#5251 2011-09-24 21:34
- kockásfülû
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Gyógyszerek, kiegészítõk
köszönöm szépen ! igen nekem is ez volt a kedvenc mesém :) s gyûjtõ is vagyok :)
remélem valamelyest majd enyhítenek s segítenek ezek a gyogyók!
Nincs jelen
#5252 2011-09-24 21:39
- kockásfülû
- Tag
s az algoflexel mi a helyzet? szabad?
Nincs jelen
#5253 2011-09-25 07:50
- marcsi0727
- Tag
passz; szerintem nem
Nincs jelen
#5254 2011-09-25 08:48
- mercy70
- Tag
Kockásfülû,nem alacsony a vérnyomásod?Nekem akkor vannak ilyen gondjaim.1 Algopiryn 5 perc alatt helyre rak.
Nincs jelen
#5255 2011-09-25 09:22
- kockásfülû
- Tag
de igen a vérnyomásom mindig is alacsony volt :( szóval akkor az algopiryn a nyerõ :) köszönöm szépen
Nincs jelen
#5256 2011-09-25 12:22
- acorus
- Tag
Én meg még az imurannal szenvedek,el kéne kezdeni szedni,mert csütörtökön vérvétel,de nem értem minek szedjem ezt,meg parázok.
Nincs jelen
#5257 2011-09-25 15:47
- kockásfülû
- Tag
az imurant szedem, s néha nagyon hányingerem van lehet attól ?
Nincs jelen
#5258 2011-09-26 07:41
- sibi
- Tag
Sziasztok. Szerintem lehet attól, nekem is nagyon az volt + még szédültem is nagyon. Mióta szeded? Azóta van hányingered?
Nincs jelen
#5259 2011-09-26 09:46
- én
- Tag
Imurántól lehet szédülni és lehet hányinger is. Ha túléled az elsõ három hónapot, utána jobb lesz.
Nincs jelen
#5260 2011-09-26 20:03
- Jane
- Tag
Imurántól én is sokat szédültem anno, általános rossz közérzet, fáradtság ...Sajnos 6 hónap után rengeteg hajam kihullott tõle, és mire abbahagyhattam a szedését és kiürült valamennyire, már igen komoly szinten kikopaszodtam. :( Volt vkinek ilyen tapasztalata?
És Budenofalk 3mg tabl. mellett tapasztalt vki vmit?
Nincs jelen
#5261 2011-09-26 20:52
- suzy
- Tag
Jane,
visszanõtt a hajad, ami kihullott, vagy a "kikopaszodás" maradt? Mennyi ideig szedted az Imurant, hogy lehet az, hogy abbahagyhattad, amikor azt évekig, tartósan kell szedni?
Suzy
Nincs jelen
#5262 2011-09-26 22:43
- M. G. Mariann
- Tag
Sziasztok!
Én pillanatnyilag csak salofalkot szedek, tablettát és kúpot írt fel a doki. Szerintetek elõfordulhat, hogy a gyógyszertõl szédülök? Az utóbbi 1,5-2 hónapban már szinte mindennapossá vált a szédülés, de gyakran kiver a víz is és a gyomrom is folyamatosan pocsék. Sok sav miatt controlocot szedek, de az émelygés is igen gyakori jelenség.
A laborértékeim jók, de a tükrözés óta folyamatosan vérzik az alvázam. Egyébként csak az utolsó 10 cm szakaszt találták hibásnak.
A salofalkot már próbáltam mindenhogy beszedni, éhgyomorra, evés közben és után is, de nincs jelentõsége, nem változik tõle semmi.
Nincs jelen
#5263 2011-09-27 11:06
- acorus
- Tag
Szerintem megeshet,nekem már több bajom van a "gyógy"szerektõl mint a belemtõl,ezért is próbálok természetes dolgokat használni.
Nincs jelen
#5264 2011-09-27 15:28
- Gerappa
- Tag
Szia Jane!
Nem akarlak elkeseríteni, de nekem a Budenofalk tablettától hullott nagyon a hajam. De gondolom ez nem törvényszerû, nekem sajnos nem vált be(amellett, hogy a hatása sem sok volt..)
Nincs jelen
#5265 2011-09-27 18:52
- Jane
- Tag
Szia Suzy! Az Imuran után visszanõtt, és kb. 8 hónapig szedtem. A 6. hónap után rengeteg mellékhatást okozott, romlott a vérképem stb stb, így kihagyhattam a szedését.
