#1751 2011-06-09 13:22

Sa-ni
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Aha sejtettem, hogy ez hosszútávú dolog.  Végülis logikus, ez is csak "tüneti" kezelés, ez is csak "elnyomja" a szervezetnek egy ki tudja miért bekövetkezett zavarát - csak épp hatékonyabb minden másnál.

Nincs jelen

#1752 2011-06-09 21:32

pt
Tag

Valahogy úgy képzelem ezt el mint az allergiát. Arra is van gyógyszer ami elnyomja. Végül is ha beválik nekem tökmindegy. Tegnap az elsõ bogyótól még este is kóvályogtam. Ma a másodiktól, már dél felé nem. Remélem ez így szépen eltûnik ez a kóválygó állapot.....   Végül is nem vészes csak mint ha szalon spicces lennék  :D

A Dr.nõ mondta, hogy volt olyan ember akinek vizelési ingerben jött elõ, ez a "betegség" mint ami nekünk a hasmenésben és neki is beváltak a bogyók......

Szerkesztette: pt (2011-06-09 21:34)

Nincs jelen

#1753 2011-06-10 18:50

picike
Tag

Sziasztok.Sa-ni meg kaptam a receptet.Köszönöm.
Halottatok valamit a teafaolajról?Azt mondták nagyon jó a candidára meg a belekre.

Nincs jelen

#1754 2011-06-11 18:57

Sa-ni
Tag

Teafaolaj? Én annyit tudok róla, hogy pattanásos arcbõrre alkalmazható...

Nincs jelen

#1755 2011-06-11 20:50

pt
Tag

Ma volt a 4. dalsan-om, éjszakás után vettem be, tehát aludtam utána így nem tudom mennyire fejbeverõs még, de ébredés óta nem érzek levertséget. Úgy tûnik elmúlik ezen mellékhatás a hozzászokás alatt. Holnap meg utána távoli munka lesz, kíváncsi vagyok kibirom e coderit nélkül.

Nincs jelen

#1756 2011-06-12 17:00

pt
Tag

5. szem dalsan. Reggel éhgyomorra vettem be nem volt idõm meg kedvem se hajnal 4.45-kor enni. Semmi probléma, elindultam dolgozni. 7 óra körül volt egy enyhe felfúvódásom, de ez megoldódott  :)   gondolom a gyógyszerben lévõ tejcukorral bíbelõdött a belem. Délben levest ebédeltem, ilyen sem volt a közel múltban és másodikat is. Nem volt probléma. Holnap megint távoli munka lesz......reménykedek a további jó hatásban....

Nincs jelen

#1757 2011-06-13 16:47

pt
Tag

6. szem dalsan. Reggel éhgyomorra szintén. Sajnos tegnap megettem egy egész csomag mazsolás csokidrazsét ami csikargatta a belemet reggelrõl. Mivel dolgozni meg kellett menni ezért be kellett dobnom a fél szem coderitemet és így elvoltam egész nap, egész jól. Úgy érzem jó ez a dalsan, nincsenek rajtam ezek a rohamszerû rosszullétek....
Na de majd meglátjuk.....nem bízom el magam.

Nincs jelen

#1758 2011-06-14 11:48

Sa-ni
Tag

Mazsolás csokidrazsé.... Ááááá..... Jó cukros, kakaós, tele emésztetlen rostokkal, és még rohad is benne a candida - gratulálok, remek választás egy ibs-es számára :) Egyél almát inkább (hámozva) :)
A Coderitet nyugodtan szedjed, mert mondom, hogy a bogyó egy hónapig nem csinál semmit.

Nincs jelen

#1759 2011-06-14 18:02

pt
Tag

Én nem tudom Sa-ni, de ma csak a dalsan-t vetem be és tök jól elmászkáltam. Valamit csak ér ha nem 100%-osan is egyenlõre. Nagyon reménykedek, hogy segít.....a diétára visszatérek.....soha többé mazsi-drazsi  :D

Nincs jelen

#1760 2011-06-15 10:58

Sa-ni
Tag

Lehet h akkor Te gyorsabban reagálsz :)

Nincs jelen

#1761 2011-06-16 10:42

Sa-ni
Tag

Voltam az orvosnál - annyit mondott, hogy a szerotonin-dopamin rendszerre van hatással a Jarvis, és ezért rántja helyre ezeket a tüneteket (de õk se tudják, hogy mi okozza õket)

Szedem tovább,meg csinálom a diétát.

Itt a nyár, ugye most már sokat lógok a városban, és az a "probléma" lépett fel (persze nagyobb bajom az életben ne legyen), hogy mindenki fagyit eszik, amit én meg régen nagyon szerettem (nagyon édesszájú meg "tésztás" voltam) Még tavaly nyáron is elnyalogattam párat.
Nem tudom, hogy lehetne itthon joghurtból valami fagyiszerût összeeszkábálni? Reszelt alma, édesítõszer...

Nincs jelen

#1762 2011-06-16 20:48

pt
Tag

Hát én ettem fagyit pár hónapja. Óva intelek tõle. Esetleg jégkrémet egyél, de abból is csak a víz alapút és ne a tejes krémeset. :)

Ma messzire mentünk, kellett azért még a coderit. De így elvoltam szépen.

