#2551 2013-11-30 22:50
- csillag77
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Colitis ulcerosa érdekelne
sziasztok .uj vagyok itt colitisem van.pontosabban proctitisem.végbélgyulladás.kolonoszkópián voltam ,igy állapították meg.tablettát nem írt fel az orvosnö,csak salofalk1g kúpot...azt mondta ez elég.,,mivel csak a végbél utolsó5cm- eren van a gyulladás.2hónap múlva kontrollvizsgálat,aztán félévente kell menni,hg os kúp szerintem nem olyan erös,mert van belöle250,és500g-os is.....reménykedem...jobbulást mindenkinek.tegnap lett meg ez az eredményem,...
Nincs jelen
#2552 2013-12-02 18:15
- Kircsi32
- Tag
Sziasztok!
Szoktatok valami probiotikumot szedni a "fellángolás" idõszakában a gyógyszerek mellé?
Köszi
Nincs jelen
#2553 2013-12-03 06:55
- Ádám 15
- Tag
Kircsi32
Szia! Igen Protexint! Kúraszerúen: 1-2 hónapig napi 2x ,aztán napi1x.
Nincs jelen
#2554 2013-12-03 16:20
- Kircsi32
- Tag
Tegnap megvettem a Protexint és ma ismét nem jó, pedig azt éreztem alakul a dolog.... Normaflor után ugyan ez volt. Szerintetek ez jelent valamit?
Holnap megkérdezem a dokit mit ajánl, egyáltalán ajanl-e valamit.
Mondjuk nekem járt az agyam, autoimmun betegség, szervezet megtámadja az egészséges bélflórát, rossznak hiszi, tehát ha én még + ilyet viszek be csak nagyobb bajt csinálok jól gondolom?
Nincs jelen
#2555 2013-12-03 21:14
- Rigor
- Tag
Mindenkinél más. Van ugye akinek használ a salofalk, van akinek semmit, van aki bírja az immurant, van aki nem, van akinek használ a biológiai terápia, van akinek egy idõ után már az sem.
A probiotikum (meg prebiotikum, meg akkor házilag joghurt scd diéta stb.) nálam nem osztott nem szorzott. Mondjuk nálam a legtöbb gyógyszer nem hatott, de rosszabbul nem lettem a probiotikumoktól.
Aloe Verás marhaságokat kerüld, azoktól nagyon rosszul lehet lenni.
Nincs jelen
#2556 2013-12-04 06:03
- Ádám 15
- Tag
Kircsi32
a normaflor gyenge-én ugy tudom csak 1 jó baktérium van benne a protexinbe 7! De sajnos nem hat csak ugy hipp-hopp! Nekem a fiacskám c.u.-s és mindig egyeztettek a gastrossal ezt is õ ajálotta! Nyilván mi is 2006 -óta kiprobáltunk ezt azt az ember keresi a megoldást-legaláb könnyebbséget,probáltuk a Varga féle gyógygombát is ugy 3 évig-aztán leálltunk ,2 éve imurános azóta jobb,legalábis nem jár annyit wc-re mint elötte! nincs véres széklet se ! Ne is legyen!De sajnos a görcsölésével nincs mit tenni az sokkat kinozza ,minenfajta felsõ-léguti nyavaja is mindennapos nála,hol fejgörcs,most a füle,stb! Soha nincs szinte az ,hogy most Heppy.
Nincs jelen
#2557 2013-12-05 14:38
- Cody
- Tag
Sziasztok!
25 éves fiú vagyok. A héten voltam tükrözésen, és "hála istennek" colitis ulcerosa-m van. :( A szigmabélben számos tûszúrásnyi fekéllyel. A panaszaim, hogy gyakran görcsöl a hasam, fel vagyok fújódva, és úgy napi 2 szer van hasmenésem, de az se az a legdurvább fajta, és szinte soha nem véres. Mindemellett laktóz érzékenységem is van, így a tüneteket eleinte annak tudtam be én is, de sajnos mégsem. Most salazopyrint kaptam, napi 3x2 adagban meg folsavat kell szednem, remélem ér majd valamit. Valaki szedett ilyen gyógyszereket, esetleg tapasztalat róla? (Ja, és annyi még, hogy pár éve pánikbetegséggel kezeltek, szóval igen stresszes, ideges, aggódós vagyok, szerintem ez volt a bélgyulladásom elsõdleges kiváltó oka.) Nem akarok vészmadár sem lenni, de annyi még, hogy ez a fekélyes dolog nem alakulhat át rosszindulatúvá, esetleg rákos betegséggé? Mert gyakran 8-10 évet mondanak, hogy utána már valószínûek ezek a rossz dolgok. remélem nem igazak, és sikerül legyûrnöm valahogy ezt a helyzetet.
Elõre is köszönöm a válaszotokat!
Nincs jelen
#2558 2013-12-05 15:02
- Marthuska
- Tag
Szia Cody! Üdv a Fórumon!
Biztos, hogy használni fog a gyógyszer, csak idõ kell hozzá. A Salazopyrin gyulladásos bélbetegségre az egyik legrégebbi, jól bevált szer. A stressz nem tesz jót a betegségnek, de sajnos mindennapjainkban jelen van. "A betegség tízéves idõtartama után a vastagbéldaganat elõfordulása gyakoribb", de nem azt jelenti, hogy lesz is. Ezért is fontos a gasztroenterológussal való szoros együttmûködés. A vérképet rendszeresen ellenõrzik, vizsgálatokat írnak elõ beállítják a gyógyszereket stb. A vastagbéltükrözés a legbiztosabb módja annak, hogy a rosszindulatú elváltozást kizárják, illetve idõben felismerjék. A fõ hangsúly, a megelõzés.
