#2751 2014-02-12 07:47
- youlcsi
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)
igen, kövek voltak, hólyag ki... de elõtte is volt már nyák, csak nem ennyire gyakran... mert ezt azért már (heti többször) gyakorinak gondolnám túlzotan is...
el akartam menni ma vérvételre, aztán reggeli után jutott eszembe ezirányú szándékom :o :D majd holnap. csak el ne felejtsem megint...
Nincs jelen
#2752 2014-02-25 13:26
- rny
- Tag
Másnak nincs olyan problémája, hogy a gyomra tele lesz levegõvel? Nem tudom máshogy mondani. Nekem kb egy hete tart már állandó jelleggel… ez a feszítõ érzés pedig egy az egyben olyan mint a hányinger, azzal a különbséggel hogy ahogy a levegõ elkezd kijönni kicsit enyhül, aztán rosszabb, aztán jobb… és így tovább
Ill. olyan, hogy a széklete vékonyabb? Mondjuk kb hüvelykujj méretû. Esetleg kétszínû? (világos és nagyon sötét, szinte fekete - és ez a része hasmenéses)
Nem tudom eldönteni, hogy ezek még beleférnek-e az ibs-be, vagy más is lehet
Nincs jelen
#2753 2014-02-26 11:13
- Szabóné
- Tag
Kedves MY!
De bármi lehet. Egyébként a levegõ nem gyomorsav? A gyomorsav is okozz nagy fájdalmat olat mintha kõ lenne a hasadon.
A levegõ pedig lehet olyan ételtõl ami nagyon fújós és nehezen megy ki belõled, az is okozhat fájdalmat. Érdemes elolvasni a blogon azt, hogy mit kerülj milyen ételeket, dietetikushoz menni, aki egyéni étrendet csinál neked. Továbbá én kivizsgáltatnám, hogy nincs-e gyomorsavad, mert ha az nagyon maró, akkor olyan fájdalmakat is tud okozni, hogy nem tud az ember aludni.
Jóbulást: Anikó
Nincs jelen
#2754 2014-02-27 11:48
- pt
- Tag
Én próbáltam leállni az SSRI-rõl, az lett a vége, hogy megint rosszabbul lettem. Így megint szedem a dalsan-t. Inkább ez mint a pánikos rosszullétek. Hasfogónak egy szem enterobene és egy fél szem coderit-n szétrágva csodát tesz 10 percen belül. Aztán 2 napig jól van az ember. Az biztos, hogy az idegek is játszanak velünk és van valami felszívódási zavarunk is, aminek a hatására túl gyorsan megy át rajtunk az étel, a kettõ meg generálja egymást-oda vissza. Ha veszek be hasfogót normális a székletem, mert lassan halad át rajtam az étel. Tehát az emésztés mûködne ha normális lenne a tempó. De az idegtõl vagy azért mert nem tetszik a szervezetnek az étel ez gyorsan át akar menni rajtam.... Én úgy vagyok vele ebbõl soha nem lesz kigyógyulás. Együtt kell élni vele sajnos. Csillapítani a tüneteket, valamiben meg csak meg kell halni, nem? :D
Nincs jelen
#2755 2014-02-27 23:47
- Dyna006
- Tag
Kedves fórumozók! Ma találtam erre a fórumra és kiváncsi vagyok a véleményetekre. Sok hasonló esetet olvastam már itt de azért mindegyik más. Szóval az én történetem, 30 éves vagyok, átlag testsúllyal, nyugodt életkörülményekkel: 2012. Augusztusa körül kezdödöt....epekövet találtak és decemberben ki is vették az epémet. Ezek után már januárban éreztem hogy vmi nem stimmel. Elmentem körzetihez aki elküldött egy sztk-s gasztroshoz aki közölte hogy csak a mütét miatt van majd elmúlik. Aztán nem hagytam annyiban akkor UH-ra küldtek ahol csak egy 4 mm-es cisztát találtak a májamon. A tünetek nem hogy enyhültek hanem erõsödtek...nem tudtam már szinte semmit se megenni, haspuffadás, teltségérzés, hányinger, hasmenés-székrekedés felváltva, enyhén nyákos, nagyon erõs migrénes fejfájás(1év alatt 3 aurás migrén roham). Ajánlottak egy masik sztk-s dokit gomdoltam hátha mond vmi újat. Vérvétel, székletbaktérium, Ct negativ. Diagnózis: az ég világon semmi bajom, csak kitalálom menjek pszihiáterhez. Ezek után teljesen összetörtem de nem hagytam. Körzeti dokim javasolt egy Food detektiv tesztet, az eredmény mérsékelt intolerencia glutén, tej, tojàs, citrusokra. Megpróbáltam igy táplálkozni de nem sikerült, mindig volt vmi ami tünetet okozott. Mivel sokat csalódtam a dokikban igy magánrendelõbe mentem...minden pénzt megér az egészségem alapon. Csináltak UH mely negativ, csináltak helicobakter és laktulóz tesztet mely negativ lett, a fruktóz tesztem pedig pozitiv. Csináltak székletvér tesztet 3 különbözõ napon amik pozitivak lettek. Ezután következett ma egy vastagbéltükrözés ahol semmit sem találtak, de vettek 2 helyröl is mintát de azt csak 2 hét után derül ki. Sokféle gyógyszert szedtem már de egyik se használt: motilium, kreon, pre és probiotikumok...stb. most decetlin-t irtak fel, a leletem aljàn pedig ott van hogy IBS vagyis a jól megfogalmazott nagy semmi.
enyhülés akkor van ha mindent kihagyok az étrendembõl de én ezt így nem szeretném....szeretek enni vagyis szeretnék :(
véleményetek?
