#3951 2014-11-11 16:39
- QpaK
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)
Nem tudom. Most másik orvos volt, vele lehetett beszélni. Az enyém múltkor csak mosolygott a vaspótlásos ötletemen. A vitaminkészítményeket szentségtörésnek gondolja. :)
humira mellett szedek salofalkot, esomeprasol (savlekötõ) és concor (szapora pulzusra) + vitaminok. Ez bõvül majd azokkal, amit most írtak. Nutridrink-et halolaj kapszulát és még több C-vitamint javasolt.
A pajzsmirigyet nézik még a fogyás miatt – bár ez mindig rendben volt.
Nincs jelen
#3952 2014-11-11 17:06
- tee
- Tag
hát nemtudom.
vénás vaskészítmény meglepõ módon a szervezet vaskészleteit tölti fel.
Nekem elég durva vérzés után (sok vértranszfúziót igénylõ) szepen renberakta a dolgokat, es normalis verkepet produkáltam. (mar persze csak a hemoglobin hematokrit stb értékeket nézve :))
Nincs jelen
#3953 2014-11-13 04:15
- makkmarci
- Tag
QpaK
A halolaj (kb. 2 hétig a napi szükséges duplája feltöltésnek), a napi 4-5g C-vitamin és valami jól felszívódó multi (nekem a Peak ultra A-Z jött be) mindenképpen hasznos! A D vitamin legyen napi ötezer egységnyi valamilyen zsír mellé, mert az immunrendszer alapja!!!
Az az orvos vagy bárki, aki azt állítja, hogy nincs értelme, hát arról megvan a véleményem...
Értelemszerûen a C-t egész nap 2L vízben folyamatosan be kell vinni, Az olajok és a vitaminok kaja mellé teljesen jók. Hónapok múlnak el, mire lesz hatása, fõleg ha rossz a felszívódás. De megéri szerintem. Az elején én is pénzkidobásnak véltem, sokszor semmi változás, de egy idõ után éreztem, ha pl. kimaradt 2 nap.
E mellé írtam még a bélszakaszok jó baktériumölõit is, ami pluszban nagyon sokat javított.
Együtt és idõvel kell, hogy észrevegyél pozitív változást.
Az én tavaly áprilisi sz@r vérem kb. 60%-a rendezõdött másfél év alatt a rendszeres hasmenések ellenére. Tavasszal jónak kell lennie.
A tél folyamán Gyuri bácsis teával erõsítek, máj, vese, húgysav fronton.
Ha visztek bele egy kis logikát, hogy mi minek lehet az okozója a vérben (pl. pajzsmirigy téma, agyalapi mirigy, C-vitamin, jód kapcsolat), sokat tehettek a cél érdekében!
Szerkesztette: makkmarci (2014-11-13 04:19)
Nincs jelen
#3954 2014-11-13 13:38
- Rigor
- Tag
A Gyuri bácsis teákkal csak óvatosan!!! - http://samli-projekt.blogspot.hu/search … b%C3%A1csi
A vitaminokkal is visszafogottan, a D vitaminból máris a tolerálható szint fölött szedsz.
http://szkeptikus.blog.hu/2008/08/11/dr … li_szintek
Lenkei, Szendi és egyéb vitaminkirályok hülyeségeit ajánlott elkerülni.
http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszsege … fogyasztas
Nincs jelen
#3955 2014-11-13 15:11
- QpaK
- Tag
Édesanyám vett Gyuri bácsi bél tealeveleibõl. Nem ittam belõle, mert akkor eléggé el voltam keseredve. Meg az érv miszerint „gyógyteával lassabban érek el jobb állapotot, mint gyógyszerrel – de elérem, mert elérem, meg egyébként is a gyógyszerekben is vannak növényi kivonatok” gyenge volt :)
Az ilyen kuruzslóknak olyan szívesen átadnám a bajom pár hónapra. Persze nem szedhetne gyógyszert rá, csak a saját teáit ihatná a Bükk csodás tájain.
A vitaminokkal kapcsolatban egyetértek. Bár szerintem valahol ott kezdõdik, hogy egy egészséges embernek nem kell vitamin, méregtelenítés, vagy immunrendszer erõsítés. A vitaminpótláson túl az immunrendszer erõsítése nem árthat, ha túlmûködés van és a cél a szervezet gyengítése?
Azt tudom, hogy a vitaminok nagy része a vékonybélben szívódik fel. Ami nekem tejesen rendben van. Szóval a vérzés következtében van vashiányom, nem felszívódási gond. Ezért nem csak az ehhez tartozó vitaminokat (folsav, b, vas) kéne pótolnom? Most olvasom a vérszegénységet, és minden tünetét produkálom…eddig azt hittem a betegség integet. Ha ezt helyrepofoznám, szerintem sokkal jobban lennék.
Jelenleg szedek:
2db http://www.hazipatika.com/gyogyszerkere … apszula/43
2db http://www.hazipatika.com/gyogyszerkere … szula/2624
2db C-vitamin 500 rágótabletta.
1db http://www.hazipatika.com/gyogyszerkere … bletta/638
Szerintem a mennyiség az kevés, fõleg folsav b és vas terén. Mi lehet a normális adag, ami még nem káros? ;)
Bocs, hogy ilyen hosszú lett!
Nincs jelen
#3956 2014-11-13 17:04
- Rigor
- Tag
Vashiány is inkább nagyobb vérzésnél szokott fellépni. Nekem az alap fellángolásoknál hiába nézett kis vészesen a wc nem volt baj a vasammal. Akkor igen amikor már brutális fellángolás, fájdalomtól hányás kórház stb.
Egyébként a káliumra kell még figyelni, de azt csak ha az orvos írja és többet semmiképp.
A szteroid mellett meg a fokozott kalcium bevitel hasznos még, meg a magnézium. De az sem annyira vészes, gagyi élelmiszer bolti olcsó pezsgõtabletta (pl.: lidl) is szépen fedezi azt amennyi az egészségeshez képest extrában szükséges. Meg ezt úgy is megérzi az ember, ha görcsöl a vádlija :P
Nincs jelen
#3957 2014-11-14 01:24
- makkmarci
- Tag
Nem azt írtam, hogy mindenki álljon neki Gyuri bácsis teát inni, hanem hogy az én helyzetemben most ezt fogom tenni, elsõsorban a húgysav szint csökkentése miatt (sajnos szeretem a sört, amiben elég sok purin van). Természetesen próbálok majd visszajelezni nektek, hogy mire jutottam kb. áprilisra (akkor lesz két éve, hogy a kálváriám elkezdõdött).
Rigor
A D vitaminból szerinted mi a tolerálható szint?
10ezer egység két évi szedése után sem mutattak ki semmi negatívumot. Ne érts félre, nem vagyok Lenkei meg hasonlók fanja!
Azért az nem véletlen, hogy magyar orvosok is javasolták a szükséges mennyiség duplázását! Az ország 90%-a D vitamin hiányos!
Amúgy jelzem, hogy azóta, mióta tolom, fényévekkel javultam...
És még egy valamit jeleznék! Nem tudom írtam-e már, asszem igen, de kb. egy hónapja kirepedezett a szám sarka, fájt rendesen. B12 hiány, holott szedek Peak multit, ami amúgy teljesen átlagos embereknek való. Eszek rengeteg saját vegyes salátát és mégis! Mióta spéci B-t szedek, teljesen elmúlt, azóta sincs. Sõt, megszûnt a hajhullásom is. Azért ez nem Lenkei kérdés, hanem látom magamon!!! Nem akarok zöldeket pisilni, annak nem látom értelmét, olyan nagy dózisok. De ami adott tünetek miatt kellhet, azt valahogy be kell vinni!
