#2851 2014-06-10 06:46
- akombakom
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)
És ezeknek a kórházi tartózkodásoknak van valami értelme? Legalább utána jobb a helyzet egy ideig? VAgy ez csak amolyan szervezet feljavíto, egy kis mutáplálék, hogy túléljen a szervezet, de igazából nem segít?
Most komolyan, hogy oldjátok meg ezt? Sotét nadrágokat hordtok?, vagy nem jártok sehova? (boltba, munkába csak el kell menni).. pelenkán még senki nem gondolkodott, vagy nem használt? mégis csal kpbb, mint.....engem tényleg érdekelnek ezek a kérdések, mert elképzelni se tudom így hosszú távon az életet, pláne úgy, hogy napik 5-10x teljesen híg, vízszeru széklet.. én még messze vagyok attól, de így is gáz...
ja még valami, mi a fenének kell tobbszor tukrozni? nem értem, ha baj van akkor ott van nem? vagy van olyan, hogy 4x negatív, 5. kiderul, hogy mégse???
koszonom nektek
Szerkesztette: akombakom (2014-06-10 06:48)
Nincs jelen
#2852 2014-06-10 07:05
- Doni Brasco
- Tag
Van,fõleg,ha nem a vastagbél gyulladt.....úgy tudom.
Nincs jelen
#2853 2014-06-10 07:41
- Szabóné
- Tag
Annus!
Igen elõfordulhat kórházi kezelés, de csak akkor ha valamit mûteni akarnak benned. Én kétszer voltam kórházban 1-1 hétig vakbélgyanúval közben pedig csak begyulladtam. Én IBS-es vagyok, tehát az enyhébb változat, de egy ilyen idõjárás-változás is, mint ami most van simán elõhozhat nálam is komoly görcsöket izomfájdalmat és most egyébként az én szemem is be van gyulladva.
Ha ki tudod húzni ezt az idõszakot táppénzzel és a munkahelyeden nem baj, akkor az nagyon jó! Én azt tanácsolom, hogy keress egy jó dietetikust, mert a gyulladásos idõszakban nagyon sokat tud segíteni a jó diéta, hogy felépüljön a bélésed.
Mikor mész tükrözésre?
Üdv: Anikó
Nincs jelen
#2854 2014-06-10 08:58
- maKACS
- Tag
Akombakom, persze, hogy van értelme, és nem csak akkor jön szóba, ha mûteni akarnak vagy kell. Mint írtam fentebb, van, hogy annyira lerongyolódik az ember hirtelen, hogy abból kórházi kezeléssel lehet kimászni. Sokszor sokféle vizsgálatra van szükség, napjában többszöri gyógyszerezés, mondjuk egy rakás infúzió. Nem lenne praktikus és kivitelezhetetlen is lenne mindezekre beszaladgálni, pláne ha az ember annyira húzza a belét, hogy örül ha csak a wécéig elbírja vonszolni magát. Nevezhetõ értelmének, hogy pl a fent említett halmozódást túléli az ember, ráadásul minél kevesebb további szövõdménnyel.
Tükrözés adott esetben kontroll miatt hasznos, egyértelmûbben tudható vele a tényleges állapot. Van, hogy már tök jól van az ember, a gyulladás meg még csak ott van. Plusz fellángolásonként is lehet eltérõ mértékû. Nekem leggyakrabban csak a bal leszálló szakasszal van gond, aztán volt, hogy terjedt fentebb is.
Ráadásul egyúttal szûrésként is mûködik. Ez fontos, lévén nagyobb a kockázata a vastagbélráknak. A sorozatos gyulladásoktól könnyen alakulnak ki ennek az alapját képezõ még jóindulatú pszeudopolipok, polipok, amik egy ilyen vizsgálat során egyúttal könnyedén el is távolíthatóak. Szóval szûrõ és megelõzõ szerepe is van, fontos. Ehhez képest meg nem is egy nagy durranás.
Szerkesztette: maKACS (2014-06-10 09:05)
Nincs jelen
#2855 2014-06-10 09:39
- akombakom
- Tag
maKACS és az a hashajto folyadék az jot tesz az amúgy is lestrapált, gyulladt bélnek? szeirntem, ha 1x megiszom soha tobbet nem áll helyre utána, vagy leglaábbis nagyon-nagyon nehezen
Nincs jelen
#2856 2014-06-10 11:26
- maKACS
- Tag
Nem tudom, ezt mibõl gondolod akombakom.
Az összetételében annyiban tér el a normál beöntéstõl, de fõleg a szimpla hashajtóktól, hogy egy kíméletes passaget idéz elõ, nem randa görcsölõs hasmenést. Egyszerûen változik a víz viszkozitása (amolyan „hidrofób" lesz a portól), így nem igazán akar sem tapadni sem felszívódni, egyszerûen áthalad, meglepõen gyorsan. Tehát tényleg egyszerûen csak átmos, kijön, amennyit benyeltél és utána tényleg nyugalom van. Tehát csak addig mászkál vele az ember a fajanszoltárra, amíg a lötyi ki nem jött.
