#2701 2013-07-16 13:17
- Anna73
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)
sziasztok ! nem pont ide tartozik azaz kicsit igen.. van esetleg közületek olyan akinek parazita fertõzést állapítottak meg, ténylegesen a székletvizsgálat kimutatta ? (bár tudom ezt elég nehéz) sokszor hallottam hogy az IBS-t okozhatja parazita fertõzés is. Szerintem ezt igen ritkán csinálják, nekem is csak az általános széklettenyésztés volt (ami negatív lett) szalmonella, shigella, campylob., rota, calic, noro.. stb... de ezek vírusok, bacik, szerintem a parazita fertõzés magától nem múlik el, ha csak célzottan nem kezelik a megfelelõ szerekkel...
Nincs jelen
#2702 2013-07-16 17:57
- martika
- Tag
Szia Anna73!
Érdekes téma; lehet inkább az alternatív módszerek közé is mehetne ..? De ehhez is kapcsolódik.
Nekem nem székletvizsgálat mutatta ki, hanem egy term.gyógyász mondta - ezért is írtam, hogy abba a topicba is lehetne témázni; nem tudom hallottál-e a Dr. Hulda Clark Meggyógyulhatsz címû könyvérõl? Abban leírja, hogy az IBS, Crohn, alhasi fájdalmak stb okozója micsodák és az összes bélbetegséget állítólag kikezelhetjük ha kiírtunk minden élõsködõt, baktériumot és vírust. Szerinte ha allergiás valaki a tejtermékekre akkor egyáltalán nem is allergiáról van szó hanem szalmonella vagy shigellafertõzésrõl. Nyilván javasolja, hogy ne egyél jégkrémet, sajtot, joghurtot és minden tejterméket amit lehet azt fel kell forralni. A Crohnosoknál már jönnek a mételyek. Nem tudom ismered-e magát a parazitairtó készüléket? Létezik ilyen is. De ha valaki nem hisz benne, javasolt a kurkuma - az pusztítja a shigelllát és a szalmonellát , gyulladásgátló, parazitaölõ; két héten át napi 4x kiskanállal rá sok víz és kész.
Nincs jelen
#2703 2013-07-21 12:41
- Gábor
- Tag
Sziasztok!
Ebben a fórumban is több hozzászolótól hallottam, hogy keres Colpermin kapszulát! Ezért írok ,hogy nálam most van 60 db ami még 2014. 05-hóig felhasználható!
Ha valaki nem ismeri ez egy borsmenta olaj kapszula ami a bélben oldódk és egy természetes görcsoldó, és sok IBS-ben szenvedõ betegnek enyhíti vagy esetekben tünetmentessé,elviselhetõvé teszi ezt a betegséget!
Tapasztalat: http://www.webbeteg.hu/orvos_valaszol_o … szer/59559
Colpermin kapszula: http://szepseg-egeszseg.vatera.hu/gyogy … 32521.html
Nincs jelen
#2704 2013-07-26 10:01
- Anna73
- Tag
Sziasztok ! túl vagyok a sok vizsgálaton, és IBS lett a diagnózis :( pontosabban: Post Infection IBS. Doki azzal biztatott, hogy ez jobb egy fokkal mint a sima IBS, csak idõs kérdése, talán 1 év és elmúlik. Nálam 5-6 hónapja tart. Pont azóta amióta elkaptam egy iszonyat erõs bélfertõzést Februárba. 40 fokos láz, és dõlt belõlem a véres hasmenés. Széklettenyésztés csak késõbb volt, így az már nem mutatott ki semmit. De azt mondta doki, hogy az csak 5-6 alap bacira illetve vírusra szûr rá, és van vagy 5-6 ezer, amit képtelenség kimutatni. Úgyhogy mindegy is , nem tudják mit kaphattam el. Hasmenés nem annyira vészes, de van, napi 2-3-4 ez is rossz, de ami nálam borzalmas, az az iszonyat erõs puffadás, felfúvódás, ami egész nap megvan. Reggeltõl estig, evéstõl független. Minden percben úgy érzem hogy felrobban a belem. Sajnos semmi gyógyszer nem enyhíti Már szinte mindent próbáltam. Most dokim, hármas kombinációt ajánlott: duspatalin + pankreoflat + probiotikum (ebbõl én most a Hobiot szedem) illetve hasmenésre Smecta por. Ez most nekem bevált. Vagy: Bolus + széntabletta kombi.
Nincs jelen
#2705 2013-07-31 11:27
- Yosemite
- Tag
Sziasztok, csak kivancsi lennek jar-e valaki kozuletek Merenyi Katalin doktornohoz, es ha igen mi a velemenyetek rola? En hozza jarok mar 2 eve, de az utobbi idoben, miota elkezdodtek az IBS-gyanus panaszok, kicsit elbizonytalanodtam...Nagyon lassan haladunk ennek az egesznek a kivizsgalasaval, es kozben egyre rosszabbul vagyok. Ha valakinek van tapasztalata vele kapcsolatban, orulnek, ha megosztana! Koszonom!
Nincs jelen
#2706 2013-08-01 09:56
- rkmaier
- Tag
Sziasztok, van itt közületek olyan aki IBS-C (székrekedéses formája) ben szenved ? Nálam úgy tûnik a paleohoz hasonló szigorú diéta bevált. Ha érdekel valakit szívesen leírom. Érdekelne hogy más is próbálkozott ehhez hasonló étrenddel ? Nekem nagyon úgy tûnik hogy az orvosok nem igazán tudnek az IBS/IBD segíteni hacsak nem az a célod hogy gyógyszerek mellet éld le az életed.
Nincs jelen
#2707 2013-08-14 12:20
- mafka
- Tag
Sziasztok! Erõsen gondolkodtam rajta, hogy érdemes e IBS fórumokat felkeresnem, mivel bár idén diagnosztizálták végül 10 év után (volt elõtte epekõ, hozzá mûtét, májban csomó, és még egyebek, amik elterelték róla a figyelmet és persze kötetnyi orvosi leletem van már, mint ált. sokunknak, mire eljutnak a kb. 'diagnózishoz') nem szeretek róla beszélni, mert nekem konkrétan érzékelhetõen lelki kötõdésûek a rohamok és, amikor mások panaszát olvasom, hát nem esik jól :( Az a furcsa állapot áll fenn április óta, amikor volt egy nagy rohamom, enni se tudtam, hányással, hasmenéssel kísérve (ilyet csinálok magamnak pszichoszomatikus tünetként, ha valamit nem tudok megemészteni lelkileg, fizikálisan kivetítem), hogy nem múlik a dolog... Eddig szépen lement magától egy- egy hányásos roham után, de most nem múlik. Valami felizgat, azonnal megy a hasamra, én meg szaladok utána. Elkezdtem pszichoterápiára járni, jógázni, aktívan sportolni és amiket általában javasolni szoktak, betartom, borsmenta, görcsoldók vészhelyzetre, probiotikum, vitaminok, ásványi anyagok, mert mi ugye kif*ssuk, teák, diéta, stresszkezelés, bár ezeket elõtte is alkalmaztam, magamtól kutakodtam minden után, hiszen ha csak epebajom lett volna, nem produkálok ilyen tüneteket. Igen ám, de a pszichés megterhelést olyannyira nem bírom most már, hogy pánikrohamot kapok pl. utazáskor, ha nyaralok, ilyesmi, mert ugye rettegek attól, hogy na, megint beteg leszek és idegen helyen. Erre persze megvan a bevett eljárás, terápia, nyugtató, ha kell, ill. antidepresszáns (amit kilökött a szervezetem, mint kiderült, IBS-esnek nem adható SSRI, mert azonnal hiperszenzitív lesz tõle, gratula a pszichoterapeutának amúgy, hogy fizetsz neki és utána se néz, mit kellene adnia, így nyilván nem szedem, amúgy se akartam szedni, lehet ezért dobta ki :D), de ez másnál is így van? Mármint, hogy ennyire stresszes állapothoz köthetõ a rosszullét, ill. hogy nagyot változott a személyisége? Mert én ezelõtt nem voltam ilyen nagy görcs, nagyon könnyed se, de most meg ugye szinte pont az ellenkezõje. Fáj a hasam, ideges leszek, ideges leszek vmitõl fáj a hasam, meg ugye jön rá a hasmenés. Az viszont tény, minél kevesebbet foglalkozok a ténnyel, hogy pszichoszomatikus IBS-em van (ezt mondják rá), esküszöm annál jobb. Betartom, amit kell, aztán szerencsésebb napokon megúszom egy reggeli hasmenéssel. De ez nekem furcsa, mivel évekig képes vagyok tök jól lenni, aztán van egy idõszak, x hét pár hónap, most húzza már egy fél éve. Nálatok mi a helyzet ez ügyben? Stressz is hozza, és sokáig tart, vagy évekig kínlódsz vele, némi szünettel?
Nincs jelen
#2708 2013-08-14 12:34
- mafka
- Tag
Szia Anna!
Tapasztalat: hasmenésre és puffadásra nekem tökéletesek a természetes dolgok (a gyógyszer csak ront a dolgon, nálam legalábbis) én iszom reggelente a Tafedim teát, egy filter, forró vízben, 10 perc után ki, majd langyosan elszürcsölni kaja elõtt éhgyomorra, utána 10-15 perccel egy- két kanál utifûmag gyümölcslében, azt meginni, és 10-20 perc múlva mehetsz a WC-re, az elõzõ napi adagot kitolja maga elõtt, de nem hasmenéses formában, hanem csinál egy szilárdabb csomagot belõle a mag. A Tafedim meg jó hurut és görcsoldó. Megelõzésre nagyon jó.
Ha nagyon megy a hasad akkor széntabletta, de ne túl sok, 2-3 (nálam több lezár, aztán hányás lesz belõle, nem a 'sima' út), görcsre borsmenta, meg Buscopan nálam bevált, aztán ha idegelsz is mellé: Nervenpflege, Sedacur Forte, ill. legyen otthon enyhe nyugtató Frontin pl. 0,25-ös, ha már a végét járod, akkor az leviszi a hasgörcsöt is, meg mindent... Csak ugye azt nem szabad szedni.
Este meg probiotikum: évek óta szedem a Pro Gastro 825-öt, meg néha az IBS Florea-t, de a Pro-ban több az anyag, jobban is hat, este egy kiskanálnyi (csakis mûanyag kanál) elkeverve vízben, meginni lefekvés elõtt és nekem szépen elkutymorog egy 20-30 percet és nem is tudom, lenyugszik tõle. Ezekkel, meg nem stresszeléssel le lehet vinni a fúvódást, meg a hasmenést tökéletesen normál állapotra. Csak arra nagyon vigyázz, semmi nem boríthassa, pl. erõs, zsíros, fûszeres kaja, szénsavas, túl cukros dolgok, egyszerû kajákat egyél, ha utazol ott is fertõtleníts, nehogy összeszedj megint valamit, érted, mintha kisbaba lennél. Mert a belünk sajna olyan.
Nincs jelen
#2709 2013-08-14 12:43
- mafka
- Tag
Szia Buba!
Nem kell félni tõle, egyáltalán nem fáj a tükrözés, kellemetlen, igen, megy a has tõle, igen, büfögsz, igen, úgy két- három órán át, aztán vége, a biopszia meg kimutatja, mi a gond, de sztem gyorsan el kéne menned, mert lehet, hogy a 'szerencsések' közt vagy és 'csak' gyulladás, ami kezelhetõ. Viszont, ha az akkor sürgõsen kellene, mert sok bajt okozhat ám.
A melegtõl nekem is durván elengedi magát minden, ezt mondta a doki is, ill. egy könyvben olvastam, hogy valamiért a nagy melegtõl durvulnak az IBS tünetek. Hát észrevettem. Én még reagálok a frontokra is, de fõleg a melegre, akkor szaladni kell a WC-re állandóan. Nem lehet vele mit csinálni sajnos. Várom a rossz idõt, hátha...
Nincs jelen
#2710 2013-08-15 21:09
- pt
- Tag
Mafka!
Nekem bevált az SSRI. Én jobban vagyok tõle folyamatosan.
Nincs jelen
#2711 2013-08-22 15:50
- Buba
- Tag
SZia Mafka!
Köszi a bátorítást, már én is elhatároztam hogy most õsszel megcsináltatom, nem húzom tovább. A fájdalomtól nem félek az abszolút nem érdekel, az elõkészítés az én parám, és hogy mit csinál egy ilyen tortúra az amúgy is problémás beleimmel. :(
Amúgy abszolút átérzem amiket írtál magadról, ugyanezek a tüneteim, ideges vagyok mert rosszul vagyok, és fordítva. A személyiség változásról is tudnék mesélni. :( Én sem ismerek már néha magamra. Félõs, türelmetlen és mogorva lettem, de az állandó rosszullét és a folytonos "készültség" ezt teszi az emberrel.
Kimozdulás, utazás, nyaralás dettó ugyanaz mint nálad. Az egész egy tortúra, és rettegés. Már nem is nagyon megyek.
A betegség lefolyása nálam úgy van, sokszor hogy hetekig semmi, aztán hetekig, hónapokig minden. Fõleg nyáron. De általában a napi váltakozás a jellemzõ.
Szóval abszolút a cipõdben járok, és még sok sorstársunkéban. Nálam az IBS nincs bizonyítva, sajnos IBD gyanús vagyok, erre kell a tükrözés. :( Az még rosszabb, ugyanez csak nagyban.
Az SSRI-t én sem pártolom soha nem is szedtem, pedig számtalanszor írták. De van akinek tényleg segít. Tünetmentességet neked és mindenkinek. :)
Nincs jelen
#2712 2013-10-13 12:06
- mafka
- Tag
Sziasztok!
Gyors helyzetjelentés: elkezdtem megint fújódni és a többi, kutymorgás, hasmenés, rosszullét, görcsök és hányinger, ezért kaptam egy gyógyszert, Duspatalin a neve: http://www.hazipatika.com/gyogyszerkere … szula/5558 (egyelõre három napja szedem, de már elsõ nap után levitte a puffadást és a hasmenést, görcsöt.) Ill. emésztéskönnyítõnek Kreon. Pazar, azt kell mondjam, legjobb gyógyszer, amit valaha kaptam emésztéshez. Lenyelem és emészt helyettem, nincs émelygés a nehezebb kaják után, se hányinger, se gyomorrontásos rosszullét.
Illetve fogok kapni külföldrõl Colpermin kapszulát, majd írom, milyen és azt tanácsolták, hogy valahogy szerezzek be Librax-ot mert az erõsebben hat mint a Duspatalin, ha esetleg ez utóbbi nem lenne eléggé hatásos http://www.ibstales.com/librax.htm. Ez is szedhetõ akármeddig, de úgy tudom receptköteles még külföldön is. Ha valaki tud szerezni hamarabb, vagy már van ezekkel tapasztalata szerintem sokan örülnék, ha megosztaná!
Köszi!
Ill. itt egy remek könyv: http://www.libri.hu/konyv/a-jo-emesztes-titka.html olvassátok el!
Nincs jelen
#2713 2013-10-18 11:40
- zsiraf74
- Tag
Sziasztok! Nekem még nincs diagnózisom, de gyanú az igen. Kb. 1 éve kezdõdött, hogy nem híg hasmenésem, de elég gyors székelési ingerek jöttek rám, nagymennyiségû széklettel. Ezután jött a mintha kõ lenne a gyomrom helyén, étvágytalanság. Bal oldalon bordák alatt sokszor éreztem görcsölést, feszítést. Tavaly õsszel gyomortükrözésre küldtek, amit alig tudtak elvégezni, mert a gyomrom leszálló ága feljön egészen a gyomor kezdeti nyílásáig (alkati sajátosság mint megtudtam) tehát nehezen ürül ki a gyomrom, jól meg kell rágnom az ételt és inkább közepes adagokat enni, semmi kórosat nem találtak egyébként. Ezután megnyugodtam kicsit, de a bal oldali felhasi görcsölgetés nem múlt el, ez néha hátra is sugároz. (Legjobb az volt, amikor a háziorvosom azt mondta, hogy biztosan szoros a melltartóm és azt érzem:) Idén tavasszal visszamentem a gasztro dokihoz, aki (egyébként soha meg nem nyomkodta a hasamat, vagy valami, csak az íróasztalnál ül) vastagbéltükrözést javasolt a panaszaim miatt. Erre eddig nem tudtam elmenni (most van folyamatban). Nyáron elmentem egy magándokihoz, aki lelkiismeretesen megvizsgált, szerinte IBS-gyanús vagyok, búzakorpát kell fogyasztanom és õ is javasolta a vastagbél tükrözést. Gyakran van világos agyagszerû székletem, elég rossz a közérzetem (egyre rövidebb ideig tart a tök jól érzem magam érzés). Hasi UH-n az utóbbi évben 3* voltam nem látnak kórosat, csak annyit, hogy a felhasam "gázos" és nem lehet pontosan kivenni azt a részt az UH-n. A vérképemen enyhe vérszegénység látható, egyébként minden leletem ok. Most nov. elejére kaptam vastagbéltükire idõpontot. Eléggé tartok tõle, de várom is mert vagy megnyugszom vagy legalább tudom mi van odabent. Mégegy dolog amit észrevettem, és nem tudom hogy összefüggés van-e a belsõ gondokkal: nyár végén és most õsszel is kijöttek pici hólyagok az ujjaimon és a sarkam hátsó részén. Erre a bõrgyógy. azt mondta nyáron, hogy a melegtõl van, de most õsszel? Kicsit utánanéztem és valamilyen góc okozhat ilyet a szervezetben. Szóval most így állok. Ha valamelyikõtöknek volt hasonló tünete, tud jó diétát ajánlani amíg eljutok a vizsgálatra, azt szívesen veszem. ÜDv. ZS
Nincs jelen
#2714 2013-10-18 11:57
- zsiraf74
- Tag
Sziasztok! Mégegy kérdés: a colonoscópiát délután 5 körül csinálják majd, aznap persze szabin leszek. Másnap tud az ember rendesen dolgozni menni? HAsmenés, görcsölés, gyengeség, jelentkezhet?
Nincs jelen
#2715 2013-10-18 14:54
- martika
- Tag
Szia Zsiraf!
Nem árt ha tudjuk > tükrözés altatásban topic ; itt olvashatsz "ezt-azt" a tükrözésrõl, a rákészülésrõl és az azt követõ állapotokról, ha van kedved.
Egyénfüggõ szerintem - de tudsz rendesen dolgozni menni; elõfordulhat minden amit írtál; görcsölhetsz is, nem mindegy mennyi levegõt fújnak majd be stb.
De annyira ne izgulj, túl leszel rajta!
:)
Nincs jelen
#2716 2013-11-11 11:22
- Márk2
- Tag
Sziasztok betegtársak!
Még új vagyok az oldalon, bár már régóta olvasgatom a fórumot (mostanra sikerült elolvasnom az összes hozzászólást).
Az én IBS sztorim (megpróbálom röviden): 33 éves férfi vagyok, Borsod megyében élek. Engem az orvosok 2011-ben diagnosztizáltak az IBS-sel, …de évekkel korábban, lassan, alattomosan alakult ki ez a betegség nálam. Azt nem tudom, hogy pontosan mikor kezdõdött, de visszagondolva felállítottam magamnak egy elméletet (ami korántsem biztos, mert úgy látom, hogy még maga az orvostudomány sem tudja igazán az IBS kialakulásának okát …és a gyógymódját). Szóval 2005-ben volt egy ultrahangos aranyérmûtétem, ami nem sikerült túl jól (utána rosszabb lett, mint volt +a kórházi ágyon elkaptam valami gombás bõrbetegséget is –de abból sikerült kigyógyulnom-). A mûtétet követõ 1,5-2 évben a folyamatos gyulladások miatt lényegében aranyérgyógyszeren+kenõcsön éltem. Ami a lényeg: a mûtét után említettem meg elõször orvosnak, hogy valami nincs rendben a székletemmel, mert a megszokott napi 1-2 helyett többször, 3-4, néha 5 alkalommal is mennem kell. Erre a doki, aki mûtött, azt a magyarázatot adta, hogy ez elõfordulhat ilyen beavatkozás után+ az aranyérgyógyszereknek is van székletlágyító hatása, lehet, hogy attól is megy a hasam. El is voltam ezzel a sztorival pár évig, úgy gondoltam, hogy ha enyhül a gyulladás, akkor majd megszûnik a hasmenés is. Nem teljesen így lett. Az aranyeres panaszok enyhülésével némileg a hasmenéses panaszok is enyhültek, de a napi 1-2 alkalmas wc-zést már nem kaptam vissza, viszont akkor ez még egyáltalán nem okozott gondot a mindennapi életben (reggel 1-2 wc, este 1, és ennyi). Így voltam 2008-ig, akkor több változás is történt az életemben, valószínûleg (vagy részben) ezek miatt is fokozódhattak a panaszok: hosszan tartó munkanélküliség+ volt egy magánéleti problémám is, majd év vége felé munkát találtam az ország másik végén, és emiatt elköltöztem otthonról egy albérletbe (súlyosbította a dolgot, hogy fõzni nem igazán tudok: rosszabbnál egészségtelenebb kajákon éltem: hamburger, gyros, pizza, futároskaják, stb.) Szóval 2008-2009 környékén kezdett súlyosbodni a helyzet, az elõbb leírtakra gondolom még az is rátett egy lapáttal, hogy a munka mellett elkezdtem levelezõ tagozaton egy fõiskolát (egész napos elfoglaltság+stressz kipipálva, …amúgy is szorongóbb, a problémákat nehezebben feldolgozóbb típusú ember voltam mindig is). Ekkor jöttek elõ a súlyosabb tünetek: gyakoribb napi wc, rámjött a wc-zés idegen helyeken is (bevásárlóközpont, munkahely, házibuli a haveroknál, diszkó, stb.). Ekkor éreztem elõször azt, mintha az eddig „megszokott” hasmenés mellett pluszba valami „pánikos” hasmenés is bejött volna a képbe. De még ekkor is gyakran tudtam pl. 150 kilométert vonatozni különösebb gond nélkül, viszont az idõ elõrehaladtával egyre bonyolultabb és súlyosabb lett a dolog. 2010-ben már mindennapossá vált a napi átlag 5-6-7 wc-zés, de volt mikor 10-11-szer is mentem. Szerencsére olyan munkahelyem volt, ahol nem volt nagy gond, ha többször is a retyóra szaladgáltam egy 8 órás mûszak alatt. Késõbb viszont megszûnt ez a munkahelyem.
2011-ben elkezdtem a végére járni a dolgoknak (irány a gasztro, tükrözés, mindenféle IBS-es vizsgálatok …eddig a fontosabbak közül a H2 kilégzés és az ételintolerancia maradt ki, ezeket most intézem). Az összes doki, akivel találkoztam már az elején megmondta (volt, amelyik ránézésre): önnek IBS-e van. (és ennyi)
Értem én, ezt már eddig is tudtam, de ettõl nem fogok meggyógyulni. Kérdem a dokit: valami javaslat, vagy ötlet ezzel kapcsolatban? Hova tovább? Mit tegyek? Válasz: Menjen pszichoterápiára, vagy diétázzon. Viszlát! (tisztelet a kivételnek, de én eddig csak ilyen orvosokkal találkoztam)
Diétáztam én már, voltam pszichológusnál is (semmit nem ért), fényhangterápián (szintén semmi), van itthon 2 cipõsdoboznyi kipróbált és többnyire hatástalan IBS gyógyszer, gyógyhatású szer, probiotikum, egy szatyor gyógytea.
Szóval vagy 2-3 hónapja elkezdtem olvasgatni az olyan IBS fórumokat, mint ez, pár hasznosnak tûnõ dolgot ki is próbáltam (diéta-tippek, borsmentaolaj-kapszula, Coderit, stb.) (köszönet érte!), és minimálisan el is kezdtem javulni (a napi wc max. 5 alkalomtól ritkán volt több, -volt olyan, hogy már „csak” 2-3x mentem, néha gond nélkül tudtam kávét inni- és kiszámíthatóbb volt, mint eddig). Az IBS tünetek közül eddig nekem „csak” a hasmenés volt (én inkább gyakoribb wc-zésnek nevezném), semmi egyéb panasz (puffadás, szelesedés, fájdalom nem volt jellemzõ)
De kb. 3 hete sikerült beszednem valami csúnya gyomorrontást, azóta fokozottabb, sürgetõbb hasmenés jelentkezik (most a napi 6-7 az átlag) lazább széklettel, mint eddig, + a gyomorrontás után kb. 2 hétig puffadás, fokozott gázképzõdés, egész napos bélzuborgás, hasfájás is volt. Ezek a tünetek eddig még soha nem jelentkeztek. 2 doboz Normix után valamivel jobb lett a helyzet, most már csak a napi 6-7-8 alkalmas hasmenés maradt meg úgy, hogy 3 hete húslevesen, zöldséglevesen (amiben szinte csak répa van), pirítóson, abonett kenyéren, meg Activián élek.
Amit jelenleg is szedek: Progastro825, bio utifûmag, multivitamin, néha Spasmomen …az ócssó borsmentaolaj-kapszulát most lecseréltem Colperminre, meg rendeltem valami Kolanticon nevû gélt (ha valaki szedett már ilyet, leírhatná a véleményét róla, Magyar nyelvû oldalakon zéró információ, a külföldi fórumokon jókat írnak róla …én még nem tudom, hogy mennyire használ, 1 hete szedem). A gyógyszerek közül a Lopedium, Enterobene, Coderit használ valamit; puffadásra-szelsesdésre Anaflatot, vagy Buscopant szedek.
A legnagyobb problémám most az, hogy a hasmenések számát csak brutál gyógyszerekkel tudom csökkenteni (Loperamid, Coderit, Reasec és társai), de ezeket hosszú távon nem szedhetem. Fõleg a reggeli, kora délelõtt órákban a legintenzívebb a wc-re járás (és pont most vettek fel dolgozni, …érdekes lesz így munkába menni). Ha valaki tud valami javaslatot, vagy tippet erre, azt nagyon megköszönném.
És ha valaki tud Borsodban valami IBS-guru doktort ajánlani (akit legalább egy kicsit érdekel a betege gyógyulása, és tisztában van vele, hogy mi is az az Irritábilis Bél Szindróma), azt is megköszönném.
Szép (és leginkább tünetmentes) napot, és javulást mindenkinek!
Márk
Nincs jelen
#2717 2013-11-11 12:23
- nem robot
- Tag
Márk2:
A tükrözéseknek mi lett az eredménye? Széklettenyésztés, parazitológia volt? A laboreredményeid rendben vannak?
Nincs jelen
#2718 2013-11-11 17:55
- Márk2
- Tag
Üdv!
Vastagbéltükrözés: negatív, gyomortükrözés: negatív, ...egy enyhe refluxot találtak (írt rá a doki Controloc-ot, de ritkán szedem, mert úgy vettem észre, hogy az sem tesz jót a bélésnek). A tükrözéskor vett mintát lisztérzékenységhez: az is negatív.
Széklettenyésztés, parazitológia szintén negatív, ahogy a laboreredmények is. (viszont az utóbbi 10 év összes laboreredménye minimálisan emelkedett RBC, CHCM szinteket mutat, és minimálisan alacsonyabb MPV szintet -fogalmam nincs, hogy mik ezek, és hogy van-e jelentõségük IBS terén, a goolge-ban sem találtam összefüggést. Ugyanígy a húgysav is minimálisan emelkedett szinten van évek óta, mint kiderült. Minderre a házidoki azt mondta, hogy nem kell velük foglalkozni, a magasabb húgysavra pedig azt, hogy diétázzak. Mondtam neki, hogy amúgy kb. 1 éve diétázok, olyan változatos az étrendem, hogy lassan fényevõ leszek, ...a natúr sült húsról meg nem szeretnék lemondani, mert legalább az nem jön ki belõlem egy nap 8 alkalommal, mint a kaják többsége ...csak kevesebbszer)
Az ételintolerancia tesztre viszont kíváncsi leszek, mert pl. nekem a tojás a legelsõ a tiltott élelmiszerek sorában, pedig néhány hozzászólásban azt olvastam, hogy sok IBS-ben szenvedõnek jól tolerálja a szervezete.
Nincs jelen
#2719 2013-11-11 21:21
- nem robot
- Tag
Hello,
Ha már ennyi vizsgálaton túl vagy, a H2 kilégzési tesztet is érdemes lehet még megcsinálni, ahogy írtad is. SCD vagy GAPS diétát ismered?
Nincs jelen
#2720 2013-11-12 09:55
- zoo
- Tag
Szia Márk2!
10 éves tapasztalattal a következõt tenném hozzá. Az orvosok aligha tudnak a bélbetegségekhez hozzászólni bármi normálisat. Tükrözés, aztán gyulladás esetén szteroid. Hasmenés esetében pedig hasfogó. Persze itt az összes problémát kéne nézni, és egy átfogó terápiát kidolgozni. Tudom ez naivitás, mert ugye a kórházba megyünk akkor ott nincs idõ, ha magánrendelésre megyünk ott jobb a helyzet csak a beteg megkopasztása a cél.
Kicsit eltértem, Én amit javaslok, hogy csináltass egy komplett vékonybél CT is, a, hogy ennyi székleted van naponta az nem normális. A stressz - munkanélküliség, felsõfokú tanulmányok - nagy ellensége a bélbetegségeknek. Ezt próbáld leépíteni amennyire lehet. Meditálj, de ne várj egy, se három hét múlva eredményt, mert több idõre van szükség. A teljes diétát felejtsd el, felszültségoldót szedjél ha a stressz jelen van életben folyamatosan. És ami a legfontosabb, hogy keress egy normális orvost, vagy magánklinikát ha megteheted ahol kivizsgálnak mindenre kiterjedõen, és az elõzményeket is figyelemebe veszik... Egyébként az http://www.diagnoscan.hu - ajánlom CT -re ha magán úton mész még megfizethetõ.
Ha kérdésed van írj mailt!
Nincs jelen
#2721 2013-11-12 11:07
- zsiraf74
- Tag
Sziasztok! Tanácsotokat, segítségeteket kérem. Alapvetõen szorongó emberke vagyok, 2004. óta pánikbetegnek lettem cimkézve, ami szédülésben, általános szorongásban, idegességben, menekülés érzésben nyilvánul(t) meg. Kb. 1 éve kezdõdtek azonban emésztési problémáim. Kezdteben a gyomrom viselkedett úgy, mintha bezárna, mintha egy nagy kõ lenne ott. Voltam gyomortükrözésen, ami negatív lett. Ennek ellenére írt fel nekem a doktornõ emozul-t amitõl székrekedésem lett és én végül nem szedtem tovább. Ezután figyeltem meg, hogy a székletem se nem székrekedéses, se nem hasmenéses, viszont hirtelen jön rám székelési inger, mintha gyorsan emésztenék. Én ezt a munkahelyi idegességhez kötöttem, mivel leginkább délelõtt jelentkezett a munkahelyemen. Ezt már kezdtem volna "megszokni", amikor megint változott a dolog és napokig nem tudtam WC-re menni ill nyálkás volt az eredmény. (Elnézést, hogy ilyen naturális vagyok). FElmerült többször is a colonoscopia lehetõsége, amire végül múlt héten került sor és szerencsére teljesen negatív. A problémám a vizsgálat óta az, hogy megy a hasam, mintha mondjuk egész nap csak mustot innék úgy, és gyakran görcsöl is lent hasmenés elõtt. JEleztem ezt a tükrözést végzõ dokinak, aki azt mondta nincs összefüggés a vizsgálat és a jelenlegi állapot között. Én belefáradtam, hogy az emésztésem uralja a napjaimat (bár tudom sokan vannak, akiknek ez évek óta fennál és sokkal súlyosabb tüntetekkel). Ma is úgy görcsöltem reggel az autóban, hogy megfordult a fejemben visszafordulok és otthon maradok, de végül bejöttem és azóta már 3x rohantam WC-re. Ez roppant kellemetlen és látom, hogy az eszem kezd eszerint irányítani, elgondolkodom azon, hogy ahova megyek, ott hogyan tudom megoldani ha ki kell menni, stb. A jövõ heti értekezlettõl egyenesen rettegek, hogy akkor mi lesz ha rámjön. Soha nem gondoltam volna, hogy ez ilyen problémát tud okozni és mostmár megértem azokat, akiknek a problémáját hallva korábban csak csodálkoztam. Szóval orvosilag minden rendben velem, én mégsem érzem úgy és olyan mintha odabent megváltoztam volna. Most szedek probiotikumot meg Supradin vitamint. A tükrözéses gasztrodoki széntablettát javasolt, de én úgy vagyok vele, hogy inkább jöjjön ki aminek kell. Kávét inkább nem iszon, most teázgatok, kekszezek. Olyan, mintha az eddigi szorongásom kezdene átmenni gasztro-pánikba, már evés közben arra gondolok, mi lesz ha utána az ebéd alul v. felül ki akar majd jönni. Házaséletem kb. 2 hete megsínyli a dolgot, legkevésbé van kedvem a testiséghez így. Nem szeretnék ebbe belesüllyedni, nem tudom mi ez, lehet hogy IBS?
Nincs jelen
#2722 2013-11-12 12:35
- Robur
- Admin (Crohn)
- Hely: Bp
- Regisztrálva: 2004-01-05
- Írások: 645
Kedves Zsiráf,
a széntabletta helyett inkább az Enterobenét próbáld: ugyanaz mint az Imodium csak sokkal olcsóbb.
Nincs jelen
#2723 2013-11-12 12:48
- zoo
- Tag
Szia!
A leírásod alapján egyértelmûen IBS -re lehet gondolni, mivel a tükrözés mindent mást kizárt! A széntabletta hülyeség, felejtsd el! A nyálkás széklet az IBS egyik velejárója, nekem több mint egy évtizede van kisebb- nagyobb megszakításokkal. Ne add át magad a WC- parának, és az emésztéssel összefüggõ gasztróenterológia kérdéskörnek, mert akkor pokol lesz az életed. - ezt gyakorlatból mondom, sajnos nekem 3 évem ment rá erre -
- Egyél napi 4-6 keveset
- Kerüld a zsíros, fûszeres ételeket, és legfõképp az édességet
- Probiotikum (Protexin IBS)
- IBS- re Duspatalin
- Valamilyen feszültségoldó
Udv,
Nincs jelen
#2724 2013-11-12 13:10
- zsiraf74
- Tag
Szia! FEszültségoldónak is tudsz ajánlani valamit? Még pánikra kaptam én Xanaxot, de attól szinte még idegesebb lettem. Amit próbáltam még korábban az egy kis kerek fémdobozos nem vényköteles tabletta volt (most azértsem jut eszembe a neve), hát nem igazán használt.
Nincs jelen
#2725 2013-11-12 13:33
- zoo
- Tag
Szia!
Én Frontint szedek, azt tudnod kell, hogy ezek a készítmények nem azonnal éreztetik hatásukat. Kell egy 1-1,5 hónap. Van akit a Dalsan nevû gyógyszer hozott helyre, keress rá a fórumon.
Udv,
Nincs jelen
#2726 2013-11-13 08:45
- Márk2
- Tag
nem robot:
Üdv! Igen, a H2 kilégzéses tesztet is meg fogom csináltatni hamarosan. Az SCD és a GAPS diétákról már olvastam, sõt, kb. 2 hónapja az SCD oldalon leírt "legal-illegal" lista alapján próbálom összeállítani a megfelelõ étrendet, amennyire lehetséges ...ez minimális javulást hozott addig, amíg bele nem futottam ebbe a múltkori gyomorrontásba. De azért még így is hasznosnak tûnik ez az SCD-s dolog, így most is csak az "engedélyezett" alapanyagokból válogatok.
Ja, és még meg sem köszöntem, hogy próbálsz/próbáltok segíteni, szóval: Köszi!
Nincs jelen
#2727 2013-11-13 10:11
- nem robot
- Tag
Márk2
pár dolog, ami eszembe jutott:
1. Én vszinû megpróbálnék a helyedben mondjuk 2 hónapig egy szigorú SCD vagy GAPS diétát. Ezek a diéták olyanok, hogy vagy csinálja az ember vagy nem, köztes állapotban biztos nem sokat ér. :) Gondolok itt arra, hogy írtad a piritós, abonett kenyér stb. fogyasztást, ami ugye nagyon nem scd legal. :)
2. A lisztérzékenység diagnózisa elég komplex és bonyolult, érdemes több irányból körüljárni. Amit a legegyszerûbben, házilag lehet tenni: létezik többféle otthon elvégezhetõ lisztérzékenység gyorsteszt (vérbõl), gyógyszertárakban lehet kapni. Pár ezer forint, egyszerû használni, kiegészítõ infóként nagyon hasznos. Ja és persze minden ilyen vizsgálat szigorúan csak akkor ér valamit, ha még nincs az ember gluténmentes diétán.
Szerkesztette: nem robot (2013-11-13 10:15)
Nincs jelen
#2728 2013-11-13 10:37
- Márk2
- Tag
Szia zoo!
Kicsit lehet, hogy én is eltérek a témától: azzal kezdeném, hogy: tisztelet a kivételnek, tisztelet azoknak akik a magyar egészségügyben még a mostani körülmények között is helytállnak …de: igen, az orvosok egy részének hozáállása az IBS betegekhez, vagy szaktudása legalábbis az IBS kezelése terén korántsem kielégítõ.
Igazad van abban, hogy érdemes lenne egy CT-t, vagy MR-t csináltatnom, én már a tükrözések után is ezt szerettem volna, de mivel elég költséges vizsgálat, így az orvosok nem adnak rá olyan könnyen beutalót, a magánklinikát csak végsõ esetben veszem igénybe (Magyarul: ha lesz rá pénzem), mert egyszerûen elfogytak az anyagi forrásaim, igen drága dolog ez az IBS. De valahogy meg fogom oldani, mert muszáj.
És igen, nagy ellensége a betegségnek a mindennapi stressz, szerintem ezt a legnehezebb kizárni a dologból, …bár én úgy vettem észre, hogy ha teljesen nyugodt vagyok, akkor is menni kell, lehet, hogy picivel kevesebbszer, de menni kell.
A fõiskolát szerencsére már befejeztem, de normális, állandó munkahelyet ezzel a betegséggel különösen nehéz találni (ahogy láttam a fórumon, ezzel nem vagyok egyedül. Az ördögi kör bezárul: ahhoz, hogy dolgozni tudjon az ember: javulni kéne …de ahhoz, hogy javuljon –megnyugodjon, hogy végre nem munkanélküli, legyen pénze gyógyszerekre, vizsgálatokra- ahhoz viszont dolgozni kéne). Feszültségoldóként Xanaxot szedek, persze nem folyamatosan, csak néha …az megnyugtatja a bélrendszert is, meg a betegségbe belefáradt agyat is. Vagy gyógyteákat iszom (pl. ctromfû).
Amerikai IBS oldalakon a jógát írták még hasznosnak …lehet, hogy azt is ki fogom próbálni, hátha segít.
Nincs jelen
#2729 2013-11-13 11:19
- Márk2
- Tag
Igen, a kenyeret és az abonettet nem engedi az SCD. Pont emiatt tudnám nehezen betartani, a kenyérfélék teljes elhagyása miatt, mert még nem találtam meg a megfelelõ alternatíváját, és nagyon nehéz leszokni róla, mert mifelénk a kenyeret is kenyérrel eszi a jónép. Próbálkoztam a zabpehelylisztes dolgokkal (pogácsa, palacsintatészta), de nem igazán vettem észre különbséget (a zabos abonett viszont kifejezetten jó). Párolt zöldségeket, natúr joghurtot, halat, SCD által jónak mondott sajtokat rendszeresen fogyasztok, bármi ilyet megeszek, de sok olyan is van, amit az SCD engedélyez, ...a bélrendszerem viszont nem: pl. tojás, dió, mogyoró, méz.
Leginkább Sa-ni SCD-s oldaláról tájékozódtam ez ügyben, ill. pár külföldi oldalon, amennyire tudtam.
Ha nem javul a dolog, ez is egy lehetséges irányvonal, ezért akarom mielõbb megcsináltatni az ételintolerancia vizsgálatot (hogy pontosan ki tudjam zárni a káros ételféleségeket) és találni egy hozzáértõ dietetikust ...aki ismeri pl. az SCD-t, mert szerintem ezt is teljesen személyre kell szabni esetünkben.
Nincs jelen
#2730 2013-11-13 11:30
- nem robot
- Tag
Az ételintolerancia vizsgálatokkal vigyázni kell olyan értelemben, hogy egyelõre nincs tudományos bizonyíték arra, hogy valóban hasznosak-e vagy sem. Érdemes lehet megcsinálni, de óvatosan kell értékelni az eredményeket. (az ételallergia és az ételintolerancia ugye két külön fogalom)
Lisztérzékenység gyorstesztet mindenképp csináld meg szerintem.
u.i.: az SCD a zabot sem engedi :D
Szerkesztette: nem robot (2013-11-13 11:35)
Nincs jelen
#2731 2013-11-13 12:04
- zoo
- Tag
Szia Mark2!
Javaslom ne költsd a pénzed az ételintolerancia vizsgálatra! Én megtettem helyetted is, 50.000 Ft - ba került, okosabb nem lettem. 246 féle összetevõre - élelmiszerre, stb -. Amit elõttem is mondtak a gabonafélékre csináltass speciális vérképet, az 5.000 Ft ba kerül. IGA, IGG azt hiszem, de ennek nézz utána, mert ezt pontosan nem vágom.
A nyugtató, fezéltségoldónak úgy van értelme ha folyamatosan szeded, mert hosszabb távon fejtik ki hatásukat.
Ami a lényeg szerintem, és sajnos hosszú évek gyakorlata, keserûsége alapján mondom: Tükrözés + CT vagy MR ezzel kizárható szervi probléma + Speciális vérkép gabonafélékre + laktóz intolerancia vizsgálat . Egyéb szarságokra ne adj pénzt, mert értelmük nincs! (Csak a pénzlehúzásról szól)
- Életmód váltás - stressz kerülése, amennyire lehet (ezt még nekem is tanulni kell) -
- Pozitív gondolkodás
- Gyógyteák
- Étkezés (nem kell diéta ) viszont a túl fûszeres, zsíros ételeket kerülni, édesség kiiktatása amennyire lehet , napi többszöri kevesebb étkezés - rendszeres étkezés -
- Meditáció, joga, társai (ezeket alkalmazom és siker van )
Udv,
Szerkesztette: zoo (2013-11-13 12:06)
Nincs jelen
#2732 2013-11-13 19:16
- Endre2
- Tag
Sziasztok lenne egy kerdesem, vastagbel gyulladásom volt 9 éve, most elmentem megtukrozni magamat eddig csak egyszer tukroztek meg kicsit puufaadtam mostanában, hasmenes véres szeklet nem volt.
Tükrözés megvolt a doki mondta hogy sajnos nem birtak tul melyre menni, de az latjak hogy betegsegem elmult, nem kell szednem semmilyen gyyogyszert, salofalkot szedtem eddig, azt mondtak puufadas és a nehai hi szeklet az maitt van mert tul erzekeny a belem, talán a stressz miatt.
Viszont a tukrozestol óta megy a hasam, eszek vmit szinte egybol atmegy rajtam. Felirtak bélbaktérium családos gyogyszert meg vmi mast erzekeny belre.
KÉRDÉSEM: Normalis az hogy tukrozes utan jobban megy az ember hasa mint elotte?
köszönöm a válszat
Nincs jelen
#2733 2013-11-13 19:36
- zoo
- Tag
Szia Endre2!
Nekem idáig ilyen amit leírtál egyszer fordult elõ, két napig tartott... Napi 3 székletem volt. Viszont volt tükrözés után hasi fájdalmam több mint 1,5 hónapig.
Udv,
Nincs jelen
#2734 2013-11-14 16:14
- Márk2
- Tag
nem robot:
Szia!
Megint igazad volt! :) Tehát a zabot sem engedi az SCD, de ahogy nézegettem az elõzõ hozzászólásokat és a magyar blogot, több felhasználó is aki kipróbálta az SCD-t, az zabpehelylisztbõl készült pogácsát, palacsintatésztát készített a fehérlisztes dolgok "pótlására", és jónak találták.
Az ételintolerancia vizsgálatnál én is furcsának találom, hogy:
-hogy csak magánklinikákon végzik a vizsgálatot, állami eü. intézményben nem (ha jól tévedek).
-nincs rá állami támogatás, sõt nem tudom, hogy az eredményei orvosilag elismertek-e, vagy sem.
És amúgy meg m*rha drága, leginkább emiatt halasztgattam eddig is.
A lisztérzékenység gyorstesztet megcsinálhatom, lényegesen olcsóbb, ...bár a gyomortükrözéskor vettek mintát, az nem mutatott ki lisztérzékenységet, de ahogy olvasgattam, ezt is többféle vizsgálattal érdemes tesztelni, mert egyik sem 100%-osan megbízható.
Nincs jelen
#2735 2013-11-14 16:45
- Márk2
- Tag
Szia zoo!
Igen, töröm a fejem, hogy érdemes-e megcsináltatni a tesztet (feljebb leírtam, hogy miért), munkanélküliként igen nagy összeg ez nekem (is), állambácsi meg nem támogatja az IBS-eseket, mintha nem is léteznének. A valamennyire bevált gyógyhatású szereket/gyógyszereket is külföldrõl kell rendelni, mert itthon szinte semmi nem kapható.
A speciális vérképes dolognak majd utánanézek, ...meg annak is, hogy nekem eddig mit néztek/mit nem az eddigi vérvizsgálatokon.
A stresszkerülésben, pozitív gondolkodásban teljesen igazad van, én is próbálok minden fölösleges stresszt kizárni az életembõl (amennyire csak lehetséges) A fûszeres, zsíros ételeket mindig is kerültem, sosem bírta túlságosan a gyomrom, a jógát is ki fogom próbálni, ismerõseimnek e-téren már van tapasztalata, tudnak benne segíteni.
Köszi a segítséget!
Jobbulást mindenkinek!
Nincs jelen
#2736 2013-11-15 10:54
- zsiraf74
- Tag
Szia Endre! Nekem utána még kb. 1 hétig volt nagyon kellemetlen hasmenésem, probiotikumot vettem a patikában, meg sok kólát ittam (ez lehet, hogy nem túl szerencsés, de hasfogó). Fokozatosan elmúlt a hasmenés, viszont a hasi érzékenység még most is megvan kb. 10 nappal a tükrözés után vagyok. Sokszor érzek még hasmenési ingert és hasi izgatottságot, ami gondolom a vizsgálat, az azt megelõzõ és követõ fokozott emésztõrendszeri igénybevételnek köszönhetõ. Én 5 nappal a vizsgálat után visszamentem a tükrözést végzõ dokihoz és õ azt mondta, nem lehet köze a tükrözésnek a hasmenéses tüneteknek. Minden tiszteletem az övé, mert nagyon jó doki, de ebben nem értek igazán egyet vele. Szóval a lényeg, hogy fokozatosan megszûnik majd a probléma. Szép napot!
Nincs jelen
#2737 2013-11-15 17:34
- nem robot
- Tag
Márk2:
Az SCD diéta lényege bizonyos összetett szénhidrátok fogyasztásának minimalizálása, azon a teórián alapulva, hogy ez segít helyreállítani a felborult bélflórát. ("kiéhezteti" a káros baktériumokat) + mellesleg kizár az étrendbõl néhány antigént, mint pl. a glutén. Ezért elsõ körben, ha elkezdeném a diétát, én biztos nem ennék zabot semmilyen formában.
Ételintolerancia vizsgálat valóban csak privát úton végezhetõ, az eredmények értékelésével kapcsolatban orvosi konszenzus nincs. Érdemes utánanézni az ételallergia vs. ételintolerancia témának. (leegyszerüsítve az egyik ún. IgE, a másik ún. IgG antitesteken alapul). Ételallergia is okozhat hasmenést, vérbõl is vizsgálható, TB finanszírozva is.
A lisztérzékenységgel kapcs.:
A gyomortükrözésnél, ahogy írtad, mintát vesznek a vékonybél felsõ szakaszából és szövettanilag megvizsgálják, lisztérzékenység okozta morfológiai károsodást keresve. A gyorsteszttel pedig vérbõl lehet bizonyos antitesteket kimutatni.
Üdv.
Szerkesztette: nem robot (2013-11-15 17:35)
Nincs jelen
#2738 2013-11-29 15:24
- mafka
- Tag
Szia!
A Controloc-ot be ne vedd! Nekem is azt írtak anno és leállítja az emésztést (ezt az egészségügyben dolgozó tesóm mondta, miután meglátta nálam, mert én már egy hete szedtem és majd kinyúltam tõle).
Egyébként borsodi vagyok én is, de semmi jóval nem tudlak biztatni. Nekem 10 éve van problémám, idén lett papíron is 'elismerve' a dolog. Mínusz egy epével állok most neki a kajálásnak. Nem egyszerû.
Akihez érdemes lehet menni, a Búza téren a Szent János központban az UH orvos rendes, alapos, nem néz hülyének, oda jártam Kékes doktornõhöz évekig, sok jót õ se tudott mondani, de nyugdíjba ment, így most én is belgyógyász keresõben vagyok. Elvileg van a Semmelweisben egy IBS szekció (Az Alapítvány a Vastagbél Betegekért címe:
Semmelweis Kórház I. Belgyógyászati Osztály 3529 Miskolc, Csabai kapu 7-9.), de ez nem tudom mûködik e még. A Jókai utcai belgyógyászatra ne menjél, teljesen használhatatlanok ez ügyben. Annyit mondanak, IBS, oké, szedjél nyugtatót, csõ, mindezt 10.000 forintért.
Ami segít: a mindenféle bogyón és szeren kívül, amit szedsz sokat tesz hozzá a jóga (Weidlich udvarban van egy központ, oda járok egy ideje, sokat segít, a kezdõ foglalkozást javaslom neked). Ill. minimálisan a pszichoterápia (fél év min.) is, de csodát ne várj, mert aki nem IBS specialistaként pszichiáter, és nem foglalkozott még ilyen beteggel, nem sokat tud veled kezdeni. Én most agykontrollt fogom még kipróbálni, dec.3-tól indul tanfolyam (ha érdekel, a Pránaházban lesz), ill. a borsmentaolaj kapszulát és a fermentált papayát, mivel puffadok újabban és nem akarok örökké Espumizant szedni. Mellé én szedem a Kreon-t is, napi egy, fõétkezésnél, mert segít emészteni (nekem ezzel is gond van, kevés és nem jó minõségû az emésztõenzim, egyébként sok IBS betegnél ez az alapprobléma).
A lisztérzékenység meg... ez egy olyan dolog, hogy voltam már gyomortükrözésen, ahol speciálisan ezt nézték, ill. mellé a laktózérzékenységet, negatív lett, de mindkettõtõl vacakul vagyok, fõleg reggel. A tejes dolgok azonnal WC-re zavarnak, a fehér kenyértõl meg felpuffadok, így saját kenyeret sütök. Még egy dietetikus meglátogatását tervezem, aztán kb. ennyi.
A hipnoterápia kimondottan IBS betegeknek szintén elérhetõ Miskolcon, õ: http://www.maganpszichologus.hu/ foglalkozik IBS betegekkel. Nem próbáltam, de lehet, hogy neked használna. Sose tudni.
Nincs jelen
#2739 2013-11-29 15:34
- mafka
- Tag
Ja, és grapefruit mag kivonat. Nem tudom mit csinál, de azt jól csinálja. Nekem bevált.
És kérdésem, hogy honnan rendeltek Colpermin kapszulát? Melyik szállítótól?
Szerkesztette: mafka (2013-11-29 16:04)
Nincs jelen
#2740 2013-12-20 23:26
- rny
- Tag
Sziasztok!
Már rég olvasgatok itt, de csak most szántam rá magam az írásra.
Az én panaszaim 2 évvel ezelõtt kezdõdtek, egymás után 3x is antibiotikumot kellett szednem rövid idõn belül, na hát ez nem volt jó ötlet. Érdekes módon utána kb 9 hónappal erre kaptam Normixot, amitõl a helyzet rengeteget javult (rosszullét max 2 hetente 1x), azonban most nyár elején újra kezdett egyre rosszabbá válni. Újra Normix 2x, semmi változás.
Ekkor persze már rég az internetet bújtam és felmerült bennem a candida, amit az orvosok egybõl hülyeségnek nyilvánítanak, nekem annyi szerencsém volt, hogy a krónikusan rossz mandulámból vett tenyésztés candidát mutatott ki. Ekkor kaptam Diflucant, és az állapotom sokat javult!!! Egy hétig szedtem csak, és szerintem kellene még azért..
Mindenestre azóta sem vagyok tökéletesen, közel sem. Én vettem Angliában Colpermin kapszulát, érdekes módon az elsõ két héteben TÖKÉLETESEN jól voltam, azóta már nem éppen, szóval nem tudom megéri-e.. én mindenképp fogok még rendelni (ja és igen, az amazon.co.uk oldalról egy pillanat alatt be lehet szerezni, érdemes a 100 kapszulás kiszerelést), mivel azért egyértelmûen javít a helyzeten. Én ahogy megfigyeltem, jobb és rosszabb napok követik egymást, és ez teszi az egészet nehézzé, hiszen sosem tudja az ember aznap mi vár rá. Sokszor úgy érzem, hogy elpocsékoltam egy teljes napot csak azért, mert vártam a rosszullétre és nem mertem sehová sem elmenni, máskor pedig elmegyek és megbánom.. általában nekem a mozgás, a séta is, súlyosbítja a tüneteket és hipp hopp képes hasmenést okozni. Amióta szedem a colpermint azért a helyzet jobb, kevesebb a kiszámíthatatlan rosszullét lényegesen, amikor pedig mégis elõjön, hát fogalmam sincs miért.
Még egy érdekesség: új kórházban is csináltak vérképet és láss csodát, egy egyszerû vérvizsgálat kimutatta, hogy tej és kazein érzékeny vagyok. Amióta ezeket elhagytam ezerszer jobban érzem magam. Egyszer fordult elõ, hogy tejcsokoládét ettem, hát másnap meg is lett az eredménye.. Ez is érdekes, mert már mióta járok orvosról orvosra, hogy nem jutott eddig ez eszükbe? Ráadásul hajtogattam a gasztrosnak, hogy a tejtõl rosszabb, de mivel a laktóz intolerancia teszt negatív lett, õ csak legyintett, hogy á, dehogy. Hát de!
Egyébként az én történetem érdekessége, hogy a vékonybelem fáj. Csináltak kontrasztanyagos vékonybél CT-t és semmi. Még a tükrözést mondják ilyen hátha alapon - látom, hogy az orvosnak ötlete sincs. Azt mondják a vérképem túl jó ahhoz, hogy colitisem legyen, illetve nem is ott fáj. Nem is hiszem, hogy vállalom a vastagbéltükrözést. Szerintem ez egy kis ibs.. szedem a borsmentát, acidophilust, glutamint, kaprilsavat a candidára, kalciumot (puffadásra remek!!!), probiotikumot, grapefruitmag csepp kivonatot, d vitamint éééés még számtalan dolgot. Összességében én még nem vesztettem el a reményt, hogy ez gyógyítható - persze, vannak rosszabb napok amikor az ember már úgy érzi, hogy egy perccel sem bírja tovább...
Próbálom kutatni a betegség okát, leírom én mikre gondolok és mik merültek fel eddig, hátha ez segít másnak is:
-candida, hiszen a diflucantól jobb lett és a külföldi oldalakon ennek a szedését 3-4 hétig javasolják, így ezt érdemes lenne folytatni + candida diéta
-a tej elhagyása most már folyamatban, meglátjuk hosszútávon javul e még tovább is ettõl - ennek a tanulsága, hogy attól, hogy valaki a laktózra nem érzékeny, a tejfehérjére még lehet
- az antibiotikum miatt a bélfal sérülése (áteresztõ bélszindróma), ezt helyreállítani - pl l glutaminnal
- krónikusan szar mandula kivétele, amibõl egyszer candida, egyszer más kórkozó tenyészik ki, de mindenképpen gócpont, illetve innen nyelem a kis candidát ami a felszínén megül
- ami a legérdekesebb, hogy bennem felmerül az idegrendszeri hiba is, mivel vannak egyéb ilyen tüneteim, pl szemöldök rángatózása, mindenképpen el fogok menni ilyen irányba is
- szerintem érdemes megpróbálni az agykontrollt, pránanadit - még én sem tettem, de látok benne lehetõséget
Szerintem ezt mindenkinél más és más okozza, mindenkinek ajánlom, hogy csak külföldi oldalakon olvasson a dologról, sokat lehet elõre haladni. Külön ajánlom dr. Mark Hyman oldalát olvasgatni, sokat ír ibs-rõl is. Nem szabad feladni, és fõleg nem azért, mert a gasztroenterológus széttárja a karjait! Biztosan van olyan is, akinek banális oka van ennek az egésznek. Olvasgatni kell és kivizsgáltatni magunkat bizonyos dolgokra, például ez a candida nálam ugye eléggé bejött, pedig a gasztroenterológus meg se fontolta volna, ha a mandulámból véletlen nem ez jön ki. Én még sajnos közel sem vagyok gyógyult, de remélem, hogy eljön az a nap is. Sõt, tulajdonképpen el kell jönnie, mert szerintem így nem lehet élni.. aki tud, azt csodálom, tényleg. A krónikus fájdalom egy dolog lenne, de ez a kizsámíthatatlan hasmenés.. ez az igazi gond. Na meg az, ha azt mondják az embernek, hogy csak stresszes, meg ideges, menjen pszichológushoz... hát én ebben egyáltalán nem hiszek. Amikor ez elõjött nem voltam stresszes, van, hogy itthon olvasok a kanapén és mégis rosszul leszek. Attól meg ki ne érezné magát szarul, hogy az élete irányíthatatlanná válik.
Hát most ennyi lenne, mindenkinek kitartást és sok sikert!
Nincs jelen
#2741 2014-01-08 12:11
- Buba
- Tag
Kedves rny!
Minden szavaddal egyet értek. De komolyan. Jó ilyet olvasni mert néha az ember úgy érzi egyedül van az érzéseivel. Gondolom sokan vannak így ezért is ( többek között) jönnek létre betegfórumok.
Én már 6 éve élek ezzel a betegséggel aminek nincs neve, de lényegében teljesen mindegy is hogy hívják.
Az orvosok nagy részben tényleg csak széttárják a kezüket, de ez nem csak az õ hibájuk, nincs gyógymód, õk sem tudnak mit tenni. Megértést pedig az ember csak attól várhat aki ezt átélte.
A Normixot én is szedtem volt hogy segített, volt hogy nem. Sajnos most már nem.
A jobb és rosszabb napok váltakozása nálam is egyértelmû, én sem tudom sokszor mit tegyek a napommal, elmenjek-e itthonról vagy ne, mert mindkettõt megbánom. (Munkám nincs, pont ezért meg mert sajnos autóm sincs, más betegségem miatt nem vezethetek, a tömegközlekedés meg nem barátja a bélbetegségnek.:( )
Én sem vállaltam még be a tükrözést, mert úgy érzem hogy az teljesen kicsinálna, így is alig bírom.
Én is csodálom aki tud így teljes életet élni, én nem tudok.
A stresszrõl meg annyit hogy mindenre ráfogják, mindenre rá is illik, sok esetben van is összefüggés, de én is ugyanúgy rosszul vagyok, ha semmi nincs, mintha van valami. Kiszámíthatatlanul. És semmi köze ahhoz sem hogy mit eszem. Azzal ha itthon maradok és kõkeményen figyelek az étkezésre, csak azt érem el hogy nem lesz rosszabb mint amilyen lenne amúgy is. Azt meg ugye nem tudhatom....
Én mindig stresszes voltam, de egy jóga oktató nyugodtságával rendelkezõ embert is megbillentene hogy az élete irányítása kicsúszik a kezébõl... Ez az igazság.
Minden jót neked, és kívánok jobb napokat.
Nincs jelen
#2742 2014-01-08 12:43
- Babcsi
- Tag
Lelki segítségt próbáltál már?
A tükrözés miért nem?
üdv:
Babcsi
Nincs jelen
#2743 2014-02-04 13:33
- airhuman
- Tag
Szisztok csak néhány hete szenvedek ebben a betegségben de már most az õrület határán vagyok. A wc-re járás nálam nem olyan durva reggel elmegyek általában egy keményebbet 1-2 lágyabb követ azt jóéjszakát de ezt az elviselhetetlen hasi diszkomfort érzést nem bírom. Tudtok ajánlani valami gíógyszert ami megszûnteti ezt? egyáltalán létezik ilyen?
Nincs jelen
#2744 2014-02-04 18:21
- rny
- Tag
az attól függ mit értesz diszkomfort alatt. Segíthet a nospa, buscopan, ha pedig enyhe puffadás miatt van a diszkomfort érzés akkor meteospasmyl például. Más nagyon nem jön szóba
Nincs jelen
#2745 2014-02-06 16:29
- Buba
- Tag
Szia Babcsi!
Köszi a kérdést. Nem próbáltam még a pszichológust bár gondoltam már rá néhányszor. De úgy érzem nem tudna segíteni, mert egyrészt nem ért meg, hiába szakember ezt nem értheti tényleg csak az aki átéli. Másrészt meg én tudom magamról hogy ha belemélyedek a lelki oldalába a dolgoknak az csak ront a helyzeten. Már lábaltam ki egyedül gyógyszer nélkül egy durva pánik betegségbõl, öt hónapig csak feküdni tudtam mert annyira szédültem, kivizsgáltak és kiderült hogy az agyam csinálja a bezártság miatt. Leküzdöttem, azóta is elõjön néha, de kontrollálom. Sajnos pénzem sincs szakemberre mert nincs állásom.
A tükrözéstõl pedig azért ódzkodom mert félek hogy ezt a szintet amit vért izzadva tartani próbálok végleg lerontaná egy ilyen durva invazív eljárás. (a hashajtásra gondolok fõleg) És azután már nem tudnék gyógyszerek ( szteroid, vagy gyulladáscsökkentõk) rendszeres szedése nélkül visszakerülni erre a szintre. Gondolom ez rossz hozzáállás de annyit küzdöttem hogy elkerüljem az orvosokat, hogy már nem visz rá a lélek hogy belevágjak.
Nincs jelen
#2746 2014-02-06 17:01
- Zsoltiihh
- Tag
Szia Buba!Szomorú olvasni amit írsz.Lelkileg ki vagy teljesen szerintem.
Ne félj attól a tükrözéstõl túl van rajta hamar az ember aminek meg kell történni az meg is fog.
Idõbe szánd rá magad ne akkor mikor már elég nagy lesz a baj.
Nekem sincs munka igaz nyugdíj van vagyis lett a betegség miatt.
De még 30 évet melózhattam volna ami már sose lesz.Én is vagyok néha rossz passzban de az ön sanyargatás csak szüli a betegségeket.S ami még nincs azt is elõhozza az élethez negatív hozzá állás.
Pszicho doki igaz nem használ semmit csak a bogyókat tömné az emberbe.de nekik az a dolguk hogy meghallgatnak
s felírnak kedély javítót s netán nyugtatókat is.
Nincs jelen
#2747 2014-02-06 17:35
- Babcsi
- Tag
Buba,
elég sok mindent megéletem már crohn terén. Szerintem az egyszri elõkészítés nem ronthat annyit a helyzeten, mint amennyire rettegsz tõle. Nkem 2 éve amikor extra gáz volt a helyzet (2 hét alatt -18kg vér stb. ép nyálkahártya sm volt crp200 felett ) akkor sem rontott a helyzeten viszont tiszta lett a kép, hoy mekkora a baj. Uh nem mutatott semmit.
Én jártam pszichhoz az nem sokat segített a bogyóit sem sokáig szedtem. Ami viszont sokat segített az a kineziológus. avn olyan probléma amit sokadszorra sikerült oldani, de haladunk és érzem a javulást is!
Remélem sikerül meghoznod a számodra legjobb döntést!
Nincs jelen
#2748 2014-02-10 18:00
- Anna73
- Tag
Sziasztok ! volt esetleg valaki akupunktúrás kezelésen? eredmények? Most olvastam egy cikket hogy elég eredményesen kezelik vele az IBS-t. Van valakinek tapasztalata ez ügyben? Köszi
Nincs jelen
#2749 2014-02-11 12:51
- youlcsi
- Tag
már azt sem tudom, hova írjak... nem lesz itt jó helye... de nem tudom, hol lenne jobb...
január elején voltam háziorvosnál a gyomrommal. gerd-em van, már lehajolni sem tudtam, folyt ki az orromon át a sav... kaptam gyógyszert, rabyprexet (anno 4 éve is ezt írták fel), jól vagyok. 1,5 hónapos a kúra közepén vagyok, utána kell mennem laborra március elején. rég voltam. kíváncsi vagyok.
általában amúgy jól vagyok. nincs bajom. némileg tartja magát a hasmenés, de elõfordul, hogy teljesen normális a széklet, formázott, max lágynak mondanám... ami a bajom, és nem tudok vele mit kezdeni: hónapok óta heti rendszerességgel (heti 1-2-3x) elõfordul, hogy szinte csak és kizárólag nyák jön belõlem. szó szerint kifolyik... csak reggel-kora délelõtt... napi 2-3x. van, hogy az epére fogom (nyáron mûtöttek vele), mert totál feketés-sárgás az egész... de nem mindig. azt hittem, a tejtõl van, de nincs vele összefüggésben... és ez a takony ha elindul, bizony jön kifelé, max percekig tudom tartani... és ez kezd megijeszteni... volt már valakinek hasonló?
Szerkesztette: youlcsi (2014-02-11 12:53)
Nincs jelen
#2750 2014-02-11 19:36
- Anna73
- Tag
hát én csak az epe részébe tudok nyilatkozni, engem is mûtöttek, (gondolom neked is köveid voltak és eltávolították az epehólyagot) kb. 15 éve, de ilyen attól sose volt...
Nincs jelen