#2951 2014-07-05 15:26
- havastáj
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)
Sziasztok!
Eddig rettegtem a Crohn-tól...mostmár nagy fordulatot vett az egész , most mástól rettegek.
Voltam az eredménnyel a gasztroenterológusnál aki azt mondta, hogy júl.30 án a gyomron keresztül megtükröz , hogy a vékonybélbõl biopsiát vegyen a lisztérzékenység igazolására, mert csak akkor tuti a lisztérzékenység, ha az is pozitív.
Na akkor jött a gondolat, hogy gyomortükrözésem már 8 éve volt.
És azóta ugye bármi kialakulhatott, bár az akkori eredmény negatív volt. Most nagyon beparáztam, nem a gyomorrák okozta e nálam ezeket a tüneteket.
Mert a büfögés folyamatosan fõleg étkezés után az nálam is megvan és októbertõl sokat fogytam is. Szóval ajjj...kész vagyok.
Nincs jelen
#2952 2014-07-05 19:35
- ageplefagy
- Tag
Egy jó kaja után én is büfögök :D
Nincs jelen
#2953 2014-07-06 00:30
- QpaK
- Tag
havastáj, próbálj megnyugodni. A lisztérzékenységet bizonyítják, és a fõ gond a glutén érzékenységed. Ha valóban gyomorrákod lenne, szörnyû kínok között fetrengenél a kórházban és már kiderült volna. Mindig ilyen izgulós voltál? Igaz, elõször én is azt hittem vastagbélrákom van. Nem lesz semmi baj!
Nincs jelen
#2954 2014-07-06 21:13
- akombakom
- Tag
havastáj.. a rák az nem jon olyan konnyen, nem kell félni :d... túlspiráztad a dolgot, nyugi, várd ki az eredményt
Nincs jelen
#2955 2014-07-14 10:23
- Keti
- Tag
Sziasztok!
Nekem a problémámat még konkrétan nem találták meg. 4 éve kezdõdtek refluxos panaszokkal. Majd az akkori gasztrós doki belevitt a mûtétbe, hogy megoldódik majd minden. Mütét után fél év múlva kiszedték a jó epehólyagomat, ezután kezdõdtek jóformán a problémáim. Orvostól orvosig jártam, születtek feltételezhetõ diganózisok ibs, oddi s. görcs és ami mindenkinél pozitiv volt az a jókora nagy rekeszsérv refluxxal, amit ez év márciusában meg is mütõttek. Azóta nem is dolgozom mert nagyon nem vagyok jól. Mûtét után ismét a sebész belgyógyászati kivizsgálást javasolt. Mindent néztek labor terheléses vizsgálatok, széklettenyésztés gyomor béltükrözés. Amit találtak az az extrémfokú ételintolerancia nagyon sok élelmiszerre szinte az alapvetõekre. Meg a gyomorban sok a felszini gyulladás és a nyelõcsõ alsó szakasza is gyulladt erodált, aminek nem kéne lennie. Pedig szedem rá a gyógyszert. Mûtét elõtt is ilyen volt, csak akkor még meg volt a rekeszsérv, most a mûtét után nincs sérv,de a gyulladások megmaradtak. Mûtét elõtt néztek helicot az negativ volt, most mûtét után nem néztek erre. Gasztrós doki szerint a krónikus gyulladás nem szünik meg. Mondom akkor autoimmun beteg vagyok azt mondja neeeem. Szerintem õk sem tudják pontosan az okát, keresgélnek, de ez nem élet ami nekem van iszonyatosan szenvedek a fájdalomtól. Már pszihésen is megvisel nagyon. Szeretném a segitségeteket kérni valami nagy tudású speckós gasztrós dokit keresek, aki talán fényt derit a megoldásra. Mert ha már van digaznózis akkor megtalálták a bajom, de igy feltételezett dolgokkal csak találgatnak. A gyógyszerek meg nem hasznhálnak. A fájdalomcsillapitó meg nem megoldás. :( A beteg meg csak szenved szenved ameddig birja. Köszönöm segitségeteket.
Nincs jelen
#2956 2014-07-14 20:59
- mafka
- Tag
Emberek! Jó ez a kefír+utifû maghéj dolog. Amikor be voltam lobbanva én is ettem, és no fosás, de fájt a bélrendszerem egészben, de nekem alapból van bajom a tehéntejes dolgokkal. Akinek szintén gondot okoz, próbálja ki a kecsketejet: én már csak olyat iszok, és csak kecskesajt. Isteni finom és nem okoz bajt, legalábbis nálam, ha este iszom meg.
Most fújódok megint, mert abbahagytam a papaya ivást... :/ úgy tûnik nekem valami emésztõenzim zavarom lehet alapvetõen, mert ha pl. beveszem a Kreont, vagy csak pár szem Dipankrin, semmi bajom a világon, ha van papaya, akkor meg napi egy kupica és eszek, amit akarok.
