#3401 2014-09-29 16:06

akombakom
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

már mér bánnád meg, ne légy ilyen negatív :D, nektek, Neked, hogy szóra méltattatok és abban legyen igazatok, hogy minden ok lesz záros határidon belul, ha mindent kivizsgálank és akkor pontot tudunk tenni a dolog végére, kapok egy két bogyot és élek mint marci hevesen :D

QpaK lehet, hogy nem is voltal beteg egyáltalán? :D már-már kételkedem :D amúgy nem gyozom kovteni, hogy ki IBS és ki IBD-s itt.... úgyhogy ezért bocsánatot kérek

Nincs jelen

#3402 2014-09-29 17:12

Anna73
Tag

ha elmész háziorvoshoz és megmondod hogy több hónapja hasmenésed van tuti ad beutalót gasztróra, nálam is így volt, csinált egy széklettenyésztést, negatív lett és írta a beutalót, mondjuk nagyon sokat kell várni (nem tudom  melyik kerületbe laksz melyik kórházba tartoznál) nálam 4 hónap múlva adtak idõpontot, na én azt nem vártam meg mert nagyon szarul voltam, elmentem maszek gasztróshoz, ott szépen megcsináltak sorba mindent, alul felül tükrözés, liszt-tej érzékenység, hasi uh, sõt én még szintén maszekba csináltattam magamnak egy teljes hasi és vékonybél ct-t is, mindent ki kell zárni, lehet csak egy "sima" ételintoleranciád van, nem tudhatod, járj utána, és ha minden ok, lehet lelkileg is kicsit megnyugodnál...

Nincs jelen

#3403 2014-09-29 17:39

Pillangó76
Tag

Lehet, hogy én jól kifogtam (negatív értelemben) a háziorvosom, de nekem sehová nem ad beutalót.A székletvizsgálatért is könyörögni kellett, pedig már fél éve húzódik ez a betegeskedés.
Az én komolyabb panaszaim májusba kezdõdtek, akkor nagyon erõs hasi görcseim, nyákos széklet, napi vagy 15 wc látogatás-ra fordult az állapotom. Három hétig próbálkoztam itthon gyógyulni, de nem sikerült. Elmentem  házidokihoz, aki panaszaimra annyit mondott ez gyulladásos bélbetegség szerinte. Gyógyszert nem adott természetesen, de kaptam beutalót gyomortükrözésre és légúti allergiára....
A vizsgálatokra nagyjából két hónap múlva került sor. Az erõs végbéltáji fájdalmak miatt proctológust is fel kerestem, kúpok garmadáját kaptam, de hogy miért gyulladt, arra diagnózist nem.
Másfél hete megállapítottak, hogy gyulladt a farokcsont hártyája. Szerintem a bélgyuszitól gyulladt be, a proctológus azt mondta, hogy nem tudja mitõl gyulladt, de kaptam szteroidos injekciót rá. Az helyi ibd gasztros orvos leleteimet (hasi uh, proctológia, gasztroszkópia, kolonoszkópia) és azt mondta túl sokat foglalkozok ezekkel a panaszokkal, amit az is jelez, hogy már ennyi vizsgálaton voltam ...
Beírta diagnózisnak, hogy szorongásos pánik, a fogyásra azt mondta idegi alapon van (44kg vagyok..).
Na ennyit a segítõkész orvosokról...

Nincs jelen

#3404 2014-09-29 17:46

Anna73
Tag

hát nekem is azt mondta a gasztrós dokim - amikor minden leletem negatív lett , (hiába mondtam hogy ultra szarul vagyok) - hogy dugjam a homokba a fejem :) hiába a dokik se tudják mi az az ibs csak ragasztották rá egy nevet, itt megállt az orvostudományuk....

Nincs jelen

#3405 2014-09-29 17:49

QpaK
Tag

akombakom írta:

már mér bánnád meg, ne légy ilyen negatív big_smile, nektek, Neked, hogy szóra méltattatok és abban legyen igazatok, hogy minden ok lesz záros határidon belul, ha mindent kivizsgálank és akkor pontot tudunk tenni a dolog végére, kapok egy két bogyot és élek mint marci hevesen big_smile

Én eddig azt hittem 100% ibs-ed van. De nem tudni, akkor pedig annyira ne nyugodjál meg. Most akkor én értettem valamit félre és vannak idõpontjaid, illetve folyamatban vizsgálatok? Mert akkor minden rosszat visszaszívok, de én meg ezt nem tudom követni. :)

akombakom írta:

QpaK lehet, hogy nem is voltal beteg egyáltalán? big_smile már-már kételkedem big_smile amúgy nem gyozom kovteni, hogy ki IBS és ki IBD-s itt.... úgyhogy ezért bocsánatot kérek

Újabban engem is meglep, hogy miket tudok megemészteni. Azért azt hozzáteszem, hogy olyat is bevállalok, amitõl valamelyest fáj a hasam, de finom. Abból viszont elegem van, hogy ha mindent a nagykönyv szerint csinálok, akkor is elkerülhetetlen a lerobbanás.

