#2001 2011-10-19 13:41
- Ditti22
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)
Sziasztok!
Örülök, hogy rátaláltam erre a fórumra, már nem érzem magam annyira egyedül a betegségemmel. 30 éve vagyok colitises. Családi halmozódás fokozott, anyai ágon vastagbélrák, polip.
6 éve Salofalk-ot szedek, napi 2x500 mg-ot. A Salofalk szedésével szinte teljesen tünetmentessé váltam.
A családi halmozódás miatt, évente járok tükrözésre.
De mostanában valami hiba csúszott a gépezetbe: kb. fél éve elkaptam valami vírust vagy baktériumot, ami hányingerrel, hasmenéssel jelentkezett. Azóta nem tudok visszarendezõdni, havonta járok a gasztrós doktornõmhöz, mert a tüneteim állandóan visszatérnek. Úgy érzem, már nem tud mit mondani és a haja is égnek áll, ha meglát. Ilyenkor elküld laborba, a CRP 0,6, a GGT enyhén emelkedett, a süllyedésem viszont a kezdeti 6-8 után most legutóbb már 18. Székletvizsgálat eredménye mindenre negatív. Már teljesen kiborultam, mivel az utóbbi idõben életem a WC körül forog. Csak úgy indulok el valahova, ha tudom hova tudok berohanni, ha úgy alakul. Már nem tudom hogy az idegességtõl megy a hasam, vagy fordítva. Esetleg mindkettõ.
Teljesen változó, hogy a nap melyik szakaszában tör rám a hasmenés. Erre rámegy a délelõtt ill. délután utána teljesen jól érzem magam. Idáig nem tudtam kajához kötni, de most úgy tûnik ha erõsen diétázom akkor nem jön elõ, ha lazítok igen. Végigcsináltam egy Klion kúrát, beszedtem 6 doboz Normix-ot. Felemeltem a Salofalk adagot. Reasec, Bolus, széntabletta... Persze mindez orvosi tanácsra. Pár nap után visszajön az egész. Hangosan járnak a beleim, lázasnak érzem magam, megmérem a lázam nincs. A nehezen felszedett kilóim, lassan elvándorolnak és reszketek attól, hogy megint "zörögnek majd a csontjaim. Mostmár egyre rövidebbek az idõszakok amikor jól vagyok, nem tudok enni, fáj a hasam, arra ébredek, hogy görcsöl.
A ProGastro egy ideig használt, de úgy látszik hozzászokott a szervezetem, most minden kezdõdik újra. Xylamin plus-t is beszedtem két dobozzal. Lassan ezekre a szerekre költöm a havi jövedelmem. A dokinõnek égnek áll a haja ha meglát, nem tud velem mit kezdeni.
Tavaly novemberben voltam béltükrözésem, ami enyhe aktivitású colitis-t mutatott ki. Ha visszagondolok azóta tértek vissza a tüneteim, elõtte teljesen jól voltam. Lehet, hogy ott szúrtak el valamit?!
Tudtok valami okosat mondani? Elõre is köszi.
Nincs jelen
#2002 2011-10-19 17:23
- Sa-ni
- Tag
Orsika, Momo: én kizárólag azokat eszem, amit az 1994-es számú hsz-ben leírtam, ha ettõl eltérek, baj van, úgyhogy ehhez az egyhangú étrendhez ragaszkodom.
Reggeli: 3-4 tojás szinte semmi olajon sütve
1 pohár spar-os laktózmentes NATÚR joghurt (esetleg bele alma reszelve + Süssina por édesítõvel megszórva)
zabpehelyliszt-pogácsa (zp-liszt, tojás, só, víz összegyúrva, tojással lekenve, kisütve) VAGY zabpehelyliszt-palacsinta (zabpehelyluszt, só, víz, pici LIga-margarin, 1 tojás palacsinat sûrûségûre keverve, kisütve szinte olaj nélkül) bele fahéjas reszelt alma, rá Süssina por.
Ebéd: natúr, diétás húsleves VAGY üres krumpli"leves" rántás nélkül
párolt tök, natúr csirke vagy sertés hús (natüron, római tálban vagy jénaiban sütve) fûszer nélkül
Délután: zpliszt pogácsa, 2. kávé (sajnos, nem kéne) - általában Rennie válik szükségessé
Vacsora: semmi, vagy 1 joghurt almával, esetleg pogácsa vagy palacsinta, de nem sok
Ja és az étrend elõnye, hogy éhes és gyenge nem vagyok mellette, mint a teljes szénhidrátmegvonás mellett. Valami kenyérpótló elengedhetetlen. Az SCD által javasolt diófélék mint alapanyag nekem nem váltak be. A candida diéta által javasolt élesztõmentes magvas, korpás kenyerek ibs-esnek katasztrófát okoznak.
Hátránya az itthoni sütögetés nyûge, meg az egyhangúság. Plusz az, hogy a többi ételt minél jobban nem eszem, annál jobban nem bírom, és ugyanígy az alkoholos italokkal, már társaságban egy is bajos.
