv!
Nincs jelen
#1502 2011-03-27 21:07
- pt
- Tag
Bordás!
Így van, mikor bennem a gyógyszer ez mûködik is. Ha nincs bennem akkor meg hiába akarok másra gondolni, sikerül pár másodpercre, lehet, de aztán megint sehol sem vagyok és gázosodok, puffadok.....stb.
Nincs jelen
#1503 2011-03-28 21:08
- Pszi23
- Tag
Sziasztok!
Bocsánat az off témáért! Én nem betegként írok, csak a témában kutatok. Ha szeretnétek részt venni egy érzelmi élet életminõségre való hatását vizsgáló kutatásában, akkor a kérdõív linkjét megtaláljátok a Kérdõívek fórum 133. hosszászólásában.
Köszönöm mindenki segítségét, aki hozzájárul a kitöltéssel a kutatáshoz, és bocsánat, ha valakit zavartam!
Nincs jelen
#1504 2011-03-29 22:42
- pt
- Tag
Nem voltam pár napig, de nem nagyon telik a fórum. Jól elvoltam a napokban, kivéve a mai napot, mert ma vizsgáztam és 3x mentem wc-re nagy hirtelen reggelrõl......biztos a nagy izgalom miatt, pedig bevettem a gyógyszereket. Mondjuk mire hatott addigra megvolt a 3 wc, utána el is voltam egész nap. Holnap ismét nagy meló lesz, 1 hétig is eltarthat, nem tudom, hogy bírom ki, majd beszámolok, ha lesz net. lehetõség meló után, vagy legkésõbb ha hazaérek. Ha jól vagyok imádom az életet, ha rosszul vagyok akkor gyûlölöm.
Nincs jelen
#1505 2011-03-29 23:39
- Sa-ni
- Tag
Én spec azért nem írtam, mert nincs semmi új infóm. Kísérletezgetek a diétával, én minden (alkalmi, de persze a legrosszabbkor jövõ) elhasalás ellenére ebben látom a javulás lehetõségét. Évekig csak álmodhattam normális "egyvécés" napokról (de szar, ha az ember álmai itt ragadnak le...) és amióta számûztem a cukrot, riszt, búzalisztet és a vízben nem oldódó rostokat, és a kenyeret zabpehelylisztes otthoni gyártmányokkal pótolom, azért akadnak ilyen napok. Persze nem akkor, amikor legjobban kéne, de hát nem lehet minden tökéletes. Még.
Nem akarlak gyõzködni, de szerintem Te is javulnál, ha megpróbálnál szakítani az extrém étkezési szokásaiddal, mert olyan kajákat szoktál ideírni, hogy mikkel kínzod magad, hogy egy egészséges embernek sok lenne.
"Ha jól vagyok imádom az életet, ha rosszul vagyok akkor gyûlölöm." - hát ez már csak egy ilyen dolog. Sovány vigasz, hogy a pár jó pillanatért megéri. Ráadásul a jó pillanataim is meglehetõsen leredukálódtak,mert már bulizni,társaságba sem járok (egyáltalán nem, régen azért levonszoltam magam, ah jobban lettem), hogy alkohol-ügyben ne essek kísértésbe. Hiába, ez a hajó elment, mármint a buli-hajó, élhetek az emlékeimbõl, amik hálistennek vannak. Van sok minden más, amivel kitölteném a napjaimat, ha egy kicsit tervezhetõbbek lennének.
Nincs jelen
#1506 2011-03-31 20:24
- pt
- Tag
Ma jól elvoltam. A kajákkal csínján bánok jelenleg. Kerülöm a tejes dolgokat amik a legnagyobb ellenségem lettek, bár korábban a legjobb barátaim voltak. Kerülöm az olajjal megszívott dolgokat, mert úgy látom nagyon odatesz az is. Jobban bejön a természetes zsír és az azon sült dolgok.
Nincs jelen
#1507 2011-03-31 22:07
- Sa-ni
- Tag
Hidegen sajtolt olajat tudom ajánlani.
Nincs jelen
#1508 2011-04-02 12:02
- pt
- Tag
Okés......márkanév vagy feltalálhatóság? Gondolom, marha drága......akkor egyszerûbb a zsír.
Továbbra is azt vallom a stresszes helyzetek, berögzõdött fóbiák miatt jön elõ jobban a baj, mint sem ételek miatt. Persze a kaja is rásegít, mert ha idegbõl beindul a bélmozgás nem mindegy, hogy könnyen mozduló nehezen emészthetõ és esetleg alapból bél irritáló, emésztetlen dolgot kell e kidolgoznia vagy már megemésztett kemény, jól és gyorsan emészthetõ nehezem mozduló dolgot.
Ezt az elmúlt pár napban is tapasztaltam.
Ma pihenek, aztán holnaptól megint 3 nap autós meló vár rám. Teljesen jól elvagyok addig amíg el nem kell indulni. És a legrosszabb mikor egy idegennel kell elindulni.......
Csak a gyógyszerekkel sikerül, ha nem lennének akkor 100%, hogy képtelen lennék ezt végigcsinálni. Így is van 1-2 izzasztó fél órám, ha például késõn kapom be a bogyókat.....
Nincs jelen
#1509 2011-04-02 13:16
- Barci72
- Tag
Sziasztok!