Elõnye a kíméletesség és hogy a teljes tápcsatornát átpucolja. Nem is helyes rá a hashajtás kifejezés, inkább csak átmosás. A beöntésnél hatásosabb, azzal talán nem lehet ennyire alaposan kipucolni, fõleg fentebb nem. Ráadásul otthon is sokkal egyszerûbben kivitelezhetõ. A bélflórát sem pucolja ki teljesen, az nagyon hamar ugyanabban az összetételben regenerálódik.
Szerkesztette: maKACS (2014-06-10 11:32)
Nincs jelen
#2857 2014-06-10 11:48
- QpaK
- Tag
akombakom
A bélmosás szerintem méregtelenít is, mivel nem pang a széklet. (egy ideig) Én 3 év alatt 4x voltam kórházban. Nem mûtöttek, viszont mindig szteroidos infúziót kaptam. Legtöbbször 2 hétnél tovább nem is voltam ott. /valószínû a "szerencsésebbek" közé tartozom. - fenyegetni már többször fenyegettek a mûtéttel, de lekopogom még ok a dolog. Saját tapasztalat, hogy egy durva fellángolás során teljesen mind1 a diéta. Ha csak vizet iszom és napfénnyel táplálkozom akkor is fáj.
Elõfordul, hogy a gyulladás vándorol, ahogyan fentebb írták torok mellhártya izület leggyakrabban. Most lesz 4 éve hogy beteg vagyok, tehát mondhatni kezdõ:). Fontos, hogy ne ilyen negatívan állj hozzá: Lehet ezzel élni, vannak teljesen passzív idõszakok. Ha nincs láz, nem fáj semmi, van étvágy akkor az a pár mosdó látogatás simán belefér a szervezés kategóriába. Te nem vagy = a betegségeddel. Befejezem a közhelyek durrogatását :D
Nincs jelen
#2858 2014-06-10 12:39
- andreas31
- Tag
Ezt én nem értem!!!Az IBS nem gyulladás,úgy tudtam,hanem funkcionális és nem látni gyulladást se szövettannal,se szemmel.Itt pedig többen írnak gyulladásról,mûtétrõl,steroidról,ami a cronn/colitis-re jellemzõ,legalább is ebben a hitben voltam eddig.....
Nincs jelen
#2859 2014-06-10 12:52
- QpaK
- Tag
Én ibd-rõl beszéltem, szerintem maKACS is. akombakom neked mid van? :)
Nincs jelen
#2860 2014-06-10 12:53
- akombakom
- Tag
Qpak.. egyetértek nyilván, ha már feljebbi szintre lépett az még borzasztobb ettol is, ami most vna, abba inkább bele se akarok gndolni, nem értem, hogy tudtok ilyen pozitivan hozzáállni, egyesek, ahogy itt olvastam gyeerekvállalásban gondolkodnak meg ilyenek, én teljesen kész vagyok és hozzátok képest, lehet, hogy igazábol alig van bajom, heti párszor szaladnom kell a retyóra nagyjábol ennyi, a baj csak az, hogy reggel is délután is kb 30 percet buszon kell ulnom, ami csucsidoben kicsit tobb.. na az maga a halál, illetve, nekem az, mert nem szeretnék befo... a buszon....retyora futkosni otthon is kellemetlen, nem még lakáson kívul. a Gorcsoket meg fájdalmakat már régen megszoktam, kb tizenéves koorm ota vannak, szóval fel se tunnek, csak ez a hasmenés ne lenne. Borzasztó. Néha már azt gondolom inkább találjanak valami rákot, aztán az vagy meggyogul és minden jo lesz vagy pechem van és nem, de az még mindig jobb, mint ez most.
Nekem? eddig azt hittem, hogy "csak" IBS és már attól is kész voltam, de most felmerult a gyanú, hogy lehet akár IBD is. Csináltam egy gyorstesztet CalDetect 50/200, székletbol állapít gyulladást és ugyan alacsony fokút, de mutatott, szerintem akkor nem lehet IBS, ha már volt vlaami gyulladás. Dokikkal is bajban vagyok, egy szaros beutalóhoz hozzájutni is gond erre felé, na pláne egy nomrális dokit találni.
eddig se votlam odaig ezért az életért, de amióta ez van gondolhatjátok... én úgy veszem ez is úgy van, mint bármilyen betegség, van, aki enyébb formában kapja, van, aki durvább.. hát ez van... remélem nem fogok 100 évig élni :):):)
Szerkesztette: akombakom (2014-06-10 13:08)
Nincs jelen
#2861 2014-06-10 13:04
- andreas31
- Tag
Ez IBS topic!!!!!
Nincs jelen
#2862 2014-06-10 13:08
- andreas31
- Tag
Szabóné írt furákat,IBS-kórház-gyulladás,ezért kérdeztem.
