#1901 2011-08-05 06:09
- momo65
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)
pt!
Nagyon kedves vagy, h. írtál! :), és köszi a tanácsokat.
Te kivel irattál antidepit?
Nincs jelen
#1902 2011-08-05 10:53
- pt
- Tag
Én a helyi kórházban voltam egy doktornõnél Balassagyarmaton. Mivel öcsém is Dalsan-t szed és az rakta õt helyre így nekem is ezt írt fel, mert véleménye szerint családon belül, ha bevált akkor jónak kell lennie nekem is. Így is lett.
Napról napra jobb, de az igazi áttörés tényleg belekerült 1 jó hónapba. Már majdnem mindent meg tudok enni, de vannak kivételek. A csípõs dolgok nagyon meghajtanak szinte rosszul lét szerûen. A parás kilépek a házból és rosszul vagyok érzés az elmúlt viszont. A savanyú ectes dolgok, mint például a hagymás uborkasaláta is meghajtanak, nem drasztikusan mint a csípõs, de löki ki a szervezetem magából tehát ezek is kiestek. A túró elmegy tejtermékekbõl meg a lapkasajt és már a mozzarella és feta sajtokkal sincs gondom, de a tej és tejföl, még mindig a nem bírom listán van. A chips-et sem kedveli a szervezetem irritálja a belemet, marja, a csoki sem a kedvenc, de néha elmegy. Egy nagy tál görög salátát ettem 2 napig folyamatosan és nem volt gond, pedig azt hittem lesz. Pedig volt benne paradicsom, hagyma, uborka, olajbogyó, feta sajt, mozzarella sajt. Egyszóval folyamatosan tesztelem mi az ami belefér mi az ami nem és egyre bõvül a kör. A kenyérrel, zsömlével pékárukkal nincs gondom egyáltalán. A levesben lévõ zöldségek valamiért nem tetszenek viszont bél uraságnak így csak a levét szürcsölöm mostanában. Rántott hús, pörkölt, szalonna, simán jöhet.....
Cukros dolgok nem jók, meg az üdítõk sem....
Tesztelni kell, nincs más lehetõség. Ez is egy diéta forma, de nem kell hús nélkül élni :D
Csak személyre szabottan mûködik szerintem, mindenkinek ki kell tapasztalnia...
Nincs jelen
#1903 2011-08-05 13:57
- Wic
- Tag
pt!
A Dalsan-ban van laktóz? Mert én is gondolkodtam rajta, hogy kellene valami, de nekem ezzel a nyavalyával együtt laktózérzékenységem is lett.
Nincs jelen
#1904 2011-08-05 15:03
- pt
- Tag
Én nem bírom a tejet. Voltam H2 kilégzési teszten. Laktóz érzékenységet mégsem mutatott ki, viszont a laktulóz tesztem pozitív lett. Tehát túl gyorsan szalad át rajtam az étel ez azt jelentette.
A dalsanban van laktóz, féltem is tõle az elején, de nem érzem vészesnek a hatását.
Mivel reggel ébredéskor vízzel veszem be így beindul a bélmozgásom, de nem gond, olyan mint kávésnak a kávé.
Elvégzem a dolgom aznapra és legalább nincs rá gondom aznap.
Épp egy pár órája kellett bemennem a városba, persze a gondolattól már indult is a puffadás.
Bedobtam a fél szem coderitemet, elszopogattam és fél perc nem telt bele már indultam is az utamra.
Nem mondom, hogy a dalsan tökéletes, de 90%-ban csökkentette a rosszulléteket és az emésztésem is jobb lett mióta szedem. Például evés után vagy közben sem kínoz a bélmozgás, ez már eltûnt teljesen, pedig kínzott korábban nem is kicsit.
Így coderittel együtt nekem tökéletes. Tudok menni amerre akarok. Tudok dolgozni és ez a lényeg.
Már bõven jobb mint amire valaha is számítottam a korábbi sok hasmenés, puffadás és rosszullét után.
Nincs jelen
#1905 2011-08-05 15:47
- andifeher
- Tag
Sa-ni!
Miért a lepicolt próáltad? HOgy hogy nem a Floreát? Vagy azt ajánlották?
Nincs jelen
#1906 2011-08-07 15:33
- Sa-ni
- Tag
Momo, ment a privi.
Anno a Lepicolt ajánlották, de az már 600 éve volt... Florea akkor még nem volt a piacon. Legutóbb egy másikat mondtak, Pearls IC-t. De felénk a ProGastro a divat, minden orvosnak az a mániája, pedig nekem az semmit nem ért.
Nincs jelen
#1907 2011-08-08 19:44
- momo65
- Tag
Sa-ni!
Nekem sem ér semmit sem a ProGastro, sem a Protexin :( De megvan az új gasztródokim!
Ma voltam 2 hét után dolgozni, háááát....Szelek ezerrel, mondjuk ittam "gépkávét"- nem szabadott volna. Azt hiszem ha ma nem fotózott le a rend õre, akkor sosem, úgy kellett nyomnom a pedált haza (melóhely- fajansz-16 km).
A hasnyálmirigyem körül fáj most kivételesen. Szuper. Pénteken voltam egy nagyon régi netes ismerõsömnél, aki reflexológus, õ is a h. mirigyet mondta, hogy defektes. Pedig nem iszom. Lehet, hogy kéne :S. Teli van a t...m. Már bevacsoráztam Buscopanból, Papaverinbõl, Reasecbõl, Mezym fortéból, meg Rivotrilból, most kammillával öblítem. Már jobban vok. A fene egye meg.