További kérdéseidet tedd fel bátran! A tapasztalatcsere fontos! Mindig van, aki válaszol.
Hosszú, tünetmentes idõszakot kívánok Neked!
Szerkesztette: Marthuska (2013-12-05 15:12)
Nincs jelen
#2559 2013-12-05 16:13
- Cody
- Tag
Köszönöm szépen a választ! Igyekszek majd pozitívan állni a dologhoz!
Nincs jelen
#2560 2013-12-05 16:19
- Ádám 15
- Tag
Cody
szia! én a fiacskám " képviselõje" vagyok,õ is c.-u.-s mint te ! 2006 -óta! Õ salofalkot ,ursufalkot ,imuránt,concort,és ha görcsöl akkor buckopán,nos-pa,sajnos nagyon görcsölös,léguti beteségek is mindig " megtalálják õssztõl-tavasszig! van FB.-hozzáférésed? ha kedved van gyere oda is ...mindig van ott valaki! Kitartás!
Nincs jelen
#2561 2013-12-05 18:35
- Rigor
- Tag
Cody: A 10 évet úgy kell érteni hogy 10 éven keresztül szinte folyamatos fellángolásban van a beled, és még akkor is csak ha hajlamos vagy rá, ha meg mûteni kell akkor is nagyon jók az esélyeid.
Napi 2x hasmenés, nem véres az egész jó, én produkáltam evés nélkül pusztán vérbõl több mint 70-et, kórházban már 3-5 percenkét jött a vér pelenkába. Nekem nem hatott a legtöbb gyógyszer, a szteroid is csak pár évig, a biológiai terápia is csak egy évig, szóval én a kb a lehetõ legrosszabb lehetõség vagyok amit el lehet képzelni (mondjuk rák nélkül).
13 évig volt, most sztómám van, igazi megváltás, erõemelõ, és ketrecharc bajnok már nem lesz belõlem, de teljes életet tudok élni, lehet sportolni, kerékpározni, úszni, airsoftozni, persze mértékkel. Szóval ne keseredj el, még a legrosszabb lehetõség sem olyan vészes, és közben megtanulod igazán értékelni és élvezni az életet.:)
Viszont ott van ellenpéldának a nagymamám testvére aki fiatal kora óta beteg, hozzád hasonlóan nincsenek durva fellángolásai, elvan a salazopyrinnel és 80 évesen boldogan kertészkedik.
A stressz meg olyan, hogy ha aktívabb lenne a betegség, akkor úgy mint a "fûrész" c. filmben meg fog téged nevelni, és értékelni fogod az apróbb dolgokat az életben, ugyanakkor nem fogsz stresszelõdni egy csomó mindenen ami korábban feszélyezett. Ráadásul kétféle stressz van, jó, és rossz. A jó típusú stressz kifejezetten használ a betegségben, mind pszihésen, mind fizikailag! Egy jó típusú "stressz" például lehet sport, airsoft, videojáték, szex, pörgõs munkahely pozitív élményekkel, bázisugrás ejtõernyõvel, amikor adrenalin,endorin szabadul fel.
De ez minden betegségre igaz, rossz stresszel a nátha is nehezebben gyógyul, pozitívval az is gyorsabban.
Ezzel együtt érdemes elmenni pszihiáterhez, fõleg ha alvászavaraid vannak,(az szorongásos depressziós zavar jele lehet) vagy front esetén "belsõ remegést" érzel .
Szerkesztette: Rigor (2013-12-05 18:36)
Nincs jelen
#2562 2013-12-05 18:58
- Kircsi32
- Tag
Szia!
Nekem 4 éve diagnosztizálták a betegséget, és a Salazopyrin nagyon hamar rendbe rakott.
értsd úgy, hogy pár nap alatt jobb lett, és 1 hét után ettem rendesen, de persze odafigyelve.
Ez így ment egészen 3 héttel ezelõttig, sõt 1,5 éve volt utoljára kolonoszkópia, amikor a betegség nyomát sem találták bennem.
nagyon sok hónapig nem szedtem gyógyszert, és egész nyáron söröztem minden gond nélkül.
A gond most kezdõdött nem rég, kb. 3 hete amikor felsõ légúti betegség miatt 1 hónap alatt a második antibiotikum kúrát szedtem be és kb. 1 héttel utána kezdõdött a hasmenés majd kb. 1 hét elteltével jött a vér, igaz nekem mindig csak pici, de folyamatosan így ekkor tudtam, hogy baj van. Elkezdtem magamtól a salazopyrint és mikor 1 hét után nem éreztem javulást, akkor jelentkeztem a dokinál. Most kapok Kolin antibiotikumot a salazopyrin mellé, amelynek szombaton lesz vége, de ha nincs hatás akkor jön a szteroid gyulladás csökkentõ amit nagyon szeretnék elkerülni.
Szóval kitartás, nem lesz nagy gond ne aggódj.
Nincs jelen
#2563 2013-12-23 18:51
- Endre2
- Tag
Sziasztok!
8 éve van Colitisem, mikor kialakult kb 3 nap alatt meggyógyultam a kórhazba. Utánna mar csak Salofalkot (és kb 2 hetig medrolt) szedtem egészen mostanáig amíg a kisebb bél panaszaim nem lettek, pl. puffadás, fejfájás (ha vmi cukrosat ettem).
