#1701 2011-05-17 22:31
- pt
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)
Nálam 2-3 nap után már szuperul hatott a cukor mentes diéta. Persze a frontin 0.25-ös reggel este bemegy, már nem álmosít, de nem pörgetem fel magam minden hülyeségen és nem zakatol az agyam, szóval úgy néz ki hat.
Én csak vizet iszom Nestle Aqvarel-t, zöld kupakosat, semmi mást, max. még Natur Aqua zöld szintén. Szóval a folyadék bevitel ez.
Levesek nálam kiestek, mert meghajtanak.
Kaja szendvicsek, vékony vajjal munka közben.
Vacsira fõtt kaja, kerülve a szénhidrátokat.
Gyanús, hogy a szénhidrátok nagy ludasok, és ebbõl is a felpörgetõ cukor a leginkább.
Nincs jelen
#1702 2011-05-18 08:53
- Sa-ni
- Tag
Picike, kérdezted, engem (kombinált IBS + candidával…) mi hozott rendbe (legalábbis egyelõre, nem merek semmit elkiabálni): a Jarvis szedése (150 mg reggel, neurológus-pszichiáter írta) ÉS az olyan diéta, hogy:
– nem fogyasztok vízben nem oldódó rostokat (korpás, magvas, darabos dolgokat, valamint alma, répa, tök, cukkini KIVÉTELÉVEL zöldséget, gyümölcsöt – elõbbi 4–ben csak vízoldékony rostok vannak, amik jók nekünk)
– zabpehelyliszt kivételével nem eszek fehérlisztet, gabonafélét (jó, bevallom, ha nagyon megéheztem és fáradt vagyok készíteni valamit, becsúszik 1–1 natúr gofri vagy háztartási keksz, de ez úgy 2 hetente 1x van…)
– nem eszek cukrot, mézet, juharszirupot stb. (kivéve amennyi az alkalmanként becsúszó háztartási kekszben van…) és édesítõbõl is csak olyat, amiben nincs aszpartám, meg szorbit (Süssina pl. jó)
– nem iszok gyümölcslevet, üdítõt, stb. csak ásványvizet (abból jó sokat! Szegény párom nem gyõzi cipelni a 6-os pakkokat ) néha teát (halvány gyümölcsteát) meg sajnos naponta 2 kávét (ezt nem szabadna, de hulla vagyok). Alkoholt már egy cseppet sem iszom, még a bulizást, társaságba járást is abbahagytam, nehogy ne bírjam ki. (de amúgy is sok a munkám)
Azaz: reggelire szinte olaj nélkül sütött tojás, 3-4 db, ha van, kevés sajttal, vagy pár falat hússal, pár falat cukkinivel, aztán 1 laktózmenetes spar-os joghurt, majd (sajnos) kávé 1-2 db zabpehelylisztes pogácsával.
Ebédre (amit inkább délután szoktam enni) diétás húsleves, párolt cukkini vagy tök, natúr, fûszermentes hússal (vagy diétás fasírt). Néha utána újabb kávé :S
Vacsorázni nem is szoktam nagyon (ez abban a trükk, hogy késõn ebédelek :D nem akarok tovább hízni, olyan jól néztem ki régebben – mondjuk a hízás az itthonülés következménye, az tény…) Ha mégis, akkor 2-3 pogácsát.
Huhh, remélem jól összefoglaltam. Ha még egyszer kérdezi valaki, ide irányítom :D
Lecitin önmagában nem fogja megoldani a bajodat. Meg semmi étrendkiegészítõ, meg semmi emésztésre ható gyógyszer, szarok mind. Ha candidád is van, nem lehet szójaszármazékokat enni.
Coderit vészmegoldásnak jó. De nem tesz tünetmentessé, és nem oldja meg a bajodat. Arra jó, hogy ha rajta van a beleden a kórság, akkor megállítja, kiürítetlenségérzés nélkül! (nem úgy,mint a hasfogók) DE akkor hat, ha elõtte már megadtad a rosszullétnek ami jár neki, azaz kijártad azt a 3–4 wc–t. Arra jó, hogy utána ne kínozzon tovább az a vizes-gázos izé.
Szerkesztette: Sa-ni (2011-05-18 09:09)
Nincs jelen
#1703 2011-05-18 15:32
- picike
- Tag
Sa-ni köszönöm szépen a diétát.Én azért vettem a lecitint mert csak 1 kávét szeretnék naponta inni.Most 3-4 megiszok és nagyon ég a gyomrom.Ezt a lecitinel szeretném pótolni.Na meg leszeretném rakni a cigit.És kávézáskor nagyon rossz nélküle.
Én cukrot csak kávéhoz rakok napi adagom 5 kis kanál.Tejet is csak kávéhoz azt is nagyon keveset.Mert nem b
írom,nagyon fáj a fejem tõle.Sütit nagyon ritkán eszem 1 hónapban 1-szer.