Holnap bejelentkezem a II. Belre, és meglátogatom a körzetit két piros tégelyért. Utálom már ezt az orvoslátogatósdit (persze ajándék, boríték, és idõ, idö....).
Nincs jelen
#1908 2011-08-08 19:50
- pt
- Tag
Annyira jó fej a házi dokim. Bementem hozzá ma "szeretnék gyógyszert íratni" mondattal. "Rendben mi kellene?" Mondom neki coderit. Erre õ, "szeded még mindig?". Mondom neki, szedem hát, mert szükséges, bár egyre kevésbé. Erre õ "ne írjak 2 dobozzal?" :D Naná, hogy igen :D
Nincs jelen
#1909 2011-08-08 19:54
- pt
- Tag
A kamilla engem elég rendesen meghajt. :D A buscopan semmit nem ér. A többit nem ismerem. A mezym-nek utána olvastam és elment tõle a kedvem, mert ha véletlenül a szádban megy szét akkor szétmarják a pofád az enzimek. A belünknek nem biztos, hogy ez kell, ha már amúgy is expressz gyorsan dolgozik az idegtõl. A kávé nem jó dolog, felejtsd el.....
Nincs jelen
#1910 2011-08-12 23:26
- pt
- Tag
Nagy a punnyadás. Mindenki nyaral, elfoglalt, vagy gondok nélküli? Bármelyik is, az jó :D
Nincs jelen
#1911 2011-08-13 05:27
- momo65
- Tag
Én itt vagyok, nagyon elkeseredve:( Csak munka után nem volt erõm, se kedvem írni. Annyira fáradt vagyok már...
Voltam az új dokinál (Dr Miheller), nagyon lerázós volt, azzal kezdte mogorván, hogy õ IBS-esekkel nem foglalkozik, mert nem tud velük mit kezdeni...de azért megtükröz szeptemberben. Hát én nem megyek el. Ilyet még nem csináltam, de 5 heti hasmenés után már mindegy nem? Nagyon ajánlották az "orvost keresek"-ben, de ezek után õ engem ne tükrözzön. Odáig már el sem jutottam, hogy talán a kontaminált v.bél szindrómámmal lehet e a gond, v. rejtett glutén érzékenység...
Tegnap leadtam a tégelyeimet a záentéeszbe, kedden lesz eredmény.
Szóval újfent orvost keresek, ha nincs más, visszamegyek a régihez.
Nincs jelen
#1912 2011-08-13 07:58
- pt
- Tag
Gratulálok a Dokinak.....ennyi erõvel elmehetne a jó ....... .....ba. Menj el pszichi dokihoz. Pánikos hasmenésed van nagy valószínûséggel. Vidd a negatív leleteidet. Írass fel SSRI gátlót, (Dalsan, Jarvis vagy amit javasol) meg írass fel coderit-n-t, mond el, hogy használ sok mindenkinek aki IBS-es, akár a fórumot is megmutathatod. És lépj a gyógyulás útjára. Magától sajnos ez nem oldódik meg mint egy nátha. Így is 1-2 hónap mire az SSRI bogyó hat, te meg gondolom minél kevesebbet akarsz szenvedni már.
Persze hozzáteszem, hogy csak szerintem.
Nincs jelen
#1913 2011-08-13 09:54
- momo65
- Tag
Szia pt!
De jó hogy itt vagy...olyan egyedül vagyok a bajommal...de komolyan. Itthon is csak a negatív feleség-anya kép van rólam, mert tényleg az lettem. Ki a bánat ne lenne az, két évi állandó fájdalom, és 5 heti fosoá után? Ezt tényleg nem érti, csak akinek hasonló baja volt-van, vagy már volt több évig rosszzul nap mint nap.
Ha nem zavar, és van idõd, megírnád, hogy Te milyen vizsgálatokon mentél keresztül, mire rájöttél, hogy pánikos hasmenésed van, és mióta vagy beteg? Mik voltak az elsõ ( és további) tüneteid?
Ha gondolod írj privin, én minden nap ránézek az emiljeimre.
Elõre is köszi, üdvözlettel, M.
Nincs jelen
#1914 2011-08-13 11:41
- momo65
- Tag
Ha érdekel v. érint valakit, Táplálékallergia Centrum !!! :
http://www.taca.hu/
Békéscsaba, Budapest, Debrecen, Gyõr, Nyírbátor, Paks, Szeged, Veszprém, Zalaegerszeg.
Minden, de minden tápl. all.-ra!! Egy kolléganõm ajánlotta, a kislánya cukros, és glutén érzékenysége is van.
Vannak kedvezményes napok, és rendelni is lehet, akinek v.melyik nagyváros sem érhetõ el.
Nincs jelen
#1915 2011-08-13 12:32
- momo65
- Tag
A facebook-on van "Crohn-colitis.hu" Baráti kör, akit érdekel, tök jó hely! :)
Na nem mintha itt rossz lenne...
Szerkesztette: momo65 (2011-08-13 14:17)
Nincs jelen
#1916 2011-08-13 23:34
- pt
- Tag
Momo!
Én "Diflucan"-t szedtem éppen mikor elõjött ez a fene, meg vesekövem volt és rengeteg No-spa-t szedtem be és fájdalomcsillapítókat. Ez tönkre vágta a belemet és beindult a hasmenés csak úgy mint neked. Folyton csikart. Kínkeserves napjaim voltak a munkahelyemen. Elõször a bélflórát akartam helyrehozni. Ettem a kefirt ami jó is volt, segített sokat meg az Activia is, de majdnem mindenhez kellett ennem belõle, hogy normálisan emésztõdjön. Voltam allergia vizsgálaton, széklet vizsgálaton, ultrahangon, végbéltükrözésen, H2 kilégzéses teszten, feküdtem fertõzõn, pajzsmirigy vizsgálaton is voltam, asszem nagyjából ennyi. A hasmenéses dolog néha enyhült, de ha indulnom kellett valahová akkor azonnal rám tört. Ekkor már több mint 2 éve szenvedtem. Szerintem berögzült az agyamba a félelem a hasmenés miatt, a szorult helyzetek miatt, a miatt, hogy mindenhol a wc-t kerestem a kiutat, ha rám tör a rosszullét. Közben eleinte csak coderit-n-t szedtem, másképp el sem tudtam volna menni dolgozni, majd késõbb coderit-n-t és frontint, de a legjobb kombináció a jelenlegi "Dalsan" ami megszüntette az induláskori és egyéb pánikot a biztonságos minden napi közegemben, ha ezen kilépek, tehát, hosszú út vagy ismeretlen közeg akkor meg elszopogatok egy fél szem coderit-n-t és tökéletesen elvagyok. Ha nem is vagyok még 100%-os mint régen, de olyan 90%-os mindenképpen. Kerülöm a tejtermékeket, a csípõs ételeket, a bab és borsóféléket, a hagymát, mindent ami kicsit is irritáló a belemnek. Eszek rengeteg húst, zsömlét, kenyeret, pékárút, stb.
Nagyjából ennyi....röviden. Persze ez hosszú évek "tudása" rengeteg gyógyszert és táplálékkiegészítõt kipróbáltam közben. Talán a protexin volt a legjobb probiotikum meg a kefír és az activia.
Nincs jelen
#1917 2011-08-14 07:15
- momo65
- Tag
Pt!
Diflucantól?????? Azt én is szedtem, de attól semmi bajom nem volt. Nekem a Ciprinol tedd be. Azt Te mire kaptad, és mennyi ideig etted? (csak azért kérdezem, mert ha megint Candida albicans lesz a "végtermékben", akkor vszínû azt kapok majd). És melyik fájdalomcsillapítót ?
Elolvastam, mindkettõnél lehet mellékhatás a hasmenés.
Az biztos, hogy sok gyógyszer felborítja a normál bélflórát, és ha valakinek egyébként is sérült, (lehet, h. nem is tud róla, m. nincsenek komoly tünetek), akkor úgy jár, mint mi.
Jah..tegnap kipróbáltam a laktózmentes tejet kávéhoz (többször is), és nem kellett mennem :)
Nincs jelen
#1918 2011-08-14 20:06
- pt
- Tag
A diflucan-t egy rossz köröm miatt szedtem, asszem 2 hónapig. Többé soha. Fájdalomcsillapítóból asszem donalgint.
A laktóz mentes tej jó, én is kipróbáltam, csak marha drága.
Nincs jelen
#1919 2011-08-17 12:35
- pozí
- Tag
Sziasztok, reg voltam erre. Ennek az lehet az oka, hogy bar gyogyszerekkel, de jol erzem magam!
Meg akartam koszonni Pt. az eletmento tippet a coderittel!
Sikerult levizsgaznom, es jelenleg Skociaban elek a baratommal. Ilyesmirol korabban almodni se mertem volna, sokat kirandulunk es jelenleg munkat keresek, de szerencsere nincs bennem a felelem, hogy oh, hogy fogok dolgozni ha felvesznek valahova, biztos rosszul leszek..nem.
Egy szem Coderit es semmi bajom, eletemben nem voltam meg ilyen aktiv. Minden napom mas, nem otthon ulok vegre.
Koszonom megegyszer! Aki meg nem probalta a codeine-es megoldast csak ajanlani tudom, persze esszel!
En se szedem minden nap, csak amikor szukseges, es nem vagyok fuggo, nincs kenyszerem h bevegyem.
Remelem masoknak is sikerult kicsit kijebb maszni ebbol.
Mindenkinek szep napot! :)
Nincs jelen
#1920 2011-08-17 17:36
- pt
- Tag
Örülök, hogy bevált neked is. Nekem most a Dalsan nevû SSRI gátló ami sokat segített, így nem kell coderiteznem sem, csak végszükségben. Ha esetleg egyszer a coderit nem segítene már akkor érdemes kipróbálnod. 1-2 hónap alatt hat, de utána nagyon jó.
Nincs jelen
#1921 2011-08-20 02:56
- Sa-ni
- Tag
Pozi, de örülök, hogy jobban vagy, és ennyi fele mégy!!! Az utazás azt hiszem, a magunkfajtáknak álmaink netovábbja, azt még én se merem, pedig én is elvagyok a jarvis-szal úgy-ahogy.