Budenofalkot már szedtem néhány éve, de még mielõtt átestem volna egy Medrol-kúrán (4hónapig szedtem, minden "kellemes" mellékhatás megvolt: holdvilág arc, törzsi elhízás, halucinációk, pattanások, ízületi fájdalom, szerencsére a többire már nem emlékszem)
Most ismét Budenofalkot kell szednem. Elvileg egy kortikosztreoid kúra után erõsebbek lehetnek a mellékhatások. Volt vkinek ezzel kapcsolatos tapasztalata? (Medrol-kúra után Budenofalk-mellékhatások?)
Persze a legfontosabb a gyógyulás, de néhány durvább gyógyszer után már benne van az emberben a félelem.:(
Nincs jelen
#5266 2011-09-27 22:46
- suzy
- Tag
Jane,
köszi a bíztató választ "visszanövés" ügyben.
Suzy
Nincs jelen
#5267 2011-09-28 09:39
- Jane
- Tag
Szívesen Suzy! Ezek a mellékhatások sokszor egyéniek, mert már rengeteg helyen olvastam, hogy sok embernek nem okoz semmi jelentõsebb panaszt az Imuran, és valóban tudják évekig szedni...
A haj egyébként minden esetben visszanõ, ha csak nem a hajhagymák károsodtak, vagy folyamatosan fennálló az ok, ami miatt hullik. Kinek rövid- kinek hosszabb idõ múlva. Nekem nagy szerencsém volt, mert miután abbahagytam, kb. 2 hónapra rá megjelentek a kis "szöszök" a fejbõrömön. Sajnos ez lelkileg is igen megterhelõ, a derékig érõ hajamból lett rövidke. Ennek már lassan két éve, a hajam félhosszú, és mostanra nyerte vissza az eredeti vastagságát. Annyit tanultam a dologból, hogy ha számunkra elviselhetetlen mellékhatással jár egy gyógyszer, azonnal jelezni kell az orvosnak, és nem tûrni-tûrni, hogy majd elmúlik... :-/ Mert már sajnos nálam is volt olyan, hogy a gyógyszerek sokkal többet ártottak a szervezetemnek, mint maga a betegség. Nyáron szembesültem vele egy góckutatáson, hogy "remek" állapotban van a májam is már...:(
Nincs jelen
#5268 2011-09-28 20:27
- suzy
- Tag
Kedves Jane,
az orvosom szerint a haj nem számít, hiszen lám, nem is vagyok kopasz. Válasszak: Imurán és kevesebb hajszál, vagy több haj, de Imurán nélkül állapotrosszabbodás és szövõdmények várhatóak. Szerinte nem a haj fontos, hanem a belek állapota. Orvosi szempontból biztosan így van, de egy nõnek azért nem mindegy (férfinek sem).
Az orvos szerint az Imurán az egyetlen, aminél bizonyított a hosszantartó kedvezõ hatás Crohn betegség esetén.
Na, most itt a dilemma.
Üdv.: Suzy.
Nincs jelen
#5269 2011-09-28 20:42
- Jane
- Tag
Suzy! Persze megértem az orvos álláspontját is, és biztosan te is, de tudjuk azt is, hogy amit mondott, nem vígasz az ember (nõ) számára. Nekem olyan szempontból volt szerencsém, hogy bár nekem sem akarta leállítani az orvosom az Imurán szedését, -hiába hullott ki gyakorlatilag (és most nem túlzok) a hajam 70%-a tõle,- ugyanebbõl az okból, amit leírtál. Viszont a vastagbéltükrözésem negatív lett, a gyógyszer rontott a vérképemen, és az "utolsó" 1-2 hónapban már nem a betegség miatt voltam rossz állapotban, hanem az Imurántól, és részben a Medrol utóhatásaitól. Így elhagyhattam ezeket. A legtöbb gyógyszernek igen komoly mellékhatásai lehetnek, amikkel a Crohn betegséget is kezelik. Gondolok itt cukorbetegségre, csontritkulás, szürkehályog, vagy gyomorvérzések stb. És akkor még direkt nem említem a hajat, ami úgyis visszanõ majd, meg az ember arcát, aminél jó esetben "csak" fél évig nem ismeri meg magát Medrol mellett.