Nincs jelen
#2756 2014-02-28 00:06
- Dyna006
- Tag
Ja és ami még szerintem fontos hogy az epemûtétem utáni este 4x hànytam savat és nem adtak rà semmi gyógyszert. Rettenetesen fájt a gyomorszájam, közölték h õk nem adhatnak gyógyszert. És az egyik eset közben pedig olyan volt mintha a branül (azt hiszem igy hivjak) "bele àllt" volna vmibe a jobb alhasamnál. A doki mikor kiszedte meg csodálkozott is h milyen sok vér távozott hiszen mûtét közben nem volt vérzés. Jah és nem mellesleg a nõvérkék 3x is adtak vénásan antibiotikumot pedig a doktor úr 2x is rájuk szólt h nem kell. Utána még 2 hónapig fájt és érzékeny volt a jobb alhasamnál. Jah természetesen erre is azt mondták h majd elmúlik. Én valahol ezeket is hibásnak érzem....
Nincs jelen
#2757 2014-02-28 09:52
- rny
- Tag
Dyna,
Én pont a héten olvastam amerikai oldalakon, hogy bizony ha az ember epéjét kiveszik akkor ez a helyzet utána tartósan fennállhat sajnos. Nem is szedsz semmilyen gyógyszert? Ott erre adnak egy gyógyszert, ami a betegeket teljesen helyrehozza - amíg szedik. Ha ezek után még egy kis antibiotikumot is szed az ember az aztán az igazi katasztrófa. Szerintem még egy gyomortükrözés is simán benne lehetne a pakliban, már csak a vér miatt is ami a székletben volt.
Egyébként pedig: az IBS (meggyõzõdésem), hogy pusztán annyi, hogy antibiotikum és egyéb okok miatt a bélnek a nyálkahártyája súlyosan károsodik. Ezen a ponton szokott pl. a tej gondot okozni (mint ahogyan nálam is kialakult tejfehérje allergia), mert a bélfal már az ilyen nagy molekulákat is átereszti. Hogy erre mi a megoldás azt még nem tudom :)
De az biztos, hogy az étkezést sajnos nem szabad félvállról venni, mert az igenis sokat számít. Plusz a bélfalra lehet még szedni glutamint, segíthet még a kurkuma és a gyógyteák, tornázás. A mindennapi banán evés pedig csodákat tesz
pt,
Én voltam ideggyógyászaton, igaz nem emiatt, mindenesetre ez is felmerült ott és egyértelmûen elmondták, hogy ilyen nincs, legalábbis nálam kizárt, hogy az idegeknek bármilyen szerepe van a dologban. Majd voltam pszichológusnál is, ahol pedig azt mondták el, hogy kizárt, hogy nekem pszichésen generálódnának ezek a panaszok.
Furcsának is gondolnám ha így lenne, mert akkor nyilván nem egy durva antibiotikum kúra hozta volna elõ a tüneteimet! Mindenesetre most kiváncsi vagyok, hogy ezek után mit mondanak… igaz rám még nem fogták rám, hogy ibs és idegek / pszichológia, hanem azt mondják, hogy teljesen tönkrement a bél flórám. Ezt én értem, na de mitõl jön helyre? Probiotikumot például már nem tudok szedni mert retttttenetesen felpuffadok tõle.
Ja és még valami: ha felszívódási zavarunk lenne akkor tapasztalható lenne fogyás, ill. a vérteszt is kimutatná.
Szerkesztette: rny (2014-02-28 09:56)
Nincs jelen
#2758 2014-02-28 20:12
- Dyna006
- Tag
Sajnos ahogy látom mindenkinél ott van a hogyan tovább kérdése. Tudom hogy a szigorú diéta segíthetne de egyszerûen nem tudok ellenállni azoknak az ételeknek amiket régen szerettem és sajnos nem tudom ép ésszel felfogni hogy amit eddig szabadott azt most miért nem :(
Jelenleg nem szedek semmilyen gyógyszert, vagyis amit most irt fel a doki azt most el fogom kezdeni, de én sosem hittem a gyógyszerekben, lehet ez is baj. Most még türelmesen kivárom a 2 hetet hogy a szövettan milyen lesz aztán nem tudom hogyan tovább.....
Nincs jelen
#2759 2014-03-01 17:41
- Zsoltiihh
- Tag
Szia Dyna006!
Olvasgattam az elõzõ hozzászólásokat.
Sajnos én is diétán élek ,gyümölcsbõl csak az alma néha banán.
Bab ,borsó , káposzta,uborka , stb ami puffasztó ételt nem ehetek.
Folyadék csak szénsav mentes ásványvíz.Hozzá lehet szokni ha nem akarsz beteg lenni.
Csak el kell fogadnod ,hogy így kell élni.Pedig én is megenném amit régen de az már a múlté!
Nincs jelen
#2760 2014-03-03 09:03
- Szabóné
- Tag
Dyna006!
Teljesen igaza van Zsoltiihh.nah. El kell fogadni, hogy bizonyos ételektõl nagyon rosszul leszel és ezt nem eheted meg. Vagyis megeheted, de meg lesz a következménye. Volt már errõl itt vita is, hogy fogadjuk-e el a betegséget. Szerintem el kell fogadni és akkor könnyebb, mert keresed a lehetõségeket, hogy mi a jó neked és meg is fogod találni. A család megszokja, hogy te nem tudsz mindent megenni és egy fogás biztosan lesz, amit te is meg tudsz enni.