Momo, ilyen flegma orvoshoz ne is menjél. És ez egy agyrém, hogy mindenkit ész nélkül tükrözgetnek az elején, ahelyett, hogy azt hagynák a végére, amikor tényleg semmi nem segít. Ráadásul, ez a legjobb az egészben, ha rászánod magad, és negatív, akkor az orvos onnantól fogva úgy érzi, õ mindent megtett, és leszar. Nekik van ez a "kizárás" mentalitás, azaz "találgatás" helyett szûkítik a kört, bármi áron. Tehát amíg nem zárta ki az ibd-t, addig nem fog ibs-re kezelgetni (meg se próbálja) de a nagy szívás, hogy utána sem. Megtükrözte a beledet, legyél vele boldog. (Ha visszaforgathatnám az idõt, én asszem kihagynám mind a kettõt...) "Azért megtükröz" - de rendes, úgy beszél errõl, mint egy rutin vérvételrõl. Hát neki az is, nem neki kell a bélpucolást meg a megaláztatást elszenvedni. Szerintem tudják õk, hogy úgyse fog nagy valószínûséggel kimutatni semmit, csak megterheli a beteget (ez, vagy a végbél manometria nevû szörnyûség, a többit ne is említsem), de amíg az nincs meg, másfele nem lép - addig is idõt nyer, és a látszatot, hogy tett érted valamit. Nem tudom, más betegségtípusoknál is ez a mentalitás mûködik-e. Agyrém, komolyan, ez a "kezdjük azzal, hogy zárjuk ki azt, aminek 1 % a valószínûsége, ahelyett, hogy megpróbáljuk kezelni azt, aminek 80%"-felfogás. "Egy hónap a vizsgálat, még egy az eredmény? Nem baj, addig se írok fel semmit." A másik, hogy az ibs-esek terhére vannak, haragszik rájuk - ha valakinek mondjuk a füle, a dereka vagy a térdkalácsa nem akar sehogy se gyógyulni, azt is így hibáztatják és arra is így haragszanak az orvosok? Nem egy orvoson láttam, hogy szinte haragszik az ibs-esekre. MIntha alapítottunk volna, persze puszta SZÓRAKOZÁSBÓL egy klubot, hogy õket bosszantsuk és terheljük.
Szerkesztette: Sa-ni (2011-08-20 02:57)
Nincs jelen
#1922 2011-08-20 03:02
- Sa-ni
- Tag
Lehet, hogy fentiért még kapok a fejemre valakitõl, de az ilyen sztorik a saját remek élményeimre emlékeztetnek, és ez az egész olyan tipikus... Gyereket sincs így kedvem vállalni (pedig alapból szeretnénk), mert ezt a szart amiben 7 évig éltem (és még hálát adhatok az égnek meg a jarvisnak, hogy múlt idõt használhatok) én nem akarom senkire örökíteni, és nem látom, hogy az orvosok, kutatók stb. annyira foglalkoznának a problémával, nemigen van elõrelépés, tehát még azt se mondhatom, hogy neki majd, ha kijön rajta, biztos hipphopp rendbehozzák a bajt, anyni fejlõdés lesz addig. Szerintem nem lesz, ilyen hozzáállással...
Nincs jelen
#1923 2011-08-20 11:05
- pt
- Tag
A gyereket ki ne hagyd az életedbõl. Én rajta vagyok most, hogy összejöjjön. :D
A Dalsannal én már nagyon nagyon jól elvagyok.
Olyanokat eszek minden gond nélkül, mint a dinnye, gyros, hamburger, stb.
Tegnap Egerben strandoltunk 100 km az út. A múlt héten buszoztam is coderit nélkül. :D
Már szerintem olyan 95%-os vagyok :D
Nincs jelen
#1924 2011-08-20 12:22
- Sa-ni
- Tag
Hát igen, csak kiderült, hogy a páromnak is volt/néha van ilyen baja. Szerinted milyen esélyekkel indulna a szerencsétlen gyerek? Még ha lehetne tudni, hogy pl. gyerekkorban mit lehet tenni, hogy megelõzzük, hogy késõbb kijöjjön... Nem úgy értettem, hogy már holnap akarjuk, de azért csak benne lenne a tervek közt. Nektek sok sikert! A strandolás még egy régi álmom, pedig utálom a napot. De vízparton nyaralni, belemenni a vízbe... Utoljára 2007-ben volt hozzá szerencsém, egy kósza jobb idõszakban, és eszméletlen volt.
Nincs jelen
#1925 2011-08-20 13:20
- momo65
- Tag
Közben megjött a 2. székletleletem- ez már 5 héttel az antibió után, (candida-kevés, feltûnõen kevés bélflóra). Az elsõben az antibió után egy héttel: candida + zéró bélflóra. Most már kevesebbszer kell látogatnom a kis helységet, de nagyon nem vagyok rendben még. Tele vagyok szelekkel (már bocs, de nem lehet mellettem megmaradni) - nehéz így közösségben, és a 2-3x.i híg széklet, még maradt - olyan kellemetlen, pótbugyit kell cipelnem mindenhová, mert nem tudom mikor lesz "baleset". Olyan érzésem van, hogy v. egy rejtett glutén érzékenység miatt, v. az önállóan, évek óta meglévõ candida, v. a rejtett glutén érz. miatt sérült vékonybélre települt candida okozza, hogy egyszerûen nem emésztek, csak erjed minden bennem. A hajam hullik ezerrel-ez is azt jelzi, hogy sérülés van és nincs rendes felszívódás.