Az Espumizan se viszi úgy le a fújódást, mint a Kreon. A papaya is emésztõenzim tartalmú, szóval, elõfordulhat, hogy pár embernek szintén ez a kínja. Csak ugye ezt nem vizsgálják...Igyátok a fermentált papayát, aztán hátha segít. Csak arra vigyázzatok hogy ne olyat vegyetek, amiben csak 3% a papaya, mert jártam már úgy, ez a jó: Specchiasol Fermentált Papaya.
Ja, és orbáncfû tea, vagy kapszula, ha idegbeteg vagy :D Nem kell SSRI, legyen kéznél nyugtató, ha nagy baj jönne, de amúgy az orbáncfû megoldja elég jól. Bár kíváncsi leszek, most majd a költözést, a jövõ hónapban hogy fogom bírni. :I
Nincs jelen
#2957 2014-07-15 09:30
- pt
- Tag
Én most voltam Horvátországban. 850 km-t vezettem le a családdal. Elõtte kefír kúra ahogy eddig. Indulás elõtt Enterobene és fél szem coderit. És nem is volt probléma. Ott nem találtam megfelelõ kefírt sajnos. Így maradt a 3 naponta bevett enterobene, de teljesen jól elvoltam így. Hazafelé is csak egy enterobenét vettem be, levezettem a 850 km-t gond nélkül. Eddig ez a legolcsóbb megoldás......ami mûködik. Ha 3 naponta beveszek egyet akkor 10 szem elég egy hónapig, az 50 szemes doboz meg 5 hónapig :)
Nincs jelen
#2958 2014-07-15 11:51
- rny
- Tag
mafka! ha nem bírod a tehéntejet, milyen kefírt iszol?
Én pt javaslatára megpróbáltam a sima kefírt, de nekem nem megy :( Igaz, hogy nekem volt tejfehérjeallergiám, ami hiába múlt el a vérvétel szerint, a testemnek errõl nem szóltak, mert ugyanúgy reagál :)
A papayás cuccban van valami szerepe a papayának? Mármint a fermentált dolgok jók, jót tesznek, ezt tudjuk. De miért papaya, az is tud valamit külön?
Nincs jelen
#2959 2014-07-15 11:58
- Szabóné
- Tag
sziasztok!
A papayát én is alkalmazom és nagyon jó, nyugtató hatású. A gyomorsavat is csökkenti. Gyakran van, hogy esete lefekszem és nagyon fáj a hasam, elszopogatok egyet és megnyugtatja. Amit én használok papaya enzimet tartalmaz, 5 ezer Ft, de 100 darab és sokáig elég.
Anikó
Nincs jelen
#2960 2014-07-18 17:40
- Ossi91
- Tag
Sziasztok, új vagyok még itt, ma volt altatásban vastagbél- és gyomortükrözésem, de a lelet nekem teljesen kínai (azaz latin :) ), tudnátok segíteni, hogy mi mit jelent? Hétfõn megyek a háziorvosomhoz, õ majd biztos elmond mindent részletesen, de azért addig is szeretnék valamivel többet tudni.
Szóval:
"
Felsõ panendoscopia:
10mg Midazolam iv. injekció után az eszközt akadálytalanul levezettem. A postbulbaris dudodenum megtekintett részében a nyálkahártya eltérést nem mutat, biopsiát vettem (I. csõ). A bulbus ép. A pylorus tág, kissé deformált. Az antrum, corpus és fornix mucosaja helyenként vérbõvebb. Az antrum-corpus határon, a nagygörbületnek megfelelõen gombostûfejnyi erosio is látható. Inenn biopsiát vettem (II. csõ - Helicobacterre is kérek meghatározást). A cardia szabályos. AZ vonal egyenetlen, felette erosiok nincsenek. Az oesophagus ép.
Vélemény:
Gasgritis,
Erosio ventriculi
Colonoscopia:
Az elõkészítés megfelelõ, a bél jól vizsgálható.
Az eszközt akadálytanalul a coecumba vezettem, melynek bázisán kóros eltérés nem látható. A Bauchin billentyû nyálkahártyája oedemás, egyenetlen, biopsiákat vettem (IV. csõ). A terminalis ileumba behatolva, helyenként a mucosa dudoros felszínû, oedemásnak látszik, többszörösen bioptáltam (III. csõ). A colon ascendens, transversum, descendens, sigma és rectum területén ép nyálkahártyát, megtartott haustratiot verifikáltam. Kis külsõ nodusai vannak.
Vélemény:
Ileitis terminalis in obs,
Nodii haem. ext.
"
Ez a szó szerinti leletem. Ti már jártasabbak vagytok ezek értelmezésében ahogy olvastam a fórumot, aki tudna segíteni, megtenné, hogy leírná, hogy ez a sok dolog mit jelent?
Köszönöm.
Üdv!
Nincs jelen
#2961 2014-07-18 19:11
- Lisa
- Tag
SZia Orsi, és a tükik eredményébõl és a véleményekbõl arra következtetnék, hogy a felsõ résszel nincsen gond, mármint IBD gond, hanem pl. gyomor fekély ami ugyanúgy fájdalmas és kellemetlen tüneteket okoz, az alsó tükrözésnél jobban felmerül a bélgyulladás gyanúja, amit persze a biopsia fog eldönteni.
