#1451 2011-03-02 14:47

bixi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

igen, mellekhatasok azok vannak. nem tudok aludni es maris kezd lufifejem lenni, es az etvagyam is no. na meg szarad a borom nagyon (bar ez nemtom a szteroid okozhatja-e. en annyira utalom a medrolt, h mindent annak a szamlajara irok)

amugy igen: elore ne aggodj semmin! annak nincs ertelme. majd raersz ha lesz aktualitasa.

milyen vizsgalatokon vagy tul es milyenekre mesz meg egyebkent?

Nincs jelen

#1452 2011-03-09 15:44

bixi
Tag

sziasztok ujra.

megjott a szovettan eredmenyem: luminalis, baloladali Crohn-colitis. jelenlegi gyogyszereim: 3*2 Salofalk 500, Budenofalk hab, Tardyferon, Kalium, Medrol (holnaptol mar `csak` 24mg es fokozatosan csokkeno).

babarol nem is kerdeztem a dokit, meg egy ideig nem is fogom, ugysem aktualis :(

3 het mulva megyek laborra, addig  ismet csak turelem.

olyan lassan telik az ido.........

ti hogy vagytok lanyok?

Nincs jelen

#1453 2011-03-09 16:06

aiolosz
Tag

bixi írta:

"...megjott a szovettan eredmenyem: luminalis, baloladali Crohn-colitis. jelenlegi gyogyszereim: 3*2 Salofalk 500, Budenofalk hab, Tardyferon, Kalium, Medrol (holnaptol mar `csak` 24mg es fokozatosan csokkeno)..."

Fiatal nõ vagy, aki babát szeretne, meg egyébkén is...szóval, a medrol rendszeres szedése mellett nagyon javasolom a csontritkulás és a szemnyomás vizsgálatot, helyesebben az állandó ellenõrzést.

Nincs jelen

#1454 2011-03-10 14:34

bixi
Tag

aiolosz, ezek mennyi ido utan alakulhatnak ki a medroltol? mar par honap is eleg? koszonom amugy a javaslatot, utana jarok mindenkeppen!

Nincs jelen

#1455 2011-03-10 16:30

aiolosz
Tag

bixi írta:

aiolosz, ezek mennyi ido utan alakulhatnak ki a medroltol? mar par honap is eleg? koszonom amugy a javaslatot, utana jarok mindenkeppen!

Miután ez a nyavaja nem olyan, mint a nátha, amibõl egy hét alatt ki tudja kúrálni magát az ember, számítani kell arra, hogy hosszú éveken keresztül, esetenként  szûkség lehet a szteroid "kúrára"  ;) ..a jobb orvosok :) persze törekszenek arra, hogy csak végszükség esetén kerüljön erre sor. Ráadásul nálunk igen nagy dózissal indítanak, amit nagyon lassan lehet csak csökkenteni. Nálam egy ilyen kúra 3-4 hónapig is eltartott esetenként. Nekem nagyon elõrelátó, hozzáértõ és emberséges orvosaim voltak/vannak, akik automatikusan küldtek engem a már említett vizsgálatokra, amibõl a rendszeres EKG-t ki is felejtettem. Sok évvel késõbb, itt a fórumon, elképedve olvastam, hogy fiatal nõknél, komoly szteroid kezelés mellett sem végeztették el ezeket a vizsgálatokat :))) A "fiatal nõ" ugye azért fontos, mert a terhesség alatt az anyai csontok jelentõs mennyiségû kalciumot veszítenek fõleg a szoptatás idõszakában. Amennyiben van idõd, érdemes az interneten errõl elolvasni a megtalálható anyagokat, ha valaki angol is tud, akkor arra a bõség tárháza vár....én megtettem, azóta vagyok ilyen okos :)

Nincs jelen

#1456 2011-03-10 17:31

MSE
Tag

Szia Bixi!
Nagyon sajnálom ami Veled történt !
Nálam decemberben derült fény Crohn-ra.Idén leszek 30éves,még nincs gyermekünk,de
a közeljövõben szeretnénk. Kicsit én is tartok a gyermekvállalástól..
Mindenesetre jó olvasni,hogy nem adod fel a babavállalást a megpróbáltatások
ellenére sem! Ez erõt ad.
Sok siker kívánok!

Nincs jelen

#1457 2011-03-11 09:32

bixi
Tag

aiolosz, nagyon koszonom a sok infot, amint idom engedi utana olvasok en is :) eddig meg nekem nem emlitette ezeket az orvos (multkor 2 honapig szedtem, most 1 honapja), rakerdezek a kovetkezo talinkon.

MSE: udv a forumon! sosem szabad feladni!!! volt, h en is azt gondoltam ebbol nem fogok tudni felallni, de megis sikerult. ezelott nem voltam ennyire `eros` azt hiszem a tortentek igen sokmindent megvaltoztattak bennem, es atertekeltem dolgokat es ma mar teljesen mashogy elem az eletemet, mint mondjuk fel vagy egy eve. Megtanultam, hogy sokminden fejben dol el. nekem nagyon sokat segitett maris ez a forum, olvassgass minel tobbet, ha idod engedi!

napsuteses es tunetmentes szep napot mindenkinek!

