#301 2014-08-18 05:18

nem robot
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Biztosan Crohn-om van?

Kedves hunorka!

Ahogy írtad, ilyen esetben a gasztroenterológiai kivizsgálás a saját érdekedben sajnos nem úszható meg és jobb minél elõbb túlesni rajta. A legjobb szándékkal is csak azt lehet mondani egy ilyen fórumon, hogy válassz egy gasztroenterológust és mondd el neki a problémát. Ráadásul ilyen szempontból Szeged jó hely. Széklettenyésztés, labor, ultrahang, tükrözés - ilyenekre lehet számítani elsõ körben és alapvetõen mindegyik kibírható. :)

Nincs jelen

 

#302 2014-08-18 07:49

hunorka
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Biztosan Crohn-om van?

Köszönöm.

Igen,ahogy írtam is és ahogy másik is javasolták,ezekre a vizsgálatokra minél gyorsabban idõpontot egyeztetek. Szeged jó hely,írtad. Ez mit jelent?  Tudtok megbízható profi orvost javasolni?

Mindent leszámítva amiket leírtam....egyébként mire utalhat elsõ látásra a dolog?

Nincs jelen

 

#303 2014-08-18 08:43

Peeter
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Biztosan Crohn-om van?

Lehet Crohn, Colitis, IBS vagy más, ezek a betegségek mindenkinél máshogy jelentkeznek. :/
Úgy tudom közülünk járnak többen is Szegedre orvoshoz, hátha valaki olvassa és tud javasolni valakit.

Nincs jelen

 

#304 2014-08-18 10:24

hunorka
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Biztosan Crohn-om van?

Köszönöm,ezért nagyon hálás lennék.....   Egy fülest hallottam,talán Molnár Tamás dr úr...nem tudom jól értettem-e a nevét. Õ szegedi? azonos a fórum "orvosával"?

Nincs jelen

 

#305 2014-08-19 12:26

andreas31
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Biztosan Crohn-om van?

Doki,CT/MR,tüki...ez gázuk hangzik.

Nincs jelen

 

#306 2014-08-22 13:39

youlcsi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Biztosan Crohn-om van?

hunorka!
én MT-hez megyek, már amikor megyek.
sajnos mindig rengeteget kell várni rá (viszont nem úgy rengeteget, hogy hónapokat, hanem adott esetben a rendelésére simán lehet 1 napi hideg élelemmel készülni). és meglehetõsen szûkszavú.
velem nemigen tudott mit kezdeni... ennek ellenére, ha újból orvos kell, megint hozzá mennék. azt hiszem.

Nincs jelen

 

#307 2014-08-22 20:51

hunorka
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Biztosan Crohn-om van?

Köszönöm szépen,nagyon kedves tõled. Mi a menete,hogyan érdemes neki kezdeni. Menjek elõször a magánrendelésére? (van ilyen neki?) Te,hogy csinálatad?

Nincs jelen

 

#308 2014-08-25 11:51

youlcsi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Biztosan Crohn-om van?

nem tudom, hogy van-e magánrendelése. úgy rémlik, hogy igen...
engem a helyi kórházból küldött hozzá a gasztrodoki. akkor õ le is beszélte vele telefonon, hogy megyek.
szóval nekem ez kicsit könnyítette a dolgomat.

szerintem, ha telefonon megbeszéli az ember vele, hogy szeretne hozzá menni, akkor nincs ennek akadálya, csak beutaló kell célirányosan pl háziorvostól.

Nincs jelen

 

#309 2014-08-25 14:51

Kitti9797
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Biztosan Crohn-om van?