QpaK
A teák ugyanolyan hatásosak, csak mivel kis mennyiségekben és higított formában veszed magadhoz a hasznos anyagokat, ezért lassabban hatnak. De szerintem tartósabban is!
Amúgy Gyuri bácsi elõadásokat tart Pécsen orvosoknak ilyen témában, jelenleg az országban 2 embernek van erre engedélye... Az, hogy hogyan lehet vastagbélrákot és mellrákot szilvával gyógyítani, abba már bele sem mennék, régi erdélyi hatásos módszerek...
"egészséges embernek nem kell vitamin..."
A mai világban nagyon kevés a klasszikus értelemben vett egészséges ember!
Az, hogy valaki úgy néz ki, nem jelent semmit. Rendesen táplálkozni pedig célnak nem rossz, de egyre kevésbé sikerül mindenkinek.
Természetesen ész nem árt bármilyen dolog használatához. Nem mondom, hogy évente pl. két hónapot ne hagyj ki vitaminokból, teákból (diónál pl. két hónap után eleve szünet kell), bármibõl! Ezzel fenn tudod tartani a szervezeted ilyen irányú mûködését.
Neked a vas felszívódásához szükséges egyéb cuccokat be kell vinni, különben csak átmegy rajtad. A C-vitamin az elsõ...
A rágóizét lecserélném a Herbáriás aszkorbinsavra, az írt 2L vízzel naponta. A vasnak a 2x500mg eleve kevés, rágóban meg ki tudja, mennyi jut beléd. C-bõl 5-6000 mg!
A folsav-ból 400 mikrogramm egészségesnek elég, a 3 mg ennek többszöröse.
B-bõl elvileg nincs túladagolás, mert vízben oldódik, mint a C, ami nem kell, az kijön.
Rigor plusz :-)
A pezsgõtabikat nem erõltetném annál, akinek a vese nem igazán frankó...
NAGYON FONTOS!
ÉN NEM AZ ÉLETELIXÍRT PRÓBÁLOM NEKTEK BEADNI, HANEM AZT SZERETNÉM LEÍRNI, HOGY MILYEN FOLYAMATON MENTEM KERESZTÜL ÉN!
MINT OLVASHATJÁTOK, TELJESEN MÁS SANI ÉS PT (KÉT KLASSZIKUSUNK) TÖRTÉNETE IS, SOKAKNAK AZ SEM JÖTT BE, DE BIZTOS VAN, AKI PRÓBÁLTA ÉS ÖRÜL A RÉSZEREDMÉNYEKNEK.
A PLUSZ ALSÓGATYA CIPELÉSTÕL ELJUTNI A RÉGI NORMÁLIS ÉLETHEZ NEM EGYSZERÛ ÉS MINDENKINEK MÁS A MEGOLDÁS! SZERINTEM ÉRTELMES EMBEREK VAGYTOK, MINDENKI SZÛRJE LE A NEKI FONTOS, KIPRÓBÁLÁSRA ÉRDEMES DOLGOKAT...
Szerkesztette: makkmarci (2014-11-14 01:40)
Nincs jelen
#3958 2014-11-14 07:23
- martika
- Tag
Makkmarci, nekem nagyon tetszenek az írásaid!
Nincs jelen
#3959 2014-11-14 09:29
- rny
- Tag
Nekem is borzasztóan tetszik, az más kérdés, hogy azért kételkedem :) Nekem örök dilemma, hogy elhigyjem e az egyes vitamoknak az orvosok által kibaszott határát vagy ne. Pl. pont tegnap olvastam el a c vitamonomon, hogy 3 mg felett erõs hasmenést okozhat. Erre te 4-5 mg-ot írsz, ilyenkor kipróbálni se merem :D
Milyen spéci b vitaminról van szó?
Egyébként gyuri bácsiról lehet jót, rosszat.. nekem tulajdonképpen tetszik ez a népi hagyományos megközelítés, igaz vagy nem, megint más kérdés. Biztos: nekem baromi sokat segített a dió-csalán kúrája, vagy éppen más, mondja majd rigor … :) Addig jó, amíg még van mit próbálgatni, hátha segít!
Nincs jelen
#3960 2014-11-14 11:24
- pt
- Tag
Én kondizás miatt vettem vitamint, meg itt a tél is, gondoltam nem árt az immunrendszernek. Sokfélét kipróbáltam már multivitaminból, rendszerint fáj tõlük a hasam beszedést követõen 10-20 percig. Persze utána ezeket nem szedtem, keresgettem tovább. Most amit vettem a BioTechUSA terméke a Vitabolic. Ettõl nem fáj a hasam, van benne bõven anyag, hiszen sportolóknak készül akiknek a vitaminigénye nagyobb az erõltetett edzések sokasága miatt. Nem vészesen drága 2390 Ft 30 szem, vagyis a havi adag. B12-tõl van étvágy rendesen, aki hízni akar kicsit annak jó szerintem :)
http://shop.biotechusashop.hu/vitaminok … bletta_180
Nincs jelen
#3961 2014-11-14 13:41
- QpaK
- Tag
Ti beszoktátok oltatni magatokat?
Rigor és makkmarci: Elsõsorban tõletek kérdezném, (de akár mástól is) hogy ibd-ben mi a véleményetek errõl? Azt hallottam, hogy az immungyengítõk miatt nem is tud kialakulni a védelem. Eddig minden évben beoltattam magam, de néha utána le is betegedtem. Sok lehet a gyenge szervezetnek, vagy inkább ne foglalkozzak ezzel...
Arra sosem kaptam választ, hogy az oltástól lehetek-e beteg... Azért érdemes beadatni?
Szerkesztette: QpaK (2014-11-14 13:44)
Nincs jelen
#3962 2014-11-14 15:35
- tee
- Tag
azért túlzásba sem kell esni. szerintem 5-6 gramm cvitamint szedni egy nap csak simán pénzkidobás ugyanis legalább a felét egyszerûen kipisiled. Emellett szépen próbára teszed a vesédet amit ilyen dózis mellett 2 liter vizzel öblögetsz át az egyszerûen vicc. Amire szüksége van a szervezetednek azt a mennyiséget a bevitel idõpontjában felveszi, a többit továbbítja a kiválasztószerveknek ugyanis nem kívánatosak, nincs rájuk szükség, tehát erõforrásokat használ fel az eltávolításukra.
Fontos a megfelelõ vitamin és ásványianyag bevitel. Az én fejem fölött is itt csücsül a polcon 400g c vitamin por. De aztán én nem akarok lebeszélni senkit semmirõl.
Nincs jelen
#3963 2014-11-14 16:41
- makkmarci
- Tag
martika
Köszi a bókot :-)
rny
A C-vitamin okozhat enyhe hasmenést pár napig, mikor elkezded. Utána megszûnik.
Természetesen a fele kiürül, mert nem kell a szervezetnek nagy mennyiség, de a folyamatos bevitel a nap folyamán sok vízzel akkor is kell!
A B vitamin szintén ilyen (Vitaking Stress B complex). Amióta szedem, sárgábbat pislantok, nyilván azért, mert nagy része kiürül. De a szájrepedés és a hajhullás mégis megállt! Szóval kell a nagyobb dózis, ha valami gond van. Ha elfogy a doboz B-m, nem szedem tovább, csak ha ismét gondot érzek. Kíváncsi leszek, mikor kell legközelebb, ebbõl is tanulok.