Ezek a dilemmák sajnos életünk végéig bennünk lesznek... Átérzem. :(
Nincs jelen
#5270 2011-09-30 10:19
- kockásfülû
- Tag
Sziasztok én az Imurant két és fél hónapja szedem, de elég sokszor elõfordul, hogy gombócoz érzek a torkomban s hányingerem is van, szóval akkor lehet a gyógyszer miatt van? Az hogy nagyon fáradékony vagyok az még csak csak oké, de ez az állandó hányinger :(
Szóval akkor még van egyéb kellemes mellékhatások is mint a hajhullás? elõre örülök...
Nincs jelen
#5271 2011-10-01 10:33
- zsuzsmuzs
- Tag
Sziasztok!
Kockásfülû,inkább hagyd abba az Immuránt,ha gombócot érzel a torkodban.Lehet,hogy allergiás vagy rá.
Nincs jelen
#5272 2011-10-02 19:53
- Andika713
- Tag
Sziasztok!!!
Én még nem vagyok bizonyított Crohn-os de ma kicsit ment a hasam.. Ilyenkor megihatok egy Normaflore-t???
Nincs jelen
#5273 2011-10-02 21:02
- marcsi0727
- Tag
Andika713, akár kettõt is, reggel, este egyet-egyet. A hasmenés tönkre vágja a bélflórát, a Normaflore segít helyrehozni.
Nincs jelen
#5274 2011-10-03 08:45
- Andika713
- Tag
Köszönöm Marcsi, ma már elég durva a hasmenésem :(((
Nincs jelen
#5275 2011-10-03 15:30
- diatomaceous algae
- Kitiltva
Kedves Mariann,
Az émelygéses szerintem még nem múlik el, én már 1 éve szedek pantoprazolt (Controloc, Pantoprazol Sandoz, Pazolexa és társai). * folytatás
Itt szeretném megjegyezni: 2011. OKTÓBER 1-TÕL az OEP a NOLPAZA 20 mg és a PAZOLEXA 40 mg gyomornedv-ellenálló tablettákat tekinti "elsõszámú" készítménynek pantoprazol hatóanyaggal és JELENTÕS KEDVEZMÉNNYEL LEHET HOZZÁJUTNI:
NOLPAZA 20 mg 28 db: 403 Ft (a Controloc 20 mg 28 db ára 744 Ft)
PAZOLEXA 40 mg 28 db: 772 Ft (a Controloc 40 mg 28 db ára 1.426 Ft)
* folytatás: Az émelygést legtöbbször az okozza hogy a tablettát speciális gázkeverékben gyártják ami émelygést okoz, továbbá még nem állt át a gyomrod a kevesebb gyomorsavra, még a savas közegben mûködõ enzimjeidbõl van több.
Én nekem ez a 4-5. hónapnyi szedés után megszûnt. Figyelned kell rá, hogy többször étkezz, mert ha egyszerre nagyon sokat eszel nem tudja a gyomrod feldolgozni. A kenyér és a tészták még tovább csökkentik a gyomrodban a bontó-emésztõenzimeket (a savas közegben és a savas-enyhén savas közegben mûködõket is), és a vége az is lehet hogy emésztetlenül áthalad a tápcsatornádon a táplálék.
A szalicilátok többnyire nagyon szeretik a vasat, nagyon erõsen hozzákötõdnek, olyan komplexet képeznek vele amit a szervezet nem tud alkotóelemeire lebontani és nem tudja hasznosítani.
A szalicilát gyógyszer ily módon vashiányt okozhat.
A teendõ: húst és vastartalmú zöldséget / gyümölcsöt együtt kell enned. Az állati vas elég jó, de ki lehet egészíteni növényi vassal. Pl. natúr szelet ribizli / szederszósszal és mondjuk gyümölcscentrifugában még készítesz mellé céklalét. (A cékla rostjai nem túl jók a Crohnosoknak - centrifuga segít, és a szeder magjai sem -szûrõn át kell passzírozni).
Ha májproblémád nincs akkor igazából csirkemájat stb. ehetsz, ebben rengeteg vas van.
Vérvétel: transzferrin, teljes vaskötõ kapacitás, ferritin, vas, hemoglobin értékek mennyire jók?
Tükrözés után elég sokáig véreztem, muszáj volt szteroidot szednem hogy elmúljon. Mindenképp menj orvoshoz, és mondd meg neki hogy van ilyen problémád.
Nincs jelen
#5276 2011-10-03 15:32
- diatomaceous algae
- Kitiltva
Szia Andika 713,
Igyál sok teát, ne feledkezz meg az elvesztett ásványi sók pótlásáról, tejmentes könnyû dolgokat egyél: párolt almából puré, babapiskóta, fõtt burgonya (a rizst inkább hanyagold).
A Normaflore szinte korlátlanul fogyasztható, milló barátod a sok kis B. clausii segít neked rendbe jönni!
Szerkesztette: diatomaceous algae (2011-10-03 15:33)
Nincs jelen
#5277 2011-10-03 15:35
- diatomaceous algae
- Kitiltva
Nekem is hullott s Budenofalktól a hajam.
Nincs jelen
#5278 2011-10-03 15:36
- diatomaceous algae
- Kitiltva
Acorus a feketecsalán olajat (Perilla) próbáltad már?
Nincs jelen
#5279 2011-10-03 17:06
- M. G. Mariann
- Tag
Szia!
Ugye nekem válaszoltál, mivel már eléggé régen kérdeztem, de nem kaptam választ.
A contorloc-ot helyettesítõ tablettára rá fogok kérdezni, mert anyagi csõd lassan ez a betegség.
Az émelygés szerencsére lassan feledésbe merül a szédülés és folyamatos álmosság viszont bosszantóvá kezd válni.
Zöldséget szinte semmit nem eszek, csokifüggõ vagyok, nem csoda, hogy vasam nem igazán lehet.
Dokihoz holnap megyek, remélem érdemben elõbbre jutok.
Nincs jelen
#5280 2011-10-03 18:12
- diatomaceous algae
- Kitiltva
Szia Mariann, igen a neked írtam a nagyon hosszú válaszomat :)
Erõltesd meg magad, én férfi vagyok mégis eszek zöldséget! :D
Szerkesztette: diatomaceous algae (2011-10-03 18:12)
Nincs jelen
#5281 2011-10-03 19:22
- kopi
- Tag
Szép napot mindenkinek.
12 éves kisfiamnak tavaly áprilisban diagnosztizálták a colitist.Akkor még napi egyszeri székletet nem hasmenéses de ijesztõen véres volt.Kapott salofalk kupot és entocort klizmát kb 1 hónap alatt rendbe jött.Fenntartásos kezelésként napi 3x1 salazopyrint és napi 1 folsavat kellet szedni azzal,hogy így majd sokáig tünet mentesek leszünk.Ez novemberig sikerült akkor kezdõdtek az evés utáni wc.-re futkosások
.Itt Pécsen nem tudtak segíteni 12kg fogyásra azt mondták hirtelen növés.Elmentünk Szekszárdra ott Supplin Normix kurát ajánlottak 2 szeri kúra után rendbe jött.Júniusban a salazopyrint gyakori gyomorszáj fájás miatt napi 1 Pentasa gr.-ra cseréltékAugusztusig minden rendben volt.Augusztus közepe óta napi 4,5 igen véres széklet ahogy eszik megy.Mi nem voltunk eltiltva semmilyen ételtõl italtól.Pécsett megint azt mondták a vérvétel nem mutat bajt 2 doboz Cifrántól rendbe jön.Ez nem így lett megint irány Szekszárd ahol Budenofalkhabot kaptunk 2 dobozzal eddig 11db fogyott de elõtte
már 3 doboz Entocort klizmát elhasználtunk még nincs javulás.Most eltiltottak a csokoládétól és a kakaótól minket.Kérdezmén tõletek mit lehet folyadékot inni?Van e valami étel amit semmiképen ne egyen és lehet,hogy a Pentasa helyett mégis a Salazopyrint kéne szednie.Csak mivel gyerekrõl van szó ott olyan ijesztõ mellékhatások vannak.Ti mit tanácsolnátok?köszönettel:kopi
Nincs jelen
#5282 2011-10-03 20:03
- diatomaceous algae
- Kitiltva
Szia kopi,
elõször is: a Salazopyrin és a Pentasa eltérõ hatóanyagot tartalmaz. A Salazopyrint colitisre adják inkább vastagbél érintettségû betegségre. Vékonybél és vastagbél együttes betegsége esetén nagyobb adagban Pentasat adják.