Elmentem a dokimhoz, mondta h 8 év után illene megnézni mi van a bellemmel, megmondta h megkéne tükrözni. Hasmenés és véres széklet nem volt.
A tükrözést megcsinálta, de nem lett teljesen sikeres, mert nem tisztúltam ki teljesen, a 3 liter mosó sz.rból csak 2 1/3 bírtam magamba nyomni. Nah mind1 is.
A doki megmondta nekem nincs ilyen betegségem a Colitisem elmúlt, a nyálkahártyák épek, nem kell tovább szednem a salofalkott és semmit sem. Helyette felírt probit meg vmi puffadás gátlót és azt mondta valószínû IBS-em van. Mondta hogy en TOVABBIAKBAN nem szoroluk gasztroenterológiai kezelésre, barmi bajom van menjek háziorvoshoz, hozzájuk már ne. Rendben, hálapénzt betoltam nekik.
Ok. Másnap dután meló után elkezd menni a hasam du 4 tõl 8 ig volt kb 6-8 híg székletem.
Következõ nap reggel már nagyon görcsölt a hasam, és a hasmenés folytatódott de még nem volt véres széklet.
Munka elõtt bementem még gyorsan a gasztrós dokihoz. Ekkor kapásból küldött el aszisztens nõ, hogy nekem nincs ilyen betegségem azt mondja a dokim (be se engedett), menjek haziorvosomhoz.
Ekkor bementem a dokihoz mert mar nagyon kesz voltam. Elmondtam neki h nagyon rosszul vagyok, megy a hasam, meg fáj, görcsöl mint állat, híg széklet, minden. Erre felírt a nospat, meg vmi pufadas gatlót.
Nem ert semmit amit felírt, aznap dutan mar veres szekletem volt csak. Koran eljöttem, melóból.
Masnap mar nagyon szarul voltam visszamentem megint a gaszrora, de pechemre nem volt rendelés, bementem belgyógyászatra ahol a vérzés hallatán egybõl beutaltak a megyei kóházba.
A megyei kórházba egybõl be is fektettek. 3 nappal késõbb megtükröztek, teljes hosszában colitist állapítottak meg.
12 napot voltam korhazba szteroidot kaptam és a többi szokásost. Mikor kijöttem egybõl mentem vissza melóba, 1 hettel kesõbb ki is rúgtak melóhelyrõl (ahol egyébként 5 hónapja voltam).
Ma még mindig szarul vagyok 32 mg Medrolt eszek, néha szédülök, instabil, gyenge vagyok, dolgozni nem tudnák ha akarnák se. Mocskos elegem van. Annyira mélyre kerültem hogy nem tudom mihez kezdjek, egesznap csak fekszek ez miatt a vaccak betegseg miatt, amivel alig volt az elmúlt 8 évbe bajom, ettem, ittam amit csak értem. Sportoltam, melóztam, stresszeltem és alig volt bajom vele.
De most a doktor úr miatt aki megtükrözött vmit beindítot.
AMi gyakorlatilag szetk.rta az életemet.
Mindezek után döntöttem el hogy feljelentem õt. Miután leírta a tükrözés után h nekem nincs ilyen betegséégem ne szedjek semmit, azt hiszem felelõségre vonható h 3 nappal késõbb pedig mégis colitist állapít meg a masik doki.
Szóval elegem lett, egyébként se ez volt az elsõ húzásuk, de a többi ehhez képest semmiség volt.
Lehet hogy nem lesz túl sok értelme, de engem sajnos elértek az Õ rossz döntésének a következményei, így majd majd elérik Õt is a rossz döntésének a következméyei.
Egyébként normalis vagyok, nem mintha számítana de mérnökként én nem emberekrõl döntök, de 100 szor akkora felelõség érzetem van mint ezeknek a majmoknak akik emberekkel foglalkoznak.
Az életemet cseszték el.
Ha nem lesz semmi eredmény megyek a megyei újsághoz és írunk egy szép cikket.
Mert eddig már olyan szintû dolgokat mûveltek, h iszonyat, de amíg nem volt belõle ekkora baj, nem érdekeltek.
Aki hasonlóképpen megszívta javaslom nekik agresszívabb fellépést mert ezek másból nem tanulnak.
Ha volt vkinek hasonló története kíváncsian olvasnám mi lett a vége.
Nincs jelen
#2564 2014-01-03 09:20
- t_a_m_a_s
- Tag
Tiszteletem a fórumozóknak!
Az imént regisztráltam, úgy látom ez az a topik, amelyben sajnos én is aktivizálódni fogok...
36 vagyok, tavaly májusban jelentkeztek az elsõ tüneteim, aminek sajnos colitis ulcerosa lett a vége. Valószínûleg nagyban hozzájárult a betegség kialakulásához az elmúlt évek stresszgazdag életmódja, a kissé rendszertelen, húsevõ életmód, a hajtás, idegeskedés. Tehát májusban kezdõdtek a hasmenéses jellegû tüneteim, ami napok-hetek alatt sem akart elmúlni, kétszeri normix kúra után sem. Az elsõ vastagbéltükrözés nem mutatott ki semmit, a székletvizsgálat negatív lett, a laboreredményem sem volt rossz, de a CRP értékem folyamatosan magasabb volt a kelleténél. Voltam kínai belgyógyászattal foglalkozó orvosnál is, az általa ajánlott diétás étrend hatására hetekig jól voltam, majd õsszel megint rosszabbra fordult a helyzet. Ezzel párhuzamosan fél és alatt fogytam 15 kilót (igaz, ebbõl 7-8 kiló eleve túlsúly volt). Ekkor vágtam neki a második kivizsgálásnak, ezúttal Budapesten, a Semmelweis egyetem klinikáján. Itt diagnosztizálták a pancolitis ulcerosát. Az érdekesség, hogy ezúttal a laborededményem és a közérzetem sokkal jobb volt mint elõtte, a vastagbélben mégis teljes hosszban látható volt a gyulladás...
