#2551 2013-02-09 19:23

andreas31
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Blendi!
A doki dönt róla,ha nincs más ötlete,ahogyan észleltem.Nem én mondtam,õ ajánlotta.Pontosabban én említettem,õ meg azt mondta,hogy megoldható.Aztán megcsinálta,de bélvérzés gyanúja került a papírra.......!!!???Rá kell kérdezni a többi a dokin meg a szerencsén múlik.

Nincs jelen

#2552 2013-02-13 19:15

szugyika
Tag

Sziasztok!

Szintén IBS beteg vagyok, és mivel elég keveset tudunk azokról a tényezõkrõl, amik befolyásolhatják a betegséget, gondoltam tesztelem én az egyik feltételezésemet. A szakdolgozatomat írom errõl, azt vizsgálom a Debreceni Egyetem végzõs egészségpszichológus hallgatójaként, hogy a betegségrõl alkotott vélemény, és a társak milyen hatással vannak a betegségre.
Kérlek szépen titeket, segítséget a kutatásomat, és töltsétek ki a kérdõívemet. Körülbelül 10-15 percet vesz igénybe. Fontos kritérium, hogy a kitöltõ házasságban/párkapcsolatban éljen.

Köszönöm szépen elõre is!

A kérdõív:
https://docs.google.com/forms/d/1AMdVBh … g/viewform

Nincs jelen

#2553 2013-02-13 22:16

csumpilumpi
Tag

Kitöltöttem :)

Más: én számûztem az életembõl a cukrot és a lisztet... azóta nem morog állandóan a hasam. Valamint azt vettem észre, hogy ha ezekbõl fõleg estefelé fogyasztottam, akkor másnap reggel igencsak laza volt a produktum,hogy úgy mondjam. Valószínûleg a cukor erjeszteni kezdte a tápanyagot belül, vagy valami ilyesmi.
Egyébként figyelve a kajára elég jól elvagyok, nagyon ritkán hajt meg valami (ami elég ahhoz,hogy néha emlékezzek, hogy agyilag még dolgozni kell ezen). Amikor meg "eldurran az agyam" és nekiállok sütit-csokit-kenyeret, és tartósítószeres dolgokat enni, akkor annak másnap reggel érzem a hatását igazán (menni kell 2-3szor, utána napközben nem, de elég instabil egész nap a hasam).

Szerkesztette: csumpilumpi (2013-02-13 22:19)

Nincs jelen

#2554 2013-02-17 09:51

momo65
Tag

Tisztelt moderátor úr, Aiolos!

Még 2011-ben sajnos olyan kiábrándult és elkeseredett voltam, hogy talán igaztalanul megbántottam Dr. Miheller Pál urat (1911). Erre Ön reagált (2152) és rendre utasított. Kérem ne haragudjon a T. Dr. Úr és Ön sem. Nagyon sok fájdalmon vagyok túl és még mindig nem jutottam "jó" kezekbe, igaz egy röpke próbálkozáson túl, nem is mertem ezek után keresni senkit. Egy ideig segített az antidepresszáns, de mivel nem csak IBS-em van, hanem divertikulumok,  kontaminált bél, hasnyálmirigy alúlmûködés is, így csak kb. egy évig voltam igazán jól. Az akkor már több éve és azóta is tartó (néha elviselhetetlen) fájdalmak és a válság miatti családi gondjaink igencsak rommá gyûrték az idegeimet, néha olyanokat mondok, amik mintha nem is tõlem származnának...
Azóta tartozom ezzel, most is nagyon sajnálom, hogy negatív dolgokat írtam a T. Dr. Úrról, ezúton bocsánatot kérek Tõle és Öntõl, hogy ezzel kellemetlenséget okoztam!
Mindenkinek jobbulást, szebb napokat kívánok!

Nincs jelen

#2555 2013-02-19 21:31

aiolosz
Tag

momo65 írta:

Tisztelt moderátor úr, Aiolos!

Még 2011-ben sajnos olyan kiábrándult és elkeseredett voltam, hogy talán igaztalanul megbántottam Dr. Miheller Pál urat (1911). Erre Ön reagált (2152) és rendre utasított. Kérem ne haragudjon a T. Dr. Úr és Ön sem. Nagyon sok fájdalmon vagyok túl és még mindig nem jutottam "jó" kezekbe, igaz egy röpke próbálkozáson túl, nem is mertem ezek után keresni senkit. Egy ideig segített az antidepresszáns, de mivel nem csak IBS-em van, hanem divertikulumok,  kontaminált bél, hasnyálmirigy alúlmûködés is, így csak kb. egy évig voltam igazán jól. Az akkor már több éve és azóta is tartó (néha elviselhetetlen) fájdalmak és a válság miatti családi gondjaink igencsak rommá gyûrték az idegeimet, néha olyanokat mondok, amik mintha nem is tõlem származnának...
Azóta tartozom ezzel, most is nagyon sajnálom, hogy negatív dolgokat írtam a T. Dr. Úrról, ezúton bocsánatot kérek Tõle és Öntõl, hogy ezzel kellemetlenséget okoztam!
Mindenkinek jobbulást, szebb napokat kívánok!

Kedves Momo ! Az ember addig haragszik, amíg van értelme és nem tovább, majd tovább kell menni és a haragot, bosszúságot el kell temetni ;) Ez egy betegfórum, ahol toleránsabbnak kell lenni, remélem ez nekem is sikerül, ha nem is mindig. Itt mindig talál segítséget, mert ez egy ilyen hely :)  A "nem mertem", nem jó megközelítés, kell merni, ha élni akarunk és ha valakinek, vagy valakiknek fontosak vagyunk.
Ehhez kívánok sok erõt :)

Nincs jelen

#2556 2013-02-21 15:28

taffer
Tag

Sziasztok! Öt napja tartó fékezhetetlen hasmenés miatt szeretnék segítséget kérni.

Összefoglalva az elõzményeimet: Októberben erõs hasi fájdalmakkal kerültem az ügyeletre, ahonnan vakbélgyanúval továbbküldtek a kórházba. Ott nyombélfekélyt állapítottak meg, a kapott gyógyszer valamelyest segített is. A hasfájásaim teljesen sosem múltak el, ezért mindig újra és újra felírattam a gyomornedv ellenállót, de január végén munka közben nagyon rosszul lettem, úgyhogy bementem a belgyógyászati ügyeletre, ahol az ultrahangon ezúttal megállapították a vakbélgyulladást. Továbbküldtek a sebészetre, ahol egy újabb vizsgálat megerõsítette a gyanút, ezért megmûtöttek. A sebészorvos utólag azt mondta, a féregnyúlvány szemre nem tûnt gyulladtnak, de a szövettan utólag kimutatott egy minimális gyulladást. A mûtét utáni lábadozás közben újra kijöttek a régi tüneteim (mindig pontosan érzem, hol "jár" bennem az étel), illetve erõsödtek az alhasi fájdalmak. Az orvos szerint ezért lehet, hogy IBD/IBS-em van, de a doki szerint az IBD-t kizáró vagy megerõsítõ tükrözésekkel a friss mûtét miatt még egy hónapot várni kéne. A székletem elõször nagyon nehezen indult be a mûtét után, majd egy hétig rendben volt. Pénteken éppen visszamentem dolgozni, de egy nappal késõbb rettentõ hasmenés jött rám, iszonyú fájdalmas aranyerem is lett, ezért a héten megint nem tudok dolgozni. Az orvos az aranyérre adott kenõcsöt meg kúpot, a hasmenésre meg probiotikumos kúrát javasolt (Normaflore).

