#3501 2014-10-07 18:22
- rny
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)
jézusom! a két állandó sztár itt havastáj és akombakom, idõrõl idõre átrágjuk magunkat ugyanazon :D
a bolust addig szeded ameddig akarod, és ha ezzel napi egy székleted van és semmi panaszod akkor örülj, mint majom a farkának és szedd be! Az ibs meg nem feltétlenül múlik el diétától… bár voltak rá példák. De az szerintem nem az a diéta amire te gondolsz.
Hõemelkedés: mindenkinek más az alaphõmérséklete és igazából 37,5-ig elvileg még belefér.
Aranyér: hát megtippelném, hogy az itt majd mindenkinek van, ugyanis az állandó hasmenés okozza. Ez aztán nem utal crohnra :D Miért idegesíted magad amíg még nincs crohnod? Ezt nem értem csak. Kivizsgáltak, nem találták, jó a vérképed, nem kezdtél el elfogyni, nincs napi 15 székleted. Akkor mégis mi utal rá?
A szeretteidtõl pedig szerintem ne búcsúzz el, ibs-el igen igen sokáig lehet élni ;) Megértem, hogy szar az egész, de akkor próbálkozni kell mitõl lesz jobb. Én voltam olyan rosszul, hogy majd meghaltam és komolyan a közértig is stresszben mentem el (a sarkon van…), aztán mostmár… nagyjából elvagyok. Néha jobb, néha rosszabb.
Nincs jelen
#3502 2014-10-07 18:47
- akombakom
- Tag
rny... nehogy Te is azzal ygere, hogy semmi bajunk :d valamitol csak osunk... na :D:D:D de komolyan...én mindig a biztosat szoktam választani úgy általában is, nem szeretek kisérletezni, hogy hátha jobb lesz.. nem vagyok az a fajta..
Nincs jelen
#3503 2014-10-07 18:49
- QpaK
- Tag
Az a helyzet, hogy ez a fosás és tünetegyüttes amit lefestetek-lehet, hogy még ibs-hez is kevés. Stressz okozta bélmozgás? ;)
Nincs jelen
#3504 2014-10-07 18:59
- rny
- Tag
Pedig egy dolgot tudok neked garantálni akombakom: ha nem kísérletezel semmivel, a büdös életben nem leszel jobban. Ja várj, hacsak nem közben találnak egy pirulát ami megoldja minden gondod - mert gondolom erre vágysz.
Én is sokat gondolkodtam ezen a dolgon, hogy mitõl van, miért, stb. De én mondjuk állandóan új dolgokat próbáltam ki, új kutatásokat olvastam, satöbbi, nem pedig leírtam két naponta hogy de szar és vártam a sült galambot.
Egyébként egyszer azt írod, hogy biztos van ott valami, máskor meg a stresszre fogod…
Egyébként + érdekesség, hogy ti csak a hasmenésre panaszkodtok, de se hasfájás se puffadás nincs? Mert akkor már komolyan fejezzük is ezt itt be :D
Nincs jelen
#3505 2014-10-07 19:07
- akombakom
- Tag
rny... koszi :D jot nevettem, de persze holnap reggel nem lesz ilyen vicces, amikor majd szenvedek...
azért rny, mert haspuffadássl, meg fájással simán tudok élni, azért nem említem, perszehogy van, mondjuk az régebben is volt, de most mintha erosebb, gyakrabban volna, vagy lehet, hogy már csak tul sokat gondolok rá.. na meg a gázok... nem voltam gázszuz soha, de, ami most van.. foleg éjjel, meg reggel... és semmi puffaszto nem eszek, szierntem.. semmi bab, meg ilyenek.. zoldség, gyumocs a minimum....van, hogy éjjel 1-2kor arra kelek, hogy fáj, puffad+gázok, aztán reggelre vagy hasmars van belole, vagy nincs.. most is morog, meg fájogat, de mondom ehhez már hozzaszoktam talán... fájást elviselem, csak a futás a WC-re ne lenne
Nincs jelen
#3506 2014-10-07 20:10
- havastáj
- Tag
Most voltam egy ismerõsömnél aki az egészségügyben dolgozik...(mikrobiológus) szoktam járni hozzájuk lelki beszélgetésekre, tényleg nagyon aranyosak velem.
Õk nem hisznek benne, hogy crohnom van.
Azt mondta, hogy a sok negatív leletem mellett, nálam ez szerinte mind pszichoszomatikus.... Na én meg ezt nem hiszem :-D
Mert azt mondta, ha Crohn-os lennék, akkor a bolus adstringestõl és a neurosantól nem lennék jobban, mert akkor nekem megadnák a nobel orvosi díjat, ha a crohnt ez jó állapotba hozná. (mert szerinte akkor minden crohn os nak ezt adnák az orvosok)
Mert, nekem ha nem megy a hasam (azaz megfogják ezek a hasfogók) akkor elvileg semmi konkrét bajom.
Ha életemben egyszer eljön az a pillanat (tavaly október óta kínlódok), hogy meggyógyulok, nekem az életemben az lesz a legnagyobb ajándék, onnantól semmi de semmi nem fog elcsüggeszteni.
Szerkesztette: havastáj (2014-10-07 20:10)
Nincs jelen
#3507 2014-10-07 20:24
- rny
- Tag
Na, ezzel en is igy vagyok :)
Nincs jelen
#3508 2014-10-07 20:32
- akombakom
- Tag
na még egy kérdés, strandra, furdobe, wellnessbe, szaunába stb.. gond nélkul jártok? mert ha még ezt is.. akkor tényleg nemtom mit gondoljak...
Nincs jelen
#3509 2014-10-07 20:41
- QpaK
- Tag
akombakom még mindig nem értem. A hasi fájdalmaktól nyugodtan tudsz élni, de a napi 2 széklet az már sok. Sõt azt is mondtad, hogy az 1 is, mert 30 évig szorulásod volt. :) Akkor mennyire erõsek ezek a fájdalmak? Lehet olyan erõs is, hogy összecsuklasz.
havastájnak: nem fáj semmid és 1x vagy wc-n akkor azt kérdezném, hogy hova lehetne még fejlõdni?
