#4001 2014-11-16 22:05

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Qpak: Úgy vagyok objektív, hogy fenntartom a lehetõségét annak hogy tévedek, és megfelelõ érvek, tények (ez fontos) alapján meg tudom változtatni a véleményemet :) Sõt ez nem is okoz gondot, mivel kifejezetten örülök ha tanulok valami újat, vagy a régi téveszméimtõl megszabadulok (amikor egy régi téveszmém kerül fel "jó tanácsként" - azokra különösen szeretek reagálni ).

Nincs jelen

#4002 2014-11-16 22:34

QpaK
Tag

Én is megkeveredtem. A saját bajom fel is tüntetem az aláírásban.

Ez kb annyira egyedi, mint az emósok voltak. Nem tartozol semmilyen szubkultúrához ezért kívülállóként csatlakozol a Tudományos Szkepticizmus mozgalomhoz. Ezzel akaratlanul is teremtve egy saját szubkultúrát és egyben divatot. A racionalista hozzáállás tetszik, a mozgalom és annak hangsúlyozása kevésbé.

(Bár ne ugatnék be folyton mindenkinek…Csak fórumon nagy a szám. Ha pedig egyszer összefutnánk egy esetleges ibd-s találkozón, a testi épségem érdekében majd szkafanderben megyek)

Szerkesztette: QpaK (2014-11-16 22:37)

Nincs jelen

#4003 2014-11-16 22:43

makkmarci
Tag

Hagyjuk mááá a Gyuri bá-t, a füveknek mindegy, hogy ki az apukájuk... A fû az akkor is fû!
És NEM mindenható, csak egy lehetõség, mint már ki tudja hányadszor leírom. Ezentúl nem füvezek veletek, mert nagyon elment erre a téma...

Nincs jelen

#4004 2014-11-16 22:51

Rigor
Tag

Ez a módszertan elsõsorban ami segít a valós világkép kialakításában, megismerésében - elkülöníteni a fantáziát/sarlatánságot a valóságtól.

Ha már kultúra, akkor szabadgondolkodó vagyok (csak nem emlegetem, mivel ezt hirtelen senki nem érti, vagy azt hiszi hogy olyan mint a szabadkõmûvesek). - Viszont a szabadgondolkodás sem nevezhetõ szubkultúrának
mivel képtelen "mozgalom" szerû lenni. Mert mindenki más, egyéni véleményt formál nincsenek uniformizált követni való trendek. Nincs aki fentrõl megmondja a tutit. Neked kell gondolkodnod.  Nem kell valami birka tömeghez tartozni :P 
"A szabadgondolkodó olyan személy, aki a dolgokról való véleményét tudományos alapokra és logikai megfontolásokra alapozza, szemben a hagyományokkal, tekintélyekkel és dogmákkal." - és még ez sem "szentírás" :)

Nincs jelen

#4005 2014-11-16 22:56

makkmarci
Tag

A tudományos alapok és a logika nem törvényszerûen áll szemben hagyományokkal vagy dogmákkal...

Csak megjegyzem, hogy átfutottam a ködpiszkálós blogot és kapásból 4-5 olyan dolgot találok benne, ami konkrétan nem igaz és nálam pont úgy mûködött, ahogy az öreg állítja a tojástól kezdve a pattanáson át a pajzsmirigyig...
Ezzel persze nem állítom, hogy minden helyes benne, mert pl. rákról meg ilyesmirõl szerencsére nem tudok referálni.

Szerkesztette: makkmarci (2014-11-16 23:02)

Nincs jelen

#4006 2014-11-16 23:07

Rigor
Tag

De!, mivel a modern tudományos módszertan része hogy az új eredmények hatására a régi elképzeléseket hajlamos felülvizsgálni, és módosítani rajtuk. Pont a fejlõdõképesség a lényege. A megfelelõ cáfolat esetén képes továbblépni, és újítani, fejlõdni.