De viszont mikor 2 napig nem ettem kenyeret lényegesen jobban voltam.
Krumplit és rizst lehet enni a diétánál?
Nincs jelen
#1704 2011-05-18 15:35
- picike
- Tag
pt te milyen probiotikumot használsz?
Nincs jelen
#1705 2011-05-18 16:11
- pozí
- Tag
Érdekes, azt olvastam egy külföldi fórumon, hogy egy lány kb. egy évig szedte a coderitet, az orvosa leállította róla, mert volt egy IBS-tõl teljesen független betegsége (nem a coderit miatt), de az arra szedett gyógyszer mellé nem szedhette tovább. A lényeg, hogy azt írta a lány, hogy neki úgy néz ki azaz 1 év helyretette az emésztését nagyjából, mert a gyomra+agya hozzászokott ahhoz, hogy nem megy ezerrel, hanem végzi a dolgát rendesen.
Fogalmam sincs mennyi igazságtartalma van ennek, csak érdekességnek írtam le, mert eszembe jutott Pt. jelenlegi pálinkás javulása, és pont kutakodtam hogyan tudok külföldön codeine tartalmú gyógyszert felíratni.
Picike: ezekrõl olvastam, vény nélkül kapható bogyók kint. Panadol Ultra, Solpadeine MAX. Van még több is, de azoknak nem tudom a nevét. Ami fontos, hogy ezekben 15mg codeine van, nem 20mg, szóval kicsit gyengébb, és nem tudom hogy a coderitemben csak a codeine van rám jótékony hatással, vagy más is közrejátszik.. Egy próbát megérhet.
Külföldi fórumokon nagyon megy ez a codeine+IBS dolog, mint korábban is linkeltem, ezért kezdtem el a erre a hatóanyagra keresni.
Nem tudom mennyire szúrok ki magammal a jövõmre nézve, de egyelõre csak ez segít, 5-6 év kísérletezés után..
Persze senkit nem akarok rábeszélni semmire. Én is diétázom egyébként újra, most elkötelezettebben. :p
Bár én is úgy avgyok vele, mint Pt. mivel hasonlóak a tüneteink, nekem a zsemle, kenyér, rántott husik, krumpli, ilyesmi nem ártanak. Semmi bajom tõlük. Tejtermékek, savas, rostos, cukros dolgok nyírnak ki.
Szép napot mindenkinek!
Nincs jelen
#1706 2011-05-18 16:13
- pozí
- Tag
(* bocs, a lány nem coderitet szedett, hanem codeine tartalmú gyógyszert)
Nincs jelen
#1707 2011-05-18 16:51
- Sa-ni
- Tag
Picike: abban, amit én csinálok, KEVÉS krumplit lehet (levesben - de köretnek egy tányér krumplit ne falj be) - riszt nem javaslok viszont. A barna rizs iszonyú rosszullétet csinálhat hasmenéseseknek (a héja miatt: vízben nem oldódó rost) a fehér rizs meg elszigetelt keményítõ így candidára nem jó.
Én úgy tudom, tejet + cukrot nem jó együtt fogyasztani (kávéba se szerintem) annak se, aki nem laktózérzékeny. Anno az elsõ orvosom elsõ helyen tiltott el a tejjel habart dolgoktól, madártejtõl stb. pedig akkor még nem is derült ki a laktóz intoleranciám.
Habár fene tudja, mert ha nem vagy laktózérzékeny, a gyomrodnak lehet h jobb egy kis tejjel a kávé.
A szellemi frisseséget tényleg fokozza a lecitin (én Buerlecithint szedtem régen, piros dobozos) csak mondom szójából van így candida mellett nem szedem már.
Nincs jelen
#1708 2011-05-20 06:11
- Tim72
- Tag
Sziasztok!
Bár én crohnos vagyok, de szoktalak olvasni titeket. Igazából csak azért írnék, mert új probiotikumot kaptam., és bár valószínûleg már ismeritek, de azért beírom ide, hátha segítség valakinek. A neve Protexin IBS Florea, és kifejezetten IBS és IBD betegek részére fejlesztették ki. A patikában azt mondták, hogy jók a visszajelzések a termékkel kapcsolatban, de hát a puding próbája az evés! :) További szép napot! :)
Nincs jelen
#1709 2011-05-20 13:50
- Ana
- Tag
Nadon roszzul érzem magam :(
Még jó,hogy minden vizsgámat megcsináltam a jogosítványhoz,mert ha a héten kellett volna mennem,akkor úszott volna minden......De persze a tegnap indult angol tanfolyamról sikeresen lemaradtam,elegem van,hogy ez a nyavalya keresztül húzza a számításaimat.
2napja gyomorszáj környékén görcsölök,émelygés,láz,és vízszerû hasmenés.