A most használt napi ajánlott vitamin dózisok határát még Hitler orvosai dolgozták ki, nyilván azért, hogy a katonái minimális egészsége megmaradjon. Azóta se nagyon írta át senki...
A gyógynövényekrõl csak annyit, hogy a gyógyszerek nagy tömege is abból készült, persze már sok a szintetikus hatóanyag is.
QpaK
Én sosem oltatom magam semmivel, így errõl nem tudok nyilatkozni.
tee
Szerintem az 5-6ezer C-vitamin teljesen jó kompromisszum, 10-et már én sem javasolnék. De ha valakinek pl. a 3ezer szimpatikusabb, semmi gond. Csak vigye be!
Szerkesztette: makkmarci (2014-11-14 16:42)
Nincs jelen
#3964 2014-11-14 17:03
- tee
- Tag
tavaly a családba senki se oltotta be magát egy kivétellel és kizárólag õ lett beteg hehehe :d
Nincs jelen
#3965 2014-11-14 17:31
- QpaK
- Tag
Tipikus Murphy...
Itt van az oltásokról: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3533208/ (Mindenhol elég az utolsó bekezdést nézni) Az influenza oltások mehetnek, legfeljebb pár napig betegeskedünk.
A védettség meg nem lesz 100%-os, de valamennyi kialakul, ami jól jön ha valamit elkapnánk. Ha viszont oltás nélkül kapjuk el, hát az gáz lenne...
Úgy tûnik még így is többet nyer az ember, mint veszít.
Szerkesztette: QpaK (2014-11-14 17:33)
Nincs jelen
#3966 2014-11-14 19:23
- makkmarci
- Tag
Esetleg nézzetek utána a béta-glükánnak, a legjobb immunerõsítõ és felsõ-légúti karbantartó!
Én napi egyet szedek kaja után, az allergiám (orrnyálkahártya duzzanat, orrfolyás, orrdugulás) tökre eltünteti, a két évvel ezelõtti dögvészem óta nem voltam beteg, megfázva, stb...
Amúgy teljesen természetes vegyület, csak szokás szerint a mai kajából ez is nagyrészt hiányzik.
A Herbáriába vagy patikába is kapható, egy sima olcsó Walmark-osat szoktam venni, 30db 1700Ft.
Betegeskedõ gyerekeknek is hasznos!
Nincs jelen
#3967 2014-11-15 04:21
- Rigor
- Tag
capslokban ordítás, mese mese mese szokásos fordulatokkal. Gyuri bácsi meg egy sarlatán, nem viccbõl bírságolják. Ha valaki beledöglik a hülyeségbe a szíve joga.
Az oltások pedig nagyon fontosak, különösen immunszupresszált esetben (az oltási ambulancián ilyenkor komplett oltási terv is van, én még olyat is megkaptam ingyen ami késõbb már keményen fizetõs lett). Mellékhatások ritkák, ha mégis fellépnek nevetségesek, ahhoz képest mitõl védenek. Persze sajnos nem 100% a védelem de kihagyni még nagyobb butaság.
Én szóltam.
Nincs jelen
#3968 2014-11-15 06:47
- martika
- Tag
Kedves Rigor!
Néha talán egy kicsit elfogadóbbnak kéne lenned; hogy nem mindenki gondolkodik úgy ahogy te. Igenis vannak emberek akik hisznek a gyógyteában, akik elolvassák Szendi könyvét stb.stb. nem is akarok itt sok példát felhozni a lényeg az, hogy szerintem mindenki döntse el maga, hogy mit fog kipróbálni aztán majd meglátja, hogy neki mi használ vagy éppenséggel nem használ. Kicsit erõsnek tartom, hogy általában leszólod a Gyuri bácsit és társait - nem tudom próbáltad-e azt a sok-sok alternatív gyógymódot (bizonyára nem) amiket elõszeretettel kritizálsz.
Lehetne úgy is megírni a hozzászólásokat, hogy "szerintem" "véleményem szerint" "nekem nem használt" stb.
Ez egy fórum, nem kell egyetérteni - de nem is kell megsérteni a másikat mint ahogy már erre volt példa.
És makkmarci a nagybetûs részben elmondott minden lényeget nem pedig ordibált, ahogy te írod.
Nincs jelen
#3969 2014-11-15 07:37
- QpaK
- Tag
Szerintem ez meg pont így a jó. Ki sértett meg kit?. makkmarci és Rigor írásait szeretem a legjobban. Míg az egyikõjük elrugaszkodik, addig a másik teljesen racionalista. Így az olvasó korrekt képet kap a két nézetrõl.
Most elég tanácstalan is vagyok és ez a jó, mert mind a ketten meggyõzõek.
Ne keverd össze a vitát a veszekedéssel. Míg az elõbbiben értelmes emberek érvelnek, addig az utóbbiban csak a csapkodás megy. Azt pedig mondanom sem kell, hogy Rigor a tapasztalataival, számomra hiteles forrás...
Szerkesztette: QpaK (2014-11-15 07:40)
Nincs jelen
#3970 2014-11-15 07:53
- QpaK
- Tag
Az oltásokkal kapcsolatban: Itt már nem érdemes kísérletezni semmi alternatív módszerrel. Legalábbis oltás helyett nem. Nem nyugtathatod magadat, hogy kipróbálod legfeljebb nem használ.
Az immunrendszered szándékosan le van gyengítve, hogy a betegséged passzív legyen. Ennek hátránya, hogy könnyen elkaphatsz fertõzéseket, amikbõl nagyon nehezen gyógyulsz ki. Antibiotikumot az alapbetegség miatt nem szedhetsz rá. Magyarul, ha a szervezeted erõsíted fellángol a betegség, ha viszont elkapod az influenzát bele is halhatsz. A kérdés az volt, hogy a gyenge szervezetnek nem veszélyes-e az oltás? A válasz nem: Csak míg egy egészséges emberben kialakul a 100%-os védelem, addig ez esetünkben mondjuk 40%. Kis túlzással 40%-os esély a túlélésre, ha beüt a krach! Itt ezek komoly dolgok, ezért érdemesebb a biztos módszert választani.
Láthatod, hogy a "legfeljebb nem használ" szlogenbe meghalhatsz!
Szerkesztette: QpaK (2014-11-15 07:53)
Nincs jelen
#3971 2014-11-15 11:48
- Rigor
- Tag
martika: Elfogadóbbnak? Ez a betegség nem holmi megfázás ahol lehet hülyéskedni. Minden sarlatánsággal szemben zéró tolerancia. Gyuri bácsival meg különösen, - hogy miért? Kérlek olvasd el ezt:
http://samli-projekt.blogspot.hu/search … b%C3%A1csi
A D vitaminnak utánajártam (Szendi nagyon sokszor bizonyította hogy hamis infókat terjeszt) - megbízható forrásból:
http://kodpiszkalo.blog.hu/2013/02/11/helyettesitheto
Meg egy kicsit a vitaminokról: http://kodpiszkalo.blog.hu/2013/12/22/m … obott_penz
Azért egy kis kritika is a paleóról: http://criticalbiomass.blog.hu/2013/03/ … paleo_diet (egyébként is, amikor léteznek IBD specifikus diéták akkor minek mással hülyéskedni?)
Az oltásokról pedig: Nem csak nekünk van rá szükségünk, hanem 1. mindenkinek 2. különösen a közelünkben élõknek! Ugyanis az oltás vagy nem oltás nem az egyén felelõssége. Ha valaki a sima betegségét kezelgeti kuruzslással vagy egyáltalán nem, akkor legfeljebb õ hal bele, de ha valaki nincs beoltva, vagy megtagadja az oltásokat azzal másokat, és fõleg minket veszélyeztet!!!!
