#2401 2013-04-08 18:46
- Jay
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Colitis ulcerosa érdekelne
Üdv Gerappa!
Jó a kérdés, nem igazán voltam konkrét fentebb. Aki az edzés miatt szedi annak kell a szünet mert ha folyamatosan glutaminnal tölti az izmait az képes nagyon hozzászokni és egy idõ után már csak azzal fejlõdik tovább, magától nagyon nehezen. CU-ra szerintem lehet folyamatosan lévén a bélrendszer glutaminból építkezik, tehát alapból hozzá van szokva :)
A diétámról is írtam nem régen. Próbálok minél egészségesebben kajálni. Gyümölcsöt fõleg, fokhagymát (igazi ásványi anyag bomba), teljes kiõrlésû kenyeret, szezonális zöldségeket, sok vizet, tojást, ilyesmi. Tejet, kakaót meg ilyen tejes italokat nem iszok, de szoktam enni tejfölös, sajtos kajákat meg túrót néha. Ennyi tejtermék nekem elég is.
Remélem segítettem , minden jót :)
Nincs jelen
#2402 2013-04-09 08:19
- Gerappa
- Tag
Köszi Jay, sokat segítettél! Akkor ha nem szükséges (én nem gyúrok keményen, csak idõnként tornázok) nem iktatok be szünetet. Én is diétázok, vagy legalábbis, sovány húsokat, sok gyümölcsöt eszek. Kerülöm a fehér kenyeret, pékárut ritkán azért eszek. Remélem a glutamin sokáig beválik! Még egyszer kösz! :)
Nincs jelen
#2403 2013-06-09 23:51
- nicolee
- Tag
Sziasztok!
Én több mint 8 éve vagyok colitis beteg ...elõször én is a Pentasa-t szedtem ,de egy éve lassan,hogy le kellett cserélni ezt a gyógyszert,mert agresszivosodott a betegségem =/ most Xalazin-t 2x3 és Immuran-t szedek ....azóta egészen jól vagyok,néha van csak fellángolási szakasz de azt nehezen viselem ilyenkor lelkileg is nagyon megvisel =(
Nincs jelen
#2404 2013-06-10 08:19
- lazye
- Tag
Szia nicolee! Xalazint nem 3x2 szeded?
Nincs jelen
#2405 2013-06-11 14:25
- moncsi88
- Tag
Sziasztok! Nagy szükségem lenne a véleményetekre. 4. éve tart az,hogy évente 1X-2X hirtelen hasi görcseim lesznek,fõleg a hasam bal oldalán,hasmenés stb.
3 éve mentem el elõször orvoshoz,mert görcseim voltak (elviselhetõek) és véres székletem.Nem olyan sok vér, de volt olyan,hogy csak vér volt.Nem ment a hasam akkor.Sebész nézett,hogy van-e aranyér,az nem volt. Colonscopiát meg akarták csinálni,de csak az elsõ 7 cm-ig jutottak,mert annyira fájt,hogy abbahagyták. Az a 7cm totál ép volt.Ez volt 3 éve.Azóta,ahogy írtam évente 1-2 alkalommal kis hasi görcs,hirtelen hasmenés,ami tart max 1 hétig,aztán amilyen gyorsan jött,úgy távozik.De! 2 napja elõjött megint.Fél napig ment a hasam,aztán pár órára elmúlt.Majd késõ délután olyan,de olyan iszonyat hasi görcseim lettek,hogy fetrengtem,kiegyenesedni sem tudtam,görnyedve másztam el a WC-ig.Véres-nyákos híg hasmenésem lett onnantól,ami egész délelõtt csak sima hasmenés volt. Alvadt vér,friss vér vegyesen. Mentõ kórházba vitt,rtg és uh durva eltérést nem mutatott,fehérvérsejtszám volt magasabb. Jövõ héten ismét colonoscopia.:( Csak algopirinnel,nospával és smecta porral tudok meglenni,amint érzem,hogy múlik a hatásuk,gyorsan veszem be õket megint.Ma is megy a hasam még,de nem véres,se nem nyákos.Nem lehet inkább vmi vírus?És csak a sok hasmenéstõl véres?Mert fölöslegsen nem kínoztatom meg magam.Nektek mi a véleményetek? A tapasztalat sokszor többet ér,mint az orvosi vélemény.
