#51 2010-09-21 23:30

Dave
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

Kedves monka és tim-tirim!

A fõbb különbségek: SCD-ben van: házi joghurt, hüvelyesek, többféle sajt, vaj, napraforgóolaj, paradicsom.
Ellenben nincs: xilit, lenmag (olaj mehet), stevia, sütõpor, kakaó, prebiotikumok, paszternák, alga, és persze nincsenek zab-dolgok.

Ezenkívül SCD-ben pl nem mindegy, hogy milyen táplálékkiegészítõket használsz, mivel azok sem tartalmazhatnak poliszaccharidokat, én pl Amerikából rendeltem õket. Egyékbént nem drágábbak, csak a postaköltség miatt. Tehát az SCD-t csak úgy érdemes csinálni, ha igazán komolyan ragaszkodsz a szabályokhoz. Persze másoknak ez "szõrözés"nek tûnhet, de hát ez ilyen.

A Szendi-féle paleoban azért vannak engedmények. Tim-tirim, abban igazad van, hogy ha valaki Cordain IBD-seknek szóló ajánlásait követi szigorúan, az valószínûleg szigorúbb lesz még az SCD-nél is, ilymódon 2 elmélet alapján is mûködnie kell. Viszont még nem láttam olyat, aki ezt csinálta volna, hisz az igazi paleo-ban nincs sajt, tojás, paradicsom sem. Gondolom Te sem ilyen szigorral csináltad.

Nálam az SCD egyértelmûen! mûködött, tervezem is hogy újrakezdem. Remicade kezelés alatt voltam épp, a 4-tõl kezdett hatni úgy, hogy 2 hétig voltam kb jól, aztán 1 hét alatt visszaromlott minden. Az 5. infuzio után is ez történt, és miár annyira szarul voltam, hogy rászántam magam. Egy héten belül megszûnt a vérzés, és kb olyan szintre jutottam, mint a Remicade-del korábban. 4 hónapig csináltam, de aztán abbahagytam, mert egyetemre mentem, és igen nehéz lett volna kivitelezni. De persze csak akarat és tervezés kérdése. Nem mondom, hogy egyszerû, de ha mellette jól vagyok, akkor még a fõzés stb mellett is több hasznos szabad idõm marad. Én tényleg csak ajánlani tudom, nehézséget még a kevés magyar nyelvû anyag és támogatás, és az SCD-s sorstársak hiánya jelent, de ez is áthidalható, fõleg, hogy autista gyerekeknél is alkalmazzák az SCD/GAPS diétát Magyarországon is, így a szülõk rengeteg információval tudnak szolgálni. Rengeteget kutattam, feliratkoztam külföldi SCD-s listákra is, és annyira az jött le, hogy az emberek nagy részének segít.
ajánlom a következõ viszonylag új támogató oldalt (angol): http://scdlifestyle.com/

Most David Klein - Self Healing Crohn's # Colitis könyve van soron, megrendelem, mert szerintem senkinek sincs meg. Õ orvos és azt állítja, hogy rendbe jött. Rá is sokan hivatkoznak, de az õ protokllja teljesen más.

Nincs jelen

 

#52 2010-09-22 08:11

monka
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

Dave, köszi a tájékoztatást. Beszéltem a minap a háziorvosommal és azt mondta, hogy van egy amerikai orvos által írt könyve, aki a gluténban látja az autoimmun betegségek okát. A dokinõm sógornõje sokizületi gyulladásos autoimmun beteg, és rajta kipróbálta a teljes glutén mentes étkezést. Erre teljesen tünetmentessé vált. Majd gluténtartalmú ételeket kellett ennie és akkor visszatértek a tünetek. Mondta, ha elmegyek hozzá, akkor majd megbeszéljük, hogy mit hogy kellene enni. Addig is elkezdtem gluténmentesen enni. Ezt azért jobban bírom, mintha nem ehetnék egyáltalán kenyeret. Így is fogytam megint 2 kg, pedig mennyiségben ugyanannyit eszem.

Nincs jelen

 

#53 2010-09-22 17:28

tim-tirim
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

szia Monka, na ez akkor a paleo amit most csinálsz, ugye? Habár az lehet kicsit szigorubb mert ott tejfehérjét is tilt. Majd irj ám hogy javulsz-e. Menynire vagy most beteg?

Nincs jelen

 

#54 2010-09-22 17:58

monka
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

Tim, nem vagyok rosszul, de mivel most meg autoimmun pajzsmirigyem lett, a rá kapott gyógyszer mellé 16mg medrolt kell szednem. Szóval tök jól vagyok. Szerintem a gluténmentes könnyebb diéta, mint a paleo. Mert itt csak annyi a megkötés, hogy nem ehetsz glutén tartalmú ételeket (búza, köles, zab) minden mást lehet.

Nincs jelen

 

#55 2010-09-22 18:44

tim-tirim
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

Én úgy tudom hogy a zab nem gluténtartalmú. Szendi G. irta nagyon a  könyvében. Persze mittudomén hoyg igaza van-e.
Krumplit, rizst ehetsz? Jaj ez sokkal könnyebbnek hangzik mint a paleo, lehet ezt kéne nekem is csinálni.

Nincs jelen

 

#56 2010-09-22 19:09

Etta
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

Sziasztok!

Az SCD diétához szeretnék hozzászólni.
Évekkel ezelõtt én is kipróbáltam, mert annyira rosszul voltam, hogy semmire sem javultam, 125 mg vénás szteorid is csak ideig-óráig segített.
Kínomban és ijedtemben a lehetõ legszigorúbban elkezdtem SCD diétázni és hihetetlen mennyit segített. Gyakorlatilag jól lettem tõle. Nyilván a gyógyszereket is szedtem, tehát azok is hathattak, de egyértelmû javulás az SCD-vel lett.
De sajnos rohadt nehéz megoldani, iszonyat nagy tervezést igényel és én sajnos tovább folytam tõle és 1,5 hónap elteltével már rendesen éheztem.
Dolgoztam mellette napi 8 órát és egyszerûen nem volt idõm rendesen foglalkozni az étrend összeállításával és hogy fõzõcskézzek magamnak, így szinte alig ettem. Csak a legegyszerûbbeket készítettem el. De maximálisan betartottam a szabályokat.
Aztán amikor már hetek óta jobban voltam, alábbhagyott a lelkesedésem és abbahagytam a diétát. Szerencsére olyan nagy fellángolásom azóta sem volt, de ha lenne, tuti, hogy újra elõvenném az SCD-t.

Nincs jelen

 

#57 2010-09-22 19:21

tim-tirim
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

Etta, köszi hoyg elmondtad a tapasztalatodat! SCD-rõl tudsz küldeni valami weboldalt vagy könyvcimet vagy valamit amiböl kiderül mit lehet enni. Én nem nagyon találok semmi használhatót a neten..

Nincs jelen

 

#58 2010-09-22 19:46

tim-tirim
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

ja de hü* vagyok, a krumpliban és rizsben is van glutén. oké, kérdés visszaszivva.

Nincs jelen

 

#59 2010-09-22 21:05

Tim72
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

Sziasztok!

