#2301 2011-07-09 09:48
- pötyi
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Remicade / Humira
Bocs a nyersességemér de ez hülyeség!!!! Ezekkel a szerekkel az életünket javítják nem betegebbé tesznek!!!!! :)
Van itt jópár Remis majd elmondják a tapasztalatukat!!!!!! :) Bordás is hasonlóképpen vélekedett a biócuccok terén kérdezz tõle is nyugodtan vagy olvass vissza itt a topikban!!!!!! Ki írta ezt??? :( Ezek nem új kísérleti szerek, mert külföldön már több mint 10 éve adják!!!!!! -és itt is már régóta használják de mivel eléggé borsos az ára az államnak így eléggé kiszûrik, hogy ki kaphatja!!!!! Aki még jól reagál a szteroidra annak MÉG nem adnak, csak akinek már az sem segít!!!! :) :)
Nincs jelen
#2302 2011-07-09 10:32
- gotty
- Tag
halihó!:)...minden szavaddal egyetértek, kedves Pötyi!....nem is értem, min parázik, aki parázik...a szteroidok mellékhatásánál borzasztóbb nem nagyon kell azt hiszem...én a harmadik évemet kezdtem a humival...el nem cserélném semmiért...hálát adok az égnek, hogy kaphatom...elõtte 20 évig szedtem szteroidot kisebb nagyobb megszakításokkal....le sem tudnám írni a különbséget!
Szerkesztette: gotty (2011-07-09 10:33)
Nincs jelen
#2303 2011-07-09 11:10
- moncsa85
- Tag
Sziasztok!Én is csak jót mondhatok a Humiráról!Pedig még csak április óta kapom!1 hónapja a 2hetirõl áttértünk heti 1 szurira és szinte teljesen jól vagyok!(azért csak szinte mert azért minden nap van valami-görcsöcske vagy izületi panasz-ami eszembe juttatja hogy beteg vagyok) Sokkal sokkal jobb most mint mielõtt kaptam!
Épp csütörtökön voltam Szegeden a receptért,2 havi adagot írt fel mert nyaralni megy, mondta is hogy ez jó drága recept-több mint 1millió:)
A lényeg hogy tényleg jó!Akinek meg nem annak meg úgyis abbahagyják...
Szép napot :D
Szerkesztette: moncsa85 (2011-07-09 11:10)
Nincs jelen
#2304 2011-07-09 14:16
- Bordás
- Tag
Szia Shikaritr!
Így van ahogy Pötyi mondja, én is nagyon ellenálltam eleinte ettõl az egésztõl, nem akartam bele menni mert olvastam róla ezt-azt. De most viszont utólag soha de soha nem bánom meg, hogy belementem, mert letudtam tenni az örök mérget: szteroid. Ezzel a kezeléssel jobban jársz hidd el mint a medrol-al. Én azt mondom fogadd el ezt a lehetõséget, mert lehet soha vissza nemtérõ alkalom, és évekig is tünetmentes maradhatsz tõle.
Üdv: Bordás. :)
Nincs jelen
#2305 2011-07-09 15:03
- Tim72
- Tag
Sziasztok!