Szerkesztette: QpaK (2014-09-29 17:52)

Nincs jelen

#3406 2014-09-29 18:57

Rigor
Tag

Qpak: Szerintem valamit félreérthettél, a burger king törzsvendége csak a wc-n voltam :) Az étkezéssel különösen sokat javítottam az életminõségen (scd diéta, étkezési napló széklet dokumentáció stb - emiatt megtanultam fõzni, ami az egyik hobbim lett - korlátozott alapanyagokból változatosat táplálót, finomat stb.). Az meg hogy a többi úgy alakult ahogy, az azért van mert több kezelõorvos váltás kellett mire kiderüljön milyen lehetõség van azon kívül hogy emelgetik a szteroid dózist.. Úgyhogy nem mondanám hogy 0 felelõsség, és az életem sem úgy ment mint elõtte, viszont nem is fordultam be a sarokba, hanem megpróbáltam a lehetõségekhez képest aktív életet élni. Valahogy megoldani. 

A cigizés csak a Colitis egyik típusánál segít - állítólag. De akkor is inkább nikotinos rágót érdemes próbálni, mert a dohányzás egyéb mellékhatásai nem túl jók. Nekem az se vált be. Sosem voltam dohányos, emiatt sem lettem.

Nincs jelen

#3407 2014-09-29 19:04

Rigor
Tag

Szóval ha nem ulcreative colitis -ed van, akkor a dohányzás, meg a nikotin még kifejezetten káros is.!

Nincs jelen

#3408 2014-09-29 19:13

akombakom
Tag

QpaK most székletmintát kéne bevinnem, csak valahogy sose sierkul osszeszednem :D, vagy orsszkor jon, vagy nincs velem a kis tégely vagy késon, hoyg már késo lenne bevinnem, mert csak reggel 8-ig lehet, elég korulményes :D meg váorm, hogy ne akkor vegyek mintat, amikor szeirntem elég okés a dolog, hanem olyankor, amikor gáz, hátha akkor hamarabb kiderul, hogy mi a helyzet...

Anna az ok, de mi így hogy éljunk? :D

Látjátok amit Pillangó írt... na errol beszéltem

Szerkesztette: akombakom (2014-09-29 19:23)

Nincs jelen

#3409 2014-09-29 19:23

Anna73
Tag

hát ilyen nyomorultul .. :( sokan írják hogy meg kéne próbálni az enyhébb dilibogyót, mert nekem emiatt a "betegség" miatt a hangulatom igencsak a béka segge alatt van... mondhatni néha én is ott tartok hogy felkötöm magam a radiátorra :) úgyhogy majd lehet beújítok valamit ezen a téren, csak én is félnék nagyon a hozzászokáshoz...

Nincs jelen

#3410 2014-09-29 20:33

Rigor
Tag

Anna73 - azért ezek nem olyanok mint valami kábítószer, persze van amit fokozatosan érdemes leépíteni, de ha beállt az adag amivel elvagy azt nem igazán kell emelni, sõt idõvel lehet csökkenteni is. Mellékhatások sem vészesek, és hosszú évekig lehet szedni következmények nélkül, nem úgy mint a szteroidot például. Szóval fõleg ha idegi alapú IBS akkor mindenképp érdemes pszichiáterhez fordulni (de amúgy is). Már csak a jobb közérzet miatt is :P

Szerkesztette: Rigor (2014-09-29 20:33)

Nincs jelen

#3411 2014-09-29 20:38

Anna73
Tag

na majd megpróbálok valamit tenni az ügyben, amúgy ezt csak pszicho doki írhatja fel? nem szedtem még soha ilyet, csak pl. a hírhedt Zoloftról hallottam rémeket, egyik barátnõm szedte, hát akkora lett tõle mint egy lehel hûtõ, pedig mindig vékony volt, aztán kín szenvedés volt neki lejönni errõl a csoda"szerrõl"....

Nincs jelen

#3412 2014-09-29 21:35

rny
Tag

csak pszichiáter, pszichológus nyilván nem. Egyébként én nem venném be.

Nincs jelen

#3413 2014-09-29 22:23

Pillangó76
Tag

Ezen a linken található egy tanulmány, melyben a végére lapozva azt lehet olvasni, hogy az ibd betegség összefüggésbe lehet a felnõttkori cöliákia megjelenésével.
http://vitalitas.hu/olvasosarok/online/oh/2000/48/1.htm
Szerintem a pszicho gyógyszerek csak a tüneteket nyomják el, és jó sok mellékhatásuk is van.
Szendi G. könyvét én olvastam ezzel kapcsolatosan. Elgondolkodtató, amiket ír e témáról.

