#651 2012-11-29 12:02

Edina21
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: A megfelelõ sebész

Jobbulást! :-)

Nincs jelen

#652 2012-12-04 01:07

kukackonzerv
Tag

Kedves tryllati!

A lehetõ legjobb híreket hoztad :-) Szuper!
       Jó lazítósdit, töltõdést,és a lehetõ leghosszabb  tünetmentes idõszakot!:-))))))

Nincs jelen

#653 2012-12-04 12:04

indasik
Tag

Üdvözlök Mindenkit!
  Olyan emberrel szeretnék beszélni, akinek eltávolították a teljes vastagbelét. Édesapámnak jövõhéten lesz a mûtéje és lenne pár kérdése. Elõre is köszönöm a segítséget. A mûtét Szolnokon lesz, ha esetleg itteni sebészekkel van valakinek tapasztalata azt is szivesen veszem. Dr. Kiss Csaba fogja mûteni.
Aki tudna pár kérdésre válaszolni kérem írjon nekem a kis. andrea83@gmail.com címre.
Jó egészséget Mindenkinek!

Nincs jelen

#654 2012-12-04 20:12

kukackonzerv
Tag

Kedves indasik!

Az unokanõvérem párja, Csaba ezen az operáción esett át,megláttam kérésed, megkérdeztem Õt ez ügyben és segít szivesen. Õ nem fórumtag,ezért én írok a nevében.Csaba megírta, hogy a  pozsonyi@juropnet.hu-ra nyugodtan küldj levelet a kérdéseiddel.S  ha  gondolod telefonon is készségesen válaszol neked, nyugodt szívvel felhívhatod. Elküldöm emailben a számát.

Üdv: kukac

Nincs jelen

#655 2012-12-04 21:30

indasik
Tag

Kedves Kukac!
Nagyon szépen köszönöm.

Nincs jelen

#656 2012-12-04 21:41

kukackonzerv
Tag

Nagyon szívesen indasik!
                                        Édesapádnak mihamarabbi felépülést kívánok  ! :-)

Nincs jelen

#657 2012-12-07 22:16

tryllati
Tag

tudja valaki hogy mi az a "nívós vastagbél"?
(distendalt bélkacs)

15 én mûtött Dobó doktor úr, most volt egy kis vese görcsöm ami miatt kivizsgáltak és közbe csináltak egy hasi röntgent. Ennek az eredménye lett a fent említett lelet. Ez az egyik vart bélszakasz elõtt jött ki.

Van rá esélyem hogy visszakerülök újabb mûtétre? Nagyon nem szeretnék, de itt a sebész már élezte a kést.
Szóval tudja valaki hogy mi lehet ez?

Nincs jelen

#658 2012-12-11 19:28

mendi63
Tag

Én is beálltam a mûtöttek táborába. November 5-én mûtöttek. Vékonybél-vastagbélbõl vettek ki egy szakaszt mert már elzáródott.10 nap kórház ,aztán itthon lábadozás. Most egy jó másfél hete egy picit a varratnál el kezdett picit gennyezni, szivárogni a seb. Irány vissza a doki. Nem tulajdonított neki különösebbet. Már nem is kell járnom kötözésre, én teszek oda gézt. Szerintetek mikorára gyógyul be, kell-e e miatt idegeskednem?Mikortól ehetek mindent rendesen. A kórházban azt mondták, hogy amit eddig 3-szorra ettem meg azt most 6-szorra egyem meg. A medrolt még most is szedem. Bennt a mûtét után kaptam 80 mg aztán40mg majd 32 ,24, most 20-nál tartok egy hete. Szeretném ha e pár kérdésere válaszolnátok. Elõre is köszi.

Nincs jelen

#659 2012-12-13 11:33

én
Tag

Jujujjjj! Mendi63! Medrolt nem tanácsos szedni mûtét után, késelteti a sebgyógyulást. Még ne idegeskedj, de beszéld ezt meg a gasztrós dokiddal! Hol mûtöttek egyébként?

Nincs jelen

#660 2012-12-14 18:56

mendi63
Tag

Szentesen mûtöttek. Tegnaptól 16-ot szedek, és hetente csökkentem néggyel a medrolt.