Az hogy valaki bizonyos tudományos eredményeket dogmaként, hagyományként kezel (ilyen pedig elõfordul) az NEM tudományos hozzáállás. Azért a megfelelõen megalapozott és bizonyított tények nyújthatnak egy masszív alapot, melynek cáfolatához kb. pont annyira megfelelõen megalapozott bizonyítékok kellenek :P - tehát bemondásra, anekdotákra kevesebb súlyozással elfogadó az ember, de mondjuk egy nagy számú kettõs vakteszt, tisztességes kutatás  már komoly bizonyíték. Sõt az ilyen újító cáfolatokat, felismeréseket kiemelten díjazni is szokás :)

Nincs jelen

#4007 2014-11-16 23:08

Rigor
Tag

Makkmarci: És az ok-okozat felállítási probléma? Nem lehet hogy szerepet játszik? Mint a mekis kajám esete?

Nincs jelen

#4008 2014-11-16 23:09

makkmarci
Tag

Akkor megnyugodtam, mert valójában most Te is ezt írtad... :-)

Nincs jelen

#4009 2014-11-16 23:11

makkmarci
Tag

Ok-okozat a világ minden egyes rezdülésében szerepet játszik, legyen az egy molekula vagy maga a tudat...

Nincs jelen

#4010 2014-11-16 23:12

QpaK
Tag

Rigor írta:

Ha már kultúra, akkor szabadgondolkodó vagyok (csak nem emlegetem, mivel ezt hirtelen senki nem érti, vagy azt hiszi hogy olyan mint a szabadkõmûvesek). - Viszont a szabadgondolkodás sem nevezhetõ szubkultúrának
mivel képtelen "mozgalom" szerû lenni. Mert mindenki más, egyéni véleményt formál nincsenek uniformizált követni való trendek. Nincs aki fentrõl megmondja a tutit. Neked kell gondolkodnod.  Nem kell valami birka tömeghez tartozni tongue
"A szabadgondolkodó olyan személy, aki a dolgokról való véleményét tudományos alapokra és logikai megfontolásokra alapozza, szemben a hagyományokkal, tekintélyekkel és dogmákkal." - és még ez sem "szentírás" smile

Könnyen tehet elõítéletessé is, bár jó ha tényleg nyitott vagy.

A mozgalomnak van egy neve. Az egyedi vélemények ellenére a mozgatórugója stabil, kötött alapokon nyugszik, ezeket már definiáltad is.

Szerkesztette: QpaK (2014-11-16 23:15)

Nincs jelen

#4011 2014-11-16 23:17

makkmarci
Tag

Ilyen csábító pislogásokhoz csak nyitottan lehet hozzáállni :-)

Nincs jelen

#4012 2014-11-16 23:19

QpaK
Tag

Egy kandúr vagyok, csak szólok! :D :D :D

Nincs jelen

#4013 2014-11-16 23:21

makkmarci
Tag

Jézusom, akkor visszavonom! :-)

Már rémlik, hogy írtad, de ez a csábító izé ez megzavart... Pedig Te vagy az elsõ kandúr, aki ugat (4004)...

Látod Rigor, ebbõl is látszik, hogy helyreállt a hormonrendszerem, már egy kandúrt is megkörnyékezek :-)

Szerkesztette: makkmarci (2014-11-16 23:29)

Nincs jelen

#4014 2014-11-16 23:32

Rigor
Tag

Coming out? :)

Nincs jelen

#4015 2014-11-16 23:33

makkmarci
Tag

Akkor inkább levágom! :-)

Pedig kár lenne érte...

Nincs jelen

#4016 2014-11-16 23:35

QpaK
Tag

Pedig ez a heteroszekszuális engedj be éhes vagyok, hideg van nézésem. Nem ugatok, hanem már berekedtem. ;)

Örülök, hogy ezt tisztáztuk, mert a képet csak decemberben cserélem le. :)

Nincs jelen

#4017 2014-11-16 23:36

makkmarci
Tag

De ha lehet, akkor ne egy rúdon pörgõ figurára, mert megint megjárom :-))

Lehet, hogy nekem meg valami makkot kellene keresnem addig :-)

Szerkesztette: makkmarci (2014-11-16 23:37)