Nincs jelen
#3510 2014-10-07 20:46
- akombakom
- Tag
QpaK.. hát fáj, van, hogy alig birok menni, vagy ossze kell gornyednem, de már megszoktam mondom... régen azért fájt, mert a kemény szorulos székelttol nem jott a gáz, szierntem.. vagy ki tudja...nem nyugdotan, de tudok élni.. mert elmulnka nem fáj 24 oraban folyton.. van, amikro jobban, van amikor kevésbé, és általában székelés után jobb.. de az se aranyszabály.. és igen a napi 2-3x surgetok, puha, laza, esetenként híg széklet gond, mert reggel 1 orat buszozom.. leginkább ezért meg amikor fél éjjel fenn vagyok mert fáj, gorcsol stb...nem is annyira a fájdallm és gorc smiatt, hanem hogy akkor jon a para, hogy vajon ebbol lesz a futás és, hogy buszon lesz-e gond...
Szerkesztette: akombakom (2014-10-07 20:49)
Nincs jelen
#3511 2014-10-07 21:22
- havastáj
- Tag
Hát, ha nem szedném a hasfogókat nem napi 1x , hanem napi 4-5 x mennék! Sajnos! És akkor csikarodna is sajnos! Így nem, dehát így szedem õket.
Nincs jelen
#3512 2014-10-08 07:59
- Rigor
- Tag
Ugyan már, sokkal rosszabb dolgok is vannak az életben. Például akinek mindkét kezét amputálták (vagy még lábat is). Vagy megvakult. És mégis boldogan élnek. Ehhez képest a mi nyavalyánk cirkusz hisztivel. Egy vágás miatt vonat alá, ugyan már... Volt olyan betegtárs aki levágta a hisztit hogy õ így nem akar élni meg neki ugyan nem fogják kivezetni a belét, aztán késõbb összefutottam vele, és tök boldog, meg elégedett volt hogy micsoda megváltás a zacsi (addigra nyilván kijutott még bõven fájdalomból meg wc parából hogy valóban elege legyen - persze az 5 percenként hányós fájdalommal kiürült vérnél én is úgy éreztem hogy ez így nem élet, de ugyanakkor nem akartam meghalni, hanem hogy mondjuk vágják már végre ki - aztán így is lett :P).
Majd megnevel szépen a betegség, hogy értékeld az életet. Mint a saw(fûrész) c. filmben. Keményebb leszel utána mint elõtte valaha.
Szerkesztette: Rigor (2014-10-08 08:01)
Nincs jelen
#3513 2014-10-08 08:30
- youlcsi
- Tag
köszönöm nektek, vidáman indult a reggelem :)
komolyan ide járok felvidulni.
akombakom!
nem értem, hogy mi a gond a napi néhány hasmenéssel, fõleg, ha 1 órát tömegközlekedni is kell vele... hiszen megy a tömegközlekedés, nem? hát fostál már be? nem... akkor meg?
az elõzõ oldalon még pszichés baromságról beszéltél, most meg megint nem hiszel benne... rajtad kívül senki nem hiszi, hogy crohnos vagy. sem orvosok, sem eü-s ismerõsök, még betegtársak sem, innen a fórumról sem... csak te. tipikusan, mint amikor bemondják a rádióban, hogy az autópályán a forgalommal szemben egy barom közlekedik... kovács meg kinéz: "egy? mind!"
könyörgöm, neked is, havastájnak is írtam már: ibs-ben igenis létezõ és bevált terápia az enyhe nyugtató, antidepresszáns alkalmazása. nem mondom, hogy ezt kell szedni, de ugyan próbáltátok már??? egyáltalán mit mond az orvos? vagy tök mindegy, úgysem hiszed el neki...
a gond csak az, hogy csak azt látjátok a leírtakból, amit akartok... hogy folyik a vér meg a genny meg a vér, jön a mûtõasztal, ez így nem élet... azt meg sem próbáljátok, hogy orvosi segítséggel és napi 1 tablettával teljesen élhetõ, normális életet lehetne élni.
engem legkevésbé sem zavar ez az állapot, hogy napi többször megyek slozira. jó, de. abban a pár percben, amikor jön a görcs éa el kell jutni odáig. vagy esetleg utána 1-2 óra, mert megesik, hogy vérzés után (nyilván repedés) még egy ideig olyan, mintha kést forgatnának a hátsómban... de aztán elmúlik, én meg élem tovább az életemet.
ja, és igen: járok, jártam strandra... bár idén keveset, mert a sok gyógyszernek és vsz nem megfelelõ gyógyszerezésnek köszönhetõen mocskosul meghíztam... de menni kell, mert a 3,5 éves igényli. mint ahogy a jáétsztóterezést is... a játszóházat is, a sétát is...
de miért ne mennék? ha 10bõl 9x csak reggel van probléma, akkor jó eséllyelk az csinálok utána, amit csak akarok... nem is értem, hogy ez miért korlátozza az embert.