Nincs jelen

#1458 2011-03-17 21:44

FTCsilla
Tag

Szia Bixi!
Olvastam hogy babát szeretnél! Én tapasztalatom az hogy 2x szültem de nem volt problémám! Nekm 10 éve van CU
a nagy fiam 6 éve mikor vele voltam terhes ahogy megtudtam hogy terhes vagyok abba hagytam az össze gyógyszert Salofalk tbl meg Saloflk kúp  38 hétig nem volt semmi baj utána 38. hétben hasmenésem lett véres széklet és meg is szültem de nem volt semmi baj még 1 hónapig küszködtem gyógyszer nélkül a szoptatás miatt de nem voltam jól így abba hagytam a szoptatást és elkezdtem szedni a gyógyszert.
a kisfiamnál ö 2.5 éves nála is abba hagytam a gyógyszert  de nála 20. hétnél hasmenés meg a többi úgy hogy nála elkezdtem szedni a gyógyszert aminek nem örültem de nem volt választásom bár felesleges volt mert nem változott semmi megmaradt a hasmenés :( ö 37. hétre született de nem volt vele probléma megint abba hagytam a  gyógyszert 4 hónapra gyógyszer szedést szoptatás miatt utána nem bírtam tovább meg a kicsi se akart szopizni!
Bár így utólag azt hallottam vagyis mondták hogy szedhetem volna nyugodtam a gyógyszereket szoptatás közben is hát ne nem is tudom jobb volt ez így addig se került a szervezetükbe!
Bár ezzel a betegséggel nehéz gyereket nevelni fõleg így hogy már nagyobbak és mikor kiszeretnének menni játszani és azt kell nekik mondanom hogy nem tudunk bár azt nem mondom nekik hogy azért nem mert anya nem tud eljönni a WC mellöl az azért kemény a szívem majd megszakad :( Azért elég türelmesek mert mikor sétálunk a városba tudják már hogy hol van WC és anyának elég sokszor menni kell.
Söt a nagyobbik fiamban ez benne is maradt ez mert akár hova megyünk ö már megy is WC és ha tudja hogy nincs WC körülötte már rosszul van meg mindig kérdezi hogy van WC ahova megyünk csak ö pisilni jár bár én is mindig azt mondtam hogy pisilni megyek ez tuti hogy miattam van :( remélem kinövi úgy sajnálom.

Jó éjt és kitartást!

Nincs jelen

#1459 2011-03-19 12:30

Gerappa
Tag

Szia Muhaha!

Gratulálok a kisfiadhoz! Igen én végig szedtem terhesség és szoptatás alatt a Salazopyrint, meg a salofalk kúpot is használtam! Terhesség alatt is kicsit elõjött, de szerencsére csak napi egy hasmenéssel megúsztam. Szoptattam a gyógyszerek mellett, 13 hónapos volt a kicsi amikor rendesen bedurrant a colitis, igaz, már akkor 5 éve nem tükröztek meg, sajnos akkor is húzodott 2 hetet így már csak a szteroid segített. Neked van másik babád is, vagy szeretnél még? Nem lehet nagyon erõs a gyulladásod, ha segít a szalazopyrin. Eleinte nekem is segített meg a szintentartáshoz is jó, csak ha nagyon begyullad, na akkor csak a szteroid segít:-(. Most épp Egerben keresnék egy jó dokit, de még nem ajánlottak senkit.

Nincs jelen

#1460 2011-05-13 09:26

angela1221
Tag

Sziasztok! Kismamák illetve gyermekvállalás elõtt állók figyelmébe szeretném ajánlani Dr. Berkõ Péter Szülészeti Zárójelentés c. írását. Szerintem sokakat érdekelhet, mert a szülészet és nõgyógyászat helyzetét mutatja be egy fõorvos szemszögébõl... Itt el lehet olvasni: Szülészeti Zárójelentés

Nincs jelen

#1461 2011-05-23 06:36

Vicaa
Tag

Gerappa, ha olvasod: Egerben Dr.Kozák Róbert. Még elég fiatal ahhoz, hogy ne legyen kapzsi, de már tapasztalt is, normális, kedves.

Nincs jelen

#1462 2011-05-25 17:24

szliva
Tag

Sziasztok.

SzeretnÉm VÉlemÉnyetek,tapasztalatotokat KikÉrni.
Gondolkodunk,fÉrjemmel Egy MÁsodik Gyereken.
Jelenleg ImurÁnt Szedek 100mg,salofalkot 3x500mg/2  Szemet,vasat,meg HÉbe HÓba Salofalk KlizmÁt.
Gastros Dokim Szerint A Salofalk Ot Szedhetem,ha Terhes Leszek NetÁn Az Nem Árt A BabÁnak.,,de Az ImurÁnt MostanÁba Kellett Elkezdenem Szedni,mert TÖbbszÖr ElÖjÖtt A GyulladÁsom A TÉlen,igy Azzal TanÁcstalan Vagyok.
Esetleg Valakinek Van Tapasztalata Az ImurÁnrol,És TerhessÉgrÖl?
Ha Igen MegkÖszÖnnÉm,bÁrmilyen TanÁcsot.
A BetegsÉgem Miatt Nagyon Bizonytalanok Vagyunk A BabavÁrÁsrol.
Szliva

Nincs jelen

#1463 2011-05-25 18:28

Veroniks22
Tag

Szia Szliva!

Én is Imurant szedek (3 éve, 150 mg/nap), s papírom van róla, hogy szedhetõ terhesség alatt, valamint egy friss tanulmányt is kaptam az orvosomtól, mely ugyanezt támasztja alá.

Említetted a téli gyulladást. E miatt egyeztettél az orvosoddal, hogy nekiláthattok-e, vagy várjatok még?

Sajnos az én terhességem ismét megszakadt, de nem ezzel van összefüggésben.

Veró

Nincs jelen

#1464 2011-05-26 19:14

szliva
Tag

szia veroniks22.

akkor megnyugodtam,hogy nem kell abbahagynom majd az imuránt,mert most csak az tart tünetmentesen.
természetesen,ha teherbe esnék,rögtön hivnám az orvosomat,és kikérném véleményét.
hát az orvosom azt mondta jó lenne fél év tünetmentesség mielött terhes lennék,de hát az ember nem ugy rendeli meg a gyereket,nem biztos ugye,hogy rögtön összejön,és nem vagyok,már 20-éves,hogy várogassak,persze gyulladás idöszakba nem állnék neki a babaprodzsektnek,de ha jol vagyok minek várjak.
persze félek kicsit a betegség miatt gyereket vállalni,mert az elsö terhességemnél,még nem volt a colitisem..
igy nem tudom mire számithatok majd,és a babára kihat-e,ha terhesség alatt aktiválodik a colitis..
nagyon sajnálom a terhességed megszakadását,és kivánom,hogy mihamarabb sikerüljön ujra teherbe esned.
és biztos nincs köze a betegségednek,vagy gyógyszernek a terhességmegszakadásrol?
jól értettem ugye,hogy elment a babád?
jó eröt,egészséget neked!!!!!!!!
szliva

Nincs jelen

#1465 2011-05-26 21:30

Veroniks22
Tag

Szia Szliva!

Igen, jól érted, sajnos elhalt a terhesség (már a 3. :-(). Az elsõnél még nem volt Crohnom, s nem szedtem gyógyszereket. Az biztos, hogy nem ez játszik közre, majd a kivizsgálás kideríti az okát, remélem.

Itt is és egy másik fórumon is több sikertörténetet olvastam IBD-sek körében, akik egészséges babát szültek gyógyszerek mellett. Szóval nyugi (magamnak is ezt mondogatom) és ha jól érzed magad, akkor hajrá!

Minden jót és mielõbbi Babyt Neked!

Veró

Nincs jelen

#1466 2011-05-30 18:55

Gerappa
Tag

Szia Vicaa!

Köszi! Nem tudod, altatásban tükröz?

Veroniks22 Szliva! Nagyon szorítok Nektek babaügyben!

Nincs jelen

#1467 2011-05-31 17:03

Ditta
Tag

Sziasztok! Én crohnos vagyok és jelenleg szülés elõtt. Gasztro dokim babavállalás elõtt azt mondta, Salazopyrint és Imurant szedhetek terhesség és szoptatás alatt is. Terhességem elején a szülész orvos úgy vélte abba kell hagynom a gyógyszereket. Sajnos bárki (orvos, védõnõ, stb..) vizsgált meg, ebbõl mindig vita volt, szabad/nem szabad. Végül elmentem genetikai tanácsadásra és ott elmondták azt amit a gasztros dokim is mondott: szedhetem a gyógyszereket, sõt azzal nagyobb kockázatot vállalok, ha nem szedem, mert a fellángolással veszélyeztetem a kicsit is. A gyógyszerek magzatkárosító hatásának esélye kicsi, nem kell esetemben emiatt több genetikai vizsgálatot végezni és valószínû nem lesz baja a picúrnak. Így én szedem, gondom nem volt a terhesség alatt, pár napon belül szülni fogok. ...és remélem tényleg igazuk lesz és nem lesz baja a babámnak. :)

Nincs jelen

#1468 2011-05-31 18:49

szliva
Tag

Ditta.

