#2451 2011-09-23 21:38
- Garázdabillegetõ
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Élet a sztómával
Nos, akkor csatalkoznék én is a nyáron mûtöttek - úgy tûnik népes - táborához. :) Mi volt a nyáron, járvány? :)
Nekem még nincs konkrét idõpontom a visszazáró mûtétre, decemberben kell mennem kontrollra a sebészetre, akkor talán már többet tudok. A véreredményeim egyelõre azt mutatják, hogy nincs gyulladás, a hemoglobin és a vas szintem pedig olyan jó, mint még soha.
A gasztroenterológusom egyébként említette, hogy vannak, akik nem akarnak ilyen visszaállító mûtétet, mert a sztóma praktikusabb, meg azzal riogatott, hogy a visszaállítás után sokat kell majd wc-re rohangálni.
Hát én biztosan nem tartozom azok közé, akik nem akarnak mûtétet. Illetve fura, mert a mûtéttõl félek, meg már elõre kiráz a hideg az egész kórházasditól. Másrészt meg annyira nem szeretem a sztómát, hogy szóba sem jöhet, hogy ne legyen mûtét.
A kis életem szempontjából logisztikailag a legmegfelelõbb idõpont a jövõ nyár lenne. Ugyanakkor meg jövõ nyáron már én sem szeretném kihagyni a strandszezont, úgyhogy jobb lenne valamikor tavasszal, bár ezt majd eldöntik az okosok. Én is szívtam amiatt, hogy sokáig nem hallgattam az orvosokra, halogattam a mûtétet, úgyhogy a jövõben megpróbálok szófogadóbb módon viselkedni. :) Már, ha olyant mondanak, ami tetszik nekem. :)
Ilcs: ugyanez a tapasztalatom. Van, hogy simán bírja a sztómazsák két napig, máskor meg naponta kettõt is elhasználok. Az a furcsa, hogy ez abszolút kiszámíthatatlan és semmi logikát nem látok abban, hogy mikor ragad meg rendesen. Nálam is van para, amikor elindulok valahová és a leukoplasztos megoldás is ismerõs.
Amúgy engem alaposan padlóra tett ez a nyári bõ két hetes kórházasdi. Nem is csak testileg, (úgy is) hanem inkább lelkileg. Pedig nem vagyok egy depressziós alkat, meg minden szar helyzetet igyekszem viccelõdve fogadni, de ez most valahogy kicsit sok volt nekem. Nem is maga a mûtét körüli herce-hurca viselt meg, a kiszolgáltatottság, a kacsába pisilés és az egyéb járulékos marhaságok (bármilyen furcsa, ezeket meg lehet szokni), hanem az egész kórházi légkör nyomasztott. Pedig jó dolgom volt, az intenzíven külön szobát és tévét is kaptam, utána pedig a sebészeten is kétágyas privát zuhanyzós szobában lehettem, mégis teljesen magamba fordultam.
Olvasgathattam volna, de nem olvastam. Tévézhettem volna, de nem tévéztem. Netezhettem volna mobilon, de az sem tudott érdekelni. Feküdtem egész nap, néha kisétáltam a folyosóra, majd vissza és vártam, hogy jöjjön a vizit, jöjjön a rokonság, jöjjön a következõ adag infúzió és jöjjön már az este és aludjak és teljen az idõ, ami persze így kurva lassan telt.
Furcsán hangozhat, de külön szar volt látni például a kórház ablakából a járókelõket. Egy McDonald's-ra nézett az ablak. Fiatalok, családok jöttek mentek, üldögéltek a Meki teraszán és én meg az ágyba kapaszkodva sóvárogva figyeltem õket és kurvára irigyeltem a szar sajtburgerüket, meg úgy általában azt, hogy õk milyen gondtalanok, mennyire élvezik a nyarat, beszélgetnek, jókevük van. Én meg itt kuksolok a kórteremben és lesem õket, mint valami öregember.
Néha arra gondoltam, hogy az elõzõ életemben valami rém gonosz ember lehettem, hogy ennyire szivat a sors. De most úgy vagyok ezzel, hogy leszarom, megpróbálom ebbõl a helyzetbõl kihozni a maximumot. :D
Nincs jelen
#2452 2011-09-24 13:50
- pumika
- Tag
én is a McDonálcra láttam ki mikor korházban voltam. talán téged is veszprémbe mütöttek? én is ugyan úgy éreztem magam,pedig nem elõször mütöttek. kitartás!
Nincs jelen
#2453 2011-09-24 14:28
- Ilcs
- Tag
pumika!
A nyáron én is a veszprémi kórházból néztem a McDonald's-ot! :)
Szép napot mindenkinek!
