#1951 2011-09-07 12:37

Sa-ni
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Épp akartam kérdezni, ki hogy van:)
Én is megvagyok, néha van puffadás, székrekedés, de az ezerszer elviselhetõbb az egész napos wc-zésnél, és kezelni is könnyebb. Jarvist szedek reggel, meg pajzsmirigyre Letroxot, meg este Pearls IC probit. És a diétát kevésbé veszem komolyan. Kenyeret vagy jó zsíros fûszeres pörköltet biztos nem bírnék megenni, szénsavasat se iszom, sütiket nagyon kívánnám, de egyelõre nem erõltetem - de egy sima fehérlisztes keksztõl vagy natúr gofritól semmi bajom nincs. Épp most ment a párom vásárolni, megkértem, hogy hozzon nekem laktózmentes túrórudit :D

Nincs jelen

#1952 2011-09-07 21:45

pt
Tag

Örülök neki Sa-ni, hogy te is jobban vagy. Remélem a többiek is helyrejönnek nemsokára, ha elkezdenek gyógyszert szedni.....

Nincs jelen

#1953 2011-09-10 11:29

momo65
Tag

Sziasztok!
  Nekem elmúlt a fosoá a Mezym-tõl, mindent eszem, iszom, tegnap még egy kupica pálinkát  is bevállaltam egy kertypartyon (2 éve nem mertem semmi alkoholt inni) -és semmi. :)
  Voltam a vérképert is - minden ok.
  De azért hfõn ellátogatok egy régi osztálytársamhoz aki pszichológus lett, és bevállalt. Szerdán pedig megyek a körzeti pszichiáterhez dilibogyóért, mert tudom, hogy ez csak átmeneti dolog.
Nagyon örülök, hogy jobban vagytok!! Olyan jó olvasni :D

Szerkesztette: momo65 (2011-09-10 11:31)

Nincs jelen

#1954 2011-09-10 13:32

Sa-ni
Tag

Hú de jó, de mondom hogy akkor nézesd meg a hasnyálmirigy funkciót, szerintem (nem fáj, csak inni + fújni kell)

Nincs jelen

#1955 2011-09-11 00:27

momo65
Tag

Már megnézték januárban, írtam is. Alulmûködik.
De korán örültem, mert ma görcsöltem. A diétát - ha könnyítve is-, de sajnos tartanom kell azért.

Nincs jelen

#1956 2011-09-11 21:12

Sa-ni
Tag

Aha, bocs, csak néha összekeverem az elõtörténeteket! Ha szedsz majd valami Jarvis-félét, egy-két diétahiba bele fog férni.

Nincs jelen

#1957 2011-09-12 05:18

momo65
Tag

Most már biztos, hogy idegi alapon van ez az egész szahar...
A lányomnak komoly afférja volt a kedvesével (olyan szakítás-féle), az egész vasárnapot végigbõgtük és persze, hogy a hasam úgy görcsöl, mint állat. És pesze, h. ma mentem volna a pszichológus o.társamhoz. Most ez is ugrott.
Már nagyon várom, h. szedni  kezdjem a dilibogyót...talán októberre jól leszek.
Ma megint otthagyok a patikában egy vagyont görcsoldóra..ecetera. ÚÚÚtálom ezt már.. Ennél bármi jobb.
Azért minden szép és jót Nektek a hétre!

Nincs jelen

#1958 2011-09-12 08:43

BLENDI
Tag

Sziasztok. Mivel már máshova nem tudok fordulni arra gondoltam hátha van itt valaki aki tud segíteni. Kb. 5 éve jelentkeztek a baloldali borda alatti fájások Röntgen, gyógyszer, elmúlt. Majd visszajöttek a fájások, puffadás, böfögés, szorítás. Orvosok, vastagbél tükrözés, hála istennek elváltozás nincs, gyógyszerek. Savam nincs, böfögés nincs, viszont egyre sürûben, érdekes, hogy két naponta fáj a bal oldalon a bordák alatt, és most már inkább az oldalamnál. Annyira, hogy le kell hogy feküdjek mert akkor enyhül. Magánorvos 1. Irt fel olyan gyógyszert hogy rosszul lettem tõlle, úgy hogy azt abbahagytam. Magánorvos 2. panasz elmondva, irt fel savlekötõt, ami ugye nem használ. A széklet kicsit nehezen indul de normális. kipróbáltam természetgyógyászt, semmi.Szedek probiosan-t, eszek lenmagot,iszok köményteát, napi 2 liter teát. De  helyzet változatlan. Mit tudtok még tanácsolni. Tudtok-e valami jó orvost, vagy hova forduljak mit tegyek. A lelet szerint IBS-em van.

Nincs jelen

#1959 2011-09-12 09:08

pt
Tag

Hát szerintem egyenlõre állj le a probiosan-ról meg a teákról, ha nem érnek semmit. Várj egy hetet, hogy milyenek a tünetek, enyhülnek vagy erõsödnek esetleg megszûnnek.....

