#2051 2012-06-01 00:34
- pajki
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Colitis ulcerosa érdekelne
Szia!
Koszonom az ujabb infokat!Kerestem a facebook-on a csoportot,de nem talaltam...
Viszont kepzeld el,h elkezdtem jobban lenni!Nemtom,h minek a hatasa pontosan,de tegnap ota szedem a gyogygombat ill. iszom Tarizan altal favorizalt koromvirag,cickafark,citromfu teat es ma kifejezetten jol voltam!Ezuton is koszi Tarizan a tippet!
Szep napot es jobbulast kivanok Mindenkinek!
Nincs jelen
#2052 2012-06-01 00:44
- pajki
- Tag
Szia Fulike!
Na hogy vagy?Remelem,h meginkabb jobban erzed magad!Lehet,h Tarizan "receptje" a megmentonk?!:)
Nincs jelen
#2053 2012-06-01 09:46
- Fülike_CU
- Tag
Szia Pajki!
Tegnap már csak a reggeli székletem volt kicsit véres, a többi nem!:) Határozottan jobban érzem magam! Használom a Salofalk kúpot, iszom a teát, és a jövõhéten én is veszek Varga gombát és elkezdem szedni. Meg kell gyógyulnunk, mindenkinek ezt kívánom teljes szívembõl!
Üdv mindenkinek
Nincs jelen
#2054 2012-06-01 09:53
- Fülike_CU
- Tag
Szia Pajki!
Tegnap már csak a reggeli székletemben láttam vért, a többi 4 már nem volt az. Határozottan jobb a közérzetem!:):) Használom a Salofalk kúpot, iszom Tarizan teáját, és a jövõ héten veszek Varga gombát és elkezdem szedni én is. Megfogunk gyógyulni, amit szívbõl kívánok mindenkinek!
Mosolygós és tünetmentes napot mindenkinek!
Nincs jelen
#2055 2012-06-01 11:37
- pajki
- Tag
Szia Fulike!
Jo ezt hallani!:) Ilyenkor konnyebben megy a pozitiv gondolkodas!:)
Szep napot Mindenkinek!
Nincs jelen
#2056 2012-06-02 13:08
- tarizan
- Tag
Szia Pajki!
Nagyon szívesen!
Mielõbbi gyógyulást kívánok neked, és mindenkinek!
Szia!
Nincs jelen
#2057 2012-06-04 20:15
- Fülike_CU
- Tag
Üdv mindenkinek!
Pajki!
Remélem Te is napról-napra javulsz TARIZAN teájától (hála neki). Nekem ma már csak egyszer volt székletem, és az is vérmentes és majdnem normális állagú! :):)
Remélem mosz egy ideig tünetmentes leszek. A Salofalk kúpot azért használom tovább, és iszom a teát és a Normaflort.
Kívánok mindenkinek tünetmentes napokat, hónapokat, éveket!
Nincs jelen
#2058 2012-06-05 13:26
- sosi46
- Tag
Hali!
ma voltam soronkivüli tükin,,,lecseréltem a régi dokim,,most egy javasolt másik doki bácsihoz járok,,
béé is kukantott,,,szerencsémre , polip eltávolitva, de gyóygszer módositás, és reumára kell mennem
izületi probl, miatt,,,
pénteken II,fokon nyomulgatot, az NRSZH-oz. addig ráerösitek kicsit :-)))
üdv és tünetmentességet "Baj-társak"
:D,,,
Szerkesztette: sosi46 (2012-06-05 13:26)
Nincs jelen
#2059 2012-06-05 17:34
- pajki
- Tag
Szia Fulike!
Kicsit megtorpantam a javulasban,de meg igy is jobban erzem magam sokkal,mint elotte!
Sajna teljesen ad-hoc jelleggel mukodik a szervezetem,minden nap tok mas.
Egyik nap 4 wc,masnap 10...
Hasmenesem mar nincs,de az allaga meg nem az igazi+neha ver van meg benne...
A fajdalmas,depresszios gorcseim szinte teljesen eltuntek,viszont nalam lehet,h komolyabb a baj,igy nem kiserletezhetek tovabb(ezt teszem 5 honapja),holnaputan reggel megyek tukrozesre.
De annak orulok,h Te ilyen szepen gyogyulsz!
Tartsd fent az allapotot!
Szep tunetmentes napot!
Nincs jelen
#2060 2012-06-05 17:37
- pajki
- Tag
Koszi Tarizan!
Nincs jelen
#2061 2012-06-05 19:43
- csabaspecial
- Tag
Helló sosi46!
Intézed már az adókedvezményt magadnak?
Nincs jelen
#2062 2012-06-06 21:18
- tarizan
- Tag
Szia Fulike, Pajki!
Öröm arról értesülni, hogy jobban vagytok! Persze nem mindenkinél egyforma a hatás, mint ahogy nem egyforma mértékû a gyulladás, és a lelki háttér. Januárban nekem is kellett pár hét mire teljesen elmúlt. Jó lenne, ha a jövõben is megírnátok itt az állapototokat, mert ha nektek is használ akkor jobb lenne ezt nagyobb nyilvánosság elé tárni, hogy mások is ki tudják próbálni. Hátha minél többen meg tudnának szabadulni ettõl a borzalomtól!
Nagyon sajnálom, hogy már nem írtam errõl évekkel ezelõtt!
Jobbulást kívánok!
Sziasztok!
Nincs jelen
#2063 2012-06-07 09:43
- M. G. Mariann
- Tag
Tarizan megírnád nekem pontosan a tea összetételét?
Mibõl mennyi kell?
Nincs jelen
#2064 2012-06-07 16:31
- sosi46
- Tag
hello csabaspecial
igen rajta vagyok a témán,,,munkáltatóm kért egy iratot amiben bizonyítanom kellet a betegségem,, :-)))
van nyomtatványom is és majd meglátom mire megyek vele,,,,,,
üdv,,,,,,
Nincs jelen
#2065 2012-06-07 16:52
- tarizan
- Tag
Szia Mariann!
Ezt én soha nem méregettem. Vettem a gyógyszertárban ömlesztve 1 körömvirág, 1 cickafarkfû, 1 citromfû teát. Ezekbõl öntöttem egy 1 literes mûanyag kancsóba. Hát csak ránézésre öntöttem. Szerintem 1 liter vízhez kb. két púpos evõkanálnyi körömvirág, és cickafarkfû, és 1 evõkanálnyi citromfû. Le is kell fedni, mint általában a gyógyteákat, meg talán nem nagyon érintkezhet fémmel. Én ezt minden ízesítés nélkül ittam kb. napi két litert.
Remélem segíteni fog! Jobbulást kívánok!
Szia!
Nincs jelen
#2066 2012-06-07 17:12
- pajki
- Tag
Szia Tarizan!
Hirdesd minden forumon,hatha masoknak is hasznal tenyleg!En is "reklamozom"!
Amugy most is eppen azt kortyolgatom.:)
Voltam ma tukrozesen.Sajnos szinte az egesz vastagbelem be van gyulladva,kozepesen sulyos az allapot.
Kaptam medrolt,imurant (ezeknek nem orulok,de ha nincs mas megoldas,akkor nincs mese...),modulen tapszert( remelem finom:)) ill. visszaallitottak a salazopyrinre.
2 het mulva kontroll.Remelem addigra sokat javulok?!
Na meg persze addigra megiszom 28l teat!:)
Szep napot Mindenkinek!
Nincs jelen
#2067 2012-06-08 13:11
- sosi46
- Tag
Halihó,,
megkérdezném tõletek ízületi panaszokra ti mit használtok,,nekem piszkosul fájnak,,,fölég az ujjaim, térdem és a vállam!!! (most csak Imuránt szedek és vas tabit) ja és mennem kell a reumára!
köszi,,,
szép napot mindenkinek!
:D
Szerkesztette: sosi46 (2012-06-08 13:50)
Nincs jelen
#2068 2012-06-08 19:30
- Fülike_CU
- Tag
Szia Tarizan!
Nagyon boldog vagyok, mert napról napra jobban érzem magam. Legtöbbször majdnem normális a székletem, két napja nem látok vért benne. Általában reggel 10-ig /kb/ vagyok lakáshoz kötve, utána már kimerészkedek menni az utcára, este meg egyszer-kétszer egy kis nyák távozik tõlem. A görcsök is már alig kínoznak. Csak ajánlani tudom én is mindenkinek, hogy próbálja ki, hátha használ neki is. Én 1-1 evõkanállal teszek mindegyik gyógynövénybõl, és 1 liter vízzel leforrázom, letakarom, 15-20 perc múlva szûröm és iszom. Remélem tünetmentes leszek !:) :) , és ezt kívánom mindenkinek! :) :)
Üdv
Nincs jelen
#2069 2012-06-08 19:58
- Fülike_CU
- Tag
Szia Pajki!
Sokat gondoltam Rád tegnap. Remélem nem kínoztak meg nagyon! Az nem jó hír, hogy az egész vastagbeled gyulladt. Idd a teát kitartóan, bízz benne, hogy sikerülni fog rendbe jönnöd, és akkor biztos sikerülni is fog!:) De szedsz ugye valami probiotikumot is? Szorítok, hogy jöjj rendbe!
Tünetmentes hosszú idõszakot mindenkinek!
Nincs jelen
#2070 2012-06-09 09:30
- Szabina
- Tag
Szia sosi!
Én momentán a Fastum gélt használom, de nem sokat ér!
Hosszabb ideig talán hatásos lehet...Próbáld ki, de rögtön ne várj javulást tõle!
Kitartást, jobbulást!
Szabina
Nincs jelen
#2071 2012-06-10 11:42
- pajki
- Tag
Szia Fulike!
Koszi a biztato szavakat! Nyomatom a teat!:)
Viszont most semmi mast nem szedek,-igy probiotikumot sem-mert a doki azt javasolta,h most 2 hetig csak a gyogyszereket szedjem!Remelem tudja mit beszel?!:)
Szep tunetmentes napot Mindenkinek!
Nincs jelen
#2072 2012-06-10 23:59
- Dave
- Tag
Sziasztok,
ajánlom mindenki figyelmébe:
http://www.crohnology.com/
Én nagyon hasznos kezdeményezésnek tartom.
Szép nyarat kívánok mindenkinek!
Nincs jelen
#2073 2012-06-16 21:45
- sosi46
- Tag
sziasztok,,
olvastam pár hsz-t irtatok jó gyógyteákat ezeket már kipróbáltam de nálam az ász,,,a palástfü tea,,,
olvassatok róla nagyon hasznos és használ,,
üdv,,:D
Nincs jelen
#2074 2012-06-19 12:22
- andreas31
- Tag
Sorstársak!
Izületileg hogy álltok????4 hónapja szedek napi 8 mg steroidot,most kezdett fájdogálni a bal térdem,feszül,mint állat.2 hónapig otthon voltam,addig nem érezte,csak az elsõ munkanapon,pedig asztalnál melózok.Attól lehet,vagy csak eltunyultam??????Kicsit a bal csulóm is szarakodik ha erõltetem,de az sosem volt tökéletes....Köszi a válaszokat!!!
Nincs jelen
#2075 2012-06-19 13:03
- sosi46
- Tag
Hello andreas31
pár hsz -el föntebb én is kérdeztem sorstársakat a problémáddal kapcsolatban,,,
azóta én is kipróbáltam pár szert de nem tudom ismered-e a patikákban jobb venni,,,lóbalzsamot?
nekem nagyon bejött, a mentolos,,,
igaz mennem kell a reumára is de mint mindenhová ide is idöpont kellesz és az még kicsit odébb van,,,
de alternatív segítségnek nekem jó lett,,,nekem is piszkosul fájtak-fájnak az izületeim,,,,a medrol és imurán gondoskodik róla, hogy igy legyen,,én mondjuk még szedek citro-kalciumot is ,,,de medrolt már februártól nem!!
most pedig hogy ne érezzem már magam olyan jól,,a legutóbbi tükrözés óta lett egy jó kis aranyerem,,,nesze neked!!!
úgyhogy proctologia,,
de vissza hozzád nem tunyultál el csak a medrol szivat,,,sajnos ez igy lessz és még ha elhagyod utána is hónapokig érezni fogod mellékhatásait sajnos,,,
üdv szép napot neked és mindenkinek,,,
Nincs jelen
#2076 2012-06-19 17:17
- andreas31
- Tag
Köszi Sosi!Az aranyér nálam is megvan,de az kismiska,el lehet vele lenni.Érdekes módon eddig nem szarakodtak az izületeim,most is csak a bal térdem,meg a jobb egy kicsit (egyelõre) így 4 hónap 8mg után.Eddig nem jött ki,csak épp most,nyáron???A dög!Nekedennyi stero hozta ki az izületi bántalmakat,ha szabad kérdeznem,és hogy kezdõdtek?????Lóbalzsamot én is kentem kétszer,folytatom.+Nekem korábban is csinált néha ilyet a térdem steroid elõtt,meg egyszer a könyököm fájt 3 hónapig,akkor még nem is voltam beteg,de ilyesmi érzés volt az is.Ezt azért írom,mert arra tényleg jó volt a pacikrém.Már a vádlim is tiszta görcs,mintha futottam volna......
Nincs jelen
#2077 2012-06-19 17:42
- sosi46
- Tag
andreas31,,,
én nagyon nagy adagban szedtem a medrolt, 3hónapig, + kórházban vénásan is öntötték belém,,
de még most is érzem piszkosul a hatását,,,
de most még a dokim is azt kérdezte hogy egyáltalán colitises vagyok, mert a tüki eredmény túl jó!!
erre fel az izületeim meg megakarnak ölni,,,de magamba tömtem mindent hogy jól érezze magát a belem!!!
tápszert, gyógyteákat, stb,,,gondolom te is ilyeneket teszel colitis urasággal,,,
ja,,kérdeztem már biológiai terápia szóba került már nálad,,???
üdv
Nincs jelen
#2078 2012-06-19 19:36
- andreas31
- Tag
Ááááá,semmi ilyesmi.Tõlem is azt kérdezik,az e a baj,ami....nekem indeterminate colitis van,vagyis se nem crohn,se nem colitis,de vannak érdekes tünetek.A mostani dokim szerint -mivel a szövettan negatív mindenre- talán nem is steroidot kellett olna szedni,mert lehet,hogy valami irritáció+IBS okozza a tüneteket.Ott vagyok,ahol a part szakad,de melózom,így keresek és talán péntektõl azt a 8 mg metypredet is lerakhatom,amit 4. hónapja nyomok.Aztán jöhetne a tisztulás visszaesés nélkül,kaja...stb.Amúgy a vérképem prémium,remélem az is marad.Most a meleg miatt jön 1 ser,akár tetszik a rendszernek,akár nem :D
Nincs jelen
#2079 2012-06-20 11:04
- freesong
- Tag
Sziasztok sorstársak! Én már nyolc éve küzdök a coilitissel, most érem el a kritikus idõszakot. pill. jól vagyok és remélem ez így is marad! Írjatok ha valakinek segíthetek kérdéseket megválaszolni! Szép napot!
Nincs jelen
#2080 2012-06-20 14:31
- öcsi
- Tag
Üdv: Én már 2009-ota vagyok Colitis Ulcerosa-beteg szedtem már mindenféle gyogyszert de eredménytelenek bizonyultak ami még mindig megmaradt az a Salozopyrin 500mg 3X2-napi adagban ,2011-ben elkezdték a Remicade kezelést valamelyest jobb volt az álapotom de most le telt az 1-év és számomra hatástalanak bizonyositota a kezelöorvosom a Állami egészségügyi központban.Javaslat most jelenleg Hummira injekcióra várok kérelememet most küldték el az OEP-hoz valami méltányosági herce-hurca. De már 2-3 honapja viszketek örjitöen napon és ha intenziveben mozgok akkor is börtünet sehol sincs a testemen mondtam a kezelöorvosomnak aztmondta vérképem alapján nincs semmi belgyoygászati jelekre utaló tünet máj,vese rendben! Akkor mitöl van???Mondtam neki Salozopiyrin nem okozhatja ezt aztmondja nem mert akkor már elöbb jelentkeznie kelet volna mert már 3-éve szedem.Folsavat nem szedem talán a folsavhiánytól lene??Vérkép kitudjamutatni a FOLSAV hiányt?
Ha valakinek hasónló tünete volt vagy van és tudja kezelni a örjitö viszketést kérem irjon!!
Elöre is köszönöm megértéseteket és válaszotokat!
Továbi szép napot mindenkinek.
Nincs jelen
#2081 2012-06-20 18:16
- sosi46
- Tag
Hello freesong!
volna 1 kérdésem akkor, ha már felajánlottad! :)
mult év öszétöl vagyok cu-s, minden pocsékságon keresztülmentem már, tipikus tünetek , rahedli kórház
hagyne soroljam elég volt átélni,,,most a legutóbbi tükin végignéztem mert hátamon feküdtem,,a dokim szerint és én is láttam az eredményt azt kérdezte , hogy én egyáltalán cu-s vagyok, mert annyira jó és szép állapotban van, a bélrendszerem!
de, mert mindig van de,,,3 biopszia mintát vett 2 hét mulva szövetteni eredmény és lás csodát mindhárom minta gyulladást mutat,,,,erre szeretnék választ kapni ha lehet,,,plusz tüki másnapjától szép kis aranyerem is lett,,,jeleztem persze, el is lettem küldve proctologiára,,,itt persze idöpont kérés,,,stb,,
gyógyikat amiket szedek jelenleg, salozopyrin, imurán, és vas tabi!
üdv és szép tünetmentes idöszakot!!! :D
Nincs jelen
#2082 2012-06-20 20:42
- Jay
- Tag
Üdv mindenkinek. Én cu-val itteni fórumtagok tanácsára és a kezelõorvosom jóváhagyásával több mint 3 hónapja elkezdtem futni. Elõször csak laza kocogás majd egyre több és intenzívebb futkosás jött, most meg már kifulladásig csinálom, hogy majd kiköpöm a tüdõmet :) És azt tapasztalom hogy egyre jobban és jobban vagyok. Van ebben valami, hogy a mozgás a legjobb gyógyszer mindenre. Én is megjártam ezzel a poklot (Salazopyrin, Imuran, Medrol, Klion, Salofalk) minden volt. Most már semmilyen gyógyszert sem szedek, csak a gyógytea mixeket (pl a Tarizan féle) iszom minden nap.
Szerintem aki teheti, van rá ideje, lehetõsége és van hol az mindenképpen mozogjon, sportoljon valamit. Higgyétek el megéri. Szép és tünetmentes napot mindenkinek!!!
Nincs jelen
#2083 2012-06-21 00:17
- suzy
- Tag
Jay,
nekem tetszik az, ha valaki nem csak panaszkodik és tanácsot kér a többi "szerencsétlentõl", hanem a legkisebb eredményét, pozitív tapasztalatát is megosztja, hátha valakinek segít ezzel.
Én utálok futni, látni sem bírom ha valaki fut (én magam nem is bírnék), de a mozgás biztosan jó lenne.
Kösz: Suzy
Nincs jelen
#2084 2012-06-21 08:16
- marcsi0727
- Tag
Jay,
van egy betegtársunk, aki kimondottan IBD-s mozgásterápiával foglalkozik, ez a kutatási területe. Ha érdekel a dolog, vedd fel vele a kapcsolatot.
A mozgás jó és hasznos, de nekünk nem minden mozgásfajta jó... pl a lovaglás, futás a rázkódás miatt nem jó nekünk. Úszás, bicikli, sífutás... lépcsõzés... stb. A Barna errõl többet tudna mesélni neked.
Nincs jelen
#2085 2012-06-21 09:36
- Jay
- Tag
Igen, sajnos nem lehet cu-val akármilyen sportot ûzni, de az említettek (úszás, bicikli, futás, lépcsõzés) tényleg nagyon jók mivel az egész testet megmozgatják. Sokan alábecsülik a mozgás gyógyító hatását, pedig nekünk IBD-seknek hatványozottan fontos volna. Sajnos mindenkinél más és más ez a betegség így egyénfüggõ, hogy mi az ami használna neki illetve mit bír a szervezete. Így nincs konkrét mozgásforma ami egységesen jó lenne mindenkinek. De csak biztatni tudok mindenkit :)
Jó egészséget mindenkinek!
Nincs jelen
#2086 2012-06-21 10:00
- marcsi0727
- Tag
Jay,
a sífutás jó nekünk, a futás nem... :( a rázkódás miatt.
Nincs jelen
#2087 2012-06-21 14:40
- sosi46
- Tag
sziasztok,,,
én szakács vagyok, 1 k,...a nagy konyhán,,,nekem már megadatott a futás alapból,,,
nem panaszkodásképpen csak nem egyformán éljük meg a nyavalyánkat és föleg, hogy ki mit melózik,,,
ha haza érek örülök, hogy beeshetek a jó kis dikómra és elnyulhatok rajta,,,
csóróknak meg föleg külön büntetés ez a betegség,,,,de csak pozitivan,,,az nem árthat!!
üdv,,:D
Nincs jelen
#2088 2012-06-21 15:40
- freesong
- Tag
Szia sosi 46! Én már 3 tükin vagyok túl, mindegyiket végignéztem és sajnos a döntõ elem mindig a szövettan! Lehet, hogy a beleken ma semmi sem látszik, de két nap múlva minden megváltozik, jönnek a kellemetlen tünetek. aranyérrel már engem is megáldott a sors többször is, orvoshoz nem mentem vele, egy idõ után ugyis elmúlik! Én pill. salofalk tablettát szedek 2x2, de szedtem rosszabb állapotomban szteroidokat is. Vigyázz magadra, mindent szabad mértékkel! üdv. freesong
Nincs jelen
#2089 2012-06-21 17:46
- sosi46
- Tag
freesong szia,,
köszönöm, hogy megtiszteltél válaszadással,,,
én is ugy érzem, hogy mindent lehet és kell is mert a megvonás csak árthat de mértékkel,,
ami a szterót illeti, rengeteget kaptam és nagy dózisban de már tul vok, rajta.
ami a bél állapotát illeti, hát per.pill örülök neki, hogy most ilyen,,,jobb már ugysem lesz de vigyázok rá,,, :D
igy ötven felé meg már minden év ajándék,,,de hosszabb távra tervezek persze :)
üdv,,
Nincs jelen
#2090 2012-06-23 15:25
- gyurmajoe
- Tag
Sziasztok !
mi az a Tarizan tea ? Mi a véleményetek a Varga féle gombáról ?
10,5 éves a kislányom. Dg: Crohn colitis.közel egy éve. gyógyszerekre nem reagál nagyon.
Nem akarom keverni a gyógyszerekkel, de kiváncsi vagyok rá.
üdv.
Nincs jelen
#2091 2012-06-24 17:49
- Jay
- Tag
Gyurmajoe
Tarizan egy itteni fórumtárs és megosztotta velünk, hogy milyen teát szokott készíteni: körömvirág+citromfû+cickafark egyben. Neki használt és nekem is bár én korábban cickafark nélkül ittam és úgy tûnik neki is nekem is használt. Szóval elég hasznos keverék. A Varga gombát nem ismerem, nem tudom milyen, a teát viszont nagyon ajánlom 1-2 litert naponta.
Nincs jelen
#2092 2012-06-24 18:45
- gyurmajoe
- Tag
Kösz Jay !
Nincs jelen
#2093 2012-06-25 09:45
- marcsi0727
- Tag
Mozgás, mint terápia az IBD betegeknél
Az "IBD és a SPORT..." topikba tettem bele Barna levelét, nézzétek meg.
Támogassátok Barnát, a mi érdekünk is, hogy õ sikeres legyen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Nincs jelen
#2094 2012-06-25 18:09
- Sztundi
- Tag
Sziasztok! Nekem is használ Tarizan teája! Már a 2. napon jobban lettem tõle. 5. napja iszom és már majdnem tünetmentes vagyok! :)
Nincs jelen
#2095 2012-06-25 18:49
- CrazyArtist
- Tag
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy gyógyítható a colitis vagy ezzel már együtt kell élni?
Nálam tavaly diagnosztizálták két polip eltávolítása mellett! Salazopyrin írtak fel amit egy év után abba hagytam, és két hete hasmenés nem mindig véres széklet! Most megint szedem a Salazopyrint 500mg 3X2! 07.05.-én megyek a dokimhoz, szerintetek várható javulás?
Köszi a válaszokat!
Nincs jelen
#2096 2012-06-25 19:39
- gyurmajoe
- Tag
Hello!
a C.U. nak rengeteg megjelenési formája van. Nem lehet menetrendet írni hozzá. Nem tudni meddig tart,de van vele melo.
Volt olyan, hogy sokáig nem volt semmi gondod vele?
üdw.
Nincs jelen
#2097 2012-06-26 21:18
- Ákos
- Tag
Sziasztok!
Csak most találtam rá erre az oldalra... és rájöttem, hogy én még szerencsés vagyok, az én problémáim kicsik.
Egy kis elõtörténet rólam: 1996-ban (22 évesen) elõször Sárvárra kerültem, ahol a nagytudású, szerencsére azóta nyugdíjba vonult fõorvos széntablettával próbált meggyógyítani, azután kerültem intenzív osztályra Szombathelyre a Collitis Ulcerosa tipikus tüneteivel (szerintem a részleteket itt mindenki ismeri, nem kell leírni) pusz 40 fokos lázzal, gennyes duzzanatokkal a nyakamon, a hátamon és a csípõizületemben, de mindenféle fájdalom nélkül (a csípõm, az viszont fájt rendesen). Az orvosok szerint nem voltam könnyû eset, a duzzanatok pedig az elõrehaladott gyulladás miatt voltak. Itt közel 1 hónapig kezeltek, amire jól reagáltam, így mûtét nem kellett, majd pár napos belgyógyászat után saját felelõsségemre hazaengedtek. 58 kiló voltam (most 90).
Az azóta eltelt 15 év alatt azért sok minden kiderült.
Elõször pl az, hogy nem hagyhatom abba a gyógyszereket, mert kiújul 1 hónap után. Viszont kiderült a minimális adag is, amitõl még nem újul ki. Azóta mind a mai napig tünetmentes vagyok, amellett, hogy semmilyen diétát nem tartok, mindent megeszek, ami elém kerül.
Salazopyrint szedek. Emellett a csípõízületem ha elkezd rendetlenkedni Salofalk kúpot, este. Nekem ez a jelzés, általában erõs frontos idõszak, vagy nagyobb idegi megterhelés (pl vizsgáztam, kirúgtak) környékén szokott jelentkezni. Egy-két nap után elmúlik, akkor abbahagyom.
Egyébként nem foglalkozom vele, nem tartom magam betegnek.
Egy gondom van csak, a félévenkénti gyógyszerengedély és a recept íratás. Szombathelyen a múltkor 5 órát vártam a nyomorult papírra, mire kiadták (elvileg idõre vagyok rendelve). Azon kívül havi receptírás, mert a háziorvos csak munkaidõben rendel. Ez 14 nap szabadság egy évben, ennyi szabadon felhasználható szabadsággal nem rendelkezik egy munkavállaló. Ki hogy oldja ezt meg, vagy csak itt a nyugati határszélen megy ilyen vontatottan a dolog?
Munkahely: rúgtak ki már 6 év után amiatt, mert akkor kellett engedélyért mennem, amikor a munkahelyemen is kellettem volna. Az már más kérdés, hogy felvételkor el kell titkolnod a betegséged, mert ha nem teszed, eleve esélytelen vagy, annyi a jelentkezõ. Crohnos külföldön dolgozó ismerõsöm kártyával veszi kint a gyógyszereket, mert ott ez az egyszerû megoldás. Nem kell se engedély, se recept, se orvos plusz asszisztens, aki az engedélyt felírja..
üdv, Ákos
Szerkesztette: Ákos (2012-06-27 14:39)
Nincs jelen
#2098 2012-06-27 09:40
- andreas31
- Tag
Nem egyszerû Ákos,nem egyszerû!!!Én a szüleimmel íratom,ha nem,akkor a nejemmel,mert GYES-en van vagy elkéretõzök melóidõben,az én fõnökeim rugalmasak.Ha jól értem,akkor szteroidot nem szedsz.Mióta vagy csak salazopirinnel,mennyivel és miként kerölt ki a steró a képbõl?????Ha van idõd megválaszolni ennyi kérdést :D Jöhet privát e-mailre is,ha gondolod: Köszi.
Nincs jelen
#2099 2012-06-27 09:49
- marcsi0727
- Tag
Ákos,
a szakorvosi javaslatot nem 1 évre adják? Nekem a háziorvos írja a recpteket, szólok telefonon, megírják és megyek érte, amikor tudok, nem kell külön várni, odaadják.
Ha ez neked így macerás, adjál nekik felcímzett borítékokat, amibe a recepteket el tudják küldeni.
Ugyanezt tudom javasolni a szakorvosi javaslatra is... Vagy gyere át Egerszegre... Van javaslatom, ki legyen a kezelõorvosod...
Ez a dög a "házastársad", együtt kell vele élned. Lehetsz 10-15 évig is tünetmentes, de a gyóygszereket akkor is SZEDNI KELL.
Munkahelyen én se mondom meg, hogy beteg vagyok. Már töbször is ráfaragtam az õszinteségemre (emiatt rúgtak ki). Szóval, ne szólj semmit, jól teszed.
Nincs jelen
#2100 2012-06-27 10:57
- andreas31
- Tag
Nekem tudják a bajomat,mert volt egy 2 hónapos táppénz (inkább a vizsgálatok a betegség miatti idegesítõ tünetek miatt) amit nem lehetett eltitkolni,pláne,hogy nem nagy város,terjed a hír......Eddig nem ért hátrány,sõt,még át is szervezték volna a dolgokat miattam,hogy kevesebbet kelljen autózni.Ilyen is van.Ezt nem kértem,ha nem bírom steroid nélkül,akkor jön az imurán,a jelenleginél jobban már nem szeretnék alkalmazkodni a kórhoz,inkább a gyógyi.Ismerõsöm több éve imuránnal perfektül van,eszik-iszik,nyaral,sportol stb. Azt mondta pár sör,pálesz bármikor,de 2 gömb fagyitól 3 napig gondban van.....ezzel én is együtt tudnék élni :D
Nincs jelen