Nincs jelen
#2406 2013-06-11 17:13
- Anna73
- Tag
Szia moncsi! hát 3-4 éve tartó vírus nem nagyon lehet, ahogy írod már akkor tünetek voltak és vér is. Tényleg mindenre csak a tükrözés fog választ adni. Próbáld meg altatásba kérni. Nekem úgy volt (igaz én maszeknál voltam, aztán ezt kórháza válogatja). Olyan jót aludtam, mint még soha :) jobbulást
Nincs jelen
#2407 2013-06-11 19:20
- moncsi88
- Tag
Köszi a választ Anna.Bódítót fogok kapni,olyan doki csinálja majd,akit csak dicsérnek a betegek.Még fiatal és óvatos.Azért vagyok "ideges",mert õ is nézte a 3 évvel ezelõtti meghiúsult colonoscopia eredményét és mondta,hogy fura,hogy az elsõ centiken nem találtak semmit.Merthogy a végbéltõl kellett volna indulnia,de meglátjuk mi a szitu.
Meg,milyen fellángolásos idõszak múlik el 1-2 nap alatt? Pl,délelõtt még volt hasmenés,de mostmár semmi sincs,fájdalom sem.Ez nem fura?Tegnap este pokoli fájdalom,ami fokozódott,amikor "jött az anyag".:) Ilyen van IBD-ben?
Nincs jelen
#2408 2013-06-12 10:40
- lazye
- Tag
Szia Moncsi! Biztosat tényleg csak a colonoscopia után lehet írni. A bódítás úgy szokott menni, hogy elkezdik csinálni, és ha nagyon fáj, akkor adnak be egy fájdalomcsillapító koktélt, de nem fognak teljesen elaltatni ezzel sem. Ne légy ideges, mert akkor nehezebb lesz, csak lazán, tudod. Végülis, csak egy csõ van a fenekedben és a beleidben, semmi extra. :) Érdekes egyébként, mert állítólag fájni inkább a gyulladásos betegeknek szokott, leginkább csak kellemetlen. Megjegyzem, az elsõ nekifutásra nekem sem tudták végigcsinálni, és vissza kellett mennem, hogy altatásban megcsinálják.
IBD, colitis, Crohn, akármi lehet még. Vírus és baci is azért, mert nem tudják ezek kialakulásának a pontos menetét. Lehet, hogy mindanyiunknál valami van ezekbõl. Hogy a végbéltõl kellett volna indulnia annyiban igaz, hogy ha colitis akkor valószínû, mert ott a vastagbél alsó szakasza + végbél érintett. Ha Crohn, akkor még az is elõfordulhat hogy a teljes vastagbél ép, és csak a vékonybélben van gyulladás, megjegyzem, ezt tudtommal nehezebb kimutatni, mert oda már nem megy fel a colonoscopia, csak az elsõ pár cm-re. Addig is igyál sokat, szerintem C-vitamin és Ca+Mg sem árt, és várjunk az eredményeket.
Nincs jelen
#2409 2013-06-12 11:05
- moncsi88
- Tag
Próbálom így felfogni,hogy csak egy csõ..:) Nekem azt mondta az orvosom,hogy még a "behatolás" elõtt beadja a bódító injekciót,tekintve,hogy mi volt 3 évvel ezelõtt.Vékony vagyok,lapos a hasam,gondolom ez is nehezíti a dolgot,plusz 2 hónapja volt egy thrombotizált külsõ aranyerem,amit felvágtak,gondolhatod,hogy az is most milyen kellemes érzés.:)Anno csináltak széklet bacterológiai vizsgálatot,negatív lett.Bátyám diagnosztizált colitiszes,plusz nagyapám halt meg 30 éves korában vastagbélrákban.Egyébként az orvos szerint anatómiailag roppant kanyargós a belem,ez is nehezíti a dolgokat,de vigyázni fog rám. A Crohn,az azért durvább,nem? Nekem szerencsére mára már nem igazán van hasmenésem, inkább ilyen (bocs,hogy így leírom) krémes-nyálkás és fájdogál a hasam. Ja és ha délben lesz a vastagbéltükrözés,akkor mikor igyam meg a lötyit? Köszi a választ!
Nincs jelen
#2410 2013-06-12 15:32
- Ladasz
- Tag
Sziasztok.Nemrég derült ki nálam hogy Colitises vagyok,laktózérzékeny,és candida gombás.Bár már több mint egy éve szenvedek vele.Próbálom elfogadni de nagyon nehéz.Probálom az ételeket variálni de egy idõ után mindig vissza esem.Azt szeretném kérdezni ti milyen tápszert szedtek?Mert kellene nekem valamilyen vitaminos dolog.Válaszotokat köszönöm elõre is.