Én rejtett glutén érzékenységre gyanakszom + candida. Aug. 30-án megyek egy új gasztróshoz, akinek pont az én bajaim a specialitása (IBS, kontaminált vékonybél, divertikulumok, gluténérzékenység (?), hasnyálmirigy alulmûködés). Remélem most nem csalódok, de már nem várok csodát, csak az a reményem, hogy megtaláljuk közösen a problémáim okát.
Viszont most is kaptam gombaölõ recepicét a körzetitõl (Mycosyst 150 mg.), de mondanom sem kell, hogy nem váltom ki - mellékhatás hasmenés:S Hahaha!!!
NEM szedek több mérget ! Semmilyet. Csak amit muszáj: görcsoldó, fájdalom csillapító, hasfogó, Meteospasmyl, Rivotril 2 mg -ezek nélkül nem tudok dolgozni + ezerrel szedem a probiotikumokat + glutén és cukormentes diéta - "szépen" fogyok...
Sa-ni!
Igaza van pt-nek, közhelyszámba megy, de az egy csoda, h. ott nõ benned egy élet kettõtökbõl.
Hidd el, soha nem fogja a szemedre hányni, hogy miért vállaltad, ha tudtad. Legfeljebb többet tudsz majd segíteni neki. Itt leginkább az a kérdés, hogy a Te felmenõid között volt e bélbeteg? Mert nekem apai ágon volt három is. Ha tudtam volna hogy számít, sokkal jobban vigyázok magamra (nagyon is hedonista életet éltem).
Szerkesztette: momo65 (2011-08-20 13:24)
Nincs jelen
#1926 2011-08-20 16:06
- Sa-ni
- Tag
Momo! Ez mycosyst gyno? Mert az hüvelyi candidára van. Amúgy meg a mellékhatásoktól nem kell mindig megijedni, én Nystatint szedtem candida ellen (az bélcandida ellen van), arra is rá van írva, hogy hasmenés a mellékhatás, de nem lett tõle semmi bajom. Ha a candida okozza a bajaidat,nem árt irtani valamivel, de a diéta a legfontosabb. Semmi ecetes, semmi élesztõs, ez szerintem a legfontosabb - és amíg benned van a candida, fehérlisztbõl + cukorból se kéne semennyit (Késõbb már egy kicsi elfér) És ne fogadd meg ész nélkül a neten található vagy orvosnál kapott "candida diétákat", mert azok barna kenyeret korpás cuccokat ajánlanak, ami meg ibs-re nem jó, mert vnoér (vízben nem oldódó rost) Mint írtam, nekem a zabpehelyliszttel sikerült a középutat megtalálni.
"Balesettõl" ne parázz, nem nagy, szinte nulla a valószínûsége, ahhoz azért sokkal súlyosabb betegnek kell lenni ibs-nél. Ezen ne idegeskedj, addig úgyis kibírod, míg eljutsz a vécére - de ha az megnyugtat, rakj be tisztasági betétet vagy sima menzeszkor használatos eü. betétet. Úgyse fog kelleni, de vszeg jobb lesz neked a tudat, hogy ott van.
Én nem vagyok olyan biztos benne, hogy nem fogja a szememre hányni(én is felelõsségre vonnám, ha lenne hibás...), szerintem nekem kutya kötelességem biztosítani, hogy a gyerekem egészséges legyen, és ha ezt nem tudom garantálni... Hát akkor át kell gondolnom a dolgot. :( Ugyanazt nem kívánom senkinek, amin én keresztül mentem. Felmenõim között nem volt emésztõrendszeri betegség.
Én is hedonista életet éltem, ittam, buliztam ezerrel, sokat utaztam így nem ettem mindig natúr, egészséges házikosztot - néha olcsó kínai-török éttermekben kajáltam, szerettem az édességeket - de hát olyan sokan csinálják ezt, és nem lesz mindenki bélbeteg. Ha néha társaságba megyek, csak nézem, ahogy isszák azt a rengeteg sört nagy vidáman, és semmi bajuk. Én úgy gondolom, ha apácaletet éltem volna akkor is kijött volna ez a szar elõbb-utóbb. Így legalább elmondhatom,hogy amíg tudtam, éltem.
Nincs jelen
#1927 2011-08-20 17:53
- momo65
- Tag
Sa-ni!
Ba...us tényleg Gyno...ezt a dinka körzetit dokit.:S De jó, h. nem váltottam ki. Bár õ helyettesíti az én nagyon normális dokinõmet, aki az 50 mg-osat írta, de mivel a 2. sz.leletben is ott volt a gomba, sajna az sem használt.
A diétát tartom, én mag nélküli élesztõmentes kenyéren élek több, mint egy éve, de a legszigorúbb diéta alatt 8 kilót fogytam, és mégsem pusztult ki. Valaki egyszer azt mondta nekem, h. a candida elszaporodása a bélben, csak egy következménye valaminek. Most az lesz a következõ feladatom, h. ezt kikutassam. Én glutén allergiára, de minimum érzékenységre gyanakszom, majd kiderül.
