#2651 2013-06-10 08:23

lazye
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Szia Pancsi,

Szerintem az Alternatív gyógymódok topicot olvasd végig, nagyon érdekes dolgokat írnak benne. A legtöbb dolgot kipróbálták többen is, így vannak pro és kontra vélemények. Nekem a glutamin + napi 4-5 gr C-vitamin + napi 3-4 liter víz + csirke-rizs-brokkoli + Ca-Mg + Multivitamin kombó segít, de az étkezésre mindig oda kell figyelni.

Nincs jelen

#2652 2013-06-10 21:41

Joodyyy
Tag

Sziasztok!
Én csak azt szeretném megkérdezni, hogy a Nutricia Nutridrink mellett milyen ételeket érdemes fogyasztani? Gondolom paradicsomos dolgokat nem igazán. Én személy szerint ezt iszom, a joghurtos verziót írták fel nekem.
Válaszaitokat elõre is köszönöm.
Üdv: Judit

Nincs jelen

#2653 2013-06-11 11:05

Moncsi33
Tag

:) Anyám, nagyon beteg ez az ember. :D Belegondoltam, ahogy robognék lefelé a boltba a kis retyómon, a wc papír pedig lebegne utánam. :D Biztos, hogy nem keltenék feltûnést...

Nincs jelen

#2654 2013-06-11 11:18

Moncsi33
Tag

Sziasztok! Nálam is egy kis helyzetjelentés... Amióta végigjártam az orvosi kivizsgálásokat, és nem találtak semmit, elkezdtem írni az étrend naplót. Igazából nem tudtam visszavezetni a hasmenést semmire, mert mikor egyik nap pl. zsírosat ettem-nem ment a hasam, máskor igen. Érdekes...
Sajnos nem sikerül megfejtenem, hogy mitõl lehet. :(
Ami viszont megvisel elég rendesen, hogy miután végigcsináltam két kúp kúrát, egy ideig nem fájt/vérzett a fenekem, most viszont újra elõjött a hasmenéstõl. :( Sírni tudnék...
És hogy ne legyen elég ez a dolog, a gyomrom görcsöl idõnként, volt hogy éjjel is felébredtem rá. :( A közérzetem rossz ettõl az egésztõl, tegnap elõtt megint hõemelkedésem volt, teli a hócipõm...
Nem hiszem el, hogy nem lehet ezzel mit csinálni. :( Gondolkodtam ezen a borsmenta olaj kapszulán, lehet hogy rendelek, és kipróbálom. Az összes bioboltot/gyógyszertárt végigkérdeztem, sehol nem lehet kapni, csak neten rendelni. Van ezzel kapcsolatban valakinek tapasztalata? Állítólag jó, de még nem "beszéltem" senki olyannal, aki konkrétan tudott volna mondani róla valamit...
Érdekes, mert nekem a doktornõ (se a gasztroenterológus, se a körzeti) nem adott semmi féle gyógyszert, se italport, semmit. Egyedül a Protexin IBS-t mondta a körzeti hogy szedjem 2 hónapig, beszedtem a kúrát, de igazából semmi változást nem hozott. Gondolom visszapótolta a jó bélbaktériumokat, amiket irtok folyamatosan. :(
Szerintetek menjek vissza a dokihoz, hogy halló, nem kéne valamit csinálni?? Ötletem sincs...
Szép napot Nektek! Üdv: Moncsi

Nincs jelen

#2655 2013-06-12 13:28

Joodyyy
Tag

Kedves Moncsi33!
Milyen vizsgálatokon voltál eddig? Mindent beleszámítva még pl a vérvételt is.

Nincs jelen

#2656 2013-06-15 10:03

Moncsi33
Tag

Szia Joodyyy!
Hát voltam vérvételen, amibõl néztek a szokásos értékeken kívül:
- pajzsmirigyet (negatív)
- glutén érzékenységet (negatív)
- felszívódást (negatív, vitaminok és ásványi anyag értékek tökéletesek, szépen felszívódnak a hasmenés ellenére)
Vizeletvizsgálat is negatív.
Laktóz intolerancia kilégzéses teszt is negatív.
Vastagbél tükrözés is negatív.
Teljes hasi ultrahang is negatív.
Látszólag egészséges vagyok, mint a makk, mégsem érzem túl jól magam. :(
Van valami tipped, ötleted, hogy mit lehetne csinálni?
Vezettem heteken keresztül az étrend naplót, de semmihez nem tudtam kötni a hasmenéses idõszakokat, hol jobban, hol kevésbé jön elõ, nem tudtam leszûrni, hogy mitõl lehet.  :(
Szedtem két hónapon keresztül a Protexin IBS-t, nem vettem észre, hogy valami változást hozott volna, szerintem visszatermelte a jó bélbaktériumokat, amiket folyamatosan gyilkolok. :)
Sajnos hogy ne legyen elég ez a dolog, újra kezdõdött a hasmenés miatt a belsõ aranyeres gyulladás a vele járó vérzéssel és fájdalommal, kicsit bele is vagyok ebbe az egészbe keseredve. :( 2 kúrát végig csináltam a kúpból is, akkor nem fájt, sõt utána talán 3 hétig jó is volt, és most újra. Dehát nem lehet állandóan kúpozni sem. Úgy gondolom, hogy addig, míg ez a gyomros dolog nem oldódik meg (márpedig félõ hogy nem fog, lévén nem tudnak az orvosok mint kezdeni vele), addig marad a hasmenés mellett ez a kínlódás is. :(
Szóval ha van valami ötleted, szívesen veszem, legyen az bármi. :)
Üdv: Moncsi

Nincs jelen

#2657 2013-06-15 21:46

Joodyyy
Tag

Kedves Moncsi!