A hasmenésem viszont egyáltalán nem múlik. A hasam egyfolytában háborog, a végbelem nagyon görcsösen fáj. Minimum napi ötször megy a hasam, de hétfõn 9-szer is elõfordult. Próbálok sokat inni (citrom nélküli fekete teát, mentateát, vizet), óvatosan eszem (krumplipüré, húsleves, banán, reszelt alma, keksz, kétszersült), szedek széntablettát meg a probiotikumot, de mindezeknek semmi hatása. Eleinte próbáltam élõflórás joghurtot, de most már teljesen elbizonytalanodtam, hogy a tejtermékek jók vagy rosszak-e. Lassan megint vége a hétnek, és jó lenne, ha nem azzal kéne megint hívnom a fõnököt, hogy bocs, még egy hétre szeretném elkérni magam.

Van valami jó módszer a has háborgásának lecsillapítására, amit így újoncként nem ismerek? Még sosem volt ilyen hosszan tartó hasmenésem, és ezúttal minden próbálkozásom és az orvosi segítség is hasztalan volt.

A tanácsokat elõre is köszönöm.

Nincs jelen

#2557 2013-02-21 16:42

Zsoltiihh
Tag

Szia taffer !Pár évvel ezelõtt volt nekem is nyombélfekély gyanú.Akkor kásás hasi röntgen csináltak s nem találtak semmit.Diétás  kúrát kellet csinálnom két hónapig.Tejtermékeket nem lehetett fogyasztani.Ugyanis  az rosszabbat csinál.Kenyér helyett  kiflit vagy zsemlét ehettem.Írtak fel nyugtatót de azt már nem szedtem be.
S el is múlt.Általában  az idegi állapot okozza a gondokat s nem a kaja.
Banán  se biztos hogy jó megoldás .az apró kis magvai  meg szorulhatnak  a bélfalon ugyanez a paradicsom paprika
s nem utolsó sorban a rostos gyümölcsök amit nem tud a gyomor megemészteni rendesen.

Nincs jelen

#2558 2013-02-23 05:13

aiolosz
Tag

Nincs jelen

#2559 2013-02-23 09:56

taffer
Tag

Én a sima bolti banánt eszem, aminek nincsenek magvai...

Mindegy, a hasmenés azóta sem múlt el, a jövõ hetet is betegállományban kezdem :(
Hétfõn elvileg találkozom egy újabb gasztroenerológussal, remélem, lesz valami pozitív fejlemény. Meg hogy addig is kihúzom valahogy...

Széntablettát mennyit szabad szedni maximum? Hatosával szedem minden hasmenés után, vigyázva, hogy kb. 1-1 óra legyen a megelõzõ és következõ probiutikum elõtt-után, nehogy annak meg csökkentse a hatását. De lassan eltüntetek egy kokszbányát, ráadásul eredménye sincs... Járt már valaki hasonlóan? Volt valami eredményesebb megoldás?

Nincs jelen

#2560 2013-02-23 11:38

szugyika
Tag

Az én meglátásom, hogy ilyen durva hasmenéses helyzetekben a széntabletta nem sok mindent ér. Az csak a méreganyagokat köti meg a szervezetben, jobban jársz a hasfogóval (Lopedium, Immodium, Reasec - ez vényköteles).
Probiotikum kapcsán.. Normaflore helyett én inkább a Béres Pro 6-ot javasolnám, mert elõbbi csak 1 baktériumtörzset tartalmaz, utóbbi pedig 6-ot.
Nekem ilyen esetekben amúgy a nyugtató szokott segíteni.. Feltételezem, hogy nem nevetgélsz jókedvedben jelenleg, hanem ki vagy borulva az állapotod miatt.. A stressz tovább rontja a hasmenést. Háziorvos általában simán felírja a közepes hatású nyugtatókat (pl. Medazepam, Rudotel - bár ez most hiánycikk). Ezek nem butítanak le, nem álmosítanak, csak megszüntetik a stressz vegetatív tüneteit, mint: hasizomgörcs..

További észrevételem lenne, hogy nekem sokat segített, amikor áttértem egy glutén-, és laktózmentes étrendre. Egy próbát szerintem megér..

Amúgy IBS mögött még rengeteg minden ok állhat, ebbõl írom most a szakdolgozatomat. Kérnék mindenkit, hogy akinek van szabad 15 perce, és párkapcsolatban/házasságban él, töltse ki nekem. Köszönöm szépen!

https://docs.google.com/forms/d/1AMdVBh … g/viewform

Nincs jelen

#2561 2013-02-23 18:42

taffer
Tag

Ezek valóban hasznos tanácsnak tûnnek, köszönöm szépen. Hétfõig meg megpróbálom kibírni valahogy...

Nincs jelen

#2562 2013-02-26 13:50

sziszi8
Tag

Sziasztok! Leírom az én történetem, hátha segít valakinek. Egy éve kb. kaptam anitbiotikumot, ami után véres -gennyes (nyálkás) lett a székletem. A háziorvosom probiotikumot adott és diétáznom kellett. Voltam tükrözésen, laborban, nem mutattak ki semmit. Azt mondták a stressz és a belsõ aranyerem. Két - három hónap múlva majdnem jól lettem, de sajnos ismét antibiotikumhoz kellett nyúlnom. A tünetek ugyanazok. Megint véres - nyálkás széklet illetve a hasam egyfolytában furcsán korgott, nem fájt, csak a köldökömnél éreztem nyomást néha néha és többször jártam mellékhelységre. Volt amikor csak véres nyálka távozott. Elmentem egy magánorvoshoz, õ megállapította, hogy nincs belsõ aranyerem! és sebes a végbelem. Székletmintát küldtünk fel ÁNTSZ-hez, kiderült, hogy CANDIDA!!! Szóval akinek ilyen jellegû problémája van, vagy ennél súlyosabb, annak ajánlom, hogy egy gomba tesztet csináltasson! ÁNTSZ-es teszt megbízható, a természetgyógyászatiban, vagy biorezonanciásban azért nem hiszek, mert az szerint mindenkinek problémája van ezzel, de ti döntésetek. És erõsködjetek, ha az orvosotok azt mondja, hogy nincs ilyen, mert nekem is az elején a háziorvosom közölte, hogy õ nem hisz a Candidában (mert én már az elejétõl fogva erre gyanakodtam) vagy pedig váltsatok orvost!! Ez nagyon veszélyes is lehet, szívritmuszvartól kezdve rengeteg tünetet produkálhat és pénzbe sem kerül, úgyhogy veszteni valótok nincs! Ha bárkinek kérdése lenne, nyugodtan írjon priviben. És aki teheti magánorvoshoz menjen! Étkezzetek egészségesen és ne egyetek cukrosat, gombát illetve élesztõset, probiotikum + grapefruitmag olaj.
Remélem tudtam segíteni!

Nincs jelen

#2563 2013-02-26 18:37

Pisti80
Tag

Tisztelt Tagok, Fórumozók, Betegek!

Segítséget szeretnék kérni, mert sajnos már nem tudom kiben bízzak és mit hihetek el.

4 hónapja kezdõdtek a tüneteim. puffadásos rosszullét, böfögés amik enyhültek savlekötõ hatására.
nem múltak a tünetek idõvel sem, sõt egy kis erõsebb pálinkázás után újra visszajöttek, rosszabb lett.
elmentem orvoshoz, csináltak gyomor nyombél endoszkópiát, ahol enyhén gyulladt nyombelet találtak.
ezek után nem ittam szeszes italt sem és  próbáltam diétázni. sajnos semmi sem jött be, ezek után újra csinálták az endoszkópos vizsgálatot németországban ( kint dolgozom) és ott kimutatták a gastritis fennállását Helikobakter fertõzöttség miatt. Elvileg ezt sikeresen kiirtották antibiotikumal belõlem, de nem javultak a tüneteim, sõt roszabb állapotba kerültem, amelyek már tartós fáradság és alvászavarban is megnyilvánulnak.
voltam vastagbéltükrözésen is, ahol minden rendben találtak. CT és ultrahang 3 hónapon belül 2-szer negatív, vérkép negatív.
itt jön egy kis bibi, itattak velem laktózt és elvileg laktózintoleráns vagyok, ahol a Doki laktóz, fruktóz és maltóz diétát javasolt.
ezt nem tudom elfogadni.......... miért lépett ez föl?
egy magyar gasztro magán rendelésen a doki azt mondta IBS-em van, nyugodjak meg és meteospazmylt írt föl
belekezdtem egy pro  és prebiotikum kúrába, mely mellé szedek gyógygomba kivonatot is.
Segítséget szeretnék kérni mit tegyek továbbá a gyógyulásom érdekében? esetleg további vizsgálatok? vékonybéltükrüzés?

Tüneteim:
-émelygés néha evés után
-teltségérzet
-széklet ingadozás, vagy túl kemény, vagy lágyabb, hasmenés nincs
-emésztetlen ételdarabok a széklteben mint pl. borsó, répa, cékla
- többet járok pisilni
- hányinger soha nem volt
- fáradttság alvászavar

mi lehet a betegségem? kihez forduljak?

Segítsetek!             
Elõre is köszönöm!

Nincs jelen

#2564 2013-02-27 09:13

sziszi8
Tag

Szia! Ajánlom, hogy nézz után a Candidának vagy valamilyen gombás megbetegedésnek. Gomba tesztet háziorvostól kérj. Székletmintádat kell eljuttatni az ÁNTSZ-hez. A gombák cukrokat, szénhidrátot szeretik. Vagy ha nem akarod megnézetni, akkor ajánlom, hogy próbáld ki a Candida diétát pár hónapig, biztosan segíteni fog. Én is anno voltam tükrözésen, laborban, nem találtak semmit, azt mondták elõször IBS, utána azt, hogy a stressz és most derült ki, hogy candida. Olvasd el az elõzõ hozzászólásomat. Szép napot!

Nincs jelen

#2565 2013-02-27 11:22

Zsoltiihh
Tag

Szia csabaspecial!A banánnak kis fekete apró magvai vannak.Nekem tiltva van ezek a kis magvak meg szorulhatnak a bélfalon  s csak rakódik egymásra.Szorulást okoz .Miden aminek  magvai vannak tiltott nálam.

Nincs jelen

#2566 2013-03-01 21:12

taffer
Tag

Köszönöm mindenkinek a segítséget. Sajnos hétfõig mégsem bírtam ki, vasárnap bekerültem a Lászlóba (állítólag még épp idõben), ahol kiderült, hogy antibiotikum mellékhatásaként és Clostridium mérgezésem lett, hiába szedtem a Normaflore-t: hu.m.wikipedia.org/wiki/Clostridium_difficile

Épp eltávon vagyok, hétfõn megyek vissza a kórházba. Ha ebbõl a "kis" intermezzóból felépülök, még mindig hátra vannak a tükrözések, hogy kiderüljön, vajon IBD vagy IBS... Mindenesetre most már profibb probiotikumot használok (ugyanis a mérgezésre is antibiotikumot szedek), és közbe mindenre vigyázok/figyelek...

Nincs jelen

#2567 2013-03-02 14:51

Gigi
Tag

Sziasztok!

Én nem tudom, hogy pontosan jó helyen vagyok e, mert hiszen tükrözésen még nem voltam, de ádáz hasmenéssel küzdök december óta.már 4 éve kezdõdött, de most egyre rosszabb.
Az életminõségem olyan szinten leromlott, hogy ha nem lenne családom, már rég feladtam volna, hiszen ez már nem emberhez méltó és ezt nem csak a fájdalomra értem.
Már mindent megpróbáltam, de még az Immodium mellett is 2-3 percen belül WC kell, mert olyan görcseim vannak, hogy nem bírom tovább.
Azt sem tudom még mit tehetnék, mert hogy én nem irodai munkát végzek, így a mindennapjaim komoly küzdelmet jelentenek, olykor még a gyerekekért elmeni az oviba vagy a suliba.És pénteken a doki lazán hozzám vágja tanuljak meg ezzel együtt élni és elfogadni önmagam. Vicces, egész életemben azzal vádoltak az orvosok, hogy idegbeteg vagy szimuláns vagyok. Közben olyan fajta betegségek jöttek elõ nálam, amibõl volt akkor még 3 dagnosztizáltak M.o.-on velem együtt.Most azt olvastam influenza vírus után is elõjöhet, mint "melléktermék".Tudna valaki tanácsot adni?

Nincs jelen

#2568 2013-03-04 16:39

Babóca77
Tag

Sziasztok!
Új vagyok körötökben, és azzal a nem titkolt szándékkal, hogy kiírjam magamból az elmúlt évek minden borzalmát, s megnyugvást leljek.
Az én történetem 2008 novemberében, két hónappal a kislányom születése után kezdõdött. Vírusos hasmenésnek tûnt, ahogy jött, úgy ment is. A hasmenés legalábbis, a nyomában ugyanis állandó hasi fájdalmak, kínzó hányinger, rosszkedv maradtak. 2009 januárjára megelégeltem a dolgot, és teljes kivizsgálást kértem. Vérvétel, UH, gyomortükrözés, mélyduodenum biopsia következett. Az eredmény: reflux, nyomornyálkahártya-gyulladás, helicobakter-fertõzés. Következett 4 antibotikum-kúra, melyektõl totál kidõltem, iszonyúan fájt a hasam, puffadtam, émelyegtem egész nap. Nyilván a pszichémre sem gyakorolt jótékony hatást, nehéz volt így ellátni egy kicsi és egy pici gyereket. A család szülés utáni depressziónak titulálta a velem történteket, így ideggyógyászhoz kerültem. A doki antidepresszánsokat írt fel, azt viszont elfelejtette megemlíteni, hogy nem hagyhatom csak úgy el õket, fokozatosan kell majd megválnom ezektõl a mérgektõl. Mivel a pocsék közérzet változatlanul jelen maradt, három hónap után úgy döntöttem, befejezem a gyógyszerszedést. Ami ezután következett, leírhatatlan...mély depresszió, teljes kilátástalanság, mintha egy mély gödörbõl próbálnád kikaparni magad, és úgy érzed, sosem süt már rád a nap..... Iszonyú volt. Vissza kellett állnom, és fokozatosan csökkenteni az adagokat. Valahogy túléltem. Az emésztési problémáimmal együtt. 2010 januárjában újabb gyomortükrözés (negatív), majd colonoskopia. Bódítás, fájdalomcsillapítás nélkül, mondván, stramm csaj vagyok, ki fogom bírni. Hát kösz. Kibírtam, bár a kanyargós beleim miatt csak 50 centire tudtak feljutni, tovább nem. Gyönyörû rózsaszín, teljesen egészséges, mutogatta a doki a monitoron. OK, legyen. Hazamentem, három hét múlva pedig erõteljes, de "mindössze" másfél napig tartó hasmenéssel vissza, ezúttal egy hétre a gastróra. Újabb colonoscopia (kaptak vékonyabb csöveket, hurrá!), megint nem sikerült. Tejmentes diéta, kicsit jobban lettem, irány haza. Azóta néhány vérvételt és UH-t (minden negatív) leszámítva nem voltam dokinál.Nem mondom, hogy mindig jól vagyok, de igyekszem figyelni magamra. A hasam nyikorog-csikorog, néha nyilal, sokszor puffad, és amit megfigyeltem, jellemzõen menstruáció elõtt és alatt durran be úgy istenigazából. Hasmenésem szinte soha nem volt (kivéve azt az egy alkalmat). Agykontroll, jóga, alternatív gyógyászat. Próbálkozom...

Nincs jelen

#2569 2013-03-04 17:59

eriki
Tag

Kedves Babóca 77!
Köszönjük, hogy leírtad a történeted és remélhetõleg egy kicsit megkönnyebbültél általa! Jó helyre jöttél, itt aztán mindenki megérti a problémádat, azt hogy ezek igen is valós dolgok! A legszörnyûbb az, amikor nem hiszik el az embernek a szenvedéseit, szimulánsnak, kényeskedõnek, netán kissé dilisnek gondolják! Vigyázz magadra, hiszen a gyerekeidnek egy" jó állapotú" anyukára van szüksége!

Nincs jelen

#2570 2013-03-04 18:08

juci63
Tag

Kedves Babóca77!
Megértem az elkeseredettséged,és minden kedves fórumozó bánatát. Én is csak nem rég regisztráltam ezen a fórumon,hátha többet megtudok arról a betegségrõl,amit tulajdonképpen még nem is diagnosztizáltak nálam. Sajnos gyakorló egészségügyis lévén vannak elképzeléseim a betegségekkel kapcsolatosan:)))
Az én kálváriám még csak egy hónapja tart,de már egy csomó vizsgálaton túl vagyok. Soha nem hittem hogy ennyi baj lesz pocakkal. Azért is keltetted fel az érdeklõdésemet,mert azt írod hogy menses elõtt erõsödnek a tüneteid,és ezt még eddig sehol sem olvastam. Nálam is ez a helyzet,legalábbis ezt vettem észre.
További kitartást,és csak a gyerekre gondolj,mert vallom hogy azért a psyché fele arányban jelen van.
Én meg megyek jövõ héten virtuális colonoscópiára,ez legalább jól hangzik.

Nincs jelen

#2571 2013-03-04 19:30

Babóca77
Tag

Kedves Eriki és Juci63!

Köszönöm a kedves szavakat. Annyit még hozzá, hogy a szövettan nem igazolt sem glutén sem laktózintoleranciát. Szóval papíron teljesen egészséges vagyok.:)
Valójában mi is a virtuális colonoskópia? Nem irrigoszkópia? Mert az lett volna nálam anno a következõ lépés, de megelégeltem a kínzásokat, és nem vállaltam be.

Nincs jelen

#2572 2013-03-05 18:18

juci63
Tag

Hali Babóca77!
A virtuális colonos tulajdonképpen egy CT vizsgálat.Ugyanolyan hashajtás mint a normálisnál, csak itt nem nyomják az agyamig a csövet,hanem csak egy szelepet kapok a popómba,és azon keresztül felfújnak levegõvel.Gondolom ez sem lesz kéj mámor:))))))) Aztán kapok vénásan kontrasztanyagot,és hason,valamint háton fekve lõnek rám töménytelen röntgensugarat.Szegény petesejtjeim nem fognak örülni. Az adatokat egy számítógépes program segítségével összepakolják,és lám ,barangolhatnak a vastagbelembe kedvükre a képernyõ elõtt. Azt hiszem ennyi. Majd megírom milyen volt,ha fel nem robbanok.

Nincs jelen

#2573 2013-03-06 10:59

szugyika
Tag

Sziasztok!

A szakdolgozatomhoz még minimum 3-5 kitöltõre lenne szükségem, olyanra, akinek IBS-e van, és házasságban/párkapcsolatban él.
A segítségetek szeretném kérni, szánjatok kérlek a kérdõívem kitöltésére 15 percet.
Sajnos hiába ülök a belgyógyászaton, az IBS betegek alig jönnek szakrendelésre.

Itt a kérdõívem: https://docs.google.com/forms/d/1AMdVBh … g/viewform
A betegség megélését és a társ hatását vizsgálom. Ha van igény rá, majd szívesen leírom viszonzásképp, hogy mit találtam e téren. :)
Köszönöm szépen, hogy segítettek!

Nincs jelen

#2574 2013-03-06 13:21

Babóca77
Tag

Ok, kíváncsi leszek!

Nincs jelen

#2575 2013-03-07 10:58

Beus82
Tag

Sziasztok !

Tegnap voltam colonoscpya vizsgálaton, ami negatív lett. A doki azt gondolja, hogy IBS-em van.
Chron betegség kizárva.
Valaki közületek használta már a Duspatalin nevû retard kapszulát?
Nagyon régóta fáj jobb oldalon a hasam és 2 éve megoperált vakbél hegemnél is.

Mit tanácsoltok mit csináljak még? Akinek kiderült biztosan, hogy IBS-es az mit eszik és iszik?

Köszönöm elõre is a Válaszokat!

Nincs jelen

#2576 2013-03-07 11:11

Babóca77
Tag

Szia Beus82!

Gyógyszerekkel nem élek, így nem tudok nyilatkozni a kapszulával kapcsolatban sem. Ami az ételeket és italokat illeti, igyekszem tartózkodni a lisztes élelmiszerektõl (pedig imádom a péksüteményeket, és a frissen sült házi kenyeremet is, sajna), továbbá kevés tejes dolgot fogyasztok. Amikor a gasztrón feküdtem, tejmentes diétát javasoltak, és úgy tûnt, használt is.
Amúgy ebben a betegségben semmi nem egyértelmû. Vannak napok-hetek, amikor bármit és bármennyit ehetek, kutya bajom, máskor meg pl. egy fõtt tojástól is triplájára dagad a hasam, és hihetetlen hangokat hallat... Van hogy hetekig szurkál a hasam jobb oldalon (a radiológus szerint, mivel vékony testalkatú vagyok, össze-vissza kanyarognak a beleim, ezt érzem néha), máskor hónapokig semmi panasz.
Viszont orvos javaslatára kb. két hete kezdtem el D-vitamint szedni, mondván, a bélrendszer mûködésére kifejezetten jótékony hatást gyakorol, meg egyébként is, így tél végére nem árt egy kis utánpótlás. Placebo, vagy valódi hatás, nem tudom, és nem is érdekel, de kifejezetten jobban érzem magam.
Remélem, tudtam segíteni.:)

Nincs jelen

#2577 2013-03-29 13:49

csumpilumpi
Tag

Sziasztok ismét.

Frissítek pár infót, bár sokmindent leírtam magamról már az elõbbiekben. Nálam is IBS a diagnózis, de én a "szerencsések" közé tartozom, régebben reggel 2, ritkán 3 lazább széklet, és ennyi is volt, illetve, ha nagyon ideges voltam, vagy nekiálltam "mekimenüt" enni, akkor meghajtott egyszer, evés után kb. fél órával.

Pár hónapja áttértünk a lúgosító étrendre (tudom, ez most nagy divat, de gondoltam, egy próbát megér, és komolyan, nem kitételekkel). Annyira nem volt nehéz, cukrot és lisztet és tejtermékeket már amúgy sem fogyasztottunk a párommal. Így nem volt nehéz átállni a rengeteg zöldségre, és a gluténmentes gabonákra (quinoa, hajdina, stb). A fogyás mellett sok jó is megmutatkozik, a hasam egyáltalán nem morog napközben, az energiám is egyre jobb, annak ellenére,hogy fogyok folyamatosan. Egyébként is diétáztam már egy ideje, így ez csak jól jött. Szoktam hanyatt fekve nyomkodni a hasamat, jobb oldalt a vakbél részen nyomás hatására fáj néha, ezt nem tudom mire vélni, mivel más tünetem nincs, majd elmegyek egy ultrahangra ünnepek után azért.

Nekem a legnagyobb parám az IBS-el az volt, hogy reggel megmaradt mindig a székelési ingerem, ha nem mentem el 2szer wc-re, csak 1szer. Ha egyik nap mégis eszek némi cukrot, akkor másnap ez fokozottan jelentkezik. Viszont már gyakorlom egy ideje az önszuggeszciót, vagyis elmegyek reggel és ha még megmarad az inger, akkor azt visszatartom (mondogatni kell pörgõsen az "elmúlik" szót, és így is lesz, nem hittem el, de csak az elején volt nehéz. Bõvebben: Emil Coué: Elméd gyógyító hatalma). Errõl még annyit, hogy ezt régebben lehetetlennek tartottam, mondván, hogy ha jön, nincs mit tenni. Aztán rájöttem,hogy meg lehet ezt tanulni és egyre jobban múlik a dolog, tehát remélem, hozzászokik a szervezetem a reggeli egyhez és aztán nem akar még üríteni. Szokja meg,hogy napi egy lehetõsége van rá reggel.
Merem mindezt azért csinálni, mert egy éve volt már teljes vastagbél tükrözésem, és semmit sem találtak, tehát meg lett nézve, van-e oka ennek.

Igazából az érdekel, hogy ki mit gondol errõl a visszatartás dologról? Én azért összpontosítom minden erõmet erre, mert elhatároztam, hogy ez nem fogja gátolni az életem normális leélését, hanem bár elfogadom,hogy ez van, minden eszközzel azon leszek, hogy "jó irányba neveljem a testem". Hiszen, ha nincs semmi bajom (nem találtak), mást nem tehetek.

Bocsánat,hogy hosszú lett.

Nincs jelen

#2578 2013-03-31 10:33

Pisti80
Tag

Sziasztok!

Az érdekelne hogy az IBS okozhat e mikro vérzést a székletben?
vastagbéltükrözés negatív lett, álítólag laktózérzékeny vagyok.
Már kétszer mutatták ki a székletembõl 2 hónapon belül?
Milyen vizsgálatokat kell ilyenkor még elvégezni?
mert CT és ultrahang negatív lett

Köszi a  segítségeteket

Nincs jelen

#2579 2013-04-02 13:41

Joodyyy
Tag

Sziasztok!
Rég jártam már erre, de eszembe jutott egy kérdés. Köztetek van olyan, aki colitis ulcerosa-s és tápszert iszik? És ha igen melyik ajánlott nekünk?
Üdv: joodyyy

Nincs jelen

#2580 2013-04-02 19:29

Ádám 15
Tag

Joodyyy
Modulen

Szerkesztette: Ádám 15 (2013-04-02 19:29)

Nincs jelen

#2581 2013-04-02 19:48

Joodyyy
Tag

Kedves Ádám 15

Ez az, amit ha receptre írnak akkor 3300 ft, de amúgy meg 7000 ft körül mozog ugye? Majd megyek le dokihoz és felíratom vele.

Üdv: Joodyyy

Nincs jelen

#2582 2013-04-03 05:55

Ádám 15
Tag

Joodyyy
szia! Mindenképen szakorvossal írasd fel! ugy ólcsób! Legutob 5 db,volt kb,6 ezer,ha van közgyógyod -ugy a legjobb!Esetleg elöször csak 1 db,iras fel,hogy birod-e? nagyon személyre szabot a kavarási arány! Fiamnak a 1 dl viz 1 adagoló kanál ,nehéz csomómentesre kavarni ugyhogy fokozatosan adagold a vízhez én üvegben rázogatom,vagy lehet botmixerrel is,irjál hogy jó e?Jó iszogatást!

Nincs jelen

#2583 2013-04-03 12:35

sz.katalin
Tag

Sziasztok! Úgy gondoltam, megosztom veletek a kálváriámat, amin az elmúlt idõszakban keresztül mentem...
5 éve kezdõdtek nálam a problémák, amikor pár napos megszakításokkal kb. 1 hónapig küszködtem véres-nyákos hasmenéssel. Tenyésztés, UH, labor rendben, a háziorvos értetlenül széttárta kezét, gastrós dokihoz senki sem küldött... Diétáztam, ettem a sok imodiumot, szépen lassan elmúltak a tüneteim. Bár a haspuffadás, az alhasi görcsök, pár napos hasmenés az mindig megmaradt, idõszakonként elõjött. Aztán tavaly januárban borzasztó erõs hasi fájdalom kezdõdött. Gyakorlatilag nem bírtam kiegyenesedni, az éjszaka még rosszabb volt, a hátamon nem tudtam feküdni, annyira fájt a hasam. Ahogy múlt a fájdalom, úgy kezdõdött el az intenzív, véres-nyákos hasmenés. Gyulladásos paraméterek kismértékben emelkedtek, UH rendben. Ekkor merült fel elõször a gastrós kivizsgálás! Bevallom õszintén, már ekkor utánaolvastam a tüneteimnek, megtaláltam ezt az oldalt, titeket olvasva szinte tudtam, hogy CU-m van. De annyira féltem a tükrözéstõl, hogy halogattam a vizsgálatot, ameddig lehetett. A párom is megbetegedett, vele szaladgáltunk orvostól-orvosig, fontosabb volt, hogy õ meggyógyuljon. Amikor jobban lett, rászántam magam a vizsgálatra (júniusban). A tüneteim végig megvoltak, bár nem olyan intenzíven. A szövettan egyértelmû CU-t nem igazolt, de "a tünetek, valamint a látott kép alapján" a dokim szerint CU-m van. Azóta becsületesen szedem a gyógyikat, használom a kúpot, tartom a diétát, jobban is voltam egészen októberig. Akkor elég erõsen el kezdett fájni bal oldalt a csípõcsont melletti terület. A kontroll-vizsgálatokkor szóltam a dokinak, azt mondta, még nincs ott rendben minden, szedjem tovább a gyógyszereket. Kezdetben mindig a "mellékhelyiség meglátogatása után" kezdett fájni a hasam, ezért úgy gondoltam, biztos a colitis miatt van. Aztán egyre rosszabbul voltam, volt, hogy az éjszaka közepén keltem arra, hogy mindjárt kiszakad az oldalam. Egy idõ után már az egész alhasam fájt, körbe a derekam, társult mindehhez egy erõs hányinger, erõs haspuffadás, véres széklet, hasmenés. Semmilyen gyógyszer nem használt. A dokim szerintem azt gondolta, hogy hisztizek. Én éreztem, hogy ez most más, itt valami más lehet a háttérben. Ha alhasi fájdalom, akkor nõgyógyászat. Így elmentem oda is, ahol a dokim közölte, "Hopp, itt van egy nagy ciszta!" Mivel a ciszta közel 9 cm-es volt, a tumor marker értékem pedig hatszorosa! a normál értéknek, meg kellett mûteni. A mûtét két hete rendben lezajlott, bár a ciszta tovább nõtt almányira! A diagnózis: endometriózis! Sose hallottam eddig errõl a betegségrõl. Tudtátok, hogy az endometriózis a meddõség mellett okozhat erõs hasi görcsöket, haspuffadást, véres székletet, akár bélelzáródást is! A kórházban egy lánynak 20 cm-es bélszakaszt távolítottak el az endometriózisos csomók miatt. Sajnos ez a betegség is gyógyíthatatlan, bármikor kiújulhat. Egy kicsit reménykedtem a mûtét elõtt, hátha "megúszom 1db gyógyíthatatlan kórsággal", de nem volt a beleknél semmilyen összenövés, endometriózisos csomó, csak az a jókora csokoládéciszta, így sajnos megmaradt a CU is. A mûtét óta amúgy lényegesen jobban vagyok, megszûnt az az elképesztõ fájdalom, hányinger, görcsök. Ami megmaradt: a korgó-morgó belek, a laza nyákos, néha véres széklet, puffadás.
Azért írtam le mindezt, mert korábban olvastam Babóca77 és juci63 hozzászólásában, hogy a tünetek a menstruáció alatt erõsebbek! Lányok, saját tapasztalatból kiindulva, érdemes elmenni nõgyógyászati vizsgálatra is, a menstruáció körüli tünetek utalhatnak endometriózisra is!! A kórházban több olyan lánnyal is találkoztam, akiket korábban IBS-sel kezeltek!! Bocsánat, egy kicsit hosszúra sikeredett az írásom, mentségemre szolgáljon, hogy csak segíteni szeretnék!:-) Szép, tünetmentes napokat kívánok mindenkinek!

Nincs jelen

#2584 2013-04-04 17:33

Joodyyy
Tag

Kedves Ádám 15!
A Modulen nem jó most mondta a gyógyszerész... Szóval házi dokihoz megyek le...

Nincs jelen

#2585 2013-04-05 18:45

Moncsi33
Tag

Sziasztok!
Nálam szerdán mondta ki a gasztroenterológus, hogy IBS-em van.
Egy pár szó elõzményként: tavaly októberben eljutottam már arra a szintre, hogy bármit megettem, 10 perc múlva már rohantam a wc-re. Volt hogy kiszaladtunk ebédelni a munkahelyrõl, és már görcsben ültem a kocsiban, szakadt rólam a víz, mire 10 perc alatt visszaértünk az irodába. :( Már ott tartottam, hogy mi a fenének eszek bármit, úgyis kár belém... A hasmenés mellé társult még puffadás, görcsölés, fájdalmas széklet ürítés és vérzés, ami néha olyan volt, hogy az egész wc-t beterítette.
Akkor kezdésnek elmentem egy barátnõmhöz aki természetgyógyász, leállított a tejtermékekrõl, és a cukorról. Viszonylag jobb lett, valamivel ritkábban jött elõ a hasmenés, de mikor elõjött, szokás szerint "levert a lábamról". Észrevettem, hogy mikor ezek a hasmenéses napok vannak, akkor gyakori a hõemelkedés is, és pár hónap alatt fogytam 4-5 kilót is az amúgy sem sok 56 kg-ból. Új dologként hányinger is jelentkezett néha. Ekkor döntöttem úgy, hogy ez nem mehet tovább.
Felkerestem a körzeti orvost, aki beutalt hasi UH-ra, és gasztroenterológiára. Sajnos -nem tudom máshol hol megy- itt heteket/hónapokat kellett volna várni, hogy sorra kerüljön az ember. Elmentem magánba UH-ra, ahol minden negatív lett, magán gasztroenterológushoz.
Kezdtünk teljes vérkép/vizelettel, pajzsmiriggyel, glutén érzékenységgel, minden eredmény negatív lett. Megcsinálták altatásban a colonoscopiát, ott sem találtak semmi lényeges elváltozást, amire viszont fény derült, hogy a vérzés attól van, hogy a belsõ aranyér gyulladásban van. Kaptam rá kúpot, meg is szûnt a vérzés (pillanatnyilag). Utolsó vizsgálatként megcsinálták a laktóz intolerancia kilégzéses tesztet, szintén negatív lett.
Miután mindent végigjártunk, minden eredményem jó lett, megállapította az IBS-t.
Egyelõre ott tartunk, hogy részletesen írnom kell minden nap hogy mit eszem-iszom, és kiszûrnöm, hogy mi vált ki hasmenést, valamint a körzeti orvos ajánlott egy új probiotikumot, a Protexin IBS-t, ezt kell kúra szerûen 2 hónapig szednem, aztán meglátjuk mi lesz. Kontroll 2 hónap múlva.
Egyelõre próbálom majd kiszûrni a problémás ételeket, valamint erõsen ajánlotta, hogy kezdjek el sportolni valamit, hogy a feszültséget -ami ennek az egész kálváriának az okozója lehet-levezessem.
Igyekszem minden infót beszerezni az IBS-el kapcsolatban, most rendeltem két könyvet is, az egyik kimondottan ezzel a betegséggel foglalkozik, a másik pedig étrendalapú megoldásokkal emésztési zavarokra, krónikus betegségekre.
Elnézést, hogy kicsit sokat írtam, de talán így kerek a kép, hogy nálam hogy is kezdõdött, és hogyan kerültem erre a fórumra. :)
További szép estét kívánok mindenkinek, és elviselhetõ napokat. :)

Szerkesztette: Moncsi33 (2013-04-05 18:48)

Nincs jelen

#2586 2013-04-07 20:07

Joodyyy
Tag

Tisztelt sz.katalin!
Érdekes szemszöget mutattál meg számomra. Kicsit utána olvasgattam annak, amit írtál (endometriózis). Ennek hatására én is elmegyek a nõgyógyászhoz. Amúgy ezt az egész endometriózist megtudják mondjuk állapítani egy sima hasi UH-val, ami ugyebár a a méhre korlátozódik? Mert a hüvelyi UH-tól eléggé félek, ugyanis annak megvan a személyes oka. Elõre is köszi a sok infót és a választ is.

Nincs jelen

#2587 2013-04-07 21:06

youlcsi
Tag

Jooody!
az endometriózist igazából diagnosztikus laparral tudják megállapítani, amikoris mindjárt megpróbálják megszüntetni is, ahol csak lehetséges. de egyébként szerintem a vag.uh nem kikerülhetõ (én könnyedén mondom, volt idõszak, amikor többet voltam vele együtt, mint a párommal)

egyébként, õszintén mondom, nekem teljesen meglepõ, hogy valakinek ez újdonság, hogy bizonyos panaszok mellett az egész hátterében akár endo is lehet... és persze itt nem a beteg a hibás, hanem az orvos, akiben még csak fel sem merült a tünetek alapján ennek lehetõsége...
nálam a gasztrós egészen addig semmi (SEMMI!) komolyabb vizsgálatba nem kezdett bele, amíg nem voltam góckutatáson... annak meg része a nõgyógyászat is.

Nincs jelen

#2588 2013-04-07 21:40

Joe65
Tag

Szia Joodyyy !

A március 14-én kapott diagnózis alapján , sajnos én is a colitis ulcerosa-sok táborába kerültem . :( Nekem a dokim Nutricia Nutridrink tápszert írt. 24x200 ml-es azóta naponta egy dobozzal ezt iszom. Remélem tudtam segíteni.

Üdv. Joe

Nincs jelen

#2589 2013-04-07 22:05

Joodyyy
Tag

Kedves Joe65!
És ez Neked segít? Én majd elvileg az elkövetkezendõ két hét folyamán megyek a gasztróshoz, még idõpontot kell kérnem. Nem hajt meg? Jobban vagy tõle? Vagy híztál esetleg? Jobbulást kívánok Neked.

Nincs jelen

#2590 2013-04-07 22:10

Joodyyy
Tag

Kedves youlcsi!
Teljesen igazad van. Én ma azon lepõdtem meg, hogy egy hete nem voltam túl jól és mivel, hogy dolgoztam ma értem rá a dokikra. Elmentem a közeli korház ügyeletére, ahol 2 órát vártam. Kb. a felénél mondták, hogy a doki elment mert házhoz kellett mennie egy beteghez, és nincs ki pótolja. Itt nem a dokit vagy a korházat hibáztatom, hanem azt, hogy vannak olyan vezetõk, akik hagyják, hogy a betegek órákat várjanak egy eléggé hüvös helyen. Szegény asszisztens hölgy próbált magyarázkodni, én nem voltam erõszakos, de meguntam és hazajöttem. Mert két óra várakozás után sem tudtak mit mondani, hogy mikor jön vissza az ügyeletes házi doki. Nem is szóltam, hogy egyébként colitis ulcerosa-m van. lehet én hibáztam nem tudom. Amúgy a nõgyógyászom úgy írt fel fogamzásgátlót, hogy tudta, hogy CU-m van és olyanokat írt fel, amik a CU-soknak nem ajánlott szóval leálltam ezzel, és mehetek vissza a nõgyógyászhoz, hogy akkor vizsgálódjon mi a szitu, mert vannak érdekes dolgok amik zavarnak.

Nincs jelen

#2591 2013-04-08 11:19

Tommy
Tag

Üdv.
Azoktól kérdezném akiknél ibs-t állapítottak meg, hogy nálatok tünet a fehér-sárgás lepedékes, foglenyomatos nyelv és a kiszáradt száj?
Nálam általában reggel van híg széklet 1-2x és van, hogy csak másnap reggel megyek megint újra és ugyanúgy híg, de vannak napok hetek amikor teljesen normális. Olvastam, hogy felszívódási zavar okozta hasmenés tünete lehet, hogy két hasmenéses székletürítés között hosszabb idõ telik el. 20 évesen 55 kg vagyok pedig rendszeresen és változatos az étkezésem.  Holnap megyek vér és vizeletvizsgálatra.

Nincs jelen

#2592 2013-04-08 15:04

lazye
Tag

Tommy,

A súlyodat elsõsorban az okozza, hogy kevés rajtad az izom. Vannak olyan alkatúak, akik iszonyú sokat ehetnek, akkor is csak baromi lassan tudnak hízni. Egyébként én is ilyen vagyok, szóval elsõ kézbõl mondom. 20 évesen kb 178 centihez 45 kiló voltam. Azóta sportolok, és ugyanennyi centihez 65 körül vagyok. Ami még mindig nagyon vékony egy külsõ szemlélõ számára, de én tudom, hogy mennyi munka van benne, és egyáltalán nem szégyenlem. Ezt tudom neked is javasolni: edzés, és kaja. És akkor nõni fog a súlyod.
A kiszáradást nálam egyrészt a gyógyszer (Xalazin) is okozza, de ez egy jelzése a szervezetednek, hogy kevés folyadékot viszel be. Neked olyan 3 liter környékén kellene innod naponta.

Nincs jelen

#2593 2013-04-08 15:24

Moncsi33
Tag

Szia Tommy!
Csatlakozom az elõttem szólóhoz, szerintem is kevés lehet a folyadék, amit megiszol. Kifejezetten amiket leírtál a kiszáradt szájról, lepedékes nyelvrõl, pl. ezt én nem vettem észre. Nekem is nagyon kell figyelnem arra, hogy meglegyen a napi folyadék mennyisége, tényleg fontos, fõleg hasmenés mellett.

A hasmenéses dolog ennél az IBS-nél szerintem személyenként változó, mert ahogy olvasgattam, van olyan akinek váltakozik a híg-kemény széklet, van akinek folyamatos hasmenése van. Sajnos utóbbiba tartozom én is, csak nekem mellé jár még külsõ/belsõ aranyér is. Sírni tudnék tõle... illetve a fájdalomtól. :(

A súly... hát ez megint egyéntõl függ, hozzáteszem ezzel is vannak nekem is "problémáim". Én is igyekszem egészségesen táplálkozni, rendszeresen, inkább többször enni keveset, mégsem tudok hízni. A 168 cm magasságomhoz vagyok 52 kg körül. Kevés... Szüleid milyenek? Vékony alkatúak õk is? Azért kérdezem, mert ez a súly dolog függhet ettõl is. Nekem anyum volt ilyen, hogy ehetett annyit mint egy ló, mégsem hízott.
A felszívódással kapcsolatban is lehet talán összefüggés, de ez majd a vérképbõl úgyis kiderül. Ami érdekes, hogy nekem pl. rendszeres hasmenés mellett is teljesen normálisak voltak az értékeim a leleten, tehát felszívódnak a tápanyagok.

Kíváncsi leszek majd a leletek eredményeire, ha IBS-re gyanakodnak, akkor még elõtted áll egy kazal vizsgálat. Majd tájékoztass az eredményekrõl!

Üdv: Moncsi

Nincs jelen

#2594 2013-04-08 19:21

Pisti80
Tag

Sziasztok!

Engem az IBS tünetei érdekelnének, nincs hadmenésem sem szorulásom sem, inkább néha a nyákos széklet jellemzõ.
Néha annyira felpuffadok és böfögök, mintha a szívemig menne föl a fájdalom.
Minden leletem negatív, laktózintoleranciám van, és mikro vérzést találtak a székletben. Szemmel nem tapasztalom.
Ez mitõl lehet?

Köszi a segítségetek.

Nincs jelen

#2595 2013-04-08 20:24

Moncsi33
Tag

Szia!

Én a saját tapasztalatomat tudom Neked leírni: nekem állandó jellegû a hasmenés, tavaly már azon a szinten voltam, hogy ha ettem, 10 perc múla mentem wc-re, és jött is kifelé. Hasgörcs, puffadás, szelesség, nekem is nyákos, néha habos is a székletem. Mellette fogytam kb. 5 kilót, és néha hõemelkedésem is volt/van.
Végigjártam vérvételt, vizeletvizsgálatot, teljes hasi ultrahangot, colonoscopiát, laktóz intolerancia vizsgálatot, néztek pajzsmirigy szintet, glutén érzékenységet, minden lelet negatív lett.
Miután ezeket megcsinálták, és minden eredmény tökéletes, az orvos arra jutott, hogy irritábilis bél szindrómám van, és nem lehet vele mit kezdeni. Változtassak az étrenden, valamint kezdjek el sportolni, hogy a feszültséget levezessem, mert ez az egész arra vezethetõ vissza. (?)
A mikro vérzést a székletben nagyon sok minden okozhatja, emésztõrendszeri betegség, valamilyen sérülés belül, vagy aranyér például. Aranyeret nem vettél észre?

Üdv: Moncsi

Nincs jelen

#2596 2013-04-09 12:10

sz.katalin
Tag

Szia Joodyyy!
Mivel nekem nagy volt a ciszta, ki tudta a doki tapintani. A vérbõl a CA125 tumormarker értékét nézték elõször, és sajnos a hüvelyi UH is kellett. Én is nagyon féltem tõle egy korábbi igen kellemetlen"élmény" miatt, de nem volt annyira veszélyes. Viszont sokkal részletesebb képet kapnak a hasüregrõl, mint egy sima UH-on (pl.: Nekem a hüvelyi UH-on látták, hogy sûrû folyadékkal telt, több rekeszbõl álló cisztám van. Viszont a szobatársamnak csak a mûtét során derült ki, hogy endometriósisos cisztája van, még a mûtét reggelén is elküldték UH-ra, hátha felszívódott a cisztája, és nem kell megmûtetni. Nála nem is gyanakodtak endometriózisra.) Az UH és a tumormarker érték alapján a dokim nem is kért több vizsgálatot, azt mondta, egyértelmû a mûtét. Bár nem vagyok egészségügyis, az endometriózisos csomókat és az összenövéseket szerintem nem biztos, hogy látják az UH-on. Van egy ehhez hasonló, jó kis fórum endometriózis témában, ahol -úgy, mint itt! - próbálunk segíteni egymásnak! Ott volt, akinek CT-t, MR-t, colonoscópiát, vagy hólyagtükrözést végeztek a mûtét elõtt, a tünetektõl függõen. De egyértelmûen diagnosztizálni csak hastükrözéssel (laparoszkópiával) lehet a betegséget + szövettan. Általában mélyaltatásban végzik, átnézik az egész hasüreget, és ki is vesznek minden kóros, nem odaillõ dolgot. Bár az elõzõ írásomban nem részleteztem, de júniusban volt góckutatás. Nõgyógyászati panaszom AKKOR nem volt, a nõgyógyászati vizsgálat során semmit sem találtak. A CA125 értékem akkor 20 volt (most 133!), UH rendben, CRP és a vérsüllyedés emelkedett, vas alacsony. Mindezek után jött a colonoscopia. Nõgyógyászati panaszom - a fájdalmat, görcsöket nem számítva, amit a CU-nak tulajdonítottam - most is csak a kissé erõsebb menstruáció volt... Úgy gondolom, hogy a ciszta, ha ott is volt korábban, csak az elmúlt félévben kezdett el nõni, és ezért nem vették észre korábban...
Joodyyy, érdemes mindenképpen elmenni a nõgyógyászhoz, reméljük, csak azért, hogy kizárják ezt a betegséget... Nyugodtan kérdezz bármit, nagyon szívesen válaszolok!
Tünetmentes, szép napokat kívánok mindenkinek! :-)

Nincs jelen

#2597 2013-04-09 19:10

Pisti80
Tag

Szia Moncsi!

Köszönöm a válaszod ás segítséged.
Aranyeret nem vettem észre, sõt a doktor sem  a colonoskópiánál.
Lehet nekem a laktóz okozza a tüneteimet a  stressz mellett !

Szép Napot !

Nincs jelen

#2598 2013-04-09 22:21

lazye
Tag

Pisti80: Mint egy a betegségben szenvedõ azt tanácsolom, hogy még most térj át egy diétás étrendre, mert ha beteg is vagy, az még csak nagyon kezdeti stádiumban van. És most még talán meg tudod állítani. Ez olyan, hogy ha egyszer elõjönnek a véres hasmenéses tünetek, akkor utána már nehezebb tünetmentessé válni újra. Persze lehet, de mindig ott lesz benned a dolog. És a tejtermékeket egyértelmûen kerüld, meg a cukros, feldolgozott élelmiszereket is. Ez az én tanácsom.
A másik, hogy ha pl. Crohn lenne, akkor az simán lehet a vékonybélben, ahová a colonoscopia nem megy fel tudtommal. Bár nekem nem ez van, így ebben nem vagyok teljesen biztos, szó sem volt még ilyen vizsgálatról velem kapcsolatosan.

Nincs jelen

#2599 2013-04-10 12:24

Tommy
Tag

Moncsi33,lazye: Köszönöm, hogy írtatok. Megvan a lelet amire az asszisztens nõ (doktor úr nem volt) azt mondta teljesen normális. Bár a besárgult nyelvrõl nem sok jót olvastam de remélem a vérképbõl kiderült volna ha nagyobb baj lenne. Neutrophil szám magasabb, lymphocyta kevesebb és a vérsejtsüllyedés alacsonyabb. Ugyanazt tanácsolta amit ti is leírtatok amit meg is fogadok és próbálom nem stresszelni magam mer az igencsak hozzájárul ahogy észrevettem. Kitartás és jobbulást!!

Nincs jelen

#2600 2013-04-10 17:05

Moncsi33
Tag

Szia lazye! Nekem a gasztroenterológus doktornõ azt mondta colonoscopia után, hogy a vékonybelet is meg tudta nézni a vizsgálat során, nekem nem találtak ott sem semmit. Hála az égnek...

Nincs jelen

IBDoktor

Láb