A gyerek dologhoz pedig annyit, h. ha a felmenõid között nem volt, akkor szerintem kicsi az esély, h. a picid is az lesz, de errõl természetesen az orvos(oka)t kell megkérdezni. Megértelek, hogy félsz, én is örökké ba..tom a gyerekem, h. ne fogyózzon, mert hamar oda kerül ahová én, de hiába beszélek. A mai tinikkel amúgy is tele lesz pár éven belûl az összes gasztró. Azért én gyerekkoromban csak otthoni kajákat ettem, gimi alatt már lecsúszott néhány szocreál hamburger, meg rétes, de nem ettem chipset, gumicukrot,nem ittam colát, üdítõket meg egyéb mûkajákat, csak otthon fõzött ételeket. De én is magamnak köszönhetem, mert késõbb ezerrel ettem-ittam+ csináltam egy brutál fogyókúrát Hunyadi vízzel (-25 kg pár hónap alatt) , kb 10 éve. Szóval azért szerintem mindenkinek volt kiváltó ok. De ha ezt elõre tudja pici korától egy gyerek, és odafigyelsz, h. milyen kaján nõ fel, akkor kisebb az esély (én pl. 17 éves koráig csomagoltam uzsonnát és du. itthoni kaját evett).
Nincs jelen
#1928 2011-08-21 12:00
- Sa-ni
- Tag
Mag nélküli élesztõmentes kenyér? Az milyen? Amiket én itt nálunk láttam, az mind barna volt, korpás - figyelj lehet sõt majdnem biztos, hogy attól vagy rosszul!!!!! 2008 nyarán pontosan ugyanezt a kört én is lefutottam, és nem értettem, miért nem javulok a candida diétától, amikor olyan szépen betartom. Dietetikus barátnõm világosított fel (sajnos csak utólag), hogy az ibs-eseknek bizony nem jó a vízben nem oldódó rost. Így maradtam én kenyér nélkül, ami ugye szar, mert nem lakik jól az ember - akkor kezdtem a zabpehelyliszttel kísérletezni.
Szörnyû, hogy egyesek gyakran felesleges fogyókúrákkal teszik tönkre az egészségüket, illetve csak a mérete/formája miatt utálják a testüket. Én értem,hogy nagy a média,a divat és a társak nyomása, de ha egész nap wc-re kéne járniuk, ahogy nekem évekig, na akkor lenne jó okuk utálni a testüket... De a lányod akkor csináljon egy sima szénhidrátcsökkenetett diétát, meg járjon el konditerembe - attól legalább baja nem lesz, és pár kilót fogyni fog. Én most híztam vagy 10 kilót amióta jobban vagyok, de nem érdekel (páromat se) mert még így is jól nézek ki megfelelõ öltözködéssel - és egyáltalán van hova felöltöznöm,mert ki tudok lépni a lakásból.
Szerkesztette: Sa-ni (2011-08-21 18:05)
Nincs jelen
#1929 2011-08-21 14:33
- momo65
- Tag
Sa-ni!
ezt veszem évek óta, csak szeletelt változatban:
http://piszkeioko.hu/hu/bio-kenyerek
Lehet, h. igazad van, és abba kell hagynom. én csupán az élesztõmentességre koncentráltam.
A lányom okosan diétázik, nem úgy mint én annó, és futni jár, szóval ésszel csinálja, csak féltem.
Nem azért írtam le, h. mit követtem el magam ellen, h. le legyek cs..ve:( Amúgy 75 kg voltam akkor, most 57, de cserélnék az akkori közérzetemmel.
Akkor még nem tudtam mit teszek, csak gyorsan fogyni akartam, de már megbántam, azt is hogy megírtam. Más is csinált baromi hülyeségeket, csak nem meri bevallani.
Amúgy nekem nem akkor, hanem 5 éve, egy szörnyû pengeélen való táncolással járó költözés után lettem sza.ul, de akkor még "csak" reflux-szal. A kemény idõszak kb. másfél éve van a szörnyû görcseimmel, most 6. hete pedig a Ciprinol óta, pluszba jött a hasmenés. (Érdekes, azóta viszont nincsenek görcseim-ki érti ezt).
Visszatérve : a mellékhatásokat eként igen is figyelem, olvasd el mit ír a Cip.-ra- álhártyás bélgyulladást is többek közt...
Szerkesztette: momo65 (2011-08-21 14:53)
Nincs jelen
#1930 2011-08-21 18:08
- Sa-ni
- Tag
Ne haragudj, bocsánatot kérek, nem így akartam, és töröltem. Nem akartalak megbántani, nem Te, hanem fogyókúra-mánia bosszant fel, az, hogy ez a nyomás a média részérõl olyan erõs, hogy sokan az egészségüket is kockára teszik. Aki ennek áldozatul esik, nem maga tehet róla, de ki kell jönni belõle, pláne hogy anélkül is van elég bajod. Én is tetszettem magamnak amikor szarabbul voltam 55 kilósan, de a látvány nem igazán kárpótolt a sok szenvedésért. :( De elképzelhetõ, hogy most elmegyek majd valahova mozogni, most már megtehetem. :)
Nem látom itt a kenyér összetételét, de szerintem ez is barna/korpás, mint minden élesztõmentes kenyér, és okozhatja a bajodat. Tönkölylisztben úgy tudom,nincs is fehér, és azt eleve tiltja a candida diéta.
Szerkesztette: Sa-ni (2011-08-21 18:11)
Nincs jelen
#1931 2011-08-22 08:19
- Szabóné
- Tag
Szia Momo!