Van, hogy nekem is érzékeny volt ott, de rendszerint csak akkor ha olyat ettem amit nem visel el a belem és tol ki magából.....

Diétázni próbáltál? Tejtermékek elhagyása elsõre, magos dolgok  elhagyása, puffasztó ételek elhagyása, mint a borsó, bab, és az erõs csípõs vagy fûszeres ételek elhagyása....

Ezek lehet segítenek....

Itt leginkább hasmenéses IBS van mindenkinek, gázosodással.......

Nincs jelen

#1960 2011-09-12 09:12

pt
Tag

MOMO!

Minél elõbb juss el a dokihoz, ha egy zsák gyógyszerrel vagy ha 2 napja étlen-szomjan vagy akkor is.
A gyógyszertõl jobb lesz.

Én úgy vettem észre az elsõ hónap után jelentõsen enyhült a rosszullét, emésztés, a 2 hónaptól majdnem megszûnt a 3 hónap után teljesen jól vagyok.

Nincs jelen

#1961 2011-09-12 09:27

Sa-ni
Tag

Momo, én is egyet értek, a pszichológus várhat, de a "dilibogyót" minél hamarabb írasd fel a pszichiáterrel/neurológussal. Onnan is még egy hónap, amíg hat! Minél hamarabb elkezded, annál jobb.
Blendi, én sem tudom :( Remélem, lesz valaki, akinek van ötlete, a többségnek itt székletproblémái vannak. Diétával kísérletezgess. Keress fel esetleg egy dietetikust.

Nincs jelen

#1962 2011-09-12 17:27

momo65
Tag

Blendi!
Hasmyálmirigy funkciós vizsgálatot kérj sürgõsen, mellé laktóz intolerancia vizsg. sem ártana, és kontaminált bél vizsgálat is.  Vagy ezek megvoltak?
Vérképed?

Megyek szerdán iratni, csak nem tudom vezethetek e vele, mert nekem muszáj minden nap össz.32 km-t.
Ezt nagyon fontos lenne tudnom.
Múltkor a Jarvis mellé Rivotrilt is felírt, hát az együtt kiütne, az biztos....Most napi 2 mg Rivót szedek.

Szerkesztette: momo65 (2011-09-12 17:38)

Nincs jelen

#1963 2011-09-12 19:56

BLENDI
Tag

Momo 65. Kösz a válaszod, de ezeket a szakorvosnak nem kellene tudnia ? Meghát doktort keresek

Nincs jelen

#1964 2011-09-12 20:00

pt
Tag

MOMO!

Én napi 100 de általában több km-t vezetek a Dalsannal. Az elsõ 3 nap volt fejbevágós a többi elmegy. Már nem igazán veszem észre, csak ha leülök vagy lefekszem és nincs a figyelmem központjában semmi, tehát ha nincs dolgom. Amíg valami lefoglal, így akár a vezetés is, addig nem vagyok álmos, bágyadt.

Nincs jelen

#1965 2011-09-13 10:18

Sa-ni
Tag

A Jarvis-szal nyugodtan lehet vezetni, nem nyugtató, nem vág fejbe (elsõ nap se okozott ilyesmit) Azért adják mellé külön a nyugtatót, szükség esetére. Azt nyilván vezetés elõtt nem veszed be.

Nincs jelen

#1966 2011-09-13 13:56

barakka
Tag

Momo, le tudnád pontosan írni, hogy a hasnyálmirigy funkciót, illetve kontaminált bvsz-t hogyan nézték meg nálad?
Nálam ilyen kilégzéses tesztek voltak (hasnyálra keményítõ terhelés, másikra laktulóz teszt talán), mindkettõ kimutatott valamit, de erre a doki azt mondta, hogy ezek a tesztek nem annyira megbízhatóak, és nem is nagyon foglalkozott a dologgal. Annyi, hogy egy hetes normix kúrát végigcsináltam zéró eredménnyel. Nálad hogy volt? Neked is vannak vékonybél környékén, netán gyomor alatt fájdalmaid?

Nincs jelen

#1967 2011-09-13 20:32

momo65
Tag

Barakka!