Nem szeretném gerjeszteni a hangulatot, de én éppen egy ilyen "parázó" vagyok, aki nem tud dönteni a kezelésrõl. Leírnám, hogy miért, mert szerintem nem vagyok ezzel egyedül. És biztos vagyok benne, hogy jó néhány döntésképtelen betegtársunk is olvasgatja a topicot, talán segíthet nekik a döntésben, ha ezt megtudjuk itt beszélni. Kezdjük ott, hogy valóban a biológiai kezelés mindenképpen jobb, mint szteroidot szedni huzamosabb ideig. És akkor elérkeztünk az elsõ problémámhoz, én nem szedek szteroidot, sõt betegségem elmúlt 9 éve alatt összesen, ha 6 hónapig szedtem szteroidot, azt sem összefüggõ idõszakban, de az is igaz, hogy jelenleg Budenofalk habot használok. Másodszorra: mint mindenki én is végigolvastam a teljes topicot, valamennyi hozzászólást. Nálam a biológiai kezelés azért merült fel, mert van egy sipolyom a külvilág felé, ami a crohnommal együtt aktív lett, dacára annak, hogy tavaly négy hónapon belül 3-szor mûtöttek (többek között megismerkedhettem a sztómával is, majd a sztómazárással is szerencsére). Hozzáteszem, hogy az utolsó mûtétem után 4 hónapig csak napi 1 gr Pentassat kaptam, valamint nem kezelték a proctitisemet, Szóval idén megint átestem minden kivizsgáláson újra, és áprilistól kapom újra az Imurant, Pentasa-t és a Budenofalk habot. Nos a sipolyomat a sebész úgy ítélte meg, hogy nem kell megmûteni, csak ha a gasztroenterológus kifelezetten kéri. A nõgyógyászom is egyetértett vele (a sipoly az õ szakterületén kandikál ki), a gasztroenterológusom pedig nem kérte a mûtétet, viszont a biológiai kezelést javasolta. Tehát végigolvastam a topicot. Tudom, hogy nagyon sokatoknak segített a kezelés, de sajnos nagyon sok olyan visszajelzés is volt, hogy például tályog, bélszûkület alakult ki, illetve jelentkeztek más mellékhatások is. És akkor még ott a sebészem félmondata is, hogy arra készüljek azért fel, hogy a kezelés alatt valóban záródhat a sipoly, azonban utána a döntõ többségnél újra kialakul. És akkor az ember elolvassa a például a remi tájékoztatóját, és az ütõ is megáll benne. Tudom, hogy minden gyógyszeré borzalmas, de azért ez nagyon durva. És akkor meghallgattam Dr. Kovács Ágota elõadását, és ott bizony elhangzott több érdekes dolog is. Elõször is, a mostani kutatások szerint az immunrendszert nem gyengíteni, hanem erõsíteni kell. Természetesen ezzel kapcsolatban csak most folynak a kísérletek, tehát 20 év múlva talán már lesz is gyógyszer belõle. Addig is a legmodernebb kezelés a biológiai terápia, viszont ennél nagyon tudatosnak kell lennie a betegnek, hogy minden körülmény és következmény ismeretében tudja meghozni a döntést." Más publikációkban pedig azzal szembesültem, hogy kihangsúlyozták azt is, hogy a biológiai kezelés valóban hatékony, azonban új gyógyszernek számít, a hosszú távú mellékhatásairól nincs elegendõ tapasztalat. Aztán ráakadtam egy olyan publikációra, ami levezette, hogy a kezelt betegek esetében milyen százalékban történ visszaesés a terápia befejezése után, vagy akár alatta. Tudom, ez csak statisztika, de sajnos az adatok eléggé megdöbbentettek. Közben jártam a gasztroenterológusomhoz és a kontroll labor vizsgálatokra is. Szépen javulgattam, a vérképem is szép lett. A sipolyom is megnyugodott, észre sem veszem, hogy van. Persze ez is csak egy pillanatnyi helyzet, és nem biztos, hogy nem romlik le jelentõsen majd az állapotom, de higgyétek el, hogy nagyon nehéz dönteni, ha éppen jó idõszakban vagy, hiszen jelenleg úgy nézne ki, hogy a kezelés mellékhatásaitól lehet hogy rosszabbul lennék, mint ahogy most vagyok. Elnézést, hogy ilyen hosszú lettem, és tudom, úgy tûnik, hogy jó dolgomban nyávogok itt, mikor mások meg örülnének ha ilyen kezelést kaphatnának, de hát többek között pont errõl is van szó. Olyan embernek kellene ilyen kezelést kapnia, aki olyan állapotban van, hogy ez a kezelés biztosan javítani tud rajta, akinek a mindennapjait már szinte felemészti a crohn, vagy a szövõdményei, vagy a szteroid mellékhatásai.