Nincs jelen
#2863 2014-06-10 17:03
- akombakom
- Tag
amúgy meg szierntem crohn-colitis.hu az oldal neve, úgyhogy itt inkább a bélgyulladásos betegek tomorulnek, gondolom én
Nincs jelen
#2864 2014-06-10 17:11
- QpaK
- Tag
Igen, de ez nem ok arra, hogy szét off-oljam (juk) az ibs topikot. :) Nem akartam trollkodni. Én is úgy tudom, hogy ibs-nél nincs szervi elváltozás, szóval kórház sem kell. akombakom javaslom vizsgáltasd ki magad, hogy kiderüljön és meg tudj nyugodni!
Nincs jelen
#2865 2014-06-10 17:25
- maKACS
- Tag
Igen, én valóban colitises vagyok.
De mint látni, már a gyengébb változat, az IBS is bele tud annyira szólni az életvitelbe, akár általános egészségi állapotba, hogy ott sem kizárt, hogy kellhet kórház. Egyéni toleranciaszint és a szervezet regenerálódó képessége is eltérõ. Hasmenéssel ha más nem, pl kiszáradás könnyedén elõfordulhat.
Tükrözésre ugyanez igaz. Többeket látni, hogy eleinte a tünetek és vizsgálati eredmények még „csak" IBS-nek felelnek meg, késõbb aztán belecsap a lecsóba. Sokszor meg többszöri vizsgálatsorozat sem tudja még egyértelmûen eldönteni, hogy IBS vagy IBD, meg ezen belül colitis vagy crohn.
Fentiekbõl talán akkor a lényegesebb, hogy nem ördögtõl való sem a tükrözés, sem az elõkészítés, a megnyugtató képhez szükséges lehet. Tényleges gyulladás nélkül pedig könnyebben is túl van rajta az ember. (Maga a tükrözés pedig nem okozója gyulladásnak.)
Szerkesztette: maKACS (2014-06-10 17:34)
Nincs jelen
#2866 2014-06-10 19:16
- akombakom
- Tag
naKACS, de a hashajto folyadék nem irritálja meg még jobban az esetleg amúgy is gyulladásos belet?4
nekem az a véleményem, hogy igazábol mindeg,y hogy IBS vagy IBD, mert igazbáol a tunetek egyformák lehetnek, nekem teljesen mindegy, hogy mimtol megy a hasam, gyogyitani egyiket sem lehet... ha így nézem nem lényeges
nekem az elnne a legjobb, ha tudnának adni valamit, ami folyadék egybol a vérbe megy, folyamatsaon adagolhato és potol mindent, amire szukség van, így a belek sincsenek terhelve meg Te sem szenvedsz hiány, de ilyet ebben az vezredben nem fognak ktialálni :(:(:(
szeirntem így élni éveken, évtizedeken át nem lehet... az, hogy nem jár az ember sehova, csak várja a retyora futást az nem élet és ugye munka nélkul nicsn pénz, szóval nincs retyo sem....mehet az ember a híd alá
Szerkesztette: akombakom (2014-06-10 19:19)
Nincs jelen
#2867 2014-06-10 19:43
- maKACS
- Tag
akombakom, én úgy tapasztalom, hogy randán begyulladva sem irritált. Sõt, amikor már gyorsan megy át, akkor még kissé jól is esett a hûvös folyadék. (Merthogy hûtve könnyebb legyûrni, mert az íze az viszont nem valami fenomenális.)
Hogy az életvitelbe mennyire szól bele, az sok mindentõl függ. A típustól, mértéktõl (ez is rendszerint hullámzik), egyéni tûrõképességtõl, hogyan sikerül magunkban helyére tenni a dolgokat és alkalmazkodni hozzá. Közben azért adódnak sokunknak majdnem teljesen normális idõszakok is. Valóban nem könnyû, de együtt lehet ezzel is élni, az egész genyósága ellenére is megvannak a pillanatok, amelyek átlendítenek.
Szóval a lényeg az, hogy ne így állj hozzá, hogy „így élni éveken, évtizedeken át nem lehet". De, lehet, én 26 éve, de vannak bõven régebbi motorosok is.
Inkább arra a kérdésre alakítsd ki a válaszokat, hogy „hogyan csináld". Erre viszont nincs recept, bogyó, sõt, ami módszer a másiknak beválik, az nem biztos, hogy nekem is. Keresni kell, óvatosan, ésszel kipróbálni a lehetõségeket, kiismerni magad és alakítani. Sok tekintetben végül még többé is válik az ember, mint az egész szarság nélkül. Hülyeségnek tûnik, de így van.
Nincs jelen
#2868 2014-06-10 19:46
- akombakom
- Tag
maKACS kedves Toled, hogy probálsz vigasztalni, de én ezt sajnos nem így látom.... eddig se álltam ahlyzet magaslatán, na de most...és ez még csak a kezdet...mondhátm, hogy minden rosszban van valami jo, lefogytam eddig 5 kg-t, na de még 10x ennyi és elfogytam :):):)
munkába menbet a zsufolt buszon egy nagyváros kozepén rámjon... na erre nem tudom a váalszt, hogy olyankor mi van, azon kivul, hogy berottyan...