Nekem a fenti három volt, meg még azt hiszem glutén-teszt.
Hát én meg nem mondom, h. melyik melyik, de kettõ v. három vérvételes volt, egy volt kilégzéses, és volt egy hasi CT-m is.
Igen kaptam Normix-ot , nem ért semmit nekem sem. Most a Mezym segít valamelyest, de Sa-ni - nál van a pont azt hiszem, ( a bemutatkozó soraiban).
Nekem alapvetõen a hasi görcsök mérgezik az életemet kb. 2 éve, egy idei nyári antibió után ment a hasam, kb. 8 hétig :(.
Ezek a görcsök régebben csak a szigmabelet érintették, azért tükröztek olyan sokszor (kiderült, h. pici divertikulumok vannak), de az utóbbi években konkrétan vékonybél görcseim vannak, de olyan erõvel, hogy egy év alatt kb. 2 hónapot voltam részletekben betegállományban.
Azóta gyakorlatilag görcsoldókon, fájdalomcsillapítón és nyugtatón élek. Ill. csak így tudok dolgozni. Ez a tapasztalataim szerint szorosan összefügg a táplálkozásommal de leginkább az idegállapotommal.
Jah és nagyon hullik a hajam,iszonyat viszket a hátam.... gondolom, a vékonybél sérülhetett, és elégtelen a vitamin felszívódás.
Nálam a  Candida albicans jelen van, az utolsó kettõ székletmintámban, és az egy évvel ezelöttiben is ott volt + a kontaminált bél + szorongó, depresszív alkat vagyok.
Tehát nekem is a lehetséges megoldás ott van Sa-ni soraiban.
Hacsak ki nem derül valami más is, de nem hiszem. Én most szakítottam az öt éves gasztródokis kapcsolatommal :), és 30-án megyek az új dokihoz.

Szerkesztette: momo65 (2011-09-13 20:35)

Nincs jelen

#1968 2011-09-13 20:40

momo65
Tag

Köszi Pt, Sa-ni!
Holnap megkapom, azt hiszem a Jarvis recepicét.
Sa-ni! Neked nem volt az elsõ pár nap sem gázos? (tudtál vezetni - v. tudtál volna?)...asszem csak 7végén fogok bele :)
Pt! Te kaptál mellé nyugtatót?

Nincs jelen

#1969 2011-09-13 21:49

pt
Tag

Nem szedek mellé mást. Elég ez is. Vészesetre coderit van a zsebembe, de nem igazán kell most már a 3 hónapban. Claritint szedek most a parlagfû ellen.

Nincs jelen

#1970 2011-09-16 18:05

Sa-ni
Tag

Mondom, hogy nem lett tõle semmi komoly bajom, szedjed nyugodtan! Az elsõ napokban rosszabb alvást és rosszabb étvágyat okozott, de ez elmúlt.

Nincs jelen

#1971 2011-09-20 15:18

pozí
Tag

Hello mindenki!

Sajnos megint itt vagyok (tudjatok hogy ertem).. Ugyanis elkezdtem dolgozni kulfoldon, minden nap szedtem egy coderitet, ami nagyon is jo volt, de 3-4 het utan ugy nez ki elege lett a szervezetemnek belole, hozzaszokott, es mar nem akar hatni. Most lealltam vele egy hete, visszajott minden azonnal, a gyomrom meg jobban is faj mint elotte, sokat gorcsol, es nagyon rossz.

Kiprobaltam az itt recept nelkul kaphato Buscopan Ibs relief-et, de igazabol nem sokat segit. Elvileg ez egy gorcsoldo, de mellette is faj a gyomrom. Most megint az immodiumot kell hasznalnom, hogy egyaltalan be tudjak menni dolgozni..

Szoval elegge kivagyok, mar kezdtem hozzaszokni hogy normalisan elek, kirandulgatok, es most megint ez a sz@rsag tesz tonkre mindent.

Codeine-el ugy vagyok, hogy majd akkor veszem elo csak a jovoben, ha muszaj valahova eljutnom, vagy ha nagyon szukseges, remelem egy kis ido utan megint hatni fog valamennyire. Nem akarom novelni az adagot, nem latom ertelmet, kb. 1 honap mulva ugyanitt tartanek es megint emelnem kene.

Olvastam hogy tobbeknek hasznalt itt a Jarvis nevu bogyo, tudna nekem valaki meselni errol egy picit, ha nem tul nagy keres?

Hogy mennyi ido alatt kezdett el hatni, pontosan mit lehet tole varni, mi van benne, stb..
Egyelore itt kint nem talaltam egyebkent a patikaban es netem sem, de ha lenne valami hasonlo, akkor fel tudnam iratni talan itt is.

Elore is koszonom a segitseget!

Nincs jelen

#1972 2011-09-20 15:25

pozí
Tag

Vegigolvastam egy regebbi kommentemet amiben jelentettem milyen jol vagyok..hat majdnem elsirtam magam :)

Kene valami csodabogyo..

Nincs jelen

#1973 2011-09-20 20:23

pt
Tag

Én Dalsan-t szedek Sa-ni pedig Jarvis-t. Receptes mindkettõ. Pszicho doki írja fel. 1 hónap után kezded érezni a hatást,a 2 hónapban már rosszcsontkodsz rég nem evett kajákkal, a 3. hónapban már nagy bizalommal kelsz jársz. Nálam így mûködött, coderit a zsebben azért vészesetre. Így elvagyok.

Kezd el minél elõbb szedni, más SSRI gyógyszer is jó lehet  :D

Nincs jelen

#1974 2011-09-21 00:29

pozí
Tag

Koszi Pt.! Megprobalok itt kint is szerezni valami hasonlot, ezek sajnos nincsenek..

Azert koszi!:)

Nincs jelen

#1975 2011-09-22 13:19

Sa-ni
Tag

Pozí szerintem menj el egy ottani neurológushoz vagy pszichiáterhez, esetleg magánrendelésen, biztos ír ki neked (bár nem tudom, mennyiért...) Nem tudom, melyik országban vagy, de tõlünk nyugatabbra sokkal elõrébb is járnak az ibs kezelésében, én akár egy ottani gasztroenterológust is megpróbálnék, ha már ott vagyok.

Amúgy így se maga a tökély, a korábbi életét az ember nem kapja vissza 100 %/-osan (de fogjam be, mert így azért lehet élni, dolgozni és nem csak vegetálni) Múlt héten vagy fél év teljes remeteélet után lementünk barátokkal iszogatni, jól éreztem magam, elszaladt a ló, berúgtam (tudom, szégyelljem magam :( ) , aztán napokig megint szar volt. Régen meg mit nekem, volt, hogy hetente több ilyet is megcsináltam, megúsztam kis gyomorfájással. Úgyhogy asszem a buliknak tényleg lõttek, inkább a szexet próbálom normalizálni - van egy 5-10 százaléknyi ember, akiknek a libidója illetve orgazmuskészsége nem örül a jarvis-féle gyógyszereknek, hát nem beleestem e kis peches csapatba. :S  Valamit valamiért, ugyebár. (Ne aggódjatok, Pt pl.azt mondta, neki semmi baja e téren. Az orvos is azt mondta, keveseknél jön ki ez a remek mellékhatás) Nem vagyok egy halvérû ember, ráadásul szerelmes is vagyok és imádom a párom minden porcikáját, DE még így is azt mondom, hogy nem cserélném vissza a jelenlegi életemet a korábbi tünetekre.

Szerkesztette: Sa-ni (2011-09-22 13:22)

Nincs jelen

#1976 2011-09-22 14:29

pozí
Tag

Koszonom a valaszokat, mindenkeppen el fogok menni egy itteni orvoshoz, hatha tud mondani valami okosat!

Egyelore megint az immodiummal "tulelek", addig is amig nincs jobb megoldas.

Sa-ni, orulok, hogy jobban vagy!:)

Szep napot nektek!

Nincs jelen

#1977 2011-09-22 16:39

Sa-ni
Tag

Hát, a gyógyszer mellett is nagyon-nagyon szigorúan kell diétázni. Csak az a baj, hogy ha az ember jobban van, enni is jobban akar - de nem szabad ennek bedõlni. Meg egyszer se érdemes "bûnözni", mert akkor az ember rájön, hogy hú ez milyen finom, és az egybõl sok lesz.... És az is becsapós, hogy egy szelet süti után nem lesz bajod - na de ha hetekig nem diétázol rendesen, akkor már lesz.
Szerintem nekem jön vissza a candida, mert én is édességeztem, fehérliszteztem......... :S

Nincs jelen

#1978 2011-10-01 19:08

Szabóné
Tag

Sziasztok!

Egy eléggé nehéz idõszakon vagyok túl a munkahelyemen. Semmi bajom sincsen. Bár lelkileg nem igen vagyok jól mostanába, de a gyomrom birja. Itt a válasz arra, hogy ez nem egy pszihés betegség!

Persze folymatosan tartom a diétát amit a dietetikus nekem alakított ki és iszom a tápszert. Szerintem továbbra is a diéta a fontos.

Látom Sa-ni Te is jobban vagy a diétával! Momo65 mi van veled? Pozi túlélsz? Pt segít a bogyó, vagy diétázol is mellette?

Mindnekinek tünetmentességet kívánok!

Nincs jelen

#1979 2011-10-03 08:55

pt
Tag

Nekem  a Dalsan segít rengeteget. A induláskori pánik elmúlt és egyébként sem törnek rám szélgörcsök sem. Ha menni kell is wc-re az sem vészes, nem az a rohanós fajta. Diéta annyiban merül ki nálam, hogy a tejes dolgokat kerülöm, ebben a csokik is benne vannak és minden ami tej termék. Ezen kívül mindent megeszek jóformán, persze van még kivétel a például a magok, de sokkal kevésbé vagyok érzékeny bármire is mint elõtte. Itthon, a munkahelyemen  nagyon jól elvagyok így. Akkor szokott lenni egy kis pánik még ha több 100 km-re megyek autóval, de ilyenkor bedobok egy fél szem coderitet és kibírom vele a napot szépen. Mondhatni jól vagyok.

Nincs jelen

#1980 2011-10-09 11:14

momo65
Tag

Sziasztok!