Szerkesztette: Ladasz (2013-06-12 15:36)
Nincs jelen
#2411 2013-06-12 16:49
- lazye
- Tag
Nem mondanám, hogy egyik durvább a másiknál, mert minden eset teljesen más. Annál durvább minél kiterjedtebb és erõsebb a gyulladás, tök mindegy, hogy mi a neve. Azért drukkolok! Nem tudom pontosan, hogy milyen lötyit kell innod, de szerintem kövesd a betegtájékoztatót rajta, az a tuti!
Ladasz: érdemes lenne egy kimutatást csinálni, hogy a colitisesek közül hányan laktózérzékenyek is (pl én is). Szerintem vitamint ne tápszerrel vigyél be, sokkal többet érsz egy rendes multivitaminnal, én pl ezt eszem: http://shop.builder.hu/multivitaminok-s … -kap-p8265 120 darab van benne, napi 1, tehát egy ilyen doboz 4 hónapig elég, és ahhoz képest iszonyú olcsó.
Nincs jelen
#2412 2013-06-12 17:14
- Ladasz
- Tag
Köszi szépen.Valószínûleg kipróbálom,tényleg jó árban van.Amúgy ez laktóz mentes?A kapszulát szét szedhetem?Mert nem szeretem a kapszulák lenyelését.Már a gondolatára is kiráz a hideg annyit kipróbáltam már :)
Nincs jelen
#2413 2013-06-12 22:06
- lazye
- Tag
Persze laktóz mentes, és szét lehet szedni, de nem véletlenül van kapszulában: a belsejében por formában vannak a vitaminok, és nem finom. Egyébként nem reklámoznám nagyon, az oldalon ha van kérdésed felteheted, és ott nálam hozzáértõbbek válaszolnak.
Nincs jelen
#2414 2013-06-13 09:54
- moncsi88
- Tag
Fú én nagyon szenvedek.:( Hasmenésem továbbra sincs,de ez a lágy-nyálkás széklet ami naponta legalább 10 x van,kiborít.Nem tudok elmenni otthonról.:,( Éjjel is többször felébresztett. Normális az,hogy ráülök a wc-re és görcsöl az egész hasam és észre sem veszem,hogy ilyen véres-nyákhalmaz jön ki? Jövõ héten lesz csak csütörtökön a colonoscopiám,addig mit egyek? Diéta mit takar? Mondjuk azt sem tudni,hogy mi a bajom... Tegnap ettem zsömlét,margarinnal,sajttal,sonkával,paradicsommal, banánt, sült húst krumplival, joghurtot teljes kiõrlésû müzlivel, izesített szénsavas ásványvizet.És ettem tejszeletet és túrórudit.
Bocsi a sok kérdésért,meg irogatásért, de el vagyok keseredve nagyon miatta. 24 évesen kínzó bezárva lenni a lakásba és idegesít,hogy állandóan wc-re kell mennem.Nem hülyeség Neogranormonnal kenegetni a fenekem,ugye?
Nincs jelen
#2415 2013-06-13 11:21
- Ladasz
- Tag
Szia.Nekem is volt hasonló.A wc-rõl nem tudtam felálni olyan szarul voltam.Bár már mostanába szerencsére vigyázok mit eszek.A tejes dolgok nekem is betesznek meg a paradicsom,banán meg fõleg az ragasztós.Szerintem most egy pár napig ne egyél tejtermékeket meg gyümölcsöket.Zöldséggel is csínján.Ajánlom a fõtt burgonyát,barna rizst sima rizst.Kekszet.Kenyeret.Kerüld a cukros édes dolgokat.A teljes kiõrlésû kenyereket is a magas rostartalma miatt. inkább fehér meg fél barnát egyél.Ja és fehér zsirszegény húsokat egyél.És többször kevesebbet inkább.
Nincs jelen
#2416 2013-06-13 11:25
- Bordás
- Tag
Szia moncsi88!
Ha a Colitis aktív akkor abban az esetben normális h ilyen nyákos cucc jön ki belõled, eléggé megtudja keseríteni az életünket. Könnyû- pépes étrendet próbálj meg most tartani, magvak, fûszerek, csípõs, tejes, rostos dolgokat kerüld.
A tegnapi étrendedbe van nem odaillõ, ami nem tesz most jót neked :) Kenheted Neogranormonnal illetve Körömvirág kenõcs is jó rá. Jobbulást!
Nincs jelen
#2417 2013-06-13 13:13
- moncsi88
- Tag
Oké,akkor ilyeneket fogok enni. Amúgy meddig lehet számítani erre az aktív idõszakra? Mondjuk, tényleg még az orvos sem tudja megmondani,hogy most colitis van-e vagy sem. A tünetek alapján õ is erre gondol.Tényleg,ha éppen vége lesz ennek a nyákos idõszaknak és nem lesznek tüneteim jövõ héten,akkor is láthatja majd az orvos,hogy van gyulladás? Köszi :) Amúgy IBS is lehetne?