GratulÁlok A BabÁdhoz:)
Azt SzeretnÉm KÉrdezni,hogy VÉgig TÜnetmentes VoltÁl,(vagy)terhessÉg Alatt.
TerhessÉged ElÖtt Mikor Volt UtoljÁra FellÁngolÁsod?
Nem Tudom VÉdÖnÖk,akik Nem Értenek A Mi BetegsÉgÜnkhÖz,hogy Merik A Gasztros Doki SzakÉrtelmÉt KÉtsÉgbe Vonni.ezzel Csak A KismamÁnak Árt,mert Aggodunak Ilyenkor,hogy Biztos Nem Árt -e Vele A BabÁnak.de HÁt A Gasztros Doki,biztos Nem Ártani Akar A KismamÁnak.
JÓ EgÉszsÉget Nektek,És VÁrjuk A FejlemÉnyeket A BabÁdrol,És RÓlad!
  EgyÉbkÉnt Én Is Gondolkodok Egy 2.-babÁn,És Az Én Gastrosom Is Azt Mondta Szedhetem A Salofalkot...,mÉg ImurÁnt Nem KÉrdeztem, De MÁs Is Irta A Forumon,hogy Lehet ImurÁnt Szedni TerhessÉg Alatt.
Kicsit Hosszura Sikeredtem,bocsi!
Szliva

Nincs jelen

#1469 2011-05-31 20:42

Ditta
Tag

Szliva köszi a jó kívánságokat!
Nekem 2009 õszén derült ki,h crohnos vagyok. Akkor 11 hós volt a kisfiam, 2 hónap múlva abba kellett hagynom a szoptatását, mert Medrolt és egyéb kezelést kaptam. Sajnos nem enyhült a fellángolás, februárban megmûtöttek, vékonybél egy szakaszát kivették. Azóta tünetmentes vagyok és szeptemberben megfogant a kistesó. Nincs tünetem, diétát sem nagyon tartom. Vérképem azért nem az igazi, de havi 1 haematológiai kontrollal kordában tartjuk. A sok támadás gyógyszer ügyben eléggé kikészített, mert sokszor felelõtlen anyának érezhettem magam és én sem értem a gasztros szava miért nem elég. Genetikai papírokkal már nem szekáltak tovább. Segített volna ha egységes lenne az álláspont gyógyszer - terhesség témában.
Sok sikert kívánok Neked babaügyben!

Nincs jelen

#1470 2011-06-02 18:20

zolibogija
Tag

Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni! 26 éves leányzó vagyok, véres/nyálkás széklet, de kb. 3/4 éve nem tudják, hogy mi a bajom. A szövettan nem igazolta a crohnt, de a doki szerint az, mert nem igazán reagál a gyógyszerekre.
Az összes gyógyszert próbáltam (pentasa,normix,salofalk,entocort,stb...), de újból fellángolt. Vastagbél tükrözésem volt, de fájdalmat inkább bal oldalon a borda alatt érzek. Félek, hogy a vékonybélnél is van valami probléma a fájdalom miatt... Azt mondta a doki, hogy valószínûleg medrolt kell szednem, amitõl iszonyatosan tartok!!!! Nem akarok 20 kg-t hízni+holdvilágarc,stb....

Van valakinek gyakorlati tapasztalata medrollal? Illetve van közöttetek olyan, akinek a szövettan nem igazolta a crohnt, mégis hozzám hasonlóak a tünetei?

Nagyon el vagyok keseredve, mert nagyon szeretnék már babát!!!

Elõre is köszönöm

Nincs jelen

#1471 2011-06-03 08:27

szliva
Tag

szia zolibogija.

a vastagbéltükrözés nem mutatott ki semmit?
nekem colitisem van,és nekem is mikor fellángolok,akkor bal oldalt borda  alatt fájnak a beleim.
nem minden esetben kell a medrol,és ne is hagyd olyan könnyen magad erre rábeszélni.
nekem is a télen 4-5-ször elöjött colitisem(véres nyákos széklet...),és én is közöltem dokimmal,hogy medrolt azt nem szeretnék,igy   imuránt irt fel salofalkom mellé,ééééééééés még ami nekem nagyon jo lángolásnál salofalk végbélsuspenzió!ezt probáltad már?nekem az nagyon bevált,már 3-4-napi használat után mulni szokott a véres nyákos széklet.
fel a fejjel van megoldás,de azért a betegségedet nem ártana tisztázni,és ha erre az orvosod(gastros),nem képes,akkor keress fel egy másik dokit  a leleteiddel...
jó bulást!
szliva

)

Nincs jelen

#1472 2011-06-05 19:13

zolibogija
Tag

Szia! Köszönöm a válaszodat! Az a baj, hogy egyáltalán még azt sem tudtam meg, hogy mi az, ami bal oldalon fáj! Attól félek, hogy az már a vékonybél, és a tükrözés odáig nem ért el...Nem tudom azt elfogadni, hogy nem tudom, mi a bajom, csak úgy szedem a gyógyszereket.
A salofalkot "szedem" most, entocort után, de a hasi fájdalmat nem szünteti, a vérzésre mondjuk tényleg jó, de nyálka ugyanúgy megvan.

Nincs jelen

#1473 2011-06-14 13:26

MSE26
Tag

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy Pentasa 2 g granulátum mellett lehet-e szoptatni? 1 hónapja szültem, és én szoptatok, de szedem a Pentasa-t is. A dokim szerint lehet, de a betegtájékoztatójában viszont azt írják, hogy nem. Most akkor hogy van ez? Van esetleg itt vki, aki szintén szoptatott és Pentasát is szedett?