Nincs jelen

#4018 2014-11-16 23:40

Rigor
Tag

Miért vágnád le? Tetézni a problémát? Én inkább lennék egészséges meleg mint IBD és egyéb átkokkal sújtott heteró. De hát ez nem választás/döntés kérdése. :P

Nincs jelen

#4019 2014-11-16 23:44

makkmarci
Tag

Ez azért elég erõs dilemma lenne számomra... Azért az a heteró eléggé kellemes állapot így önmagában. Húúú, ilyen döntésre ne is próbálj még utalni se :-)

Inkább jöjjön vissza Gyuri bá :-)))

Nincs jelen

#4020 2014-11-16 23:52

QpaK
Tag

Átkokkal súlytott heteró vagyok, aki rettentõ frigid. Nincs túl sok férfias vonásom. Ráadásul félénk bizalmatlan és kíváncsi is vagyok. Ezek nem jó párosítások. A gondolkodásmódom is eltér a macsókétól. Inkább jellemezném magam leszbikusnak mint melegnek :D Mondom úgy, hogy nem akarok nõ lenni. :)

Nincs jelen

#4021 2014-11-16 23:54

Rigor
Tag

A biszex lehet a legkellemesebb.. képzeld mintha rajtad kívül mindenki nõ lenne! - De hát ez sem döntés kérdése:P
Egy boldog melegnek akit nem piszkálnak nyilván kellemes az az állapot (persze kevesebbek a lehetõségei mint egy heterónak viszont a klubbjaikban állítólag könnyebben megy a randizás:P ).
Nekem van tök jó fej meleg haverom, akirõl csak több év után tudtam meg hogy az. Eleve levágta hogy heteró vagyok, (rendelkezik gaydar-al) és így aztán sosem tûnt fel :) - meg aztán tök normális. Ez nem identitás függõ, vannak igen gusztustalan heterók akikkel nem lehet nyugodtan leülni meginni egy sört, mert állandóan bökdösi az ember odalát hogy azt a nõt néz, ezt hogy megdugná, és állandóan megállás nélkül ez a fõ témája, hogy a végén felfordul az ember gyomra. Ugyanez nõben még rémisztõbb, fõleg ha nem az esetem és még nyomul is rám. Még csak le se lehet ütni :P
(mert ugye ha egy meleg nyomulna akkor azt egy sallerrel le lehetne szerelni - bár nem tudom milyen az, szerencsére sosem nyomultak rám :P)

Nincs jelen

#4022 2014-11-17 00:00

Rigor
Tag

Qpak: Na, errõl jut eszembe, van ám olyan hogy transszexuális. Férfi. Aki nõnek érzi magát, viszont leszbikus. És a végén nõvé mûttette magát hogy nõként szerethesse a nõket. Na ezt rakd össze:P

Egyébként manapság a feminim férfiak a divatosak, a nõk szeretik az érzékeny férfiakat. No meg a metroszexuálisok, hipsterek!. - tisztára népszerûek.

Én maradok a baltával faragott arcú klasszikus férfi öblös beszólásokkal, borostával és mellszõrrel. :P

Nincs jelen

#4023 2014-11-17 00:06

Rigor
Tag

Szét leszünk ám moderálva, úgy érzem :)

Nincs jelen

#4024 2014-11-17 00:09

QpaK
Tag

Hát én elõbb lennék öngyilkos, mint hogy átoperáltassam magam.

Jelenleg boldog párkapcsolatban tengõdöm, de ez a része szerintem nem csak engem zavar. Ha a barátnõm hozzám bújik és én érzem, hogy milyen vékony vagyok. Mintha egy nádszálat ölelne át...Biztos marhára biztonságérzete lehet. Vagy mondjuk együttlétnél szívesebben vagyok alul, mert felül hülyén festek. Más kérdés, hogy ott a kockázat, hogy kinyomja belõlem a... :)

Lennék inkább faragott! :D

Nincs jelen

#4025 2014-11-17 03:57

Rigor
Tag

Voltam én is kevesebb mint 50kg de mégsem vált kislányos szépfiúvá az arcom :) Lõni tudok, késsel, bottal jól bánok, egyébként is intelligens ember nem megbeszéli a dolgokat, izmozzon aki majom :P  De a biztonságérzet nem ezen múlik, hiszen azt egy plüssmackó is képes nyújtani :)

