#2201 2012-09-22 13:53
- süti
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Colitis ulcerosa érdekelne
Szia Bordás! Köszönöm,hogy válaszoltál . Sajnos évek óta kezelnek refluxal,nyitva a gyomorszájam is . Emozult 40mg szedek napi 2x és Venter granulátumot .Már nagyon sok savkõtõt szedtem de nem igazán használ egyik sem, így is feljön a sav a torkomban,pedig szedek idõnként probiotikumot Zír-gastrot is. Nem szoktam össze-vissza étkezni sem általában vigyázok mit eszem .Jól tudom mit szabad és mit nem .Mellé társult a bélgyulladás ,sokat van hasmenésem és folyton úgy érzem nem ürülök ki. idõnként körömvirág teát is iszok Nagyon megkeseríti az életem ,de gondolom itt mindenkiét. :( A környezetemben nincs ismerõsöm akinek lenne ilyen betegsége és jól jönne némi tanács mit is lenne jó csinálni idõnként . Egyébként nem igazán vagyok stresszes sem. valószínû a sok gyógyszerszedés is kiváltja a savtermelést még jobban. mivel ezeken kívül még más gyógyszereket is szednem kell Reumámra.
Nincs jelen
#2202 2012-09-22 19:32
- gyurmajoe
- Tag
Szia Andreas31 !
Mi van veled ? Nem látlak. Majd jelentkezz.
Üdv.gyurma
Nincs jelen
#2203 2012-09-22 19:59
- zoo
- Tag
Szia süti!
Majdhogynem Én is úgy vagyok mint Te, nekem 10 éve refluxxal kezdõdött, majd IBD, IBS. Refluxtól nem tudok szabadulni ami tovább ront a helyzetemen. Nekem is marja a torkom. Jelenleg 40 Mg Noacid nevû csodaszert szedek, már naponta hármat, mivel eléggé hozzászokik a szervezet ezekhez a savkötõ gyógyszerekhez cserélni kell évente.
Hasmenésem, nyálkás székletem nekem is van.
Refluxra javaslom:
- este hat után már ne egyél
- emeled meg a fejed párnákkal éjszakára
- háztartási keksz
- gyógynövény tekintetébe nekem elég jó, amit majdnem folyamatosan iszom: Cickafark, citromfû
- édesség kerülése
Mindkét gyógynövénybõl egy kiskanállal 2 dl vízbe 10 percig állni hagyni. (Forrázott)
Az orvossal múlt héten beszéltem mûtétrõl a reflux tekintetében, nem ajánlotta, tekintettel arra, hogy a hatás 1-2 évig tart, utána visszaáll az eredeti helyzet. A bélgyulladásra kapott szerek meg adnak a gyomornak ezt jól látod.
Nincs jelen
#2204 2012-09-23 12:18
- Beus82
- Tag
Sziasztok !
Örülök, hogy van ez a topic. :)
Bocsánat,hogy ebéd közben zavarok.
3 évig nekem is volt refluxom, az elmúlt, s idén nemrég azt állapították meg, hogy Chron beteg vagyok. Arra kaptam Pentasa nevû granulátumot és Budenofalk szteroidot.
A szteroidot 2 hétig szedtem, azután abbahagytam, mert napi 2 x mentem WC-re, verejtékeztem, fájt a hasam.
Múlt hét szerda este óta nagyon hányingerem van, fájnak a beleim, bevettem fájdalomcsillapítót, gyengének érzem magam és alig van étvágyam. :(
Feltettem fõzni húslevest (sárgarépából, gluténmentes ételízesítõbõl készül) és készítettem citromfû teát.
A doktornõm meg mondd valamit jövõ hét szerdán.
Tanácstalan vagyok, kissé el vagyok szomorodva. :(
Köszi annak, aki elolvassa, s ha van hozzászólásotok ehhez várom. :)
Nincs jelen
#2205 2012-09-23 12:40
- lazye
- Tag
Beus82,
Sokan vagyunk a fórumon akik Crohn betegek. Teljes életet lehet élni így is, és ha ügyes vagy akkor akár gyógyszerek nélkül is. Persze nem lehet mindenfélét összevissza zabálni, de az amúgy sem egészséges. És a Crohn-betegek között elenyészõ azok száma kik dohányoznak, így a várható életkor még magasabb is mint az "egészséges" embereké. Az elsõ lépés hogy megértsd pontosan mit jelent ez a betegség. Gyakorlatilag néhány hónap alatt olyan szintre tudsz jutni a fórum és néhány hasznos cikk elolvasásával hogy már érdemben tudsz beszélni az orvossal, tudod mire figyeljél, mit kérdezz meg, stb. Fel a fejjel!
Nincs jelen
#2206 2012-09-23 12:50
- Beus82
- Tag
layzne: Köszönöm a Válaszodat. :)
Ha visszamegyek jövõhéten a dokihoz, csak azt tudom elmondani, ahogy érzem magam, nagyon nem jól, szedem az õ általa mondott gyógyszert és szigorú diétát csinálok, s mindennap azt mondom magamnak, hogy tudok ezzel együtt élni és kellemes napom lesz.
