#4051 2014-11-18 16:55
- pt
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)
A húsokkal semmi bajom, szeretem õket. Ha tehetem húst eszek hússal.
Ez egy jó cikk (Mint ha csak rólam formázták volna, de szerintem sokan magukra ismernek):
http://www.panikbetegseg.eu/hasi_panikb … Aull8P8HAQ
Nincs jelen
#4052 2014-11-18 19:34
- makkmarci
- Tag
pt
A húslevessel nálam is ez volt a gond, megettem aztán 10 percen belül uzsgyi a budira. Fõleg, ha forró volt.
Na ezt nekem az enzim (Peak Enzymes) leves elõtt 10 perccel bevéve megoldotta, nincs rohangálás!
Nincs jelen
#4053 2014-11-18 20:30
- pt
- Tag
Köszi. De neked tuti bioboltod van ilyen étrend kiegészítõkkel. Amennyit már felsoroltál..... :p
Szerkesztette: pt (2014-11-18 20:33)
Nincs jelen
#4054 2014-11-19 00:41
- makkmarci
- Tag
Csak kíváncsi voltam, mire mi a reakcióm...
Járhattam volna rosszabbul is vagy maradhattam volna változatlan, adtam egy esélyt magamnak.
Egy próbát megér szerintem, mert amúgy meg egész jól egyben vagy már. Ha esetleg nem érzel változást (nálam kb. 10 db után már volt), legfeljebb elhasználsz egy dobozzal és lesz ezirányú tapasztalatod.
Én összesen másfél dobozzal szedtem be, azóta sincs bajom. A fél doboz azért van még meg, mert várom, hogy esetleg jön-e vissza valami gond. Egyenlõre közel egy éve semmi!
Nincs jelen
#4055 2014-11-19 06:51
- akombakom
- Tag
na Kellett nekem bicikli... most ma hajtsam...:)
TEgnap belenéztem ebbe az új musorba, hogy dr. Tóth asszem az rtlklub nyomatja, azthittem értelmes lesz, de tévedtem, ja mondjuk kereskedelmi csatornátol mit vártam?? épp a pánikbetegség témát fogtam ki, na ez n agyon nem kellett nekem.. bemutattak egy fiatal lányt.. nem tudom mire volt ez jó, azthittem azt hivatott bemutatni a musor, hgy vna megoldás... egyébként nem sok változás van, most két napig megint nem volt semmi (hurrah)..
Nincs jelen
#4056 2014-11-20 12:32
- QpaK
- Tag
Pedig bringázni kevésbé para, mint buszozni. Jól tetted, hogy beruháztál egyre! ;)
Nincs jelen
#4057 2014-11-20 13:32
- akombakom
- Tag
QpaK... nem úgy kell érteni, képletesen, hogy kellett nekem megnézni azt a musort.. nincs bringa...20 km oda meg 20 vissza az nekem sok, foleg ilyen idoben.. arra elobb meg kell edzodjek :D
Nincs jelen
#4058 2014-11-20 14:56
- QpaK
- Tag
Jah aha!
Miért nem kellett volna megnézned? Kiábrándító volt mert azonosultál vele... Neked ugye nincsenek pánikrohamaid? Az azért más. Távolsági busszal utazol reggelente?
Ezt láttad? => http://www.port.hu/dr._toth/pls/fi/film … topic_id=1
Nincs jelen
#4059 2014-11-20 17:35
- akombakom
- Tag
QpaK ott még nem tartok ahol az a lány, de szerintem arra haladok... lassan már csak munkába járok, ugye mert a fizetés miatt.. egyébként sehova, vagy csak oda, ahol sehol egy lélek
végre hamar sotétedik :d én ennek orulok, tok jo :d nem bámulnak képen az utcán :D
mi az, hogy távolsági? déltuán 50 perc dugoban, reggel hajnalban azért kevesebb ennél, szerencsére, 50 percet nem bírnám....
Szerkesztette: akombakom (2014-11-20 17:36)
Nincs jelen
#4060 2014-11-20 17:53
- QpaK
- Tag
Meg gondolom a létszükséglet... Vásárlás, kaja/pia - Ezeket is megoldod. Szerintem a zárkózottságból, antiszociális viselkedésbõl még nem következik a pánikbetegség.
Ilyet én is szoktam... Olyan is van, hogy egyszerûen átmegyek a másik járdára, mert nem akarok elmenni mások mellett. :D Az, ha egy fiatal társaság jól érzi magát, különösen irritál.
Írtad korábban, hogy egy kisvárosban mekkora szégyen lenne, most pedig 20 km és dugók...az inkább metropolisz. Azt hittem úgy jársz be a városba távolsági busszal. Nekem ez lenne a halálom.
Nincs jelen
#4061 2014-11-20 17:59
- akombakom
- Tag
QpaK mit nem lehet ezen értnei? kisvárosban lakom és 20 km van a forváros, ahova utaznom kell, pontosan a halálom....
Nincs jelen
#4062 2014-11-20 18:17
- QpaK
- Tag
Elég félreérthetõ voltál, de mint kiderült csak a távolsági buszt nem érted. ;)
Érdekes, hogy te mindig a dugó miatt aggódsz, amikor onnan akármikor leszállhatsz. ha viszont a 20km-es szakasz felénél rád jönne akkor lenne nagy baj. Nem csak nem tusz leszállni, de ha le is szállnál, vagy a semmi közepén kötnél ki, vagy valami átszállásnál várakozhatnál a gyér menetrend miatt. Na ettõl halál a halál! Vonat nem jár arra?