Nem akarok okos tojást játszani, de a gluténmentes táplálkozásban több éves tapasztalatom van. Egyrészt javasolnám azoknak, akik ezt a diétát szeretnék kipróbálni, hogy keressék fel a :
http://www.liszterzekeny.hu/tiki-index.php
honlapot. Nagyon sok okosság van itt, és rengeteg gluténmentes recept.
Egyébként a köles, a krumpli, a rizs ( a vadrizs kivételével) gluténmentes, akárcsak a hajdina, a kukorica is.
A vadrizs gluténtartalmú, de például a holland sajtok és az import zöldalma is, mivel a gluténtartalmú az az anyag, amivel átkenik õket. Rengeteg felvágottban és egyéb termékben is van glutén, mivel búzakeményítõt használnak hozzá. Az említett honlapon megtalálhatóak azoknak a termékeknek és gyártóknak a listája, akik biztosan gluténmentes termékeket gyártanak, forgalmaznak. Ja igen, és az OGYI honlapján is van egy lista, ami pedig a gluténmentes gyógyszereket sorolja fel. Persze lehet, hogy ennyire komolyan nem kell folytatni a gluténmentes diétát azoknak, akik nem lisztérzékenyek, de gondolom azért nem árt tudni a fentieket! :)
Kitartást kívánok azoknak, akik belevágnak. Egy ideig fogy is tõle az ember. A crohnomnak nekem is jót tett, sokkal tovább voltam tünetmentes, de azért rengeteg macera van vele, ha komolyan folytatja valaki.

Nincs jelen

 

#60 2010-09-23 11:01

monka
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

Tim72, köszi, igen, én is ennek a honlapnak az alpján kezdtem el. Veszem a glutén mentes kenyeret, zsemlét. Reggelire, vacsorára eszem. Az ebéddel nincs gond, könnyû kitalálni, hogy mit egyek, de hogy a csokitól elkezdtve a pudingporon át, minden tartalmaz glutént, az egy borzasztó.

Tim-Tirim, Szendinek van igazsága, de nekem jobban tetszik az, hogy nem minden gabona, hanem a glutén okozza a proglémát. Most túl nagy dolgot majd nem fogok tudni mondani, mert szedem ugye a medrolt, így látszata csak akkor lesz, ha azt abbahagyom.

Nincs jelen

 

#61 2010-09-23 20:04

tim-tirim
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

monka, én étcsokizok ha édesség hiányom van. szerintem elég jó megoldás. és a diétámnak sem kavart be anno.

Nincs jelen

 

#62 2010-09-24 08:19

Ottó
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

Sziasztok!

Beleszólnék én is, én nem egészen ismerem az SCD diétát. Véleményem szerint nem teljesen jó, nem a szénhidráttal van baj, hanem a finomított szénhidrátokkal: cukor, finomliszt és ezekbõl készült termékekkel. A sok cukor valóban borzasztó hatással van az ember szervezetére.
A testünk üzemanyaga a szénhidrát, ha ezeket természetes formában esszük zöldséggel, vagy gyümölccsel akkor jó.
Pl: héjában sült krumpli, barna rizs, teljes kiõrlésû péktermékek, köles, kukorica...
Ezeket sülve zsír nélkül, vagy megfõzve jók fogyasztani.
Nem tudom, hogy az SCD szerint sok fehérjét kell-e enni, de ha így van azzal nem értek egyet. Testünk fehérjébõl épül fel, mint ahogy az autó vasból. Ahogy az autónak nem kell sok vasat 'ennie' (csak, ha javítani kell) ugyanúgy nekünk sem kell sok fehérjét ennünk legfõképp nem húst és tejtermékeket. Az autó benzinnel megy mi meg szénhidráttal.
Szerintem ezért rossz diétás módszer az SCD

Nincs jelen

 

#63 2010-09-24 08:26

Ottó
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

Még annyit tennék hozzá, hogy aki nem lisztérzékeny az nyugodtan egyen gluténtartalmú ételeket. Csak olyan formán jó vigyázni nekünk, hogy ha reggelre gluténtartalmú ételt ettem (kenyér, mûzli), akkor a következõ étkezésnél jó ha nem fogyasztok gluténtartalmú ételt (egyek pl rizst gombapörkölttel, + zöldséggel).
Így az emésztõtraktusunk nem találkozik állandóan a gluténnal és nem lesz lisztérzékenységünk.
Mert én is úgy tudom, hogy a crohn mellé késõbb még a lisztérzékenységet is összeszedhetjük.

Szerkesztette: Ottó (2010-09-24 08:30)

Nincs jelen

 

#64 2010-09-25 14:45

gg
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

Sziasztok!

Hozzászólnék egy kicsit. Ne mennjünk teljesen bele, mert nem értek hozzá annyira, interneten lehet találni rengeteg info-t a témában, de itt ez a wikipedia bejegyzés, fõleg a negyedik mondata.

http://en.wikipedia.org/wiki/Gluten_sensitivity

Nekem, mivel szeretnék a lehetõ legjobban, legfitebben, legtartalmasabban élni (nem egy 3*3 méter alapterületû wcben) ez már bõven elég, ahhoz, hogy a közelébe se mennjek a gluténnek.

A glutén pedig csak a jéghegy csúcsa..

Nincs jelen

 

#65 2010-10-01 11:07

Dave
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

Sziasztok!

Monka, a gluténmentes valóban könnyebb a paleo-nal, de nem is várhatsz tõle sokat, kivétel ha pont a gluténre vagy érzékeny. De kezdésnek nem rossz, én is azzal kezdtem.

A zab fehérjéje az avenin, tehát nem gluténtartalmú, viszont olyan zabot, ami annyira tisztán takaríanak be, hogy az nem érintkezik gluténnel, Magyarországon nem biztos, hogy találsz, sõt.

Etta, örülök, hogy neked is mûködött az SCD. Csodálom, hogy az egész országban csak 1-2 ember próbálja meg.

SCD-rõl weboldalak:

http://scd.blogter.hu/
néhány scd-s recept itt is van: http://rigorkaja.blogter.hu/68539/azann … _megehetik

A paleo receptek jó része szintén SCD-be is beleillik

A legfontosabb weboldalak:
http://www.breakingtheviciouscycle.info/
http://scdlifestyle.com/
http://www.scdiet.org/
http://www.pecanbread.com/
http://www.scdrecipe.com/

van sok levelezõ lista is SCD témában.
Tervezem amúgy, hogy indítok egy átfogó magyar oldalt is.

A diéta alapkönyvét: Elaine Gottschall - Breaking The Vicious Cycle - Intestinal Health Through Diet /Törd meg az ördögi kört - A belek egészsége diétával/ nagyrészt már lefordítottam, szívesen odaadom bárkinek, ha kell.

Monka, nekem is jobban tetszik, hogy nem a gabona okozza a problémát, hanem a glutén :), de sajnos ez nem tetszés kérdése. Amúgy Gábor szerint a gabona azért rossz, mert a magas glikémiás indexû & telítettségû ételek fogyasztása az általános gyulladásszintre van rossz hatással. A paleo elv szerint mindent el kell hagyni, ami autoimmunizálhat: glutén, kazein (tejszármazékok), lektinek (gabona, hüvelyesek, tojás). Persze ha már a glutén elhagyására javulsz, az örvendetes lenne.

Otto, én nem hasonlítanám az autóhoz az embert. Az SCD-ben egyébként van bõven szénhidrát, csak nem összetett hanem egyszerû. Ott a méz, a gyümölcscukor (banán, alma, stb) és a zöldségekben található amilóz. Ez bõven elég szénhidrátforrásnak. Nem tudom, hogy a fehérje mennyisége mennyire rossz, de a diéta mûködik, ha valaki komolyan veszi és az IBD-seket ez érdekli leginkább. (illetve az autistáknál, gluténmentes diétára nem reagáló lisztérzékenyeknél is használják)

Gluténról meg annyit, hogy a legújabb teszt kb 30-40 % -os rejtett érzékenységet mutat az amerikai népességben, tehát elég sokan jól járnának ha nem ennék.