Nincs jelen

#1763 2011-06-16 22:35

Sa-ni
Tag

Tudom, hogy szar, ellen is állok a kísértésnek. (Egy ibs könyvben, angol nyelvûben, már nem tudom melyik volt, olvastam, hogy egy ibs-esnek az egyik legszerencsétlenebb desszert a fagyi.) Nem tudom pontosan, mibõl van, de tej tuti van benne, illetve ha az nem is, akkor rengeteg cukor, talán glükóz-fruktóz szirup, meg ilyesmik.... A csokisban ugye kakaó, stb.  Esetleg lehetnek benne apró magok (pl. az epresben) ami megint nem jó - tényleg nem érdemes kísérletezni. Csokit, sütit, kekszet  is már csak másoknak veszek.
Amivel bûnözök néha, az a natúr gofri - de ezt is csak praktikus okokból, mert elég fárasztó meló itthon zabpehelyliszt pogácsa gyártó pékséget üzemeltetni...

Nincs jelen

#1764 2011-06-17 20:46

pt
Tag

Én 48% tejes fagyit ettem, mikor megláttam a feliratot akkor már túl voltam egy fél dobozon.....kikerekedett a szemem rendesen   :)   Másnap az M3 bevezetõn igen gyorsan megtámadtam a Shell kúton lévõ Washongton Clubbot  :)

Én mostanában ettem csokis croassan-t többet is és több nap, ezzel nincs gond úgy veszem észre, ezzel csillapítom az édesség vágyamat.

Ma csak a dalsannal elvoltam nem kellett coderit, pedig tegnap benyomtam egy nagy gyros-t paradicsommal, zöldségekkel, sok hússal, uborkával és fokhagymás joghurtos szósszal. Ezt meg leöblítettem egy fél liter citromos nesteával. Itthon meg Márka megy üdítõbõl benyakaltam egy litert minimum.

De semmi. Nem kellett messzire menni, nem volt para helyzet, nem is voltam rosszul.

Nincs jelen

#1765 2011-06-25 10:01

pt
Tag

Mindenki nyaral?   :)

Nincs jelen

#1766 2011-06-25 11:14

Sa-ni
Tag

Nem, csak nem tudok írni semmi újat. Szedem a jarvist, diétázgatok, egész jól megvagyok.

Nincs jelen

#1767 2011-06-26 14:09

pt
Tag

Nálam is tuti a Dalsan. Sokat javult a közérzetem, szépen elmúltak a rohamok. Néha azért hosszú út elõtt még a fél coderitem beveszem, de ez is sokkal jobb hatással van most rám mint eddig. Totál jól elmászkálok minden gond nélkül akármerre. Megérte elkezdeni a Dalsan-t. Mondjuk még csak a 14. szemnél tartok, ami ugye a 2. hetet jelenti, de már most sokkal jobb, mint frontinnal valaha volt. Az is jól jött annó, de ez nagyságrendekkel jobb hatásfokkal bír és nem is ver már fejbe, az elsõ 3-4 nap éreztem csak fejbe vágva magam, azóta semmi. És még olcsó is....tiszta haszon   :D

Nincs jelen

#1768 2011-06-27 09:35

Sa-ni
Tag

Nnnnaaa! Majd csak kikupálódunk.. Többiek?

Nincs jelen

#1769 2011-06-28 16:29

Kzoli
Tag

Sziasztok!

Nálam sajnos semmi javulás ,maradt a puffadás és az állandó kiürítetlenség érzés.Azon gondolkodom talán nekem is jó lenne a dalsan vagy jarvis, de fogalmam sincs kihez forduljak.Pszichiáterhez vagy pszichológushoz ,nem találtam egyiknél sem külön kiemelve hogy ibs-el foglalkozna.A coderittel én is próbálkoztam de nem igazán tudom hasznosítani egy biztos az aktuális állapotom konzerválja tehát a bélmûködést lassítja de a puffadásra nem az igazi.Sõt nálam még az is gond hogy sokszor levert és tompa vagyok.Úgyhogy nem tudom,de bármilyen ötletet javaslatot szívesen vennék. Elõre is köszönöm.

Nincs jelen

#1770 2011-06-28 22:38

pt
Tag

Pszichiáterhez menj. Õ a Dalsan-t, Jarvis-T vagy egyéb SSRI gyógyszert ír fel neked, ha szükségesnek látja. Ez egy pánikbetegség lényegében, ami az emésztésre is kihat, vagyis fõleg erre hat ki. Ezt fogja kezelni a gyógyszer. Úgy 3 hét után, de én már 2 hét után sokkal jobban vagyok. Olyanokat eszek, ami eddig szóba sem jöhetett. És semmi rosszullét......  :D   Ha dolgozok azért még befigyel egy fél szem coderit, de ennyi, ezzel másnapig bõven elvagyok, sokkal jobban mint eddig bármikor.

"Sokan nem tudják, mi is a különbség. Nos, az elsõ, amit kiemelnék, az, hogy a két szakma képviselõi máshol szerzik a diplomájukat. A pszichiáter alapvégzettsége szerint orvos. A pszichológus társadalomtudós. Ez alapvetõen két fontos különbséget von maga után. Az egyik, hogy míg a pszichiáter gyógyszerrel kezel, a pszichológus ezt nem teszi, nem is teheti, és nem is akarja tenni. A másik, hogy a pszichiáter szemlélete, filozófiája materiális, tehát ok-okozat összefüggésében máshogy közelít a kezeléshez, mint a pszichológus. Õ úgy gondolja, azt tanulta, hogy a beteg azért beteg, mert valamilyen egyensúly felborult a szervezetében. Õ ezt tartja oknak. Mi pszichológusok, pedig az elõbb említett egyensúly felborulását okozatnak tekintjük, tehát azt valljuk, hogy ha valamilyen egyensúly felborult a szervezetben, akkor az egy élethelyzetnek, vagy elégtelen problémakezelésnek az eredménye. Ebbõl adódik, hogy a legtöbb gyógyszeres kezelésnek ellene vagyunk, hiszen számunkra az csak tüneti kezelés, vagyis a probléma szõnyeg alá söprése."

Nincs jelen

#1771 2011-06-29 09:35

Kzoli
Tag

Köszi pt.Mindenképp teszek egy próbát.

Nincs jelen

#1772 2011-06-29 11:43

pt
Tag

Tegyél bizony, mindenképp megéri. A jelenlegi állapotodnál rosszabbul nem leszel az tuti   :D    Én amiket már kipróbáltam......hajaj.....meg fõleg Sa-ni.......    Úgy néz ki eddig ez a legtutibb verzió.  Kár, hogy nem kezdtem el korábban már...

Nincs jelen

#1773 2011-06-29 11:53

Sa-ni
Tag

Annyit tennék hozzá, hogy én mindig szkeptikus voltam a pszich-szakemberekkel szemben. Azt tapasztaltam, hogy 1. pl. depresszió ellen jobbak a pszichológiai módszerek, nem feltétlenül pszichológussal  (beszélni róla, feldolgozás, stb.) - gyógyszer nekem és ismerõseimnek semmit nem ért ebben az esetben, 2. ha valamiért levert vagy, aminek konkrétan tudod az okát azonosítani egy élethelyzetben, akkor azon még csak a csámcsogás sem segít, csak az, ha teszel ellene (pl. nem érzed jól magad a munkahelyeden - addig keresel, míg nem tudsz váltani) DE -és itt jön a lényeg - az IBS egy olyan betegség, mint ahogy más cukorbeteg lesz, vagy rossz a térde stb. tehát ugyanúgy nem tehetünk róla! És az összes kontár végzettség nélkül pszichologizáló háziorvost /gasztroenterológust, aki megszégyeníti a beteget, hogy "te csináltad magadnak" "rágörcsölsz" stb. kb, rúgnám seggbe. A tüdõgyulladásra vagy szemtengelyferdülésre se lehet "rágörcsölni" - van és kész, akárhogy "lazítasz". Hiába meditálsz, hiába nem gondolsz rá, hiába határozod el, hogy nem lesz "fokozott betegségtudatod", nem fogod negatívan "megélni",nem fog zavarni - ez nem így mûködik. (Olyan jó kis szavakat tanultam azoknál az orvosoknál, akik nem tudtak meggyógyítani és nem is nagyon akartak :D )
Pt-t annyival egészíteném tehát ki, hogy keress olyan pszichiátert, aki egyben neurológus is. Nem értem,miért nem ezzel kezdik mindenkinél, hogy egy ilyen gyógyszerrel kiütik a felborult szervezet reakcióját. MInek ez a földbe döngölõ, tüneteket lekicsinylõ duma,amik éveket elvettek az életembõl.... Az a baj, hogy sima pszichiáter vagy ért hozzá, vagy nem. Én egyszer olyanhoz elkerültem aki azt mondta, õ ilyenre nem ír gyógyszert,mert "nem szabad" (WTF????) és elküldött egy rohadt ellenszenves és pénzéhes, tudálékos pszichológushoz, akitõl menekültem. Egy barátom anyukáját viszont sima sztk-s pszichiáter tette tünetmentessé az ibs-tõl.

Nincs jelen

#1774 2011-06-29 15:13

Kzoli
Tag

Tünetmentes ibs-es de jó ilyet hallani. Már találtam is egy pszichiátert aki neurológus is egyben.A gasztros-dokik szövegérõl én is tudnék mesélni: hogy ez még gyógyíthatatlan, valószínû ezzel azért nem foglalkoznak a kutatók mert nem halálos, próbáljak együtt élni ezzel a "kis" kényelmetlenséggel, tapasztaljam ki ,ne egyek stb...... az utolsó azt mondta hogy minden harmadik! betege ibs-el fordul hozzá és elküldi mert nem tud rajta segíteni meg hogy látja már mindent próbáltam de azért felírja ezt meg azt, bár úgyse fog segíteni......Most újra kicsit reménykedem hátha nekem is van kiút.

Nincs jelen

#1775 2011-06-30 00:37

Sa-ni
Tag

"Együtt élni vele" - ez volt a másik kedvencem. Éljen vele együtt õ.... :S Nekem volt, hogy napokig alig ettem, ha fontos helyre kellett mennem, éhesen szédelegtem, és az orvosok szidtak, hogy jaj, ilyet nem szabad, stb. Hát de ha ettem, épp úgy jártam, ahogy te is írod. És az még a jobbik eset, ha az orvos azt mondja, nem tud segíteni. Mint írtam, pszichiáter se ért hozzá mind. Bosszant azért, hogy lehet, már hamarabb is tünetmentessé válhattam volna, mert elkerültem én kétszer is pszichiáterhez életem legrosszabb hét éve során. Mindegy, utólag nem szabad már ilyeneken agyalni, ami megtörtént, megtörtént, csak elõre szabad nézni. Nagyon remélem, hogy Te is kapsz valami hatékony gyógyszert. Az említett barátom anyukája valami Seroxat-ot kapott, Pt ugye Dalsant, én meg Jarvist (és én mellette diétázom is, nem eszem vízben nem oldódó rostokat, cukrokat és általában fehérlisztet sem, csak zabpehelylisztet. Alkoholt sem iszom, a kávéról való leszokás még várat magára.)A gyógyszer se fenékig tejfel, vannak mellékhatásai, de azok ezerszer elviselhetõbbek, mint az, ami ellen szeded.