És nem tudom elégszer mondani, hogy dietetikus, enyéni étrend. Mindenkinek más okoz problémát!!!
Üdv: Anikó
Nincs jelen
#2761 2014-03-04 08:42
- Dyna006
- Tag
Köszönöm a biztatást. Az még nagy problémám hogy mi okoz gondot, ezeket kellene még kideriteni. Sajnos elég széles a skála...csináltattam ilyen vérbõl kimutatható tesztet ott kijött a glutén, tej, tojás...kilégzéses teszten kiderült hogy fruktóz malabszorbciom is van. De a doki szerint a glutén biztos nem okoz gondot mert annak tükrözéskor nyoma lett volna. Viszont tegnap csináltam egy kis krumplival grillezett husit és attól is bajom volt...mondjuk csak egy kis rozmaring volt rajta szoval nem tudom eldonteni h mi okoz bajt. Kérdésem hogy a dietetikus megtudja mondani hogy pontosan mit ehetek és mit nem??
Nincs jelen
#2762 2014-03-04 09:14
- Szabóné
- Tag
Dyna0006!
A dietetikus étrendet állít neked fel és kizárásos diétákat csináltat veled. Nálam konkrétan újból felépítette az alapoktól az étkezésemet. Ha gyulladt a gyomród, bélésed, akkor nem szbad rozmaringot sem enni.
Nekem nagyon kemény volt a diéta az elején, de most nagyából rendben vagyok és alatt amegtudtam, hogy mit kell mindenképpen kerüljek.
Irok neked az email címedre.
Üdv: Anikó
Nincs jelen
#2763 2014-03-04 12:25
- mendi63
- Tag
Anikó! Megosztanád velünk, mit kell a dietetikusod javaslata alapján mindenképpen kerülni?
Nincs jelen
#2764 2014-03-04 12:41
- Szabóné
- Tag
Mendi 63!
Hát ez nehéz kérdés, de megprobálok válaszolni rá. Nem vbgayok dietekius és nem ismerem a kortörténetedet, ezért csak a saját tapasztalataimat tudom leírni. Aztán fontos dolog, amit már aokazor én is tapasztaltam, hogy a legnagyobb baj a tartósítószerekkel van. Szóval én mindig preferálom a házi dolgokat.
Ami tuti nem szabad enni (nekem): nyers tej, tejfõl, csípõs, parikás ételek, magvak, föleg gyúlladás esetén, friss fehérkenyér, elõre elkészített ételek(konzerv vagy fagyasztott is).
Inkább azt irom le, hogy mit csinál a dietetikus. Ha volt egy erõs gyulladás elkezdi felépíteni az étrendet, mint ha egy újszülött lennék. Eklõször csak ezek: rizs krumpli, répa, párolt hús és hal, húsleves mindehez csak kevés só. Én így kezdtem és akkor minden találkozásunk után újjabb ételcsoportokat kellett kiprobálni és bezsámolni róla, hogy nincs-e probléma. Ha nincsen akkor lehet enni.
Egyébként van egy hosszú levelem amit valakinek írtam szívesen elküldöm neked, ha küldesz nekem email címet privátban. Egyébként ezt a topicot olvasgasd vissza és sok hazsnos tanácsot találsz benne, meg a diéta kell vagy nem és van valami étrendes meg fözös, talán fõzõsarok azokat is olvasd el és összegezd magadvûban.
Remélem tudtam valamit segíteni!
Üdv: ANikó
Nincs jelen
#2765 2014-03-04 20:57
- mendi63
- Tag
Köszi Anikó, aranyos vagy és megerõsítettél a saját elképzelésemben. Gondolok itt arra amit nem szabad enni. Ide leírom az e-mail címem, nincs benne semmi titok: mendi63@freemail.hu . Amúgy már 8 éve itt vagyok ezen az oldalon, már szinte mindent elolvastam, de tudod úgy vagyok vele, hogy "mindig tanul az ember".
Nincs jelen
#2766 2014-03-05 10:25
- rny
- Tag
Anikó, és a dietetikus által összeállított, felépített étrenddel együtt hogy vagy?
Nekem nagyon logikusnak tûnik, hogy egy újszülött szintjérõl építik fel az étkezést, hiszen szerintem valamiért olyan állapotba kerül vissza a bél. Erre abból következtetek, hogy pl. a tejallergia rendszerint akkor alakul ki, mivel a bélfal a túl nagy molekulákat is átengedi. Nekem meg most valamiért annyira sérült lett, hogy ugyanez történik - és elég gyakoriak másoknál is a táplálékallergiák kialakulásai.
Ezért érdekel, hogy egy elejétõl felépített étrenddel mit lehet elérni? Mert számomra logikusnak az tûnne, ha ezt a betegségnek nem is tudom, hogy nevezhetõ-e tünetegyüttest meg lehetne szüntetni, ha a belek visszatérnek a normális állapotba, újra felépülnek.
Nincs jelen
#2767 2014-03-05 14:29
- Szabóné
- Tag
Kedves Rny és Mendi 63 és mindeki akit érdekel!
Jó hosszú lesz.
Rny köszönöm kérdésedet a helyzethez képest jól. De ahogy divatosan mondják ehhez életmódvltásra volt szükség. Meg arra, hogy elfogadjam, hogy beteg vagyok és nem tehetek meg akármit. Aztán sajnos vannak dolgok amikhez hozzá kell szokni és együtt élni velük: állandó hasmenés, állandó fájdalmak, fegyelmezett étkezés.