Gondolom az orvos is mondott valamit azon kívül, hogy papírt adott...
Ja a Nodii haem aranyeret jelent, illetve annak a meglétét. szerintem ne ijedj meg és türelemmel várd ki a Biopsia eredményét.
Nincs jelen
#2962 2014-07-18 20:55
- Ossi91
- Tag
Szia!
Ossi, vagyok nem Orsi :) Férfi vagyok :) Orvos nem tudom mit mondott, a vizsgálatnál altattak, és utána is jó pár óráig kába voltam.
Köszi a segítséget :)
Nincs jelen
#2963 2014-07-19 08:27
- Lisa
- Tag
Bocsesz, most ahogy beléptem már láttam :D, Neked mit mondott az orvos , akkor ezek szerint semmit.
Nincs jelen
#2964 2014-07-19 09:42
- Ossi91
- Tag
Semmi gond :)
Ahogy nagyjából lefordítgattam, nekem crohn-nak tûnik. Elolvastam a gyógyszerek betegtájékoztatóit, az egyik kifejezetten crohn betegeknek szánt gyulladáscsökkentõ.
Nincs jelen
#2965 2014-07-20 11:57
- havastáj
- Tag
Sziasztok!
Na hétfõn megvolt a kontrasztanyagos hasi CT is, inni is kellett másfél liter lötyit és infúzióba adagolták a kontrasztanyagot.
Negatív.
A colonscopia is negatív volt ugye márciusban.
Laborok is negatív, Hasi UH-k is negatív.
Én meg tegnap arra ébredtem, hogy úgy csikarodik a hasam hajnal 5 kor, erre 3 x wc aztán a csikarodás megszûnt.
De azóta újból 37.0 hõemelkedés, para, félelem, gyengeség, depi, sárgás laza széklet ....szóval már ezt nem bírom.
Már csak a gyomortüki van hátra, hogy a pozitív glutén tesztemre levegyék a szövetmintát.
Valahol úgy irigykedem amikor látom a sok boldog embert az utcákon, én meg csak fogom a hasam a munkahelyemen is, mert akkorákat korog, zuborog, hogy....
Nincs jelen
#2966 2014-07-20 21:24
- andifeher
- Tag
nekik van más bajuk, te csak foglalkozz azzal hogy jobban legyél. Floreát használtad már?
Nincs jelen
#2967 2014-07-21 13:35
- havastáj
- Tag
Használtam, de nem sok eredmény.
Most tegnap azt hallottam, hogy van akinél egy év is amíg kitisztul a szervezet a gluténtól. Én még csak 3 hete eszek gluténmentesen.
Nincs jelen
#2968 2014-07-22 06:51
- akombakom
- Tag
Sziasztok, most akkor valojában van kulonbség IBS és IBD kozott, azon kivul, hogy utobbinál tudnak valamiféle gyulladást kimutatni? Mert, ha valaki 5-6x vagy tobbszor meg WC-re, surgetoleg, vizesen, akkor szeirntem teljesen mindegy, hogy melyik a kettobol.. gyogyír igazábol egyikre sincs, legalábbis nincs általánosan javító eszkoz vagy?
étrend, mozgás, stresszoldás, de egyik se biztosíték...
van koztetek olyan, aki napi tobbszori vizes széklettel rendesen tud dolgozni???
Szerkesztette: akombakom (2014-07-22 06:52)
Nincs jelen
#2969 2014-07-22 12:08
- Anna73
- Tag
persze hogy van, óriási különbség van! az IBS-nél semmi szervi eltérés nincs, chron és colitis-nál (IBD) nagyon komoly fekélyes gyulladások vannak a vastag- illetve vékonybélbe, és ezek gyógyszeres kezeléssel karban tarthatók sok esetben, ha nem akkor jönnek a mûtétek sora - ami ugye egy IBS-nél elõ se fordul. Nekem egyik ismerõsöm 15 éve colitis ulcerosa-es, Salofalkot szedi és az év világon semmi tünete nincs, hasmenést, puffadást és egyéb "finomságokat" távolról se ismeri. Én pedig "csak " IBS-es vagyok és minden nap a falat kaparom a fájásoktól, hasmenéstõl, puffadástól stb....erre csak tüneti szerek vannak, széntabletta stb...stb... aztán van akinek segít van akinek nem.
Nincs jelen
#2970 2014-07-22 13:21
- Anna73
- Tag
hát igen nehéz ezt elfogadni hogy nincs szervi eltérés és mégis olyan rosszul vagyok hogy a lakásból nem tudok kimenni sokszor.. minden vizsgálat megvolt, persze negatív eredménnyel, az utóbbi 1,5 évbe belõlem élt meg a patika, meg a herbária, minden létezõ szert kipróbáltam eredménytelenül.. úgyhogy tényleg nem is szedek már semmit, mert ablakon kidobott pénz..