Nincs jelen
#2306 2011-07-09 16:27
- Shikaritr
- Tag
õõ igen ez az,hogy én már alapból 10 éve tünetmentes vagyok :D ezért az értetlenkedésem :D
amúgy most nincsen Chronos bélszakasz mert kivették.
aioloszt sem értem.Az egyik topikban azt mondta,azt hiszem,hogy nagy kanállal habzsolja a kukoricát és a káposztát és több éve tünetmentes.Ehhez képest az elõzõ hozzászólásában én azt szûrtem le,hogy szinte bármit megtenne egy ilyen kezelésért magyarán sokat van rosszul.Ha ez valóban így van akkor nem kellene annyi kukoricát meg káposztát enni ergo õ sem érdemli meg a kezelést??? õ saját maga alatt vágja a fát az ételekkel.
Én így szûrtem le,remélem nem bántottam meg vele.De én így látom.
Szerkesztette: Shikaritr (2011-07-09 18:14)
Nincs jelen
#2307 2011-07-09 17:44
- Tim72
- Tag
Shikaritr!
A magam részérõl csak azért írtam, hogy elmondhassam adott esetben miért lehet nehéz a kezelésrõl dönteni. Nem szeretnék állást foglalni, hogy ki érdemli meg, vagy ki nem, és miért. És nem is errõl kellene szólni ennek a topicnak. Egyáltalán nem tartom kizártnak, hogy a biológiai kezelést vegyem igénybe, ha az állapotom tartósan rosszabb lesz. Az orvosom gondolkodási idõt adott, ezért néztem ennyire utána a dolgoknak, és igazság szerint nem biztos, hogy jó, ha az ember ennyire utána olvas mindennek. Nem hogy könnyebb lesz a döntés, hanem nehezebb. Neked pedig beszélned kellene a saját orvosoddal, mind a sebésszel, mind a gasztroenterológussal, hogy kiderüljön miért kapnád a kezelést. Ennek biztos oka van, nem dobálják csak úgy. Én például azért kapnám, mert a sztómazáró után szinte azonnal kiújult a crohnom, és nekem már 8 éve sipolyom is van a külvilág felé. Szóval biztos nyomos oka van, hogy neked is adnák. Viszont abban Aiolosznak igaza van, hogy ez már nem ennek a topicnak a témája. A döntés a tied, ebben mi, a betegtársaid segíteni többet nem tudunk.
Nincs jelen
#2308 2011-07-09 21:36
- aiolosz
- Tag
Shikaritr írta:
aioloszt sem értem.Az egyik topikban azt mondta,azt hiszem,hogy nagy kanállal habzsolja a kukoricát és a káposztát és több éve tünetmentes.Ehhez képest az elõzõ hozzászólásában én azt szûrtem le,hogy szinte bármit megtenne egy ilyen kezelésért magyarán sokat van rosszul.Ha ez valóban így van akkor nem kellene annyi kukoricát meg káposztát enni ergo õ sem érdemli meg a kezelést??? õ saját maga alatt vágja a fát az ételekkel.
Én így szûrtem le,remélem nem bántottam meg vele.De én így látom.
off
Hiányos információkból csak rossz következtetést lehet összehozni, Te is így jártál...szóval rosszul szûrted le ;)
Röviden, én colitisben utazom, ergo TB terhére nem is kaphatok Humirát. Nagy szerencsével egy study_ban veszek részt már harmadik éve, így mégis kapok....
Ami a kukorica zabálást illeti, nem az a kedvencem, hanem a velõs pacal...szoktam is készíteni, de...én már negyven éves elmúltam, amikor göthös lettem, kialakult szokásokkal és rohadt nagy étvággyal. Fegyelmezetlen ember vagyok, nem engem kell követni, ami a táplálkozást illeti, én már soha nem fogok tudni és nem is akarok diétázni.
Te viszont fiatal vagy, ez a fontos, elõtted még sok jó év állhat, velem ne törõdj....ezek a bizonyos jó évek már mögöttem vannak :P
on
Nincs jelen
#2309 2011-07-09 23:10
- Shikaritr
- Tag
Igazából én is ettem mindent,és ezután is fogok.