Nincs jelen

#1776 2011-06-30 12:13

Mora
Tag

Sziasztok!
Tegnap regisztráltam...csak rossz topikban. Mindegy.
Ma este kell visszamennem a dokimhoz 3 hónap után. 4 hónapja szedek salazopyrint. Most tiszta kiütés lettem. Hónapokig a diéta és gyógyszer mellett egészen jól voltam:)))) a dokim biztatott, hogy félév és jó eséllyel teljesen rendbe jövök. Most pár napja mintha teljesen visszaestem volna. Gyengeség, haspuffadás és fáradság. 33 évig voltam teljesen egészséges. Most 1 éve kezdõdtek a problémák és még ott tartok, hogy nem tudom felfogni, hogy a hátralévõ életemet diétával és gyógyszerekkel éljem.
Érdekes, hogy sem szorulásom, sem hasmenésem nincsen. Ezen a téren teljesen rendben vagyok/voltam. Van itt olyan, akinek csak a puffadás és a gyengeség a baja?
A dokim nem küldött semmilyen vizsgálatra!!!!!!!!! Tehát nem nyeltem csövet sem. Kapkodom a fejem a problémáitok hallatán. Most már kételkedem az IBS-ben is......de mi lehet ez?

Nincs jelen

#1777 2011-06-30 13:24

Tag

Sziasztok,

én is új tag vagyok, most regisztráltam. Nekem 7 éve, 23 évesen említették elsõ alkalommal, hogy IBS-em lehet, de nem vettem igazán komolyan, mert a tünetek csak apró kellemetlenséget jelentettek. Idõközben aztán egyre romlott a helyzet, lassan "záródott be" a világ, egyre kevesebb dolgot (utazás, színház, mozi) tettem meg jószívvel, aztán már egyáltalán nem.
Idén télen értem el azt a szintet, hogy utána járok a dolgoknak. Azóta voltam gastro és endoszkópián, UH-n, CT-n, ételintolerancia vizsgálaton és természetesen gasztroenteorológusnál és pszhichiáternél. Szervi problémát nem találtak, szóval igazolódott az IBS. Jelenleg spasmoment (2 hónapja) és coaxilt (3 hete) szedek, illetve probiotikumos port iszom. Az elsõ napokban jobb lett a helyzet (placebo hatás?..) de aztán visszatértek a tünetek (hasmenés, gyakori vizelési inger, diszkonfort érzés, hasfájás). Jelenleg még bízom benne, hogy a coaxil még nem fejtette ki teljesen a hatását (elvileg 4 hétet mondtak, hogy utána várja a javulást).

Olvastam sok helyen, hogy ez a betegség erõsen kórfüggõ, 18-35 között a leggyakoribb. Én nagyon bízom benne, hogy kinövöm, amennyiben egyéb módon nem sikerül legyõzni. 30 éves férfiként elég sötét az a jövõkép, hogy örökké együtt kell ezzel élnem. Azt szeretném kérdezni, hogy ti mennyi idõsen vettétek észre a betegséget, és mióta tart? Esetleg van valaki akinek többé-kevésbé magától elmúlt 30-35 éves kora körül?

Jobbulást mindenkinek!

ui: remélem egy tanáccsal is szolgálhatok. Nekem idõnként be szokott válni a daedalon, ha éppen nagyon rossz a helyzet. Egyrészt elmulasztja az enyhe émelygést, másrészt kicsit elbódít, megnyugtat. Ráadásul bõvel lehet mellette dolgozni, vezetni, stb. Ha még nem próbáltátok, érdemes "roham" esetén bevenni egyet, hátha jobb lesz.

Szerkesztette: Té (2011-06-30 13:32)

Nincs jelen

#1778 2011-06-30 14:15

Mora
Tag

Szia Té!

Mik voltak az elsõ tünetek 23 évesen? Amikor említették, hogy IBS-ed lehet, akkor tartottál diétát? Szedtél gyógyszert? Nekem 33 évesen kezdõdött a haspuffadás és gyengeség. Amikor a probiotikumot nem segítettek, jött a diagnózis IBS. Azóta szigorú diéta, Salazopyrin és néha bûnözök (fagyi, sütidarab). A bûnözés után órákig haspufi és kész, az is elmúlik. Itt mindenki hasmenéssel szenved? Van valaki, akinek ilyen gondja nincsen?
Kezdem azt hinni, hogy nem kellene idegeskednem és tartani a diétát és elhagyni a gyógyszert. Fogalmam nincsen...este megyek dokihoz majd meglátjuk.

De kérdezném, hogy a "rohamod" mibõl áll? És hogyan rosszabbodott idõvel a helyzeted?

Nincs jelen

#1779 2011-06-30 14:49

aiolosz
Tag

Mora írta:

Tegnap regisztráltam...csak rossz topikban. Mindegy.

off
Szia...nekem nem mind1....mert át kellett raknom a megfelelõ helyre.
on

Nincs jelen

#1780 2011-06-30 15:15

Tag

Szia Mora,

elsõ tünetek: gyakori(bb) hasmenés, diszkonfort érzés, enyhe hasfájás. Mindez rosszabb stressz esetén. Akkor nem diétáztam, mert bõven együtt lehetett élni vele. Gyógyszert is csak most szedek, diétázni is most próbálok. Roham alatt azt értem, mikor az átlagosnál is rosszabb a helyzet, és a hasmenést émelygés is kíséri.

Nincs jelen

#1781 2011-06-30 15:32

Kzoli
Tag

Szia Mora!

Nekem is a puffadás illetve a gyakori tompaság fáradtság a legnagyobb gondom illetve a folytonos kiürítetlenségi érzés.Ha oda figyelek a kajára és semmi tejcukrot , fehér lisztet nem eszem nincs hasmenésem.Viszont amint eszem valamit azonnal puffadok néha görcsölök és van hogy ez még hõemelkedéssel is párosul, muszáj néha rá gyújtanom is mert sokszor csak ettõl tudok elmenni wc-re.