Nincs jelen

#1474 2011-06-14 15:34

marcsi0727
Tag

MSE26, higgyj a dokidnak. Még remit is, imurant is lehet, de a gyártók sose fogják bevallani, leírni, mert nem akarnak pert a nyakukba.

Nincs jelen

#1475 2011-06-25 23:13

bixi
Tag

megvan a zold lampa a dokitol :D
indulhat a bebiprojekt 8 hnap utan :D :D

Nincs jelen

#1476 2011-06-25 23:34

Ede
Tag

Bixi, drága! Csak jót:)

Nincs jelen

#1477 2011-06-28 15:01

Gerappa
Tag

Bixi!

Nagyon örülök és szorítok!!! Milyen gyógyszereket szedhetsz a projekt alatt?

Nincs jelen

#1478 2011-06-28 15:22

bixi
Tag

szia.

imurant es pentasat. remelem a medrolt abba tudom hagyni mielobb.
a verkepem eredmenye is jo! az imurantol fuggetlenul, nem tudom a buzafu miatt-e, de ha igen az szuper :)

Nincs jelen

#1479 2011-06-28 15:28

Gerappa
Tag

Nagyon örülök! Biztos abba tudod hagyni, állítólag az immuran kiváltja. Megy a drukk!!

Nincs jelen

#1480 2011-07-01 19:28

zsuzsó 2
Tag

Szia bixi'  nagy drukk a projekthez :) 
Én is imurant és pentasat szedek, crohnos vagyok. Mi augusztusban "vágunk a lecsóba"

Nincs jelen

#1481 2011-07-01 20:44

bejcsi
Tag

Sziasztok!

Én 18 éve vagyok colitises.Immár 2 éve,hogy babával próbálkozunk,eddig sikertelenül.Imurant,salofalkot és budenofalkot szedek.Sajna a budenofalkot egyelõre nem tudom csökkenteni.Esetleg volt már közületek  valaki,akinek nem jött össze a baba és vizsgálódtak a dokik.Nemsokára petevezeték vizsgálatra kell mennem,igencsak tartok tõle.
Várom hozzászólásotokat.Mindenkinek tünetmentes napokat!

Nincs jelen

#1482 2011-07-02 11:35

Veroniks22
Tag

Szia Bejcsi!

Én 3 éve vagyok Crohnos, Imurant szedek, s 3szor összejött a Baby, de nem maradt velünk. Most kezdtük a vizsgálatokat, még nagyon az elején vagyunk, de átjárhatósági nálunk nem lesz, mivel ez nem lehet gond. A férjem is crohnos, õ Pentasa granulátumot szed.

Sok sikert Nektek!

Nincs jelen

#1483 2011-07-02 14:17

bixi
Tag

zsuzso,
koszi:)
miert pont augusztusban?

Nincs jelen

#1484 2011-07-02 19:55

Anita15
Tag

Sziasztok!
Két hónapja tudom, hogy crohnom van, illetve a szövettan szerint crohn és colitis. Még nem derült ki, hogy melyik lesz belõle. A bal oldali vastagbél van  begyulladva, több helyen fekéllyel, a szigmánál 15-20 kis fekély. Hasmenés, nyák, hascsikarás, na és persze a fogyás, ezek voltak a tünetek. Kórház, tükrözés, igazolódott a gyanú, pentasa gran. és budenofalk kapszula. A hasmenés azonnal elmúlt már másnap, de a hasi fájdalmak maradtak. Nem épp görcsös, inkább hasogató, nyilalló. Ezen kívül nincs bajom, bár azóta most elõször ma reggel hasmenésem volt. Nagyon megijedtem, de azóta semmi, leszámítva a fájdalmat.
Nektek is ilyen sokáig fájt a hasatok?Fõleg a bal csípõcsontomnál, és olykor jobb oldalon is. A gasztrós doktornõ szerint próbálkozhatunk a babával...29 vagyok, még nincs gyerekünk, de már nagyon szeretnénk. És elég régóta. Sajnos nõgyógyászati téren is vannak problémák. Én azonban kicsit tanácstalan vagyok. Most budenofalk habot kaptam, a pentasa mellé +buskopan. A szteroid mellé nem szerencsés a terhesség, pláne, hogy hormont is kellene szednem, hogy egyáltalán összejöhessen. Azt sem tudom gyógyulnak-e egyáltalán a fekélyek a belemben. Mindenesetre a hasmenés azóta (kivéve ma 1x) nem jelentkezett...kopp, kopp. Fogalmam sincs mi legyen.
Hallottam a búzafûlé jótékony hatásáról, van valakinek tapasztalata?Aloé, propolisz, körömvirág tea?Segített valakinek?
Mindenkinek minden jót!
Üdv, Anita

Nincs jelen

#1485 2011-07-02 20:04

bejcsi
Tag

Szia Veroniks22!

Én jártam a betegségem miatt genetikusnál,de gondolom evvel nem vagyok egyedül.Nekem azt mondta a doki,hogy az imuran nagyon ritkán okoz fejlõdési rendellenességet,ha bajt csinál akkor mindjárt az elején.Gondolom,hogy alapos genetikai vizsgálatnak vetnek benneteket,ami talán nem is baj.Remélem rendben lesz minden!
Üdv.Bejcsi

Nincs jelen

#1486 2011-07-02 20:06

bejcsi
Tag

Szia Veroniks22!

Én jártam a betegségem miatt genetikusnál,de gondolom evvel nem vagyok egyedül.Nekem azt mondta a doki,hogy az imuran nagyon ritkán okoz fejlõdési rendellenességet,ha bajt csinál akkor mindjárt az elején.Gondolom,hogy alapos genetikai vizsgálatnak vetnek benneteket,ami talán nem is baj.Remélem rendben lesz minden!
Üdv.Bejcsi

Nincs jelen

#1487 2011-07-04 11:56

bixi
Tag

szia Anita15!

nekem is a vastagbelem bal oldala erintett, de nekem a sigma es rectum rendben van. reggelenkent en is erzek némi nyilalast. a budaenofalkrol nincs nagy tapasztalatom, en hasznaltam habot, nekem amellett nem engedte a doki a probalkozast. meg amugy is jobb ha akkor esel teherbe, ha lemegy a gyulladas!

buzafulevet en kb 1 honapja iszom, magamnak termesztem otthon es preselem.
most nincs aktiv gyulladasom sehol, es a verkepem is rendben van.
teakevereket is iszok. (ebben 8 fele gyogynoveny van, herbaria boltban kevertek ki nekem vastagbelgyulladasra. de az egyik a koromvirag)
nem tudom mi koszonheto a teanak, a buzafunek, a gyogyszereknek, vagy annak, h mozgok es odafigyelek, h mit eszek, de en (lekopogom) most teljesen jol vagyok.

ha szeded a gyogyszereket, akkor egyebkent gyogyulnia kell  a fekelyeknek, bar a budenofalk lokalis szteroid, nem olyan eros mint  a medrol.

bejcsi: milyen gondot okozhat az imuran?

Szerkesztette: bixi (2011-07-04 11:58)

Nincs jelen

#1488 2011-07-04 21:23

zsuzsó 2
Tag

Szia bixi'
azért augusztus ,mert most kaptuk meg az engedélyt a dokiktól.
5× volt hasi mûtétem, ebbõl 1 sztoma visszahelyezés, a többi meg nyírkálás.
Nem sok jóval kecsegtetnek, azt mondták 99% hogy lombik lesz, de optimisták vagyunk, s bízunk magunkban :)

Nincs jelen

#1489 2011-07-04 22:10

bejcsi
Tag

Szia bixi!

A genetikus szerint vetélést okozhat,ha nem történik meg akkor nem valószínû,hogy gond lesz a magzattal.
Nekem a colitis már egy éve nincs egyensúlyban.Elõször imurant emeltünk 100 mg-ra,de nem sokminden változott.Aztán társult a budenofalk,de a régi dokim nem ajánlotta a gyerekvállalást.Most õ külföldre ment és a régi-új dokim,aki nõ azt mondta,hogy mehet a babaproject.A budenofalkra azt mondta,hogy az nem probléma.Inkább az imuran macerás,egy picit túllépem a megengedettet.1.25 mg/kg.Viszont a bébi sem akar összejönni.A nõgyógyász azt mondja,hogy colitisben gyakori a letapadás.A közeljövõben erre a vizsgálatra fogok menni,de nagyon félek tõle.

Nincs jelen

#1490 2011-07-05 09:30

Anita15
Tag

Bixi!
Örülök, hogy jól vagy, reméljük így is marad mindig. Ha minden igaz, ma hozzák meg nekem a búzafûlevet. Kipróbálom, hátha használ valamit. De úgy hallottam, hogy van, aki nem bírja, és hogy az elején okozhat hasmenést. Neked nem volt ilyen gondod? Ha beválik, én is szeretném itthon termeszteni. Mekkora részre vetetted?Gyorsan nõ?
Egyébként a babaprojektrõl annyit, hogy már egy jó ideje nem akar jönni a baby, nemrég mûtötték a méhemet is sövénnyel (a méh két üregét osztotta meg ez a sövény). Sárgatest hormon elégtelenség, inzulin rezisztencia, és a bal petefészkem pco-s. Úgyhogy nem valószínû, hogy anyai örömök elé nézek mostanában. A hormon gondra próbálom a méhpempõt, meg kéne utrogestant is szednem, de most ennyi gyógyszer mellé nem tudom, hogy kéne-e....
A télen "állítólag" kismedencei gyulladásom volt, kb. 4 hónapig, úgyhogy a petevezetõk valószínûleg átjárhatatlanok. Még az átjárhatósági vizsgálat vissza van, csak elõbb múljon a bélfájásom...
Ja, és erre az állítólagos kismedencei gyulladásra 4 doboz antibiotikumot beszedettek velem, ez aztán kicsinálta a belem, utána jött a hasmenés, tükrözés és a végeredmény:Crohn-colitis. H

Mik a tapasztalatok, sokkal nehezebb teherbe esni ezzel a fránya betegséggel?A vetélés kockázata is nagyobb?

Köszi Mindenkinek!

Szép napot, talán a héten már melegszik az idõ is...

Anita

Nincs jelen

#1491 2011-07-05 15:27

bixi
Tag

zsuzso: orulok ennek a pozitiv hozzaallasodnak :) akkor eloszor prbalkoztok majd termeszetes uton ha jol ertem?

bejcsi: na igen, minden doki mas es mast mond. az enyem a budenofalk mellett nem engedte, az imuranra azt mondta nem problema. bar en 53kg vagyok es 100mg-ot kapok (jol is vagyok es a verkepem is jo :D) milyen vizsgalattal nezik a letapadast? MR, CT, vagy mi?

Anita: hat ez nem semmi. osszeszorult a gyomrom ahogy ezt vegigolvastam, ugy latom sokunknak kijut rendesen az elettol :(
a buzafu is mint minden nem egyik naprol a masikra hat. az elejen amig a meregtelenitest vegzi, elofordulhat, h nem vagy vmi jol. nekem volt minden reggel hanyingerem a bevetel utan kb fel oraval, meg sok pattanas, de nekem nem ment a hasam tole.  inkabb a szagaval van bajom, bar valahol azt olvastam, hogy az attol valo fintorgas megszunik egy ido utan, de nalam maradt. most iszom kb 5. hete, es meg  mindig emelygek ahogy preselem attol a tomeny `fuszagtol`.  sztem jobb otthon termeszteni, vagy magat a fuvet megvenni boltban, nem pedig levet venni, mert az sosem 100%os buzafu, igy nem is olyan hatasos. a termesztes mikentjerol rundig  reszletesen irt az alterntiv modszerek topikban. en amiota szedem 2 vervetelen voltam, es minden hatarerteken belul van az imuran mellett is.

sztem a nogyogyasznak es a gasztros dokinak nem art mielobb kapcsolatba lepnie egymassal a gyogyszerezes megbeszelese miatt. nem minden nogyogyasz nyeli be, h nekunk mennyi fele gyogyszert kell szedni nagy valoszinuseggel a terhesseg alatt is...
elvileg nem nehezzebb teherbe esni (márha nyugalomban van a Crohn, azaz nem aktiv) sot hallottam mar tobb forrasbol, hogy az imuran sot a medrol is noveli a teherbeeses eselyet. a veteles sztem kifejezetten IBD miatt nem nagyobb.
(mondom ezt en...nekem a 34.heten halt el a magzatom nagy valoszinuseggel a fel nem fedezett Crohn miatt :( )

Nincs jelen

#1492 2011-07-05 15:44

zsuzsó 2
Tag

Szia bixi'
A nõgyógyászom genetikus s nagyon jól kijönnek a gasztrós dokimmal :D
Azt mondták fussunk neki, s lesz ami lesz, hát rajtunk nem fog múlni.
Igaz 2004 óta tünetmentes vagyok, csak a véreredményekbõl tudtuk, hogy a CRP liftezik, de én semmit sem vettem észre magamon .A gyógyókat meg mindenféle képpen szedni fogom. 2007-ben vagánykodtam annyira jól éreztem magam, s 1évig nem szedtem, hát meg is lett az 5. mûtét is. Azóta nem is kérdés, szófogadóan beveszem a "tic-tac"-okat s le van tudva. Egyáltalán nem diétázok, szerintem ha elkezdeném akkor lennék rosszul. A gasztrósom azt mondta, hogy amit megkívánok egyem is meg ;)  Betegségtudatom sosem volt s nem is lesz, ez egy állapot, s ha nem foglalkozok vele akkor "õ" is békén hagy. Így élünk mi szépen kettecskén, s remélhetõleg lassan hármacskán

Nincs jelen

#1493 2011-07-05 16:55

bejcsi
Tag

Szia bixi!

A letapadást a petevezeték átnézésével végzik.Én 36 éves vagyok,18 éve van colotisem.22 éves voltam mikor elõször terhes lettem. Akkor éppen a medrolt építettem le és kezdtem a z imurant.A terhességem rendben volt,a szülés után viszont visszaestem,de állítólag ez törvényszerû.Elképzelhetõ,hogy  a medrol is közbejátszott,hogy terhes lettem.
Én is tapasztaltam,hogy amit az egyik orvos enged,azt a másik nem.

Anita 15:szia
Olvasgattam én is a pcos-rõl.A mensmentis.hu-n hasznos tudnivalók vannak.Hátha tud segíteni!!

Zsuzsó 2:megkérdezhetem,hogy milyen gyógyszereket szedsz?

Sikeres próbálkozást Nektek,Nekünk!

Nincs jelen

#1494 2011-07-05 17:14

zsuzsó 2
Tag

imurant és pentasat

Nincs jelen

#1495 2011-07-05 17:18

bejcsi
Tag

Köszi!

Nincs jelen

#1496 2011-07-06 09:57

Anita15
Tag

Bixi!

Köszönöm a választ. Igen, összejött az élet, de ezzel sajnos sokan vagyunk így, ha már csak azt nézem, hogy mennyien küzdünk ezzel a fránya betegséggel. De tudod, azt mondják, hogy a Jó Isten annyi terhet ró ránk, amennyit még elbírunk...hát én már elég nehezen bírom el...
Istenem, kirázott a hideg, mikor olvastam, hogy a 34. héten veszítetted el a babádat...Annyira sajnálom! És (ha nem akarsz róla beszélni, megértem!) mibõl gondolod, hogy a crohn miatt történt?
A búzafûrõl csak annyit, hogy egyre inkább úgy érzem, hogy ki kell próbálnom. Talán nagy galibát nem okozok, de hátha segít...annyi jó tapasztalat van róla.

Bejcsi!

Neked csináltak petevezeték átjárhatósági vizsgálatot? Fájt? Mert állítólag nagyon tud fájni, pláne, ha el van záródva...
A PCO-ról mindent tudok már, lassan jelentkezek az orvosira...legalábbis nõgyógyászat terén jó vagyok, a gasztrót meg most tanulom...sajnos!
Írtad, hogy gyógyszerek mellett lettél terhes. És nem volt gond?

Mindenkinek szép napot! Csak pozitívan!!!!

Nincs jelen

#1497 2011-07-06 12:39

bixi
Tag

szia Anita15,

a velem tortentekrol olvashatsz ebben a topikban bovebben ha visszamesz par oldalt.
diohejban csak annyit, h nekem legeloszor a terhesseg alatt utotte fel a fejet a Crohn, annak is a 8. honapjaban.
voltam dokinal, de mivel egy  8 honapos terhest nem tudnak kivizsgalni (tukrozes, MR) igy csak vert vettek, ami a 31. heten meg rendben volt. mondtak, h ha meglesz  a baba, akkor vizsgalatok jonnek, h kideruljon mi okozza a bajt. a tunet a verzes volt nekem. leven, h nem tudtak mi bajom van igy gyogyszert sem kaptam ra.  a mostani gasztrosom szerint mondjuk ez orvosi hiba es felelotlenseg volt, mert rectoscopiat lehet pocakosoknak is, es akkor adhattak volna medrolt vagy vmit...de ezen mar nem szabad ragodnom. szoval a 34. hetre a kovetkezo vizsgalatra annyira eldurvult  a helyzet, h az anemiam mar eletveszelyes mereteket oltott (6 egyseg vert kaptam) a babam szive pedig mar nem dobogott. most nem akarom ujra leirni a reszleteket, korabban megtalalod.
szoval a gasztrosom szerint ha meglett volna vmilyen szintu kivizsgalas es gyogyszerezes, akkor nem kellett volna annyi vert vesztenem, es a baba sem halt volna meg. de lehet, hogy nem lett volna teljesen egeszseges babam. ezt mar sosem tudom meg.
ennek valamiert igy kellett lennie, az elmult 8 honapban mar valamennyire sikerult feldolgoznom ezt az egeszet.
a sors valszeg azert rendezte igy, h megszulessen az a baba, akivel ezutan leszek terhes, es aki egyebirant nem szuletne meg. nem tudom....
bizom benne, hogy majd ha a karomban tartom, megertem.

a buzafu galibat biztos nem okoz, max nem lesz hatasa.

Nincs jelen

#1498 2011-07-06 20:50

bejcsi
Tag

Anita 15

Nemsokára megyek petevezeték átnézésre.Remélem nem lesz elzáródva,mert azt mondják,hogy az okoz nagy fájdalmat.A hasam sincs teljesen rendben,ingadozó az állapotom,de nálam ez hasfájásban nyilvánul meg mostanában.Wc-re nem szaladgálok.Akkoriban salofalkot szedtem és medrolt ,amit már építettem le és áttértek az imuranra.Ekkor kb 5-6 hetes lehettem.Rendben volt minden,egészséges lányom született.Remélem,hamarosan újra kopogtat a gólya.Ezt kívánom nektek is!!!

bixi

Nagyon nehéz lehetett,de tetszik a pozitív gondolkodásod!Rossz után jó következik!

Nincs jelen

#1499 2011-07-11 15:13

MSE26
Tag

Sziasztok!

Megint egy kérdéssel fordulok hozzátok. Szoptatás alatt lehet használni a Salofalk kúpot és klizmát? Eléggé belobbant a colitisem és a dokim szabin van. Régebben csak ezek hoztak helyre.

Nincs jelen

#1500 2011-07-11 20:42

Gerappa
Tag

Szia MSE26!

Én szoptatás alatt a Salofalk kúpot használtam, úgyhogy nyugodtan használd, nekem engedte a dokim anno. A klizma is hasonló, illetve ugyanaz a hatóanyaga, mint a kúpnak. Mivel ezek lokális szerek, szerintem nyugodtan használhatod. De mivel én csak a saját tapasztalatomat tudom megosztani, tényleg a doki szava a döntõ.

Nincs jelen

IBDoktor

Láb