Nincs jelen
#2418 2013-06-13 15:40
- Bordás
- Tag
Ez az amit nem lehet elõre tudni, hogy milyen hosszú vagy rövid lefolyású lesz e... Mindenkinél eltérõ. Tükrözés során vesznek tõled biopsziát (szövettan) és az fogja megerõsíteni, hogy melyik van neked. Lehet, hogy enyhülni fog a tüneted, de azt úgy is fogják látni, bármi lesz. Max. nem lesz akkora elváltozás a bélfelszínen. IBS-nek is hasonlók a tünetei... ezt látniuk kell az orvosoknak. De akkor sok hasmenésed van, pikk pakk szintén átszalad rajtad minden, puffadsz nagyon stb...
Nincs jelen
#2419 2013-06-13 19:24
- lazye
- Tag
Én diétának fõtt rizst, natúr sült csirkemellet (sóval) és brokkolit ennék. Magam helyében is ezt teszem, ha durva a helyzet, és mindig segít. Sok rizzsel, de a krumpli is jó. Én a rostos étrend pártján állok egyébként (brokkoli). Ezzel sokan nem értenek egyet, például az orvosok sem, de a rost a barátunk: ha nem eszünk, akkor a bélben elkezd pangani a kaja, tehát rohadni, és gondolom nem kell lomonoszovi egyetemre való módon levezetni, hogy ez gyulladáshoz vezet.
Ha ügyes vagy és még most ki tudod magad kúrálni, akkor szerintem van rá esélyed hogy értelmes táplálkozás mellett gyógyszerek nélkül is tünetmentes maradj a jövõben, ez mindenkire igaz, aki a betegség elején van. Ha már kiújult, akkor ez sokkal nehezebb lesz a jövõben.
Nincs jelen
#2420 2013-06-15 09:16
- moncsi88
- Tag
Azt akarom kérdezni,hogy hasfogót érdemes használni? Aktív szénre,meg ilyesmire gondolok.
Nincs jelen
#2421 2013-06-15 09:23
- lazye
- Tag
Szerintem egyáltalán nem (tüneti kezelés < kiváltó ok kezelése).
Nincs jelen
#2422 2013-06-15 11:24
- moncsi88
- Tag
lazye ezt értem,de a kiváltó ok kezelése legkorábban jövõ hét csütörtökön kezdõdik meg és akkor még meg sem kaptam a szövettan eredményét.:( Nekem meg addig kéne vmi, amivel nem megyek napi 8 X wc-re.Ezért kérdeztem.:)
Nincs jelen
#2423 2013-06-15 12:39
- lazye
- Tag
Egy próbát tehetsz vele, rövid távon valószínûleg nem ártasz. De ha ilyen kritikus a helyzet, akkor be kell menni az ügyeletre, és azonnal felíratni valami gyógyszert (pl Xalazint, Pentasat).
Egyébként hadd fejezzem ki mély megrendülésemet az orvosok korai nyugdíjazását kitaláló éleslátású elme elõtt. Persze nem csak orvosokat érint az a szabály, hogy x év fölött aki eddig dolgozott, az mostantól nem dolgozhat és majd elvileg lesznek kiskapuk, hogy de mégis dolgozhat, de most még ez nem mûködik, így az alábbi van: 06.10-én felhívtam a gasztrót a Honvéd kórházban, hogy mennék. Erre a válasz: rendben, 8.06-ra tudunk idõpontot adni. Ezzel az az egy problémám, hogy 8.04-én 1 évre kimegyek külföldre, és jó lenne a kinti orvoshoz járást elkerülni, mivel elképesztõ díja van (USA). Ráadásul még a nyáron egy tükrözést is jó lett volna csinálni, hogy nincs-e gond. De most õszintén, lehet én vagyok még fiatal, de gondolnom kellett volna rá, hogy 2 hónapos várakozási idõ van egy rohadt gasztrós vizsgálatra? Ja és az indok az, hogy a fele gasztrót elküldték nyugdíjba, és így heti 1 napon rendelnek csak.
Nincs jelen
#2424 2013-06-15 13:05
- aiolosz
- Tag
moncsi88 írta:
Azt akarom kérdezni,hogy hasfogót érdemes használni? Aktív szénre,meg ilyesmire gondolok.