Nincs jelen

#1782 2011-06-30 19:58

Sa-ni
Tag

Na a cigivel én is így állok,pedig rohadtul nem kéne... Most ráadásul jól megszívtam mert lusta voltam zabpehelyliszt pogácsát gyártani, kekszet ettem és megint szarul vagyok (de nem annyira, mint korábban).
Antidepi-féleségektõl egy hónap után érdemes várni a javulást. És ha egyik fajta nem használ, egy másik attól még lehet, hogy fog. Ja és a coaxilban azt hiszem, van laktóz. (Jarvisban nincs)
Mora, az IBS-es általában székletürítési zavartól szenved, ami járhat együtt puffadással. De elképzelhetõ, hogy valakinek "csak" puffadást okoz - ugyanakkor bízom benne, hogy ezt könnyebben megtanulod kordában tartani. A diéta nagyon fontos, a vízben nem oldódó rostokat szerintem ebben az esetben is érdemes kerülni, meg a lisztféléket, cukrokat, mézet is.
Nekem 23 évesen kezdõdtek (elõször enyhén, csak reggel) a tünetek, és TALÁN most , jó 7 év után sikerül õket visszaszorítani. HUszonéves korom nem jön már vissza, annak nyekk, de sebaj, örülök, hogy már TALÁN kifelé megyek ebbõl a borzadályból.
Nem akarlak elkeseríteni, de ezt "kinõni" szerintem nem lehet, a jelzett korcsoport azt jelenti, hogy akkor jön ki. Nem elszomorítani akarlak, meg nem azt akarom mondani, hogy örökre így maradsz - azaz a "bármit ehetsz, nem kell gyógyszer és jól vagy" élet nem valószínû, hogy visszajön, de sokat javíthatsz magadon önfegyelemmel és a Neked megfelelõ gyógymód kitartó keresésével. nem szabad belenyugodni a normális életminõséggel összeegyeztethetetlen állapotba, makacsul kutatni kell a megoldás után.

Nincs jelen

#1783 2011-06-30 20:51

Sa-ni
Tag

Ja még annyi, hogy olyan nekem is sokszor volt, hogy valami új gyógyszer, gyógykészítmény stb.kipróbálásakor pár napig jobban éreztem magam. (Emlékszem pl. a Lepicoltól, Béres Diarintól is ez volt. ) Hát ha placebó hatás, lehetett volna tartósabb. :S De szerintem csak annyi, hogy a szervezet újat tapasztalt, és reagált, de a tartós változáshoz ez nem volt elég. Biztos van rá magyarázat azon kívül, hogy pár napig beképzeltem magamnak, hogy jobban vagyok, aztán meg már érdekes módon nem képzeltem be, vagy hanyatlott a képzelõerõm :P

Nincs jelen

#1784 2011-06-30 22:25

Mora
Tag

Most jöttem haza.....tapintásra közölte az orvos, hogy "remek, nincsen puffadás", de szedjem még bõven a salazopyrint.  Tapasztaljam ki a kajákat és viszlát 2 hónap múlva.
Aránylag vidámabban ballagtam haza és tessék, talán az a tíz perces út és máris puffadok:(
Az az igazság, hogy egyszerûen nem tapasztaltam még ki, hogy mit ehetek és mit nem. Az tény, hogy hosszú hetekig ettem búzacsírát natúr joghurttal és kutya bajom nem volt tõle! De tegnap olvastam itt, hogy azt elvileg nem lehet....paradicsomot is ettem.....avval sem volt gáz.
Igazából délután mazsolát majszoltam, mert annyira édességre vágytam.....hát lehet, hogy ettõl van most a pufi.
Kicsit össze vagyok zavarodva.....lisztes dolgokat is ettem, komolyabb gondom nem volt, úgy értem, hogy nem akartam szétszakadni tõle.
Azt olvasom, hallom, hogy finomított cukros dolgokat nem szabad....de, ha soha nem eszem, akkor elõbb-utóbb kihal a belembõl az az enzim ami ezeket bontja.....és utána már sohasem ehetek.....
Most azon fáradozom, hogy felvegyem a kapcsolatot egy lánnyal, aki 18 éves kora óta súlyos fekélyes végbélgyulladáson és minden tortúráján keresztül ment. Majd szeretett volna meghalni, mert életnek nem nevezhetõ életet élt. Elkezdett szedni valamit......a múltkor a cukrászdába láttam vigyorogni. Teljes életet él. Még nem tudom pontosan mit szed/szedett. De amint van infóm, közlöm.

Ja egyébként cigizem:(
Érdekelne, hogy mivel pótoljátok a kenyeret, kiflit.....bár úgy tapasztalom, hogy a másnapos fél darabka kiflitõl nem hisztizik a belem:) Jó kislány:)

Egyébként érdekelne, hogy szed e valaki itt még salazopyrint? Tényleg nem gáz ezt hónapokig szedni.....vagy évekig Brrrrrrr
Jó éjt Nektek, görcsmentes álmokat!

Nincs jelen

#1785 2011-07-01 11:26

Sa-ni
Tag

Én azt nem értem, Te miért salazopyrint szedsz - nekem azt akkor írták, amikor colonoscopia után colitis-szel diagnoisztizáltak (amit késõbb felülírtak, érdekes)

"Az tény, hogy hosszú hetekig ettem búzacsírát natúr joghurttal és kutya bajom nem volt tõle! De tegnap olvastam itt, hogy azt elvileg nem lehet....paradicsomot is ettem.....avval sem volt gáz."
Nagyon sokan egyénileg reagálnak, amit dietetikusok könyveiben, honlapokon lehet olvasni, azok csak irányelvek. (A bélbetegségek esetében - vannak persze más belgyógyászati bajok, ahol egyértelmû és bevált tiltólista van, pl.epebetegeknek)

A mazsolát nem tartom jó ötletnek,okozhatta az a bajt. Egyél sült almát inkább.

Fehér liszt nem biztos, hogy közvetlenül okoz bajt, hanem hosszútávon, pl. candidát, ami gyakran társul a bélbetegségekkel.
Cukor - én nem hiszek ebben a "kihalaz enzim"- dologban (hol olvastad?) de én úgy vagyok vele, hogy ha mégis igaz, hát istenem,megleszek cukor nélkül. Én már olyan állapotban voltam, hogy _egész nap_ a wc-re jártam kb. egyórás, görcsös ürítésekre, evés után mindig, meg spontán is,értelmét nem láttam élni - csak az érdekelt, hogy ez megváltozzon, mindegy, milyen áron.

Nincs jelen

#1786 2011-07-01 13:01

Mora
Tag

Szia Sa-ni!

A salazopyrint én sem értem...a doki mondta, hogy kell és kész.....még legalább jövõ áprilisig. Nagyon nem értem. Igazából eddig soha nem fájt a belem, de mióta szedem kezdem érezni.
A kihal az enzim dolgot a doki boncolgatta.

Érdekelne olyan vélemény , hogy mi van, ha fogom és egyszerûen abbahagyom a gyógyszert??????????????? Mivel a puffadáson és a néha émelygésen kívül nincsen bajom.....

Minél tovább olvasgatok, annál jobban kétségbe vagyok esve. Holnap elutazok 4 napra, és próbálok kikapcsolni. Még nem szoktam meg ezt az egészet, nem fogom még fel, hogy 33 év teljes élet után az idõm nagy részét a kaja utáni sóvárgás, az éhség teszi ki.
Amint lesz idõm vissza fogom olvasni az összes hozzászólásotokat ebben a témában.

Sa-ni mondd, te milyen gyógyszert szedsz és amint írtad, hogy mennyire rossz állapotban voltál ahhoz képest most mennyire vagy jobban?

Évek óta készülök erre a családi kikapcsolódásra....de szomorú vagyok, mert fogalmam sincsen, hogy mit ehetek majd.

Nincs jelen

#1787 2011-07-01 14:05

Sa-ni
Tag

"Évek óta készülök erre a családi kikapcsolódásra....de szomorú vagyok, mert fogalmam sincsen, hogy mit ehetek majd." SOHA ne azt sajnáld, amit ott hagysz, hanem arra gondolj, hogy ha nem eszed meg, nem leszel rosszul. Anyukám mondta, ás nagyon igaz.

Sóvárogni, éhezni nem kell, sõt nem szabad! - az a diéta, ami alatt éhezel, korog a gyomrod, és csak a kajára tudsz gondolni, nem jó diéta. A diéta lényege az étel minõségének megválogatása, nem pedig a mennyiség lecsökkentése. Bár emésztési panaszoknál gyakran ajánlott a "többször, keveset" elve - bevallom, én ezt nem tudom tartani, napi kétszer-háromszor normálisan eszem (nem bezabálva, de nem is úgy, hogy éhes maradjak)

A Salazopyrinnel kapcsolatban talán kérdezd a tapasztaltabb embereket a "Gyógyszerek, kiegészítõk" c. topikban (én ugyanis nem sokáig szedtem) , de általános szabálynak azt tartjuk, hogy gyógyszert orvosi beleegyezés nélkül nem hagyunk abba.

Én Jarvist szedek és sszigorúan diétázom (semmi olyan, hogy "na csak ezt az egy sütit, fagyit, stb"). Ugrásszerû javulást tapasztaltam, napi egy wc (igaz az elég sokáig tart),rosszabb napokon is csak 2, meg némi puffadás. Közel sincs ahhoz, amiben voltam.

Nincs jelen

#1788 2011-07-01 14:13

Sa-ni
Tag

Egyszerû, gyors sütemény receptje (ibs-esek és szerintem ibd-sek is nyugodtan fogyaszthatják, bár az egyéni reakciók eltérhetnek)

Összekeverünk 2 bögre reszelt almát (elõtte hámozzuk), 2,5 bögre zabpehelylisztet, 1 tojást, fél teáskanál (vagy kevesebb) sót, 1,5 evõkanál olajat és kb. 3/4 bögre vizet. Kivajazzuk a tepsit, és nagy hõfokon (de nem a maximumon!) 25 percig sütjük. (Én miután felszeleteltem, kicsit még úgy is visszaraktam,hogy száradjon)  Az alma miatt kissé szivacsos állaga lesz, de ez nem baj. Megszórjuk pl. Süssina édesítõporral (vigyázat! édesítõporokban gyakran van laktóz, meg aszpartám, ezeket kerüljük - a Süssina jó) illetve aki bírja, de ezt óvatosan! kevés fahéjjal. De önmagában is finom kenyér helyett, kávéhoz, nassolni. És nekem úgy néz ki, nem okozott panaszt. UPDATE: 3 napos folyamatos fogyasztás után nagyon is okozott - az olaj bûnösségére gyanakszom...

A zabpehelylisztbõl tojás, margarin, víz és só hozzáadásával pogácsa-tészta is gyúrható (ez nehezebb a fentinél, de meg lehet csinálni) illetve a hagyományos módon (sütõpor, tej, cukor elhagyásával, simán vízzel, tojással, kis margarinnal) palacsinta is süthetõ. Utóbbi nehezebben, lassabban sül a hagyományos palacsintánál!

Állítólag gofrit is lehet belõle, de nekem az nem sikerült egyelõre. A nokedli igen, csak hát nem volt mivel enni. Tojásos nokedlinek esetleg!

Zabpehelyliszt reformboltokban kapható, fél és egy kg-os kiszerelésekben. Nem összekeverendõ a zapkorpával, vagy a sima zabpehellyel, ezek nekünk (általában) nem jók.

Szerkesztette: Sa-ni (2011-07-03 03:56)

Nincs jelen

#1789 2011-07-01 14:35

Mora
Tag

Köszi a receptet! És a tanácsot.
Erõsen gondolkozom a gyógyszer kérdésen. Mondta az orvosom, hogy kezdjek el valamilyen szorongásgátló gyógyszert. Felkerestem egy pszichiátert (aki neorológus is) . Azt mondta, hogy találkozzunk néhányszor és meglátjuk. Találkoztunk kb 2 hónapig, mondta, hogy nincsenek olyan testi tüneteim, amire ez kellene. De szóljak, kiírja.
Alapban nem vagyok ideges típus....tény, ha felrántom az agyam, akkor érzem a gyomrom. Igazából azt hiszem ez az egész betegség anyukám halála után kezdõdött. Most is, ha nagyon belegondolok a sûrûsödõ meló problémák miatt kiakadtam néhányszor.....jött is a napokig tartó pufi.
Holnap elvileg kikapcsolódom pár napig. Kíváncsi vagyok a továbbiakra. Annyi kérdés van bennem felétek, hogy azt ma hirtelen lehetetlen leírnom. Visszajövök és majd kérdezek.
Az tény számomra, hogy a sok bélbeteg ember ellenére a vendéglátó egységek nemigen álltak rá a betegek kiszolgálására. Pl én nem találtam még laktózmentes tejbõl készült lattét a kávézókban.
Na....majd kialakul lassan. Köszi

Nincs jelen

#1790 2011-07-01 20:03

pt
Tag

Kikapcsolódni akkor fogsz, ha egy wc mellett biztonságban helyet foglalsz.

Én sem vagyok ideges tipus, de lehet pont ez a baj, hogy elfojtok magamban mindent. Ki tudja.....?  Lehet ordibálnom kellene.
Az tuti fix., hogy az SSRI gyógyszertõl jobban vagyok, nem is kicsit.

Nincs jelen

#1791 2011-07-01 21:27

Mora
Tag

Bevásároltam:) diétás csokit, kekszet.....nyaralás.....akkor legyen édes:) ezeket birja a pocim. Betelepítettem 2 liter szóját is (tej helyett) mert a kávé kihagyhatatlan reggel. Wc nemigen kell....idegen helyen szinte képtelenség elmennem:(
Mi a véleményetek a stevia-ról? Most bogyós édesítõszerbe vettem meg...állítólag természetes.
És vettem zabpehelylisztet, hogy megcsináljam amiket Sa-ni mondott:)

Nincs jelen

#1792 2011-07-01 21:41

Sa-ni
Tag

Na a szójatejtõl (vagy rizstej volt?) nekem aranyos kis rosszullétem lett, valszeg a zsírtartalma miatt. Egy-két órán belül futottam.
Vendéglátó egységekbe én már rég nem járok. Ha mégis, natúr csirkemellet kérek, azt általában tudnak hozni. De általában szénsavmentes ásványvízre szorítkozom.
Stevia: nagyon egészséges, candida diétához is ajánlják, elvileg ibs-esek is bírják, de én ocsmány ízûnek találtam, olyannyira, hogy bedurcáztam, hogy ha ez az egyetlen édesség, akkor inkább nem kell semmilyen édes íz. Bár én cseppet próbáltam, nem tablettát.
Diétás kekszet én is lelkesen ettem a candida-diéta nyomán, csak hogy korpás lisztbõl volt, ami - akkor még nem tudtam - ibs-sel nem igazán fér össze.

De Mora, neked volt hasnyálmirigy-funkció vizsgálatod? (fújás) Mert a sima puffadást okozhatja hasnyálmirigy is. Meg kéne próbálnod esetleg a Kreont, vagy a Pankreoflatot. (enzimpótló, bajod szerintem nem lesz tõle, utóbbiban van egy kis laktóz, de recept nélkül kapható. A Kreon is, és abban nincs laktóz)   Étkezés kezdetén kell bevenni egy pohár vízzel, és segíti az emésztést. Írta egyszer itt is valaki, hogy attól lett jobban.

És fel nem foghatom,miért szedetik veled a colitiseseknek, crohnosoknak felírt salazopyrint...