Eddig nem fájt a hasam a kajától,ezután sem fog.
Nagyon is igazad van,hogy a kialakult szokásokkal igen nehéz diétázni.
De nem csak negyven év után,akár tizenkettõ év után is.
Nekem pedig idáig is nagyon jó éveim voltak,sajnos ez az egy év nem jött ösze :D
Nincs jelen
#2310 2011-07-11 21:53
- Shikaritr
- Tag
A MÁV Gasztro entrológiai laborja mettõl meddig van nyitva?
Nincs jelen
#2311 2011-07-11 23:22
- én
- Tag
Hivatalosan 8-12-ig fogadnak betegeket vérvételre és más laboros teendõkre. Egyébként 1-ig leveszik a vért.
Nincs jelen
#2312 2011-07-15 15:22
- Shikaritr
- Tag
Na ma voltam a Schaffernél és azt mondta nem kell Humira :D :D
Nincs jelen
#2313 2011-07-25 21:33
- kiscica1982
- Tag
Sziasztok,
4 hete kaptam meg a Remit- 5-6 nap után hatott, medrol nem kellett több. Most aránylag jó a pocakom, néha van nyákos dolog, de elmúltak a foltok a lábamon :)
Nincs jelen
#2314 2011-08-12 15:30
- bubi
- Tag
Sziasztok.1 hete kaptam meg az elsõ Remit.Amikor kaptam a fúzit nagyon fáradtnak éreztem magam.De itthon már nem.De különösebb javulást nem érzek.Mikor lehet érezni a változást kb?
Nincs jelen
#2315 2011-08-12 17:03
- Bordás
- Tag
Szia bubi!
Ez nagyon eltérõ mindenkinél, van aki már az elsõtõl jobban van, de van akinek a 4-5. kezelés hoz csak áttörést.
Türelem, hatni fog az, lehet nálad majd a 2.-nál. A fáradtság az természetes szintén, majdhogynem mindenkinél jelentkezett.
Üdv, és jobbulást neked! :)
Szerkesztette: Bordás (2011-08-12 17:04)
Nincs jelen
#2316 2011-08-13 18:40
- bubi
- Tag
Köszi.Remélem ez már használni fog.A medrollal én már megjártam a poklok poklát :( Szóval bízom benne ez használni fog :)
Nincs jelen
#2317 2011-08-13 19:18
- Bordás
- Tag
Szia bubi!
Ez biztos hogy használni fog neked is! A szteroiddal mindenki megjárta a poklok poklát...az hosszú távon kikészíti a szervezetet. A biológiai készítmény azért van, hogy kiváltsák a szteroidot, mert ahhoz hozzászokhattál, meg a szervezetnek nem jó, DE EZ REMEK LESZ HIDD EL!!! Üdv! :)
Nincs jelen
#2318 2011-08-18 00:39
- Nadriee
- Tag
Sziasztok!
Egy kis segitseget szeretnek kerni, ha lehet. Husvet elott egyik naprol a masikra vett le a labamrol a csodalatos colitis u. teljes vastagbelet erinto valtozata. 3 hetet voltam korhaban, 3x kaptam veratomlesztest, kaptam gyogyszereket intravenasan es tablettas formaban is. Remalom volt ez az idoszak az eletemben, de gondolom ezt nem kell ecsetelni senkinek. Az orvosom azt mondta hogy utolso lehetosegkent bevetjuk a remicade-t, ha az sem hasznal akkor kes, nincs mese. Vegul mi hasznalt a mai napig nem tudom, de nem kerult sor mutetre. Hogy miert nem tudom annak pedig az az oka, hogy tobb gyogyszert is szedtem/szedek a remicade mellett. Kaptam prednisone szteroidot, hetente 5mg-onkent kellett csokkenteni, azathioprine-t, valamint vitaminokat, en pedig pluszban egy Golden Yacca nevu keszitmennyel fejelem meg az egeszet. Remicade-bol 3 adagot kaptam eddig, szeptemberben kapom a kovetkezot, de a prednisone-nal lealltam a mult heten, mert a csokkentes akkor jutott el erre a szintre. Azota viszont fajdogal a hasam etkezesek utan foleg, es juppijeee a szekletem megint veres. Hasmenesem egyenlore nincs, persze nem is olyan mint regen, de nem hasmenes... A kerdesem pedig az lenne, hogy ez normalis, vagy azert annyira nem? Orvoshoz 6.ara van idopontom... Egyebkent Canadaban elek, ahogy olvasgattam a forumot itt ici-picit maskepp kezelik a betegseget mint otthon, szerintem, az egyetlen baj, hogy keves tajekoztatast kapok, azt is hol ertem, hol nem. Az orvosom jo, de velemenyem szerint tulterhelt, es kb. ha nincs tunetem akkor ne zaklassam arcot vag. Egyebkent azt hiszem jol voltam eddig. "Csak" a hajam hullik, es a prednisone-tol fel volt puffadva a hasam, a fejem, meg kezdetben a labamfeje, de az hamar elmult.
Nincs jelen
#2319 2011-08-18 16:17
- marcsi0727
- Tag
Nadriee, zsebivel vedd fel a kapcsolatot, õ is Kanadában él.
Nincs jelen
#2320 2011-08-18 19:38
- Nadriee
- Tag
Ok, koszi!
Nincs jelen
#2321 2011-08-19 15:51
- niksi
- Tag
Sziasztok!
Szeretnem a segitsegeteket kerni...1 honapja ujra kapom a Humirat(elotte egy evig kaptam,egy ev kihagyassal).
Kb. azota fajnak az izuleteim,nagyon.Nem tudom azzal lehet e osszefugesben,vagy az idovel,vagy a szteroiddal(3eve folyamatosan szedem-ritkan nagy adagban,de 4mg az allando),vagy barmi massal(ami most nem jut eszembe :) ).
Van valaki,akinek ilyen panaszt okozott?
Remelem nem a Humira okozza,mert a beleimnek jo es nagyon szomoru lennek,ha nem kaphatnam ez miatt :(.
Foleg,hogy mivel sulyos beteg vagyok,sok gyogyszer nem jo nekem,mast lehet nem is tudnanak adni...
Elore is koszonom a valaszokat!
Szep tunetmentes napokat mindenkinek :)!
Nincs jelen
#2322 2011-08-19 20:27
- Geo73
- Tag
Sziasztok, azt szeretném kérdezni, hogy azoknak akik el kezdték kapni a Humirát/Remicade-t javasolta-e a kezelõorvos, hogy hepatitis A, B, Pneumococcus oltásokat adassák be maguknak megelõzés céljából?
Nincs jelen
#2323 2011-08-19 21:04
- moncsa85
- Tag
Niksi: én elõször kapom a Humirát (4hónapja) és nekem is erõsödnek az izületi gondjaim. Szeptemberben futok egy kört (2 gasztros és egy reumatológus) remélem mondanak rá már valamit :/
Geo: nekem ilyet nem mondtak!
Szerkesztette: moncsa85 (2011-08-19 21:04)
Nincs jelen
#2324 2011-08-19 21:08
- marcsi0727
- Tag
Geo, én remit kapok... de ilyet nekem se mondtak... influenza ellen igen, azt kérte a dokinénim
Nincs jelen
#2325 2011-08-20 00:40
- én
- Tag
Geo, beszél a dokink össze meg vissza!
Nincs jelen
#2326 2011-08-20 08:17
- Geo73
- Tag
Köszönöm a válaszaitokat. (Azt azért nem gondolom, hogy össze-vissza beszélne az orvos :) )
Nincs jelen
#2327 2011-08-20 12:03
- én
- Tag
Hát Geo, most off, de mostanában sajnos ez az érzésem, én gondolkodom orvosváltáson. Lehet, hogy nem egyezik a véleményünk, de ezt majd priviben elmondom.
