#5851 2012-12-24 11:04

andreas31
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Gyógyszerek, kiegészítõk

Nekem meg 1 év stero után most kezd fájni a hasam,pedig semmire nincs intoleranciám a teszt szeint.Elhagyni kellene,a doki szerint,nekem meg fájdogál,tompa,és nem minden pillanatban......hasmenés nuku,napi 1 széklet.Ötlet semmi,dokinak sem,szerinte nincs ekkora gyulladásom.Eddig soha nem fájt még a hasam,csak puffadás,kis vér volt,erre 1 év stero után nemhogy javulna,most jön a hasfájás.Én meg itt állok 4 mg steroiddal,amit el kellene hagyni,nekem meg "emelhetnékem" van....3 hete kezdõdött egy takonykór körül.Tehetetlenség felsõfokon.Feszül,mintha kevés levegõ is irritálná,de nem tudom ez mit jelent,minek a jele és mi a teendõ.????

Nincs jelen

#5852 2012-12-24 20:15

Bordás
Tag

Hali andreas31!
A hasi fájást sajnos a medrol is okozhatja, görcsössé teheti a beleket 1 idõ után :/ Nem lehet, hogy olyat ettél ami puffaszt? Az is lehet, hogy a baci ment rá... Most valami járvány szerûség is van, most, hogy enyhül az idõ, az meg pláne kedvez a baciknak... Jobbulást!

Nincs jelen

#5853 2012-12-25 10:25

andreas31
Tag

Köszi Bordás!!!!
Sejtettem,hogy a gyógyszermellékhatás is okozhat ilyet,így aztán "könnyû" okosnak lenni..... .:  Kislányom hányt egyet,de lehet,gyomorrontás volt,mert annyiban maradt.Nekem pár hete kezdõdött,amolyan feszülõs dolog ez,mintha levegõ vagy "anyag" lenne ott.Éééés nem folyamatosan.Tegnap fél napig enyhe hányinger volt helyette.Amikor normixot szedte,akkor jobb volt,ami ugye valami bélantibiotikum.lehet tényleg,hogy kering bennem valami téli szutyi és az,meg a medrol mellékhatása szórakozik.Amúgy (bocs a részletességért) a produktum meg elsõ osztályú,oszlopos,fõleg ilyenkor fájdogál a hasam és kicsit teker közben.Tegnap ittam egy sert,így ha ma fáj,akkor tudom az okát :D ja,meg a majonézes krumpli.Kíváncsi leszek változik e a kaja hatására vagy mindegy....?!Meglátjuk,lehet,hogy a beleim szoktak el a szilárd tartalomtól......ez lenne legszebb megoldás,valóságos utópia :D

Nincs jelen

#5854 2012-12-25 23:50

nikuci
Tag

Hello!

Sajnos a barátnõmnél Colitist állapítottak meg kb három hete.
A szövettan sajnos még nem jött meg,de azt mondták az ünnepek miatt nem is fog idén,szóval jól telik a karácsony.
A colonoszcopia után kapott medrolt és pentasát.Egy hétig teljesen jól volt,de utánna megint elkezdett menni a hasa.Visszamentünk kontrolra,de ott az orvos csökkentette a pentasát,a medrolt meg teljesen beszüntette.
Azóta minden nap rosszabbodik az állapota,tegnap 40 fokos láza volt,ma már a mellkasa is fáj,és piros pontok jöttek ki,de most a hátán.A hasmenés az már inkább csak reggel jellemzõ már.
Ma voltunk az ügyeleten,adtak kliont meg ciprinolt.
A véreredményei nagyon rosszak,a gyulladás erteke 300 a megengedett 4 helyet.
Az orvosok a szövettant várják,de addig semmit se lehetne tenni?
Gyógyteákat iszik,vettünk varga gombát is,de szerintem ezek most nagyon keveset érnek.

Ha tud valaki valami tanácsot adni azt megköszönném.

Boldog Karácsonyt Mindenkinek!

Nincs jelen

#5855 2012-12-26 04:51

Ádám 15
Tag

Szia!nikuci
csodálkozom a medrol leálitás miatt!!egyáltalán mennyit szedet? colitisesek inkább salofalkot esznek ! klión brutál hasmenést csinálhat!és az antibiótikum is szedjen protexint..legalábis én ugy teszek fiacskámnál,a kiütés lehet gyógyszer alergia is...fiamnak is szokott börproblémája lenne..és az se mindegy milyen lázcsilapitot vesz be! ugye tudod paracetemol anyagút NE! nekünk a pirines se jó kikell tapasztalni gyanítom igy tiltakozik a szervezette valamelyik gyógyszer miatt! az ügyeletbe-házidr.-ba én nem bizok már ! nemigen vannak képbe! de ezt nem ijesztésnek szánom--résen kell lenni! került már én fiam többször házi dr.miatt korházba!gyógyteát ihat..De az nem rögtön_máris hat..szép lassn..gyógygomba kinnek hogy segít! de idõ kell és türelem ! ugy mint az egész betegsághez! sajnos az én fiacskám több mint 6 éve colitises!Lázzat komolyan kell venni! most lehet ,hogy plusszba valami téli vírus is kinozza?! colitisben nem jellemzõ a láz! Sanyika se szokott ..inkább olyan alacsony a hõje..mindig fázik,inkább a chronhosok lázassak..kitartás..türelem ..diéta!!!