Elég sok mindent csináltak, de a széklet vizsgálat nem maradt esetleg ki? Mert kb. majdnem ugyanúgy jártam, mint Te és a széklet volt az egyetlen, ami kimaradt és az hozott fényt az éjszakába. Ja és az egész nyavajám kezdete után kb. 1 év és 2 hónappal késõbb a 4ik gasztrósom csináltatott szélet vizsgálatot. Szóval szerintem ez nem ártana.

Üdv: Joodyyy

Nincs jelen

#2658 2013-06-15 22:52

Moncsi33
Tag

Szia Joodyyy! DE, a széklet vizsgálat az kimaradt, se a gasztrós, se a körzeti nem csináltatott, amit kicsit furcsálltam is... Úgy voltam vele, hogy biztos tudják, hogy mit csinálnak... Vagy nem???
Még gondolkodtam is, mikor utoljára voltam a körzetinél, hogy megemlítem neki ezt a széklet vizsgálatot, de aztán tényleg azt gondoltam, hogy biztos nem véletlenül nem csináltattak...
Jövõ héten lehet hogy visszemegyek a körzetihez, amúgy is akarok vele még egy kúpot felíratni, mert megõrülök ettõl is, és akkor mondom neki, hogy csináltasson egy ilyen széklet vizsgálatot.
Neked mit állapítottak meg belõle??
Várom a válaszod! Üdv: Moncsi

Nincs jelen

#2659 2013-06-16 10:49

Joodyyy
Tag

Szia Moncsi!
Konkrétan, nekem azt, hogy salmonella hordozó lettem/vagyok, és hogy clostridiumom van. Utóbbi korházi ápoltaknál fordul elõ, illetve bizonyos vizsgálatok által. Nekem biztos, hogy a vastagbél tükrözés során került a szervezetembe. Megmondta a házi dokim helyettese, hogy ez akár okozhatott volna halálos kimenetelû hasmenést, de ott nem tartottam, mert mikor lementem hozzá, akkor már kaptam az antibiotikumot Klion a neve. Napi 4 szemet kellett bevennem belõle 10 napon keresztül, és most fogok majd visszamenni a dokihoz. A szalmonellát fogalmam sincs hol szereztem, mert soha senki sem kért széklet vizsgálatot, mióta az eszemet tudom. Szóval ezek derültek ki. Amúgy régen a vastagbéltükrözés elõtt kötelezõ volt csináltatni széklet tenyésztsét, de manapság elsiklanak felette. Dokik sorozat egyik témája ez volt, "Everything comes down to poo". De mindenféle képpen ha kell erõszakosan is csináltasd meg ezt. Mert nem mindegy. És tudod emiatt félre is diagnosztizáltak és majdnem félre is kezeltek, de nekem mindig is furi volt ez a CU, mert nem voltak annyira durva tüneteim, ebbõl kifolyólag nem is szedtem hosszú távon a salofalkot vagy a salazopirint. Csak a szokásos kis hasfogómat a lopediumot, de azt is csak akkor, amikor dolgozni mentem. Szóval sejtettem, hogy ez kimaradt nálad is, ha az is negatív akkor nincs több tippem.

Nincs jelen

#2660 2013-06-17 18:02

pt
Tag

Kefír + normix, ha nem jön be akkor étel intolerancia teszt.
Ha ez sem jön be akkor pszichológus és ssri gyógyszer.
Én jól vagyok 99%-ban.
Ételeket kiszûrtem, pánikot dalsan-nal elnyomom. Vészesetre pedig coderit-n köhögés csillapító mindig van a tárcámban. Segít egy fél szem elszopogatása, megfogja a hasat, az ideges rángatózását...

Nincs jelen

#2661 2013-06-17 21:46

Moncsi33
Tag

Szia Joodyyy!
Voltam ma a körzetinél, és kiírattam a széklet vizsgálatot, holnap viszem a mintát, kb. 1 hét múlva lesz meg az eredmény.
Hát nagyon kíváncsi leszek, milyen lesz az eredmény, majd megírom!
Ha ez is negatív lesz, akkor már nekem sincs több tippem...

Nincs jelen

#2662 2013-06-18 08:24

Joodyyy
Tag

Szia Moncsi!

Akkor nekem sincs több tippem, de pt (felettem írt Neked) adott néhány tippet, ha gondolod abba az irányba is ellehet menni. Én abba az irányba még nem mentem el, mert sajna nincs pénzem az ételintolerancia tesztre.
Várom az eredményedet.

Nincs jelen

#2663 2013-06-18 21:58

salvya
Tag

Yoodyyy írt a  clostidiumról..
mivel gõzöm nem volt, hogy mi fán terem, ezért megnéztem a Wikipédiában:

"A Clostridium difficile kóros elszaporodása okozza azt a vastagbélgyulladást (kólitisz), ami antibiotikumokat sokáig szedõ betegekben alakul ki."

ez nagyon érdekes... tehát az IBD kiváltója lehet az antibiotikum.. ezt már régóta sejtettem.. sokan írták elõzményként is...

Szerkesztette: salvya (2013-06-18 21:59)

Nincs jelen

#2664 2013-06-18 22:58

Joodyyy
Tag

Kedves Salvya!

Nekem azt mondta a dokim, hogy a vastagbél tükrözéskor kaptam meg... tavaly egyszer 1 hétig szedtem cifran nevû antibiotikumot pont 1 éve, meg novemberben normix-ot szintén egy hétig és ennyi. A lopedium meg nem antibiotikum. Szóval holnap megyek vissza a dokihoz, és a szalmonellát oldjuk meg elvileg. Tudom az is sok idõ lesz, hiszen nem tudom mennyi ideje vagyok hordozó....