Ha hülyén festesz, akkor ne fessél dugás közben. Egyébként milyen az már? Kezébe nyomsz egy vásznat hogy tartsa és közben himbálózva festesz egy csendéletet? - a vicc jut eszembe:
bácsika az orvosnál:
- Dr. úr, már nem olyan a nemi életem mint régen
- erekciós problémák?
-  áh, dehogy, ha felül vagyok hamar kifulladok, nem bírja a szívem .
  Ha alul vagyok akkor.. hát tudja az asszony nagy elhízott és kinyomja belõlem a szuszt.
- hmm és oldalról próbálták már?
- Akkor meg nem látom a TV-t!!!:)

Nincs jelen

#4026 2014-11-17 08:58

pt
Tag

Örülök a jókedvnek! :D

Csípõs kebab is kihúzásra került a listámról  XD
Hát nem bírtam ki, hogy ne bûnözzek. Finom volt, jól esett.
Csak a fránya mellékhatás..... :p

Nincs jelen

#4027 2014-11-17 10:30

rny
Tag

Most jókat nevettem :D Mennyivel jobb így mint a vita!

Qpak, nem tudom, hogy az ibd-sek hogyan edzhetnek, de az nem segítene? Mert hogy hízni most nem tudsz, az érthetõ, na de izmosodni? Mondjuk mondom ezt én, pedig lassan már ilyen csigatestûnek érzem magam, úgy elszálltak az izmaim, csak sajnos én a szabadtéri futást, biciklit kedveltem, de ezeket már nem merem bevállalni :D A konditeremre pedig még rá kéne szánnom magam… mondjuk az is igaz, hogy megfigyeltem, hogyha megeröltetem magam ilyen téren, akkor az elég rossz hatással van a hasamra, rögtön fáj, és ha itt a megáll a történet még jól jártam :) Ezzel ti hogy vagytok?

Érdekes módon nekem a kebab ha csípõs, ha nem, halált okoz másnap :D

Nincs jelen

#4028 2014-11-17 11:38

pt
Tag

Szerintem az edzés az jó. Én ma is megyek. Kellemes a testnek a léleknek. Hízni nehéz sajnos, izmot felszedni is, ha a tápanyagok nem szívódnak fel sajnos. De azért rajta vagyok, "csakazértis" :D

Nincs jelen

#4029 2014-11-17 12:36

Rigor
Tag

pt: Fehérjepor. Az még egész jól szívódik fel. Ha pedig még nincs sztóma akkor a konditerem simán mehet (bár sztómás kigyúrtra is van precedens).

Nincs jelen

#4030 2014-11-17 13:31

QpaK
Tag

rny: Simán, ha nem lennék ilyen lusta. Amit én nem értek, hogy néha gond nélkül lesétálok 6-7 km-t, míg máskor kétemeletnyi lépcsõzés után kiköpöm a tüdõm, és csak aludni bírok. Nem tudom, hogy ez a betegségtõl, gyógyszerektõl, vérszegénységtõl van-e. Látszólag a tünetekben nincs is változás. Az is lehet, hogy csak simán többet kéne mozognom. Én bringázni szoktam, de inkább a felsõtestre kéne rádolgoznom. Arra is gondoltam, hogy télen a bringázást majd úszásra cserélem…ha érzek majd magamban annyit :).

Más: Fogászati anyagokra néztek allergia vizsgálatot. Kiderült, hogy az amalgám-ra nagyon érzékeny vagyok. Állítólag a colitist nem okozhatja, de a gyulladásban óriási szerepet játszik, és mint ilyen az alapbetegségben is. A helyzet az, hogy a pofám bal fele amalgám-mal van kitömve, így ha ezeket kicserélik, remélem valamit javul a helyzet. Nektek nincs amalgám tömésetek?

