#2301 2012-05-15 21:56

Sani
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Ok mondom én más könyvbõl tájékozódtam, elolvasom azokat is, amiket Ati írt, veszteni nem vesztek vele semmit.

Nincs jelen

#2302 2012-05-15 22:44

pt
Tag

Igyatok házi pálinkát vacsora elõtt 3 cl-t. Várom a reakciókat. Nekem bejött.   :)

Nincs jelen

#2303 2012-05-16 09:38

Szabóné
Tag

Sziasztok!

Sonadora!
Két éve iszom a tápszert. 4 kg-ot híztam tartósan tõle. Mondjuk most 2 hét alatt fogytam 1 kg-ot mert begyulladtam. Hát mondjuk napi 1-2-öt tudok meginni. Van amikor napokig elfelejtem, de van amikor csak ezt eszem nagyon változó. Mondjuk próbálok napi 4-5 x enni legalább és mellé még kell a tápszer is. Azért is iszom, mert nagyon sok a gyomorsavam, tegnap elõtt szívroham szerû tüneteim voltak olyan erõsen fájt a hátam meg a mellkasom. Eléggé gyorsan segít a gyomorsav semlegesítésében is.

Pt!
Sajnos nem tudom meginni a pálinkát :( De egyébként biztosan segítene.

Jó amit írsz a sárgabarack és az ananász tényleg jó nekünk egy korábbi bejegyzésemben írók errõl a diétás topicban. Alapvetõen a sárga dolgokban valami olyan enzim van, ami segít nekünk az emésztésben. Pl.: banán, sárgarépa, sütõtök stb...

De igazad van a legjobb, ha saját magunk tapasztaljuk ki, hogy mire van szükségünk és mi nem jó nekünk. Pl. én szoktam venni a piacon házi sonkát, kolbászt és semmi bajom tõle. Egyébként is szerintem a bajunk oka a genetikán kívül a tartósítószerek.

Üdv mindenkinek!

Nincs jelen

#2304 2012-05-18 08:58

sonadora
Tag

Szabóné, köszönöm szépen! :) Én még csak negyed éve iszom, van, amikor csak egyet, van, amikor kihagyom, de általában kettõt. Eddig stabil 1 kilót híztam, jobb napjaimban ez van kettõ, kettõ és fél is -- mostanság próbálkozom a tökölylisztes, élesztõmentes kenyérrel, de fogyok tõle (kevesebbet tudok enni + puffadok és égek ettõl is + hasmenés), úgyhogy azt hiszem, visszatérek a gluténmentes vízzel kikevert indiai lepény jellegû sütögetéseimhez. :)

Nincs jelen

#2305 2012-05-18 09:40

Szabóné
Tag

Sonadora!

Szívesen! Egyébként én nem nagyon eszem kenyeret! Elég meglepõ, de lehet nélküle élni. Szoktam enni csak ritkán és inkább jófajtát. Most nem írom le hogy milyeneket mert változó, de nem az a lényeg, hogy nem a tömegtermeléses kenyeret kell venni.

Reggelire általában iszom tápszert. Néha ilyenkor eszem kiflit. Ebédre fõt étel vacsorára fõt étel. Szerintem a gyulladt bélésnek szüksége van arra, hogy meleg (nem forró) ételeket együnk, mert az nem irritálja, ez az én tapasztalatom.

Üdv!