Nincs jelen

#661 2012-12-27 12:35

mendi63
Tag

Még mindig én vagyok, még mindig tanácstalanul: még mindig gennyedzik  a sebem egy ponton  legalul. Most ismét jobban hozzákezdett. Nem tudom a karácsonyi kicsit több kaja, süti befolyásolhatja a gyógyulást. Mûtöttek közül nem járt még így senki, hogy nem kapok választ /egy kivételével/? Segítsetek már!

Nincs jelen

#662 2012-12-27 14:51

tryllati
Tag

Szia

Az a kis gennyedzés az nem más minthogy a belsõ varratok elkezdtek felszívódni. Sajnos van aki erre érzékeny. Az elsõ mûtétemnél nekem is volt. Nekem akkor lényegében a teljes vágás, addigra gyógyult heg felszakadt, és mintha pattanás lett volna folyt ki belõle a váladék végig a heg mentén. Tartott mindaddig amíg a belsõ varrat el nem hagyta a sebet. Lényegében kis fekete fonal volt ami nem felszívódott hanem a szervezet kilökte. Ne aggódj hamarosan elmúlik. Néha próbáld meg finoman megnyomni a környezõ területet, hátha ki tudod nyomni a fonalat. Tuti hogy az okozza. :(

Nincs jelen

#663 2012-12-27 17:23

mendi63
Tag

Köszi a válaszodat. Kis pici fekete kis valamik szoktak nekem is kijönni. Szeretnék még azért hozzászólásokat másoktól is. Köszi.

Nincs jelen

#664 2013-01-04 19:48

én
Tag

mendi63, menj vissza a sebészhez és õ tutira megmondja, hogy mi van nálad. Mi legföljebb csak találgatni tudunk.

Nincs jelen

#665 2013-01-30 14:47

magis
Tag

Nagymûtét elõtt állok, a gasztrodokim Dobó fõorvost ajánlotta Esztergomban. Azt mondta, régen a Margit kórházban nagyon jó volt, de azóta több év eltelt , és lehet hogy már "nem a régi Dobó"... Nektek van-e a közelmúltról vele kapcsolatban tapasztalatok? Esztergomban milyen az intenzív (felszereltség, orvosok felkészültsége, létszám), mert szinte biztos, hogy a mûtét után oda kerülök. Nem akarok elpatkolni...

Nincs jelen

#666 2013-01-31 03:34

aiolosz
Tag

magis írta:

Nagymûtét elõtt állok, a gasztrodokim Dobó fõorvost ajánlotta Esztergomban. Azt mondta, régen a Margit kórházban nagyon jó volt, de azóta több év eltelt , és lehet hogy már "nem a régi Dobó"... Nektek van-e a közelmúltról vele kapcsolatban tapasztalatok? Esztergomban milyen az intenzív (felszereltség, orvosok felkészültsége, létszám), mert szinte biztos, hogy a mûtét után oda kerülök. Nem akarok elpatkolni...

Nem fogsz....biztos lehetsz benne. Sok társunkat Õ mûtötte és mûti most is. Logisztikai, humánpolitikai valamint minõségbiztosítási információim sajnos nincsenek.

Nincs jelen

#667 2013-01-31 08:44

martika
Tag

magis!

Picivel feljebb, tryllati - õt decemberben mûtötte Dobó.

Nincs jelen

#668 2013-01-31 15:49

tryllati
Tag

Dobó a régi. ennyi

Nincs jelen

#669 2013-01-31 16:10

Bence
Tag

Sziasztok! Nem tudjátok ,hogy lesz-e a jövõben a Dobó fõorvos úr? Azért kérdezem, mert most a kormány itt kavar, hogy nyugdíjba akárják küldeni az orvosokat és nem dolgozhatnak. Most akkor a Dobó sem vagy mi lesz? Tudd valaki errõl valamit? Elõre is köszi!

Szerkesztette: Bence (2013-01-31 16:11)

Nincs jelen

#670 2013-01-31 17:54

Agi87
Tag

Én Esztergomban dolgozom a kórházban. Úgy tudom , hogy augusztustól akart nyugdíjba menni. Az új törvény miatt viszont nem tudom mi lesz, a koleganõim június 30-ától nem dolgozhatnak tovább. De megérdeklõdöm Neked, hátha tudnak már valamit mondani.