Nincs jelen
#2454 2011-09-25 11:45
- aliz3O
- Tag
sziasztok.Van olyan akit gyõrbe mütöttek?
Nincs jelen
#2455 2011-10-06 08:38
- Shikaritr
- Tag
Na,voltam vastagbél tükrözésen,a beöntés valami csodálatos volt xD de legalább valahogy kibírtam.
Még jó,hogy a vizsgálatot altatásban csinálták.Minden lelet iszonyat jó,szóval kedden idõpontot kérek a Dr.Lestártól,aki utána szépen összevarr,úgy ahogy azelõtt voltam. És remélem,hogy egy életre letudom ezt az állapotot.
Nincs jelen
#2456 2011-10-09 00:35
- MrPeetR
- Tag
Nem mondjátok komolyan, hogy zsákkal együtt fürödtök? Miért nem veszitek le fürdés elõtt, és zuhanyoztok le rendesen? Én ezt mindig így csinálom, teljesen így higiénikus. Persze 1 részes zacsival...
Nincs jelen
#2457 2011-10-20 10:43
- aliz3O
- Tag
sziaszto A segítségeteket szeretném kérni.A sztomám körül nagyon kivan csipve meg gyuladt is, már mindennel kenntem lasáral betadinal,de semmi nem segit.van ug,hogy naponta 4 szer is lekel vennem a zságot,mert annyira csíp,és mindig bekennem.ti mit használtok ha kicsípõdik?köszi
Nincs jelen
#2458 2011-10-20 10:58
- MrPeetR
- Tag
Ha vérzik is a bõr akkor ConvaTec Stomahesive hintõpor. Ha csak piros, de nem vérzik, akkor a 3M Cavilon Spray. Ez egy filmréteget képez a bõrre, így erre ragasztod a zacsit és nem irritálod a bõrt. Ez direkt erre van kifejlesztve. Hogy hol lehet venni azt nem tudom, én kapom.
Nincs jelen
#2459 2011-10-20 11:01
- MrPeetR
- Tag
Megvan, rendelni lehet. http://3med.hu/teszt/index.php?page=sho … p;Itemid=2
Nincs jelen
#2460 2011-10-22 16:08
- Mandy
- Tag
Egyetértek MrPeetR-rel, teljesen fölösleges zsákkal együtt fürödni, a víz azt mondják egyébként is jót tesz a bõrnek és a sztómának is! Nem beszélve a tisztán tartás is sokkal könnyebb!Tapasztalat: az egyrészes leereszthetõs zsák biztonságosabb mint a zárt, szerintem!Már a tudat is, hogy bármikor leengedheted és így kisebb az esély hogy leválik!
Nincs jelen
#2461 2011-10-31 23:17
- Andráska
- Tag
Sziasztok!
Engem június elején operáltak ismét,és sajnos ideiglenes sztómát kaptam.De nem ez a legnagyobb problémám,mert rövidbél szindrómás lettem és nem tudok ezzel mit kezdeni.Van olyan sorstárs esetleg itt akinek hasonló problémája van?
Az életminõségem egyenlõ lett a nullával,5 hónapja szinte csak otthon vagyok.Hogyan lehet ezt kezelni?
Ha vissza teszik a sztómát,utána javul a helyzet?
Az orvosok nem akarnak mondani semmit,tök tanácstalan vagyok a jelenem és jövõmre való tekintettel.
Nincs jelen
#2462 2011-11-12 10:55
- kistigrincsi
- Tag
Helló Mindenki!
Most jelentkezem elõször.
A húgom férje colosztómás. Három hete mûtötték.Az orvos haskötõ viselését javasolta
Ha van a fórumon olyan, aki használ ilyen haskötõt kérem segítsen, mert nagyon el vannak keseredve.
1./ Hol lehet ilyen speciális haskötõt csináltatni?
2./ Hogyan lehet a sztóma zsákot a haskötõn kivágott nyíláson cserélni?
Remélem kapok választ. Nagyon várom.
Üdvözlettel kistigrincsi.
Nincs jelen
#2463 2011-11-13 09:10
- andi72
- Tag
Kedves kistigrincsi!
Bár én nem vagyok sztómaviselõ, de a kérdéseidre tudom a választ:
1.Speciális haskötõt a sebész által felírt vényre a gyógyászati segédeszköz boltokban lehet csináltatni.Ez speciálisan a sztómaviselõknek készül, a megfelelõ helyen a sztómazsák helyének egy nyílást vágnak,hogy ne szorítsa le a sztómát és a sztómazsákba ürülni akaró gázt és székletet.
2. A zsákot nem a haskötõn keresztül, hanem azt levéve kell cserélni, és a zsákcsere után visszatenni. A haskötõt éjjel sem kell viselni, és a helyes felvételi technika, ha fekve veszi fel, és nem állva.