Szerkesztette: QpaK (2014-11-17 13:33)

Nincs jelen

#4031 2014-11-17 13:56

rny
Tag

Az úszás mondjuk jó, az az egy amire mondhatom, hogy kifejezetten segít. Például, ha fáj is éppen a hasam, a könnyû mellúszástól pikk-pakk elmúlik, és a termálfürdõt is kifejezetten szeretem. Meg én amúgy is sellõ vagyok, mindenem a víz :) Kérj a reumatológián ilyen termál fürdõs beutalót!
Én is lassan amúgy asszem elkezdek visszarázódni a sportba, mert ez így nagyon zavar. Csak hát azért nehéz, plusz egy program aminél lehet izgulni és nekem tényleg a megeröltetésnél azonnal jelez a hasam.

Nekem van amalgám tömésem, és anno felmerült itt a fórumon, hogy ez akár ibs-t okozhat is, de… valahogy többet nem foglalkoztam vele, nem igazán hiszek benne, viszont ha neked konkrétan allergiád van rá akkor azt gyorsan cseréltesd ki!

Szerkesztette: rny (2014-11-17 13:57)

Nincs jelen

#4032 2014-11-17 15:26

Kobold
Tag

Heló,

Egy ideje olvasom a fórumot, de elhatároztam, hogy írok is ide. Körülbelül 1 éve kezdõdött nálam a hasmenés és puffadás valamint hasfájás a jobb oldalon illtev a zubogás érzete. 20 éves vagyok és jelenleg egyetemista.

Rögtön elmentem dokihoz, vérvétel, széklettenyésztés, ultrahang, cölikália minden negatív. Nem vett komolyan a doki. A súlyom nem csökkent drasztikusan(jelenleg 102kg WC után :D), az erõnlétem kiváló és nem vagyok alacsony se sõt 210cm voltam 4 éve a hivatalos mérlegelésen a kosárlabda egyesületnél.

A tüneteim:
Reggel WC
Délelõtt teljesen tünetmentes, reggelire zabot eszek gyümölccsel(200g zabpehely)
Ebéd, ha a rutin kaját eszem utána semmi(csirkemell + rizs + zöldség)
Délutáni kaja ált. ugyanaz mint az ebéd
Vacsora kevesebb szénhidrát hal vagy zöldség + teljes kiõrlésû kenyér és cottage-chese, de a többi sajtot is bírom.

Na de ha  az ebéd valami speckó:
puffadás 3-4 órával késõbb, hasmenés, büdös széklet.

Fél év diéta után amit itt és máshol olvastam, úgy döntöttem abbahagyom, rontott rajtam, elgyengültem. nekiálltam újra edzeni konditeremben + a testépítõ diétát(sovány húsok, hal, rizs, zöldség). Az állapotom javult, napi egy széklet reggelente és kiváló erõnlétben vagyok heti 3 edzéssel.

A stressz nincs nekem összefüggéssel a dologban, és a kaja táblázatomban se látom még az összefüggést a dolgok között.

Szerintetek ez IBS vagy Crohn? tervezem, hogy elmegyek tükrözésre, de annyi rémhírt hallottam róla a kapszulást akarom mindenképpen.

Mi a legfájdalommentesebb módja a crohn/coltis diagnosztizálásának?

Amim soha nem volt:
láz/hõemelkedés, véres széklet, hányás

Vannak fellángolások néha jobban érzem a hasam mint mások,  az idõjáráshoz szerintem alkalmazkodik, esõs idõnél mindig rosszabb.

Ami szedek jelenleg:
-multivitamin
-lenmagolaj
-este progastro

Ami a fájdalom mellett zavar a legjobban:
Megváltozott a személyiségem. A vidám kosaras srácból egy kissé visszahúzódó ember lettem, félve a betegségtõl és otthonmaradós vagyok, ritkán mozdulok ki. A sport sokat segít, elmulasztja a fájást és simán tudok hasazni is, nem lesz tõle hasmenésem a jobb napokon.

Ami nem eszek:
cukor, csoki, kenyér, édességek, junk food stb.

A túlevésre is ügyelek, és napi 5x eszek legalább. Napi 150g fehérjét eszek meg összesen, de edzésnapon 200g is néha. Szénhidrát pedig 350g-450g/nap ezt rizsbõl és zabból fedezem.