Nincs jelen
#4063 2014-11-20 18:40
- akombakom
- Tag
QpaK a dugo osszefuggésben áll a 20km-rel, a ketto egyutt jár.. 20 km utazom és ott a dugok, amitol kész vagyok, nem szállhatok le, csak úgy észrevételnul, mert akkor le kell kéredzgedni stb....
igen és a dugoban a 20 km fleénél jon rám akkor mi van? ja le lehet szállni, jon másik, de akkor is... a távolságirol is le lehet (vagy nem?, mi a távolasági? nálam 100-200 km )
vonat nincs ott ahol lakom
Nincs jelen
#4064 2014-11-20 18:50
- QpaK
- Tag
akombakom: Így nekem is a halálom lenne! Sõt ez nekem nem is menne. Beköltöznék a városba, esetleg a munkahelyhez közeli gazdaságos társbérletbe.
Nem is az a baj, hogy le kell kéredzkedni, hanem, hogy nem biztos hogy visszaérnék. Meg eleve, hogyan oldanám meg a vidéki országúton, a dugó közepén. KEGYETLEN! Mire a másik busz meg jönne, biztos elkésnék.
A távolsági busz azt jelenti, hogy a járat városokat köt össze, távolságtól függetlenül. Ennek az ellentéte a helyijárat/tömegközlekedés, ami egy adott városon belül tekereg. :D
Nincs jelen
#4065 2014-11-20 20:42
- akombakom
- Tag
QpaK.. akkor amíg még emlékszek a meghatározásokra.. én távolsági busszal járok, mert egy kisvárost kot ossze a 20 km-re lévo fovárossal, és igen dugoban kell ulni, mert ez így alakult sajnos.... hiába távolsági, a dugo attol még megvan nagyon is....
reggel (fél hatkor járok, így is már alakul a forgalom, de még nem az a kifejezett dugo) úgy oldom meg, hogy 20 perc a távolsági buszon, amirol átszállok városi járatra (lenne egyenesen távolsági is, de az 35 perc és sok az ember rajta)... így valamennyire elkurulom a dugot és a tomeget is.. hazafele csak távolságit veszek igénybe és osszevissza nagyjábol 50 percet ulok rajta... és igen kíngyotrodés lenne, de délután eddig valahogy sokkal jobban bírtam a dolgot, nem tudom miért.....
a társbérlet is elég borsos, de azt még mondjuk tudnám fizetni.. viszont hogy tudnék idegenekkel vagy bárkivel is egyutt lakni, mikor ilyen gondok vannak, hogy reggel félora a retyon meg stb???
Szerkesztette: akombakom (2014-11-20 20:43)
Nincs jelen
#4066 2014-11-21 02:01
- rny
- Tag
Azért a helyedben szétnéznék, klasszikus társbérletben soha nem gondolkodnék, de mondjuk csomó olyna hely van, ahol mondjuk ha már 2 emberre jut két fürdõ, vagy pedig a hálószobához külön tartozik egy, az azért elég jól jönne neked - persze nem tudom hol laksz és ott mik a lehetõségek.
Én megfigyeltem, hogy nem birom azokat a helyzeteket ahonnan nincs kiút. Azaz pl egy busz, ahonnan nem lehet leszállni az halál lenne… maga a gondolat, hogy valahonnan elmehetek és megoldhatom, az megnyugtat
Nincs jelen
#4067 2014-11-21 07:36
- pt
- Tag
Kibaszottul pánikos emberek vagyunk mind. Ez van.
Buszt én sem bírom. Autóval járok.
Nézhetjük jobbról, balról a problémát. A vége ugyan az minden IBS-esnél.
Rettegünk, ha nincs a közelben wc, mert bennünk van, hogy "ha nincs wc és ránk jön a hasmars, akkor mi lesz"
Ettõl a szorongástól lesz a pánik, pánikból hasmenés, aztán a hasmenés miatt szorongás.....stb. Ördögi kör.
Nehéz belõle kiszállni....
Nincs jelen
#4068 2014-11-21 09:02
- akombakom
- Tag
pt.. pontosan
autoval nem tudok járni, mert egyrészt nincs (sokba kerul maga a kocsi is meg fenntartani is) másrészt a parkolás vagy havi 100 euro és akkor van hely, vagy meg keresgetni kell, és a fováros kellos kozepén ez nem olyan egyszeru... de sokszor morfondírozok ezen, hogy lehet, hogy rá kéne szánnom azt a havi 100 euort meg a benzint....
társbérlet két furdovel?? olyan hol van, itt klasszikus 3-4 szobás lakások vannak és ha kulon szobam lenne az már jó (az is úgy 200 euro), van, hogy 6n laknak 4 szobában, mert vannak, akik még kulon szobát se engedhetnek meg magunknak...na most én 6 emberrel nem tudom megosztani a WC-t... mert az akkor mikor szabad??? de most komoylan...
társbérletet elég hamar kihúztam a lehetoségek listájárol...probáltam már olyasmit, hogy kéne meg eg ymunka, vagy hétvéégére vagy munkaido után, de nem konnyu találni.. akkor már beleférne a parkolodíj, de egybéként a busz azért jo, mert nem kell a forgalomra figyelni, ha jobb napom van, még aludni is szoktam rajta
Nincs jelen
#4069 2014-11-21 09:41
- pt
- Tag
Valamit próbáltál már szedni a szorongásra?
Enyhébb nyugtatót mit mondjuk a Frontin? Kicsit álmosít, de pont a buszon alvásra és nyugalomra jót tenne neked, egy reggel, egy szem pedig hazafelé buszozáskor.