Tavaly már kiakarták paterolni az epeköveimet,nem tudom,hogy most a kövek szemtelenkednek,vagy valami bacit bekaptam.Kedden irány a doki nénihez,gondolom ismét vérvétel,tehát kezdõdik minden elölrõl.:) :) :)
Tim72 köszönjük,ki is fogom próbálni.
Nincs jelen
#1710 2011-05-20 13:57
- Lotti
- Tag
Ana, gratua a jogsidhoz :) Nekem is elegem van abból, hogy minden programomat le kell mondanom a rosszullétek miatt... Ezt az új probiotikumot én is ki fogom próbálni, remélem tényleg hatásos, ha már kifejezetten ibs-re fejlesztették ki.
Nincs jelen
#1711 2011-05-20 14:08
- Sa-ni
- Tag
Köszönjük, Tim, mindig örülünk, ha egy IBD-s is leírja a gondolatait, illetve segít minket a tapasztalataival. (Tudod eleinte kellemetlenül éreztem magam, hogy ezzel a Tietekhez képest enyhébb betegséggel van-e jogunk itt lenni, de efelõl is megnyugtattatok minket. Meg sokaknál nem is tudják, hogy IBS vagy IBD, engem is egy idõben "kineveztek" colitisesnek...) Majd írd meg, használt-e Neked! :)
Ana, Lotti: nem akarlak Benneteket kiábrándítani, de diéta nélkül szerintem semmit nem ér a probiotikum. Régen annyit megettem, hogy a fülemen jött ki. Az itteni orvosok mániája a ProGastro. A probiotikum jó, de PLUSZ rásegítésként, nem önmagában.
Az epekõ-mûtétrõl úgy tudom,nem egy nagy dolog a mai technikákkal, 2 ismerõsömnek volt, szerintem ne félj tõle, lehet, hogy jobban leszel.
Nincs jelen
#1712 2011-05-20 14:44
- Ana
- Tag
Köszönöm a biztató szavakat,és a gratulát,manapság nem kevés pénz a jogsi.
Jaj ittenem ebben a gyönyörû idõben a wc-n ülök,borzasztó.
Nem félek a mûtéttõl,jövõ héten kiderül,h mi lesz a köveim sorsa,doki néni telón azt mondta,h a sárgás székletet okozhatja az epe is.Nagyon örülnék,ha jobban lennék.
Ki mi jót tesz ebben a szépséges idõben?
Nincs jelen
#1713 2011-05-20 15:16
- Barci72
- Tag
Ana, szerintem ne félj a mûtéttõl. Éppen a szomszédom járt úgy, hogy halogatta a mûtétet, aztán besárgult, mert a kövek elzárták az epeutat. No, most tényleg mûteni kellett, de 10 napig volt kórházban. Friss történet, holnap jön ki a srác a kórházból. Nem ijesztegetni akarlak, ne értsd félre :), de inkább legyél túl rajta minél elõbb. A jogsihoz én is gratulálok, nem kevés idegi terhelés lehetett, gondolom...
Sa-ni, 100%-ban egyetértek azzal, amit írtál: a probiotikum mellett a diéta IS ugyanolyan fontos! Minél többféle hasznos baci, magas csíraszámmal, én erre hajtok, amikor probiotikumról van szó. Nekem ez vált be, és a folyamatos szedés. Mo.-n semmit nem veszek, nem rendelek, mert rablás, olyan árak vannak. Emlékszem, eszement összeget költöttem a ProGastro nevû szerre, mellette eléggé esetleges volt a diétám, mert csak kísérletezgettem, mi lenne a jó, nem is javultam.
Szerkesztette: Barci72 (2011-05-20 18:40)
Nincs jelen
#1714 2011-05-23 21:40
- pt
- Tag
Bevertem vagy 30 szem óriás édes epret....fincsi volt :D
Holnap majd elmondom mi lett a vége :D
Nincs jelen
#1715 2011-05-24 13:58
- Sa-ni
- Tag
Hááát az eperben azok a miniatûr kis magvacskák nem szerencsések, én maradok a hámozott almánál. (Kevés körtét viszont lehet h bepróbálok nyáron, mert nagyon szeretem!)
Nincs jelen
#1716 2011-05-24 21:56
- pt
- Tag
Hát ha nem idegi a dolog bizonyos szinten akkor én vagyok a lüke. Bp.-i meló minden nap rosszul voltam, még coderittel és nyugtatóval is alig bírtam ki néha. Hazajöttem. Itthoni meló, epret is ettem, túrós tésztával, és kutya bajom. Sõt ma sajtos szendvicset ettem egész nap. Nem vettem be coderitet......itthon természetesen.
Jarvis akkor jó azt mondod Sa-ni? Hat már totálisan jól vagy csak így úgy....?
Szerkesztette: pt (2011-05-24 21:57)
Nincs jelen
#1717 2011-05-25 12:04
- Sa-ni
- Tag
Hat már a Jarvis elég jól. (Napi egy wc reggeli után, majdnem normális, csak még mindig elég sokáig tart az az egy.)
