#1951 2013-08-07 14:14

Vicaa
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Pille! Én természetes úton szültem és egész terhesség alatt aktív volt a crohn. Amit kitkev írt azt csak ismételni tudnám, én beöntést kaptam szülés elõtt, gyorsan kipucolt, úgyhogy utána ilyen téren már semmi gond sem volt!
Kitartást neked ebben a hõségben! :)

Nincs jelen

 

#1952 2013-08-14 07:01

Anemona
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Az én lányom tavaly májusban született, colitises vagyok. A terhesség alatt a 30. hétig semmi bajom nem volt, majd egyik pillanatról a másikra lángolt fel. Császármetszéssel jött a világra, nem okozott volna gondot a mûtét és a lábadozás sem, csak az antibiotikumok. A gyógyszereket a szoptatás alatt is szedtem.

Nincs jelen

 

#1953 2013-08-14 10:38

Lindus81
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Sziasztok!
A levelem kicsit hosszú lesz, elõre is elnézéseteket kérem. A véleményetekre lennék kiváncsi.
Történetem:
32 éves vagyok, 20 éves korom körül állapították meg, hogy Crohn-os vagyok. Évekig elvoltam vele, váltakoztak a viszonylag tünetmentes és aktív idõszakok. 5 éve kb. már nem bírtam tovább, kértem az orvosomat, hogy operáljanak meg, mert egyre rosszabbul voltam, tükrözni sem tudtak emiatt, és már a maximális adag szteroid mellett sem lettem jobban.
2009 márciusban megtörtént a mûtét, és amellett, hogy kivettek egy 11 cm-es vékony-és vastagbél részt, egy nagy tályogot találtak a bélfalon. Valószínûleg ezt éreztem, ettõl voltak olyan elviselhetetlen fájdalmaim. Hála istennek, jól tettem, hogy forszíroztam a mûtétet, mivel ez bármikor kipukkadhatott volna és annak beláthatatlan következményei lettek volna.
A mûtétbõl gyorsan felépültem és fenntartásként csökkentett adagot kellett szednem Pentasából, de lehet, hogy Immurant is kaptam, erre már nem emlékszem. 1 év múlva férjhez mentem és elkezdtük a babaprojektet, emiatt csak Pentasa kúpot kaptam, aminek nagyon örültem. Egy idõ után ezt is elhagytam, mivel a mûtét után székrekedéses lettem, a kúp pedig csak fokozta ezt. A doki beleegyezett a gyógyszermentességbe, mondván, tünetmentes vagyok, persze 3 havonta jártam hozzá friss vérképpel. Hamar teherbe is estem, azonban sajnos a 8.héten már nem élt az embrió, nem volt szívhang. Mûszeresen kellett befejezni. Ezután pár hónap szünetet tartottunk, míg testileg és lelkileg is felépülök.
Hosszú, két éves próbálkozás után idén áprilisban újra teherbe estem fél adag Clostilbegyt tabletta mellett, épp akkor, amikor már elkezdtük a meddõségi kivizsgálásokat. A föld felett jártunk örömünkben, itt már meghallgathattuk a szívhangot is 8 hetes korában. Sajnos az örömünk nem tartott sokáig, mivel a 10.héten már nem volt szívhang. Másodszorra is megtörtént velünk ez a szörnyûség.
Nagyon nehéz azóta. Kerestünk új orvost, mivel két vetélés után a korábbi nõgyógyászom nem akart kivizsgáltatni bennünket, mi viszont szerettük volna. Két hónapja kb. orvostól orvosig járunk, fõleg engem vizsgálnak (hematológia, immunológia, kromoszóma, autoimmun betegségek, cöliákia, méhtükrözés,...). Úgy néz ki, hogy semmit sem találnak, pedig rengeteg vért levettek.
Ami nagyon pozitív, hogy 4 és fél éve, a mûtét óta tünetmentes vagyok (soha, semmi fájdalmam nem volt), egyedüli problémám az, hogy a székrekedés miatt van egy fisztulám a végbelemen, de itt nem tudom, hogy mi az ok és mi az okozat (a fisztula volt elõbb és emiatt nehezen megy a székelés, automatikusan összerándul a végbél, vagy a székrekedés maitt lett egy fisztulám). A CRP-m évek óta határon belül van, utoljára 0,6 lett, a vérsüllyedésem is jó, egyedül a vashiány és a vérszegénység maradt fenn, emiatt vénás vaspótlást fogok most kapni 5 napon keresztül.
Az utolsó tükrözésem kb.2 éve volt, de a korábbiakkal ellentétben nem sikerült valami jól, mindenre emlékszem, hatalmas görcsöm volt. Csak 15 cm-ig tudta emiatt felvezetni az orvos. Emiatt rettegek a tükrözéstõl, így nem csináltattam azóta meg.
Bocsánat, hogy ilyen hosszúra sikeredett, de próbáltam mindent összeszedni az elmúlt évekbõl.
Nagyon el vagyok már lelkileg fáradva, a sok kivizsgálás miatt is össze vagyok zavarodva.
Van köztetetek valaki, aki hasonlóképpen járt, mint én? Lehet összefüggés a Crohn és a vetélések között szerintetek?

Nincs jelen

 

#1954 2013-08-14 23:13

clió
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Kedves Lindus!

A székrekedés nem okoz sipolyt (fisztula), legfeljebb fissurát (végbélrepedés). A sipoly általában a Crohn aktivitásának a jele, kivéve, ha a sipolynak semmi köze a Crohn-hoz. Van ilyen is, bár igen ritka.

Az, hogy csak 15 cm-ig tudtak vizsgálni a nagy fájdalmas göcsöd miatt, szerintem attól lehetett, hogy ott szûkületed van.
Elég gyakori, többen is írták, hogy nincs lényeges laboreltérésük (CRP, fehérje, vörösvértest, májfunkciók, stb) és még is rosszul vannak. Én is ezek közé tartozom, szinte minden vérképem normális volt az elmúlt 30 év alatt, egyéb
panaszaim ( puffadás, hasmenés. hõemelkedés, láz stb) sosem voltak, ennek ellenére kb. 10 évenként kialakult nálam a szûkület, tályoggal, sipollyal. Amit csak mûtéttel lehetett megoldani.