Lehet nem ártana ha minden olyat elhagynátok amiben tej vagy tejszármazék van. Volt orvosi vizsgálata arra nézve hogy nem lett-e tejre vagy gabonára érzékeny ("tejérzékenység", "laktóz-érzékenység = tejcukor érzékenység", "lisztérzékenység"). Komplett immunológiai tesztet kellene csinálni, ha még nem volt. Ilyen betegségeknél ez gyakori "szövõdmény".
Nem ajánlott:
- cukros ital, nagy cukortartalmú élelmiszerek, mert hasmenést okozhat (pl. lekvárok, méz töményen, stb.),
- szulfáttartalmú víz mert hasmenést okozhat (pl. Balfi),
- ha valamilyen élelmiszerre érzékeny akkor attól egyértelmûen lehet hasmenése ilyen: pl. liszt-és tejérzékenység,
- túl zsíros élelmiszer, vagy túl olajos szintén hasmenést okozhat (pl. olajban sült krumpli, oldalas).
- ne igyon szénsavasat, csak szénsavmenteset. Igyon gyümölcslevet, ha túl édesnek érzi akkor hígítsa fel ásványvízzel.
Ja és egész nyugodtan használjátok a "beteg rendel" stratégiát. Bizonyos orvosok képtelen arra hogy megrendeljenek bizonyos vizsgálatokat, RÁJUK KELL ERÕSZAKOLNI.
Nyugodtan mond meg neki hogy márpedig Te szeretnéd ha végeznének élelmiszer-érzékenységi vizsgálatot.
Vérbõl történik a meghatározás.
2 kémcsõ 1 natív és egy géles kell hozzá 4,5 + 4,5 ml vérrel. A teszt eredménye általában 1 hét múlva érkezik.
Lisztérzékenység esetén: gliadin IgA és IgG + glutenin IgA és IgG + transzglutamináz + endomizium elleni antitest
Tejérzékenység esetén: allergiapanel (komplex)
Tejcukor érzékenység esetén: allergiapanel (komplex).
Folyadék amit igyon: ásványvíz, én kifejezettem a Nestlé Aquarelt ajánlom (SZÉNSAVMENTES), mindenképpen legyen kevés hidrogén-karbonát benne (rajta van a címkén), minél több kalcium és magnézium.
Vannak olcsó fajta ásványvizek is, az egyik Coop-os nagyon alacsony hidrogén-karbonát tartalmú és olcsó is (Csak 60 Ft a 1,5 liter).
Itt van egy link, egész jól le vannak írva mit ajánlott, mit nem, a lényeg:
KEVÉSBÉ FÛSZERES, ZSÍRSZEGÉNY, PEKTINGAZDAG, DURVAROST-MENTES
azaz: borsot ne!, csípõset ne!, zsírosat ne!, zsírban és olajban sültet ne!, túl cukrosat ne!, kerülni kell a gyorséttermit!, lehetõleg egyen sok almát/õszibarackot/sárgabarackot/nektarint mert a magas pektintartalma megerõsíti a beleket, bevonja a nyálkahártyát és csökkenti a gyulladást, borsót-babot-zöldbabot-csicseriborsót-lencsét-sárgaborsót-kukoricát ne mert a héjuk túl erõs és tovább ronthatja a belek állapotát!, DE a kukoricaliszt fogyasztható és ajánlott is, ez nem tartalmazza a kukoricaszemek héját. Lehetõleg friss dolgokból készítsetek enni.
Magos dolgokat: magos kenyér, diós sütik, dió, mandula, pisztácia, kesudió, mogyoró, földimogyoró javulásig mindenképp kerülendõ.
LINK: ajánlás mit ajánlott és mit nem ajánlott Crohn-betegeknek megenni:
http://www.dietetikamindenkinek.hu/belbeteg.php
Nincs jelen
#5283 2011-10-04 12:23
- andreas31
- Tag
Kopi!
Nem tudom kinél voltatok Pécsen,én Kaposvárról járok oda.Igaz,magánrendelõbe.Dr. Király Ágnes, Villa Doctoris Medici,Damjanich utca.Csak ajánlani tudom,ha belefér.Õ komolyan veszi az embert (hátmég a gyereket).
Nincs jelen
#5284 2011-10-05 20:40
- kopi
- Tag
Köszönjük a : "diatomaceous algae" : "andreas31"-nak köszönjük a információkat! Igyekszünk utána járni a dolgoknak. Üdv mindenkinek /kopi anyuka/
Nincs jelen
#5285 2011-10-06 18:12
- Sztundi
- Tag
Sziasztok! Szedett már valaki Suspensio Cliochinolit? Most kaptam elõször és nem tudom mire számítsak. A neten nem találtam róla semmit...