Nincs jelen

#5856 2012-12-26 13:45

nikuci
Tag

Szia!

Köszönöm a választ.
Arra lennék még kíváncsi hogy amíg nem jött meg a szövettan addig milyen kezelést kaptatok.
Sajnos a mai nap se javultam semmit,holnap hátha tudok valami orvossal beszélni.

Nincs jelen

#5857 2012-12-26 15:04

Ádám 15
Tag

nikuci
FIAMNAK AZONNAL! megkezdtték a steroidos kezelést 19 napot volt korházban ,aztán hetente jártunk laborra + ellenõrzésre! 2006-ban nagyon hosszú hetek után lett szövettani eredmlny! nekünk azt mondtták nem lehet várni!nem jösz a F.B.-re? ott azonnal reagál valaki..kiváncsi vagyok hová jársz gastroshoz? tényleg ugy láttom igen magadra hagyott!mint írttam mi heti szinten jártunk eleinte,most 2 hetente telefonon beszámolok ,mi újság fiacskámmal!

Nincs jelen

#5858 2012-12-26 15:19

nikuci
Tag

Szia!

Az F.B. gondolom facebook:).
Debreceni vagyok,de még konkrétan sehova se járok.
Akihez készülnék az Dr Barta Zsolt,de õ a szövettant várja,anélkül azt mondja nem tudja elkezdeni a kezelést.
Eddig az az orvos adott gyógyszert aki a colonoszcopiat végezte,mert ott végezték altatásban.
De ebbe is tanácstalan vagyok,mert mikor lebetegedtem megkerestem vagy 4 orvost,és mondták is utána hogy csak egyhez járjak,mert mindegyiknek gondolom megvan a módszere.
Hát várom a szövettant,de nagyon lassan mennek a napok.
Még most díszítjük a fát,mert eddig nem volt energia.
És pénzt szoktatok adni az orvosnak?

Nincs jelen

#5859 2012-12-26 15:23

nikuci
Tag

A facebookon hogy vagytok fent?
milyen néven?

Nincs jelen

#5860 2012-12-26 15:43

eriki
Tag

" Crohn-colitis.hu"Baráti kör

Szerkesztette: eriki (2012-12-26 15:43)

Nincs jelen

#5861 2012-12-26 16:58

Ádám 15
Tag

Igen azt értem
" Crohn-colitis.hu"Baráti kör
van aki Debrecenbe jár biztos segítenek csak ugye most vissza-vonulttak..különben zajlik ott az élet!én gyerekgastrosban vagyok otthon!Én mindig " meghálálom"a vízsgálatot...orvost váltani akkor szoktunk,ha nem vagyunk megélégdve! Mi 2 évig Szolnokra jártunk,,aztán BP.olyan orvos kell aki elérhetõ ha baj van,én azt tudom írni ..érdeklödj--járj utánna kit választasz tényleg nem mindegy nyuggodtan bármit megkérdezhetsz--vagy félve mész orvoshoz.sok sikert!

Nincs jelen

#5862 2012-12-26 16:59

Ádám 15
Tag

A F.B.-saját néven--de ez zárt csoport!Elöször én is félttem kiadni magamat! De sokkat segítünk ..támogatjuk egymást! itt többet megtudsz mit az orvosnál!

Nincs jelen

#5863 2012-12-26 21:38

nikuci
Tag

Ezt a forumot hol találom pontosan?
Itt ezen az oldalon?

Nincs jelen

#5864 2012-12-27 10:15

Ádám 15
Tag

Itt:
http://www.facebook.com/groups/Crohn.colitis/
"Crohn-colitis.hu" Baráti kör

Facebook jelenlét szükséges...

Nincs jelen

#5865 2012-12-27 19:04

grafzsu
Tag

Szia süti!

Saját magam sütöm a kenyeret, búza lisztet nem ehetek de tönkölybúza lisztet igen.
A bolti nem jó mert ott a tönkölybúza kenyerekben is van búza liszt adalékként. Szóval reggelire melegszendvicset eszek mondjuk növényi margarinnal, vital tej és szójamentes sonkaszalámival, trapistasajtal. Laktózmentes tejfölös kenyeret. Saját magam sütötte tönkölybúza linzerrel laktózmentes tejet. Vagy mondjuk laktózmentes túrót. Szoktam tojásmentes tönkölypiskótát is sütni, mondjuk ezt tejjel, vagy éppen valamilyen olyan lekváros kenyeret amit ehetek.
Ebédre szintén valamilyen szendvics amit viszek a saját kenyerembõl, mert dolgozok és így nem tudok mást enni.
Vacsira mondjuk tojásmentes durumtésztából fõzök sajttal, kemény sajtok laktózmentesek. Szoktam fõzni pörköltet csak nem rakok bele paradicsomot, amit nagyon sajnálok mert régen lecsósan csináltam a pörköltet. Különbözõ húsokat sütök, vagy halat. Köretnek pároltzötségek( amit ehetek, répa, brokkoli,karfiol pl). almaszósz, megyszósz pl. csak tönköly lisztel és laktózmentes tejjel csinálom. Rizs helyett lehet kapni tönkölybúzát gyorsfõzõ tasakban olyanban mint pl. a gyors rizs.
Kenyeret hétvégén sütök  felszeletelem négy szeletenként berakom a fagyóba este mindig elõveszek egy csomagot az a másnapi kenyerem két szelet reggeli két szelet ebéd, 2db 1kg-os elég egy hétre, vacsira már kenyér nélkül valami gyors fõt vacsi. Szerencsére hétközben a családnak nem kell fõzni mert elõ vannak fizetve ebédre, reggelire kapnak minden reggel friss meleg reggelit, vacsira csak ritkán csináloknekik, a meleg reggeli és ebéd mellet meleget, így van idõm magamnak fõzni. Hétvégét azt végig sütöm fõzöm, kinek kinek ki mit szeret, ehet.
Szóval valahogy így.
24-én felborítottam a diétámat és ettem anyósom sütijeibõl, még ma is nagyon fájnak a beleim, és két napig olyan gyenge voltam mint a harmat, szóval nem nagyon érte meg, pedig finik voltak, de már félek az ilyen akcióktól.

Nincs jelen

#5866 2012-12-27 19:19

grafzsu
Tag

És még sütinek :)
Már nem pürésítek, mióta tartom a diétát nincs rá szükség, csak centrifugázott zöldség gyümölcslevet iszok napi kb. 2dl a többi szilárd étel mellé. Ami valóban nem tesz túl jót a savamnak, ezért este vacsora után iszom meg, eleinte reggelire akartam de akkor tényleg nem vette be a gyomrom. Vacsi után is kissé necces de akkor már elviselhetõ, csak egy kis gyomor égés. azután egy protonpumpagátlóval megkísérem.
És tényleg csak protonpumpagátlót eszek. Ha tartom a diétát jól vagyok gyógyszerek nélkül is.
Azelõtt mindig mondta a doki figyeljem meg mitõl vagyok beteg, mi váltja ki az aktív státuszt, ami persze mindig aktív volt. Hát honnan tudtam volna rá jönni amikor annyi mindenre voltam érzékeny hogy arra így nem lehet rá jönni, hiszen egy étkezésen belül is több össze tevõre voltam érzékeny. Ahogy kézhez kaptam a papírt mik azok, és tartottam, már éreztem is: Heuréka!!! hogy lehettem ilyen h... hogy ezt a kaját nem tudtam kiszûrni, pedig annyira egyértelmûvé vált onnantól.
Boldog Újévet kívánok neked!

Nincs jelen

#5867 2012-12-27 19:34

grafzsu
Tag

Szia palermó!
Azt hiszem lehet tbre is az unokatesóm valahogyan elintézte magának, méghozzá a gyermek pulmonológián keresztül pedig õ felnõtt. Szóval ha találsz szerintem egy normális pulmonológus dokit el intézi neked.
Én maszekul mentem, és nem akarok árakat mondani mert sok helyen megcsinálják pénzért, más más árakon.
Ha beütöd a keresõbe az étel intolerancia vizsgálat szavakat sok hely kijön, és mindenhol írják az árakat.
Én egy magán gasztroenterológiára járok, ott csináltattam meg.
Az árak attól is függnek hogy hány darabos tesztet csináltatsz 12db élelmiszerre, 46-ra vagy 212-re.
Én a 212-est csináltattam meg. Pontosan azért mert az unokatesóm elõször csak a 12-est csináltatta, meg egy laktóz tesztet, a laktóz teszt pozitív lett de intoleranciát nem mutatott neki a teszt. Elkezdett diétázni laktózra így jobb lett a széklete, de még mindig nem lett tökéletes. Akkor megcsináltatta még több ételre, és csak egyetlenegy intolerancia jött neki ki, a bors, amit persze nagyon szeret és szinte minden kajába rakott. Amikor ezt a szokását el hagyta teljesen rendbe jött a széklete.
Remélem tudtam segíteni.
Boldog Újévet!