A diagnózis szerint szerencsére enyhébb lefolyású ez a betegség nálam, nem véres a székletem, egész jól ehetek mindent, persze odafigyeléssel.
Elõször Salazopypint írt fel az orvos, majd ezt leváltotta Pentasára, étrendkiegészítõként Xylamint javasolt, ezt szedem 3 hete. Összességében véve jól vagyok, a 3 hónapos kontrollig teljes adag gyógyszert kell szednem, utána remélhetõleg ez csökkenthetõ lesz.
Igyekszem végigolvasni a topikot, de ha bárki bármi jótanáccsal, tapasztalattal tud szolgálni az étkezést, javasolt és ellenjavalt étrendkiegészítõket illetõen, azt szívesen olvasom!
Nincs jelen
#2565 2014-01-03 20:32
- Rigor
- Tag
Ne rágd magad ezen, a betegség kialakulása független attól hogy stresszes voltál-e vagy sem, vagy ettél-e húst vagy sem.
Van aki teljes lelki harmónia mellett vegaként lett crohn-os. Na bumm.
Viszont a húsról nem érdemes lemondani, annál is inkább mert a fehérjére szükség van, a rostos zöldségek, növények aktív idõszakban csak több székletet, így több fájdalmat, vért, hasmenést produkálnak.
Lehet próbálkozni mindenféle diétával - néha azt hiheti az ember hogy ettõl vagy attól jobban lesz, de ki kell ábrándítsalak, ilyen alternatív csodák nincsenek. Az SCD diéta (http://www.breakingtheviciouscycle.info/) is kb. arra jó hogy a tünetek kevésbé zavaróak, kellemetlenek stb, de ha tisztán felszívódó tápszeren, fehérjeporon, sõt intravénásan táplálnak, akkor se gyógyul csak úgy meg magától.
Azt hogy mi hogy esik jól, mire hogy reagálsz neked kell kitapasztalnod saját magadon. Vannak ugyan ajánlások, de ezek egyike sem szentírás, a fellángolás nem fog elmúlni a csodaétrendtõl.
Alternatív gyógymódok nincsenek! Még itt is sokan vagyunk akik minden hülyeséget végigpróbáltunk,(10-20 évnyi betegség alatt) külföldön még többen. Ne pazarold a pénzed feleslegesen, és fõleg ne kockáztass - pl az aloe vera-val volt akit bepaliztak, aztán még sokkal rosszabbul lett, hogy kórház lett a vége.
Ami mûködik, az meg már nem alternatív, hanem alkalmazzák :)
Ajánlani tudom a honvéd kórházat, ott akár biológiai terápiát is alkalmaznak, - az elérhetõ korszerûbb szereket, gyógyszereket ismerik, felírják stb. (mondjuk a diétás nõvér egy vicc.).
Én 13 éve vagyok colitises, szinte végig fellángolással, szteroidra rezisztensé váltam,(amíg tudtam írni, a rekord a napi 70! wc-re menés késõbb amikor a kórházban nem tudtam magamról szinte folyamatos volt a vérzés) aztán már a biológiai terápiára se, immuran se használt, a végén már fehérjepor+szõlõcukor+infúziók, aztán már csak vért kaptam, aztán megmûtöttek az utolsó pillanatban, és túléltem. Most már nincs fájdalom, nincs WC para, (nincs vastagbél) kis tasak van, de ezzel még 80 évet is élhetek :)
Szóval én végigjártam a majdnem legrosszabb változatot (a legrosszabb amikor 10 év gyulladás után berákosodik és elvisz, vagy ha kb. még két órán át nem jutottam volna mûtõbe akkor belehaltam volna a szeptikus sokkba, így is sietni kellett a mûtéttel... )
Viszont ott van a nagyanyám húga, akinek 20 éves kora óta van, és idõnként egy kis salazopyrinnel elvan, nincsenek komoly fellángolások és most lesz 80 éves.
Szóval bármi lehet, a lényeg hogy ha gond van, ne húzd, ne halogasd a dolgot, mert aztán még idõpontokat kapsz, de ha nagy a baj, be a sürgõsségire.
Szerkesztette: Rigor (2014-01-03 20:34)
Nincs jelen
#2566 2014-01-11 16:20
- Fülike_CU
- Tag
Üdvözlök minden sorstársamat!
Már nagyon régen írtam az oldalra(2012.07 hóban), amikor is a Salazopyrinre kialakult egy súlyos allergiás reakcióm, bizonyos Stewens Johnson Sindroma. Klinikára kerültem, ahol még azt sem várták meg, hogy levetkõzzek, már nyomták is belém a 136 mg. Medrolt infusióbam. Ezt kaptam naponta 8 napon keresztül, majd fokozatosan csökkentették. A cukrom felment 18-ra tõle, holott elõtte nem volt gondom a cukorszintemmel. Mikor már csak 32 mg-ot kaptam naponta, akkor hazaengettek és 16 mg-ról fokozatosan kellet elhagynom a Medrolt. Októberben már nem szedtem és teljesen panaszmentes lettem. Novemberben végeztek nálam egy allergia vizsgálatot a véremet összevetették azokkal a gyógyszerekkel, amit akkor szedtem mikor jelentkezett a SJS. És csodák csodája megállapították, hogy nem egyértelmû az allergiám a Salazopyrinre, pedig biztosan az volt a ludas, mert a betegtájékoztató is írja súlyos mellékhatásként a Stewens Johnson Sindromát (elzsibbadtak a lábaim térdig, nyaki nyirokcsomóm megduzzadt, test szerte apró piros pöttyök voltak rajtam, majd az egész szám belseje és az ajkam tele lett nagy hólyaggal.)