üdv

Nincs jelen

 

#66 2010-10-01 11:42

tim-tirim
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

Dave, neked is segitett a diéta a betegséged rendezésében?

Nincs jelen

 

#67 2010-10-01 13:40

tim-tirim
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

Monka, amikor nem voltam totál rottyon akkor segitett a paleo. De amikor ágynak estem akkor már nem valamiért. És akkor abba is hagytam, megundorodtam töle, energiám sem volt folytatni abban az állapotban.  De lehet csak nem voltam elég kitartó. Te csinálod a diétát? Én most nem.

Nincs jelen

 

#68 2010-10-01 14:03

szliva
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

Sziasztok.
Segitene nekem valaki,hogy mi az a paleo?Én sima diétán vagyok,és pont fellángolt idöszakban.
Nagyon nehezen birom a diétát én is mert imádok zabálni.
jelenleg rizs,és fött krumpli mindennap a fö menüm,és étcsoki,banán,alma kompot.
Mi engedélyezett ilyenkor még ?
Amugy a diétám mellett gyógyszer adagomat is növeltem,mert gondolom leromlott állapotban a diéta kevés a normál állapot helyrehozásához.
szilvi

Nincs jelen

 

#69 2010-10-01 14:32

tim-tirim
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

jééé Szilvi én is boglári vagyok eredetileg :)
Ezen az oldalon találsz infokat, tapasztalatokat stb. Jobb oldalon a felsö fül: Paleolit táplálkozás
http://www.tenyek-tevhitek.hu/

Nincs jelen

 

#70 2010-10-02 20:38

monka
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

tim, én pont ezektõl a diétáktól (mindegy, hogy ez most paleo, SDC, vagy kutyagumi) várnám azt, hogy NE IS LÁNGOLJON FEL. Mert Szendi is azt írja, hogy a gyulladást generálja, ha nem az õ általa leírtakat eszed. De én még ezen a fórumon senkitõl nem hallottam olyat, hogy a csodadiéták hatására soha többé nem lett rosszul. Mindig Sa-ni példáját tudom felhozni, aki szegény kínszenvedve csinálta az SCD-t de nagy eredményeket nem igazán tudott elérni.
Úgyhogy adtam ma mindenféle diéta pofájára, telezabáltam magammal mindennel, amit szeretek!!

Nincs jelen

 

#71 2010-10-02 22:49

Zsuzsika
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

Az én gasztrós dokim szerint a diátának nics akkora szerepe, mint amit mondanak mások. Persze vannak szabályok: ne legyen túl fûszeres, túl zsíros, ne legyen mûanyag kaja, de ezen túl nem kell komoly diéta nyugalmi idõszakban. Fellángolás idején is csak azért kell jobban vigyázni, hogy a gyulladt belet kímélje a beteg.
Üdv.: Zsuzsika

Nincs jelen

 

#72 2010-10-03 09:50

marcsi0727
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

Nekem is azt mondta a gasztrós dokim, hogy mindent ehetek, ami jól esik, az ésszerûség határain belül. Így nagyon laza diétát tartok, kerülöm a zsírosat, rostosat, magosat.

Nincs jelen

 

#73 2010-10-04 00:37

Dave
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

Kedves Timi!

Leírom röviden a történetem, hogy érthetõbb legyen. Másfél éve kerültem kórházba durva tünetekkel, 1 hónapot voltam bent. Onnéttól fogva gyakorlatilag sosem voltam tünetmentes, sõt, leginkább igen szarul voltam. Ment mindenféle gyógyszer, Remicade-et is elkezdtük, de sok mindenre az sem volt jó, ugyanis csak a 4. hatott, de csak 2 hétig voltam tõle úgy ahogy jól. Az 5. után is ez volt és a 2 hét letelte után 1 hét alatt rengeteget romlott az állapotom, hajszál választott el a kórháztól. Na, akkor kezdtem el komolyan az SCD-t, ami már régóta tanulmányoztam. Paleot csináltam ezt megelõzõen, de 2 hónap alatt nem sikerült eredményt elérni. Ahogy ráálltam az SCD-re, még szarabbul lettem 2-3 napig (késõbb olvastam, ez normális a bacik elhalása miatt), lázam is lett. Viszont egy hét múlva megszûnt a vér teljesen (!) és lassan még tovább javultam. Sikerült olyan állapotba kerülnöm, mint a Remi utáni 2 hetekben. Aztán le is mondtam a Remit, mert szerintem túl veszélyes szer, és ha még nem is hat, akkor minek. 3 hónapig egész jól voltam, valamiért megállt a javulás. De legalább nem romlott. A Remicade-en nagyon összevesztem a dokimmal, talán emiatt is (stresS) lassan megint rosszabb kezdett lenni. Hozzáteszem, hogy - bár nagyon figyeltem mindenre -, nincs kizárva hogy valamit elcsesztem a diétával. Plusz a joghurtozást nem csináltam, ami pedig nagyon fontos része. Augusztus végén kaptam egy kis Medrolt, azóta elvagyok, meg a Bromelain (ananász enzim) azt hiszem segít. Terveben van, hogy újrakezdem az SCD-t, csak azért nehéz helyzetben vagyok, mert egyetemista vagyok kollégiumban, meg egyébként is eléggé egyedül vagyok az egésszel és így nem könnyû, meg még az is nehezítõ tényezõ, hogy Magyarországon vagyunk. Engem meggyõzött az SCD, valamiért biztos vagyok benne, hogy mûködhet szinte bárkinek. Persze azt megértem, hogy aki nincs annyira rosszul, nem fog ráállni. Sokan akkor is inkább a gyógyszert választanák, ha egyértelmûen mûködne, mert lehetõleg senki nem akarja megváltoztatni az életmódját. Én viszont úgy vagyok vele, hogy inkább SCD mint biológiai terápia...

Nincs jelen

 

#74 2010-10-04 01:21

Dave
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

Zsuzsika
Nem csak a te gasztrós dokid szerint nincs szerepe, hanem egyik gasztros szerint sincs colitisben szerepe az étrendnek, azonkívül, hogy ha már gyulladt, ne tegyünk rá még egy lapáttal pl a rostokkal. De azért érdekes módon vannak olyan statisztikák, hogy pl a szénhidrát bevitellel pozitivan korrelál az IBD elõfordulása stb. Na, a lényeg, hogy azt senki ne várja, hogy ilyenféle étrendet javasol majd egy orvos. Olyat, amirõl sosem hallott és utána sem fog nézni, ha megkéred sem, mert ugyis beteszi a "candida diéta" skatulyába. Lehet, hogy én vagyok bizalmatlan az orvosokkal, de nem õk szenvednek és nekem többet számít a sorstársak pozitív tapasztalata meg bizonyos klinikai tanulmányok, amiket sajnos az orvosok nem ismernek, mert nem pl a G1axo elõadásán mondják el és különben is angolul vannak. Azt írod, nyugalmi idõszakban... Már akinél van ilyen.

Azon elgondolkodott már valaki, hogy miért mûködik az elemi diéta? Ott van az a Modulen IBD tápszer, amit ha hetekig kizárólagos táplálékként fogyaszt valaki, nagy eséllyel remisszióba kerül. Na de vajon miért? Nem arról volt szó, hogy autoimmun a betegség? Akkor mi köze van a kajáláshoz? Miért csökken le a gyulladás? Szerintem ez egy lehetséges kapocs az SCD mechanizmusával.

Nem én találtam ki, 22. oldal, és ez a Budenofalk/Salofalk gyártójának honlapjáról van:

http://www.drfalk.hu/media/pdfek/127063 … oztato.pdf

De a Nestlé Modulen IBD-vel végzett tanulmányok is kb ilyen eredményt hoztak.

Nincs jelen

 

#75 2010-10-04 01:23

Dave
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

Monka,
teljesen jogos az elvárásod, hogy ne is lángoljon fel, ha már diétázik az ember. különben minek csinálni... Az SCD diétánál a 3. hónapnál szokott lenni egy kis fellángolás /nincs rá konkrét magyarázat, hogy miért/, de általában hamar elmúlik. Én hiszem, hogy elérhetõ a tünetmentesség diétával és kontrollálható/fenntartható is. Engem meggyõzött az a sok ember, akivel beszéltem és az a sok info, amit olvastam róla, meg a saját tapasztalatom is. Sa-ni példája azért nem igazán jó, mert egyrészt nem tudjuk, hogy tuti 100%-ig betartotta-e a szabályokat, illetve õ nem is diagnosztizált IBD-s, csak önmaga gondolta, hogy nála is mûködhet a dolog. Azért nem találsz senkit, aki folyamatosan jól van a diétától, mert nem is csinálja senki. Talán érdemes lenne összállni azoknak, akik belevágnának, és együtt könnyebb lenne. Ha elég jól vagy, megértem, hogy telezabálod magad:) Az emberek általában inkább azt mondják "nálam úgysem mûködne" vagy hogy "az orvos is hülyeségnek tartja" vagy "ezt lehetetlen csinálni" stb, és ezzel meg is nyugtatják magukat, hogy nekik nem kell csinálni. Valamennyire én is így voltam ezzel. Szerintem egy dolgon múlik minden: azon, hogy mennyire vagyunk rosszul. Ha napi 3 salofalk-kal el lennék, valószínûleg én sem bírtam volna elkezdeni SCD-zni. De szarul voltam, és mivel elég információ volt már a birtokomban róla, meg tudtam külföldiektõl közben kérdezni, úgy döntöttem,belevágok. Nem bántam meg. Különben is, mit veszíhet az ember? Elég hamar kiderül, hogy mûxik-e. Persze szokták mondani, hogy dehát nyers zöldséget mégse ehetünk stb., ahogy a "mezei" colitis-es diétában leírják... Ez rendben is van, ezekre mind figyel az SCD is, az elején semmi nyers nincs, csak hogy itt javulás következik, (míg a sima colitis-es étrend csak bélkímélõ) és akkor már bírja az ember a többit is. Az SCD-t inkább táplálkozásterápiának hívnám, mert nem csak kíméli a belet, hanem konkrétan a gyógyítás a célja, mondhatnánk, valamilyen szinten oki terápia. Külföldön orvosok is léteznek, akik használják és óriás közösség is alakult már, valószínûleg nem véletlenül. (A könyvet 14x kiadták már)
David

Nincs jelen

 

#76 2010-10-04 08:15

monka
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

David, én mindent megtennék, mert ugyan nem vagyok rosszul gyógyszer mellett, csakhogy nem bírom a gyógyszereket és csak a szteroid féleségeket szedetik velem. Amit meg nem igazán szeretnék szedni hosszú távon. És hiszem is, hogy a colitis valamiféleképpen a kajával függ össze, vagy azzal, hogy valamilyen összetevõt nem bír, nem tolerál a szervezet. Ez a gluténtõl elkezdve, a különbözõ adalékanyagokon át mindenfélére rá lehet fogni. A másik, hogy én a lúgosításban is hittem és éppen amikor már elkezdtem a lúgosítást, kezdõdött a betegségem. Pedig az is hihetõ, hogy ha elsavasodik az ember szervezete, akkor kezdõdnek a degeneratív folyamatok. Úgyhogy  teli vagyok kétségekkel.

Nincs jelen

 

#77 2010-10-04 08:17

monka
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

Ja, egyébként az én orvosom is azt mondta, hogy egyek, igyak, ami jólesik, még rántott húst is.

Nincs jelen

 

#78 2010-10-04 08:27

Szuszidi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

Szép reggelt.
Kedves Dávid! Bár aszt is írhatnám kedves mindenki!
Érdekes dolog a diéta legyen bármilyen diéta is. Elsõ lépében meg kéne vizsgálni a étkezési szokásainkat. Mit is csinál az átlag. Felkel vagy rágyújt, vagy egybõl megy lefele a kávé. Nem elsõ lépés enni kell pár falatot. Szépen halad a nap s te mikor eszel legközelebb majd délben de közben kimaradt a reggeli és a tízórai. Csinálod a dolgod s lejárt a munka, vagy tanulási idõ irány haza majd otthon vacsora jó kiadós bõ vacsora.  Persze az uzsonna megint kimaradt. Ez nem jó így naponta kilencszer kéne enni persze csak annyit amennyire szükség van. Persze a diéta magában nem csoda szer akár SCD vagy csak simán bélkímélõ. Mellé még kell pár dolog pl: hogy ismerd magad. (persze most mondhatnátok ismerem magam, de tuti nem ismeri magát az ember.) Törekedni kell rá, meg kell ismerni magad mit váltasz ki magadból s mivel. Tanulni kell magadat, bizony. Mint fizikai szinten mint érzelmi szintem. Mért is mondom eszt? Egyszerû az érzelmeid mindent befolyásolnak. Biztos voltatok már felspannolt állapotban (vizsga, esküvõ, nem mindennapi dolgokra gondolj). Na ha elmúlik az az állapot  lejön rólad érzed is ki azt mondja egy kõ esett le a szívemrõl, ki úgy érzi lehullt az alabástrom lepel. Teljesen mindegy de abban a pillanatban a szervezeted vissza áll normál mûködésre, de addig fel van pörögve s nem csak a szíved vert addig gyorsabban, mindened megfeszülve "túlmûködik". Ami a lényeg hogy ha megfigyelted magadon ha vége a stresszes napoknak, óráknak, szalad a 00-ra, rosszabb esetben jön a görcs is. Persze ez mükszik akkor is ha valamit elfojtasz magadban.  Szóval a stresszt is ki kell zárni vagy minimálisra csökkenteni. Harmadik dolog a gyógyszerek. Nem mindegy hogy ki kivel van. Egyszerû egy gyógyszeren belül sem mindegy hogy mi van benne pl a pentasa és a humacolasa (ezt kivonták) más volt a hordozója nekem a humacol jó volt a pentasa cart sem ért. s csak a hordozóban volt különbség. Mindenkinél másképpen hatnak a gyógyszerek kombinációi. Van egy nagy átlag akik bele férnek (persze náluk is van eltérés de az még belefér az elfogadható számok közé), s vannak a "renitensek" akik nem férnek bele. Lehet hiába szeded a bogyókat valami kiüt egy másik valamit. (egyik hatóanyag üti a másikat.) Lehetne még folytatni a sort, de ha ezekre oda figyel az ember tuti lesz eredménye.
Legyen szép napotok!

Nincs jelen

 

#79 2010-10-04 20:48

Zsuzsika
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

Dave,
kösz a 74.sz. válaszod, az ott jelzett honlapon a tanulmány nagyon-nagyon hasznos, minden IBD-t "kollégának" ajánlom kötelezõ olvasmányként!!!!!
Azért is jó ez a fórum, mert ha valaki ilyen értékes anyagra bukkan, közreadhatja a többiek okulására.
Üdv.: Zs.

Nincs jelen

 

#80 2010-10-04 21:14

Breki
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

Szuszidi
Az elsö 7-8 mondatban szinte mintha engem irtál volna le :D
Biztos jók ezek a diéták,de nekem túl macerásak elkészíteni,olvastam pár receptet,de az univerzum megértése is közelebb áll hozzám :)Tegnapelött csináltam tükörtojást,ment is a kutyáknak..nem az én világom a konyha.

Nincs jelen

 

#81 2010-10-05 08:00

Ottó
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

Dave!

Szia, a fórumon szoktam én is hozzászólni. Tapasztalt volt súlyos crohn beteg vagyok.
A többiek már tudják rólam, neked is ajánlok szigorú diétát a betegségre: vegetariánus étrend , fokozatosan visszavezetni a rostokat, minél több nyers étellel (50% elérése már jó). Én 5 éve, hogy remisszióban vagyok, kisebb felélénküléssel a betegségem kapcsán (õsszel, tavasszal). Gyógyszert alig szedek, most már évek óta csak a pentasa van.
Ha érdekel a dolog nézz utána, az autoimmun elmélet szerintem nem igaz...
A gyulladásnak oka van , ha kivesszük a vitorlából a szelet meg fog állni.

Nincs jelen

 

#82 2010-10-05 11:48

monka
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

Ez alábbi cikk a glikémiás index-szel foglalkozik. Mivel Dave írtad, hogy a magas glikémiás index-szer rendelkezõ élelmiszerek keltik a gyulladásokat, elolvastam Sa-ni blogját is, aki csinálta az SCD-t, túl sok eredméy nélkül, és olyan ételeket ír le, amiket evett, pl. tökfélék, méz, ami nem is a 0-hoz közelítõ érték.

http://www.tutitippek.hu/blog/glikemias-index.php

Nincs jelen

 

#83 2010-10-08 09:55

cristobal
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

Kedves Dave!

Én június elején kezdtem el elõször az Scd diétát, miután napi 6 db xalazin tbl és 2x500mg kúp nem segített. Két hétig csináltam és tök jól lettem tõle. Elmentem dokihoz, mert már volt korábbról idõpontom.(egyébként ekkor megemelte a kúp adagot napi 2x 1g pentasara.) Általában beszéltünk a diétáról, nem az scd-rõl, õ azt mondta, hogy nincs IBD-s diéta, fontos figyelni, hogy mire hogyan reagálok de nem tud egy "jó" diétát ajánlani. Ha leültet ide 5 colitisest, mindenki másra fog megesküdni. Ennek megörültem, mert elképesztõen ki voltam éhezve valami normális ételre. Hazamentem és egy kiadós adag tortellini. Másnapra mindenem fájt mindenhol. Szerintem ez volt az a sub, amitõl az addigi gyulladás továbbterjedt. Addig csak a sigmabélig volt gyulladt. Megint két-három hét  diéta a megemelt gyógyszeradaggal, megint sokkal jobban lettem tõle.

Azt el kell hogy mondjam, hogy tudtam az elejétõl kezdve, hogy az SCD-t nem tudom sokáig csinálni, mert éhezem tõle. Mikor jobban lettem, most szép fokozatosan kezdtem el bevezetni új kajákat. Kevés kenyér, kevés rizs és semmi bajom nem lett tõle, kb két hétig. Aztán megint rossz lett. És ezt egy párszor eljátszottam szeptember közepéig.  Annyit fontos hozzátennem még, hogy az SCD lassú abbahagyása és az azt követõ két hét jól lét után mindig a korábbihoz képest rosszabb állapotba estem vissza.(sub) Szeptember közepére már napi többszöri hasmenéssel.

(Most elkezdtem egy hete kezdõ lökésként 75mg Pedrinosolont szedni. Ettõl a vérzés elmúlt, de a fájdalmak nem (a derekamnál fáj a belem folyamatosan) amit én annak tudok be, hogy a sebek még nem gyógyultak be. -errõl van esetleg tapasztalata valakinek?)

A gondom az SCD-vel a következõ. Egyrészt képtelenség a szervezet számára szükséges szénhidrátmennyiséget bevinni. Ennek következtében az ember szépen fokozatosan fogyni kezd. Én júniustól szept közepéig 8-10 kilót  (78-ról 68-70-re) adtam le, amit nagymértékben a diétának és kismértékben a rosszulléteknek tudok be. Kiegészítve azzal, hogy a jó periódusokban ettem tápláló dolgokat is (rizs, krumpli, kenyér).
A másik, az éhezés. Egyszerûen állandóan éhes vagy tõle. A harmadik az erõtlenség. Sokszor a legkisebb fizikai megerõltetés is nehéz.
A legfontosabb az elsõ. Mindenféle zöldséget, gyümölcsöt próbáltam felhalmozni amiben sok szénhidrát van (aszalt szilva, banán, mazsola, sok répa, borsó stb.) de nem tudsz annyit enni belõlük hogy a napi szükséges 5g/tskg szénhidrát mennyiséget bevigyed. Ez pedig akárhonnan nézed a fogyáshoz vezet. Ami viszont újabb problémákat okoz, fõleg egy gyulladással terhelt szervezetnek.

Ezért az ember amikor jobban van, ahogy te is írtad, hajlamos abbahagyni az SCD-t. És ez az igazán veszélyes, mert hasonlóképpen mûködik szerintem, mint egy hirtelen szteroid elhagyás. Gyorsan, nagyon rossz állapotba kerülsz. Rosszabba, mint elõtte voltál.
Úgyhogy összefoglalva én csak a nagyon kitartóknak ajánlom, és azoknak akiknek sok testsúlytartalékuk van.

Üdv
cr

Nincs jelen

 

#84 2010-10-08 16:31

Breki
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

Ottó,ha nem autoimmun eredetû a betegség,miért hatásos a legtöbb esetben a Remi és a Humira?Valami igazság csak van benne.

Szerkesztette: Breki (2010-10-08 16:33)

Nincs jelen

 

#85 2010-10-08 19:11

tim-tirim
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

szia Cristobal, bár én nem az SCD diétát csináltam hanem a paleot, de kb ugyanaz a tapasztalatom mint Neked. Nekem is kb 2 hét után jött az eredmény, amikor már másban nem is bizhattam. Nagyon örültem neki és úgy gondoltam hogy ez a diéta csak elhatározás/akarterõ kérdése. Aztan rájöttem hogy nem egészen. Nehéz úgy csinálni a napi teeendöket hogy szédelgek az éhségtöl és hiába eszem kb folyamatosan egész nap mégis éhes vagyok és energiátlan. Arról  meg nem is beszélve hoyg iszonyatosan körülményes, pénz-és idöigényes megoldani hogy csak a megengedett ételeket egyem. A másik amit gondot okooztt nekem hogy ettöl a monoton, egyoldalú táplálkozástól nagyon megundorodtam, hiába próbáltam erõt vennimagamon és legyûrni nap mint nap kb ugyanazt a kaját egy idö után már nem sikerült.  A tiltottakat meg nem akartam, és igy szép lassan elindultam a lejtön lefele és egyre kevesebbet ettem, majd elértem azt a pontot hogy már mindegy hogy mit csak egyek valamit.
Olyan jó lenne ha követhetõ lehetne ez a diéta és végre  valamennyire kontrolálhatóvá válna ez a betegségünk, még párszor biztos neki fogok futni a paleonak vagy scd-nek, de tartok tõle hoyg hosszú távon nem fogom birni és mégegyzserr emlitenem nem azért mert elcsábulok , hanem egyszerûen az erõtlenségtöl és hogy a torkom szorul össze ha ugyanazt kell ennem a 14. nap után is.  A másik problémám az volt amikor fellángolt a betegségem és próbáltam paleozni hogy mivel a vastagbelem egésze volt begyulladva kerülnöm kellett a nyers zöldséget és gyümölcsöt, és akkor mi marad a paleoban? Csak a hús hússal, csak azt enni hetekig aktivan kicsit drasztikus.
Nehéz kérdés ez a diéta dolog az biztos :(

Nincs jelen

 

#86 2010-10-08 19:38

kadarv
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

Sziasztok!