Voltam dilidokinál, aki Cipralex-et írt, kb. 3 hete szedem. Persze titokban, mert a férjem kiakadna, annyira nem támogatja...
   Látványos a változás, visszatért az életkedvem, bár a pocakom még mindíg nem teljesen ok.
   Most szept. 30-án voltam az új gasztrós dokinõnél, aki elmondta, hogy az IBS-emen  kívûl a kontaminált vékonybél szindróma( a vékonybélben túlszaporodott a vastagbélbõl visszaáramló-nem oda való bacik) okozhatják a hasmenést és a gázosodást. A vérképem teljesen rendben, bár a fejtetõmön, és bal oldalt már alig van hajam (gondolom a felszívódási zavar miatt).
A dokinõ Klion-t adott, persze eszem ágában sincs beszedni (antibió), nem akarok visszaesni, és azt mondta, hogy utána bombázzam magam probiotikumokkal.
   Azt hiszem, õ sem az én emberem, mert hadarva kellett elmondani mindent, és csak 1/4 órája volt rám, dehát kell egy kórházi háttérrel rendelkezõ orvos, akihez mehetek, ha nagy a baj...majd meglátom. Egyébként beszedtem a Mycosyt gombaölõt, utána egy hónapig egész jó volt, de aztán visszaestem :(
Újabb széklet vizsgálatra fogok menni, hogy lássam, mi a tényállás. Marhára unom a betegségem - meg gondolom a környezetem is, de nem adom fel, akkor sem, ha még évekig tart..:) Legalább most már nem sírok majd minden nap, nem vagyok egyáltalán kiborulva, csak türelmesen teszem a dolgom.
A laktózmentes étkezés bevált, már találtam l.mentes tejfölt is, olyan jó, hogy már azt is ehetek :)
  Ja, és csoportos pszichoterápiára is járok, nagyon jót tesz, bár még csak háromszor voltam.

Itt tartok most. Folyt köv.....
Mindenkinek jobbulást, szép napokat!

Nincs jelen

#1981 2011-10-10 09:18

orsika
Tag

Momo, én sokszor szedtem Kliont, nekem hasznos volt, kikerütem vele a szteroidot, jobban lettem tõle. Próbálj bélbetegek számára készített vitamint enni, plusz probiotikumot. Nekem segített a gyógyszeres kezelések utáni hajhiány pótlásában.

Nincs jelen

#1982 2011-10-10 15:56

Sa-ni
Tag

Momo, a pszichobogyó bõ egy hónap után fejti ki teljes hatását, szedjed csak (ha ez nem válik be a hasadra, a Jarvisnak adj majd még egy esélyt, nekem az a hangulatomra nem hatott de a lényeg hogy az ibs tüneteire drámai javulást hozott)
Kliont én is szedtem többször is, engem speciel nem javított, de bajom pluszban nem lett tõle, szerintem próbáld meg. Ezt arra adják, hogy a vékonybélben kinyírja a túlszaporodott bacikat (bár az lett volna szabályos, ha elõtte elküld fújásra...)
Magánban kellett hadarni? Az elég baj!
Ha a gombaölõ jót tett, akkor a diétád összeállításánál nézned kéne az ibs mellett a candidát is. (Igen, tudom, hogy nem sok minden marad, mert a két diáta majdnem ellentétes -e z van!) Pl. a tejföl pont hogy nagyon nem jó (a laktózmentes sem)

Nincs jelen

#1983 2011-10-10 19:40

Sa-ni
Tag

Még valami: nekem végül egy olyan orvos vált be, aki itteni viszonylatban nem a "nagy nevek", a sztárolt orvosok közé tartozik, sõt, hallottam róla rosszat is (!), és elõször annak idején nekem se volt szimpatikus. Aztán végül újra nála kötöttem ki, és mégiscsak õ bánt velem a legnormálisabban (és a dietetikussal együtt segített megfejteni a dolgokat) Szóval nem biztos, hogy mindig a sztárolt (így roppant elfoglalt!) orvos a legjobb!!! A mi helyzetünkben pláne fontos, hogy türelmes, figyelmes orvos legyen. (volt olyan, aki a lapomra a tök ellenkezõjét írta annak, amit mondtam)

És még azt tanácsolom, hogy - mivel itt sajnos sok éve szenvedõ emberek vannak - ha új orvoshoz mentek, készítsetek (gépen, kinyomtatva) egy világos, áttekinthetõ kivonatot az elõtörténetbõl.
Vázlatszerûen, hogy pl. 2003 május - ...... tünetek megjelenése, kezelési próbálkozás .........
Ez max. 2-3 oldal legyen, szépen megszerkesztett, áttekinthetõ, rajta a neved, nemed, magasság, súly, anamnesis (korábbi betegségek, mûtétek) aztán idõpontok - a tünetek megjelenése/súlyosbodása - kezelési, diétás próbálkozások + vizsgálatok dátummal + azok eredménye szó szerint odamásolva idézõjelben!

A végén lehet külön lista a kipróbált, de be nem vált gyógyszerekrõl.