Nincs jelen

#671 2013-02-06 09:49

én
Tag

Ez a nem dolgozhatnak elvileg azt jelenti, hogy aki dolgozni akar, az nem fog nyugdíjat kapni, tehát választania kell és aki a munkát választja, az több bért kap. Hogy mennyit, az majd ki fog derülni. De nekem az a véleményem, hogy egy fanatikus bélsebész, mint Dobó vagy Lestár, akkor fogják befejezni a pályafutásukat, amikor õk azt érzik, hogy nem bírják fizikailag illetve, ha erõszakosan elküldik, nyugdíjba kényszerítik õket. Addig amig nem hallunk más hírt, bízzunk abban, hogy még maradnak egy darabig. Bár addig se ártana, ha kinevelõdne egy új bélsebész generáció. On és Off Kedves Aiolosz!

Nincs jelen

#672 2013-03-10 20:13

beneliv
Tag

Túl vagyok az aranyér mûtét elõtti vastagbél tükrözésen, mely szerint vastagbél boltosodásom is van. Bizonyára ezért van állandó székrekedésem, következménye az erõlködés, nyomás így aranyér és végbél-kitüremkedés. Fájdalmat és bosszússágot eddig az aranyér jelentett, de már nem várhattam tovább. Kérdésem: mûtét elõtt ismét lesz tükrözés, milyen nagy mûtétre számíthatok, és utána milyen állapotban leszek (fájdalom?)? Gondolom valakinek van hasonló nyûgje, ha megosztaná, jó lenne. Köszönöm.

Nincs jelen

#673 2013-03-11 08:03

beneliv
Tag

Mi volt az a nagy mûtét? Publikus? Írd meg!

Nincs jelen

#674 2013-03-18 16:29

Verus
Tag

Dobó fõorvos fantasztikus és a csapatában dolgozó többi doktor is mind tapasztalt, jó szakember, keményen dolgoznak a nem túl fényes körülmények között. A férjem sajnos az intenzív osztályt is meglátogatta, de rengeteg bíztatást kapott õ is, én is az osztály dolgozóitól, amiért azóta is hálás vagyok!
Egyszóval semmi pánik, ha Esztergomban lesz a mûtét, biztos lehetsz benne, hogy jó kezekbe kerülsz!

Nincs jelen

#675 2013-04-16 12:40

Ricsi1987
Tag

Sziasztok! Kitti vagyok, s párom chron beteg (2008 óta). Õt is most fogja mûteni Dr. Dobó István, ez lesz az elsõ mûtétje. Én csak érdeklõdni szeretnék a mûtéttel kapcsolatban, hogy hogyan is zajlik? Mennyi idõt kell a kórházban tölteni? S mennyi idõ elteltével ehet majd szilárd táplálékot? Nagyon izgulunk, de tudjuk minden rendben lesz (fõleg a ti kommenteteket is olvasva).
Elõre is köszönöm a válaszotokat! Örülök, hogy megtaláltam ezt az oldalt!
Üdv. Kitti
További jó egészséget mindenkinek!

Nincs jelen

#676 2013-04-16 20:45

pacsaji
Tag

Én vasárnap érkeztem haza Esztergomból. Mivel minden rendben zajlott 12 napot töltöttem ott, az utolsó nap vette ki a varratokat. Dél körül mûtöttek, aznap nem is ihattam ( de volt akinek már aznap engedték, hogy kortyoljon), másnap kortyolhattam egész nap, harmadnap délben üres leves, este kefir és babapiskóta, negyedik nap vizes krumpli és üres leves, ötödik nap már fõzelék és onnan már volt rizs is, egész fött hús stb. Mûtét után valószínüleg az örzõbe fog kerülni, ahol semmire sem lesz gondja, utána kerül be egy háromágyas szobába. Vizit is gyakran van, még hétvégén is nagyon figyelnek a betegekre. Én nagyon elégedetten tértem haza, az ott dolgozók nagyon barátságos és segítõkész emberek. Ne izguljatok, jó kezekben lesz a párod!

Nincs jelen

#677 2013-04-17 08:57

Ricsi1987
Tag

köszönöm az infot! Ricsi vagyok akkor minden rendben van veled? sokat fogytál a bent lét alatt? az a baj hogy 183cms létemre most 63kg vagyok most a héten fekszek be és fogalmam sincs ebbõl még lehet e fogyni :D De mindeki azt mondja ha vége a mûtétnek utána vissza szerzem a verseny súlyomat. és az illeostomával mi a helyzet? és ez volt az elsõ mûtét? (megkérdezhetem hány éves vagy? és mióta vagy crohnnos?) jó lábadozást

Nincs jelen

#678 2013-04-24 07:49

pacsaji
Tag

Bocsánat, túl elfoglalt voltam...
Bár ezek szerint bennt fekszel, mire írok, azért gondolom eljut hozzád. Remélem a mûtét remekül sikerült és mostanra már jobban is érzed magad!
Én nem igazán fogytam a kórházi idõszak alatt, talán 1-2 kilót. 40 éves "hölgy" vagyok egyébként. Fénykoromban 56 kilo voltam a 167 cm-hez, idén januárban viszont csak 40. Nekem kicsit sokat kellett várnom a mûtétre és a pépes étel, rengeteg tápszer  és a medrol hatására 48 kg-val mentem be, jelenleg 47 kg vagyok. Ez volt az elsõ mûtétem és nagyon szerencsés voltam: ileostoma sem kellett (pedig kilátásba volt!) és minden gyönyörûen idõben elindult. Itthon is remekül érzem magam, mindenki döbbenten nézi, hogy lehetek ilyen jól egy ilyen nagy mûtét után! A  hasam mostanra egyáltalán nem fáj már, csak a heg helye érzékeny egy picit, ha nyomódik. Fél napokat tudok itthon tevékenykedni minden gond nélkül (fõzés, vasalás, porszívózás), egyedül a súrolgatás és a hosszabb gyaloglás fáraszt még. Gyors gyógyulást kívánok!

Nincs jelen

#679 2013-04-25 20:10

Marthuska
Tag

Szia Pacsaji!
Örülök, hogy túl vagy a mûtéten, és ilyen jól alakult minden. A súlyod is nagyon bíztató, csak így tovább!
Mielõbbi gyógyulást kívánok Neked, és Mindenkinek, aki most van felépülõben, további jobbulást!

Nincs jelen

#680 2013-05-31 12:31

martika
Tag

Sziasztok!

Tegnap voltam Esztergomban dr. Dobónál; sajnos úgy tûnik "itt a vége"  nekem azt mondta, hogy befejezi július 1-tõl. Már el sem vállalt.
:(

Nincs jelen

#681 2013-05-31 17:34

Agi87
Tag

Én ott dolgozom, tényleg befejezi, de én úgy tudtam augusztus végén.

Nincs jelen

#682 2013-06-02 20:53

pacsaji
Tag

Kedves Marthuska!
Köszönöm a biztató szavakat, már 51 kg vagyok!

Martika sajnálom, hogy nem tud elvállalni, remélem azért jó sebészhez kerülsz majd...

Agi87
Megragadnám az alkalmat, hogy gratuláljak a nõvércsapatnak és az orvosoknak! Nem tudom melyik osztályon dolgozhatsz, de engem lenyügözött az a hozzáállás, amit Esztergomban tapasztaltam! Szakmájukhhoz értõ és azt szeretõ nõvérekkel, orvosokkal találkoztam, köszönet érte!!!

Nincs jelen

#683 2013-06-03 17:59

Agi87
Tag

pacsaji!

Örülök, hogy ilyen véleménnyel vagy a kórházról és a dolgozóiról, jó ezt olvasni! Én dietetikusként dolgozom ott.