Rossz úton haladok?
Hasonló tünete valakinek?
Jó fej doki Budapesten aki segíthet és komolyan vesz?

Elõre is nagyon köszönöm!

Kobold

Szerkesztette: Kobold (2014-11-17 15:48)

Nincs jelen

#4033 2014-11-17 15:56

rny
Tag

Kobold,
ha csak és kizárólag akkor vagy rosszul, ha valami speciálisat eszel, akkor ez inkább lesz valamilyen ételallergia. Ha viszont nem, akkor ki kell viszgálni, a kapszulás endoszkópiáról csak akkor álmodj, ha nagyon sok pénzed van és nagyon laza doktorod, mert amúgy javasolni sem szokták, valójában a tükrözés elkerülhetetlen, ha biztos diagnózis kell. Kivéve, ha a gyanú sem merül fel, hogy ibd-d lenne - mint nálam. Vannak még más vizsgálatok is a tükrözés elõtt, esetleg menj el egy másik orvoshoz, de ez így a leírtak alapján nem tûnik olyan súlyosnak. Sõt, még irigyellek is :) Olyan ibst, ibdt én még az életben nem láttam, ahol valaki teljesen jól van, ha csirkét rizst és zöldséget eszik és csak akkor nem, ha mást…

Nincs jelen

#4034 2014-11-17 16:02

QpaK
Tag

Szia Kobold!

Fogalmam sincs mi a bajod. Elsõre nem hangzik durvának, de aztán fene tudja… Én meg pont, hogy a kapszuláról hallottam rosszakat. Elég nagy, ezért nehéz lenyelni. Ha valahol elakad, akkor felvágnak, hogy kivegyék. Ugyan látják a belsõd, de mintát venni nem tudnak, így diagnosztizálásra sem jó. Nem beszélve arról, hogy ugyan úgy ki kell tisztítanod a beleidet, mintha tükrözésre mennél. És végül a tükrözéssel ellentétben hosszabb ideig nem ehetsz a vizsgálat után, mert meg kell várni, amíg kijön belõled. (Ha fizetnének érte sem választanám)

A tükrözés csak akkor fáj, ha a beleid ramaty állapotban vannak. De mivel nincs olyan gyakran hasmenésed és nem is vérzel, szerintem nálad nem lenne terror. Ha pedig altatásban kéred semmire nem fogsz emlékezni.

Szerkesztette: QpaK (2014-11-17 16:03)

Nincs jelen

#4035 2014-11-17 16:09

Kobold
Tag

Ne irigyelj! :)
Sajnos ennyire nem egyszerû, illetve a csirkés történet is csak úgy mûködik, ha keveset de egész nap eszem és nem hagyom hogy éhes legyek. Ez a jelenleg állapot, a kezdetekkor napi 4-5x volt wc és az üresség vagy fájdalom utána + puffadás meg minden.

A székletem egyébként reggelente néha lazább, néha kemény, ha lazább akkor vékonyabb is, keményebbnél a normál méret is van, így gondolom ez nem feltétlen jelenti a szûkületet. A zsírosabb ételeknél este(túró) reggel mindig laza széklet.

Zöldségeknél pedig már a paradicsomot nem tudom megenni, régen rengeteget ettem, és itthon is ültettem az se megy. A saláta simán jó meg karalábé is kicsi mennyiségben meg retek is, de ha sok zöldséget eszek az se jó :/

Én is az ételallergiára gondoltam, külföldi fórumokat is olvasok meg tanulmányokat rendszeresen, de sok az ellentmondás, valahol pl. a pizza egy tolerálható junk food, pedig szerintem ez nonsense és ez az amerikai Crohn & colitis szövetség oldalán olvasható.

Szerkesztette: Kobold (2014-11-17 16:10)

Nincs jelen

#4036 2014-11-17 16:11

martika
Tag

Kobold!

Ha érdekel a kapszula: mini kamera kapszula topic, 87-es hozzászólás Andreas leírta a tapasztalait.