Szerkesztette: akombakom (2014-06-10 19:48)
Nincs jelen
#2869 2014-06-10 20:25
- Yosemite
- Tag
Sziasztok,
Elnézést ha nem a megfelelõ fórumba írok, de láttam ez aktív most, és végül is IBShez is kapcsolódik a kérdésem.
Nálam még mindig nem tudjuk Crohn van-e, már kb 1,5 éve folynak vizsgálatok, lisztérzékeny vagyok egyébként, tehát már eleve baj van a belekkel. Kb másfél éve volt elõször hogy elkezdtek elég durva hasmenések lenni, volt hogy egy hónapig Bolust szedtem, volt hogy pár nap alatt túl voltam rajta. Nem mindig, de többször volt összefüggés stresszel, illetve fizikai túlerõltetéssel. Bennem ezért is merült fel a Crohn gyanúja:(. Volt már székletvizsgálattól kezdve kismedencei és vékonybél CT-n át minden. Tükrözést kivéve mert amikor ez felmerül, a gasztoorvosom mindig azt mondja hogy anno mikor a lisztérzékenység kiderült már csináltunk tükrözést, és nem akar mégegyszer. Lényeg a lényeg, jó majdnem egy éve már nem volt komoly panaszom, vannak gondok a beleimmel, megfigyeltem mik azok az ételek amik nem tesznek jók,ha esetleg azokból becsúszott, volt hogy többször mentem WC-re, de semi komoly. Most a hétvégén azonban megint úgy tûnik, elkezdõdött, elkezdtek fájni a beleim, ahogy régrõl emlékszem hogy szoktak, volt hogy kaja után rögtön mentem WC-re, tegnap óta elkezdtem Bólust szedni. Ma érzem úgy, hogy kezd komolyodni, olyan szorításszerût érzek végig a hasamban, meg gyengének érzem magam, állandóan innom kell (pedig még csak 3-x voltam WC-n, de ilyenkor mindig ez van). Szóval van esetleg köztetek aki IBS-es és ilyen tünetei vannak? Plusz, tapasztaltátok hogy esetleg a meleg hozza ki? Azóta érzem hogy valami nem jó amióta bejött a hétvégi kánikula, és korábban is volt már ilyen. Vagy ezek már Crohn tünetek lennének? A CT alapján nem tudta diagnosztizálni a doki, mert a madencei CT-n volt gyulladás, a gyanú felmerült, ezért továbbküldtek vékonybélre, de ott meg már nem látszott gyulladás, így áll a dolog egyelõre. Bárkinek vmi javaslat? Elõre is köszönöm.
Nincs jelen
#2870 2014-06-10 20:32
- rny
- Tag
akombakom,
te nagyon tévúton jársz, ha azt hiszed, hogy az ibs nem gyógyítható. Ez a betegség tökéletesen megszüntethetõ a megfelelõ lépésekkel, diétával fantasztikusan koordában tartható. Erre számtalan példa van. Lehet csak a bélflóra zavara, ami szépen lassan helyreállítható megfelelõ étrenddel, és célzott probiotikumokkal.
Jobb lenne, ha ahelyett, hogy itt idegeskedsz, kivizsgáltatnád magad, és akkor nem kéne töprengened, hogy mi is a bajod.
Nincs jelen
#2871 2014-06-10 20:34
- akombakom
- Tag
rny... ahhoz kéne egy normális orvos, aki elindítja a kivizsgálásokat...
lassan már semmit nem eszek, mégis bajom van... -5 kg.. még 10x ennyi és elfogytam :) ahogy írtam
Nincs jelen
#2872 2014-06-10 20:34
- QpaK
- Tag
Azt írtad, hogy 1-2 hetente kell futnod a wc-re. Nekem nagyon úgy tûnik, hogy ez nálad pszichés eredetû. Túl sok az ellentmondás abban amit írsz. Ne vedd sértésnek de nem gondoltál arra, hogy pszichológushoz fordulsz? Esetleg egy alapos kivizsgálás rávilágítana a diagnózisra. Hidd el nagyon nem mindegy hogy ibs vagy ibd. Az utóbbinál a hasmenés a legkisebb gond. Az egyik rokonomnak ibs-e van, és õ is az utazáskor van gondban. Ha folyton azon rágódsz, hogy menned kell akkor ez a Murphy törvénye tudod! :D
Nincs jelen
#2873 2014-06-10 20:37
- akombakom
- Tag
Qpak... ezen én már tul vagyok jelenleg a harmadik agytúrkászhoz járok másfél éve, és most romlott az állapoton az elmúlt honapokban...
vagyis megint ott tartunk, hogy igazábol nem nagyon van segítség
a gyorsteszt gyulladást mutatott... és alig eszek valamit, lehet, ha tobbet ennék gyakrabb lvenn a futás
Szerkesztette: akombakom (2014-06-10 20:37)
Nincs jelen
#2874 2014-06-10 20:39
- QpaK
- Tag
Étvágyad nincs, vagy nem mersz enni?
Az ilyen gyors teszt meg szerintem hülyeség.