Nincs jelen

#684 2013-06-22 10:49

csabaspecial
Tag

Sziasztok!
Ha már sebészról van szó, bátran merem ajánlani továbbra is Dr Szabó Tamás fõorvos úrat a volt Máv kórházban( Honvéd 2.sz. telephelye)! Tényleg elintéz az embernek mindent amit tud, nagyon jó szakember, viszonylag könnyen be lehet hozzá jutni és kedves és jófej, csak jó dolgokat tudok róla mondani! még mobilon is utol lehet érni ha éppen nem mût, szerintem még munkaideje után is.
http://www.orvostudakozo.hu/DrSzaboTamas

Nincs jelen

#685 2013-10-17 16:53

zolcsi
Tag

Sziasztok.Ma voltam sebészeten.Rossz hírrel kellett hazatérnem.Jelenleg többrekeszes hasfali sérvem van a korábbi mûtéti hegben.Sajnos szóba jött a mûtét és a hasfal hálózása.Az lenne a kérdésem volt-e már valakinek hasonló és hálót tettek be?A doki szerint ha mégis crohn miatt újra vágni kell simán lehet a hálót is szabni.Mondjuk nem nyugtatott meg.Nincs jó kedvem..:(

Nincs jelen

#686 2013-10-18 09:39

Lisa
Tag

Zolcsi!
sajnálom a rossz híreket!!! Nem elég ami bajod van eleve! Mikorra lesz valami biztos infó? Mitõl függ, hogy meg fog-e mûteni?
Elhiszem, hogy rossz kedved lett, nekem is az lenne. Ha viszont meg kell csinálni akkor sajnos meg kell. :( Csak döntse el, hogy kell-e nehogy utána rosszabb legyen ha nem mût meg!
Vigyázz Magadra és figyelem a híreket!!!

Nincs jelen

#687 2013-10-18 17:27

én
Tag

Zolcsi! Én azt tudom neked írni, amit nekem mondtak. 1. Ahány mûtét, annyi sérv (legalábbis nálam, de úgy látom, hogy nálad is). 2. Nem ajánlják a hálót a bélbetegeknek és a sebész is azt mondta, hogy az újabb sérvem marad, nem tud vele mit kezdeni. Engem nagyon idegesít, de ez van.

Nincs jelen

#688 2013-10-19 15:08

mendi63
Tag

Miért is maradna ki az én életembõl is az ilyesmi? Mûtét aztán bélsipoly, majd ismét mûtét, és most nekem is a sérv. Hurrá!!!
Kedves én! írjál már nekem a sérvmûtétrõl. Gondolom az nem annyira hosszadalmas és nem annyira macerás /koplalás, szomjazás, stb/ mint a bél mûtét.  Alig látható nálam a sérv, de ez biztos az. A köldököm feletti varratnál jött elõ. Puhább ott a betapintás és hallom ha nyomkodom, hogy kutymorog a bél. Az mit jelent, hogy azt mondták neked, hogy nem tud vele mit kezdeni? Meddig húzhatom, halaszthatom a mûtétet? Olyan jó volna hosszú ideig orvost nem látni.

Nincs jelen

#689 2013-10-19 23:20

én
Tag

mendi63! Az elsõ sérvmûtétemet a bélmûtéttel együtt csinálták. Tehát ibolyám nincs róla, hogy egyébként mennyi ideig tart. De azt tudnod kell, hogy egyetlen altatásos mûtét elõtt sem lehet enni, inni. Az altatás miatt. Azért nem tudnak vagy akarnak mit kezdeni, mert nem javasolták a hálót a gyulladásos bélbetegeknek, a mûtétet se, mert imuránt szedek, ja és mivel minden mûtétem után jön a sérv, így valószínûleg a következõ mellett is jönne újabb sérv.

Nincs jelen

#690 2014-08-01 19:34

kleor
Tag

Sziasztok!
A segitségeteket szeretném kérni ketté ágazó végbélsipolyban szenvedek 1 éve még nem voltam mûtve , mert nem találok orvost valaki tudna nekem ajánlani valakit!!!!????

Nincs jelen

#691 2014-09-07 10:06

clió
Tag

Hát ez nehéz lesz, Nagy Attila - úgy tudom, bár nem vagyok naprakész - nyugdíj mellett operál Veszprémben, a Dobó nyugdíjba ment végleg, egyedül - a 3 legtapasztaltabb sebész közül - Lestár Béla van még talpon a MÁV kórházban, bocsánat, ma már ÁEK.
Egy jó tanács: elõször az alapbetegség aktivitását kell rendezni, utána lehet mûtétre gondolni, mert a sipoly mindíg vminek a következménye, leginkább szükületnek. Márpedig a végbél körüli szûkület mûtétje nagy-nagy tapasztalatot igényel, mert egy rossz mûtét legsúlyosabb következménye a széklet-inkontinencia, vagyis a széklet-visszatartási képtelenség....

Üdv:
Clió

Nincs jelen

#692 2014-09-25 20:48

én
Tag

clio, az volt az utolso info, hogyha gond van, Dobot be szoktak hivni Budapesten a Peterffy korhazba konziliumra illetve 1-1 mutetnel ott szokott lenni. De hogy ezt ki es hogy intezi, arrol nem tudok tobbet. Ja egyebkent meg itt vagyok a forumon. Sajnos Lestar is egyre kevesebb mutetet vallalhat. Gondolom, hogy szorongatjak a nyakat. Viszont o legalabb meg aktivan dolgozik es bemegy a belmutetekre.

Szerkesztette: én (2014-09-25 20:51)

Nincs jelen

#693 2014-09-26 01:12

Rigor
Tag

Lestár Béla mûremeke vagyok én is, nagyon profi, de olyan szinten leterhelt hogy hétvégén, vasárnap késõ este is mût, és kora reggel is már látom - egyszerûen nem is értem hogy bírja? . Mondjuk hozzá képest Dr. House jóindulatú, kedves kiscserkész, (van egy morbid humora amit halál komoly képpel szeret elõadni, ráadásul nem is finomkodik, nekem pl a tályogommal nem szórakozott hogy mûtét.. kinyomta ujjal, és már aznap le is ment a lázam, pikakk gyógyultam :P ) viszont tényleg nagyon jó :)

Nincs jelen

#694 2014-09-27 13:12

clió
Tag

Szia Én!

Örülök, hogy letelt a büntid (amit én nem is tudtam lekövetni a fórumon, no de sebaj) és újra itt vagy. Tapasztalataidra, segítõ szándékodra szerintem nagy szükségünk van. Én is hallottam errõl, de én úgy tudom, hogy konzulensként hívják a Péterffy sebészetére, de hogy operálna is?
Szerencsére/sajnos én már nem vagyok többet operálható, elfogyott a belem és a hasfalam sem bírna már el többet. Szûkületem alakult ki 20 évvel a legutolsó mûtét után, ami nagy eredmény - és az életmód váltásomnak tudom be - mert eddig - ha szedtem gyógyszert, ha nem - 10 évente alakult ki szûkület, amit csak mûtéttel lehet megoldani. Talán számít, hogy az utolsó mûtétet még Dobó végezte, elõtte a Bakáts téri Anyavédelmi központ (éppen babát vártunk) sebészetén (5), a többit 1 sikeres, amit Szécsény (+)prof. végzett, 6 borzalmas mûtétet olyan orvos végezte, aki még ma is praktizál, ezért nem írom meg a nevét.
Utána fogok nézni mi van Dobóval, hétfõn megyek Ágotához vérvételre...

Ami Lestárt illeti:A Honvédban akarják az egyetlen sebészeti centrumot kialakítani, a kormány szerint elég az évi 5-600 szövõdményes IBD mûtétre egyetlen centrum. A nem szövõdményeseket (sima rezekció, tágítás, stb) bármely sebész meg tudja csinálni,bármely kórházban.
Szerintem ez nem igaz. Legalább három centrum kellene - egy nyugat-magyarországon, egy középen és egy keleten.
Ez nem pletyka, egy olyan kórház vezetõjétõl hallottam, akit már a jelenlegi kormány nevezett ki, pedig elõtte az SZDSZ egészségpolitikusa volt. Szerintem õ rendes ember, de a profit-orientált, fizetõs egészségügy híve volt és maradt is....

Ezért is van a Lestár ennyire leterhelve, na meg azért mert hakniban is operál (oda megy,megcsinálja a mûtétet, majd elmegy, és az utógondozást a kórházra hagyja. ) meg több magánrendelése is van, a nap meg ugye 24 órából áll..

Üdv:
Clió

Nincs jelen

#695 2014-09-29 10:57

clió
Tag

Sziasztok!

Dobó fõorvos urat a Péterffy-ben konzulensként alkalmazzák. Csak a Péterffy ellátási körzetébe - vagy a szabad  intézmény/orvos választás keretében elfogadott, oda szóló beutalóval rendelkezõ  Abetegeket operálhatja, aszisztálhat, konzultálhat, ha a sebészet vezetõje ezt igényli.

Ez pontos info.

Amit irtatok Lestárról az úgy igaz. A probléma lényege: be akarják vezetni a fizetõs egészségügyet, úgy hogy akinek nincs pénze  vagy a biztosítók egyszerûen nem kötnek vele ( a Crohn-betegség ilyen!!!!)magánbiztosítást, az sem hal meg, továbbra is állami finanszírozás keretében fogják ellátni az adott régióban, ill. országos intézményekben.  A kérdés csak az, milyen színvonalon és mikor?
Az IBD mûtétet nem lehet kis, helyi kórházban végezni (szerintem)., egyszerûen azért, mert nincs elég tapasztalat ott.  Persze, kivételek mindig vannak, errõl mi betegek tudunk beszámolni, hol voltak kedvezõ tapasztalatok.

A jelenlegi elképzelés az, hogy egyetlen helyre (Lestár) akarják a szövõdményes IBD mûtétjeit koncentrálni, de ehhez - pillanatnyilag - nem adják oda a kórháznak a megfelelõ pénzt, tehát Lestár is korlátozva van, hozzá került lényegileg az összes bonyolult eset, nem gyõzi idõvel  az "egy seggel három lovat" szituációt.

Mi a megoldás? - szerintem az, hogy az Egyesületnek kellene elintézni, hogy legalább három centrum legyen, és kötelezõen oda kellene utalni minden bonyolult esetet, kivéve, ha a beteg másképp dönt, és ragaszkodik saját orvosához.
Sajnos ennek nyomát sem látom az MCCBE-ben, az új elnökség pillanatnyilag a gyerek és ifjú korban levõ betegek projektjén dolgozik, gondolom, már törik a fejüket, hogy ezúttal mibe csavarva rohangáljanak egy országos rendezvényen (WC papír már volt), lenne ötletem, de errõl (sem) kérdezett engem a kutya sem...
Pl. inkontinencia-betétbõl készült ruhákban, esetleg a fiatalok zsiráfnak öltözve, seggükön egy pelussal rohangálhatnának ész nélkül wc-t keresve, ezért nem veszik észre, hogy a wc-kérdés már megoldódott, én - pedig igencsak sûrûn látogatom õket - az  esetek 95 %-ban  találtam 5 percen belül tiszta WC-t

Clió

Nincs jelen

#696 2014-09-29 18:15

én
Tag

off! Nekem a tiszta wc nem mindig jött össze. De van az az eset, amikor már mindegy, de muszáj. On. Sajnos Lestár tényleg az utolsó Mohikán. Viszont az a rossz hírem van, hogy lassan õ is nyugdíjas korú, ha már nem az. Gõzerõvel próbálja tanítani a fiatalokat, de hát ehhez tehetség is kell. És aki csak a pénzre koncentrál, attól nem tudunk sokat várni. Rengeteg az elszúrt, félre kezelt beteg, ennyit nem tud a MÁV kórház se rendbe hozni. És Lestárt még külföldre is viszik haknizni, mert néha muszáj. Én csak drukkolni tudok, hogy ezek mellett lesz ideje kinevelni néhány reményteljes utódot. Én szerencsés eset vagyok, hogy még idõben megtaláltam õt. Kopp-kopp és azóta elfogadhatóan vagyok.

Nincs jelen

#697 2014-09-29 19:12

Rigor
Tag

Azért az durva hogy sok ember élete egyetlen sebésztõl függ (az enyémet is neki köszönhetem). Mi van ha már nem bírja? Mi van ha baja esik? Akkor hirtelen megugrik a halálozási ráta?

Nincs jelen

#698 2014-10-02 15:50

én
Tag

Nyilvan van mas sebesz is, aki erti a belsebeszetet, de sokan csak hiszik, hogy meg tudjak csinalni. Ezert is van a sok konzilium. Ha normalis a sebesz, el sem vallal olyasmit, amihez nem ert. Mar pedig a belsebeszet az majdnem egy kulon szakma.

Nincs jelen

#699 2014-11-06 11:31

clió
Tag

edves Rigor és én!

A bélsebészet nem külön szakma, az általános hasi sebészet része. Ezen belül az IBD-mûtétek jelentik a "külön szakmát", amit 10 évvel ezelõtti adataim szerint kb. 5 sebész tud mesterfokon mûvelni, az öt fõbõl már csak Lestár aktív, kb. két évig, ha csak nem akar nyugdíj mellett dolgozni az állami egészségügyben. (Tippem : nem fog akarni, mert itt kereshet a legkevesebbet, a legrosszabb finanszírozási körülmények között. Fokozatosan bevezetik a magánbiztosításhoz kötött egészségügyet, bár az IBD mûtét szerintem állami feladat marad, mivel olyan háttér kell hozzá, amit magánszolgáltató nem vállal, sehol a világon, mert nagyon költséges, nem hozza, hanem viszi a profitot.
A másik  - legnagyobb - probléma, hogy a Crohn-betegség szövõdményes eseteire sehol a világon nem kötnek magánbiztosítást, itt ugyan is a kockázat 100 %-os. Közismert, hogy a magánbiztosítás a kockázat!haszon elméletén alapul, mindíg azt mérlegelik: mekkora a valószínûsége, hogy valaki egy adott betegségben megbetegszik. Ahol alacsony a kockázat, na azt szeretik a magánbiztosítók, mert ott csak tagdíj van és nincs, vagy csak kis vszinûséggel merül fel költség. A haszon pedig a bevétel(tagdíj) és a költségek különbsége....)

Teljesen nyilvánvaló elõttem, hogy a magánbiztosítás bevezetése - nem kötelezõ, hanem választott jelleggel - az egészségügy kettészakadását fogja eredményezni. Ugyanis ha az állam mindent bevállalt az alapcsomagba, vagyis mindenkinek mindent a legmagasabb szinvonalon, amit a jelenlegi pénzügyi helyzet elbír - akkor senki sem fog magánbiztosítást kötni. Tehát: minimális lesz az un. ellátási csomag, amit a tb finanszíroz, ennek egyenes következménye lesz, hogy akinek nincs magánbiztosítása, az nagyon rosszul fog járni. Nekünk az lenne a feladatunk, hogy kiharcoljuk az IBD magas szinvonalú ellátását (IBD centrumok, ahol minimum gasztros, sebész, pszich. és jó lenne egy hozzáértõ reumatológus, szemész, fogorvos, bõrgyógyász, stb is, ami csak egyenlõre álom, de e felé kell haladnunk) állami finanszírozásban.
Különben úgy járunk, ahogy Rigor írta: röhej, hogy egy beteg sorsa attól függjön, melyik orvost és mikor találja meg.... Én 10 évig kerestem, amíg rátaláltam a Kovács Ágota-Dobó István párosra, akik - az eü-ben szokatlan módon - együtt kezelik a betegeiket, és ha olyan szövõdmény merül fel, ami nem szakmájukba vág, a megfelelõ szakemberhez küldik. Természetesen vannak más - sajnos az igényekhez képest kevés - orvosok is, akik ugyan olyan jók, mint õk, de mindenki  - érthetõ módon a saját lovát dicséri, igaz Rigor ? igaz én?

Élj egészségesen!
Clió, Phoenix

Nincs jelen

#700 2014-11-06 16:15

Rigor
Tag

Sajnos igaz. Persze nem bánnám ha lennének sokan mások, de valahogy nem úgy tûnik. Inkább az hogy nekem is 10 évbe került míg egyik orvostól a másikhoz kilincseltem - volt olyan akinél már egy idõ után már én is több dologhoz értettem (egyáltalán miért volt erre szükség hogy nekem kelljen utánajárnom? Vagy milyen az már, hogy az orvos még csak nem is hallott egy csomó mindenrõl) a betegséggel kapcsolatban. Beszûkültek a lehetõségek. Dr. Lestárról is csak különbözõ  forrásokból értesültem hogy jól meg tudja csinálni, és profi, mert amúgy Dr. House hozzá képest kutyafüle ha épp olyan kedve van, és hát nem is finomkodik. Szóval ha technikailag, szakmailag nem lenne csúcs, vagy több hasonló szintû sebész is lenne, nem igazán tolonganának nála a betegek.

Nincs jelen

IBDoktor

Láb