#2201 2012-03-13 17:30
- gregg
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)
Sziasztok!
Elolvasva Sani kissé szkeptikus hozzá szólását sajnos csak megerõsíteni tudom az õ általa leírtakat,a mintegy 40 éves CU-S tapasztalatom mondatja velem ezt,a hosszú évek alatt számtalan alternatív gyógymódot kipróbáltam.akupunktúra,természet gyógyász,kézrátét,okoskodó,stb,de semmi nem használt igazán,kidobott pénz volt az egész,lehet persze,hogy bennem van a baj és nem hittem benne vagy nem voltam elég türelmes de tény,hogy sem javulást sem gyógyulást nem hozott.Volt olyan eset is ez még a 90-s évek elején amikor még csak kezdtek ezek a praktikák indulni,hogy a természet gyógyász hölgy azt mondta,hogy neki is ugyan ez a baja mint nekem és õ kigyógyult belõle,de mindvégig éreztem,hogy nem mond igazat és láttam rajta,hogy õ is szégyenli magát de nyilván a fõnöke vagy bárki ezt követelte meg tõle!
Ez a saját tapasztalásom és ettõl függetlenül lehet ellenkezõ példa is,ha van ilyen írjátok meg azt is!
Jó egészséget mindenkinek:Gregg!
Nincs jelen
#2202 2012-03-14 16:32
- Sani
- Tag
Sajnálom, Gregg :( remélem, azért Te is találtál valamit, amivel szinten tartod az állapotod.
"Neki is ez volt a baj", ez is bevett trükk (az eltûnt fekélyek mellett), engem meg egyszer úgy palizott be egy szemtelen FLP-s (nem szeretnék az összesre általánosítani, de õ az volt), hogy azzal jött, hogy a férjének is ez volt a baja. (Akkor én is épp colitisesnek voltam nyilvánítva) De amikor mindenáron beszélni vagy levelet váltani akartam a férjjel, illetve az õt - mint tudjuk - csodával határos módon meggyógyító orvossal, az sehogy nem jött össze. :D A csaj tolmácsolta emailben amit az orvos üzent hogy milyen termékeket vegyek tõle :D
Szerkesztette: Sani (2012-03-14 16:34)
Nincs jelen
#2203 2012-03-15 08:15
- Putyi
- Tag
Sziasztok!
Ez a fog-elágazás érdekes téma. Nekem ugyanis a colitis mellett (vagy miatt?) ínysorvadásom, majd fogágybetegségem keletkezett, néhány fogam rendesen ki is lazult. És most elszántam magam a csináltatásra, sûrün vendégeskedek a fogorvosnál. Szrencsémre a húzások nekem nem problémásak (eddig), utókag sem kell semmilyen gyógyszert (pl. fájdalocsillapítót) szedni miattuk.
Üdv.: Putyi
Nincs jelen
#2204 2012-03-16 10:32
- andifeher
- Tag
Sziasztok!
Aki még csak gyanakszik annak ajánlom: http://vitaminkosar.hu/ibsteszt/
Mindenkinek nagyon szép napot!
Nincs jelen
#2205 2012-03-18 22:04
- pt
- Tag
Én jól vagyok jelentem. Tegnap a pohár aljára néztem. Ritka eset. És az is ritka volt eddig, hogy coderit nélkül ilyen esti buliba el tudtam volna menni. Most semmi gond nem volt. Megittam több dl házi pálinkát. Hajnalban mikor hazaértem, bevettem a protexin ibes-em és az aloe verás immun erõsítõt és az aloe verás vitamint. Aztán alvás.
Reggel nem volt különösebb gondom és egész nap sem. Most is tök jól elvagyok. Reggelire zsíros sült oldalast ettem. Most meg vacsira tyúkhúsleves, csirkepöri tészta, rántott csirkemell és körte kompót. Kutya bajom.
A tejtermékek viszont 100% -osan ki vannak iktatva az étrendembõl, mert egyszerûen visszajön tõlük a rosszullét.
Nem kiabálom el, de elég jó úton haladok úgy néz ki...... :D
Sok sikert nektek is ;)
Nincs jelen
#2206 2012-03-19 08:46
- Sani
- Tag
Örülök, PT! A Coderitre alkoholt fogyasztani tilos, úgyhogy tényleg jobb, ha nélküle indulsz a buliba. Én is voltam a múlt héten (el tudtam menni, már ez valami!), és én is viszonylag kevés következménnyel megúsztam. :)
Nincs jelen
#2207 2012-03-19 13:07
- freedom
- Tag
Kedves Mindenki!
Új vagyok itt. Egy ideje követem a fórumot és örömmel olvasom, hogy néhányan már jobban vagytok! Sani, jól gondolom, hogy szegedi vagy? Tudnál nekem ajánlani jó gasztro dokit, akinél végül megállapodtál?
Én is több éve hasmenéses problémákkal küzdök. Most végeztem az egyetemen és elõttem áll(na) az élet. Egy hónap múlva kezdhetnék egy munkahelyen, csak épp így nem bírok...
Szóval megoldást kell találnom. Probiotikumot már évek óta szedtem és szedek, de igazából csak a hasfogókkal boldogulok. Sani Neked a Jarvis-szal a hasmenéses problémáid megoldódtak? És még mindig dolgozol otthonról? Nekem ilyen munkát nem sikerült találnom sajnos. :(
Kb fél éve szedek egy antidepit, ami ugyanolyan hatóanyagú, mint a Dalsan, de sajnos a helyzet nem változott. Olyat is olvastam, hogy az SSRI típusú gyógyszerek pont hogy gyorsítják az emésztést, míg a triciklikus antidepik lassítják. És a Jarvis-ról pedig, hogy kevert hatású. Lehet, hogy váltanom kellene...
Szóval most szívesen vennék minden tanácsot!
Szép napot Nektek!
Nincs jelen
#2208 2012-03-19 15:34
- egra
- Tag
Sziasztok! Õszintén örülök, hogy vannak, akik jobban érzik magukat :) Ezek szerint valahol van kiút. Csak kérdés, milyen messze. Nekem csapnivaló volt a hétvégém, folyamatos bélmortyogással, hasmarssal, nem is mentünk sehová. A pszich.-neur., akihez még 2 hetet kell várnom, az maszek doki, TB-s rendelésre pedig 3 hónap az elõjegyzés. Szóval nem tudom, mi lesz, az elmúlt évek eseményei alapján nehéz bíznom a legjobbakban. Gondolom, az elsõ alkalommal nem ír fel bogyót, hiába kérem. Ill. majd õ megmondja, mit lát jónak.
Kiiktattam minden ártó kaját az étrendembõl, maradt az alma, a tojás, a zabpehelyliszt, húsok sülve, fehér rizs. Ja, meg rizstej. Nem tudom, ez mennyire káros, de jólesik inni egy-egy pohárral naponta. Legalább van bennem vmi kaja. Egy ideje étvágyam sincs, szerintem ez vmi védekezés, hogy ha nem eszem, akkor nincs is mi kijöjjön belõlem. vagy nem tudom.