Nincs jelen

#2306 2012-05-23 11:44

Joodyyy
Tag

Sziasztok!
Már odáig fajultak bennem mulkor az események, megelégeltem azt, hogy a doki néni nem bír semmit tenni, hogy elmentem a szent imre ügyeletére szombaton délután. Ott a sürgõsségin az ügyeletes házidokihoz küldtek, aki annyit mondott nekem, hogy õ sajnos nem tud velem mit kezdeni, mert mikor mentem egy reasec beszedése után mert csak elindulni, tehát ebbõl kifolyólag nem voltak tüneteim se, csak aznap reggel, és amiatt, hogy nem ment a hasam, hisz a gyógyszer amit bevettem meggátolta eme folyamatot. Szóval ha nem szedtem volna be reasec-et és kitudja hányszor mentem volna oda ahova a király is egyedül jár csak akkor tudott volna kivizsgálni. Felmerült bennem az a kérdés, hogy ha tegyük fel reggel óta huszadjára ment volna a hasam, akkor hogy jutottam volna el a dokihoz??!! no mindegy lapoztam. Konkrétan a doki lecseszett, hogy miért nem küldött engem kivizsgálásokra a saját házi dokim, mert ez az õ dolga lett volna, mondtam neki, hogy ez az én lelki világomat sem hagyta nyugodni. Tehát közölte velem, hogy ez nem az õ reszortja és ennyi. Megint bosszúsan jöttem akkor haza, majd két napot mentem dolgozni, ahol a kedves kollégáim észrevették, hogy nagyon negatív vagyok, hát persze hogy, de már belefáradtam a magyarázkodásba. Tegnap újult erõvel lefáradtam a házi dokimhoz, megint kb. 1,5 órát vártunk azt hiszem, anyu is jött velem, mert ha már várni kell, addig megjárjuk a boltot meg gyógyszertárat is. Bementem a dokihoz és közöltem vele, hogy én ezt már nem bírom tovább, és elég volt. Történjen valami, mert két hónap sok idõ idõközben megyek egy koncertre (Evanescence) is, amire már lassan 9 éve várok és nem akarom, hogy egy ilyen miatt kihaggyam, tudom sokaknak eme név a zárójelben nem mond semmit, de mivel, hogy tudjátok ezek a dolgok mivel járnak, milyen élményektõl fosztanak meg, gondolom érzékelitek, hogy mekkora dolog kicsit kimozdulni és önfeledten szórakozni, én speciel nem iszom már jó ideje egy kortyot se és a koncerten se fogok hisz minek. Szóval kissé agresszívabb hangnemben részleteztem a doki néninek a véleményem és lám adott Budaörsre a gasztroenterológiára egy beutalót. Most kb. 18 perce kértem idõpontot és képzeljétek holnap utánra azaz 25ikére kaptam. Komolyan abban reménykedek, hogy ott jutok valamire a dokival, engem az sem érdekel, ha komolyabb kivizsgálásokra küld, de a jun.17-19es napjaimat ne érintse ez a lényeg. Szóval most érzem kicsit fogjuk rá nyeregbe magam. Engem nem az zavar, hogy ez az egész történik, hanem az idegesített és okozott feszült pillanatokat szerény életemben, hogy nem tudom pontosan mi, mert egy hozzáértõ doki sem erõsítette meg a képzeletem. Ha tudni fogom mi ez azaz tényleg IBS, akkor megbarátkozom a gondolattal és nem fogok kétségek között vergõdni. Szóval ez van. És engem is pozitív érzésekkel tölt el a ti javulásotok. Igen érdekes ötleteket, praktikákat látok, néha úgy érzem jegyzetelnem kellene :-)
Sok kitartást kívánok mindenkinek.
Üdv: Joodyyy

Nincs jelen

#2307 2012-05-23 12:14

diatomaceous algae
Kitiltva

Joodyyy, szerintem Klinikára kérj beutalót! SEÁOK II. Belgyógy.
Hiába sokan vannak, hamar sorra lehet kerülni (gyomortükrözés 1-2 nap, béltükrözés 3 nap-1 hét)

weblap: www.bel2.sote.hu

Minél késõbb mész szakorvoshoz annál jobban "elburjánzik a betegség" és annál nagyobb károsodás lesz a szervezetedben.

Szerkesztette: diatomaceous algae (2012-05-23 12:15)

Nincs jelen

#2308 2012-05-23 21:07

Petya83
Tag

Sziasztok!

Egy másik oldalon már veterán fórumozónak számítok de egy véletlen google keresés miatt ide tévedtem és ha már itt voltam elolvastam a hozzászólásokat...Megdöbbentõ hogy hányan írták le azokat a dolgokat amit én is átéltem.

Egy rövid bemutatkozás. 29 éves vagyok és Szolnokon élek. A problémáim 2006 ban kezdõdtek miután kivették a mandulámat. Kezdetben ritkán ment a hasam és próbáltam mókásan felfogni a dolgot de aztán egyre gyakoribb lett és kezdtem igazán kellemetlen helyzetekbe kerülni. Elmentem dokihoz de azt mondták minden rendben. Aztán felírtak frontin...egy ideig szedtem de annyi változott csak hogy leszedálva szartam be...már elnézést:( Az életem kártyavárként omlott össze....bezárkóztam alig mentem valahoza...semminek nem tudtam örülni és semmiért nem tudtam lelkesedni mert mindig csak az járt a fejemben hogy tudok wcre menni...kezdtek nagyon komoly fóbiáim lenni...busz,dugó(M0), fodrász,fogorvos, éjszakai szórakozó helyek...utazás másokkal...stb...erre ráment mindenem,kapcsolatom és munkám is...Kipróbáltam mindent...salazopyrin,papaya,normaflore...és még ezernyi más...Tavaly odáig jutottam hogy itt a vége mert így nem lehet élni...karikatúrája vagyok annak ami voltam és nem tudtam szembenézni vele ráadásul senki sem értette meg...aki ezen nem megy at az azt hiszi hogy gyengék vagyunk...mindenki szemében azt látom hogy szedd már össze magad...de mi tudjuk hogy hiába mondogatom hogy kemény vagyok annyi változik max hogy keményen kakilok be:( Aztán elhatároztam összel hogy most vagy soha...elmentem egy intolerancia vizsgálatra aminek az eredménye az lett hogy érzékeny vagyok a tejre meg a tojásra meg egy csomó gabonára...mikor megmutattam a gasztroenterologusnak annyit mondott hogy hoppá ez eszembe sem jutott... azt hittem megverem....ez volt januárban. azóta teljesen átálltam...magam fõzök mindent betartok és már többször is volt olyan hogy hetekig keményet wcztem:)))Olyan boldog voltam hogy csak na....azonban érzem hogy az elmúlt hat év olyan nyomokat hagyott a fejemben ami már nem múlik csak el úgy...sajnos a pánik megmaradt.