Csak hát vannak mellékhatásai (rossz alvás, csökkent nemi érdeklõdés, orgazmus nehézsége, hurrá), de ezek ellenére is (!) ragaszkodom a gyógyszerhez (és a párom is támogat), mert a bélbajnál minden elviselhetõbb. Bízom benne, hogy nem kell örökké szednem, vagy majd csökkennek a mellékhatások. 2 hét múlva megyek legközelebb az orvoshoz.
u.i.: bár továbbra is kérdés, hogy a diéta hat-e, vagy a Jarvis. Én úgy gondolom, a kettõ együtt,egyiket se merem abbahagyni.
Szerkesztette: Sa-ni (2011-05-26 10:10)
Nincs jelen
#1718 2011-05-26 12:28
- pt
- Tag
Együtt a legjobb, de a gyógyszer nagyot nyom a latba a pánik megszûnésében....szerintem.
Nincs jelen
#1719 2011-05-27 10:16
- Sa-ni
- Tag
Idegi, lehet, de nem úgy, hogy Te vagy a "hülye", és direkt ráidegesíted magad (ha így lenne, akkor relaxációval,pihenéssel csökkenne - nekem ez nem így volt) hanem a szervezet/bél beidegzettsége borult fel. Majd megkérdezem még egyszer az orvost, hogy pontosan le tudjam írni. Nekem ez nagyon fontos mert ahogy õ megmagyarázta, az logikus, és azt teljesen el tudom fogadni! (Ellentétben az önjelölten lélekbúvárkodó gasztroenterológusok lekicsinylõ okoskodásaival... :( )
Nincs jelen
#1720 2011-05-27 21:19
- pt
- Tag
Egyértelmû. Nem vagyunk bolondok, csak megbolydult a rendszer...nem is kicsit.
Nincs jelen
#1721 2011-05-28 18:37
- Sa-ni
- Tag
Hát igen, de én azt, hogy sima háziorvos/gasztroenterológus olyat mondhasson, hogy ez "lelki" meg "idegi" meg "maga csinálja" sõt "profitál belõle" "menekül" bla bla bla én ezt simán betiltanám, ez megfelel kuruzslásnak, szakterületen kívüli okoskodásnak. Bevezetném, hogy errõl csak pszichológus, pszichiáter, neurológus nyilatkozhat (és még akkor se lenne 100 %-os védettségünk hülyeség és földbe döngölés ellen...)
Nincs jelen
#1722 2011-05-29 11:58
- Er
- Tag
Er néven regisztrált a gép, talán van másik Erka, de én Erika vagyok eredetileg.
Szervusztok! Új vagyok. A házi hashajtó módszert kerestem és így jutottam ide. Most nagyon kellene ürítenetm, ui. holnap meló, és ha így maradok,még a nadrágomba sem férek be. Látom itt a "gyógymódokat"... Langyos víz?? Hát, nálam nem jött be. Jelenleg nincs Attila vizem, a tej máskor másnapra segít, de most ma még nem sikerült megköszönnöm a Jóságnak, h. kipucolt...
Sok olyan gyógyszert szedek, amik "fognak", pl. Frontin, amiben szerintem van vmi vas-szerû, ui. a Xanax-tól ugyanezt a gyomor fájást és szorulást nem érzem. Gy.korom óta ilyen vagyok.
No, azért tudjátok, eleve szorongós, kissé neurotikus vagyok, sok antiepileptikumot szedek + anti depresszáns, és A Xanax. Abból többet. Most itthon vedelem a szoba hõmérsékletû tejet, de látom, vki írta a savanyú káposztát. Van itthon, hát kipróbálom. Én ezzel sosem voltam orvosnál, TUDOM, h. pszichés alapon van, ui. amikor nem volt miért szoronganom és jól éreztem magamban Magamat, akkor nem volt ilyen probléma. De ilyen ritkán van. Most új melõhely, próba idõ, stb....
KÖSZÖNÖM EZT AZ OLDALT A KIGONDOLÓJÁNAK, AZOKNAK, AKIK MERIK VÁLLALNI AZ ILYEN KÉNYES ÉS MÁSOK SSZERINT "NEM NAGY PROBLÉMA" ÉRZÉSEIKET!!!
Most lehet, h. iszom egy korty étolajat és utána tejet. :)
Nincs jelen
#1723 2011-05-29 14:40
- Sa-ni
- Tag
Szia Erika, azért túlzásba ne vidd, és nehogy az ellenkezõ oldalon köss ki!
Nálam reggeli után kávé beindítja - ha nem, akkor egy bögre jó meleg tea, ha az sem, akkor egy szál cigi.
Azt tudom még, hogy közvetlenül felkelés után jó, ha megiszol 1-2 pohár sima vizet (akkor is, ha nem esik jól)
Ha egész nap nem tudok elmenni, este megeszek egy joghurtot magában, vagy almával.