2013 õszén kezdõdött újra a hasmenésem, igaz csak napi 3-4 szer, és nem volt véres a székletem. Néha fájt a hasam, kliont kaptam, nem sokat használt, aztán mondta dokim, hogy igyak éhgyomorra kamillateát. Nem nagyon mer gyógyszert adni. Most nincs hasmenésem, egyik nap van székletem 2-3 szor, néha híg, másik nap nincs. Most ott tartok, hogy úgy érzem kipukkadok, kemény a hasam, mintha nem lenne bélmozgásom, nehezen jön ki a széklet. A hasam fáj, különösen baloldalon a lemenõ vastagbélnél, és nagyon sokat zuborog.
Tudtok e valamit tanácsolni, mert a dokim még egy hétig szabin van, és ha nem muszáj, nem szeretnék más orvoshoz menni.
Válaszoljon valaki kérlek benneteket.
Tünetmentes napokat kívánok mindenkinek.
Nincs jelen
#2567 2014-01-11 18:14
- nem robot
- Tag
Fülike_CU
Egy ilyen fórumon csak azt lehet ilyenkor tanácsolni, hogy lásson orvos minél elõbb, ha kell, akár vasárnap is. Mennyire kemény a hasad? Deszkakemény, mint az asztallap? Székleted van, bélgázok távoznak?
Nincs jelen
#2568 2014-01-12 14:43
- Fülike_CU
- Tag
Kedves nem robot!
Székletem tegnap is és ma is volt, és a székletek nagyon nehezen de ritkán távoznak.
Azt hiszem én csináltam valami bõdületes marhaságot. Kb. másfél hete egy este nekiültem és mogyorót, diót, mandulát rágcsáltam. Szerintem ez dagadhatott belém. Nem tudom ez lehet-e az oka?
Tegnap sem és ma sem ettem semmit, csak folyadékot ittam és joghurtot ettem. Nem kõkemény a hasam, de eléggé feszül és zuborog. A sigmánál még mindig fájdogál, és fáj a derekam is jobb oldalon, lehet hogy kisugárzik a hasam.
Köszi a válaszod, és a most leírtak alapján várhatok reggelig?
Szép napot!
Nincs jelen
#2569 2014-01-12 14:46
- Fülike_CU
- Tag
nem robot!
Az elõbb rosszul írtam, a derekam baloldalon fáj!
Üdv.
Nincs jelen
#2570 2014-01-12 19:46
- nem robot
- Tag
Fülike_CU
Nehéz elképzelni, hogy az a bizonyos mogyoró, dió, stb. most, másfél héttel késõbb okozna problémát. Én sajnos nem tudom azt eldönteni, hogy várhatsz-e reggelig, de szerintem holnap mindenképp menj orvoshoz, legalább a háziorvos lássa a hasadat. Aztán írd meg, hogy mi lett!
Üdv.
Nincs jelen
#2571 2014-01-13 16:32
- Ati71
- Tag
Sziasztok!
Kérdésem lenne eddig szerencsésnek mondhatom magam 8éve van colitis ulcerosám ,de ha évente elért egyszer akkor sokat mondtam..Viszont most már két hete szenvedek folyamatosan vele és ami sajnalatos élénk piros vér is távozik ez természetes? Eddig csak hasmenés volt nalam jellemzõ,vagy most rendesen fellángolt...Köszi a válaszokat Üdv Ati
Nincs jelen
#2572 2014-01-13 18:14
- Lidi
- Tag
Szia Ati71! Nem természetes a vérzés, és nem is feltétlen velejárója a colitisnek. Biztos hogy a colitis? Nincs végbél berepedésed? Az is okoz élénk piros vérzést.! Kérdés: egy sávban,csíkban van a székleten vagy székeléskor prutty (bocsi, de csak így tudom érzékeltetni) vér jön?
Szerkesztette: Lidi (2014-01-13 18:14)
Nincs jelen
#2573 2014-01-13 21:25
- Fülike_CU
- Tag
Szia nem robot! Ma voltam dokinál, elküldtek nativ hasi röntgenre, teljes hasi és kismedencei UH-ra. Szerencsémre semmi kórosat nem találtak, vérvételre is elküldtek aminek holnap lesz eredménye. Az eredményekkel holnap fogad egy gasztrós doki, mivel mint írtam az én orvosom szabin van. Már délelõtt egy kicsit jobban voltam, és estére még javult az állapotom, de most már végigcsinálom.
Üdv. és jó egészséget!
Nincs jelen
#2574 2014-01-13 23:56
- Ati71
- Tag
SziaLidi! Colitisem van,de eddig csak hasmenes es nyákos széklet volt jellemzõ,most viszont ezek mellett nemcsak véres hanem ahogy írtad:-) prutty élénk piros vér is jön csak úgy,ezért kérdezném hogy mi a túró lehet ez mert amúgy is kellemetlen hát még így..ráadásul idegesït remélem nem komoly.A doki is azt mondta telefonon nincs gond de nem nyugtatott meg illetve csak 1 het múlva van idõpontom és addig?elõre is köszi ha valaki tud valami okosat
.