Szerkesztette: Sa-ni (2011-10-20 14:55)
Nincs jelen
#2003 2011-10-19 17:28
- Sa-ni
- Tag
Ditti, engem is egy (ráadásul sokáig lappangó, amjd krónikussá váló, sokáig észrevétlen) szalmonellafertõzés intézett el.
A tükrözést úgy nem tudják elcseszni, hogy ilyet csináljon, max. elõtte az a borzalmas béltisztítás árt meg. De szerintem a fertõzés lesz a kiváltó ok. A neurológusom kb. úgy magyarázta, hogy utána a felborult bélmûködés rögzül a szervezetben. Tehát nem úgy "idegi". hogy te "beképzeled", generálod stb. magadnak - ugyanúgy nem tehetsz róla, ahogy az ember egy tüdõgyulladásról vagy más testi betegségrõl nem tehet.
Esetleg Te is kérd egy pszichiáter vagy inkább neurológus segítségét, nekem a Jarvis a tüneteket diéta mellett 90 %-ban kiütötte.
Nincs jelen
#2004 2011-10-20 15:01
- orsika
- Tag
Sa-ni, köszönöm szépen! Nagyon kemény...
Én pszichiáterhez járok egy éve, gyógyszert is szedek, amire a belgyógyászom azt mondta, hogy teljesen felesleges én viszont azt tapasztalom, hogy nagyon is szükséges! Tavaly olyan szinten begyulladtam, hogy a nap 24órájában, legalább 24szer kellett mennem wc-re, éjjel-nappal ( éjjel is óránként ébredtem fel, sõt, volt, hogy törölközõt tettem magam alá, mert nem ébredtem fel az ingerre, csak arra, hogy...). Akkor szoptattam az elsõ kislányom, ki akartam kerülni a gyógyszerszedést, ezért húztam az idõt. Eljutottam egy pszichiáterhez, aki felnyitotta a szemem, hogy meditálhatok akármilyen zöld fûben, akkor is bélgyulladásom van, ami orvost belgyógyászt is igényel, a gyulladásra épült fóbia kezelése mellett. Elmentem a beldokihoz is. Abbamaradt a hasmenés, viszont amíg a pszichodoki által felírt gyógyszer elkezdett hatni, addig ha boltba mentem, vásárlás alatt min.2szer mentem wc-re és addig ültem rajta, amíg vmit nem produkáltam. Volt, hogy úgy éreztem, nagyon kell,volt, hogy semmilyen inger sem volt, de mentem, ha kellett, ha nem. Ez egyébként kisebb mértékben még most is elõ szokott fordulni,de azért már elviselhetõbb formában...wc-para.
Nincs jelen
#2005 2011-10-21 13:54
- Sa-ni
- Tag
Ha úgy érzed, hogy hat a gyógyszer, akkor ne hallgass arra, aki feleslegesnek gondolja. A Te szervezeted, Te érzed, hogy mitõl vagy jobban, sajnos itt nem lehet 100%-ban az orvosokra hagyatkozni, mert õk se nagyon értenek hozzá.
(Persze esetedben ha van most kimutatott gyulladás, arra is kell szedned amit mondanak)
A diéta nem annyira kemény :) , én úgy vagyok vele, hogy bármire hajlandó vagyok, hogy jobban legyek, csak azt nem bírtam egyedül. ha nem voltam jóllakva. Ezzel viszont jól lakok, más kérdés, hogy mindig ugyanazzal. :) De ha azt nézem, hogy honnan jutottam el hova, milyen volt az "életem" 2007 õszétõl 2011 tavaszáig, meg milyen az ÉLETEM (mert már nevezhetem így) most fél éve - megéri.
Nincs jelen
#2006 2011-10-21 14:02
- Sa-ni
- Tag
Hihetetlen érzés amúgy, még most is alig hiszem el, hogy nappal, GOND NÉLKÜL az utcán vagyok, semmi bajom, ráadásul jól nézek ki, mert már ahhoz is van idõm meg kedvem, hogy foglalkozzak magammal, és nem kések el sehonnan, beoszthatom az idõmet, járhatok fogorvoshoz kezelni az elmúlt években tönkrement fogaimat, tudok dolgozni, járhatok szórakozni, mehetünk a párommal napközben is sétálni,nem kell szegénynek megvárnia, amíg jól leszek (ha egyáltalán), nem fújok le közös programokat.... Azért fura hogy egy ilyen tapasztalat után az ember milyen bárgyú idiotizmussal tud örülni annak, hogy él. (Valahol szánalmas, hogy annak örülök, hogy nem a wc-n ülök egész nap :D de ugye Maslow piramis, ha nincs meg az alapvetõ komfortérzet, az ember leszarja a fontosabb emelkedettebb dolgokat...) A neurológusom is azt mondta, hogy igen, ez valószínûleg át fogja értékeltetni velem a dolgokat, de próbáljam a pozitívumait nézni,mert így jobban látom mi fontos és mi nem, és pl.kevesebbet fogok nyavalyogni kisebb problémákon. Mondjuk az tény. Kérdezte párom, mit kérek karácsonyra, és nem tudtam mit mondani, úgy érzem, nincs szükségem semmire tárgyi szinten.