Nincs jelen
#5286 2011-10-07 10:55
- acorus
- Tag
Algae ,nem ismerem a feketecsalán olajat,megnézem neten.
a másik hogy az immurantól lehet olyan hogy a hemoglobin szintem lemegy?mert egy hetet bent tartottak kórházba,mert nagyon vérszegény lettem,vashiány anémia van a jelentésbe,Én az immuranra tippeltem de az orvos mondta hogy ennyire nem csökkenti a hemoglobint mint ahogy nekem van.kaptam két egység vért,jobban lettem,elmúlt a fejfájás meg szívdobogásérzés,de pár napra rá már megint csökkent a hemoglobin,azt megint kaptam 2 egység vért,valamiért nem szívódik fel a vas.
Ja meg az imurant 2 hét alatt 25 rõl 50 és utána 75mg re emelték,gondolom azt hiszik nem hat mert mondtam hogy van véres széklet,most akkor ez hogy van?itt azt mondjátok több hónap mire hat,ezt nem tudják az orvosok?
Nincs jelen
#5287 2011-10-07 10:57
- csabaspecial
- Tag
Szia acorus!
Az Imurant úgy tudom hogy testsúly alapjá szokták beállítani a dokik, legalábbis nekem így volt.
Nincs jelen
#5288 2011-10-07 13:06
- bixi
- Tag
acorus: az imuran tenyleg csak tobb honap szedes utan kezdi el kifejteni a hatasat (3-6 honap).
en most 5. honapja szedem, es a hemoglobinom tokeletes folyamatosan amiota szedem.
en is kaptam tavaly vert vashianyos anemia miatt, 30as!! hemoglobin szintre, ami felszivodasi zavar es verveszteseg kovetkezmenye volt . akkor meg nem is hallottam az imuranrol.
nem hinnem,h befolyasolna a hemoglobint.
inkabb a majfunkciokra lehet (negativ) hatassal, azert is vesznek az elejen gyakran vert.
ha van veres szekleted es nem szivodik fel a vas, akkor az okozhatja a csokkent hemoglobint szerintem.
Nincs jelen
#5289 2011-10-07 13:07
- bixi
- Tag
adagja altalaban 2mg/testsuly kg
Nincs jelen
#5290 2011-10-07 23:50
- acorus
- Tag
Kár hogy az orvosok nem olvasnak fórumot,ha nem hat az imuran egy két hét alatt nálam,szerintem elkezdik a remicad et,unom már ezt az egészet,elkezdtem csalánt körömvirágot cickafarkat zsurlót inni.
Nincs jelen
#5291 2011-10-08 16:45
- én
- Tag
acorus, én napi 150 mg Imuránt szedek és három hónap alatt szokott hatni szinte mindenkinek. Elõtte nincs hatása.
Nincs jelen
#5292 2011-10-08 19:32
- acorus
- Tag
Ok, de nem tudom mit tegyek,érdekes hogy egy professzor meg orvos se tudja ezt a máv ba,orvossal meg nem akarok vitatkozni,hogy ez most több idõ mire hat,mert a neten azt mondták.
Nincs jelen
#5293 2011-10-08 20:53
- én
- Tag
acorus, ezt a MÁV-ban biztosan tudják, hisz õk IBD központ is. Sokan járunk oda, ezt elhiheted.
Nincs jelen
#5294 2011-10-09 15:00
- Csééé
- Tag
Sziasztok, tisztelettel köszöntök mindenkit!
2004-ben 21 éves koromban állapítottak meg nálam pancolitis ulcerosa-t. Egy stresszes idõszak után, vizsgák elõtt napi többszöri véres széklettel kezdõdött. 69 kg-ról lefogytam 60 kg-ra, majd a késõbbi aktívabb idõszakokban egészen 54 kg-ig lementem. Elkezdõdött egy vándorlás orvostól orvosig. Székesfehérváron kezeltek, de úgy vettem észre, hogy nem tudok bizalommal fordulni az orvosokhoz, mert mindig csak egyfajta kísérleti nyúlnak éreztem magam, akin kipróbálnak ezt is, azt is. Gyógyszerek tömegét szedették velem, mégsem javult az állapotom. 2006-ban felmentem a Budapestre a MÁV kórházba, de ott amilyen körülményeket tapasztaltam a belgyógyászaton, inkább tovább álltam. 2007-ben visszatértem Székesfehérvárra, egy ismerõsöm ajánlotta Dr. Fejes Rolandot, akinél azóta is vagyok. A fõorvos úr rendkívüli fordulatszámon végzi a munkáját, de bármilyen kérdéssel, bármikor tudtam hozzá fordulni.