Nincs jelen

#4037 2014-11-17 16:16

QpaK
Tag

Idézet, mert alig találtam meg:)

Andreas írta:

Helyzetjelentés!
A kapszulát kedden 09.15-kor lenyeltem,elõtte koplalás és pucolás,ahogy a rendes béltükinél.09.15-tõl este 07.30-ig pár korty víz,kaja,gyógyszer semmi,akkor merült le az aksi,már alig vártam.Akkor két szenyó és egy pohár sör az örömre meg az éhségre,felvitte a pulzust 100-ra. (másnap a dokim mondta,hogy ez normális ennyi koplalás után,fõleg,hogy gastritisem is van--aztán 1 betaloc és lement) Másnap széklet semmi,nekem meg para,hogy elakadt és egy helyen készített 55.000 db fotót.Nem tudom,minden esetre ma reggel, vagyis gyenge 45 óra múlva kijött a széklettel.Nem látszott semmi (bocs a részletekért) azért biztos.ami biztos megkaparásztam slozipapírral.Aztán látom,hogy ott fehérszik az egyik fele (merthogy a másik fele ugye átlátszó) Szóval megszûnt a para,mert kijött,most azért nyugodtabb vagyok.Összességében semmit nem érezni,a koplalás hossza végett viszont inkább egy sima béltüki (negyedszerre) mert akkor legalább max 10.00-kor kaja van.A koplalásba majd beledöglöttem,de tényleg.Amúgy is savas vagyok és szedek 8 mg steroidot,ami nem csökkenti az étvágyat....

rüviden ennyi.Ja,az értékelés akár 3 hét is lehet,mert akkora a felvétel, mint a keresztapa 1-2-3 csak kevéssé izgalmas big_smile Remélem a doki is éhgyomorra nézi meg és elõtte f...ik fél napig big_smile

Szerkesztette: QpaK (2014-11-17 16:17)

Nincs jelen

#4038 2014-11-17 16:38

Kobold
Tag

Köszönöm a segítségetek!

Rászánom már magam és a kapszulás lesz belõle. A pénz relatív, mert dolgozom jelenleg is project alapon, és egy bizonyos összeget nekem ez simán megér. Remélem tudok még javítani az állapotomon. Tervezem, hogy crohn területen fogok elhelyezkedni, egy másik egyetemi szak felvételével(molekuláris bionika). Bele akarom ásni magam a dologba + jövedelmezõ is az informatika + biotechnológia.

Nincs jelen

#4039 2014-11-17 17:01

rny
Tag

A kapszulás óriási baromság, és van egy dolog amiben sohasem helyettesítheti a kolonoszkópiát, méghozzá az, hogy nem tudnak biopsziát venni. Tehát ha megcsinálod pl a kapszulásat és ott az mégis lát valamit, akkor nekifuthatsz újra a dolognak, ill. van olyan betegség is, ami normális képet ad ránézésre és csak a szövettan eredménye igazolhatja. Nyugodtan kérheted altatásban is.

Nincs jelen

#4040 2014-11-17 17:08

Kobold
Tag

biopsziát a sérült területbõl vesznek vagy mintát vesznek még megadott helyekrõl is? Az altatás jól hangzik, de sok rosszat hallottam a mellékhatásokról(bár nyilván jobb mint ha össze-vissza mocorognék). Már volt egy ciszta mûtétem a mellkasomon(rosszindulatú daganattá változott a ciszta) és altattak, és mindenki nagyon félt tõle(az altatástól), nem is a mûtéttõl, lol :)

Nincs jelen

#4041 2014-11-17 17:33

tee
Tag

vagy nem altatásban csak simám kérsz dormicumot utána 1-2 óra és mehetsz is haza.

Nincs jelen

#4042 2014-11-17 17:36

rny
Tag

Nem csak a sérült helyekrõl vesznek optimális esetben, hanem teljesen negatív kép esetén is több helyrõl. Így lehet biztosra menni és mindent kizárni. De jó helyre menj! Máv kórház ajánlott például.
Altatásra mondják, hogy soha nem veszélytelen, de ez erre azért nem nagyon vonatkozik, elég felszínes altatás és állati kevés ideig kell, úgyhogy ez ne tartson vissza. Vagy ott a bódítás.

Szerkesztette: rny (2014-11-17 17:37)

Nincs jelen

#4043 2014-11-17 19:34

Rigor
Tag

A tükrözéses altatás az nagyon biztonságos, rövid egyszerû - nem olyan mint egy nagy mûtétes. Gyakorlatilag rizikómentes, ébredés után sem kellemetlen érzés :) - erre persze idõpontot kérni, stb. vagy magánban drágán. Ha nincs vérzõs pokoli fájós akkor a sima ébren tükrözés sem gond. Olyankor a hashajtás elõtte sokkal rosszabb mint maga a vizsgálat. :P
Ezen kívül van még a CT is, ultrahang de mintavételt úgy sem lehet csinálni, szóval a tükrözés megkerülhetetlen.

Nincs jelen

#4044 2014-11-17 19:59

makkmarci
Tag

Nincs jelen

#4045 2014-11-17 20:17

Kobold
Tag

@Rigor
ultrahang már volt, doki azt mondta semmit nem lát. Akkor ha jól értem a tükrözést és a biopsziát egy idõpont alatt lezavarják? Illetve ha csak bódítást kérek, úgy kb mennyi idõ szokott lenni?

Nincs jelen

#4046 2014-11-17 20:59

Rigor
Tag

Kobold: kb. 15 perc, és igen a tükrözés közben azonnal vesznek mintát, sõt ha látnak polipot azt is lekapják. Még ha fáj is amúgy a bél, a mintavétel stb.-t nem lehet külön észre se venni. Utána még kb. fél óra pihi, levegõ kidurragtotása aztán lehet menni haza (én az elsõ kettõnél még egészen enyhe eset voltam, kitoltak, 5 perc múlva már indultam haza:P ).

Nincs jelen

#4047 2014-11-17 22:28

Kobold
Tag

@Rigor
Utolsó kérdésem az lenne, hogy háziorvosi beutalóval lehet ezt elintézni? Vagy csak elõzetes bejelentkezés is elég? Illetve hova érdemes Bp- belül menni? Máv kórházat mintha említette volna valaki.

Köszönöm.

Nincs jelen

#4048 2014-11-18 16:21

pt
Tag

Rigor!

Próbálta a sima tejsavófehérjeport, a tojásfehérjét és a rizsfehérjét is. Rettenetes hasmenésem van mindtõl sajnos.
A levesektõl is.
Igazából olyan mint ha:
-a szilárd kaja lassabban ér át rajtam és megemésztõdik
-a pépes kaja vagy leves, átszalad rajtam és--------fossss  :D

Nincs jelen

#4049 2014-11-18 16:32

Rigor
Tag

pt: És a natúr sovány sült hús?  - Fehérjeporból is több fajta van, ki kell tapasztalni (kis zacskós termékminták) - van különbözõ növényi, meg ki tudja még. Érdekes módon én a legmárkásabbat nem bírtam, (puffadtam tõle) szemben pont egy olcsóbbat meg igen :P

Nincs jelen

#4050 2014-11-18 16:37

Rigor
Tag

Kobold: Elõször a háziorvos utal be a gasztroenterológushoz aki intézi. Aztán elkerülsz oda ahova körzetileg tartozol. És ha nem jók a körülmények akkor lehet ügyeskedni házalni. Én az 5. kerületben úgy tükröztettem meg magam (ambuláns sebészet) - hogy elmentem anyajegyet levetetni, innentõl fogva meg már lett kartonom és azt lobogtatva kuncsorogtam be magam a gasztróra.
Egyébként a Honvéd/Máv az egyik legjobb csak nagyon nehéz bekerülni, késõbb is hosszú várólista idõpontok, meg túl vannak terhelve. Van aki már új beteget egyáltalán nem hajlandó fogadni. Nekem is úgy sikerült hogy más orvosoktól kértem felvételi ajánlást/kérelmet mert már nagyon rosszul voltam, és ahova én tartozok körzetileg endoszkóp sincs, nem hogy biológiai terápia, tehát egy fájdalmas halálon kívül más nem várt volna már.

Nincs jelen

IBDoktor

Láb