Üdv Mindenkinek

Nincs jelen

#2665 2013-06-19 13:32

Buba
Tag

Sziasztok! Én új vagyok, illetve, már régebben néhányszor kértem tanácsot. 33 éves nõ vagyok, 6 és fél éve vagyok beteg, nem bizonyított hogy IBD-m vagy IBS-em van. Hasmenés, hasgörcsök, puffadás, ezek a tüneteim évek óta. Van gyulladás a vérképemben, viszont a többi vizsgálat egyelõre nem igazolta az IBD-t. Tükrözésre még nem mentem, félek tõle, de tudom, hogy csak az tudja megadni a  végleges választ. Már ha megadja. :( A kérdésemet nem tudtam melyik fórumban tegyem fel, így ide írok. Bocsi, ha rossz helyre. Az idõjárással kapcsolatban kérdeznék, lehet hogy butaság, de nekem a nyár, és azon belül is a hõhullámos idõszakok, mint a mostani durrantják be a tüneteimet de nagyon. Az év többi részében is hullámzóan vagyok, de a nyári idõszak folyamatos, semmivel sem csillapítható hasmenésekkel telik. Valakinek van esetleg hasonló tapasztalata, és ha igen, mit csináltok ilyenkor? Az egyébként szedett gyógyszerek ilyenkor nekem nem használnak. De én csak vény nélkül kapható szereket szedek, mert nincs még diagnózisom. Köszi a válaszokat.

Nincs jelen

#2666 2013-06-19 17:56

lazye
Tag

Szia Buba! Ha 6 éve áll fenn a tünet, akkor célszerû lenne baromi gyorsan elmenni egy tükrözésre és kideríteni, hogy mitõl van. Persze a baromi gyors relatív, elõbb gasztrós doki, aztán õ majd kitalál egy idõpontot, tehát ha most elkezded a folyamatot még akkor is hónapokat kell várni jó eséllyel. Legalábbis esetemben így volt. Nem akarlak ijesztgetni, de egy nem kezelt colitisnek elég komoly következményei lehetnek (pl rák, bél részeinek eltávolítása, lehet csemegézni a fórumról). De egyébként a fórumot olvasva tényleg elmondható, hogy sok embernek a nyári meleg lobbantja fel a tüneteket, és sokan érzékenyek a hõmérsékletre, szóval nem vagy egyedül. :)

Nincs jelen

#2667 2013-06-19 19:58

Moncsi33
Tag

Szia Buba! Én is azt mondom, hogy ennyi év után rá kéne szánnod magad a tükrözésre.
Ha van lehetõséged (nem akarok senki pénztárcájába turkálni!), akkor menj el magán úton egy altatásos vizsgálatra, ha ennyire tartasz tõle. A másik pozitív dolog, ha magán útra mész, nem kell hónapokat várni semmilyen idõpontra.
Nekem is az volt, és az ég egy adta világon nem volt rossz élmény!

Sajnos a meleggel kapcsolatban nincs tapasztalatom, én magamon nem veszem észre, hogy a melegtõl esetleg más lenne bármi.

Mindenesetre Te szánd rá magad, és indulj el az utadon!

Üdv: Moncsi

Nincs jelen

#2668 2013-06-19 20:41

Anna73
Tag

Sziasztok ! a Clost.Diff. én is úgy tudom, hogy rengeteg antibio. kúra, -plusz kórházi kezeléskor ahol rossz a higiénia- után alakulhat ki. Álhártyás vastagbélgyuszit okoz. Ami nagyon súlyos is lehet. Normix-al lehet kezelni. pont olvastam a betegtájékoztatójába. mert múltkor szedtem. (más miatt)

Nincs jelen

#2669 2013-06-19 23:34

Joodyyy
Tag

Sziasztok!
A normixot a kontanimált vékonybél szindrómára adják, esetemben így volt, a clostridiumra pedig klion-t kaptam, és azon csoportba estem, akik korházi körülmények között kaják meg ezt a nyavaját. Ma voltam a dokinál és mondta, hogy a napi 4szer bevett klion kúra valószínû megölte a clostridiumot és érdemes protexon IBS-t vagy pedig laktív protect-et szedni... mert a felborult bélflóra is könnyebbé teszi ennek a nyavajának elkapását, ugyanis esetemben, eleve 8 hónapja okozó beteség által ( ami a salmonella volt így utólag kiderült - de hordozó lettem sajnos ) legyengült immunrendszerrel kerültem a vastagbél tükrözésre, ebbõl kifolyólag könnyebben kaptam el a clostridiumot. Van akik az antibiotikumok miatt kapják el könnyebben vannak akik a korház nem megfelelõ higéniája miatt mely a vizsgálat után derül ki, vannak akik mindkettõ miatt. Több a variáció, mint hinnénk...
Oh és mi számít rengeteg antibiotikum kezelésnek?

Nincs jelen

#2670 2013-06-20 21:47

Moncsi33
Tag

Szia Joodyyy! Hát kérlek szépen megvan a széklet eredmény, ami negatív lett. Nincs több ötletem, ennyi. :(
Mit szólsz?

Nincs jelen

#2671 2013-06-22 23:11

Joodyyy
Tag

Szia Moncsi33

Akkor nekem sincs több ötletem, csak az, amit az elõttem írok ajánlottak. Igaz az sajnos nem ingyenes, mert a TB nem támogatja, ételintolerancia teszt. Ott sok mindenre fény derülhet. Mert az étel allergia és az intolerancia nem ugyanaz... lehetsz érzékeny pl fehérjére, cukorra, lisztre, de azt ugyebár az allergia teszt nem mutatja ki csak az intolerancia teszt.
Remélem mielõbb dûlõre jutsz, de egy dietetikust is keress fel. ha teheted, õket támogatja a TB és tud segíteni, ha látja az étkezési naplódat.