Ugyanis amikor meglátták az én kötegnyi leletemet, volt, aki már amiatt nem szívesen állt szóba velem. Így meg odaadod a vázlatot, és amelyik vizsgálat érdekli, azt a papírt esetleg az orvos elkéri (minden legyen nálad, számodra átláthatóan, hogy egy másodperc alatt ki tudd emelni)

A több éves papírkupacodat nem lesz orvos, aki neked (pláne ugye hülye ibs-esnek, aki amúgy is miért nem megy a francba...) kibogozza, de ha megcsinálod, amit tanácsoltam, már egy összegzett vázlatot tudsz mutatni (és azt is tapasztaltam, hogy olvasva jobban felfogják, mint amit te szóban mondasz - arra sokszor oda se figyel!) Esetemben az orvosok ennek az összegzésnek megörültek, értékelték. (és nem tudálékosságnak vették)

Nincs jelen

#1984 2011-10-10 20:30

pt
Tag

Én valamelyik nap vettem be probiotikumot.....bakker elég rosszul lettem tõle...asszem hanyagolom.

Nincs jelen

#1985 2011-10-10 20:40

Sa-ni
Tag

Bizti h attól? Melyik volt az?

Nincs jelen

#1986 2011-10-10 20:43

momo65
Tag

Orsika!
Mi az a "bélbetegeknek való vitamin"?

Sa-ni!
Nem magán doki, a Máv-ban van, de tényleg 1 hónap, mire újra fogad :(
Most eléggé el vagyok kenõdve, mert folyamatosan (4-5naponta) hasfogót kell ennem, hogy ne kluttyogjak. Most is épp ez van, mert az itthoni filteres kávéval bûnöztem, v. a Mycosyst-tõl van? Nem tudom. Azt hittem, lassan elérve az egy hónapot, akkorra már kutya bajom sem lesz :(
Lehet, hogy a dilibogyó nem használ a hasmarsra, de a nyugis lelkem, azért sokat számít. Valóban lehet, hogy a Jarvis lesz jó, bár a dilidokinõ szerint nekem az már nem elég, azért írt "erõsebbet". A Rivotrilt még mindíg kell szednem mellé, én 2x 1/2- et szedek.
Annyira félek, hogy visszajön az egész fosoá...talán ha hasfogót nem szednék, már meg is történt volna.
Köszi az "összefoglaló" tanácsot, megfogadom, nem egy nagy dolog azt hiszem.

Nincs jelen

#1987 2011-10-10 20:46

momo65
Tag

Más:

Voltam fújkálós vizsgálaton, még januárban, akkor mutatták ki a kont. v.bél szindrómát.
Ha valóban ez a dög betegség a bûnös, akkor már egész éltemben Klion-t kell szednem?????

Szerkesztette: momo65 (2011-10-10 21:43)

Nincs jelen

#1988 2011-10-11 10:30

pt
Tag

Sa-ni!

Highland Bioflora volt és gyanítom, hogy ez a ludas mert nem volt bajom mostanában. Ezt meg bevéve elég szarul lettem. Gyanítom, hogy a benne lévõ "FOS"   :D     vagyis utánaolvasva gyümölcscukor volt a ludas ami segíti beépülni a probiotikumokat. Na mindegy, most ezt elfelejtem örökre, megy a kukába úgy néz ki.

Momo!

Te próbáltad már a coderit-N-t? Jól fogja a hasat.
A kávéporokkal az a gond, hogy sokba tesznek tejport. A 3 in 1 -es változatok meghajtanak engem is, viszont a jó öreg kotyogóssal lefõzött kávé sima cukorral nem árt meg, ha ritkán iszom is egyet-egyet.

Nincs jelen

#1989 2011-10-11 15:32

Sa-ni
Tag

Igen-igen, pontosan! Az SCD-könyv külön kiemeli, hogy a frukto-oligo-sacharid nem szerencsés választás, figyelni kell a probiotikum összetételét.
Kávéról hasonló a véleményem, bár a sima kotyogósból is megárt sajnos a sok! (Rennie-vel ellensúlyozom, de nem mindig sikerül és van, hogy lejjebb csinál majrét)

Momo, nem kell "egész életedben" Kliont szedni, a Kliont kúraszerûen adják. Az viszont elõfordulhat, hogy ismételni kell a kúrát. De ne kenõdj el, ha a kontaminált vékonybélszindróma okozza, örülj neki, mert azt könnyen kezelik, és ha tényleg az a bûnös, a Klion vagy más, célzott gyógyszer javítani fog.

Csak hát az a gáz, hogy a kontaminált vékonybélszindróma (meg a candida, meg a hasnyálmirigy-zavar) sokszor nem önállóan szokott lenni, hanem mintegy "mellékesen" megjelenik az ibs mellett.

Nincs jelen

#1990 2011-10-11 15:34

Sa-ni
Tag

Amúgy meg érdekes, mert nekem meg azt mondta valaki eü-ben dolgozó, hogy a Jarvis pont hogy erõsebb a szokásosan adott antidepiknél.

Nincs jelen

#1991 2011-10-12 20:01

Flavio
Tag

Szia momo65!

Kíváncsi lennék, hogy a kontaminált vékonybél szindróma dolog nálad hogyan alakult? Illetve ha januárban mutatták ki ezt, akkor gondolom már több gyógyszeres kezelésen is túl vagy.
Segítenél, ha megírnád, hogy a Klion segített esetleg?
Azért érdekel mert a frissen elvégzett vizsgálatok alapján nekem is erre gyanakszik az orvosom, csupán a tüneteim elég furák, emiatt nem lehet egyértelmûen még kimondani.
üdv.