Nincs jelen

#3414 2014-09-29 22:51

QpaK
Tag

Pillangó76: Én egy évig tartottam gluténmentes diétát, de sajnos semmit nem javultam. A tapasztalatom, hogy a megfelelõ gyógyszeradag elkerülhetetlen. Esténként, ha nem tudtam aludni egy frontint azért bevettem. Volt egy pánikbeteg/agórafóbiás korszakom, amire szedtem dilibogyeszt. 

Rigor: Nálad a szteroid okozott a hangulatváltozáson túl depressziót vagy egyéb pszichés tüneteket? Szedtél rá valamit?

Nincs jelen

#3415 2014-09-30 02:05

Rigor
Tag

Szendi egy sarlatán, féligazságokkal zsonglõrködve butítja a népet - rendkívül káros a ténykedése.

Önjelölt konteósok könyvei helyett szakembert kell felkeresni, és úgy kitalálni a terápiát, beszélgetni, mit hogy kell stb. A gyógyszer csak egy mankó ami segít visszavezetni egy élhetõ életbe, de ha nem teszel mellette semmit, akkor persze csak a tüneteket enyhíti.
A xanaxnak nincs pl komolyabb mellékhatása, álmos leszel kicsit lassú - eleinte. Nekem elsõsorban alvásproblémáim voltak (meg a fronttól amikor még volt háborgó belem attól megõrült), mirzaten+xanax szépen rendbe hozta. Igen közben meghíztam mint a disznó, de most vagy ez, (azért kellett hozzá egy év, és amúgy is alultáplált étvágytalanból indítottam) vagy három naponta alszok 2 órát és közben iszonyú álmos vagyok, hosszú távon pedig iszonyú szenvedés. Egyéb problémám is volt ezt nem részletezném. Aztán egy idõ múlva azt vettem észre hogy remek hogy idõben elalszom, de aztán már 16 órát aludtam, ez volt a jel hogy már nincs rá akkora szükség - akkor csökkenteni is lehetett a mirzatent és a xanaxot(kb ugyanaz mint a frontin) is :P Most épp csak elhülyéskedtem a bioritmusomat azért vagyok fent. :P
A szteroid felpörget, a depressziót maga a betegség termeli ki magából (szteroidos korszakban motiválatlanság nem jelent meg). Szedés alatt nem volt vele probléma (a holdvilágarc, meg hízás - bár ezt diétával kivédtem) leállás után sem sóvárgás se semmi, könnyû letenni.  Egy kis álmatlanság persze, viszont olyankor kevesebb alvással is kipiheni magát az ember.
Mondjuk az jó volt hogy az allergiás tüneteket és az ízületi problémákat (colitises) is elmulasztotta, de persze ez csak utólag tûnt fel.

Nincs jelen

#3416 2014-09-30 14:49

akombakom
Tag

mi ez a pangás gyerkeek, ha én nem írok senki sincs? :d

Nincs jelen

#3417 2014-09-30 17:34

Anna73
Tag

jelentem én dolgoztam :) nagy volt a hajtás ma... :( könyörgöm valaki százalékoljon le :) nem bírom én ezt már, és hol van még a nyugdíj ....ahhhh

Nincs jelen

#3418 2014-10-01 07:45

akombakom
Tag

még hadd vessek fel egy kérdést, érdekelne kinek hogy befolyásolta párkapcsolati életét ez a csúnya nyavalya, pozitiv inspiráciot várok nem letolást :D koszi

Nincs jelen

#3419 2014-10-01 07:51

youlcsi
Tag

én meg már nem bírom követni a dolgokat :D

Nincs jelen

#3420 2014-10-01 07:52

youlcsi
Tag

nálunk nem hozott változást a párkapcsolatban. amikor kezdõdött, már 7 éve volt párom... túl vagyunk még 7 éven.
ja, dehogynem volt változás! van egy gyönyörû, okos mindjárt4évesünk :D

Szerkesztette: youlcsi (2014-10-01 07:53)

Nincs jelen

#3421 2014-10-01 07:56

youlcsi
Tag

azért arra kíváncsi volnék, hogy a nyákok ellen van valakinek valami bevált módszere?

most is békésen ücsörögtem az irodában... aztán éreztem, hogy futni kell. a nyákok nem viccelnek. ha az elindul kifelé, nem igazán lehet visszatartani... szóval csak imádkoztam, hogy ne legyen foglalt a slozi...