Mennyi idõ kell a gyógyszereknek, amíg kifejtik a hatásukat? Egy ideje Pentasa t szedek 2x2mg ot.
Te mit szedsz?
Kitapasztalom, hogy mit ehetek és ihatok.
Nincs jelen
#2207 2012-09-23 13:00
- lazye
- Tag
Nekem a vastagbél alsó szakasza érintett ezért én Xalazint szedek. A Pentasa a vékonybél és a vastagbél felsõ szakaszára jobb, tehát neked ez jobb. Mikor külföldön voltam és fellángolt, akkor szedtem pentasát, bár használt ugyan, de a xalazin nekem egy nagyságrenddel jobb. Amikor heves fellángolásban volt (mondjuk napi 15 véres széklet szerintem elég heves) akkor a xalazin már a 2. napra megfogta, persze nyomokban még sokáig tartalmazott vért, de nem híg véres széklet volt legalább.
A szigorú diéta mibõl áll? Mert a kutya az étrendben van elásva.
Nincs jelen
#2208 2012-09-23 13:14
- Beus82
- Tag
lazye: Érted amit leírtam?
Diéta:
reggeli, uzsonna:
natúr keksz, natúr pehely, kétszersült, gluténmentes kenyér
sovány sonka, (laktózmentes termékek pl. Délhús, Pick, Gyulai), fõtt tojás
natúr kefir, joghurt (laktózmentes), reszelt sajt
reszelt alma
ebéd, vacsora:
leves: húsleves (fõtt hús, sárgarépa, lé)
húsok: baromfiból és halból- fõtt húsok, húspüré, darált hús, párolt húsok, darált hússal rakott burgonyapüré,
felvágott: baromfi virsli, pick téli szalámi.
köret: fõtt burgonya, tört burgonya, héjában sült krumpli, vizes burgonyapüré, jól megfõtt rizs
sütemények, desszertek: natúr, vizes piskóták, házi kekszek
ital: kamilla, citromfû, szénsavmentes ásványvíz
Mit gondolsz a diétámról?
Tünet mentes vagy? Te miket eszel és iszol?
Nincs jelen
#2209 2012-09-23 13:31
- lazye
- Tag
Érthetõ amit írtál persze. :)
Én jelenleg tünetmentes vagyok, de még csak 1 hónapja, ezért nem nagyon reklámozom. Ráadásul még gyógyszert is szedek, bár fokozatosan építem le a Xalazint. Talán karácsony környékére már el tudom hagyni. Egyelõre várok, és bízom benne hogy amit csinálok az jó. Én egy cikkben leírtak szerint kajálok: http://body.builder.hu/magazin.htm4?url … orlatiasan
Én ezt igyekszem minél pontosabban betartani.
Szerintem a cukros dolgokat (natúr keksz, piskóta, stb), és zsíros dolgokat (joghurt, tej) egyelõre feltétlen kerülnöd kellene (és nagy eséllyel késõbbiekben is, ha persze gyógyszer és tünetmentes szeretnél lenni). Nem is beszélve az olyan ismeretlen eredetû dolgokról mint a virsli. Keresztapám dolgozott húsgyárban, és hidd el hogy még a jobb minõségû virslikbe is minden sz*rt beleraknak, mert úgyis pép és úgysem látszik. Nekem a téli szalámitól is fellángolt annó, mikor már jól kajáltam, megettem egy jó 2 cm vastag karikát, és jött a véres széklet. Bár tény hogy baromi finom, de mit lehet tenni..
Nincs jelen
#2210 2012-09-25 21:30
- sosi46
- Tag
sziasztok,,,,
tünetmentes vagyok,,,jó ideje,, megvan rá a receptem.
mindent eszem iszom,,,pld: sör, édesség,,,füszeres cuccok stb,,,,
de nagyon ugy látszik, mindenkinek másképp hat ez a betegség.
volt már kiujulásom,,,,na akkor én is bujtam a szakirodalmat és fórumokat de nem sokkal lettem okosabb.
aztán jöttek, a gyógyteák,,,és probiotikumos cuccok azóta juhé,,,de módjával!!!!
szép, tünetmentes napokat mindenkinek.
Nincs jelen
#2211 2012-09-26 10:07
- süti
- Tag
Sziasztok!
sosi 46!
Légyszíves oszd már meg a tapasztalataid ,mert Én jelenleg elég rossz paszban vagyok ,már mindentõl hasmenésem van .Kezdem elveszteni a fonalat betegség uralma felett. Szívesen venném a többiek jó tapasztalait is mit esztek, isztok ? a talpmasszást próbálta valaki?
Nincs jelen
#2212 2012-09-26 13:23
- sosi46
- Tag
szia Süti!
Ott kezdeném, hogy milyen gyógyikat szedek, vagy szedni kellene!
jelenleg salozopyrin 2x2 és imuránt kellene szedni 3x1 50mg-ból de ezt már elhagytam engem semmi immungyengitö
ne gyengitsen,,,
ami azt étkezést illeti, mindent kajálok,,,kivéve tejterméket.
korábbi kommentjeimben írogattam a gyógyteákról és probiotikumokról, na ezeket fogyasztom rendületlenül.
és napi banán adagom sem hagyom ki, már már csimpánznak érzem magam, de hidd el segít!!! (próbálok kedvedre is hatni) :)
de igazán ami nekem bevált az a gyógyteakeverék,,,Lactiv, és protexin kapszula 60db-os,,,,
remélem picit segítettem,,,,
kitartást neked , hamarosan jobban leszel tuti,,,
üdv,,,
Nincs jelen
#2213 2012-09-26 19:54
- Jay
- Tag
Sziasztok gondoltam megosztok egy érdekes tapasztalatot. Elöljáróban annyit, hogy mint korábban írtam nekem az aktív sportolás hozta megy a gyógyulást. Nem szedek gyógyszert csak a gyógytea mixet iszom, amire csak buzdítani tudok mindenkit :)
Szóval a lényeg. Van egy glutamin nevezetû szer. Errõl nem fogtok hallani orvostól de más CU betegtõl sem. Ez konkrétan egy testépítõk-gyúrósok által szedett táplálékkiegészítõ. Antokatabolikus (izomleépülés gátló) és izomsejttérfogat növelõ hatása van. DE AMI NEKÜNK A LÉNYEG, hogy emellett milyen hatása van a bélrendszerre.
Íme néhány leírás:
- A belek és az immunrendszer elõszeretettel táplálja magát glutaminnal, mely így szükséges az egészség fenntartásához. Ez az aminosav stabilizálja a vércukor szintet, növeli a glikogén raktárakat és csökkenti a cukor éhséget, vágyakozást.
- A gyomor-bélrendszer és az immunrendszer részben energiaforrásként, részben nukleotid elõanyagként hasznosítja, így erõsíti az emésztõszerveket.
- Segíti a bélrendszer normális mûködését, és négy hetes rendszeres használatával gyógyulás érhetõ el az emésztõrendszeri fekélyek túlnyomó részében.
- A glutamin jelenti az enterociták (bél sejtek), és a limfociták elsõrendû tápanyagát, így nélkülözhetetlen az emésztõ-, immun-és izomrendszer egészséges mûködéséhez.
És még egy tonna hasonló leírást találtok ha rákerestek. Persze az ára elég borsos (márka függõ), olyan 5000Ft egy hónapi adag.
Én gyógyteával együtt szedem és hát igen nagyon megéri a tapasztalatok alapján.
Ha valaki kipróbálja és használ akkor már megérte ez a pár sor :)
Szép napot mindenkinek!!!
Nincs jelen
#2214 2012-09-26 22:07
- LeBronJames
- Tag
Szia Jay!
Kb másfél éve colitist diagnosztizáltak nálam és elmondták, h ennek a betegségnek tulajdonképpen az a lényege, h a vastagbél falán fekélyes sebek vannak, amik nehezen gyógyulnak be. Mivel nekem is nagyon fontos a sport (fociztam, kosár meg kb 5 éve heti 3szor konditerem (fogjuk rá, h testépítés jelleggel:D) így próbáltam kilogikázni, h mi tenne nekem jót. Feltételeztem, h mivel a bélfal sebes, ezért ott a felszívódás sem mûködik úgy, ahogy kéne, ezért tünete a betegségnek ez a véres-nyákos jellegû székletnek csúfolt valami, ami gondolom nem tud felszívódni a beteg részeken. Arra jutottam, h kéne valami olyan anyag, ami segíti a felszívódást a vastagbél épp részein illetve ha lassan is, de elkezdi rendbe hozni a beteg területet. Épp a napokban kérdeztem az egyik testépítésben eléggé jártas barátomat, hogy mit ajánlana a jobb felszívódás érdekében és pont egy ilyen glutaminkészítményt javasolt õ is, örülök, hogy ilyen pozitívak a tapasztalataid ezzel kapcsolatban.
Azt szeretném kérdezni tõled, h neked milyen hamar hozott eredményt glutamin és hogy milyen teákat iszol a gyógyulás érdekében? Hosszú tünetmentességet tudtál elérni így, diétázol mellette vagy szedsz esetleg gyógyszert?
Válaszodat elõre is nagyon szépen köszönöm:)
Nincs jelen
#2215 2012-09-26 22:28
- LeBronJames
- Tag
Sziasztok, most találtam rá erre a fórumra, olvasgattam és elég sok hasznos információt találtam, gondoltam regisztrálok, hátha tudtok nekem személyre szabottan is segíteni egy kicsit, illetve esetleg én is nektek:)
Kb másfél éve diagnosztizáltak nálam colitis ulcerosát, már korábban is voltak tüneteim, de mindig hamar elmúlt, nem foglalkoztam vele, aztán egyszer csak megelégeltem a dolgot és hát ezt a nem túl biztató eredményt kaptam.
Kezdetben budenofalk kapszulát és pentasa retard granulatumot szedtem kiegészítve egy nagyjábóli diétázással, egy darabig használt is, de aztán elhagytam a diétát és újra lettek tüneteim, rájöttem, h a gyógyszerek semmit sem segítenek, sõt igazából csak rosszabb lett tõlük a helyzet. Nem tudom mennyire erõs szteroid a budenofalk, de mindenesetre én nem hogy híztam ,de talán még fogytam is a szedése alatt, pedig folyamatosan edzettem konditeremben, aztán ahogy abbahagytam sokkal jobb formába kerültem, pedig azt olvastam, h aki leáll ezekrõl a szteroidos gyógyszerekrõl kezdetben épphogy gyengül és rosszabb lesz a közérzete.
Ahogy olvasgattam, h milyen komoly aktív szakasszal járhat ez a betegség, még egész szerencsésnek is éreztem magam, rosszabb napjaimon maximum napi 3 székletem (nagyon ritkán esetleg 4) van, a reggeli többnyire normális, ha van 2. vagy 3. is, azok azért kissé ilyen véres-nyákos jellegûek (bocs, ha nem túl guszta, de hát ez sajna ilyen:S:D), passzív szakaszban gyakorlatilag kb teljesen jól vagyok. A gyógyszer szedése után próbálkoztam még ilyen természetes cuccokkal (energy készítmények, talán ismeritek, ilyen biorezonanciás cseppszerûségek meg bélkímélõ tabik) viszont nem nagyon tartottam be semmiféle diétát, és úgy alakult ki nálam a dolog, h kb 2 3 hetes periódusokbak jól vagyok nagyjából, normális széklet néha egy kicsi vérrel aztán 2 3 napig elõjön újra majd megint eltûnik.
Azt szeretném kérdezni, h mit javasoltok, menjek el újra tükrözésre, szedjek gyógyszert, diétázzak v esetleg folytassam a természetes készítményeket (azért talán elindult tõlük egy lassú gyógyulási folyamat úgy érzem)???
Köszi elõre is a segítséget, azért jó lenne már magam (magunk) mögött hagyni ezt a betegséget, tudom, h gyógyíthatatlannak mondják a dokik, de én ebbe nem szeretnék beletörõdni és most úgy döntöttem, h tenni is fogok ellen, ami csak tõlem telik:) sziasztok:)
Nincs jelen
#2216 2012-09-26 22:38
- LeBronJames
- Tag
Jah, egy fontos dolog kimaradt: nem tudom, ti h vagytok ezzel, de számomra az igazán zavaró tünet az aktív szakaszban a puffadás és kisebb görcsök az alhas környékén, néha eléggé el tudja cseszni ez a mindennapjaimat, konkrétan ezek elkerülésére/enyhítésére ha van valami tippeket, azt is szívesen venném, köszi :)
Nincs jelen
#2217 2012-09-27 17:00
- Larkin
- Tag
Szia!
Ha a diéta bevált, azaz az elhagyása után jöttek vissza a tünetek akkor az lehet nálad a megoldás. Én most próbálom visszavezetni a zöldséget, gyümölcsöt az étrendembe, mert 1-1 hete jól és vérzés nélkül vagyok,de van ami kiverte a biztosítékot, mert újra visszatért...úgyh én tuti nem eszem azt amíg teljesen jól nem leszek és el nem hagytam a szteroidot...
Amúgy mit jelent nálad a diéta?
Nincs jelen
#2218 2012-09-27 19:23
- Jay
- Tag
Üdv LeBaron!
Hogy kérdésedre válaszoljak arról van szó, ahogy írtam is, hogy lényegében a bél nagyrészt glutaminból építi fel magát. Ha nincs utánpótlás ez jóval nehezebb és lassúbb folyamat. A sérült, gyulladt bélnek ráadásul még többre van szüksége belõle. Ha van glutamin könnyebben tud építkezni és begyógyítja magát.
Én nagyjából egyszerre kezdtem el inni a gyógyteát és a glutamint. A kettõ külön-külön is baromi hatásos de együtt gyulladás legyen a topon amit nem kúrál ki :) Ja igen a tea: én körömvirág+citromfû+palástfû kombót iszom minden másnap kb 1,5 litert.
Ami a tüneteket illeti, én 100%-ban tünetmentes vagyok, jó a vérképem, nincs gyulladás és semmilyen gyógyszert sem szedek. Mindent kajálok csak tejet és alkoholt nem iszom. (bár sajtos és tejfölös kajákat szoktam enni, viszont kerülöm a cukros cuccokat) Nekem három éve van CU és azóta a leghosszabb tünetmentes idõszakom talán 3 hónap se volt. Most már hatodik hónapja vagyok tünetmentes és ez elmond valamit a sport+tea+glutamin triumvirátusról :)
Ha úgy döntesz kipróbálod remélem beválik. Sok sikert :)
Nincs jelen
#2219 2012-09-28 10:16
- sosi46
- Tag
sziasztok,,,
milyen glutamin készítményeket érdemes szedni????
köszi,,,
Nincs jelen
#2220 2012-09-28 19:53
- LeBronJames
- Tag
sziasztok,
Larkin: igen én is gondoltam arra, h valószínûleg a diéta sokat közrejátszott a javulásomban, csak azért úgy, h leéltél 20 évet, úgy, h bármit ehettél és semmi bajod nem volt kicsit nehéz tartani:S egyébként azt jelentette, h pl paprikát teljesen elhagytam, paradicsomot is csak hámozva, zöldségeket nagyrészt párolva, alma szintén hámozva, mellette fõként banánt meg körtét engedtem csak meg magamnak, a húst többnyire natúran (mindenféle prézli vagy ilyesmi nélkül) ettem megpárolva, szóval lényegében próbáltam úgy enni, h ne sértse fel semmi a bél falát, a tejet is kicsit visszafogtam, de sztem am nálam az nem jelent nagyobb gondot. am az az igazság, h én nem nagyon vettem észre, h lenne olyan étel/ital amitõl egyértelmûen romlik az állapotom, inkább mindig csak úgy jön egy kis rosszabb rész akkor kicsit jobban kímélem magam, aztán elmúlik, fura.
Jay: köszönöm a tippjeid és a jó kívánságod, nemsokára el is kezdem a kúrát:) egyébként az fontos, h milyen arányokban kevered el a teát? ha igen, akkor esetleg megírnád még azt is, nagyon megköszönném:)
amúgy az alkoholt mennyire tartod károsnak, egyáltalán nem fogyasztasz? csak mert egyetemista vagyok és koleszos, meg hát eddig eléggé bulizós életet éltem és hát asszem nem kell tovább ragoznom:S:D mondjuk mióta van a cu, azóta csak 1 1 sört iszok, meg ritkábban bulizok, azért felelõsségtudóbb lettem. szerinted havi 1 komolyabb buli azért még belefér, vagy nagyon nem javaslod? cukorral mi a helyzet, milyen kajákat kerülsz? pl ilyen édesebb jellegû péksütik meg ilyesmik?
Elõre is köszönöm a segítségeteket, válaszotokat és persze az eddigieket is:)
Nincs jelen
#2221 2012-09-28 22:22
- suzy
- Tag
Te Larkin,
megpukkadok, én még mindig nem látom a kezedben a nyuszit!!!
Suzy
Nincs jelen
#2222 2012-09-29 10:56
- Jay
- Tag
Sosi: Glutaminból elég sok márka van a piacon, de erre is igaz, hogy olcsó húsnak híg a leve (tapasztalat) Ha venni akarsz a következõ márkákat javaslom: Scitec, Biotech, Full Force, Aminostar. De rengeteg féle van és a legtöbb bóvli vacak. Egy jóféle glutaminnak meg kell fizetni az árát sajnos. Használati utasítás, adagolás rajta van a dobozon de interneten is megnézheted és az eladó is segíteni fog ha rákérdezel :) Sõt ha sportolás nélkül szeded akkor szerintem kevesebb is elég a feltüntetett mennyiségnél.
LeBaron: Én mindhárom teából egy evõkanállal használok kb 1,5l vízbe. Beleteszem egy edénybe aztán a vízzel leforrázom és állni hagyom legalább egy órát. Fontos, hogy mûanyag vagy üveg edényt használj, ne fémet, mert az kivonja belõle az ásványokat, nyomelemeket. Ja és ha a glutamint is szeded mellé azt ne rakd a teába, csak tiszta vízzel igyad. Ami meg a piálást-kajálást illeti passz. Az a baj a CU-val (többek közt) hogy nincs két egyforma, ez mindenkinél más és más. Nem lehet azt mondani, hogy ennyi és ennyi pia, kaja, akármi nem fog megártani, mert lehet nekem nem de neked igen és viszont. Mindenkinek magának kell kitapasztalnia. A "komolyabb bulit" nagyon nem javallom, az alkohol gyullaszt rendesen. Ha mégsem tudod megállni akkor a pia mellé igyál sok vizet, hogy híguljon. A kajánál pedig a cukorral, édesítõ- és tartósítószerrel teletömött kajákat hanyagolom. Szerintem azért tisztában lehet lenni vele, hogy mik ezek.
További szép napot :)
Nincs jelen
#2223 2012-09-29 12:23
- Blanka Anyú
- Tag
Sziasztok!
Kislányom 3 éves lesz krónikus gastritise van , krónikus gyulladás a duodenumban és boholyatrophia, meg reflux. Csak felsõ endoszkópos vizsgálatunk volt, de talán a vastagbél rendben lehet, mert nincs véres hasmenése.
9 hónapja kinlódunk, 2 hónapig szedett savlekötõt,de a gyomra ugyan úgy fájt csak plusz még jobban felpuffadt és 2-3 naponta volt csak széklete. Ugye az emésztéshez kellene a sav.
Probiotikumot már sokfélét kipróbáltunk, de semmi. Mivel nem találják az okot, lelki dolgokra fogják, gondolom ismerõsen hangzik. Egyébként antibiotikum kúra után pár nappal kezdõdött. Bármilyen természetes gyulladáscsökkentõvel próbálkoztam, jobban fájt a gyomra. Szerintem ezért sem mernek gyógyszert írni vagy nem tudom.
A segítségeteket szeretném kérni, mit javasoltok? Kinek van hasonló problémája?
Jay: a glutamint nekem is javasolta egy vitaminszakértõ, de nem mertem eddig még kipróbálni a gyomra miatt. Neked mi a véleményed errõl?
Tejmentesen étkezünk, gluténérzékenység nincs, cukrot is próbáljuk kerülni.
A válaszokat elõre is köszönöm.
Szép Napot!
Nincs jelen
#2224 2012-09-29 15:35
- Jay
- Tag
Szia Blanka. A glutamin az egész emésztõrendszert erõsíti, gyomortól a vastagbélig. Ártani nem árthat. A gond az, hogy fogalmam sincs adható-e egy háromévesnek. Nem éppen gyerekeknek készült. A dobozon is rajta van, hogy gyerekek elõl elzárva tartandó. Ne feledjük, hogy mégiscsak sportolók számára ajánlott. Inkább a teát ajánlanám kipróbálni, eddig mindenkinek csak pozitív tapasztalatai vannak róla.
A glutaminról még esetleg annyit, hogy kis mennyiségben esetleg ki lehet próbálni. Egy felnõtt sportoló számára 15g az optimális naponta. Aki nem sportol csak a betegség miatt szedi szerintem 10g is elég. Egy háromévesnek talán úgy lehetne, hogy elkezdeni 1-2g-al és ha nincs probléma fokozatosan emelni de max. 5g-ig. Biztos ami biztos :)
További szép napot és jó egészséget a kislányodnak :)
Nincs jelen
#2225 2012-09-29 16:31
- Blanka Anyú
- Tag
Szia Jay! Köszönöm gyors válaszodat. NOW L-Glutamine 2x 1000 mg-ot ajánlottak, nem mondták hogy 3 évesnek nem ajánlott, de én azért mégis óvatos vagyok és inkább elõtte körbeérdeklõdök aztán majd meglátjuk.
Körömvirág teával próbálkoztam,de nem issza meg ízesítés nélkül, a xilit-tõl ( nyírfacukor) meg zöldet fosott. :((
Mézzel azért lehet ízesíteni ezeket a teákat?
Köszönöm.
Szép Napot!
Nincs jelen
#2226 2012-09-30 10:27
- Beus82
- Tag
Sziasztok !
Én 2,5 hónapja szedek 2mg os Pentasa nevû gyógyszert, de még nem, remélem idõvel fogok változást érezni.
Elméletileg vékonybél gyulladásom és Chron gyanús vagyok.
Meddig szabad ezt vagy ehhez hasonló gyógyszert szedni?
Várom a hozzászólásotokat!
Szomorú vagyok, hogy nem javulok, de türelmes vagyok és diétázom. :(
Szerkesztette: Beus82 (2012-09-30 18:27)
Nincs jelen
#2227 2012-09-30 12:01
- Melcsi15
- Tag
Sziasztok! 15 éves vagyok, szakközép iskolába járok..Februárban megtükrüztek. (alsó- felsõ). Szövettani eredményem: "Enyhe fokú chronicus superficialis corpus gastritis. Mérsékelten idülten lobos vastagbél nyálkahártya részletek." Az orvos erre a szövettani eredményre azt mondta, hogy negatív, semmilyen gyógyszeres kezelést nem adott. Nyári idõszakban nem nagyon volt semmi bajom, de most hogy itt van az õsz egyre jobban felerõsödtek a panaszaim: több héten át naponta 2x(reggel) hasmenés, erõs hasi görcsök (bal borda alatt), amik fokozódtak az elmúlt hét alatt. Így nem tudok iskolába járni, egész nap nyomom az ágyat nagyon gyenge vagyok. Enni is csak fõtt krumlit, piritóst cickafarkfû teát iszok. Nem tudom, hogy most crohnos vagyok vagy colitis ulcerosa beteg? Miskolcra járok a gyekbe orvoshoz, és most megint kilégzési tesztet(laktóz) rendelt el, amit már máskor is megnéztek hol jó, hol rossz eredménnyel. Betegségem tekintetével nincs semmi elõrehaladás. Stagnált megint a súly és magasságom.
Elõre is köszönöm segítségeteket:
Kitti
Nincs jelen
#2228 2012-09-30 15:52
- Mezeiii
- Tag
Újabb vizsgálat mert valószínû hogy nem csak az a bajod amit a doktor mondott,ha lehet más orvos diagnózisát kérd ki ...Õsz és a tél az elég húzós szokott lenni,sajnos...Félre ne értsd nem akarlak rémisztgetni csak gondolom te is nyugottabb leszel ha más orvos véleményét is meghallgatod,
Szerkesztette: Mezeiii (2012-09-30 15:54)
Nincs jelen
#2229 2012-09-30 16:09
- Beus82
- Tag
Nincs senkinek hozzászólása ahhoz amit ma írtam 10.27 perckor :(
Ha mégis lesz, akkor osszátok meg velem.
Köszönöm!
Nincs jelen
#2230 2012-09-30 17:08
- Ádám 15
- Tag
Szia Melcsi 15 ! Az biztos ,hogy valami nem stimm,de ne nyugodj bele! Esetleg másik gastrós? Sajnos nekem a fiam cu-s,az õssz nehéz neki is ,+ a tavassz..és minden idõjárás változás is és sajnos minden fajta változás ! pl.iskolába menés ( fél ott kell wc-re menni) Vigyázz ha 2 hónapnál többet hiányzol -at évismétlés! Kérjetek az igazgatótól magántanulói státuszt! Ha jól vagy ekkor is bemehetsz,ha beteg vagy ..igy nem számit mennyit hiányzol! csak legyen aki visszi a leckét!Kivánom,hogy csak valami átmeneti betegeskedés legyen! De járjatók utánna! Jobbulást! Ádám 15 anyukája.
Nincs jelen
#2231 2012-09-30 17:56
- Melcsi15
- Tag
Oh nagyon köszönöm "Ádám15" anyukája. Anya írt egy kérelmet az igazgatónak, hogy a magántanulói státuszt kaphassak, holnap bevisszük. Miskolcra járok Sólyom tanárnõhöz, aki elismert orvos...
A fiadnak milyen tünetei voltak, mikor elkezdõdött a betegsége? Skyp címet tudsz adni? Szívesen beszélgetne veled anyukám. :) Anya e-mail címe: pauliktimea@freemail.hu
Nincs jelen
#2232 2012-09-30 17:57
- Melcsi15
- Tag
Anya Skype címe: laci70tunde
Nincs jelen
#2233 2012-09-30 18:33
- nikol0913
- Tag
Sziasztok!
Végre egy fórum ahol talán válaszolnak is!Csütörtökön voltam tükrözésen akkor azt mondta az orvos, hogy valószínû crohn beteg vagyok, de a szövettanra 2 hetet várni kell.Felírt Salazopyrint 3X2 kell szednem!Diéta....Normális, hogy azóta nincs olyan hasmenésem mint elõtte?Ha valaki tud valamilyen jó tanáccsal szolgálni étkezéssel kapcsolatban kérem írjon, mert nagyon sokat fogytam az utóbbi 1-2 hónapban.....
Elõre is köszi!!!!
Nincs jelen
#2234 2012-09-30 22:43
- suzy
- Tag
Beus82,
a Crohn-ra, vagy colisitsre évekig lehet (sõt kell)gyógyszert szedni a tünetmentesség elérése, fenntartása, és az állapotrosszabbodás elkerülése érdekében. A Pentasát is folyamatosan szedik a betegek, akár évekig.
Suzy
tartós
Nincs jelen
#2235 2012-10-01 05:47
- Ádám 15
- Tag
Szia! Persze -hisz nem mindig van hasmenés! Remélhetöleg a gyógyszer is beválik nálad! Ugy legyen!
Nincs jelen
#2236 2012-10-01 05:55
- Ádám 15
- Tag
Küldtem felkérést--mindig be van kapcsolva ,de nem biztos hogy ott ülök! hagyatok üzenetet.
Nincs jelen
#2237 2012-10-01 08:38
- nikol0913
- Tag
Sziasztok!
Meg vagyok ijedve ettõl a crohn betegségtõl.Azt mondták szedjek táplálékkiegészítõt...De mit?Úgy olvastam felszívódási problémák is vannak ezzel a betgséggel kapcsolatban, akkor nem felesleges szedni bármilyen vitamint?Probiotikumot is szedjek?
Nincs jelen
#2238 2012-10-01 17:39
- Beus82
- Tag
Suzy, Köszönöm a Válaszodat. :)
Pentasa granultátum mellé ajánlatos szedni gyomornedv ellenálló gyógyszert?
Te már tünetmentes vagy? Milyen gyógyszereket kaptál?
Mit szerettél volna írni a tartós szóval?
Ádám 15, Szia ! Nekem írtad a soraidat? :)
Nincs jelen
#2239 2012-10-01 19:09
- tunti
- Tag
Sziasztok!
Most olvastam sosi46 gyógytea keverékérõl, be is vásároltam belõle. Viszont egy kis olvasgatás után ezt a cikket találtam: http://www.zoldstudio.hu/index.php?opti … ;Itemid=17
Egészen pontosan ez a mondat ragadta meg a figyelmem: " Aki szeretne, teherbe esni a ciklus elsõ felében igyon cickafarkfû teát, amely segíti a peteérés, majd a második felében palástfû teát, amely segít a beágyazódásban. " Eleve be vagyok tojva, mert elhatároztam, hogy abbahagyom a fogamzásgátlót, mondván, hogy gyulladt bélnél nem szerencsés használni, de ha még ezek miatt a teák miatt is izgulnom kell, hát... =) Nincs valami olyan gyógytea, ami nem ennyire "nõies"?
Nincs jelen
#2240 2012-10-02 13:04
- nikol0913
- Tag
Kérlek segítsetek!
Mint már írtam, crohn gyanús vagyok!Normális, hogy ilyen sokat fogytam??(kb 10 kg)De szörnyen érzem magam, és persze mindenki mondja, hogy jaj milyen sovány lettél.....170cm vagyok és 54 kg kb.Nagyon félek, hogy alultáplált leszek, bár az egész betegségtõl félek.Mit tehetek???
Nincs jelen
#2241 2012-10-02 13:36
- martika
- Tag
Nikol!
Érdemes lenne végigböngészni az oldalt, több topic van biztos vagyok benne, hogy találsz az étkezéssel kapcsolatban is információkat. Léteznek tápszerek, (nutridrink, ensure stb) én nem tudom annyira mert nem vagyok crohnos- de olvass utána!
Nincs jelen
#2242 2012-10-02 15:20
- csabaspecial
- Tag
Szia nikol0913!
Szerintem mindenképp konzultálj egy gasztóenterológussal, aki szükségesetén felír neked megfelelõ tápszert vagy ad szakorvosi javaslatot rá, hogy a háziorvosod is fel tudja neked támogatva írni! Úgy tudom hogy szakorvos támogatva csak úgy írhat fel neked tápszert, ha már pl Crohn-betegség diagnosztizálva van nálad....
Nincs jelen
#2243 2012-10-02 15:21
- csabaspecial
- Tag
Egyébként a probiotikum szerintem ártani biztos nem árthat neked, többféle is létezik.
Nincs jelen
#2244 2012-10-03 15:54
- nikol0913
- Tag
Köszönöm a válaszaitokat, jövö héten megyek vissza a dokihoz, akkor lesz meg a szövettan eredménye, akkor mindent megbeszélek az orvossal........
Még 1x köszi!
Nincs jelen
#2245 2012-10-03 17:00
- Ádám 15
- Tag
Beus82
:bocsi ha félreérthetõ..Nem neked.
Nincs jelen
#2246 2012-10-03 18:43
- dorcy12
- Tag
Sziasztok!
Én mostanában találtam rá erre a fórumra és most egy kis segítséget, tanácsot szeretnék kérni a tapasztaltabbaktól.
Nekem 5 éve diagnosztizáltak colitis ulcerosát, úgy hogy semmilyen tünetem nem volt a véres, kicsit nyákos székleten kívül. Salazopirint kezdtem el szedni, de attól elment az íz érzékem, így átálltunk Pentasára és azóta is 2x1 tablettát kell szednem. Azóta sem volt semmi tünetem. Néha megy a hasam, ha elõ jön az aranyerem akkor véres a székletem, de ezt nem tudom egyértelmüen a betegségnek betudni. Rendszeresen jártam kontrollra, véreredményem mindig ok volt…
Mivel soha nem volt sok vagy súlyos tünetem, én kb 1,5 éve abbahagytam a gyógyszer szedését, mert úgy gondoltam, hogy felesleges nekem ezt szedni, nincs nekem semmi bajom……. Most azonban úgy gondoltam , hogy csak jó lenne visszamenni a dokihoz, nehogy késõbb baj legyen. Most új dokihoz mentem, aki elégé rossz modorú volt és azt mondta, hogy a véreredményem jó, kezdjem el szedni a gyógyszert megint és ha továbbra sincs semmi panaszom, akkor majd 5-6 év múlva kell egy colonoscopiát csinálni. Ennyi.
A gondom az, hogy mivel a doki elég flegma volt én meg megilletõdtem el felejtettem megkérdezni tõle, hogy mi lenne, ha most gyereket vállalnék. Remélem jól gondolom, hogy semmi probléma és ha összejön a bébi akkor úgy is kell dokival konzultálni, hogy a Pentasát szedjem e a terhesség alatt is.
Remélem van aki meg tud erõsíteni abban amit én gondolok. Azért kérem a segítségeteket, hogy véleményezzétek az esetem……
Elõre is köszönök minden hozzászólást!!!!
Nincs jelen
#2247 2012-10-03 18:46
- gyurmajoe
- Tag
Sziasztok !
Mit tudtok "Andreas31" rõl ?
üdv.
Nincs jelen
#2248 2012-10-03 19:02
- martika
- Tag
Szia!
Nem árt ha tudjuk > mini kamera kapszula topicban számolt be! (andreas31)
Nincs jelen
#2249 2012-10-05 12:29
- andreas31
- Tag
Tisztelt Mindenki!!
Írogattunk már arról,hogy a vérkép mennyit ér vagy sem,de ismét kérdeznék ebben a témában.Steroidtól kicsit emelkedett a cukrok,az oké,a FVS 11-12 körül van,a CRP meg 0,1-0,3 környékén mozog általában,süllyedés meg 2.Ugyanez volt 4 mg,8mg,16mg majd ismét 8mg,4mg és most 6mg steroidnál is kb.Tudna ehhez valaki vérértelmezõ hozzáfûzni valami kis magyarázatot?????
KÖSZÍÍÍÍ!
Nincs jelen
#2250 2012-10-05 12:35
- kiafag
- Tag
Szia!
Nekem két orvos is mondta, amikor Medrolt szedtem, hogy a szterpidtól egy kicsit megemelkedik a fehérvérsejt-szám. (az okát nem tudom)
Üdv!
Nincs jelen