Hogy miért?
http://hu.wikipedia.org/wiki/Ny%C3%A1jimmunit%C3%A1s (röviden)
http://vedooltas.blog.hu/2012/09/05/mie … edooltasok (alaposan, szakértõ tollából)
+ a kötelezõségrõl : http://vedooltas.blog.hu/2013/04/04/meg … eg_kapcsan
Nincs jelen
#3972 2014-11-15 11:54
- rny
- Tag
Mind a kettejük hozzáállása természetes, ha megnézed a két esetet. Rigor szerintem a colitisnek a legrosszabb végét húzta, sok év alatt megszenvedte, természetes, hogy nem fog ilyenekben hinni. Makkmarcinak ibs-e volt (ezt ne felejtsd el qpak, ibs és nem ibd) és meggyógyult a módszereivel, természetes hát, hogy hisz benne.
De azért Rigor egy kicsit szerintem is elveted a sulykot, például ha valaki elsõ alkalommal betéved ide és pont a te írásaid olvassa, elég pesszimistán fog a jövõre tekinteni, és szerintem ez nem feltétlenül fedi le a valóságot.
A magam részérõl hiszek az alternatív gyógymódokban, de egy bizonyos szintig. Nem dõlök be akárminek, sõt, viszont eszembe sem jutna elvetni. Gyuri bácsi teái… akkor semmilyen teákban nem hiszel? Semmilyen gyógynövényben? Egyébként az a 600 forint még nem ölt meg senkit amit ki kell érte fizetni, maximum nem történik semmi.
És óriási a különbség, hogy mi segíthet ibs-ben és mi ibd-nél, mert utóbbinál én magam sem eröltetném ezeket a dolgokat, az már egy komolyabb helyzet annál, hogy ezektõl el lehessen várni javulást vagy bármit.
Ez az oltás óriási dilemma lehet nektek. Nem tudom ibd-vel mit választanék, így viszont a világ minden pénzéért sem adatnám be. Elõször is minden évben egyedül apám lesz beteg, aki beadatja, másodszor pedig eléggé megjegyeztem natasha campbell írásait arról, hogy miként hat egy ilyen oltás egy eleve bélbeteg szervezetre.
Szerkesztette: rny (2014-11-15 19:28)
Nincs jelen
#3973 2014-11-15 11:56
- Rigor
- Tag
Qpak: Az hogy én mit tapasztaltam, és miket írok le, nem jelent semmit! Ugyanis bárki bármit írhat, az úgynevezett "anekdotikus bizonyíték" nem elfogadható, hamis is lehet (tipikus eset hogy valaki egy szívhez szóló történettel érzelmileg megvezeti az olvasót, végül pedig sikertörténetként ajánlja a csodamódszert - valószínûleg még én is beleesek ebbe a hibába - szóval a személyes tapasztalataimat is kezeljétek fenntartással) - ráadásul ennél a betegségnél szinte bármi elõfordulhat.
Ezt az írást különösen ajánlom, mert ennek ismeretében kevésbé lehet behúzni az embert a csõbe, a szokásos sarlatán fogásokkal:
http://vedooltas.blog.hu/2012/09/05/az_ … yitekokrol
Nem véletlenül szoktam hivatkozásokkal "dobálózni". (és nem a népszerûekkel, hanem olyanokkal amit bizonyítottan hiteles szakemberek írtak, lektoráltak, és nem mesék állnak mögötte hanem elfogulatlan "száraz" tények).
Nincs jelen
#3974 2014-11-15 12:11
- Rigor
- Tag
rny: " Gyuri bácsi teái… akkor semmilyen teákban nem hiszel? Semmilyen gyógynövényben? Egyébként az a 600 forint még nem ölt meg senkit amit ki kell érte fizetni, maximum nem történik semmi. " -
1. Ezt nevezik csúszós lejtõ érvelési hibának hogy ha gyuribácsiban akkor semmiben?
2. Én semmilyenben nem hiszek. Én tudni szeretek. A teák jó esetben nem hatnak, ha pedig igen, akkor nagyon óvatosan kell velük bánni. Kevésbé lehet tudni milyen a hatóanyag koncentrációja, mi van még az adott termésben stb.
- ráadásul a teák, gyógynövények - ami valóban használ, - azokból már rég izolálták a hatóanyagot és gyógyszert készítettek, tesztelték, ismertek a mellékhatásai, sõt kölcsönhatásai más gyógyszekkel, pontosan lehet adagolni a hatóanyagot stb-
Így nagyságrendekkel hatékonyabbak és biztonságosabbak mint a teák, gyógynövények.
A természetes - az jó biztonságos, a mesterséges meg rossz, egy veszélyes és népszerû tévhit.
röviden http://szkeptikus.blog.hu/2007/07/12/termeszetes
És a kedvenc elõadásom amiben a táplálkozási tévhitekrõl is szó van, mindenkinek ajánlom, nagyon hasznos
tanulságos alapismereteket tartalmaz:
https://www.youtube.com/watch?v=U0P7PpHRViE
Idén a TED-en is elõadott: http://www.tedxdanubia.com/tedx-videok/ … nubia-2014
(Az elõadó a Magyar Biotechnológiai Szövetség elnöke - szóval nem holmi önjelölt "polihisztor" mint Szendi).
Nincs jelen
#3975 2014-11-15 12:22
- tee
- Tag
Az anekdotikus bizonyiték nem elfogadhato a terjesztesre, de az egyeni sikertortenetekre igen, mindenki azt hisz el amit akar és ha ez neki jó akkor el is fogja hinni. És ha kipróbál valamit és a placebohatás miatt jobban van, csinálja. Csak az okkultista dolgokig ne jusson el. :)
Nincs jelen
#3976 2014-11-15 13:27
- QpaK
- Tag
Rigor írta:
Az hogy én mit tapasztaltam, és miket írok le, nem jelent semmit! Ugyanis bárki bármit írhat, az úgynevezett "anekdotikus bizonyíték" nem elfogadható, hamis is lehet (tipikus eset hogy valaki egy szívhez szóló történettel érzelmileg megvezeti az olvasót, végül pedig sikertörténetként ajánlja a csodamódszert - valószínûleg még én is beleesek ebbe a hibába - szóval a személyes tapasztalataimat is kezeljétek fenntartással) - ráadásul ennél a betegségnél szinte bármi elõfordulhat.
Nem véletlenül szoktam hivatkozásokkal "dobálózni". (és nem a népszerûekkel, hanem olyanokkal amit bizonyítottan hiteles szakemberek írtak, lektoráltak, és nem mesék állnak mögötte hanem elfogulatlan "száraz" tények).
Ez a része tiszta sor. Veled kapcsolatban a kóklerség már csak a forrásaid miatt sem merült fel. Meg eleve, nem hirdetsz semmit...MÉG :) Aztán igazad van: nem tudhatom, hogy nem vagy-e egy beépített gyógyszermaffiózó, aki megpróbálja elfedni az igazságot. :D
Valóban sok múlik a bizonyításon, mert az igérgetés, meg a lehetséges kevés. Fõleg, ha nagyon beteg vagy. Szerintem mindent a helyén kell kezelni. A gyógyteák sem helyettesíthetnek semmit. Igen, én valóban a saját bajomból indultam ki. Ezeket maximum kiegészítésként használhatom, vagy nagyon rossz idõszakom lesz. Én is inkább szkeptikus vagyok, mert sok dolgot kipróbáltam, de semmi nem használt. Csak a gyógyszerek... Én sem örülök ezeknek a mesterséges szaroknak fõleg a biológiai antitest bizb@szoknak, de ilyen hatékony alternatíva állítom, hogy nem lelhetõ fel a természetben. (Pláne nem pár vitamin, vagy egy-két növény formájában) De ha csak a tényekhez ragaszkodok akkor elõítéletes és szûklátókörû leszek.
