#2351 2013-03-07 22:23
- Cintia
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Colitis ulcerosa érdekelne
Sziasztok! Nálam 5 éve derült ki, hogy colitisem van. Az orvos írt fel nekem gyógyszert, elõször Salazopyrint, de már egy ideje Xalazint szedek napi 3X1 adagban. Rendszeresen, félévente járok vérvételre, nem rég voltam is, és az eredményeim nagyon jók lettek. Általában nincs semmi gond velük. De kb. olyan 4 napja észre vettem székletürítésnél, hogy a wc papír véres és azóta mindig, de a széklet nem az. Nem hasmenés de nyálkás rész tartalmaz vért. Szerintetek ez mitõl lehet? Eddig tünet mentes volt, már lassan 5 éve az, és a vérvételem is jó lett.. Nektek volt már ilyen tapasztalatotok?
Nincs jelen
#2352 2013-03-08 16:49
- Larkin
- Tag
Szia! A vérvételem nekem visszaesés alatt végig klassz volt, majd 1-2hónap múlva miután "rendbe jöttem" látszódott,h tele van csillaggal...a vérszegénység akkor látszott meg rajta. És gyulladást sem mutatott...
Nincs jelen
#2353 2013-03-08 21:41
- Cintia
- Tag
Szia! és te az alatt lettél vérszegény mialatt visszajöttek a tüneteid?
Nincs jelen
#2354 2013-03-08 21:53
- Larkin
- Tag
Szia! Akkorra alakult ki, amikor már a tünetek elmúltak és jól voltam. Az orvos is furán nézett a dologra, pedig szerintem van benne logika, hogy nem azonnal mutatja a vérkép. Legalábbis a vérszegénységet, a gyulladást ki kellett volna mutatnia akkor amikor rosszul voltam.( 3 hónapig folyamatos vérzés. nem véres,nyákos széklet, a görcsökkel csak vér ürült). Most pedig újra kezdõdik... volt 2-3hónap szünetem... én 3*2 Xalazint szedek már 3. éve.
Nincs jelen
#2355 2013-03-08 23:07
- Cintia
- Tag
Szia! nekem eddig nem volt tünet, csak most jött elõ, de csak 3X1 adagot szedek .. De nekem mondjuk csak a nyák véres, de nincs hasmenésem kicsit sem. De nekem sohasem szüneteltették eddig még. Ezt nem okozhatja megfázás?
Nincs jelen
#2356 2013-03-09 10:12
- Larkin
- Tag
Szia! A szünetet nem a gyógyszerre írtam, hanem arra,hogy annyi idõ telt el mire most újra jelentkezett a vér...amúgy hasmenésem nekem sem végig volt. Hát megfázás nemhiszem. De jön a tavasz és úgy tudom tavasszal, õsszel elõfordul, hogy a betegség fellángol.
Nincs jelen
#2357 2013-03-09 16:04
- Cintia
- Tag
Szia! Akkor lehet az miatt van, köszi.Amúgy ez átlagosan mennyi ideig tart kb? A tünetek? Szükséges orvoshoz visszamenni vagy magától is elmúlik?
Nincs jelen
#2358 2013-03-09 17:01
- Kati69
- Tag
Sziasztok! Nekem 8 éve van colitis ulcerosám. Évekig "csak" Entocort-ot és Salofalk-ot szedtem. Egészen 2009-ig jól voltam. Akkor kezdõdött a véres-nyákos széklet. Voltam tükrözésen, gyógyszerek maradtak, semmi nem változott. Több mint egy évig így voltam, néha véres-nyákos széklet, néha tök jól voltam. Aztán tavaly decemberben megszûnt a vérzés, helyette jött az állandó hasmenés. Voltam belgyógyászaton, azt mondta szedjek Immodiumot folyamatosan majd megszûnik. Elkezdett fájni a végbelem, elmentem urológushoz, hátha aranyér, õ belsõ végbélrepedést állapított meg. Voltam sebészeten, aki nem tartotta indokoltnak a fissura mûtétet keressek fel egy gasztrós dokit. Elmentem magánrendelésre, ahol kaptam egy papírt, hogy elõször széklettenyésztést végezzünk, aztán ha nem lesz benne semmi kóros, akkor biztos a vastagbél van begyulladva. De itt már több, mint egy hónap eltelt. Közben izületi gyulladásom is lett, a reumatológus szerint ez is a gyulladástól van, de várjuk meg a tenyésztés eredményét. 3 hete meg is lett délelõtt az eredmény, délutánra annyira begörcsöltem, hogy kórházba kerültem. Ott derült ki, hogy már krónikus vérszegény lettem az elõzõ évek alatt elvesztett vér miatt (minden évben nézetem a vérképet, házidoki csak hümmögni szokott rajta) azonnal 6 egység vért kaptam, infúzióra kötöttek. Két nap múlva kezdtek csak el kezelni a colitissel. A tükrözésnél kiderült, hogy nincs ott semmi végbélrepedés, hanem már ott is fekélyes volt a bél, ezért fájt ennyire. Szóval ennyit a sok orvosról.
Másfél hétig voltam kórházban. Azóta a fájdalmam szerencsére elmúlt. Immuránt, Salofalkot (tabletta+kúp+szuszpenzió) és Medrolt kell szednem.
A kórházban azt mondták, hogy majd kitapasztalom, hogy mi esik jól, és mi nem. :( Ez nem hangzik túl jól.
Ha nektek valami nem esik jól, akkor az mennyi idõ után és hogyan jelentkezik. Gondolok itt arra, hogy görcs a hasba? hasmenés? székrekedés? Meddig tart a fájdalom. Szedsz rá valamit?
Bocsi, kicsit hosszúra sikeredett a történetem, de köszi ha elolvastad.
Várom a válaszotok. Jobbulást Nektek! Kati
Nincs jelen
#2359 2013-03-13 14:48
- Larkin
- Tag
Szia Cintia!
Van hogy enyhék a tünetek, pl hasfájás ami magától is elmúlik ha diétázom, de a hasmenés, vérzés nem szokott magától elmúlni, olyankor vissza a dokihoz... van, hogy nem érdemes sokat várni, mert ha az elején el tudják kapni, hamarabb, és talán kisebb adag gyógyszerrel meg lehet úszni...Aztán mindenkinél más.
Kati69, hát szép kis történet...és igen kb így haladnak a dolgok, most anyu járt így csak küldik innen oda, érdemben mondani nem mondtak még semmit, és a kezelés a fájdalomcsillapításban merül ki. és egy egy vizsgálatra van hogy hónapokig várunk...De az jó,h végre jobban vagy :) Nekem is kb ezt mondták a kórházban. meg azt, hogy azért a durva rostos, zsíros, szénsavas dolgokat kerüljem.
Akkor Rotához senkinek nem volt szerencséje még?
Nincs jelen
#2360 2013-03-15 23:47
- Cintia
- Tag
Szia Larkin , köszi a válaszod! :) amúgy még nem mentem vissza és volt hogy nem volt pár napig aztán visszajött... de most engem beutaltak Egerszegre mert van valamilyen állami kedvezmény utazásra és ott lehet csak elintézni mert még 17 éves vagyok így a saját orvosom nem igazolhat ilyen papírokat, majd csak szeptembertõl. Az egerszegi orvos azt próbálta múltkor bebizonyítani, hogy nem vagyok beteg. Pedig a itt Kanizsán már megállapították 5 éve, tükrözéssel. Mindegyik orvos mást mond. Szerinted be is utalhatnak tünetek miatt ? :)
Nincs jelen
#2361 2013-03-16 14:02
- Larkin
- Tag
Szia!
Hát engem az elején utaltak be, amíg nemtudták mi okoz ilyen hasmenést ( napi 20is akár). Aztán egyszer medrol kúra után 3hétig minden nap 38-39fokos lázam volt, és a háziorovs nemtudott mit tenni akkor újra voltam egyszer kórházban. De legutóbb amikor akár napi 12x jött a vérzés, akkor nem. Telefonálnom kellett 2 naponta, h milyen változás van az elmúlt napok óta és a gyógyszer adaggal variáltunk...meg idõnként be kellett, hogy járja. Kicsit fárasztó volt így, de aztmondták, ha befektetnek se tudnak többet, v mást tenni. Úgyhogy én aztmondom nembiztos, h ezért beutalnak. Viszont ha azt akarja bizonyítani, hogy nem vagy beteg, vagy nem az a bajod, akkor meg is akar tükrözni, ki akar vizsgálni? Akkor esetleg igen. :/
Nincs jelen
#2362 2013-03-16 23:28
- Cintia
- Tag
Szia! igazad lehet, bár nem annak orvosnak mondom el hogy beteg vagyok hanem a sajátomnak.. õ talán megmondja jobban mert õ is vizsgált ki.. neked kell diétáznod? nekem az orvos semmi ilyet nem irt elõ.. :)
Nincs jelen
#2363 2013-03-26 18:37
- Larkin
- Tag
Szia!
Csak javasolták,h a durva rostos, fûszeres, szénsavas dolgokat kerüljem. Nekünk kell kitapasztalni ki mit bír enni következmények nélkül. :/
Nincs jelen
#2364 2013-03-28 12:37
- andreas31
- Tag
SEGÍTSÉG!!!!
Tisztelt társak!Ma kellett volna mennem az utolsó szövettanomért,de a doki nincs így jövõ héten kell kedden visszamenni.Egy kórházi ismerõs belenézett a szövettanomba:colitis és ileitis. Eddig csak indeterminate colitis voltam,valami apró pöttyökkel a sigmabélen. A tükrözésnél az ileum is tiszta volt,erre most ezt hozta a szövettan.A dokival persze pont most nem tudtam beszélni.....Ezek szerint most crohn beteggé léptem elõ?????????Valaki okítson ki légyszi,mert idegbaj vagyok teljesen...!!!!
Nincs jelen
#2365 2013-03-29 11:01
- Putyi
- Tag
Szia andreas 31! Velem is elõfordult már, hogy bepánikoltam egy tünet vagy egy lelet kapcsán. De mindig kiderült, hogy csak beképzeltem a dolgot. A kérdésedre csak a dokid tud válaszolni - de legyél optimista. Kováts Ágota könyvében amúgy nem olvastam, hogy a colitis elfajulna Chron betegséggé.
Nincs jelen
#2366 2013-03-29 11:03
- Putyi
- Tag
Elirtam egy szót: Chron --> Crohn.
Nincs jelen
#2367 2013-03-29 16:31
- Sási
- Tag
Sziasztok!
Nálam 2011-ben diagnosztizáltak proctitis ulcerozát. Véres-nyálkás széklettel kerestem fel a háziorvost. (nálam nem a hasmenés van terítéken, hanem a székrekedés.) Kb 3-4 hónaponta megjelentem a gastron, hogy fáj lent a bal oldalon. (budenofalkot és pentasat írtak fel.)A fájdalom folyamatosan visszatért. Most újra elmentem, hogy semmi látványos panaszom nincsen csak nagyon fáj a hasam. A doki megvizsgálás nélkül, leült a számítógép elé és felírt normixot. Elkezdtem szedni és a 3. napon elkezdõdött a véres nyálkás székelés, napi 4-5 x, ami nálam eddig nem is volt. Felhívtam õket, hogy most mit csináljak...Válasz telefonon keresztül: medrolt kellene szedni két hétig és telefonálni utána. Itt szakadt el a cérna.
Most magándokinál voltam. Õ azt mondta, hogy a tükrözésnél csak a vastagbél bal oldalát tudták megnézni (egy nagyfokú törés miatt), így nem is érti miért szedem azóta folyamatosan a pentasát, hiszen a proctitisre a lokális kezelés a megfelelõbb.. Jövõhét pénteken tükröz. A hasam most már mindenhol fáj. A budenofalktól sem szûnnek a panaszok.
Félek ,hogy továbbterjedt a gyulladás.
Olyan fontos kérdésem lenne, hogy felkeresett-e valaki közületek pszichológust? (mert azt írják az okosak, hogy az összes ilyen probléma kulcsa az életünkben fellépõ problémákon való rágódás)
Ha, igen javított-e?
Tudom, hogy a tudomány mai állása szerint a tünetek enyhíthetõek illetve idõszakosan megszüntethetõek, de mi van ha "csak" ennyi kell a gyógyuláshoz?
(az étrendrõl annyit, hogy igyekszem betartani a diétát, de mégsem jobb tõle...
se édesség, se szénsavas, se tejtermék se puffasztó zöldségek, sem apró magvas gyümölcsök és még sorolhatnám)
El vagyok kenõdve.
Nincs jelen
#2368 2013-03-29 17:44
- KisAni
- Tag
Sziasztok! 2006 óta vagyok Crohn beteg. Az elmúlt 6 év viszonylag panaszmentesen telt, persze voltak kisebb remissziók, de megemelt gyógyszeradagokkal túlvészeltem. Imuran: napi 100 mg és Pentasa, napi 2000 mg a remisszió ideje alatt (tünetei: véres hasmenés, alhasi erõs görcsök, erõs székelési inger, majd sûrû vér!!!, naponta 5-6x). Ezt gyógyszerekkel és komoly diétával mindig le tudtam küzdeni.
De most 2 hete nagy bajban vagyok. Újra belekerültem a remissziós korszakomba, de most aztán nagyon durván!!! Ráadásul elfogyott az ÖSSZES GYÓGYSZEREM!!! És a kezelõorvosomtól csak májusra kaptam idõpontot, a háziorvosomnál lejárt a szakorvosi igazolás, mely alapján õ is tudott nekem gyógyszert felírni. Ennyire csak én lehetek balek!!! Most mit csináljak???Van valakinek mentõ ötlete? A: írassam fel a háziorvossal 16 ezer forintért a havi adagomat, vagy várjam meg a 6 hetet, amikor majd a szakorvosom hajlandó fogadni és felírni gyógyszert??? Addig szerintem elfogy az összes vérem, így is napi szinten 2 dl símán lemegy a wc-n.... Szerintetek???
Nincs jelen
#2369 2013-03-29 19:56
- mendi63
- Tag
Mindenképpen hívd fel a kezelõorvosod és beszélj vele sürgõsen. Olyan nincs, hogy gyógyszerjavaslatért várj még két hónapot. Amiket ide leírtál azt mind mondd el neki. Tehát azt, hogy nincs gyógyszered. Erre reagálnia kell.
Nincs jelen
#2370 2013-03-30 00:06
- lazye
- Tag
Sási,
szomorúan olvasom amit írsz, de ne csüggedj. A háziorvosod hülye, bár többségük az sajnos, ezen nem kell meglepõdni. Egy normális orvos a véres széklet esetén már akkor leharapja a fejed, ha nem mész 1-2 napon belül hozzá, akár ügyeletre, mert ez nem egy normális állapot. Az, meg hogy véletlenszerûen írogat fel gyógyszereket.. kíváncsi lennék, hogy büntetõjogi felelõssége tudatában teszi-e ezt, de hagyjuk is ezt a témát szerintem.
A pentasa fõleg a bél felsõ részében hat, és mivel neked a vastagbeled volt gyulladt (de lehet, hogy gyulladt feljebb is, akár a vékonybél, ami esetében viszont jó a pentasa), ezért nem értette az orvos, hogy miért azt szeded. Úgy lehetne mondani, hogy a pentasa már a bélrendszer feljebbi szakaszában ellövi az összes puskaporát, és nem marad az alsóbb szakaszokra.
A jövõhét pénteki tükrözésnél nagyjából az fog kiderülni, hogy vastagbélgyulladás vagy Crohn-betegség. Ha csak az alsó szakasz gyulladt, akkor colitis, ha feljebb is van, akkor valószínûleg Crohn. Reménykedj, hogy nincs feljebb is. De még ha van akkor sem egyértelmû, mert nekem volt feljebb is gyulladt szakasz, amibõl a periodicitás miatt Crohn következett volna, viszont a doki 8 szövetmintát vett és colitis lett a végén a diagnózis.
A pszichológus jó ötlet, én autogén tréningezek. Általában van az ember életében egy-két erõs stresszforrás, amiket jó, ha kiiktat. Mindenesetre a pszichológus rontani nem fog a helyzeteden. Van még egy alternatív módszerek témakör, ott rengeteg tényt (mûködõ dolgot) és tévhitet megtalálsz.
Nincs jelen
#2371 2013-03-30 12:22
- Putyi
- Tag
KisAni!
Én ledöbbentem azon, hogy a kezelõorvosod csak májusra adott idõpontot. És ezt úgy tette, hogy tisztában volt az állapotoddal? Vagy még a remisszió elõtt adta ezt az idõpontot? Nekem is van egy megállapodásom, hogy mikor megyek (én colitissel küzdök), de az is benne van, hogyha gondom van jelzem és néhány napon belül mehetek.
Ha nincs más megoldás, jelentkezzél a sürgösségin, ott kötelességük fogadni Téged.
Nincs jelen
#2372 2013-03-30 17:09
- Jay
- Tag
Sziasztok. Anno volt egy-két ember aki a glutaminnal kapcsolatos írásomat olvasva úgy döntött kipróbálja. Ha tényleg elkezdte szedni valaki és olvassa ezt, le tudná írni a tapasztalatait? Érdekelne bevált-e ha bevált :)
Nincs jelen
#2373 2013-03-30 19:50
- lazye
- Tag
Én manapság is eszem a glutamint. Jó dolog, csak arra kell figyelni, hogy fokozatosan növeld az adagot. Most napi 10grammot eszem (2 teáskanál). Szerintem C-vitamin után ez a legfontosabb (leghasznosabb) kiegészítõ.
Nincs jelen
#2374 2013-03-31 07:31
- nem robot
- Tag
Kedves Jay,
Olvastam annak idején a glutaminnal (+ sport, stb.) kapcsolatos hozzászólásaidat. Érdeklõdnék, hogy a tünetmentes idõszakod azóta is fennáll ill. szedsz-e esetleg gyógyszert ? Diéta ?
Üdv.,
nem robot
Nincs jelen
#2375 2013-03-31 18:26
- Jay
- Tag
Üdv nem robot.
Igen én azóta is tünetmentes vagyok. Gyógyszert nem szedek. Ami a diétát illeti, próbálok minél egészségesebb kajákat enni és kerülni a cukros, zsíros, tartósítószerrel telenyomott dolgokat. Mindennap eszem 2-3 almát, 1-2 banánt és egy gerezd fokhagymát. Ez utóbbit a nagyon magas ásványanyag tartalma és vér-bél fertõtlenítõ hatása miatt. Valamint minden olyat aminek éppen szezonja van és van a kertünkben :) (sóska, sárgarépa, cseresznye stb.)
A gyógytea+glutamin+edzés pedig alap :)
Tünetmentes napot mindenkinek!!!
Nincs jelen
#2376 2013-03-31 18:58
- Sási
- Tag
Sziasztok!
Lehet, hogy zagyvaságot kérdezek, de ha teljesen kizártam jelenleg a tejtermékeket... és még oly sok mást is ingerelheti-e a bélfalamat a nutridrink? Eléggé gyermeteg lett a testsúlyom és napi 3 kell innom. Már két hete iszom. Elõtte kezdõdött a nyálka ismét, de hiába alkalmazom a budenofalk habot (ami eddig mindig segített), most egyszerûen nem akar elmúlni.
Mit gondoltok?
(Elvileg nincsen mellékhatása a nutridrinknek...)
Nincs jelen
#2377 2013-04-01 06:00
- nem robot
- Tag
Hello Jay,
Azt megkérdezhetem, hogy a Colitis ulcerosa diagnózisod milyen módon és mennyire "biztosan" lett annak idején megállapítva ? Mióta tünetmentes vagy, volt tükrözésed ?
Üdv.,
Balázs
Nincs jelen
#2378 2013-04-01 06:11
- nem robot
- Tag
Sási,
A Nutridrink tápszerek jellemzõen tartalmaznak tejfehérjét. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy ne idd, csak ezt vedd figyelembe, ha kifejezetten a tejtermékeket akarod kizárni.
Üdv.,
Balázs
Nincs jelen
#2379 2013-04-01 10:09
- andreas31
- Tag
Halihó!!!
Olyat tapasztalt valaki,hogy sokat kell vizelni menni naponta de nagyon és boka,sarok (ami a talaj felõl van) + térdfájdalom is van???Nekem most ezek dominálnak,korábban soha nem volt....
Nincs jelen
#2380 2013-04-01 14:53
- gabor5001
- Tag
Sziasztok!
3 éve vagyok colitises, annak minden átkával együtt. Én is a szokványos terápiákat és a diétát kaptam. Utóbbit sajnos nem igazán tudom tartani.... de ezt most nem részletezném :)))
Tavaly júliusban hallottam egy gyógynövény kivonatról, melyet egy hölgy kísérletezgetett ki. ILZSU a készítmény neve. Fél éve iszom minden nap. Sokat segített eddig is, puffadásom, görcseim elmaradtak, hasmenésem is ritkábban van.
A mi kórképünkkel több gyógyulást is regisztrált a hölgy.
Ajánlom figyelmetekbe, egy próbát mindenkinek megér: www. ilzsu.hu
Üdv mindenkinek:
gábor
Nincs jelen
#2381 2013-04-01 14:58
- gabor5001
- Tag
Szia!
Gábor vagyok. Colitises, amúgy egészségügyben dolgozom.
Semmiképpen ne várd meg a 6 hetet!
Tegyél egy próbát: sürgösségivel menj be a kórház sürgõsségi osztályára (nem tudom hol laksz...ez befolyásoló tényezõ lehet), ha görcsös állapotban vagy és vérzel akár mentõvel is.
Valószínûleg kicsit hamarabb szakorvos elé kerülsz, mintha magad próbálkozol ezt elérni.
üdv! jobbulást!
Nincs jelen
#2382 2013-04-01 15:02
- gabor5001
- Tag
az elõzõ KisAninak szól... :)
Nincs jelen
#2383 2013-04-02 14:59
- Jay
- Tag
Üdv nem robot!
Én 2009-ben lettem CU-s. Akkor 18 kilót fogytam 3 hét alatt, napi 10-12 véres hasmenéssel. A laboromban 120-as CRP-t mutattak ki. Ez eddig már elég CU gyanús volt :) A kórházban tükrözéskor persze vettek szövetmintát is, szóval igazolták, hogy ez az a javából. Mióta tünetmentes vagyok nem volt tükrözésem, de a laboreredményem mindig rendben van, így a doki szerint is felesleges. Amúgy meg be sem vállalnám ha nem elkerülhetetlen :)
Nincs jelen
#2384 2013-04-02 16:36
- nem robot
- Tag
Üdv. Jay !
És a diagnózis felállítása után (vagy akár még elõtte) milyen gyógyszereket kaptál ?
Tovább már nem akarlak faggatni. :)
Nincs jelen
#2385 2013-04-02 18:38
- Jay
- Tag
Semmi gond, szívesen válaszolok, azért van ez a fórum :)
Amúgy elég színes a paletta, hogy miket szedtem. Mindig az állapotomtól függött, hogy mit írtak fel. Nyugodt idõszakban Salazopyrin+ Controloc volt a menü. Amikor bedurvult háááát... volt olyan hogy Xalazin+Medrol+Imuran+Salofalk vagy Budenofalk klizma. Komolyan már annyi félét és annyit szedtem egyszerre, hogy jól laktam velük :) Ez majd három évig ment így. Ez idõ alatt max 2-3 hónapos tünetmentes idõszakaim voltak.
Ekkor döntöttem hogy elegem van. Vagy ezer weboldalt, könyvet stb. olvastam el egészséges életmódról, ételekrõl, CU-ról, mozgásról, edzésmódokról. Így alakult ki, némi kísérletezgetés után a gyógytea+glutamin+edzés módszer. Szépen lassan kezdtem helyrejönni és a gyógyszereket is fokozatosan elhagytam. Már egy éve nem szedek semmit. Dióhéjban ennyi :)
Ha van kérdésed írd le nyugodtan :)
Nincs jelen
#2386 2013-04-02 19:25
- nem robot
- Tag
Ok, de te mondtad :D
Glutaminból mi az adagod ? Cardio edzés van ? Lábizmokra erõnövelõ edzés ?
Nincs jelen
#2387 2013-04-03 11:23
- Gerappa
- Tag
Szia Jay!
Én is kérdeznék. Mekkora szakasz volt begyulladva Neked? A glutamint beveszed és ráiszod a vizet, vagy elkevered valamiben? A férjem sportol és használja (nem is kapott el semmit a kislányunktól, ellenben én...), majd veszek az övébõl. Milyen gyakran sportolsz?
Szép és tünetmentes napot mindenkinek!
Nincs jelen
#2388 2013-04-03 19:46
- Jay
- Tag
Sziasztok nem robot, Gerappa!
Így egyben válaszolok a kérdéseitekre. Szóval a glutaminból 10g-ot szedek (két púpos teáskanál) azonnal edzés után, majd este 2-3 órával lefekvés elõtt 5g-ot. Ezt vízben feloldva kell fogyasztani, jól elkeverve hogy teljesen feloldódjon. Habár ugye sportolóknak van kitalálva, mégis az a helyzet, hogy a bevitt mennyiség kb. 30%-a jut el az izmokig. A 70%-át a gyomor-bélrendszer felhasználja önmaga felépítésére, erõsítésére. Ez azért nem rossz CU-soknak :) Gerappa kb. a feléig volt begyulladva a belem, ja és a glutamin nagyon jó immunerõsítõ, azóta én se kaptam el semmit :)
A sportról. Hétfõtõl péntekig nyomom, csak hétvégén pihenek. Ahogy korábban írtam futással kezdtem, mert újra focizni akartam, de ez ilyen-olyan okokból nem jött össze, úgyhogy átálltam az erõsítésre (még futok csak már kevesebbet). Egészen pontosan calisthenics edzést végzek, hívják fegyencedzésnek is. Talán nincs is olyan izom ami ennél az edzésnél ne lenne megmozgatva. Fejbúbtól a lábujjakig, és tested, így a bélrendszered is meghálálja. Ne vegye senki dicsekvésnek, de ha valaki hát én tudom :)
Szép napot mindenkinek :)
Nincs jelen
#2389 2013-04-03 20:29
- sosi46
- Tag
Hello Jay
C.u-s vagyok én is melyik glutamint javasolnád nekem,,,,???? és honnan rendelhetek???
köszi,,,
Nincs jelen
#2390 2013-04-03 20:59
- nem robot
- Tag
Jay,
Köszi, hogy mindezeket elmondtad. Még annyit, hogy fertõzéses eredetû colitis gyanúja nem merült fel? Széklettenyésztés, antibiotikum nem volt esetleg?
Nincs jelen
#2391 2013-04-04 09:33
- Gerappa
- Tag
Köszi Jay, sokat segítettél! Tegnap én is egy 3/4 merõkanállal teában elkevertem, és megittam. Ilyen gyorsan is hathat, mert tényleg jobb "eredményt produkáltam" :) . Felveszem a napi adagba! Gyógyszereket milyen gyorsan hagytad el?
Nincs jelen
#2392 2013-04-04 10:00
- andreas31
- Tag
Na nemár!
Én is sokat tudok a glutaminról,évekig testépítettem amatõr szinten (nagyon amatõr) de GLM-t nem szedtem soha,csak fehérjéket,amikben volt az is.Pedig javasolták a gyúrósok,hogy kel az is, bár õk más okból.Hát ennek nekimegyek,annál inkább,mert elkezdtem megint edzegetni,de fájnak az izületeim 1-2 hete (edzéstõl függetlenül).Érdekes lenne,mert,amióta abbahagytam a fehérje turmixok fogyasztását,azóta járok orvostól orvosig.Ez vagy véletlen, vagy nem az.Hmmmmm.
Nincs jelen
#2393 2013-04-04 15:29
- Jay
- Tag
Üdv ismét.
sosi46: Glutaminból rengeteg van a piacon, de majd mindegyik ugyanolyan. Konkrét márka helyett inkább azt mondanám olyat vegyél ami 100% glutamin mindenféle adalék nélkül. Tehát nincs taurinnal dúsítva, nincs fehérjével keverve, nem ízesített. A legtöbb mondjuk ilyen. Olyan 5000FT-ba kerül egy havi adag, de márkától függõen lehet több kevesebb. Egyébként már minden városban vannak bodybuilding boltok ahol válogathatsz kedvedre köztük. Borsodi vagy úgy látom, hát Miskolcon biztos van minimum 4-5 bolt. A netes rendelés passz, én mindig boltban veszem.
nem robot: Volt széklettenyésztésem, igazából az volt az elsõ vizsgálat amit megcsináltattam amikor elkezdõdtek a tünetek, de negatív lett mindenre, szóval nem fertõzéses volt. Volt még laktóz meg gluténérzékenység vizsgálatom is de negatív lett mindkettõ. Hogy mitõl alakulhatott ki ..... ??
Gerappa: Én nagyjából egyszerre kezdtem el inni a gyógyteát, szedni a glutamint és edzeni (akkor még futni). Ekkor még Xalazint és Imurant szedtem. Nem tudom már mikor de elõször elhagytam az Imurant ami ugye gyengíti az immunrendszert, tehát a glutamin ellen dolgozott. Megszûnt pár kellemetlen mellékhatása. (hajhullás, viszketés, zsíros bõr) Ekkor már nem volt semmilyen tünetem de a xalazint még vagy 2-3 hónapig szedtem egyre csökkentve az adagot, biztos ami biztosa alapon :)
andreas31: Na igen, hát a glutamint más okból szedi a gyúrós meg aki CU-s. De azért a fehérje amiben glutamin is van meg a tiszta 100%-os glutamin nem ugyanaz. Amúgy nem tudom mennyire lenne hatásos csak önmagában szedni, én mindig iszom mellé a gyógyteát ahogy mindig is írtam. Ez az ízületfájás nekem furcsa, sose fájt semmim pedig sokáig szedtem az imurant amire mondják, hogy nem csekély ízületfájást okozhat. Ja még talán annyit, hogy a calisthenics edzés lényege, hogy csak saját testsúllyal edzel. Én nem emelgetek dögnehéz vasakat, utánaolvastam ennek is többek közt és hát nem CU-ra kitalált sport.
Tünetmentes napot :)
Nincs jelen
#2394 2013-04-04 16:19
- andreas31
- Tag
Az rendben,de én nehezebb vagyok,mint a súlyok egy edzõteremben Jay :-)))) 173/77 vagyok,(amióta beteg vagyok,6 kilót híztam)Amúgy tudomásom szerint az izületi fájdalom a gyulladásos bélbaj velejárója,elõbb-utóbb mindenkinél jelentkezik.Nálam az elsõ diagnózis után 2 évvel jött.Mi is amúgy pontosan az a gyógytea,nem látom....lehet ez is mellékhatás,hogy nem látok :-)))
Nincs jelen
#2395 2013-04-05 16:07
- sosi46
- Tag
Köszönöm az infót nagyon hasznos volt!!! (Jay)
:D :D
Annyit kérdeznék még, h folyamatosan szeded a glutamint vagy idöközönként a "gyuráshoz"??
Szerkesztette: sosi46 (2013-04-06 12:26)
Nincs jelen
#2396 2013-04-05 19:58
- Sási
- Tag
Sziasztok!
Túl vagyok a tükrözésen. Vegyes érzelmeim vannak, természetesen nagyobb tájékoztatást a szövettani eredmény után kapok.
Összehasonlítás a 2 évvel ezelõtti eredménnyel:
2011:
Anusnyílástól számítva 10cm-ig a nyálkahártya gyulladt , sérülékeny, felszínes fekélyek láthatóak.
Proctitis ulcerosa
2013:
A colon ascendens területet enyhén hyperamiás (vérbõ), Az alsó 50 cm szakaszon a nyálkahártya gyulladt, érintésre vérzékeny.
Colitis ulcerosa
Annyit mondott a doki, hogy õ fekélyeket nem látott.
Most sírjak vagy nevessek?
A legnagyobb problémám hogy bal oldalt a bordáimnál szokott fájni igen intenzíven. Pentasa továbbra is 2g és budenofalk hab heti 2-3x.
Nagyon sokkolt hogy 40cm tovább gyulladt 2 év alatt. Viszont annak, hogy nincsen fekély örülök.
Szerintetek ez most javulás vagy romlás?
Nemtudom eldönteni......
Nincs jelen
#2397 2013-04-06 11:14
- Mezeiii
- Tag
Sási ...Én azt mondom hogy olyanok mint mi,már annak is örülni kell hogy nem vagyiuink aktív szakaszban :(
Nincs jelen
#2398 2013-04-07 16:53
- KisAni
- Tag
Sziasztok! Köszönöm a tanácsokat, elvileg holnap megyek gyógyszert íratni, épphogy átvészeltem a mostani hétvégét is állandó fekvéssel, szinte nincs erõm felkelni sem. Arról van valakinek tapasztalata, hogy ezzel a betegséggel lehet-e rokkant nyugdíjba vonulni? Mert ez így nem élet, a rengeteg táppénzzel, elõbb-utóbb úgyis kiteszik a szûrömet ennyi betegség miatt... és a sok stresszt is nehezen viselem. Gondolom, annak is jócskán szerepe van a betegségünk kialakulásában és fellángolásában...
Nincs jelen
#2399 2013-04-07 17:52
- Jay
- Tag
Sziasztok!
Andreas a gyógyteáról korábban elég sok szó esett. Ezt Tarizan nevû fórumtárs osztotta meg velünk, el is lett nevezve Tarizan-féle teának :) Csak pozitív visszajelzések voltak róla. A recept: egy púpos evõkanálnyi citromfû, körömvirág és cickafark egyben. Ezt leforrázod vagy két liter vízzel és lehet küldeni lefelé! Tényleg nagyon jó. Tarizan biztos többet tud mondani neked.
Sosi a glutamint általában két hónapig szedem aztán egy hónap szünet, van úgy hogy kettõ is ha úgy érzem jó formában vagyok. Folyamatosan szedni szerintem nem jó mert hozzászokik a szervezeted és esetleg veszít a hatékonyságából. Persze a szünet alatt is edzek de ilyenkor csak a gyógyteát iszom.
Tünetmentes napot :)
Nincs jelen
#2400 2013-04-08 12:53
- Gerappa
- Tag
Szia Jay!
Ez a hozzászokás biztos? Mert én szünetet nem tervezek, ezzel így nagyon jó..... Reggel és este 5-5 gramm, tünet nincs, és ez van 4.vagy 5. napja. Egyébként a diátát tartod, vagy mindent eszel mellette? Tejes, tejszínes dolgokkal hogy állsz?
Elõre is köszi, mindenkinek tünetmentességet!
Nincs jelen