Szerkesztette: QpaK (2014-06-10 20:40)
Nincs jelen
#2875 2014-06-10 20:40
- akombakom
- Tag
éhen halok, csak nem merek enni...pedig régen ez volt minden oromom... el is kezdtem rendszeresen mozogni, sportolni, hogy tobbet lehessen ennem, aztán most itt tartok :(
illetve sokszor már ugye amikor éppen megy a WC-re futás, vagy érzem, hogy morog, fáj, felpuffadt. akkor nem is kivanja a szervzeet... de azért csak elojon az éhség
alapvetoen azért eszek kevesebbet, mert abban reménykedem, hogy akkor talán kevesebbet kell futnom, de érzem, hgoy hiányzik a táplálék, 10-12 napi hig székletbe bele se akarok gondolni....
családom és barátaim eddig se surun voltak, egészségem úgy ahogy, most annak is vége, ebbol pedig az fog kovetkezni, hgoy a munkára rámegy, ami a pénzt hozza..
Szerkesztette: akombakom (2014-06-10 20:48)
Nincs jelen
#2876 2014-06-10 20:57
- Doni Brasco
- Tag
akombakom:szedj valamit a gyomrodra,hátha!
maKACS:26 éve?????TejóIsten!!!És hogy alakult????Mûtét volt????Nekem most az a sztori,hogy kicsit fájdogál az alhasam,feszül/puffad/nemtom....1 v. 2 csésze van reggel.T..köm tudja ez mi lehet,1 hete tart kb.Idegesítõ.Van ilyen belobbanás????Mint régi Motoros??!!!
Nincs jelen
#2877 2014-06-10 21:32
- rny
- Tag
akombakom,
mi az hogy nem indítják el a kivizsgálásokat? Akkor menj máshoz, ne hagyd magad! Egyébként nem kell pl a tükrözést feltétlenül megcsinálni, csomó dolog van már azelõtt ami kimutatja azért mi a helyzet. Persze a tükrözés az utolsó, de mondjuk ahogy az én orvosom mondja, ha hosszú ideje fennáll valami, ami nem rosszabbodik rohamosan, nincsenek olyan tünetei mint a vérzés, láz és a vérkép, uh, ct, stb. is jó, akkor az nem ibd.
Én is majd meghaltam idén õsszel, már teljesen magamba voltam roskadva. Aztán kiderült, hogy allergiás vagyok a tejre, ami frissen jött ki. Ennek elhagyásától rögtön jobb lett, de még mindig nem teljesen, sõt. Hasmenés (de már nem az az irtózatosan sürgetõ és állandóan teljesen híg), fájdalom, puffadás, gyomorégés.
És most kb több mint 2 hónapja kezdtem el egy felépítõ diétát az orvosommal (részben azzal a céllal hogy mi az amire még érzékeny vagyok és nem tudjuk), amit azóta én átalakítottam scd diétára és azt nézem, hogy én mit birok az ott megengedettek közül. Azóta SEMMI hasmenés, sõt, gyakran inkább már-már székrekedés - ezt azóta zöld teával küszöböltem ki nagyjából, de elvileg ez gyakori ennek a diétának a kezdésekor. A puffadás is elmúlt, ha olyat eszem, ami nincs a diétában megengedve, akkor persze felpuffad a has. De így már azt is látom, hogy mitõl hogy vagyok, így pl. ha este nem megyek sehová akkor tudom, hogy aznap ha megeszem valami rosszat - bár erre senkit sem biztatok, mert itt a lényeg az lenne hogy minden zavaró tényezõt hosszabb idõre kiiktassunk és így regenerálódjon a bél -, akkor ha este fel is puffad a hasam, maximum itthon moroghatok.
Ezelõtt minden egyes nap hasmenésem volt, irtózatosan felpuffadt a hasam és annyira fájt, hogy az õrület volt. Egyébként van egy taplaloka.hu nevû blog (asszem ez, v vmi hasonló) ahol egy ibs-es lány szintén ettõl a diétától rendbejött, és van még egy pár ilyen sztori, úgyhogy ajánlom, hogy próbáld ki, hátha segít!
Nincs jelen
#2878 2014-06-10 21:35
- akombakom
- Tag
rny.. mindenféle labor ése gyéb vizsgálatok nélkul (megnyomkodta a hasam) felírtak egy Helicid nevu keménykapszulát.. ennyi tortént....de az gyomorbajra van, én meg WC-re futkosok, mert jon ki alul, nem felul...stresszre romlik, de szierntem ez csak fokozza, nem alapbol inditja
Szerkesztette: akombakom (2014-06-10 21:36)
Nincs jelen
#2879 2014-06-10 22:09
- maKACS
- Tag
Doni Brasco, vannak bõven régebbi motorosok is. Mûtétet még megúsztam. http://crohn-colitis.hu/forum/viewtopic … 2112#p2112
Hogy nálad mi lehet, azt doki tudná megmondani. Ennyi idõ elteltével sem tud errõl az egészrõl mindent az ember, csak egyre többet. Nagyon sok variáció van.
akombakom, célirányos vizsgálatok és doki nélkül nem fogsz tudni egyrõl a kettõre jutni. A fórumot bújva nem fogsz rájönni ez mi lehet és mi sem tudjuk megmondani a tutit. Helyetted nem tudunk elmenni megfelelõ dokihoz, ezt neked kell meglépned. Közelebbi nagyobb városban vagy pláne megyeszékhelyen biztos akad. Az rendben van, hogy te magad is keresed a megoldást, sõt, kell is, de doki nélkül csak idõhúzás és akár felesleges kínlódás.