Nincs jelen
#2007 2011-10-21 19:24
- Jane
- Tag
Sa-ni! Ezt tök jó volt olvasni, ...vicces, mert olyan, mintha az én gondolataim is szinte szó szerint tolmácsoltad volna. :):)
Nincs jelen
#2008 2011-10-22 13:56
- Putyi
- Tag
Sani! Egy szalmonella fertõzés okozta végül is az egészet? És mi hozott rendbe? Szeretnék már én is nyugodtan jönni-menni.
Nincs jelen
#2009 2011-10-23 00:58
- Sa-ni
- Tag
Jane, örülök, ha Te is megtapasztaltad a pozitív változást :) Ne gondolkozz az életedbõl elveszett idõn, ez még egy fontos tanács, én jó darabig depiben voltam, mert egyfolytában ezen sajnálkoztam. Mostanra tudomásul vettem, végülis még most is fiatal vagyok - ha már nem is annyira :D - , és sok minden lehet elõttem. Ja, és ne rettegj attól, hogy visszajöhetnek a tünetek, ha egy nap egy kicsit rosszul vagy, ne kezdj rögtön pánikolni, mert ha alapból javulsz, akkor az csak egy nap lesz...
Putyi, ez csak egy lehetséges elmélet, hogy szalmonella fertõzés okozta, és ennél maradtam, mert más logikus magyarázatot nem látok rá. (Kínai kajálda, török kajálda, hamburger, olcsó lepukkant hodályokban összeettem minden szart régen, meg az édességeket + alkoholt se vetettem meg... Bár kortársaimhoz képest másoknál egészségtelenebbül nem éltem, csak mint egy átlag 20 éves a bulizósabb típusból...)
A "lelki ok" címû blablában továbbra se hiszek, és már nem is dühítem magam ezzel az iránnyal. (meg hogy milyen megalázó szitukba sodort) Fentebb leírt diéta szigorú betartása (ibs + candida diéta ötvözete) ismételt Nystatin kúra után + Jarvis szedése segített és hozott fel olyan 90 százalékosra.
Nincs jelen
#2010 2011-10-24 12:03
- Ditti22
- Tag
Kedves Sa-ni!
Köszi, hogy írtál, közben már jártam pszichológusnál és kaptam antidepi tablettát (Mirzaten+Xanax). Igazad van, akár egy salmonella is elindíthatta a folyamatot és most nem tudok kikeveredni belõle.
Lelkileg nagyon sokat segített, hogy elolvastam az írásaid, már nem érzem annyira egyedül magam ezzel a betegséggel és nem pánikolok annyira, ha idõre kell mennem valahova.
Örülök, hogy rátaláltam erre a fórumra, gyógyulást mindenkinek!
Nincs jelen
#2011 2011-10-24 13:25
- Sa-ni
- Tag
Idõre menés esetén segíthet egy szem Coderit is (bár neked nem nagyon merem ajánlani, hogy kimutatott gyulladásod van, néhányan ibs-esek próbálgattuk) Ha az alap állapotod javul, akkor ez sem lesz gond, ugyanúgy fogsz mûködni, mint más napokon (többnyire...)
Nincs jelen
#2012 2011-10-24 18:09
- Putyi
- Tag
Sa-ni! Korábban írtad, hogy a kolonoszkopiánál a drasztikus béltisztítás is veszélyes lehet. Miben áll ennek a veszélyessége. (Én magától a tükrözéstõl félek.)
Nincs jelen
#2013 2011-10-24 18:13
- Putyi
- Tag
Kedves Sa-ni! A Coderit N -re gondoltál. Ez hasfogónak is jó?
Nincs jelen
#2014 2011-10-24 18:46
- Putyi
- Tag
Sani! Két kérdõjelet gondoltam a két pont helyett :(
Nincs jelen
#2015 2011-10-25 09:46
- pt
- Tag
Arra gondolt és nagyon jól megfogja a hasat olyan 12 órára.....
Én ha elkap a roham elmegyek wc-re, aztán elszopogatok szétrágok fél szemet (keserû, de gyorsabban felszívódik) és utána rendben vagyok. De a legjobb, ha tudod, hogy stresszelesz valamilyen úttól akkor reggel ébredéskor már beveszed és akkor elvagy aznap.....
Nincs jelen
#2016 2011-10-25 14:12
- Sa-ni
- Tag
Azt tapasztaltam, hogy eltérõ az orvosok véleménye, van, aki szerint bélgyulladás (vagy annak esélye) fennállásakor nem szabad hashajtást alkalmazni, belet tisztítani (gondolom, õk beöntést adatnak)
Én is féltem, mind a kétszer, de azt kell mondjam, maga a vizsgálat kismiska a béltisztításhoz képest. (Ha nincs komoly gyulladásod, a vizsgálat kibírható) Persze ez is egyénfüggõ, hogy a béltisztítás kit mennyire visel meg. Állítólag 6 óra alatt lezajlik a béltisztítás, aha persze, mint a mesében... Oké, mondjuk ez nem "veszély", csak rohadtul kellemetlen. (De mondom, mindenkire másképp hatnak ezek a szutykok, amiket elõtte itatnak)
Mondanom se kell még, hogy ledarálja a bélflórát, persze elõfordul, hogy ez jól is jöhet.