Remélem tudtam segíteni. Mondjuk nem értem, hogy miért javasolt haskötõt a sebész? Talán látta, hogy gyenge a hsafal?De akkor miért nem írta fel? Ezek csak olyan költõi kérdések voltak...
Nincs jelen
#2464 2011-11-13 13:59
- andi72
- Tag
Ne haragudj marcsi0727, nem jól tudod. A sztómaviselõknek való haskötõt csak receptre adják (hidd el nekem, mert sztómaterápiás nõvér vagyok). Éppen azért, mert különbözõ részekbõl rakják össze, amihez méretvétel szükséges. Persze, meg lehet vásárolni is, sõt nekem van olyan gondozottam, aki saját magának eszkábált össze egyet, és esküszöm szabadalmaztatni lehetne. Az "atombugyi" pont ugyanazért nem jó, mint a sima haskötõ, mert "leszorítja" a sztómát.
Egyébként az oep honlapján a SEJK menüpontban nagyon jól lehet tájékozódni az összes TB támogatott gyógyászati segédeszközrõl, én mindenkinek ajánlom, hogy senki se tudja "átverni", hogy mit lehet és mit nem receptre kapni. Szerintem egy tájékozott páciens a legjobb partner! Legalábbis én ezen igyekszem dolgozni!
Nincs jelen
#2465 2011-11-13 14:13
- marcsi0727
- Tag
ok, bocsi, akkor inkább törlöm amit írtam, nem akarok másokat megkavarni.
Nincs jelen
#2466 2011-11-13 16:31
- andi72
- Tag
Bocs, lehet, hogy félreérthetõen fogalmaztam korábban. Az átverés szó nem rátok, hanem az un. "szakemberekre" vonatkozik, akik inkább azt mondják, hogy nem lehet felírni, csakhogy ne kelljen neki vele veszõdni, mert akkora nagy munka megnyomni a számítógép gombját! :)
Nincs jelen
#2467 2011-11-14 16:16
- Jutka13
- Tag
Szervusztok !
Nagyon örülök, hogy rátok találtam.
Nekem urosztómám van, egy húgyhólyag rákból adódóan. Most várom a szövettan eredményét és csak reménykedek, hogy nem lesz sehol áttétem.
A fûzõrõl (haskötõ) csak annyit írnék, hogy nekem az orvosom írta ki mûtét után 1 héttel, mihelyt lehoztak az intenzívrõl.
1 évben 2 darab fûzõt lehet kiírni, melynek az ára sztómás kivezetéssel 7600 forint. (ez a 2 darab)
Még egyszer köszönöm nektek a hozzászólásotokat, ami nekem nagyon nagy segítség.
még vissza-vissza fogok térni hozzátok: Jutka
Nincs jelen
#2468 2011-11-15 07:21
- sanvito
- Tag
szia Jutka !
olvass, és írj bátran, valaki mindig lesz aki segít majd....
panaszmentes napokat ! :)
Nincs jelen
#2469 2011-11-15 17:55
- Catfish
- Tag
Sziasztok
Nekem is ideglenes sztomám van, nekem a vékonybél van kivezetve:(
Az lenne a kérdésem azt hogy oldjátok meg ha már étkeztetek aznap elereszt a zsák de pont ürül a sztóma amikor az ember cserélné a zsákot.
A másik lehetséges az ha fokhagymát eszek például az utána maró érzést vált ki a sztómánál vagy a ketõ nincs öszefügésben?
Nincs jelen
#2470 2011-11-16 12:00
- Jutka13
- Tag
Szervusztok ! Puszi Neked Sanvito !!!!
Ma voltam a doki bácsimnál. kiszedett pár varratot a sztómából.
29.-én kezdõdik nálam a kemó. (képzeld sanvito a kemot Péter doki bácsi fogja csinálni, felügyelni, ez nagy erõt ad )
panaszmentes, szép napot kívánok mindenkinek.
Nincs jelen
#2471 2011-11-16 16:30
- Tim72
- Tag
Sziasztok!
Catfish: tavaly nekem is ideiglenes vékonybél sztómám volt, és sajnos valóban elõfordult többször is, hogy pont a cserénél ürült a sztóma. Mondjuk a kis dög fifikás volt, mert azért általában kialakult rendben zajlott a sztóma gondozásom, és mégis volt hogy megtréfált. Nekem mindig reggel történt a csere, és tudom hogy hülyén hangzik de fekve. Sztómazsák lehúzva, lemosóval lemosva, zuhanyzás, aztán fekvés, sztóma környéki bõr krémezése, sztómazsák felrakása. Na ezt a szép, rendszeres folyamatot játszotta néha ki úgy, hogy akkor kezdett el megint "dolgozni", amikor már tisztán, csili-vilin bekrémezve a zsák felhelyezésénél tartottunk. Volt, hogy néha fél órán keresztül vártuk, hogy duguljon már el! :) Hozzáteszem, hogy mindig ugyanakkor ettem elözõ nap, és tényleg általában nem volt gond a cserénél, csak néha. Én nagyon fûszeres dolgokat nem ettem a sztóma ideje alatt, pont azért, hogy minél kevésbé marjon, ha kifolyik. Emlékeim szerint eleve voltak ajánlott, és nem ajánlott élelmiszerek a sztóma viselés alatt. Szóval szerintem a fokhagyma emésztésekor lehet maróbb a termés.
Nincs jelen
#2472 2011-11-17 23:28
- Catfish
- Tag
Sziasztok
Köszi a megerõsitést Tim72 hanyagolni fogom a fokhagymát is.
Én is reggelente zuhany után cserélem, nem is ezzel szokot gond lenni hanem amikor este 7 kor ugy dönt hogy megválik tölem, na az a para:)
Azt megmondanátok hogy az oldalon van valahol olyan info hogy sztomásoknak milyen ételek nem ajánlottak, most ilyen álltalános diétát tartok, Hogy ne csipjen, ne legyen savas , zsiros ill tul rostos v. pufasztó ha emmelé még hozáveszek pár dolgot marad a viz + a napfény:)
Nincs jelen
#2473 2011-11-18 10:44
- Tim72
- Tag
Catfish!
Dióhéjban: http://www.dietetikamindenkinek.hu/stoma.php (itt táblázatban van összefoglalva, hogy mi az ajánlott, mi nem, mi okoz hasmenést, mi nem, mi okoz szagokat és mi nem...stb.) DE láthatod, hogy azért van mibõl választani.
Arra még figyelj, hogy csak olyan formába egyél, hogy azok elegánsan tudjanak kicsúszni a sztómán, mivel a vékonybél sztómánál emlékeim szerint az emésztés korai szakaszában kandikál ki az étek. :) Ja és még egy ötlet, ami nekem speciál nagyon bevált. Én imádom a fokhagymát (ezek szerint te is). Szóval fokhagyma porra szoktam át. Adalékanyag mentesen lehet bármelyik boltban kapni, és észszerû keretek között használva én nem emlékszem, hogy gondot okozott volna. Ilyen formában már nincs zsírtalrtalma, és nem tartalmaz rostot sem, de mégis van íze. További szép napot! :)
Nincs jelen
#2474 2011-11-23 09:01
- Catfish
- Tag
Szia
Köszi a segitséget Tim.
Nincs jelen
#2475 2011-11-25 17:39
- Shikaritr
- Tag
Na,voltam a Lestár úrnál,aki megint elküldött.De nem adom fel.Jövõhéten megint ott ülök,egészen addig ameddig meg nem mût.Van,hogy rendelés közbe elmegy mûteni! Egyszer engem mûtsön meg rendelés közbe! Nem hiszem el,hogy nincsen egy szabad ágy ahová lefeküdhetnék!Gonosz leszek,de most én jövök,nem érdekel,hogy Marinéninek és Sanyibácsinak milyen baja van.Én vagyok a soron.Nekem kell az ágy nem nekik! Már Augusztus óta halasztják és már nagyon elegem van ebbõl az egészbõl.
Am valakinek van valami tapasztalata ilyen téren? nem tudnám valamilyen összeggel jobb belátásra bírni?
Szerkesztette: Shikaritr (2011-11-25 17:46)
Nincs jelen
#2476 2011-11-27 14:21
- Juni
- Tag
Kedves Shikaritr!
Tapasztalatból mondom, hogy a Lestár tanár úrnál nem az összeg számít, soha senkit nem küld el, ha nincs meg a komoly oka rá. Hidd el megvan kötve a keze, a daganatos és a sürgõsségi betegek mindenhol elõnyt élveznek, és ennek így kell lennie. Nem kell mondanom azt sem, hogy megvan mennyi beteget operálhat meg sajnos, ezt nem õ találta ki, hanem ebben a rendszerben élünk. Számomra õ az ország legjobb sebésze, és millió betege van. Tudom ez neked a te szempontodból sovány vigasz. Légy kicsit türelmesebb!
Tudom mit jelent sztómával élni, nekem lassan 13 éve végleges sztómám van. 8 alkalommal a tanár úr operált, és hidd el tudom és ismerem a helyzetet.
Nincs jelen
#2477 2011-11-27 19:30
- én
- Tag
Shikaritr! Lestár tanár úr nem fogad el pénzt, tehát avval ne próbálkozz, mert rövid úton kidob. Sajnos nem te vagy az egyedüli, akit elküldenek, nincs pénz a mûtétekre és korlátozzák õket, hogy mennyit mûthetnek. Ez van. Nem tudlak megvígasztalni.
Nincs jelen
#2478 2011-11-27 22:41
- sibi
- Tag
Shikaritr, ha ennyire türelmetlen vagy már, ( amit megértek ) próbálkozz meg Dobóval, hátha elõbbre jutsz.
Nincs jelen
#2479 2011-11-28 14:21
- Shikaritr
- Tag
Hát akkor sajnos marad a várás akkor.Nem tudok mit tenni,a Tanár Úr már,Augusztus óta ígéri nekem.Nem érdekelne az sem,hogy a karácsonyt bent kéne töltenem,csak csináljanak már velem valamit :/
Na majd holnap megint beülök(kb este 10-re haza érek,általában a nagy semmiért),aztán csak lesz valami
Nincs jelen
#2480 2011-11-28 20:32
- sibi
- Tag
Shikaritr ( alig tudom leírni a neved), legyen szerencséd,( bár karácsonykor elég sz@r bent lenni, én két éve bent voltam).
Nincs jelen
#2481 2011-11-29 20:19
- Shikaritr
- Tag
Na,megint elküldött...
Menjek vissza januárba..Na szép.
Kórházat kellene megint váltani.Én addig nem bírom.Jön a nyár,majd szaroszsákkal rohangászhatok..
Na azt már nem.Az a király,hogy nem tanulhat festõnek az,ki tesibõl egész évben felmentett.
Félévig adtak felmentést aztán ennyi.Azért kell a felmentés mert nem tudok külön öltözni.Ég a pofám,retek ez az ország,jól tönkrevertek 20 évesen itt fogok megrohadni.Majd januárba kitalálja,hogy menjek februárba, a februárból pedig március lesz.Idióta egy bagázs.
Bár ne kelnék fel reggel.De jó lenne istenem.
Nincs jelen
#2482 2011-11-29 21:29
- Frankie
- Tag
Shikaritr: ne állj Igy hozza! Nekem egyik pillanatról másikra szó szerint felrobbant a vastagbelem 2009ben, életmentõ mütet Szlovákia talán legrosszabb kórházában, nem sokon múlott, h ott maradok, Es 2 hétig nem mûködtek veséim, leállt a tüdõm, kómába estem, lélegeztetõ, Ugy volt, h a reggelt nem élem meg, majd kiszedték a gépet a számból, és élni akartam.
Onnantól kezdve örültem, hogy sztomasan is, de élek!
Fél évig volt kint, majd viszatették, egy brutàlis mütetsorozat volt.
Ettõl függetlenül pozitív voltam és örültem.
Vállalkozásaim tönkre mentek közben, Es leépultem teljesen.
De az élni akarás és a pozitív hozzáállás segített.
Mindent ujra kezdtem, felépítettem.
Nincs jelen
#2483 2011-11-29 21:53
- Shikaritr
- Tag
De ez a vicc,hogy nekem SEMMI BAJOM NINCSEN!!!!!!!!!!!!
Soha a büdös életbe nem voltam Crohn betegséggel szarul,soha nem volt lázam és hasmenésem egyszerre.Azt ettem amit akartam.Volt egy rohadt szûkületem.És sok medrol miatt "állítólag nem tapadt volna össze a belem"
Ezért kellet kitenni.A Lestár imádja másoknak kitenni a belét,volt akinek hasmenése volt,volt aki rosszul volt,mind így végezték.Megértem,hogy jó sztóma kialakításában,de ne rajtam gyakorolja.
Május óta itt szenvednek,megígérte Augusztusba,elmaradt,majd Szeptemberbe mondta Októberben, Októberbõl lett November,Novemberbõl pedig December,mondta,hogy menjek vissza November végén,hátha.Erre kitalálja azt,hogy majd Januárba menjek vissza.
A Leleteim kiválóak,megértem azokat,akiknek várnak arra,hogy gyógyuljon a bele,de nekem SEMMI NINCSEN!
Elég!!!! Legszívesebben szétverném ezt a hülye MÁV-ot is úgy ahogy van.Nem érdekelnek a sürgõs betegek,nem érdekelnek azok akiknek más súlyos bajuk van.Sok epemûtéses idiótát küldjék el a fenébe más kórházba.Menjenek vidékre,az ilyen idióták miatt,akik már 2x nem voltak WC-n,kér teljes kivizsgálást és bent rohad.NA ILYENEK MIATT NINCSEN NEKEM HELY!
Adják vissza az életemet úgy ahogy volt!
Könnyen dumálnak,hogy majd ekkor meg akkor,kint áll a méregdrága kocsi,havonta kapják a sok pénzt,nekik aztán kurvára mindegy,hogy most kit varnak össze vagy kit nem.Nekik meg van a biztos,te meg hülye dögölj meg...
Retekország,retek egészségügye...
Szerkesztette: Shikaritr (2011-11-29 21:54)
Nincs jelen
#2484 2011-11-30 09:18
- én
- Tag
Shikaritr, Lestár tanár úr nem szórakozásból küld el. Hidd el nincs pénz a mûtétekre. Én tavaly ezt megtapasztaltam. Nekem a hasamon folyt ki sipoly miatt minden és az én mûtétemet is tologatták, persze nem annyit mint a tiedet. És nemcsak a tanár úr tolja a mûtéteket, hanem minden sebész, mert januárban már újév van és akkor újra kapnak lóvét. Elmondom neked, hogy tavaly ilyenkor már fizetést se kaptak az ott dolgozók, annyira szarul ment minden. Más kórházakban is csak a legsûrgõsebbeket mûtik, a többit halasztják januárra. Nem akarlak leszúrni, de te tudod, hogy mennyi fizetést kap egy orvos? Mielõtt vagdalkozol nézz utána. Nekik se megy olyan jól, kivéve, aki folyton tartja a markát. Aztán még azt is elmondom neked, hogy nekem is beígérte tavaly a tanár úr a sztómát, de azt mondta, hogyha 2 varrat elég bentre a belekre, akkor megúszom. Ugyanis sajnos a belsõ varratoknál gyakran elõfordul, hogy elengednek és varratelégtelenség állhat fent és az akár életedbe is kerülhet. Olvass vissza, hogy hány betegtársunk járt így. És az helybõl két mûtét és plusz a záró. Ezért is szeretik a sztómát. Szóval ne keseredj el, január nincs olyan messze már!
Nincs jelen
#2485 2011-11-30 11:30
- sibi
- Tag
Shikaritr, megértem a dühödet és ha az segít rajtad, itt kiadhatod magadból. De. Ne lovald magad bele ennyire, mert az nem igazán használ, ha folyton hergeled magad. Én-nek igaza van, meg lehet a jó oka a dokinak, még ha nem is köti az orrodra. Jogod van dühösnek lenni, de nem érdemes. Az nem viszi elõre a dolgodat. Ha ennyire elkeseredett vagy, ennyire türelmetlen, akkor tényleg próbálkozz másik sebésszel, hátha sikerül elõbb a mûtét. Ha itt azt mondták, január, akkor az már január, hiába vagy dühös.Ha nem tudod elfogadni, háborgás helyett lépj tovább. A lelkednek is jobb lesz.
Nincs jelen
#2486 2011-11-30 12:00
- én
- Tag
Ahogy hallottam Dobó is márcsak januárra ad idõpontot. Én nem nagyon ajánlanék más sebészt. A crohn-t nem mindenki ismeri és sajnos pont azért vannak annyian Lestárnál is, mert egy csomó embert elszúrnak és azok mind a tapasztalt bélsebészeknél kötnek ki a végén. Inkább kellene egy ajánlást készíteni, hogy minden sebésznek, aki szándékozik bélbeteget mûteni, azoknak legyen kötelezõ valamelyik bélsebésznél bizonyos óraszámot eltölteni, ott továbbképeznie magát. Ez lenne a megoldás és akkor egyenlõ terhelés lenne.
Shikaritr, ha ennyire türelmetlen vagy, próbálkozz az Uzsokiban ott a sebészet osztályvezetõ fõorvosa bélsebész. A neve Dr. Bursics Attila és minden kedden rendel 9-12 óráig az Uzsoki kórház sebészeti ambulanciáján. Keresd fel, hátha fogad még idén. Ha nem, akkor még mindig visszatérhetsz a MÁV-hoz.
Nincs jelen
#2487 2011-11-30 14:55
- Shikaritr
- Tag
Nem,nekem nem azt mondták,hogy Januárba mûtenek,ha nem azt,hogy próbáljak meg januárba érdeklõdni "Hátha" van hely.
Nincs jelen
#2488 2011-11-30 15:14
- én
- Tag
Shikaritr, mondom, próbálkozz az Uzsokiban. Ha írsz nekem e-mailt a profilomon keresztül, leírom az adatokat, hogy hol tudsz idõpontot kérni Dr. Bursicshoz. Ha nem akarsz átmenni, akkor várj türelemmel.
Nincs jelen
#2489 2011-12-16 16:26
- dundi
- Tag
Sziasztok! Nekem 3 hete volt sztóma mûtétem ,ami ideiglenes (2 hónapig ), de eléggé megviselt, kivágtak 20 cm -t a vastagbelembõl. Akinek van már tapasztalat, az írna pár sort, hogy a sztómazáró mûtétnél mire számítsak, hogy zajlik elõtte a béltisztítás, gondolom a sztómába nem csinálnak beöntést, és laparoszkópiával mennyi idõ egy ilyen mûtét, és
mennyivel megterhelõbb a sztóma mûtétnél? Az elsõnél kaptam az altatás mellé epidurálist is, a sztómazárónál is érdemes kérni, vagy annál nem lesznek olyan nagy fájdalmak?
Ja, és a mûtét után 3 héttel, ha még a varratok nem szívódtak fel, lehet ilyen stomic krémet használni, mert kicsit kivan marva a bõröm,ahol nem fedte le a sztómazsák nyílása.
Elõre is köszönöm,ha vki válaszol!
Nincs jelen
#2490 2011-12-16 20:03
- Ilcs
- Tag
dundi!
Nekem 1 hónapja volt a sztómazáróm. 4 hónapig voltam sztómás. Igaz nem laparoszkópos mûtétem volt,de volt beöntés sztómába. Én nem éreztem megterhelõbbnek,mint az elõzõ mûtétet. De laparoszkópos mûtéttel valószínû másabb az utána lévõ helyzet.
Stomic krémet szerintem használhatsz. Én is kenegettem,mert elég csúnyácska volt a bõr.
Remélem tudtam valamit segíteni! :)
Nincs jelen
#2491 2011-12-16 20:48
- dundi
- Tag
Kedves Ilcs! Köszönöm a válaszod. Hát nekem a beöntés nagyon rossz volt a végbélen,remélem csak azért met szûkületem volt.( 2 napig kaptam reggel, este, meg a mûtét napján 3x, plusz 3 adag hashajtó). De ha nincs a sztómán záróizom, hogy tudod visszatartani, hogy ne jöjjön ki rögtön a beöntött víz? Nem tudom elképzelni hogy csinálják, meg hashajtót is kaptál? Olyan béltisztítás van, mint a sztóma mûtét elõtt?
A laparoszkópos biztos, hogy a külsõ vágás miatt nem annyira megterhelõ, de belül azért gondolom ugyanugy nehezebben gyógyul. Neked hány órás volt a visszaállító mûtét? Jól vagy már?
Nincs jelen
#2492 2011-12-16 21:04
- evci
- Tag
Szia dundi!
Nekem májusban volt a sztómazáróm 4,5 hónap sztóma után. A zárómûtétnél nem kaptam beöntést (vagy legalábbis nem tudok róla). Nekem sokkal könnyebb volt a zárómûtét, mint amikor a sztómát csinálták. Csak altattak, de így is nagyon jól viseltem.
Felmaródásom mindig volt a sztómanyílás körül, én is kenegettem. Felmaródásra nagyon jó volt még a "piros folyadék", a neve most nem jut az eszembe, de ha visszaolvasol, több régi hozzászólásban is elhangzott.
Kitartás!
Nincs jelen
#2493 2011-12-16 23:01
- Ilcs
- Tag
Kedves dundi!
Beöntéskor nekem tartottak oda edényt,amibe belefolyt. Bár sok minden nem jött ki. Hashajtót nem kaptam. Szerintem hasonló lehet a béltisztítás,mint a sztóma mûtét elõtt. Bár sztómába kevesebbet adnak,mint rendesen végbélen keresztül. Igaz nekem nyáron nem volt sem hashajtó,sem beöntés,mert nem mertek kockáztatni,nehogy nagyobb baj legyen. Elég rosszul voltam,meg tályogom volt és ezért nem kaptam. Kb másfél órás lehetett a mûtét.
Belül hamarabb összeforrad,mert 3 nap után csinálnak feltöltéses röntgent. Az olyan,hogy végbélen keresztül egy csövön kontrasztanyagot és levegõt juttatnak fel,közben röntgenen nézik,hogy nem-e folyik ki a bélbõl,tehát tartanak e a varratok.
Én köszönöm a körülményekhez képest jól vagyok. :)
Nincs jelen
#2494 2011-12-17 15:16
- dundi
- Tag
Szia! Köszi, hát nem semmi amin te is átmehettél... Gondolom akkor az a kontrasztanyagos olyasmi, mintha beöntést kapnék, meg mint a tükrözésen felfújnak... hát nem lehet valami kellemes. De akkor még nem ehetsz semmit ugye? Gyomorszondát kaptál? Ja, és te epidurálist kértél?
És dolgozni tutdsz már, vagy még nem gyógyultál meg teljesen? Kíváncsi vagyok mikorállhatok utánna munkába egy ilyen mûtét után.
Nincs jelen
#2495 2011-12-17 19:16
- Ilcs
- Tag
Szia dundi!
A kontrasztanyagos feltöltésnél egy kicsit a levegõt éreztem,semmi mást. Bár ez orvostól is függ szerintem,mert volt tavasszal vastagbélröntgenem (az is hasonló,csak akkor az egész vastagbelet nézik),ott nagyon megkínoztak. De az másik kórházban volt. Ez a mostani ahhoz képest semmi sem volt.
Mûtét utáni 4. napon már kaptam enni. Igaz csak babapiskótát,levest és krumplipürét. Utána pedig fokozatosan többet. Volt hús,fõzelék,reggelire zsemle,sonkaszalámi,lekvár. Nem volt gyomorszondám.
Nekem ugye rendes hasi mûtét volt (kb 18 cm-es vágással) és altattak.
3 hónapot mondtak gyógyulásig. Nyáron végeztem a sulival,de vizsga után 11 nappal már kórházban voltam,szóval esélyem nem volt még munkát keresni sem. Így ebben nem tudok segíteni.
Nincs jelen
#2496 2011-12-17 22:05
- dundi
- Tag
Szia Ilcs! Az jó, ha nincs olyan durva mint a tükrözés, az nekem is volt 2-tõ, az tényleg emberkínzás volt... Vettem stomic krémet, elkezdtem kenni, de a varratnál fáj ha hozzáérek, olyan mintha belenne gyulladva a varratoknál. Meg kisebb lyukat vágtam a sztómazsák nyílására, hátha nem irritálja annyira a bõröm. Neked a varratok kiestek vagy felszívódtak? Elvileg nekem felszívódó fekete varratok vannak, de nem olyan mintha felakarnának szívódni.
Neked akkor nem a legjobban kezdõdött a pályakezdésed, de a sok rossz után jónak kell jönnie!
Nincs jelen
#2497 2011-12-18 11:17
- Ilcs
- Tag
Szia dundi!
Ha a sztóma körüli varratokat kérdezed,akkor nekem azt még a kórházban kiszedték. 8 volt összesen bent.
Amúgy légy türelmes,az elején én is nagyon sokat szenvedtem a bõrrel. Meg most a végén és katasztrófálisan nézett ki. Már a ragasztó alatt is sebes volt. Meg azért akinek kényesebb a bõre (mint nekem is),annak szépen ki tudja készíteni.
Hát,remélem is,hogy most már csak jó jön. Ez nem az én évem volt,az már egyszer biztos.
Nincs jelen
#2498 2011-12-19 12:12
- dundi
- Tag
Szia ILcs! Sajnos nekem is érzékeny a bõröm, én 1 hét után 2 részes zsákot kértem, hogy ne kelljen annyiszor a bõrömet "tépkedni", ez valamivel jobb, remélem nem fog kisebesedni a ragasztó alatt is...
Hát nagyon becsülöm azokat, akik ezzel tudnak élni, én alig várom már, hogy visszarakják (még kb. 1 hónap) , pedig nagyon félek mégegy mûtéttõl.
Nincs jelen
#2499 2011-12-19 12:23
- dundi
- Tag
Szia Evci! Hát ezt jó hallani, hogy nem viselt meg annyira a zárómûtét,remélem én is könnyebben veszem majd. Bár ahogy olvastam , az szokott gond lenni a zárómûtét után, hogy elgyengül a záróizom, és nehéz visszatartani a hasmenést. Nekem szinte csak 1,5 hónapot lesz sztómám, remélem addig nem gyengül le, meg azért mindennap "tornáztatom",.
Neked laparoszkópiás vagy nyílt hasi mûtéted volt?
És neked hogy csinálták a záró mûtét elõtt a béltisztítást?
Üdv.: Ildikó
Nincs jelen
#2500 2011-12-19 19:22
- evci
- Tag
Szia dundi!
Nekem a végbelemet és a vastagbelem egy szakaszát távolították el rosszindulatú daganat miatt nyílt hasi mûtéttel, azért kaptam a sztómát:( A sztómazárás a sztómanyíláson keresztül történt, nem vágtak újra. A mûtét elõtti napon is ehettem még. Gondolom én, hogy már altatásban voltam, amikor kitisztították a belet. Semmi hashajtás nem volt elõtte, sem beöntés. Nekem 4,5 hónapi sztóma után sem voltak túl nagy széklettartási gondjaim, pedig a záróizmomat is meg kellett "nyirbálni". Apróbb balesetek elõfordultak, de nem vészesek. A tornáztatást csináld, az jó.
Üdv.
Nincs jelen