Sziasztok! Új vagyok itt, és 17 éves. 2009 nyarától kezdõdtek a vizsgálataim, mivel hossz és súly elmaradásom volt. Tartottam liszt(mert a vérvétel pozitiv, a tükrözes azonban negativ volt)-, tej-, fruktózmentes diétát. Semmi változás nem történt. Panaszaim továbbra is fennáltak: bal-jobb oldalt görcs(szurkálni is szokott), köldöktáji hasfájás, gyomorszáji fájás, hasmenés (világos, sötét), idõnként haspuffadás, hányinger, este ritkán hidegrázás, felsõ léguti fertõzés, vese fájás, orrfolyás, néha térdfájás, ínygyulladás, torkon kis pattanások, nyelven is pici pattik. 2012-Ben alsó-felsõ tükrözésem volt. Szövettani eredményem:
I. Összességében kissé sorvadtabb, de megtartott boholy-crypta arányu, minimálisan idülten lobos duodenum nyálkahártya.
II. Lymphoid fókuszt tartalmazó, idülten lobos duodenum (pylorus) nyálkahártya.
III. Enyhe fokú chronicus superficialis corpus gastritis.
IV. Mérsékelten idülten lobos felszines nyálkahártya.
V.-IX. Mérsékelten idülten lobos vastagbél nyálkahártya részletek. Utoljára tavally voltam vissza a dokihoz, azota nem, mert már minden vizsgálatot megcsináltak. Egészséges életmódot javasaltak. Tudnátok javasolni valami jó gasztrós orvost Miskolcon? Anya gyanakodik, hogy nem-e Chron-os vagyok. Segítségeteket elõre is köszönöm!
Kitti

Nincs jelen

 

#310 2014-08-28 08:05

gergõ91
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Biztosan Crohn-om van?

Sziasztok! új vagyok még itt, most értem el arra, hogy komolyan kezdjek foglalkozni ezzel a betegséggel, eddig félvállról vettem. 23 éves vagyok, 2 éve diagnosztizálták nálam a Crohn-t, az elején hasmenéssel kezdõdött 4 hónapig tartott csak utána mentem el vele orvoshoz, addig csak vártam hogy majd elmúlik magától. jó pár vizsgálaton túlestem, az alsó tükrözés volt a legrosszabb kb 1 órán keresztül kínlódtak velem...( és közben végig fájt). megkaptam a gyógyszereket pentasa, budenofalk, nem is volt semmi panasz, kivéve egy pár hónapos térd fájás amit megint nem a betegségnek tulajdonítottam hanem más megerõltetésnek és mint kiderült ismét a crohn volt a háttérben, és én úgy gondoltam, hogy nem muszáj szednem a gyógyszereket, az ellenõrzéseken minden rendben volt. 7-8 hónapig nem szedtem semmit, és nem is diétáztam ugyanúgy ettem mintha semmi bajom nem lenne.majd befejeztem az iskolát és most nyáron már 2-szer görcsöltem be, hánytam, annyira, hogy kórházba kellett mennem 1-1 hétre, a gyógyszer adagomat növelték, kaptam új gyógyszereket, medrolt 32mg, pro gastro port, klion-t, cifloxin-t, diétázom , igaz néha fáj még , és hasmenésem is szokott lenni plusz haspuffadás. A medrolt kezdem elhagyni azt mondta az orvos minél hamarabb meg kell ezt tenni a mellékhatások miatt ( ennek nagyon örültem mikor megtudtam). Ha a közeljövõben megint kórházba kerülnék, új gyógyszert kell beiktatni, aminek majd szintén lesz mellékhatása ( egyre jobb ). Így utólag úgy gondolom nagy hülyeség volt nem szedni a gyógyszereket, de akkoriban még az orvos is azzal kecsegtetett hogy talán ha így haladok szépen el is lehet majd hagyni azokat...(persze õ nem tudta hogy nem szedem). Sohase gondoltam arra hogy ilyen betegségbe én belekerülhetek ezért sem tudtam eddig komolyan venni.

Szerkesztette: gergõ91 (2014-08-28 08:16)

Nincs jelen

 

#311 2014-10-07 22:41

Iris
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Biztosan Crohn-om van?

Sziasztok!
Uj vagyok itt, uj a betegsegem is uj (Crohn). Elegge el vagyok keseredve. Lassan harom honapja huzodik az ugyem, azota nem dolgozom... Ti dolgoztok? Hogy birjatok? A munkaadotok hogy birjak?
Az megvetest is megkockaztatva bevallom, nem Magyarorszagon elek es itt eleg furcsan megy a szakorvosi ellatas. Gyakorlatilag a hazi orvosom kezel most, bar mar latott egy gasztroenterologus, de vele csak beszelgetesig jutottunk el egy kvazi konzultacio erejeig. Ja, es igeretet tett, hogy kapok idopontot a korhazba tukrozesekre. Ez ket hete volt, eddig nem tortent semmi, a jovoheten megyunk vissza hozza. Es persze elkuldott ujabb vervetelekre. A hazi orvostol kaptam steroidot (a gasztrodoki tudtaval), ami kulonosen hatasosnak bizonyult elsore, de most kezdenek ujra fellangolni a tunetek. A legrosszabb, hogy fogalmam sincs, milyen stadiumban vagyok, milyen az allapotom. A betegseget egyebkent CT-vel szurtak ki (vakbelgyulladas illetve petefeszek tumor gyanu vitt a CT-re, az is a surgossegin, mert a hazi orvos a vakbelgyanu miatt a lelkunkre kototte, hogy menjunk, ha lazam van).
Szoval tenyleg elegge el vagyok kenodve. Probalok minden informacio morzsat osszegereblyezni, de nagyon sok ellentmondasba utkozom. Most gondolkozom a paleo dietan, amit most elsosorban kombinalok a "crohn dietaval", amit, aztan lassan atvezetek a paleora. Errol itt is sok jot olvastam. (Apropo, valaki a GAPS dietat probalta? Nekem valamiert az tunik a leghitelesebbnek, bar ketseg kivul elegge radikalis)
Persze szemezgetek ebben a forumban is es rengeteg informaciot talalok, talan tul sokat is. Engem az erdekelne a leginkabb, hogy ti hogy oldjatok meg a hetkoznapokat. Foleg a fellangolas idoszakaban, de az utana levo idoszak is erdekel. Nekem voltak olyan napjaim is, amikor az agyban megfordulni is alig birtam, nemhogy felkelni. De gondolom ez masoknal is igy megy, nem panaszkodni akarok, csak teljesen sokk-kent ert ez az egesz. Nem is tudom, hova tenni, nem is tudom, mihez kezdjek magammal.
Minden valaszt elore is koszonok!

Nincs jelen

 

#312 2014-10-22 20:16

Zsolt93
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Biztosan Crohn-om van?

Sziasztok! A véleményeteket szeretném kérni. írásom címének ezt adnám: gyulladás az emésztõrendszerben, konstans fájdalom a vékonybél területén