A tömegnyomás helyett meg a hiteles források a meggyõzõek. Ilyen szempontból sem Szendi vagy Gyuri bácsi, de még az orvosom javaslatát sem fogadom el addig, amíg nem indokolja meg, hogy ez vagy az a lépés miért fontos nekem. És inkább adok 2-3 ember bizonyított tapasztalataira.
Persze semmire nincsen garancia. Lehet, hogy egy óriási kísérlet részese vagyok. Fentrõl tanulmányoznak, és mindenféle ingerekkel bombáznak, miközben semmi sem valódi. :)
Nincs jelen
#3977 2014-11-15 13:39
- makkmarci
- Tag
Jézusom, ilyeneken felesleges vitatkozni!
Az, hogy minden növényben vannak olyan vegyületek, amik a szervezet egy adott problémáját a normálisabb mûködés irányába befolyásolHATják, ez szerintem nem kérdés. Ebben mi a sarlatán?
Öreganyám most halt meg 91 évesen, rendszeresen szedte itt a parkban a hársot, a kamillát, a csipkebogyót. Biztos hülye volt...
Mérnökember lévén talán tudok kellõen racionális lenni. Ha hiszi valaki, ha nem, nem találomra kezdtem el mindenféle sz@rt összeszedni, meg belapátolni. Mint írtam anno, kb. 2 éve napi több órát olvasok hasonló témában, ezen infók alapján próbáltam ki ilyen-olyan dolgokat. Ami nem ért semmit, elhagytam.
Amúgy majdnem mindent, amit kipróbáltam, idõlegesen használom! Amit napi szinten viszek be, az egy teljesen normális adag (nem Lenkei-féle bomba) multi, halolaj, béta-glükán és D vitamin.
Amit pl. már év végén elhagytam tavaly, az a jód, mert éreztem, hogy már nincs rá szükségem. Érdekes módon a tavalyi rossz TSH-m most teljesen jó lett. Ésszel használtam, addig amíg szükséges!
Pl. mivel a húgysavam nem csökkent annyira, mint szerettem volna, ezért málnalevél teát fogok használni, mert minden ilyen irodalom szerint használ rá. Magamnak én akarok lenni erre a bizonyíték. Ha sikerül, akkor megosztom még akkor is, ha ez másnak nem tetszik vagy annyira szkeptikus, hogy még le is akarna róla beszélni.
A Gyuri bácsi esete pedig nekem nem õróla szól, hanem a növényekben lévõ hatóanyagokról. Nyilván nem kell literszámra pl. diólevél teát inni, mert lehet belõle egyéb gond is. De heti két pohárral két hónapig miért ne lehetne??? Ezen még vitázni is felesleges, mert aki nem akarja megérteni a lényeget, az nem is fogja...
A vitaminok pedig nem azért kellenek, hogy attól gyógyulj meg, hanem hogy ne legyenek hiánybetegségek a rosszabb felhasználás miatt...
Szerkesztette: makkmarci (2014-11-15 13:43)
Nincs jelen
#3978 2014-11-15 13:59
- QpaK
- Tag
Kár is, mert nem errõl van szó.
Általában a kóklerségrõl, és a csodagyógymódokról. Mondtam is, hogy a saját bajomból indultam ki. Nincs olyan ember a földön, aki értené a csálé immunrendszeremet. A gyógyfüvek hathatnak a szervezet bizonyos részeire, de más a helyzet, ha olyan összetett a probléma, hogy a megfelelõ hatáshoz más mérgek és vegyületek együttesen is kellenek. Annyit állítottam, hogy az immunrendszert nem lehet természetes anyagokkal módosítani. Nem erõsíteni, hanem gyengíteni... bizonyos részeit, bizonyos mértékben.
Te nem kecsegtettél engem azzal, hogy meggyógyulok és a vitamin szakértelmedet sem vonom kétségbe :)
Ellenben sem Gyuri bácsi teái, sem Szendi Gábor könyvei nincsenek ingyen, de végleges gyógyulást ígérnek. Ez a sarlatánság. Ezekrõl a személyekrõl volt szó!
Szerkesztette: QpaK (2014-11-15 14:19)
Nincs jelen
#3979 2014-11-15 16:15
- QpaK
- Tag
makkmarci: Írok egy konkrétabb választ is, aztán leszállok a témáról.
A hatHAT feltételes mód szintén a csodagyógymódokra vonatkozott. A gyógyszerek sem mindenkinek használnak, de ott bizonyított, hogy használhatnak. A másik esetben nincs bizonyíték, csak ígérgetés egyeseknek használ. (Ez még a placebo hatásba is belefér.) Aki ezekre alapozva más kárán akarja eladni a termékeit, az sarlatán. Gyuri bácsi… /A linkek pedig nagyon jók!/ A tömeg hatása az egyénre pedig nem kérdés.
Erre játszanak: http://hu.wikipedia.org/wiki/Asch-k%C3%ADs%C3%A9rlet
Örülök a kutatásaidnak, ki is kértem a véleményed. Nem vontam kétségbe a hozzáértésed. Nem irracionálisnak neveztelek, csak arra akartam utalni, hogy míg Rigor a tényekbõl indul ki, addig te az elméletekbõl/saját kísérletekbõl. Az is igaz, hogy nem ugyanaz a betegségünk. Esetemben a gyógyszer nem helyettesíthetõ gyógyteával: Érdekes lenne például a Humirát növényi vegyületekkel helyettesíteni. Ehhez azonban kéne egy labor, hozzáértõ tudósok, és pénz. Ismerni kellene, hogy a szervezetbe hol és milyen szinten kell beavatkozni. Feltalálnánk egy bio-biológiai terápiát :D.… Ezzel szemben adott egy öregember, aki a Bükkben él és esküszik arra, hogy a fõzete meggyógyít. Ne mond, hogy ez nem fura! A vitaminhiányt pótolhatod és a szervezet mûködését javíthatod, de a teljes immunrendszert nem szabhatod át. Nem beszélve arról, hogy minden érv az immunrendszer erõsítésérõl szól, ami ha szervezet túlmûködik és magát támadja ellentétes hatást vált ki, visszaesést eredményez. Tehát még be is kavarhat a kezelésbe! Szóval még az sem igaz, hogy nincs mit veszteni. A varga gyógygombáról például tudom, hogy árt.
Szerkesztette: QpaK (2014-11-15 16:17)
Nincs jelen
#3980 2014-11-15 19:40
- Rigor
- Tag
A grapefruit mondjuk egy csomó gyógyszer tájékoztatóján is szerepel, hogy használata közben szigorúan kerülni kell.
Az a fõ vicc hogy van amire lehet alkoholt fogyasztani de grapefruitot nem!
Amikor azt leírja valaki hogy immunrendszer erõsítése, az azt jelzi hogy alapvetõ fogalmi zavar áll fent az immunrendszer mûködésével kapcsolatban. http://hu.wikipedia.org/wiki/Immunrendszer
Nincs jelen
#3981 2014-11-15 22:08
- makkmarci
- Tag
Azt el tudom fogadni, hogy az immunrendszer erõsítése, mint olyan nem tetszik Neked, de attól még általában ebben a formában beszélnek róla...