Szerintem nem érdemes, sõt akut esetben még az sem segít, ha semmit nem eszel. Betegségem kezdetén próbaképpen csináltam egy tesztet, két hétig csak folyadékot ittam (almalét) és még az sem használt :( Fogytam is rendesen....nyákos, véres trutyi* jön ilyenkor az emberbõl és szépen le is épülsz. A lényeg, nálam komoly szteroid löket állította meg a gyulladást. Ez az én esetem, aki okul belõle, akkor jó, ha más a véleménye, nekem az is jó ;)
*lepusztult bélszövetek
Nincs jelen
#2425 2013-06-15 18:10
- moncsi88
- Tag
Érdekes,mennyire egyénfüggõ ez a betegség is.Nálam délutánra már sokat javult a helyzet,ezek szerint ha gyógyszer javíthat rajta csak,akkor nekem,ha magától javult nem is valószínû,hogy IBD-m van? Én egy dekát nem fogytam ez alatt az egy hét alatt.Ma reggel álltam a mérlegre és még mindig 56,5 kg vagyok. De ez a véres-nyákos cucc bõdületes mennyiségen volt ez alatt a majdnem 1 hét alatt.Most már izgatottan várom a colonoscopiámat.:)
Nincs jelen
#2426 2013-06-16 12:32
- aiolosz
- Tag
moncsi88 írta:
Érdekes,mennyire egyénfüggõ ez a betegség is.Nálam délutánra már sokat javult a helyzet,ezek szerint ha gyógyszer javíthat rajta csak,akkor nekem,ha magától javult nem is valószínû,hogy IBD-m van? Én egy dekát nem fogytam ez alatt az egy hét alatt.Ma reggel álltam a mérlegre és még mindig 56,5 kg vagyok. De ez a véres-nyákos cucc bõdületes mennyiségen volt ez alatt a majdnem 1 hét alatt.Most már izgatottan várom a colonoscopiámat.:)
Igen, egyénfüggõ...nincs két egyforma beteg, betegség és annak kezelését illetõen sincs standard megoldás. Az egy hét még a náthánál is bakfitty...egy alattomos betegségnek idõ kell...
Nincs jelen
#2427 2013-06-16 22:07
- moncsi88
- Tag
Értem.Akkor ezek szerint ne is csináltassam meg a colonoscopiát,mert biztos,hogy nem IBD?Akkor nem zajlik le egy aktív periódus 1 hét alatt?
Nincs jelen
#2428 2013-06-16 22:20
- aiolosz
- Tag
moncsi88 írta:
Értem.Akkor ezek szerint ne is csináltassam meg a colonoscopiát,mert biztos,hogy nem IBD?Akkor nem zajlik le egy aktív periódus 1 hét alatt?
Nem bizony...nálam hónapokig is tartott eleinte, amíg nem ismertem még a betegséget. Késõbb már bizonyos tünetekbõl tudtam, hogy be fog indulni a gyulladás és a gyógyszeres kezelést elõbb el lehetett kezdeni. Persze az sem hetek alatt volt hatásos, sajnos...
Nincs jelen
#2429 2013-06-16 22:21
- aiolosz
- Tag
moncsi88 írta:
Ja, én nem beszélnélek le a vizsgálatról....
Nincs jelen
#2430 2013-06-16 23:53
- lazye
- Tag
Butaság lenne szerintem nem megcsinálni a vizsgálatot, mert ezzel kideríthetnéd, hogy még ha nem is IBD, de mi okozta a tüneteket.
Nincs jelen
#2431 2013-06-17 10:17
- moncsi88
- Tag
Tudom,hogy nem vagytok orvosok,de mi okozhat még véres-nyákos hasmenést és erõs görcsös hasi fájdalmat? A baktérium teszt negatív lett.És érdekes,hogy a hasi fájdalom megmaradt.Fáj a köldökömtõl bal és jobb oldalt is.Próbáltam így utána nézni a neten,de ezekre a tünetekre mindig az IBD-t dobja ki.Hívjam fel az orvosom és mondjam el neki?
Nincs jelen
#2432 2013-06-17 17:46
- aiolosz
- Tag
moncsi88 írta:
Tudom,hogy nem vagytok orvosok,de mi okozhat még véres-nyákos hasmenést és erõs görcsös hasi fájdalmat? A baktérium teszt negatív lett.És érdekes,hogy a hasi fájdalom megmaradt.Fáj a köldökömtõl bal és jobb oldalt is.Próbáltam így utána nézni a neten,de ezekre a tünetekre mindig az IBD-t dobja ki.Hívjam fel az orvosom és mondjam el neki?
A baktérium teszt nekem is negatív lett és az AIDS teszt is...ne neves, komolyan megcsinálták. Menj el a vizsgálatra, akkor az orvosod is tisztábban fog látni...és egy orvos sem szereti, hogy naponta vegzálják kérdésekkel, ami Neked persze fontos...