Az SSRI engem nagyon rendbe rakott az elején mikor elkezdtem szedni. Akkor már tényleg olyan szinten voltam, hogy a házból nem bírtam kilépni, ha meg idegen jött be a házba akkor is hasmenésem lett azonnal.
Na ezt azért elnyomta a fejemben és egy évig elég jól el is voltam, de a fránya mellékhatások miatt abbahagytam. Az, hogy az elején az orgazmus lassabban jött még elment, mert férfiként ez nem gond, a partnernek meg hát pont jól is jön :D na de a végén már annyira lenyugtatott, hogy nem is akart a cerka mûködni. Na akkor gyorsan abbahagytam az SSRI-t és 1-2 hét alatt helyrejöttem.
Most két dolgot (Tripofán, Omega 3) igyekszem kipróbálni a meglévõ vitaminom (Vitabolic) mellé:
-Tripofán http://shop.builder.hu/szabad-aminosava … -kap-p6878
-Omega 3 http://shop.builder.hu/omega-3-zsirsav- … -g-k-p4798
-Vitabolic http://shop.builder.hu/multivitaminok-s … -tab-p3634
A tripofán emeli a szerotonin szintet, örömszerzõ, szorongás oldó. Az omega3 is segít az agy mûködésében. A vitabolic meg tele van sok jó vitaminnal.
Majd meglátjuk segítenek e.
Nincs jelen
#4070 2014-11-21 15:45
- Anna73
- Tag
a Triptofánt én is szedtem (BioTEch USA, 60 db) nekem nem ért semmit :(
Nincs jelen
#4071 2014-11-21 17:18
- QpaK
- Tag
Nekem mostanában valamennyire beállt ez az egész. Reggel van 3-4 és utána késõ délután/este 1, ritkábban 2. Ha indulás elõtt a reggelit letudom, akkor már rendben vagyok.
Most részletesen kielemzem a bélmûködésem: :D
Azt viszont nem tudom eldönteni, hogy a reggeli 3-4 mennyire agyi folyamat. Minden reggel a hasam ébreszt és eléggé sietõs a dolog. Ha nem kell sehova mennem, akkor a hasam is nyugodtabb. Ha viszont mennem kell, mindenképpen ki akarom üríteni a hasam biztos, ami biztos alapon. Ezek nem hasmenések, de ha rám jön a görcs kész a baj. Ezt követõen, ha jön is a görcs már vissza tudom tartani. Múlt héten mertem enni-inni is és nem volt gáz. De ha például reggel ennék, azzal biztos felborítanám ezt a rutint…
(A vicc az egészben, hogy hamarabb fordulnék meg például a boltból, mielõtt letudnám a reggeli rutint, még is az utóbbit választom. – Inkább elkések valahonnan, de ez a megnyugtató.)
Még azt tudom eljátszani, hogy kettõt letudok, és a harmadikat, negyediket elviszem magammal… Nagyjából egy órám van rá. :) De ez a neccesebb! Múltkor például a folyosón 3 wc volt. Az elsõ foglalt, de nem akart kijönni a fickó, nekem meg már feszített. A második férfi wc zárva, a harmadik nõi pedig rossz. Hát ezt kellett, használnom. Rohadtul szégyelltem magam, és nagyon gyorsan hagytam el a tett színhelyét. :D. Ez most a fejemben van...egy része biztos!? -segítene rajta egy frontin?
/Bár szerintem, ha hamar kelek és elkészülök idõben, akkor utána eléggé megnyugszom. Ha pedig nem kellene mennem 4x, akkor felerõsödne az idegeskedés, hogy mikor kell futnom, ha rám jön/ Szóval az is lehet, hogy ez így a jó.
Én is akarok jogsit, arra gyûjtögetek…Nõvérem megígérte, hogy ha meglesz megkapom a kocsiját :D Az marha jó lenne, mert akkor én dönteném el mikor indulok, meg ott állnék meg ahol akarnék. Azt hiszem utána fogok aktív munkakeresésbe kezdeni, mert úgy minden könnyebbnek tûnik. Akár egy reggeli fél órás-órás kocsikázás is belefér.
Talán nem is baj, hogy ilyen fiatalon kezdõdött ez a szarság, mert egyébként is mindent most tanulok. Legalább nem kell majd váltanom a berögzült felnõtt tapasztalatokon. ;) Így megspórolom magamnak az eddig tudtam dolgozni, de mi lesz ezután dilemmáját. :D
Szerkesztette: QpaK (2014-11-21 17:30)
Nincs jelen
#4072 2014-11-21 18:42
- pt
- Tag
Hát én kipróbálom ezt a tripofánt, max ez is megy a kukába mint a több 10 semmire se jó társa....
Van még ez a a GABA por rendeltem ilyet is..... hátha beválik...... ez is nyugtat....
http://shop.vitaltrend.hu/index.php?opt … Itemid=119
Legközelebb mást is rendelek innen, ha tényleg gyógyszerészeti minõség és hat is.
Kondis dolgok is olcsóbbra jönnek ki mint a márkanévvel ellátottak.
Nincs jelen
#4073 2014-11-21 19:13
- tee
- Tag
köszi a linket, elégjó. Ezek igenjóárban lévõ cuccok :)
Nincs jelen
#4074 2014-11-22 18:07
- pt
- Tag
Véletlenül találtam rá, mert GABA port keresgettem. Megrendeltem tõlük. Paypal is lehetett fizetni. Külön öröm. Meglátom mikorra szállítják ki.