A hosszúra nyúlt bevezetés után a lényeg. Dr. Fejes segítségével 2007 végén tudtam abbahagyni a Medrolt. A sok szteroid miatt tele volt arcom, hátam pattanásokkal, már elkezdtek az izületeim is fájni, minden bajom volt tõle. Imurant nem tudtam szedni, hányás, extrém hasmenés, láz jelentkezett tõle, még kis mennyiség esetén is.
2008-ban amikor már viszonylag jobban voltam olvastam egy könyvet, amelyben a kálmosgyökér tea bélre gyakorolt jótékony hatásáról írtak. Kipróbáltam, azóta is iszom és jelenleg már 2 és fél éve tünetmentes vagyok!
A CRP értékeim 40-90 között mozogtak, most 1,3. A kálmosgyökér mellet ittam még csalán-körömvirág-orbáncfû teakeveréket is. A vas értékem 1,6 volt, a csalántól 25-28 körüli értékre felmozdult, a körömvirág csökkenti szintén a gyulladást, mig az orbáncfû nyugtató hatású. Ezen kívül minden nap megeszek 2-3 db banánt, és kerülöm a cukros, fûszeres ételeket. Gyógyszert csak napi 1x2 Salofalkot szedek, de próbálom már azt is elhagyni. A kálmosgyökér, csalán, körömvirág és orbáncfû bármelyik drogériában, herbáriában beszerezhetõ.
Tehát a kálmosgyökérbõl 2dl vízbe esténként teszek 1 teáskanállal, reggel leszûröm és 2 kortyot iszok belõle reggel, délben és este. Csalán, körömvirág, és orbáncfû teánál, mindegyikbõl teszek egy evõkanállal egy bögrébe, majd fél liter forralt vízzel leöntöm, 15 percig állni hagyom és egész napra beosztva kortyolgatom. Ezenkívül 2-3 banán, cukor és fûszerek kerülése!
Azért mertem megosztani ezt a tapasztalatot veletek, mert a nyáron ugyanezt az utat egy ismerõsömnek sikerült végigjárnia, és 2 hónap után õ is tünetmentes lett hosszú kínlódást követõen!
Remélem tudok segíteni ezzel, én úgy vágtam bele majd' 3 éve hogy nem veszíthetek semmit vele, és próbáltam hinni is benne.
További szép napot!
Nincs jelen
#5295 2011-10-09 15:20
- suzy
- Tag
Csééé,
kösz, ezt kipróbálom, a kálmosgyökérrõl még nem is hallottam.
Üdv.: Suzy
Nincs jelen
#5296 2011-10-09 16:40
- acorus
- Tag
Én a Treben könyvbe olvastam kálmosról,azt is inni fogom,meg a cickafark csalán körömvirágot,súlyosabb betegségeknél másfél-két litert ír naponta.
Nincs jelen
#5297 2011-10-09 17:51
- marcsi0727
- Tag
A csalán tea bélbetegnek nem jó, a többi ok. Még a kamilla tea és a citromfû tea is jó.
Folyamatosan nem szabad inni ezeket a teákat. 2-3 hónap szünetet kell tartani
Nincs jelen
#5298 2011-10-09 19:12
- sibi
- Tag
Marcsi, a csalán miért nem jó? Mostanában ittam pedig. (náthára)
Nincs jelen
#5299 2011-10-09 21:07
- marcsi0727
- Tag
Sibi, nekem a dietetikus is, és az orvos azt mondta, hogy a Crohnra nem jó a csalántea. De most rákerestem, úgy látom, mindenki másnak az a véleménye, hogy jó a Crohnra... szóval... passz...
Nincs jelen
#5300 2011-10-10 07:30
- én
- Tag
Marcsi, neked és a dietetikusodnak van igazatok, a csalántea nem jó a crohnra. Illetve nagyon egyén és tolerancia függõ, belobbanthatja a gyulladást, ez sajnos tapasztalat.
Nincs jelen