#1851 2011-07-17 10:31
- Sa-ni
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)
Köszönöm, Momo, jobban vagyok, GUttalaxot kellett bevennem :S De egy pár napja megint oké.
"azt mondta,hogy a candidások fel sem tudnak kelni az ágyból olyan betegek." Bocs, de ez az orvos hülye!!!! Teljesen hülye! Még ötletem sincs, hogy mivel keverheti össze. Keress Zoli egy normális orvost, aki székletvizsgálatra küld (3 mintát kell leadni - 1 minta nem megbízható) és szükség esetén ír Nystatint. Plusz fontos a diéta, ez ügyben neten bõségesen van anyag, de vigyázz, mert sok, candidá-diétában ajánlott cucc árt az ibs-nek (pl. korpás kenyerek, legtöbb gyümölcs)
Próbálj olaj nélkül sütött tojást, natúr sovány húst, almát, párolt tököt, cukkinit, kevés laktózmenets sajtot enni, és valamilyen élesztõmentes, de nem korpás, nem barna kenyérpótlót. Én zabpehelylisuztbõl házilag gyúrt pogácsákat eszem.
Momo, én is depis lennék, ha naponta fõznék másoknak finom kajákat!!!! Nem lehetne,hogy a család többi tagjának rendelitek a kaját ételszállítótól, vagy apukát is bevonod a fõzésbe???
Nincs jelen
#1852 2011-07-17 12:27
- pt
- Tag
Picike!
"Pt én hozatni akartam coderitet.És nem volt a gyógyszertárban mert nagyon komoly betegségeket lehet késõbb tõle kapni.De valahogy megpróbálok szerezni."
A coderit-n "codein"-t tartalmaz ami kábítószernek minõsül, ezért szigorúan csak receptre írják. Én több éve szedem, ha kell és semmi bajom nincs, minden leletem normális. A felnõtt adag napi 3 szem, ehhez képest a napi fél szem semmi, tehát nyugodtan szedhetõ szerintem. Persze én is csak akkor veszem be, ha megyek valahová messzire.
"Na meg Dalsan-t is,remélem sikerül.Biztos hogy nem a gyógyszertõl kezdtél meghízni mert azt nekem pont nem kellene."
A dalsan-t csak pszichológus írhatja fel. Nem a dalsan-tól hízok, hanem attól, hogy nem vagyok rosszul és merek enni végre megint. Nagyon jóízûket "zabálok" hízni is akarok, többet eszem direkt mint eddig. Amíg nem szedtem a dalsan-t hiába akartam hízni, hiába ettem többet, átszaladt rajtam minden, meg rosszul voltam sokszor és csak fogytam. Most nincsenek rohamaim, nyugodtan megyek amerre akarok. Nagyon hosszú út elõtt elszopogatok még néha egy fél szem coderitet, de ez már ritka lett nagyon. Még a június elején felíratott 20 szemes dobozból megvan 10 szemem. Amibõl júniusban fogyott a legtöbb, mióta hat a dalsan júliustól, már alig kell hozzá nyúlnom.
Nincs jelen
#1853 2011-07-17 15:06
- picike
- Tag
A Neurosan port próbálta valaki?
Nincs jelen
#1854 2011-07-17 17:12
- picike
- Tag
Sa-ni.Csinálom a kis tallérokat,csak egy a baj elfelejtettem sót rakni a tésztába.
Nincs jelen
#1855 2011-07-17 18:28
- momo65
- Tag
Sa-ni!
Ó ez nem probléma nekem, már így megy ez jó ideje. A férjem meg sajnos nem eszi meg, csak mit én fõzök . ( most ezt vegyem bóknak? meg hát válság van--kajarendelés, vendéglõ...felejtõs már rég)
Vissazatérve zoli72 dokijához, valóban létezik olyan eset, amikor már az ágyból sem tud valaki felkelni
(pl. Bessenyei Odett ), de nem hiszem, hogy el kellene idáig jutnunk. Egyébként tényleg elképesztõ, hogy mennyire elzárkóznak a támától, pedig szerintem nagyon is tisztában vannak vele, h, létezik. Az én tüneményes dokinénim pl. még 1 db candida tenyésztést sem vállal be ( mondván, h. nincs erre rubrika), úgyhogy az ÁNTSZ.hez elvitt mintámhoz én kértem a helyszínen candida szûrést ( 3000.-Ft-ért!). Valamiért nem és nem akarta, csak pislogott, mikor elmondtam neki ( bár egy minta lópikula, de az is több,mint a semmi). Viszont Nystatint felírt - kértem, h. próbáljuk meg, az meg hiánycikk ( kb.20 patikát hívtam fel pénteken), úgyhogy holnap munka után irány a záentéesz, utána meg vissza a dokinénihez, mert viszont N. por az van, de ahhoz új recept kell.
Na meg itt a para, hogy holnap be kell mennem, és nem tom mi lesz, fosi v. nem.
Te mióta kûzdesz?
Nincs jelen
#1856 2011-07-17 18:55
- pt
- Tag
momo65!
Válts orvost, ha nem mûködik együtt.
Nincs jelen
#1857 2011-07-17 19:19
- picike
- Tag
Nem sikerültek a tallérok.De nem baj majd legközelebb.
Nincs jelen
#1858 2011-07-17 19:37
- momo65
- Tag
pt!
Köszi, de a körzetben õ a legjobb, az elmúlt 20 év alatt mindenben segített, abszolút korrekt és segítõkész, mellesleg õ az egyetlen, aki belgyógyász, a többi csak általános orvos. Nagyon a toppon van minden területen, és ha nem tud segíteni, akkor a legjobbhoz irányít. Ez az egy táma, amiben nem jutunk közös nevezõre.