Nincs jelen

#2672 2013-06-24 10:58

pt
Tag

Nincs jelen

#2673 2013-06-24 14:39

Anna73
Tag

Na igen, hogy mi számít sok antibio-kúrának, én úgy tudom, hogy a folyamatosan hónapokig vagy akár évekig szedett tekinthetõ annak. Én is az utóbbi 5 hónapba most tartok a harmadik kúrnál. Egy Normix - bár arra azt mondják, hogy nem nagyon van mellékhatása- aztán próbálták kiírtani belõlem a Helicobactert, na az durva volt, két lehel hûtõ méretû antibiot. kellett szedni, felénél abbahagytam mert rosszul voltam- aztán most megint Normix. De mindegyik annyit ér mint halottnak a csók :) ja és mellette két doboz protexin ibs, szintén csak pénzkidobás volt :(

Nincs jelen

#2674 2013-06-24 17:25

Anna73
Tag

Sziasztok ! borsmenta kapszulát kérdezte valaki, én ma vettem, ide szoktam járni, nagyon jó bolt, és szinte minden van: http://www.herbahaz.hu/, Stadionok után van a Hungária krt.-nál. Amúgy azt hallottam h. ha a széklettenyésztés negatív (az csak vírusokra szûr) érdemes esetleg parazita vizsgálatot is végezni, az is nagyon sok gondot szokott okozni, fõleg a visszatérõ hasmenést, gyengeséget, felszívódási zavarokat..stb..

Nincs jelen

#2675 2013-06-26 07:52

pt
Tag

Naponta 2 naponta egy kis pohár kefír csodákra képes. Többet ér a biobogyóknál......

Nincs jelen

#2676 2013-06-26 20:31

Moncsi33
Tag

Szia pt!
Hetek óta iszom a kaukázusi kefírt, amit én csinálok házi tejbõl, de még nem látom a jótékony hatását. Viszont finom. :)

Most pont rossz idõszakom van, ismét egy mélypont, napok óta megint hasmenés, a vele járó fenék dolgokkal. Rossz a közérzetem, görcsöl a gyomrom, elegem van. :( Tegnap is úgy rohantam haza... Nagyon utálom. :(

Nincs jelen

#2677 2013-06-26 20:33

Moncsi33
Tag

Szia Anna 73!

Én kérdeztem a borsmenta kapszulát. Sajnos én Pesttõl "kicsit" messze vagyok, konkrétan Almádiban lakok, tehát nem tudok oda menni. :(
Nekem marad a postai megrendelés majd, csak az majdnem többe kerül, mint maga a kapszula. :(

Nincs jelen

#2678 2013-06-26 20:41

Moncsi33
Tag

Szia Joodyyy!
Hát nem tudom, hogy lenne-e értelme az étel intolerancia tesznek, mert semmit nem tudtam az étrendbõl sem kiszûrni, hogy mikor jobb, és rosszabb a gyomrom.
A glutént nekem a vérbõl nézték, laktózt kilégzéses teszttel néztek. Minden tökéletes.
Én már nem tudom, hogy mit kéne csinálni...
Van egy dietetikus barátnõm, a Füredi Szívkórházban dolgozott, most gyesen van, de igazából Õ is kicsit tanácstalanul áll a dolog elõtt.
Lehet, hogy ha lesz egy pici ideje, akkor megkérem, hogy beszéljük már át, hogy mit lehetne csinálni, mert ezek a rosszabb idõszakok levernek a lábamról, de szó szerint. Nem jó a gyomrom, rohangálok wc-re, fáj mint a fene, a kedvem szar, gyenge vagyok mint a harmat ilyenkor. :(
Ma voltam a körzetinél, odaadta a széklet leletet is, mondta, hogy nincs ötlete, merre lehetne tovább menni... A vegetatív idegrendszer problémája ez az egész, ez okozza a kéz és láb izzadásomat is. :( Múltkor mikor voltam, mutattam neki, hogy szó szerint csurog a kezemrõl a víz, a zoknimból meg csavarni lehet a vizet. Mondta, hogy hogy lehet így élni? Ez borzasztó kellemetlen... Nekem mondja? Megkeserítette az egész gyermekkoromat. :( Erre jött még rá az IBS. Hurrá.
Az izzadásra mondta a botox injekciót vagy mit, de amellett hogy fáj, és nagyon drága, csak 30%-ban hatásos. Na mondom ne... Ennyi.
Én vagyok az, akivel nem tudnak mit kezdeni. :(

Nincs jelen

#2679 2013-06-28 12:12

lazye
Tag

Moncsi33: Nem olvastam vissza, csak egy ötlet: nem lehet, hogy az izzadást a nem megfelelõ keringés okozza? Tehát ha a tested tudná, hogy amikor fizikai munkát végzel akkor kell izzadnia  (hogy hûtse magát), akkor nem izzadna alapból mindig. Mert ez orvosolható lenne rendszeres sporttal (olyan heti 4-5 alkalommal eleinte valami könnyebb mozgás), nem mellesleg a sport a gyulladásos bélbetegségekre is pozitívan hat. Persze itt hónapokról beszélünk.

Nincs jelen

#2680 2013-06-29 00:24

Joodyyy
Tag

Moncsi
Mostanában volt a tv-ben szó az ilyenfajta izzadásról. http://www.webbeteg.hu/cikkek/endokrin/ … zadas-okai itt tudsz bõvebben olvasni róla, ezt elvben mûtéttel is tudják kezelni. Érdemes lenne neurológushoz menni, hátha tud valami utat mutatni Neked vagy esetleg immunológushoz menni, de egyszerûen nem hiszem el, hogy ennyire "kedves" a házi doki.
"Végsõ esetben sor kerülhet mûtéti megoldásra is, ez viszont nem teljesen veszélytelen megoldás.  A mellkasi mûtét során az izzadásra ható, a hónalj és a tenyér felé futó vegetatív idegeket átvágják, így csökkentik az adott terület verejték elválasztását.  De hasonló megoldást jelent a hónalji verejtékmirigyek teljes kiírtása is. A mûtöttek mintegy 80 százaléka azonban azt tapasztalja, hogy az izzadás áttevõdik más testrészekre, például a törzsre."
Nem akarlak elkeseríteni, de erre kellene szerintem fókuszálni, lehetséges, hogy a hasmenés emiatt alakult ki, a fokozott idegességtõl, hogy mi lesz ha meglátja valaki a fokozott izzadást, tudom lehet elsõre bután hangzik, de szerintem a vegetatív idegrendszer egy része lehet ez a tünet is. Amúgy nekem pl béta blokkolót kell szednem, mert különben a 102/63-as vérnyomáshoz 100-110-es pulzus párosul, és nekem is a kardiós azt mondta, hogy vegetatív idegrendszeri "gond". Szerintem erre a hyperhidrosis-ra kellene koncentrálni, mert ez valóban okozhat sõt okozott is belsõ feszültséget. Kérlek írj vissza, mire jutottál majd.

Nincs jelen

#2681 2013-06-29 04:19

attiszlo
Tag

Kedves Sorstársak!

Nekem a dolog kb. 5-6 éve kezdõdött. Idõnként hasmenés, de egyébként semmi különös. Valahogy a munkahelyi stresszel összefüggött. Aztán munkahely váltással alábbhagyott, néha elõjött, de nem volt vészes, mert ki akad fönn havi 1 hasmenésen? Talán oda kellett volna figyelni. Tavaly nyáron - semmi idegesség nem volt, sõt szünidõ, nyaralás - de tortúra lett az életem. Semmi fájdalom, fúvódás, 'csak' állandó hasmenés.

Lassan a lakásból sem mertem kimozdulni. Vagy ha igen, akkor elõtte feltérképeztem, hogy hol van a közelben WC. Így is voltak 'meleg' helyzetek. Jöttek orvosi vizsgálatok. Elõször is étrendi napló. Hurrá van 2-3 étel, amit bírok: pirítós, fõtt rizs és natúr hús. Hurrá! Ezen éljem le az életem? Aztán vérkép, ultrahang és a végén kolonoszkópia. Elõtte a para, mert a lehetséges okok között igencsak ronda dolgok vannak. Semmilyen vizsgálat nem derített ki semmit. Egy gasztrodoki végül kimondta: IBS, hasmenéses forma. Próbáltuk a dicetelt. Nem vált be. Ami bevált és azóta is segít: enterobene-ratiofarm. Valahogy a lopedium nem jön be, meg drága.
A kajáknak azóta három csoportja van:
1. minden körülmények között gyógyszer nélkül
2. semmi esetre sem, mert 1 órán belül meghajt akármit veszek be (fagyi, jégkrém, kóla, kávé - felejtõs tehát)
3. eszek utána enterobene-ratiofarm (2-3 szem) és minden OK.

Felvetõdött a pszichológus, meg a xanax. Na az szerintem még szörnyûbb lenne. Valahogy a xanax és az enterpobene közül utóbbit érzem kevésbé durvának.

Az életem ezzel nagyjából beállt. Szedem a gyógyszert, de az a rettenetes sürgetõ érzés...... ha nem is tûnt el, de legalábbis igen ritka lett.

Sõt olyannyira, hogy pár hónapra egy munka miatt az USÁ-ba mertem utazni. Tavaly ilyenkor visszadobtam volna. Nem mertem volna elindulni. Az enterobene-ratiofarmmal felszerelkeztem, de elõtte feltérképeztem, hogy a patikában kapható-e hasonló. Kapható. Ugyanaz a hatása.

Itt a sors összehozott egy sorstárssal. Hetek óta beszélgettünk meló, stb.... Néha hiányzott egy két napot. Nem mondott igazából sokat, nem tartozik rám, de nagyon nagyon apró gyanús jelek voltak. De szerintem én lettem hamarabb gyanús Neki.  Rájöttünk hasonló bajunk van. És teljesen nyíltan kibeszéltük a problémánkat. Majdnem ugyanaz, csak nála a hasmenéshez más dolgok is társulnak és ha gond van, sokkal nehezebben teszi magát túl rajta, de sok esetben hiába a sok ezer mérföld.... ugyanaz.

És itt azt hiszem, valahogy fura dolog lett. Hihetetlenül sajnálom, tudom min ment keresztül. Én is ugyanazon. De valahogy megnyugvás, hogy összehozott egy sorstárssal az élet. Örülök? Baromira nem örülök, mert senkinek nem kívánom. Mintha örülnék a bajának. Nem örülök.  Úgy érzem leginkább az érthet meg, aki ugyanebben a cipõben jár.

Nyíltan beszéltünk. Azt hiszem holnap találkozunk. Itt Washingtonban magyar fesztivál lesz. Gulyásleves, egyéb finomságok. Gyógyszerrel jöhet kategória. Nem tudom, hogy hogy nézzek a szemébe. Talán õ sem, de a nyíltság õszinteség megoldhatja a dolgot.

Rövidesen hazamegyek. Nem tudom mit tegyek. Próbálkozzak másik orvossal? Lehet-e megoldás? Vagy egész életemben figyelnem kell legyen nálam loperamid-hidroklorid 2mg? Bár ha az lenne az igazság, hogy az életem napi 6-8 szem enterobenével kell leélnem, beleegyeznék.

Üdv!

Attila

Nincs jelen

#2682 2013-06-29 04:25

attiszlo
Tag

Ja! széklet, glutén, kolonoszkópia ... minden negatív.

Kedves Drága asszisztens hölgy a kolonosztópia elõtt. Megjegyezte, falfehér vagyok. 'Magától a vizsgálattól fél, vagy az esetleges eredménytõl?' A lényegre tapintott. A vizsgálat alatti dolgokról annyi emlékem van, hogy a doki diktálja mi van és mi nincs. Némiképp elkábítva azért levontam azt a következtetést, hogy nem rák. Magamhoz térve meg is kérdeztem.................................................. valahogy úgy éreztem újjá születtem és megérte a keserûsó és egyebek.... persze ettõl még a hasmenés nem múlt el.....

Nincs jelen

#2683 2013-06-29 13:43

Joodyyy
Tag

Kedves Attila!