21 éves sportoló, egészségesen élõ fiatal fõiskolás vagyok. Lassan 2 hónapja, hogy konstans kínzó hasfájás, erõs étvágytalanság és minimális étkezés hatására is fokozódó hasi puffadással küzdök. Problémáim Augusztus utolsó napjaiban kezdõdtek, ismertetek minden részletet. A fent említett hasfájás elõtti hetekben egy olaszországi nyaralás utána, mint kiderült az egész családott érintett egy fenék körüli, igen erõs viszketõ érzés, édesanyámnak hasi puffadás, melyek elmultak. Nálam enyhe viszketés volt szintén 1 hónapig, majd a fent említett hasi panaszok jelentkezését megelõzen 2 nappal, majd jelentkezéskor nagyon erõs viszketés. Másnap 5x széklet, mely már az utolsónál vízszerûen folyt. Ez még aznap megszûnt. A probléma csak ezután jelentkezett igazán. Aznap éjjeltõl a mai napig el nem múló hasi fájdalom. 5 évvel ezelõtti elhúzódó helicobacter fertõzésem (félre diagnosztizálás miatt) most azonnal gasztroenterológiai magánrendeléshez fordultam a gyors gyógyulás reményében és vérkép, UH vizsgálatok mellett gyomor -és béltükrözésen is átestem, szövettani vizsgálat is készült. Eredmények: gyomortükrözés reflux okozta felmaródásokon kívül negatív, colonoscopia negatív, de terminalis ileumban helyenként egyenetlen mucosa. Szövettan eredmények: Duodenum és Antrum-interstitialisan diffus jellegû idült lobsejtes reakció jött létre. Terminalis ileum: interstitiumban centrum germinativumokkal rendelkezõ nyirokfolliculusok vannak, körlöttük stroma szintén lobsejtes reakciót mutat. Volt 1 székletvizsgálat is mely negatív lett. Hasi UH kétszer volt, ahol megnagyobodott lép, minimális folyadékgyülem és 4-5 mm nyirokcsomó figyelhetõ meg. Hasmenésem, hányingerem, lázam nincs. Az orvosom diagnózisnak Crohn-t írt, ill. IBD gyanúja miatt salazopyrin 3x2-t. Antibiotikumot a betegség elején SEM kaptam.  Mi okozhatja a nem múló tüneteket, mi lehet a gyulladás oka? Félek! Egyébként székletem hetente 5-6-7 alkalommal van most, a betegség elsõ 2 hetében székredésem volt kb heti 2-3 széklet volt. A széklet formája, állaga normálisnak mondható, azonkívül, hogy mióta beteg vagyok, puhbb, lágyabb, többször volt csillogó, fényesebb réteg rajta, de hasmenés nincs.

A Crohn-t nem tudom elfogadni, mint diagnózis és az orvos sem állította ezt biztosan. Én fertõzésre gondoltam, és mivel nem igazán volt kezelve (antibiotikum) kiválthatott gyulladást?! Megyek másik gasztroenterológushoz valamint hasi CT-re is. Tudtommal a szövettani vizsgálatokkal és a hasi ct ismeretében elkell tudni dönteni, hogy szóba jöhet-e a crohn avagy sem? Nagyon remélem, hogy soha nem kell vele szembenéznem! A hasfájás borzasztóan tönkreteszi mindennapomat és az étvágyamat! Nincs 5 perc hogy ne fájna!

Mit gondoltok?

Szerkesztette: Zsolt93 (2014-10-22 20:25)

Nincs jelen

 

#313 2014-11-22 18:38

Mákáj
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Biztosan Crohn-om van?

sziasztok.
Azt szeretném kérdezni hogy termálvizes fürdõbe mehetek-e?
Pár hete diagnosztizáltak nálam cu.-t!
Van valakinek bármilyen rossz tapasztalata vagy élménye?
Köszönöm

Nincs jelen

 

#314 2014-11-22 20:14

mendi63
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Biztosan Crohn-om van?

Én imádok  termál, ill. gyógyfürdõbe járni! Nincs gondom vele. Én crohnos vagyok.

Nincs jelen

 

#315 2014-11-22 20:22

Mákáj
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Biztosan Crohn-om van?

Köszi

Nincs jelen

 

#316 2014-11-22 20:38

Mákáj
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Biztosan Crohn-om van?

Sziasztok

27 éves vagyok és 1 hónapja diagnosztizáltak nálam colitist.
Azt szeretném kérdezni hogy a puffadás és az állandó hasi fájdalmak(elviselhetõek nem olyan mint amikor kórházba voltam) mikor múlnak vagy javulnak? A szigorú diétát még mindig tartom de mikor kezdhetek el próbálkozni nem diétás ételekkel? A betegség kiderülése óta fogytam 15kilot :(
Kekszel meg krumplival meg párolt csirkével tudom nem fog visszajönni
Tippek hogy mitõl tudom visszahízni? Mert igy gyengének érzem magam

Köszi

Nincs jelen

 

#317 2014-11-22 21:03

QpaK
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Biztosan Crohn-om van?