Nincs jelen

#1992 2011-10-13 12:29

Sa-ni
Tag

Flavio te még mindig rosszul vagy? :( (Ha eltûnik valaki a fórumról, én mindig abban reménykedem, hogy azért, mert jobban lett!)
A kontaminált vbsz-ról még annyit, hogy az is a szénhidrátmegvonásra javul ( a gyógyszer mellett) . Amikor nekem volt, "szénhidrátszegény diétát" írtak elõ. De aztán azt egyeztesd az allergiáiddal, a candidával meg az ibs-sel stb. kinek mi van. 
Rohadt egy dolog ez, mert az energiát meg mi adja, a szénhidrát :S

Nincs jelen

#1993 2011-10-13 16:47

Flavio
Tag

Szia Sa-ni!
Sajnos Igen, még mindig semmi konkrétum és ez a legrosszabb az egészben. Nem tûntem el, de olyan szinten bele vagyok már habarodva ebbe az egészbe, hogy már nem tudom kinek és mit hidjek el....

Most éppen a kontaminált vékonybél szindrómával kapcsolatosan nyomozok, ez a legújabb gyanú:)
Nálad remélem jó irányba alakultak a dolgok!?

Nincs jelen

#1994 2011-10-14 10:30

Sa-ni
Tag

Igen én azóta vagyok olyan 90%-os, hogy elkezdtem candidára diétázni, egyeztetve az ibs-diétával (azaz reggelire tojás, esetleg kis nem gombás érlelésû laktózmenets sajt, laktózmentes joghurt, kávé, 1-2 zabpehelylisztbõl készült pogi, ebédre diétás húsleves, natúr sült hús, párolt tök, vacsorára pogi, vagy zabpehelylisztbõl sütött palacsinta almával, édesítõvel) Ezeken kívül mást nem is nagyon eszem, ettõl lettem olyan 50%-os, (Egy gazstrós orvos és egy dietetikus segített ezt összehozni)
Aztán elmentem egy neurológushoz és a következõ 40 %-os közeledést a 100-hoz a Jarvisnak köszönhetem. Szóval úgy május óta van jelentõs fordulat.

Nincs jelen

#1995 2011-10-14 16:35

andifeher
Tag

Sziasztok!

Ha valakit érdekel 2 vesz hármat kap akció van:http://vitaminkosar.hu/webshop/18,ibs-florea-akcio-%282-db-helyett-3-db%29.html

Nincs jelen

#1996 2011-10-14 19:12

orsika
Tag

Sziasztok! Sa-ni, ha esetleg van rá mód, néhány napi menüdet írd le légy szí! Topic: Étrend,avagy... Hátha elleshetnénk néhány hasznos tippet! Köszi szépen! Illetve bíztatnám a többi fórumozót is,persze csak, ha van kedvetek!

Nincs jelen

#1997 2011-10-16 04:50

momo65
Tag

Flavio!

Sajnos nekem a Klion nem jött be, olyan szélvihart, zubogást és hasmenést csinált, hogy rég nem voltam ilyen pocsékul. Ezt gyanítottam én, és ezért idõzítettem 7végére, ma már be sem szedem. :(
Megint egy bogyó, ami nekem nem fekszik, ez is kipipálva. De Te azért próbáld ki, annyit megér, van, akinek meg használt.
Még januárban kaptam rá Normix-ot, oda se bagózott rá a pocakom,  se jó se rossz nem volt tõle. Még nyáron szintén beszedtem belõle egy dobozzal, akkor sem lett tõle jobb. Lehet, hogy nyár óta még jobban felülkerekedtek a gombáim, és ezek a kis dögök, most örömtáncot járnak odabent. Már tényleg nem tudom mit csináljak. Hála a Cipralexnek, most már nem bõgök minden nap, csak konstatálom, h. megint s.o.s. széklet vizsgálat kellene.
Holnaptól pedig ezerrel candida diéta.

De azért kellõképp tele van a t..öm már magammal két év után...de nagyon. Bárcsak belém lehetne látni, hogy mi is zajlik odabent.
Nekem azért a legnagyobb gondot nem is a hasgondjaim elviselése okozza, hanem, hogy muszáj helyt állnom a melóhelyemen,  már nem maradhatok itthon egy napot sem, ha kell 4kézláb is be kell mennem...

Neked mik a tüneteid és mióta?

Szerkesztette: momo65 (2011-10-16 05:15)

Nincs jelen

#1998 2011-10-16 05:08

momo65
Tag

Sa-ni!

Megkérlek én is, hogy írd le, mit ehetsz, és mit nem (mondjuk a tojástól én még egészségesen is rosszul voltam).  Úgysem találok olyan dietetikust, aki a 3 betegségemre ( de legalább az IBS-re és a candidára ) ki tudna találni egy étrendet.

Elõre is köszi szépen.

Szerkesztette: momo65 (2011-10-16 05:09)

Nincs jelen

#1999 2011-10-16 15:03

Flavio
Tag

momo65!

Köszönöm a választ!
Sajnálom, hogy te is ilyen szörnyû állapotban tengeted napjaidat.
Amit leírtál a munkahelyeddel kapcsolatosan, teljesen ugyanaz mint nálam. Én is egy az egyben hasonló problémákkal küzdök.
Nálam sajnos már több mint 7 éve tart ez az állapot és érthetõ módon ez az állapot már pszichésen is kezd egyre nehezebb és elviselhetõbb lenni. Az örökös kérdéssel fekszem és kelek: "mi lehet a pontos diagnózis és meddig kell várni még? Nem-e lesz túl késõ mire kiderül, vagy lehet már most is az....."

Ami a tüneteimet illeti eléggé összetett a dolog! Megpróbálom leírni röviden a lényeget.
Elsõ évben anno csak 1-2 havonta jelentkezett az alhasi tompa fájdalom, zsírfényû, nem teljesen normális állagú széklettel.
Ez így ment 2-3 évig, utána kezdtem egy re gyengébbnek, levertebbnek, fáradékonynak érzeni magamat.
4ik évben elõjöttek az éjszakai izzadások, hõemelkedések és hirtelen felugró láz mely nem volt kezelhetõ semmilyen antibiotikummal.
2 éve a fájdalom az hasamban (jobb oldalon, öv magasságban, vakbél környékén, egy pontos helyen behatárolható helyen, melyet újjal is meg tudok mutatni), amit állandósult sajnos, éjjel nem tudok pihenni a fájdalomtól, egyfolytában érzem, néha lüktetõ érzésekkel. Úgy sikerül kicsit pihenni, ha a jobb lábamat felhúzom. Nappal is ugyanez az állandó hol tompa hol erõsebb fájdalom azon a ponton, társulva hozzá az állandó 37,3 -37,5 hõemelkedés, izzadás, szédülékenység. Égnek és könnyeznek a szemeim, székletem az mindig híg, zsírfényû, (napi 1-2x). Mindegy milyen diétát tartok, már több ízben próbálkoztam minden félével de nem vált be semmi, a tüneteim maradtak.
Érdekességképpen megemlítem, hogy az elmúlt évek alatt ahány helyen jártam, mindenhol más diagnózist kaptam.
Voltam már IBS, Crohn, Reflux, Meckel divertikulum, Laktózérzékeny, ételérzékeny, lisztérzékeny, giardia gyanús de egyértelmûen semmit sem tudtak megerõsíteni.
Sõt, eddig 3 laktózérzékenységi tesztet végeztem melynek eredményei teljesen eltérõek, 1 pozitív, 1 negatív, 1 közepes, pontosan nem kiértékelhetõ! Szóval ez is érdekes!!!!
Ételintolerancia 2x, egymásnak teljesen ellentmondó eredményekkel. Laktulóz intolerancia 1x pozítív.
Egyéb vizsgálatokkal, mint pl: gyomortükrõzések 4x, vastagbél tükrõzések 3x, vékonybél CT 3x, hasi ultrahangok rengetegszer, már nem is tudom hányszor, mind mind lényegében negatív eredménnyel.
Természetesen minden létezõ más szervi vizsgálatot is elvégeztem, a neurológia, tüdõ, szív, ér, szem, vese, urológia, stb....., mind negatív!

Egyszóval, úgy néz ki ez egy rejtélyes valami, amit nem lehet kimutatni, megfogni......!!!
Itt tartok, teljesen tanácstalanul és érthetetlenül.
Remélem tudtam segíteni. Ha esetleg valami hasonlóságot vélsz felfedezni a tüneteimben, kérlek írd meg, hátha van valami apróság amivel okosabb lehetek.
Gyógyulást kívánok!

Nincs jelen

#2000 2011-10-16 15:32

Flavio
Tag

momo65!

Pár lényeges dolog ami kimaradt a tüneteim felsorolásánál:

Feszült, puffadt has és hihetetlen mennyiségû bélgáz képzõdés, nyikorgó, korrogó, bélhangok, (ugyanarról a helyrõl, amit az ujjam ráhelyezésével pontosan érzem, ahogy mozog a belem).

Azon a ponton, ahol a fájdalmat érzem a hasam jobban ki van dudorodva mint a másik oldalon, pontosabban a jobb oldalon, a vakbél környékén(lehet kissé fölötte) a hasam kb, 1 cm-el jobban ki van dudorodva.
Amit még megfigyeltem, hogy éhgyomor esetén erõsebb a fájdalom, majd ha valamit eszem akkor kissé enyhül de ezután kezdõdnek a korrogó, ropogó hangok. Székletürítés és bélgázok távozása után kissé enyhébb a fájdalom.

üdv.

Nincs jelen

IBDoktor

Láb