Nincs jelen
#2575 2014-01-14 06:23
- Ádám 15
- Tag
Ati71
szia! az én fiacskámnak is van igy ,vérzés ,nyákos,sok görcs ilyenkor aktív a betegség! Nem tudom milyen gyógyikat szedsz? valoszínû hogy ir rá még mást,nekünk kliónt is ,vagy budenofalkot ,vagy stereót gastrosa válogatja ,nekünk 2 éve beálitotta az imuránt,azóta nincs vérzés ,igaz idönként pont most is hasmars és görcsök sajnos az én fiacskának a görcsök nagyon is jelen vannak, szedsz valami bélflora erösítöt? pl,protexin? kitartás ,türelem kell ehez a betegséghez.
Nincs jelen
#2576 2014-01-14 10:42
- nem robot
- Tag
Fülike_CU
Köszönöm hogy visszaírtál. Örülök, hogy ezek szerint nagyobb baj nincs.
Szerkesztette: nem robot (2014-01-14 10:43)
Nincs jelen
#2577 2014-01-14 12:22
- Ati71
- Tag
Sziasztok!Salazopirin szedek nem is volt gondom..De most hááát,tudom türelem kell csak ilyenkor egy picit ideges az ember,de most már ilyen is volt legalább tudom köszi Ádám15egyebkent laktív plusz szedek meg:-)
Nincs jelen
#2578 2014-01-14 17:27
- Lidi
- Tag
Ati71! Ne aggódj minden rendben lesz! Valami végbélkúp jó lenne! Én is colitises vagyok (24 éve), de elõfordul nálam, hogy minden átmenet nélkül (csak hasi görcs) vérzés lép fel. Nekem az ilyen prutty és jön a vér általában végbél berepedésnél szokott elõfordulni, ha colitis durran be, akkor sávban véres és nyák tapad a széklethez. A vértõl ne ijedj meg, nem fogsz elvérezni stb. Egy hetet valahogy bírj ki, valószínû kevés lesz a salazopirin Gyógyulást
Nincs jelen
#2579 2014-01-17 23:39
- Ati71
- Tag
Sziasztok!Köszönöm a bátorïtást,orvosnál voltam ,mintát küldtem a laborba mert azt mondta a doki varjuk meg az eredményt mivel antibiotikumot szedtem.mert ha most meg nem mondom milyen bakterium lesz sajna most nem tudom a nevét akkor a salazo kevés lesz.Csak utána tud változtatni a gyógyszeren, valószínû nem lesz elég a salazopyrin,aztán colonoscopia és meglatjuk,most várom az eredményt ,de addig is a helyzet változatlan,vér ,nyák stb.....
Nincs jelen
#2580 2014-01-27 15:05
- Hollandi
- Tag
Sziasztok!
Hát én is idetaláltam :)
14 éve vagyok Colithises, a legrosszabb idõszakomban véres, nyákos széklet erõs görcsökkel, napi 15-20 klotyón üléssel, fantasztikus volt. Szeremcsére ilyen kb 8 éve volt rendszeresen, azóta csak egyszer, tavaly nov-ben Voltarentõl jött elõ, amit derékfájásra szedtem be, én hülye :)
Szeretném megkérdezni, hogy Van-e olyan doki, akit tudnátok ajánlani? Valaki, aki nem töm tele rögtön gyógyszerekkel. Szedtem régen Kliont Salazopyrint, jobb nem lett tõle, mellékhatás viszont volt bõven.
14 éve, mióta diagnosztizálták nálam a betegséget, nem mentem orvos közelébe ezzel, de most már itt lenne az ideje, h benézzenek :( .... fúj, de utáltam azt!
Szeretnék dietetikushoz eljutni, esetleg tápszert beszerezni, gondolom, ahhoz is kéne egy friss lelet, jól sejtem?
Jó régóta nincs komoly tünetem, de állandóan puffadok, néha picit fájdogál, esetleg nyákos, és többször kell wc-re menni, mint 2, kb ennyi, de ezektõl is megszabadulnék, ha lehet. Ráadásul sportolok elég sokat, és valahogy nem tudok eleget, v elég jót enni, ami nem csinál ki és így fogyok, amit nem szeretnék.
Szóval van-e vkinek javaslata, ötlete h kihez forduljak kivizsgálásért?
És örülök, minden kritikának, ötletnek véleménynek is :) pl, tudom: ne sportoljak annyira, de ha egyszer szeretem...
Nincs jelen
#2581 2014-01-27 15:51
- jenny85
- Tag
Sziasztok! :)
Új vagyok itt és a betegségben is. Nagyon örülök, hogy Rátok találtam, mert már most rengeteget segítettek az eddigi írások. Megállapított diagnózisom: crohn, suspect colitis. Vérvétel: C reaktív fehérje magas, süllyedés magas, monocyta magas, kreatinin magas,lymfocita alacsony,MCV, MCH alacsony. UH: kórosat nem találtak, de mindent nem is láttak. Colonoscopia: ez úgy indult, hogy csak a sigmát nézik meg, de találtak lobosabb szakaszokat így végignéztek. Megmondom kicsit izgultam a vizsgálattól, ezért jobb is hogy a vizsgálat végén közölték, hogy megnéztünk mindent, muszáj volt! Sajnos elég lerobbant állapotban tükröztek, láz, folyamatos hasmenés, enni nem tudtam elõtte már 4 napig így sok mindent nem hajtottak ki belõlem. A vizsgálat felétõl a levegõtõl hánytam, sajnos nem sokat ért az orrodon vedd a levegõt segíteni akaró mondat, így csak a feléig tudtam szemmel is követni az eseményeket, utána már csak néha láttam valamit, de elég harci helyzet volt az is. Szövettanra még várunk. Amit láttunk: segmentalis rendezõdésben gyulladt szakaszok, aphtoid fekélyekkel, petechiform erosiokkal, feljebb intenzívebb gyulladás, fekély összefolyóbb. Van egy sipolyom is, amit megnéztek és tisztítják. Amíg nincs szövettan, a sebész nem "piszkálja". Tükrözésnél nem találtak nyílást, a sebész azt mondta elmegy teljesen a bélig. Ez át tud lyukadni? Lehet hülyeséget kérdezek, de nem tudok errõl semmit. Antibiotikumokat szedek, illetve Pentasa-t. Szó esett a biológiai terápiáról, de nem mentünk bele. Ez mivel jár, hogyan zajlik? Össze vagyok zavarodva, még azt sem tudom mi a bajom, bízom a szövettanban, a tünetek igaz sokkal gyengébbek, (mert szigorú diétán vagyok és 2-3 dolgot ehetek szinte,ezért fogyok és gyenge is vagyok) de mi van, ha eszem normális ételt és minden kezdõdik újra? Bár az orvosommal még nem jutottunk odáig, hogy normális étel.. Tudom, hogy nem szabad pánikolni, de még nem látom ebben az egészben a jót és az alagút végét.
Nincs jelen
#2582 2014-01-27 15:53
- nem robot
- Tag
Kedves Hollandi!
Semmiképpen se tegyél le arról, hogy kivizsgáltasd magad, ezek a gyulladásos bélbetegségek olyanok, hogy néha muszáj megnézni mi a helyzet odabent, 14 év nagyon sok idõ.
Szerkesztette: nem robot (2014-01-27 15:54)
Nincs jelen
#2583 2014-01-27 18:05
- Hollandi
- Tag
Igen, köszi!
Csak félek az orvosoktól, nincs jó tapasztalatom velük. Az utcáról, csak úgy nem fogok bejelentkezni senkihez, ha nem ajánl senki orvost, akkor még elhúzom egy darabig :D
Inkább eldiétázgatok, próbálkozom, aztán ha valamikor rosszabb lesz, akkor talán teszek is vmit. Tényleg nagyon nem bízom bennük, és a kolonoszkópia ébren, fájd.csill. nélkül életem legrosszabb élménye volt. A szülés nem fájt annyira, pedig ott sem kaptam semmit a fájdalomra.
Olvastam itt, hogy van egy-két táplálékkieg., ami bevált sok embernek, a Flavin-7-re meg egy másikra, aminek a neve nem jut eszembe, de spec-an bélgyulladásosoknak van, jókat olvastam itt.
Nincs jelen
#2584 2014-01-27 18:26
- nem robot
- Tag
Hollandi
Ne húzd tovább. :) A legegyszerûbb megkérni a háziorvosodat, hogy ajánljon valakit és adjon beutalót. Mondd el neki, hogy kifejezetten olyasvalakit keresel, akivel emberileg jól ki lehet jönni, mert korábban rossz tapasztalataid voltak. A kolonoszkópiának alapesetben egyáltalán nem szabad horrorisztikus élménynek lennie, bár mindenki máshogy tûri. Kérni kell a fájdalomcsillapítást, bódítást, normális helyeken alap hogy adnak, vagy megkérdezik, hogy kérsz-e.
Nincs jelen
#2585 2014-01-27 20:11
- Hollandi
- Tag
Igen, fiatal voltam, nem tudtam, hogy mennek a dolgok, azt ígérték altatnak, aztán nem lett altatóorvos. Ma már tudom, h nem is akartak, mert nem csinálták meg az altatáshoz szükséges vizsgálatokat se. Aztán az orvos kiabált velem, hogy még egy gyerek is jobban tûrné, mint én. Sírtam és könyörögtem, h húzza ki a csövet, de azt mondta, h akkor elölrõl kell kezdeni és azt én sem akarhatom. Hát nem akartam, de azt se ami történt :( Szörnyû élmény volt
Ma már nem vágnak át, felnõttem, van szám és elküldöm melegebb éghajlalatra, ha így viselkedik vki velem, az tuti.
De az egésztõl rettegek, nagyon.
Nincs jelen
#2586 2014-01-30 16:09
- szömörce
- Tag
Szia Hollandi!
Tudnám ajánlani neked Tatán Szerémy Zsolt doktort.(igaz nem tudom milyen távol laksz)Én u.c. vagyok,paleo táplálkozással jól karban tudom tartani magam,csak a káposztát hagyom ki belõle.Gyógynövényt nem utasítod el,akkor írj Bükki Gyuri bácsinak és kövesd az utasításait.Mindenre rátudsz keresni az interneten.
Remélem tudtam segíteni,mielõbbi gyógyulást!
Szerkesztette: szömörce (2014-01-30 16:10)
Nincs jelen
#2587 2014-01-30 19:25
- nem robot
- Tag
Kedves Hollandi!
Ha elbódítanak, jó esetben tényleg nem érzel semmit, sõt, nem is emlékszel rá. Keress egy orvost, akiben megbízol, és semmi gond nem lesz. És mindenképp említsd meg neki, hogy a korábbi vizsgálat számodra nagyon fájdalmas volt. Privát úton is nagyon sok helyen végeznek tükrözést, ha ennyire tartasz a dologtól, lehet hogy az lenne a jó megoldás.
Üdv.
Nincs jelen
#2588 2014-01-30 21:40
- szömörce
- Tag
Szia jenny85!
Olvasd el, amit Hollandinak írtam.Kiegészíteném azzal,hogy rizsbõl fõzzél nyákot,3 nap mást ne egyél.Bevonatot fog képezni a bélfalon,utána paleo ételekbõl válogass,ami nem annyira megterhelõ az emésztõrendszer számára. Amíg hasmenésed van igyál vadsóskamagból teát(utasítás szerint elkészítve). Paleo ételek liszt és cukormentesek.
Nekem ezek a módszerek beváltak,remélhetõleg neked is segít!
Panaszmentes napokat kívánok......
Szerkesztette: szömörce (2014-01-30 22:02)
Nincs jelen
#2589 2014-01-31 11:36
- Hollandi
- Tag
Köszönöm szömörce, utánanézek mindennnek.
Nincs jelen
#2590 2014-01-31 11:37
- Hollandi
- Tag
És nem robot, neked is köszönöm!
Nincs jelen
#2591 2014-02-01 12:04
- koork
- Tag
Sziasztok,
új vagyok én is itt, 7 éve van c.u.-m, most 32 vagyok. A helyzet nálam nem annyira vészes tünetileg (vér talán ha évente 1/2* van pár csepp), viszont pont annyira zavaró, hogy a gyakori puffadások wc-re szaladások meg tudják mérgezni a mindennapjaimat, néha a társasági életemet (vendégségben, vendégfogadásnál, azt hiszem ezt nem kell részletezzem) stb. Gyógyszerekkel (xalazin, salazopyrin) tünetmentes a legelején voltam a leghosszabb ideig, kb 8-9 hónapig, azóta egyre nehezebben és ritkábban tudom ezt már akár csak pár napra is elérni. Próbálgattam én is elég sok alternatív dolgot, most újból a fejembe vettem, hogy kipróbálnék valamit, hátha meg tudok ettõl a dologtól szabadulni. Próbálta valaki már ezt a mitokondriális méregtelenítésnek nevezett dolgot? Tapasztalata, véleménye esetleg van valakinek errõl?
http://bujdosoferenc.com/
Nincs jelen
#2592 2014-02-03 12:49
- Jay
- Tag
Mennyibe kerül az altatás tükrözésnél? Úgy tudom fizetõs.
Nincs jelen
#2593 2014-02-03 13:11
- Zsoltiihh
- Tag
Szia Jay!nem kerül semmibe legalábbis felénk az altatás .
Nincs jelen
#2594 2014-02-03 14:48
- Jay
- Tag
Úgy legyen. Köszi.
Nincs jelen
#2595 2014-02-03 16:25
- Zsoltiihh
- Tag
Szia Jay!Most voltam 1 hete s nem fizettem érte igaz az onkológia küldött.Nem privát alapon ment.
De a helyi szokások által látják el a betegeket.
Nincs jelen
#2596 2014-02-03 17:14
- Ádám 15
- Tag
Jay
Szia! nem minden kórházban van rá lehetöség! Kérdezz rá! Lehet még mélybodítás is ,korháza válogatja ,sõt ala natur is!
Nincs jelen
#2597 2014-02-04 09:47
- Jay
- Tag
Kösz a válaszokat. Ádám: már le van zsírozva az idõpont, meg az altatás is, csak nem voltam biztos benne, hogy fizetõs-e.
Nem mintha szükségem volna rá, de a doki szerint a biztonság kedvéért kellene...
Májusban majd drukkoljatok :)
Nincs jelen
#2598 2014-02-08 20:37
- jenny85
- Tag
Nagyon köszönöm a segítséget!
Az elmúlt hónapokban is paleo szerint étkeztem, de a stressz felülkerekedett ezen is..hamarosan megyek vissza az orvoshoz kontrollra, de ismét kezdem magam rosszul érezni. Fáj a hasam, görcsölök, megint nagyon fáradtnak érzem magam, pedig nagyon bíztam, hogy jobban vagyok és most sokáig nem lesz tünetem. Azt mondta 1 pentasat szedjek már csak, de amint ezt megléptem kezdtem rosszabbul lenni. Közben meglett a szövettanom is, mely véleménye szerint megfelel a látott minta IBD diagnózisának. A dokimnak sem tetszett, mert így nem derült ki hogy most pontosan mi a bajom... Szép estét mindenkinek! :)
Nincs jelen
#2599 2014-02-09 05:21
- Ádám 15
- Tag
jenny85
szia! ha a gyógyszer szedésekor jól voltál az azt jelenti használ a gyógyszer! Elhagyni nagy felelötlenség! Az én fiacskám orvosa szerint nem jó csökkenteni -a vissza esés miatt ,1x probáltuk de rosszul sült el ,Aztán mindeni önmaga döntését válalja !
Nincs jelen
#2600 2014-02-09 11:47
- jenny85
- Tag
Szia!
Nem azért csökkentettem, mert szerintem csökkenteni kellett, hanem az orvosom utasítása ez volt. Én pedig mindenben követtem eddig is. Szerintem is emiatt lettem rosszul, de ha elmondom az orvosnak õ is biztos azt mondja maradjunk az eredeti adagolásnál. Köszi a választ!
Nincs jelen