Az én halk és csöndes véleményem ezzel kapcsolatban az, hogy:

1.) Szerintem a vegetáriánus étrend nem hasznos. Szükségünk van a húsra is (lásd pl. fogunk) nem erre vagyunk kitalálva. Én pl legjobban a nyers ételekkel szoktam szenvedni (mármint megemészteni).
2.) Otto ezzel a véleményeddel: "Testünk fehérjébõl épül fel, mint ahogy az autó vasból. Ahogy az autónak nem kell sok vasat 'ennie' (csak, ha javítani kell) ugyanúgy nekünk sem kell sok fehérjét ennünk legfõképp nem húst és tejtermékeket. Az autó benzinnel megy mi meg szénhidráttal."
Nagyon, nagyon nem értek egyet!! Pl én nekem van egy bizonyos havi napjaim. Bizony bizony akkor én érzem hogy (mivel komoly vashiányom van,) azokon a napokon sokkal fáradtabb, sápadtabb és kimerültebb vagyok, hiszen az autóval ellentétben én ilyenkor bizony sok vasat veszítek.(!)
3.) Mindenki azt egyen amit bír. Ezt sajnos kemény lecke és fájdalmas is. Azt hiszem, hogy pont ez a szörnyû a betegségünkben, hogy nincs olyan diéta, gyógyszer, orvos stb. ami vagy aki ( :) ) mindenkinek jó és megfelelõ.

Nincs jelen

 

#87 2010-10-08 19:56

gg
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

sziasztok,

érdemes diétázni és az a diéta az gabona, tejtermék, hüvelyes és úgy egyébként könnyen felszívódó szénhidrát nélküli legyen. szigorúan alacsony szénhidrát tartalmú. de ha nincs cukor mibõl kell az energia? zsír, olaj, hidegen sajtolt oliva, kokusz (a növényi olajok közül  ezek max), halolaj, disznó, liba kacsazsír. szénhidrátból csak zöldségek, a legtöbbje az is párolva, fõzve, sütve. hús is mehet és rengeteg hal!

és nem feltétlenül kell mindíg ugyanazt, és fûszerezhettek, legyenek finomak a kaják, lehet mindennap mást enni, zsírt pedig egyetek mert kell az energia.

rengeteg lemondással jár, tervezni kell minden nap h mikor mit eszel , ha mész akárhova, azt is! akaraterõ kell! pénz (drágább ételek az biztos)! DE megéri, beválik, olyan életminõségbeli változás lesz, hogy minden befektetett energiát megér.

d-vitamin pótlás, probiotikum, halolaj ezek sem olcsóak, de ez is megéri.

az elsõ idõkben (kb egy hét) fájni fog a fejed, nem lesz erõd, mert nem jut a szervezeted annyi cukorhoz mint eddig, elvonási tünet kb.. de utána nem esel össze, ott a zsír a derekadon, ott a zsír a tányérodon , minden rendben lesz, lesz energia, bõven.

aszalt gyümölcsökkel, nyers répával ilyesmivel nem fog menni.. az a nem bélbetegeknek van!
 
5g/tskg szénhidrát az rengeteg, 50-100 g között naponta. nem baj ha dobsz le egy kis vizet meg zsírt, miben segít az ?

az én  sztorim, röviden:

2007 - colitis diagnosztizálva
remisszió szteroidra
ahogy csökkent a szteroid visszagyulladt,
de nem annyira durván, napi 8 mg szteroidon voltam hagyva két évig, fogalmatlan voltam, szedtem

2009 új orvos, mert megint nagyon durván begyulladt, diagnózis: crohn
szteroid, immuran, szteroid elhagyva, crp magas, még több immuran
na az teljesen betett, mire rájöttünk h elnyomja a vérképzést két hónap fekvés sikerült magam mögött hagyni
ezen a ponton voltam 67 kg ( és bõven volt rajtam testzsír,   )

fele annyi immuran, kevés trexan, xalazin, gyógyszerek beállítva

crp: 30, de se vér se tünetek

internet, google, paleo, olvasás, kutatás,

diétázni kezdtem (2009 november van) edzegetni is (kb 64-65 kg lettem )

mivel jól vagyok azóta 3 havonta járok orvoshoz, vérvételre

crp: < 1

azóta intenzíven edzek, diétázok, erõsödök, izmosodok, kezd szépen lassan elfogyni a testzsír

életminõség sokkal sokkal jobb, wc para kezd a múlté lenni (napi 1-2 széklet)

zárójelben (ágybafekvéstõl eljutottam az egyetemi órára járásig, majd munkát kaptam, heti 4x edzek és igyekszem hétvégén is nagyokat sétállni, mozogni valamit, és 72 kg vagyok )

// elnézést a hosszú hozzászólásért, de ezt muszáj volt kiírni magamból

Nincs jelen

 

#88 2010-10-10 14:42

cristobal
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

Kedves gg!

Örülök, hogy leírtad, ez számomra megerõsítés, hogy ki lehet ebbõl a katyvaszból keveredni. A gondom azzal van, hogy ha utánaolvasok, hogy mennyi egy egészséges, nem fizikai munkát végzõ felnõtt ember napi energiaszükséglete és abból mennyi szénhidrát, akkor a 180 cm-re és a jelenleg épp jó 70 kilómra mintegy napi 350-390 g -ot találok. És a saját tapasztalatom is az, hogy szénhidrátok (rizs, kukorica, gabonafélék) nélkül bizony fogyni kezd az ember. Hiába zabálsz két pofára húst - én sokszor megettem egy egész csirkét egy nap - sok laktózmentes sajtot (ezt engedi az scd), rengeteg gyümölcsöt és zöldséget itt is elõnyben részesítve azokat amelyeknek magas a szénhidráttartalma, ledobtam 8 kilót nem egész 3 hónap alatt. Persze, sok volt belõle a fölösleg (zsír, víz), de mostanra nincs tartalékom úgy érzem és látom. A szervezetem elõbb- utóbb az izmokat kezdi el zabálni, mert a zsírszöveteket már megette.


Érdekelne, hogy Te mit ettél, vagy akik scd diétáznak mit esznek és mitõl nem fogynak?

Én reggelire:
Tojás 2db, sajtok, saláta, olajos hal, uborka
Ebédre
hús vagy hal, sok párolóban vagy laktózmentes vajon párolt répával illetve azt vegyítve borsóval, spárgával, tökfélékkel, brokkolival mostanában sütõtökkel. Párolt gyümölcsökkel:barack, banán, alma
Vacsora
olykor mandulaliszt kenyér (ezt mostanában kezdtem), maradék hús hal és zöldségek ebédrõl, sajtok, gyümölcsök
cékla

Ami kiesik, mert puffaszt: bab, karfiol, lencsefélék, káposzta


Mit lehet még enni? Nem is az elkészítéssel van gondom, mert szeretek fõzni,s ezeket a kajákat is ízletesen, ízlésesen készítem el. Pl a répán rengeteget segít ha laktózmentes vajon párolod, vagy omlettet csinálsz reggelire amit megtöltesz sajttal, zöldséggel. az olajbogyó is kiváló fûszer.

