#2251 2012-04-09 21:32

Frankie
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Engem a kávé meghajt, pedig csak capucinot iszom, semmi erõset. Tünetmentes idõszakban is megérzem de akkor nem megy a hasam.

Nincs jelen

#2252 2012-04-10 16:12

pt
Tag

Na persze, mert a 3in1-es kávék és a capuccino tartalmaz tejport. A sima lefõzött cukros kávé meg nem  :D

Nincs jelen

#2253 2012-04-10 17:11

Marthuska
Tag

Sziasztok! A napi egy adag kávémról én sem mondok le (sok cukorral, tej nélkül). Próbáltam már nélküle, akkor sem volt jobb. Érdemes a jótékony hatásaira is gondolni. Nemrég pont egy orvos mondta a tévében, hogy nem igaz, hogy a kávé egészségtelen! Persze, tény és való, be kell tartani a mértékletességet!

"Tudta, hogy a kávénak számos jó hatása is van a szervezetre nézve, persze csak ha megfelelõ mennyiségben fogyasztjuk.

A túlzott koffeinbevitel ugyanis könnyen vezethet szívritmuszavarhoz, gátolja az agy rövid távú memóriájának megfelelõ használatát.

Kávé fogyasztásakor megfelelõ mennyiségû folyadékot is vigyünk a szervezetbe, hiszen a kávé sajnos vízhajtó hatással is rendelkezik, ezért ha nem figyelünk oda, akkor a kiszáradás veszélye is fokozódik.

A kávé köztudottan felpezsdít és aktívvá tesz, hogy lendülettel indulhassunk neki egy új nap kihívásainak. Tudta, hogy a kávé napi mértékletes fogyasztásával egészségének megõrzését is elõsegítheti?

A kávé antioxidáns hatású, így segít megelõzni a daganatos betegségek kialakulását, fokozza a szív- és vesemûködést, gyorsítja az anyagcserét. A kávéban található koffein hatékonyan csökkenti az izomlázzal járó fájdalmat, ellazítja az izmokat így, könnyíti a légzést. Serkenti az agy vérellátottságát így kitûnõ ellenszere a migrénnek is. A kávéban lévõ klorogénsav, nikotinsav és trigonellin megakadályozza a fogszuvasodásért felelõs baktériumok elszaporodását a szájüregben.

De még a jóból is megárt a sok. És a kávé esetében ez bizony valóban így is van. A mértéktelen kávéfogyasztás sajnos nem túl hasznos a szervezet számára. A túlzott koffeinbevitel ugyanis könnyen vezethet szívritmuszavarhoz, és gátolja az agy rövid távú memóriájának megfelelõ használatát.

Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy kávé fogyasztásakor megfelelõ mennyiségû folyadékot is vigyünk a szervezetbe, hiszen a kávé sajnos vízhajtó hatással is rendelkezik, mindemellett, hogy a naponta többszöri kávézás hasmenést is okozhat. Így a kiszáradás veszélye is fokozódik.

Figyelni kell arra, hogy semmiképp se váljunk koffeinfüggõvé, mert kellemetlen elvonási tüneteket tapasztalhatunk, ha nem jutunk idõben a szükséges adagunkhoz. Ez pedig megnyilvánulhat akár komoly betegségek tüneteiben is. (pl. hányás, szédülés, depresszió, levertség, feszültség, izomfájdalmak).

A napi 1-3 csészényi kávé még nem számít túl soknak. Sokáig úgy gondolták, hogy a rendszeres kávéfogyasztás növeli a csontritkulás kockázatát, mert kivonja a kalciumot. Ez a kalciumveszteség azonban olyan csekély , hogy egyáltalán nem veszélyezteti csontjaink minõségét."

Szerkesztette: Marthuska (2012-04-10 17:12)

Nincs jelen

#2254 2012-04-11 13:32

Frankie
Tag

az is igaz, tejpor nem túl jó számunkra:))

Nincs jelen

#2255 2012-04-13 09:30

sonadora
Tag

Sziasztok!

A xilittel nekem nagyon jó tapasztalataim vannak, semmi bajom nincs tõle, és nagyon finom (igaz, nem olcsó) -- bár én alapvetõen keveset használok belõle, mert 1, spórolok 2, nem szeretem a nagyon édes dolgokat. :) Bár ez lehet, alkatfüggõ.
Mostanában visszavettem a hüvelyeseket az étrendembe, és, bár én alapvetõen puffadós-hányingeres IBS-es vagyok, meglett az eredménye reggelente... viszont elkezdtem rendszeresen útifûmaghéjat inni reggelente, és nagyon sokat segít, tudom nektek is ajánlani! :)
Kitartást mindenkinek!

Nincs jelen

#2256 2012-04-13 21:41

Sani
Tag

De Te betartottad a dobozon ajánlott 6-8 hét "fokozatos hozzászokási idõt"?
Eritritolt az itteni boltokban nem nagyon találok, xilit viszont még a tescóban is van.
Spórolni nekem is jó lenne, de én meg nagyon édesszájú vagyok... :( Azt mondanák, holnaptól nem ehetek húst, vállat vonnék, de édesség nélkül "nem bírom ki" (azaz ez baromság, mert az ember mindent kibír, amit AKAR), világ életemben ilyen voltam, és az utóbbi idõben nagyon elhatalmasodott rajtam, már megutáltam a zabpogácsát is és sokszor "bûnöztem" (sima kekszekkel, nyalánkságokkal...).  Van, hogy megúszom, de nem mindig... :(
Próbálom azzal fegyelmezni magam, hogy a szenvedõs években hogy rimánkodtam egy nemlétezõ felsõbb hatalomhoz, hogy akármilyen spártai diétát adjon nekem, amitõl jól leszek, akkor most meg mit kínlódok - de ha az ember annyira nem beteg, akkor bizony az étvágya/édességvágya is megnõ.
Valahogy meg kéne értetnem a lelkem gyarló felével, hogy a tünetek csökkenése nem gyógyulást jelent, hanem a tünetek csökkenését, és olyan már nem lesz, mint régen.
Ez a "fogyatékosság", hogy nem ehetek akármit, mindig megmarad, ÉS még örülhetek ahhoz képest, ahogy a huszonéves korom nagy része telt. Más nem lát, nem hall, nincs keze-lába, ehhez képest lóf.sz az, hogy nekünk meg az emésztõrendszerünk szarabb, mint a többi embernek. (Mármint, ha már kontrollálni lehet az állapotot. Ha még nem lehet, akkor bizony nem annyira bagatel...)

Szerkesztette: Sani (2012-04-14 12:30)

Nincs jelen

#2257 2012-04-14 21:35

sonadora
Tag

Sani, nekem nem kellett ilyen "hozzászokási fázis", 1 hónapig egyáltalán nem ettem cukrot, utána két-háromnaponta elkezdtem fõzni köleskását, abba tettem kb. 2 evõkanállal, meg karobos brownie-t sütni, abba pedig 3-4 evõkanállal, és nem volt bajom tõle. Most az ízesítetlen Nutridrinkbe teszek minden nap 2 teáskanállal... :)
Szóval lehet, szerencsém van, de én eddig nem lettem tõle rosszul.

Nincs jelen

#2258 2012-04-15 17:55

Sani
Tag

Aha, köszi az infót! Örülök, hogy bevált, bár benne lehet az is, hogy ezek szerint elég visszafogottan használod. Lehet, hogy kipróbálom én is, és majd beszámolok Nektek.

Nincs jelen

#2259 2012-04-16 15:10

Sani
Tag

Mégis találtam erithritolt, fél kilós zacskó 1500 ft.

Update: baromi jó ez az erithritol! Arról még nem tudok nyilatkozni, hogy okoz-e panaszt (elvileg nem szabadna neki, külön rá van írva, hogy "laxatív hatása nincs") , de iszonyú finom, az íze alapján ajánlani tudom! Cukor ízû és állagú, az édesítõporok fel se érnek hozzá!
Laktózmentes túróval egy keveset összekevertem, és most fülig ér a szám, mert túrórudiszerû ízt kaptam :D

Szerkesztette: Sani (2012-04-16 15:47)

Nincs jelen

#2260 2012-04-16 21:55

egra
Tag

Sani, örülök, hogy nem érzel mellékízt az eritritolnál.
Én egyelõre maradok a sztíviánál (majd ha kívánom egyáltalán az édeset...) :)
Kaptam gyógyszert, de nem Jarvist. Kicsit meglepõdtem, de nem én vagyok a doki, nyilván nem én mondom meg, hogy legyen. Én, hülye annyira a Jarvisra számítottam. Sertralint írt fel a drnõ, a Zoloftnak (ez talán közismertebb) is ez a hatóanyaga. Borzalmasan érzem magam, vmi nagy erõnek kell lennie, hogy kitartsak emellett. Ma és tegnap szinte folyamatosan a porcelánon ültem, ment a hasam, bár alig eszem vmit. Lehet a gyógyszertõl is. Élni sincs kedvem, komolyan :( Ki kell várnom a 4 hetet, aztán, meglátjuk.
Sani, Neked a tejtermék (a laktózmentes, természetesen) nem okoz olyan erjedõsféle dolgot belül, ill. késõbb "végtermékként"? Nekem a tejtermékek, akkor is, ha mindenbõl csak laktózmentest eszem, teljesen beerjednek. Nem tudom, mitõl van ez. Kénytelen vagyok nem enni. Mint olyan sok mást. Pedig egy kicsit színesítené a kajapalettát néha a túró, joghurt, ilyesmi.

Nincs jelen

#2261 2012-04-17 11:14

Sani
Tag

Több ilyen esete volt/van (mondta), és biztosan a tüneteken kívül más szempontjai is vannak, ami alapján próbálja belõni, kinek mi lesz a leghatásosabb. De bátran kérdezz tõle, õ nagyon kedves, és lehet vele tárgyalni, szívesen válaszol. Még egy tanács: én 4 helyett inkább 5 hetet várnék, kellett az a BÕ egy hónap nálam is.
A laktózmentes termékekkel kapcsolatos kérdésre nehéz válaszolnom, mert ezt egyértelmûen én sem tudom. Néha úgy érzem, nem jó ez sem,  de hát valamit meg kell zabálni :S De hát, az édességtõl sincs mindig bajom. Nehéz ez.

Nincs jelen

#2262 2012-04-17 11:18

Sani
Tag

Egra, ha koplalsz, akkor puffadni fogsz, nem javít. (Jó, dumálok én, aki betegen anno képes voltam egész nap nem enni, hogy este kitehessem a lábam - de nem jött ám be mindig!)
A szigorított paleo/SCD sem javít? Azaz amikor tényleg nem eszel szénhidrátot, gabonát, semmit, csak húst, tojást és zöldséget? (meg egy kis joghurtot) Ezt baromi nehéz hosszútávon csinálni, de rövid távon ez kéne, hogy javítson, ettõl legalább nem ülsz egész nap a wc-n.

Nincs jelen

#2263 2012-04-18 10:53

pt
Tag

A tejterméket felejtsd el. Még a laktózmentes sem tuti, nekem se. A Jarvisban az a jó, hogy laktózmentes talán. A dalsan is tartalmaz minimális laktózt, de én elbírom. Amit te szedsz annak és érdemes utána nézni mit tartalmaz segédanyagként.

Nincs jelen

#2264 2012-04-18 15:02

Sani
Tag

Lehet, hogy igazatok van, én ma szarul vagyok és szerintem a túrótól, hogy rohadjon meg...
A gyógyszerben levõ minimális laktózmennyiség elvileg nem árthat, a Dipankrinban is van, és attól nincs bajom. (A Jarvisban nincs)

Szerkesztette: Sani (2012-04-18 15:03)

Nincs jelen

#2265 2012-04-24 10:30

sonadora
Tag

A laktózmentes tejtermékek ugyanolyan laktózosak, csak mellétesznek pluszba lebontóenzimeket... akinek ki van készülve az emésztése, az még ezzel sem fogja tudni megemészteni a laktózt, úgyhogy felesleges. :) Én most, 2 hónap diéta után mertem megpróbálni, hál' istennek úgy tûnik, nem lett tõle különösebb bajom.
Eléggé szenvedtem például amiatt, hogy nem tudtam tejbegrízt enni, pedig az egyik kedvenc kajám. Vettem rizsdarát + rizstejet, esküszöm, jobban ízlik, mint a búzás-tejes változat. :D

Szerkesztette: sonadora (2012-04-24 10:30)

Nincs jelen

#2266 2012-04-25 13:23

Sani
Tag

Én ezektõl a tejpótlóktól (zabtej, rizstej) fél órán belül futok, lehet azért, mert valami zsiradékkal dúsítják õket.

Nincs jelen

#2267 2012-04-27 08:53

sonadora
Tag

Sani, sajnálom. :( Én egy puffadós-hányingeres IBS-es vagyok, úgy látom, ez ritkább... öklendezve még könnyebb elmenni bárhova, mint hasmenéssel, az is tény.
Majd csak jobb lesz! :)

Nincs jelen

#2268 2012-04-27 15:58

Sani
Tag

Köszi :)
Mindenkinek épp elég baj a maga problémája, felesleges "versenyezni" azon, hogy kinek szarabb.
Amúgy lassan egy éve 90 % körül vagyok, csak most van egy rossz idõszakom. Pedig már a diétára is visszatértem, de egyelõre hiába.
Írattam megint coderitet, hát most ez van. Azért Jarvis mellett még ez a leszálló fázis se közelíti meg az anno egész napra elhúzódó, napi 10-15 feletti görcsös wc-zést. Nem egy leányálom, de annyira nem vagyok elkeseredve, majd jobb lesz megint.

Nincs jelen

#2269 2012-04-29 00:11

pt
Tag

A protexint IBS próbáltad? Én 2x 90 szemet nyomta le eddig és remekül vagyok. Már vagy 2 hete semmi gondom. Persze a tejes és csípõs dolgokat kerülöm. Most elfogyott a protexinem. Várok 1 hetet, hogy mi lesz, ha esnék visszafelé akkor rendelek megint....

Nincs jelen

#2270 2012-04-29 20:32

pt
Tag

Ettem tesco chips-et. Még mindig nem bírom. Bár nem visel meg annyira mint korábban, de a hasam fáj tõle.
Rendeltem protexin IBS-t megint 3x 30 szemet  :D mi baj lehet.

Nincs jelen

#2271 2012-05-01 13:45

Sani
Tag

Hú, nem emlékszem. Asszem a Protexin Candidát próbáltam. De annyit költöttem már probiotikumra, borzalmasan drága, és 100%-ra az sem nyom fel. Nem tudom... :(
Nagyon, nagyon köszi a Coderit tippet, hétvégén nagy családi banzáj volt, nagyon helyt kellett állnom, és Coderit nélkül nem tudtam volna végigcsinálni. Így is bajos volt, de legalább délutánra hatott. Nem is tudom, mihez kezdtem volna a Coderit nélkül. :(

Nincs jelen

#2272 2012-05-01 14:16

egra
Tag

Sziasztok! Nem akartam itt nyavalyogni, de elég nem jól vagyok. Az antidepit 3 hete szedem, elég szörnyû, voltak olyan napok, amikor azt mondtam, itt a vég. Egyszer volt olyan, hogy 4 napig nem mentem vécére, nem volt kellemes. Mintha leállt volna az emésztésem teljesen. Az 5. napon meg egész nap szenvedtem, az elõzõ 4 napnak meglett a böjtje. Görcsoldóval sem enyhültek a hasi panaszaim. Most csak húst eszem, tojást, mást nem is, már zabos cuccot sem, rizstejet sem. Iszonyatosan szigorú paleónak elmegy... :(
Az almát már nem bírom, pedig eddig ment. Nem értem az okát. Most olyan puffadás jön rám az almától, mint még soha. Pedig nekem nem voltak puffadásos tüneteim. Én már nem tudom, mit csináljak. De a hús-tojás étrendet is minek csinálom... Mert ha ettõl totál panaszmentes lennék, akkor azt mondom, jól van, ez a sorsom. De nem. Úgyhogy most én is beszereztem a Coderitet.
Sani, Pt, Ti hogyan szeditek? Amikor mentek vhová, elõtte 1/2-1 órával? Elrágjátok vagy vízzel lenyelitek?
Hallottam, hogy van olyan, aki patikában magisztrális készítményként receptre kapja a kodeint, ezzel karban tudja tartani a bélproblémáit, különben egész nap hasmarsa lenne, és ki sem tudna mozdulni. Verõfényes nyár van, én meg itthon dekkolok a szobában, de gondolom, vannak még sorstársaim :(
Sani, ne is mondd a családi banzájt, nálunk jövõ hét végén lesz, de hogy hogyan megyek el, azt még nem tudom.
Vmi élet-halál indok kéne, hogy lemondhassam :(

Szerkesztette: egra (2012-05-01 14:17)

Nincs jelen

#2273 2012-05-01 16:38

Joodyyy
Tag

Sziasztok

Én még új vagyok ez az elsõ hozzászóláosm, és komolyan le a kalappal elõttetek, hogy így el mertétek mondani azt, amit sokan nem. ebbõl az erõbõl nyertem én is némi bátorságot, hogy megosszam nem túl új élményeimet. Nem egészen 3 évvel ezelõtt kezdõdtek a furcsa tüneteim. Eleinte nem is zavart, hisz 3-4 hetente voltak ezek nálam észlelhetõk. Nem volt étvágyam és õszintén, mikor éhes voltam, utáltam az akkor még iskolai szüneteket gyakroltaon, fõleg azért, mert mindig csak akkor ehet az ember, mikor szünet van és nem akkor mikor akar... Na én egy szép nap megmondtam a tanárnak, mikor nem nagyon volt étvágyam, csak tényleg mikor éhes voltam, hogy én nem vagyok hajlandó parancsszóra enni szünetben, ami ugyebár 20 perces volt, napi három alkalommal 7 óra alatt, mert nem szeretnék gyakszin retun jeggyel dolgozni, ha értitek mire gondolok. Mivel nagy nehezen kiharcoltam magamnak, hogy viszonylag akkor reggelizzek, amikor akarok, el is fogadták. De erre csak mondom kb. 3-4 vagy 5 hetente volt szükségem. Ez kb. 2009 februárjában kezdõdött. Azután egy áprilisi napon tényleg nem voltam jól a suliban ezért õszintén szólva ellógtam és hazajöttem. Itthon pénteken még fogjuk rá jobban lettem, majd szombaton jött a hideg zuhany azon az áprilisi héten. Egész éjjel hánytam, és vasárnap délután, mikor már az epés volt a hányás úgy döntöttem felhívom az ügyeletet, hogy most mit tegyek, mert másnapig azaz hétfõig, ha várok tuti nem bírom ki a dokinál a megszokott 1,5-2órás várakozási idõt. Azt mondta a kedves hölgy a telefonba, hogy mennyek be a legközelebbi korház ügyeletére. Bementem, anyukám elkísért, mert õ is félt nehogy komolyabb legyen a gond és igen akkor 20 évesen nem szégyeltem, hisz kocsim nem volt, vagy apu aki bevigyen... Szóval bementem a Szent Imre korházba összességébe 5 órányi vizsgálódás után úgy döntöttek, mivel, hogy vakbél gyanús vagyok bentartanak, de sajnos nem volt elég ügyeletes doki át kellett menni egy másik korházba a MÁV korházba, aki Budapesti, tudja, hogy a kettõ nincs szomszédságban egymással, ja úgy, hogy 11. kerületi városszéli lakos vagyok szó szerint. Ott is megviszgáltak a vér teszt eredményei valóban vakbél gyanút igazolt, ezért a sürgõsségin voltam, kb reggel 8ig, amikor a sebész doki néni a reggeli eredményekkel azt igazolta szerény személyem felé, hogy ez fertõzés volt, nem vakbél gyulladás, úgyhogy hazaengedett. õszintén szólva jobban örültem volna, ha vakbél, mert abban reménykedem, hogy akkor nem lettek volna ennek következményei. Az elvégzett vizsgálatok mindkét korházban a közetkezõk voltak: vér, vizelet vizsgálat, nõgyógyászati, ultrahang belgyógyászatinál is csak ultrahangi vizsgálat, és végbél vizsgálat felszínesen, hisz nem történt semmi tükrözés. Szóval akkor hazajöttem, és egy hét múlva ismét jártam suliba. Akkor sokáig nem volt semmiféle panaszom talán kb 2 hónapig, utána elkezdett menni a nyári szünetbe a hasam, a fejem nagyon fájt, egy tizes skálán 8as erõsségû szinten és szédültem. Ez kezdõdött kb. július második felében és tartott októberig. Eközben augusztusban volt egy esztétikai prizma csökkentõ szemmûtétem, hogy ne nézzek ferdén szemüvegen keresztül sem, annak ellenére, hogy a lencse 1,1 cm vastag volt,bizony 1,1 CM vasta, de akkor szerencsére semmi gondom sem volt. Majd elõjöttek a tünetek, ahogy fentiekben is írtam, 2-3 hetente, majd hetente és elegem lett egyik jó barátom tanácsára pszichiáterhez fordultam. ott kiderült, hogy középfokú depresszióm van valószinû ettõl ment a hasam is. Lehet furcsán fog hangzani, de akkor megnyugodtam, hogy hála az égnek, biztos a felírt frontin és akkor még rexetin hatására ez el is fog múlni. Így is lett igaz beletelt 2-3 hónapba, de tényleg kezdtem tünet mentessé válni. 2010 februárjában sikeresen levizsgáztam találtam új munkahelyet az elsõt és március elsõ napjától fogva elkezdtem dolgozni. Egészen 2010 júliusáig nem volt semmi kínom, el múltak a tünetek ehettem, amit akartam. Akkor egyszer júliusban ment a hasam, de a doki által felírt gyógyszerek elmulasztották kitudja lehet valami fertõzést kaphattam el... Azután egy teljes éven át nem volt semmi nyûgöm. Munkahelyet is változtattam 2010 õszén. 2011 augusztusában is volt egy hasmenéses megfázós betegségem, abból kigyógyultam és egésszen 2012 februárjáig nyugi volt. De azóta elég gyakran megy a hasam, már ott tartok, hogy zsömléket eszem meg krumplit sült hússal, nehogy gubanc legyen, és ahogy kezdõdtek a gondok februárban lementem a dokihoz, mire õ a második vagy harmadik látogatásom után adott egy beutalót a gasztroenterológiára. Március elsõ hetében kértem idõpntot, és azt gondoltam, max egy hónapot kell várnom, de nem Július 20ikára kaptam. Összességébe 4,5 hónapot kell várnom, amibõl már eltelt lassan kettõ. Szóval mivel, hogy engem is érdekel mi lehet a gond, hisz az én vállamat nyomja, úgy döntöttem, minden egyes falatot leírok. Naplót vezetek a táplálkozásomról. hátha ez segítséget nyújt a gasztoenterológusnak is. Hozzátenném, hogy tejet nem fogyasztok, mert attól biztos gajravágnám magam. Viszont arra kíváncsi lennék, hogy Ti hogyan birkóztok meg ezekkel a tünetekkel a minden napokban? Mert, ahogy olvastam a kommenteken egyikõtöknek másikótóknak elég komoly tünetei vannak, és azért ezzel munkába menni elég rizikós pláne, hogy nem a szomszédban van a munkahely. Egyébként én reasec-et szoktam erre szedni, mert általában az egy óra alatt elmulasztja a hasmenést, de van, hogy konkrétan indulás elõtt 5 perccel jön rám, akkor sajnos be kell telefonálnom, hogy ne számítsanak rám, mert beteg vagyok. Ez összességébe kétszer fordult elõ, csak netán, ha ebbõl rendzer lesz ezt bent sem nézik jó szemmel a fõnökeim... Azért várom már a júliust, hogy tudjam mi a helyzet én nem fogom feladni, hogy ez IBS és ennyi. Ha kell korházba küldetem magam teljes kivizsgálásra. Apropó a dokim nem tudom hány alkalomnyi lejárásom után vérvételre küldött kb. 2 hete vagy 3 hete és annyi lett az eredmény, hogy magas az LDL koleszterin szintem így 23 évesen érdekes volt ezt látni.... Szóval nem tudom, hogy az a jobb, hogy IBS-em van vagy az, hogy még mindig rejtély marad minden, ha nem az. Mondjuk még nem tudom tutira sem, de ha minden rendben van tuti arra fogják. Nekem az is elég lenne, ha a doki azt mondaná, hogy ezeket ehetetd és adna róla egy listát. Szerencsére nem vagyok az az édes szájú, szóval ez még várat magára.
Köszönöm szépen, hogy megoszthattam a gondolataim Veletek, mindenkinek kitartást és jó sok türelmet kívánok.
Üdv: Joodyyy

Nincs jelen

#2274 2012-05-01 17:48

Frozina
Tag

Joodyyy ! Nem vagy esetleg epeköves?

Nincs jelen

#2275 2012-05-01 20:16

Sani
Tag

Egra! Az antidepi kezdeti mellékhatásai közt ott van sajnos a székrekedés, bár 4 nap nekem azért nem volt. (Szegény :( ) A Jarvis esetében ez a vízelvonás miatt van - oda kell figyelni, hogy sokat igyál (csak bubimentes vizet leginkább) Ha mellékhatások jönnek, szerintem ez utalhat arra, hogy akkor hatása is lesz. LÉgy türelmes még 2-3 hétig, addig ne hagyd abba!
Az almát meg szoktad hámozni? Úgy is árt? A héját nem szabad megenni!
Ne keseredj el, valamennyit sajnos muszáj diétázni, de ez benne a szar, hogy 100 %-os garanciát az sem ad. Bár ez nagyon fura, mert a natúr hús- szinte olaj nélkül sütött tojásrántotta-hámozott alma, párolt tök, laktózmentes joghurt diétától jelentõs jobbulást kéne észlelned... Szinte azonnal!
Ez Magyarországon van, aki receptre kapja a kodeint??? Elég érdekes, mert itthon Panadol Ultrát még kapni se lehet (receptre se), néha ha tudok, hozatok Szlovákiából.
Coderitet én úgy nem merem bevenni, hogy nem voltam még aznap wc-n. Ha már egyszer elmentem, beveszem, és akkor kb. másfél, két óra múlva hat. Addig lehet még egy-két wc-zés, de utána azt is elfelejted, hogy beled van.
DE én azt vettem észre, hogy csak alkalomszerûen érdemes szedni, mert - esetemben legalábbis - rendszeres szedés mellett hatását veszti. Pt el szokta szopogatni, én simán lenyelem vízzel, ha nagyon rossz a helyzet, kettõt is. De nekem másfél, két óránál hamarabb úgy sem hat. PT viszont elég gyors hatásról számolt be a saját esetében.

El tudom képzelni, Egra, mit élsz most át, kb. azt, amit én régen, nagyon Veled érzek, és tudom, nehéz elhinni most, de VAN kiút, lehet jobb és egyszer lesz is! Senkinek nem kell így élnie, Neked sem, és lesz megoldás!!! Én is azt hittem, hogy örökre úgy fogok maradni - és most azért a rosszabb periódus is elviselhetõbb, mint anno.

Ha nincs candidád, próbáld meg az Enterol kapszulát! (Háziorvos ki tudja írni, van, ahol hiánycikk a patikákban, de receptre lehet kapni Magyarországon, legfeljebb megrendelik és vársz pár napot.) Nekem ideiglenesen bejött valamelyik nyáron pár éve, csak ugye candidával nem szerencsés szedni. 
Béres Diarinnal vagy Lepicollal próbálj még talán szerencsét. (De ne egyszerre!!!!)
Én a helyedben az Enterollal kezdeném. Nem végleges megoldás, de a te állapotodban a pár napos könnyebbség is sok erõt adna.

Szerkesztette: Sani (2012-05-01 20:20)

Nincs jelen

#2276 2012-05-01 20:29

Sani
Tag

Kedves Joodyyy,

"Nekem az is elég lenne, ha a doki azt mondaná, hogy ezeket ehetetd és adna róla egy listát." - sajnos ez nem így szokott menni. :(

"már ott tartok, hogy zsömléket eszem meg krumplit sült hússal, nehogy gubanc legyen" - nem biztos, hogy ez a legjobb diéta, a zsömle meg a krumpli nem a legszerencsésebb. A húst miben sütöd? Natúr hús a legjobb (tudom, hogy nem finom, de ez van) párolt tökkel vagy párolt cukkinivel, esetleg puhára párolt répával.

Olyan elõfordulhat, hogy egy fertõzés aztán hiába múlik el, hosszasan bezavar az emésztésbe.

Nincs jelen

#2277 2012-05-01 21:29

Joodyyy
Tag

Szia Frozina
Na látod erre nem gondoltam... ezért lenne jó már eljutni egy gasztróshoz, de nagyon kiakaszt, hogy ennyi ideig kell várnom... már annyi minden eszembe jutott... diagnózisok, de hát sajnos addig, amíg nem tudok semmit és várni kell sokat, sajna így is maradok...
Üdv: Judit

Nincs jelen

#2278 2012-05-01 21:32

Joodyyy
Tag

Kedves Sani!
Igazából, én se vagyok abban biztos, hogy a zsömle a legjobb megoldás, de per pillanat ennél még nem volt gond, szóval meglátjuk mi lesz, remélem semmi :-) Mert õszintén szólva ezt a két hónapot még kibírom, de hogy utána mi lesz, remélem de csak remélem hamar egyrõl a kettõre jutok a dokinál...
Mondjuk a fertõzéseknél a doki mindig normaflort tuszkolt rám... Szóval elég cumi így, de óvatosan táplálkozom, ahogy tudok.
Kitartás Nektek :-)

Nincs jelen

#2279 2012-05-02 09:13

Szabóné
Tag

Szia Joodyyy!

Nem irigyelek én is átmentem ezeken. Én kétszer voltam vakbél gyanúval kórházban. Egyszer a Jánosban - nem kívánom senkinek. Aztán Székesfehérváron voltam az jobb volt. De tök érdekes hogy egyik kórházban sem tudták mi a bajom. Szerencsére a mi kis városkánkban van gasztrós orvos, Õ diagnosztizált. De mire kaptam tápszert nekem ugyanis az segít a legjobban, küzdöttem vele egy picit.

Én azt javaslom neked, hogy ha jó a háziorvosod akkor kérj beutalót dietetikushoz, nekem Õ segített a legjobban. Mondjuk elõször sírtam olyan diétát kaptam, de felépítette az emésztésemet szépen pontról pontra. Egy nagyobb gyulladás után az emésztõ rendszert fel kell építeni fokról fokra, ebben tud neked segíteni egy dietetikus. Mond neki, hogy még vársz a gasztró eredményére, de eddig IBS gyanús vagy és úgy kezeljen.

Nekem is marha magas a koleszterinem pedig 50 kg vagyok vasággyal együtt. És a pajzsmirigyemmel is vannak bajok, szerintem ez összefügg azzal, hogy milyen gyors az emésztésünk nekem speciel túl gyors, annyira hogy nincsen ideje az ételt megemészteni...

Kitartást kívánok neked, nagyon nehéz megküzdeni ezzel a betegséggel, de ha sikerül kicsit könnyebb lesz. Sajnos a tünetek nem szûnnek meg, de ha jobban fogod fel akkor kicsit könnyebb.

Hát a munkába járás nehéz dolog, jó ha közel van a wc.

Javaslom olvasgasd a korábbi hozzászólásokat ebben és a diéta kel vagy nem topicban, ott sok hasznosat fogsz olvasni!

Nincs jelen

#2280 2012-05-02 13:18

Sani
Tag

"szinte erjedt bennem minden"
Candida gyanú, vizsgáltasd ki. (Gasztroenterológus küld széklettenyésztésre) A zsemle élesztõvel készül, ezért nem ajánlom senkinek, mert az ibs-sel gyakran társul candida. (és persze a két diéta üti egymást)
Zabpehelylisztes házi sütéssel próbálkozzatok, de eleinte semmi szénhidrátot nem kéne enni, csak natúr húst, kevés olaj nélküli rántottát, laktózmentes natúr joghurtot meg párolt tököt, amíg kibírod ezt a nem túl laktató étrendet. (De most talán ebben a rohadt melegben könnyebb kibírni) Inni csak bubimentes ásványvizet.
Ha valakin ez sem javít egy picit sem, hát akkor én kifogytam az ötletekbõl :(

Nincs jelen

#2281 2012-05-02 20:52

pt
Tag

Kedves mindenki!  :D

Ami nekem bevált:

-Dalsan 40 mg SSRI gyógyszer
-Protexin IBS probiotikum, a többi nem ér semmit nekem
-Coderit-N vészesetre. Fél szem szétrágva lenyelve, kis vízzel után öblítve. 1 órával indulás elõtt.
-Semmi tejféle, de tényleg semmi.
-Tartósítószer mentes ételek. (se csoki, se chips, se semmi   :D  )

Én nagyon jól vagyok jelenleg. Gyorsan le is kopogtam. De a minap evett chips után szenvedtem én is. Az elõzõ 3 napos wc mentes idõ után kitolt belõlem mindent. De mikor kiért a chips, minden bajom elmúlt.

Ugyan így vagyok a csípõs dolgokkal, a kólával és minden belet erõsen irritáló dologgal.

De például jöhet a csülökpörkölttõl kezdve minden ami értelmes tartósítószer és tej mentes étel.

Nekem ez vált be. Ezt tudom ajánlani.

Nincs jelen

#2282 2012-05-03 09:08

Szabóné
Tag

Sziasztok!

Pt! egyetértek, szerintem a fõ baj a tartósítószerekkel van. Nekem sincsen semmi bajom a házi kolbásszal meg a sonkával. Tejet már régóta nem iszom, de nekem a sajtok szerencsére mennek, mert az már erjesztett, de ha rosszabbul vagyok arról is leállok.

Egyébként múlt héten beszedtünk a férjemmel egy jó kis ételmérgezést. Aztán késõbb rájöttem, hogy mi volt a baj. Nem mostam meg a zöldségeket, amibõl salátát készítettem. Tök egyszerûnek tûnik a dolog és mivel nagyon siettem ezért elfelejtettem, na most egy életre megjegyzem! És ekkor jöttem rá, hogy igazán annyira nem vagyok beteg, vagy kordában tudom tartani a betegségemet, mert itt aztán tényleg kellett rohanni a wc-re éjszaka vagy akár nappal is. Szerencsére csak 3 napig tartott az ünnepek alatt, szóval pihenés helyett otthon betegeskedtünk. De arra jó volt, hogy megállapítsam az állapotom egyáltalán nem vészes a napi egy-két wc-zéssel. Na de hétvégén szigorú diéta volt!

Aztán már amikor nem bírtam elmentünk hétfõn az ügyeletre. Az orvos 3 féle gyógyszert írt fel. Mondtam neki, hogy IBS-es vagyok azért lenne fontos valami gyógyszer, hogy ne húzódjon el a gyulladás. (Egészséges ember ilyenkor fogy 1-2 kg-ot, de ha én fogyok az nekem 2 év munkája.) Sajnos az orvos nem az itteni rendelõbõl volt, mert az itteni 4 háziorvos és 2 gyerekorvos sokkal normálisabb. Amikor mondtam, hogy IBS-es vagyok akkor mintha meg sem hallotta volna.

Utána mentünk a patikába, a patikus sokkal normálisabb volt és tényleg megkérdezte mi a bajom és a 3 gyógyszerbõl végül mondta hogy melyiket váltsam ki, mert a többi nem fog nekem segíteni. Õ ismert mert oda járok kiváltani a tápszert. És tényleg érdekelte, hogy mit jelent ha valaki IBSes. Pl.: a normaflorra mondta, hogy teljesen felesleges, mondtam neki én is tudom. (A patikusok tudják, hogy az csak egy jó pénzért eladható gyógyszer annak aki nem tudja mire való.) Szedtem én is de halottnak a csók. Meg mondta, hogy úgyis kiürül és semmit sem segít. Egyébként egy kaolin tartalmú gyomorfertõtlenítõt vettem végül és az segített. Mivel nem fogyott el ezért késõbb is fogom hazsnálni, ha nagyon megy a hasam, mert jó volt.

Bocsánat a hosszú storyért, de gondoltam tanulságos lehet másnak is.

Üdv: Mindenkit!

Nincs jelen

#2283 2012-05-03 12:27

Szabina
Tag

Szabóné!
A Normaflore-t én is próbáltam már, semmit nem ér, nulla!:/
Talán még jobban ment tõle a hasam, mint elõtte...:(
Pedig nekünk éppen erõsíteni kellene a bélflóránkat.
Hát ez van!
Szép napot mindenkinek!

Nincs jelen

#2284 2012-05-03 16:23

Sani
Tag

Szerintem az is csak olyan, mint a többi, néha mintha használna, de egyértelmûen nem tudom megállapítani. Ártani nem ártott. Egyik probiotikum se volt olyan, amitõl kimondott drámai változást éreztem volna, és sokszor megelégeltem, mert nagyon drága, és nálam nincs egyértelmû hatása. Néha azért szoktam venni.

Nincs jelen

#2285 2012-05-08 16:44

Putyi
Tag

Szabóné!
Írtad, hogy tápszert is használsz. Mi az a tápszer és mitõl hatásos?
Üdv.: Putyi3

Nincs jelen

#2286 2012-05-08 20:58

Joodyyy
Tag

Kedves Szabóné!

Köszönöm a jó tanácsokat olvasgatom és próbálkozom. Ma lementem a házi orvoshoz, hogy nem bírom már tovább ezt, és kedz elegem lenni ebbõl az egészbõl, mert már 4 kilót fogytam erre a doki azt mondja fel ír nekem reasec-et, amit reggelente vegyek be, amikor dolgozni megyek, mert az segít és zavar, hogy majdnem 2 órányi várás után, ezt a választ kapom, mert kifut az idejébõl, mert lassu, mint a nem írom ki micsoda. Nem értem, hogy hogy képzelik azt, hogy 23 évesen gyógyszerekkel tömjem magam, és közben megint legyek olyan vékony, mint mondjuk 14-15 évesen. Egyszerûen ezt nem tudom feldolgozni. A mai naptól számítva két hónap és 12 nap van hátra a gasztróig. Sajnos nem áll módomban megadni magamnak azt a luxust, hogy felmondjak a munkahelyemen, hogy majd elvegetálgatok. Már azon gondolkodtam, hogy fogom magam és egyik szép hétvégi napon bemegyek a sürgõsségire a járóbeteg részre és ennyi. Más tippem már nekem sincs... Szóval most itt tartunk. Sok kitartást kívánok nektek.

Üdvözlettel: Joodyyy

Nincs jelen

#2287 2012-05-08 21:08

pt
Tag

Írhatott volna fel legalább coderit-n-t arra 12 napra...kihúztad volna vele.
De az immodium-ot is kipróbálhatod addig....hátha segít.

Nincs jelen

#2288 2012-05-09 09:30

Joodyyy
Tag

Kedves pt!

A gond, hogy két hónap és 11 nap van még hárta... A doki meg nem akarom mondani mennyire hatásos, mármint a házi doki.... Szóval elvagyok keseredve, mert ez így nem mehet tovább. Mert Õ szerinte a gasztro-s fog nekem tudni segíteni.... Majdnem megköszöntem a segítségét.

Nincs jelen

#2289 2012-05-09 10:32

Szabóné
Tag

Sziastok!

Putyi!
Tápszert azért használok, mert 43 kg voltam és nem tudok annyit ennyi állandó hasmenés mellett hogy meghízzak. Nekem nagy problémám még a gyomorsav, amitõl iszonyatosan tud fájni a gyomrom és savkötõk összes mellékhatása kijött rajtam. Szóval a legjobb a gyomorsav ellen a tápszer. Én Nutridrinket iszom, mert ere van javaslatom. Mondjuk küzdöttem a gasztróssal míg adott javaslatot. Így sokkal olcsóbban kapom mint teljes áron, de havi 3-4 ezer ft elmegy rá.

Yoodyyy!
Én is tudom milyen rossz a várakozás. Nem írták rá a beutalódra, hogy sürgõs. Engem mentõ vitt 2-szer erõs görcsökkel és kiszáradással kórházba, akkor azt mondták vakbélgyanú, de nem az volt csak simán IBS. De annyira ki voltam száradva hogy nem tudtak vért venni Tõlem.

Teljesen megértelek, mert nem lehet élni így betegen, de ha hozzászoksz, hogy beteg vagy akkor kicsit könnyebb. Tudod, hogy vigyáznod kell magadra és akkor szerintem kicsit jobb lesz. Figyelni kell, hogy mit eszel stb... Mondjuk az sem hátrány ha a munkahelyen közel van a wc.

Most két hete folyamatosan napi 3-4szer megyek wc-re. Vannak ilyen idõszakok és ha sok gyógyszert veszek be sem lesz jobb, ezt el kell fogadni, hogy vannak nehézségek, de ez elmúlik majd és akkor kicsit jobb lesz. Amikor meg jobb annak kell örülni. :)

Nincs jelen

#2290 2012-05-10 11:01

Sani
Tag

Aki orvosként leszól egy másik orvost, az már gyanús. Eleve alap, hogy tisztelni kéne a kollégát, illetve ha mégsem tiszteli, nem kötni ezt a beteg orrára (fõleg nem ilyen stílusban) pláne hogy neki nincs is jobb ötlete. Már nem azért, lehet, hogy lett volna hozzá 1-2 keresetlen szavam.
A gyógyszerekben levõ csekély laktózmennyiség sajnos nem magyarázza meg a rosszullétet, bár az ember nagyon szeretné azt hinni, hogy ennyirõl van szó. De nem :( (Ettõl függetlenül válthatsz laktózmentesre, de nem hiszem, hogy ez megmagyarázza)

Nincs jelen

#2291 2012-05-10 11:08

Sani
Tag

Vannak amúgy, akik ellenzik IBS-re az antidepresszánsok (vagy a codein) szedését. Kíváncsi vagyok, ha nekik kéne választani aközött, hogy úgy maradnak, vagy ezeket szedik, mit tennének? Az a baj, hogy aki nincs benne, nem fogja fel, mit jelent ezzel élni.

Nincs jelen

#2292 2012-05-11 08:42

Szabóné
Tag

Sziasztok!

Egra: én is midig éhes vagyok, sõt örökké szomjas is. Most egy tápszert iszom aztán fél liter szörpöt (diétás) és itt van fél liter víz is az asztalomon. Érdekes amit  a Nénirõl írsz. Lehet én is azrt kaptam javaslatot a tápszerre, mert addig kértem (1 évig).

Sani: tényleg nem tudja senki, hogy milyen ebben élni. Van egy crohnos ismerõsöm, amikor beteg lett én még kisgyerek voltam és mondták szörnyülködve, hogy szegény neki mindig hasmenése van....
Hát most nekem is az van naponta 4-szer plusz az éjszakai felkelés, amikor megmozdul a hasam és azonnal menni kell...
Mások meg otthon maradnak egy hétig ha gyomorrontásuk van, és utána panaszkodnak, hogy milyen rosszul voltak.

Én azt gondolom, BÁRMI ami segít egy ilyen betegség esetén JÁR nekünk. Sajnos aki nem beteg ezt nem érti meg.

Nincs jelen

#2293 2012-05-11 13:25

Ati
Tag

ÜDV mindenki!

csak azért regisztráltam ide, mert ez az állapot, az irritális bélszindróma, gyógyítható! Ez egy civilizációs betegség úgy is kell kezelni! Én is átestem rajta, mindenféle vizsgálatokra jártam, nyugtatókat kaptam, béltükrözés, végül mégis meggyógyultam. Nem akarok senkit meggyõzni, nem az a dolgom, hogy meggyõzzek bárkit is, de annyit megteszek, mert úgy érzem kötelességem, hogy szólok, és megmutatom a helyes irányt!

2-3 könvyet kellene elolvasni.

1. Szendi Gábor: Paleolit táplálkozás (2 kötet)
És a másik könyv címét kissé félve írom le, mert az nem más mint a Lenkei könyve, akit olyan sokan gyûlölnek a címe: Cenzúrázott egészség.
A két könyv egymástól teljesen elkülönülve íródott, mégis rengeteg bennük az átfedés. Elsõként a Lenkei könyvét ajánlanám, másodikként a Szendi Gáborét. A Lenkei könyv könnyû nyelvezetû, élvezhetõ darab, két nap alatt kiolvasható. Szendi könyve (könyvei) viszont keményebb diók, nehezebb nyelvezetûek, de érdemes végigolvasni õket, hiszen igazából Szendi az aki a végére jár a dolgonak.

Nem érdekelnek az anyázások, hogy mit gondolsz Lenkeirõl!!!!!! Nem érdekel, hogy szerinted Lenkei egy adócsaló, meg hogy Lenkei Szcientológus, vagy hogy Lenkei milliárdos, attól a könyvben szereplõ dolgok még igazak! Az orvosodnak nem fog tetszeni, hogy olvasod a könyvet, vagy hogyha megtudja, hogy olvastad csúnyán fog nézni rád!! Az meg végképp nem érdekel, hogy valaki azt írja, olvasta a Szendi könyvét, és õ nem javult tõle! Olyan nincs, akkor vagy hamar feladtad, vagy úgy csaltál, hogy magadat verted át, mert nincs benned elég erõ a változtatásra.

Még egyszer leírom, nem tisztem, hogy meggyõzzek bárkit is. Aki meg akar gyógyulni, az úgyis megtesz mindent, a legkevesebb, hogy elolvassa ezeket a könyveket. Nem lesz könnyû, elõre szólok, de a végén ott lesz a gyógyulás.

Ha egyetlen ember olvassa ezt, akiben van elég akaraterõ a gyógyulásra, akkor már megérte ide regelni.

Nincs jelen

#2294 2012-05-12 08:05

Szabóné
Tag

Kedves Ati!

Mindkettõ könyvet olvastam. Sokszor azt hittem meggyógyultam, de sajnos most rosszabbul vagyok mint valaha.... A betegségünk sajnos a tudomány mai állása szerint nem gyógyítható.

Folyamatosan diétázom és tudom, hogy sokszor sajnos ez sem segít.

Lenkeirõl megvan a véleményem, amit most nem írok le. Vannak dolgok, amik igazak pl.: hogy sajnos az ételeink elvesztették a vitamintartalmuk egy részét. A tömegtermelés sem jó az ilyen gyomor és bélbeteg embereknek.
Én ezért saját kertben termelem meg amit lehet, de azt nem hiszem el, hogy már semmi vitamin nincsen a nõvényekben...
Mellesleg én a Lenkei féle lórúgás Amerikából behozott szintetikus, marha drága vitaminoktól nagyon rosszul lettem. Egy heti szedés után erõs görcseim lettek és fájdalmaim. Nem hiszem hogy azok a vitaminok ilyen mennyiségben és szintetikusan jók nekünk.

Nem vagyok vitamin ellenes, most is elég sok félét szedek, de megfelelõ mennyiségben és nem szintetikusan elõállítottat.

Tudod a tények makacs dolgok és az hogy bármilyen könyvet olvasok el, bármennyi vitamint szedek és bármilyen diétát tartok, ha megmozdul a gyomrom azonnal szaladnom kell a wc-re és hasmenésem van. Ez naponta kb: 3-4 szer és legalább egyszer éjszaka. Ja, és én még jól vagyok.

Itt sajnos nem hiszünk a csodában és a szélsõséges: "Én meggyógyultam" véleményekben sem!!!

Szerkesztette: Szabóné (2012-05-12 08:07)

Nincs jelen

#2295 2012-05-12 18:44

pt
Tag

Szabóné!

Szívembõl szóltál   :)

Nincs jelen

#2296 2012-05-13 12:35

Sani
Tag

A paleo mint elv nem hülyeség (bár én az amerikai SCD könyvet olvastam, de elég hasonló a kettõ), a baj csak az, hogy az ibs-sel nehezen összeegyeztethetõ, mert a helyettesítésre javasolt olajos magvakat, azok lisztjeit sokan nem bírják. A hasmenéses ibs-ben a vízben nem oldódó szénhidrátok (durva rostok) komoly gondot jelentenek.

A www.helpforibs.com oldalt elég megbízhatónak találom.
És a "safe" lista, lásd http://www.helpforibs.com/diet/fiber1.asp soik olyan ételt tartalmaz, amit a paleo nem ajánl.
Persze a gond még nagyobb, ha az ibs mellett candidát is figyelembe kell venni, vagy egyéb betegséget.

A "nem ajánlott" lista itt olvasható http://www.helpforibs.com/diet/trigger2.asp
"Nuts and nut butters" ott díszeleg, pedig ez lenne a paleo/SCD egyik alapja.
Persze nem szabad készpénznek venni, ez csak egy irányelv, a vízioldékony/víznem nem oldódó rostok szétválasztásának elvére épül, amit egy haladó szellemû magyar dietetikus is mondott nekem.

Én már igazából nem tudom, hogyan diétázzak, a sok ellentmondó infóban, tapasztalatban kezdek elveszni. Azt meg egyszerûen nem bírom, hogy csak száraz zabpogácsát rágcsáljak üresen, pláne, hogy ha tényleg fontos lenne, hogy semmi bajom ne legyen, ez sem segít. Ha elintéznivalóm lenne, vagy utaznom kell, így is, úgy is jönnek a tünetek (undorító!!! ettõl szabadítana meg valaki!!!!!!!) illetve néha spontán is. Vannak jó napok - ennyit értem el a Jarvisszal + változó szigorral követett diétával), de megbízható élettervet így nem nagyon lehet felállítani. Az utóbbi idõben annyiszor volt, hogy amikor a legjobban helyt kellett volna állnom, akkor hagyott cserben a szervezetem - és coderit nélkül pláne el se tudom képzelni, mit csináltam volna, de nekem nagyon lassan hat, 2 óra alatt kb. Elõre meg nem merem bevenni, nehogy egyszer se tudjak elmenni, és késõbb meg nemkívánatos idõpontban futni kelljen. Szóval emiatt már elment a kedvem a diétázástól.

Szabóné, a tápszer biztos, hogy jó Neked? Nekem azért nem írtak fel, amikor kértem, mert azt mondták, az is meghajthat. Egyszer ittam, és hát tényleg. IBD-s nem vagy, én nem is értem, miért kapod a tápszert. (Ja azért, mert nagyon le vagy fogyva?) De nem lehet, hogy az árt? És minden tájékoztatóban az olvasható, hogy az éjszakai széklet az ibs-re nem jellemzõ, ilyen esetben más lehet a baj. Lehet, el kéne menned egy új orvoshoz.

Szerkesztette: Sani (2012-05-13 12:38)

Nincs jelen

#2297 2012-05-13 14:04

Szabóné
Tag

Sani!

Lehet igazad van és már rég más a bajom, csak próbálok nem foglalkozni vele.

Igen a tápszer valóban meghajt, ha hirtelen iszák, de ha lassan kortyonként és hidegen issza az ember akkor sokkal jobban felszívódik, mint az étel, ami tényleg átmegy rajtam gyorsan. Hát meg azért kaptam , mert krónikusan sokat fogytam és napi 5 x-i táplálkozással sem sikerült híznom és annyi erõm volt, hogy sokszor az ágyig sem tudtam elmenni.

Igazából kaptam másoktól tápszert és éreztem, hogy jó és addig szervezkedtem, míg felírták.

Egyébként gondolkodom rajta, hogy elmegyek megint orvoshoz.

Nincs jelen

#2298 2012-05-13 21:55

Ati
Tag

nem is tudjátok mirõl van szó, csak hallottatok a paleóról valakitõl, aki szintén hallott róla valamit, valakitõl.

Egra te sem vagy tisztában vele, a paleo ugyanis a mandulát tiltja, mert omega 6-al van tele. Gyakorlatilag csak omega 6-ot tartalmaz, ami ugye tudjuk, lassan öl. (már aki tudja)

Sani is el van tévedve valótlanokat ir,: a paleo tilt mindennemû gabonát,és gabonaszármazékot, köze nincs a paleonak a vizben oldódó szénhidrátokhoz. Továbbá nincsen semmi köze a paleonak helyettesítõ olajos magvakhoz sem, mert ahogy fentebb is irtam, a sok omega 6-ot, növényi magvakkal vesszük magunkhoz. A mogyoró, a mandula, a dió, a napraforgó mag mind kerülendõ.

a könyveket please, és gyógyuljatok, ne ideológiákat gyártsatok!

Nincs jelen

#2299 2012-05-13 23:45

pt
Tag

Én  meg most ittam meg 3 cl házi pálinkát. Tompán fájt a hasam. Ha hiszitek ha nem, nagyon jól rendbe rakja a pocakot. Valóban "gyomorerõsítõ" hatással bír. Érdemes kipróbálni.

Szerintem fontos, hogy megpróbáljuk magunkat jól érezni.

Mikor csak coderiteztem meg frontinoztam, akkor azért a rohamaim megvoltak. De ha pálinkáztam, akkor ezek eltompultak megszûntek. Biztosan a feszültség oldó hatás enyhült.

Most a Dalsan szedése során nincs rajtam már a para, az ajtóból visszafordulás sem.
Egy nap 1x wc-zek, ezt a reggeli kávéval megpróbálom beidõzíteni is. Több kevesebb sikerrel. De jól haladok.
Coderitet nem kell bevennem mostanában, csak havonta max. 1 alkalommal, ha tényleg vészeset van.
Normálisan megyek, kelek, vásárolok. Egyszerûen jól akarom magam érezni és ez a Dalsannal össze is jött. Támogat, abban, hogy nincs rohamom, és így egyre felszabadultabb vagyok. Egyre inkább a régi életem jön elõtérbe. A tejes dolgokat nagy ívben kerülöm, meg a magokat is, de mindet eszek, ananász, sárgabarck befõtt, rántotthús, sült krumpli, pörköltek, stb.

Szóval nem biztos, hogy ez mindenkinek jó, de az ételek kiválogatása egyéni szerintem.
Nem lehet esetünkben kijelenteni, hogy ez vagy az a diéta jó.
Mindenkinek ki kell tapasztalnia mi a jó neki.
Több mint 4 évembe telt míg így rendbe jöttem. Nem vagyok 100%-os, mert válogatom a kajákat most is, de élhetõ az életem.

Szóval szortírozzátok a kajákat. Szedjétek a gyógyszert, ha nem jó váltsatok másikra vagy nagyobb dózisra. A 20 mg nem volt elég nekem a 40 mg-ossal jól elvagyok. Én azt mondom a protexin jó, meg most eurovit-et szedek mellé. Hátha erõsít kicsit.

A harc hosszú, de minden egyes boldogan eltöltött nap gyõzelem   :D

Nincs jelen

#2300 2012-05-15 17:57

sonadora
Tag

Szabóné!
Bocsi, hogy így belekérdezek; én is Nutridrinkezek két hónapja. Te hízol tõle? Mennyit iszol naponta?

Nincs jelen

IBDoktor

Láb