Ez nálam is elõfodrult, hogy a doki megjegyezte, hogy idegesnek tûnök, és hogy sápadt vagyok. Naná. Aki átesett ilyenen nagyon jól tudja, hogy a felkészülés se leányálom, meg maga a vizsgálat sem az. Engem kábítottak, de annak ereje annyi volt, hogy szédültem tõle és kb. két újjal letudtak fogni. Nem pattogtam, csak amiatt fogott le az asszisztens, hogy nehogy reflex szerûen megmozduljak, ennyi. De élénken emlékszem mindenre. Kb. 20 perces volt az egész vizsgálat, utána a "pihenõben" feküdtem fél órát és ennyi volt. Nem altattak csak kábítottak, de nem sok hatással csak annyival, amennyit leírtam. Õszintén attól én is féltem, nehogy valami rák legyen, mert a családban páran voltak már rákosok, de szerencsére nem az volt. Azért reménykedtem benne hiszen csak 24 éves vagyok. Szóval megértelek és szerintem sokan. Persze ez tavaly szeptemberben volt és én is ideges voltam, hogy fogjuk rá negatív volt az eredmény csak enyhe gyulladást láttak ( aspecifikus colitis) és mégsem múlt el a hasmas, de most már tudom mitõl volt szalmonella fertõzés és a vastagbél tükrözés közben elkaptam a clostridiumot is... most mondjuk úgy, hogy felépülõben vagyok, de messze még a régi egészségem...
Mindenkinek kitartást kívánok.

Nincs jelen

#2684 2013-07-04 18:16

pt
Tag

Én ugyan úgy kezdtem ahogy te. Lopedium nekem sem segített, enterobene megfogja a hasat valóban. Én rengeteg dolgot kipróbáltam. Amikre esküszöm azt már sokszor leírtam, de mindig jön új ember ezért leírom még egyszer.

A lakásból sem tudtam kilépni olyan rosszul voltam. Ha jött hozzánk valaki már akkor is rohannom kellett wc-re.
Ami bevált az a coderit-n nevû köhögés csillapító, mert a "rángásokat" csillapítja ami a köhögésnél is van, viszont mivel a belek sem rángatóznak így a hasat is megfogja.

Próbálgattam sokféle dolgot + mindenféle vizsgálatra elmentem. Persze negatív....

A coderit-n hatása egyszer csak kezdett egyre gyengülni.....megint kutakodnom kellett.
Ekkor jött a pszichológus. Elbeszélgettem vele, elmondta, hogy van olyan aki a pisiléssel van ugyan így.... neki már segített a gyógyszer amit felírt neki. Így hát belementem. Az alap hasmenéshez sajnos pánik társult a sok kellemetlen tapasztalat miatt............ ez érthetõ is......

Ez a gyógyszer a Dalsan én 40 mg-ot szedek. Elsõ 1-2 hónapban csak töltõdik vele a szervezet, nem tökéletes a hatás, de már folyamatosan jobban vagy tõle. Érzed és örülsz neki. :)

A 2. hónap után már olyan mint ha kicseréltek volna. Egyre bõvül a mozgástered, ahová el mersz indulni és nem csavar meg a hasad az út közben. Persze hosszú utak elõtt egy fél szem coderit-n elrágása nem jön rosszul. Aztán mikor még messzebb mész...akkor veszed be, de a közelebbi útra már nem kell.

Én így tudok élni, dolgozni. Nem mondom, hogy 100%-os lettem megint, mert hazudnék, de olyan 95%-on elvagyok.
A kajákat kerülöm amiket nem bírok, pl: tejfélék kivéve a kefír, de ezt sem mindig iszom, magfélék (mogyoró, dió, stb.), erõs, csípõs ételek, ecetes maró ételek, szóval a belet leginkább felizgató ételeket érdemes kerülni.

Azt olvastam valahol, hogy a tejben és bizonyos magokban van egy protein féle amit mi nem bírunk, a húsban lévõ proteint viszont igen. Ez úgy tûnik valós lehet..... nem tudom milyen protein féle lehet, de érdemes ez irányban is szétnézni, ha valaki akar vagy már más nem jut eszébe.

Remélem tudtam segíteni :)

Nincs jelen

#2685 2013-07-04 22:56

Moncsi33
Tag

Szia lazye! Az az érdekes, hogy sehol máshol nem vagyok izzadékony, csak a kezemen, és a lábamon. Tehát nem izzad a hónom alja, sem a homlokom, sem sehol máshol. Biztos, hogy rossz a keringésem, mert a kezem és lábam is állandóan hideg mint a jég. Gondold el, amikor van kint -10 fok például, nekem izzad a lábam, hideg, és csavarni lehet a zoknimból a vizet, ami miatt még jobban fázok. Áááá... Szörnyû...
Rendszeresen mozgok, napi szinten, nincs abban hiány, de ettõl függetlenül megvan az izzadás. :(

Nincs jelen

#2686 2013-07-04 23:01

Moncsi33
Tag

Szia Joodyyy! Mindjárt megnézem a linket, amit írtál.
Nekem pl. az orvos az alacsony vérnyomás/magas pulzusszám kombinációval egyáltalán nem is foglalkozott. Volt, hogy 90/60 volt a vérnyomásom, és 110 a pulzusom. Ennyi.

Az az igazság, hogy ha tényleg csak mellkasi mûtéti megoldás lenne a dologra, azt hiszem, hogy azt nem vállalnám be. Inkább izzadjon tovább a kezem/lábam, de ilyenért ne vagdossanak fel. :(

Idegesség az izzadás miatt... Szerintem ez egyáltalán nem nyom már a latban, emiatt egy percig nem vagyok feszült, inkább csak zavar. Vagy inkább nagyon zavar, de ennyi. Egyszerûen kerülöm azokat a helyzeteket, ahol kezet kell fogni, meg hasonló érintkezés.