Nincs jelen
#2328 2011-08-21 17:48
- niksi
- Tag
Koszi,moncs85!!!
Az a baj,h nekem iszonyuan,elviselhetetlenul fajnak :(
Ezt nem fogom birni...
Nem tudom mi lesz...
Nem tudom mit tegyek...
:(
Nincs jelen
#2329 2011-08-21 20:12
- moncsa85
- Tag
Niksi! Akkor mihamarabb orvos!!!! JOBBULÁST!
Nincs jelen
#2330 2011-08-25 10:51
- Dezsõ
- Tag
Sziasztok nekem a Remitöl izületi és amikor valamit nyelek olyan mintha valami lene a gégémbe vagy a nyelöcssövembe nyelési fájdalmam van! Hasónló probléma van valakinek vagy ezt a Remi okoza???
Nincs jelen
#2331 2011-08-25 12:34
- Bordás
- Tag
Szia Dezsõ!
Igen elõfordulhat a Remitõl, és megnéztem neked a betegtájékoztatóját, amelyben ez áll rögtön a mellékhatások elején:
Azonnal értesítse orvosát, ha a következõk bármelyikét észleli: Allergiás reakcióra utaló tünetek, úgymint az arc, ajak, száj vagy torok duzzanata, mely nyelési vagy légzési nehézséget okozhat, bõrkiütés, csalánkiütés, a kéz, láb vagy boka duzzanata. Az allergiás reakció az injekció beadása után 2 órán belül vagy késõbb alakulhat ki. Az allergiás reakció több tünete az injekció beadását követõ 12 napig kialakulhat, úgymint fájdalom az izmokban, láz, ízületi vagy állkapocs fájdalom, torok-vagy fejfájás.
No para, de keresd fel mielõbb az orvosod és beszélj vele, mi a helyzet nálad.
Üdv, és jobbulást! :)
Nincs jelen
#2332 2011-08-25 18:40
- Dezsõ
- Tag
Köszönöm válaszod! (Bordás)
Nincs jelen
#2333 2011-08-26 15:28
- judy1981
- Tag
Ízületi fájdalmat én is tapasztaltam remicade után. Mire hazaérek, (kb. 2-2,5 órával remi után) fájnak a térdeim. De csak aznap. Megnéztem az oep honlapján, hogy lehet-e rá algopyrint szedni, és az megoldotta. Minden esetre várom a keddet a 3. remivel.
A mellékhatás nem feltétlenül jelenti, hogy abba kell hagyni a kezelést. Legutóbb egy srácnak a bekötés után kb. 5 perccel jöttek az allergiás reakciók (kiütések, viszketés, nehezebb légzés). Kikötötték, kapott még egy kis cuccot allergia ellen, és lassan ment tovább minden gond nélkül.
Geo: nekem sem kellett védõoltás. De nem is gondolnám jó ötletnek egy ilyen kezelés elõtt.
Szerkesztette: judy1981 (2011-08-26 15:32)
Nincs jelen
#2334 2011-08-27 11:43
- csucsuka
- Tag
Üdvözlök mindenkit!
Az utolsó REMIT ez év januárjában kaptam utoljára , áprilisban már jelentkeztek a görcsös fájdalmak és a hasmenés.
A sipolyaim rendben begyógyultak, ez nagyon jó.Szûkületek miatt elviselhetetlen fájdalmaim voltak , a REMI a szûkületekre nem jó ront rajta.Kiütések miatt le is állították a REMIT azóta szóba se jött a téma.
CT-re megyek szeptemberben majd kiderül mennyit romlott.
Szép napot kívánok mindenkinek csucsuka45
Nincs jelen
#2335 2011-09-01 15:46
- Dezsõ
- Tag
Sziasztok holnap megyek 3-dik fentartó Remire, énnekem is szoktak jöni utána a Térd és lábfájdalmak már elõre félek töle egyenlõre Movalist ajánloták rá de kiprobálom énis az Algopyrint mert ugyérzem hogy a Movalistól megy a hasam mégjoban.Ha tudnátok ajánlani valami jó izületi gyuladásra valamit kérlek beneteket irjatok!