Nincs jelen
#2433 2013-06-17 18:27
- moncsi88
- Tag
Értem.Hát pedig már vegzáltam szegényt ma.:D Bírjuk egymást:D Azt mondta mindenképpen meg kell csinálni a vizsgálatot,mert hogy a colitis nem járt orvosi egyetemre és nem mindig követi a tankönyvi kritériumokat, meg hogy lezajlódhat egy aktív periódus 1 hét alatt,ne féljek,a következõ lehet több lesz...Elvileg segítettem magamon a sok Smecta porral,plusz Algopirinnel stb. Nálunk sajnos bátyám diagnosztizált colitises, plusz van pár fiatalon elhunyt személy,akiket vastagbélrák vitt el a közeli családtagok közül.Most már tényleg nagyon várom a vizsgálatot, viszek popcorn-t, úgyis "premier plan"-ban fogok látni mindent, bár belövik a bódítót,de magamat ismerve úgysem fog használni. Ez a vérezgetés évek óta visszatérõ dolog nálam és végre pont kerül az dolgokra.
Engem AIDS-re nem szûrtek le,legalábbis nem tudok róla.:D A vérképemben egyébként a fehérvérsejtszám megemelkedett,de ez sem jelent még ugye feltétlen bélgyulladást? Crp is magasabb volt.
Szerkesztette: moncsi88 (2013-06-17 18:29)
Nincs jelen
#2434 2013-06-17 19:47
- aiolosz
- Tag
moncsi88 írta:
Értem.Hát pedig már vegzáltam szegényt ma.:D Bírjuk egymást:D Azt mondta mindenképpen meg kell csinálni a vizsgálatot,mert hogy a colitis nem járt orvosi egyetemre és nem mindig követi a tankönyvi kritériumokat, meg hogy lezajlódhat egy aktív periódus 1 hét alatt,ne féljek,a következõ lehet több lesz...Elvileg segítettem magamon a sok Smecta porral,plusz Algopirinnel stb. Nálunk sajnos bátyám diagnosztizált colitises, plusz van pár fiatalon elhunyt személy,akiket vastagbélrák vitt el a közeli családtagok közül.Most már tényleg nagyon várom a vizsgálatot, viszek popcorn-t, úgyis "premier plan"-ban fogok látni mindent, bár belövik a bódítót,de magamat ismerve úgysem fog használni. Ez a vérezgetés évek óta visszatérõ dolog nálam és végre pont kerül az dolgokra.
Engem AIDS-re nem szûrtek le,legalábbis nem tudok róla.:D A vérképemben egyébként a fehérvérsejtszám megemelkedett,de ez sem jelent még ugye feltétlen bélgyulladást? Crp is magasabb volt.
Néha hülyeségeket kérdezel, a nyeretlen kétévesek rémületével...de nagyon aranyos vagy :P Szívesen elmegyek asszisztálni a tükrözéshez, ha ez segít Neked..és igen, én is mindig néztem a bélésemet, mert az nekem volt a legfontosabb..és igen, legyen pont, a vizsgálat végén.
Nincs jelen
#2435 2013-06-17 21:07
- lazye
- Tag
A CRP magas értéke egyébként elvileg azt indikálja hogy gyulladás van a szervezetedben. De nekem alacsony CRP mellett is volt már aktív gyulladás, de olvastam olyanról akinek magas CRP mellett nem voltak tünetei. A tanulság csak annyi, hogy nincs egy paraméter amit figyelve egyértelmûen el lehet dönteni, hogy ez IBD vagy nem.
Nincs jelen
#2436 2013-06-18 12:16
- moncsi88
- Tag
Szerintem lesznek elegen,akik majd aszisztálnak, tekintve,hogy oktató kórház a mienk.:D De azért köszi!
Nincs jelen
#2437 2013-06-18 13:34
- aiolosz
- Tag
moncsi88 írta:
Szerintem lesznek elegen,akik majd aszisztálnak, tekintve,hogy oktató kórház a mienk.:D De azért köszi!
Akkor majd legközelebb... :P Várjuk a híreket Tõled...a jó híreket ;)
Nincs jelen
#2438 2013-06-18 19:22
- nicolee
- Tag
lazye!
Szia! Nem,nem reggel 3-at és este 3-at szedek ...
Nincs jelen
#2439 2013-06-19 06:05
- lazye
- Tag
Az azért érdekes egyébként, mert én úgy tapasztaltam hogy a rendszeresség a lényeg benne, és sokkal nagyobb hatása van napi 3x2-nek, mint 2x3-nak. Ráadásul egyszerre 3 az picit nagynak tûnhet (persze ha az 500mgosat szeded, és nem a 250-eset, ha utóbbi, akkor nem szóltam!)