Abban kérnék tõletek segítséget hogy ajánljatok nekem egy pszichiátert Szolnok közelében(Pest, Debrecen még belefér) aki jó szakember. azt gondolom hogy most sikerülhet legyõznöm a betegséget és normalizálódhat az életem!

Köszi és kitartást mindenkinek!

Petya

Nincs jelen

#2309 2012-05-23 21:23

Petya83
Tag

Szia!

Az lenne a tippem hogy a gabona nincs rád jó hatással...amiket leírtál az nagyon hasonló ahhoz ami velem volt...én is mikor szarul voltam csak zsömlét meg pirítóst ettem aztán kiderült hogy pont arra voltam intoleráns...

Ameddig vársz a vizsgálatra addig is tudsz változtatni hátha jobb lesz...egyél sok rizst illetve krumplit(ezt kevesebbet) illetve sok halat és húst(csirke-marha)....a fõzésnél kerüld a paprikát és a hagymát...az ilyen betegségekben szenvedõk egyik legnagyobb ellensége a hagyma de ezt sokan nem tudják...

A nagyobb bevásárlóközpontokban lehet kapni gluténmentes lisztet(schar),,,kérd meg anyukád hogy ebbõl csináljon neked kenyeret...és ne igyál sört:)

Ha ezeket betartod szerintem jobb lesz kb 1-2 hét után is...ha van kérdés írj!Kitartást!

Petya

Nincs jelen

#2310 2012-05-23 23:11

pt
Tag

A sörtõl dögrováson vagyok én is. Kipróbáltam 1 hete kb. a citromos Sopronit. Megittam 2-3 dl-t. Fél óra múlva habzott bennem, fájt a torkom, hasam, viszketett a szám belülrõl.....mocsok érzés. Vagy 1 órát szenvedtem míg a gombóc eltûnt a torkomból.

Nincs jelen

#2311 2012-05-25 21:06

Joodyyy
Tag

Sziasztok!
Ma voltam a gasztroenterológusnál és felírt dicetelt, amit napi 3szor kell szednem, ha nem múlik el a tünet kivizsgál, kíváncsian várom mi lesz... Bár kissé kifogásolom, hogy tesztelgetünk, de mindegy. Kérdezgette a doki, hogy nem vagyok-e a tejre érzékeny, mondtam neki, hogy kb. 1 éve nem iszom tejet, és hogy, nem-e vagyok liszt érzékeny, mondtam neki, hogy sajnos ez a gond, hogy nem tudom. Ezt kellene kideríteni... Majd meglátjuk mi lesz. Remélem minden vizsgálatot megcsinál, hogy végre tisztán lássak. Petya83 ez nagyon durva, hogy a doki az Intolerancia vizsgálatot elfelejtette, remélem nálam ez nem marad el. Már nézegettem kutatgattam, hogy rizsliszt jobb lenne tudom lehet kapni Tescoba amit vennem is kell. Remélem finom azaz hasonló íze van mint a "normálisnak". Örülök Petya83 a sikereidnek, szeretem az ilyeneket olvasni, mert tudom semmi sem lehetetlen :-)

Kitartás mindenkinek!

Nincs jelen

#2312 2012-05-25 22:22

pt
Tag

A dicetel 2 hétig vagy 1 hónapig jó volt....aztán visszaesés. + 2-3x olyan drága mint a dalsan.
Én szuperül vagyok mióta pálinkázok (2-3 cl) vacsora elõtt. Ma is elgondolkodtam vagy 2x, hogy de, jól vagyok   :D
A lisztérzékenység vizsgálat nálam kimerült egy gyors teszttel, valamint a kórházban rám nézõ Dr.nõ azt mondta, hogy nem úgy nézek ki, mint egy lisztérzékeny......    Végül is tényleg nem. Mert zsömlét zabálok két pofára minden nap, meg kenyeret.

Nincs jelen

#2313 2012-05-26 08:27

Petya83
Tag

Szia!

Én kb 3 évig szedtem a Dicetelt nem sok hatása volt...az eddigi tapasztalatom alapján azt mondhatom hogy azt akkor írja föl az orvos amikor fogalma sincs mi a bajod...az egy tipikus mindenre jó gyógyszer ami igazából semmire sem jó. A lisztérzékeny tesztet csináltasd meg minél elõbb bár azt elvileg a gasztroenterologus is megkérheti...vesznek egy kis vért és elküldik a laborba bár biztosan csak szövettani vizsgálattal lehet megállapítani amihez gyomortükrözés szükséges. Amugy az én orvosomnak ez is csak akkor jutott eszébe mikor én megkérdeztem tõle...

Ami az intolerancia vizsgálatot illeti csupán egyetlen helyen csinálják az országban...amit az orvos általában kér az allergia és az a mi esetünkben semmit nem ér...tehát ha azt mondják majd neked hogy nyugi nem vagy allergiás semmire az még semmit nem jelent mert attól lehetsz intoleráns rengeteg dologra...az intolerancia egy lappangó allergia szerûség aminek nincsenek olyan tünetei mint az allergiának(fulladás,arc eltorzulása, bõrkiütések) csupán az emésztésedre hat rosszul ami a problémáink nagy részét okozza...puffadás,hasmenés,görcsök...

Majd írj hogy mizujs! Ja és a pálinkát sem eröltetném mert ledarálja a bélbolyhaid amire szükséged lenne...ha mindenáron inni akarsz igyál bort!:)

Szép napot!

Nincs jelen

#2314 2012-05-26 09:23

sonadora
Tag

Szia Petya!

Hol van az a hely, ahol az intolerancia-vizsgálatot csinálják? :)

Egyébként ti hogy álltok a gyümölcsökkel, fõleg az almával? Egy ideje minden nap eszem almát, de mintha visszajött volna tõle a hasmenés..

Nincs jelen

#2315 2012-05-26 10:09

mendi63
Tag

Üssétek be a gugliba: intolerancia vizsgálatok

Nincs jelen

#2316 2012-05-26 11:31

Petya83
Tag

Szia!

Én konkrétan allergiás lettem az almára az elmúlt években...ha megeszem akkor 2-3 óra fájdalmas fetrengés következik...viszket a szemem meg a torkom...nem kapok levegõt és borzasztóan fáj a gyomrom...

Egyik fórumon sem szeretem ha valaki reklámot csinál bizonyos dolgoknak mert úgy hiszem sokan visszaélnek azzal hogy itt néhányan nagyon el vannak keseredve:(

Ha rákeresel a google-ban akkor megtalálod...néhány hasznos információval egyetemben. Szép napot!

Üdv:
Petya

Nincs jelen

#2317 2012-05-26 11:54

pt
Tag

Bakker, vannak árak....
A pálinka jó, vacsi után leküldöm hozzá a probiotikumot  :D
A bortól rögtön kivagyok, a sörtõl erõs allergiás rohamom van.....
Marad a házipálesz...  ;)

Nincs jelen

#2318 2012-05-26 11:57

matefodor
Tag

Köszi az intoleranciás infót. Majd utánanézek. Eddig ez eszembe se jutott.

Nincs jelen

#2319 2012-05-27 21:23

Adan1
Tag

Sziasztok!

Bocs, ha hosszú leszek, de kiskorom óta szenvedek én is valószínûleg IBS-szel. Bár tükrözés nekem nem volt, de vérvétel alapján azt mondta a doki, hogy nem valószínû, hogy komolyabb bélgyulladásom lenne, ráadásul kiskorom óta van, és ugye nem is fogyok. Nálam is fõleg a hasmenés, hasfájás, puffadás van, mindez leginkább reggel, de ami furcsa, hogy egy ideje néha már estefelé is elõjön, igaz, enyhébben. Javasolta az orvos, hogy figyeljem, milyen étel váltja ki, és sokat segített, de meg nem szûnt, sokat olvasgattam itt is, de kérném a segítségeteket.

A tej kizárása már sokat segített, káposzta, bab, és társait is igyekszem kerülni, de vannak olyan ételek, amik nem tudom, miért okoznak gondoz. Pizzától van, hogy semmi bajom, és van, hogy igen, a töltött paprika ugyanez. A pörkölt nokedli sem jó valamiért. A múltkor szinte csak májkrémes kenyeret ettem, mielõtt mentem volna valahova és igyencsak betett. VAjon miért? A májkrém inkább vagy a glutén esetleg? Alkoholnál sör és a vörösbor nem jó nekem, de a fehérbor egyelõre úgy néz ki, nálam teljesen jól tolerálható.
Még egyszer bocs, ha hosszú voltam, egyébként nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a fórumra, bár jobb lenne persze, ha nem lenne ilyen betegség, amit sajnos ahogy tapasztalok, akinek nincs, gyakran nem is veszi komolyan.

Nincs jelen

#2320 2012-05-27 21:26

Adan1
Tag

Még annyi, hogy azt elfelejtettem, hogy vannak nekem is teljesen tünetmentes idõszakaim, van, hogy hetekig semmi, aztán pár nap nagyon rossz, ez is abban erõsít meg engem is, meg az orvost is,hogy inkább IBS. Stressz+érzékenység bizonyos ételekre.

Nincs jelen

#2321 2012-05-28 15:29

Petya83
Tag

Szia!

Azokból amit leírsz simán lehet tojás és lisztérzékenység is de tippelgetni szerintem nem szabad...annyi szenvedést okoz ez az embernek hogy ki kell vizsgáltatnod magad alaposan...az eredményben bármi is legyen az megnyugvást találsz.

Üdv:
Petya

Nincs jelen

#2322 2012-05-29 22:54

pt
Tag

Adan1!

Ugyan ezek a tüneteim jóformán.

Amit én szedek:

-40 mg Dalsan reggel

3 cl házi pálinka és kaja után 1 Protexin IBS florea este

Teljesen jól elvagyok már mostanában, olyan 95%-osan. Ami egész jó, ahhoz képest, hogy 10 %-on is voltam már.
A kajákat én is szortírozom. Tej, magok, levesek, savanyú, ectes, maró, csípõs, fûszeres dolgok kizárva fõként.....+ még pár apróság.

Szerkesztette: pt (2012-05-29 22:55)

Nincs jelen

#2323 2012-05-30 09:23

Roger08
Tag

A crohnra egyedül minimális bélfalvastagodás utal, így tegnap irritábilis bél szindrómára módosult a diagnózisom. Gyomor és vastagbéltükrözés negatív, a ct mutatott ki enyhe vastagodást, de a kapszulás endoszkópia nem mutatott elváltozást, a crp-m meg mindig normális volt. Van valaki aki hasonló cipõben jár, és még mindig õrlõdik, vagy neki sem egyértelmû a helyzet? mit lehet tenni ilyenkor? Bizonytalan vagyok.

Nincs jelen

#2324 2012-05-30 10:59

Petya83
Tag

Szia!

Akik ide írnak azoknak szerintem szinte kivétel nélkül negatív minden ilyen lelete...ezért is beszélünk ibs-rõl...

Amit tenni lehet még ha már ennyi mindent megnéztél hogy elmész olyan vizsgálatokra is ahol az étrenddel összefüggõ dolgokat vizsgálják...ott szinte biztos hogy kiderül ez meg az...

Bár e betegség tünetei sokunknál különböznek a étrendi halállistánk szerintem nagyon hasonló...nálam a dobogósok a tojás, a hagyma és a fehér liszt... de akár a sört is írhattam volna...

Fejben mennyire vagy rendben? Nagyon sokat számít a nyugodt háttér...ha az nincs akkor semmitõl sem leszel teljesen jól:(

Üdv:
Petya

Nincs jelen

#2325 2012-05-31 09:03

Roger08
Tag

Fejben mostanában vannak problémák. Persze igyekszem ezeket számomra élvezetes tevékenységekkel ellenpontozni, például testmozgás, stb.
Nekem a hagyma,  a hüvelyesek vannak újként  tiltólistán. A laktózintolerancia és a fûszeres ételekkel szembeni reakcióim viszont több mint tíz éves múltra tekintenek vissza.
De a mindennapokban, megfelelõ étrenddel gyakorlatilag jelentõs tünetek nélkül élek. Se fájdalom, se láz, se hasmenés, remélem így is marad! És mondom, nekem a könnyû sport tesz nagyon jót.

Nincs jelen

#2326 2012-05-31 20:33

Joodyyy
Tag

Sziasztok!
Én nem tudom, Ti hogyan vagytok ezzel, de gondolom idõnként a Ti türelmetek is fogyatkozóban van az állapototok miatt, de én lassan már kezdem elérni a nagyon minimumot. Tegnap reggel ismét rosszul voltam, már nem egy reasecet kellett bevennem, hanem kettõt. Talán az volt a szerencsém, hogy tizre kellett mennem és nem 8-8:30ra. Szerencsére a gyógyszer hatott mire beértem. De ma reggel megint nem volt rózsás a helyzet és ma szerencsére szabadnapos voltam. Komolyan enni már alig merek, hisz semmi sem jó, pedig tegnap elõtt ismét zsömlét és krumplit ettem felváltva, éppen mikor éhes voltam. Tegnap meg egész nap pék sütit, ami annyit takar, hogy bolti perecet, ja meg zsömlét. Este mivel tudtam, hogy ma nem megyek, ettem számomra kissé merész ennivalót, csirke paprikást, de abból se sokat. Mostanában nyilván kevesebbet eszek, mint mondjuk fél éve... Kezd bosszantani nagyon, hogy már-már teljesen mindegy mit eszek semmi sem jó, és még így is 5 hét van a gasztro kontrollig. Szerintetek tolakodás, ha nem várom ki az öt hetet és korábbra kérek idõpontot a gasztroenterológiai kontrollra? Mert a doki bá tudna engem tovább küldeni vizsgálatokra, de így nagyon nehéz a munka is, mert jóval kevesebbet bírok, mint szellemileg mind fizikailag, de mindenki a régi formámat várja el, és egyre nehezebben bírom. Remélem mindenki a jó úton halad :-)
További kitartást kívánok nektek.

Nincs jelen

#2327 2012-06-01 07:51

Petya83
Tag

Szia!

Ne haragudj de miután elolvastam a hozzászólásodat majdnem ledõltem a székrõl:( A péksütemény az egyik legnagyobb ellenségünk minden formájában tilos enni...ha azt eszel akkor ne csodálkozz semmi...

Ha nagyon rosszul vagy akkor a legrosszabb amit tehetsz ha zsömlét meg krumplit eszel...a zsömlétõl a hasad megy a krumplitól meg pukizol egész nap...mintha szándékosan kínoznád magad...egyél rizst...attól nem lesz semmi bajod...meg tudod elõre csinálni és egy kis mûanyag bödönben bárhova hurcolhatod magaddal...nyugodtan csinálhatsz mellé egy kis halat is...azt a napon már ne hurcold:)(csak olajban egy kis borsikafû és só)...ha csirke paprikást eszel akkor sem kell nagyon meglepõdnöd ha másnap hasonló állagban és színben látod viszont:( azt hiszem neked az étrendedben van a megoldás kulcsa!

Nem tudom arra mi a helyzet de itt nálunk egy gasztroenterologiai magánrendeléses tükrözés 10-15000 ft és kb 2 nap múlva van idõpont...azt hiszem ilyenkor a reménykedõ várakozás a legrosszabb...

Nincs jelen

#2328 2012-06-01 12:30

andreas31
Tag

Olvastalak az IBS topicban.Asszem hasonló a helyzetünk sokakkal.Magam 2004 óta gyomromra szedek bogyót,reflux,stb.1-2 éve megpépesedett a reggeli cucc,bélhangok ezerrel,meg amolyan égõ érzés a hasban,aminek pillanatnyilag valami hideg lötty jól esik.Tavaly óta 3 béltüki,pöttyök a szigmában meg a leszálló ágon,vörhenyesség.Azóta szedtem xalazint,pentasát,steroidot,jelenleg xalazin és 8 mg teroid van.Az utsó szövettan még nincs meg,másfél hónap alatt készül el....Harmadik dokit fogyasztom,mind olyan,mint a s...em!Tiszta az ileum,így szerintük nem crohn,a vastagbél miatt viszont nem lehetne különössebb tünetem,ergo IBS a kicsi gyulladásom mellett.Hülyét kapok.Célozgattam,hogy esetleg érintett lehet e a vékonybél egy része feljebb egy kicsit,de ló...sz a s...gembe,CT nyista,biztos drága.Amúgy napi 1-2 csészejárat reggel,hol normál,hol pépes,ma pépes+hasmars egyben (tegnap csak szedók,pizza,1 pohár barna sör,mert szar kedvem volt) Esetleg tudnátok valami tanácsot,ötletet adni???????Tartok tõle,hogy vékonybélileg valamit nem vesznek észre,mert nem valószínû,de mivan ha mégis???????Igaz,a szövet még mondhat mást....

Nincs jelen

#2329 2012-06-01 12:51

fater
Tag

Ha hisztek az öregnek jó,mikor olyanod van mindegy mit eszel .Tej tejtermék ellenjavalt,
fûszerek úgyszintén.
Én 60 éves koromra jutottam oda hogy gyógyultnak nyilvánitottak.²/colitis ulcerosa/
De a hasmenés az megmaradt.50 mg. imuran 2x2 pentasa500mg 2x1 reasec mellett is.
Ma 4x voltam wc-n de most ma bárhová elmennék,mert tudnék.
Variálhattok 1000-l akkor is betegek vagytok.Vagy megtanultok együtt élni vele,vagy
küszködtök életetek végéig.Én is.

Nincs jelen

#2330 2012-06-01 13:08

fater
Tag

Még azt leirom a zsíros kaját is felejtsétek el.Vagy legalábbis ritkán fogyasszátok.
szép napot

Nincs jelen

#2331 2012-06-01 21:44

Joodyyy
Tag

Kedves Petya83
Köszönöm a tanácsot, asszem megfogadom hisz itt az ideje. Valamint a halat imádom plusz a rizst is, amúgy belegondolva igazad is van, hisz tudod, multkor ettem rizst+mélyfagyasztott zöldséget pirítva ( zöldborsó, kukorica, sárga répa) és egész jól voltam. Holnap irány a bolt és veszek rahedli halat+rizst. Mert igazából teljesen mindegy, hogy a reggeli ebéd és vacsi ugyanaz szerencsére minden evõ vagyok :-) vagyis lennék. De eltökéltem magam, hogy nem várom ki a 6 hetet vagy öt hetet és hétfõn felhívom a dokim, hogy akkor most vizsgáljon ki.
Üdv: Judit

Nincs jelen

#2332 2012-06-01 22:37

Joodyyy
Tag

Sziasztok
Apropó és mi a béleményetek a tea vajról?
Jó éjszakát mindenkinek :-)

Nincs jelen

#2333 2012-06-02 01:03

Adan1
Tag

Sziasztok, lenne még pár kérdésem.

A tejben csak a laktóz lehet gáz? Próbálgattam joghurtokat, sajtokat, de kb ezek is betesznek, meg a laktózmentes tej is, bár messze nem vagyok tõlük annyira rosszul, mint a sima tejtõl.
Szerintetek érdemes lenne tükrözésre mennem, vagy tuti, h ibs? 10-12 éve küzdök vele, azt mondta az orvos, hogyha ez Crohn vagy súlyosabb lenne, fogytam volna már, de én nem fogyok, és a vérképemben sincs rá utaló jel, h gyulladásom lenne. + engem egy imodium egész jól helyrerak, és egy hónapban max 2-3x veszem be.
Egyébként meg vannak idõszakaim van, h 3-4 hétig kb alig van bajom, aztán 2-3 nap rosszabb, hasfájás, hasmenés, de az is napi 4-5-öt jelent, de azzal már kellemetlen elmenni bárhova.
Amit még nem tudok, hogy például a sima pörkölt-nokedlinél mi okozhat gondot, és hogy a pizza miért van, h nagyon rossz és van hogy semmi bajom tõle?
Az utolsó pedig, hogy próbálta valaki itt a Paleo diétát? Szerintetek érdemes kipróbálni?
Köszönöm a válaszokat, és jobbulást mindenkinek!

Nincs jelen

#2334 2012-06-02 05:54

csabaspecial
Tag

Szia Adan1!
Az IBS és Crohn tünetei annyira hasonlóak, hogy sokszor a dokiknak is fejtörést okoz ezek megállapítása. Enegm is IBS-sel kezeltek jó darabig a valós betegségem megállapítása elõtt. Érdekes, soha nem vettem még észre hogy a tejtermékek kárt okoztak volna nekem például, de ez állítólag egyénenként változik. Vannak olyanok is akik az idõjárást teszik felelõssé bajuk eljövetelekor.

Nincs jelen

#2335 2012-06-02 08:39

Petya83
Tag

Szia!:)

Ez egy fogós kérdés...én már próbálkoztam vele többször de inkább nem mint igen:)

Azéert remélem nem mindig csak halat fogsz majd enni...pl simán ehetsz mindenféle húst is és attól sem lesz semmi bajod csak úgy készítsd el hogy kerüld a hagymát és a paprikát:)

Üdv:
Petya

Nincs jelen

#2336 2012-06-02 08:44

Petya83
Tag

Szia!

Ha intoleráns vagy a tehéntejre akkor teljesen mind1 hogy mit eszel...én pl kerülöm minden típusát...próbálj ki más fajta tejet azt javasolnám. Hátha!

A pörkölt nokledli és a pizza kapcsán nekem egybõl a tojás és a liszt ugrik be....ha csak tojást eszel nincs bajod? Próbáld megcsinálni úgy a pörköltet hogy kevesebb a hagyma alatta és edd rizzsel akkor szerintem nem lesz bajod...ami a pizzát illeti éveken keresztül azon éltem...de sajna nagyon egészségtelen...vagy csináld meg otthon magadnak minõségi cuccokból:P

Szép napot!

Nincs jelen

#2337 2012-06-02 19:58

Roger08
Tag

Tudom ajánlani fõzésre-sütésre a kókuszzsírt, bioboltban kapható, íztelen de egészséges, és minden receptben helyettesíthetõ vele a margarin és a vaj. így akár süti is készíthetõ házilag. Sajnos igaz, hogy a bolti péksütiket túl sok adalékkal kelesztik, tehát kerülendõek.

Nincs jelen

#2338 2012-06-02 21:40

pt
Tag

Én tök jól elvagyok a zsömlékkel, kenyérrel. Sõt ha szendvicsen élek a melóban, akkor tuti az emésztésem. Ha itthon fõtt kaját eszek vagy levest, na az meghajt inkább. Érdekes.....

Nincs jelen

#2339 2012-06-05 10:42

Joodyyy
Tag

Sziasztok!
Eddig én is elvoltam a zsömlékkel, meg a rizs is jó volt, máig. De õszintén szólva tegnap valamit kipróbáltam. Lementem a kisboltba itt a szomszéd utcában. Vettem majonézt, de nekem valami nem okés ezzel a majonézzel. Mert pké, hogy az van írva a csomagolására, hogy kibontás után hûtõbe kell tenni, de szerintem bontatlanul is, ahogy elvileg szintén a dobozon van az is, hogy száraz hüvös helyen tárolandó. De én a boltban fentrõl a polcról vettem el, amit jellenleg tök nehezen értem el ( lehet tesómnak kellett volna velem jönnie :-) a szerényke 186,5 centijével lazán leszedte volna) és eléggé langyoskás volt mikor megfogtam, és itthon ettem is belöle. Szóval az betett, amit kezeltem, de úgy fj a tokrom meg a fejem, hogy azt már nem tudtam kezelni, hiába mentem volna be dolgozni, kb 1 óra múlva elküldött volna a fõnököm haza... Õk jó fejek, amúgy megértik ezt a betegséget az IBS-t, mert mikor kiderült mindent elmondtam nekik, hogy ne kelljen titkolóznom. Néha már tényleg úgy érzem hálával tartozom, hogy nem mentem az agyukra. Ámbár nem nagyon vagyok az a nyafizós tipus bent, de itthon annál inkább, persze csak akkor, ha már minden felhõcske fejem fõlé száll.Szóval ma megint doki, de gasztróra is bekkelene jelentkeznem, mert muszáj... Remélem Ti jobbacskán vagytok, mint szerény személyem.
Üdv és kitartás Mindenkinek.

Nincs jelen

#2340 2012-06-05 18:02

Ádám 15
Tag

Joodyyy! Nem jó a majonéz,kecsap ,mustár ! Menjel a gastrora és õszíntén mondj el mindent! Sok sikert ! Kitartás!

Nincs jelen

#2341 2012-06-06 07:22

Petya83
Tag

Szia!

Mikor megláttam leírva azt a szót hogy majonéz esküszöm azonnal elkezdett görcsölni a gyomrom...azt hiszem ez is benne van a top 5 ben az étkezési halállistánkon...

A korábbi írásaid alapján én azt javasolnám neked hogy keresgess a neten IBS diétával kapcsolatos oldalakat...azt hiszem lenne mit változtatni az étkezéseden...

Szép napot!

Nincs jelen

#2342 2012-06-06 08:55

Joodyyy
Tag

Sziasztok!
Hát igen azt gondoltam másnap, hogy a majonéz nem volt a legjobb választás, de tegnap mivel a dicetel nekem semmit nem ér, bevettem reggel azaz tegnap 2db reasec-et és mára mintha be sem vettem volna, a kérdés a kövi, ha ennyire megy a hasam, hogyan jussak el a gasztroshoz? ez már komolyan aggaszt, hogy bármit eszem semmi nem jó... teljesen kétségbe vagyok esve...
Üdv Mindenkinek és kitartás

Nincs jelen

#2343 2012-06-06 17:53

M. G. Mariann
Tag

Végzett már valaki tesztet a food detective intolerancia teszterrel? Van valakinek errõl véleménye, tapasztalata?

Nincs jelen

#2344 2012-06-06 21:24

Joodyyy
Tag

Szia Mariann!
Én csak tervezem, de sajna a menetét én se nagyon tudom, csak annyit, hogy vesznek némi vért, és az alapján csinálják meg. Nem tudom sajna, hogy a gasztroenterológus is elintézheti, de én már nem várok semmire, holnap kérek idõpontot és kiderítem, hogyan mûködik ez, ha a dokihoz jutok. Remélem tényleg észrevesznek valamit, mert ha nem akkor eléggé megleszek riadva...
Üdv Mindenkinek és kitartást :-)

Nincs jelen

#2345 2012-06-06 23:16

pt
Tag

A majonéz engem megfing@t :D , de semmi más rossz hatással nincs rám...

Nincs jelen

#2346 2012-06-07 06:41

Petya83
Tag

Szia!

Én voltam januárban az Akácfa utcában csinálták. Kiderült hogy kb 30 fajta kajára vagyok intoleráns...de legalább már tudom...szerintem annak ellenére hogy drága mindenképpen érdemes megcsináltatni.

Nincs jelen

#2347 2012-06-07 11:54

Joodyyy
Tag

Kedves Petya83

És ha nem vagyok indiszkrét mennyibe került az intolerancia teszt? Mert ha mondjuk a doki nem tartja lényegesnek, amit kizártnak vélek, akkor muszáj magán úton megcsináltatnom, azért 30 féle dolog elég sok, ámbár persze el lehet õket kerülni, de asszem sokkal figyelmesebben és fegyelmezetebben kell vásárolni akkor. Amúgy engem tökre érdekelne az, hogy régen mondjuk 50 vagy 100 esetleg 200 évvel ezelõtt is voltak e olyan tipusú emberek, mint mi... Biztos voltak, bár nem vagyok ebben annyira biztos...

Nincs jelen

#2348 2012-06-07 17:35

Petya83
Tag

Szia!

Én 50000ért csináltattam de akkor éppen akciós volt:(

Szerintem korábban is voltak ilyen emberek és nagy valószínûséggel nem éltek túl sokáig...szerencsére most már azért jobbak a kilátásaink:)

Szép napot!

Nincs jelen

#2349 2012-06-07 17:38

Joodyyy
Tag

Szia!
Én is találtam egyet ahol szintén ugyanannyi az intolerancia teszt, szóval lehet megcsináltatom, persze a gasztrost nem tudtam elérni, utálom, hogy mindig automatákkal kell beszélgetnem... Csak néha kissé bosszantó és így nem úgy jönnek össze a dolgok ahogy terveztem, de sajna ez van. Köszi az infót :-)
Szép napot! :-)

Nincs jelen

#2350 2012-06-08 15:13

Joodyyy
Tag

Sziasztok!
Végre kaptam új idõpontot, sajnos csak egy hetet tudtam lefaragni, de jobb, mint a semmi, így megint kereken 20 napot kell várnom, de az a poén, hogy akinél voltam dokinál Õ nagyon ritkán van, úgyhogy másik doki bácsit kaptam, szóval szerintetek milyen vizsgálatokal bombázzam? Mert a dicetel nem sokat ér és asszem maradok a reasec-nél mikor dolgozom, szóval adtok tippeket miket említsek neki, amit jó lenne, ha megcsinálna? Mert azt hiszem jegyzetelnem kell :-)
Kitartás Mindenkinek

Nincs jelen

IBDoktor

Láb