Freedom, üdv itt, beszélõ neved van... Hát nekem nagyon hiányzik a szabadság :( Én egy bulizós lány voltam anno, jöttem-mentem, de most a négy fal között sanyargok. Mi is egy ideje Szegeden lakunk :) Hiába van itt klinika, ill. sok doki, nagyon nehéz lelkiismeretes orvosba belebotlani, aki az embert is látja bennünk.
Freedom, egyetem alatt jött ki rajtad az emésztési gond? Gondolom, küszködés volt, már ami a hasmenést illeti. Sajnálom. Milyen hasfogót szedsz/szedtél? A munkavállalás jó lenne, de megértelek. Én elveszítettem a munkám éppen a bajom miatt, most kilátásban lenne egy másik, de olyan jellegû, ahonnan nem tudok WC-re kirohangálni, sok ember van stb. Sztornó.
Nem tudom, ki hogyan tudja, de állítólag az Imodium-félék (loperamide) ártanak a szívnek, nem jó rendszeresen szedni õket. Nekem viszont csak ez használ, totálisan megnyugtatja a beleimet. A Smecta nem ér semmit, ill. sokára hat.
Szép délutánt!
Szerkesztette: egra (2012-03-19 15:42)
Nincs jelen
#2209 2012-03-19 16:42
- Sani
- Tag
Egra, Freedom, küldtem Nektek privit orvosnevekkel.
Sok mindenben magamra ismerek, amit írtok: elõttem állt volna az élet, meg bulizós voltam. stb.
Hát gyerekek, ez van, lehet azért javulni de nem hipp-hopp alapon, hanem a megfelelõ gyógyszert, diétát keresni kell. Én bízom benne, hogy mindenkinek van. És ha megtalálos, onnantól fogva el tudsz járni dolgozni (hajjaj engem is rúgtak ki emiatt. az orvosnak meg mondhatod, attól okosabb nem lesz... de mivel a betegség státusza nincs tisztázva, táppénzre se raknak, semmi. )
Egra, az étrendbe nem passzol a fehér rizs. (meg semmilyen) Ha candidád is van - ami gyakori ibs-sel együtt - annak nem jó. Én próbáltam egyszer rizstejet, kaptam olyan görcsös hasmenést, hogy nézelõdtem - azt sem ajánlom.
Coderitet lehet hasfogónak a benne levõ codein miatt, de napi szinten az se szerencsés. Beszerezni is macerás, mert Magyarországon a codein még nem elismert kezelési módja az ibs-nek.
Az utóbbi idõben az antibiotikumtól romlottam (de nem a korábbi szintre) és nagyon nehezemre esik tartani a diétát, zug-édességzabáló lettem... Próbáljuk támogatni egymást valahogy a diéta kibírásában, mert az valamennyit használ.
Szerkesztette: Sani (2012-03-19 16:44)
Nincs jelen
#2210 2012-03-19 17:47
- freedom
- Tag
Köszi Sani! Elolvastam, válaszoltam.
Egra, igen nekem az egyetem alatt jött ki ez a dolog és így eléggé kínlódás volt elvégezni a sulit. Csak arra az órára mentem be, amire fontos volt, és akkor is hasfogókkal. A vizsgákról meg ne is beszéljünk... és arról se, hogy emiatt ki kellett hagynom jó pár dolgot. Szóval a freedom természetesen nem véletlen névválasztás. Elõtte sport, utazás, bulik, most meg hasfogókkal néha-néha kimozdulok, hogy normális embernek érezhessem magam egy kicsit.
Én is lopediumot, enterobenét használok. De ha nem megyek sehová, akkor nem szedem, mert egyrészt hozzászokik a szervezetem (az évek alatt elkerülhetetlenül is egyre többet kellett szednem), másrészt biztosan nem használ a szervezetnek. Olvastam, hogy a Citapramot Te is próbáltad, hát úgy tûnik nekem sem jött be. Kérdés, hogy lesz-e olyan, ami bejön... Te ebben az irányban már nem is próbálkozol tovább?
A coderitet még nem próbáltam, de itt pl. fel sem írják, mondván, hogy drog.
A munkára visszatérve már a suli alatt is rengeteget gondolkodtam, hogy mi lesz így velem. Böngésztem a távmunka lehetõségeket, amibe belefáradtam, mert sajnos nem valós munkákat kínáltak. Egyedül a könyvelés az, ami otthonról volna végezhetõ, de ahhoz tanulnom kellene még 2 évet... VAGY alapítanunk kellene valami távmunka asszisztens honlapot vagy távmunka hálózatot. :)
Nincs jelen
#2211 2012-03-19 21:01
- egra
- Tag
Sani, rengeteget segítettél, válaszoltam e-mailben. A rizst akkor likvidálom, még a gasztrón javasolták, de úgy vettem észre, nem náluk van a bölcsek köve... A krumplit nem bírom. Érdekes, én az édességet nem kívánom. Az a röhej, hogy van, amikor egy kajától van bajom, máskor meg nincsen. Csak nyugtával tudom dicsérni a napot. mert lehet, hogy holnap reggel felkelek, elindulok, semmi bajom, hurrá, aztán 15 perc múlva meg rohanok a teszkós vécébe. Úgy közlekedem mindig, hogy WC-közelben legyek, megvannak az útvonalaim :( Totálisan kiszámíthatatlan. Ráadásul május végén 2 hétre el kéne utaznom Angliába egyedül, erre még gondolni sem merek. A mai állapotom szerint ez teljesíthetetlen lesz :(, ugyanakkor az út lemondása sem egyszerû dolog (nem a pénz miatt).
Freedom, a hasfogót én sem veszem be, amikor nem megyek sehová. A Citapram után még próbálkozom tovább (dokitól is függ), a paletta elég széles, az orvos talán tud javasolni valami mást. Bár ahogy utánaolvasgattam, van pl. egy hatóanyag, ezt többen gyártják, és lehet, hogy az egyik gyógyszergyár terméke bejön vkinek, a másiké meg nem. Mert pl. a vivõanyag más stb. Tehát tényleg próbálkozni kell, csak ezt ne nekem kelljen a dokinak megmondani...
Nincs jelen
#2212 2012-03-19 21:49
- pt
- Tag
Egra!
Én az almát nem javaslom és a savas dolgokat. Bocsi :D
Freedom!
A Dalsanból a 20 mg-os nekem se volt 100%-os, de a 40 mg-ostól sokat javultam. Lehet emelned kellene a dózist.
Probiotikumból a Protexin IBS ami használ, rengeteget kipróbáltam. Már a 2. kúrát csinálom és nagyon hasznos. Rengeteget segít. + szedek immun erõsítõt és vitamint is, ez nem tudom milyen hatású, de gondolom jó :D
Egyébként ma is teljesen jól elvoltam. Reggel ittam egy kávét, pedig korábban nem kávéztam, mióta meg beteg lettem még inkább rá sem tudtam gondolni. Most teljesen jó. Kutya bajom tõle csak tej ne legyen benne. A 3 in 1 kávék kizárva. Maradt a sima õrölt 2 cukorral.
A jó minõségû házi pálinka is jó egyébként, a napi 1x3 cl este vacsihoz kibírható és erõsíti a belet szerintem. A szeszes italok, meg egyéb cukrozott vackok kerülendõk.....
Jobbulást mindenkinek!!!
Szerkesztette: pt (2012-03-19 21:51)
Nincs jelen
#2213 2012-03-19 23:01
- freedom
- Tag
Pt! Tény és való, hogy 20 mg-os Citapramot szedek. A szorongásomon talán enyhített (ami eleve a problémából ered), de magán a hasmenésen nem. Nem tudom, hogy Te a 20 mg-nál milyen pozitív hatást észleltél....? Én azt gondoltam, ha jó lesz ez a gyógyszer (max nagyobb adag kell), akkor valamelyest pozitív irányba fognak elmozdulni a panaszaim. Azért félek kicsit a dózis emelésétõl, mert ahogy írtam, azt olvastam, hogy az SSRI típusú gyógyszerek pont a székrekedés domináns ibs-ben jók, hisz gyorsítják az emésztést. És a Citapram meg pont ilyen típusú, ahogyan a Dalsan is. Valakinek errõl valami tapasztalata? Vagy csak én olvastam ilyet? Az alábbi linkeken ha rákerestek az SSRI vagy a triciklikus szóra, ott olvasható:
http://www.lam.hu/folyoiratok/lam/0004/8.htm
http://www.medlist.com/HIPPOCRATES/V/6/359main.htm
http://www.helpforibs.com/footer/medications.asp
www.csot.sote.hu/.../rezi.../voros-pszi … izacio.ppt
Nincs jelen
#2214 2012-03-19 23:23
- aiolosz
- Tag
freedom írta:
Az alábbi linkeken ha rákerestek az SSRI vagy a triciklikus szóra, ott olvasható:
www.csot.sote.hu/.../rezi.../voros-pszi … izacio.ppt
Ez a link, mivel ppt kiterjesztésû, itt nem jeleníthetõ meg. Nem nehéz letölteni és levélben elküldeni azoknak, akiknek szántad.
Nincs jelen
#2215 2012-03-20 09:48
- Sani
- Tag
"A Dalsanból a 20 mg-os nekem se volt 100%-os, de a 40 mg-ostól sokat javultam. Lehet emelned kellene a dózist."
Ugyanez volt nekem a Jarvissal! 75 mg-os nem bizonyult elégnek egy hónap után, de az adagot 150 mg-ra emelve nemsokára bekövetkezett a pozitív változás a bélmûködésben. (Utólag nem tudom, hogy ha türelmesebb vagyok, hatott volna-e késõbb a 75 mg is, de a doki szerint nem.)
Nincs jelen
#2216 2012-03-20 10:23
- egra
- Tag
Pt, nekem az alma valahogy mégis mûködik, de csak az, más gyümölcs nem. A héja nélkül eszem. Nekem a kávé rettenetes módon megtekeri a hasam, kiegyenesedni nem tudok. Még a híg németes kávé is (tej nélkül az is).
Freedom, elolvasgattam, amiket belinkeltél. Érdekes a dolog, mert nekem a Citapram elég jól fogta a hasam kb. 2-3 hét után, csak az a folyamatos végtagremegés nem akart elmúlni hetek múlva sem. Ezt "leszámítva" nem lett volna rossz antidepi. Mondjuk a többi bogyótól is remegtem, gyewnge voltam, mintha össze akarnék csuklani. De bízom benne, hogy ha a doki felírja a Jarvist pl., akkor az már mûködni fog egy hónap után. Szóval azt akartam mondani, hogy nekem nem okozott hasmenést az SSRI. A triciklikus antidepiknek állítólag még több a mellékhatásuk. Hát ha belegondolok, jó pár hónap, mire megtalálja a doki a megfelelõ gyógyszert.
Az az utolsó, az a sotés ppt, na az is tök jó. Ha a háziorvosom és amúgy a dokik ilyenek lennének, mint ahogy itt leírják...
Nincs jelen
#2217 2012-03-20 11:05
- freedom
- Tag
Sani, írtam Neked üzit, ha tudsz kérlek válaszolj, mert a közeljövõben mennék dokihoz és jól jönnének az információk.
Egra, a Citapramot Te is 20 mg-os dózisban szedted? Hát akkor próbálok beszélni a dokival, hogy vagy emeljünk dózist, vagy másikkal próbálkozzunk. A Protexint meg folytatom.
Még egy érdekességet olvastam:
"A Jarvis (Venlafaxine) SNRI Szerotonin és noradrenalin visszavétel gátló. Generalizált szorongásra és szociális szorongásra is ezért lehet hatékonyabb. Bizonyos SSRI-knek ugyanis nincs elsõdleges szorongáscsökkentõ besorolása.
Dózisok:
75 mg-nál szinte csak SSRI, mivel szerotoninra hat.
150mg körül egyenletesen hat mind a szerotoninra mind a noradreanalinra
150mg fölött pedig egyre inkább a noradrenalin felé tolódik a hatás."
Lehet, hogy ezért is van összefüggés a dózisok és a tünetek enyhülése között...
Nincs jelen
#2218 2012-03-20 11:10
- crohnlány
- Tag
sziasztok,nekem a 4 napos ünnep alatt kirándulás közben jött rám a hasmenés. Szeretném megkérdezni, hogy Nektek is hasonlóak-e a tünetek és hogy ez inkább vastagbélre, vagy vékonybélre jellemzõ?
Nekem kb. 1 óra múlva étkezés után, de lehet, hogy több óra is eltelik, rettenetesen felfújódik a hasam, mint egy hordó és nagyon el kezd csikarni, korog-morog és hányingerem is lesz. Aztán elkezdõdik a wc-re járás, elõször még rendes székletem van, aztán másodjára hígabb, aztán újra csikar, újra megyek, akkor már nyákos, híg, a végén már csak sárga lé jön belõlem. Ha nem vennék be görcsoldót, azt hiszem, hogy üvöltenék a fájdalomtól.
Ha azonnal bekapom a buscopant, akkor elviselhetõbb az a 20 perc, amig hatni kezd, de a görcsök csak akkor szûnnek, ha már totálisan kifostam magam és semmi nem jön már belõlem. aztán napokig nincs székletem, hõemelkedésem van, hányingerem, fel vagyok fújódva és 2 nap után újabb görcsökkel újra hasmenés.
pentasat szedek egyenlõre, salofalk klizmát szedtem egy kúrát de attól végképp beszorultam. most csak a pentasa és a görcsoldók, meg szinte minden nap délutánra nagyon hányingerem lesz, és erõs fejfájás,úgyhogy algofelx fortét is szedek. már teljesen tanácstalan vagyok, tegnap egy üres kiflit ettem meg a munkahelyemen, hideg eis tee-t ittam és rá fél órára már fetrengtem a görcsöktõl.
Nincs jelen
#2219 2012-03-20 12:06
- Sani
- Tag
Freedom, Egra, elfelejtetem a sani.sanni jelszavát, a választ legyetek szívesek a sani.sani@freemail.hu-ra újra elküldeni!
Nincs jelen
#2220 2012-03-20 12:14
- Sani
- Tag
Kedves Crohnlány, amíg rosszabbul voltam, sajnos nekem is hasonló tüneteim voltak (evés után több, hosszas wc-zés, ami addig erõltet, amíg már csak nyák és/vagy víz jön, és esetleg a teljes kiürüléstõl lettem jobban), így itt is többen arra gyanakodtak, hogy esetleg crohn-os lennék, nem is ibs-es.
A vizsgálatok ezt nem erõsítették meg, viszont colitisesnek kineveztek egy darabig, akkor én is kaptam salfalk klizmát, ami azon túl, hogy utáltam, semmit nem változtatott az ég világon, csak a macera volt vele, de a bélmûködésre semmiylen irányú hatással nem volt.
Az üres kifli azt hiszem, nem volt jó ötlet, a kifliben élesztõ, fehérliszt és tej van. A jegestea se jó, ezekben a szar üdítõkben csomó cukor és tartósítószer van.
Alapvetõ lenne (és ez ibd-re, ibs-re egyarént igaz az SCD könyv szerint) a lisztek, cukrok kerülése. Próbálj meg zabpehelylisztbõl kis lapos lepényeket gyúrni (kevés margarinnal, + vízzel, sóval + 1 tojást bele), azt kisütöd, és magában, vagy hámozott almaszeletekkel, vagy kevés (kemény azaz laktózmentes. szénhidráttartalom 0,0 vagy ahhoz közelítõ érték) sajttal megeszed. Inni csak szénsavmentes ásványvizet, esetleg szigorúan étkezés után kevés kávét édesítõvel, tej nélkül.
De fontos az egyéni kísérletezés, itt nyilván mindenki azt ajánlgatja kipróbálásra vagy kerülésre, ami neki bevált. Persze van, amit igenis lehet általánosítani, a kenyérfélék (pláne frissen és nagy mennyiségben) kekszek, édességek illetve a tartósítószeres, mesterséges cuccok nem igazán jók a többségnek.
Szerkesztette: Sani (2012-03-20 12:16)
Nincs jelen
#2221 2012-03-20 16:19
- freedom
- Tag
Sani, küldtem a mailt a sani.sani@freemail.hu-ra. Tudnál írni néhány példát, hogy hogy néz ki a napi étrended?
Köszi!
Nincs jelen
#2222 2012-03-20 16:26
- reménység
- Tag
Szia, köszi a részletes választ, nagyon örülök a receptnek, ki fogom próbálni. érdekes, hogy nekem crohnt mondtak úgy, hogy végül is biopszia nem történt, mert hát ugye a vékonybélbe nem tudnak feljutni, csak az elejéhez.
a CT mutatott egy terminális ileumon lévõ szûkületet, valami olyasmit írtak, hogy morfológiai eredetû bélfal vastagodás. no, hát ezek után a gasztros orvos rávágta, hogy ez az a bizonyos crohn.
igazad van a kiflit illetõen. Ma viszont pirítóst ettem és egyenlõre nem görcsölök, lekopogom.
Köszi hogy öntöttél egy kis reménységet - a nevem után ugye hát evidens lenne- hogy magamba tudjak tölteni egy kis hitet, hogy az élet bírható és tûrhetõ lenne így tovább. csak a család ne látná a kínlódásomat, a fáradtságomat, és még emellett is dolgozom, hogy nehogy anyagi gondok is legyenek.
köszi még egyszer.
Nincs jelen
#2223 2012-03-20 22:56
- pt
- Tag
Freedom!
A 20 mg-ostól jobban voltam, de még elõjött a rosszullétem néha váratlanul.
A 40 mg-ossal 1 hónap után már alig érzek rosszullétet.
Jelenleg 1-2-3 naponta van 1 normális székletem. Ez régen is így volt a betegségem elõtt, tehát okkal vagyok jókedvû :D
Nagyon fontos az ételek kiszûrése amit nem bírsz. Például ha én most megennék egy zacskó chips-et akkor nem lennék rosszul azonnal, mivel van bennem megemésztett széklet. Elkezdenék csak puffadozni. A chips amit ki akar lökni a szervezetem megpróbálna közelíteni a kijárathoz :) Holnap reggel mennem kellene wc-re, aztán megint és megint amíg a chips ki nem ér.
Ha csak olyan kaját eszel amit bír a szervezeted akkor ez nem következik be. Én most így csinálom. És tökéletesen jól vagyok jelenleg.
Nincs jelen
#2224 2012-03-21 17:16
- freedom
- Tag
Pt! Nagyon jó ezt hallani, örülök, hogy jól vagy!! Az, hogy jobban voltál, az egész konkrétan azt jelenti, hogy már a 20 mg-os dózis is kedvezõen hatott a hasmenésre, csak még nem volt tökéletes? Bár nekem is bejönne a dózis emelés vagy a gyógyszerváltás!
Az ételeknél a tej és némely fûszer az, amit biztosan tudok a tapasztalatok alapján, hogy kerülnöm kell, de ez még nem elég. Valószínûleg a tartósítószeres dolog is igaz lehet, a cukrot nem tudom... Majd próbálkozom.
Köszi a segítséget!
Nincs jelen
#2225 2012-03-21 17:41
- pt
- Tag
Freedom!
Olyan szinten voltam, hogy néha még hasfogóval sem tudtam kilépni a házból. Az, hogy jobban voltam a 20 mg-ostól azt, jelenti, hogy a környéken elsétálgattam baj nélkül és a közelben. Ha távolabbra kellett menni akkor elkapott a rosszullét.
A 40 mg-os dalsan és a sok protexin óta már járok kelek mostanában minden felé. Egyre jobban vagyok. Konkrétan tegnap Bp.-en voltam, ami tõlem 100 km és semmi gondom nem volt.
A cukorral nincs gondom. A tejbõl mindent kerülök még a csokit is mostanában. Nekem a normális kaják jönnek be. Ami csak nasi, az felborítja a rendszert. Elfelejtettem õket....... könnyebb mint gondoltam.
Megéri.....
Nincs jelen
#2226 2012-03-22 10:06
- Sani
- Tag
"Tudnál írni néhány példát, hogy hogy néz ki a napi étrended?"
reggeli:
rántotta vagy tükörtojás 3 tojásból, nagyon kevés szinte semmi olajjal
ha van, fõtt cékla (FÕTT, azaz nem a klasszikus savanyúságnak elkészített) és/vagy kevés reszelt Pannónia sajt (vagy más sajt, de a lényeg, hogy laktóz azaz szénhidrát tartalma 0,0 vagy nem sokkal több legyen)
Spar-os laktózmentes joghurt magában vagy reszelt almával, fahéjjal, laktóz- fruktóz- és szorbitmentes édesítõporral (pl. Süssina, Sweety)
erõs kávé (sajnos muszáj, mert így is hulla vagyok) laktóz- és fruktózmentes édesítõ tablettával (Süssina), pár falat zabpehelylisztes pogi (elkészítését lásd pár hsz-sal feljebb)
ha nem tudok elmenni wc-re, akkor meleg gyümölcstea
De általában a kávé után menni kell, sajnos elgörcsölgetek ott 3/4, vagy 1 óráig, és kurvára elfáradok utána, mint akit kifacsartak, de aztán legalább a nap hátralevõ részére a legtöbb napon ennyivel megúszom.
napközben szénsavmentes ásványvíz
ha nem megy a munka, újabb kávé, zabpehelylisztes pogácsával
ebéd (na ez a bajos, utálom, unom... :S )
rántás nélküli üres répa- és "krumplileves" vagy diétás (fûszer, hagyma, stb. nélküli) húsleves
natúr hús (blöehhhhh) párolt tökkel VAGY diétás (áztatott zsemle nélküli) fasírt párolt tökkel VAGY diétás (rizs és tejföl nélküli) rakott tök, kevés reszelt sajttal utólag megszórva, telföl nélkül
Ha nem laktam jól (ami gyakran megesik) akkor zabpehelylisztes pogácsa
vacsora
semmi
vagy pogácsa
esetleg még egy joghurt, de az annyira nem jó.
Néha zabpehelylisztbõl sütött palacsinta, de utálom sütni, mert mindig veszekedés van belõle (sokáig sül, ráég a serpenyõre az olaj, olajszag van, stb. :S )
Nincs jelen
#2227 2012-03-22 10:44
- freedom
- Tag
Pt és Sani nagyon köszönöm a segítséget!! Sok hasznos információt, tanácsot adtatok, igyekszem változtatni, hátha én is jobban leszek. Szép napot Nektek!!
Nincs jelen
#2228 2012-03-24 12:18
- pt
- Tag
A fokhagymával óvatosan..... :D
Nincs jelen
#2229 2012-03-24 13:47
- Sani
- Tag
Nagyon ajánlom még a Dipankrint, fõleg zsír és/vagy szénhidrátdús ételekhez, diétahiba esetén. Akár hármat is be lehet venni, ha alkalmilag komolyabb kihágást követsz el, pl. édesség. De a kihágásokkal csak akkor érdemes kísérletezgetni, ha magad mögött hagytál jó pár stabil szinte panaszmentes hónapot.
Nincs jelen
#2230 2012-03-25 18:49
- Putyi
- Tag
Néhány napja nem olvastam a frumot, látom közben lett néhány új sorstáers.
Nekik vigasztalásul: én is sok évig szenvedtem a fúvódással, majd tavaly nyáron a hasmenéssel is. A doki mondta, hogy nálam a colitis és IBS is van.
És egy idõ után lassan elkezdett javulni az állapotom. Pedig már feladtam a reményt
Vagyis nem kellett volna és Ti se tegyétek.
Persze tudom, hogy a tünetek bármikor visszatérhetnek - de addig is örülök, hogy most szinte nincsenek.
Nincs jelen
#2231 2012-03-26 09:37
- zoo
- Tag
Sziasztok!
Sani, Pt sok hasznos tanácsot adtatok, hozzátok lenne pár kérdésem. A helyzet az, hogy én 11 éve szenvedek napi 2-3 hasmenés, de inkább reggeli sprint a wc-re, nyálkás széklet, idõnként a nyálkán vér. Gyengeség, lóg kezem lábam, mint ahogy az lenni szokott egy fosá. után. Általában hetente 1-2 napon keresztül tart a fent leírt dögvész, utána a székletem valamennyire normalizálódik, az intenzív bélhangok viszont megmaradnak. Többször tükröztek, a sigmán enyhe gyulladás jelei látszanak. Az orvos szerint ez még egyértelmûen nem CU , mert nem elég súlyosak a tünetek. Folyamatos refluxxal is küzdök. A CU gyanú miatt kaptam Pentasa Retard tablettát, illetve szedem a Noacid savkötõt. A Pentasától ég a gyomrom, mint a kohó a savkötõ ellenére is. Vettem Protexin IBS nevû probiotikumot. Korábban rendszertelenül szedtem Frontint, most elkezdtem rendszeresen napi 4 x 1 a 0.25 mg verzióból.
Az étrendembõl igyekeztem kiszûrni 10 év alatt ami nem megy, de most hétvégén még az is kijött belõlem amivel semmi gondom nem volt. Nálam az idegesség, feszültség egyértelmûen odacsap - véleményem szerint ezeknek a bélbetegségeknek két oka van, bárki bármit mond, mindegy, hogy bizonyított vagy nem, az egyik és a legfontosabb a stressz, szorongás, a mások a genetika. - Tehát a kérdésem az lenne a fent említett két személyhez, hogy melyik antidepresszáns gyógyszert ajánlanátok nekem, és milyen dózisban, meddig szedni. Az antidepresszánsoknak a fent leírt hozzászólások alapján székletbefolyásoló hatásuk is van, vagy csak a mellékhatásuk mûve?
A türelmet, segítséget elõre is köszönöm!
Nincs jelen
#2232 2012-03-26 11:20
- M. G. Mariann
- Tag
Zoo egyetértek veled, én is úgy érzem, hogy stressz nélkül ez a betegség nem létezhetne. Én úgy gondolom, hogy a szervezet stresszre termelt anyagára lehetünk érzékenyek, de még nem találtam ehhez az elméletemhez fogékony dokit. Márpedig, ha a túltermelt anyagokat megkötnék bennem, szerintem én biztos nem lennék cu-s.
Nincs jelen
#2233 2012-03-26 15:24
- egra
- Tag
Sziasztok! Várom a pszichodokihoz az idõpontom eljövetelét... A stressz-dolog teljesen igaz, de én azt nem szeretem, hogy nyavalygásnak veszik a dokik. Hát nem kívánom egyik ilyen dokinak, hogy átélje, amit mi szoktunk átélni. Persze, vannak súlyosabb bajjal élõ emberek. Igen, vannak, de az sem örömforrás, ha az ember nem vagy alig ér el a mosdóig a nagydologgal.
Zoo, én is egyetértek veled. Nekem is van úgy, hogy nyugi van, 3 napig semmi, utána meg egy pohár víztõl is rohanok a vécére. A kaják teljesen véletlenszerûen és meghatározhatatlan idõpontban okoznak gondot. Így lassan kialakulni látszik egy redukált életfenntartó diéta, amivel talán megleszek nagyon alapszinten.
Én eddig 3 antidepit próbáltam ki, most jön majd a negyedik nemsokára (remélem). Nálam megfogta a székletet, de egyéb mellékhatás miatt nem tudtam folytatni a szedést. Szerintem ahány ember, annyiféle antidepi válik be neki. Igaz, nem engem szólítottál meg a kérdéseddel, de ezt a pár gondolatot leírtam.
Én csak arra lennék kíváncsi, hogy vmikor abba lehet-e hagyni az antidepi szedését, vagy egész életünkben szedni kell-e. Arra gondolok, hogy esetleg a rossz beidegzõdést felülírja-e az antidepi, és esetleg folytathatjuk a régi életünket. Az én megérzésem, hogy az igazi régi életünk (jó emésztéssel, a vécé napi-kétnapi egyszeri használatával) már nem tér vissza. Na, én is optimista vagyok :(
Nincs jelen
#2234 2012-03-26 23:16
- Sani
- Tag
"Az én megérzésem, hogy az igazi régi életünk (jó emésztéssel, a vécé napi-kétnapi egyszeri használatával) már nem tér vissza."
De, nekem a napok 90%-ában ez visszajött, évekig nekem is elképzelhetetlen volt, de napi egyszer kell mennem. Igaz, a maradék 10% elég kiszámíthatatlan, és a 90-ban is a dolog jóval körülményesebb, mint anno, amikor elég volt indulás elõtt egy, másfél órával kelnem, és reggeli, wc, zuhany, extrákkal - haj, smink, tip-top külsõ - bõven, kényelmesen benne volt, meg ha utazás lehetõsége merült fel, én ugrottam elõször a vonatra, az ég világon mindenhol ott voltam, és az energikusságomról voltam híres.
Na ez tényleg nem jön vissza. De azért hozzávetõlegesen hasonló életet lehet élni, úgyhogy ennyire ne kenõdj el! Olyan szintre el fogsz jutni, ahol már érdemesnek érzed az életed az élésre.
HOgy meddig lesz szükség az antidepire, nem tudom. Egyelõre az abbahagyásában nem gondolkodom se én, se az orvosom, mert 7 évig tartott az aktív betegségem, és a szervezetembe eléggé belerögzítette a rossz bélmûködést, így kiütni is idõ.
Én a stresszel való összefüggést egyértelmûen és közvetlenül soha nem észleltem, pl. ha otthon lehettem egész nap és sehova nem kellett mennem, ugyanúgy volt bajom. Én helytállóbbnak tartom azt az elméletet, hogy bakteriális fertõzés (pl. szalmonella) tartós maradványa az ibs.
Nem tudok arra válaszolni, hogy a javulás hatása vagy mellékhatása az antidepinek, ami esetemben Jarvis 150 mg, napi 1 tbl, 1 hónap után vettem észre a hatását, elég drasztikus, semmi más módszertõl nem tapasztalt javulás formájában.
Az orvosom szerint empirikus alapon írják fel ibs-eseknek (már aki!, és Mo-n nem is a legszabályosabb, depresszióként lehet adminisztrálniuk az erre vállalkozó orvosoknak) azaz nem tudják, miért és hogyan hat, de észrevették, hogy sokakat javít. És nyilván egy súlyos ibs annyira lerontja az életminõséget, hogy egy empatikus orvos inkább felírja a gyógyszert tapasztalati alapon is.
Nincs jelen
#2235 2012-03-27 17:13
- zoo
- Tag
Sziasztok!
Köszönöm a hozzászólásokat -sani, egra, M. G. Mariann!
Én azt mondom, hogy stressz + genetika továbbra is. Lehet az emberben belsõ feszültség, felhalmozott idegesség akkor is ha épp otthon van. Nálam a stressz általában pár nap múlva jön ki. - A fõiskolán vizsga után másnap krepáltam be, aznap semmi bajom nem volt, ettem- ittam még mindenki csodálkozott is, aztán meg pokol. -
Nekem ezekkel az antidepresszáns gyógyszerekkel azért vannak fenntartásaim megnézegettem a betegtájékoztatókat. Ideges, valamint feszült vagyok, de azért nem vagyok pszichiátriai eset, ezek a gyógyszerek viszont elég komoly korképek kezelésére szolgálnak, gondolok itt például a Jarvisra. Nem tudom melyik mellett döntsek, Ti melyiket "legelitek" még ezekbõl a dilibogyókból? - Néha az az érzésem, hogy tényleg hülye vagyok, az ismeretségi körömben nem sokan legelnek ilyen szereket 30 évesen. No mindegy, ez van...
Udv,
Nincs jelen
#2236 2012-03-27 17:21
- egra
- Tag
Sani, ha ilyen komoly mértékben javulást hoz az antidepi, akkor örülök. A visszafogott és fegyelmezett kajálástól eléggé nincs erõm, szeretném, ha kicsit jobb lenne. Komolyan, sokszor azt érzem, mintha ez az állapot (amiben most vagyok) lenne a végelgyengülés.
Nekem a stressz nagyon komoly szerepet játszott a dolgok kialakulásában. Most így visszatekintve az idõben, látszik, hogyan omlott össze a(z) (emésztõ)rendszer(em) hónapok és évek alatt. Nem mindenki bírja a stresszt. Jelenleg én ott tartok, hogy sem a jó stresszt, sem a rossz stresszt nem bírom :(
Jólesik, hogy pozitív dolgokat írsz, és látom, van valahol kiút. Te és Pt is bizonyítjátok.
Nincs jelen
#2237 2012-03-27 20:54
- pt
- Tag
ZOO!
Most kerültem gép elé. Antidepi mellékhatásait ne olvasd el, mert sírórohamot kapsz. :D
Én meg sem néztem. Nincs tõle bajom. Elsõ héten voltam kicsit furán álmosan a Dalsan-tól, de azóta semmi.
Észre sem veszem, hogy bevettem. Nem fogja meg a hasam. Viszont mióta szedem, azóta nem kap el a pánikroham indulás elõtt, akkor sem, ha jön hozzánk valaki és akkor sem ha ki kell lépnem a házból. Persze ehhez kell, hogy a legapróbb csepp tejféleséget is elfelejtsem. Én így elvagyok. Néha nem árt egy kis pálinkás fertõtlenítés sem :D ez tapasztalat :D
Épp most dobtam be egy fél deci házi körtepálinkát, erre megkajáltam egy nagy tál zúzapörköltet kenyérrel és fõtt krumplival, meg egy üveg körtekompóttal ;)
És teljességgel jól vagyok.
Nincs jelen
#2238 2012-03-28 09:14
- M. G. Mariann
- Tag
Az ok-okozat rovatban már írtam, de itt is megemlíteném, hogy az antidepresszánsoknak nem csak a depi leküzdésében lehet hatása, hanem gátolja azon stresszfaktorok kötõdését, melyek esetleg kiválthatják a hasmenéses reakciókat. Immunrendszer, stressz, mind a bélhez (is) kötött, szerintem van összefüggés, csak ilyen szempontból még nem lett kivizsgálva.
Nincs jelen
#2239 2012-03-28 15:26
- Sani
- Tag
"az ismeretségi körömben nem sokan legelnek ilyen szereket 30 évesen." - 1, nem kell mindenkinek az orrára kötni, 2, aki értelmes ember és a barátodnak tartja magát, felfogja, hogy miért szeded és nem fog dilinyósnak nézni, 3, istenem, még mindig jobb 30 évesen ilyet "legelni", mint a wc-n és környékén gubbasztani egész nap.
Ha megnyertél egy ilyen betegséget, elõbb-utóbb átértékeled a dolgokat, meg a hétköznapi sztereotípiákat. Mert Te élsz vele, nem a közfelfogás mit sem sejtõ képviselõi. Ha az antidepitõl leszel jobban, akkor ne az érdekeljen, hogy mások arról mit gondolnak, hanem az, hogy normálisabban tudsz élni a segítségével.
És tájékoztatókat olvasni tilos. :)
Gondolj arra, hogy Jarvisból több száz mg-okat adnak súlyos kórképekben, egy 75 vagy 150 mg-os adag, amit ibs-ben alkalmaznak, annyi mellékhatást azért nem hoz ki. Öngyi gondolataim pl. a tünetekés a bezártság évei alatt támadtak, nem a Jarvis szedése közben :)
Azt javaslom, a lehetõ legkevesebb embernek beszélj a betegségedrõl, mert az értetlenkedõ reakciók tovább erõsítik Benned ezt a "tényleg hülye vagyok"- tévképzetet. (Pedig Marian pl. szépen leírta, hogyan hat nekünk az antidepi!) De az értetlenkedõkre se kell feltétlenül haragudni (ha nem orvosok) - boldog ember az, akinek a "gasztró" kifejezésrõl a gasztronómia jut eszébe, és nem a gasztroenterológia. Én is addig voltam boldog ember, amíg azt se tudtam, hogy az mi fán terem.
Bélbetegségek, bélvizsgálatok - egy átlagembernek errõl fogalma sincs, én még a páromat se avattam be, hogy milyen undorító dolgok léteznek a világon, az õ érzékeny lelkének - még a fogorvosi élményeimtõl is elfehéredik szegényem :) pedig amúgy nem egy anyámasszonykatonája :D de legalább tudom, mivel kell ijesztgetnem, ha rossz - ez sok lenne.
Nincs jelen
#2240 2012-03-28 15:26
- zoo
- Tag
Szia Pt!
Kösz a választ, ha én meginnék egy kis pálinkát akkor a temetõbe vinnének. Inkább ilyenekkel nem próbálkozom.
M. G. Mariann
Egyetértek veled maximálisan, a kérdés az lenne, hogy ti milyen antidepresszáns gyógyszereket szedtetek, milyen tapasztalatotok van? Én most a Frontint legelem, nem tudom mennyire jó. Az orvos azt mondja, hogy legalább 1 hónapig kell szedni, mire érezhetõ lesz a hatása.
udv
Nincs jelen
#2241 2012-03-28 15:32
- Sani
- Tag
Olyan jó olvasni, PT, hogy milyen jókat eszel! Én az utóbbi idõben sokat bûnözöm édességgel, linzer stb. de legakbb tej és élesztõ nincsen benne... - azért is, mert még mindig nem végeztem a fogaim csináltatásával, és nem bírom elrágni a kemény zabpogácsát (jó kifogás sose rossz , he-he :D de tényleg ez is közrejátszik)
Ha kapkodom mellé a Dipankrint, megúszom rosszullét nélkül - egyelõre. De igyekszem visszaállni a szigorú diétára, mert azért parázok, hogy oké, hogy pár napig megúsztam, de mi lesz, ha hosszútávon nem fegyelmezem magam.
És már sokszor rájöttem, jobb valamirõl TELJESEN lemondani, mert azt könnyebb kibírni, mint egyszer enni, újra megérezni, hogy milyen iszonyatosan finom (édesség.... nyammm.....) és aztán többet nem.
Nincs jelen
#2242 2012-03-28 15:36
- Sani
- Tag
A pálinka az tényleg extrém, de aki bírja, annak egészségére. (ésszel persze)
Engem mondjuk a sörtõl vinnének el hordágyon (jó sok szénhidrát, buborékkal, liternyi mennyiségben egy este, yeah), meg a bortól (jó savas, jókat lehet tõle hányni még az egészségesnek is). A pezsgõ kimondottan jót tesz a candidának, és mivel bubis, sima ibs-esnek se való.
Nekem egy természetgyógyász azt mondta, hogy alkalmakkor ha alkoholt szeretnél fogyasztani, a jó minõségû (!) vodka a legbiztonságosabb, egy kis gyümölcslével (ami lehetõleg natúr legyen azaz ne cukrozott szar) Azért ha beteg vagy és nagyritkán ki bírsz mozdulni, jót tesz egy kis becsípés, búfeledés barátok közt. (Bár érdekes, amióta jobban vagyok, szinte teljesen letettem errõl.)
Nincs jelen
#2243 2012-03-28 15:39
- Sani
- Tag
Zoo!
Milyen orvos ez???
A Frontin az nem antidepresszáns, hanem nyugtató. Hülyeség, hogy egy hónap múlva lesz érezhetõ, a nyugtatót akut tünetekre szokás bevenni (idegesség, gyász, szorongás, nem tudsz aludni) és fél órán belül hat.
Más kérdés, hogy van, akivel rendszeresen szedetik, keresztanyám majdnem meghülyült a napi 3x1 xanaxtól. teljesen legyengült és semmit nem tudott csinálni. (Egy másik orvos írt neki valamilyen antidepit és attól meg teljesen jól van hangulatilag és aktivitás szintjén is. Õ nem bélbeteg volt hanem tényleg depressziós.)
Szerintem sokkal károsabb a nyugira rászokni, mint az antidepire.
Nyugtatórecepten a 3x1-et nem úgy kell érteni, hogy azt ha esik ha fúj, be kell venni, hanem úgy, hoyg maximum annyit lehet, ha ideges vagy.
Szerkesztette: Sani (2012-03-28 15:41)
Nincs jelen
#2244 2012-03-28 19:59
- zoo
- Tag
Szia!
Igazából Én kértem az orvostól, hogy írjon fel valami feszültségoldó gyógyszert, mert gyakran vagyok ideges, illetve van bennem belsõfeszültség is.
Megmondom õszintén mikor elolvastam a Jarvis illetve a Frontin tájékoztatóját nagyon különbséget nem láttam a felhasználási területet illetõen.
Ami biztos, hogy a Frontintol álmos és gyenge vagyok. Az antidepresszáns gyógyszereket tulajdonképpen mire szeditek, milyen konkrét panaszokra?
Köszi, udv,
Nincs jelen
#2245 2012-03-29 09:29
- pt
- Tag
ZOO!
A frontin csak nyugtat és álmosít. Nem jó igazából.
Az antidepi amit én szedek a Dalsan az nem álmosít.
Egyszerûen a feszültséget a pánikot tünteti el, a gyomorideget, ami már beléd rögzült és ettõl van folyamatos wc-re rohangálásod, mint egy erõsebb vizsga elõtt.......
A frontin rögtön hat, a Dalsan-nak kell 1 hónap mire jobban vagy és folyamatosan javulsz tõle....
Sani!
Én a házi pálinkában bízok, após csinálja, tudom, hogy nem cukros, és legfõképp nem szeszesital, hanem pálinka.
Ez nagyon nem mindegy. Nem mindig iszom, hetente 1-2 alkalommal vacsorához. De ha bulizni megyek, akkor is csak ezt iszom. Nagyapám 80 éves elmúlt, minden reggel megiszik egy pálinkát a mai napig, nem többet. És köszöni szépen jól van :D
Én jókat eszem, de az édességeket és minden nyavajás nasit kerülök ha lehet. Persze néha becsúszik, de ritka.
Nincs jelen
#2246 2012-03-29 09:30
- M. G. Mariann
- Tag
Bánki M. Csaba Agyunk fogságában c. könyvében elég jól leírja, hogy mi a különbség a nyugtatók és az antidepresszánsok között. (Én egyébként a könyvtárból vettem ki már többször is.) Igaz a bélbetegségekrõl csak pár gondolatot ír, de szerintem nem véletlenül hatnak az antidepik a hasmenésre jótékonyan.
Nincs jelen
#2247 2012-04-08 05:56
- pt
- Tag
A kávé megfogja a hasamat. Ez már hivatalos. Több napig teszteltem. Aztán kihagytam, most megint iszom. Természetesen mikor megiszom, akkor utána van wc, de alapjában a széklet viszont bogyósodik tõle, keményedik, mint mondjuk a kakaótól, vagy hasonló......érdekes. Soha nem kávéztam mostanában kezdtem el, 2 naponta megiszom egy csészével. Teljesen jó hatással van az emésztésemre.
Nincs jelen
#2248 2012-04-08 22:26
- Sani
- Tag
Nekem az orvos azt mondta, hogy a kávé okozhat bélgörcsöt. De sajnos nem bírok nélküle meglenni, így is olyan kókadt vagyok. :( Már letettem róla, hogy megpróbáljam feladni a fogyasztását. (pedig állítólag öli a jó baktériumokat a bélben - hogy ebbõl mi igaz, passz...) Reggeli után iszom egyet, utána wc-re futás van, de ha panaszmentes idõszakot élek, akkor az ebéd utáni kávétól már nem kell menni még egyszer. (Ha szarabb napok vannak, akkor igen, sõt a gyomromat is kimarja)
Amúgy olvastam ilyet egy házi praktikás könyvben, hogy hasmenésre citromos kávét kell adni. Hát én egyszer kipróbáltam, aztán odavéstem a könyvbe e remek tipp mellé, hogy "ne, ha kedves az életed" :D
A kakaós dolgok nekem kifejezetten ártanak.
Én édesség ügyben nem tudom mostanában fegyelmezni magam, és ennek már kezd meglenni az eredménye. :S
A diétahibáknál az okozza a bajt, hogy nem találtam megfelelõ alternatívát az édesítésre.
- méz - nem lehet candida miatt
- fruktóz - cukorbetegeknek szokták adni, ibs-re nem ajánlják
- mesterséges édesítõszerek - vagy tartalmaznak laktózt és/vagy fruktózt, vagy ha nem, akkor is vegyi anyagok, nem esnek jól a gyomornak, és hasmenést is okozhatnak
- xilit (nyírfacukor) - nagyon ajánlják candidásoknak, de hasmenést okozhat, nincs kedvem vele kísérletezni
- sztívia - ocsmány, undorító íze van, ha ez az "édesség", akkor köszi, kihagyom....
Most viszont paleo oldalakat böngészve felfedeztem egy eritritol nevû újdonságot, ami állítólag cukorhoz hasonló állagú és ízû, nagy mennyiségben is mellékhatás mentes, és a gombákat, baktériumokat sem szaporítja. (Hátrány: nem olcsó.)
Van sztívia poros és sima változata is.
http://bolthely.hu/paleoshop/id/00128_P … _helyett__
http://bolthely.hu/paleoshop/id/00016_X … __eritrit_
Én ezt szerintem kipróbálom, majd beszámolok róla.
Itt meg ezt találtam.
"A szigorú paleolit táplálkozás kizárja a zab fogyasztást mert a zab avenakozidokat tartalmaz amelyek áteresztõvé tehetik a bélfalat, ezért autoimmun betegségben szenvedõknek nem ajánlott."
http://bolthely.hu/paleoshop/id/00072_N … iszt_500_g
Ugye hogy ez baromság? Eleve kételkedek az itteni infókban, mert tudtommal a lisztérzékenyek zabot sem fogyaszthatnak, tehát vn abban is glutén.
Én a fehérliszt legjobb alternatívájának ugyanis a zabpehelylisztet látom egy ibs-es számára. A paleót - bár az alapelve az SCD-hez hasonló, és nem hülyeség! - ész nélkül követni nekünk azért nem jó, mert az abban ajánlott olajos magvak lisztjei tele vannak emészthetetlen rostokkal.
Szerkesztette: Sani (2012-04-08 22:31)
Nincs jelen
#2249 2012-04-09 18:55
- egra
- Tag
Sziasztok! Már csak pár nap kérdése, és eljutok végre a pszichodokihoz. Nagyon várom már, hogy felírjon vmi bogyót.
A kávéhoz nem igazán tudok szólni, egy ideje nem iszom, a gyomrom nem bírja.
Egyik barátnõm paleózik, vele kipróbáltam pár hónapja az eritritolt. Hát nem gyõzött meg. Az egy dolog, hogy bazi drága, oké, ez hagyján. De hülye utóíze van, olyan hûvös-mentolos jellegû. Aki pl. szereti az After Eight csokilapocskákat, annak finom lehet. Kb. ehhez az ízhez tudom hasonlítani. Én soha nem szerettem a mentolos cuccokat, csokival pláne nem. Nálam marad a sztívia, nekem nem szörnyû az íze. Sokféle sztíviatermék van forgalomban, vannak olyanok, amelyekbõl kivonták a keserû ízt adó cuccot. A sztíviacseppek nekem sem jönnek be. Tablettában jobb.
A zabról meg nem vagyok hajlandó lemondani. Ez az egy gabonaféle nem okoz panaszokat, annyi butaságot hallottam én is, de megpróbálom a netet is szûrõn keresztül olvasni. Amúgy is olyan kevés kaját eszem, legalább a zab maradjon meg egynek. A zabról azt hallottam egy dietetikustól (olvastam is hasonlót), hogy alapból nincsen benne glutén, de a betakarítás során szennyezõdik/szennyezõdhet búzával (gluténnel), ezért tiltott a cöliákiások diétájában. Legalábbis ez a hivatalos álláspont. Ausztriában lehet kapni gluténmentes jelzésû zabpelyhet, zabpehylelisztet stb.
Egyébként a paleó nekem nem jönne be, mert annyi olajos magvat esznek, én attól kinyúlnék, az biztos. "Lisztnek" pl. darált diót vagy mákot használnak, nekem halál. Ja, meg a sok zöldség. Örülök, ha háromféle zöldséget meg tudok enni, de pl. a fõtt paszternákkal ki lehetne üldözni a világból. Meg zsír zsír hátán...
Szerkesztette: egra (2012-04-09 18:56)
Nincs jelen
#2250 2012-04-09 21:24
- pt
- Tag
Én 3 cukorral iszom a kávét :D
Nincs jelen