Nincs jelen

#1793 2011-07-01 22:11

Mora
Tag

Õszintén? Én kezdek erõsen kételkedni az egész diagnózisomban......tény, hogy sokmindent nem birok mármegenni, mert émelygek és puffadok.....és tény az is, hogy az idegi állapotommal abszolult összhangban van az állapotom....de nem csak te....kérdezz-feleleken minden orvos a fejét fogta.
Én úgy gondolom, hogy ha eddig nem volt okom szedni, akkor1-2 hónap még és tuti lesz. Ez a gyógyszer ki fog csinálni:(
Elõszõr pajzsmirigyet vizsgáltak (vérbõl) rendben volt az is, meg minden. Most 4 hónap gyógyszer után ismét minden rendben volt....mondta is a doki, hogy csodálkozik, mert a bélbetegeknek valami "izéje" magasabb, nekem meg normális. Mondta, hogy kitartást kb áprilisig. Ezen kifeküdtem kicsit és most erõsen tanakodom, hogy mit tegyek. Az tény, hogy tapintásra nagyon fáj a belem.
Jól átgondolom. Ha abbahagyom és mégis gond van akkor nagyon gáz és akár 4X -es erõvel jöhet vissza a bajom. 3 napja sírtam a szenvedéstõl...tehát valami van....de nem tudom mi. Rászánok néhány hetet és átgondolom mi legyen. Sajnos a dokinak szinte könyörögtem egy vizsgálatért...de azt mondta nem kell. Nem vagyok egy vitatkozós tipus...lehet, hogy keresek másikat másik városban. Azt hiszem nincsen más választásom:( Bízom benne, hogy ez a gyógyszer nagyon sokat nem árt akkor sem, ha épp nem ez kellene.
Köszi mindent egyenlõre. Reggel még benézek ide.....utána majd visszaolvasom, hogy mit írtatok. Közben megrendeltem azt a cuccot, amit írtam fentebb, hogy egy komoly vérzõs-fekélyes beteget teljesen rendbe tett. Majd referálok, ha elkezdem szedni.......
Legyetek jól!!!!

Nincs jelen

#1794 2011-07-02 09:04

pt
Tag

Nekem minden vér eredményem normális, a pajzsmirigy is, se gyulladás, se semmi nincs a szervezetembe ami nem mûködne jól. A máj értékem volt kicsit magas, de az a szteroidos gerinc injekciótól volt amit a gerinc sérvem miatt kaptam, meg a sok gyógyszertõl amit beszedtem, mert annyira fájt. De ez is csak akkor éppen és már a máj értékem is normális megint. Minden a legnagyobb rendben van szervezetileg.

Ezért kezdtem el én is az SSRI gyógyszert, mert ha a szervezetben okés minden akkor csak az agyban lehet valami gixer. + sa-ni-nak és öcsémnek is bevált szóval, miért ne?

Egyébként jó döntés volt, mert nekem is bevált. A fél szem coderit-n -t még a biztonság kedvéért beveszem, ha hosszabb útra indulok, vagy dolgozom, de szuper jól el is vagyok.

Olyan szinten voltam már néha én is, hogy a ház elé ha kimentem már akkor rosszul lettem, most meg nyugodtan vásárolgatok, megyek amerre akarok....

Nincs jelen

#1795 2011-07-02 21:04

Sa-ni
Tag

Mora, azt javaslom, szánd rá a pénzt egy magánorvosra. ne magánklinikán, csak sima rendelõben, ahol vizsgálatokat nem végeznek. Behív majd vizsgálatokra oda,ahol amúgy dolgozik, és jobban fog veled foglalkozni. Az olyan meséket meg ne hidd el, hogy ez meg ez a csodaszer vérzõ fekélyest meggyógyított - ha csak nem személyesen ismered az illetõt, és nem árulja az adott cuccot. Nekem sok pénzem ráment az évek alatt a hiszékenységemre és a kétségbeesésemre. 150 ezernél hagytam abba a számolást.

Nincs jelen

#1796 2011-07-03 03:55

Sa-ni
Tag

Update: 3 napi fogyasztás után a fenti süti hirtelen futást okozott, minden kijött, valószínûleg az olaj a hibás, nem tudom.... Kicsit unom a kísérletezést. eddig csak a pogácsa vált be érdemben, ami a legidõigényesebb... A palacsintával ami vagy sikerül zabpehelylisztbõl, vagy nem (változó.. páart dobtam már ki ,mert nyers maradt a belseje...)

Nincs jelen

#1797 2011-07-03 21:08

pt
Tag

Én úgy érzem a túrós tészta megfogja a hasam zsíron pirított szalonnával. Ma ettem 5 majonézes párizsis szendvicset, meg délután pirított tésztát szecsuáni csirkével. Ez utóbbi már kicsit mocorog bennem, gondolom a csípõssége miatt.

Nincs jelen

#1798 2011-07-04 22:28

pt
Tag

Na...... délelõtt a szecsuáni csirke 3 részletben távozott. 10x jobban csípett mint mikor megettem. Nem ajánlom senkinek   :D      Viszont totálisan kiürültem   :D

Nincs jelen

#1799 2011-07-05 11:22

Sa-ni
Tag

Ismét az az eset, amikor nem foglak megsajnálni. :P Már a majonézes szendvics is rosszul hangzott - ráadásul 5 db - de a legtöbb ember számára pláne világos, hogy a kínai konyhát nem IBS-esek számára találták ki. Az a különbség köztünk, hogy Te a felsõ határt keresed, én meg az alsót. Te a maximumot, amit még ráerõszakolhatsz a szervezetedre, én meg a minimumot, amin még mûködni tudok úgy, hogy viszonylag jól vagyok lakva. A változatos táplálkozás szerintem egy IBS-est érdemben nem foglalkoztathat - örüljön, ha megtalálja azt a 3-4-5 fajta kaját, amin tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel leélheti az életét. Elhiszem, hogy Te viszont néha jókat falatozol - de a következménye is megvan.

Nincs jelen

#1800 2011-07-05 13:10

sibi
Tag

Ez a topik nem annyira az én asztalom, de nem bírom megállni..........
Sa-ni, így gondolkodik egy nõ (többnyire) és így viselkedik egy férfi, mint pt (többnyire). :)
Olvasni azért szoktalak benneteket és kívánom nektek, hogy találjátok meg a módszert ( v gyógyszert) ahogy még viszonylag tünetmentesen, boldogan élhetitek az életeteket. Minden szépet és jót.

Nincs jelen

IBDoktor

Láb