Nekem ikább másik gasztrós doki kellene, ( aki elismeri a candida létezését ), mert akihez 5 éve járok, azt tul. képp én irányítom, h. mikor milyen vizsgálatokra küldjön ( röhejes). Mondjuk a colót szó nélkül bevállalta altatással, és a gyomortükrözést is nagyon kíméletesen csinálja, dehát olyan töketlen szegény. Kellene egy másik doki, csak olyan, aki nem magánban fogad, mert azt nem tudom kifizetni.
5 év után meghallgatnék valaki mást is. Egy próbát megér. Valaki esetleg tudna segíteni ez ügyben??
Nincs jelen
#1859 2011-07-17 20:14
- momo65
- Tag
Belinkelek 2 oldalt, hátha segít az idetévedõknek, vagy valaki magára ismer kül. tekintettel a másodikra:
http://www.medimix.hu/dietadb.php
http://www.medimix.hu/cikk.php?cid=478
Nincs jelen
#1860 2011-07-17 20:47
- pt
- Tag
Én kissé hitetlen vagyok ezzel a candida dologgal kapcsolatban. Ha ez van nekünk akkor már sa-ni mindenféle más gyógyszer nélkül helyre tette volna magát a diétával. Valamint a felsorolt lehetséges betegségek jóformán mindent magukba foglalnak.....
Okés....legyen....biztos van ilyen.....nem hiszem, hogy nekem ez lenne a bajom.
Nincs jelen
#1861 2011-07-17 22:15
- momo65
- Tag
pt!
Persze, én megértem, a szkeptikusok vannak többségben.Tudod lehet, h. a gomba sokáig ott van túlszaporodva, de tünetmentes az ember. Aztán sajnos az általa termelt toxinok csinálják a bélbajokat (is), és akkor már a gyulladás önálló betegségként üzemel.
De mondom, nem kell benne hinni, de van egy oldal, ahol sok hasmemésest kikezeltek már az ott lévõ gyógyultak. (volt akirõl már lemondtak az orvosok). Számomra nagyon is logikus a folyamat, és nem szeretnék eljutni oda, ahol már sokan vannak. Ezért igyekszem mindent megtenni, hogy megelõzzem és próbálok másoknak is segíteni...
Nincs jelen
#1862 2011-07-17 23:33
- pt
- Tag
Persze próbáld meg. Én is végigpróbáltam mindent. Sok volt a csalódás.
Nincs jelen
#1863 2011-07-18 14:13
- Sa-ni
- Tag
Picike, sajnos nem könnyû, nekem a nagymamám segített... Rá kell jönni. (De só az kell bele! :D )
Momo, gasztroenterológus se küld candidára? Nálunk sok rosszat lehet róluk mondani, de azért ez egyfajta rutin, ha valaki bélpanaszokkal megy oda. ha pozitív, kapod a nystatint, ha kell, 2 dobozzal.
Én nem tudom,mennyi igaz a candidából, de azt tudom, hogy nekem jót tett/tesz az, ha a diétából betartom az ibs-diétával összeegyeztethetõ dolgokat - az egyértelmû, hogy nekem nem jók az ecetes, tejfölös, édes krémes, lekváros, fruktózos dolgok (pl. gyümölcslé jó glükóz-fruktóz sziruppal, blöehh), ahogy az alkohol, jégkrém, és fõleg a kelesztett péksütik, fánkok, ilyesmik sem.
Néha egy kevés fehérlisztes cukros dolog belefér, pl. 1-2 háztartási keksz (persze ésszel, ne azt edd egész nap) de csak miután negatív az ember!!! (Ezt is székletvizsgálattal igazolják, havonta addig viszed a mintát, amíg nem negatív) Nálunk ez az sztk-ban rutin, fura, milyen orvosok vannak máshol......!
"de van egy oldal, ahol sok hasmemésest kikezeltek már az ott lévõ gyógyultak."
Jaj Momo... Ne dõlj már be az ilyen csoda-oldalaknak! :(((( Ezeket úgy költik, ezeket a "csodával határosan meggyógyultam"-sztorikat, hogy vedd meg a szarjaikat tízezrekért...
A candidában van valami, de mindent nem magyaráz meg. Ha candidád van, fentieket kerüld, és szedjél grapefruit cseppet echinaceával, meg probiotikumot. (Most vettem pearls IC-t, azóta kevesebbet puffadok!)
Nincs jelen
#1864 2011-07-18 14:31
- zoli72
- Tag
momo 65! Lassan a 9.-ik éve vagyok ebben a nehéz helyzetben.Most azon gondolkodom,hogy el kellene menni mágneses rezonancia vizsgálatra ,hátha kimutatna valamit csak nem tudom az orvos adna e beutalót egy ilyen vizsgálatra(költséges).Sajnos nem túl segítõek ezzel a betegséggel kapcsolatban ,azt mondják hogy jógázzak(teljesen elutasítóak).A jóga is biztos jó,de szerintem ez a lélek erõsítésében segítene és ha rám jön a hasmenés, akkor hiába akarok én jógázni,ami kiakar jönni az ki is fog.
Nincs jelen
#1865 2011-07-18 18:53
- momo65
- Tag
Sa-ni!
Ó elõször én is azt hittem, de kb. 2 évi tapasztalat mondatja velem, hogy nem az, amire gondolsz.
Priviben elküldöm, mert nem tudom, hogy etikus e itt egy másiik oldalt ajánlani (eként fórum-oldal).
Ott egy régi candidás csaj sokat segít nekem is, teljesen önzetlenül, és kvára semmit, soha nem tukmált még rám, fõleg táplálkozási tanácsokat ad, és ott aztán mindenki a maga belátása ( és akaratereje szerint) dönt, hogy hogyan tovább. Ez a csajszi agydaganattal (jóindulatú), pánikrohamokkal, vészes fogyással, bélbajokkal, hajhullással és számtalan egyébbel jutott el oda, hogy elég volt. Egy másik pedig a gyermekén segített, aki ugyancsak fosikázott rendesen, a kisfiú is vészesen lefogyott és az anyukája kikezelte.
A kajákat amiket felsoroltál én sem bírom elõször a lángostól, pizzától voltam napokig beteg, majd jött a többi...
Más:
a mai ántsz eredményem: nincs egyáltalán bélflórám, csak Candida albicans !!!! Hurrá! Én nyertem. Most nem tudom örüljek, hogy a tippem bejött, vagy sem :/ A labor dokinõje személyesen kijött hozzám és elmagyarázta, hogy mizu. Az biztos, h. ismételni kell, mert õk kikísérletezték, hogy akár 1 db Cifran is képes elpusztítani a teljes bélflórát. Szuper! Tehát - Nystatin por ( a drazsé formátum hiánycikk), grape cseppek, iszonyatos mennyiségû foki, + Protexin + diéta. És viszem a mintát, ahogy a Protexin letelt + egy hét ( a laboros dokinõ javaslatára- aki baromi rendes volt).
zoli72!
A máneses, meg Voll, meg minden ilyen természetgyógyó humbug!!! Nehogy hagyd magad átverni. Eként oda tuti, h. nem kapsz beutalót, de már próbáltam neked elmagyarázni, h. :körzeti-beutaló (elõször egy sima hasi UH-ra, és vele párhozamosan irány a gasztró). Egyebeket én elfelejtenék, mert csak a pénzedet akarják. Volt egyhez szerencsém- jött a bemérõ pálcájával (azt hittem szétröhögöm az agyam), és mondott minden baromságot + kaptam egy kis üveg löttyöt, amiben szerintem csak deszt. víz volt, legjobb esetben. Itthon azonnal kidobtam :)
Szerkesztette: momo65 (2011-07-18 19:27)
Nincs jelen
#1866 2011-07-18 20:51
- picike
- Tag
Én most csinálok egy anyagcsere diétát.Egyszer már csináltam sokat javított a pocakomon.
Nincs jelen
#1867 2011-07-18 21:05
- momo65
- Tag
picike!
azmiaz??
Nincs jelen
#1868 2011-07-19 15:03
- Wic
- Tag
Sziasztok!
Nagyon érdekes dolgot találtam, bemásolom:
Elõfordult már, hogy egyszerre csak megfájdult a hasa, hirtelen szorulása vagy hasmenése lett? Átgondolva, mitõl is lehet, nem érti, mi történhetett, hiszen nem evett semmi olyat, ami romlott lehetett volna, sõt éppen aznap inkább csak egészséges friss gyümölcsöt vagy gyümölcslevet fogyasztott.
Az emberi emésztés kutatása során nemrégen vették észre, hogy egyes emberek –anélkül, hogy tudnák-, érzékenyen reagálnak a gyümölcsökre, egészen pontosan a gyümölcscukorra.
A táplálékkal szervezetünkbe kerülõ cukrok a vékonybélbõl szívódnak fel a vérkeringésbe. A felszívódáshoz enzimekre van szükség, melyek a bélbolyhokban helyezkednek el munkára várva. Fontos feladatuk a komplex cukrok, melyek általában hosszabb láncokat alkotnak, kisebb molekulákra, vagyis láncszemekre való felbontása. Egy ilyen enzim, a disszaharidáz az, amely végül a már csak két cukormolekulából álló láncocskákat felbontja a két alapvetõ cukormolekulára, a szõlõcukorra (glucoz) ill. a gyümölcscukorra (fructoz), mert a vékonybél nyálkahártyáján csakis ezek a cukormolekulák tudnak átkerülni. A gyümölcscukor nyálkahártyán való áthatolása aktív transzporttal, egy transzport-fehérje segítségével történik. Elõfordulhat, hogy ez a fehérje hibás, vagy kevés és ilyenkor a gyümölcscukor a vékonybélben marad, majd onnan a vastagbélbe kerül tovább. A vastagbélben élõ baktériumok aztán nekiesnek ezeknek a cukroknak és egy erjedési folyamat indul be, melynek során víz és gázok szabadulnak fel. Ezek okozzák végül a hasmenést
Fruktóz- és szorbit túlérzékenység
A szorbit az egyik legelterjedtebb cukorpótló szer, melynek édessége fele a cukorénak, ám ugyanannyi energiát szolgáltat elégetésekor. Eredetileg a kukoricalisztbõl nyerik. Fruktózt pedig minden gyümölcs tartalmaz, ez adja édes ízüket. Sokakat azonban e két édes anyag is megbetegít, ráadásul hosszabb ideig nem is tudják, mitõl vannak rosszul, mert hát ki is gondolna az egészséges gyümölcsökre...
Vannak, akik mindent elkövetnek, hogy egészségesen étkezzenek, hogy ne puffadjanak fel minden falattól, s mégis minden teljesen hiába. Elég egy-két maroknyi cseresznye vagy egy kis édesség, s máris kész a baj. Ma szinte mindenkinek azonnal a Candida-gombafertõzés jut róla eszébe, s ha nem is sikerült kimutatni a bajt kiváltó gombát, jön a szigorú szénhidrát- és gyümölcs- megszorító diéta, a gombaölõ szer. S ha ettõl azonnal könnyebben érzi magát, már senki el nem tántoríthatja a gyakran téves diagnózistól: Candida-fertõzött. Pedig nem is, csak érzékeny a gyümölcscukorra és a pékáruba kevert szorbitra! Már korábbi számainkban is sokat foglalkoztunk a bél áteresztõképességének megváltozásából adódó puffadásos panaszokkal, a valódi és álallergiákkal, a bélflóra egyensúlyának zavarával. Ugyanis sokkal több esetben van ezekkel dolgunk, mint a divattá vált Candida-fertõzéssel. Ha pedig a helyes terápiás út helyett mégis a nem létezõ gombákat akarja valaki kiéheztetni, többet árthat magának, mint amennyit használ. Hiszen a drasztikus fogyás elõbb-utóbb olyan fokban lerontja a szervezet ellenálló képességét, hogy már nemcsak a gombák, de más kórokozók is könnyedén elszaporodhatnak szöveteinkben.
Stabilizátor=az elrejtett kórokozó
A pékáruk és édességek, például a marcipán nedvességét megõrzõ anyagai közé tartozik a szorbit. Paraffin helyett ma már az aszalt gyümölcsök felületét is ezzel vonják be, hogy ne tapadjon össze (pl. a mazsolát), és a sütõporok egyik adalékanyaga is a szorbit. Ezért a szorbitérzékenység esetén feltétlen érdemes az élelmiszerekhez kevert, azok állagának javítására alkalmazott összes anyagot gondosan átnézni, a szorbit száma: E420. Sajnos vannak olyan esetek is, amikor nem kötelezõ feltûntetni a szorbit jelenlétét, ilyenek a gyümölcsadalékok, pl. joghurtokban, szörpökben, rágógumiban, cukorkákban stb. Gyakran pedig csak összefoglaló néven szerepel: stabilizátorok, ilyenkor a sütik és pékáruk frissességérõl, puhaságáról gondoskodik.
S hogy még nehezebb legyen a dolog, még a jónak vélt élelmiszerkiegészítõ vagy gyógynövénykapszulákban is elõfordulhat szorbit - ebben az esetben sem kell az elõírások szerint feltûntetni. Tehát sem a fogyasztó, sem az orvos nem tudja eldönteni, mit vesz be a páciens...
Szorbit a természetes élelmiszerek egyes fajtáiban is elõfordul: csonthéjas magvú gyümölcsökben (cseresznye, meggy, barack, nektarin, szilva...), illetve az algának is alkotója.
A szorbitérzékenység tünetei egyénrõl egyénre eltérõ intenzitásúak - s ez jelentõsen függ a bevitt szorbitadagtól is. Ezért nagyon fontos egyénre szabottan kikísérletezni a még tolerálható mennyiséget.
Általában 10-20 g/nap a még tolerálható mennyiség, a túlérzékenységi küszöbadag 0,5 g/testsúlykg.
Még folytatódik, ha érdekel valakit szívesen elküldöm!
Nincs jelen
#1869 2011-07-19 15:09
- Wic
- Tag
Picike!
Én próbáltam a Neurosan port, nekem semmit sem ért.
Nincs jelen
#1870 2011-07-19 21:19
- pt
- Tag
Wic!
Ez érdekes cikk. Linkeld be hol találtad. Van benne valami....
Nincs jelen
#1871 2011-07-19 23:58
- Sa-ni
- Tag
"el kellene menni mágneses rezonancia vizsgálatra ,hátha kimutatna valamit csak nem tudom az orvos adna e beutalót egy ilyen vizsgálatra(költséges)."
Zoli! Figyelmeztetlek, nem ér semmit, viszont krva sokba kerül. Orvos ehhez nem ad beutalót, és az itt szerzett eredményeidet, diagnózisaidat se veszi figyelembe. Szigorú diétával, másik gasztroenterológussal, + egy jó, ibs-hez értõ neurológus/pszichiáterrel jobban jársz, inkább nekik add oda a pénzed magánban. Így is töredéke fog elmenni annak, amit egy biorezonanciás elszedne tõled!
Nincs jelen
#1872 2011-07-20 15:01
- zoli72
- Tag
Képzeljétek,kaptam vérvételi beutalót candida vizsgálatra,és holnap gasztrora is megyek.Megpróbálom meggyõzni az orvost,hogy mr-re adjon beutalót,remélem sikerül. :). (nem természet gyógyász)!!!.
Nincs jelen
#1873 2011-07-20 17:22
- zsolt30
- Tag
Sziasztok.
Édesanyámnak colitise van, tavaly epemûtéte volt.
Az utobbi két hétben nagyon rosszul van alig eszik mert minden jön ki belõle egybõl. viszont neki jobb oldalon fáj az oldala. Ö hasnyálmirigyre gyanakszik én "reménykedem" hogy csak a vastagbél van gyulladt állapotban. Lehet hülyén hangzik de azt gondolom ez még mindig a jobbik eset...
A kérdés hogy mennyire jellemzõ az hogy nem a bal oldalon vana fájdalom hanem a jobb oldalon?
Doki már folyamatban van, de se jót se rosszat nem mondott. Gerinc röntgent csináltakpénteken ultrahang meg labor meg ilyenek.
:((
Nincs jelen
#1874 2011-07-21 18:43
- picike
- Tag
Én 3 napja csinálom az anyagcsere diétát,amiben semmi szénhidrát nincs.És szedem a probio6-ot és egész jól vagyok.
http://www.noinetcafe.hu/index.php?opti … p;Itemid=8
Sa-ni.Ezt megnézhetnéd ha lesz rá idõd.Írhatnál valami véleményt nekem.
Nincs jelen
#1875 2011-07-22 10:18
- Sa-ni
- Tag
Zsolt30,
nekem ibs-sel a bal oldalon szokott az alhasam fájni egy pontban (orvos szerint spasztikus vastagbél-kanyarulat) Coltisem egyszer volt pár éve, akkor is ugyanitt fájt ( + hasmenés)
Szerintem inkább az ibd-s fórumtársakat kérdezd a colitis-topikban!
PIcike,
ez a link egy _fogyókúra_ (tehát nem betegeknek szánt diéta) megkérdõjelezhetõ forrásból (orvos írta? dietetikus írta a cikket? semmi ilyesmi nincs feltüntetve)
És azzal kezdõdik, hogy reggelire üres feketekávét itat MAGÁBAN. Ez nagyon egészségtelen. Zsemlével már okés.
Amúgy mint sok más diéta, a majdnem teljes szénhidrátmegvonásra épül, ez végülis oké (már ameddig bírja az ember) - annyit jegyeznék meg, hogy vannak bizonyos zöldség-és gyümölcsfajták, amit egy ibs-es nem biztos, hogy bír.
Nincs jelen
#1876 2011-07-22 16:18
- pt
- Tag
Sa-ni!
Én napról napra jobban vagyok. Te is? Egyre jobb ez a Dalsan.
Nincs jelen
#1877 2011-07-22 23:41
- Gemini
- Tag
Sziasztok!
Végigolvastam az egész fórumot!:-)
Az én tüneteim kb. 3-4 éve kezdõdtek, most 34 éves vagyok. A hozzászólásokat olvasgatva a tüneteim leginkábbb pt-hez hasonlitanak. Otthon nagyjából ehetek mindent, nem igazán van bajom, de amint kilépek a lakásból sûrû hasmenés, puffadás, diszkomfort érzés van / volt. Azért volt, mert kb. egy éve szedek speciális, személyre szabottan összeállitott homeopátiás szereket, és pszichologushoz is járok. A homeopátiás szerek közt van olyan, aminek a mûködési mechanizmusa szerintem leginkább a dalsan tipusu gyógyszerekéhez hasonlit illetve van kifejezetten feszültségoldó, a vegetativ idegrendszer mûködését szabályozó szer is. Ha érdekel valakit, meg tudom adni a rendelö nevét, ahol orvosok foglalkoznak homeopátiával! Nekem legal'bbis eddig ez hozta a legtartósabb eredményt. Most azt mondanám, hogy kb. 80 %-os az emésztésem a korábbi egészséges állapotomhoz képest. Sajnos azon még sokat kell dolgoznom, hogy újra merjek bonyolultabb kajákat is rendelni egy étteremben, mint a rántott hús...Nagyon be tud rögzülni a pánikolás a nyilvános étkezéstõl, nem tudom, hogy ebben lesz-e javulás.
Szoval én is kiprobáltam már sokmindent, évekig immodiumon és széntablettán éltem, aztán próbálkoztam a kreonnal, dicetellel, akupunkturával (a ket honap alatt amig hetente kétszer jártam kezelésre nagyon hatásos volt, de a gatyám ráment. amint abbahagytam, nagyjából a tüneteim is visszatértek..azért ezt a gyógymódot abszolút ajánlom másnak is!)
A másik, hogy egy kolléganõmnél mot derült ki, hogy lisztérzékeny !! általában ezt vérvételes vizsgálattal nézik meg, amikor az ember elkezd a bélproblémáival gasztrodokihoz járni. Neki ez negativ lett kb 3 évvel ezelõtt. Azóta is nagyon szenvedett (rohamszerü hasmenések, izületi fájdalmak, hasgörcsök, fáradékonyság, vashiány) a tüneteitõl, mignem eljutott a 4-ik gasztroguruhoz (magán, persze) akik azonnal teljes vékonybél és vastagbél endoszkopiát javasolt. a vékonybélbõl vett szövetmintát, ami egyértelmüen igazolta a lisztézékenységet!!!!
Szóval nem tudom a fórumozók közül kinél nézték meg a lisztet vékonybél biopsziával is, de ha csak vérvizsgálat történt akkor nagyon is érdemes a vékonybeles mintavételt is levégeztetni. a kolléganõm mióta ezt megtudta, szigorúan tartja a gluténmentes diétát és mint akit kicseréltek!!! 3-4 évet szenvedett végig egy negativ szimpla vérvételi mintával felszerelkezve. Néha tehát még egy negativ lelet sem jelent biztosat!
zoli72
a tüneteidet olvasva, nekem elég gyanús a lisztérzékenység esetedben! erre vizsgáltak már? ha igen, milyen módszerrel? colonoscopiád volt ?elég súlyos tüneteket irsz le, de nem rémlik, hogy elvegzett vizsgálatokra hivatkoztál volna...
Wic
nagyon jó volt a cikk, amit bemásoltál, engem érfekelne a folytatása is!
Nincs jelen
#1878 2011-07-23 09:29
- Sa-ni
- Tag
Pt, nekem úgy volt, hogy hirtelen sokat javult ( de nem 100 %-osra) és azóta tartom ezt a szintet. De ha utazni akarnék, undorító módon, brutális erõvel jönnek vissza a régi tünetek, nem tudok kimenni az állomásra :S Városon belül viszont már jól mozgok.
Szerkesztette: Sa-ni (2011-07-23 09:30)
Nincs jelen
#1879 2011-07-23 10:02
- pt
- Tag
Sa-ni!
Hát igen....ha messzire megyek akkor én is elszopogatom a fél szem coderitem, de azzal viszont totál jól elvagyok. Lehet ez már csak védelmi mechanizmus nálam, de jobb megelõzni a bajt, így nem tud berögzülni megint a rossz élmény. Itt helyben meg elég a dalsan ereje. Érdekes egyébként, hogy most a nyári összejövetelek idején alkohol fogyasztását követõen hirtelen javul az állapotom. Emlékszem rá régen volt ilyen rohamom, rosszullétem mint az ibs, de annó még jártam szórakozni és az átivott átbulizott éjszaka után elmúlt a rosszullét. Akkor ezt nem is fogtam fel, de most így visszatekintve felettébb érdekes. Mintha beindítana valami védelmi mechanizmust. A candidára azt írták, hogy nem frankó rá az antibiotikum, mert hirtelen hat aztán pont az ellenkezõjére fordul a kocka, mert felerõsödnek. A tömény szesznél is ilyet tudok elképzelni, hogy roncsolja a jó bélbacikat meg ki tudja még mit és erre "bekattannak" és felerõsödnek késõbb védelmileg...... Persze ez csak az egyik lüke elméletem része. Amúgy én most eszem mindent a tejen kívül. Túró, vajkrém, mozzarella, feta sajt. Semmi gond. Tegnap ettem egy gyros-t is, hagymával meg mindennel. Semmi gond. A széklet olyan mint régen, kemény tömör. Csodálkoztam is. Ez egy hete már így megy a legutóbbi szeszelés óta. Bár a Dalsan-ra nem ajánlják az ivást éppen....de hát mit van mit tenni. 52%-os Tatratea-t iszogattam.....ma meg finlandia vodkát fogok, mert ma is van egy összejövetel. Nem vagyok alkesz :D csak most így jöttek össze a szülinapok, baráti összejövetelek. :p
Nincs jelen
#1880 2011-07-23 11:31
- zoli72
- Tag
Gemini!
9.-ik éve vagyok már benne és a következõ vizsgálatokat csinálták már:
-vastagbél tükrözés
-gyomor tükrözés
-végbél fistulával mûtöttek(végbél viszketés miatt),de nem múlt el a viszketés,csak nem olyan erõsen viszket idõnként
-kivetettem a mandulám,mert arra gondoltam,hogy az a bûnös a problémáim miatt
-voltam természet gyógyászoknál
- végbél viszketéssel bõrgyógyásznál
-most sikerült elérnem,hogy candidára megvizsgáljanak,tegnap vették le a vért
-kaptam idõpontot mr vizsgálatra és elõ van jegyezve a liszt érzékenységi mintavétel is
-itt járok most :).
Nincs jelen
#1881 2011-07-23 11:34
- zoli72
- Tag
Gemini!
utóirat:-ja és végig jártam már a pszichiátriákat is.:).
Nincs jelen
#1882 2011-07-23 14:17
- Gemini
- Tag
zoli72
a vastagbéltükrözésnél mit állapitottak meg? vagy semmi különös?
ezek szerint még nem igazán vizsgáltak meg lisztérzékenységre...de az jó, hogy hamarosan sor kerül erre is. az a tuti ha ha vékonybél biopsziából történik. az MR-rel mit vizsgálnak nálad? ezt nem teljesen értem...
laktózintoleranciát megnézetted? nem irtad.az is egy opció. szóval amiket leirtal vizsgálatokat, még nem meritetted ki teljesen a lehetosegeket...:-))
bélgyulladás lehetõségét ezek szerint teljesen kizárták nálad?
Nincs jelen
#1883 2011-07-24 13:55
- Sa-ni
- Tag
Pt engem a pszichiáter kimondottan biztatott a társaság, buli + 1-2 pohár alkohol kombóra (miután mondtam, hogy régen ilyen típus voltam), azt mondja, lelkileg jót tenne, a jarvis meg nem lép reakcióba az alkohollal. Nem tudom. Nincs kedvem. Annyiszor volt, hogy akartam menni, és nem tudtam, hogy már nem érdekel.
Nincs jelen
#1884 2011-07-24 15:20
- pt
- Tag
Sa-ni!
Pedig jó ám. Bedobod a fél coderitet, elszopogatod és fél óra múlva nekiindulsz a bulinak. Lecsúszik egy-két feles és már nem is vagy feszült, sem agyban, sem gyomorban, sem a beleidben. Ellazít. Jó dolog a társaság. Nekem már nagyon hiányzott és remekül érzem magam. A tegnapi buli is fantasztikus volt.... :D
Nincs jelen
#1885 2011-07-25 10:00
- Sa-ni
- Tag
Az a baj, hogy amikor rajtam van az utazási pánik (buliba a városban szerintem el tudnék menni), a szervezetem le se szarja a coderitet. :(
Nincs jelen
#1886 2011-07-25 10:46
- picike
- Tag
Pt Sikerült Dalsan-t felíratnom de viszont coderitet nem írtak fel nekem.Pedig kipróbálnám nagyon.Szorítsatok hogy nekem is segítsen a Dalsan.
Nincs jelen
#1887 2011-07-25 14:23
- pt
- Tag
Hajrá picike :D , remélem sikerül :)
Sa-ni, mióta Dalsanozok sokkal erõsebben hat a coderit....vagy nincs rá akkora szükség és azért jobb, fene tudja...
Nincs jelen
#1888 2011-07-27 22:20
- Sa-ni
- Tag
Szerintem utóbbi.
Nincs jelen
#1889 2011-07-30 12:29
- picike
- Tag
Én arra rájöttem hogy nekem liszt allergiám nincs.Mert 2 hete nem ettem semmi lisztes cuccot,és se nem romlott sem nem javult a pocakom.De viszont a probio 6-tól kifejezetten jobban vagyok.
pt Ma váltom ki a Dalsant és pénteken vagy csütörtökön fogom elkezdeni szedni,mert ha tényleg az elsõ pár nap fejbe vág akkor letudok piheni.
Nincs jelen
#1890 2011-07-30 15:15
- pt
- Tag
Nekem az elsõ 3 nap volt érdekes, de aztán semmit nem éreztem. De én dolgoztam, kibírható volt, kissé jobban figyeltem és kollégámra bíztam a vezetést, mert nem mertem bekockáztatni, hogy elbágyadok, vagy csökkent reflex miatt nekikoccanok valakinek. 1 jó hónap és elmúlik a para, helyreugrik az emésztés viszonylag. A cukros üdítõket, ételeket, és egyéb sallang kajákat jó elkerülni, mint a chipsz, ropi, csoki, kekszek, stb. Maradj a normális ételeknél, szendvicsek, tojás, és egyéb fõtt fõétlek....jobb lesz hidd el. Na meg inni kizárólag víz. Én konkrétan zöld kupakos Aquarelt fogyasztok, bevált, finom, szeretem.
Nincs jelen
#1891 2011-07-30 17:01
- momo65
- Tag
Most olvastam, gondoltam, talán tanulságos:
http://divany.hu/egeszseg/2011/04/16/me … tresszrol/
De szerintem már mindenki kb. képben van... :(
Nincs jelen
#1892 2011-08-03 16:18
- picike
- Tag
Pt.Te mikor szoktad bevenni a gyógyszert?Délelõtt vagy este?
Nincs jelen
#1893 2011-08-03 22:26
- pt
- Tag
Én reggel ébredéskor. Aztán, ha aktuális megoldom a nagy dolgomat és indulhat a nap.
Nincs jelen
#1894 2011-08-04 09:04
- momo65
- Tag
Érdekes és elgondolkodtató, olvassátok el:
http://www.otvenentul.hu/egeszseg/37746
http://neuroptim.hu/content/p%C3%A1nikb … -r%C3%A9sz
Nincs jelen
#1895 2011-08-04 10:07
- momo65
- Tag
Sziasztok!
(tudom, h. off, elnézést de hátha....)
Sürgõsen orvost váltanék, Budapesten, és ha lehet nem a MÁV-ban és a Honvédban, mert a dokim mindkét helyen van (aki eként 5 éve kezel, és én egyre rosszebbul vagyok, õ már tehetetlen-ugyan egy tündér, de nem tudok vele tovább lépni)!
Ezer vizsgálaton voltam, legalább két óra lesz, mire az új doki végignyálazza.
Szóval 5 év alatt megállapított diag.-ok:
-5 éve megáll.: reflux ( ami nem tudom minek köszönhetõen szinte nyom nélkül elmúlt ( szerintem "leköltözött" a bibi a bélbe smile,
-5 éve megáll.: IBS, tükr után (azóta voltam 3x),
-tavaly vastagbél tükr. után (enyhén gyulladt a szövetmintából) apró, jelentéktelen divertikulumok,
-idén kontaminált vékonybél + csökkent h. mirigy mûködés.
-laktóz érz. :negatív,
-lisztérz. :negatív.
Jelenleg a már 4 hete szedett antibiotikum után, nem múló hasmenés ( majd mindentõl-kivéve rízs, krumpli, margarin, pászka). Kb. két éve el nem múló nagyon erõs hasi görcsök, fogyás, lassan munkaképtelenség, a fájdalmaim miatt.
Ez így nem megy tovább! Egy olyan dokival mit kezdjek, aki csak annyit tud mondani, hogy diétázzak sad(((. Nem tudok ebbe belenyugodni, másik orvost keresek, aki nyitott mindenre (pl. rejtett gluténérzékenység stb.).
Elõre is köszönöm, ha segítetek, és tudtok valakit (nem magán).
Nincs jelen
#1896 2011-08-04 10:35
- Szabóné
- Tag
Momo!
Az antibiotikummal van a probléma. Én is IBS-es vagyok. Az készíti ki a gyomrodat és addig csak diétázni tudsz míg szeded. Én eldöntöttem, hogy nem fogok antibiotikumot szedni, mert attól voltam eddig igazán rosszul.
Alapvetõen sajnos nagyon gyenge a szervezetünk, fõleg az emésztõrendszerünk és nem szabad kitenni olyan kockázatnak, hogy legyengítjük.
Anikó
Nincs jelen
#1897 2011-08-04 15:47
- momo65
- Tag
Kedves Anikó!
Köszi, de már 4 hete abbahagytam, és azóta Protexin, diéta ellenére görcsök (Cataflam-V), hasmars mindentõl....ez már nem az antibió hatása szerintem.
5 éve IBS-esként vegyok elkönyvelve, de hasmenésem sosem volt- eddig. Most már nem csak a fájdalmaim készítenek ki, hanem még hozzájött ez is. És akkor a gasztrodokim azt mondja, hogy vegyem tudomásul, hogy életem végéig diétáznom kell. Hát kösz. Diéta ellenére is sza...ul vagyok. Ha így megy tovább, elveszítem a munkámat. Mi lesz akkor velünk????? :(((((((((
Üdv.:M.
Nincs jelen
#1898 2011-08-04 16:11
- Wic
- Tag
Sziasztok!
Sajnos nem tudom belinkelni a cikket, mert nem tudom már hol találtam, csak azt tudom bemásolni ami a gépen van:
Hasznos tudnivalók
Ne feledd a diéta minden esetben egyénre szabott kell legyen!
Az itt leírtak, általános információk!!
Jó tudni:
Fontos tudni, hogy fruktózt tartalmaznak nemcsak a gyümölcsök, gyümölcslevek, de a zöldségfélék többsége, édességek, szirupok, édesítõszerek, méz, ízesített, édesített tejtermékek, felvágottak, kolbászfélék, konzervek, fagyasztott élelmiszerek, késztermékek többsége, alkohol. Ezek fogyasztása tiltott vagy csak kis mennyiségben megengedett.
Fruktózérzékenység esetén kerülni kell a következõket: háztartási (nád, répa) cukor, invert cukor, méz, mindenféle édesség, csokoládé, marcipán, mindenfajta gyümölcs (kompótként, bonbonban, gyümölcsléként is), olajos magvak (dió, mogyoró, mandula, kesudió...) készételek, levesporok, salátaöntetek, majonéz, kechup, kevert fûszerek és ételízesítõk, szörpök, limonádék, üdítõk, bor, sör, likõr...
Fogyasztható:
A fogyasztható élelmiszerek közé tartoznak: gabonafélék, kenyérfélék, pékáruk, zöldségfélék közül a gomba, burgonya, lencse, tejtermékek közül a natúr joghurt, kefír, natúr tejpor, natúr sajtok, húsok, tojás, állati eredetû zsiradékok.
Mindig olvasd el a címkén az adalékanyagokat!!
A burgonya is tartalmaz fruktózt, ezért napi 150gr- ne fogyassz többet!
A diéta elején vezess étel naplót!!
Szigorú diétát 6-8 hétig kell tartani!!
Amennyiben panaszmentes vagy, úgy ezekkel folytadhatod:
Zöldségfélék:
Legalacsonyabb a fruktóz tartalma a savanyú káposztának , káposztának , zöldbab , saláta , spenót , sóska ,borsó.
Hagymának nagyon magas a fruktóztartalma ezért nem használható fõzésnél sem.
Zsírok:
Csak házi disznózsírt lehet fõzéshez-sütéshez használni , olajat nem , mivel magas a fruktóztartalma.
Pirospaprikát csak minimálisat használj.Lehet inkább kerüld el.
Sûrítés rántás:
Gyógyszertárban kapható burgonyakeményítõ (közgyógyra )szakorvos ki írhatja.
Gyümölcsök:
Legalacsonyabb a citromé és a grapefruit-é.
Állati fehérje:
Tej, író, kefir, joghurt, sajtok, tojás
Tilos: gyümölcsjoghurt, gyümölcsös túró, kondenz tej(Sûrített tejtermékek), édesített tejtermékek...
Húsfélékbõl :
Elsõsorban fehér húsok ( csirke , pulyka ), nagyon jó a kacsahús,jótékony hatással van az emésztésre, mivel száraz a húsa, halfélék
Tilos: pácolt és füstölt áru, bolti hússaláták, aszpikos ételek, sült hering, paradicsomos halkonzerv, konzerváru.
Tészták:
fehér lisztbõl készült tésztafélék, fehér rizs (Figyelem! A teljes kiõrlésû lisztbõl készült termékek és a hántolatlan rizs fokozhatja a hasmenést, tehát a kórkép jelentõsebb javulásáig inkább ne, vagy csak mértékkel fogyaszthatók!)
Pékáru:
fehér lisztbõl készült kenyér és pékáru - ha nem tartalmaz adalékanyagokat, stabilizátort, cukrot .
Édesítõk (Ezektõl nem kell tartani,bármelyik összetevõt olvasod)
szõlõcukor, malátacukor, keményítõ, tejcukor, maltodextrin
Kakaó helyett:
Fahéj
Teák:
fekete tea, natúr zöld tea.
Igyon gyomor-bél regeneráló gyógyteákat: kamilla, cickafark, körömvirág, apróbojtorján, cickafark.
Szedjen immunstabilizáló gyógynövényeket: kasvirágot, macskakarmot, igyon La pacho-teát (Actimun-tea)
Figyelem! A termékeken sok esetben olvasható:
Nyomokban olajos magvakat tartalmazhat!
Veszélyes ,tessék elkerülni!
Nincs jelen
#1899 2011-08-04 22:10
- momo65
- Tag
Szép estét!
Ami még eszembe jutott:
hasnyálmirigy mûködés vizsgálaton voltatok? Mert nekem az sem mûködik rendesen.( persze azt is én kértem, mint midegyik vizsgálatot, amire gyanakodtam a 2 év alatt) Doki: " hát néha bevehet Mezym-et".:( vagy inkább :D.
Röhejes a dokik vaksága:
-szokjon le a dohányzásról (mindent vagy erre, vagy az "idegi alapon"-ra fognak,
-egész életében diétázzon,
-irasson fel antidepit.
Mondjátok már meg, találkoztatok olyan gasztrós dokival, aki a tükrözéseken kívûl másra is odafigyel? Mert én azt gondolom, ha nem vérzel, "csak" hasmenésed és görcseid vannak, lesz...nak vastagon. Ezért lehet, hogy nem is váltok dokit, mert visszaolvasva jó 10-20 oldalt, nem számíthatok semmi másra, és a kért vizsgálatokat legalább egy jó kórhában "ingyen" elvégeztethetem.
Sa-ni !
Kérlek add meg a dilidokid elérhetõségét, mert én amúgy is egy rettenetesen szorongós csaj vagyok, de ez már egyre többször vált valami sokkal rosszabba, jó pár ok miatt. Antidepit már muszáj lesz szednem (csak hát én attól is rettegek, meg a családom is ellenzi- nem akarnak "zombi" anyut-feleséget , tehát titkolnom kell majd, hogy szedem). Már nem elég a Rivotril, attól csak bealszom és szomorú leszek :(
Alapvetõen az a gond, h. nem ért meg a családom, sem a melóhelyem, sem senki....csak az Édesanyám, amíg velem van.
Elõre is köszi, M.
Nincs jelen
#1900 2011-08-04 22:29
- pt
- Tag
Momo!
A Dalsan-tól én nem vagyok Zombi :)
Nem észleltem mellékhatást különösebben, max. enyhe álmosság az elsõ napokban.
Érdemes kipróbálni, nekem elmúlt a para 90%-ban. Ha hosszú útra megyek akkor meg egy fél szem coderit és az is elmúlik.
Amiket én nem bírok most az a savanyú dolgok, szeretem, de a szervezetem kilöki magából.
A túrós tészta megfog.....ezt tapasztalom a napokban....
Próbálj meg fûszer és egyébb élénk ízek nélküli kaját kipróbálni.
A legjobb az ha reggelire, ebédre és vacsorára ugyan azt eszed.
Ha másnap nincs gond akkor az jó és kipróbálod a következõ fajta kaját.
Lehet, hogy hosszadalmas, de ki kell szûrni mit bírsz és mit nem...
Nincs jelen