Voltam a dokinál. Normix megint :( A Coderitrõl és Frontinról hallani sem akar, ahogy a hasfogó szerekrõl sem. De akkor hogy éljem a mindennapokat?! Most tényleg nagyon megszorított diétát tartok, oké, elvagyok, de idegileg akkor is megvisel. Tényleg fóbiám van? Nem tudom. Most a diétával itthon semmi problémám, ha indulni kell vhová, akkor elõ-elõjönnek a gondok. Poén :(, mert a gasztrós doki elõtt is megint helyzet volt, a rendelõben még 3x el kellett mennem. A szigorú diétával nincs hasmenés, "csak" hasfájás, és futási kényszer. Ha nem érzem magam biztonságban, szólni sem lehet hozzám, magamba fordulok, és kezdõdik a ceremónia. Hát ebbõl már nagyon elegem van. Ráadásul egy esküvõre is hivatalosak vagyunk, na, bele sem merek gondolni...
Bordás, köszönöm a soraidat! Tudod, a legnehezebb a dologban, hogy agyban rendezzem a gondomat. Lehet, hogy gyenge vagyok, mert inkább egy tablettától várnék gyógyulást :(
Szép tavaszi hétvégét Mindenkinek!
Nincs jelen
#1510 2011-04-02 16:59
- pt
- Tag
Normixeltem én is 2x. Semmi komoly eredmény. Gratula a gasztrós dokidnak. Õ biztos a saját szakterületén akar kizárólag eredményt elérni és nem mások szakterületén.
Sajnos könnyen veszi ezt egy külsõ szemlélõ, mert õ el sem tudja képzelni ezen kínokat amiket mi átélünk. Amikor öcsémnek ez elõjött akkor még kutya bajom nem volt. Én sem értettem mi a baja. Nem bírtam felfogni, hogy ezt nem lehet csak úgy kikapcsolni.
A doki ráér, próbálgat, ezt azt, te meg szenvedsz, nem tudsz dolgozni járni, nem tudod elhagyni a lakásodat, xarul vagy rengetegszer......
Ha esetleg mégis sikerül áttörést elérned a doki módszerével, írd meg. Nehogy lemaradjunk a tuti megoldásról.
Én még mindig esküszöm a coderit-n és frontin combo-ra, de ez sem mulasztja el sajnos örökre csak jó pár órára a gondokat. Viszont tudok munkába járni. Nekem ez nagyon fontos 32 évesen még. 60 évesen már kevésbé zavarna, elülögetnék a seggemen itthon a kis nyugdíjamból.....
Nincs jelen
#1511 2011-04-02 19:21
- Sa-ni
- Tag
Normix nekem speciel szart se ért, de itt a fórumon (másik topikban) olvastam olyat, hogy valakinek igen. Nekem is felírták vagy 3x, Klionnal együtt :S
Nincs jelen
#1512 2011-04-02 19:24
- Barci72
- Tag
Pt, ne tudd meg, mennyire ki vagyok akadva a doki miatt. Ráadásul amikor azt mondta, hogy a Smectát vagy a Lopediumot is minek szedem, hát majdnem ráborítottam az asztalt. Az ilyen dokik azt érik el, hogy a páciens önmagát kezdi el kúrálgatni, és a neten meg fû alatt szerez gyógyszert. Majd én is így fogok Coderitet felkutatni. Azért megyek dokihoz, mert xarul vagyok. Ha meg megunta a sirámaimat, akkor mondja meg, és keresek másik dokit :(
Én sem vagyok még aggastyán, a négy falon és a WC-n kívül szeretnék mást is látni a világból.
Nincs jelen
#1513 2011-04-02 19:30
- pozí
- Tag
Üdv mindenkinek!
Nem akarom elkiabálni, de 1 hónapos kísérletet tudtam le a coderit N tablettával és elég pozitív a végeredmény! (erre bizonyíték például a mai nap, amin órákig tudtam a párommal sétálni rosszullétek nélkül, sõt még ettem is házon kívül, amire jó ideje nem volt példa)
Én úgy érzem hatásos. Kis feszültség van bennem, de kezdek egyre jobban bízni a gyógyszerben.
Remélem nem veszíti el a hatását, és nem kell többet szednem belõle, mert akkor sajnos le kéne mondanom róla.
Napi 1 szemet szedek, nem minden nap, csak ha valami olyan dolgot kell elintéznem amit muszáj, vagy ha húzós nap elé nézek a munkában/suliban.
Én ajánlani tudom mindenkinek aki IBS-ben szenved, nem tudom mik lesznek ennek a hosszútávú hatásai..de egyelõre nem is érdekel. Mostanában volt pár igazán jó napom, szóval nekem megérte. :)
Kösz Pt!!!! :))
Nincs jelen
#1514 2011-04-02 21:18
- pt
- Tag
Szia pozí!
Örülök, hogy segített.
Ha venné be mellé egy 0.25-ös frontint, akkor a kis feszültség is eltûnne. Eleinte elálmosodtam tõle, ha lepihentem meg amúgy is fél óráig kicsit kótyagos voltam, de 1-2 hét után már nem vert fejbe és nem éreztem a bágyasztó csak a nyugtató hatását. Persze hagyhatod késõbbre is vagy ahogy gondolod........
Nincs jelen
#1515 2011-04-02 21:40
- pt
- Tag
Barci!
Ez az. Csak ez a te dokidat nem érdekli egyáltalán sajnos. Az én házi dokim ettõl 1000x jobb.
Tervezek egy komplett vérvizsgálatot nem sokára, de a sok meló miatt ez eddig nem jött össze. Én már rég coderitezek, ha nálam nincs e miatt gáz akkor szerintem sokan megnyugodhatnak ezzel kapcsolatban.
Én próbáltam gyógyszer nélkül kikapcsolni ezt az agyban de nem ment. Értem el eredményeket, mikor activia-ztam meg probiotikumoztam és kefíreztem, de nagyon kiszámíthatatlan és hullámzó volt a hatás. Ezt nem tudom bevállalni, ha dolgozom. Itthon persze elvagyok így.
Nincs jelen
#1516 2011-04-02 21:59
- pozí
- Tag
Hát egyelõre úgy vagyok vele, hogy elég ez nekem meg a szervezetemnek bõven, de lehet kombinálom majd, ha rászorulok jobban.
Szép hétvégét!
Nincs jelen
#1517 2011-04-02 22:22
- Sa-ni
- Tag
Q10 koenzimet próbált valaki szedni? Elsõsorban krónikus fáradtságra van (én arra keresgtem rá, az a CFS) DE mást is találtam.
Ezt figyeljétek (colitisesek is!)
http://www.medscape.com/viewarticle/732378_12
"CoQ10 supplementation also appears to have a beneficial effect on gut dysfunction observed in animal models of colitis.[87] Over 12 weeks, the mice experienced a recovery in loose stools and bleeding in the GI tract. Since CoQ10 acts as an antioxidant, it may help lessen the inflammation by reducing tissue damage caused by gut pathogens."
Az a lényeg, hogy a kísérletben a q10 koenzim pozitívan befolyásolta a bél diszfunkciót, laza székletet, vérzést.
Nincs jelen
#1518 2011-04-03 09:10
- Barci72
- Tag
Sa-ni, ez jó rész a Q10-rõl. Én 2 és fél éve szedem, 50 mg-ot fenntartó adagnak. 100 mg-mal kezdtem 2 hónapig. Jó minõségût veszek, de ezek szerint nekem nem használt az emésztésemre. Most, hogy kiderült, elvileg arra is jó lett volna...
Pt, odamentél a házidokidhoz, hogy írja fel a Coderitet? Vagy hogy volt?
Az a baj, hogy az én házidokim nagyon gyógyszerellenes, homeopátia meg hasonlók a szíve csücske. Hát az ilyesmit a hajamra kenhetem :(
Pozí, örülök, hogy egyre több jó napod van! :)
Nincs jelen
#1519 2011-04-03 10:22
- pt
- Tag
A házi dokimnak elmondtam, hogy vannak elég xar napjaim én annó a bélflóra zavarára tippeltem, mert egy diflucan-os kezelés során jött elõ a dolog + vese kövem is akkor volt, ezért sok no-spa-t szedtem, stb.
Elmondtam neki, hogy úgy bírok csak dolgozni járni, ha a coderitet szedem. Nem minden nap, de gyakran szükség van rá. Felírta és elküldött kivizsgálásokra, bár már az elején azt mondta, hogy valószínûleg nem szervi, hanem idegi eredetû lesz a probléma, ha a coderit ilyen szépen csillapítja.
Elmentem a gastros-s magánrendelésre, végigjártam a hadak útját, végbél tükrözés (a többi nem, mert már mindenkinek volt a családban és semmit nem találtak, nem láttam értelmét kínoztatni magam), H2 kilégzés, normix, különbözõ probiotikumok (normaflore, lactiv, protexin, stb.), allergia vizsgálat, tapaszos és vérbõl nézõs is (negatív minden), féregpete meg sokmindenség nézése székletmintából.........enyhülések voltak, de javulás nem. Az ÁEK-ben írtak fel dicetelt, azzal egész jól elvoltam 2x2-es adaggal úgy 2 hónapig, aztán bummmmm......vissza megint a padlóra és semmit nem ért, sõt inkább meghajtott.
Az activia, actimel és a kefír segít emészteni nekem, ha nem megyek sehová akkor itthon szoktam vele erõsíteni a beleimet, de ha meló van már nem merném meginni õket, tuti átszaladnának rajtam.
Most már dicetelt sem íratok, csak coderitet, a frontinom eléggé lassan fogy az még bírja, 100 szem kemény 85 Ft-ba került.
Nincs jelen
#1520 2011-04-03 19:08
- Sa-ni
- Tag
Barci, úgy tudom, bárkinek jogában áll háziorvost váltani.
A Q0 fáradtság ellen bevált Neked?
Szerkesztette: Sa-ni (2011-04-03 19:09)
Nincs jelen
#1521 2011-04-03 20:16
- Barci72
- Tag
Sa-ni, az a baj, hogy nem nagyon tudok jobb házidokit. De majd utánanézek. A szájhagyomány sokat számít, akirõl semmit nem tudok, oda nem szívesen mennék. 2 éve vagyok ennél a dokinál, hát nem jött be. A legtöbbjük bele van fáradva, ill. csak azt tudja mondani, csökkentsem a stresszt az életemben. Persze.
A Q10 tényleg jó. Egy-két hét szünetet azért szoktam hagyni 10-12 hetente. Tényleg energikusabb vagyok, kevesebb alvás is elég, ill. reggel könnyebben magamhoz térek. Meg valahogy tisztább az agyam. De az emésztésemre nem hatott, legalábbis nem éreztem semmi pozitívumot. Eredetileg egy enyhe szívritmuszavarra kezdtem el szedni a Q10-et, arra tényleg bevált, nincsenek extra ütéseim.
Pt, köszi az "ügymenet" leírását :)
Nincs jelen
#1522 2011-04-03 21:14
- ozsofi
- Tag
Sziasztok!
Negyedéves pszichológus hallgató vagyok. Az egyik órámhoz interjút kell készítenem valamilyen gyomor-bél betegséggel küzdõvel. Az interjú kb 1,5 órát venne igénybe és nem kell semmi ördöngõsségre gonolni. Ha valakinek lenne kedve, légyszi keressen meg. Nagyon nagy segítsgé lenne! Elõre is köszönöm!
Nincs jelen
#1523 2011-04-03 21:49
- aiolosz
- Tag
ozsofi írta:
Sziasztok!
Negyedéves pszichológus hallgató vagyok. Az egyik órámhoz interjút kell készítenem valamilyen gyomor-bél betegséggel küzdõvel. Az interjú kb 1,5 órát venne igénybe és nem kell semmi ördöngõsségre gonolni. Ha valakinek lenne kedve, légyszi keressen meg. Nagyon nagy segítsgé lenne! Elõre is köszönöm!
Off
Kedves Zsófi...örülünk, hogy ránk találtál....mi vagyunk a "valamilyen gyomor-bél betegek" közül a belesek ;)
Nem a féllábúak, vagy a vakok, a belesek...
Jut eszembe, azon hezitáltam magamban, milyen pszichológus lesz belõled...végül arra az eredményre jutottam, hogy pályaelhagyó leszel, az jó lesz Neked is, meg nekünk is ;)
uff
Nincs jelen
#1524 2011-04-04 11:17
- ozsofi
- Tag
Kedves aiolosz! A pszichológiában és a szomatikus orvoslásban így hívják ezt a több betegséget felölelõ csoportot. Gyomor-bél betegségek. Mivel nem csak az ibs tartozik ide, hanem az ibd, a gyomorfekély, a reflux és még sok más, gondoltam ez a megszólítás nem sértõ. Sajnálom, ha mégis. Bár azt hiszem semmi valótlant nem állítottam.
Nincs jelen
#1525 2011-04-04 12:41
- pt
- Tag
Én szívesen válaszolgatnék neked, de mi ugye IBS-esek nem nagyon mozdulunk ki a megszokott közegünkbõl. Ha összeállítasz egy kérdéslistát én szívesen válaszolok bármire. De szerintem mások is. Lehetzne akár kérdõív szerû is a dolog, a végén hagyva egy kis helyet egyéb leírásnak is.
Nincs jelen
#1526 2011-04-04 12:52
- aiolosz
- Tag
ozsofi írta:
Kedves aiolosz! A pszichológiában és a szomatikus orvoslásban így hívják ezt a több betegséget felölelõ csoportot. Gyomor-bél betegségek. Mivel nem csak az ibs tartozik ide, hanem az ibd, a gyomorfekély, a reflux és még sok más, gondoltam ez a megszólítás nem sértõ. Sajnálom, ha mégis. Bár azt hiszem semmi valótlant nem állítottam.
off
Kedves Zsófi ! Vén tengerész létemre nem vagyok egy mimóza, szóval.. ha én így gondolom, akkor hidd el, sértõ volt. Ja, és az IBS topicba írtad a kérésed.... Amennyiben ellátogatsz a "Kérdõívek" topicba, akkor ott tanújelét tapasztalhatod a segítõkészségünknek és még azt is megtudhatod, hogy a Facebook_on is van egy "Crohn-colitis baráti kör".
Senki nem mondta, hogy valótlant állítottál, de tudod "Le style, c'est l'homme"... és érdemes alaposabban körülnézni ott, ahol valamit szeretnék elérni, mert akkor felkészültebben tudsz kérni és akkor sokkal segítõkészebbek is az emberek.
Nem akartalak a betonba döngölni, de kihoztad belõlem a "nevelõ" tanárt ;) remélem a hatás az lesz, hogy olvasol itt még egy keveset, újra nekikezdesz és biztos lesz, aki segíteni fog....még az is lehet, hogy én...
uff
Elnézést kérek a topic lakóitól....késõbb törölni fogom a felesleges hozzászólásokat.
Nincs jelen
#1527 2011-04-04 14:05
- Atti75
- Tag
Engem nyugodtan kérdezhetsz bármirõl, benne vagyok. Régebben a háziorvosom elküldött pszichológus-hoz, és normálisnak talált.
Nincs jelen
#1528 2011-04-04 19:08
- Sa-ni
- Tag
Én nem találtam különösebben sértõnek Zsófi hozzászólását, (Persze ez személyes vélemény, és nyilván nem változtat azon, ha valaki más igen, de én ennyibõl nem szûrném le, hogy pályát kellene változtatnia..)
Nincs jelen
#1529 2011-04-06 09:53
- pt
- Tag
Örömmel jelentem, hogy az ételekre odafigyelve, (ami a tejtermékek, magvak és savanyú uborka, meg puffasztó zöldségféleségeket foglalja magába) elég szépen túléltem az elmúlt pár napot. Na meg nem ettem levest. Valamiért engem iszonyatosan meghajt a leves......tök mindegy milyen. Ébredéskor 6 órakor egy fél codetit és 1 frontin be és simán indult a nap. 8 óra felé reggelire bement 2 szendvics, ami leginkább nagy buci kifli volt, vajjal megkenve vékonyan és valamilyen felvágottal. 10 óra felé egy nagy wc, totál normál széklettel. Vicces, hogy már ennek is mennyire bírok örülni. Aki nem éli át a szenvedésünket az totál idiótának nézhet mikor ezt olvassa. Na mindegy. Délben megint 1 frontin ebéd után vagy elõtt épp mikor kezdtem érezni, hogy kezdek feszülni belülrõl. A délután meg szépen elment. Este lefekvéskor megint 1 frontin. Jól kialudtam magam tõle.
Most még a múlt hetinél is jobban voltam. Fél órákat autóztam idegenekkel egy kis hascsavarás, bélmorajlás, pukikényszer vagy wc-re rohannék érzés nélkül, mind ez nagy dugókban, aminek a látványától korábban a víz is kivert azonnal.
Próbálom a coderit szedését minimalizálni, hogy ne fogyjon annyira, most a napi fél szemre csökkentés jó dolog. Korábban nagy stresszhelyzetekben volt, hogy fél szemével szedegetve 1,5 szem is elment 1 nap.
A lényeg a héten jobban voltam ennek örülök :) de nagyon!
Nincs jelen
#1530 2011-04-06 10:16
- pozí
- Tag
Hajrá pt!
Én napi egy szemet veszek be, és nagyjából ok, bár tegnap még így is eléggé sz@rul voltam, nem volt rossz a gyomrom miután bevettem a coderitet, de az agyam folyton SOS-ezett nekem, de csak vaklárma volt. Ennek ellenére "csak azért is" nekiindultam gyalog egy hosszabb útnak, hogy tudjak találkozni egy barátommal, és lassan el is múlt a félelem ami bennem volt elõtte órákig.
Észrevettem, hogy a coderit nekem kb. 3-4 órával a bevétel után hat, nem tudom miért.
Kezdek komolyan elgondolkodni a frontin-on a coderit mellé, csak félek a mellékhatásoktól, meg nem akarok sok gyógyszert szedni.
Szép napot mindenkinek!
Nincs jelen
#1531 2011-04-06 10:18
- pozí
- Tag
Pt!
neked 0,25mg tablettás vagy 1mg-os a frontinod?
Nincs jelen
#1532 2011-04-06 10:23
- pozí
- Tag
Bocs, hogy ilyen szakadozva írok, csak folyamatosan jutnak eszembe kérdések. Te a Frontint folyamatosan szeded, minden nap?
Az a bajom, hogy én eleve nagyon takarékon mûködõ emberke vagyok, folyton fáradt és álmos, bármikor tudok aludni. A frontin meg altató/nyugtató hatású gyógyszer, ami nekem pláne nem hiányozna. Rád hogy hat ilyen szempontból? Bár nem vagyunk egyformák, szóval ezt csak úgy kérdeztem, mivel magamra nem vonatkoztathatom.
Nincs jelen
#1533 2011-04-06 10:42
- pozí
- Tag
És egy utolsó kérdés PT felé, a többieknek bocsi, szóval aztí rtad korábban, hogy 85Ft-ért váltottad ki a 100db-os Frontint, neten az 830Ft. Elírás volt, vagy EÜ támogatással jutottál hozzá, vagy hogy?:)
Nincs jelen
#1534 2011-04-06 11:39
- gotty
- Tag
szia pozi!:)...ugyan nem tõlem kérdezted, de én is tudom...90%-os támogatás jár rá, ha van javaslatod szakorvostól, vagy maga a szakorvos írja fel!...én is kérdeznék, ha nem baj.......már több hozzázólásban is olvastam, hogy frontint, meg coderitet vesztek be , tán para ellen......elolvastam valamit, vagy a coderit egy köhögécscsökkentõ?...üdv!:)
Nincs jelen
#1535 2011-04-06 11:59
- Barci72
- Tag
Gotty, a Coderit hatóanyaga a központi idegrendszerre hat, csökkenti a vegetatív funkciókat, a fájdalmat, így a bélmozgásokat is befolyásolja. Nagyon dióhéjban ennyi. Csak nehogy betiltsák (volt már róla szó).
Pt, nagyon jól haladsz, csak így tovább, gratulálok :)
Nekem a heti nagy örömem: 3 órát voltam emberek közt tegnap, és kibírtam. Illetve 5 napja nem volt hascsikarásom és hasmenésem, lekopogom... Mondjuk aszkéta módon diétázom, de ha ez az ára, akkor is megéri. Ja, a Normixot még nem kezdtem el.
Nincs jelen
#1536 2011-04-06 12:11
- pt
- Tag
0.25-ös frontin, ez a leggyengébb nyugtató talán a piacon, meg ehhez a legnehezebb hozzászokni, na meg leszokni róla. Anyum egészségügyes alkohol és drog szakambulanciás, szóval képben van vele. A xanaxot már erõsebbnek tartja a többit meg pláne. A 85 Ft az valós, ha doki írja fel. Ha megyek teszem a dolgom, akkor nem észlelek semmi különöset csak a feszültség, felpörgés, szûnik meg tõle. Ha lefekszem az ágyra tv-t nézni akkor viszont tuti bealszom tõle. Szóval valóban van egy álmosító hatása. Elsõ idõkben 1-2 hét nagyon fejbe vágott aztán már nem. Ez még akkor volt mikor elõjött a betegség és ezt ajánlotta egy doki 3x1 alkalmazásban. Persze nem segített akkor, így nem is szedtem tovább. Maradt a coderit. Mostanában meg így párban nagyon jónak érzem a hatásukat. A coderit a wc-re rohanok érzést üti ki, a frontin meg szinten tart, hogy ne pörögjek fel és akkor így nincs megint egy erõs idegesség rajtam aminek a vége megint a wc-re rohanok érzés lenne. Persze ezek csak az én tapasztalataim......ki tudja kinél, hogy mûködik. Csak ritkán frontinoztam eddig, de most ráálltam arra, hogy reggel és este beveszek 1 szemet. Úgy látom így jobban hat mint ha csak végszükségben venném be. Olyan mintha stressz mentesítõdnék tõle, így nem pörög az agyam feleslegesen, kicsit vissza vesz a tempóból. Régen sokat szundikáltam délután, mostanában soha, régen délig is aludtam, mostanában csak 5-8 órát és azt sem egyhuzamban, többször felébredtem éjjel. Mióta most frontinozom, megint tudok szundikálni és jól alszom éjjel. Kipihentebb vagyok, nyugodtabb. Nem vagyok oda a bogyókért, de reménykedem, hogy egyszer el tudom õket hagyni és hogy ez a betegség szép lassan elkopik. Jelenleg meg nincs más választásom, mert ha nem szedem õket akkor nem tudom elhagyni a házat, és akkor begolyózok......aminek a vége az lenne, hogy még erõsebb dilibogyót kellene szednem :) szóval ha lehet választani akkor már inkább ez,,,,a majdnem normális élet.......munka, család, barátok, öröm, boldogság.