Az IBS sosem fog megszünni. Ez azt jelenti, hogy a beleknek van egy álltalános érzékenysége. Én születésemtõl fogva beteg vagyok, de csak késöbb jöttek ki a tünetek erõsebben. De a szüleim is utolag már tudják értelmezni a gyerekkorom állandó hasfájását, amit az orvos akkor hisztinek mínõsített. De érdekes, hogy bizonyos ételeket akkor sem szerettem, amikor nem tudtam a betegségemrõl, pl: a tejet.
Tej téma: a tej a kisbocinak való, nem az embernek. Szóval senkinek sem jó, aki meg beteg annak pláne nem. A feldolgozott részei már ehetõek, de csak ha nincsen gyulladásban az ember.
A szervezet enyébként nagyon okos. Ezt a dietetikus tanította nekem. Ha valami gyulladás van akkor a következõ sorrendben leállítja a tápanyagok feldolgozását: zsír, cukor, szénhidrát. Tehát ha gyulladásom van akkor sorban elkezdem kiiktatni az a alapanyagokat az étrendembõl és jól lét esetén fordított sorrendbe lehet visszavezetni.
Tehát elsõ körben SEMENNYI: zsírt olajat nem eszem. Utánna elkezdem kerülni a cukrot. Tehát nem eszem süteményt, édességet, csokit. Én itthon nem tartok fehércukrot csak barnát. Abból 1 kg elég szokott lenni 1,5 hónapra (teába minimálisat teszünk). Az édesség mindeképpen kerülendõ, mert a cukrot egyébként is nehezen tudja feldolgozni egy olyan szervezet, amely problémákkal küszködik. Tehát én leszabályoztam magamat és nap 1 db sütemént engedélyezek magamnak. Szerencsére én nem vagyok édesszájú. Sokszor hetekig nem eszem semilyen édességet. De ha vendégségben vagyok akkor is csak 1 darabot eszem és elmondom, hogy nekem annyi a napi adagom. (Palacsintából is csak egyett!)
Szénhidrát: ez nehéz kérdés, mert valami tápanyagot be kell vinni a szervezetbe. No én ezt úgy szabályoztam le magamban, hogy növényi eredetût eszem, pl: rizs, krumpli, répa stb... De a kenyeret nagyon kerülöm, föleg a frisset. (Az összeáll a gyomorban mint egy galacsin és megakadályozza, az amúgy is nehezen müködõ bélésünket az emésztésben.) Tehát csak pirítós és nagyon kevés.
Felmerül a fentiek alapján a kérdés, hogy akkor aki ilyen étrenden van az mit ehet? És ha eszik, van-e energiája dolgozni élni? Hát én kb 5 éves tapasztalattal azt tudom mondani, hogy sok mindent lehet enni, de energiája nem sok van az embernek. Sokszor kell keveset enni. Alapvetés, hogy a beteg gyomornak mindig kell munkát adni, de mindig keveset. Az sem jó ha üres, vagy éhezik az ember.
Nagyon rossz esetben a bébiétel a legjobb megoldás, langyosra melegítve. A forró és a hideg sem jó a gyomornak.
Azt hiszem ez most elég lesz a következõ részben irok arról, hogy kb. milyen ételeket szoktam enni.
Mendi63 elküldtem az emailt.
Üdv mindekinek!
Nincs jelen
#2768 2014-03-05 17:31
- Eszterke
- Tag
Sziasztok! 1 éve diagnosztizálták nálam a betegséget. Januárban már nagyon beteg voltam ezért Steroidokat kaptam.. Medrolt! 32mg. al kezdtük. majd csökkentettük 4 -el hetente majd 8 al. Tüneteim voltam a hátamon kezemen, arcomon pattanásszerû pöttyök, felpuffadt arc, izzadás, szédülés, fülzúgás.. És az utolsó héten mikor már 4 mg, ot szedtem rohamos hízás.... 61 kg. tól 1 hét alatt 64. kg. Tegnap hagytam abba, és ma a mérleg már 66. kg. ot mutatott... Többen mondták hogy biztos a víz miatt mert ugye megköti a szervezet... de nem tudom... tapasztalat? Aki szedett már.. mennyi idõ míg visszaáll minden a rendes kerékvágásba? Köszönöm nagyon a válaszokat!!!!!! :)
Nincs jelen
#2769 2014-03-05 21:59
- rny
- Tag
Eszterke,
rossz helyre írsz, legalábbis én még nem hallottam róla, hogy valaki irritábilis bél szindrómára szteroidot szedne. Neked colitised / crohn betegséged van, nem igaz? Vannak külön olyan fórumok, ebben mi sajnos nem tudunk segíteni
Nincs jelen
#2770 2014-03-06 11:53
- Dyna006
- Tag
Szabóné!
Engem is érdekelne hogy miket szoktál enni...
Nincs jelen
#2771 2014-03-17 20:50
- zetenylehel
- Tag
Sziasztok!
Végzõs pszichológus hallgató vagyok Szegeden. Az IBS betegekbõl írom a szakdolgozatomat stressz, megküzdés és alexitímia összefüggésében. Nagy segítség lenne számomra, ha kitöltenétek az alábbi kérdõívet, kb. 15 percet venne igénybe.
Nagyon köszönöm!
https://docs.google.com/forms/d/1J3meyI … g/viewform
Nincs jelen
#2772 2014-03-18 20:09
- MIRINDA
- Tag
Sziasztok!