Nincs jelen

#5868 2012-12-28 16:32

szliva
Tag

sziasztok.ha valakinek van felesleges budenofalk habja,vagy receptje,átvenném,mert nagy szükségem lenne rá,de nekem elfogyott orvoshoz,csak februárba tudok menni,és javaslatom ár nincs rá sajnos.

ha lenne valakinek,megköszönném.1db-oz is nagyon jól jönne:)
buék mindenkinek :)

Nincs jelen

#5869 2012-12-30 08:31

süti
Tag

Szia  grafzsu!
Köszönöm,hogy válaszoltál .  Akkor  glutén és laktóz érzékeny is vagy ?
Nekem is lehet valami tej érzékenységem ,mert ilyen ételektõl rosszabb lesz az állapotom .Állandóan görcsöl  jobban  fáj  a hasam és futnom kell a wc-re. Ezért többnyire kerülöm õket ,de kefírt azt szoktam enni ,néha veszek növényi tejet mandulás és rizstejet az is jó. Kipróbáltam már a glutén mentes kenyeret is  azt vettem észre ,ha napokig csak ilyent eszek a sima kenyér helyett akkor is jobb lesz nem kell sûrûn wc-re járnom. Naponta csak 1x.
Aztán próbáltam csak Graham kenyeret enni napokig ,de attól sokat kell menni. Valószínû nem bírja  a beleim a teljes kiõrlésût.
Most Én is bûnöztem a sok sütiktõl :( és állandóan görcsölök. Az ünnepek után megpróbálok vissza szorítani minden nehéz ételt és többnyire gyümölcsöt fogok kipróbálni . Nem sokára megyek béltükrözésre ismét januárban.Már van idõpontom.

További szép napot és Nagyon Boldog Újévet kívánok Neked ,családodnak! :)

Nincs jelen

#5870 2012-12-30 08:32

süti
Tag

Minden kedves Fórum tagnak Nagyon Boldog Újévet kívánok! :)

Nincs jelen

#5871 2013-01-01 14:19

nem robot
Tag

Kedves grafzsu !

Persze ez nem a reklám helye, de ha megkérlek esetleg elárulnád mégis, hogy ez konkrétan melyik allergia teszt volt ill. hol csinálták ? Mert elég sokféle elérhetõ, mind módszerét, mind gyártóját tekintve.

Nincs jelen

#5872 2013-01-03 19:36

F.Vivien
Tag

Köszönöm ,hogy leírtad észrevételedet!!! Az étkezés milyen mit-miket eszel?

Nincs jelen

#5873 2013-01-03 22:01

Timcsyke
Tag

Sziasztok!
Chron beteg  vagyok már 1998 óta.
Tavaly január óta szedtem, 32 mg-ról indultam és decemberben hagytam el.
Az elsõ egy-két hét után pattanások jöttek az arcomra, a vállamra, nyakamra, aztán egy idõ múlva visszahúzódtak /de én úgy vettem észre, hogy tavasszal mindig megjelennek apró kis kiütések, olyan pattanásszerûek a dekoltázsomon és a nyakamon, lehet ettõl a betegségtõl, habár nekem egy kedves ismerõsöm azt mondta, vagyis azzal vigasztal, hogy én a szemében nem vagyok beteg, mert ez egy állapot :), de eltértem a lényegtõl/, az arcom is holdvilágos lett, mindig éhes voltam, fõleg a délutáni órákban, hízni nem híztam tõle/szerencsére :)/ Az elsõ hetekben szívdobogás érzésem volt minden reggel, hajnalban mindig nyugtalanul ébredtem. Nem tudom ez a Medrol mellékhatása-e, de elõtte nem éreztem ilyet, éjszakánként izzadtam, mintha leöntöttek volna egy vödör vízzel, homályos látásom is volt.

Nincs jelen

#5874 2013-01-04 00:01

Bordás
Tag

Timcsyke!
Amit itt mind felsoroltál, az bizony a medrol mellékhatásai végig, egytõl egyig...

Nincs jelen

#5875 2013-01-04 08:48

andreas31
Tag

Timcsyke!

Hogyan oszlott el az adagolás,hogyan jött ki az egy év,ha kérdezhetek ilyet???Én is majdnem egy éve szedem,most akarok leállni és érdekelnének az ezzel kapcsolatos tapasztalataid!!!

Köszi!

Nincs jelen

#5876 2013-01-04 13:29

mendi63
Tag

Igen ezek mind a medrol mellékhatásai mint amit Timcsyke írt. Ráadásul még mikor nagyobb adagban kaptam még aludni sem bírtam. Mindig fel voltam pörögve.
Szeretnék kérdezni mûtöttektõl akik a mûtét után a kórházban kapták a solu-medrolt, majd tablettában a medrolt. Én elõször 80mg-ot majd pár napra 40 mg-ot kaptam infúzióban majd mikor már ihattam kaptam 32 mg-ot tablettában. Ezt szépen lassan foly. csökkentem most vagyok 2 hónapos mûtött és 4 mg-nál járok. Szerencsére minden OK. /kivéve, hogy még a sebem egy picit mindig váladékozik./ Mellette még Pentasát szedek.Gondolom jövõ héten a 4 mg-ot is el kéne hagynom. Ti utána kaptatok-e még más gyógyszert a medrol helyett /pl.: Budenofalk, Imurán stb./ vagy egyenlõre elég lesz a Pentasa?

Nincs jelen

#5877 2013-01-04 22:03

Szonja
Tag

Hali !

5 éve állapították meg nálam a  CU-t. Az elsõ pillanattól kezdve Imuránt, szedek 100mg/nap eleinte Pentasával  aztán pár éve mivel nem volt hatékony, áttértünk  a  Salofalk  tablettára na meg a klizmára.
Többször kaptam Medrolos kezelést fõleg az utóbbi két évben, de most két hónapig teljesen tünetmentes voltam.
Sajnos most december 22-én elkapott egy allergiás roham az Imuránra.
Kezelõ orvosom azt mondta nem tud más gyógyszert adni helyette.

Tegnap már piroslott a cucc meg fáj is a pocak.
Gyógyteák nálam bejönnek vagy csak a Körömvirág vagy keverem én is az Orvosi citromfûvel.
Sokat segít.
A pro biók futást eredményeznek nem találtam olyat amit tudnék használni pedig jó lenne.
Bejátszik a tejérzékenység is.

Megyek vissza hétfõn a kezelõ orvoshoz és azon kattog az agyam, h az Imurán allergia miatt a Remit sem kaphatom?
Szeretném tudni volt e valakinek allergiája Imuránra és milyen kezelést kapott vagy mit próbáltak ki nála.

A gyógyulás legyen veletek:)

Üdv
Szonja

Nincs jelen

#5878 2013-01-05 08:40

Laci54
Tag

Sziasztok!
Szonja,nekem voltak allergiás tüneteim az imurántol.Máj nagyobbodás,hajhullás,álandó hányinger,semmit nem kaptam helyette.Az imurán allergiának nincs köze a remihez,én kaptam remit semmi mellékhatás nem volt és ami a legfontosabb használt.Szép napot mindenkinek

Nincs jelen

#5879 2013-01-05 17:50

suzy
Tag

Mi a véleményetek, mennyi ideig lehet (szabad) probiotikumo(ka)t (pl. Protexin, Normaflor, stb.) szedni folyamatosan? Mostanában azt hallottam egy gyógyszerésztõl, hogy nem szabad folyamatosan, pl. évekig szedni. Nektek mondtak errõl valamit a dokik?
Üdv.: Suzy

Nincs jelen

#5880 2013-01-05 22:45

Bordás
Tag

Szia suzy!
Egyik betegtársunk ezt mondja: "Elvileg 6 hétig, és pár hét szünet...így hatásos, mint a gyógynövények esetében is..."
Üdv!

Nincs jelen

#5881 2013-01-06 01:21

Nettike
Tag

Sziasztok!
15 éves vagyok és 4 éve állapították meg nálam a crohn betegséget. Elõször Medrolt kellett szednem kb egy évig, de az szörnyû volt és többet ártott mint segített. Felfújódott az arcom és meghíztam. De miután abbahagytam, elkezdtem az infúziós kezeléssel a Remicade-t. Már 2szer 8 alkalommal kaptam, nagyon jól reagáltam rá és jól voltam tõle. De az orvosom most azt mondta hogy abba kell hagynom mert egy idõ után immunis leszek rá. Ezért most felírt egy új szteroidos gyógyszert, Budenofalkot. Azt mondta hogy ez nem olyan erõs gyógyszer mint a Medrol, de esetleg aki már szedte közületek, az leírná hogy hogyan reagált rá? Milyen mellékhatások jelentkeztek? Mert félek hogy ettõl a gyógyszertõl is el fogok hízni. És a Medrol után nagyon nehéz volt visszafogynom. :( Elõre is köszönöm a segítséget.  :)

Nincs jelen

#5882 2013-01-06 06:49

Ádám 15
Tag

Nettike
Drága ! Sajnos nekem a fiam 6 éve colitis ulserosás:most 16 éves,2x szedtte idáig a budenofalkot! Nála lábfájjást okozott de nagyon ! ezt borogatuk-kenegettuk! fejfájjás-hajhullás,De használt! elöszõr hetekik 9 mg.szedett,aztán 6mg.majd 3 mg. hosszassan ugy érttem évekik nem kellett még szednie--igaz õ az imuránt is szedi 1 éve!! Sajnos elkell kicsit keserítenem téged: ez is hízlal! De nem torzult ugy el az arca mint a metiprendtöl! Lefogyni nem tud,pedig már mindent probáltunk--90 napos diétát javasolta a gastrosunk..De Sanyinak nem jött be..1 hónap után leálttunk,mert sokkal betegebb ha nem éhet--ha éhes! Szerinttem Ne félj a gyógyszertõl ! neki ugy 1 hét után kezdett hatni! Kivánom neked is használjon hamar! szeretettel ölellek.

Nincs jelen

#5883 2013-01-06 08:25

Szonja
Tag

Hali Laci 54!

Köszönöm szépen az infót!
Hajhullás az van nekem is, na meg hányinger.
De ezen kívül semmi sõt a közérzetem kimondottan jó volt végig.
A vérképem is rendben volt míg szedtem az Imuránt.
Vizelet visszatartási problémáról olvastam még a topikon ez nálam is elõfordult,
és biztosan nem pszihés mert mióta nem szedem sokkal jobb a helyzet.
Nyilván ez kimaradt a betegtájékoztatóban a doki meg ez nélkül honnan is tudhatná.
A koleszterin szintem viszont megemelkedett ez volt az egyetlen állandó határérték a vérképben
a kezelõ orvosom említette is h ezt a tünetet több betegénél tapasztalta.

Jó olvasni h használt neked a Remi:)!

Üdv
Szonja

Nincs jelen

#5884 2013-01-06 16:42

rundig
Tag

Nettike!

Nekem a Budenofalk volt az egyetlen a sok közül, amit úgymond mindenféle mellékhatás nélkül szedni tudtam. Nem híztam el tõle, sõt egyáltalán nem befolyásolta a súlyomat. Egy próbát szerintem megér, minden szervezet máshogy reagál.
Sok sikert hozzá!

Nincs jelen

#5885 2013-01-06 16:54

Nettike
Tag

Kedves Ádám 15!
Köszönöm szépen a gyors válaszodat! :) A mai naptól kezdem el szedni a Rudenofalk-ot, napi 3×3mg-ot. Remélem segíteni fog, és nem jelentkeznek a mellékhatások. Jó hallani, hogy valakinek ilyen hamar segített!:)

Üdv. Nettike

Nincs jelen

#5886 2013-01-06 17:04

Nettike
Tag

Szia rundig! :)
Köszönöm szépen a választ! Nekem majd 3 hónapig kell szednem ezt a gyógyszert, minden reményem hogy használni fog. És olyan jó volt ezt olvasni hogy mellékhatások nélkül tudtad szedni. Örülök hogy neked már segített! :)

Üdv. Nettike

Nincs jelen

#5887 2013-01-08 14:06

nikuci
Tag

sziasztok
végre valahára megjött a szövettan:)hát ideje volt már majdnem egy hónapja hogy levették.a dokim szerint Aspecifikus colitis.ennek nagyon örülök,idézek a levelébõl hátha vkinek jól jön az infóm Ez lényegében és egyszerûen fogalmazva azt jelenti, hogy nem láthatók olyan elváltozások a mikroszkóp alatt, ami arra utalna, hogy a gyanított gyulladásos bélbetegségek közül valamelyik is igazolható lenne (sem a colitis ulcerosa/fekélyes vastagbélgyulladás, sem a Crohn betegség). Viszont valóban láthatók gyulladásos jelek, ami utalhat arra, hogy olyan gyógyszert szedett korábban, aminek a mellékhatása a gyulladás, illetve hogy valami "fertõzést" kapott el például, akkor is ha a széklettenyésztésbõl ez nem jött ki. Hurrá.most gyógyszert váltottunk Pentasa helyett ami egyébként nem sokat használt mert mellette azért volt hasmenés bõven most Salazopyrint szedek meg kliont és sumetrolimot.hát ettõl meg kell gyógyúlnom.amúgy vkinek van ilyen nyavajája?és mit mondott az orvosa gyógyítható teljesen?mert én még nem kérdeztem csak elég biztató és optimista volt a levelében ezért gondolom hogy igen gyógyitható.azt mondta még a dokim hogy vmi fájdalomcsillapitó vagy egyéb gyógyszer is okozhat bélgyulladást,nincs vmi ötletetek hogy melyik lehet az?jó volna kinyomoznom hogy sose többet ne szedjem.volt akinek használt és bevált a Salazopyrin?mik a tapasztalaitok erre az aspecifikus colitisre?
köszi
Üdv nikuci

Nincs jelen

#5888 2013-01-08 17:57

Ádám 15
Tag

szia! annyit tudok írni a klion hasmenést csinálhat + görcsöt is,legalábis fiacskámnak!esetleg protexin szedel hozzá?

Nincs jelen

#5889 2013-01-09 15:26

andreas31
Tag

Detto ez az enyém is,csak a megfogalmazás más egy kicsit,de ez a lényeg.Nekem se mutatta ki a szövettan egyik IBD-t sem=indeterminate.......na és most akkor mi van ilyenkor???????Óóóóóóóó!!!!!!!

Nincs jelen

#5890 2013-01-09 17:21

Timcsyke
Tag

Elnézést, hogy még csak most írok. De megint beteg vagyok egy kicsit és nem volt kedvem semmihez, de hát nem lenne szabad elhagynom magam.
andreas31: én 32 mg-al kezdtem tavaly januárban, aztán 4 mg-al csökkentettük hetente, aztán március második fele óta 4 mg-ot szedtem egészen tavaly decemberig, de mellette Budenofalkot is szedtem, szedek is még 3x1-et. Ezt a 4 mg-ot simán elhagytam. Elvileg el lehet így is hagyni. De egy pár éve, mikor megint kiújult a gyulladás akkor még ezt a 4 mg-ot is tovább csökkentettük, ez is le van írva valahol, én leírtam ezeket a dolgokat, milyen gyógyszert hogy szedtem, késõbb tudjam mi hogy volt :)
Visszatérve a mellékhatásokra: egy kicsit szõrösödtem is: bajuszom lett, de nem sok :) meg a homlokamnál oldalt is szõröcskék nõttek ki, nem tudom, hogy ez elmúlik, vagy nekem kell ellene tennem valamit, mert zavar, habár én világos bõrû és hajú vagyok, de akkor is látszik és zavar. Ja, én Betalocot is szedek, mert tavaly nyáron rosszul lettem, nem kaptam levegõt, elmentem belgyógyászatra és a doki ezt írta fel, na meg Frontint, de ezt nem szedem mindig, csak mikor úgy érzem nagyon nyugtalan és ideges vagyok. Mióta a Betalocot szedem a szívdobogás érzés megszûnt. De állítólag összefüggés van a vegetatív idegrendszerrel...stb. Úgy vettem észre, hogy a farmerom mintha már nem lenne annyira szûk rám, de a hasam mindig olyan, mintha terhes lennék, nem tudom ez le fog-e menni valamennyire?! az arcom is holdvilágos, habár én amúgy is alapból kerek arcú vagyok. És nektek nem lett tokátok, mert nekem az is van? :) ez a Medroltól? lemegy majd?
Én annak idején is szedtem Medrolt: 14 évesen, de akkor egy két kiló jött rám, meg az arcom volt holdvilágos + meg utána egy pár év múlva megint szedtem szintén ezek a mellékhatások voltak, de a többi, amit az elõbb felsoroltam azok nem voltak. Nyugodtan kérdezzetek, ha tudok válaszolok!

Szerkesztette: Timcsyke (2013-01-09 17:41)

Nincs jelen

#5891 2013-01-09 17:33

Timcsyke
Tag

F. Vivien: sajnos ez a velejárója, de egy jó érdekében, a gyógyulás érdekében el kell viselni a mellékhatásait, a kellemetlenségeket. És ahogy Palermo is mondta, reggel kell bevenni.

Nincs jelen

#5892 2013-01-09 17:37

Timcsyke
Tag

Említettétek a száraz bõrt, hát én mindig szomjas voltam és nem gyõztem utáni járkálni a mosdóba, de nekem is száraz volt a bõröm, mintha kis pikkelyek lettek volna rajta, de én az arcomra gyógyszertárban kapható vitaminos krémet kentem és attól jobb lett, de este használtam csak, mert egy kicsit zsíros.
Ti nem vagytok fáradtabbak pl. mikor lépcsõn kell felmenni? én ezt vettem észre az utóbbi pár napban, mintha nehézkes lenne a lépés. Néha a derekam is fáj mikor fekszem jobb és baloldalt.
Itt írnak röviden az IBD-rõl, gyógyszerekrõl: http://www.medlist.com/HIPPOCRATES/VIII/3/148main.htm

Szerkesztette: Timcsyke (2013-01-09 17:54)

Nincs jelen

#5893 2013-01-10 08:36

andreas31
Tag

Timcsyke!
Magam is így jártam,de nekem a 16 mg medrol volt a legtöbb,aztán 8, majd a 4-et szedtem sokáig,most próbálom elhagyni.A pofám kerek,de én se voltam soha szikkadt arc :-)))) Kiló jött fel,úgy kb. 4-5 durván,de ezt nemcsak a gyógyszernek tulajdonítom,mert én korábban is voltam dagi (18 éves koromban 25 kilót fogyasztottam) aztán sportos,de bitang nagy étvággyal.Asport ment,az étvágy maradt,fõleg a péksütit szeretem,meg minden mást is.....úgyhogy most próbálok nullázni a steróval,meglátjuk...amúgy a budenofalk az micsoda,miben különbözik a többi szutyitól,amit etetnek velünk????Az nem steroid?????

Nincs jelen

#5894 2013-01-10 22:04

Timcsyke
Tag

andreas31!
A Budenofalk is egy szteroidszármazék, amelynek hatóanyaga a budezonid, Budenofalk helyileg a bélben hat, kevesebb mellékhatással bír, ha jól tudom 10-20%-ban kerül be a vérkeringésbe, majd a felszívódást követõen a májba jut, ahol teljes mennyiségében lebomlik. A hatás helyét a gyógyszer felszabadulása határozza meg, vagyis hogy hol hat, amit az elõbb is írtam. Ugyanis az IBD-ben alkalmazott gyógyszerek alkalmazása függ, hogy milyen a betegség súlyossága és hol van éppen a gyulladás. De ezt biztos te is tudod :)

Nincs jelen

#5895 2013-01-11 00:21

Dave
Tag

Kedves Árpád,

megkérhetnélek, hogy oszd meg, hogy állnak most a dolgok nálad a Kappaproct-tal kapcsolatban?
Nekem ma volt a screening-colonoscopiam, két hét múlva kapom meg az elsõ adagot, ha minden eredményem rendben lesz.
Történt érdemi változás az állapotodban a kezelés óta? (Ha minden igaz, már a második adagot is meg kellett kapnod) Szerinted aktív szert kaptál? Tapasztaltál mellékhatásokat a kezdeti gyomorfájás és hányingeren kívül?

Írtad korábban azt is, hogy már csak a Humira maradt... TSO-n nem gondolkodtál? Vagy esetleg próbáltad már? Azt hiszem, hasonló cipõben járunk, nekem sincs már sok lehetõségem, én még a TSO-t vagy a fekális transzfúziót látom lehetséges "kiútnak" jelenleg.

Köszönöm, ha válaszolsz!
üdv,
Dávid

Nincs jelen

#5896 2013-01-11 08:24

andreas31
Tag

Hát Timcsike!!!!!

Nekem szóba sem került ez a cucc,de márciusban megyek szövegelõs kontrollra,rákérdezek,az tuti.....!Amúgy tegnap elõször nem vettem be azt a nyomorult 2 mg-ot sem (mert egy doki aszonta,úgy csempésszem ki a szervezetbõl) és 10.00 körül a vakbél magasságában olyan izomláz szerû,nem tudom milyen érzés kezdõdött.Nem nyomásra,inkább mozgásra,meg a tükörképben is egy kicsit.A komoly az,hogy nekem elvileg a jobb oldalam teljesen "tiszta volt májusban.Neked volt ilyen "élményed" esetleg????Elvonási tünet vagy visszaesés????Na,legyünk orvosok??? :D

Nincs jelen

#5897 2013-01-11 16:44

Szonja
Tag

Hali!

Semmelweis klinikára az Üllõi útra megyek 17.-én biologiai vizsgálattal kapcsolatban megbeszélésre.
Azt mondta a kezelõ orvosom, h minden vizsgálatot megismételnek ott és szövettant is "frisset" vesznek.
Aki volt mát ilyen vizsgálaton írna róla miket kérdeztek?
Mennyi idõ alatt kapott colonosz-ra idõpontot és utána mennyi idõbe telt míg kezelést kapott?
Tudtok adni valami jó tanácsot?
Van az országban Bp-n kívül máshol is olyan hely ahol adnak biosz kezelést?

Üdv
Szonja

Nincs jelen

#5898 2013-01-11 22:10

Timcsyke
Tag

andreas31!
Mit értesz a tükörképben alatt? nem értem :) amúgy neked egy orvos mondta, vagy a kezelõorvosod, hogy csökkentsd a Medrolt? Elvileg csakúgy nem szabad csökkenteni, vagy változtatni az adagokon :) Nem tudom mi lehet az elvonás, mondjuk: idegességre, örökös szorongásra gondolsz? Akkor ez elvonás? Nem szúrásféle érzésed volt? Nekem szokott lenni jobb oldalt kb. ott ahol te is írtad, de volt olyanom is: kezdõdött jobb oldalt szúrás érzéssel, aztán már az egész hasam, gyomrom szúrt meg feszített, akárhogy helyezkedtem sehogy sem volt jó, ha lefeküdtem akkor sem volt jó, elkezdtem járkálni akkor sem lett jobb, aztán egy olyan 4 órán keresztül így voltam és elmúlt magától. Visszaesés még nem volt, tehát eddig a mosttal együtt háromszor szedtem a Medrolt. De megint fájogat a hasam, meg néha megy is, fõleg, ha idegeskedem hosszabb távon, vagy valami nyomaszt és ezekbõl most van :) ha megnyugszom ezek a fájások egyhülnek, vagy elmúlnak. Nagyon remélem nem leszek újra beteg?! amúgy neked nincs olyanod: éhes vagy és mikor ennél nem esik jól az étel és kicsi hányingered van?

Nincs jelen

#5899 2013-01-12 00:33

Ukraan
Tag

Sziasztok!
2006 óta vagyok Colitis-es. Azóta 3 fellángolásom volt, a legutóbbi(tavaly novemberi) volt eddig a legsúlyosabb, 3 hét kórházzal. Ott infúzióban kaptam Solu Medrolt, meg sok más finomságot :). Bent kezdték beállítani az Imuran-t, mint új gyógyszert.
Nov. 24-én engedtek ki, azóta 8mg Medrol-t, Imuran-t, Kaldyum-ot, Pentasa-t, folsavat szedek, Budenofalk habot, Salofalk kúpot használok. Melléjük maszekba(itteni infó alapján) Mega Daily One-t és 500 mg C-vitamint szedek.
Mellékhatások(sztepper lépés, testszórzet-erõsödés, óriási, legtöbbször alig kontrollálható étvágy, stb) jöttek elõ nekem is bõven.
Az orvosommal jövõ szerdán találkozom, szeretném kérni a Budenofalk elhagyására, illetve a Medrol csökkentésére/kivezetésére. Szerintetek ez jó ötlet, járható út, így együtt a kettõ?

Szerkesztette: Ukraan (2013-01-12 00:35)

Nincs jelen

#5900 2013-01-12 06:27

Ádám 15
Tag

Ukraan
szia! Labor után kiderül...

Nincs jelen

IBDoktor

Láb