Nincs jelen
#1724 2011-05-29 15:25
- Er
- Tag
Ó, ha ez ilyen könnyen menne!! Akkor már rég a fejem is kitisztult volna.!! Sosem voltam rendszeres kakiló! Már gy.koromban is gondok voltak velem! Én hosszú kávét iszom tejporral és nem dohányzom. Valószínûleg meg kellene tanulnom ezt a folyamatot, tehát amikor kell, ha az a m.helyemen v. vendégségben van, akkor is menni kellene. Én régen szerettem halogatni. Pl. gy.koromban inkább kint maradtam játszani és visszatartottam. Rendszeres idõ nem alakult ki (pl. reggel v. este) De a múltam is elég zavaros, most tanulom az Életet élni, nemcsak benne lenni. De jó tudni, hogy sokan vagyunk ilyenek. Az úgynevezett túloldalon már voltam: akkor nagyon vedeltem.... Vagy fölül, vagy alul folytam. Az ellenségemnek nem kívánom azt! De ez se az igazi! Szükségem lenne a lelkemnek is erre, a fejemnek is, no meg a beleimnek is. Mindegy. Várok és olvasgatlak Benneteket. Hátha történik valami. Addig olvasgatom a saját CSAK A MAI NAP c. írásomat. Különben is: "ez is el fog múlni.." :D
Nincs jelen
#1725 2011-05-29 20:07
- pt
- Tag
Én most ittam 3 dl laktóz mentes tejet. És nem puffadok, úgy néz ki ez még belefér. Jó esett. Csak drága 400 Ft volt a Mizo a tesco-ban.
Nincs jelen
#1726 2011-05-31 11:43
- Sa-ni
- Tag
Sparban is vannak jó laktózmentes termékek, és valamivel olcsóbbak. Én a joghurtjukat nagyon szeretem. (A natúrt szoktam venni, van, hogy napi kettõt is megeszek)
Erika, jobb, ha inkább hamarabb felkelsz, amíg meg nem tanulja a szervezeted a rendszerességet, nyilván senki se él úgy szívesen, hogy ki van szolgáltatva, és akkor jön rá, amikor a belének eszébe jut. (Nem is mindig kivitelezhetõ, pl. munka, stb.)
IBS-ben azért nehéz a székrekedés kezelése, mert a hagyományos hashajtók (pl. korpás dolgok stb.) hasmenéses tüneteket okoznak.
Nekem ez a következõ lépés, hogy most már végre napi egy van, és elérjem, hogy az minél hamarabb legyen, azaz minél hamarabb elkészüljek reggel. Mint a régi szép idõkben amikor egy órahossza cakkumpakk elég volt kényelmes reggelivel, wc-vel, tusolással együtt :)
Most megvan, de tizedannyira nem szenvedek, mint régen.
Nincs jelen
#1727 2011-05-31 18:59
- pt
- Tag
Rászántam magam elmegyek pszihológushoz. Öcsémnek segített a Dalsan, neked a Jarvis. Kipróbálok én is valamit, amit javasol majd a doktornõ. Hála Istennek ismerõs szóval nem fogok beleütközni értetlenkedésbe és lehülyézésbe úgy néz ki. Majd beszámolok, hogy ment és mit ír fel.
Nincs jelen
#1728 2011-05-31 19:39
- Lotti
- Tag
Sziasztok. Most nagyon örülök, mert olyan jó napom volt,amilyenben már nagyon régen volt részem, és ezt elsõsorban nektek köszönhetem és a tippeknek, amiket tõletek kaptam itt a fórumon. Elkezdtem kiszûrni a zavaró dolgokat az étrendembõl, ezzel elértem, hogy itthon nem vagyok rosszul, csak akkor jönnek rám a görcsök és a vécére rohangálás, ha mennem kell valahova. Tegnap voltam a háziorvosomnál, és felírattam a coderitet. Hát ez a gyógyszer valami csoda. Nem is tudom, mikor volt utoljára ilyen napom, rohangálás egész nap, ügyintézések sora, állásinterjú, fodrász, és semmi bajom nem volt, egyszer nem jött rám a wc-para, semmi hasi görcs stb. Kaptam egy kis ízelítõt abból, amit már régen elfelejtettem, hogy milyen is az élet ibs nélkül... Csak egy probléma van, hogy a doktornõ azt mondta, ne is számítsak rá, hogy rendszeresen felírja nekem ezt a gyógyszert, mert ibs-ben nem indokolt a szedése, bár õ is elismerte, hogy hatásos, sõt, konkrétan azt mondta, hogy biztos, hogy jó lesz, de nem akar bajba kerülni azáltal, hogy rendszeresen felírja nekem, mert nem lehet. Így nem tudom, hogy mi lesz, ha elfogy, de most nagyon örülök, és ezt köszönöm nektek :)
Nincs jelen
#1729 2011-05-31 20:54
- Sa-ni
- Tag
Ne idegeskedj ezen, ha belõsz magadnak egy jó diétát (és esetleg megtámogatod egy kis Jarvis-szal vagy hasonlóval), már nem fog kelleni. Nekem pl.már csak szökõévben egyszer kell :)
De nem tehetnénk esetleg az egyesületen keresztül valamit, hogy a Coderitet Magyarországon is bejegyezzék mint ibs-kezelést? Végülis anyagi akadály nem hiszem, hogy lehet, ugyan mit tudnak az ellen felhozni, hogy az emberek tudjanak dolgozni, iskolába járni, élni? Oké hogy "drog", de betegnek lenni nem rosszabb?