Én Crohn beteg vagyok már legalább 15 éve. Kb. 2 éve viszont egy gázgyár kezdett el mûködni bennem. Akkora hasam volt, mint egy félidõs terhes asszonynak. Már lakóz mentesen étkeztem. Elhagytam egy csomó ételt, ami klasszikusan gázképzõ. Aztán már a glutént is. Na, akkor sokkal jobb lett. Megcsináltam egy intolerancia tesztet kb. 50 féle élelmiszere. Az jött ki, hogy nagyon enyhén intoleráns vagyok a rák- és kagylófélékre. Nem is szeretem õket. Semmi más. Nagyon rossz idõszak volt. Az orvosom, akiben egyébként megbízom, nem tudott mit kezdeni a problémával. Csak azt hajtogatta, hogy ez nem a Crohn miatt van.Több gyógyszert is felírt, de nem történt semmi javulás.
Rájöttem, hogy a saját kezembe kell venni az ügyet.
Végül rátaláltam a megoldásra. Több országban /pl. Anglia, USA/ már bevett szokás, hogy az IBS-t un. FODMAP diétával kezelik. A magas FODMAP tartalmú ételek okozzák a fokozott gázképzõdést, mert nem tudja a szervezet megemészteni õket. Illetve rossz helyen kezdenek el fermentálódni.
Akit érint vagy érdekel a téma célzottan utána tud keresni.
Én többek között ezeken a helyeken olvastam róla: http://www.liszterzekeny.com/2013/02/ib … dieta.html és http://taplaloka.blogspot.hu/2013/11/fo … istak.html
Én már látom az alagút végét!
Remélem tudtam segíteni!
Mindenkinek jó egészséget!
Nincs jelen
#2773 2014-03-21 09:27
- rny
- Tag
Sziasztok!
Én tulajdonképpen csak egy jó hírt szeretnék közölni, hátha másnak is segít!
Gondolom azért már egy páran próbáltátok, de én csak nemrég szántam rá magam, hogy kipróbáljam az útifû maghéjat, miután egy tanulmányt olvastam arról, hogy a túl gyors áthaladási idõ miatt a probiotikumoknak nincs is ideje megtelepedni a beleinkben, de ahogyan az útifûmaghéj normalizálja a bélmûködést, és így lehetõséget ad ezen baktériumtörzsek megtelepedésére, hosszútávon helyrejön a bélmûködés.
Hát ez a része nem tudom, hogy fog alakulni, viszont ez tényleg csodákat tett velem. Elõször az elõírt 1 evõkanállal kezdtem, na az nagyon sok volt, és még a teáskanálnyi is. De most két kis kávéskanálnyit megizsom reggel vízzel, és el se hiszem, hogy ilyen jól vagyok! Ez már hetek óta tart.
Ettõl reggel van 1-2 (ritkán 3) formált székletem, majd utána egész nap semmi, és az esti puffadást is jelentõsen, nagyon jelentõsen csökentette!
Bármilyen bio boltban lehet venni de én már a cba-ban is láttam, 1200 forint kb. Remélem másnak is használ!
Nincs jelen
#2774 2014-04-03 18:06
- pt
- Tag
Sziasztok!
Állapotjelentés:
20 mg Dalsan még mindig naponta. Zsíros volt a székletem nem voltam megelégedve vele.
Kínlódtam néha..... Kipróbáltam a kefírt....
Reggel és este kaukázusi kefír a kajához két hete.
Elsõ héten még nem volt tökéletes, de a második héttõl teljesen jól vagyok.
Konkrétan olyan normális lett a székletem, kemény, formás, tömör, nem az a pépes zsíros nyavaja...
Nagyon rendbe tudja rakni a pocakot és a beleket úgy érzem, valószínû a gombák.....
Én Danone vagy minna kaukázusi kefírt eszek. Akit esetleg érdekel próbálja ki.
Nekem bevált. A Danone Kaukázusi kefír a Penníben 169 Ft nem nagy összeg, a minna is ebben az árban van.
Egy próbát megér. Jobb mint a több ezer Ft-os probiotikumok, amiktõl konkrétan rosszul vagyok már....és semmit nem érnek....
Nincs jelen
#2775 2014-04-09 17:50
- sanyigeri
- Tag
Sziasztok. Új vagyok itt.Remélem jó helyre írok. Életem során (36 éves vagyok) többször mûtöttek aranyérrel,tályoggal,végbélsipollyal). 2010-ben kezdõdtek a panaszaim. Tehát már nem mostanában hanem 4 éve. Akkor egy éjszaka erõs hasmenésem volt. Azóta észrevettem hogy lágyabb a székletem.Naponta megyek általában van amikor 2-szer esetleg 3 szor is(ez a ritkább).Hasfogóval tudom kontrollálni de azért gondolom nem egészséges többször szedni. A széklet sokszor nyákos de véres nem szokott lenni.(legalábbis látható nem). Fájdalmaim igazából nincsenek de baloldalon van olyan diszkomfort érzés néha szúrófájdalom.Fogyni a 4 év alatt nem fogytam. Éjszaka jól alszok nem szoktam felkelni nagy dolgot végezni.Sajnos most is van egy sipolyom ami a chron betegségre utalhat de már régóta megvan és együtt tudok vele élni. Lázas nem szoktam lenni, vagy még nem vettem észre mert néha azért megmérem.Orvosnél és vizsgálaton még nem voltam.Kíváncsi vagyok a ti véleménytekre. Amiket olvasok itt pl colitisrõl vagy a chron-ról sokkal súlyosabb tüneteket irtok le.(vére széklet,fogyás,stb).Ezért gondolok irritábilis bélszindrómára. Ja és sajnos biztos változtatnom kell az életmódomon mert eszek mindent cukrot cukorral, kenyeret, zsírosat,cólát stb. és még dohányzom is:((( Tudom azt fogjátok válaszolni hogy irány egy gasztroenterológus de azért kíváncsi lennék a véleményetekre. Elõre is köszönöm a válaszokat.
Nincs jelen
#2776 2014-04-09 18:23
- youlcsi
- Tag
na, akkor irány egy gaszroenterológus ;)
az ibs-t is õ állapítja meg... kizárásos alapon.
Nincs jelen
#2777 2014-04-09 21:27
- ageplefagy
- Tag
Szia!
Az útifû magtól nem lehet fogyni? Elég jókat írnak róla, de ahogy olvastam fogyózóknak is alkalmas. Ha fogyni lehet tõle, akkor én inkább kihagyom, mert elég volt már a fogyásból. Pedig kipróbálnám.
Nincs jelen
#2778 2014-04-10 09:00
- rny
- Tag
Hát nem tudom, ezt én is olvastam, de szerintem hülyeség. Eleve nincs benne sok logika, másrészt én biztosan nem fogytam tõle egy grammot se
Nincs jelen
#2779 2014-04-11 10:54
- ageplefagy
- Tag
Most nézem, hogy az útifû maghéjat nem igazán lehet gyulladásos idõszakban fogyasztani és szerintem a vérzést is elõsegíti. Én tegnap elkezdtem, de felpuffadtam tõle és vérezni is elkezdtem. :( vagy lehet, hogy én vagyok az a kis százalék, akinél nem segít?
Nincs jelen
#2780 2014-04-11 13:04
- rny
- Tag
Nem tudom, hogy lehet-e gyulladásos idõszakban, ezt érdemes körüljárni.
Viszont nekem is az elsõ napokban elég furcsa volt, én is felpuffadtam, aztán az adagot lecsökkentettem kávéskanálnyira, majd fokozatosan felemeltem az elõírt evõkanálnyira, valahogy a szervezetnek hozzá kell szoknia valószínûleg.
Nehezen tudom elképzelni, hogy a vérzést generálná, hiszen a hatásmechanizmusa csak annyi, hogy megduzzad, és ráadásul elvileg kímélõ a bélfalnak. Mindenesetre akinek komolyabb a betegsége, annak érdemes orvossal konzultálnia
Nincs jelen
#2781 2014-04-11 16:45
- rny
- Tag
Egyébként mire szeretnéd szedni? A hasmenés miatt?
Csak mert arra az ennél még eggyel jobb tippem a neurosan por
Nincs jelen
#2782 2014-04-11 17:13
- ageplefagy
- Tag
Leginkább mindenre :D Véres hasmenésem van, fáj és szeretném, ha ez elmúlna plusz még ha a felszívódásom is jobb lenne így hátha tudnék hízni. Csak ennyit szeretnék szeretnék. :)
Nincs jelen
#2783 2014-04-15 17:00
- Joodyyy
- Tag
Sziasztok!
Én már elég rég nem írtam ide, de mostanában megint vannak nyûgjeim. A lényeg, Ti gondolkodtatok már azon, hogy bizonyos dolgoknak a vércsoporthoz is közük lehet? Mert annó mikor a kínjaim kezdõtek úgy komolyan 23 éves voltam, és ugyebár elvileg az ember 22 éves koráig fejlõdik, legalábbis ezt hallottam, és van egy elméletem, szóljon aki nem ért egyet vele, de nyilván addig annyira a szerencsésebbek nem szenvednek semmitõl, aztán aki valóban érzékeny az igen. Én nyilván nem vagyok az, mert IBS-em van és kontanimált vékonybél szindrómám. Állítólag a tavaszi hónapokban jobban elõjönnek ezek a dolgok - házi doki mondta annó - és mondjuk úgy, hogy igaza van. Nem rég 3 hete volt egy láb mûtétem, ez által megtudtam végre a vércsoportom. Most 25 éves vagyok, igen a gond 2 éve mint olyan létezik. Amikor panasz mentes vagyok nem is zavar, de amikor nem akkor eléggé zavar a dolog... most épp ilyen idõszak van. És ma délelõtt - mivel még betegácsiba vagyok a héten a mûtét miatt - unatkoztam és kutakodtam a vércsoportok terén. Itt igazából az 0-s, A-s, B-s, AB-s variációra mentek rá, a Rh +, Rh - faktorokra nem. Azaz olyan is van ahol igen, de én igaz nem erre voltam kíváncsi hanem másra, mégis örülök, hogy bele botlottam. Engedelmetekkel be linkelném.
http://www.mindmegette.hu/vercsoport-dieta-12273
http://www.fogyas.info/AB0-terv_A-vercs … blazat.php
http://www.fogyas.info/AB0-terv_B-vercs … blazat.php
http://www.fogyas.info/AB0-terv_0-as-ve … blazat.php
http://www.fogyas.info/AB0-terv_AB-verc … blazat.php
Tudom páran hízni szeretnétek, én is, mert nem vagyok egy molett alkat. Szerényke súllyal rendelkezem, jobb napokon 54 kg, 165 cm-hez, de úgy gondolom a diétával is lehet hízni, ha az ember többet eszik mint amennyit kéne. Voltak ismerõsök, akik hasonló IBS-el küszködtek, mint mi és kaptak személyre szabott diétát, tanácsokat és hát ducira híztak. Nyilván nem az a célom, de nem utasítanám vissza azt sem. Szóval érdemes a Vércsoportot is nézni szerintem, már aki tudja, mert sajnos a dokik a vérvételnél nem biztos h engedik, mûtét elõtt szerencsére meg kellett tudnom :-)
A másik, amit szerettem volna kérdezni tõletek, hogy szerintetek a vércsoport szerinti diétát és majd az ételérzékenységi teszt eredméynére kijött "étkezést" össze lehet hangolni? Nem tudom Ti kutakodtatok e már errõl az oldalról. Aki igen annak nagyon szépen megköszöném a választ.
Üdv: Joodyyy
Nincs jelen
#2784 2014-04-15 17:59
- Rigor
- Tag
Sajnos ki kell hogy ábrándítsalak, a vércsoportdiéta tudománytalan kamu.
http://kodpiszkalo.blog.hu/2013/10/17/v … tdieta_563
A betegségnek nincs köze a vércsoporthoz - ha lenne, azt már az elsõ körben felfedezték volna.
Nincs jelen
#2785 2014-04-15 18:41
- Joodyyy
- Tag
Lehet, de mégis felfedeztem nem egy dolgot, ami jellemzõ. De nyilván eltérõek a vélemények...
Nincs jelen
#2786 2014-04-16 08:31
- rny
- Tag
Én akaratlanul is a vércsoportom szerint étkeztem, csak utólag jöttem rá, mikor elolvastam egy ilyen diétát. Szerintem nem árt betartani… ettõl függetlenül, emellett alakult ki a betegségem, nem tudom, hogy mégis mit tudna ezen segíteni. Ráadásul pontosan ugyanaz a bajom mint neked.
Viszont, van egy blog amit épp a napokban olvastam, ahol egy lány az scd diétával leszámol az említett két betegséggel - sikeresen. www.taplaloka.hu
Ez az egyik diéta amit tudok, hogy sikeres lehet, a másik pedig a 80/10/10 - ami érdekes mert a két diéta nem éppen hasonlít. Mindenesetre ezzel a kettõvel tudom, hogy értek már el sikereket
Nincs jelen
#2787 2014-04-16 09:23
- Rigor
- Tag
Az egyetlen diéta ami tényleg hasznos az SCD diéta. De a betegséggel nem számol le! "Csak" a tünetek elviselését könnyíti meg. Szerencsés hogy épp inaktív. Ha folyamatosan aktív, akkor akár intravénásan is táplálhatnak, akkor is az marad, a diétától nem gyógyul meg a bél. Viszont könnyebb az élet.
Nincs jelen
#2788 2014-04-16 09:27
- Rigor
- Tag
A ködpiszkálós cikket ajánlom végigolvasásra a vércsoport diétával kapcsolatban. Nagyon alapos, tudományos.
A vércsoport diétát azért ÁRT betartani, mert felesleges megkötéseket tartalmaz, ugyanakkor olyan ajánlásokat ami pedig nem feltétlenül jó. Inkább elsõdleges legyen a bél kímélése (scd) és a megfelelõ tápláltság, fehérje, vitamin, ásványi anyagok, folyadék bevitele és a napi min. 5x étkezés.
Nincs jelen
#2789 2014-04-16 10:16
- rny
- Tag
Rigor,
azért az IBS / kontaminált vékonybél és az IBD eléggé más tészta. Míg utóbbi valóban nem gyógyítható, addig az elõbbi nagyon sok esetben az, fõleg ha a kontaminált vékonybél a vezetõ ok. Úgyhogy szerintem ezzel 'le lehet számolni' - nekem még nem sikerült, de nagyon sokaknak igen. Akiknek csak egy mezei kontaminált vékonybelük van, azok akár egy normix kúrára is meggyógyulhatnak és vége a történetnek.
Itt pl. saját tapasztalatom szerint olyan sincs, hogy aktív / inaktív, hanem van egy alapvetõen szar állapot, ami naponta változhat attól függõen például, hogy mit eszik az ember.
Ne érts félre, nem kötekedni akarok, csak szerettem volna leszögezni, hogy azért az ibs egy elég rejtélyes betegség, nyilván több minden és több ok tartozhat ide, de azért ezeknek jó része mondjuk megszüntethetõ / visszafordítható, hiszen nem jár olyan fizikai elváltozásokkal mint a crohn v. colitis. Tény, hogy itt is van a betegeknek egy olyan része, aki ha fejre áll se lesz jobban
Nincs jelen
#2790 2014-04-16 17:44
- Rigor
- Tag
Attól még a vércsoport diéta egy ordas nagy baromság. Azzal az erõvel amivel megírtad a hozzászólást, elolvashattad volna a cikket :)
Nincs jelen
#2791 2014-04-16 19:57
- pt
- Tag
Kezdjetek már el kaukázusi kefírezni. Minden kajához igyátok. Csodákat tesz az emésztéssel :D
Nincs jelen
#2792 2014-04-16 21:53
- Rigor
- Tag
És házilag is szaporítható. Ha csodát nem is tesz, de kellemes! :)
Nincs jelen
#2793 2014-04-16 22:35
- rny
- Tag
Rigor,
elolvastam a cikket. A hozzászólásomnak a világon semmi köze nem volt a vércsoport diétához, már csak azért sem, mert én sem hiszek benne.
A kaukázusi kefírt meghagyom annak, aki nem allergiás a tejre
Nincs jelen
#2794 2014-04-17 07:15
- aprooka
- Tag
Kedves Fórumozók!
Új vagyok, bár a tüneteim már régen szórakoztatnak. Tulajdonképpen kiskamasz korom óta rám fogták hogy gyomorideges típus vagyok, voltak szakaszok, amikor kb. végig tudtam minden útvonalamon, hogy hol van wc, ha szaladni kellett. Tipikusan voltak rosszabb és jobb hetek, hónapok.
Most viszont érzem hogy más, több lett a tünetem. A szokásos hasmenés mellé, állandó gyomorgörcsök, puffadás, teltségérzet, reggel iszonyú hányinger, szinte levegõn kívül nem is tudok enni. Már kb. egy egész gyógyszertárat megvettem, de ettõl függetlenül keresnék egy normális gasztros orvost, aki tényleg nem rám legyint, hanem kizár minden lehetséges okot. Mellesleg másfél éve diabeteszt diagnosztizáltak nálam, azóta sportolok, keményen diétázom, 14 kilót fogytam, teljes életmódváltás. Sajnos a munkahelyem eléggé stresszes, mellette két kisgyermekem van, akiket egedül hozok, viszek, ovi, különórák, plusz háztartás. Úgyhogy tippre betelt a pohár a szervezetemben, ezzel a reggel 6-este 9 közötti feszített rohanással, de jobb lenne errõl meg is gyõzõdni, hogy nincs más, nagyobb baj. Úgyhogy akinek van jó doki elérhetõsége, nagyon nyerõ lenne Budapest déli részén, mert oda talán még el is tudnék jutni....annak nagyon megköszönném, ha megosztaná velem a nevét, címét. Köszönettel Zsófi
Nincs jelen
#2795 2014-04-19 08:33
- pt
- Tag
Én sem bírom a tejet, tejszínt, tejfölt, de valamiért a kaukázusi kefírt meg pontosan igen.... :D
Nincs jelen
#2796 2014-04-19 20:43
- ageplefagy
- Tag
RNY! Jelentem eszem az útifû maghéjat és szerintem nekem is kezd használni! el sem hiszem, hogy már nem megy a hasam és nem fáj! bár még félve kiabálom el ezeket, de jól vagyok! köszönöm a tippet! isteni érzés végre normálisan élni és milyen jó, hogy nem érzem, hogy van bélrendszerem! sokáig még!
Nincs jelen
#2797 2014-04-21 14:41
- Joodyyy
- Tag
Én elhiszem, hogy a kefír jó, de szöget ütött a fejemben, hogy a mostani tejekbõl hogyan tudnék finom házi kefírt gyártani? Pláne a tartósokból, a házi tejekben meg nem bízok. Így elvben marad a bolti.
A másik kérdésem az volna, hogy én mióta van ez az egész kínom ( 2éve már ) munkába menet beszoktam venni egy hasfogót reggel és este felé, tudom, hogy ez nem normális, de vannak itt olyanok, akik ugyanezt csinálják?
Üdv: Judit
Nincs jelen
#2798 2014-04-25 20:48
- Anna73
- Tag
Nekem a gasztrós dokim azt mondta, hogy semmi értelme hogy diétázzak, mivel ha nem eszek semmit akkor is iszonyat fel vagyok fújódva, tükrözés elõtt 2 napig no kaja, és akkora puffadt hassal mentem a vizsgálatra mint egy 6 hónapos terhes.. szóval én non-stop 0-24-ig fel vagyok fújódva, de nagyon...és én is már beszedtem ez ellen mindent de semmi nem segít sajna...
Nincs jelen
#2799 2014-04-26 10:13
- Joodyyy
- Tag
Egy kicsit lázadok!
Egyszerûen hihetetlennek tartom, hogy itt vagyunk több százan hasonló gondokkal és az orvos tudomány nem jutott el arra a szintre, hogy élhetõbbé tegye az életünket.
Én megcsináltam a házi food detective ételintolerancia teszt házi változatát. Az élesztõvel erõse nem vagyunk jóba, a búzával, gluténnal, tehéntejjel és teljes tojással közepesen nem vagyok jóba, és a durum búzával pedig enyhén nem vagyok jóba, és ez részben igaz is, de a mostani kb két éve a kötözött sonkával sem. Annó írtam is listát, hogy még mikkel nem de sajna elveszett a szobám egyik zugába, majd megkeresem. Viszont, ha ezeket a dolgokat felváltva eszem elvagyok, és nincs panasz, de a legnagyobb szerencsém, hogy a sima száraz tésztát, amit az ember kifõz azzal semmi gondom nincs, tudom nekem is rejtély mégis hogy lehet ez, de pl a milánói makarónitól is semmi kínom, ha enyhén van fûszerezve. Érdekes az olasz konyha enyhe fûszeres változatai nem készítenek ki. Itt most kitérnék a vércsoport szerinti étrendbe, valóban van részemrõl benne valami, mert a vöröshúst pl nem annyira bírom, a baromfit igen. Tudom sokatok badarságnak tartja, de nekem úgy tûnik bevállik.
Üdv: Judit
Nincs jelen
#2800 2014-04-26 21:54
- Rigor
- Tag
PT: Akkor te nem a tej fehérjére, hanem a tejcukorra vagy érzékeny. A savanyított tejtermékekben, - kefír, joghurt ugyanis tejsavas erjedéssel lebomlik a tejcukor - úgy keletkeznek. Meg probiotikumok vannak benne és nem csak abba amiben reklámozzák, hanem mindegyikben (kb, olyan mintha egy kenyeret azzal reklámoznának, hogy ez a kenyér lisztet tartalmaz:) ).
Nincs jelen