Nincs jelen
#4075 2014-11-23 13:44
- rny
- Tag
Qpak, nagyon érdekes, hogy ezt írod. Én erre sokszor szoktam gondolni, hogy tulajdonképpen szerencse, hogy ez nekem viszonylag fiatalon kezdõdött, mert így ezzel együtt tervezem az életemet - persze jobb lenne nélküle -, de ha késõbb jönne elõ egy olyan életben ahol kb helye sincs, az szerintem jóval kellemetlenebb. Gondold el, ha valaki olyan munkáért tanul évekig, ami egy hasmenéses betegséggel lehetetlen.
Másrészt baromi ijesztõ amit leírtál nekem. A reggel 3/4, este 1/2 mint jó állapot… most én is így vagyok, pont így, és ez nekem maga a pokol. Már hetek óta teljesen szét vagyok esve, hiába a normix is, egyszerûen nem javul a helyzet. Általánosan is borzasztó szarul vagyok… állandóan attól rettegek ilyenkor, hogy egyszercsak ez az ibs az utolsó betûjét d-re változtatja… nem is tudom, hogy mennyi idõnként érdemes visszamenni valahová kontrollra, hogy az az ibs még mindig csak az e? Én még karácsony elõtt el akarok menni ide-oda, mert a jelenlegi állapot… hááát… Rég voltam ilyen szarul, de lehet, hogy sosem.
Nincs jelen
#4076 2014-11-23 15:04
- QpaK
- Tag
rny: Nekem 3 év teljesen kiesett az életembõl. Ez, ha elõbb jön, még jobban fájna a fejem. Például középiskolában, vagy általánosban. Rohadt nehéz lett volna megoldani, valószínûleg magántanuló lettem volna. Esetleg érettségi elõtt bemutatkozok az osztálynak. :D Bizonyos kor fölött meg még nehezebb váltani. Minden extra tervezést igényel, amibe minél hamarabb beletanulunk, annál jobb.
Pont egy mászkálós szakmát választottam, amit most nem is tudnék végezni. Szerencsére ezzel a végzettséggel irodába is el lehet helyezkedni. Mondjuk egészségesként is bajban lennék, annyira nagy a versenyhelyzet – nem hogy így!
Nem vettem elég komolyan a tüneteimet, amiért átkozom is magam. Lehet, hogy ha hamarabb kiderül, akkor egy-két bogyóval megúszom. Nem, nekem mandulás tejet kellett innom, mert az kitisztít! :D Persze az is lehet, hogy ha akkor tükröznek, semmit nem találnak és ibs lesz a diagnózis.
Szerkesztette: QpaK (2014-11-23 15:05)
Nincs jelen
#4077 2014-11-23 15:41
- rny
- Tag
Van egy ilyen tendencia az ibd-ben, hogy ha elõbb észreveszik akkor kevesebb és gyengébb gyógyszer, és minél késõbb, annál rosszabb az általános lefutása? Mert ez mondjuk motiválna a mielõbbi - újbóli - kivázsgálásra.
Mennyi ideig voltak tüneteid mielõtt kiderült volna?
Engem plusz aggaszt, hogy nekem sosem volt vastagbéltükrözésem. Azt mondták, hogy kizárt, hogy ilyen betegségem legyen, a vérkép tökéletes, annyira specifikus tünetei és rosszabbodás tulajdonképpen nincs, fogyás nincs, stb. Ráadásul akkor még konkrétan a vékonybelem fájt, és azt megnézték ct-vel. Aztán mondták, hogy ha nagyon akarom megcsinálják a tükrözést… hát erre mondtam, hogy csak azért, hogy bebizonyítsuk, hogy ott nincs semmi, nem akarom. De mostmár hetek óta fáj a bal csípõmnél - kvázi a szigmabélnél gondolom, és a végbelemnél is nagyon… a többirõl meg ne is beszéljünk… aggaszt ez az egész szar. Az ibs-ben ez szerintem a legrosszabb, hogy az ember egyfelõl örül, hogy csak ez, másfelõl pedig állandóan bennem van a kérdés, hogy de így is marad-e. Most is jön a karácsony, raádásul fõhet a fejem, mert decemberben elutazom. Na, hogy azt hogy oldom meg… csodás lesz. Mindig így járok. Ha jobban vagyok veszek egy repülõjegyet aztán a fejem verem a falba, mert persze, ha indulni kell épp a halálomon vagyok.
Persze középiskola végéig megint más kérdés a dolog, akkor nagyon bekavarhat, egyetemen viszonylag jól el lehet lavírozni, mondjuk ez gondolom rád nem vonatkozik, ha 3 év kiesett. Igazából sosem jöhet jókor, csak néha rosszabb az idõzítés, mint máskor.
más: egy tükrözésen colitisen, crohnon, ibs-en - azaz semmin, mikroszkópikus colitisen kívül még van bármilyen diagnózis amit kaphat az ember? Mert én össz ennyi betegségrõl tudok, pedig most valaki elolvasta a leleteimet és megpedzegette, hogy lehet, hogy banális a bajom és ha tükröznénk kiderülne és kezelnénk és kész… jól hangzik… túl jól :)
Szerkesztette: rny (2014-11-23 16:41)
Nincs jelen
#4078 2014-11-23 18:52
- QpaK
- Tag
Nem biztos, hogy van ilyen tendencia, de jó ha minél elõbb kezelik. Érdekes, hogy az elsõ tükrözéskor középsúlyos baloldali colitist láttak. Kb 3 hónap múlva már a teljes vastagbél érintett volt, pedig mindent szedtem becsületesen. A vérképem meg sokáig egész jó volt, aztán egyszer csak úgy elferdült, hogy azóta sem állt helyre. A vicc az egészben, hogy jó vérkép mellett rosszabbul voltam, mint most. Specifikus tünet lehet a szem vagy a bõr is, amivel szemészetre és bõrgyógyászatra megy az ember. Olyan is van, hogy csak testen kívüli tüneteket produkál. Szóval szerintem egy tükrözést mindenképp kérj!
2 évig voltak tüneteim, amik kimerültek a gyakori laza székletben, fogyásban, fáradékonyságban. Azért nem aggódtam eleinte,mert eléggé pörgõs idõszak volt. Kevés alvással, gyorskajákkal, energiaitalokkal. Még a hasam sem fájt. Sõt 2 év után a székletem is rendezõdött, jobban lettem. Aztán elkezdett fájni a bal tüdõm alsó része a borda aljánál. Ez szinte folyamatos tompa fájdalom volt 2-3 hétig. Majd egyik este kibírhatatlan lett a fájdalom és negyed óra alatt teljesen lerobbantam: 5 percenként rohangáltam és mintha borotvapengék jöttek volna ki belõlem. Egyik percrõl a másikra – ez azóta is tart, bár már jobb. Nem rémlik, hogy máshol fájt volna, csak a bordámnál. Nagy asztmás dohányosként meg a tüdõmet vizsgáltattam, ami rendben volt. A szakértõk szerint elvileg az ibs-bõl nem lehet ibd – az más kérdés, hogy egyikrõl sem tudják mitõl van. :)
Az ünnepek közeledtével jobban félek attól, hogy visszaesek. Ezt az idõszakot a kórház helyett rokonokkal akarom tölteni. Szerencsére idáig mindig sikerült. :)
(Még az jutott eszembe, hogy egyszer volt pár hétig magas lázam emelkedett crp-vel Kb 14 évesen. Az okát nem találták. Meg is akartak tükrözni, de nem engedtem...más bajom nem volt. Lehet, hogy már akkor is ez integetett.)
Szerkesztette: QpaK (2014-11-23 19:36)
Nincs jelen
#4079 2014-11-23 21:37
- rny
- Tag
Hogy az ibs-bõl nem lehet ibd azt elhiszem, de az viszont sajnos tény, hogy csomószor nem ad olyan specifikus tüneteket vagy képet tükrözéskor, és azt mondják ibs, aztán egyszer csak kidugja a fejét a rohadék és máris vált a diagnózis. Sok ilyenrõl hallottam és borzasztóan rettegek tõle. Ezzel is alig bírtam megbarátkozni, de ha ez továbbfejlõdne… hát én azt nem is tudom túlélem-e. Külön más tüneteket nem vettem észre… csak ez az állandóan visszatérõ gyengeség és láz érzése, de valódi láz nélkül. Se szem, se izület. A bõr tünete mit takar itt?
Mindenesetre asszem a héten el kell rohannom egy-két orvoshoz, mert valami baj van, érzem. A végbelem például annyira fáj, hogy megõrülök, és ilyen eddig sosem volt. Viszont egészen mélyre hatoló, ez nem egy aranyér lesz… :( Illetve az egész bal oldal a csípõ körül élesen fáj. (Mondjuk lehet, hogy megint csak én vagyok a hülye mert olvasgattam és látom, hogy herpes vírus okozhat végbélgyulladást. Na nekem meg épp most volt kétszer is, és nem szedtem be rá a kliont amit adtak, mert gondoltam az árt a hasamnak… )
Remélem mindenki otthon tölti majd az ünnepeket és egy percig sem fogunk ilyen szörnyû dolgokra gondolni.
qpak, miért esett ki 3 év az életedbõl? annyira rosszul voltál??
Szerkesztette: rny (2014-11-23 21:40)
Nincs jelen
#4080 2014-11-23 21:50
- akombakom
- Tag
rny.. nálam lehet, hogy direkt jo volna benn tolteni (mar nem úgy) csak azért, hogy társaságban legyek, mert amúgy seznteste otthon fogok egyedul ulni és nyomni anetet :D.. de persze a társaságot leszámítva egy percig sem vágynék korházba, inkább fogok otthon ulni egyedul ezt csak azért, hogy lehetne ezt nézni amonnan is, persze, ha van családod, az más
Nincs jelen
#4081 2014-11-23 23:21
- QpaK
- Tag
Ilyen gyengeség és láz érzetem nekem is volt, és gyakran rázott a hideg is. Meg ez a végbél dolog is ismerõs. Úgy egy hónapja szerintem hasonló volt nekem is. Csak nekem a derekamnál fájt, pontosabban mögötte úgy egy arasznyira. Nem is nagyon tudtam ülni; de határozottan nem aranyér volt. Bõr tünet: mindenféle kiütés, hólyag. Kiskorom óta van, hogy valahol viszket és borsószem méretû hólyagok nõnek. Aztán egy idõ után kidurran. Vagy vörös foltok lesznek a mellkasomon és a felkaron. (fõleg fürdés után, vagy ha kiizzadok) Ez tart 15-20 percig aztán vége. Nem durva, de érdekes. Jah és pikkelysömöröm is van, mer mér ne? de az szerencsére a hajam miatt nem látszik. :) Elõjönnek, eltûnnek. Talán néha fellángolást jelez…máskor független.
Akkor viszont te határozottan a vírussal járnál jól - bár ezt kívánni hülyén hangzik ;)
Minden karácsonykor nagy rokon tömörülés van a nagyszülõknél. Szerencsére eddig mindig jól voltam.
Igen. Az elsõ év az pokoli volt és a napjaim állandó fájdalomban teltek. Az azt követõ 2 évben már jobban ingázott, de 1-2 havonta kórházi kezelésre szorultam. Nagyon nehéz és sötét idõszak volt ez, amihez agórafóbia is társult. Hát fizikálisan és idegileg is kicsinált. Egy éve fordult a kocka. Az állandó vérzést leszámítva most olyan az állapotom, mint a betegség elõtti két évben. De nincs meg bennem az a lendület, mint akkor.
Szerkesztette: QpaK (2014-11-23 23:26)
Nincs jelen
#4082 2014-11-24 00:10
- rny
- Tag
Hát ettõl most nem lettem boldogabb… :( A hidegrázás nálam is meg van mikor épp elõjön ez a láz nélküli láz és gyengeség. Olyan bõrtüneteim nincsenek mint amit leírsz, de a bal karomon van egy fura, érdes rész… mintha kis kemény hólyagok lennének vagy nem is tudom, már vagy fél éve megvan. Nem piros, nem viszket, semmi… a másik ami nekem állandó, hogy éjjel nappal gombafoltok jönnek ki rajtam, van hogy egyszerre 10 is. Ez már évek óta, már azelõtt is volt 1-2, hogy elõjött ez a szar. Idõnként mondjuk a mellkasomon is lesz egy-egy piros kiütés de én ezt a tejtermékkel hoztam összefüggésbe.
Ha ezeket így összerakom… hát remélem nem utalnak semmire. Tényleg a vírussal járnék jól, úgyhogy drukkolj :) Az a baj, hogy mikor van valami új, nem megszokott, rögtön elkezdek olvasgatni és minden átfut a fejemen, lelkileg egy perc alatt omlok össze kb már csak a gondolatára is, hogy ez még lehet rosszabb. Most is rögtön colitises vélgbélgyulladást és sipolyt vizionáltam magamnak…
Sajnos a derekam is fáj, ahogyan írtad. Ott van valami bibi… mindenesetre legalább ennek a herpeses dolognak utánajárok, hátha mégis beszedem a kliont és akkor ezt letudtam. Mindig van valami! Ez is jellemzõ, hogy azelõtt tényleg semmi bajom nem volt, amióta meg van ez az ibs minden elkap.
Mitõl fordult a kocka, van valami oka pl. új gyógyszer vagy random?
A lendületet nehéz szerintem visszaszerezni, akaratlanul is visszaveszünk. Én csendesebb, lassabb, megfontontoltabb is lettem, pedig nem örülök neki.
Nincs jelen
#4083 2014-11-24 09:59
- QpaK
- Tag
Valóban ijesztõ a dolog, de az is igaz, hogy sok átfedés is van a két betegség között. Rémlik, hogy az egyik ismerõsöm is beszámolt hidegrázásról, fáradékonyságról, pedig õ ibs-es és mellette eléggé allergiás fajta, amitõl voltak kiütései. Az viszont jó, ha ilyen komolyan veszed, mert ha ne adj isten ibd lenne, ez gyógyszer nélkül még viszonylag jó állapot, de kvázi idõzített bomba. Én is folyton mindent elolvastam, és diagnosztizáltam magam. (talán még durvábban, mint te.) Elõször ibs-em volt, majd amikor rosszul lettem vastagbélrákom. Úgy megnyugodtam, amikor kimondták a colitist. :D Késõbb a magas fehérvérsejt miatt leukémiára gyanakodtam, de aztán kiderült, hogy csak a szteroid… Jobban belegondolva, csak annyi különbség volt köztem és a hipochonderek között, hogy engem az orvos meg tudott nyugtatni. Ha folyton azon pörgök, mi lehet rosszabb, akkor be is csavarodok. – mint ahogyan meg is történt. Most meg eljutottam a nagybetûs LESZAROMig ;). Ehhez viszont kellett egy bizton megnevezett nyavalya, szóval hajrá!
Talán is is. Az új gyógyszertõl sokat javultam, aztán pár hete még jobban lettem. (Ez talán random) Nehéz elfelejteni az eddigi kínt, pedig ha jól vagyok, csak annyi a különbség a korábbiakhoz képest, hogy nevet adtak a dolognak. :)
Szerkesztette: QpaK (2014-11-24 10:01)
Nincs jelen
#4084 2014-11-24 14:27
- pt
- Tag
Szerdán voltam távolabb autóval és többen mentünk. Ilyenkor fél szem coderit az indító reggelrõl, biztos ami biztos alapon. Uaztunk 100 km-t. Végigültem egy majd 8 órás elõadást, közben voltam kint kajcsit venni, isteni finom csokoládékrémes meggyes fonott kalács volt az áldozat. A lényeg nem is ez, hanem a hasi pánikos cikken felhúztam magam, meg hát ugye az antidepi is jó hatással volt rám, így reggel a coderit mellé betoltam egy frontint is. Hazaértem este, akkor is betoltam egy szemet. Másnap reggel széklet, totál normális ?!+"'@ ??? Hát ilyen is rég volt már, fõleg bármi nyalánkság után. No ezen felbátorodva folytattam a dolgot, így most minden reggel és minden este egy szem frontint letolok. Azóta semmi. Tehát no para, no wc. Péntek, szombat, vasárnap és ma már hétfõ van. És nem ám, hogy nem ettem azóta. Áááá. Csütörtökön például betoltam egy komplett csomag spagetti tésztát fél kg bolognai spagettis darált hússal. A többi napon is ettem a virslin keresztül a rántotthúson át, rizst, csicsókát, borsólevest (nagyon nagy szó), sült húsokat, párolt zöldséget, most meg épp kondi után lezúztam fél csomag tésztát, juhtúróval, kefírrel meglocsolva és jó kis szalonnazsírral megöntöze és szalonna darabokkal megszórva. :D Hát kuuuva jó. Pont erre gondoltam a boltba mikor vásároltam. Basssszkiiiii jól vagyok. Nem parázok, nincs wc-re mehetnékem, de rég volt ilyen jóóóóóó :D
Na kíváncsi vagyok meddig tart :p
Nincs jelen
#4085 2014-11-24 15:23
- QpaK
- Tag
Pt: Fõleg utazásnál nagy kérdés, hogy mit egyek? Többnyire indulás elõtt semmit, ha meg elég üres a hasam, akkor érkezés után valami könnyût. Nem az az idõpont, amikor mernék kísérletezni. Nem beszélve arról, hogy bizonyos ételek egyik nap nem okoznak gondot, aztán azt hiszem akkor ehetem, majd kiderül, hogy mégsem. Az sem mindegy, hogy milyen állapotban, mikor és mennyit eszem, mert változó, hogy milyen gyorsan mennek át rajtam. Több helyen írták, hogy az antidepresszánsok jó hatással vannak, de ha ezt elfogadom, akkor a betegség pszichoszomatikus eredetét is el kell, ami már nem igaz. A frontinra rá lehet szokni, de helyettesíthetõ más szerrel. Ha ezen a vonalon próbálkozol, esetleg egy pszichiáter véleményét is kikérhetnéd – felírhatna olyan bogyót, amit folyamatosan szedhetsz, de hatása a frontinnal egyenlõ.
Irigylésre méltó az állapotod. :D
Nincs jelen
#4086 2014-11-24 17:24
- makkmarci
- Tag
Én chili con carne-ztam a hétvégén, igencsak jól esett...
Csak jelzem, hogy a fent említett fáradékonyság és társai vitaminhiányok okai!
A kiütések, foltok pedig az anyagcsere zavarára utalnak (máj, vese). Ezen leginkább egy kis mozgás segítene...
A szigmabeles idõszakomban én útifüvet toltam minden reggel éhgyomorra, 3 teáskanálnyit kb. 4dl vízben. Napközben hozzá sok és rendszeres víz. Egy kúra után nagyon sokat javult a helyzetem, áttértem késõbb a heti egyre, majd még ritkábbra. Kb. egy hónapja nem használtam, semmi bajom.
És egy cikk:
http://index.hu/tudomany/altudomany/201 … ogyithato/
Szerkesztette: makkmarci (2014-11-24 17:27)
Nincs jelen
#4087 2014-11-24 17:33
- QpaK
- Tag
Jah ezt valaki már linkelte. Elég durva, hogy 50 milliót összetapsoltak és "esetleg" kimeríti a bûncselekmény fogalmát. Remélem jól lecsukják õket, aztán seggszüzesség ég veled! :D :D :D
Nincs jelen
#4088 2014-11-24 18:08
- pt
- Tag
Qpak!
Pont most rendeltem a GABA port és a triptopfánt. Ezek pont a frontint váltanák ki.
Csak ugye most jön a bökkenõ....... ha most így jó, akkor változtassak rajta? Megéri?
Nincs jelen
#4089 2014-11-25 04:58
- makkmarci
- Tag
QpaK cica :-)
Az enzimpótlás kaja elõtt 10 perccel szerintem Neked jó lenne! Ugyanezek voltak nálam is és nagyon jó volt!
Próbáld meg...
1,5 doboz a Peak Enzymes-bõl nekem megváltás volt anno...
Nincs jelen
#4090 2014-11-26 23:05
- akombakom
- Tag
Gyerekek ez a 2-3 nap szorulás ez valami álom, kivanom mindenkinek, kár, hogy nem tart orokké...
mos tkomolyan elgondolkodtam, napi 10-20-30* futás a WC-re... hogy lehet úgy dolgozni? nem, hogy beérni, hanem egyáltalán a feladatra koncetrálni, akármilyen laza meg szabad a munkahely...szierntem az kizárja a munkavégzést... szerintem meg az az alapja a létnek..
Nincs jelen
#4091 2014-11-27 14:37
- Rigor
- Tag
akombaokm: Pl. úgy hogy it support vagy, ahol egy hiba elhárítása mondjuk 10 perc, minden folyosón van 2 wc, és közben sem kérdezõsködnek, ha - elnézést egy pillanatra el kell mennem, 1 perc és folytatom. És amúgy is sûrûn mos kezet az ember. Szóval eset elõtt (biztonságkedvéért) után wc. A legtöbb kollégának /felhasználónak 4 évig nem tûnt fel, hogy beteg lennék, csak amikor már nem tudtam bemenni dolgozni tudták meg..:P A többiekhez képest nem dohányoztam, nem kávéztam, és amúgy is kevesebbet "pihengettem" - így aztán fõleg nem volt feltûnõ hogy ki kell járkálnom:P - sokszor még magasan nekem volt a legtöbb megoldott incidesem :) (mert azért az óránként vagy sûrûbben 5-10 perc cigike-kávéhoz képest pár wc villámlátogatás óránként 3-4x az semmi).
Nincs jelen
#4092 2014-11-27 15:07
- QpaK
- Tag
Ha magamból indulok ki, akkor a 20-30 széklet nagyon gáz. Nem csak azért, mert az állandó hasmenés miatt a wc kérdést nem tudom megoldani, hanem mert mozogni sem bírok és ágynak dõlök. Ennyi hasmenésnek kivétel nélkül kórház volt a vége. Érdekesség, hogy akármennyire voltam szarul 2 hét szteroid után teljesen helyrejöttem. Sõt igazából már 2-3 nap is elég volt, csak a gyógyszert ilyenkor 2 hétig vénása adják, így nem hagyhattam el a kórházat.
Ez viszont nálam a legrosszabb idõszak, ami ha rendesen gyógyszerezve van az ember, akkor elég ritka.
Az ibs lehet, hogy ilyen szempontból még rosszabb is: Az, igaz, hogy kevésbé fáj és nem olyan veszélyes, de nincs is rá olyan gyógyszer, ami hatékonyan elmulasztaná. Azt viszont ne felejtsd el, hogy ezek a végletek, mert az esetek többségében szerencsére nem rohangálunk 20-30x. :)
Nincs jelen
#4093 2014-11-27 16:35
- rny
- Tag
Hát szerintem a szorulás borzalmas, elviselhetetlen. Idõnként nekem tart egy napig - fõleg ha bevettem egy hasfogót - és akkor is alig bírom elviselni. A hasam fáj, feszül, puffad és ráadásul teljesen kiszámíthatatlan, hogy a dolog meddig tart.
De napi 10 wc-t én se tudom, hogy bírnék elviselni. A hatnál is majd meghalok. És hát igen, tényleg szar, hogy nekünk nincs rá semmi ami segíthet…
Amúgy voltam másik orvosnál a héten, ismét elhangzott, hogy ha nagyon akarom lehet tükrözés, de szinte teljesen kizárt, hogy bármi lesz ott. Ez az orvos az ibs-t a vegetatív idegrendszernek tulajdonítja, az elõzõ orvosom a bélflórának. Viszont felmerült egy ritka genetikai betegség… hát gyerekek…. én tegnap konkrétan halálra izgultam magam, úgy vártam, nehogy pozitív legyen - hála istennek negatív. Mindenesetre akkor azért átértékeltem, hogy akárhogy is, én ezt el nem cserélném 'igazi' betegségre.
Nincs jelen
#4094 2014-11-27 16:59
- QpaK
- Tag
Én is jobban szeretem, ha üres a bél, még ha ehhez indulás elõtt többször fordulnom is kell. Más jellegû lehet a hasmenés a két betegségben. Esetemben egyszerre csak kis mennyiségek, így a kiszáradás helyett inkább a vérzés és a genny a jellemzõbb. Ez meg inkább ijesztõnek tûnik, de valójában, ha 10 alkalommal jön mindenbõl egy kicsi és nincs egyéb tünet, az szerintem kevésbé megterhelõ, mint ha 2-3 alkalommal veszítene az ember egy csomó folyadékot. Valószínûleg egy fertõzéses hasmenésben jobban szenvednék, mint most passzívan az átlagos 6 alkalommal, hiába van tropára a bél.
Nincs jelen
#4095 2014-11-27 17:13
- akombakom
- Tag
Rigor.. nekem is pont ez a szerencsém, én is futkosok egész nap IT Support, ugyhogy nem tunik fel, ha néha amoda kell, de nekem nem pár perc én mindig ott ulok, hogy hátha még kell majd.. még nem tanultam meg, hogy felesleges, mert az úgyis akkor jon, amikor nem kéne :D, amúgy ja se cigi se kávé, szóval azzal is idot sporolok :D
rny... hétfo ota nem voltam :d és bár így mardna még ez pár napig :D...ja néha szur fáj stb.. de bírhato... viszont nincs para :D...csak attol, hogy megint mikor ér véget ez a jo hullam, multkor 5 napig nem voltam :D
Nincs jelen
#4096 2014-11-27 17:51
- Samick
- Tag
Látom akkor más is van úgy, mint én, hogy üldögél, hátha kell még. Nekem sajnos mániám lett, hogy ha indulok valahova, elõtte 1 - 1,5 órát eltöltök azzal, hogy ülök a wc-n, erõlködök, nyomkodom a beleimet, hogy jöjjön ki minden aminek kell, de a wc para így is megvan. Rigor írta a másik topikban, hogy neki 10 év szenvedés után megválás volt a sztóma, nekem idén nyáron derült ki a betegség, de már jó pár éve kialakulhatott. Idén lett élhetetlen ez az állapot, így muszáj volt magam kivizsgáltatni, és kiderült a Crohn. Szteroidot is szedek már (Entocort), de javulás csak pár napig volt, utána visszaestem és rosszabb lett mint elõtte. Sokszor úgy érzem, a sztóma nekem is a megváltást jelentené, de a dokinál még nem került szóba.
Bocs a félig off miatt.
Nincs jelen
#4097 2014-11-27 18:05
- Anna73
- Tag
Akombakom, hol tartasz a vizsgálatokkal? mostanában nem írtál róla, fújásos teszten voltál ? tükrözés lesz ?
Nincs jelen
#4098 2014-11-27 20:18
- akombakom
- Tag
az egyik fujost lemondtam, nem volt hozzam merszem a másik jovo héten pénteken van idopont, még gyujtom a bátorságot... hasi ultrahangot még nem tudtam intézni... tukrozésrol elso korben nem esett szo
Nincs jelen
#4099 2014-11-27 21:16
- Rigor
- Tag
akombakom: az még a bosszantó amikor abbamarad a fellángolás de a pszichés reflex megmarad, és pont olyan mintha azonnal összecsinálná magát az ember, bemegy a wc-be és semmi. Aztán ezt még 4x eljátssza, és semmi. Aztán egyszer viszont mégis :) Egyébként lestrapált belekkel szépen formált vér mentes székletet sem lehet feltétlenül benntartani. Néha meg a vérest is lehet. Ez egyénileg is változó. De persze ha sokat aktív a fellángolás akkor elõbb- utóbb kés a vége.
Nincs jelen
#4100 2014-11-27 21:22
- akombakom
- Tag
én továbbra is tartaom, hogy ez így nem élet...
Nincs jelen