Nincs jelen
#2971 2014-07-22 15:25
- QpaK
- Tag
Anna73 az ismerõsöd nagyon szerencsés. Sajnos a kevés kivételek közé tartozik. Mintha valahol írtam is a véleményem errõl, talán egy oldallal elõrébb. ;) Egyetértek eseteben. Egyébként túl nagy a szórás a súlyosságot illetõen, hogy következtetést lehessen levonni.
Szerkesztette: QpaK (2014-07-22 15:27)
Nincs jelen
#2972 2014-07-22 16:32
- akombakom
- Tag
vagyis igazábol ehhez is mint minden máshoz kell egy nagy adaga szerencse, van ,aki tulél egy repulogépszerencsétlenséget, halálos betegséget, és van ,a ki meghal egy egyszeru semmiségen is.... ez is ilyen.. én így látom ezt lehet levonni
Nincs jelen
#2973 2014-07-23 12:15
- QpaK
- Tag
Pontosan. Csak ne legyen már viszonyítási alap az enyhe eset egyik betegségben sem. Már nekem is mondták, hogy az ismerõsük colitis-es és tök jól van. Mintha direkt csinálnám. :)
Nincs jelen
#2974 2014-07-23 22:31
- pt
- Tag
Anna73!
Szerintem az IBS-nél is van szervi probléma. Csak az agyat nem vizsgálják, nem tudják úgy mint a többi szervet.
Szerintem ott a probléma forrása.....
Nincs jelen
#2975 2014-08-05 14:45
- ibsmegoldás
- Tag
Üdvözlök sok szeretettel mindenkit!
Én még ebben a topikban (és az oldalon is) új vagyok és azért regisztráltam be ide honlapra, mert én magam is sokáig szenvedtem irritábilis bélszindrómában.
Ugyanakkor a sok szenvedés közben azon gondolkodtam, hogy mi lehet az oka ennek a rendellenességnek (ha már szervi eltérések nem mutathatók ki) és legfõképp mi lehet a gyógyír rá, még akkor is ha az orvosok szerint ez a betegség "gyógyíthatatlan".
Nem vagyok benne biztos, de azt hiszem én rájöttem a megoldásra és le is írom ide nektek.
Véleményem szerint az egész IBS-t két dolog okozza: 1. Mikrotápanyagok krónikus hiánya a szervezetben! Ide értve vitaminok, nyomelemek és egyéb fontos tápanyagok krónikus hiányát amik ugye a normál táplálkozással nem kerülnek be az emberi szervezetbe. 2. A méreganyagok feldúsulása a szervezetben, legfõképp a májban és a vastagbélben!
Ami az én tüneteim csökkentésében segített: Nagy dózisú C-vitamin fogyasztása amin napi 2 teáskanálnyit értek por formában csapvízben vagy pí-vízben feloldva. Egy teáskanálnyit reggel, egy teáskanálnyit este lefekvés elõtt elfogyasztva. Emellett Máriatövis teát ittam ami májvédõ és májtisztitó hatásáról ismert. Volt, hogy a C-vitamint kombináltam Máriatövis teával azaz kb. 1 liter Máriatövis teához adtam 2 teáskanálnyi C-vitamint és egész nap ezt iszogattam.
Amit ez a "kúra" a kezdet kezdetén kiváltott nálam: Egy elég nagy hasmenésem lett tõle, nem is értettem az elején mi okozza a hasmenésem, de aztán rájöttem, hogy a C-vitamin és a Máriatövis tea okozhatja és abba is hagytam a tea fogyasztását. A hasmenésem el is múlt de amit észrevettem, hogy az ibs-es tüneteim is csökkentek és akkor jöttem rá, hogy valószinûsíthetõleg a Máriatövis teában lévõ hatóanyagok a májamban lévõ mérgeket arra kényszeríthették, hogy kilökõdjenek a vastagbélbe és ezért mehetett a hasam! Azóta is ezt a kúrát használom a betegségem kezelésére és állapotom folyamatosan javul. Tehát 1-1,5 liter Máriatövis teát megiszok 2 teáskanál C-vitaminnal naponta utána hasmenés, majd a hasmenés elmúlásával az ibs-es tünetek csökkenése.
Nem tudom másoknak hasznos lehet-e ez a kúra, nekem úgy tûnik bevált. Én azt javaslom mindenkinek orvosi felügyelet mellett próbálja ki. Mert ha ez az általam kipróbált ibs kezelési mód másoknak is elhozhatja a gyógyulást és a tünetmentességet akkor már megérte leírnom a tapasztalataimat.
Jó egészséget mindenkinek, legyen szép napotok!
Nincs jelen
#2976 2014-08-05 21:11
- ibsmegoldás
- Tag
Új fejlemények!
Ma az elõzõ posztom megírása után, ismét megittam 1 liter Máriatövis teát, feloldva benne 2 teáskanál por formájú C-vitamint.
Az eredmény: Már hasmenésem sincs tõle, csak enyhülés érzés a vastagbél és a máj körül! Ez a kúra kihagyhatatlan, javaslom mindenkinek aki IBS-en kívül más betegségben nem szenved!
Egy kis infó a Máriatövisrõl: http://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1riat%C3%B6vis
Szerkesztette: ibsmegoldás (2014-08-05 21:13)
Nincs jelen
#2977 2014-08-05 21:19
- akombakom
- Tag
szoljatok, ha tévedek, de egy IBS vagy IBD-s betegnek miota feludulés a hasmenés? merthogy az elozo napokban ez volt a Máriatovis teátol....
Nincs jelen
#2978 2014-08-05 21:29
- ibsmegoldás
- Tag
Szia!
A hasmenés nekem se felüdülés, de eddigi tapasztalatom szerint a méreganyagok kiürülése hasmenéssel jár az elején, a fent leírt Máriatövis/C-vitamin kúra hatására. Nem kellemes de megéri! Én is véletlenül jöttem rá, hogy így enyhülni fognak a tünetek, ugyanakkor ezt a kúrát kifejezetten olyan IBS(!!!)-ben szenvedõknek ajánlom akiknek nincs más szervi problémájuk. Az IBD betegséget én nem ismerem, és nem is tudom mi lehet a gyógyír rá sajnos...
Nincs jelen
#2979 2014-08-07 13:02
- rny
- Tag
Milyen tunetek enyhulnek ettol? A gorcs, a puffadas? Mert az szerintem barmilyen hasmenes utan jobb...
Nincs jelen
#2980 2014-08-07 23:12
- ibsmegoldás
- Tag
Igen! A görcs és a puffadás és az enyhe sajgó/fájó érzés ami jelen szokott lenni az IBS-ben szenvedõk érintett testrészeinél, szerveinél. Az elsõ posztom után el telt egy pár nap és most már valóban állíthatom, hogy ennek a kúrának a hatása valós és tartós (legalábbis nálam igen) az ideiglenes hasmenést kivéve. Sõt! A hasmenés csak kúra megkezdése elõtt jelentkezett az elsõ 1 liter Máriatövis/2 teáskanál por formájú C-vitamin bevétele után. Pár napra rá, hogy ugyanezt a mennyiségeket fogyasztottam a fenti tápanyagokból azután már nem! Viszont hangsúlyozom, hogy ha valaki ezt a kúrát ugyanígy végig kívánja csinálni, mint ahogy én tettem elõtte kérdezze meg kezelõorvosát, gyógyszerészét illetve csak a saját felelõsségére végezze (mint ahogy én is így tettem)! Minden ember szervezete más és más, lehetnek egyéb betegségek is a szervezetben (nekem csak az IBS-el kell/kellet megküzdenem) ezért az IBS-en kívül más jelenlévõ betegségek és rendellenességek jelenléte mellett végzett ugyanezen kúra áldásos vagy káros hatása számomra nem ismert.
Nincs jelen
#2981 2014-08-08 07:10
- akombakom
- Tag
milyen életcéljatok vannak? mert ugye, család, barátok, munka az elég elérhetetlen.. vagy az a lényeg, hogy ezeket megporábljátok osszehozni?
én probálkozom a lotton :D egyelore nem sok sikerrel :D
Nincs jelen
#2982 2014-08-08 08:01
- maKACS
- Tag
ibsmegoldás, mióta alkalmazod ezt a kúrát? És mióta vagy „gyógyult"?
Nincs jelen
#2983 2014-08-14 16:49
- havastáj
- Tag
Hát akombakom... mostmár én sem tudom mi az életcélom. Öngyilkos nem merek lenni, bár sokszor úgy érzem egyedül az lenne megoldás.
Nos ugye nekem megvolt márciusban a colonoscopiám, nemrég a gyomortükrüzésem, hasi UH-k, vérvételek, Hasi CT (kontrasztos) és semmi de semmi. Egyedül egy pozitív gliadin a vérben.
De pld az elmúlt 2 hétben jól voltam, szobát festettem, örültem,mint aki a börtönbõl szabadult, s most újból rosszul vagyok. Ráz a hideg, fogyok, megy a hasam. Az orvos szerint és mindenki szerint IBS, én meg állítom, hogy Crohn, és nem hisz nekem senki.
Nekem ne mondja senki, hogy az IBS is produlkálhat ilyen szörnyû tüneteket. Mert akkor az nem ért hozzá.
Inkább az az igazság, hogy nem találják a gyulladást, és nem mutatja ki semmi de semmi, és ezért ráfogják, hogy IBS, de amúgy ez IBD.-csak nincs bizonyítva még.
Hogy mik az életcélok? Munkahelyrõl kifele áll a szénám, annyit vagyok táppénzen. És így egy munkát se tudok elvégezni, se találni. De ha találnék se tudnék így dolgozni.
Életkedv szörnyû. Mert, hogy nem ehetek az már nem érdekel, nem dohányzok, nem iszok ez se. Csak egy sima átlag életet szeretnék, de hát így....