Nincs jelen
#2336 2011-09-01 17:30
- aliz3O
- Tag
Sziasztok!
Én mûr 3.dik renit kaptam,a negyediket a honap végén fogom kapni aztán majd kiderül tükrözésen hogy hogyan hat,de a közérzetem meg a vérképem is azota jó,ugyhogy remélem,hogy jo lesz a tükrözés eredménye is,mert attól függ,hogy a sztomámat zárják-e.Ha van valaki akit azért tudtak zárni mert kapta a remi kezelést az legyen szíves írjon.
Nincs jelen
#2337 2011-09-03 19:21
- kiscica1982
- Tag
Sziasztok,
tegnap megvolt a Remi, minden rendben volt. 7. hét végétõl jöttek elõ a problémák, nyákos hasmas, esetleg majd dózist kell optimalizálni. UH vérkép rendben :)
Tünetmentes napokat!
Nincs jelen
#2338 2011-09-04 20:25
- Laci54
- Tag
Sziasztok!
Pénteken meg kaptam az elsõ remit,tegnap már éreztem jótékony hatását.A napi 14-16 széklet lecsökkent 4-6-ra.Remélem a következõ napok is jól alakulnak.Szép estét mindenkinek
Nincs jelen
#2339 2011-09-04 20:42
- marcsi0727
- Tag
Hát ez tényleg jó hír Laci! Csak így tovább!
Nincs jelen
#2340 2011-09-07 19:25
- angi71
- Tag
sziasztok!9éve vagyok crohn beteg,2 hónapja megint begyulladt, fáj a hasam.Voltam ct-én szûkületet mutat az orvos azt mondta a humirát adná , én már 3 éve kaptam remit.Azt mondta a doki,hogyha a humi nem segít akkor csak a sebész,én meg azt nem szeretném.Kérlek írjatok valamit a humiról. köszi
Nincs jelen
#2341 2011-09-09 08:21
- Ildikó33
- Tag
Az, hogy lehet, hogy mindenki jogosult ezekre a gyógyszerekre, csak én nem??? Két évvel ezelõtt nekem is találtak szûkületet, egy hajszál választott el attól, hogy az egyik hírhedt fõvárosi kórházban egy b***ó sebész szétkaszabolja a hasam, és mégsem kaptam Remit. Hetekig voltam kórházban, vénás szteroidon éltem, és azt mondták nem vagyok rá jogosult... Gondolom egy fiatal, háromgyerekes anya nem hasznos tagja a társadalomnak....
Nincs jelen
#2342 2011-09-09 08:27
- Mamo_
- Tag
Kedves Ildikó!
Én egy hõst látok benned, aki mi mindent végigcsinált már az életében. Három gyerek egy gyönyörû dolog.
Gratulálok.
Egyébként a Humira és a többi biológiai szer szerintem attól függ hová kerülsz, ki az orvosod.
Az én orvosom felajánlotta már kevésbé beteg embereknek is. Én nem kértem.
Nincs jelen
#2343 2011-09-09 08:29
- Ildikó33
- Tag
Szabad megkérdezni, hogy hová jársz orvoshoz?
Nincs jelen
#2344 2011-09-09 11:57
- Mamo_
- Tag
János kórház Dr. Tóth Gábor Tamás.
Eddig csak egy beutaló kellett a háziorvostól, és idõpontot kell kérni a János Kórház gasztrótól.
Nincs jelen
#2345 2011-09-10 16:17
- aliz3O
- Tag
szia Ildikó.Én azt nem értem,hogy lehet,hogy a remit kaptad minden szó nélkül a humirát meg nem adják,vagy talán más orvoshoz jársz azóta?
Nincs jelen
#2346 2011-09-19 12:11
- Ildikó33
- Tag
Egyiket sem kaptam még, nem vagyok rá jogosult. Túl régen mûtöttek utoljára...