Mitõl nem fogysz el teljesen? Ha van ötletetek, szívesen venném és gondolom mások is. Amit én ajánlok mindenkinek aki scd diétával kacérkodik, hogy szerezzen be egy párológépet (aqua steamer, vagy dampfgarer néven is fut) nem drága, ezzel a fõzést le lehet nagyban egyszerûsíteni mert csak bedobod a zöldésget, gyümölcsöt húst, rászórsz sót és otthagyod. Mindennek sokkal eredetibb íze marad, mintha fõzöd.

És még valami:
A Dave által belinkelt Dr. Falkos anyag is ezt támasztja alá. Az abban szereplõ elemi diétás tápszer alapanyaga a glükóz (a fehérjék és ásványi anyagok mellet) , az egyik leggyorsabban felszívódó szénhidrát. És mégis eredményt érnek el vele.

Akkor glükózt lehet enni? vegyek egy kiló szõlõcukrot a patikában? Igyak mézet? Te azt írod, hogy gyorsan felszívódó szénhidrátot ne együnk és az scd sem ajánlja a glükózt. A mézbõl se lehet annyit enni, meg ki tudja a legtöbb méz egyáltalán méz-e!

Nehéz dolog ez, várom a tippjeidet/tippjeiteket.

Tényleg a joghurttal te hogy voltál? Ettél/eszel prebiotikus joghurtot?

A halolajat én is nyomom, plusz a körömvirág/csalán/cickafarkfû teakeveréket. Van egy szuper, méregdrága probiotikumom amit Németországból szereztem, a gond vele, hogy azt csak remisszióban ajánlják, árom hónapja áll a hûtõben várva  a remisszióm. (Mutaflor-egyébként ezen a fórumon is ezt ajánlotta egy doki a legjobban).

Üdvözlet
cr

Nincs jelen

 

#89 2010-10-10 17:01

gg
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

cr,
8 kg az sok fogyás, ha nem voltál kövér, biztos vagyko benne , hogy nem ettél elég kalóriát, elsõ idõben kevés cukor miatt, fáj a fejed, gyenge vagy, de utána átáll a szervezeted a zsírra (mármint energiaforrásra)!

scd-t nem ajánlom, evolúciós / paleo diétát inkább! ez azt jelenti h tejtermékeket ne a többi elv hasonló, de nézz utána!

ezeken belül is legyen nyugodtan lowcarb, tényleg, 300-400 g szénhidrát egyszerûen nem kell. cukorbetegség, elhízás, inzulinrezisztancia, folyamatos éhség a vércukorszint ingadozás miatt stb.. 100-150 et célozz meg az elsõ idõben, majd ha már megszoktad mennj le nyugodtan 50-100 közé.


ha félsz attól, h elveszíted az izmaidat, állj be egy héten egyszer kétszer súlyok alá, ha nem vagy nagyon nagyon rosszul. jót fog tenni a mozgás!

egyébként ha a kalória rendben van, nem fogsz fogyni, kivéve azt az elsõ 1-2 hetet.

az, hogy esetleg zsírból fogysz (nem is olyan hude egyszerû), (feltételezve h emelsz súlyokat és nincs kalória deficit és ezmiatt nem fogysz izomból) az kifejezetten jó is : http://news.softpedia.com/news/Big-Bell … 9421.shtml

mandulalisztrõl az a véleméynem h ne trüközz, fõzz minnél egyszerûbben, zöldség levesek, párolt zöldségek, hus , tojás, kevés mandula meg dió meg magok.. gyümölcsök módjával, fõleg az aszaltak

amit én eszek:

azzal kisérletezek egy ideje, h reggeli kimarad, ebédet és vacsorát eszem csak, ez pedig általában, hus zöldség, hal , tojás, leves, ilyesmi.. gyümölcsöket legjobban a párolva tolerálom, de azt is csak ritkán szkotam enni!

végül egy kis olvasnivaló (ez meghozza majd a kedved, szerintem):
http://www.tesztoszteron.hu/emagazin_07 … feszto.php
http://www.tesztoszteron.hu/emagazin_07 … feszto.php

Nincs jelen

 

#90 2010-10-10 18:57

cristobal
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

szia köszi a linekeket megnézem õket. meg utánajárok a paleonak, egy szimpatikus kenyérreceptet már találtam.
Egyébként már rég nem az izmaimról van szó, nem vagyok body builder alkat, nem is voltam:) azokat az izmaimat féltem amik a mozgáshoz szükségesek:) valószínûelg újra el kell kezdenem sportolni, mert pár hónapja abbahagytam, mert mindenhol fájt a kocogástól biciklizéstõl.

csak azt nem tudom hogyan egyek elég kalóriát? Sok szardínia, meg hering? Liba? Még a magvakban van sok nem? Szeretem a zsíros kenyeret is, de a mandulalisztes kenyérrel elég furcsa:)

Üdv
Cr

Nincs jelen

 

#91 2010-10-11 20:40

gg
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

cr,

ha kevesled a kalóriát, bármit csinálhatsz egy kis plusz zsírrral vagy önthetsz rá oliva olajat  stb stb.

majd írj, hogy, hogy haladsz, van e-vmi változás, itt forumban, vagy e-mailben (nevemnél megtalálod) is akár, esetleg ha valami kérdésed van!

Nincs jelen

 

#92 2010-10-16 21:23

csoba
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

Sziasztok.

Szó volt a mandula- és kókuszlisztrõl a kenyérfélék pótlására.
Jelezném, hogy lehet kapni Magyarországon bio minõségû kókuszlisztet, ugyan a gugliban még nagyrészt csak a horgászboltok termékei jönnek be találatként.
A neve Tropicai kókuszliszt, így biztos megtaláljátok. Közvetlen linket nem tehetek be, mert a fórum szabályai tiltják, de szerintem így is menni fog.

A kókuszliszt mellett forgalmaznak még kókuszolajat is a zsiradékok helyettesítésére, ugyanis ez a növényi olajok közül a leginkább hõstabil (sütõ-fõzõ olajnak ideális). A szûz növényi olajok hõ hatására elveszítik elõnyös tulajdonságaikat, a kókuszolaj viszont nem. Fontos hogy csak "szûz" jelölésû kókuszzsírt vegyünk. Ha nincs szaga és íze, akkor nem jó.

Remélem segítettem.

Nincs jelen

 

#93 2010-10-17 13:10

cristobal
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

Miután napi 75 mg prednisolon két heti szedése után 3 napja hirtelen székletszám és mennyiségnövekedés, és kínzó végbélgörcsöm van nyák és vér ürülésének kíséretében, úgy hogy a szénhidrátbevitelem több mint egy hete nem több napi 100 g-nál, kissé kezdek kételkedni mindenben amit az scd-vel kapcsolatban olvastam... De még kitartok, hátha a pentasa kúp helyrerak, csak persze hétvége van és nincs receptem. gyanús, hogy a mandulaliszt szemcséi tettek kárt bennem.