Nincs jelen

#3422 2014-10-01 08:26

QpaK
Tag

Rigor írta:

Szerintem valamit félreérthettél, a burger king törzsvendége csak a wc-n voltam smile Az étkezéssel különösen sokat javítottam az életminõségen (scd diéta, étkezési napló széklet dokumentáció stb - emiatt megtanultam fõzni, ami az egyik hobbim lett - korlátozott alapanyagokból változatosat táplálót, finomat stb.). Az meg hogy a többi úgy alakult ahogy, az azért van mert több kezelõorvos váltás kellett mire kiderüljön milyen lehetõség van azon kívül hogy emelgetik a szteroid dózist.. Úgyhogy nem mondanám hogy 0 felelõsség, és az életem sem úgy ment mint elõtte, viszont nem is fordultam be a sarokba, hanem megpróbáltam a lehetõségekhez képest aktív életet élni. Valahogy megoldani.
A cigizés csak a Colitis egyik típusánál segít - állítólag. De akkor is inkább nikotinos rágót érdemes próbálni, mert a dohányzás egyéb mellékhatásai nem túl jók. Nekem az se vált be. Sosem voltam dohányos, emiatt sem lettem.Szóval ha nem ulcreative colitis -ed van, akkor a dohányzás, meg a nikotin még kifejezetten káros is.!

Ne haragudj Rigor, tévesen ítéltelek meg. Kicsit olyan érzésem volt, hogy a vagány habitusod magával vonzza a minden mindegy mentalitást. És köszi, hogy ilyen kulturáltan reagáltál, én fordított esetben biztos neked estem volna.  Ha ulcerative colitis alatt a colitis ulcerosat érted akkor igen. A rágótabletta meg eszembe sem jutott.

Nincs jelen

#3423 2014-10-01 11:03

QpaK
Tag

Szendi meg mesélhetne valamit a beteg csecsemõk felnõttkori colikáliájáról.

Más az, ha valaki a fájdalom és a szenvedés miatt nyugtatózza be magát, mint amikor idegi alapon lévõ hasmenés miatt. Utóbbinál tényleg nem biztos, hogy van értelme. Én meditálással figyelem eltereléssel tudtam javítani a pszichés oldalalmon.

A szteroidnak leginkább a hozzászokás része zavart. Hízni is tudtam tõle. Álmatlanság? Ha éjjel a wc-n szenvedek, akkor sem alszok sokat, úgy meg olvashattam, gépezhettem. Ha abbahagytam dupla olyan lendülettel jelentkeztek a tünetek. Psoriasis is van, de szerencsére csak a fejbõrön és a hajtól nem is látszik. Szteroid alatt a colitis és a bõrbaj is elmúlt. A kúrát követõen, durvábban jelentkeztek. Ez minden krónikus betegségnél és szteroid függõségnél így van, ettõl olyan veszélyes. Nem te nem tudod abbahagyni, hanem a szervezeted nem bírja nélküle. Rám szedésekor a hangulatingadozáson túl a tompaság volt jellemzõ. Ha valami tananyagot normál esetben 1 óra alatt sajátítottam el, szteroid mellet 7-8 óra volt, és alig rögzült. Így választhattam, hogy nem fosok és szarul vizsgázok, vagy fosok és nem megyek vizsgázni. :( Az sem véletlen, hogy Amerikában szteroid szedése mellett több idõt kapnak a vizsgán a diákok.

Szerkesztette: QpaK (2014-10-01 11:04)

Nincs jelen

#3424 2014-10-01 16:21

Rigor
Tag

Qpak: Idegi alapon történõ hasmenés miatt miért is ne lenne értelme? Én pl frontérzékeny vagyok, és amikor megvolt a gyulladt belem, olyan kavargás, rosszullét tört rám hogy õrület, - olyankor nagy ritkán egy xanax, és lenyugodott a háborgó belsõség. (persze a svédcsepp is majdnem olyan hatékony, sokan bizony azt használták, csak az még kevésbé egészséges).

Nem mondom azt sem hogy szent voltam, idõnként mindenkinél elszakad a cérna, és pár havonta "kirúg a hámból" - illetve megesett olyan is hogy a hosszú ideig következetesen fogyasztott diétás koszt semmilyen örömforrást nem okozott, és rossz napom volt, a belem se javult, kiakadtam és bementem egy Mekibe. És a legviccesebb hogy bevágtam a bigmac menüt és utána jobban lettem, alább hagyott a fellángolás. Pedig nyilván nem ez volt a legjobb ötlet, de hát kb. sajna ennyire nincs összefüggés. (aztán ki tudja, biztos pszihésen blabla - csakhogy nekem colitisem van, aminél ez nem olyan mint egy IBS).

Nincs jelen

#3425 2014-10-01 16:37

Rigor
Tag

A szteroidhoz hogy szoktál hozzá? Mert nekem csak intolerancia  alakult ki, (ezt is függõségnek mondják de hát nem az, nem veszem be és nem sóvárgok mint egy heroinista vagy mi) - azaz egy idõ után növelni kellett az adagot azonos hatás elérése érdekében. - Biztos csak én vagyok ilyen fura, nekem nem voltak elvonási tüneteim.
Évekig ráadásul olyan szépen tudott mûködni, hogy volt hogy induló fellángolás - be egy adag szteroid, ettõl elmúlt és aztán volt hogy hetekig nem is volt rá szükség.
A szteroid akkor nem pörget, ha a dózis alacsonyabb, azaz a vérzés sem múlik el pár órán belül (tehát még mindig rosszul vagy, ezért teljesítesz rosszul). Ha egy kicsit több, akkor pont hogy extra tempóban leszel aktív, vág az eszed, kreatív vagy stb. igaz ugyan fáradékony leszel, de ez megfelelõ tudatos táplálkozással ellensúlyozható (mivel megváltozik az anyagcseréd, így a hagyományos étkezési szokások nem válnak be).  Kevesebb szénhidrát, több könnyen emészthetõ fehérje, sokszor keveset.

De ha a szteroid egy bizonyos dózis felett sem használ, akkor terápiát kell váltani (na ezt sikerült több orvosnak is elmulasztania esetemben).

Szerkesztette: Rigor (2014-10-01 16:39)

Nincs jelen

#3426 2014-10-01 16:58

akombakom
Tag

jaj gyerekek ne vegyétek el a reményt naaaaaaa :D koszi :D

Nincs jelen

#3427 2014-10-01 17:44

QpaK
Tag

Ha elmész egy pszichiáterhez, akkor folyamatos kezelést kapsz. Ez jó pánikbetegeknek, agórafóbiásoknak, személyiségzavarosoknak… Az IBS-rõl viszont senkinek semmi lövése, akkor miért logikus pszichésen kezelni. Majd egy pszichiáter megállapítja, hogy: azért van-e hasmenés fóbia, mert rossz az emésztés, vagy azért rossz az emésztés, mert fóbia van. Nem mondom, hogy a nagyon pánikoló IBS betegeknek nem indokolt, csak azt, hogy általánosságban, marhaságnak tartom. Magamon is megfigyeltem a stressz kártékony hatását, de ha nem kezelendõ mértékû a pánik, akkor megoldható. (Egyébként le kéne szoknom arról, hogy folyton beugatok pláne, hogy nekem is colitisem van.) Kezeljétek helyén, amit írok…

Nehogy azt hidd, hogy én szent vagyok. Most a kínaival próbálkozom és tökre pozitívak a tapasztalatok. Az orvosok a vérképbõl és székletszámból mérik fel az állapotot. Míg te a kis jelekbõl is tudsz következtetni. Így elvileg felkészülsz lelkileg a visszaesésre, vagy idõben behúzod a féket ha van még remény. És igen: elég kaotikus, mert a következtetések folyton megdõlnek.

Nincs jelen

#3428 2014-10-01 18:04

QpaK
Tag

Kapsz egy szteroid kúrát, amitõl tünetmentes leszel. Ha elhagyod és visszaesel, akkor függõ vagy. Szteroid dependenciának is mondják. Nem olyan függõség mint a dohányzás, mert nem okoz elvonási tüneteket, de mégis függõség olyan értelemben , hogy nem tudsz nélküle élni. És ez attól ördögi kör, hogy sokáig nem szedhetnéd, de még is csak attól vagy jól. Elhagyni más immungyengítõ szerrel lehet. Pl imuran, ami 6 hónap után kezd hatni. Tehát akkor is van egy fél éves szteroid függés de lehet, hogy az csak két kúra. Ilyenkor is indokolt a biológiai, mert hiába használ a szteroid, ha közben kicsinálja a szervezeted.

A pörgetés részét nálam csak álmatlanságban jelentkezett. Agyilag pont, hogy zombivá tett. Mintha nedves pappírra írnál, vizsgán meg azt olvasnád fel… Ugyan ezt tapasztaltam 16 mg-nál és 160-nál is. Pozitívumok: Aktívabb vagy, tudsz hízni, más gyógyszereknek nem érzed a mellékhatását, elnyom minden autoimmun folyamatot. Allergiám sem jelentkezett. A kajálást meg különösen élveztem, mert mindent meg tudtam emészteni és az ízeket is jobban éreztem.

Nincs jelen

#3429 2014-10-01 18:05

akombakom
Tag

QpaK és meddgi lehet így élni??? mármint szteroidokat szedve? meddig lehet alkalmazni ezt a kúrát

Nincs jelen

#3430 2014-10-01 18:17

QpaK
Tag

Kúrák vannak. Minden kúrában folyamatosan csökkentik a dózist, végül már nem szedik. Alacsony dózisban viszonylag biztonságosan szedhetõ, de az meg nem valószínû, hogy elég. Van aki élete végéig szedi, míg mások évekig. Így megkeresik azt az adagot, ami még használ és elég kis dózis.

Szerkesztette: QpaK (2014-10-01 19:13)

Nincs jelen

#3431 2014-10-01 21:27

pt
Tag

Kefírt se iszok most. De sokat segített a pocimon. Szerintem nagyban szerepet játszott abban hogy jobban vagyok. Van hogy hetente megiszok 1 flaskával, de már nem erõltetem minden nap. Egyre több kaját elfogad a pocim. :)

Nincs jelen

#3432 2014-10-01 21:29

akombakom
Tag

gyerekek, csoádk nincsenek.. a mesékben meg már régen nem hiszek :d de orulok, hogy jobban vagytok... megjártátok a poklot rátok fér egy kis jo is egyébként

Nincs jelen

#3433 2014-10-02 06:41

akombakom
Tag

IBD -re is jellemzo, hogy a reggeli, ébredés utáni orakban rosszabb és a nap folyamán javul, vagy az csak IBS-s tunet??

mintak leadva, várhatoan 10 nap mulva lesz eredmény, sejtem mi, de azért várjuk ki :D
fovárosi magánklinikán ilyen hozzáállsá, ha lenne eg ykotél meg egy oszlot a bejáratban komoly mondom használtam volna... nem sok jót várok az bitzso..

yolcsi... ilyen bajjal gyerek?? ez hogy jutott eszedbe? én eddig se nagyon terveztem és az élet is csak engem igazol, na meg most még ez is.. most már teljesen kizárva mindenképpen (betegség, életkor)...ez a vonat elment :D pápá :D

Szerkesztette: akombakom (2014-10-02 08:54)

Nincs jelen

#3434 2014-10-02 09:44

youlcsi
Tag

a gyerek? hát, amikor már bõ fél éve hasmenésem volt, gondoltuk, abba kéne hagyni a fog.gátlót... hosszútávú szedésnél akár annak is lehet mellékhatása, illetve ha már úgyis fosok, minek szedni? nem szívódik fel rendesen.
ha már abbahagytam, akkor gondoltuk, jöjjön a baba is. éppen akkor lakást is vettünk, na meg mindenki azzal biztatott, hogy állapotosan az esetek java részében csökkennek a tünetek, javul az állapot.
az már más kérdés, hogy több, mint 2 évet kellett rá várni... és a tesót is már több, mint 3 éve várjuk hiába :/

Nincs jelen

#3435 2014-10-02 13:23

QpaK
Tag

Én félek attól, hogy a gyerek majd örökli ezt a szarságot. Igaz, hogy ott még messze nem tartok, szóval ráérek a gyötrõdéssel. :)

akombakom, csak a tükrözés a perdöntõ!

Nincs jelen

#3436 2014-10-02 14:52

akombakom
Tag

youlcsi... kopni nyelni nem tudok, de komolyan, nekem legmélyebb álmaimban se jutna eszembe, hogy ilyen betegséggel gyereket vállaljak, élni is alig élek, tény, hogy teljesen egészségesen se nagyon adnám rá a fejemet..... akkor viszont szurkolok, hogy sikeruljon a ksiteso!!! :) egyébként én is vallom, 1 gyerek nem gyerek, szerintem a legonzobb dolog a világon, ha valaki csak egy gyereket tervez

QpaK... na ne mááááááááááááááááááá azt én ott nem fogom túlélni.. illetve túlélem, de az IBS-s lelkemnek annyi....

Szerkesztette: akombakom (2014-10-02 14:52)

Nincs jelen

#3437 2014-10-02 15:48

QpaK
Tag

Vagy az ibd-s lelkednek. Még mindig ez benne a szép  :cool:

Nincs jelen

#3438 2014-10-02 15:58

rny
Tag

Natascha Campbell szerint a gyerek örökli az anya bélflóráját : szülés, szoptatás, és leírja ez mennyi betegségnek lehet utána táptalaja. Na szerintem ennek felelõtlenség kitenni egy gyereket, az pedig önzõ dolog, ha valaki betegen gyereket vállal. Én nem szeretnék beteg szülõket, így logikusan gyereket se vállalok. (Ezt nem youlcsinak címeztem, általánosságban mondom, ha már felmerült.)

az meg mekkora hülyeség, hogy 1 gyerek önzõség :D Mintha annyi csodás testvéri kapcsolatot látnánk, ha szétnézünk. Én pl a magam részérõl utálom a testvéreimet és absolute pozitívumként fognám fel, ha nem lennének. Na errõl ennyit.

akombakom az azért érdekelne, hogy ettõl az eredménytõl mégis mit vársz

Nincs jelen

#3439 2014-10-02 16:21

QpaK
Tag

Öröklött bélflóra? Konkrétan a környezetembõl tudok ellenpéldákat felhozni. Csak az egyik szülõ beteg. A colitis is esélyes, hogy kihagy egy-két generációt. Az öröklõdés esélye pedig 8-10% körüli. Ez elég kevés ahhoz, hogy mások máshogy lássák és én is megfontoljam.

Az egy gyerek nem önzõség. A családon belüli rivalizálás viszont esélyes. Mi a nõvéremmel folyton nyírtuk egymást, és ma is alig tudunk dumálni mert teljesen ellentétek vagyunk. Õ viszont folyton kellemesen meglep, miközben unalmasnak tart. :)

Szerkesztette: QpaK (2014-10-02 16:22)

Nincs jelen

#3440 2014-10-02 16:34

QpaK
Tag

Igen, részben ezért okoz fejfájást. Láttam is valami mûsort, ahol az anya beteg volt. Nem ibsd-s, hanem a csontjai nem nõttek. Így állandóan mûteni kellet, meg tágítani a koponyát, hogy az agy elférjen. Ott 55% esély volt rá, hogy öröklõdik de az anya egóból felcsináltatta magát. Lett is egy beteg gyereke... Bennem nincsen harag a betegség miatt.

Nincs jelen

#3441 2014-10-02 17:01

Anna73
Tag

mondjuk lehet betegsége is válogatja, az ibs nem tudom mennyire tartozik ide, az én anyum pl. a vasszöget is meg tudná enni, ma szilvát evett tejjel, utána lefojtotta lekváros buktával, kutya baja, nem tudja mi az a hasmenés, tökéletes az emésztése, én meg így jártam...

Nincs jelen

#3442 2014-10-02 17:21

akombakom
Tag

rny.. hol is kzedjem... 1, ha rajtam múlna már kihatl volna az emberiség :D
2. igen a bátyám és én kapcsolatunk se éppen ideális mindektten jobban jártunk volna a másik nélkul, sot anyum novérét már fel se hozzam inkább.. borzalom egy nosezmély... DE, szerntem két testvér kapcsolata nagyban fugg a cslaádi légkortol, attol hova nol, milyen nevelést kap, milyen példát stb...... lelkileg, pszichikailag stb...az én apám a nagyon gáz kategoriaba tartozott, de halottrol jot vagy semmit,úgyhgoy kussolok.. le tudnám vezetni, méirt ilyen a kapcsoltunk a bátyámmal, amilyen nem teljesen csak úgy van... anyám és novére viszona meg pláne.... az is családi dolgokra visszavezetheto.... azokrol a jo testvérekrol, akiket meg ismerek nem is beszélve....
gondoljatok bele, az az egy gyerek egyedul lesz ebben a világban, egy szál magában.. se kutyája se macskája.. modnom én erre a csunya világra nem buntetnék gyereket azzal, hogy ideszulom.... mert a bortonben is jobb szeirntem...

ami az oroklodés illeti, szeirntem se 1:1 igaz, akkor nekem mégiscsak kéne egy DNS vizsgát végeztetnem:D, amin má régóta torom a fejem, mert azon kívul, hogy nonemu vagyok semmiben, de semmibne nem hasonlítok anyámra, olyan vagyok, mint apám és nagynéném másoalta :D.. apámnak olyan gyomra volt, hogy a vasszoget is keresztbe és ilyen IBDs vagy IBS-s baja nyámnak si ncs, kicsit epés, friss kacsasultet kerulnie kéne, de neki a gyomra van oda, nem a belei....

azt várnám a vizsgálattol, hogy mondjuk alátamasztja, hogy IBD vagy valami konkrétumot talál... amivel már lehetne kezdeni valamit.. nem azt, hogy hát izé határérték, tulajdnoképpen nincs baja, de azért ezt- meg ezt szedje be egy honap mulva jojjon vissza.. azt ez így lesz évekig, de a helyzet nem változik...

nálam teljesen egyértelmu, ha idegi alapon van akkor az leginkább a családi hátteremnek és kornyezetemnek tudható be, mégha mindneki a maga szerncséje kovácsa.. de , van olyan bajbajutott, hogyha kupánvágják egy ásoval, akkor nem kimászik a godorbol a segítségévell, hanem ásni kezd.. ha értitek....

Szerkesztette: akombakom (2014-10-02 17:44)

Nincs jelen

#3443 2014-10-02 17:44

QpaK
Tag

Ha jól értem ernyõt az elv zavarja. Mert tudnak róla, de mégis bevállalják. A százaléknak meg van értelme, mert 10 körül nem jut eszembe bûnbakot keresni. Inkább Örülök, hogy élek. Tény, hogy egyénfüggõ!

Szerkesztette: QpaK (2014-10-02 17:45)

Nincs jelen

#3444 2014-10-02 17:53

akombakom
Tag

egyébként valszeg nagyon hasonloan gondolkodik, mint én.. én azt mondom ma semmi bajom, ki garantálja, hogy holnap se lesz??? tehát ezért írtam, hogy kihalna az emberiség, ha rajtam mulna, mert kockázat mindig van, biztos 100% az meg soha...

Nincs jelen

#3445 2014-10-02 18:35

QpaK
Tag

Nem, te egy másik bolygón élsz. ;) Én megértem ezeket a szülõket, sõt ha jobban belegondoltok, még felelõsségteljesen is döntenek. Kis matek: ha 100 csecsemõbõl csak 10 lesz beteg, akkor mekkora a szülõ felelõssége? Ezért ne szülessen 90 egészséges baba? Ez nem az az eset, hogy ha törik, ha szakad, kell egy gyerek! Beteg is lehet csak legyen, úgy lesz teljes az életem. Na, ez önzés lenne.

Az meg, hogy az emberek mit meg nem tesznek a szaporodásért már szánalmas. Nagyobb mellek, azt a látszatot keltik, hogy termékenyebb lesz a szoptatás. Gyúrás a szimmetriára, erõs farizom a behatolás megtévesztésére, smink…Ezekben semmi drámai nincs? Genetikailag korcs a társadalom.

Szerkesztette: QpaK (2014-10-02 18:36)

Nincs jelen

#3446 2014-10-02 18:44

akombakom
Tag

QpaK.. kikérjuk magunknak.. a nagoybb melleket az eros fairzmot és pláne a sminket :D:D:D.... de azért gondolj bele, hogy ki miatt teszik mindezt....

Nincs jelen

#3447 2014-10-02 21:21

QpaK
Tag

akombakom: Az eredmény szempontjából mindegy, hogy maguk vagy más miatt teszik. A fajfenntartás kulcsa, hogy a legéletképesebb egyedek hozzanak létre utódokat. Ennek alapja, hogy meg tudd állapítani a legmegfelelõbb partnert. Szexuálisan a legizmosabb, legszimmetrikusabb férfit fogod vonzónak találni, aki elég bátor. A kémia beindul és te a feromonokra reagálsz. Számodra õ a tökéletes és egészséges partner.

De mi van olyankor, ha valaki nyomi profin eljátssza, hogy bátor és olyan feromont bocsát ki a parfümje, amitõl vonzódsz hozzá? Eredmény egy esélyes hibás gén… Túl „kifinomult” az ember, mert mindenkit minden megillet.  Más szempontok fontosak mint régen, és ez természetes, de a mintázatok nem változtak. Ott van például a bátorság: nem kell mamutot ölnöd, de magabiztosan kell viselkedned a lány elõtt. Ez nem tanulható? Máris kész az alfa hím… A természetes kiválasztódás hiányától beteg a társadalom. Persze rá lehet fogni a stresszre, meg sok másra. :)

Szerkesztette: QpaK (2014-10-02 21:23)

Nincs jelen

#3448 2014-10-02 21:26

akombakom
Tag

QpaK... már vagy 20 éve nem tervezek gyereket, és ez nem is fog megváltozni :D az én génjeim kihalnak a  Foldrol... szenvednej itt, aki akar :D

a pasikank meg az kell, hogy egy bogyos bige legyen a no :D:D:D annak értelmében, amit írtál egy csúnya noben nem szeretné senki továbbvinni a fajt :D:D:D .. nem mégha beteg is hozza...

Szerkesztette: akombakom (2014-10-02 21:29)

Nincs jelen

#3449 2014-10-02 21:52

QpaK
Tag

Gondolhatod, hogy a 45 kilómmal én sem vagyok egy adonisz. Talán feltûnt, hogy szögletes vagyok, ami szintén kiábrándító. :)

Azt se tudják ki fiú, ki lány.

A korunkban meg bárki lehet dögös: http://www.youtube.com/watch?v=ex33wtqnNz8

Nincs jelen

#3450 2014-10-02 21:55

akombakom
Tag

azért ezt Te sem hiszed ld mármint a videtot..

gyerekek... ez beszarás.. Munkaugyek :D:D:D

Nincs jelen

IBDoktor

Láb