Nincs jelen
#1730 2011-05-31 21:02
- Lotti
- Tag
Pont ezt mondtam a doktornõnek, amikor azzal érvelt a coderit ellen, hogy "ugye nem akar függõ lenni?", hogy ennél a betegségnél még az is jobb lenne, ha gyógyszerfüggõ lennék. Tényleg össze kéne fogni, hátha tehetnénk valamit ezügyben, elvégre külföldön alkalmazzák a kodeint ibs kezelésre, nálunk miért ne lehetne?
Nincs jelen
#1731 2011-05-31 23:17
- pt
- Tag
Hát én írtam annó email-t a gyógyszerész kamarának, válaszra sem méltattak. Egy ismerõsnek is írtam a Richternél, õ átpasszolta a kutatás részlegnek a témát, de ennyi.
Nem tudom miért jönnek ezzel a függõ dologgal. Évek óta szedem, nem vagyok függõ :D
De most komolyan felnõt adag lehet napi 3 szem is, a napi fél szem nem sok szerintem. Sõt a diétának köszönhetõen már csak hetente 1-2 szem megy el, de van mikor annyi sem.
20 darab ki tud tartani elég sokáig. Én havonta íratom fel, eddig nem szólt érte a dokim, hogy hagyjak fel eme szokásommal. Persze ettõl függetlenül megpróbálom most a pszichológust aki más féle gyógyszert tud felírni.
Ha a coderit veszélyesnek tekinthetõ akkor a sok antidepresszáns az mi? A coderitnek elenyészõ a mellékhatása az antidepikhez képest. Ez nem számít a dokiknak?
Nincs jelen
#1732 2011-06-01 10:15
- Barci72
- Tag
Sziasztok!
Sikeresen túlvagyok egy 3 hetes antibiotikumkúrán (vesemedence-gyulladásom volt, nem kerülhettem el a gyógyszerszedést), így a bélflórámnak annyi. Olyan gyakorisággal kellett bevennem naponta az antibiót, hogy a probiotikumnak esélye sem volt :( Így most (igaz, a diéta mellett) újra kell építeni magam. Elég szörnyû. Egész nap mortyog a gyomrom és a hasam, tiszta õrület.
A diétát tartom továbbra is, de most ez a méregkúra nem kellett volna :(
Ha valakinek van valami jó tippje a bélflóra helyreállításához, ossza meg velem. Tejfélét nem iszom-eszem, ill. a probiotikumot most emelt adagban veszem be. Egyáltalán mennyi idõ, amíg helyreáll a dolog?
Nincs jelen
#1733 2011-06-01 12:23
- pt
- Tag
Hát ha tejféle ha nem, nagyon nagyon segít a kefír. Ez tapasztalat. Ha úgyis otthon vagy még betegszabin és nem mozogsz kint, akkor érdemes meginnod sima danonos kefírt vagy a probiotikumos danonos kefírt. Reggel délben este. 2-3 nap alatt rendbe rak. Én most is szoktam inni néha, ha tudom nem megyek sehová másnap. Egyébként inkább megfogja a hasad mint sem meghajtana. Bár mikor megiszod akkor azért megy a mortyogás. Érdemes szendvics evés közben kortyolgatni és úgy meginni, és nem magában.
Jobb ötletem nincs.
Én ma voltam a házi dokimnál felírta a coderitemet, nem igazán zavarja, hogy havonta 1 alkalommal fel kell írnia.
Ettõl függetlenül megyek ma 17-re pszihológushoz, megbeszélek vele valami dilibogyót. Már a napi reggeli és esti 0.25-ös frontin is sokat segített, mert sokat gyengült a para, a hasmenés, inkább már csak messzi utak esetén jön elõ vagy ha tudom, hogy olyan helyre megyek ahol kizárt a wc lehetõsége vagy kellemetlen lenne elmenni wc-re.
A faluban sétálások, városi bevásárlások már meg sem kottyannak és a helyi meló sem. Viszont Szombattól megint 4 nap Bp. na az gyilkos, akkor kell belapátolnom a coderitet reggel délbe este a legrosszabb esetekben.
Majd írok mit sikerült ma lebeszélnem.....
Reménykedek, mert öcsémet is kihozta ebbõl a dalsan és már régen eszik össze vissza mindent, sõt már kezdi elhagyni a dalsan-t is.
Ahhh....majd meglátjuk. A vak is azt mondta :D
Nincs jelen
#1734 2011-06-01 12:59
- Sa-ni
- Tag
Pozí, és Lotti, írtam Nektek innen az oldalról privit, megkaptátok?
Nincs jelen
#1735 2011-06-01 14:03
- Lotti
- Tag
Sa-ni, én megkaptam, ment a válasz.
Nincs jelen
#1736 2011-06-01 15:00
- pt
- Tag
úúúú te mit sunyiskodsz itt a háttérben Sa-ni? :D
Voltam pszichológusnál. Felírta a Dalsan-t, mert azt mondja, ha rokonságon belül már bevált akkor nagy a valószínûsége annak, hogy nekem is hatni fog. Holnap kiváltom, jövõ héten elkezdem szedni, ha hazaértem Bp.-rõl. Végez még egy vérvizsgálatot a pajzsmirigyre vonatkozólag. Ha más nem de ezt is kipipálhatom.....
Szerkesztette: pt (2011-06-01 18:56)
Nincs jelen
#1737 2011-06-02 10:04
- Sa-ni
- Tag
Na, az jó, kíváncsian várom a hatást.
A Coderit azért végleges megoldásnak nem jó szerintem. Én legalábbis több napi szedés után a hatás gyengülését észleltem. Elsõ bevételnél nem volt egy árva f.ngás se, elfelejtettem, hogy belem van - de 3. nap már ha wc-re nem is kellett menni, de puffadtam rendesen. Meg az utóbbi alkalommal már kettesével szedtem.
Pajzsmirigy: én Letroxot szedek rá, alulmûködik egy kicsit, mint kiderült.
Én nem tudom, pontosan mitõl (ibs javulása? diéta? jarvis? letrox?), de az utóbbi idõben a menstruációm is teljesen elviselhetõ.
Nincs jelen
#1738 2011-06-02 14:34
- pt
- Tag
A vérlelet tökéletes, szóval nincs más gond csak ez az IBS xarság.
A coderit az egy nagyon jó dolog, de nyugtatóval együtt sokkal hatásosabb.
Sokat segített az elmúlt hónapokban a diéta is és az, hogy reggel este folyamatosan szedem a frontint.
Ha rám jött a roham a nyugtató miatt sokkal kisebb intenzitású volt mostanában és egy fél szem coderit elszopogatása fél percen vagy 1 percen belül tökéletesen helyretett.
Nagyon reménykedek ezzel a Dalsannal kapcsolatban, fõleg, hogy a Dr.nõ szerint ha a család egyik tagjánál már bevált (öcsémnél) akkor nagyobb a valószínûsége, hogy nálam is ez beválik mint más SSRI-nek. De ha nem használna azt mondta szóljak és keresünk valami mást. Nagyon rendes volt, megértõ. Bárcsak mindenkinek olyan orvosok jutnának mint amilyenek nekem jutottak eddig.
Szóval nem nyugodtam le, keresek tovább és kísérletezek magamon úgymond.
A Dalsan-t csak ha hazaértem a Bp.-i munkáról akkor merem elkezdeni szedni, mert félek, hogy bezavar a vezetésbe, aztán ott ez nem lenne jó egyáltalán. Amúgy is 2-3 hét míg hat azt mondják, szóval kb. július elejére fog kiderülni helyrepattan e az agyamban a hibás processzor vagy nem.
Nincs jelen
#1739 2011-06-02 17:55
- pozí
- Tag
Sa-ni!
Igen megkaptam a privát üzenetet, válaszoltam is, köszi!
Én nem tapasztalom, hogy egyre többre lenne szükségem, bár én is próbálom minimalizálni. Csak akkor szedem, ha nagyon muszáj. De akkor viszont nagyon hatásos!
Egyébként többnyire jó vagyok, megy a diéta, fogytam pár kilót, de ez nem zavar. :)
Most a vizsgaidõszak miatt kifejezetten rosszul voltam, de a bogyó megoldotta a gondot, szóval lassan elvégzem a sulit is végre! :)
El se hiszem, hogy megcsináltam, kemény éveket tudtam le.
Szép napot nektek!
Nincs jelen
#1740 2011-06-02 23:39
- Sa-ni
- Tag
Pt türelmesen szedjed, bõ egy hónapig valószínûleg észre se veszel szinte semmit. De utána remélem meglepõdsz Te is a drasztikus változáson. :)
Nincs jelen
#1741 2011-06-05 09:44
- picike
- Tag
Sziasztok.
Érdekes nekem egyik nyugtató sem segített.Pedig szedtem frontint,rivotrilt,xanax-ot.És kb 5 fajta antidepit.Nyugtatótól csak álmos voltam,az antidepitõl meg híztam 10 kg.Én is megpróbálok szerezni coderitet,kíváncsi vagyok a hatására.