Nincs jelen
#2347 2011-09-30 16:44
- suzy
- Tag
Kedves biológiai kezelést kapó (kapott) Crohn-sorstársak!
Mivel hamarosan élesbe fordul nekem is, így szeretném, ha beszámolnátok a tapasztalataitokról. Az alábbi kérdésekre érdekelnének a válaszok:
1./ Humirát, vagy Remicadét adnak inkább Crohn esetén, s mi dönti el a választást?
2./ Egy kezelés mennyi ideig tart?
3./ Egy kezelés után mennyi ideig tartó tünetmentességre lehet számítani? (Ez izgat a legjobban!)
4./ Hányszor lehet ismételni a kezelést?
5./ Biológiai kezelés után -ha az nem eredményes- vissza lehet-e térni "enyhébb" fokozatra, pl. tápszeres kezelésre, vagyis az hatásos lehet-e?
6./ Mi jöhet a biológiai kezelés után, ha az nem hozza meg a várt eredményt? Egyáltalán mi a várt eredmény?
Köszönöm a válaszokat.
Suzy
Nincs jelen
#2348 2011-09-30 18:58
- marcsi0727
- Tag
Kedves Suzy
1. az orvos dönti el, egyéni eredmények alapján
2. 2 óra, míg lefolyik az infúzió a Remi esetén
3. egyéni, de röpködni fogsz, meglátod
4. 1 év a kezelés, de lehet hosszabítani, általánan engedélyezik
5. igen, de reméljük nem lesz rá szükség
6. passz
Nincs jelen
#2349 2011-09-30 19:00
- Ancsa40
- Tag
Kedves suzy!
Nem tudok minden kérdésedre válaszolni, mivel én most kapom elõször a biológiai kezelést.
akkor a pontjaid alapján:
1./ nekem feltette a kérdést a dokim, hogy melyiket szeretném és én a remit választottam az itteni
társak javaslatára. Amikor aztán bementem és elmondtam a döntésemet, akkor azt mondta: nem, mert a
humira kevesebb hegesedéssel gyógyítja a bél sebeit, ezért kisebb szûkületet von maga után mint a remi.
Ezért én humirát kapok ez év februárjától. Elsõ alkalommal 4 szuri, két hét után 2 szuri, aztán megint két hét
elteltével jött a fenntartó azaz kéthetente 1.
2./ Egy évre kapod meg a jogosultságot, aztán ha letelt 3 hónap elteltével lehet újra kezdeni.
(vizsgálatok, index alapján)
3./ Jó kérdés mennyi, mert én nem lettem tünetmentes, és a gyógyszereim is mind megmaradtak a biológiai
kezelés mellett, az elején a medrol is kb. 5 hónapon át. kõkemény diéta mellett a harmadik fenntartó injekció
után volt jelentõsebb javulás, de az orvosom szerint ez azért is húzódott el, mert a tavasz és az õsz
általában több panaszt szokott hozni a chronosoknál.
4./ Ezt nem tudom.
5./ Mindent lehet, de én mindvégig kapom a tápszereket és a gyógyszereimet egy hónapja csökkentette, de
most is csak azért mert csontritkulásom lett, meg súlyos polyneuropathiám.....
6./ Az elvárt eredmény a szteroid elhagyhatósága. (nekem rettentõ nehezen ment, amikor elkezdtem csökkenteni
a számban is szép nagy fekélyek jöttek ki. Azt mondták, ha így néz ki a szám, akkor milyen a belem???
Remélem segítettem Neked. Ha van még kérdésed nyugodtan írj, akár mailben is.
Szép estét kívánok! Ancsa
Nincs jelen
#2350 2011-10-01 12:27
- suzy
- Tag
Kedves Marcsi0727, Ancsa40!
Köszönöm szépen a gyors és részletes választ Nektek és Bordásnak is, aki e.mailben válaszolt.
Nekem nem ajánlották fel a választást, Remicade van elõirányozva kb. 1 hónap múlva.
Üdv.: Suzy
Nincs jelen