A vashiány inkább colitis ulcerózára jellemzõ, crohnra csak akkor, a terminális ileumát kellett eltávolítani valakinek.

A terhesség - ha nyugalmi idõszakban történik a fogamzás - általában jót tesz az IBD-seknek, a terhesség után évekig tünetmentesek (persze ez alól is van kivétel, de csekély számú)

Ha a fogamzás aktivitáskor történik, általában vetéléssel végzõdik.

Én arra gyanakszom, hogy nálad ez a helyzet. Szerintem keressél egy olyan gasztróst, aki hajlandó a szülész-nõgyógyászoddal együttmûködni a sikeres terhesség érdekében. Nem tudom, ki a gasztroenterológusod, de az általad elmondottakból arra következtetek, hogy õ nem igazán tapasztalt a Crohnosok kezelésében. Ha tévednék, elnézést.

Üdv:

Clió

Nincs jelen

 

#1955 2013-08-15 09:47

Lindus81
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Szia clió!

Köszönöm a választ. Most látom, hogy tényleg elírtam, fissurám, tehát végbélrepedéésem van. Már annyi orvosi szakszóval találkoztam az elmúlt hónapokban, hogy kicsit belezavarodtam.:( A fissurát az utolsó tükrözés során találták, illetve proktológus is megvizsgált és õ is ezt mondta. Próbálok odafigyelni az étkezésemre és természetes székletlazítókat is bevetek néha, hátha így be tud gyógyulni.
Az orvosom szerintem nagyon jó gasztrós, a 'probléma' inkább velem van. Õ Veszprém megyében van (én onnan származok), így minden alkalommal utaznom kell sokat, ha hozzá megyek kontrollra. Emiatt nem megyek mindig el hozzá, le is szúrt egy alkalommal, azóta próbálom betartani ezt.
Mostanában rengeteg egyéb orvoshoz járok a missed ab kivizsgálása miatt, emiatt kezdek belefáradni az állandó rohangálásba. Éppen emiatt szeretnék budapesti gasztróst találni, aki igazán jónak számít a szakmában. Nehezen mondok le a mostani dokimról, de az állandó utazással járó stresszt szeretném csökkenteni. Tudsz ajánlani valakit?

Köszi

Nincs jelen

 

#1956 2013-08-17 00:00

szivárvány
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Sziasztok!

Új regisztrálóként próbáltam beleásni magam a levélfolyamba és végigolvasni a kommenteket, de azt hiszem, ez csak részben sikerült. Sajnálom, hogy ilyen sok "beteg" ember van és a számuk egyre nõ, de közben meg jó tudni, hogy a problémáimmal, a félelmeimmel és az aggályaimmal nem vagyok egyedül. Meg tudom beszélni õket veletek és kicsit visszaadjátok a reményt, hogy még én is lehetek édesanya. 30 éves leszek nemsokára. 22 éves korom óta szedek Imurant (150 mg-ot) és nagyon sokáig Medrolt is szedtem mellé. Eleinte még nagy dózisban (napi 64 mg-ról indultunk), aztán egy éve kb. már ott jártunk, hogy másnaponta szedtem 4 mg-ot. Alig vártam, hogy elhagyhassam, de a kezelõorvosom a vérképemtõl tette függõvé, ami mindig keresztül húzta a számításaimat. :( Egyszer aztán elhatároztam, hogy önkényesen elhagyom a Medrolt és már a 4 mg-okat sem szedem be. Mivel nem egy nagy dózis, talán nem lesz baj. Sokáig nem tudtam titokban tartani a dolgot, mert sajnos a vérképem elkezdett romlani és nagyon alacsony (2,3 körüli) fehérvérsejtszámokat mértek + vérszegény is vagyok folyamatosan. Akik szednek Imurant, ugyanilyen rossz vérképpel rendelkeznek? Tényleg csak az Imuran hatása az alacsony fehérvérsejt és vörösvértestszám, vagy kezdjem el alaposabban kivizsgáltatni magam esetleg más okok után kutatva? Olvastam, hogy közületek többen is be merték vállalni a terhességet Imuran és Medrol mellett is. A vérkép leletek ugyanolyan rosszak voltak, mint nekem és így engedték vállalni a babát, vagy nektek jók voltak a labor eredmények? A kezelõorvosom most vissza akarja állítani a Medrolt másnaponta 4 mg dózisban, de nem nagyon repesek az ötlettõl. Azt mondja, attól javulni fog a vérképem, bár 3,2-nél akkor sem szokott magasabb lenni a fehérvérsejtszámom és a vérszegénységem is meg volt (alacsony vörösvértest, haemoglobin és haematokrit szint). Persze a babakérdést is ellenzi. Azt mondta, hogy ha véletlenül teherbe esnék, meg kell szakíttatnom a terhességet, mert amíg az Imurant szedem, szigorúan tilos gyermeket vállalnom. Igazából nagyon nehéz elfogadnom, hogy bár minden vágyam egy kisbaba, lehet, hogy sosem szülhetek és nem tapasztalhatom meg ezt az érzést. Hogy tudnék 30 évesen beletörõdni ebbe? A bejegyzéseiteket olvasva kicsit visszatért bennem a remény, hogy talán mégis sikerülhet, de annyi félelem és bizonytalanság van bennem. Örülnék, ha valaki megírná, milyen volt a vérképe az imuran mellett és alacsony értékekkel engedték-e neki a terhességet? Tünetmentes állapotot és a legjobbakat kívánom valamennyiõtöknek!

Nincs jelen

 

#1957 2013-08-18 17:15

bejcsi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Szia szivárvány.Én  két gyermeket szültem imuran mellett és egészségesek.Vannak orvosok akik jobban aggódnak,de  több genetikusnál is voltam és mindegyik azt mondta,hogy szedhetõ az imuran a terhesség alatt.Itt a fórumon többen is vannak,akik medrol szedésére is kényszerültek terhesség alatt is.Próbáld meg velük felvenni a kapcsolatot,biztosan segítenek.Én kerestem egy jó genetikust,aki egyben a nõgyógyászom is,így nyugodtabb voltam.Nekem a vérképemmel nem volt gond.Tünetmentességet kívánok!

Nincs jelen

 

#1958 2013-08-27 22:32

szivárvány
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Szia Bejcsi!

Köszönöm szépen a biztató szavakat. Már a Medrol gondolatától is irtózom, de a kezelõorvosom szerint attól javulni fog a vérképem. Hát, kíváncsi leszek. Neked is a legjobbakat kívánom!!! :)

Nincs jelen

 

#1959 2013-08-30 17:37

*Laura91*
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Sziasztok!
Épp ma regisztráltam, gondoltam kikérem a véleményeteket :)
7 éve vagyok Crohn beteg, ebbõl 6 évet sztómával éltem. Tavaly januárban volt a visszafordító mûtét nagy örömömre :) kisebb hasfájásokat leszámítva, - stresszesebb idõkben- tünetmentesnek is számítok :) Gyógyszert sem szedek már semmit.
A párommal úgy döntöttünk, hogy hamarosan kisbabát szeretnénk, és ebbõl kifolyólag szeretném kikérni a sorstársak véleményét. Természetesen ezt majd a kezelõorvosommal is megbeszélem, de csak egy hónap múlva megyek kontrollra.

Elsõsorban azért félek picit a gyermekvállalástól, mert a 7 éven keresztül végig Remicade-t kaptam. Februárban álltunk le a kezeléssel a kérésemre, mert már nem éreztem indokoltnak. Az orvosom persze tájékoztatott minden felmerülõ kockázatról, de végtére Õ is egyet értett velem. És úgy érzem, hogy jól döntöttem. :)

Most kicsit tisztulni szeretnék, és megszabadulni a sok év alatt felgyûlt méreganyagtól, és a legmegfelelõbb környezetet kialakítani  a picinek, hisz nagyon vágyunk már rá :)

Olyan kérdésekkel bombáználak egybõl titeket, mint például:
      >Milyen szinten örökölhetõ a betegség? Olvasgattam természetesen, de a tapasztalataitokra vagyok kíváncsi.
      >Mivel mûtöttek sztómával, lehetséges a természetes úton való szülés? vagy a császár a valószínûbb?
      >Bár a crohn lappang, de eléggé fáradékony vagyok. valószínûleg vashiány áll a háttérben. Ez a terhesség alatt gondolom erõsödni fog. Erre tudnátok adni valamilyen tanácsot?
      > Ki hogy viselte a betegséget a terhesség alatt? Gondolom volt akinek jelen volt azalatt is :(


A válaszokat elõre is nagyon köszönöm :)

Nincs jelen

 

#1960 2013-11-04 14:18

kitkev
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Sziasztok!
Idõközben felmerültek bennem újabb kérdések, esetleg ha tudnátok segíteni vagy másik fórumba irányítani.
1. 2 gyerekem van, õk is örökölhették elvileg a colitist :(. El kellenen vinnem õket vhová vizsgálatra, ha igen hány évesen és hová, oda ahová én járok?
2. Okozhat-e  a colitis bõrpirosságot, gyulladást a külsõ nemi szervek, húgyutak területén? Mármint bakt és gombára negatív vagyok, de mégis sokszor elõjön ez a kellemetlen bõrpír, viszketés, égõ érzés. A nõgyógyász A vitamin olajat és külsõ , allergiás bõrkrémet írt fel. Ez csak tüneti kezelésnek tûnik számomra. Javasolta a mosópor stb megváltoztatását, de most is sensitíveket használok, mert kisbabám van. A colitist kb 1 éve diagniosztizálták nálam. Ezek a tünetek pedig kb 1-2 éve jönnek rendszeresen elõ. :/ Volt vkinek hasonló gondja?
Köszi elõre is.

Nincs jelen

 

#1961 2014-01-13 00:00

Tita78
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Sziasztok, én 35 éves vagyok és az elsõ babánkat tervezzük a párommal. kissé aktívabb most a crohn-om, de nem vészes. 100 mg imurant és 2x2 500 mg-os pentasát szedek jelenleg. van valakinek arról tapasztalata, hogy kisebb aktivitás befolyásolja-e a teherbeesést és okoz-e vetélést? köszi a válaszokat.

Nincs jelen

 

#1962 2014-01-13 11:03

Kri
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Szia Tita!
Én is hasonló cipõben járok. Én 36 éves vagyok és mi is most próbálkozunk a babával. Én jelenleg Salofalkot szedek, remélhetõleg nálam nyugi van. Nekem azok a nõgyógyászok akiket eddig megkérdeztem azt mondták, hogy Pentasa és Salofalk szedhetõ terhesség alatt, a gasztrós dokim szerint is, de õ azt mondta, hogy az a fontos, hogy mi jól legyünk amikor megfogan a baba. Szóval én még nem vagyok tapasztalt e téren, de érdekelt mindenképpen:) Ha esetleg van kedved megoszthatnánk a tapasztalatainkat dokikról stb. Én éppen hozzá(nk) értõ nõgyógyászt keresek...

Nincs jelen

 

#1963 2014-01-26 10:23

Tita78
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Szia Kri!
Nekem eddig több gasztro dokim is megerõsítette, hogy a Salofalk és a Pentasa nem ártanak terhesség alatt. Én szedek Imurant is. Nem tudom, azzal mi a helyzet, arról általában nem egységes a vélemény, legalábbis, amit én eddig hallotam. Elvileg, ha csak kis mennyiséget szedek, abból nem lehet baj. Majd a napi 100 mg-ot kellene valahogy 25-re vagy 50-re lecsökkentenem. Az én nõgyógyászom Dr. Pálfalvi László. Õ sebész és onkológus is egyben. Lelkiismeretes és nagy tapasztalata van. Az István kórházban szokott rendelni, de van magánrendelése is. Jelenleg nem annyira aktív a crohn-om, iszok körömvirág és cickafark keverék teát is, hátha segít a gyorsabb felépülésben. Napi 2 csészével iszom, reggel és este.

Nincs jelen

 

#1964 2014-03-05 18:27

zsuzsó 2
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

sziasztok'
nagyon régen jártam erre ,de lehet valaki még emlékszik rám.
Azt szeretném kérdezni ,hogy van valaki aki a Humira mellett lett terhes ?
2.Lombik elõtt vagyunk vagyis már szúrom magam s a gasztrós doki azt mondta ,hogy a Humirát is kell.
Nagyon agyalok ,hogy csak tudja mi a jó.
+ellenanyagot termelek a Babyre s ezért a Medrolt végig kellesz szednem.
Bízunk benne ,hogy sikerül. Vagyis csak én vagyok optimista de sajnos csak lombik lehet.
Szóval aki tud választ azt kérjem írja meg, köszönöm

Nincs jelen

 

#1965 2014-03-06 14:24

Emi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Szia zsuzsó 2!

Én humira mellett lettem terhes. A legújabb protokoll etéren az, hogy a 2. trimeszter végéig lehet szúrni (de legkésõbb a szülés elõtt 3 hónappal abba kell hagyni), utána le kell állni vele mindenképp, mert ellenkezõ esetben az oltások hatását befolyásolhatja, amit a baba majd kapni fog.
Én hamarabb abbahagytam, de szerencsére egy kisebb 2 hetes fellángolást kivéve tünetmentes maradtam nélküle is.
Sok sikert nektek a babásodáshoz!

Nincs jelen

 

#1966 2014-03-07 18:29

zsuzsó 2
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

köszönöm a válaszodat !!!
már nem parázok annyira :-D
ma azért meglátogattam az immunológust ,de csak nézett ,hogy Humira mellert mert valaki Babyt vállalni.
Nekem azt mondta Tanárúr ,hogy lehet  s 3.trimeszterben abba kell hagyni ahogy Te is tetted ;-)
jövõhéten azért szedek egy kis medrolt is s ma azt mondta a doki ,hogy ha minden ok akkor 1hét múlva punkció.
Bízunk benne ,hogy lesznek szép petesejtjeim s szépen fognak osztodni ;-)
Remélem lesznek olyanok is akiket elküldhetúnk sítáborba.

Nincs jelen

 

#1967 2014-03-28 15:27

zsuzsó 2
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

sziasztok'
látom itt nem sokan "járnak"
Ma vagyok Et+11. napon és pozítiv a tesztem :-D
szerdán vérvétel addig is izgi és boldogság ♡♡♡

Nincs jelen

 

#1968 2014-03-31 12:51

Bejjus
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Sziasztok!

Már egyszer régen regisztráltam ide, de sajnos elfelejtettem a jelszavam, meg mindent, így most újra regisztráltam.
Röviden annyit, hogy kb 4 éve diagnosztizáltak colitis-el, sokáig salazopyrint szedtem, és nem is volt gondom vele, fõleg ha rendesen szedtem. Aztán mikor kiderült, hogy babát várok, elmentem egy magándokihoz, mert a dokim messze van, gondoltam itt az idõ, hogy egy bármikor elérhetõ dokit találjak, és õ átállított a Pentasa-ra. Csak sajnos mivel rosszul emlékeztem hány mg-os salazot szedtem, rosszul lett  beállítva az adagom, és erre csak akkor jöttem rá, mikor elõjöttek a tünetek. De most már újra jobban vagyok, bár még nem 100%-os. De valahogy úgy érzem, nekem a salazopyrin jobban bevált. Viszont állítólag azzal nem szoptathatok, és én nagyon szeretnék.
Örülök minden jó tanácsnak, tapasztalatnak, ami a terhesség, a gyógyszerszedés, és a babavárással kapcsolatos. Már a 27. hétben vagyok, minden rendben a babával, bár egy picivel kisebb mint ilyenkor kellene lennie, de a dokim szerint ezen nem kell aggódni, mert kezdetektõl fogva mindig kisebbnek mérték, így õ "gyárilag" kisebb. Mondjuk férjemmel mi sem vagyunk egy magas növésû pár, sõt... :) Én sem születtem nagy súllyal, de így is arra tippelnek túllépi a 3kg-ot mire megszületik :) Szóval azért olyan pici mégsem lesz!

Nincs jelen

 

#1969 2014-04-11 23:24

Ritu75
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Sziasztok!

Régóta tervezem ezt a hozzászólást. A babát várókkal, tervezõkkel szeretném a pozitív tapasztalataimat megosztani.

Több mint tíz éve diagnosztizáltak nálam colitis ulcerosát. Tavaly megszületett a kisfiam! Teljesen egészséges, gyönyörû baba. A teherbeesés könnyen ment, és a terhesség alatt sem volt probléma, nem lépett fel relapsus.

Én is sokat aggódtam azon, hogy sikerül-e majd teherbe esni, majd késõbb azon, hogy a terhesség és a szoptatás alatt szedhetem-e az elõírt gyógyszereket (100 mg Imuran és Salofalk). Pontosabban az Imuran volt a kérdéses, a Salofalkról az egybehangzó vélemények alapján hamar kiderült, hogy nem okoz problémát.

Egyébként az volt a tapasztalatom, hogy ebben a témában elsõsorban a gasztroenterológusok tudnak felvilágosítást adni.

A gasztroenterológusom megnyugtatott, hogy az orvosi irodalom alapján az Imuran szedhetõ várandósan is. Az Imurant a biztonság kedvéért 75mg-ra csökkentette, a Salofalk egyidejû növelésével. A szoptatás során az Imurant levitte 50 mg-ra.

Azt, hogy szoptatás alatt szedhetõ az Imuran, megerõsítette a szülészeti klinikán a csecsemõosztály gyermekorvosa, aki alaposan utánanézett a kérdésnek, és egy gyermek-gasztroenterológus is. A gyermek-gasztroenterológus azt javasolta, hogy a kisfiamnál idõnként csináljunk vérvételt és nézzük meg a májfunkciót is. Azt mondta, ha esetleg bármi probléma jelentkezne, az csak rövid távú lesz, mert a szoptatás azonnali abbahagyásával gyorsan elmúlik. Nála minden rendben volt.

Járt nálam egy szoptatási tanacsadó is, aki szintén utánanézett egy gyógyszer-adatbázisban, és ott is azt olvastuk, hogy elhanyagolható mennyiség választódik ki az anyatejbe. Bemásolom a linket, bár úgy láttam, hogy már szerepelt egy korábbi bejegyzésben.

http://www.e-lactancia.org/product/144
http://toxnet.nlm.nih.gov/cgi-bin/sis/s … /~er1zZx:1

Olvastam pár hozzászólásban, hogy meg lehet nézni az anyatejbe átjutott hatóanyag mennyiségét, de én azt szûrtem le az internetes cikkekbõl, hogy ezt a vizsgálatot csak néhány kutatókórház végzi el (a cikkekben amerikaiak), és hogy az õ eredményeik támasztják alá, hogy szedhetõ az Imuran szoptatás alatt is. Természetesen a gyógyszer tájékoztatójában nem ez szerepel, hiszen ott ennél minden tekintetben szélesebb körû vizsgálatra lenne szükség.

Persze ezt úgyis mindenki megbeszêli a saját orvosával, de azért remélem, hogy tudtam egy kicsit segíteni. De fõleg szeretnék mindenkit bátorítani, biztatni, hogy simán sikerülhet, és megszülethet a Ti babátok is! És hab a tortán, hogy az anyaság nagy boldogság, jót tesz a léleknek, így kordában tudja tartani a colitist is, ami szerintem részben bizony pszichoszomatikus. A körzeti orvosom mindig ezzel biztat, biztosan így is lesz! :-)

Sok sikert a kisbabákhoz!!! Ez nem maradhat le :-)
http://m.youtube.com/watch?v=sANwBlp3K_M

Rita

Nincs jelen

 

#1970 2014-04-12 19:38

Bejjus
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Szia!

Én a 29 hétben vagyok, szintén colitis-es. Az elején voltak gondjaim, de már nagyjából normalizálódott a helyzet. Természetes úton szültél? Nem volt semmi gond közben? Én attól tartok, hogy majd a szülés után fellángolok mert állandóan aggódni fogok. Már igazából az aggódást elkezdtem :) Ez a tipikus, ha sokat, és erõsen mocorog a baba, akkor azért, ha meg nem mocorog azért :D

Nincs jelen

 

#1971 2014-04-12 21:22

Ritu75
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Ismerõs! :-) Szerintem az elsõ terhességnél biztosan sokan aggodnak, én is aggódtam kicsit, pl. azon, hogy csak érjem el a 25. hetet, aztan a 36. hetet, a 40. hét után pedig azon, hogy mikor bújik végre ki. Aztán született egy egészséges kisbabám. Az elsõ hat hét kemény volt, de utána megszûnt az aggódás. :-)

Aggódás ellen a legjobb, ha beszélgetsz más kismamákkal, pl. kismama jógán.

Az otthoni kismama jógához pedig itt egy videó:
http://m.youtube.com/watch?v=MCSFobwvQTg

Egyébként természetes úton szültem, nem volt semmi komplikáció.

Szerkesztette: Ritu75 (2014-04-12 21:26)

Nincs jelen

 

#1972 2014-05-09 10:03

Emi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Ritu 75!

Nagyon köszi ezt a hozzászólást, nagyon aktuális nálam, mert pont Imurant és Salofalkot szedek. 4 hetes a kislányom, és annyi ellentmondásos információt kaptam arról, hogy Imurannal szoptathatok-e, hogy a kezdetektõl aggódtam miatta. De most megnyugtattál. :) Amúgy az én gasztros dokim szerint is mehet az Imuran szoptatás alatt is, de azért nyugodtabb vagyok, ha több hasonló véleményt is hallok. :)

Nincs jelen

 

#1973 2014-05-20 12:07

arpadig
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Sziasztok!

Remélem jó topikba írok ezzel a témával. Nálam 2013 szeptemberében állapították meg a colitist. Jelenlegi párom lineáris sclerodermás (ez is autoimmun, neki izületi gyulladása van/volt, kiskora óta). Jelenleg évek óta tünetmentes, nincsenek napi szintû fájdalmai, csak a két kezén két ujja "állt be", azokat nem tudja mozdítani. Érdekelne, hogy két ilyen autoimmun betegségre hajlamos embernek milyen esélye volna gyermekvállalásra? Örökölheti bármelyik betegséget a gyermek? Vagy ilyen esetben esély sincs hogy teljesen egészséges legyen?

Nincs jelen

 

#1974 2014-05-22 10:59

Madeleine
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Sziasztok!

Új vagyok itt, de egybõl kérdéssel fordulnék Hozzátok. Tudtok az országban olyan gasztroenterológust, aki nõgyógyász is? Vagy legalábbis jártas ezen területen?
Elmondom, mi a gondom, hátha van köztetek valaki hasonló helyzetben. 2003-ban hasi panaszok hátterében Crohn-t véleményeztek, de a szövettan meg inkább Colitis ulcerosának felelt meg. Azóta kisebb megszakításokkal Salophalkot szedek ( 2x1000 mg-t). Azóta két másik intézetben is vizsgáltak, mindehol negatív endoszkópos képet találtak, a szövettan is tök negatív. Az egyik helyen megkérdõjelezték, hogy valóban IBD áll-e fenn, a másik helyen azt mondták, tökéletes remisszió. Itt mondták, hogy szedjem a szalophalkot megelõzésre. Sõt, tavaly kicsit magasabb volt a CRP-m (12) még Budenophalkot is írtak. Miután a nõgyógyász azt mondta, hogy ez bezavarhat a fogamzásgátlóba, meg nem is igazán voltam rosszul, nem szedtem be... A gondom az lenne, hogy babát szeretnénk, de a belgyógyász meg a nõgyógyász egymásra hárítja a döntést: szedjek gyógyszert, ne szedjek? Nem tudom kikérni az eredeti szövettanomat, mert sajna a lelet elveszett költözéskor, a pontos dátum vagy a száma nélkül meg nem tudják visszakeresni, szóval revízió kilõve...

Nincs jelen

 

#1975 2014-05-22 13:53

youlcsi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

csak annyi, hogy ki tudják keresni az adataid alapján... elég az... csak nyilván nem akaródzik az irattárosnak dolgozni... én most kérem ki az oltási könyvemet, mert fene tudja, hol van... csak a születési dátumom kellett hozzá, még az sem, hogy merre laktunk, ki volt a védõnõ.

Nincs jelen

 

#1976 2014-06-18 10:15

zsuzsó 2
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Sziasztok'
azt szeretném kérdezni ,hogy van aki a terhesség alatt végig szedte a szteroidot (Medrolt) ?
S lett valami hatása a Babára ?

Nincs jelen

 

#1977 2014-08-07 22:11

Pevi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Sziasztok, az a kérdésem, hogy colitis esetében egybõl veszélyeztetett terhes vagy? Köszönöm a választ!!

Nincs jelen

 

#1978 2014-08-24 17:28

jancsi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Sziasztok! Párommal gyermeket szeretnénk, én vagyok a chron beteg. Imurant, pentasat szedek. Belgyógyászom szerint nem kell elhagyni a gyógyszereket. Viszont Hallottam, hogy az imuran spermakarosito hatású. Ha nem hagyom abba a gyógyszereket árthat a babának? Valaki van ilyen helyzetben, hogy a férfi szedi ezeket a gyógyszereket, es gyermeket szeretnének? Válaszaitokat elõre köszönöm!

Nincs jelen

 

#1979 2014-08-24 22:20

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Én úgy tudom hogy a biológiai terápia (remicade/humira) az ami alatt nem ajánlott gyereket csinálni, bár erre külön fel is hívták a figyelmet. Kérdezd a kezelõorvost, az a biztos. No meg attól függ hogy alakul a betegség, és az asszony/család megvan-e nélküled, sõt akár úgy hogy mellette mondjuk rólad is gondoskodni kell (pl durvább fellángolás, komplikáció mûtét - nem riogatni akarlak, de én tavaly ilyenkor például egyedül talpra se tudtam állni, nem hogy ellátni magamat).

Nincs jelen

 

#1980 2014-08-28 20:04

jancsi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Köszönöm a válaszodat!

Nincs jelen

 

#1981 2014-09-01 20:14

nicolee
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Sziasztok! Párommal babát szeretnénk. :) 2005 óta vagyok colitises (enterocolitis ulcerosa chronica) Immuran-t és Xalazin-t szedek.Van aki ezen gyógyszerek szedése mellett vállalt babát?Mik a tapasztalatok?

Nincs jelen

 

#1982 2014-09-02 17:16

Remus46
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Sziasztok! Páromnál 13 éve diagnosztizáltak colitist, de mondhatom az utóbbi 10 évben tünetmentes volt. Jelenleg elsõ babánkkal terhes, és szerencsére az elsõ trimeszter gond nélkül ment végig. De, pár hete hihetetlen gyorsasággal fellobant a betegség, azonnal irány gasztrós doki, vérvétel, UH, stb. mindkét oldali gyulladás, 32-es CRP, amire salofalk kúp-ot, 2gr Pentasa granulátumot, és 32mg medrol-t kapott. a gasztrós és a nõdoki egyeztetett, megnyugtattak, ezek közvetlen veszéllyel nem járnak a babára, és mindannyian örülünk, hogy az elsõ trimeszterben nem szedett semmit. sajnos a fellángolás véres, nyákos széklettel, fájdalmas görcsökkel jár, ma volt kontroll, 1 hét medrol, salofalk, és pentasa után 42-re ment fel a CRP. Mátol kellett volna felezni 16 mg-ra a medrol-t de a doki szerint maradjon a 32mg és mellé felírt supplin antibiotikumot is! Eddig sem voltunk teljesen nyugodtak, de a supplin-t végképp nehezen fogadjuk. Van valakinek tapasztalata antibitikum szedéssel colitis esetén? Mindezek mellett aki tud bármi hasznos tanácsot adni, szívesen fogadom. Pl olvastam arról, hogy a gravida terhesvitamin és a vastabletta sem jó a colitisnek, hát mindkettõt szedtük... illetve aki esetleg Dr.Kovács Ágotához tud elérhetõséget, vagy gyors bejutási lehetõséget, illetve egyéb colitis specialistát tud aki kismamákkal is találkozott, kérem priviben jelezze! Elõre is köszi mindenkinek! Kérem aki tud mihamarabb írjon valami bíztatót!

Nincs jelen

 

#1983 2015-01-13 16:37

R.B26
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Sziasztok



Nagyon nagy segítségre illetve tanácsra lenne szükségem attól aki már volt terhes chron betegség mellett! Nagyon kétségbe vagyok esve, mivel nem tudom mi lenne a célszerû döntés, én jelenleg is steroid kezelés alatt állok és már 8 hetes terhes vagyok!!!!! Beteg babát meg a steroid szedése miatt nem akarok szülni! A gasztrós orvosom azt mondja ne hagyjam abba a steroid szedését, nem fog ártani a babának, másrészrõl a nõgyógyász elmondta az esetleges komplikációkat ami ilyenkor elõ is fordulhat, másrészrõl az édesanyám, meg teljesen ellenzi a terhességem és nap mint nap a fejemhez vágja, hogy csak beteg babát szülhetek, amibe én nem hiszek, de annyit hallom mar, hogy nagyon ideges vagyok tõle, és nagyon félek! Valaki ha tudna segíteni nekem, olyan aki már esetleg átélt hasonlót vagy legalabb tanáccsal ellátni, mit szedjek, hogy minel jobb legyen a picinek, azért nagyon hálás lennék! Végsõ elkeseredésembe fordulok ehhez a fórumhoz, bízva abba, hogy valaki esetleg tud tanácsot adni, vagy legalább picit megnyugtatni, vagy csak írni nekem! Elõre is nagyon köszönöm és remélem valaki reagál hamarosan!

Minden szépet s jót minden kedves tagnak
Üdv: R.B

Nincs jelen

 

#1984 2015-01-14 07:52

youlcsi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

nem tudom, megnyugtat-e, ha tudod, hogy megesik (igaz késõbb), hogy KELL szteroidot szedni a baba miatt, tüdõérlelésre.

ha 2 orvos azt mondja, hogy rendben lesz, ne anyudra halgass!

komplikációk pedig egészséges embernél is elõfordulhatnak... nem akarok példálózni, de sajnos született nagyon beteg baba 2 egészséges embertõl teljesen problémamentes terhességbõl...

Nincs jelen

 

#1985 2015-01-14 14:21

R.B26
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Kedves youlcsi!



Nagyon szépen köszönöm a nyugtató szavakat, nagyon jól esnek, én is a legjobbakban bízom! Le tudnád nekem írni, hogyan érted ezt, hogy szedni kell a steroidot tüdõérlelésre vagyis ez mit is jelent pontosan! Nagyon szépen köszönöm! Legyen csodaszép napod!

Nincs jelen

 

#1986 2015-01-14 14:40

youlcsi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

semmit nem értek ez alatt. szimplán csak azt, hogy HA szükség van rá (mert pl esélyes a koraszülés), akkor pontosan ugyanolyan szteroidot (prednisolont, medrolt) adnak anyukának, mint amilyet valószínûleg szedsz.
a szteroid a tüdõérlelõ gyógyszer. ez segít, hogy a baba majd nagyobb esélyekkel induljon, ha már egyszer korai a start.

szóval csak annyit akartam ezzel mondani, hogy szükség esetén a BABA érdekében is elõfordulhat, hogy kell a szteroid. nyilván nem üdvözölendõ, hogy állapotosan az anyuka mindenféle gyógyszerrel tömi magát, de bízni kell abban, hogy az orvos tudja, hogy mit lehet és mit nem. és ami fontos, hogy az ORVOS tudja NEM pedig anyuci, szomszéd, valaki a munkahelyrõl, stb.

Nincs jelen

 

#1987 2015-01-14 15:11

bixi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Szia R.B26!

En ket terhessegem alatt vegig szedtem a medrolt, az elsonel nagyobb dozisban (40rol leepitve 8ra) a masodiknal vegig 4mg-ot. Mindket babam teljesen egeszseges!

Az orovosokra hallgass,
Boldog babavarast!

Nincs jelen

 

#1988 2015-01-16 09:02

R.B26
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

szia bixi!


Nagyon jó érzéssel tölt el ezt hallani, nagYon szépen köszönöm! És neked nem volt semmiféle tünet a két terhesség alatt? Steroidon kívül mit szedtél még, gondolok itt vitaminokra?

Nincs jelen

 

#1989 2015-01-30 16:40

bixi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

En a medrol mellett szedtem meg imurant is, vtaminok kozul pedig femibiont, mindket terhesseg kb feletol neo ferro folgammat, meg magnerotot is.
Volt amugy mindket terhesseg alatt pici verzes, de csak aranyerbol szerencsere, nem kellett beavatkozni ;)

Nincs jelen

 

#1990 2015-01-31 21:41

Andi89
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Sziasztok.remélem még van itt valaki és kapok választ (új vagyok nem tudom,hogy mûködik)
2hete derült ki,hogy colitisem van. Még nem igazán tudom magaménak tenni...1,5éves a fiam , szoptatom (nagyon cicifüggõ,így elvenni nem akarom)...a tüneteim kb. Fél éve kezdõdtek,sok stressz új vállalkozás indítása...tünetek 5-8kg fogyás, reggelente laza széklet, hasmenés kb. Fél óráig tart 4-5* kell mennem wcre. Hirtelen inger,visszatartani nem tudom. Aztán napközben már  csak ingerem van...szinte minden wcre menetkor. Ha van vlmi akkor az nagyon kevés ,híg, maszatos, idõnként kevés vér és nyák...1x hirtelen magas láz volt....gyulladás a vérben ...colitis gyanú gyógyszert kaptam...aztán jobb volt, majd kivizsgálás tükrözésnél kiderült. A tükrözés nagyon fájdalmas volt (kábítót kaptam,nem használt) Mivel nagyon rosszul viseltem,így sajnos a vastagbél tetejét már nem tudta megvizsgálni a doki. Alul viszont 10cmes gyulladás. Azt mondta nem jellemzõ alul is meg felül is...de majd késõbb javasol még egy tükrözést(nem bírom ki)
Kúpot kaptam SALOFALK 1G ...A kérdésem használhatom szoptatás alatt?? A doki szerint igen,deee a betegtájékoztatón az van,hogy bemegy az anyatejbe :-(
SEGÍTSETEK!! Teljesen kezdõ vagyok a témában...nem akarok beteg lenni egész életembe (26vagyok) tudnék így élni,de félek,hogy súlyosbodni fog(gyógyszert nem akarok szedni)...amúgy laktovega vagyok 8éve...

KÖSZÖNÖM

Nincs jelen

 

#1991 2015-02-16 15:01

R.B26
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

szia Andi!



Én úgy tudom, hogy salofalk és salazopirin melett nyugodtan lehet szoptatni! Maximum a folsav szint nem úgy alakul a szervezetbe ahogy kellene, ugyanis ezek a gyogyszerek gátolják a folsav felszívódását, de ez csak abban az esetben fontos ha babát vársz! Nem akarlak nagyon elkeseríteni, nyilván minden ember szervezete más, és másképpen küzd a chron-colitis ellen, de sajnos ez egy olyan betegség ami sosem fog elmúlni teljesen! Tünetmentessé tehetõ, akár éveken keresztül, de ez függ a te hozzáállásodtol is! Én 2007-ben colitissel kezdtem mára már chronos vagyok, és sajnos egeszen mostanáig mindig többször kiújult a betegségem! Most jelenleg várandós vagyok, gondolom ez az oka annak, hogy most jól vagyok, hiszen, ahogy mondtak az orvosaim a varandossag jo hatassal van a chronra! Egy biztos gyógyszereket szedd, mert ha nem szeded rosszabbodhat az állapotod, figyelj oda arra is mit eszel s mit nem! Tudom nem kellemes ez a betegség, de együtt lehet ezzel élni! Ha további kérdésed van nyugodtan írj! Jó egeszséget és sok örömöt a picidhez!

Nincs jelen

 

#1992 2015-02-19 10:51

beth06
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Sziasztok!

Tanácsot szeretnék kérni tõletek. 2009 óta diagnosztizált Crohn-beteg vagyok, jelenleg 26 hetes kismama. A 25. héten voltam terheléses vércukorvizsgálaton, ahol az éhgyomri vércukor-értékem 6,3 lett, a 75 g cukros víz megivása után 2 órával pedig 6,2 lett a vércukrom. A nõgyógyász diétát javasolt (180 g CH/nap), és szerinte kerülnöm kell a hozzáadott cukrokat tartalmazó ételeket. A gasztroenterológusom nem ért ezzel egyet, szerinte nincs szükség ilyen értékek mellett diétára. Ma ismételték az éhgyomri vércukormérést, ami 6,0 lett.
A biztonság kedvéért én mégis szeretném tartani a diétát, de az a tapasztalatom, hogy a teljes kiõrlésû termékektõl, barna kenyerektõl begörcsölök. A diétáról azt olvastam még, hogy a fehér kenyér és zsemle mellõzésén kívül sok zöldséget kellene fogyasztani pl. rizs, meg krumpli helyett, de nekem sajnos a zöldségek nagy része is gondot okoz.
Mit javasoltok? Hogyan tudnék eleget tenni a diétáknak anélkül, hogy belobbanjon a betegségem? (eddig pár kisebb-nagyobb görccsel megúsztam a terhességet)
Diabetológushoz nem kaptam beutalót, de talán érdemes lenne tõle tanácsot kérni... Szerintetek?
Elõre is köszönöm mindenkinek a hozzászólást!
Beth

Nincs jelen

 

#1993 2015-02-19 11:18

youlcsi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Szia!
én pcos-esként küzdök ezzel a problémával... mmint hogy képtelen vagyok a diétát tartani, mert sem a zöldségek, sem a teljes kiörlésû cuccok nem barátaim.
persze nálam egyszerûbb, mert nem vagyok terhes (vagyis nem egyszerûb, mert talán pont ezért nem vagyok még mindig babás)... és nem is tudom, hogy tudnék-e tanácsot adni...
amit tudsz tenni, hogy számolsz kõ keményen. azt eszed, ami nem bántja a beled, viszont betartod a ch-mennyiséget. biztosan kemény lesz. esetleg ha figyelembe tudod venni, akkor a GI értékeket is nézd meg az ételekhez.

amúgy a terhelt cukrod nem annyira gáz. úgy emlékszem, nekem 7 felettire ígért diéta-beállítást anno az orvos. viszont az éhomi az magas :/ azt kellene valahogy lejjebb tornázni.

Nincs jelen

 

#1994 2015-02-19 17:52

beth06
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Igen, a terhelt cukorral nem is volt baja az orvosnak, csak az éhgyomrit tartotta magasnak. Azt mondta, hogy a szervezetem jól reagál a cukrokra, legalábbis ezt mutatja a terhelt érték.
A helyzetet tovább rontja, hogy rettenetesen édesszájú vagyok. Azt nagyon nehéz megállni, hogy ne fogyasszak édességet. Próbálkozom persze cukorhelyettesítõkkel, de sajnos a nyírfacukor sem tetszett a beleimnek. Most hallottam az eritritrõl. Ezt esetleg próbáltátok?

Nincs jelen

 

#1995 2015-02-20 08:01

youlcsi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

esetleg próbáld meg a steviát. az is jó az eritritol mellett.
de úgy gondolom, hogy ebben az esetben az édességrõl le kell mondani. ha csak azt elhagyod, nem biztos, hogy alapvetõen kell változtatni az amúgy megszokott étrendeden.

Nincs jelen

 

#1996 2015-04-23 11:19

youlcsi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Nem tudom, hova írjam, talán leginkább ide tartozik:
Nõgyógyászom meddõségi centrumba küldött, nem tud velem már mit kezdeni.

mik a tapasztalatok bélbetegség esetén?
nálam nem tudni, hogy mi a baj, hogy van-e komoly baj, mindenesetre nem vagyok tünetmentes, még ha nem is tudom, minek a tünetei.
szóval arra volnék kíváncsi, hogy így simán el lehet menni a meddõségibe, vagy amíg a bélügyi része nincs rendberakva/egyensúlyba hozva, addig nem érdemes? (mondjuk akkor soha nem jutok el oda)

Nincs jelen

 

#1997 2015-04-23 13:32

Lelle
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Szia youlcsi!

ha nagyjából rendben vagy, és ez alatt azt értem, hogy nem mutat a vérképed durva gyulladást: jó a vérsüllyedésed, crp-d, vagyis ha a leleteid alapján nagyjából rendben vagy, akkor nyugodtan mehetsz meddõségibe.

Én colitises vagyok, és 100%-os soha sem vagyok, viszont jártam meddõségibe, lombikoztam is, két gyereket szültem. Mindezt olyan idõszak alatt, amikor az alapgyógyszeremmel (Pentasa) és egy kis kúppal/klizmával nagyjából rendben tudtam tartani magam. Normális székletem azonban szinte soha nincs. A terhesség alatt különösebb problémám nem volt a belemmel, ha néha volt egy kis vér, akkor kúpoztam/klizmáztam, ahogy máskor is.
Viszont mindkét szülés után durva visszaesés volt, szteroid lökésterápiával.

A meddõségi kezelés nem rontott az állapotomon.

Szóval én azt mondom, hogy ha stabilnak érzed az állapotod, vágj bele! Mi sosem leszünk 100%-osak!

Sok sikert!

Nincs jelen

 

#1998 2015-04-23 14:14

youlcsi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Köszi :)
vérképem nem tudom milyen, nagyon régen csináltunk labort. de akkor majd bejelentkezés elõtt megejtem ezt is.

Nincs jelen

 

#1999 2015-09-07 21:28

Thimus
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Sziasztok! Nekem egy olyan kérdésem lenne hogy van-e olyan koztetek aki tulesett mar par hasi muteten es ugy sikerult teherbe esnie?
Nekem 4 hasi mutetem volt, kozel 1 eve probalkozunk a babaval de nem jon ossze. Es arra gondolok hogy nincs-e esetleg koze az ilyen kismedencei osszenovesekhez hogy nem sikerul... Az eredmenyeim jok, nem aktiv a Crohnom.
Volt vki hasonlo helyzetbe?

Nincs jelen

 

#2000 2015-09-08 10:53

youlcsi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Szia!
Akirõl konkrétan tudok, már nem aktív fórum-tag sem itt, sem indexen. Nem is tudom mi lett vele. itt talán Monik néven volt, indexen biológus.
Ha nincs már jelentkezõ, keress rá... egy próbát megér.

Nincs jelen

 
IBDoktor
 

Láb

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB