#3151 2014-09-07 23:53
- ibsmegoldás
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)
Kedves maKACS! Nem tudom, lehet én fogalmazok úgy, hogy senki ne értse (bár ezt kötve hiszem). Akkor leírom még a kúra mibenlétét illetve azt, ahogy én használtam immáron negyedszer de ahogy elnézem lesz még abból tizedjére is és abban se vagyok biztos, hogy az elég lesz, de legyen. Ha szájbarágás akkor legyen szájbarágás. Na szóval! Ahogy én a kúrát alkalmaztam: Fõztem egy nagy fazék Máriatövis teát. Miután kihült, beletöltöttem belõle 1,5 litert egy mûanyag flakonba. Tettem hozzá 2 teáskanál por formájú C-vitamint (a 1,5 liter teához!). Ezt iszogattam a munkahelyemen fél napon keresztül, kortyolgatva amikor volt rá idõm. A már leírt mellékhatás után a tea fogyasztását szüneteltettem kb. 3-4 napig. Utána újra megismételtem ugyanezekkel az összetevõkkel. Azóta hetente egyszer ismétlem meg a kúrát, ugyanezekkel az összetevõkkel. Amibe nekem ez az egész került: 450 Ft-ért vettem a filteres Máriatövis teát egy Méhész és Gyógynövény szaküzletben de szerintem gyógyszertárban is kapható. A por formájú C-vitamint meg egy természetgyógyász üzletében szereztem be. 30 dkg-ot adott 990 Ft-ért. Plusz az idõ amit a kúrába belefektettem. Mások kérdezték: Melyik része a hasznos a Máriatövisnek? A teát a magjából készítik vagy azt is mondhatnám a termésébõl. Én úgy gondolom ez a kúra: olcsó, egyszerû, gyors és jelentõs javulást hoz rövid idõn belül az IBS-ben szenvedõknek (IBD-seknek nem tudom, én IBS-re alkalmaztam mert IBD-ben hála Istennek nem szenvedek) ami kb. 2 hét. Kérdezzen még bárki bármit ha valami nem érthetõ, ugyanakkor ha valaki még egyszer felteszi, a "Hogyan kell alkalmazni?" meg "Hogyan hat?" "Mennyibe kerül?" "Mire jó?" stb. kérdéseket nem biztos, hogy fogok rá válaszolni mert leírtam már egy párszor, olvasson utána. Jó egészséget mindenkinek!
Nincs jelen
#3152 2014-09-08 00:49
- maKACS
- Tag
Kedves ibsmegoldás, a szájbarágás és a másik értetlennek beállítása helyett elég lett volna, ha egyszer felfogod a kérdést és leírod pontosan, részletesen a kúra menetét. Ehelyett a tea elkészítésérõl még mindig csak annyit írtál le, hogy filtereset használtál és hogy abból egy nagy fazékkal fõztél. És a nagy - milyen nagy? - fazékba egy filtert tettél, kettõt, ötöt vagy ahány csészényi a fazék? Vélhetõleg nem mindegy, hisz túladagolása hasmenést okoz. (Hoppácska...) Ne haragudj, de ennél szájbarágósabban már nem tudok kérdezni.
Szerkesztette: maKACS (2014-09-08 01:19)
Nincs jelen
#3153 2014-09-08 06:20
- rny
- Tag
Szerintem már felesleges ezen a témán lovagolni… vagy érdekel a kúra és alkalmaznád, makacs? Mert azt kötve hiszem. Akkor meg hagyjuk, aki pedig ellenállhatatlan vágyat érez a dolog kipróbálására, majd felteszi a kérdéseit.
Nincs jelen
#3154 2014-09-08 06:48
- maKACS
- Tag
Igazad van rny.
Nincs jelen
#3155 2014-09-08 14:29
- mafka
- Tag
Sziasztok!
Rég voltam itt, hál' istennek :D nem veletek van bajom, csak szerencsére jól vagyok viszonylag.
Nah, akkor, kérdeztétek a papayát: nem tudom mitõl jó. A gasztrodoki mondta, hogy sokan szedik ibs-re, én is kipróbáltam. Nem tudom mennyire van összefüggés a bilagit papverinjéhez... lehet semmi, de nekem használ. Sõt, most épp nem is iszom (én ezt az ivós, palackos papayát veszem ált.).
Amik szintén jók és fosásmentesítettek: danone kaukázusi kefír, napi egy üveg, délután vagy este (nem tudom ez hogy lehet ennyire jó nekem, pedig nem bírom a tehéntejes dolgokat, de, ami erjesztett az jöhet), sõt olyan is jó, ami házi készítésû: van gombánk, és kecsketejet erjesztünk fél literes befõttes üvegekben. Finom, használ, egészséges, jó.
Sztem pótolni a vitaminokat kötelezõ, aki fosik, meg nincs étvágya, puffad stb. muszáj: erre én spirulina algát eszek. Van tablettában is, napi min. 8000-1000 mg. Sok benne a B vitamin(ok). Ez meg kötelezõen kell az izomzat, idegzet, haj, fog, bõr, köröm egészségéhez. Napi 2 szem, vagy 4. attól függ.
Délután Humet R- egy 10 ml. kupicányi almalében. Ebéd után megiszom. Ez egy kúra, olyan 3 üveggel kell, utána szünet, kb. egy fél évig. Jó helyette a huminiqum is. Nekem vaspótlásra kell, mert anémiám van, így, mikor ezt abbahagyom, szedek fafül gombából készített vaskészítményt. Szerves formában kell vitamint szedni. A multivitamin csak átszalad.
Ill. C vitamin: két hétig nagy dózisban, 1000-2000mg, utána két hét szünet, megint két hét, utána 3 hét szünet, megint két hét, utána megint két hét szünet, így váltakozva. +D vitamin, amikor már rossz az idõ. Ez is lehetõleg szervesben, ill. olajkapszula formában.
Ezeket doki javasolta. Beválnak. Gyakorlatilag ki volt éhezve a szervezetem a diéta miatt (nincs már epehólyagom, meg májfunkció se az igazi, és emiatt kellett diétázni). Na, a diétát abbahagytam és láss csodát, okosan, a zsíros dolgokat, túl meleg, túl hideg, túl fûszeres kerülve megoldható az evés. A máj a minap kiesett a felhozatalból, szörnyû gyomorgörcsöm lett tõle, már a májkrém is okozott hasonlót, valszeg nem bírom, túl sok a méreg benne lehet. Emiatt majd csinálok egy méregtelenítõ kúrát, csak a humisnak legyen vége :)
Ivászat: lúgos víz!!!!!! Nagyon sokat segít, mióta nem csapvizet iszok, nem fújódok annyit és annyira. Teák: az ország füves bácsija ajánlotta: borsmenta, napi egy adag, két deci, de ez elhagyható, ami viszont gyomoridegre nagyon hatásos, magam is végigcsináltam a kúrát: 6 vagy 8 hétig inni az orbáncfû teát (igen, idd meg, erõs, elõször fejbevág, aztán kivirul a világ, úgy hat, mint az SSRI, csak nem olyan erõs) napi két deci, elkészítés után egy órán belül meginni: 2 teáskanálnyit leforrázni, szigorúan csak mûanyag eszközöket használj. Utána 6 vagy 8 hét szünet. Ha igényled ez idõ után, megint lehet inni, aztán megint szünet. Van tinktúra formában is, de én a teát preferálom.
Mellé ne felejts el inni akácvirág teát, mert ez leviszi a savat. Annak is kell, aki azt hiszi nem savas: az ibs, gyomorideg stb. savasítja a szervezetet: viszlát vitaminok, ásványok, immunrendszr, ha savas vagy. Ezt az akác teát ugyanúgy készíted, mint az orcáncfüvet és lehet folyamatosan inni, nem kell szünet. Sõt ebbõl annyit, amennyi jól esik, amúgy nagyon finom :)
Puffadásra espumisan, ill. ha görcs van, attól függ nálam pl. hol érzem a görcsöt: ha jobb oldalt, akkor bilagit, mert akkor epeömlésem van, ha gyomor, akkor dipankrin, mert emészteni nem bírok, amúgy meg nehéz ételekhez egy kis kreon. De ez ritkán kell. Ha érzem, hogy lentrõl, mélyrõl (napfonat részrõl) jön vmi erõs görcsös hányingeres valami, akkor meg relaxáció (agykontrollra menjetek el, sokat segít, ill. amit jógán lehet megtanulni, az is jó) vagy ha vészállapot van, akkor nyugtató. Tudom, hogy itthon nem csípjük ezt a nyugtató dolgot, de néha kell. Én pl. szétizgulom magamat utazás elõtt: így beveszem és nem fogok rohamot kapni. Amúgy meg, ha szükségét érzem, jöhet a gyógynövényes nyugtató, pl. valeriana.
Mivel nekem eléggé ideg alapú, nálam a nyugalom minden formája beválik. Akinek kell, sztem szedje az antidepit, vagy a nyugtatót egy ideig. Nem éri meg sokáig betegnek lenni, mert beletanul a szervezet és utána nehéz átkondicionálni. Keserû tapasztalat.
Az antibiotikum témához: igen, egyet kell értenem a cikkel. 8 éves koromig, míg ki nem vették a manduláimat, igen, az összeset, állandóan be volt valamim gyulladva. Évi 4-5 antibiotikum kúrán estem át. Mára elértük, hogy bárminemû antibiotikum kerül a szervezetembe, méregnek érzékeli, jobb esetben kihányom és szétreped a fejem a fájdalomtól, meg persze utána kiugrik az ibs, vagy ha injekció, akkor szétmegy a fejem, hányinger és bõrkiütések, meg ízületi fájdalmak. Szóval nem bírom semmilyen szinten, ha vigyázok magamra, szerencsére nem is kell. És ezért mondom, hogy probiotikum kúra! Ez már csak az ezer éves hamvak oltása, mert el lett szúrva, akkoriban nem adtak probiotikumot ugyebár, nem is ettem meg semmit és azóta se tudok egy kilót se hízni, de jobb probiotikummal az élet: beszedem a pro gastro-t oylan három dobozzal egy fél évben és se gombásodás plusz a hasmenés is hamarabb lemegy. Amikor pedig szedem, nem puffadok.
Máriatövises teázós dologhoz: én iszom a májtisztító teát, ill. szoktam máriatövis olajat szedni néha, mert nekem kell méregteleníteni a májfunkció gyengesége miatt. De ez csak arra jó, hogy pucol. Se a hasmenésre nem válik be, se a közérzeted nem fog javulni, se az étvágyad.
A C vitamin meg egy alap vitamin, ami a sejtszaporodásban játszik szerepet. Alapból igényeljük, az hogy nekem nagy dózisban kell idõszakos kúrát csinálnom a vashiány miatt van, így könnyebben hasznosul a vele egy napon bevitt vas. Aki ok nélkül szedi nagy dózisban annak kövesedést okoz(hat), ismerek nem egy embert, akinél vesekövet okozott, ill. daganatos betegség esetén nem szabad szedni, pont a sejtosztódást támogató hatása miatt. Nem én találtam ki, a doki mondta.
Szóval mazsolázzatok. Hátha beválik valami a fentebbiekbõl. Keresgéljetek magatoknak is megoldást, de én javaslom a természetes dolgokat.
Nincs jelen
#3156 2014-09-08 19:21
- pt
- Tag
Mondom én is ugye, hogy a danone kaukázusi kefír az jó a pocónak. Napi flaska kötelezõ szerintem minden IBS-esnek.
Inni isztok ti alkoholt? 1 éve nem ittam. Most volt egy lagzi, bevágtam vagy 5-6 feles házipálinkát. Olyan jól vagyok azóta hogy hajjj :D
Nincs jelen
#3157 2014-09-08 20:22
- rny
- Tag
en sajnos nem birom a kefirt, pedig most tobbszor is probaltam :(((
En most jottem ra vegre, hogy amit birok az a feherbor, mondjuk froccs formaban iszom. Palinkat asszem nem mernek :D
De pt te egyebkent is jol vagy mar, nem?
Nincs jelen
#3158 2014-09-09 07:44
- youlcsi
- Tag
én sörözök... a kefír meg azt gondolom úgy összeveszne a metforminnal, hogy azt is kifosnám, ami amúgy esetleg bent maradna...
Nincs jelen
#3159 2014-09-09 22:02
- pt
- Tag
Én konkrétan elég jól vagyok mostanában. A danone kefír szépen rendben tartja a pocómat. Mostanában van, hogy csak 3 naponta wc-zek ami kibeb@szottul nagy szó nálunk IBS-eseknél. Ettõl függetlenül nem tartom ezt stabilnak. biztosan vissza fogok esni, vagy esetleg ezt a szintet tudom tartani, de tökéletes soha nem leszek már szerintem. Így viszont elketyegek azon a 95%-on :D
Nagy út elõtt ahol félõ hogy elkap a "wc-re rohanós roham" korábban kelek egy szem enterobene lenyelve és fél szem coderit elszopogatva, aztán indulás. Kutya bajom így, mert megelõzöm a galibát. A hétköznapokon munkában már elég jól elvagyok gond nélkül, mint ha a régi életem élném. Ez a pánikos mocsok dolog elgyengült bennem. Konkrétan annak köszönhetõen szerintem hogy sz@arok erre a mocsok betegségre, beletörõdtem úgyse múlik el. Szépen ha gáz van enterobene és coderit bekap elszopogat okés. Mindig van a tárcámban. Így már nem görcsölök rá annyira a dologra....sokat segít. Amit nem bírok kaját kerülöm, dannone kefír rendben tartja pocit.... lavírozok...
Nincs jelen
#3160 2014-09-11 13:54
- havastáj
- Tag
Sziasztok!
Rég írtam már-
Nos kipróbáltam ezt a Neurosan por -t , nos hasmenésre nekem nem segít semmit se szinte. Maximális adagja napi 3 teáskanál, ha 4 -et veszek be esetleg akkor valamit használ.
A Bolus adstringens viszont nagyon bejött, és nem is gyógyszer, hanem ásványokból készült hasfogó szer. Ha napi 1 tablettát veszek be, az nem sokat segít, de napi 2 tablettával már normális székletem van és napi 1 x kell menni csak! Ja és hõemelkedésem sincs mellé.
Na de kérdezem én, akkor élje az ember az egész életét úgy, hogy csak hasfogóval tud létezni?
Mert akkor egy idõ után, ha már ez se fog használni, akkor mi lesz? kakukk?
Nincs jelen
#3161 2014-09-11 17:33
- Anna73
- Tag
Na igen, én is ezt kérdezem, meddig lehet szedni vajon az ilyen "enyhébb" hasfogót, hogy ne legyen káros a szervezetre. (hónapokig, évekig ? ) Én a hagyományos széntablettára álltam rá. Reggel 2 szem, + 1 szem nos-pa, ezzel így végigbírom a napot. Egy hete csinálom ezt, és napi egy reggeli wc-re - ami normál - most beállt. Nincs görcs, hasfájás, rohanós wc. Puffadás az van, de legalább a hasmas így kordába tartható.
Nincs jelen
#3162 2014-09-11 20:59
- rny
- Tag
Bolushoz, szenhez nem lehet hozzaszokni. Ha meg csak igy megy, hat igy jartunk...
Nincs jelen
#3163 2014-09-12 13:40
- Rigor
- Tag
Az igazán brutális hasfogó az Enterobene RatioPharm (ugyanaz a hatóanyag mint az immodium és egyebek, de nagyságrendekkel drágább ) - szerk. - mármint többi hasonló gyógyszer, mert az Enterobene a legolcsóbb.. -szerk.
http://internetpatika.hu/enterobene-rat … lmtabl-50x - ezzel viszont az a baj, hogy ez bélmotilitást csökkent, szóval nem túl egészséges, nem épp mellékhatás mentes igazán csak alkalomszerûen amikor nagyon nagy szükség van rá - érdemes használni. - bár ettõl függetlenül van aki évek óta kvázi "ezen él" - így tud eljárni dolgozni stb.
Én is használtam, de csak amikor nagyon fontos volt hogy ne kelljen wc-re menni. (hosszabb utazás, tárgyalás, rendezvény/események ).
Szerkesztette: Rigor (2014-09-13 20:21)
Nincs jelen
#3164 2014-09-12 16:47
- rny
- Tag
Az enterobene olcsóbb mint az imodium! És valamilyen furcsa oknál fogva esküszöm, hogy kevésbé is hatásos, vagy csak nekem mindig így jött ki a lépés… de sajnos valójában a motilitáscsökkentõk amik teljes biztonsággal alkalmazhatók abból a szempontból, hogy biztosra menjünk
Nincs jelen
#3165 2014-09-13 20:20
- Rigor
- Tag
Elírtam, bocsánat! Pont fordítva! - Azt linkeltem be ami a legjobb ár/teljesítmény kiszerelés az enterobene-n belül.
A hatásosság azon is múlik hogy hány mg-ot veszel be. Nyilván egy bazi nagy kapszulában több van, mint egy kis pötyibe. De kiszámoltam így is sokkal olcsóbb. Enterobene-bõl tényleg legalább 4 szem kell :) - de nyilván aki nem ilyen beteg annak meg kevesebb is elég lehet.
Szerkesztette: Rigor (2014-09-13 20:23)
Nincs jelen
#3166 2014-09-13 21:46
- rny
- Tag
Elvileg az imodium, lopermid és enterobene is 2mg-os, szóval ugyanolyannak kéne lennie. Hát nem tudom.. nekem egy darab teljesen biztosan hat 1-2 (épp hogy vagyok) napig, feltéve ha nem eszem tejterméket. A Coderit tudja még ugyanezt a hatást nálam, ezek vannak vészhelyzetre, vagy ha 100%-ig biztosnak kell benne lennem, hogy nem lesz semmi se.
Egyébként diétával, buscopannal, bolussal és neurosannal elvagyok általában. De havastáj, diétázol te egyáltalán? Mert ha ennyire rosszul vagy, hát megérne egy próbát
Szerkesztette: rny (2014-09-13 21:47)
Nincs jelen
#3167 2014-09-16 13:32
- havastáj
- Tag
Hát diétázom illetve próbálok gluténmentesen élni. De mit jelent konkrétan a diéta?
Bolussal, duspatalinnal én is elvagyok, csak a probléma az, hogy ha semmi baj nincs, akkor a tünet mitõl van? Én csak ezt az egyet nem értem, de ezen már egy éve mióta szarul vagyok (kisebb szüneteket kivéve) gondolkozok.
Az orvosok is ezt mondják, mivel gyomor, vastagbél tükrözés, laborok, széklet, hasi Ct negatív nincs crohnom.-
Lehet a tudomány ennyit tud, de akkor ha nincs crohnom akkor a semmitõl tünetem nem lenne. Mert a papírjaimra feszt csak azt írják, hogy irritábilis bélsyndroma, funkcionális hasmenés, súlyos tünetcsoporttal. NA ezzel aztán "jóllakok."
Mondom, ha egy nap 2 szem bolus adstringens beveszek akkor egész jól vagyok, s akkor aznap a székletem is normális, s másnap is. Erre azt mondja az orvos, ha a crohnosoknak 2 szem bolustól jobban lennének, akkor a nobel díjat megkapnám ,mert akkor feltaláltam a crohn ellenszerét.
A neurosan is megfogja a hasam, de , ha csak azt szedem, akkor napi 3x1 teáskanál hat csak, akkor se megy a hasam, de azért egy kis "dugulás" szerû érzést érzek bent a vékonybeleknél, illetve néha egy egészen enyhe csikarodást, de nem jellemzõ annyira.
Na a lényeg, ha IBS em van, azaz a semmi, akkor nem lenne egy jó kerek esztendeje ilyen tünetem, mert a semmi nem okoz semmit, csak a valami.
Nincs jelen
#3168 2014-09-16 14:33
- QpaK
- Tag
Komolyan mondom te vagy az egyik kedvencem a fórumon. Örülök is, hogy jobban vagy! De már megint labdázol.
havastáj írta:
Na a lényeg, ha IBS em van, azaz a semmi, akkor nem lenne egy jó kerek esztendeje ilyen tünetem, mert a semmi nem okoz semmit, csak a valami.
Az IBS az valami. Fizikálisan viszont semmi. A valami viszont okozhat tüneteket. Ez téged ne érdekeljen, ha a bolus-tól jól vagy. Azt kedvedre szedheted, ameddig akarod. :)
Nincs jelen
#3169 2014-09-16 17:55
- rny
- Tag
Havastáj, sokan vagyunk itt úgy, hogy a semmi az mégis valami :) Az IBS nem azt jelenti hogy semmi bajod, hanem azt, hogy "fogalmam sincs mi az". Egyébként sokan pedzegetik erre a választ, miszerint a bélflóra zavara (egyetértek), csak ezt egyszerûen ilyen profi mód még nem vizsgálják. A lényeg: a világon rengeteg embernek van ilyen baja, SZERVI elváltozás nélkül, szóval ilyen bizony létezik.
Örülj neki, hogy NINCS crohnod és hat a bolus, mert ezt biztonsággal szedheted sokáig - szívesen mondom: ameddig meg nem találják a gyógyírt nekünk :).
A diéta címszó alatt azt értem, hogy semmi keményítõ, szénhidrát, glutén, és elõször gyümölcs zöldség fõve. Én ettõl jobban vagyok, ha meg csalok… hát van ára rendesen. Ha igy kiserleteznél legalább ki tudnád szûrni mi a fõleg rossz neked.
Szerkesztette: rny (2014-09-16 17:56)
Nincs jelen
#3170 2014-09-16 19:39
- QpaK
- Tag
Idézet egy regénybõl, amiben rengeteg elírás van. Ez különösen mókás volt:
– Úgy tûnik, gyakran betegeskedik.
– Szerintem túlgondolod a dolgot. Talán... talán IHS-e van.
– IHS ?
– Irritábilis hasmenés szindróma :)
Ahaa szóval ez lefedi az ibd ágakat + az ibs-t
Szerkesztette: QpaK (2014-09-16 19:41)
Nincs jelen
#3171 2014-09-16 20:47
- rny
- Tag
Jajj borzalmas :D De sajnos ez tukrozi a hozzaertes szintjet az egesz dologhoz.. nem is mondom meg senkinek, hogy mi a bajom, nehogy meghallgassam a stressz, menj pszichologushoz, all in your head monologokat
Nincs jelen
#3172 2014-09-17 08:30
- QpaK
- Tag
Igen, fogalmuk sincs. Pedig nem olyan bonyolult ez: Alapban rossz az emésztésünk, ezért logikus a stressz, ha ki kell mozdulnunk. De tudod, orvosból van a legtöbb. A hozzá nem értés lehet mókás is. Egyszer egy kávézóban jött rám, persze a takarító éppen akkor végzett, ezért "Nem lehet használni, mert rendezvény lesz" :O! Kiabáltam vele, hogy colitis és menjen arrébb! Bûntudatosan jövök ki amikor: "Bocsánat, én nem tudtam, hogy ön itt dolgozik!" Szóval a colitistõl elájult a nõ, azt hitte hogy valami fõnök vagyok. Mondtam hogy ilyen többször ne forduljon elõ, mert itt mindenkit megillet a wc jog. :D
Engem még az evéssel piszkálnak, hogy ezt vagy azt nem kéne. Hát errõl csak annyit, hogy tegnap félig gyér állapotban benyomtam 3 sajtburgert nagy sült krumplit és megfejeltem fél liter kólával. Marha jó volt és kutya bajom. Ki érti, ki érti? ;)
Szerkesztette: QpaK (2014-09-17 08:33)
Nincs jelen
#3173 2014-09-17 09:06
- rny
- Tag
Na az evéssel engem is, pedig asszem itt már mindenki tudja - én diétázom :D De amikor már mindenbõl elegem van, akkor persze, hogy csakazértis alapon megeszem bármit. Na ilyenkor jön a, húúúha hát neked ilyet nem szabad, na látod ezért vagy rosszul, a diétát be kéne tartani! -.-
A colitisnek legalább van neve, mondhatod, hogy autoimmun betegség. Az ibs… hát az nevetséges. Állandóan ha belefutok egy ilyen tv mûsorba, cikkbe, mindig csak a stresszt hangsúlyozzák, meg hogy nem egy komoly dolog ez. Ezek után nem büszkélkedem vele én sem, nem mintha egyébként vonzónak tartanám, asszem ez a lányoknak rosszabb ebbõl a szempontból. Persze azért összeteszem a két kezem, hogy nem colitis vagy crohn.
Egyébként csak hogy keseregjek egy kicsit: a jelen helyzet szerint épp tegnap szakítottam a barátommal, és bár lehet mindenre fogni, tulajdonképpen óriási ennek a szarnak a szerepe benne. Régen milyen aktív voltam, megváltoztam, velem már nem lehet kimozdulni, be van zárva a lakásba velem, õ menne szórakozni, nem akar nélkülem mert akkor itthon ülök szomorú fejjel… hát igen, csak éppen nem azért mert õ elmegy, hanem mert én így jártam és nem tudok elmenni csak úgy. Na mindegy. Nehéz megértésre találni ezzel kapcsolatban.
Nincs jelen
#3174 2014-09-17 10:25
- QpaK
- Tag
A diéta nálam másképp mûködik, de azért próbálok egészségesen táplálkozni. Pároltan, tej mentesen és kevés fûszerrel. Én újabban nagyon jól vagyok, de így is havonta egyszer belázasodok és ágynak dõlök. Ilyenkor aztán minden okot megtalálnak. Mezítláb voltál és felfáztál, túl sok volt a ketchup a melegszendvicsen...
Biztos, hogy az ibs-t nehezebben tudod kommunikálni. Remélem majd többet fognak tudni, és nagyobb teret kap. Teljesen mind1 miért szûkül be az élettered. A nehézségeknek "köszönhetõen" a kontraszt is nagy: pozitívabban élheted meg a sikert. Végtére is ha a 100 méteres futáson egyszerre értek be, de az ellenfeled 70-rõl indult az azért nem semmi. Ezt elég, ha te tudod. És csendben megjegyzem ez a lendület szerintem vonzó, kortól nemtõl függetlenül.
Változtál, de nem feltétlen rossz irányba. Ez most ugyan sovány vigasz.
Szerkesztette: QpaK (2014-09-17 11:14)
Nincs jelen
#3175 2014-09-18 17:53
- rny
- Tag
Van meg valaki rajtam kivul aki ugy erzi, hogy igy osszel rosszabbul van? Marmint hasmenes tekinteteben. Tavaly is akkor voltam padlon egeszen januarig, es most ezen elgondolkodtam
Nincs jelen
#3176 2014-09-18 18:23
- Anna73
- Tag
nálam pont fordítva van, én nyáron vagyok rosszabbul, a meleg nagyon nem tetszik bélésemnek...
Nincs jelen
#3177 2014-09-18 19:21
- maKACS
- Tag
rny, ez viszonylag általános - de nem kõbe vésett aranyszabály -, a gasztroenterológiákon õsszel meg is nõ a forgalom.
Nincs jelen
#3178 2014-09-19 06:55
- akombakom
- Tag
inkább egy enyhébb és kezelheto lefolyásu IBD, mint egy durva IBS
én úgy látom nem évszakfuggo... ha rossz rossz, ha egy kcisit jobb, akkor szerencse
Nincs jelen
#3179 2014-09-19 11:22
- QpaK
- Tag
ibs felmérõ kicsinknek és nagyoknak. 10 ponttól 4-est 12-tõl 5-öst adok.
http://ibs.about.com/library/bl_ibsiq_quiz.htm
Ha valamit elrontasz, elmagyarázza. (Ha nem akkor is) ;)
Nincs jelen
#3180 2014-09-20 13:48
- rny
- Tag
Volt már itt valakinek fehér-krémszínû széklete? Én már egy jó ideje úgy döntöttem, hogy nem megyek többet orvoshoz, mert az én állapotommal õk láthatólag nem tudnak mit kezdeni, viszont most nem tudom, hogy ez betudható egy ibsben elõforduló 'normális' dolognak, vagy ezzel érdemes lenne valahová fordulnom.
Nincs jelen
#3181 2014-09-20 15:01
- maKACS
- Tag
rny, étrendtõl is függ a szín, de nekem is volt már fehér hurutos, gyulladástól függõen.
Orvos mellõzése rossz döntés, egyenes út a kórházi bennfekvéshez, csak idõ kérdése.
Nincs jelen
#3182 2014-09-20 15:34
- rny
- Tag
makacs, nekem csak ibs-em van, azzal azért nem sûrûn szoktak az emberek kórházban feküdni, azaz soha
Nincs jelen
#3183 2014-09-20 15:56
- QpaK
- Tag
Itt olvashatsz ilyesmit.
http://ibs.about.com/od/symptomsofib1/a … -Stool.htm
Ibs-nél is van váladék a székletben. Ez lehet átlátszó, zöld, sárga vagy fehér. Azt is írja, hogy nem kell aggódni, de én azért rákérdeznék a helyedben.
Nincs jelen
#3184 2014-09-20 18:06
- QpaK
- Tag
maKacs: ilyen nálam is volt, bár nem sokszor. én betudtam felgyülemlett nyáknak. Érdekes, hogy ha jól emlékszem, a kórházból kifele jövet fordult elõ, amikor jobban lettem. Nem lehet, hogy ilyenkor gyógyul és tisztul a seb? / vagy csak az szeretném hinni :)
Nincs jelen
#3185 2014-09-20 18:13
- rny
- Tag
Váladék a székletben? Én valamiért erre nem gondolok… tegnap bevettem egy imodiumot, ezért ma tökéletesen formált, normális székletem volt aminek a színe volt a gáz, a váladék az külön látszana, nem? Jajj de utálok ilyeneken töprengeni!
Nincs jelen
#3186 2014-09-20 21:59
- Pillangó76
- Tag
Rny,
a széklet világos színe adódhat abból is, hogy nem ürül az epehólyagból az epe vmiért.
Nincs epeköved véletlenül?
Az elzárhatja az epevezetõt (az nagyon fájdalmas), vagy lehet olyan helyen, hogy kevesebb epe ürül és ezért a széklet is világosabb színû.
Nincs jelen
#3187 2014-09-21 12:03
- QpaK
- Tag
rny írta:
a váladék az külön látszana, nem?
Nem tudom nálad hogy van, de nálam a következõ a helyzet. A váladék pang, és elõfordul hogy elsõ körben csak az ürül. Ilyenkor szokott fehéres krémes/puding állagú lenni. Ilyenem viszonylag ritkán van. Nézted a linkeket? A sárga, fehér és a zöld szín is elfogadott. Kérdés milyen arányban. Mintha akkor lenne sárga, ha valami túl gyorsan megy át.
Talán a zöld tûnik a legtermészetellenesebbnek. Azonnal a szalmonellára gondolnék.
Szerkesztette: QpaK (2014-09-21 12:05)
Nincs jelen
#3188 2014-09-21 12:32
- Rigor
- Tag
Nekem is volt zöld! Az fõleg epe lesz szvsz. - (fõleg a mûtét után a gyomorszondából ami kijött teljesen harsány spenótnak nézett ki - úgyhogy az egyértelmû) A legfurább amikor kis jóindulattal - aranyszínû volt :) Fehér meg világos sárga meg lehet a túl kevés epétõl (pl túl sok tojás evéssel egészségesen is lehet ilyen árnyalatot produkálni).
De volt okkersárga is vércsíkokkal, vagy fekete csíkokkal, vagy fekete. És ez csak Colitis! :P A külön egészen fehér "gennykaki" is elõfordult (puding állagú).
(ha keményebb és rendszeres, akkor epére gyanakodnék). szerk. - és közben gyorsan utánanéztem a fehér az tényleg az epe hiánya, a zöld meg a túltermelése: http://szekrekedes-szorulas.hu/szeklet/feher-szeklet
Szerkesztette: Rigor (2014-09-21 12:35)
Nincs jelen
#3189 2014-09-21 15:05
- QpaK
- Tag
Köszönöm Rigor! Én azt még mindig nem értem, hogy akkor miért írják ibs-nél ezeket a színeket normálisnak. Konkrétan erre gondolok:
Mucus can be thin or thick, and may be clear, green, yellow or white. Mucus found on stool is usually white.
Egy laikus, hogyan dönti el ilyenkor, hogy ez felgyülemlett váladék (amitõl nem kell izgulni) vagy epe alul/túl mûködés?
Nincs jelen
#3190 2014-09-21 15:28
- QpaK
- Tag
Ha már ennyire benne vagyunk a témában, akkor leírom nálam mi az átlagos. Sárgás vizenyõvel indul, a felszínén váladék. (elég sok tojást eszek, szóval attól is lehet.) Utána görcsöl és egy kis lazább véres széklet. Ez még kétszer megismétlõdik. Utána a nap folyamán vizenyõs és átlátszó nyák, gyakran véres. De nem fáj annyira mint a reggeli kettõ. Szóval a napi átlag 4-5. A vérzést nem tudom valahogyan csillapítani? :(
Nincs jelen
#3191 2014-09-21 18:18
- rny
- Tag
Na, ez nagyszerû… akkor lehet, hogy most nyertem egy kört az orvosnál megint. Köszönöm a válaszokat!
Nincs jelen
#3192 2014-09-21 20:51
- Rigor
- Tag
Nem tudom, nekem colitis-em van ami csak hasonló, és nem IBS, viszont a színeket én ezek alapján produkáltam amikor még tudtam ilyeneket :P
Nincs jelen
#3193 2014-09-22 09:26
- QpaK
- Tag
Nekem elég furcsa, hogy ibs-ben úgy nyilatkoznak, mintha ezek természetesek lennének. Lehet, hogy az arányon van a hangsúly?
Rigor: Ilyen extrém színeket én nem produkáltam - mintha zöld és okker sárga nem lett volna. Na meg csíkozott sem volt. Nekem csak a vastagbél a gáz (tudtommal). Fun Fact: Teljesen jól vagyok, de állandóan vérzek. Úgy látom te sokat tudsz. Nincsen erre valami gyors tipped? Legalább nem fáj... Fura, de már egy éve így megy!
Szerkesztette: QpaK (2014-09-22 09:31)
Nincs jelen
#3194 2014-09-22 11:39
- Rigor
- Tag
Az nincs jól, mert most nem fáj... még. Nekem is évekig állandóan vérzett, gyógyszerezgették, de nem volt túl meggyõzõ. Elõször a hasmenés lett tûrhetetlen, aztán már a fájdalom is. Eleinte bevált a salofalk beöntés, aztán már nem. A szteroid lett emelgetve, attól elmúlt, no de csak ha minden reggel nagy adaggal indítottam. Aztán a hosszútávú mellékhatásait most nyögöm. Persze annak is betudható hogy mire olyan kezelõorvoshoz kerültem aki értett hozzá, (volt olyan aki mizután közöltem hogy óránként wc-re kell rohangálnom és dõl a vér adon valami gyógyszert csak a vállát vonogatta, hogy "ez a terápia, más beteg is elvan ezzel") és - amikor már nem hat bizonyos mennyiségû szteroid nem emelte a dózist ,hanem terápiát váltott,- akkor már késõ volt.
Immuran, aztán attól csak rosszul voltam, úgyhogy biológiai terápia, - ami használt, ezzel volt egy szép fél évem, majd ugye oep miatt egy kimaradt, utána irtózatosan rosszul voltam, dupla adagot adtak be, nem használt, és még mûteni se lehetett a biológiai terápia miatt, úgyhogy ki kellett várni, - hát az meg a pokol volt, és már csak pár órám volt hátra mire betoltak a mûtõbe, ott is a végén sietni kellett (végbélcsonkot meghagytak - ez nem túl nagy öröm, kérdeztem mikor mûtik, - azt mondták nincs kapacitás meg túl nagy rizikó lenne) különben nem jövök ki élve.
Nincs jelen
#3195 2014-09-22 11:45
- Rigor
- Tag
Persze magamnak is köszönhetem, mert amikor a tehetetlen kezelõorvos mellett már élhetetlenné vált az életem, kínomban több szteroidot szedtem be, és az bevált pár évig, a háziorvos meg felírogatta. Az utolsó évben már napi 100mg-al indítottam a napot, és jártam be dolgozni - meg immurannal is. Hát azt már nem kellett volna - bejárni dolgozni (ráadásul napi 32km-et bringával tettem meg mert bkv-n összecsináltam volna magam).
Nekem kb az állandó fellángolás miatt alakult így. Ha szerencséd van elmúlik a vérzés és évekig semmi.
Nincs jelen
#3196 2014-09-22 13:05
- clió
- Tag
Rigor!
Döbbenten olvasom írásaidat: Te, aki igen tájékozott vagy, nem tudtál a mûtéti lehetõségrõl, ami az ilyen típusú cu-ban mint a Tiéd, megoldást jelent. A Crohn club elsõ elõadása amit Dobó tartott, errõl szólt. Mely szerint a totális kolektomia amely készülhet anális pouch-al, vagy az un. Koch rezervoár kialakításával megszabadítja a betegeket a gyógyszerszedéstõl, gyakorlatilag meg lehet belõle gyógyulni. Persze, mint mindennek, ennek is vannak szövõdményei - a bennmaradó minimális mennyiségû bélnyálkahártya begyulladhat, de ez jól kezelhetõ antibiosszal v. szteroiddal. Az egyesület számtalan elõadást szervezett e témában, hogy lehet, hogy Te nem hallottál errõl?
Az, hoy a gasztrosodnak fogalma sem volt, mit kezdjen veled, nem igazán lep meg, számtalan beteg van - a terápiarezisztensek, a súlyos szövõdményekkel megvertek - akinek sorsa attól függ: mikor kerül egy olyan orvoshoz, aki nagy gyakorlattal, tapasztalattal rendelkezik IBD-ben.
Jobbulást:
Clió
Nincs jelen
#3197 2014-09-22 13:52
- akombakom
- Tag
rigor... télen 32 km oda is meg vissza is? azt hogy bírtad? és azota mi a helyzet?
Nincs jelen
#3198 2014-09-22 13:56
- akombakom
- Tag
Gyerekek, de most komoylan, hogy tudtok így dolgozni? meg bejárni a melohelyre? napi 5-6 laza széklet, meg vizenyos meg stb.. rigor bicajjal, de hogy van hozza eerej, ha minden kijon... nem értem én ezt.....
Nincs jelen
#3199 2014-09-22 15:11
- QpaK
- Tag
Reméltem azt mondod, szedjek több folsavat. :) Ehhez képest jól megijesztettél. Nekem egyik napról a másikra kezdõdött, bár most már tudom mi volt az elõjele. Akkor még fertõzésre gondoltak, de a tükrözés bal oldali közép súlyos colitist mutatott. Csak a szteroidtól voltam jól, és az immuranra allergiás lettem. Én orvos szempontból szerencsésebb voltam mint te, ugyanis szteroid függõség miatt ibd centrumba irányítottak. Az ottani tükrözés már pancolitist eredményezett, pedig ez csak fél év volt. A sulit persze nem tudtam folytatni, 3 év ki is esett. Az új orvos, hamar a biológiaira játszott, de az egészségügyi protokollt így is végig kellett járnom. Pedig õ rendes volt, a papírokra is fals eredményeket írt.. Amíg szteroidot szedtem jól voltam, amint elhagytam a kórházba raktak helyre. A remicade-re allergiás lettem. Az elég csúnya volt, azt hittem felfordulok. Utána viszont, beütött a cucc és fél évig semmi bajom nem volt, szteroid sem kellett. Aztán bedurrantak az izületeim, végül gyulladás és láz miatt kerültem kórházba. Aztán kezdõdött minden elölrõl, míg a humirát nem indították. Ha nem használt volna akkor mûtét. A szert szteroiddal adták kórházban, a remicade allergiám miatt. Ez nagyon hamar hatott, be is tudtam fejezni a sulit. Úgy tûnik a fél év a bûvös idõintervallum. Azóta úgy vagyok, hogy havonta belázasodok, meg a torkom nyaki nyirokcsomók gyulladnak be. Ez csak 2-3 napig tart. Csak a vérzés maradt meg, ami állandó, de mennyiségre nem jelentõs. Mondjuk a székletem 1/5-e vér. Pár hete voltam tükrözésen. Kiderült, hogy az alsó szakasz gyulladt, a többi nem. Azt is mondták, hogy ez a maximum amit gyógyszerrel elérhetek.
Hát ez röviden tömören. Szóval én nagyon bízom benne, hogy jön még gyógyszer. Akármit beveszek, magamba nyomom, csak hasson. A mûtététet el akarom kerülni. Egyrészt rettegek, másrészt túl nagy az ára. Most komolyan, ha fáj a kisujjad van rá mód, csak a könyöktõl levágjuk a kezedet. Nem fog fájni többé, technikailag igen!
Szerkesztette: QpaK (2014-09-22 15:14)
Nincs jelen
#3200 2014-09-22 15:50
- palóc
- Tag
Sziasztok ! sajnos augusztus 1 én volt egy éve ,hogy sztómás lettem, most ott tartunk ,hogy el fogják távolítani a végbél nyílásomat kérdésem a következõ van tapasztalata ezzel kapcsolatban? pontosan arra volnék kíváncsi ,hogy ez a mûtét mennyire befolyásolja majd a nemi életemet, konkrétan lesz merevedésem a mûtét után? 42 éves vagyok! bõvebbet majd késõbb írnék!
Nincs jelen