Szerkesztette: youlcsi (2014-10-08 08:32)
Nincs jelen
#3514 2014-10-08 08:37
- youlcsi
- Tag
ja, egyébként igen, sz@r a hasi mûtét (nem azért írom, hogy még egyet rúgjak :)), de néhány nap, hét és túl van rajta az ember.
sosem mindegy, miért történik a mûtét.
tavaly, amikor kivették az epehólyagomat, néma kövekkel, önként feküdtem mûtõasztalra. utána azt hittem, meghalok. rettenetesen fájt, komolyan szenvedtem. DE 3 órával a mûtét után felkeltem és elmentem pisilni... 4 nap múlva meg már én vittem bölcsibe a gyereket.
ezzel szemben a császárért anno könyörögtem az orvosnak. fájt ez is, de nem volt idõm sajnálni magam. ott volt a gyerek. emlékeimben nagyságrendekkel türhetõbb volt a nagy hasi mûtét utáni állapot, mint a lapar után.
ja, közben eszembe jutott: volt rosszabb is, mint az epemûtét. ugyan az is dobogós, de az ezüstérem a gyomortükrözésé. az arany meg egyértelmûen a narkózis nélküli grommet-behelyezésé :/ :D
Nincs jelen
#3515 2014-10-08 09:20
- akombakom
- Tag
azért ti si eldonthetnétek már a dolgot :D... igen youlcsi még nemf ostam be, de heti tobbszor csak egy hajszálon mulik és már elegem van ebbol, hogy mégis mikor kovetkezik be, az orvos meg még nem jelentkezett a leadott minták és vérvétel eredménnyel, szóval nemhogy Te, de még ok sem tudjak, hogy mi a ahelyzet... szierntem így nem lehet normális életet élni, ilyen formán bennem merul fel a kérdés, hogy vajon valoban van -e ilyen bajotok... és egyébként a cukor szintem sincs rendben, szóval a vakság és végtágeltávolítás is lehet, hogy sorra kerul 1x...
igazság az, hogy eddig se akartam élni, ezután meg már végképp semmi okom rá... ez a világ romlott és el fog pusztulni elobb vagy utobb, testzike-e vagy nem, nézzetek csak kkorul, mehet ez így évszázadokon át? szierntem nem...
Nincs jelen
#3516 2014-10-08 09:32
- youlcsi
- Tag
hû... mifelénk nem az orvos szokott jeletkezni az eredménnyel, hanem a beteg szokott érdeklõdni, hogy meg van-e már. a tenyésztés mondjuk 48 óra, ha még postázgatni is kell, akkor is sztem max 1 hét. véreredmény másnap, extra dolgokra kell néha várni, de az is csak kisebb kórházakban jellemzõ (nálunk pl havi 1x készülnek a tumormarkerek).
ja, és nekem nincs is bajom :) én leginkább azt szoktam mondani, hogy nem vagyok tünetmentes... de panaszmentes, az igen :D
egyébként attól nem félsz, hogy mi van, ha elüt az autó, ha kimész az utcára?
napi néhány széklettel, amit kb ki is tudsz számítani, jelentõsen nagyobb esélyed van erre, mint a befosásra.
nem akarlak bántani, de muszáj így sarkítani a dolgokat... vagyis dehogy muszáj, hiszen így sem érted :o
Nincs jelen
#3517 2014-10-08 09:42
- akombakom
- Tag
hát youlcsi az lehet, de nekem direktbe azt mondtak, hogy ne hivogassak, madj ok jelentekznek... akkor msot hivogassak mégis? akkor meg majd megkapom, hogy nem értem az államnyelvét? (felvidék) megmondtak, hogy jeletnkeznek...valszeg nincs nagy bajom, mert akkor már jelentkeztek volna, szóval nektek lett igazatok
egyátalán nem tudom kiszámolni.. pont ez a baj vele
a kísérletezéssle meg az, hogy ugye egy dolgoet elkezdek azért pár hét el kell teljen, hogy lsásam mi az eredmény, ha 1x alkalmazok mindent nem tudom minek mi a hatása...így évekig is eltarthat
youlcsi.. dehogy ut, nincs nekem akkora szerencsém... meg van szemem úgy amúgy....:D
Szerkesztette: akombakom (2014-10-08 09:47)
Nincs jelen
#3518 2014-10-08 09:49
- youlcsi
- Tag
basszus, az egészségedrõl van szó... naná, hogy hivogasd. én azt tenném... volt, hogy tenyésztés eredményre várva egy nap 5x hívtam fel az orvost. már nekem is ciki volt, de bakker nekem volt fontos, nem neki.
amúgy meg nem kellenek hetek a legtöbb gyógyszernek. bélmotilitásra hatók már néhány nap alatt használnak... de van, ami szinte rögtön. gondolj csak az antibiotikumokra. általában a 2.-3. tablettánál már jelentõsen csökkennek a betegség tünetei.
én pl kaptam "próbakezelés" gyanánt anno szteroid injekciót. jelszó: nem tudjuk, mi a baj, de ha ibd, akkor erre reagálni kell.
Szerkesztette: youlcsi (2014-10-08 09:50)
Nincs jelen
#3519 2014-10-08 09:53
- akombakom
- Tag
youlcsi.. basszus, de én értek a szolbol, nem vagoyk az a zaklato fajta, azt mondtak jelentkeznek, valszeg semmi kimutathato bajom, kuloben már hívtak volna.. bár ezektol meg is dogolhet az ember, nekik én csak egy pénztárca vagyok :D most agyalnak azon milyen szarral tomjenek, ami jol tejel :D
azért két nap alatt nem várok csodát... magatok is írjatok, szóval ha valamit elkezdek azért jo par npaot hetet várnék én az eredménnyel.. és én a termézsettel kezdtem probálkozom mindenfélével, most is várom az egyik eredménéyt, de úgy tunik ez se jott be....meg eléggé szkeptikus vagyok, hogy nehogy még rotnsak a helyzeten
eddig se motivált az élet.. így jártam :D
Szerkesztette: akombakom (2014-10-08 09:54)
Nincs jelen
#3520 2014-10-08 10:43
- youlcsi
- Tag
na, most valami csúnya is eszembe jutott :)
mindenesetre ha "eddig sem motivált az élet", akkor nem értem, most mi a baj :o de komolyan...
Nincs jelen
#3521 2014-10-08 10:50
- rny
- Tag
Szerintem most azért kezdünk átesni a ló túloldalára. Én semmiképp nem mondanám például, hogy panaszmentes vagyok, vagy jajj semmi ezzel együtt élni. Szerintem kurva szar ez a betegség, és bár aláírom, hogy vannak rosszabbak nála, én mégis magamat sajnálom emiatt.
Az antidepresszánsok pedig nem hiszem, hogy megoldást jelentenének… a pszichiáter, pszichológus se fogja ezt megoldani, csak arra jó, hogy lelkileg rendbetegyen esetleg. Bár én nem mennék el.
Ha nagyon akarom meg is tudlak érteni titeket (havastáj, akombakom), mert visszaemékszem, hogy voltam egyszer én is így. Amikor hirtelen naaaaagyon rossz lett az egész és tényleg a közértbe menet is gondot okozott, bármikor rámtörhetett a hasmenés, féltem is, hogy mi ez. Viszont én akkor mint az õrült jártam az orvosokhoz és próbálgattam mindent, ma pedig annál ezerszer jobban vagyok. Na úgy aláírom, hogy nem lehetett élni és egy csepp pozitív gondolat sem volt bennem. És az út kurva hosszú volt idáig és még vége sincsen, de én látok javulást magamon és mostmár azért azt mondom, hogy szar a dolog de nem lehetetlen ezzel élni. Csinálom a dolgaimat újra.
Persze sok mindent nem csinálok: például minden vágyam, hogy elutazzak most Prágába. De képtelen vagyok magam rávenni, mert sajnos az utazás öröme az nálam eléggé meghalt ezzel a betegséggel… na. Szóval a lényeg, hogy azért ez nem egy hepi állapot, csak én azt sem értem, hogy aki annyira rosszul van az miért nem próbál ki mindent, amit lehet.
Még valami akombakom: te hadakozol az ellen, hogy jobban legyél / foglalkozz a dolgaiddal? Mert megdöbbentõ olvasni a cukrodról annak fényében, hogy már leírtad, hogy az édesség a mindened.
Szerkesztette: rny (2014-10-08 10:52)
Nincs jelen
#3522 2014-10-08 10:55
- youlcsi
- Tag
rny!
de ibs-ben arra a parára (ami csak para, mert baleset még nem volt!), hogy jajj, ha bármikor kimozdulok itthonról, tutifix, hogy berosálok... arra simán jó lehet a nyugibogyó... nem biztos, de egy próbát nehogymár ne érjen meg!
és én továbbra is állítom, hogy jól vagyok :D amikor folyik belõlem a fekete nyák, akkor nem így gondolom, de aztán elmúlik a jajjmileszvelem-érzés. ha beteg lennék, betegnek érezném magam, nem szeretnék még egy babát :)
Szerkesztette: youlcsi (2014-10-08 11:55)
Nincs jelen
#3523 2014-10-08 11:38
- rny
- Tag
Szerintem nem, mert ez nem csak félelem. Én is voltam úgy, hogy sokáig a lábam nem dugtam ki itthonról, ugyanis abban a pillanatban, hogy elkezdtem sétálni valamerre rohanhattam is haza. Tehát tényleg jött a hasmenés, amit ha épp megy az ember valahová vissza kell tartani és az esély az ott van rá, hogy a baleset megtörténik.
Nekem ezen az segített, hogy jobban lettem, azaz nem kellett már ettõl tartanom folyamatosan. Mostanában már nincsen hasmenésem (kivéve tejes dolgok, rizs, sör esetén), max pépes a dolog és az zavar, hogy sokszor van, de látod ezt már mondjuk vissza lehet tartani egy percnél tovább. És innentõl még sok idõ volt míg az agyammal felfogtam, hogy na mostmár kicsit kimehetek… na most kicsit többet, hosszabb idõre.. és így tovább. Ha pedig ezt az ember lassan megérti és tényleg csak a félelem maga marad meg akkor lassan felméri, hogy na mostmár mehetek.
Egyébként ha valakit mégis érdekel a nyugibogyó pt szedte. Aki akarja, hát csinálja, én csak azt mondom, hogy én annak több veszélyét látom, mint hasznát, tehát rá véletlenül se beszélnék senkit se.
Én is úgy vagyok, mint te. Hajlamos vagyok errõl elfeledkezni, ha éppen nem akutan foglalkozom vele a tünetek miatt. De más dolgokban meg nagyon korlátoz: utazás, elõre tervezés (pl ma este elmegyek és iszom egy fröccsöt a barátaimmal), felpattanok reggel és elmegyek kirándulni, stb stb….
Nincs jelen
#3524 2014-10-08 11:54
- youlcsi
- Tag
de ha amint kilképsz otthonról jön a hasmenés, különben meg ha otthon maradnál, ugyanabban az idõpontban, akkor nem jön, akkor itt csupán pszichés dologról beszélünk. én úgy érzem, itt most errõl van szó. nem arról, hogy félóránként ha kell, ha nem jön egy adag és kell a közelben vécének lennie... hanem napi néhány széklet mellett attól retteg, hogy majd pont abban az 1 órában kell, amikor éppen a buszon van. mi ez, ha nem pszichés probléma?
Nincs jelen
#3525 2014-10-08 12:04
- youlcsi
- Tag
írtam egy hosszút... de nem szeretnék senkit megbántani... szóval inkább nem.
lényege, hogy nem mindegy, hogy attól alakul ki a vécé-para, mert "mi lesz ha..." vagy attól, hogy ismerem az úton 100méterenként a helyeket, ahova be lehet ugrani, mert TÉNYLEG bármikor kellhet és kell is.
nem mindegy, hogy csak félek valamitõl, amit nem ismerek, vagy tartok tõle, mert pontosan tudom, mi fog történni.
Nincs jelen
#3526 2014-10-08 12:14
- havastáj
- Tag
Sziasztok!
Na én meg pont az ellenkezõje vagyok , én meg rengeteg orvosnál voltam. Tavaly októberben kezdõdött szaladtam is a gasztroenterológiára, aztán januárban megint szaladtam a gasztorra csak már másik dokihoz, közbe magánszorgalomból pár hasi UH, pár labor, széklet. Aztán jött a colonoscopia márciusban, aztán nyáron a hasi ct, ami szintén magánszorgalomból (tehát nem orvosi utasításra) aztán a gyomortükrözés augusztus elején, abból a szövettan, aztán sorba újabb laborok, vas, nyomelemek, crp-k és ezek mind a saját pénzembõl (és nem vagyok gazdag!!!)! És ez mind negatív.
De a tünet, az, hogy sokszor hõemelkedésem van, az, hogy tavaly októbertõl 18 kg ot lefogytam, az, hogy mindennap fosok az megvan.
Erre mondják az orvosok, hogy pszichés, hogy pszichiáterhez kellene menni, meg pszichoszomatikus. De könyörgöm, ha idegi alapú lenne, akkor régen miért nem volt ilyen? Régen idegesebb voltam. És lassan mindenki elhagy emiatt a betegségtõl való kínlódásom miatt.
A munkahelyemen a fõnököm is azt mondta , hogy neki van 2 crohnos ismerõse is és azok nem nyavalyognak annyit ,mint én, és boldogan élnek, nekem meg a búbánat mindíg ott az arcomon és merengek elõre a szomorúságba és a bánatba.
Tény, hogy depis vagyok, tény, hogy õrlõdök ettõl a fosás tüneteitõl, (jó annyi, hogy nekem fájdalmam nincs), tény, hogy összetör, ha egy nap már 4 x kell wc-zni, vagy a székletem puhább és vékonyabb vagy szalagszerû, tény , hogy öröm nincs az életemben.
De nem vagyok ideges és nem ideg alapon van ez az egész, semmi baj a pszichémmel, ....szerintem meg az összes orvos tévedett, felületesen kezelt, és szerintem én már jobban értek a dolgokhoz, mint egy gasztroenterológus. Mert õ nem érzi ezeket a zuborgásokat, nem tudja mik ezek én meg érzem. A colonoscopja meg nem látta, mert tuti feljebb van valahol csak senki nemhiszi ezt el nekem. Úgy érzem áldozattá váltam.
Most egy olyan feladatot kaptam, hogy minden nap naplót kell vezessek és leírjam aznap mit csináltam és egészségileg hogy vagyok és stb.
Nincs jelen
#3527 2014-10-08 13:06
- rny
- Tag
Nem csak pszichés dologról beszélünk akkor sem. Látom te még nem voltál úgy, ahogy anno például én. Ha itthon üldögéltem, olvasgattam akkor valóban nem feltétlenül jött, viszont a mozgás generálta a dolgot. És nem csak az utcán, hanem mit tudom én, otthon a kertben is.
De ezt már komolyan ne ragozzuk tovább, mert tök mindegy.
Én azt elhiszem neked havastáj, hogy nem idegi alapon vagy rosszul. Természetesen, hogy ha valaki ilyen rosszul van az kikészíti az idegeit is, tehát a dolog fordított. Egyébként eddig elkerülte a figyelmem a 18 kgos fogyásod… mondjuk ez azért érdekes. De mégiscsak azt mondom, hogy ha közben a colonoscopia, ct és vérkép negatív akkor egyszerûen el kell most ezt fogadnod.
A napló jó dolog, én minden nap leírom mit ettem, mit ittam, mikor és mikor mit érzek. Állati hasznos hosszútávon!
Nincs jelen
#3528 2014-10-08 13:11
- QpaK
- Tag
youlcsival teljesen egyetértek. Mindent leírt, amit akartam. Engem például, ha tudom hol vannak wc-k akkor az teljesen megnyugtat. Nem is biztos, hogy használni kell. A napi 5 hasmenéssel meg lehet zsonglõrködni ezt állítom. Már 4 éve így nyomom az ipart. Sõt ez csak az utolsó évben igaz, mert elõtte többször volt, de akkor nagyon beteg is voltam. Ezt biztos, hogy másképp látom, mit ti (ákombákom, havastáj). Csak az utolsó 1 év óta vagyok így passzív. Elõtte állandóan kórházban feküdtem, dobáltam le a kilókat, és bármit ettem, ittam fájt. Szóval amikor zárójelesen megjegyzitek, hogy "nincs fájdalmam és annyi" ezen meg csak nevetni tudok. Amikor csak olyan kezelésre reagálsz, ami kinyírja a szervezeted, és az a kértdés merül fel, hogy elvérzel-e, akkor a wc látogatás háttérbe szorul. A mostani állapot a 4-5 wc-vel meg eküszöm áldás! Legyen már egy kicsi viszonyítási alapotok. Fogalmatok sincs, milyen az amikor tényleg szar!
Nincs jelen
#3529 2014-10-08 13:56
- havastáj
- Tag
Hát én megértelek Qpak és mindenkit és komolyan mondom le a kalappal elõttetek, mert én azt nem bírtam volna ki, de nekem ez sem leányálom.
Ma már az az 1 szem bolus se segített amit ebéd után vettem be, már zuborog a hasam. Most újból visszatérek a neurosan-ra. Amire az ismerõsöm azt mondta, hogy veszélyes szer a szilícium miatt hosszú távon. Jó jó ha veszélyes de mit csináljak, ha másképp az étel nem marad meg bennem az nem veszélyes?
Qpak Te anno a hasfogókkal milyen tapasztaltod volt? Az neked nem segített?
Amúgy most olvasom a szilíciumról :
"A szilícium, a szervezet számára nélkülözhetetlen nyomelem. Elsõsorban a kötõ-és támasztó-szövetben fordul elõ, szerepe van a fehérjék vízkötõ képességének kialakításában és megtartásában. Elengedhetetlenül szükséges az egészséges porc- és csontképzéshez. Vizes oldatai megkötik a gyulladásos faktorokat, jó gyulladáscsökkentõk és támogatják a szervezet természetes védekezõ-képességét. Szilícium hiányt az állatkísérletek tapasztalatai alapján az okoz, ha az étrend döntõen állati eredetû. A szilícium hiány egyúttal kötõ-és támasztószövet (csont, porc) szervetlen anyag hiányával és ezáltal gyengeségével jár."
Tehát megköti a gyulladásos faktorokat....
a fogyásra meg azt mondták nekem, hogy idegi alapú, meg , hogy azok az ételek amiket eszek ne is csodálkozzak, hogy fogyok tõlük.
Nincs jelen
#3530 2014-10-08 14:06
- rny
- Tag
havastáj, miket eszel?
Nincs jelen
#3531 2014-10-08 14:56
- havastáj
- Tag
csirkemell, rizs, krumpli, gluténmentes kenyér, gluténmentes felvágott, kukorica kása (puliszka), almakompót, inni meg teát iszok (Lipton) abba van cukor meg citromlé...na ennyi a nagy választék....ettõl diétásabbat már nem tudok
Nincs jelen
#3532 2014-10-08 15:03
- akombakom
- Tag
youlcsi elobb volt az, hogy majdnem sikerult befosnom az úton és a para csak azóta van, mivel 34 évig szorulásos voltam, eszembe se jtuott, hogy ilyenekre gondoljak??? nálam nem úgy mukodik, hogy amíg nem szarok be, addig hawaii.. tobbszor volt már, hogy nem sokon mulott hogy éppen csak kibirtam és meloeheylre érve futás a rotyire és a jo isten se állitotta volna meg, az, hogy eddig még nem a gatyába sikerult, csak a szerencsémen mulott, volt már, hogy a konnyem csurgott úgy szenvedtem, de valahogy sikerult... ma az ajtobol mentem vissza, és majdnem elkéstem a csatlakozást...
tul sok a inger, most már nem tudom mire is kéne reagálnom, szeirntem az, hogy valaki nem tud utazni, mert a fosás jon rá egyáltalán nem normális, és mivel nem tudom kiszámítani, erzét abszolút nem tervezheto, vagyis ettol jon a para.. és aketto így egyutt az már tényleg sok egy kicsit, ha toletek, akik állitolag betegtársak vagytok, vagy legalábbis valami hasonloval kuzdotok nem jon megérts, vagy valami, akkor mit várjak a buszon uloktol, akiknek az IBD-rol fingjuk sincs????
Nincs jelen
#3533 2014-10-08 15:16
- akombakom
- Tag
havastáj... nem lesz ez egy kicsit túl sok! :).. viccet félretéve gyerekek, ha még ezektol is para van, akkor már tényleg nem tudom
Nincs jelen
#3534 2014-10-08 15:24
- havastáj
- Tag
Ezt nem értem. Hogy nem lesz ez kicsit túl sok? alig írtam fel alapvetõ kajákat, ettõl minimálisabbat már mit?
Nincs jelen
#3535 2014-10-08 15:33
- QpaK
- Tag
Én nem értelek meg benneteket, és ti sem engem. Ez természetes és nem is várom el. Következõ a helyzet: Ti a hasmenés miatt izgultok. Amikor nekem 30x volt hasmenésem úgy belázasodtam és feldagadtak az izületeim, hogy ha akartam volna sem tudtam volna menni. Pontosabban annyi idõt töltöttem kórházba, hogy a nõvérek már családtagi rangot kaptak. A hasfogó ilyenkor csak ront a helyzeten, mert a fekélyes bél annál jobban feszül. Csak ettõl a bogyótól voltam jól: http://www.hazipatika.com/gyogyszerkere … letta/1016 Nézd meg a mellékhatásait!
Megismerkedtem az egészségügy szigorú protokolljával. A hatékony kezelések, amik nem csinálnak ki a következõk:
http://www.hazipatika.com/gyogyszerkere … mhoz/13982 /
http://www.hazipatika.com/gyogyszerkere … oben/13801 Nézd meg az árakat!
A rohadékok elve a következõ: Inkább csináld ki magad, de ezek nekünk túl drágák. Hát ezért kellett, hogy tönkremenjenek a fogaim, gond legyen a szívemmel, gyomrommal. Tudom milyen az, ha valami igazságtalan. Ez a két hatékony szer sem kockázatmentes. Vagy ez, vagy a kórház, esetleges szövõdmények.
Ezek tükrében meg aztán végképp nem értem miért olyan veszélyes a hasfogó, amivel 1-re tudod csökkenteni a székleted. Nekem így is fáj, és humira mellett is 4-5. Azt viszont állítom, hogy rengeteg dolgon pöröghetnék, de akkor becsavarodnék. Ezt ti se csináljátok!
Szerkesztette: QpaK (2014-10-08 15:34)
Nincs jelen
#3536 2014-10-08 15:47
- akombakom
- Tag
Pont ezrt irtam, hogy egeszsegugy no komment, ha van segitseg s inkabb tomnek a draga penzbe kerulo gyogyszerekkel ha meggyogyul a beteg az nekik nem uzlet...
Nincs jelen
#3537 2014-10-08 15:53
- QpaK
- Tag
Megint kiragadtál egy mondatot. :) Pont fordítva: Medrolt írnak, mert az olcsóbb. kb2-3 hónapra elég és 1700Ft
Ezzel szemben a Remicade 6 hétre elég és 153600. Gondolod, hogy a recept nélkül kapható hasfogó is idetartozik? ;)
Szerkesztette: QpaK (2014-10-08 15:56)
Nincs jelen
#3538 2014-10-08 16:18
- havastáj
- Tag
Akkor, ha valakinek crohn betegsége vagy colitise van és hasfogót vesz be az rosszul lesz? Vagy fájdalmai lesznek tõle? Nekem nem lesznek a hasfogóktól fájdalmaim. Legalábbis eddig úgy tapasztaltam. Akkor lehet én nem is vagyok crohnos?????? :-O
Ma (még maradt egy kis pénzem) elmegyek egy magán gasztrodokihoz újból este 6 ra, nem tudom mit fog mondani, viszem az összes leletem, hátha tud valamit mondani ami megnyugtatna kissé.
Nincs jelen
#3539 2014-10-08 16:22
- QpaK
- Tag
Hihetetlen, hogy miken kattogsz. :) Nem biztos, lehet hogy alapba is fájt volna. De feszíteni feszített. Mondom, akkoriban kórházi kezelésre szorultam, ott meg nem volt indokolt a hasfogó. Most pedig 4-5 mellett már szervezéssel megoldható, szóval inkább mellõzöm.
Nincs jelen
#3540 2014-10-08 16:22
- akombakom
- Tag
Drukkolunk hogy jo legyen! :-) szerintem youlcsi,rny meg qpak is, megha neha ugy iserzem, hogy azt kivanjaktapasztaljuk meg az *igazi* kinokat:-) :-) :-) nekem pl. Most is fajogat, de kibirhato
Nincs jelen
#3541 2014-10-08 16:23
- QpaK
- Tag
Jaj ne légy ilyen akombakom... :( Azért írtam ezt, hogy rávilágítsak ezek ellenére sincs vége az életnek. És, hogy legyen egy kis viszonyítási pontod!
havastáj, megint felesleges köröket fogsz futni....
Szerkesztette: QpaK (2014-10-08 16:25)
Nincs jelen
#3542 2014-10-08 16:45
- akombakom
- Tag
youlcsi, rny, QpaK.. pl. most is érzem, hogy motoszkál benn valami, így meghatározatlanul, szolva nem olyan, hogy semmit nem érzek, fáj.. de nem olyan vészes, ezzel én így tuodk élni siman... épp most tutujgattam meg baártnom kislányát :D:D:D ilyenkor minden szebb egy kicsit, de persze azért félek mi lesz megint holnap reggel... meg éjszaka, dehát az onzetlen oszinte gyerekek :D nem tudom én mennyit fogok várni a dokikkal, lehet, hogy kinézek egy másik klinikát is.. pénze nem számít :D volt is lesz is csak meddig ugye :D
havastáj .. vicces akartam lenni, perszehogy nem sok... ebbol én arra kovetkeztetek, hogy egyáltlaán nem kaja fuggo..
Nincs jelen
#3543 2014-10-08 17:50
- Anna73
- Tag
youlcsi : nekem is kivették az epém, ezáltal sajnos ömlik az epe össze-vissza, fõleg a gyomorba, én ezt a gyomortükrözés alkalmával láttam is, és refluxnál ez jön vissza a savval együtt a nyelõcsõbe, amúgy miért nem lehet szedni a ppi gyógyit, terhesség elõtt ? (mondtad babát szeretnétek) amúgy nekem a Pantropazol Krka 40 mg bevált, ez egy lórúgás , nem kell folyton szednem, pár napig elég és szépen beálltja a refluxom...
Nincs jelen
#3544 2014-10-08 19:35
- rny
- Tag
akombakom ne õríts meg, még hogy én ilyesmit kívánnék nektek! éppen ellenkezõleg. sõt, mondtam, hogy meg is értem, hogy milyen olyan szarul lenni, hogy bármikor rádtörhet a dolog, és azt is elmodntam, hogy én CSAK AZT NEM értem, te például miért nem próbálsz meg semmit. Mert itt állandóan leírod, hogy rossz, de nem látom a próbálkozásokat, sõt azt mondod á neked mindegy, úgyse tudnak mit csinálni, tattara. Az én saját példám az, hogy de, lehet sokkal jobb, de sajnos nem magától.
Havastáj a diétád: borzalmas!A rizs és krumpli keményítõ - én a magam részérõl a rizstõl majd meghalok, ha megeszem. Egyik sem tesz jót. A gluténmentes kenyér mibõl van? Engem ez érdekelne fõként. Semmilyen gabona nem nagyon használ nekünk ugyanis. És jó kis élesztõ van-e benne? Adalékanyagok? Én úgy ahogy van kihagynám.
Kukorica halál, szigorúan tilos (puliszka). Gluténmentes felvágott… és abban mi van? Olvasd el egyszer. Cukor??? Ne viccelj már! Helyette méz legyen. Almakompót - ha csak nem otthon fõtt, cukor nélkül akkor szintúgy jól oda tud vágni. (azt már csak remélem, hogy a lipton tea alatt otthon fõzöttet értesz és nem a kis mûanyag palackosat adalékanyaggal és öt kiló cukorral)
Nekem elképesztõen sokat segít a diéta (GAPS, SCD), úgyhogy ezeket javaslom kipróbálásra. Vagy egyáltalán egy olyan törekvés, hogy ne egyek adalékanyagosat, se kenyeret, se keményítõt (Rizs krumpli), se olyan hüvelyest amit nem birok (pl babot nem birom, amig a borsót remekül), se cukrot, se ne igyak mesterségeset, satöbbi.
De ezt mostmár komolyan utoljára írtam le.
qpak szerintem te most túlzásba esel. Mindenkinek az a legnagyobb gondja, ami õt érinti, hiába rosszabb másnak, attól mindenkinek épp elég az, ami van. Ilyen a természetünk és kész.
Nincs jelen
#3545 2014-10-08 19:59
- havastáj
- Tag
Sziasztok!
Megjöttem az orvostól, végignézte a leleteimet, kikérdezett és ez az orvos is azt mondta, hogy ez irritábilis bél syndroma hasmenéssel.
....na majd le estem a székrõl....
Azt mondta nincs crohn betegségem, ennyi negatív leletbõl ezt õ egyértelmûen mondja. Kérdezem, hogy akkor most mitévõ legyek? A neurosant nem ismeri arra nem mondott semmit.
Immodiumot javasolt (na az sztem nekem nem jó) valami Mucofalk Orange-t ,mert hogy ez növeli a széklet tömegét (az útifû maghéjra én úgy tudom az székrekedésre van nem hasmenésre de mindegy), Progastro 825 -öt, és amennyiben a tüneteim továbbra is fennálnak javasolja nem a gasztoenterológiai vizsgálatokat, hanem pszichiátriai vizsgálatot. -na õ a nem tudom hanyadik aki pszichiáterhez küld.
Hiába mondtam neki napi 4-5 pépes híg széklet, hiába mondtam puffadás fogyás, bélzuborgás, hõemelkedés. Azt mondta a 37,1 az még normális! Majdnem ki is nevetett a 37.1 el.
Mintha azt látszódott volna az arcán, hogy hát te jó hülye vagy, mert én se tudok mást mondani, mint, hogy ibs.
Kérdeztem , hogy colonoscopiát megcsinálja e újból? Azt mondta nem, (pedig neki ez pénz lett volna) mert felesleges, a márciusi colonoscopia az nem régi, így teljesen indokolatlan.
Kérdeztem a kapszulás endoszkopiáról, arra is azt mondta fölösleges és nem is csinálja meg. Az fõképp vérzés esetén indokolt, ha nem mutat semmit a colonoscop.
Na szóval, õ a 4. gasztroenterologus 1 év alatt + nem is tudom hanyadik orvos, aki pszichiáterhez küldene.
rny: Te aranyos vagy leírod nekem , hogy mit nem szabad ennem , de gyakorlatilag semmit se akkor. Olyan oldalt mutass nekem vagy valami listát, hogy mit ehetek akkor???
Komolyan mondom lassan levegõt lehet venni? :-D bár igaz, ha elég ideig nem vennék megszûnne a hasi panaszom. :-D
Ne haragudjatok rám, én nem kötözködni vagy nem rosszat akartam, csak félek, ennyi az egész ezért mertem írogatni ide.
Nincs jelen
#3546 2014-10-08 20:20
- Anna73
- Tag
akkor 100 % ibs vagy, tehát szervi eltérésed nincs, se laktóz, se glutén érzékeny nem vagy, akkor te a diétát miért csinálod? , mert nálam ugyanez a lelet, tehát semmi eltérés, és nekem mondta is gasztro doki hogy felesleges diétáznom, és valóban a diétától se vagyok jobban...
Nincs jelen
#3547 2014-10-08 20:48
- QpaK
- Tag
rny írta:
qpak szerintem te most túlzásba esel. Mindenkinek az a legnagyobb gondja, ami õt érinti, hiába rosszabb másnak, attól mindenkinek épp elég az, ami van. Ilyen a természetünk és kész.
Ja ez igaz! Vagy várjál, mi is?
a bajom, hogy jobb volna egy halálos, amit vagy útlél az ember vagy belehal, de így élni 20-30 évet.. koszozonom nem kérem...
ez a betegségek között a bélbetegségek a legdurvábbak. Talán nincs is rosszabb betegség. Egy szívinfarktus ezekhez képest nudli, hiszen vagy gyorsan meghal az ember vagy helyrehozzák gyógyszerekkel. De ezekre a bélbetegségekre semmi de semmi. Egy rákos beteg is erõsebb? Nem??? Ez felháborító ez az egész !
A viszonyítási alap hiánya, ahol a halálos betegségek eltörpülnek a gyilkos ibs mellett. Most komolyan? Én elhiszem, hogy mindenkinek szar, de azért inkább élnék. Persze ez csak az én állati természetem ;)
Nincs jelen
#3548 2014-10-08 21:19
- akombakom
- Tag
rny.. az lehet a baj, hogy én már régen feladtam az életet, aztán még adott egy pofotn, lehet azthitte felráz, de tévedett :D...
havastáj...az utifu maghéj attol fuggoen van hasmenésre vagy szorulásra, hogy milyen formában, milyen adagban szeded, legalábbis úgy rémlik itt azt olvastam, megkotni is tudja nem csak elindítani....
QpaK... aki élni akar az meghal, aki meg nem az meg él... nincs igazság soha nem is lesz, nekem valszeg leginkább ez a bajom... 3. pszicho dokin vagyok túl a tuneteim rosszabbodtak, szóval nem segített.... rny-nek abban igaza van, hogy ltalában mindig mástol várom a megoldást... ahogy most is... meg várom, hogy bekapok egy bogyot és IBS vagy IBD vagy akármi volt nincs.. fejemmel hiába tudom, hogy ilyesmi azért nem nagyon van.. mégis ezt várom...
Nincs jelen
#3549 2014-10-08 21:48
- rny
- Tag
havastáj,
nem gyakorlatialg semmit se, én is így eszem… gyümölcs zöldség (elõször fõve, párolva….), hús hal mehet. De azért irtam példának azt a két diétát hogy ott utána nézhetsz pontosan hogy van ez, kurva hosszú, én inkább nem mennék bele.
Az útifûmaghéjat amúgy megpróbálhatod, nekem sokáig segített.
Nincs jelen
#3550 2014-10-08 21:59
- Pillangó76
- Tag
Havastáj,
korábban írtad-ha jól emlékszem, hogy lisztérzékeny vagy. Ezt a vér vagy a bélbiopszia mutatta ki? Esetleg mindkettõ?
A lisztérzékenységnél is van olyan, hogy refrakter colikalia. Ez az a típus,, ami nem reagál jól a diétára. Szteroiddal kezelik.
De a lisztérzékenység alavetõen egy olyan autoimmun betegség, aminél nagyon gyakran a diéta hatására se múlnak a testi panaszok.
A bélbolyhok regenerálódása egy év, de legkevesebb fél év diéta után várható javulás.
Ezeket elmondták Neked az orvosok, akiknél jártál?
Ákombákom,
olyan betegség tényleg van, hogy hasi pánik.
Ez tüneteiben olyan, mint amit írsz a panaszaidról. Egyik barátnõmnek van régóta és Úgy kezelik, amit Youlcsi írt.
A hasi pánik nem azonos az ibs-el.
Youlcsi,
Te milyen szteroidot kaptál a betegséged elején?
Nekem Diprophos inj. adtak nem rég, pedig ibs diagnózisom van (kérdõjellel).
Nincs jelen