és ezt olvastam (Kovács Ágota), amivel megint nem tudok mit kezdeni:

A betegség fellobbanása esetén nem helyes koplalni, a túlzott megszorítások hiánytüneteket okoznak, melyek hátráltatják a javulást. Különösen a szénhidrátok (tésztafélék, burgonya, rizs) fontosak a bélhámsejtek regenerálódásához.

http://dmccbe.uw.hu/colitis.htm

Nincs jelen

 

#94 2010-10-18 08:02

gg
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

cr,

ez nem csodaszer. nem fogja csettintésre megoldani minden problémánkat. 100g alatti szénhidrát csak tipp volt, nekem könnyebb így csinálni, minimalizálja a vércukor ingadozást.
a lényeg, hogy ne egyél meg olyasmit ami fokozza, kelti a gyulladást. plusz reális célokat várj ettõl ez egésztõl.. pl. hogy le tudd tenni a szteroidot.

Nincs jelen

 

#95 2010-10-18 17:51

cristobal
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

gg,
igen ezt én is tudom, ezért van az, hogy bár 4 napja alig bírok megmozdulni, mert a nap felét a wc-n töltöm görcsölve ami a maradék erõmet is elfogyasztja - mert étvágyam nem nagyon van - nem kezdtem el rizst, meg ilyeneket enni hogy legyen egy kis erõm, hanem maradtam a "diétás energiáknál" (sütõtök, vöröslencse, borsó, hús, hal, tojás) jelenleg a szteroid letétele csak vágyálom, még a csökkentése is. és ez a nagy para, ha a max dózis szteroid mellett ilyen szarul vagyok (bár én kezdek valami fertõzésre, vírusra gyanakodni, mert vér az nincs a székletemben csak nyák)  hogyan fogják ezt elvenni???

Bízok hogy hátha jövõ hét végéig jobb lesz.

üdv.
cr

Nincs jelen

 

#96 2011-03-15 17:06

Sa-ni
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Nincs jelen

 

#97 2011-07-26 09:59

tz
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

Sziasztok!

A tükrözés elõtti tájékoztatón az szerepel, hogy 4-5 nappal a vizsgálat elõtt rostos ételt már ne fogyasszon a beteg. Ugye a zölsdégekben és a gyümölcsökben pedig hát rost az van. Akkor viszont mit fogyasszon a szegény diétázó ember hogy azért a bele is teljesen kitusztuljon a vizsgálat elõtt? Körbejárta már valaki ezt a témát? Tudtok tanácsot adni?

Köszi,
Zoli

Nincs jelen

 

#98 2011-07-26 10:54

Dave
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

Szia. Ennyit találtam: "You can have clear homemade
chicken broth, homemade jello
made with plain gelatin and
grape or apple juice, the clear
(non-pulpy) juices themselves
such as grape or apple. These
are all allowable by both the
SCD and the Colonoscopy prep
procedures"

Szóval marad a húsleves, jello, 100%-os gyümölcslé, abból tudsz csinálni jégkrémet is.

Mióta vagy a diétán? Mennyit segített?

Üdv: Dávid

Nincs jelen

 

#99 2011-07-26 22:20

tz
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

Szia!

Hat ez nem kecsegtet tul sok joval. Korabban rosszul irtam, eleg csak 2 napot kibirni rostos etel nelkul. Osszekevertem a vaskeszitmenyekkel. No de akkor is, megeleozo ket nap + vizsgalat az annyi mint ket es fel nap huslevesen es zselen :) Szerintem utolso nap nem fogok enni rostos dolgot vagy ideiglenes eszek krumplit/tesztat is. Majd meglatom melyik tunik a kisebbik rossznak.

Negyedik hete dietazom. Viszonylag komolyan az elejetol fogva, leszamitva ket hetet amikor is meg azt hittem hogy kolest lehet enni :) 
En mar eleve akkor kezdtem el, amikor az orvosom azt mondta, hogy el kellene gondolkodni a biologia terapian, mert a medrolos kezelesek (igaz csak 16mg, illetve kesobb 24mg kezdolokettel) sem hoztak teljesen rendbe. Azota meg rosszabbodott az alapotom, de csak fokozatosan. Nem hinnem, hogy a dieta miatt. Azt hogy milyen allapotban lennek dieta nelkul nem tudom megmondani. En meg kitartok mellette es tovabb fogom folytatni.

Az normalis, hogy sokat fogytam a dieta kezdete ota? Az elmult kb. ket hetben fogytam 5 kilot, 4 ev ota most eloszor vagyok ismet 80 kg alatt es eddig sem voltam kover. Ilyen gyorsan ennyit meg nem fogytam. Ez csak a dieta elejere jellemzo, vagy eleve a viszonylag keves szenhidratbevitel miatt fogyok? Ha utobbi akkor nagyon gyorsan ki kell talalnom valamit, mert mar nincs sok folos suly rajtam.

Minden jot!
Zoli

(bocsanat az ekezetek hianyaert, sajnos olyan gep elott ulok ami nem beszel magyarul)

Nincs jelen

 

#100 2011-07-30 16:34

Dave
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: SCD és Paleo

üdv

Én úgy emlékszem, hogy legutolsó napon már semmit nem lehet enni. Elõtte meg szerintem még akár kis hús is belefér.

A fogyás normális, bár két hét alatt 5kg az tényleg sok. Ha egyébként jól lennél, szerintem kevésbé fogynál. SCD-n amúgy lehet tartani a súlyt, sõt, hízni is lehet, de nem egyszerû azért, figyelni kell a zsír meg szénhidrátbevitelre. Ebben segíthet a tojás, hommade joghurt, méz, mandulaliszt, magvak (ha már bírod), banán stb.

Ezenkívül talán a legkisebb bûnözés az elemi tápszerek. Ezekben egyetlen tiltott anyag van, a maltodextrin. Bár a dietetikusok szerint ez majdnem olyan könnyen felszívódik mint a glucose (ami ugye monosaccharide), Elaine, az SCD kitalálója szerint majdnemhogy rosszabb mint laktóz... (a diéta honlapján van magyarázat) Nem tudom, de szerintem még ez az ami beleférhet ha hízni akarsz. Magyarországon az egyik legjobb ilyen tápszer a Nestlé Modulen IBD, amihez olcsón hozzá is juthatsz, vagy van még a Nutricia-nak az Elemental 028, ebben már fehérjék is aminosavvá vannak bontva, de ezt nem támogatják és egy kis 2.5 dc-s doboz 1300 Ft, szóval asszem ez nem opció. Az absorbplus.com oldalon van sok érdekesség az elementális diétáról.

Én már kaptam biológiai terápiát (infliximab), de nagyon kicsi hatása volt és rövid, annak elmúlása után meg hirtelen jött a rosszullét. Persze van akinél meg mûködik, bár inkább crohn betegeknél. Szóval ekkor kezdtem én el elõször komolyan az SCD-t. Lett is lázam meg minden, ami a "die-off"- hoz hozzátartozik. Aztán egy héten belül eltûnt a vér stb és legalább olyan jól lettem mint az infliximab alatt. Persze SCD alatt is lehetnek fellángolások. Aztán mivel egyetemsita vagyok, õsszel abba "kellett" hagynom. De elképzelhetõ, hogy újrakezdem. Én is fogytam alatta, de ennek az is az oka, hogy eléggé egyedül voltam vele, kevés segítségem volt, másrészt Magyarországon sokmindent be se tudtam szerezni hozzá.

Sok sikert a diétával és fájdalommentes colono-t! ;)

David

Nincs jelen

 
IBDoktor
 

Láb

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB