#2101 2012-06-27 15:20
- Ákos
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Colitis ulcerosa érdekelne
Nekem annyiban szerencsém volt a betegséggel, hogy fõiskolás voltam, mikor kórházba kerültem, akkor volt pont a vizsgaidõszak. A kórház után a fõsuliban rendesek voltak, nem kellett évet ismételnem, a következõ évben tettem le az elmaradt vizsgáim az alattam lévõ évfolyammal.
A receptet én is apámmal íratom, nyugdíjas, el tud menni. De azért gáz, hogy trükközni kell azért, hogy az ember dolgozhasson, mikor nem az a cél, hogy minél több ember dolgozzon az országban?
Szteroidot nem szedtem soha, a kórházban adtak csak, de akkor vénásan... Az akkori szombathelyi fõorvosnak olyan volt a hozzáállása, hogy csökkentsük minimumra a gyógyszert és így a vele járó mellékhatásokat. Így sosem szedtem szteroidot a kórházon kívül. Az elsõ két év azzal telt, hogy jártam a fõorvoshoz, és folyamatosan csökkentettük a gyógyszeradagot. És ultrahanggal vizsgált, nem tükrözéssel, tükrözés a 15 év alatt csak egy volt, a kórházban (nem volt kellemes, elég is volt). Szerinte az ultrahang is tökéletesen mutat mindent, amit látnia kell. Salazopyrinnel kezdtem, mivel már voltak akkor is tapasztalatok a hosszú távú szedésérõl, mivel ez a legrégebbi gyógyszer. És nem kellett erõsebbre váltani.
Szerintem ez a legfontosabb, megtalálni azt a gyógyszert ami nem okoz mellékhatást és tünetmentes lesz tõle az ember hosszú távon is. Ehhez viszont olyan orvos kell, ami ritka itthon, mert sokat kell foglalkozni a beteggel.
Nincs jelen
#2102 2012-06-27 15:32
- picurka1
- Tag
Szia Andreas,
Azért neked írok, mert nekem is indeterminált colitisem van.
Nem egészen egy éve kezdõdött az egész, véres hasmenéssel (aznap délután, amikor begyulladt a még ki nem bújt bölcsességfogam felett az íny, és el kezdett fájni). Akkor a Xalazin azonnal rendbehozott, abba is hagytam, majd decemberben újra kezdõdött, akkor ugyanúgy rendbe jöttem a Xalazintól mint nyáron, majd márciusban újra elõjött, azóta nem tudok szabadulni tõle, pontosabban csak 2-3 hetekre.
Májusban volt vastagbél tükrözésem, ami szerint szinte mindenhol találtak foltosan gyulladást, csak a descendensben és a sigmában nem.
Fekélyek nincsenek, és chronra utaló jelek sem.
Eddig Xalazint szedtem + Budenofalk habot használtam, de most 3 hét nyugi után újra elõjött, és a dokin látom, hogy tanácstalan. Mi is most jutottunk el oda, hogy azt mondta, lehet, hogy IBS okozza a hasmenést, de nem gondolom, hogy akkor ennyire véres lenne.
Neked mi a következõ lépés azután, hogy elhagyod a Medrolt? Szedsz mellette valami mást is, ami marad?
Nekem most felírt egy gyógyszert, amit nem akarok szedni, még nem is kezdtem el, mert depresszióra való, és csak a mellékhatása a székrekedés, a doki szerint ez majd megfogja a hasamat.
Azt mondta, ha ez nem válik be, akkor jön a Medrol.
A szövettanomban egyébként eosinophil granulocytákat is találtak, ami egy másik orvos szerint, akinek kikértük a tanácsát, allergiás reakciókban (vagy féregfertõzésben) jelenik meg, így meg kellene nézetnem nincs-e valamilyen táplálék allergiám vagy intoleranciám.
Mindenki csak találgat, jó lenne, ha végre kiderülne valami, mert ez a helyzet így eléggé elkeserítõ mind baba (már van egy, de szeretnénk neki kistestvért), mind munka szempontból (nem tudom, hogy egyáltalán az utat kibírnám-e reggelente ilyen hasmenéssel).
Nincs jelen
#2103 2012-06-27 15:33
- Ákos
- Tag
CrazyArtist,
"Azt szeretném kérdezni, hogy gyógyítható a colitis vagy ezzel már együtt kell élni?"
A colitis nem gyógyítható, hiszen még az okát sem tudják, mitõl keletkezik. Persze a neten keringenek mendemondák, hogy valakinek az ismerõsének a rokona meggyógyult valami csodafõzettõl, vagy bármitõl, de a valóságban ilyet még senki sem látott.
"Nálam tavaly diagnosztizálták két polip eltávolítása mellett! Salazopyrin írtak fel amit egy év után abba hagytam, és két hete hasmenés nem mindig véres széklet! Most megint szedem a Salazopyrint 500mg 3X2! 07.05.-én megyek a dokimhoz, szerintetek várható javulás?"
Szedni kell a gyógyszert folyamatosan, nem lehet soha abbahagyni, a cél az, minél kevesebbszer újuljon ki. Így várható, hogy nem fog kiújulni, de ha abbahagyod, megint ki fog. Egy ismerõs gasztroenterológus szerint a Salofalk kúp a legjobb az ilyen fellángolások gyors kezelésére, lecsendesítésére, fõleg ha az utolsó szakasz érintett. De ezt beszéld meg az orvosoddal.
Nincs jelen
#2104 2012-06-27 15:55
- andreas31
- Tag
Picurka!
Én szedek mellette xalazint,napi 3x1000 mg-ot,ez marad is.Ha a szteroid elhagyása betesz,akkor az imurán jön.Egyszer már akarta a dokim (tényleg majdnem felírta),de véletlenül csak-csak visszanézte a leleteket és azt mondta:"áááááá,nem létezik,hogy ilyen kis gyulladástól ilyen tünetei legyenek" Így jött a kis adag szteroid.Az új (olcsóbb) dokim új tükrözés eredménye miatt a steroid elhagyására sarkall,akkor kell hívnom,ha gáz van.Nem mondta,mi jön utána,de nem steró,õ is az imuránra utalt.Crohnra nem utal nálam se semmi állítólag,de a colitisre sem igazából,így vannak kétségeim. Remélem segítettem.
Nincs jelen
#2105 2012-06-29 08:25
- andreas31
- Tag
Kérdésem Bárkihez Kedves Fórumtársak!
Olyat hallott már valaki,hogy crohn betegség oly módon jön elõ,hogy a vastagbél egy kis része kicsit pöttyös,az ileum rendben van és csak jóval feljebb,a vékonybélben van még gyuszi??????????!!!!!!!!És mégegy:ha szteroid felezése folytán émelygés,szédülés jön elõ,az elvonási tünet,vagy visszajön ez az átok nyavaja??????Köszi elõre,ha van válaszotok!!!!
üdv:andreas
Nincs jelen
#2106 2012-06-29 14:29
- Frozina
- Tag
Szia Andreas! Sajon simán elõfordulhat, hogy az emésztõrendszer több szakaszán van gyulladás.Nálam például 3 részen állapították meg, amikor kiderült a betegségem.
Nincs jelen
#2107 2012-06-29 21:51
- ancsura
- Tag
Sziasztok!
Én még csak reménykedem, hogy IBS és nem IBD-s vagyok.
A körtörténetem úgy néz ki, hogy 12 éve vagyok refluxos, amire savlekötõt szedek.
3 évvel ezelõtt elkezdtem puffadni, meg alhasi görcseim lettek. Hasmenés nem volt, de a székletem picit lazább lett és volt, hogy naponta 2-3-szor is kellett mennem, de az inger utána is egész napra megmaradt. Kivizsgálás: labor, uh, kolonoszkópia, laktóz terhelés, minden negatív lett. diagnózis: IBS. És most jön a lényeg: tükrözés után drámai javulás, kb 3 hét múlva minden tünetem megszûnt. 3 évig semmilyen bélproblémám nem volt!!!
2 hete minden kezdõdött elõlrõl. Labor, uh negatív, hasmenés nincs, csak puffadás, meg alhasi görcsök.
A székletem eleinte szintén lazább lett és a napi egyrõl 2-3 alkalomra emelkedett, de miután 6 napig szedtem Normixot, most újra napi 1 van, kemény, formázott. Persze a puffadás, meg a görcsök megvannak.
A héten csináltattam egy Calprotektin tesztet és enyhén emelkedett értéket mutat. (Ha valaki esetleg nem tudja, ez egy enzimet vizsgál, ami bélgyulladásnál emlelkedett szinten van a székletben.)
Ételintolerancia vizsgálatom is volt, ami kimutatta, hogy érzékeny vagyok a tejre, tojásra, búzára, élesztõre.
A dokim azt mondja diétázzak, aztán 1 hónap múlva csináljunk egy újabb Calprotektint. Szerinte ez még mindig IBS, de én most már nagyon félek.
Légyszi írjatok valami nyugtatót, mert se éjjelem, se nappalom.
Köszi,
Ancsa
Nincs jelen
#2108 2012-07-02 18:55
- Fülike_CU
- Tag
Sziasztok!
Tegnap észrevettem, hogy közvetlenül a fülcimpám elõtt érzékeny és nyomásra kicsit fáj. Ma reggel elõvettem a Salazopyrin betegtájékoztatóját és abban azt olvastam, hogy okozhat fültõi nyálmirigy gyulladást. Elmentem a gasztró dokimhoz, mert nem tudtam. hogy szedhetem e tovább a gyógyszert. Úgy nézett rám mint egy UFO-ra, és azt mondta, hogy 85 óta írja fel ezt a gyógyszert a betegeinek, de még nem tapasztalt ilyet. Megnyomkodta a panaszos területet és azt mondta biztos megfáztam egy kicsit. Most már van egy kis hõemelkedésem is.
Kérdezni szeretném, hogy volt-e valakinek hasonló tünete, és mit csinált. Végre a CU-m kezd rendbe jönni, most jött más gond.
Tünetmentes napokat kívánok mindenkinek
Nincs jelen
#2109 2012-07-03 16:11
- sosi46
- Tag
sziasztok,,
megkérdezném töletek, hogy az mennyire normális és elfogadható, hogy 6-hónap múlva kell visszamennem
a gsztrodokimhoz,,,addig ellátott gyógyszer javaslattal, és mondta szilveszter elött találkozzunk,,,ennyi
egyébként rendben vagyok,,csak ez az idöpont kicsit aggaszt,,,mert szedek gyógyít salazopyrint és imuránt
azt pedig idönként vérvizsgálattal ellenõrizni kellene nem?
eddig igy volt,,,
Nincs jelen
#2110 2012-07-04 06:37
- Mezeiii
- Tag
Sziasztok érdekelne hogy a sortársaim C.U.-s emberkék ha pl:éjszakai mûszakban dolgoznak vagy ha csak egyszerûen fel szeretnének lenni az éjszaka folyamán hogy hogyan oldják meg azt hogy ne aludjanak el,vagy ne legyenek fáradtak nálunk ugye alapban kilõve a kávé,energia ital kóla...stb
Nincs jelen
#2111 2012-07-04 08:51
- andreas31
- Tag
Semennyire nem bírod a KV-t?Én iszom egyet,max kettõt,de ha jön a fáradalom,akkor szart se ér.Nekem stresszes a melóm,úgyhogy ritkán vagyok nagyon álmos,inkább vezetés közben jön elõ,ami nem egy jó dolog.Amúgy azt észrevettem,hogy pl. egy éjszakai bulit nem kell végigcsinálnom.Ebben talán a betegség mellett az éjszakázástól való elszokás is benne van vagy esetemben a 32 év.Korábban kegyetlen éjszakai bagoly voltam :D
Nincs jelen
#2112 2012-07-04 11:59
- freesong
- Tag
Szia! Pl, én is kávézom pedig már kilenc éve vagyok beteg nem bírnám ki másképpen. Talán a szervezetem hozzászokott mert nem okoz kül. problémát, persze az éjszakázást én sem bírom jól. sosinak! én pl. évente megyek csak kontrollra ha nincs probléma, de akkor viszem magammal a labor eredményeket.
Nincs jelen
#2113 2012-07-04 15:49
- Mezeiii
- Tag
Köszi a hozzászólást,de jöhetnének még válaszok :D
Nincs jelen
#2114 2012-07-04 22:39
- M. G. Mariann
- Tag
Nálam az étcsoki az abszolút nyerõ. Ha este lefekvéskor elcsemegézek egy fél táblával, garantáltan fenn vagyok még hajnali 3 kor is és egyre azon bosszankodom, hogy mikor alszom végre el.
Nincs jelen
#2115 2012-07-05 13:31
- Mezeiii
- Tag
Most olvastam h álmosság ellen jók a teák fekete tea zöld stb.kipróbálás indul
Nincs jelen
#2116 2012-07-05 14:07
- Edith
- Tag
Sziasztok!Azt szeretném megkérdezni,hogy volt-e valakinek már hörgõtükrözése,mert az elõtt állok nagyon félek tõle!Már 2 hónapja köhögök,allergiás astmám van évek óta,colitis,magasvérnyomás,pánikbetegség,depresszió,mozgásszervi problémák,nagyjából ennyi,ha valaki tudja milyen leírhatná nekem!Köszönettel!Szép napot!
Nincs jelen
#2117 2012-07-05 17:09
- Khalesi
- Tag
Sziasztok!
Most regisztráltam, mert most lettem nagyon elkeseredve. 10 éve küzdök colitisszel, hol jobban vagyok hol rosszabbúl. 4 év szteroid kezelést követõen alternatív dolgokkal próbáltam magam gatyába rázni. Pránanadi, agykontroll, paleo... Kissebb nagyobb sikerrel. De másfél éve megint nagyon belobbantam, és remicadet kaptam. Egy év álom, azonnal hatott, és Istenien voltam. Aztán jött a Magyar Állambácsi kötelezõ 3 hónap szünete, és visszaestem, viszont kialakúlt egy védekezõ mechanizmusom a remicad ellen ez idõszak alatt... Remek. Most kaptam egy hete elõször Humirát, de SEMMIT nem hatott. Azzal kecsegtetnek, hogy a humira mindenkinek elõbb vagy utóbb hat, és most egy kis megerõsítésért jöttem.
Vannak itt akik Humiráznak? És valóban jó? Mennyi idõ után hat?
Állítólag lasabb mint a remicade, de humánusabb?
Mit tudtok errõl?
Errõl szeretnék valami véleményt kérni, hogy talán kicsit tisztábban lássak, mert ha így marad a pocim, akkor állati nagy gáz van....... :-(
Nagyon köszönöm elõre is a hozzászólásotokat!
Khalesi
Nincs jelen
#2118 2012-07-05 18:07
- andreas31
- Tag
Khalesi!
A kérdésedre nem tudok válaszolni sajnos,de ki volt az az állat,aki 4 évig szteroidot adott Neked??????Tudtommal nem szokás ennyi ideig adni.Én 8 mg-mot kaptan 4 hónapig (persze ne hasonlítsuk össze a bajainkat)de a dokim már nagyon el akarta venni és inkább az imuránt adta volna,illetve adja,ha gond lesz.Azért,mert még mindíg jobb a szteroidnál,pláne hosszú távon.Ráadásul horror abbahagyni.Pedig nem voltam agyontömve.Remélem kapsz választ a kérdéseidre.Üdv a Fórumon!!!!!
Nincs jelen
#2119 2012-07-05 19:13
- Ákos
- Tag
Mezeiii,
Nem kávézom, de kólából és energiaitalból bármennyit meg tudok inni probléma nélkül.
Mondjuk energiaitalt csak akkor iszom, ha át kell vezetnem egy éjszakát, akkor úgy hajnali 2-3 között iszom egyet és ennyi.
Szerkesztette: Ákos (2012-07-05 19:15)
Nincs jelen
#2120 2012-07-05 19:14
- picurka1
- Tag
Szia Andreas,
Köszönöm a válaszodat, bocsi, hogy csak most.
Láttam az IBS fórumban volt egy kérdésed. Nekem tavaly õsszel, amikor elhagytam a Xalazint, hasonló érzésem volt, mint neked. Olyan volt, mintha valami belülrõl nagyon nyomná a bal oldalamat. Nem fájt, inkább csak kellemetlen volt. Nem tudtam, hogy nõgyógyászati dolog lehet-e vagy a bélbetegséggel függ-e össze, ezért elõször nõgyógyászati ultrahangra mentem, ott nem láttak semmit, aztán nem foglalkoztam tovább vele, és elmúlt magától, de pár hét kellett hozzá.
Nem tudom, neked is ilyen érzésed van-e, én a gyomromnál nem éreztem semmit.
Egyébként kipróbáltam az antidepresszánst, semmit nem ért. A héten elkezdtem a Medrolt, ez a 3. nap, javulás nem tudom mikor várható, de úgy gondolom, lassan ideje lenne...
Nincs jelen
#2121 2012-07-05 19:38
- Mezeiii
- Tag
Ákos... Sajnos én az enegiaitalt sem bírom 20 percen belül megfájdul tõle a hasam :( kólát nem szeretem :) majd a teát most kipróbálom...
Nincs jelen
#2122 2012-07-06 12:32
- andreas31
- Tag
Helyzetkép:szteroid elhagyás kapcsán (jelenleg 4mg/nap) fájt a jobb oldalam (lép körül) meg a reggeli csésze 1-2 alkalmom és hasmarsos jellegû.A dokim erre egy gyomortükit csinált az elõbb,hátha fekélyt kaptam.Jelentem,nem kaptam fekélyt a steroidtól....a gyomromra új gyógyszert azt igen,de minek,négyet próbáltam,minimálisak a különbségek.Arra,hogy a széklettel mi újság:"napi 1,2 és hasmenéses???Az semmi,ha 5-6 nál több vizes lesz vérrel,akkor kell jelentkezni,keddtõl steroidot teljesen elhagyni....." Mondom jó.Diéta????Kerti sütés???Nyár???Ser???Azt mondja: rám van bízva állapottól függõen,inkább sört,töményet ne nagyon és mindig legyen körülötte kaja is.Azt mondja,ha meg is teker,de 2-4 nap alatt visszaáll a normális (napi 1 pépes :D )székletre,akkor nincs baj.Sokat nem tudtam meg ma se,de azt igen,hogy ha nem úgy kúszol be vagy visznek,akkor nekérdezzé vazze,nenyavajogjá vazze,türgyed vazze.Mivel mostanában többször is hozzájuk fordultam elég viccesre vették a figurát.Mivel úgy ahogy ismerem õket (barátokon keresztül) meg korombeliek,így tolerálom a viccet,de nem mindenki lenne így.Valszeg korhasonlóság és ismeretség miatt mertek a fiuk ilyen mókásak lenni,lesz..m.Szemléltetve szakmai oldalról:mintha azt mondja az ügyvéd a védencének a 10 évrõl sikeresen 4 évre csökkentett ítélet kihirdetése után,hogy:az jó,azt már leüljük.......leüljük????Mi???Együtt???Hát ilyen a melegbe a kórházi rendszer,éljen Kaposi Mór!!!
Nincs jelen
#2123 2012-07-06 14:13
- Khalesi
- Tag
Szia Andreas31!
Nagyon köszi a válaszodat és értem a meghökkenésedet, de 32 mg alá egyszerûen nem tudtam menni, mert azonnal vérzés, hasmenés, és a többi nyalánkság...
Az imuránra nem reagáltam, mûtétet nem akartam, így valóban kissé feladtam a leckét a dokinak, hogy akkor most mi légyen?
Rengeteget számít a pozitív gondolkodás, mert valóban hittem, hogy egyszer csak jobb lesz, és valóban ez is történt.
De amikor 3 év után újra baj lett, akkor a remicade nagyon hatékony volt. Imádtam....
Most viszont erre is rezisztens lettem...
Szóval tuti hogy vannak problémásabb esetek, meg kevésbé azok (bár mindenkinek a sajátja a legrosszabb azt tudom.. :-)
A lényeg, hogy soha de soha nem adom fel, és addig küzdök amíg ezt valahogy le nem gyõzöm...
De remek lenne, ha a humira beállna a csapatomba és velem dolgozna és nem ellenem.. :-)
Amúgy tényleg gáz a 4 év szteroid... Törik is mindenem, ha elesek vagy belerúgok egy asztallábba... Kb pókhálószerû már a csontom... :-( na jó ez kis túlzás :-)
Szóval nagyon várom a pozitív megerõsítéseket humira ügyben... Úgy kicsit könnyebb pozitívnak lenni.. :-)
Szép napot!
Khalesi
Nincs jelen
#2124 2012-07-07 06:39
- Mezeiii
- Tag
Tea letesztelve eddig 5-ös (y)
Nincs jelen
#2125 2012-07-10 12:32
- andreas31
- Tag
Kedves napsütötte sorstársak!Az a helyzet,hogy a doki szerint a vastagbélben lévõ kicsi bevérzések és lobosodás nem okozza a reggeli/esti puffadást és (steroidkúra után) azt sem,hogy a székletszám most éppen reggel 1-2 de az igencsak lazaaa!!!Viszont azt cseszik mondani,hogy akkor mitõl lehet,esetleg allergia,netán (mivel nem vagyok meghatározva) esetleg crohn és a vékonybélben van valami......ilyenkor mit tennétek szerény helyemben.Mert ami nekem eszembe jut az nem szalonképes és büntetik is......!!!???Volt arca megtükrözni,de mondani semmi konkrét,meg az se,hogy mitõl lehetne konkrétabb a diagnózis,mert az "ileum tiszta" naés,nem szentírás crohnnál sem.Más emlegetett kapszulát....hát nem egy ingyenkonyha.A fentiekkel kapcsolatban van vélemény,tapasztalat,olvasnám,magamba szívnám.Jobban bízom a véleményetekben,mint a dokikban,ez 1 év eredménye.
Nincs jelen
#2126 2012-07-11 14:54
- salvya
- Tag
szia Andreas31!
az én colitisem nem (volt) a súlyosak közé sorolható, de elhatároztam, hogy amilyen gyorsan csak lehet, meg szeretnék tõle szabadulni és a fenntartó gyógyszerektõl is. Vállalom akár a magamon való kísérletezést is ennek érdekében.
Leírom, hogy mivel mire jutottam:
- Varga féle gyógygomba (Gastroanax): eddig 7 hét szedés ... én használtam ezt, de hogy ez használt-e nekem? ez jó kérdés.. nem tudom milyen lett volna nélküle... de nagyon nagy látszatos csoda nem történt ez idõ alatt.
- búzafûlé: 5 hét után: vas: 22,9, Vvt sülly: 2, CRP:3,93 - ez a dokim szerint nagyon szuper vérkép, de a közérzetem is nagyon jó lett, energiaszintem megnõtt. Javasolni tudom mindenkinek. Rengeteg vitamint, ásványi anyagot, enzimeket és gyulladásgátló anyagot tartalmaz.
- házi kaukázusi kefir: jót tesz a bélflórának, csökkenti a napi wc-re járások számát... de tökéletes gyógyulást nem hoz
- gyógyteák, svédkeserûs borogatás a hasra: enyhíti a fájdalmat, gyulladást, de nem hoz ki a bajból
- Dipankrin (emésztõenzim tabletta): sötétebb, sûrûbb lett a széklet állaga és ritkábban kellett wc-re járnom, de a belem kurtyogott azért.. (de ez jó gondolatot ébresztett bennem. Szóval az emésztés minõségét az emésztõenzim jól befolyásolja.. akkor nekem miért nem termel a szervezetem eleget belõle, vagy miért nem jut a bélbe az étellel??? elõször egy ismerõs ajánlotta a májtisztítást, hogy neki nagyon jól rendbehozta az emésztését. Aztán egy természetgyógyász ismerõsöm is pont ezzel jött, hogy ez lesz az elsõ számú megoldás a bajra. Ha jó az emésztés, akkor nem "rohad" bennt az étel, és nem gázosodik és nem gerjeszti a sebet, nem csinál majd hasmenést. Tehát megcsináltam én is - lásd a köv. bekezdésben:
- máj- és epehólyag tisztítás az Andreas Moritz: A csodálatos máj- és epehólyag tisztítás c. könyve alapján: egyszer csináltam még csak meg, de a különbség óriási.
Elötte: emésztetlen, híg, világos, gyakori széklet, sok gáz és gyakori hasfájás, állandó bélkurtyogás
utána: emésztett, formált, sötét, napi egyszeri széklet, minimális gáz, fájdalom nincs, bélkurtyogás ritka
Ez nem vicc.
Idõbe tellett, míg rászántam magam, mert féltem, hogy az amúgy is hasmenéses bélés még rosszabb állapotba kerülhet, vagy a grapefruit majd csípi a sebet, gyulladást, vagy az általános közérzetem még rosszabb lesz utána, mint elötte.
De tévedtem. Most már csak azt bánom, hogy miért nem elöbb csináltam...
Nálam rengeteg zöld, borsónál kisebb és nagyobb puhább kõ távozott - a dokim szerint a májból - amik elzárták az epe útját a vezetékekben.
Nagyon várom, hogy a következõt csinálhassam (3-4 hetente lehet csinálni és addig ajánlatos, amíg már semmi nem jön ki)
Nincs jelen
#2127 2012-07-15 08:26
- andreas31
- Tag
Szakvélemény kérésem lenne,ha ráértek!?
4 mg streoidot szedek meg xalazint,mivel a szigma érintettsége van megállapítva.Ahogy 4-re csökkentettem a szteroidot,romlott a helyzet,hígult a széklet,kis hasfájás is bejött.Épp elfogyott a xalazinom,de volt itthon régrõl 6 zacsi pentasám,amit egyszer rövid ideg szedettek velem.Azt szedem 1 napja,mert hátfõn lesz xalazin.Mára szilárdult a széklet a múlt hetihez képest,bár kis diszkomfort,fszülés van.Kérdésem,hogy ez alapján tuti,hogy a vékonyblben galiba van,mert ugye a pentasa az ott hat fõként????????Amúgy megyek augusztus eleje körül kapszulára.......
Nincs jelen
#2128 2012-07-15 13:46
- Prima
- Tag
Búzafûlét és a könyvet hol tudom beszerezni? Köszi elõre is a választ.
Nincs jelen
#2129 2012-07-16 10:45
- salvya
- Tag
könyvek:
- Ann Wigmore: Búzafû (2290 Ft)
- Andreas Moritz: A csodálatos máj- és epehólyag tisztítás (2990 Ft)
hallottam, hogy BP-en a biopiacon meg a Zöld Golyó környékén lehet venni búzafüvet, de én itthon az erkélyen csinálom. Az friss igazán.
A búzafûprést meg kell venni hozzá, az ami kiadás, utána már nem nagy ügy az egész.
búzafûprést itt láttam legolcsóbban:
http://www.naturgold.hu/naturgold.php?s … kisg%E9pek
vagy biopiacokon lehet még venni:
- minden pénteken 8.00-12:30 óra között Miskolci Biopiac (Tudomány és Gazdaság Háza, 3530 Miskolc, Görgey Artúr u. 5.)
- minden szombaton 6.30-12:00 óra között Ökopiac Budapest (Budapest Hegyvidék XII. Kerületi Önkormányzat Mûvelõdési Központ (a volt MOM Mûvelõdési Ház) udvara (1124 Budapest, Csörsz u 18.)
A búzafûlevet lehet kapni fagyasztott és por formájában is, de azt mondják, hogy a friss egy hét alatt csinál olyan hatást, mint a másik egy év alatt.
házi termesztésrõl itt olvashatsz (angolul):
http://www.wheatgrassgreenhouse.com/growgrass.html
van fagyasztott változata is, de szerintem az közel annyit sem ér, mint a frissen préselt:
http://www.búzafûlé.hu/index.php?page=buzafule
http://www.zelenisokodzita.rs/Zold_buzale
http://buzafulekisokos.hu/buzafule/
http://www.borlasoft.hu/buzafu/
és van koncentrátum is:
http://www.biosziget.hu/buzafule-koncen … p-420.html
Szerkesztette: salvya (2012-07-16 10:47)
Nincs jelen
#2130 2012-07-16 14:12
- baloghmony
- Tag
andreas hova mész kapszulára és mennyibe kerül?
Nincs jelen
#2131 2012-07-16 17:49
- gyurmajoe
- Tag
Szia andreas31 !
05.18.-án a "tünetmentesség" topikban említetted, hogy évekig voltak elõjelek,csak nem foglalkoztál vele.
Írnál errõl egy kicsit , hogy hogyan is volt ,?
Na persze csak ha nem gond.
Kösz.
Üdv.
Nincs jelen
#2132 2012-07-16 18:33
- Prima
- Tag
Köszi a gyors választ.
Nincs jelen
#2133 2012-07-16 19:07
- andreas31
- Tag
gyurmajoe!
2004-ben hirtelen olyan volt,mintha keresztül futna rajtam minden,mintha húsdarálóba dobálnám a kaját.Megállapították a gyomorsavat,kaptam gyógyszert és elmúlt a dolog.Talán a székletfogó mellékhatása miatt,nem tudom,de utólag IBD-re gyanakodom.Utána 2-3 éve kezdõdött,hogy égett a hasam,mintha perzselnék belül és néha lágyabb volt a cucc reggel.Rozé bor vagy tej kizárva.Ilyenkor érdekes módon 1 pohár hideg sör rendet csinált meg száraz kaja.Aztán 2 éve szinte minden reggeli széklet amolyan pépes volt,néha 2-3 is egy reggel,puffadás meg az említett égés.Aztán jött szigmában az érzés,tüki,gyulladás.Azóta felmentem steroidig,de állítom,minden csökkentés próbálkozás után rosszabb,mint elõtte volt,ami elkeserít.Nem nyugodtam bele,hogy a vékonybélben nincs semmi gáz,bár több doki is állítja.Én meg (baloghmony!!!!!) úgy döntöttem,hogy megnézetem kapszulával.Legfeljebb tévedek (Mony,Pécsen 200-ért) de akkor legalább tudom mi van,illetve mi nincs.Okoskodnak kis gyuszi mellé intoleranciát meg IBS-t de ez csak vaklövészet,azt nem szeretem,eluntam.Ha igazam lesz,akkor gondolom kapok olyan alapgyógyit,ami vékonybélben is hat (pentasa) mert most xalazint szedek,ami a vastagbélben dolgozik,ha igazam van,akkor feleslegesen és azért nem tudom elhagyni a sterót.Kezembe vettem a dolgokat,mertmegállt a diagnosztizálás és érzésem szerint félúton.1-2 napig maradék pentasát szedtem,mert kifogyott xalazin és mintha keményebb lett volna a széklet.Tudom,nem indirekt bizonyításon alapul a diagnózis,de érdekes egybeesés,hogy a vékonybélben ható anyag szilárdított rajta.A kapszula megmutatja,állítólag a lisztérzékenység jelei is láthatóak,ha van.Augusztus közepére tervezem,addig jelenleg 4-8 mg szteroid (5. hónapja) és 3x1000 mg xalazin.Ez van.Ha van véleményetek pro és kontra hozzáállásommal kapcsolatban,azt fogadnám,bírom a kritikát is.
Nincs jelen
#2134 2012-07-16 19:08
- andreas31
- Tag
baloghmony!
Pécs,200 e HUF.A kényszer nagy úr,a hitel keret :D
Nincs jelen
#2135 2012-07-16 19:42
- baloghmony
- Tag
De andreas tudod mit nem értek? Hogy egyetlen dokidnak sem jutott eszébe az, hogy legalább megpróbálja más gyógyszerre esetleg hogyan reagál a szervezeted? Az én dokim mindent megtesz azért, hogy ne jussunk el a szteroidig. én sem a Pentasával kezdtem, hanem Salazopyrinnel, csak mondtam, hogy semmit sem használ és váltottunk 4 hónap után. Sajnálom, hogy ilyen orvosokat fogtál ki. Ajánlanám az én dokimat, ha nem lenne ilyen elfoglalt és könnyebben el lehetne érni,meg persze kicsit közelebb lenne.
Nincs jelen
#2136 2012-07-17 09:43
- andreas31
- Tag
A mostani azért a szidalmaim ellenére nem rossz,csak a tüneteim nagyon ellentmondásosak.Egyszer szedtem pentasát,de az meg a vastagbelemnek volt kevés,hiába toltam mellé entocort chlismát....naccerû colt :D Ha vékonyban is lesz gyuszi,akkor gondolom megint a pentasa vagy hasonló jön chlismával próbára,a metypred elhagyása érdekében.Aztán meglátjuk.Szó szerint éget a kíváncsiság,hogy mit lát a kapszula és mi lesz a következõ "gyógymód".Hócipõm tele,de talán augusztus végére legalább tudni fogják,hogy mit kezelnek.Jó esetben.
Nincs jelen
#2137 2012-07-18 10:00
- andreas31
- Tag
Újabb tanácsra lenne szükségem...szóval ugye még nem megoldott,hogy mi a bajom pontosan,de azért kaptam márciustól napi 8 mg szteroidot,amit a második dottóre szerint nem köllött volna.A vastagbélben pici lobosodás van,amiatt szerinte nem kell szedni.Augusztusban -ahogy már írtam- csináltatok kapszulás endoszkópiát,mert bár az ileum nem volt gyulladt,nem bízom a megérzésekre,hogy a vékonybél ilyen,meghát mégis vannak tünetek,hiába nem kéne lenniük a kép alapján.Kérdésem,hogy 8 mg szteroid elhagyására milyen metodika van,mi jelenlti a visszaesést (erre Deart már írt véleményt,amit köszönök Neki,csak érdekelne több is) esetleg hónapokba telik,míg újra helyreáll a cucc szteroid nélkül?????Érzem a különbséget a 8 és a 4 között is,ezért is nyelek kapszulát....hátha tévednek,mert szoktak.VAGY esetleg maradjak meg a 8-nál,amíg nem lesz meg a kapszula eredménye????Mondjuk akkor +1 hónap szteró,5 helyett 6,nem tudom,ez mennyit számít már ebben sz esetben.A szerveim bírták eddig,a fejem azé' nem kicsi,elõtte se volt az :D Azért akadékoskodom,mert szteroid elõtt tényleg jobban voltam,mint azóta,a helyzet meg állítólag nem romlott.....HELP!!!!!Amúgy tünetszegény napokat mindenkinek és jó utat a kirándulóknak!!!!!
Nincs jelen
#2138 2012-07-21 08:56
- juli001
- Tag
Sziasztok!
Szeretnék egy kis segítséget kérni.
Édesanyámnál aki 80 éves, állapítottak meg colitist. Az orvos azt mondja, hogy az antibiotikumoktól alakult ki.
Nagyon nagy görcsei vannak, nyákos gyakori széklet. Vért nem igen láttam a székletbe, de a végbele nagyon fáj és vérzik. A kórházban vancomycinnel kezelték kissé javult az állapota, de még mindig gyakori a széklet néha csak nyák és a hasi görcsök is vannak. Haza adták itthon kezelem.
Milyen diétát esetleg gyógyszert javasoltok és hogy tudnám enyhíteni a fájdalmait. A lósóskamag teát itatom vele jót teszek ezzel?
Kérlek segítsetek!
Nincs jelen
#2139 2012-07-21 09:13
- Edith
- Tag
Szia juli001!Én azt javasolnám,nekem legalábbis segíteni szokott a propolisz tinktúra!Nézz utána a neten!Remélem hatásos lesz!Jobbulást kívánok!
Nincs jelen
#2140 2012-07-21 09:39
- juli001
- Tag
Szia!
Nagyon köszönöm a segítséget.
Nincs jelen
#2141 2012-07-22 21:20
- KATUS62
- Tag
Sziasztok !
Nincs jelen
#2142 2012-07-22 21:38
- KATUS62
- Tag
Sziasztok !
Nekem a férjem a beteg és lenne néhány kérdésem a betegséggel kapcsolatban
Azt szeretném megtudni nektek a szteroid gyogyszernek valamilyen mellékhatását tapasztaltatok -e,?Férjemnek szürke hályogot , izületi panaszai és most kb 2 éve fáj hátul a nyaka Most azt mondja az orvos elvonási tünetei vannak ha nem szedi a gyógyszert és ezáltal fájhat a nyaka volt egy csomó vizsgálaton de nem találnak neki ott nagyobb bajt,ami jó is , de idegesítõ is volt vele kórházban mert úgy kezdödöt fájt az arca ,nem találtak semmit de akkora fájdalmai voltak,és nem tudtak rá magyarázatot adni, 2 hét után haza küldték hogy arcüreg gyulladása van ,de a nyaki fájdalma azóta sem akar megszûnni , hasmenése sürübben neki is akkor van ha tejterméket eszik, de mostanában majd megõrül az erõs ételekért amit megint nem szabadna ennie.
Képzeljétek sok sok éve leszokot a dohányzásról és az orvosa közölte vele cigizzen újra mert jobb lesz mert a dohányba áitólag van valami amitõl kicsit visszább esik a fellángolási idõszak ,és tényleg azóta kicsit jobban viseli a betegségét ,most ott tart hogy napi 15-20 helyet csak napi 4-5 wc-re rohanás van
Aki tapasztalt valami hasonlót kérem irja meg
További szép estét kívánok
Nincs jelen
#2143 2012-07-22 23:41
- Bordás
- Tag
KATUS62 írta:
Sziasztok !
Nekem a férjem a beteg és lenne néhány kérdésem a betegséggel kapcsolatban
Azt szeretném megtudni nektek a szteroid gyogyszernek valamilyen mellékhatását tapasztaltatok -e,?Férjemnek szürke hályogot , izületi panaszai és most kb 2 éve fáj hátul a nyaka Most azt mondja az orvos elvonási tünetei vannak ha nem szedi a gyógyszert és ezáltal fájhat a nyaka volt egy csomó vizsgálaton de nem találnak neki ott nagyobb bajt,ami jó is , de idegesítõ is volt vele kórházban mert úgy kezdödöt fájt az arca ,nem találtak semmit de akkora fájdalmai voltak,és nem tudtak rá magyarázatot adni, 2 hét után haza küldték hogy arcüreg gyulladása van ,de a nyaki fájdalma azóta sem akar megszûnni , hasmenése sürübben neki is akkor van ha tejterméket eszik, de mostanában majd megõrül az erõs ételekért amit megint nem szabadna ennie.
Képzeljétek sok sok éve leszokot a dohányzásról és az orvosa közölte vele cigizzen újra mert jobb lesz mert a dohányba áitólag van valami amitõl kicsit visszább esik a fellángolási idõszak ,és tényleg azóta kicsit jobban viseli a betegségét ,most ott tart hogy napi 15-20 helyet csak napi 4-5 wc-re rohanás van
Aki tapasztalt valami hasonlót kérem irja meg
Szia!
Sajnos a szteroidnak vannak ezek a mellékhatásai, igen kellemetlenek, van akinél durvábban elõfordul, de van aki "olcsón" megússza. Colitisre állítólag pozitív hatással van a dohányzás, valóban. De ugye nem a legegészségesebb... :)
Cigirágót nem próbálja meg helyette mondjuk??? Attól nem lesz baj :D
Üdv, és jobbulást a férjednek!
Nincs jelen
#2144 2012-07-23 12:13
- andreas31
- Tag
Van olyan,hogy cilotis hõemelkedést okoz,amit eddig nem tett vagy ez arra utal,hogy alakul a kórkép????Az utsó sterócsökkentéses próbálkozásom hõemelkedéshez és hasfájáshoz vezetett jobb+bal lent.Ezek eddig nem voltak....Valaki megvilágítaná nekem a kérdést????
Nincs jelen
#2145 2012-07-23 14:45
- salvya
- Tag
nekem amíg a Salazopyrint szedtem, végig hõemelkedésem volt. Ez azt jelenti, hogy 37,2 és 37,5 közötti és reggelente leizzadva ébredtem. Mivel a szer elhagyásával rögtön megszünt én a Salazo mellékhatásának vettem. Rajta is van a mellékhatásai listáján.
Amúgy a láz és hõemelkedés azt jelenti, hogy küzd a szervezet. Ez nem vészesen magas, erre nem kell semmit szedni. (Max. kinyomozni, hogy mitõl is van)
Másik lehetséges oka: mivel a nyirok- és vérhálózat az alsóbb szerveknél közös, elõfordulhat, hogy a gyulladás az urológiai vagy más szervekre is átment. Nekem is gyakran fájdogál az alhasam, és nem is mindig ugyanott. Vizsgálati eredmények: baktériumos vizelet, ciszta.. stb.
Ilyenkor még több gyógyteát iszok (körömvirág-cickafark-csalán, és spec. gyulladáscsökkentõ teakeveréket) és ha megtehetem sok dinnyét eszek hogy mossa a vesét :-)
Nincs jelen
#2146 2012-07-23 15:59
- andreas31
- Tag
Köszönöm a választ.Nekem (digi mérõn) 36,2-36,7 skán mozog,akár 1 óra alatt is változik 5 tizedet.Most visszatértem a 8 mg-ra de nem múlik a hasfájás.Ami megijesztett a jobb alhasi,mert ugye az tudjuk mit jelent rend szerint.2 hete volt 1 torokgyuszim,2 hétig köhögtem+takony ezerrel,mostanra múlt el,épp közben volt szteroid csökkentés.....nem tudtam eldönteni,hogy mi a rosszabbodás oka,talán a torokgyuszi mostanra tett be bél szinten????Nem vagyok ilyen mértékig jártas....dokim meg 2 hétig még szabin,kérdezni csak itt tudok.
Köszi Salvya!!!!
Nincs jelen
#2147 2012-08-09 12:53
- Szabina
- Tag
Sziasztok!Elég rég nem jártam erre, de valamikor dolgozni is kell...
Most volt a szülinapom 29-én, megjutalmaztam magam egy kis pihivel!
Na, de a lényeg, amit kérdezni szeretnék:"1 éves" múltam aug. 1-jén, és még mindig fel kell kelnem éjjel is, mert rendetlenkedik a pocim, õ bizony soha nem alszik...Kb. havonta 1x. van az, hogy egyáltalán nem kelek fel, átszundizom az éjszakát.Ez eléggé fárasztó, pláne, hogy korán reggel melózni megyek!Valaki megtudná nekem mondani, hogy ez örökké fog tartani, vagy valami praktika van rá, hogy csökkenteni lehessen?
Elõre is köszi!
Szép napot mindenkinek!
Nincs jelen
#2148 2012-08-09 14:01
- Bordás
- Tag
Szia Szabina!
Sajnos aktívkodik nálad ez a nyavaja azért van ez. Örökké hála nem fog tartani, nyugi, de ha nem múlna, ez nem állapot, hogy nem tudsz tõle aludni, tehát akkor irány doki. Lehet 1 kis medrolt be kell vetni a jobbulás érdekében. Azt tanácsolom neked addig is diétázz amennyire tudsz.
Szép napot!
Nincs jelen
#2149 2012-08-09 15:31
- Larkin
- Tag
Sziasztok!
2 éve diagnosztizáltak Colitist (nem egyértelmûen, de inkább az mint a Crohn a colonoscopia alapján). Azóta minden évben fellángol vérzéssel, hasmenéssel. Másnál is elõfordult, hogy ilyenkor a vérképe mégis teljesen normális?
Illetve a mostani visszaesésnél mégcsak hasmenés sincs, csak rengeteg vér napi 10x kb, lassan 5 hete. Ilyen esetleg megesik mással is? Hasmenés nélkül nagyon sok vérzés?
Xalazint szedek 3x 1000mg-ot, és most kezdtem el a Medrolt (32mg). Két napig visszaszorította a vérzést és a görcsöket, de voltak, viszont ma reggel újra rengeteg vér...úgyhogy most 48mg-al haladok tovább és reménykedek...Tükrözés, vagy ultrahang vizsgálatra ilyenkor nem lenne szükség? Illetve bizonyos idõnként, hogy ellenõrizzük mi folyik odabenn? :S
Elõre is köszi a válaszokat.
Larkin
Nincs jelen
#2150 2012-08-09 15:50
- Bordás
- Tag
Hello Larkin!
Elõfordul, hogy olyankor jó a vérképed, de az ellenkezõje is elõszokott fordulni-vérkép rossz, de belül nincs nagy gubanc. Nem mindig hasmenéssel együtt jön a vérzés. Nem kell egybõl UH meg tüki, azt a doki tudja, hogy mikor érdemes megnézni, de pontosabb képet a tüki ad. Nem kell egybõl ahogy aktív lesz ez vizsgálgatni, majd mindent a maga idejében, jobb ha nem kukkantanak be állandóan, nem? :) A legsûrûbb ha hosszú aktív szakban vagy akkor is min. évente nézik meg, annál sûrûbben fölösleges, nem kell, meg nem is olyan egészséges az. Jobbulást!
Nincs jelen