Párkapcsolat pedig hát ki bírja egy ilyen beteges ember mellett sokáig?
Egyáltalán ki és kik azok a barátok akik nézik sokáig egy ember kínlódását. Munkahelyemen már nem egyszer hallottam a háttérbõl vele ne beszélgessetek, mert lehúz. Hát köszönöm. Nem lehet mindíg pozitív amikor senki orvos, ember nem tud segíteni rajtam és kínlódok és szabályosan elfogyok és le vagyok gyengülve és megy a hasam.
Hogy még mik az életcélok? Talán az a pár hét öröme amíg jól vagyok, s utána újból vissza ebbe a "börtönbe". S, hogy mi lesz a jövõben, azt nem tudom, de ha az, hogy így kell leélni az életet, vagy rosszabbodik, s mûtögettetni magát az embernek, vagy az, hogy kivezessék a belét az oldalára végül, s úgy is ugyanúgy kínlódjon akkor nem tudok erre válaszolni. Talán annyi, hogy látom, hogy felsüt a nap, feljön a hold, csiripelnek a madarak, s ábrándozok, hogy de jó másoknak akik boldogok, s egészségesek! :-(
/bocsánat, ha szomorúra sikerült, de nagyon ki vagyok/
Nincs jelen
#2984 2014-08-14 17:19
- akombakom
- Tag
havastáj.. mintha én írtam volna, foleg azt, hogy attol, hogy nem találták semmit még egyáltalán nem biztos, hogy nincs is.. szeirntem valaki nem fosik mint az eszeveszett csak úgy a semmitol... ott lennie kell valaminek...
Nincs jelen
#2985 2014-08-14 19:10
- havastáj
- Tag
Hát ez az én is ettõl félek. Na de most eljutottam odáig, hogy legalább édesanyámnak elmagyaráztam, hogy ez nem lehet IBS csak crohn, mert van hõemelkedés és fogyás ami alarm tünet! Érdekes ezt a gasztroenterológusaim miért nem értik meg?
Hétfõn lesz meg a vékonybélbiopszia eredménye 2 helyrõl is vett a doki, hát kíváncsi vagyok az mit mutat.
Nincs jelen
#2986 2014-08-14 19:17
- rny
- Tag
Szerintem a legrosszabb az orlodes, hogy van e ott valami... en is beleesem ebbe azert sokszor. Amikor uj modon faj a hasam, uj helyen, latszolag a semmitol leszek rosszul, akkor mindig az elso gondoltam, hogy ott tuti van valami. Es csak remelem, hogy nincs.
Bizonyos dolgokat meg hiaba, de el kell fogadni. En pl a barati koromet teljesen leepitettem, eloszor is szivesebben vagyok otthon nyugodtan, mint hogy kedvtelesbol izguljak, nehogy nyilvanosan jojjon ram a hasmenes, masreszt meg nem akarok errol beszelni es anelkul nehez megmagyarazni mi tortent velem, hogy ilyen lettem, vagy mik a terveim.
Tervek, eletcel: az ebbol a szarbol valo kikecmerges. En tulajdonkeppen egyaltalan nem vagyok olyan rosszul mint itt sokan irjak vagy mint voltam, de azt alairom, hogy hullamzo. Amikor jol vagyok minden jo, de rogton jon a depresszio ha jon a visszaeses. Mar ezerszer leirtam, hogy nekem a dieta eletmento, igy nagyjabol kontrollalhato a dolog.
Egyebkent most hogy valamivel jobban vagyok ugyanugy tervezek mint eddig. Bizonyos korlatokhoz probalok igazodni, amik adottak, pl nyilvan rohangalos munkam nem lehet, es egy allasnal fontos hogy milyen a wc :D Nevetseges, de ez van!
Nekem van parom akivel minden szuper, a munka tulajdonkeppen nem zavar, de jobban meg kell valogatni mit bir el az ember mentalisan, pl. lakohelyhez kozelebb legyen, stb. Sajat csaladot sosem akartam, igy erre nem is gondolok. Szoval en nem ugy elem ezt meg, hogy nagy dolgokrol kell lemondani inkabb kisebbekrol, pl. utazas, hogy gondtalanul mehessek el egy kavera, ilyesmi... engem ez a resze jobban foglalkoztat. Olyan felembernek erzem magam, utalom, hogy mindig terveznem kell, aztan meg hiaba dontom el hogy holnap reggel 6kor elindulok peldaul, ha eppen keptelen vagyok...
Nincs jelen
#2987 2014-08-14 20:10
- akombakom
- Tag
rny.. akkor Te ritka szerencsés vagy, nekem addig se nagyon sikerult párkapcsolatban lenni, amíg ez nem volt, így a remény is elszállt :(
Nincs jelen
#2988 2014-08-14 20:16
- QpaK
- Tag
Én pont fordítva álltam hozzá. Elõször a bal bordám fájt, tehát tüdõ vizsgálat. Találtak egy foltot amirõl kiderült, hogy léghólyag-akkor már persze eltemettem magam. A remegésre és a hasmenésre legyintettem, hogy ibs. Még tejet is ittam rá, mert azt hittem, attól megkönnyebbülök. Mekkorát tévedtem. Akkor vettem komolyan, amikor a fájdalomtól nem tudtam lábra állni. És szerintem itt van a különbség ibd ibs között, mármint a pszichés oldala. Ha nekem azt mondják negatív megnyugszom.
A barátoktól nem szabad elszigetelni magatokat. Nem közhely, ha azt mondom támasz: Tudjanak a bajomról, ezt nem kell a szõnyeg alá söpörni. Sõt értsék meg és õk is úgy szervezzenek. Elmegyek velük este, csak olyan sörözõbe, ahol van külön wc. Találkozzunk, de ott ahol van mosdó. És van amikor nekik kell eljönniük, mert szarul vagyok. Az elejétõl tudják mi a gáz, és megértõek. Pontosan el kell magyarázni, hogy ne értsék félre.
A tervek meg mindig megdõlnek, azt hiszem csak csinálni kéne. Nálam is mindig megdõl. A motiváció gyorsan elveszik ha szarul vagy.
Szerkesztette: QpaK (2014-08-14 20:19)
Nincs jelen
#2989 2014-08-14 20:20
- akombakom
- Tag
QpaK akkor Te meg a barátok miatt vagy szerencsés.. de roulok, hogy így is vannak! :
)
Nincs jelen
#2990 2014-08-14 20:32
- QpaK
- Tag
Nálam elég valószínû a mûtét. Érdekes, hogy én a végleges bél kihelyezést választom, ha egyszer kell. Akkor már vége a wc kérdésnek. Nem teszek különbséget a vastegbeles/nélküli baleset között :D. Lehet, hogy maradi vagyok, de egyéniségnek vallom magam, és a partneremet is. Az a kapcsolat régen rossz, ahol csak a beteget látják benned. Azért mindenkinek vannak, jó idõszakai.
Ez az én esetleges genetikai bajom. Az, hogy valaki szép szintén genetikai. Nem is akkora dicséret, ha azt mondod a lánynak hogy szép, hiszen nem tehet róla szegény ;) . Nem az a lényeg, hogy milyen?
Szerkesztette: QpaK (2014-08-14 21:09)
Nincs jelen
#2991 2014-08-14 21:52
- havastáj
- Tag
Könyörögve kérem valaki mondja már meg nekem hova menjek még? Colonoscopia megvolt negatív, gyomortüki negatív, Hasi kontrasztos CT negatív, hasi uh, laborok negatív...milyen vizsgálat van még? Kapszula endoszkóra nincs pénzem.
egyedül a gliadin pozitív a vérbõl, de tartom a gluténmentes diétát.
És senki nem hiszi nekem el, hogy crohn.
Legalább az enterol kissé megfogja most, de ha nem szedném semmi nem maradna meg bennem és fogyok és délutánonként 37.2 hõemelkedésem van. Vagy ennyire durva lehet egy IBS is??????
Szerkesztette: havastáj (2014-08-14 21:52)
Nincs jelen
#2992 2014-08-14 22:22
- QpaK
- Tag
Nem vagyok orvos, csak kíváncsi. Ha eszel utána émelyegsz? Pár falatnál többet nem bírsz enni, mert jóllaktál/kihánynád? Ha hasmenésed van nagyon fáj és alig jön valami. Wc után fáradékony vagy, le kell feküdnöd? Elõfordul, hogy utána elalszol? Esetleg van benne vér, vagy váladék? Behatárolható a fájdalom helye? Fájás 10-es skálán? A vékonybél rendben volt?
Szerkesztette: QpaK (2014-08-14 22:23)
Nincs jelen
#2993 2014-08-14 22:26
- akombakom
- Tag
QpaK ez most az IBD vagy IBS amit Te írsz?..
alternatív gyogyászatban nem gondolkodtok? én konkrétan homeopátiara gondoltam, foleg, ha IBS... vagy...
Nincs jelen
#2994 2014-08-14 22:48
- QpaK
- Tag
Pont ez az: Vannak átfedések. Közös lehet a haspuffadás görcsök hasmenés hasfájás. Az ibd passzív idõszakban ibs szerû tüneteket produkál. A felszívódási zavar oka itt ismert. Nem okoz vérzést a bélfal, de azért gyulladt. Ugyanúgy parázok a wc miatt mint te.
De olyan ibd nincs ami nem látszik. A vérkép is kileng, fõleg a gyulladásos paraméterek. Crp, vas hiány látszik. Emelkedett trombocitaszám... Az ultrahang vagy ct kimutatja. De a tükrözés biztosan.
Havastáj mintha a gyomorrákot is pedzegetted volna. Be lehet beszélni a tüneteket is. Nálad a hõemelkedés lóg ki, ami lehet pl a lisztérzékenységtõl.
Nincs jelen
#2995 2014-08-14 23:36
- havastáj
- Tag
Nem émelygek, ha eszek, de ilyenkor amikor aktívabb (mert most volt 2 hét tünetmentes idõszak is amikor ugy zabáltam olyan éhes voltam, hogy csak na) de most hogy megy a hasam étvágyam is kevesebb. De ha eszek nem émelygek. Az nem igaz rám, hogy pár falatnál nem bírok többet enni, 2 szelet kenyér simán bemegy, de zuborog is a hasam, belem utána. Korog, morog, zuborog. Ha hsamenésem van (és nem tartom vissza) nem nagyon fáj, csak elönt a melegség érzet és wc után talán könnyebb. A fáqdékonyság, gyengeség a hasmenéstõl van. Vér sosem volt benne, legalábbis nem láttam, kis nyák az néha. Fájdalom annyira nem jellemzõ, ha van egy 10 es skáéán 1 es 2 es. jelenleg baloldalt nem tudom mi van ott végbél?, na ott érzem, hogy csipked, meg néha köldök körül, de nagyon nem fáj. A hasmenés olyan sárgás színû és sokszor uszik a víz tetején. nem süllyed le. A vékonybélen a gyomortükinél azt írta, hogy morphológiailag ép nyálkahártyát látunk, mely semmilyen megbetegedésre nem utal. Biztonsági szempontból 2 vékonybél biopsziát vettünk. Ezekért hétfõn kell menjek.
Nincs jelen
#2996 2014-08-14 23:40
- havastáj
- Tag
crp-m mindíg jó volt, vasam kissé magasabb is, meg a fogyás az ami aggaszt, na de hát az is igaz hasmenésnél senki se hízik. Erõs hasi görcsöm sose volt , inkább a puffadás, de arra meg a duspatalim és az espumizan jó volt.
Tényleg mézet lehet enni? A propoliszos méz, még a somkóró méz állítólag jó a belekre.
Nincs jelen
#2997 2014-08-15 00:46
- QpaK
- Tag
Így, hogy ezt ilyen alaposan kitárgyaltuk, számodra is bizonyossá vált: Ez nem lehet Crohn. Megnyugodtál egy picit? :) Igen a méz különösen jó!
Szerkesztette: QpaK (2014-08-15 00:48)
Nincs jelen
#2998 2014-08-15 11:06
- nem robot
- Tag
havastáj:
Nem olvastam vissza az összes hozzászólásodat, de ami eszembe jutott:
Széklettenyésztés volt? Bakteriológia: rutin tenyésztés + Clostridum difficile tenyésztés/toxin kimutatás, esetleg patológiás E. Coli tipizálás. Parazitológia ugyanilyen fontos!
A háziorvos is, gasztroenterológus is ki tudja írni, de térítésesen is megoldható.
A lisztérzékenység diagnózisát pedig nagyban megnehezíti, sõt lehetetlenné is teheti a vizsgálatokat megelõzõ gluténmentes diéta, ilyenkor a a vékonybél biopszia akár értelmetlen is lehet, könnyen álnegatív eredmény jöhet ki. Van gyógyszertári forgalomban is kapható, otthon elvégezhetõ lisztérzékenység gyorsteszt is. (a neve Biocard Celiac Test). Transzglutamináz-ellenes IgA antitesteket mutat ki, vérbõl. Szûrésre, a gyanú felkeltésére, önellenõrzésre alkalmas, de nem diagnosztikus.
Üdv.
Nincs jelen
#2999 2014-08-15 12:43
- andreas31
- Tag
IBD mellett is 0,3 a CRP-m+jó a vérképem is.Pedig nem IBS-em van.Tehát a jó vérkép nem jelent semmit...sõt igazából nekem az imuunfaktor akármik is negatívak,mégis gány van.Ennyit jelent a labor=semmi,sajnos!
Nincs jelen
#3000 2014-08-15 13:50
- havastáj
- Tag
Ma hajnalban 5 órakor hascsikarodásra ébredtem és szaladtam a wc re. Után nagyon legyengülte, szóval nagyon szarul voltam. Felhívtuk a kórházat,mert beutalóm volt és fogadott a gasztroenterológus.
Elmondam a panaszaimat, és megmutattam a sok negatív leletet, és végülis nekem adott igazat szerintem.
Azt mondta lehet crohn, ccsak nem jöt még ki úgy, hogy észrevegyék, így kérdõjeles crohn -t írt a papíromra.
Kérdezte szedtem e már valamilyen gyógyszert. Mondtam nem soha. És mondta, hogy egy gyenge pentasa val megprobáljuk, hogy hátha az hat. Egy hónap mulva kontroll.
És most nehogy azt mondjátok nekem, hogy szar a pentasa meg semmit nem ér, mert akkor mentem nem tudom , hogy mit teszek. Szóval abban igazat adott, hogy semmitõl igazából semmi baj az embernek, mindíg van avalami ami okozza a bajt, csak nem tudják mi.
Nincs jelen