#3051 2012-12-03 09:21
- Zsuzsa4268
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Élet a sztómával
Sziasztok!
Köszönöm a megerõsítést martika és Lisa!
Sajnos végleges sztómám van október óta így ez lesz az elsõ karácsonyom ezek szerint beigli nélkül valószínûleg. Egyenlõre elég óvatos vagyok a régi ételek bevezetésével, ezért is kérdeztem, hogy ki merjem-e próbálni, bár a párolt káposztát kipróbáltam a kacsasült mellé és isteni érzés volt és szerencsére gondot sem okozott :)
Nincs jelen
#3052 2012-12-08 17:45
- Joodyyy
- Tag
Sziasztok!
Rég jártam itt, igazság szerint mérlegeltem és arra jutottam próbálkozom más dolgokkal is, és vitaminokkal, mert eléggé kiürültem eme szintem, de szerencsém van, mert a mákot utálom, teát annak mellõzése engem nem hat meg, ahogy a dió se a kedvencem, viszont hallottatok a kefírgombáról? Kíváncsi lennék, hogyan hat rátok? Én most fogom kipróbálni, ha elkészül :-)
Jóbulást Kívánok Nektek :-)
Nincs jelen
#3053 2012-12-08 18:28
- Nniki
- Tag
Kedves Mindenki!
Nagymamámat alig egy hónapja mûtötték, vékonybelét kihelyezték. Azóta folyamatos gondot jelent számunkra a sztómazsák felhelyezése, van mikor 10 perc után a zsák és a hasfal közé folyik a széklet és kezdhetjük elölrõl a felragasztását, ami egyre inkább nagy fájdalmat okoz neki, hiszen ettõl a bõrfelülete nagyon piros és sebes. Sokféle megoldással próbálkoztunk már, használtunk hajszárítót, különbözõ pasztákat; pl. amit a zsákhoz adnak, ez azonban nagyon csíp, ezért jobb az alkoholmentes convatec paszta változat) . Convatec átlátszó alul kapcsos zsákunk van, de már a (Coloplast) zsákkal is próbálkoztunk, ez talán kicsivel tovább fenn marad. Kértük a sztómás nõvér segítségét, de azzal sem lettünk sokkal elõrébb, hisz épp ma voltunk újra a kórházban, a nõvérke felhelyezte a zsákot, aztán másfél óra után ismét cserélni kellett.
Kérlek titeket, akinek van valami ötlete, megoldása erre a problémára, volt már hasonló rossz élménye… ossza meg velünk.
Köszönjük a segítséget elõre is!
Nincs jelen
#3054 2012-12-09 10:11
- Lisa
- Tag
Szia Nniki!
Biztos, hogy az a probléma (nehogy megsértõdj!!!), hogy a Nagyid bõre ott valószínúleg ráncos, és ezért nem tud a sztómazsák gond nélkül felradagni.
Vannak olyan ragasztós-krémek, amik azért vannak, hogy kitöltsék ezeket a pici ráncokat és rá tudjon tapadni az alaplap rendesen.
Talán ezt lenne érdemes megkérdezni a sztóma terápiás nõvértõl, illetve ha Õ nem segítõkész akkor utána járni a neten!
Nincs jelen
#3055 2012-12-09 15:28
- Nniki
- Tag
Kedves Lisa!
Köszönöm válaszod. Valóban lehet, hogy a bõr ráncosodása, fodrozottsága is problémát jelent, hiszen nagyika már 76 éves. Ezeket már megpróbáltuk kitöltögetni, a Convatec alkoholmentes változatával, mert a másik paszta csípi. Van e ötleted esetleg milyen pasztát lehet használni? Az igazi gond azonban ott van, hogy a sztóma körül, aláfolyik a bélsár és ez okozza a felmaródást és a zsák leesését is. Ugyanis a nyílás elég ritkán van nyugalmi állapotban és körülötte a paszta nem érkezik megszáradni, így a zsák nyílás körüli tapadása nem jó. Ott a folyton folyó bélsár egybõl aláfolyik. Naponta többször is cserélünk zsákot! Várom javaslatodat, mit lehet ezzel kezdeni?
Nincs jelen
#3056 2012-12-09 16:38
- Lisa
- Tag
Nniki!
Nem igazán tudok tippet adni, nekem is örökös felmaródásom van, de nem válik el soha szinte, egyrészes vagy kétrészes az amit használtok? Nekem lehet azért is jó, mert kétrészes és annak az alaplapja jobban tapad, illetve vastagabb rajta a ragasztó rész. Értem amit írsz, vissza is olvastalak, friss mûtét, még nem állt be a széklete, és nem is sûrûsödött (mert azért fog, nem lesz mindig ilyen híg, hiába ileos) szóval a széklet állagát is be kellene folyásolni, pl. sok kekszel.
Sajnos lehet mégis meg kellene próbálni a csípõs pasztát,mert az eléggé makacsul tud ragadni.
Tudom a sztómaterápiás nõvér mondja, hogy ne kétrészes legyen, de érdemes egyet kérni, kipróbálni, ha nem akar adni, akkor írj privit és postázok Nektek egyet (ja és Dansac-os) lehet az is számít a váltás.
Addig viszont nem igazán tudok semmi okosat mondani,
REMÉLEM ÍR MAJD IDE AKI VOLT ILYEN HELYZETBE!!!! (hogy a bõre egyenetlenségét mivel lehet kitölteni)
Gondolkodok azért még hátha valamire jutunk.
Nincs jelen
#3057 2012-12-09 18:29
- pumika
- Tag
Nniki. én is ileostómás vagyok,ugy hogy elég sok tapasztalatom van. nyugodtan kérjél kétrészeset. olyan nincs ,hogy nem adnak. ne alkohol mentes ragasztót használjatók hanem alkoholósat. sokkal jobban ragad,és elõször csip nagyon ,ce utánna megnyugszik a bör. ez a ragasztó ráadásul gyogyítzja a sebes bört,és a rácos részbe is nyugodtan tegyetek ragasztót. ha a stoma köré rakod a ragasztót azt is szárísd meg. remélem rendezõdik a mamád helyzete!
Nincs jelen
#3058 2012-12-10 21:32
- eriki
- Tag
Nniki! Van a Convatec -nek egy Stomahesive tapadópora ezt mindenképpen érdemes lenne kipróbálni, mert az a baj, hogy ahol felmaródás van, ott nedvedzik a bõr és ott nem marad meg az alaplap akkor sem, ha éppen még nem folyna alá. Ez a por pedig egy réteget képez, elszívja a nedvességet és akkor jobban tapad a lap.A hajszárítózás jó, de utána még egy darabig kellene azon a ponton egy kicsit nyomva tartani, ahol legelõször el szokott válni. És talán még az is jó lenne, ha az új lap felragasztása után, tudna a nagymamád olyan helyzetben, legalább félig ülve maradni, hogy ne kezdjen rögtön aláfolyni.Sajnos a kezdet mindig nehéz, nagyon el tud keseredni az ember, de egyre jobb lesz.
Nincs jelen
#3059 2012-12-16 18:40
- Nniki
- Tag
Köszönöm a tippeket! Sokat segítettetek. Beszereztük a tapadóport, és kértünk kétrészes zsákot. Úgy tûnik kezd normalizálódni a helyzet, hiszen a kétrészes zsák a tapadópor és a paszta megtette hatását, most már több mint 1 egész napon át megtapadt. Remélem ez beválik!!! Köszönöm!
Nincs jelen
#3060 2012-12-23 23:04
- csucsuka
- Tag
Szia LISA !
Csucsuka vagyok , Elizabeth Komlós betegtársunk mondta , hogy tudsz nekem
segíteni jogi problémákban. Ha igen akkor légyszíves írd meg nekem .
Munkaügyi bírósági peremnek most lett vége , nyertem , de a nyufig nem
mutat olyan hozzáállást ami normális lenne. Kénytelen vagyok jogi útra terelni
a dolgot. Ha tudsz segíteni , akkor nagyon megköszönném.
Igen válasz esetén , részletesen tömören leírom a helyzetemet.
Köszönettel csucsuka BOLDOG KARÁCSONYT KÍVÁNOK MINDENKINEK !
Nincs jelen
#3061 2012-12-28 22:36
- kis-timi
- Tag
sziasztok!
jövök ide egy kicsit keseregni, mert már tele van a tököm a betegséggel. :((
elvileg CU-s vagyok, viszont olyan rossz az állapotom, amit önmagában csak a CU nem indokolna, úgyhogy ehhez valszeg már sikerült beszereznem Crohnt is. jövõ héten lesz a harmadik colonoscopiám, szerencsére altatásban, attól tesszük függõvé a továbbiakat. én, komolyan mondom, úgy gondolok a sztómára, mint valami megváltásra. totál inkontinens vagyok, 21 évesen, eddig háromszor lett ebbõl kifolyólag "balesetem" - egyszer az utcán jött rám, aztán a bevásárlás kellõs közepén, harmadik alkalommal pedig itthon nem jutottam el idõben a vécéig. én ezt már nem tartom életnek. :((
állandóan fáradt vagyok, a napi alvásszüklégletem 15 óra, különben használhatatlan vagyok. rengetegszer arra sincs erõm, hogy felkeljek az ágyból. rendszeresen ortosztatikus hypotensióm van, többször már el is ájultam az egyetemen. imádok jógázni és balettozni, de egyiket sem tudom élvezettel csinálni, mert átlag 5 perc után le kell ülnöm, mert rosszul leszek. futni, ugrálni egyáltalán nem tudok. sokszor még lépcsõzni se, mert a végére annyira kifulladok, hogy összeesek. :(( szeretnék moziba járni, shoppingolni, de egyik sem megy. egy nap átlag 10szer megyek vécére - sokszor véres, de legalább már nem egy vértenger.
rohadtul elegem van, és azt akarom, hogy ennek vége legyen. :(( Remicade kezelést kapok, amire nem igazán reagálok - illetve nem is tudom, mi lenne, ha nem kapnám. emellett még természetesen Xalazin, vitaminos-vasas infúziók, a Medrolt már nem szedem.
közben pedig félek a sztómától, a mûtéttõl is. vagyis nem magától a beavatkozástól, hanem hogy mellette hogy leszek képes teljesíteni az egyetemet (az orvosira járok). nem akarok kihagyni, sem halasztani. egy csapdában érzem magam. :(((
timi
Nincs jelen
#3062 2012-12-30 18:56
- Lisa
- Tag
Szia kis-timi!
Sajnálom, hogy ilyen rossz a helyzeted, olyan mintha az enyémet írtad volna le, anno én is így voltam. És igen nekem a sztóma jelentette a megváltást és az életet. Detto nem tudtam semmit csinálni, még középsulis voltam. Azóta most már egyetemen egy évem van hátra.
Ha ennyire rossz az állapotod akkor szerintem érdemes lenne komolyan elgondolkodni a sztómáról (pláne, hogy tudod mit jelent), viszont én a magam nevében nem mertem nappalin bevállalni az egyetemet, de ez orvosin nem lehetséges. Szóval, tudod aggódtam a hangok miatt, meg amiatt, hogy úgy éreztem mindenki engem néz és tudja, plusz az örökös kisebbség-rendûségi érzés miatt sem. De nekem tényleg megmentette és élhetõvé tette az életemet, még akkor is ha végleges és fiatal voltam akkor, nem bántam meg, mert utána minden megnyílt elõttem.
Nem lehet bíztatni egy mûtétre az embert csak a véleményemet és a tapasztalataimat írtam le.
De jó volt mûtét után egy mozit végigülni, úszni, túrázni, úgy hogy nem kellett 5 percenként leülni, mert annyira vérszegény az ember folyamatosan!
Kitartást és írj majd, hogy mi lett az „Ítélet”
Lisa
Nincs jelen
#3063 2013-01-07 07:39
- sanvito
- Tag
Sziasztok!
Ahogy a FB oldalon is írtam már, Jutka13 társunk december 24-én sajnos itt hagyott bennünket. :(
A temetése 15-én 12 órakor lesz Tárnokon.
Köszönöm Captain hogy közzé tetted a másik topicban is.
Nincs jelen
#3064 2013-01-07 08:35
- Lisa
- Tag
A sok szevedés és rengeteg betegség után, bármennyire is erõs voltál az élet nagyon kemény. De TUDOM, hogy most már jobb helyen vagy és MEGNYUGODHAT a tested és remélem a lelked is!
ISTEN LEGYEN VELED!!!
Nyugodjon Békében Jutka!
Nincs jelen
#3065 2013-01-07 10:25
- eriki
- Tag
Nagyon erõs volt, nagyon küzdött, szomorú, hogy még sem sikerült!
Nincs jelen
#3066 2013-01-07 21:54
- kis-timi
- Tag
bár én nem ismertem az illetõt, én is kívánok neki megnyugvást és békét!
velem most azt van, hogy elkezdett vérezni a vékonybelem is valahol, elég rendesen, mert péntek óta az esetek 80%-ában szurokszékletem van. :((( holnap megyek orvoshoz - fogalmam sincs, mit fog erre mondani.
Nincs jelen
#3067 2013-01-07 22:10
- eriki
- Tag
kis-timi ez nem jól hangzik, de jöhet gyomorból is, ha emésztett vér! Majd írd meg mi lett!
Nincs jelen
#3068 2013-01-08 10:14
- Zsuzsa4268
- Tag
Sajnos én nem ismertem Jutka13-t, azonban amikor hazajöttem a kórházból októberben és el kezdtem nézelõdni ezen a fórumon felfigyeltem rá és visszamenõleg sok levelét, hozzászólását elolvastam. Egy nagyon erõs, pozitív beállítottságú ember benyomását keltette bennem, aki másoknak is erõt tud adni.
Ezért is rázott meg most ennyire, így ismeretlenül is a halálának híre. (Miközben írom ezt a levelet itt ülök és potyognak a könnyeim)
Családjának, barátainak ezúton is szeretném részvétemet kifejezni!
Zsuzsa4268
Nincs jelen
#3069 2013-01-09 02:05
- kis-timi
- Tag
sziasztok,
megmondtam az orvosomnak, hogy péntek óta fekete a székletem, de szerinte ez a vastól van. (amit eddig is mindig kaptam/szedtem, mégse volt fekete.) kifejeztem neki aggályaimat, erre õ azt mondta, hogy akkor majd amikor idõm engedi, ugorjak be hozzá egy mintával, és megnézi. én nem értem, de komolyan, a fekete az fekete, még mi egyébtõl lehetne ilyen színû, ha nem az alvadt vértõl? és nem, egyáltalán nem eszem fekete kajákat.
arra meg, hogy inkontinens vagyok, azt mondta, hogy megpróbálhatnék intim tornázni, hogy erõsítsem a sphincter záróizmomat. komolyan ezen segíthet az intimtorna?... ma is volt egy balesetem, de szerencse, hogy a kórházban, és tudott szerezni a dokim mûtõs gatyát. én szeretem az orvosom, de már a tököm tele van azzal, hogy nem haladunk semerre.
Nincs jelen
#3070 2013-01-18 14:16
- Maszat20
- Tag
Üdv. Ma regisztráltam a forumra. Végigolvastam az elsõ 6 oldalt és nagyon meglepõdtem mekkora itt az összetartás.
Nekem még nincs stomám. Én engem még most vizsgálnak hogy mi lehet a gond gondoltam megkérdezlek titeket is mert a házi orvosomat helyettesítik és valaki más van helyette aki nem hajlandó velem foglalkozni. Neki az asszisztense tanácsolta hogy keressek fel az interneten oldalakat forumokat ott segítenek nekem.
Magamról annyit hogy: 18-éves fiú vagyok (Nagyon félek hogy valami komoly gond van)
Szeretném a segítségeteket kérni ti jobban átlátjátok a dolgokat...
Tavaly szeptemberben kezdõdtek a problémáim. Tavaly szeptemberben vastagbél gyulladással kezeltek. Nos ezzel odáig jutottam hogy idáig ötödjére sek vissza. Az elsõ 3 alkalommal olyan hasmenésem volt hogy nem birtam felálni a wc csészérõl, valamint fájt nyilalt az oldalam de csak kicsit nem tulajdonitottam nagy jelentõséget neki. hánytam is hasam is fájt nem maradt meg bennem semmi. Othon igyekeztem kiheverni nagynehezen sikerûlt is.
Elmult 2 hétre teljesen tünetmentes voltam. Utánna jött a 4alakalom itt már ugy nyilalt az oldalam hogy a falat kapartam mert ugy fájt utánna a fájdalom napról napra enyhûlt és ugy gondoltam vége van igen ám de 2 hete megint elkezdõdött 3 napja felkerestem kezelõorvosomat õ elküldött ulrahangra a vesémmel meg vért meg vizelet elemzésre.
Minden negativ lett.És itt van az ötödik alkalom: Az oldalam ahol régen is fájt jobban nyilal mint eddig valaha mind a kettõ oldalt.
Azt szeretném megkérdezni tölletek hogy ti mit javasoltok egyáltalán jó helyre irtam stb..
Nagyon félek hogy valami nagy gond lesz. Kérlek segítsetek.
Nincs jelen
#3071 2013-01-18 19:19
- lunci
- Tag
Maszat, ha a hasad fáj, akkor gasztroenterológiára kérj egy beutalót a háziorvostól kivizsgálásra, ezt már komolyan kell venni és kezelni.
Nincs jelen
#3072 2013-01-18 19:57
- Maszat20
- Tag
lunci
Köszönöm a gyors választ de ez most sajnos nem megy ugyanis a háziorvost most helyettesitik és aki van az nem nagyon csinál semmi t 3x voltam nálda na mind1 várok ha lessz akkor kérek idõpontot...
Nincs jelen
#3073 2013-01-18 20:21
- lunci
- Tag
A lényeg, hogy minél hamarabb :)
Nincs jelen
#3074 2013-01-18 20:28
- Maszat20
- Tag
Oké... egyre rosszabul vagyok... Azt hiszem igazad lehet megfogadom a tanácsodat... Köszi még 1x.
Nincs jelen
#3075 2013-01-19 17:19
- kis-timi
- Tag
Maszat!!
ha nagyon fáj a hasad, szerintem menj be a sürgõsségire! egyébként melyik oldal fáj? kemény a hasad?
azt az UH-t még egyszer meg kéne csinálni, szerintem.
szedsz gyógyszert az IBD-re? kapsz Imurant? biológiai kezelés? teljes colonoscopiád volt már? van gastroenterológusod?
én jelentem: vizsgaidõszak ellenére 1 éve nem voltam olyan jól, mint most. naponta 5ször látogatom a vécét, éjjel átlag kétszer-háromszor kelek fel, és pénteken már lépcsõt is tudtam mászni. úgyhogy haladok! :)) inkontinencia még mindig van, illetve lenne, de vid miatt most leginkább itthon vagyok.
Nincs jelen
#3076 2013-01-19 19:24
- Maszat20
- Tag
Szia kis timi
Megpróbálok válaszolni a kérdésedre a tõlem telhetõ legjobban. a legelsõ írásomban azt írtam hogy az oldalam fáj ez így igaz de most már nem csak a jobb hanem a bal is. Az ultrahang ami most volt kiderítette hogy nincs gond a vesémmel ugyanis a házi orvos a vesére gondolt. Ma 5 körül már a hasam is fáj alig birok felkelni sûrûn rohanok a vécre úgy 30 -40szer. (Az ultrahangon szerintem ne derülhet ki semmi mert csak a vesémet meg a hólyagomat nézték.
Kérdezted hogy melyik oldal fáj: Mindkettõ nyilal illetve hasogat eléggé fáradt vagyok mostanában. KÖSZÖNÖM MEGFOGADOM A TANÁCSODAT CSINÁLTATOK MÉG 1 ULTRAHANGOT.
Ibd? Nem szedek vagyis nem tudom mert 3 gyógyszert szedek ezt még tavaly szeptemberben írták fel mert akkor kezdõdtek a tünetek Vastagbélgyulladás. Itt a három gyógyszer: Dicetel, Protein Balance, Lacto Protect. Ez a három gyógyszer neve ezt szedem de szerintem semmit nem ér.
Ja igen kérdezted még hogy kemény e a hasam? Igen kicsit.
Most erre fogok válaszolni röviden tömören:
kapsz Imurant? biológiai kezelés? teljes colonoscopiád volt már? van gasztroenterológusod? Nem. Nincs.
Nekem ez tavaly kezdõdött szeptemberben. Azóta csak mindig rosszabb lesz de most már úgy fáj mindenhol hogy meg se tudom különböztetni melyik és hol fáj... A házi orvosom csütörtökön lesz újra. Akkor tudok lépni addig nincs rá lehetõség maradok itthon meg hétfõtõl megyek suliba mert májusban szakmunkás vizsgám van. És a szüleim megölnek ha nem megyek át.
Továbbá én még az elején vagyok nem tudok semmit. Ja igen még annyit hogy leadtam egy vizeletet meg vettek vért.
Minden negatív lett. A dokimat helyettesítik egy nõ van helyette de õ nem akar velem foglalkozni.. Kértem tõle beutalót de õ azt felelte nincs semmi bajom csak színlelek. Úgy hogy onnan semmi jóra nem számíthatok csütörtökig...
Szerkesztette: Maszat20 (2013-01-19 19:26)
Nincs jelen
#3077 2013-01-19 20:22
- Maszat20
- Tag
Holnap reggel megyek a sûrgöséggire mert rosszabbúl vagyok mint valaha... Ha tudtok valami tanácsot akkor mondjátok telefonon van wifi igy szionte mindenhol tudlak titeket olvasni és válaszolni is...
Kösszönöm mindenkinek aki segített idáig.
Nincs jelen
#3078 2013-01-19 21:38
- kis-timi
- Tag
kedves Maszat,
AZONNAL KÓRHÁZ! és ne holnap, hanem MOST! mondd meg a sürgõsségis orvosnak, hogy colitised van (egyébként ez elég gáz, hogy ennyi idõ alatt nem bírtak megtükrözni... kéne látni, hogy hol fekélyes, mennyire), és hogy fáj a hasad. remélhetõleg tudni fogja, mi ilyenkor a teendõ - fel kéne kerülnöd a gasztroenterológiára, hogy pár napig szteroid-kúrát kaphass. ez lehúzza a gyulladást, és a sûrû vécélátogatás akár a tizedére is csökkenhet (tényleg, ez a szteroid ilyen). értem én, hogy suliba jársz, de ha most nem mész be pár napra a kórházba, akkor ilyen állapotba a vizsgáid se jutsz el.
feltétlen nézzék meg a hasadat is, hogy mennyire kemény - de ezt is gasztroenterológus. õ már érezni fogja ebbõl, hogy mennyire van begyulladva, ill. hogy a máj és lop tompulata megtartott-e.
valszeg adnak majd infúziót is, mert rendesen ki lehetsz száradva.
a hasmenésed mennyire véres? ha eléggé, lehet, hogy transzfúzió is kell majd.
hõemelkedésed, lázad nincs?
Nincs jelen
#3079 2013-01-20 00:10
- lunci
- Tag
teljesen egyetértek kis timivel, irány a kórház, most ne a suli érdekeljen, mert ebbõl már nagyobb baj is lehet. egy hétig minimum bent kellene, hogy tartsanak. aztán majd várjuk a fejleményeket is. :) kitartás!
Nincs jelen
#3080 2013-01-20 07:23
- Zsoltiihh
- Tag
Jó reggelt!Tavaly óta nem voltam itt, egész napom rá megy a sugárkezelésre.
Üdv maszat!Olvastam a gondodat.Már rég el kellett volna menned komolyabb orvoshoz.
6 hónapig szenvedtem mire én is rászántam magam.Daganatot találtak a vastag bélen.
S nem tört le élek virulok.mûtét elõtt vagyok megint s várom minél elõbb.
Sztómával élek most s nem zavar.Fejben dõl el minden.
A lényeg hogy bármit is találnak nálad ne törjön le s ne a suli érdekeljen most hanem az életed.
A melót hajszoltam én is de minek egy pár ember elpártolt tõlem a betegség végett.
Kitartást neked!
Nincs jelen
#3081 2013-01-20 09:01
- Maszat20
- Tag
Kis timi: Szia köszi a tanácsot megyek most keltem fel nagy nehezen most megyek kicsit véres inkább a fájdalom mami aggaszt engem nincs lázam bár lehet van egy kis hõemelkedésem. Majd jelentkezem...
Nincs jelen
#3082 2013-01-20 13:59
- Maszat20
- Tag
Na hát szerintem ez gyors volt... Voltam bent az ügyeleten nem csináltak semmit csak adtak egy fehér bogyót hogy ha nagyon rosszúl vagyok akkor vegyembe a gaszroentológián pénteken lessz rendelés.
Nincs jelen
#3083 2013-01-20 16:23
- lunci
- Tag
Ez tényleg nem sok. Legalább megnyomogattak, megnézték a hasad? egy bogyó... nem mondtad, hogy mindig nagyon rosszul vagy? Szerintem felesleges péntekig várni, holnap menj a gasztrora megkérdezni, hogy mikor tudnának megnézni, az információnál mondjanak valamit, ne menj el addig míg nem beszéltél valami orvosfélével. :)
Nincs jelen
#3084 2013-01-20 19:10
- Maszat20
- Tag
Oké én is gondolkoztam rajta az lesz.
Nem nyomogattak azok... semmit... nem csinált semmit...
Dehogy nem mondtam bár egy mellettem lévõ bácsi segített felálni a székbõl annyra cvacakul voltam de õket nem érdekelte... Nem foglalkoztak velem...
Szerkesztette: Maszat20 (2013-01-20 19:12)
Nincs jelen
#3085 2013-01-20 21:12
- Peeter
- Tag
Érdekes, hogy ott így (nem) bánnak a sürgõsségin az emberrel...nálunk kisebb problémával is vagy egy tucat vizsgálatra elküldenek...
Nincs jelen
#3086 2013-01-21 11:55
- Jocó64
- Tag
Sziasztok!
Nekem 10 éve távolították el a vastagbelet! Akkor másfél évig volt sztómám és nagyon jól viseltem.Pár éve pouchítis alakult ki és egyre rosszabb.Most azon gondolkodom,hogy végleg kivezettetem,de az ileostómától tartok egy kicsit.Félek a híg széklet okozta kellemetlenségektõl. Van köztetek olyan akinek normálisan mûködik és nincs vele problémája?
Nincs jelen
#3087 2013-01-21 16:10
- Maszat20
- Tag
Na sziasztok ismét. Voltam bent a sûrgösségin ezuttal szereztem egy beutalót is. Nos mit mondjak mindjárt másképp állnak a dolgokhoz... Egybõl soron kivûl fogadtak csináltak vérnyomás mérést meg EKG-t meg vettek vért.
A gasztro orvosom Crohn ra gyanakszik de azt mondta nem meri 100%ra tenni. Majd csak a vastagbééltükrözés után...
Valamint a gyomor tükrözés után pontosabbat fog tudni mondani.
Szeretném annak a segítségét kérni aki már volt tükrözésen hogy nekem adtak egy idõpontot jan 28-ra. De azt mondták hogy az nem tükrözés csak vizsgálat lesz. Nem tudja valaki hogy az mibõl áll?
Szerkesztette: Maszat20 (2013-01-21 17:06)
Nincs jelen
#3088 2013-01-21 21:13
- mandula
- Tag
Sziasztok,
Köszönöm az írásaitokat, sokat tanultam belõlük.
Tudnátok olyan segédeszközboltot ajánlani Budapesten, ahol meg lehet nézni a sztómazacskók teljes kínálatát? Édesanyámnak ileosztómája van, Marosvásárhelyen mûtötték, próbáltunk már pár típust, a Wellandot, most Esteemet használunk, de még mindig nem tökéletes, nagyon gyakran leesik, a legváratlanabb pillanatokban, így nem nagyon meri elhagyni a házat. Eddig az a tapasztalatunk, hogy a keményebb és rugalmatlanabb alaplapokat hamarabb ledobja, így a két komponensûeket is. Ugyanakkor, ha méretre vágjuk, akkor egy erõsebb bélösszehúzódás lefeszíti, ha nagyobbra vágjuk, felmaródik. Állítólag túl magasan van a kivezetés (valószínûleg lennebb nem lehetett) és a kivezetés pedig a bõrrel egy szintben van, ami nem teszi lehetõvé a bélvég tágulását. Nem tudom, hogy így van-e?
Másik kérdésem, hogy van öv az egykomponensûek rögzítésére is?
Mi is csúnya felmaródással küzdöttünk, olyannyira, hogy egy hónapig egyáltalán nem tudtuk használni a zacskókat. Mindent, amit leírtatok kipróbáltunk, nekünk egy kék kenõcs segített, amit az uzsoki kórház segédeszközboltjában vásároltunk.
Nincs jelen
#3089 2013-01-22 13:26
- Bence
- Tag
Szia mandula!
Én is sokat szenvedtem a zsákkal állandóan leesett. Én a ConvaCare bõrvédõ kendõt használom. Ezel be kell keni a bõrt mielõtt felrakjátok a zsákot egy filmréteg képzõdik a bõrön mintha beragasztoznád plussz védi a bõrt, hogy ne pirosodjon ki. Sztóma centrumban szoktam veni és csak egyszerûen zöld kendõnek hívjuk. Még szoktam pasztát is használni a sztóma körül körbenyomom nekem a coloplast kéktubusos pasta jött be az könnyen kenhetõ a többi kemény az nem jött be nekem.
Szerkesztette: Bence (2013-01-22 13:27)
Nincs jelen
#3090 2013-01-22 21:09
- Lisa
- Tag
Sziasztok!
Jocó64! Nem tudom mire gondolsz azalatt, hogy normális mûködés, meg hogy kezelhetõ.
A magam részérõl a felmaródás az egyetlen probléma amivel küdök, de az folyamatos gond évek óta.
A híg széklet...hát igen, ileo-val az van, de be lehet simán folyásolni ételekkel.
Szerintem ha gondot okoz Neked a jelenlegi megoldás mindenféleképpen csináltasd meg, többet ér mint kínlódni.
Nincs jelen
#3091 2013-01-23 10:09
- Jocó64
- Tag
Sziasztok!
Mint írtam másfél évig volt sztómám és semmi gondom nem volt vele.Ami volt az az én lustaságom, nem cseréltem a záró csipeszt és elengedett.Most viszont sokaknál azt olvasom ,hogy nem zár, leválik,felmaródik és ettõl egy kicsit megijedtem.Nagyon nem mindegy,hogy hol van a kivezetés.Nekem volt felül középen, jobb és baloldalon is és legjobban a baloldali jött be. Míg középen volt nekem is sokszor elvált a hajolgatástól.Febr. 5-én megyek CT-re majd a doktornõhöz és megbeszélem vele a kikötésnek a lehetõségét,ill. sebész keresését.Muszáj megcsinálni mert így már nem mehet tovább.Nekem egyébként Dansac kézrészes volt és tökéletesen bevált.
Nincs jelen
#3092 2013-01-23 20:42
- Lisa
- Tag
Jocó, nekem is az van (vagyis Dansac kétrészes) már 9 éve és bal oldalt :) szóval nekem nagyon bevált.
Nincs jelen
#3093 2013-01-24 14:09
- Jocó64
- Tag
Lisa !
Örülök,hogy neked jól mûködik,remélem nálam sem lesz gond!Bízom benne,hogy tavasszal megmûtenek és rendezõdik az életem!
Nincs jelen
#3094 2013-01-27 11:35
- Bence
- Tag
Sziasztok, nem tudtok valami olyant amit a zsákba kell tenni és elnyomja a szagokat? Létezik valami ilyen? Valami speciális illatosító szerûségre gondolok.
Szerkesztette: Bence (2013-01-27 11:35)
Nincs jelen
#3095 2013-01-27 14:56
- sanvito
- Tag
Szia Bence!
Nekem vmikor az orvosi szenet ajánlották, de az étrenddel is tudod ezt befolyásolni.
Már nagyon sokszor feltettük ide a sztómás étrendet, amiben van erre is jó tanács.
http://www.dietetikamindenkinek.hu/stoma.php
szép napot!
Nincs jelen
#3096 2013-01-27 14:58
- sanvito
- Tag
Sziasztok!
Most nekem van újabb kérdésem:
Volt valakinek sérve a sztóma hegnél? (vagy a mûtéti hegeknél?)
március 21-én lesz a mûtétem. Úgy néz ki, háló talán nem kell :)
Mire lehet számítani?
Nincs jelen
#3097 2013-01-27 22:33
- keva
- Tag
Sziasztok ma vagyok elõször ezen a topikon, az érdekelne kinek van vékonybél tartálya,mert nekem febr 19.én kell mennem mûtétre ,teljes vastagbél eltávolítás ,de állítólag csak 2 hónapig kéne sztómával lennem,mert utána ez a vékonybél tartály látná el a feladatot. kinek van ilyen mennyire megbízható?és hogyan mûködik?
Nincs jelen
#3098 2013-01-28 07:20
- martika
- Tag
Szia Bence!
Létezik, láttam; egy flakon abból kell belefújni a zsákba. Még azt is mondták, hogy "majd" lesz a kórházban is ...de ezt kötve hiszem.
http://www.hu.dansacimage.com/default.a … p;Item=109 itt a link; a neve: Dansac Nodor S
Nincs jelen
#3099 2013-01-28 19:15
- Maszat20
- Tag
Sziasztok... Már töbször is irtam. Eléggé kétségbe vagyok esve és félek ugyans el küldtek tükrözésre. Vastagbél tükrözésre. Le tudná valaki irni nekem hogy ez meddig tart, valamint mibõl áll lehetõleg minél részletesebben. Nagyon be vok tojva. Idõpontot 02.05-re kaptam.
Nincs jelen
#3100 2013-01-28 21:40
- Lisa
- Tag
Szia Maszat!
A tükrözésrõl van egy külön topic, igaz tükrözés az altatásban a címe, de ha ott végig olasol amennyit bírsz ott több, részletes választ és tapasztalatot is fogsz találni!!!
Ha utána még konkrét kérdéseid lesznek (amikre nem találtál választ) írj, figyelni fogjuk és hátha tudunk rá válaszolni, de tényleg ott mindent megtalálsz..
Ne izgulj, amúgy altatásban lesz?
http://www.crohn-colitis.hu/forum/viewt … 122#p91122
Nincs jelen