Nagyon megértelek. Nehéz a betegség elején a helyzet. A sok hasmenés, meg a szél meg a diéta.
Viszont én jó ötletnek tartom, hogy eldöntöd bizonyos gyógyszereket nem veszel be. Ezt neked kell érezni. Én azt döntöttem el, hogy antibiotikumot nem fogok szedni.
Fogyás ne ijedj meg! A fogyás lehet attól, hogy a szervezeted még nem találta meg önmagát. Az enyém már megtalálta, de akkor sem vagyok 100 %-os és sosem leszek az. Ezt el kell fogadni. Viszont a diéta lényeg mint már sokan mondtuk az, hogy TE tudd mi a jó neked! Mitõl laksz jól, mi az amit midig ehetsz ha nagyon rosszul is vagy! (Pl.: nekem ilyen a tört krumpli) Valamint ha másképpen nem megy,akkor ha tudsz kérj tápszer javaslatot a gasztrós dokidtól, akkor nem fogsz fogyni. Egyébként kis aranyos dobozban van, senki nem mondja meg mit iszol.
Kitartást kívánok ez egy nehéz betegség, de lehet gyõzni ellene!
Anikó
Nincs jelen
#1932 2011-08-23 12:01
- Sa-ni
- Tag
Persze, hogy szelektálni kell a gyógyszerek közt, de részemrõl pl. rossz döntés lett volna, ha nem veszem be a Nystatint, csak mert rá van írva, hogy hasmenést okozhat. Ezért kell olyan orvost keresni, akiben megbízol, ez persze baromi nehéz...
Nincs jelen
#1933 2011-08-23 12:16
- Sa-ni
- Tag
Ajjaj most látom, hogy többen írtatok nekem priviket. Azonnal válaszolok! Ezer bocsánat, a "beteg email címemrõl" sokszor megfeledkezem, a valós énemtõl viszont ezt kényszeresen igyekszem elkülöníteni. Ha valaki ír nekem privit, esetleg szóljon itt a fórumban, hogy nézzem meg... Remélem megértitek, és bocs :(
Nincs jelen
#1934 2011-08-23 12:35
- Sa-ni
- Tag
Momo, olvasd el, amit írtam, fontos.
A lényeg, hogy a Jarvistól nem leszel zombi, nagyon biztatlak, hogy próbáld meg. Ha most elkezded, már egy, másfél hónap múlva jobban lehetsz.
Sajnos sok a tévhit a pszichiátriai gyógyszerekkel kapcsolatban - lezombító gyógyszereket szerintem csak a nagyon durva esetek kapnak. Gondoljatok bele, a kényszerképzetektõl szenvedõknek, skizofréneknek, dühöngõ õrülteknek stb. is kell adni valamit.
Amit egy sima IBS-re adnak, az nem kábít le, az semmiség, és nagyon kis adag. Egy példa: én 150 mg-os JArvist szedek naponta 1 szemet. (Ez a második legkisebb adag, a legkisebb 75-ös) A betegtájékoztatóból kiderül, súlyos pszichiátriai betegeknek 5-6-800 mg-okat is adnak.
Nincs jelen
#1935 2011-08-23 20:24
- pt
- Tag
Az én Dalsan-om amit szedek csak 20 mg-os. Kezdésnek lehet ez is elég és kevesebb talán a lehetséges mellékhatása. Egyre jobb... :)
Nincs jelen
#1936 2011-08-23 21:27
- momo65
- Tag
Sa-ni!
Köszi, válaszoltam Emilben:)
Drága gyerekek!
Akkor most melyiket irassam???? :))
Nincs jelen
#1937 2011-08-24 09:57
- pt
- Tag
Ezt majd úgy is az orvos dönti el :D
Nincs jelen
#1938 2011-08-24 13:44
- Sa-ni
- Tag
Azt amelyiket az orvos javasolja.
Nincs jelen
#1939 2011-08-25 20:14
- momo65
- Tag
Ok.Köszi, majd 14-én eldõl.
NAGYON érdekeset találtam, feltétlenül olvassátok el (3 oldal) :
http://www.informed.hu/betegsegek/beteg … _pageing=1
Nincs jelen
#1940 2011-08-26 10:53
- Sa-ni
- Tag
Anélkül, hogy szándékomban állna vitatni annak mindenre kiterjedõ hasznosságát, ha az ember lelkileg rendbe teszi magát - ez a cikk és az ilyenfajta "misztikus" gondolkodás, meg Thorwald Dethlefsen könyvei olyan meggyõzõnek hangzó, de valójában kétes spekulációk, mint a napilapok horoszkóp rovatai. Atkinson, Pszichológia, "Tanúsított érvényesség" c. fejezet - az a baj az ilyesmivel (horoszkóp, jóslás, stb.), hogy ha el akarjuk hinni, bele lehet magyarázni, hogy igazak. Azaz éppenséggel kotorászhatunk addig a jellemünkben, a jelenünkben vagy a múltunkban, amíg nem találunk egy, a leírásra rímelõ fejezetet.
Az orvosom által mondottakat hozzátéve, én ezt úgy értelmezem, hogy ha igaz is az összefüggés, akkor is üres kézzel állsz, mert ez "tudat alatt" mûködik, így nem tudod elhatározni, hogy ezentúl a szervezeted nem fog így és így reagálni. Ezért gyógyszereznek sok hasonló, megmagyarázhatatlannak tûnõ problémát, és jé, attól tényleg elmúlnak.
Én azóta tudok jobban foglalkozni a lelki dolgaimmal, azok rendbetételével, hogy nem zavarnak a testi tünetek. Most pl. már el tudnék járni pszichológushoz, ha akarnék és lenne rá pénzem. (És nem hordtam volna el a sok alternatív "gyógyászhoz"....) Maslow-piramis. Amíg nincs meg az alapvetõ testi komfortérzeted, addig igazából leszarod a magasabb szinteket. Bízom benne, hogy miután a gyógyszertõl lélegzethez jut az ember, kellõen tud a lelki dolgaival törõdni ahhoz, hogy 1-2 év elteltével meg lehessen próbálkozni a gyógyszer elhagyásával.
Egy pszichológus is ezzel kezdte régebben, hogy elõször is kell valami, ami gátat vet az életminõséget alapjában zavar testi tüneteknek (vagy legalábbis tûrhetõ szintre viszi le azokat), mert addig, amíg ez nem történik meg, úgyis ez telepszik rá az életemre, a gondolataimra, és érthetõ módon.
Szerkesztette: Sa-ni (2011-08-26 10:56)
Nincs jelen
#1941 2011-08-27 14:28
- pt
- Tag
Van még itt valaki aki rajtam kívül allergiás a parlagfûre?
Elkezdtem szedni a Telfast-omat a kezdõdõ parlagfû allergia miatt.
Még jobban vagyok mint eddig, már 99%-osnak érzem magam :D
Lehet az allergia ellenes gyógyszer is segít valamennyire?
Mindent eszek, a dinnyétõl a gyroson keresztül a legzsírosabb kajákon át.....és semmi probléma, járok, kelek, dolgozok :)
A tej az egyedüli ami nem megy, de nem is erõltetem.
Nincs jelen
#1942 2011-08-27 18:06
- momo65
- Tag
pt!
Nem vagyok, de nagyon pocsék lehet. Anyukám, meg egy pár kollégám nagyon szenved ilyenkor.
Ha átlépi valaki az osztrák határt, semmi baja. Képtelen vagyok megérteni, h. ezt M.o.-on miért nem lehet végre megoldani. Most olvastam, h. 40! milliárdba kerül az államnak az allergiások kezelése + amit Ti hagytok a patikában.
Nagyon örülök, h. ilyen jól vagy végre. :)
Én a Mezym Fortétól vagyok jobban, 8 hét után nem megy a hasam...ez jó is és nem is. Mert akkor tényleg a hasnyálmirigyem krepált be - már volt egy hasny.m. alúlmûködés leletem, de le se sz..ta a dokim. :(
Szerkesztette: momo65 (2011-08-27 18:33)
Nincs jelen
#1943 2011-08-27 20:14
- pt
- Tag
Lehet ez a cél, hogy sokat költsünk gyógyszerre. :( Sõt biztos.
Örülök, hogy jobban vagy. :)
Nincs jelen
#1944 2011-08-27 21:47
- momo65
- Tag
Igen, csak félek, hogy a hasnyálmiriggyel nagy gond van. :S
Kedden vérkép eredmény, majd okosabb leszek. Vagy nem. Máig nem értem miért nem törõdött ezzel senki. Most is csak megérzés alapján vettem Mezym-et....
Nincs jelen
#1945 2011-08-28 10:02
- Sa-ni
- Tag
De jó lenne, ha "csak" ez a bajod - írnak fel Kreont, azt' kész :D Hátrány: drága, elõny: ha tényleg ez a bajod, ez megoldás lesz.
Nincs jelen
#1946 2011-08-28 19:35
- momo65
- Tag
Köszi! :)
"De jó lenne"...de az elégtelenség mi a frászkunyhótól van (amikor 2- azaz kettõ éve nem ittam alkoholt, és régebben sem volt jellemzõ) ?
Begyulladva nincs, mert áll. az iszonyatosan fájdalmas. Nem találtam a neten, h. mitõl lehet elégtelenül mûködõ hasnyálmirigy...
Nincs jelen
#1947 2011-08-30 01:00
- Sa-ni
- Tag
Ez nem az alkoholtól van. Nem tudom, mitõl.
IBS mellett szokott lenni gyakran állítólag, nekem is volt, de mivel nem ez volt az egyetlen bajom, észre se vette a szervezetem az enzimeket. Pedig a fülemen jöttek ki a kreonok stb.
Az orvosok meg velem veszekedtek, h mért nem szedem, meg nem hitték el, hogy nem hat. Jaj szép emlékek...
Nincs jelen
#1948 2011-09-01 13:40
- Sa-ni
- Tag
Off
Vow Momo, ez te vagy? Tök jó kép :D
Nincs jelen
#1949 2011-09-02 19:55
- momo65
- Tag
Köszi!:)
A lányom fotós (is) -így könnyû...
Nincs jelen
#1950 2011-09-06 20:40
- pt
- Tag
Én olyan szintre jutottam, hogy kávézok, energia italozok minden gond nélkül :D Leírhatatlanul jó érzés :D Csak a Dalsan-t szedem reggelrõl, meg az allergia elleni telfast-ot, ami most elfogyott így váltottam claritinre.
Nincs jelen