Nincs jelen
#2880 2014-06-10 22:12
- akombakom
- Tag
jáírtam dokinál, HEliciddel elintézett.. még egy vértesztet sem kért...
Nincs jelen
#2881 2014-06-10 22:13
- maKACS
- Tag
akombakom, nem figyelsz: „megfelelõ dokihoz". ;)
Nincs jelen
#2882 2014-06-10 23:04
- Doni Brasco
- Tag
maKACS!
A leszázalékolást mi és mikor indokolta???Érdekel ez a téma,mert nem tudom,mi az a pont,amikor máz ez jön.Na azt tudom,hogy manapság akkor se százalékolnak le,ha hiányoznak a végtagok.....Szóval eszerint nem tudtál/tudsz melózni???
Nincs jelen
#2883 2014-06-10 23:56
- rny
- Tag
akombakom,
hiába, orvosok között is vannak hülyék, te egy ilyet foghattál ki. Biztosan tudnál mást orvost keresni. Egyébként még akár kontaminált vékonybeled is lehet, amit egy kis normix helyretenne és a régi lennél - velem ez egyszer megtörtént anno - szóval ennek nagyon is érdemes a végére járni, mert akármilyen hihetetlen, a tüneteid oka lehet teljesen banális.
Ne ásd még el magad, keress egy JÓ orvost! :)
Nincs jelen
#2884 2014-06-11 07:35
- akombakom
- Tag
rny.. az életben mindig a rovidebbet húzom, mindenbol, most se lesz ez másképp.. ja a jo orvos meg olyan, mint tu a szénakazlban... a kornyezetemben mindenkit csak félre kezelnek, vagy nem tudnak mit tenni... hipokratész foroghat...
minden csak a pénzrol szol, és leszraják az ember egészségét, csak jojjenek a pontok, meg kreditek meg forintok
Szerkesztette: akombakom (2014-06-11 07:36)
Nincs jelen
#2885 2014-06-11 07:52
- Szabóné
- Tag
Sziasztok!
Kicsit felpörögtek itt a dolgok, de igyekszem reagálni sok mindenre.
Igen , furákat írok, mert fura ez a betegség. Nekem IBS van megállapítva. Igen IBS-szel is lehet kórházba kerülni kiszáradással. Az IBS-ben is lehet erõs fellángolás.
Én, köszönöm DIÉTÁVAL és TÁPSZERREL most jól vagyok, de vannak nekem is nehezebb idõszakok. Egyébként a betegség nem múlik el, de lehet tünetmentessé tenni. Nagy szerepet játszik benne a stressz, de nem lehet mindent rá fogni, nekem például az idõjárás jobban tudja befolyásolni a gyulladásokat. Valamint mivel kiderült, hogy liszt és tejcukor érzékeny vagyok, ezeket kerülve lehet elég jó teljes életet élni.
Egyébként alapszabály, ha kell menni a wc-re akkor kell menni. Szerencsére nekem nem alakult ki ilyen pánik dolog, de lehet, hogy azért, mert építész vagyok és mindig tudom hol van a legközelebbi wc. :)
HA lenn egy valami olyan lötty amit, beadnak infúzióban, akkor nem lenne a betegség és ez a közösség sem, nem lenne szükséges egymásnak tanácsokat adnunk! Jelenleg a betegség pontos okát sem tudják az orvosok. Vannak találgatások...
Háziorvos. Ma jelenleg nincsen kötelezõ orvos választás. Bárhova mehetsz háziorvoshoz, ha elfogad téged. Szóval ha nem vagy megelégedve, fogjad magad és menjél máshoz, mond el mi a baj és ha komolyan veszi õ a te embered.
Én legutóbb úgy választottam orvost, hogy elmondtam neki mi a bajom és mire jöttem én rá hogyan mûködök. Teljesen tiszteletben tartja a kéréseimet és úgy szervezi a kivizsgálásaimat és a gondozásomat. Ja, hát igen és minimum minden hónapban egyszer megjelenek nála és felíratom az aktuális adag tápszeremet, valamint beszámolok az általános állapotomról, így tudja mi a helyzet velem és hol tartok a betegségben. És nem fél beutalót adni különbözõ szakrendelésekre, még akkor sem ha én kérem. Addig menj még nem találsz ilyen háziorvost! HIdd el sok múlik ezen!
Remélem mindenkit megnyugtattam, hogy nem írok fúrákat több, mint 6 év tapasztalattal a hátam mögött sok mindene átmentem már.
Minderinek jobbulást és tünetmentességet kívánok, de ahhoz ki kell vizsgáltatnia magát és tudni mi a baj milyen kezelésre van szükség.
Üdvözlettel: Anikó
Nincs jelen
#2886 2014-06-11 08:42
- maKACS
- Tag
Akombakom, hol van az a hely, ahonnan csak ilyen sötéten lehet látni a világot? Kizárt, hogy közeli nagyobb városban vagy pláne megyeszékhelyen ne akadna lelkes és hozzáértõ doki. Ha itt szétnézel, van orvost keresek téma is.
Persze ha belesüppedsz a megállapításaidba, akkor tényleg reménytelen és mi is tök feleslegesen mondunk bármit. Neked kell lépni, a fórum ehhez csak kiegészítés.
Doni Brasco, hosszú táppénz, munkahely megszûnés, végül felajánlották és a leletekkel simán megvolt. Nem örültem, de nem is nagyon értettem mi történik velem. Aztán lassan sikerült összeszednem magam s az egyik felülvizsgálaton rehabilitáltnak minõsítettek. Sokan hülyének néztek, hogy miért hagyom és miért nem „hatok oda", de úgy voltam vele, hogy inkább örültem, mert tényleg jól voltam épp, meg aztán nem szeretem a mesterkedést, meg hát mibõl is. Semmi extra, szimpla sztori.
Szerkesztette: maKACS (2014-06-11 10:08)
Nincs jelen
#2887 2014-06-11 10:37
- andreas31
- Tag
Én is voltam 2 hónapig táppénzen,mire visszajöttem,itt várt a meló az asztalon.3 hónap alatt fel is számoltam a lemaradást hipp-hopp :-)))
Nincs jelen
#2888 2014-06-11 13:56
- maKACS
- Tag
andreas31, nekem hazahozták. Kollega még a párnát is beigazgatta, hogy jól lássam a monitort. :D
Nincs jelen
#2889 2014-06-11 14:33
- andreas31
- Tag
Nnna,az zsír!!!Szó szerint kell halálra dolgozni magunkat,mit nekünk átvitt értelem.....
Nincs jelen
#2890 2014-06-11 19:25
- akombakom
- Tag
maKACS....fováros vonzáskorzetében... de nem magyarország
Nincs jelen
#2891 2014-06-11 21:16
- maKACS
- Tag
Akombakom, akkor nem szóltam. :/ Körülöttünk fogalmam sincs a viszonyokról.
Nincs jelen
#2892 2014-06-13 06:59
- Annus05
- Tag
Sziasztok!
Sikeresen túlestem én is a tükrözésen, nem volt túl jó élmény. Mindegy is. Szóval nem találtak semmit, szövettant vettek két helyrõl. Annak az eredményét meg kell várni, és a Dr Úr azt mondta, lehet, hogy az már kimutat valamit ( de a tükrözés még nem). Mert ugye az ultrahang is eltérést mutatott. Ezt viszont nem értem, hogy kimutatott gyulladást és a tükrözés meg nem. És ráadásul nem is vagyok jól, megint lázas vagyok. Bízom benne, hogy majd csak jobban leszek. Viszont ami pozitívan érintett, hogy az aszisztensnõk meg az orvos is nagyon kedves volt, segítõkészek, bármi kérdésem volt válaszoltak.
Szép napot nektek!
Nincs jelen
#2893 2014-06-16 14:39
- akombakom
- Tag
Annus, orulunk :), és pláne, hogy egyelore negatív eredménnyel, így is maradajon! :) Hajrá neked
Nincs jelen
#2894 2014-06-18 06:47
- akombakom
- Tag
Sziasztok, arra lennék kivancsi, hányan vagytok dohányosok itt a "kluban".. mert mindenhol azt olvasom, hogy a cigi lényegesen megemeli a betegség kialakulásának kockázatát, én viszont egész életemben (most 34) egyetlen slukkot szívtam még a kozépsuliban abba is majdnem belehaltam :):), mármint képletesen :).. azóta csak passzívan dohányzom, mert ugye nem tudom elkerulni és a fust mindi ga szépekre száll ugyebár :):):)
az a baj, hogy aki valoban nem élte túl ezt a diagnozist, az már nem tud írni :(
egyébként szerintem teljsen mindegy, hogy IBS vagy IBD.. ha a végeredmény ugyanaz, véleményem szeirnt IBS nem létezik, csak béna, hanyag orvos meg ellátás.... a legtobb embernél elobb-utobb kdierul, hogy azért mégsem csak úgy "fosik".... hanem van valami gomba, parazita, vírus, baktérium, kinoves, benovés.. akármi.. csak meg kell találni...
Nincs jelen
#2895 2014-06-18 08:38
- QpaK
- Tag
akombakom. Colitist a dohányzás bármilyen furcsa, de elnyomja. Napi egy doboz cigit elszívtam, szórakozóhelyen esténként + egyet. Úgy tudom crohn esetén ront. Akkor lettem beteg, amikor abbahagytam. Leszokási kísérleteknél erõsödtek a tünetek, amikor visszaszoktam ismét enyhült. :D Szerencsére nem nagyon halnak bele ebbe a betegségbe, mert vagy: Kapsz szteroidot, jársz kezelésre (biológiai) kórházban kapsz vért, legrosszabb esetben mûtenek. Ez azonban mind ibd-ben van, ezért sem mindegy, hogy mi a diagnózisod. Érdemes tájékozódnod, hogy tudd mire számíts!
Ez ugyan angolul van, de egy csinos hölgy elég jól összeszedi a különbségeket: http://www.youtube.com/watch?v=WoZw8N3jl5s /magyarul is van sok cikk.
Abban egyet értek, hogy az ibs rejtélyesebb kórság, mert nem nyomja az orvosok képébe a gondot. (fizikális elváltozás)
Nincs jelen
#2896 2014-06-18 09:25
- akombakom
- Tag
QpaK.. ne ****al :) most szokják rá arra a buzre? fuj :):)ráadásul egy vagyon, hogy egészségtelen az engem a legkevésbé sem izgat....
szerintem az nem szerencse, hogy nem tudnak meggyogyítani, de nem halsz meg.. nem élet ez így
Szerkesztette: akombakom (2014-06-18 09:26)
Nincs jelen
#2897 2014-06-18 14:29
- maKACS
- Tag
Én is azt olvastam több helyen, hogy kutatások támasztják alá a nikotin jótékony hatását colitisnél, crohnnál viszont árt. Én pipázok a colitis mellé, igaz, nem ilyen napi doboz cigi mennyiségben, hetente csak 2-3 alkalommal tömöm meg a pipát. Annyiban mindenképpen segít, hogy arra a valamivel több, mint egy órára kikapcsol, mert nem lehet, nem érdemes közben mással foglalkozni, ez egy kis szertartás.
Nincs jelen
#2898 2014-06-23 16:51
- akombakom
- Tag
Látom mimndenki elvan magának :)... nektek, akik bélgyulladásosak az ENterobene tabletta használt valamit? szedhetitek egyáltalán?
ah gyerekek.. nem is tudom mi értelme az életnek, eddig legalább a kajában kiéltam magam, most meg minden egyes falatot 3x megnézek és, ha megeszem is csak azon porgok, hogy na vajon mi lesz a kovetkezménye....
a buszozás meg maga a halál.. pedig meloba napi 40 perc oda is meg vissza is...
Nincs jelen
#2899 2014-06-24 00:45
- QpaK
- Tag
Kicsit kutakodni kellet: http://www.hazipatika.com/gyogyszerkere … etta/15145 Úgy tûnik hasfogó, és nem szedhetjük.
Én közvetlen indulás elõtt nem merek enni. Pl reggelente. Szintén 1 órás az út iskoláig. kb fél/fél óra busz, villamos. Minden reggel kb 5, 6 mosdó látogatás, tehát nagyjából 3 órával korábban kelek. :) Reggeli már csak a suliban. Aztán indulás elõtt ismét mosdó, de délután általában már nyugi van, és gond nélkül közlekedek. Ha nem mozdulok ki, akkor nem válogatom meg annyira a kajákat, valami örömöm is legyen:D. Egyébként pont most írtam a diéta topikba, szóval ez változni fog. Ami a munkát illeti beválasztottam egy idegenvezetést, csak hogy kerek legyen :) Még nem helyezkedtem el, de ott 2/3 órás városnézések vannak, tárlatvezetés és limitált Wc lehetõségek. A tapasztalataimat majd megosztom. (emiatt én is aggódom). Már azon a szinten vagyok, hogy (és most aktuális leszek LESZAROM! Szervezéssel a legtöbb dolog megoldható. Ami engem zavar, ha valamit nem csinálhatok amit a társak. pl bringázás a Balaton körül, kirándulás, vagy egy kis gyomorkeserû.
Nincs jelen
#2900 2014-06-24 06:43
- akombakom
- Tag
3 orával korábban???? Te jó ég, mikor jársz aludni? ezt mondjuk évtizedeken keresztul biztosan nem fogod bírni.
Igen, hasfogo, miért nem lehet szedni?, egyébként nem értem a gyulladás sosem magátol jon, kell ott lennie valamilyen baktériumnak, vagy vírusnak vagy akármilnek... oylan nincs, hogy nincs.. csak ezek bénák....
1 órás út iskoláig busszal???? biciklitúrára meg nem mersz elmenni? Igaz nem iserem a terepet, de szrientem szabadban tele van bokrokkal, sokkal hamarabb tudod elintézni ott, mint mondjuk buzsrol egy zsufolt város kozepén, vagy nem?
városnézés? tárlatvezetés? na én abba halnék bele az tuti... nem tudom, család, barátok eddig se nagyon voltak, most már egészség sincs (mondjuk a szemfoltokkal járo szemmigrén se volt az, de miután rájottem, hogy az nem okoz feltétlenul vakulást, így most már el birom viselni). már csak a munkám maradt, viszont, ha ez nem fog javulni, akkor hamarosan annak is bucsut inthetek.. és újat meg még annyira sem fogok találni, hid alatt ugyan nincs meleg meg viz meg smemi, de lehet a stressz is kevesebb... vagy nem tudom...
Nincs jelen