Nincs jelen
#3982 2014-11-16 01:18
- Rigor
- Tag
Nem nekem nem tetszik. Nekem tetszene, csak épp nem így mûködik :) Amirõl többnyire beszélnek leginkább a tápláltsággal van kapcsolatban - értelemszerûen minden jobban mûködik.
Amivel pedig valóban úgymond "erõsíthetünk" - (ami inkább felkészítés, védelem "kiépítése") - azok az oltások.
Nincs jelen
#3983 2014-11-16 09:35
- Lisa
- Tag
Qpak!
Egy pici megjegyzést tennék a hozzászólásodhoz.(nem beleszólva az építõ jellegû érvelésekbe! egyik részrõl sem!
"OFF"
pláne Rigor érvelésébe nem, mert ki merne Veled vitázni :P bocsi ezt nem hagyhattam ki, remélem nem veszed sértésnek tõlem, mert nem annak szántam :)
"ON"
Én nem ismerem ezt a Szendi "embert" nem iszom Gyuri bácsi teáit, viszont Gyuri bácsiról elmondhatom, hogy gondosan ügyel arra, hogy elmondja minden egyes elõadásán, személyes konzultációján,amikor súlyosabb betegségrõl van szó, hogy CSAKIS AZ ORVOSSAL KONZULTÁLVA!!! Ezt akár crohn-ra, mondja akár rák-ra. Belgyógyász és onkológus véleményének kikérését MINDIG elmondja (ha véletlen nem teszi akkor az azért van mert elfejeti :) )
Egyébként nem is ezt akartam mondani a hozzászólásodhoz, hanem egy még fontosabb dolgot.
Végleges gyógyulást SOHA NEM ÍGÉR Gyuri bácsi a teáival, vagyis a crohn-ra a diólevéllel, maximum úgy mondja/írja, hogy tartós tünetmentesség érhetõ el, akár az egyén élete végéig.
De ez csak egy kis megjegyzés volt :)
Szerkesztette: Lisa (2014-11-16 09:39)
Nincs jelen
#3984 2014-11-16 10:55
- QpaK
- Tag
Lisa
Értem! Szóval így kevésbé tûnik átverésnek, mert nem ígér lehetetlent. :P Súlyosabb esetekben orvos véleményét kérje ki. Csak annyit mond, hogy kiegészítésként használjuk. Sõt ez azt bizonyítja, hogy nem vállal felelõsséget semmire. (hatékonyságra sem) Az, hogy nem akar ártani akár jó pont is lehetne, csak így meg arra épít, hogy a betegség lehet passzív is. Fõleg az enyhébb esetekben! Áll jó és rossz idõszakokból, valakinél a jó idõszak sokáig megmarad. Az meg nem tudható, hogy a teától javul, vagy nem. Õ sem tudja…tehát még mindig átver, és a termékét reklámozza.
Egy hiteles átverés, és játék a szavakkal: Nem gyógyítalak meg, mert ez gyógyíthatatlan, de tünetmentessé teszlek, akár életed végéig is. Ennek következtében te úgy is gyógyultnak fogod magad tekinteni. / És itt jegyezném meg az emberi hülyeséget, mert esélyes a gyógyszer abbahagyása. – több helyen olvastam, még Gyuri bácsi sem kell hozzá, csak 100%-os tünetmentesség :) / Ha meg a mûtõasztalon végzed, hát Gyuri bácsi figyelmeztetett. ;)
Még mindig nem látom az emberséget! Ha közvetlen nem is akar ártani, közvetetten még is fog…de legalább van mivel takarózni.
Nincs jelen
#3985 2014-11-16 11:38
- rny
- Tag
Hülyeség. Szerintem a krónikusan beteg emberek egy részében a csalódottság miatt kialakul ez a szkeptikus hozzáállás mindennel szemben. És eléggé túlzásnak érzem, hogy valaki egészen odáig elmegy, hogy minden ami gyógytea vitamin stb. az egyszerûen lehetetlen, hogy használjon, káros, a diéta is minek, de a gyógyszerekben bezzeg mind feltétel nékül meg lehet bízni!
Másrészt makkmarci álláspontját is kicsit túlzónak tartom, én soha nem venném be a többszörösét egy elõírt mennyiségnek, de még ezzel együtt is szimpatikusabbnak találom.
Szerintem itt a lényeg az, hogy valamiféle arany középutat kell megtalálni, bizony lehet javítani a közérzeten ilyen dolgokkal, aki ibses mint én még reméli is, hogy egyszer megoldást talál, ti sajnos ebben szerintem sem bízhattok. A gyógyszereket is be kell venni a ti állapototokban, és tényleg megválogatni, hogy amit beszedtek ne ártson, de ennyi.
Ha én sem hinnék semmiben, akkor például a mai napig szedhetném a controlocot és azzal együtt is szarul lehetnék, mint az utolsó idõben. Ehelyett fogtam a szódabikarbónát és a kamilla teát (kamilla teát egyébként abszolút orvosi javaslatra) és elmúlt az egész, már ezeket sem kell innom.
Bizonyos orvosok körében pedig az oltás inkább árt az immunrendszernek, mint használ. Nekünk ezeket a dolgokat nehéz pontosan megítélni, és szerintem még az orvosok között sincs mindenben egyetértés, így elég, ha mindenki a legjobb belátása szerint cselekszik. Aki nem hisz másban, mint a gyógyszerekben, az ne is próbálkozzon vele, tegye azt. Viszont aki igen, az pedig had próbálkozzon észszerû határokon belül. A határok viszont fontosak és mindennek utána kell nézni.
Immunrendszer erõsítése. Így használjuk a nyelvben, az orvosok is így használják, ez tény.
Nincs jelen
#3986 2014-11-16 11:45
- Lisa
- Tag
Qpak, érdekes nézõpont, mindenképp elgondolkodtató!!!
De szerintem Te is eléggé a szkeptikus tábort erõsíted :D ami persze nem baj.
Viszont azt veszem ki ebbõl a pár hozzászólásból, hogy akik alternatív módszerek felé fordulnak és arról írnak, azok kevésbé vehemensebben "védik az igazukat" mint azok akik eme "csodaszereket" tagadják...
Még jó, hogy én semmibe nem hiszek. :P
(ja persze, itt csak a gyógymódokra gondolok)
Amúgy pedig nagyon érdekes és élvezetes olvasni az emberek hozzáállását véleményét, fõleg ebben az évtizedek óta tartó úgymond vitában.
Semmi nem változik, az a baj, sõt még a bél átültetést sem találták fel....
Nincs jelen
#3987 2014-11-16 13:13
- QpaK
- Tag
Lisa
Én csak nem tulajdonítok nagyobb jelentõséget a dolgoknak, mint amekkorák. Hiszem, hogy bizonyos módszerekkel javítható a közérzet. A test és a lélek kapcsolata, akár meditálással, vagy agykontrollal. Bizonyos vitaminokkal kiegészítõkkel jobb állapotot lehet elérni – de inkább a népi gyógyászatban. Azt viszont nem hiszem, hogy a fellángolás elkerülhetõ. Hihetek abban, hogy a villamos nem üt el, de ha megúszom, még nem kezdem el hirdetni. Mert ha mások is elkezdenek a villamos elé ugrálni, az már az én felelõsségem!
A hit erejét nem vonom kétségbe, de nem hagyhatom figyelmen kívül az öntudatra ébredést sem. De akkor nézzük így: Ha egy gyógyszerkísérletben veszel részt és placebót kapsz, javulhat az állapotod. 2 dolog miatt eshetsz vissza:
1 nem gyógyszert kaptál
2 felmerült benned, hogy placebót kapsz.