Nincs jelen
#1537 2011-04-06 12:31
- pt
- Tag
Igen a "diéta" Valóban sokat segít. Ez nagy elõre lépés volt nekem is Sa-ni unszolására. Nehéz megállni, hogy ne egyek finom falatokat, de megéri. Viszont szerintem nem kell nagyon diétásra fogni a dolgot. Mindenki magának kell, hogy megtalálja mi az amit befogad és megemészt a bélrendszere gond nélkül és mi az amit ki akar lökni.
Itt van a leves például. Ha a zöldség leves nem diétás, vagy a házi tyúkhúsleves nem egészséges akkor mi az?
Mégis, ha megeszem, tuti meghajt, sõt másnap még jobban.
A magvak szerintem mindenkinél kiestek, gyanús nekem, hogy a bennük lévõ olaj miatt, mert múltkorában egy megmaradt másnapos tojásban sült rántott husi is meghajtott, gázosított......tele volt szívva olajjal, amiben sült. Egyébként frissen kisütve, nem semmi gondom a rántott hússal, sõt egyéb hússal sem, ha meg zsírban sült akkor fõleg.
Tejtermékek, nálam õk is kiestek és kerülöm azokat a termékeket is amiben van belõlük, így a csokikat többek között, na meg fagyit (brühühühühhüüüü), stb. A kefír és a túró, vaj.....õket még beveszi a gyomrom, körözött, túrógombóc formájában is, de a túl sok ebbõl is megártana szerintem.
Erõs vagy irritáló fûszerek például chili :) bors, stb.....ezek sem túl jók, de kis mennyiségben elmennek, tehát egy pörköltben lévõ fûszeradaggal nincs gond, legalább is nekem. A chilis bab nem ez a kategória volt :)
Savanyú uborka, savanyúságok, engem felfújnak mint a lufit....iszonyatosan gázosítanak. A hagyma is, de az csak kicsit meg az normál embereknél is szelesít, így ezt nem veszem a tiltó listámra, de kerülöm valamennyire.
Bab, borsó, kukorica (brühühühüüüü) stb.......na igen ezek megint nagy gáztermelõk, kerülöm is õket rendesen.
A lekvár sem túl jó nekem úgy figyeltem meg....
Azért sok minden megmarad. Kenyér, zsömle, kifli, tojás, rizs, tészta, krumpli, húsok, szalonnák, elméletileg a sajtok is, de mostanában kerültem õket, paradicsom, paprika, felvágottak, virslik, kolbászok, sonkák, stb. szóval éhen halni nem kell.
A héten híztam több mint 1 kilót :) így már 81.8 kg vagyok. Csak sikerül felerõsödnöm elõbb-utóbb és elérni a 85-88 kg közötti normális testsúlyomat.
Jobbulást mindenkinek! :) Én a kísérletemet folytatom tovább......
Nincs jelen
#1538 2011-04-06 12:40
- Szabóné
- Tag
Pt!
Nagyon hasznos az utóbbi hozzászólásod! DE a lényeg az elején van: mindenkinek magának kell megtapasztalni a dolgokat.
Üdv: Anikó
Nincs jelen
#1539 2011-04-06 13:44
- pt
- Tag
Igen.....csak leírni ezt könnyû,,,,,utólag..... végigcsinálni nehéz. Mert kellenek napok mikor csak egyfélét eszel, ha nincs gond akkor annak pipa az jó. Aztán áttérsz másra....attól rosszul vagy....annak mínusz, az kihúzós....ez rengeteg idõ. Viszont megéri :)
Nincs jelen
#1540 2011-04-06 13:52
- Szabóné
- Tag
Igen Pt! Pontosan így hívják a megvonásos diétát. Próba... várakozás... újabb próbák... stb és a végén tudja az ember mi jó és mi nem. Persze jól jöhet egy dietetikus az elején. Nekem nagyon sokat segített.
Nincs jelen
#1541 2011-04-06 15:44
- Sa-ni
- Tag
Pt, örülök, hogy jobban vagy! (A leírtakból én a péksütik és a felvágottak kiiktatását ill. csökkentését gondolnám még meg!)
Érdekes,hogy Téged így bánt a leves - én is csak diétás húslevest (semmi bors,ilyesmi) és natúr (rántás nélküli) zöldséglevest eszem, és ha kihagyom, inkább rosszabb (székrekedés, ami nem kifizetõdõ,mert utána másnap rosszabb..)
Anikó, tényleg mindenkinek saját magát kell megfigyelni, de szerintem tendenciákat meg lehet állapítani, pl.a fûszer vagy a nagyon zsíros kaja szerintem senkinek nem jó. Vagy egy jó tejes krémes sütemény, illetve jó sok csoki, édesség is kifektetne szerintem mindenkit, ahogy egy hamburger, amitõl sokszor egy egészséges is felpuffad. Ahogy nézem, a magvas dolgok se jók a legtöbb embernek, semmi olyasmi, ami darabosan halad át az emésztõrendszeren. Én egyáltalán nem eszem paradicsomot, de aki eszik, szerintem magozza ki és hámozza meg (idétlen babramunka, de megéri :) )
A helpforibs.com nevû oldal szerintem elég korrekt kiindulásnak.
http://www.helpforibs.com/diet/trigger2.asp
Persze egyénre módosítva itt-ott, az tény. Pl. a tojássárgáját is bûnösnek nevezi meg, nekem azzal szerintem nincs bajom.
Barci, az aszkéta diétázásnak az a veszélye, hogy tököd ki lesz vele egy idõ után. (Kinek napok, kinek hónapok, egyénfüggõ...) Nagyon fontos, hogy ne éhezz, hogy találj valami olyat, amivel jól is laksz - mint én is rájöttem, az nem igazi eredmény,ha csak azért van jobban valaki, mert alig eszik így majdnem üres az emésztõrendszere. Jóhogy akkor kevesebbet kell menni wc-re (logikus...), de hosszútávon ez nem tartható. ...Másik rossz hatás, hogy ha jobban vagy, éhesebb is vagy.
Pozí, az állandó álmosság, fáradtság, takarékon mûködés, testi gyengeség (egy bevásárlószatyrot nem bírok hazahozni, vagy ha mégis, fél napig fáradt vagyok, így mindig nyivákolni kell a páromnak, hogy kísérjen el vásárolni...) nekem is nagy és idegesítõ probléma. Bagatellnek hangzik, de nehéz így mûködni a mindennapokban, Ezért nem bírok a napi 2 kávémról leszokni :S
Szerkesztette: Sa-ni (2011-04-06 15:48)
Nincs jelen
#1542 2011-04-06 19:26
- Barci72
- Tag
Sa-ni, semmi gabona, semmi kenyérféle, semmi tej. Zöldségek (hüvelyesek kivételével természetesen), halak, húsok, tojás, tolerálható gyümölcsök. Ez egy normális emésztésû embernek elképzelhetetlen, betarthatatlan a családom szerint. Most probiotikummal és egyéb kiegészítéssel (Omega-3, Q10 stb.) nekem jó. Amióta azt a hülye zabot is 100%-ban elhagytam. És ami fontos, nem kóválygok az éhségtõl. A vércukorszintem is teljesen egyenletes és jó határokon belül mozog, ezt amúgy is figyelnem kell.
Azért írtam, hogy aszkéta diéta, mert nincsen bármikor bármit evés, nincsen pl. chips, nincsen földimogyoró, nincsen rágcsálás, nincsen finoman illatozó péksüti, amelyeket régen normális idõszakomban simán meg tudtam enni. Én 15 éve küszködöm, senki (doki) nem tudott normális és elfogadható gyógyszeres segítséget adni. Az alternatív gyógyászatot meg inkább hagyjuk, rengeteg pénzt szántam rájuk/magamra, hiába.
Régen voltak már ilyen jó napjaim. Még nem könyvelem el, hogy megtaláltam a tuti megoldást :) Egyelõre nem foglalkozom azzal, mikor üt be a visszaesés, mert akkor elfut mellettem az élet. Már így is eleget veszítettem minden téren.
Egyébként, hogy ne örüljek annyira, kiderült egy mostani laborlelet alapján, hogy a pajzsmirigyem nem igazán úgy mûködik, ahogy kéne. UH-ra kell mennem stb. Ez van.
Szerkesztette: Barci72 (2011-04-06 19:30)
Nincs jelen
#1543 2011-04-06 21:46
- pt
- Tag
A felvágottakkal nincs gondom és a péksütikkel sem, meg kenyérrel, kiflivel. Nem puffaszt, nem hajt meg, és ezekkel lakok jól.... :) Még szerencse, hogy szeretem a májkrémes kenyeret paprikával paradicsommal, ha már a jó kis tejjel felöntött csokis kukoricapehely ki kell maradjon az életembõl.
Nincs jelen
#1544 2011-04-07 19:04
- pozí
- Tag
Köszi a választ pt!
Gottynak meg ugye válaszoltatok a nevemben is, szóval csak üdv! :)
Sa-ni, én nem bírok kávét inni, ez volt az elsõ dolog amirõl lemondtam, egész napra elrontotta a gyomromot, túlpörgetett, brr.. kóla ugyanez, megiszok fél litert/litert és nem tudok aludni se, meg baromi savas, szóval ezek kilõve. Nem tudom mivel tudnám magam ébren tartani, egyelõre azzal próbálkozok, hogy minden napra csinálok magamnak valami programot, mozgás, stb, ami egyébként is jó, mert növeli az önbizalmamat
Persze ehhez meg nagyon kellett a Coderit jótékony hatása, ma is voltam kint sportolni, tegnap meg baromi jót sétáltam egy erdõben egyedül, gyógyszer bevétele nélkül (bár kétségtelen, hogy volt pár pillanat, amikor azt hittem végem, 'hol a bokor', de valahogy legyûrtem :) Felmásztam egy magasabb részére is a dombnak, néztem a várost, és arra gondoltam, hogy röhej ez az egész IBS, és jó lenne ha soha többet nem jelenne meg az életemben, de ez túl nagy kérés egyelõre.
Na, nem szentimentáloskodok itt tovább, annyi a helyzet, hogy most a Coderit nagyon sokat segít, és próbálok nélküle is boldogulni azért. Valamennyit visszakaptam az életembõl, tudok iskolába járni, úgyhogy nagyon boldog vagyok! :)
Csak tartson minél tovább. Azért én ajánlom mindenkinek aki még nem használta, 6 év kísérletezés után ez az elsõ szer ami hatott nekem.
Szép napot!
Nincs jelen
#1545 2011-04-07 19:47
- Sa-ni
- Tag
Milyen jó, hogy ennyien jobban vagytok! Remélem,lesznek még további tagok a klubban! :)
Barci, minden elismerésem, én a zabról nem bírok letenni,ma is olyan éhes voltam, hogy kopogott a szemem, nem tudom,mivel laknék jól, ha ez se lenne. Hogy csinálod, hogy nem vagy éhes? Leírnád egy napi menüdet?
Szerkesztette: Sa-ni (2011-04-07 19:49)
Nincs jelen
#1546 2011-04-07 20:03
- pt
- Tag
Én most ettem bolognai spagettit. Várom a holnapi hatást.
Nincs jelen
#1547 2011-04-08 11:14
- Barci72
- Tag
Sa-ni, abszolút kevés fajta ételbõl eszem, és arra is rájöttem, hogy a kíméletes zöldségekbõl is inkább többfélébõl 1-1 evõkanálnyi mennyiség jó nekem, mintsem fél tányérra való adag.
Tehát: reggelire általában rántotta 2 tojásból, hozzá halféle (a makréla nagyon bejön) lecsepegtetve, a zöldség saját készítésû párolt céklakocka lehet, vagy uborka, vagy egy gömb retek. Utána almakompót. Halat nem mindig kívánok, akkor almakompótot eszem többet.
Ebédre húsféle (még nem untam rá), ez lehet fasírtféle is, persze zsemle nélkül (sütõfóliában készítek mindent), hozzá brokkoli vagy párolt sütõtökkocka vagy bébirépa vagy vegyes zöldségkeverék (pl. az IGLO Prémium (ha jól emlékszem a nevére) zöldségköretet meg tudom enni, 4-5 evõkanálnyit eszem belõle, ebben nincsen borsó meg hasonló veszélyforrások), a zöldspárgát is szeretem, nem sokára lehet kapni, meg tudom enni, a fehér spárga már megkínoz, még hámozva is. Ja meg a cukkini is jó. Ha éppen úgy van idõm, akkor egy-két evõkanál barnarizs is van a tányéromon. Ha levest is kívánok, akkor általában a "második" után eszem/iszom meg. Jól telít. Zöldségekbõl szoktam krémlevest kutyulni, persze tej nélkül.
A vacsi a fellelhetõkbõl vmi kombináció, általában gyümölcs is van utána.
A köztes étkezésekre almachips, olyan, ami teljesen adalékanyag-mentes, vagy a natúr ananászból pár gerezd (a rendes gyümölcs, nem a konzerv), alma, fél körte, vagy ha van idõm, akkor kimagozott kivi.
Most ezek vannak repertoáron. Így elvagyok, tényleg nem éhezem. Tudok aludni, el tudok menni WC-re 1x egy nap, nem vagyok felfúvódva folyamatosan. Majd esetleg, ha nem esem vissza, akkor próbálom bõvíteni a kajákat, persze az is benne van a pakliban, hogy nem fog menni. Ha nem, hát nem.
Lehet, hogy szörnyûlködnivaló ez a felhozatal (majd beszól egy megrögzött vegetáriánus), de egyszerûen csak így mûködöm jelenleg emberi módon, az orvostudomány pedig nem lendített elõre az állapotomon.
Folyadékot sokat iszom, általában roiboos teát.
Nincs jelen
#1548 2011-04-08 11:59
- pt
- Tag
Én nem tudom, hogy vagytok vele, de a gyümölcsök bennem megrohadnak és beérnek mint a cefre, ezért hanyagolom õket. A zöldségek nagy része felfúj, meghajt. A tea kimondottan átfolyik rajtam mint autó motorblokkon a blokkmosó......
Nincs jelen
#1549 2011-04-08 14:59
- Barci72
- Tag
Én a gabonafélékkel vagyok úgy, hogy felfújnak, és bélfájdalmaim vannak tõlük. Hüvelyesek, ill. káposztafélék kizárva. Esetleg a zsenge karalábéból párolva pár kocka max. Gyümölcsbõl is csak 4-5 féle jön be, azok is hámozva. Kávé (koffeinmentes is), fekete tea, zöld tea gyomor- és bélmorajlást csinál, aztán futok. A bolognai spagetti nekem most maga a halál lenne... Pedig hajdanán milyen jót lakmároztam belõle :(
Mondjuk az ananász sem a kímélõ kategória, de nekem nincsen tõle bajom. Jó, nem egy egészet eszem meg egyszerre, nyilvánvaló.
Nincs jelen
#1550 2011-04-08 17:28
- pt
- Tag
Káposztát ettem most valamelyik nap, talán szerdán. Frissen reszelt volt és édesre volt megcsinálva nem savanyúra. Nem volt gond vele. A bolognai sem kínlódik bennem érdekes módon. Egész jól elvagyok. Talán kicsit szelesebb vagyok a sajttól, de ez várható volt. Autóztam is ma, vásárolni is voltam több helyen, vettünk egy komódot. Észre sem vettem, hogy rosszul lennék. Persze indulás elõtt a két bogyómat szigorúan bevettem 2 órával most.
Mondjuk kicsit most rosszul vagyok éppen, mert az asztalos egy elég részeg pillanatában pontozhatta az egyik oldalt, 4 cm-rõl indult és 3 cm-re érkezett, így az egyik oldalon az összes fiók felfogatást újra kellett fúrnom, na meg a tetejét is.
Rendesen elfáradtam, pedig, ha normálisan lenne kipontozva már készen lennék. Így meg még 4 fiók hátra van az 5-bõl az is idióta módon szerelhetõ össze.
Van jópár lapra szerelt cucc itthon, Ikea-s, Kika-s, Robi nagykeres, mindet könnyen össze lehetett rakni, ez meg kikészít......
Nincs jelen