Nincs jelen
#2440 2013-06-19 14:37
- Will Lee
- Tag
Sziasztok!
6 éve van fekélyes vastagbélgyulladásom. Most jelenleg új orvost keresek. Az elmúlt 6 hónapban nagyon leromlott az állapotom.
Iszonyú vádli és comb lábgörcsöm van. Nem tudom, hogy ez a tünet nektek is fent áll-e?
Amennyiben igen, tudnátok segíteni nekem, hogy ti mit szedtek?
Mindenféle magnéziumot szedtem már be, de egyiksem használ... :(
Köszönöm
Vili
Nincs jelen
#2441 2013-06-19 17:52
- lazye
- Tag
A colitisnek nem tünete tudtommal az izomgörcs (de szóljatok, ha tévedek), tehát ez egy tápanyag hiányos állapot miatt áll fenn. Ha ez eddig így igaz, akkor ezt nem lehet 1-2 magnézium tabival megoldani. Ca+Mg 1000+500 mg-os (és nem kúraszerûen), multivitamin (szintén állandóan), napi 3-5 liter folyadék testsúlytól függõen, és persze normális táplálkozás, csirke+rizs+brokkoli. Ezen kívül persze rendszeres sport, sport után nyújtás. Legalábbis én ezt csinálnám a helyedben. :)
Nincs jelen
#2442 2013-06-19 19:04
- aiolosz
- Tag
Will Lee írta:
Sziasztok!
6 éve van fekélyes vastagbélgyulladásom. Most jelenleg új orvost keresek. Az elmúlt 6 hónapban nagyon leromlott az állapotom.
Iszonyú vádli és comb lábgörcsöm van. Nem tudom, hogy ez a tünet nektek is fent áll-e?
Amennyiben igen, tudnátok segíteni nekem, hogy ti mit szedtek?
Mindenféle magnéziumot szedtem már be, de egyiksem használ... :(
Köszönöm
Vili
Amennyit leírsz, abból nem sokat tudunk meg és segíteni is nehéz így. Olvasd el itt a fórumon ezt a topicot: "Izületi panaszok az IBD mellett".
Két dolog biztos, rossz a felszívódásunk, ezért nagyon sok hasznos anyag, átfut rajtunk...a szteroidok pedig leépítik a calciumot, káliumot, magnéziumot.
Nincs jelen
#2443 2013-06-20 16:33
- moncsi88
- Tag
Na sziasztok! Túl vagyok a colonoscopiámon! 1 óra 20 percbe került az egész,nekem csak pár percnek tûnt.:) Nagyon fusztrált voltam,beadták a dormicumot+tramadolt és minden ment tovább.Fájdalom megvolt,fõleg a kanyaroknál,de túléltem.Nem tudtak végigmenni,a májam magasságáig jutottak,innen már mûfogással sem tudták tovább vezetni az eszközt,állandóan visszacsúsztak. Az orvosnak nem volt egyértelmû a látottak, 5 helyrõl vett biposziát,nem tudja eldönteni azt mondta,hogy ez most gyulladás vagy sem.Durva dolog nem zajlik,az biztos.:)6 hét múlva lesz meg a biopszia eredmény,addig várok.Kizárni,sem megerõsíteni nem tudja a colitiszt.Majd elválik.De tiszta boldog vagyok,hogy túléltem,nagyon megszenvedtem!Ja,és mindenre emlékszem,párszor még a lábamat is felrántottam,annyira fájt:égõ+görcsös fájdalom,ilyenkor megálltak.Nem volt olyan vészes különben így utólag.:) Az õrzõben kellett lennem még 1 órát,aztán go home!
Nincs jelen
#2444 2013-06-20 18:56
- aiolosz
- Tag
moncsi88 írta:
Na sziasztok! Túl vagyok a colonoscopiámon! 1 óra 20 percbe került az egész,nekem csak pár percnek tûnt.:) Nagyon fusztrált voltam,beadták a dormicumot+tramadolt és minden ment tovább.Fájdalom megvolt,fõleg a kanyaroknál,de túléltem.Nem tudtak végigmenni,a májam magasságáig jutottak,innen már mûfogással sem tudták tovább vezetni az eszközt,állandóan visszacsúsztak. Az orvosnak nem volt egyértelmû a látottak, 5 helyrõl vett biposziát,nem tudja eldönteni azt mondta,hogy ez most gyulladás vagy sem.Durva dolog nem zajlik,az biztos.:)6 hét múlva lesz meg a biopszia eredmény,addig várok.Kizárni,sem megerõsíteni nem tudja a colitiszt.Majd elválik.De tiszta boldog vagyok,hogy túléltem,nagyon megszenvedtem!Ja,és mindenre emlékszem,párszor még a lábamat is felrántottam,annyira fájt:égõ+görcsös fájdalom,ilyenkor megálltak.Nem volt olyan vészes különben így utólag.:) Az õrzõben kellett lennem még 1 órát,aztán go home!
Remélhetõleg bizarr dolgokat sem mondtál :P Mert az is elõfordul... a hat hét kicsit soknak tûnik, két hét szokott lenni. Örülök, hogy túl vagy a vizsgálaton, vigyázz azért magadra és gyere, ha valami gondod, kérdésed van.
Nincs jelen
#2445 2013-06-20 22:43
- moncsi88
- Tag
Nem,nem mondtam semmit.Emlékszem mindenre amirõl beszéltem.Meg inkább kussban voltam,próbáltam nem a fájdalomra koncentrálni,meg kérdeztem,hogy éppen hol járunk,meg mit láthatok most stb. Bár nem kérdeztem meg az orvostól,de remélem nem baj,hogy lemaradt az utolsó mit tom én hány centi.Máj magasságáig értek el,de ezt már írtam.Ja,én is sokaltam a 6 hetet,de nálunk ennyi sajnos,nyugati hatá menti kórház vagyunk.-:)
Köszi minden bátorítást és választ Nektek! :)
Nincs jelen
#2446 2013-06-22 10:37
- csabaspecial
- Tag
A Kaptánynak igaza van, én is ezt tudom csak megerõsíteni, általában 2 hét múlva meg szokott lenni az eredmény.
Nincs jelen
#2447 2013-06-23 19:55
- én
- Tag
Mostanság patológus hiány van és a legtöbb helyen 4 hét alatt készül el a szövettan. Sajnos!
Nincs jelen
#2448 2013-06-24 22:31
- rosee
- Tag
Sziasztok!
14 éves fiamnál januárban diagnosztizálták a colitist. (Elõtte sebészetre, hematológiára jártunk)Decemberre sokat fogyott, véres hasmenése volt, viszont hasi fájdalmak nélkül. Januárban colonoscopia, szövettan.
Nemrég kezdtem csak el olvasni a fórumot. Eddig egyszerûen nem hittem el, hogy újra elõjön a gyulladás, meg hogy ez velünk megtörténhet. A fiam egy hónapig kapta a salofalkot és folyamatosan szedi a pentasat (napi 2g). Gyakorlatilag nem nagyon eszik rostosat, tejterméket, puffasztós cuccokat egyáltalán nem.
Rengeteg kérdésem lenne, csak nem jutottam a hozzászólások végére, bocsánat, ha korábban már beszéltetek esetleg ezekrõl a dolgokról. Én csak azt látom, hogy mindenki csak kísérletezik, a dokik csak a gyógyszerekben hisznek.
A fiamnak adtunk d-vitamint (nyár elõtt), krill kapszulát, krauterblut szirupot, omega-3-at. Hízott 11 kg-ot (még így is nagyon vékony (170 cm 50 kg). Újra véres lett a széklete, de nincs hasmenése. Most ajánlotta egy háziorvos a colpermint kapszulát, amit Ausztriából meghozattunk. Ismeri valaki? Bevált? Érdemes szerintetek rögtön gyógyszerezni vagy diéta mellett van esély, hogy elmúlik magától a gyulladás. Nem mutattak ki gluténérzékenységet, de sokat gondolkodunk azon, hogy elhagyjuk. Fel szeretnénk keresni egy kineziológust és egy pszichológust is... hátha....
A fekélyek a remisszióban begyógyulnak vagy csak nem véreznek? (lehet, hogy triviális egyeseknek de erre sosem találtam választ)
A gyógyszerek tájékoztatóján felsorolt mellékhatásokon túl van-e egyéb (különösen a jövõbeni gyerekválallásra gondolok) általatok ismert mellékhatás.
Nincs jelen
#2449 2013-06-25 14:23
- moncsi88
- Tag
Nekem azt mondták,hogy augusztus 8.-rá lesz meg a szövettan,akkor is kell visszamennem.Nem tudom nálunk miért ennyi.Néztem tesóm tavalyi ambuláns lapját,neki 4 hét volt a szövettan.
Nincs jelen
#2450 2013-06-25 22:25
- lazye
- Tag
rosee: célszerû végigolvasni az Alternatív gyógymódok topicot, ott ilyesmi kérdések kitárgyalása megy, sok évnyi tapasztalat van felhalmozva.
Nincs jelen