Sa-ni nekem is küldj prívit, kérlek írd le nekem hogy készíted a zabpehelylisztes palacsintádat,mert végre csütörtökön sikerült vennem.
Arra is kíváncsi vagyok hogy tényleg mi történt a bélel logikus magyarázattal.Kérlek Sa-ni ne felejtsd el megkérdezni.
Nincs jelen
#1742 2011-06-05 20:17
- pt
- Tag
A nyugtató önmagában nem ér semmit. De coderittel kombinálva jó a hatása. Az antidepiben azért reménykedek, mert öcsémnek bevált. Õ ugyanilyen rosszul volt csak õ sajna még mikor suliba járt és ez nagyon nem tett neki jót. Jó pár évig szenvedett õ is. Most már a dalsan-t is kezdi elhagyni, nagyon jól van.
Örülnék, ha nekem is beválna. Mennyi gonddal kevesebb lenne.......Jajj Istenem....
Legalább a coderit itt van nekem. Ha ez nem lenne, már nem is tudom mi lenne velem. Tuti rokkantként sínylõdnék otthon. Erre nagyon nem vágyom.....se az állapot se az anyagi nehézségek végett.
Bevallom nem vagyok szuperül most. Ez Bp.-i meló kikészít, még a coderit és a nyugtató mellett sem érzem magam 100%-osan. Nem kell wc-re rohangálnom, de érzem a feszültséget a beleimben.
Otthoni melónál már csak a nyugtatóval elvagyok.......Valahogy csak eltelik ez a hétfõ és kedd......
Nincs jelen
#1743 2011-06-06 14:26
- kalocsaizita
- Tag
Sziasztok!
Csak annyit fûznék hozzá az elõttem elhangzottakhoz, hogy IBS-re nekem a természetes gyógymódok közül csak a fermentált papaya koncentrátum jött be. Ez egy teljesen természetes koncentrátum, nagyon egyszerû használni, minden reggel éhgyomorra csak 1 kupaknyit kell meginni belõle. Van benne egy saccharomyces boulardii (vagy ilyesmi) nevû hasznos bélbaktérium is. Nekem ez vált be, hátha nektek is segít!
Üdv: Zita
Nincs jelen
#1744 2011-06-06 15:52
- Sa-ni
- Tag
Pt! Öcséd mennyi ideig szedte a Dalsant, míg anélkül is stabilizálódott? Gondolom, ne is reménykedjek, évek...
Nincs jelen
#1745 2011-06-06 18:57
- Ana
- Tag
Nekem a papaya semmit nem használt,mellesleg elég drága.
Protexin IBS-t szedem szorgalmasan.
Nincs jelen
#1746 2011-06-07 23:46
- pt
- Tag
Neki pár héten belül amint elkezdett hatni normalizálódott a dolog. Tehát használt.
Holnap reggel beveszem én is az elsõ szememet.
Cefetül voltam ebben a 4 Bp.-i napban, de végre túl vagyok rajta. Holnap 1 napot pihenhetek, ki is használom amennyire lehet.
A coderit-et szedtem, kipróbáltam reggel éhgyomorra fél szemet lenyelve, de akkor annyira megfogja a hasam, hogy feszítenek a szelek, és ez nem jó érzés. Másnap a szétrágós lenyelõs változatot próbáltam ki és az jobban bevált, így nem megfogott, hanem csak normális szintre hozott. Persze a frontin kellett hozzá. Az sokat lökött a hatékonyságon.
Nincs jelen
#1747 2011-06-08 13:16
- pt
- Tag
Bevettem az elsõ szem dalsan-t......kicsit mintha kupán vertek volna de nem vészes. Gondolom majd elhalványul ez a folyamatos szedés során, mint a frontinnál.......
Voltam vásárolni, mászkálni a városban. Rosszul voltam picit, de a hasmenéses görcs nem volt rajtam csak az a nyomasztó valami. Öcsém azt mondta, hogy az elsõ két hétben õ rosszabbul volt, aztán meg mint ha elvágták volna megszûnt a rosszul léte. Holnap munka, kíváncsi leszek....hogy alakul a napom.
Szerkesztette: pt (2011-06-08 17:52)
Nincs jelen
#1748 2011-06-08 20:30
- Sa-ni
- Tag
Eleinte én is pocsékul voltam a Jarvistól. Hányinger, kajaundor, álmatlanság. Aztán ezek a tünetek csökkennek. De a bélzavarnál amúgy is "jobbak"
Nincs jelen
#1749 2011-06-08 20:31
- Sa-ni
- Tag
Pt én azt kérdeztem volna, hogy az mennyi idõ, amíg abba lehet hagyni a dilibogyót, és ANÉLKÜL IS tünetmentes az ember?
Nincs jelen
#1750 2011-06-08 23:07
- pt
- Tag
Óóóóó, hát öcsém szerintem már szedi vagy 5 éve.......ha nem több.
Nincs jelen