Szép estét! :)

Nincs jelen

#2687 2013-07-04 23:17

Moncsi33
Tag

Joodyyy! Olvasom a cikket... Kövérség kizárva, a 168 centimhez vagyok 52 kiló. :) Nem iszom, és dohányozni sem dohányzom erõsen, napi kb. 1 szál. :)
Pajzsmirigy rendben, vércukor rendben, pubertáskor már messze, a klimax még messze.
Mellékhatásai nincsenek, tehát nem büdös kezem/lábam egyáltalán, és nem is gombás, sosem volt, nem viszket.

Itt is egy valami stimmel, méghozzá a pszichés okok, és a szorongás...

Nincs jelen

#2688 2013-07-04 23:19

Moncsi33
Tag

Anna73!

Van valami tapasztalatod a borsmenta kapszulával kapcsolatban?

Írj, hogy mit tapasztalsz! :)

Köszi!

Nincs jelen

#2689 2013-07-07 11:41

Moncsi33
Tag

Sziasztok, látom sehol senki. :(

Rászántam magam a proktológusra, csütörtökön szeretnék menni. Gyomrom talán javuló tendenciát mutat, hasmenések száma csökken. Talán kilábalok ebbõl a rossz idõszakból.
Vettem Detralexet, állítólag jó aranyérre is, ha valaki küzd ezzel, próbálja ki. Valamelyik nap már Cataflamot vettem be rá, nem mehet ez így tovább. Ahányszor a gyomrom bemondja az unalmast, nem elég, hogy napokon keresztül rohangálok a wc-re, görcsöl, fáj, még ezzel is kínlódom. :( Remélem hogy legalább ettõl meg tudok valahogy szabadulni...

Remélem mindenki faxán van, és azért nem írtok. :)

Szép hétvégét mindenkinek! :)

Nincs jelen

#2690 2013-07-10 17:26

Buba
Tag

Kedves Attiszlo, remélem jól írtam a neved. :)

Ugyanebben a cipõben járok mint te azzal a különbséggel hogy engem még nem tükröztek, szóval megvan az esély hogy IBS helyett IBD-t találnak. :( De a problémáim ugyanazok nagyjából mint a tiéd.

Én sem tudok senkivel beszélni róla, akinek elmondtam, vagy kinevetett, vagy el se hitte. A barátaim lekoptattak, a párom ugyan nagyon megértõ de már õ is nehezen viseli, bár õ legalább nem hiszi hogy kamu betegség, mert látja mennyit szenvedek.

Anyukámmal tudom csak megbeszélni, aki hasonló tünetekkel küzdött egész életében, de azért mi sem vagyunk egyformák, meg õ már idõsebb,másképp is lát már sok mindent.

Dolgozni nem tudok, szórakozni semmit, nyaralni, utazni már évek óta nem. 33 éves vagyok, és be vagyok zárva a lakásba, mert autó hiányában tömegközlekednem kéne, az meg kész rémálom ezzel a betegséggel. Az étkezés úgysmint, mivel szinte semmit nem bírok, de nálam is van hasonló lista mint nálad, hogy mikor mi megy, és mi nem.

Munkát nem találok, mert sehol nem kell beteg ember, ha meg nem tudják, akkor nem értik meg hogy miért hiányzom ilyen sokat, és kirúgnak. A helyemre jönne sok egészséges.

Én is csak loperamid 2 mg-mal élem az életem, úgy ahogy. Jobb idõszakban ezzel elvagyok, de enélkül sehova nem indulok, sõt ha hozzám jönnek akkor is beveszek. Viszont rosszabb idõszakban, (mint pl. a nyár nekem az mindig horror) az sem ér semmit. Pont ennek a közepén vagyok most is. A dokim nekem nem írja ki a coderit-et, szóval ilyenkor imodium, reasec és smecta kombóval próbálok túlélni.

Ha esetleg akarsz beszélgetni valakivel a tapasztalatokról, nyugodtan írj nekem akár privátban is, mert szívesen válaszolok, és kérdezek. :) Amúgy hat éve vagyok beteg, de két éve kezdõdött az igazi kálváriám. Szóval van tapasztalatom bõven. :)

További tünetmentes napokat kívánok Neked és minden sorstársnak. :)

Nincs jelen

#2691 2013-07-11 14:46

szugyika
Tag

Miért fokozódnak nyáron a tünetek?

Nincs jelen

#2692 2013-07-11 16:22

Buba
Tag

Szia szugyika!

Ha ezt a kérdést az én hozzászólásomra írtad, akkor a válasz, hogy sajnos én sem tudom. De nálam ez a helyzet már 3 éve, hogy nyáron felfokozódnak a tüneteim. Én is csak találgatok talán a meleg és a gyulladás kapcsolata lehet a háttérben, hiszen a meleg mint tudjuk felfokoz minden gyulladást a szervezetben.
Minden esetre nálam így van, hogy másnál van-e az idõjárásnak szerepe, nem tudom, nem jellemzõ azt hiszem, úgy látszik én kivételes vagyok. :) De nekem már 2 nyaralásomat is tönkretették a rosszullétek. Tavaly pedig majdnem kórházba kerültem kiszáradással augusztusban. :(
Szóval ez van, ha esetleg másnak is van ilyen tapasztalata, megoszthatná velem, de ezt már írtam egy korábbi hsz-ben.

Nincs jelen

#2693 2013-07-11 22:09

pt
Tag

Menjetek már el pszichológushoz. :)   Higgyétek el segít az SSRI gyógyszer. Aki szedi már nem írogat ide, rajtam kívül, én sem azért mert rosszul vagyok, hanem azért, hogy segítsek nektek kilábalni ebbõl a rettenetes álapotból amin én is átmentem...

Nincs jelen

#2694 2013-07-12 09:34

Buba
Tag

Kedves pt!