Én azt mondom, akkor csináltassa meg valaki, ha egyértelmû crohnos, colitises tüneteket produkál.
Akkor, ha csak az orvos tanácstalan, és ezt a legkönnyebb javasolnia, akkor nem biztos, hogy erre a megterhelõ vizsgálatra szavaznék. Miért, mert én háromszor megcsináltattam (két normális, egy virtuális, de az elõtt is kellett tisztítás) és elõbbre nem jutottam vele. Sõt az lett, hogy ott és akkor véget értek a kezelési próbálkozások. Szóval ha nem IBD, nem agyal neked tovább az orvos.
Nincs jelen
#2017 2011-10-26 21:30
- Putyi
- Tag
Kedves Sa-ni! Köszi a választ.Eddig 3* voltam kolonoszkópián, abból 1 sikerült. A tisztítást még bírom, de legutóbb elhatároztam, hogy teljesen tiszta leszek és megittam még a kb. 1 liter hashajtó anyag (banán izû volt, kibírható) után cca. 4 liter vizet. Utána 1 hónapig "víziszonyom" volt! A tükrözés viszont nagyon megvisel, fõleg az hogy sok-sok levegõ t fújtak belém. Csak az a baj, hogy jelenleg ez az egyetlen igazán sokatmondó vizsgálati módszer és közben még kisebb dolgokat menet közben el is tudnak végezni. Pl. nálam eltávolítottak 2 polipot is. Amúgy nálam divertikulomokat is észleltek. Apropó: a virtuális kolonoszkopia micsoda tulajdonképpen?
Nincs jelen
#2018 2011-10-26 21:32
- Putyi
- Tag
Kedves Pt. Ez a Coderit-N hatásossabb, mint a Lopedium? Mert az nekem már kevés sajnos.
Nincs jelen
#2019 2011-10-27 12:43
- Sa-ni
- Tag
Virtuális kolonoszkópia = ki kell pucolni magad, de ott a helyszínen már nem nagyon gyötörnek. Levegõbefúvás van sajnos :S De aztán egy gépben kell feküdnöd. Viszont esetedben ez akkor nem megfelelõ, mert polipokat nem tudnak leszedni. (Meg amúgy se jó sok mindenre, bár errõl megint eltér az orvosok véleménye)
Nincs jelen
#2020 2011-10-27 13:37
- Jane
- Tag
Szerintem az egész kolonoszkópiában a felkészülés, vagyis a béltisztítás, és vizsgálatkor a levegõ befújás a legrosszabb, szóval így már nem sokat javít az "élményen"... Ez a virtuális kolo. gondolom drága is?!
Nincs jelen
#2021 2011-10-27 19:49
- pt
- Tag
Putyi!
Tapasztalatom szerint jobb, mert a lopedium nem nagyon segített nekem. Az immodium inkább, de a legjobb a coderit-N amit beszedtem eddig. Nem csak a hasat fogja meg, hanem az agyadban is kiüt valami rángatózásos ingert, ezért is jó köhögés ellen.
Azért ennél is fontos, hogy ne egyél olyat amit nem bírsz. Tehát én nem bírom a tejet például. Ha innék és coderitet vennék be, az megfogná a hasam, de kínlódna szenvedne a belem, ugrálna, mortyogna, feszítene, stb.
Kerüld az irritáló ételeket, cukros, csípõs, fûszeres, tejes, amennyire lehet. Minden nap igyál meg egy kicsi kefírt ez sokat segít tapasztalatom szerint, de ne magában, hanem mondjuk 2-3 szendvics mellé elkortyolgatva.
Én nem diétázom, de a túlízesített ételeket viszont kerülöm.
Ma délben 4 db. buci kiflit ettem, kárpáti szelet volt benne és ittam hozzá egy kis dobozos kefírt. Vacsira rakott krumplit ettem. Eszek még rántott husit krumplival, rizst, tarhonyát, pörköltet, ilyesmiket. A gyümölcsöket kerülöm, mert nem jó. Magadnak kell kitapasztalni mit bír a pocid és mit nem :)
Nincs jelen
#2022 2011-10-27 22:01
- Putyi
- Tag
pt!
Voltam a háziorvosnál és emlitettem neki a Coderit-N -et. Nem írta fel, igaz nem is erõltettem. Ha nem enyhûlnek a tüneteim, akkor valahogy hozzájutok majd. Amúgy én sem diétázom, egyenlõre nem akarom megfosztani magam az evés örömétõl. Ez a betegség így is sok mindentõl megfosztott már.
Nincs jelen
#2023 2011-10-28 15:46
- Sa-ni
- Tag
Jane, nekem nem kellett érte fizetni. A kapszulásért kell.
De kérdeztem orvosokat, szerintük ezeknek semmi értelme, mert ha talál is valamit a virtuális vagy a kapszulás, úgyis kérnek normálisat a szövettan miatt.
A beteg szempontjából se sokkal jobb, mert a bélpucolás borzasztó, és azt ezeknél is ugyanúgy kell.
Én mindenképpen javaslom a diétázást.
Ha nem diétázol, szarul vagy és makacsul jársz az orvosod nyakára, két kimenetele lehet:
1) idegbetegnek néz (ez roppant megalázó tud lenni)
2) vastagbéltükrözésre, vagy még szarabb vizsgálatra (végbél manometria, folytassam még?) küld, de csak azért, hogy elmondhassa, "õ mindent megtett." Azaz "kizárja" azt ami úgyse valószínû (rák stb.) Elõre sejti, hogy ibs-es vagy (MOST IBS-ESEKRÕL BESZÉLEK ÉS NEM IBD-SEKRÕL!!!!) mert azért vannak spec tünetei a crohn-nak, colitisnak, amit egy tapasztalt orvos felismer - és ha ez negatív, nem fogja neked törni a fejét,hanem hazaküld sz.rni.
Olyan kimenetele NEM lesz, hogy vért izzadva töri a fejt, és próbálkozik Neked különféle gyógyszerekkel. És lehet, ez nem is a probléma elbagatellizálása, hanem nincs ilyen.
Én is átéltem ezt a "legalább ez az egy örömöm van" c. makacsságot. De volt itt egy felhasználó (hú, egy lány volt, elfelejtettem a nickjét:( ) aki párszor "beszólogatott" nekem, hogy én nem is akarok diétázni, és könnyen feladom, hogy "ki legyen próbálva". Rájöttem, hogy igaza van, és onnantól kezdtem komolyabban venni, hogy abbahagyom a struccpolitikát, mert nincs az az orvos a világon, aki majd felírja a Csodatablettát, amibõl 3x1-et beveszek, és minden olyan lesz, mint volt.
Én is nagyon szeretem (szerettem) a süteményeket, a fagylaltot, a túrórudit, a péksütiket, a friss, ropogós héjú kenyeret, a rántott húst, a töltött káposztát, a túróstésztát, a gyümölcsleveket, üdítõket, sört, stb. stb. (visszatérõ álomképem, hogy fejest ugrok egy nagy epres tortába - egy filmben láttam ilyet tésztával :D ... nem tudom a címét, Robin Williams játszik benne egy orvost... ) de több visszatérési kísérlet után tudomásul vettem, hogy én ezeket nem ehetem/ihatom, mert nem olyan a szervezetem, hanem defektesebb másokénál.
Úgy kell felfogni, hogy más ember meg vak, vagy mankóval jár stb. Ez is a disability egy formája, hogy Neked meg a beled nem olyan, mint másoknak, hanem rosszabbul funkcionál. A vaksághoz, sántasághoz stb. képest semmi a diéta, ha az ember megtalálja a neki megfelelõt, és betartja - keze-lába megvan, csinálhat amit akar. Azért meg nem kell lógatni az orrod, amit vendégségkor stb. ott hagysz - az életben annyi más öröm van, mint az evés-ivás. :)
Szerkesztette: Sa-ni (2011-10-28 15:51)
Nincs jelen
#2024 2011-10-28 18:28
- Putyi
- Tag
Átkutattam a családi gyógyszerkészletet és leltem Coderit-N -et, de olyat, aminek a lejárati ideje 200804. Vajon érdemes ezt még kipróbálni?
Nincs jelen
#2025 2011-10-28 18:39
- Putyi
- Tag
Kedves Sa-ni!
Amit nem értek: nekem ezt a betegséget 35 éve diagnosztizálták, de eddig ilyen hasmenéses idõszakom sohasem volt! Vajon mi történhetett?
Nincs jelen
#2026 2011-10-29 09:46
- pt
- Tag
Az idegesség lehet az ok. Annyi stressz ér e miatt, hogy már ezért megy a hasad. Legalább is nekem ettõl volt.... Én Dalsan-t szedek, Sa-ni, Jarvis-t, ez sokat javít a dolgon, + diéta és vész esetre a coderit-N. Így 90%-os az életünk, a korábbi 10%-hoz képest elég nagy és jó változás :D
Nincs jelen
#2027 2011-10-29 22:31
- Sa-ni
- Tag
Nem tudom, Putyi, én arra gyanakszom, hogy 1. vagy rosszabbodott a gyulladás (? mondjuk ha ennyi ideig elvoltál a gyógyszereddel, akkor nem tudom...), 2. vagy rárakódott az alapbetegségedre egy ibs - mert sajnos az ibs - aranyos - csinálhat ilyet, hogy "kísérõként" megjelenik. Valamitõl felborult a bélflórád (fertõzés???) aztán úgy marad a bél akkor is, ha a fertõzés elmúlik - mert "elfelejti" a normális mûködést, ez az ibs. Az idegesség, stressz ronthatja, de nem az a fõ ok.
2008-ban lejárt gyógyszert ne vegyél be. A Coderit nem csodaszer, nem is hat mindenkinek egyformán, PT-nek jól bevált, más meg írta, hogy alig hatott (nekem mikor hogy, változó) Meg ha a gyulladás rosszabbodott, akkor arra kell, hogy kapj valamit, más gyógyszert, stb. Talán próbálj meg orvost váltani, én is hosszas keresés után találtam egy olyat, aki igazán segítõkész volt. (És érdekes, hogy õ másoknak pont hogy nem jön be - szóval ez is személyfüggõ nagyon)
Nincs jelen
#2028 2011-10-30 08:59
- Putyi
- Tag
pt!
Hát ami azt illeti, eléggé idegesít ez a kilátástalan helyzet. Egyenlõre valeriana-val próbálkozom, ez is nyugtat valamelyest.
Nincs jelen
#2029 2011-10-30 09:04
- Putyi
- Tag
Sa-ni!
Az csak a furcsa, hogy nem fáj. Ha ibs, az még a jobbik eset, mert 35 év után akármi is lehet a háttérben. Apropó: van otthon mágnesterápiás készülék. Párna nagyságú biostimulátor. Érdemes próbálkozni mágnesterápiával?
Nincs jelen
#2030 2011-10-30 16:27
- Sa-ni
- Tag
Az ibs-nél se a fájdalom a fõ probléma, hanem a székletzavarok, fokozott gázképzõdés, diszkomfort.
Én nem hiszem, hogy a bélre komolyan hathatnak a különféle biorezonancia, mágneses stb. terápiák, de végülis minden ember más, és ha van otthon ilyened, és többi betegségedet tekintve nincs ellenjavallata, szerintem nyugodtan próbáld ki. De csodát tenni nem valószínû, hogy fog, a diétát kellene próbálgatni inkább, hogy mit bírsz, mit nem. És valamilyen probiotikumot próbálj szedni, pl. Pearls IC-t, az ártani nem árthat.
Szerkesztette: Sa-ni (2011-10-30 16:28)
Nincs jelen
#2031 2011-10-30 16:57
- Ditti22
- Tag
Én 30 éve vagyok colitises, de ilyen hasmenéses idõszakom még nekem se volt. Szerintem is az lehet, hogy még társul hozzá egy kis IBS, vagy fertõzés, esetleg mindkettõ. Akinek tükrözés szükséges, tudom ajánlani a II. sz. Belgyógyászati Klinikát, itt altatásban is megcsinálják. Én tíz éve járok ide, akkor még körzeti orvosi beutalóval is fogadtak.
Nincs jelen
#2032 2011-10-30 18:18
- Putyi
- Tag
Ditti22!
Az altatásban csinált tükrözés úgye jóval kevésbé fájdalmas, mint a bódításban végzett?
Vagy ugyanarról írok?
Nálam úgyanis bódítással végezték és szenvedtem is rendesen.
Nincs jelen
#2033 2011-10-30 18:20
- Putyi
- Tag
Sa-ni!
Abban igazad van, hogy szisztematikusan még nem diétáztam. Egyenlõtre csak visszafogtam a hús, az édesség (ezt szinte teljesen), a gyümölcs és a kávéfogyasztást.
Nincs jelen
#2034 2011-10-31 08:43
- pt
- Tag
Ez egy értelmes leírásnak látszik:
http://www.medlist.com/HIPPOCRATES/VIII/1/038main.htm
Érdemes probiotikumozni, savas dolgokat kerülni és diétázni (gabona, cukor, stb.)
Nincs jelen
#2035 2011-10-31 17:37
- Ditti22
- Tag
Szia Putyi! A bódítás nem altatás, az altatásnál az aneszteziológus is jelen van. Nekem kétszer próbálták bódításban és majdnem beájultam. Annyira töredezett a vastagbélrendszerem, el nem tudom mondani, hogy már az elején milyen fájdalmakat éreztem. Egyik kolléganõm ajánlotta a Klinikát, itt csak azt nem altatják aki külön ezt kéri. A befújt levegõt pedig még mielõtt felébredsz leszívják. Nem mondom, az elején pá percig érzel görcsöket, mert az altatót fokozatosan adagolják, a fájdalomérzettõl függõen.
Nincs jelen
#2036 2011-10-31 19:07
- Putyi
- Tag
Szia Ditti22! Köszi az infót. Akkor legközelebb - mert tartok tõle, hogy ez nincs messze - megpróbálok altatást kérni. És altatásnál nem hiányzik a dokinak a beteg visszajelzése? Pl. a fájdalom jelzi, hogy ne tolja tovább a szondát, mert átfúródhat a bél. Különben miért forszíroznák a bódítást? Amúgy a levegõleszívással a legutóbb gondom volt, mert ennyire még sosem fájt utána. Kb. egy óra volt, amíg "megkönnyebbültem".
Nincs jelen
#2037 2011-11-01 11:31
- Ditti22
- Tag
Putyi! A bódítást azért forszírozzák, mert az altatás drágább és aneszteziológus orvosi jelenlétet igényel. Ez nem oldható meg mindenhol, például szakrendelésen egyáltalán nem. Abban az esetben, ha a beteg állandó, permanens fájdalmat jelez, az orvosnak is könnyebb a vizsgálatot elvégezni. Ha a dokid nem vállalja, szívesen megírom az én gasztrós orvosom elérhetõségét.
Nincs jelen
#2038 2011-11-02 16:50
- Sa-ni
- Tag
A "bódítás" az lóf.sz, én olyan ébren voltam az állítólagos bódítástól, mint ahogy most ezt írom, semmit se hatott. Ennek ellenére kibírható volt a vizsgálat, de az orvos akkor is átvágott, mert ALTATÁSnak nevezte, pedig rá is kérdeztem. (Az asszisztensnõbõl szedtem ki az igazat a vizsgálat elõtt.)
Elõtte a doktornõ empatikusabb volt, és hozott aneszteziológust (kórházban) - õ altat el úgy, hogy se kép se hang és semmire nem emlékszel.
Úgy kell kérni, hogy feltétlenül hangsúlyozod, hogy "altatás aneszteziológussal" vagy "anesztes altatás" Felháborító, hogy e téren is hülyének nézik a beteget, most mit kellett nekem is hazudoznia a képembe??? Meg még azt mondta (mintegy lerázásképpen) hogy "bízza rám". Ne hagyd, hogy téged is átvágjanak! Meg tudják csinálni a normális altatást sima kórházban is, ha akarják.
De továbbra is azt mondom - nem Putyinak mert õ bonyolultabb eset mint korábban írta! - hogy aki csak sima ibs-es és nem produkál egyértelmû IBD tüneteket (pl véres hasmenés), ne tegye ki magát rögtön ennek az undorító vizsgálatnak. Az orvos nyilván ezzel kezdené, mert ezt írja a nagykönyvük, mindenkinek kedvesen felajánlják, aki bélpanaszokkal megy - de elõbb próbálj meg diétázni, meg pszichiátriai gyógyszeres segítséget kérni. Ha akkor sem javulsz, akkor még mindig vissza lehet ehhez térni. De az orvosok nem az egyszerûvel akarják általában kezdeni, hanem a bonyolulttal - én már nagyon bánom utólag, hogy miknek kitettem magam feleslegesen, testileg lelkileg megterhelõ, felesleges vizsgálatoknak, amiket nem egy konkrét betegségre gyanakvás, hanem egy 0,0001 % esélyû valami kizárására írtak elõ. Vissza lehet ehhez térni, ha nem használ a vízben nem oldódó rostok és a cukor kiiktatása, nem használ a JArvis vagyhasonló gyógyszer két hónap szedés után, stb. stb.
PUtyi! a húst nem kell kiiktatni, a legtöbb diéta felfogás azt mondja, hogy az a bélbetegek egyik fõ tápláléka. (legalábbis a sovány, NATÚR, fûszermentes hús!) Az édességek, kenyérfélék, üdítõk és vízben nem oldódó rostok kiiktatása az elsõdleges.
Szerkesztette: Sa-ni (2011-11-02 17:00)
Nincs jelen
#2039 2011-11-04 13:47
- pt
- Tag
Én most xarul vagyok.
Nem a para jön rám, hanem egyszerûen a emésztésem nem jó. Átmegy rajtam a kaja. Majdnem úgy jön ki ahogy bement. Nem szívódik fel rendesen. Mondjuk elhízni nem fogok mostanában az tuti :D
Tehát nem tud megemésztõdni. Kipróbálok valami emésztõenzimet, probiotikumot meg vitamint, aztán meglátjuk javul e. Fájdalmam nincs. Rosszullétem sincs különösebben......
Rendeltem ebbõl a protexinIBS-bõl, kíváncsi vagyok milyen lehet. Annó a sima protexin volt a legjobb probio a mit szedtem....
Szerkesztette: pt (2011-11-04 13:48)
Nincs jelen
#2040 2011-11-04 15:03
- Ditti22
- Tag
Úgy látszik ez ilyen nap. Én is xarul vagyok, a nyáron nagy nehezen sikerült 50 kilóra feltornázni magam, irtó jó érzés volt, hogy minden nacim szûk, feszül rajtam. Eddig tartott a pünkösdi királyság. Megint nem esik jól a kaja, kínlódok az evéssel. Biztos, hogy lelki okok is közrejátszanak, mert eléggé mélyponton vagyok. Nem sikerül munkát találnom, már több mint egy éve itthon vagyok. Állandóan figyelem magam és ez nem jó. A rádió be van kapcsolva, még éjjel is, így nem hallom a hasamban dúló háborút.
Nincs jelen
#2041 2011-11-04 19:05
- Putyi
- Tag
Sziasztok!
Köszönöm az információkat. Én is sokat gondolkodtam, hogy szükséges-e a tükrözés. De sajnos bizonyos év után a nagykönyv szerint egyre nagyobb az elfajulás esélye. És a polipok is veszélyesek lehetnek. Az igazi az lenne, ha a kóros állapotot (itt daganat kialakulására gondolok) ki lehetne még idõben mutatni pl. vérvizsgálatból.
Nincs jelen
#2042 2011-11-05 15:14
- Jane
- Tag
Sziasztok! Valaki tapasztalt hasonlókat aktív Crohn mellett? A nyelvemet kétoldalt és alul kis hólyagok lepték el, nagyon rossz érzés, és a torkomban is érzem! :S Köszi!
Nincs jelen
#2043 2011-11-06 12:38
- Ditti22
- Tag
Jane!
Szerintem nekünk gyengébb az immunitásunk, ezért kapunk el ilyen fertõzéseket. Én konkrétan colitises vagyok, de talán már IBS is van. Nekem is voltak már hólyagok a számban, a közérzetem is elég vacak volt, Gingisol nevû ecsetelõt használtam, gyógyszertárban, DM-ben kapható. Ha nem múlik, azért menj el dokihoz.
Nincs jelen
#2044 2011-11-07 09:50
- pt
- Tag
A septofort segít. Vegyél és szopogasd el.
Nincs jelen
#2045 2011-11-09 09:31
- Ditti22
- Tag
Sziasztok!
Volt néhány jó napom. Újra elkezdtem a ProGastro 825-t, de már ez sem használ. Ma megint visszatért a hasmenéses állapot és elõre parázok holnap hogy fogok elindulni. Mammográfiára kell mennem, fél éve leszívtak egy cisztát a mellembõl, és úgy érzem most a másikban fejlõdött ki megint. Lassan olyan vagyok mint az állatorvosi ló, mindenhol találnak valamit.
Nincs jelen
#2046 2011-11-09 12:45
- pt
- Tag
Én a fent látható helyrõl rendeltem most protexinIBS-t, 2 fizet 3-at kap akcióban. Nem akarom elkiabálni, de régen volt ilyen kemény és átemésztett székletem. Úgy néz ki ér valamit......
Persze szedem a dalsan-t is.
Te probio mellé szedsz valamit Ditti? Ha nem akkor ideje elkezdeni.
Próbáltad már a coderit-n-t? Ilyen megyek valahová és rosszul vagyok elõre dolgoknál segít, ha egy fél szemet vagy 1 szemet ébredéskor, indulás elõtt 1 órával elszopogatsz.
Nincs jelen
#2047 2011-11-09 17:57
- Ditti22
- Tag
Igen, a proGastro mellé még szedek még néhány gyógyszert. Antidepi a Mirzatem, ez mellesleg egy kis étvágyat is csinál, mielõtt elindulok valahová Xanax, valamint colitis-re Salofalk, reflux-ra Lansacid. Ha nagyon hasmenéses vagyok Xilamin plus kapszulát, hogy azért pótoljam a vitaminokat is. Mindez egy kész vagyon, más színházba jár, én gyógyszertárba.
Olvastam itt a hozzászólásokat, a Coderit N-t látom többen szeditek, ez köhögéscsillapító gyógyszer ha jól tudom. Hasfogóként is mûködik? Sa-ni is ajánlotta, de mivel nekem gyulladtak a beleim nem biztos hogy jó.
Örülök, hogy Neked használ a Protexin, megpróbálok én is áttérni rá.
Nincs jelen
#2048 2011-11-09 19:27
- pt
- Tag
A coderitnek úgymond mellékhatása a hasfogó tulajdonsága. Amikor köhögsz rángatózol, inger miatt. A köhögés csillapító ezt semlegesíti. A bél is rángatózik az idegességtõl vagy egyéb más miatt. Ezt csillapítja a coderit az agyban hatva és így belassul a bélrendszer, nem kell rohanni wc-re jó pár órán át.....
Ha messzire megyek én mindig elszopogatok fél szemet, hogy ne is jöjjön rám rosszullét, biztos ami biztos.
Mindig van a farmer zsebemben is 1 szem, vészesetre. Ha a már elkapott a hasmars, legalább csillapítja az intenzitást, és ha sikerült megoldani valahol, akkor enyhül a dolog.
Mindenképp jó dolog. Nem érdemes folyamatosan szedni, mert félõ, hogy hozzászokik az ember, de az otthon üléstõl, meg a rosszullétektõl mindenképpen jobb.
Nincs jelen
#2049 2011-11-09 20:11
- Ditti22
- Tag
Kedves Pt! Köszi a részletes leírást, mindenképpen iratok coderitet. A holnapi napot megoldom valahogy, már éjszaka beveszek két Reasec-et, hogy reggel el tudjak indulni. Este beugrok a körzetihez, remélem felírja.
Nincs jelen
#2050 2011-11-09 22:31
- Livike13
- Tag
szia én is hasonló problémával küzdötem de hál isten ma már meg van a gyógyszerem a neve colesteryn Hexález be vált
Nincs jelen