Bármilyen alternatív módszert is próbáljunk ki az egyik változat mindig jelen lesz. Akkor most igaz a közhely, miszerint mindegy mitõl vagy jól? Ugyanis ha csak az elsõ pont valósul meg, akkor a betegség intenzitásán múlik minden. Enyhe esetben mindegy, hogy hiszel-e a csodaszerben vagy nem, attól még használni fog. Ha a kettes pont érvényesül, a betegség intenzitásától függetlenül visszaeshetsz. Ebbõl következne a boldog tudatlanság, ami magával vonzza a sikertörténeteket.
Igen, én is inkább szkeptikus vagyok. Egyrészt mert ez a mintázat mindenhol érvényesül. Nem is tagadom, hogy bizonyos esetekben használ, csak azt nem tudhatjuk, hogy mi. Ezért messzemenõ következtetést pont az eltérõ szervezetek illetve a bizonyított kísérletek hiánya miatt felelõtlenség tenni.
Nincs jelen
#3988 2014-11-16 13:26
- tee
- Tag
lisa: szerintem azért mert egy dolog az ha valaki naív és hisz valamiben (ismetelten nem lebecsulve hiszen ha úgy ÉRZI hogy jobb neki akkor bzdmeg jobb neki ezen nincs mit vitatkozni) es mas az ha valaki penzszerzes celjara arulja _az_egyebkent_sehol_nem_bizonyított_csodaszeralapú portékaját és másoknak hamis túlzó reményt ad. . A kettõ között fényévnyi különbség van :)
a butaság naivitás nem annyira ellenszenves mint a kuruzslás ennyire egyszerû és ennek megfelelõen a reakció mértéke is nyilvánvalóan különbözõ.
nem gyuri bácsiról beszélek(azt se tudom ki az)
Alternatív módszerekrõl beszéltél ezért hozom ezt a példát (a vitaminok nem "alternatív" gyóccerek ne keverje ide senki)
Holnap piacra dobok egy terméket. Az a neve hogy pillangókrém. Kitalálok egy promószöveget hogy a pillangók mirigyeibõl fantasztikus váladék képzõdik, ami borzalmasan gyulladáscsökkentõ hatású. 1 hónap múlva 100 ember megveszi a krémemet. Ebbõl 10 azt fogja mondani hogy hú ez tökjó érzem hogy mintha egy kicsit jobban lennék. A maradék nem tapasztal pozitív hatást és nem vásárol többet esetleg elküld melegebb éghajlatra.
Ki az aki a történetemben a gonosz?
Nincs jelen
#3989 2014-11-16 13:42
- tee
- Tag
a fogalmak ebben a vitában eléggé keverednek mostmár.
A szódabikarbonát is pl hol hit kérdése vagy nem?
semlegesíti a savat meglepõ módon tekintve, hogy lúgos kémhatású.
Terápiás alkalmazása nem célszerû, mivel a már megtermelt savat tudja közömbösíteni. Szemben a controloccal ami eleve a gyomorsav termelést szabályozza.
http://hu.wikipedia.org/wiki/N%C3%A1tri … bon%C3%A1t
Voltmár Gyurika most jöjjön a Marika:
http://afenygyermekei.hu/New_page_33.htm
:D :D :D
Szerkesztette: tee (2014-11-16 14:35)
Nincs jelen
#3990 2014-11-16 14:50
- Lisa
- Tag
Érdekes, hogy ebbe a topicba egybõl van reagálás és válasz pro-kontra. Ezt már régebben is megfigyeltem
Nem is nagyon volt olyan a hozzászólásom amire érdemes reagálni, csak egy tényt közöltem. (látjátok ezért is írtam, hogy jó itt olvasgatni néha)
A lényeg, hogy részemrõl semelyikkel nem tudnák vitázni, talán inkább ellene vagyok az alternatív módszereknek, azok soha nem segítettek..
Egyébként igen, egyet értek tee-vel a fogalmak jelentésének nagyon fontos szerepe van, mert ez pont az a diskurzus ahol nagyon vékony határvonal van egy-egy jelentés között, illetve félre lehet könnyen értelmezni.
Lásd példám, a hit-re itt szimplán vallásira gondoltam. a többiben tényleg nem hiszek :D
Én ráadásul hülye is vagyok ehhez a placebo sz@rsághoz, soha nem jártam még utána soha nem is érdekelt, bizti tanulatlan vagyok e téren, de nem is érdekel!
Szerkesztette: Lisa (2014-11-16 14:52)
Nincs jelen
#3991 2014-11-16 16:07
- QpaK
- Tag
A tény miértjére kaptál választ. Mármint, hogy miért tûnnek agresszívnak az alternatív módszert ellenzõk. Láthatod, hogy nem a csodamódszereket használókkal van a baj. Semelyik fórum tagot nem is ért támadás. Ellenben a csodagyógymód kitalálóival van a baj, akik átvernek és meggazdagodnak a bajunkon.
A placebo hatásnak is itt lenne szerepe. A lényege hogy azt hiszed, hatékony szert kapsz, de mégsem - ezért javulhat az állapotod. Agyi folyamat, a hit ereje. (Nem a vallási :) ) A kísérletek során a csoport egy része gyógyszer helyett olyan bogyót kap, aminek semmi hatása. (Ez a placebo) Hogy ki kap rendes gyógyszert és ki placebot, arról a kísérletben résztvevõk nem tudnak. Így akarják kiszûrni, hogy az adott szer tényleg használ-e vagy csak „beképzelik” a javulást. Szerintem még így is több problémát vet fel ez a módszer. Elég abból kiindulni, hogy azokban is felmerülhet, hogy placebot kapnak, akiknek rendes szert adtak, így a hit ereje tompíthatja az egyébként hatékony szert. Mert ha odafele mûködik visszafelé miért ne. Ha bebeszéled magadnak, hogy beteg vagy és az leszel, akkor rád fogják, hogy hipochonder, ellenkezõ esetben meg reménytelenül optimista :D Viccet félre téve: van igazság ezekben és elég nehéz mérni.
Ezzel szemben az alternatív módszereknél nincs ilyen kísérlet. - sõt semmilyen törekvés nincsen a szer hatékonyságának a bizonyítására.
A fogalmak összefésülése is inkább a kuruzslókra jellemzõ. Olyan közhelyekbõl indulnak ki mint az egészséges táplálkozás, stressz, vagy a lelki egyensúly. Aztán egy gyors váltás és máris ott találod magadat, hogy fekélyesre stresszelted a vastagbeled és költözz egy lakatlan szigetre, ahol légzõgyakorlatokat végzel. :) Nem titkoltan a pozitív hozzáállást is hangsúlyozzák, ami fent említett placebo. Én határozottan tudom képviselni a véleményemet, mert nem tetszik, ha másokat hülyére vesznek.
Ettõl még bárki dönthet úgy, hogy kipróbál valamit, de nem árt ha tudja, hogy nincs garancia. Semmi hiteles írás, csak pozitív beszámolók, amiket bárki írhat…
Szerkesztette: QpaK (2014-11-16 16:17)
Nincs jelen
#3992 2014-11-16 17:00
- QpaK
- Tag
tee írta:
Voltmár Gyurika most jöjjön a Marika:
http://afenygyermekei.hu/New_page_33.htm
big_smile big_smile big_smile
Ettõl csak rémálmaid lesznek. Marika helyett vízionáld inkább:
http://shortlonghairstyles.net/wp-conte … yles-1.jpg ;)
Szerkesztette: QpaK (2014-11-16 17:00)
Nincs jelen
#3993 2014-11-16 18:09
- rny
- Tag
tee: kedves vagy, de képzeld én is tudom, hogy a szódabikarbóna lúgos és emiatt közömbösíti a savat, de kösz a felvilágosítást ;) a lényeg nem is az, hogy amikor beveszem jobban lennék, mivel a szódabikarbónát nem kúraszerûen szedem, hanem iszonyú szenvedés után úgy döntöttem, hogy ha már a controloc nem is nagyon segít, abbahagyom, ami enélkül nem ment. egy hétig ittam reggel, és mostmár hónapok óta egy szem controlocot, renniet se kellett bevennem, vagy szódabikarbónát innom. ez például egy olyan dolog, amivel anno kiröhögtek, hogy alternatív megközelítés és így azért nem fog hatni. hát de.
Összesítve a dolgot: mindenki próbálja ki amit akar és higyjen, amiben akar. Az idõ majd igazolja kinek volt igaza, meg szerencséje. Ezen itt kár vitatkozni, fõleg olyan arrogáns módon, ahogy egyesek teszik :) IBD-s viszont ilyen erõs tanácsot ne adjon ibs-esnek, ehhez meg én ragaszkodom, mert sokkal rosszabb és másabb képet festetek így róla. Itt lehet próbálkozni és akinek elmúlt, annak se a diceteltõl, hanem egytõl egyig alternatív, vagy hagyományos módszerekkel, diétával.
Nincs jelen
#3994 2014-11-16 19:05
- makkmarci
- Tag
Csak jelezném Nektek, hogy ha mindazzal a sok kísérletezéssel, amit végig játszottam és megírtam nem jutottam volna semmire, azt is ugyanígy megírtam volna azért, hogy mindenki a maga számára lényeges elemeket kiszûrje!
A gyógynövény pedig attól még gyógynövény marad, függetlenül attól, hogy ki árulja... Aki ebben kételkedik, az csak a fél világot (Kína, India, Japán, stb.) nézi hülyének...
A vitaminoknál már érdemes körül nézni, mert minõségben és összetevõkben nyilván eltérnek.
Én amúgy nem érzem, hogy bárki is gazdagodott volna rajtam, mert amiket kipróbáltam (fõleg a teák esetében), nem volt egy eget rengetõ összeg. A vitamin, halolaj dolog meg már teljesen saját válogatás, ár/érték arányban a legjobbakat próbáltam mindig is beszerezni. Így most havi max. 10eFt-om megy szerintem hasznos dolgokra, az egészségemnek és a lelkiismeretemnek is úgy érzem jót tesz.
Nagyon is racionális amúgy a gondolkodásom minden téren, jobban is, mint kellene. Ezért teljesen józanul tudok még a Gyuri bácsis dolgokba is belemenni, mert úgy érzem, tudom, hogy hol vannak azok a bizonyos említett határok. Épp ezért is van az, hogy a teákból is csak azokat javasoltam, amiket magamon megfigyeltem. Logikus módon nem biztos, hogy másnál is bejön, egy nem drága próbának jó lehet...
Az egészséges táplálkozás, a stressz és a lelki egyensúly sajnos NEM közhelyek, max a média azzá teszi!
Pl. egészséges táplálkozás alatt hirdetik egyesek, hogy egyél zsírmentesen. Ezzel tök jól felborítod a hormonok mûködését, pár év alatt garantált, hogy a pajzsmirigy mûködése megborul. Ráadásul hízni is lehet tõle. Amióta ésszel nekiálltam rendszeresen és odafigyelve zsírt enni (2/3 olíva, tökmag, dió, halolaj stb. és 1/3 kacsazsír, disznózsír, tojás), érdekes módon jobb a koleszterinem, a közérzetem, a májértékek. És nem saját ötlet alapján, hanem mert olvastam, hogy használHAT. Kipróbáltam, bejött. Szóval azért nem mindenki írogat hülyeségeket, szûrni kell minden infót. De ezt már írtam párszor...
Nincs jelen
#3995 2014-11-16 19:56
- QpaK
- Tag
Érdekes… Észre sem vettem, hogy átléptem a határt. Arra gondoltam, hogy akinek nem inge nem veszi magára. Nem beszélünk ám annyira másról. Ti is mondjátok, hogy szûrni kell, mert az embert behúzhatják a csõbe. Ezeket fejtettük ki, és a veszélyeket írtuk le. Egyes eseteket Rigor hivatkozásokkal cáfolt. Hol itt a gond? A csalásokon semmit nem változtat, hogy ki ibd-s. Egyikünk sem beszélt kipróbált konkrét termékrõl, amiért az ibd negatív képet festene. Az ibs a lefolyását tekintve gyakran idõvel enyhül, akár magától el is múlhat. Sok esetben ez is fontos tény. Akkor a hagyományos orvoslás és a diéta idõvel hogyan igazolható?
Most engem is utáltok?
Nincs jelen
#3996 2014-11-16 20:03
- tee
- Tag
rny: leírtam azt is, hogy miért írtam amit írtam. olvasd el hogy fogalmaztál. Nem kioktatni akartalak csak rávilágítani arra hogy rossz az érvelésed.
Nincs jelen
#3997 2014-11-16 20:55
- makkmarci
- Tag
QpaK
Mindenképp :-))
Nincs jelen
#3998 2014-11-16 21:18
- Rigor
- Tag
Én a betegség elõtt is szkeptikus voltam. - nem a konyhanyelvi hanem világnézeti szinten:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Tudom%C3%A … epticizmus
(és szabadgondolkodó - http://hu.wikipedia.org/wiki/Szabadgondolkod%C3%B3).
"Gyuri Bácsi juj de aranyos füvesember" (ja már teabolt hálózata is van, szépen fejlõdik az üzlet) akkora bírságot is kapott a GVH-tól mint a ház (most hirtelen nem találom a határozatot - de ha kell megkeresem).
De még egy kis Füvesember, darabokra szedve szakértõi gárdával (jobb oldalon fényképekkel a szerzõk).
Makkmarci: A saját tapasztalat sajnos ennél a betegségnél nem mindig ér sokat. Ott a mekis példám, amikor a súlyos fellángolás közben "legalább megdöglök" alapon bevágtam egy bigmac menüt és rögtön jobban lettem, pár órán belül elmúlt a fellángolás - mintha egy dupla dózisú szteroidot toltam volna be. Pedig nem :P
( Aztán persze lehet hogy tévedek és az IBD titkos csodagyógyszere a bigmac, és minden nap azt kéne enni - szarkazmus).
http://kodpiszkalo.blog.hu/2013/03/13/m … ovenyekkel
Nincs jelen
#3999 2014-11-16 21:41
- QpaK
- Tag
Rigor: Szóval úgy vagy objektív, hogy szubjektív véleményt alkotsz. ;) Nem látlak jól elbújtál ebben a konvex térben :D
Az ibs tényleg más lapra tartozik. Valamiért az volt bennem, hogy makkmarci Crohn-os. Azt eltudom képzelni, hogy például az scd hatékonyabb ibs esetén. Ha rendezõdik tõle a széklet, elmúlik a puffadás/görcs az már aranyélet. :)
Nincs jelen
#4000 2014-11-16 22:00
- Rigor
- Tag
Valamiért ez a topic pörgött fel, aztán itt cseverészünk , pedig nem is tudom hogy ki az IBS-es :) Csak hogy az azért eléggé más mint a Crohn, Colitis, és hogy a pszichés háttér/kezelés sokkal lényegesebb.
Nincs jelen