Tudom hogy ez a betegség is kapcsolódik az agyhoz, mint mindegyik, de semmilyen SSRI gyógyszer nem fogja a bélgyulladást meggyógyítani, lehet hogy az IBS-re van hatása, de ezt mindenki maga tapasztalja. A pszichológus talán abban segít hogy feldolgozzuk már akinek beválik, de a még több gyógyszer szedését én nem tartom jó ötletnek. Az SSRI készítmények sem cukorkák. Tudom hogy a hasfogó meg a többi cucc sem az, de legalább a fejünk tiszta marad. Én ebben hiszek, de ha valaki megtalálja a maga gyógymódját, az szuper.

Nincs jelen

#2695 2013-07-12 21:23

pt
Tag

Ha cukorka, ha nem, este szedem, észre sem veszek semmilyen káros hatást.
Egyszerûen elmúlt tõle a pánik, ami itt sokaknak van ám.
Hiszen ha jön hozzátok valaki és ettõl elkap a hasmenés, vagy el kell indulni valahová és ezért kap el a hasmenés, az nem a bél miatt lesz, hanem a pánik miatt, ami kialakult a sok hasmenéses nap negatív hatásai miatt.
Persze mindenki azt csinál amit akar.....   :)
Én sokat szenvedtem, nem kívánom senkinek....
Csak jót akarok mindenkinek.

Nincs jelen

#2696 2013-07-12 22:06

lazye
Tag

pt, nem félsz a hosszú távú hatásoktól? Egyáltalán tudod, hogy hosszú távon milyen következményei lesznek egy antidepresszáns szedésének? Vagy te úgy tervezed, hogy abbahagyod idõvel? Akkor nem jönnek vissza a tünetek?

Nincs jelen

#2697 2013-07-12 22:26

pt
Tag

Öcsém szép lassan abbahagyta és jól van....  idõvel én is tervezem...
Inkább éljek normálisan 60 évig, mint rettenetesen rosszul hasmenéssel 90-ig  :D

Szerkesztette: pt (2013-07-12 22:27)

Nincs jelen

#2698 2013-07-12 22:40

lazye
Tag

Én ettõl a résztõl félnék, mert amúgy tényleg nagy esély van rá, hogy stressz miatti, lelki eredetû a betegség, és lehetne ezzel kezelni, de belevágni egy újabb függõségbe, nem tudom, lehet, hogy többet árt, mint használ. Olvasgattam picit, és lehet hülyeség, de olyan komoly hosszútávú hatásokat ír az ssri gyógyszereknél, amelyek kiterjednek az egész személyiséged megváltozására is.

Nincs jelen

#2699 2013-07-13 09:32

Moncsi33
Tag

Szia lazye!

Én is olvasgattam ezekrõl a nyugtatókról, és valami hasonlóra jutottam mint Te. Igazából nálam ez lesz az utolsó, amihez hozzá fogok nyúlni. Van itthon gyógynövényes nyugtató, abból szoktam kettõt bekapni, mikor úgy érzem, hogy na, most aztán elég. Teljesen veszélytelenek, nem lehet hozzászokni, és tényleg csak gyógynövényt tartalmaz. Ezekrõl az SSRI tablettákról elég sokat írnak a neten, belebotlottam az USA-ban történt lövöldözéses cikkre is, hogy mellékhatásként agressziót válthatnak ki, és ezeknek a brutális eseményeknek is lehet az okozója az antidepresszáns, amit az elkövetõk szedtek. Ez a másik véglet, tudom, mert van aki évtizedeken át elél rajta minden különösebb gond nélkül, sõt megoldja a problémáit, de én úgy gondolom, hogy a valódi okot nem oldja meg, csak elnyomja.
Na mindegy, nekem ez a véleményem, én ha nem muszáj, akkor kerülöm a gyógyszereket ameddig csak lehet.

Szinte biztos vagyok benne, hogy valóban lelki eredetû a betegség, tegnap találtam egy-két jó írást, ami jellemzõ is rám pl.:

"A hasmenés azt jelzi, hogy folyamatos félelemben élsz, elõre tartasz a magánéletedben és a munkádban bekövetkezõ változásoktól, feldolgozatlan lelki konfliktusaid vannak, esetleg elzárkózol valamilyen helyzet elõl. Állandóan meg akarsz felelni a világnak, a körülötted élõknek. Rettegsz attól, hogy nem fogadnak el, hogy nem szeretnek igazán, hogy nem tartanak elég szépnek, tehetségesnek vagy sikeresnek."

Egy másik:
"A hasmenés az attól való félelmet jelképezi, hogy nem nõttünk fel az elvégzendõ dologhoz, az élet túl sokat követel tõlünk. Ahelyett, hogy szembe­néznénk a problémával, inkább visszahúzódunk egy csöndes, ma­gányos helyre, s hagyjuk, hadd menjenek a dolgok a maguk útján. Nem emésztjük meg az átélt eseményt, még csak nem is foglalko­zunk vele, engedjük, hogy csak úgy „keresztülmenjen" rajtunk."

Én ehhez a lelki eredetû problémákhoz tudom kötni a kéz-láb izzadásomat is a hasmenéses tünetek mellett.

Ha valaki az gyomros gondjai mellett aranyérrel is küzd, akkor ajánlom a Detralex tablettát, nagyon jónak tûnik nálam, kop-kop, úgy néz ki, hogy kilábalok ebbõl a szakaszból (már nem fáj/vérzik), bár az orvost nem fogom tudni elodázni, nézze meg, hogy van-e valamilyen hosszú távú megoldás.

Nincs jelen

#2700 2013-07-14 21:21

pt
Tag

Én életvidám ember voltam, vagyok és leszek is   :)    nem kell annyira félni a gyógyszertõl...   jobb mint a nagy lejtõ a hasmenés miatt, ami miatt elvesznek a barátok, boldogtalan vagy, elveszik a munkahelyed, elúszik az életed....
Mélyponton kezdtem el szedni, mikor már mindent kipróbáltam és semmi nem segített.....
De így jobb, határozottan jobb  :)

Nincs jelen

IBDoktor

Láb