Ne diétázz, mert az könnyen vezethet hiányállapothoz. Ha jobban vagy akkor egyél nyugodtan. Én mindent eszek, csak a tej helyett kókusztejet. tejföl helyett joghurtot vagy kefírt. Nyers gyümölcs helyett magozottat pároltan. Aztán meg rájösz majd mi okoz gondot. Ezek általában kerülendõk: http://www.health.com/health/gallery/0, … 15,00.html


Ez nem olyan hasmenés, amit "kikúrálhatsz" :)
Bátran kísérletezz, mert ha valami árt maximum hasmenésed lesz. Nem drámai egy két forduló, de legalább kiderül, mi az ártalmas. A visszaesést nem az étkezés váltja ki, így diétázni sem érdemes. Persze ez nem azt jelenti, hogy mindent vadul. Nekem a tészták, sütemények sõt még bizonyos gyors kaják is mennek. Néha még a székelykáposzta is lecsúszik. Az scd diétával enyhítheted a puffadást, görcsöket, de a visszaesést más valami okozza. Én az scd-t csak fellángoláskor tartom. Mondom ezt úgy, hogy tavaly már meg akartak mûteni, pedig egy éven keresztül végig diétáztam. Fél év paleo és újabb fél év scd. A visszaesést nem tudtam elkerülni. Valamennyire magától is ingázik, illetve a gyógyszereknek óriási a szerepük. :)

Örülni kell a jó idõszaknak és ilyenkor a lehetõ legteljesebb életet élni. Életed végéig veled lesz, így érdemes minél hamarabb kitapasztalni a dolgokat. Mit ehetsz,  mit ihatsz? Mennyi idõ alatt megy végig rajtad... Alkoholból szintén mit és mekkora mennyiségben bírja el a hasad. Ezeket érdemes leírni, hogy ne felejtsd el!

Egyébként milyen colitis, salazopyrin mellett mást is szedsz rá?

Szerkesztette: QpaK (2014-11-22 21:22)

Nincs jelen

 

#318 2014-11-22 21:49

Mákáj
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Biztosan Crohn-om van?

Szia!
Köszönöm a hozzászólást szerint hasznos.
Nem szedem az említett gyógyszert (remélem ez nem baj)
Most supplin mellett salofalkot szedek. Pancolitis ha jol tudom ezt olvasom a leletekben.

Nincs jelen

 

#319 2014-11-23 16:17

figureout
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Biztosan Crohn-om van?

Sziasztok!

11 napja küzdök a véres széklettel. 4 éve diagnosztizálták a betegséget, akkor volt elõször tünete, és most 4 év után. Az elsõ alkalommal úgy emlékszem hamar rendbe jöttem, viszont most hiába igyekszem tartani a diétát: keksz, banán, leves, fõtt krumpli nem múlik a véres hasmenés. salazopirint kb 4 napja kezdtem el, napi 3x1-et.

Kérdésem az lenne, hogy nálatok mennyi ideig tart ez az aktiv, vérzéssel járó állapot? Mennyi idõ elteltével kellene visszamennem az orvoshoz?
Elõre is nagyon köszönöm a válaszokat.

Nincs jelen

 

#320 2014-11-23 20:11

Mákáj
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Biztosan Crohn-om van?

Szia!
Én mèg nem nagyon vagyok jàrtas ezekben a dolgokba de a véres széklettel nem játszanék...
Szemèly szerint nekem a véres széklet 1-2 napig tartott. Inkább a görcsök amik nem múlnak.
Ráadásul a hasmenéssel nagyon sok káliumot veszítesz. Azt minél elõbb pótolni kell nekem ezt mondták a dokik.

Nincs jelen

 

#321 2014-11-23 20:13

Mákáj
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Biztosan Crohn-om van?

Ma voltam nem volt semmi baj 😀

Nincs jelen

 

#322 2014-11-24 00:32

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Biztosan Crohn-om van?

Nekem kb 10 évig fájt, egyre jobban, aztán végül kivették az egész vastagbelemet -  na azóta nem fáj. :P (Illetve mostanában fájt a hasam - de nem úgy - szerencsére kiderült hogy csak sok volt a savam, controloc-ot szedek.)
Most a térdeim fájnak piszkosul - csak hogy ne "unatkozzak" vagy el ne "puhuljak" :P .  :)

Szerkesztette: Rigor (2014-11-24 00:33)

Nincs jelen

 

#323 2014-11-24 18:31

Babcsi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Biztosan Crohn-om van?

Én azonnal mennék. Ez nem játék (tapaszatlat) a salazopirin nem fogja rendbehozni így hirtelen, az állapotfentartásra jó. 4 éve nem voltál kontrolon??

Nincs jelen

 

#324 2014-11-27 14:51

túlélõ
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Biztosan Crohn-om van?

Szép napot! Újra itt...

Négy évvel ezelõtt regisztráltam, a fiamért aggódva, aki akkor már 6 éve szenvedett bélproblémákkal.
Orvost váltottunk, mivel arra gondoltunk, hogy 6 év nonstop hasmenéses, vérzéses, erõs fájdalmakkal
járó bélprobléma, nem éppen, az akkor megállapított irrabitilis bélszindrómára utaló diagnózisnak megfelelõ
tünetcsoport.
Négy évvel ezelõtti vizsgálatok inkább UC -ra utaltak, de a cront sem zárták ki.
A tünetek nem szûntek meg. Már 10 éve szinte állandó jelleggel fennállnak, néha agresszívebb fájdalmakkal, vérzésekkel, (darabos vér is, amit az orvosok nem hisznek el, hogy gyakran széklet nélkül is jön, nem kis mennyiségben) idõnkénti lázzal, evés utáni görcsöléssel, és napi 5-6-szori hasmenéssel.
Három hete egy erõs vérzés miatt sürgõsségire vittük a beteget, majd tükrözés, szövettan vétele történt.
A diagnózis újra IBS, ami azt jelenti, hogy a cron már fel sem merül a 10 éve egyre romló állapot ellenére sem.
A szövettani eredmény a vastagbélnél fibrózist, a vékonybélnél hyperplásiát , fellazult nyálkahártyát és egyebeket jelez. Igaz, kismértékben...
Kérdésem:  a kettõ összeegyeztethetõ-e? IBS-nél az internetes tájékoztatások szerint, szervi eltérés, vérzések, láz nincs.
Lehet, hogy csak én vagyok pesszimista, mert olyan érzésem van, hogy egy gyakran lázas, gyakran vérzõ belû, állandó fájdalommal élõ, étvágytalan, sovány, legyengült fizikumú embernél egyéb is felmerülhet, amit esetleg nem vesznek észre, vagy nem megfelelõ vizsgálati eljárásokat alkalmaznak a probléma feltárásához?
Volt-e valakinek hasonló problémája? Mi lett az eredménye?

Nincs jelen

 

#325 2014-11-27 16:30

rny
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Biztosan Crohn-om van?

Ez teljesen kizárt, hogy ibs legyen. A vérzés alarm tünet, ami ibs-ben SOHA nem fordulhat elõ. Ilyen a gyengülõ fizikum, fogyás, láz is. Úgyhogy én sürgõsen más orvoshoz mennék, és ezen a ponton már szerintem csak a máv kórház jöjjön szóba.

Szerkesztette: rny (2014-11-27 16:31)

Nincs jelen

 

#326 2014-11-28 10:18

túlélõ
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Biztosan Crohn-om van?

Köszönöm szépen a gyors választ, amellyel megerõsített, hogy nem az én pesszimizmusom, ami eltúlozza a betegségét. Több kérdésem is lenne, ami számunkra nagy segítséget jelentene. Mit értsünk az alatt, hogy "ezen a ponton"?  A MÁV kórházat nem ismerjük. Vidékiek vagyunk, (Szabolcs megye). Innen még Debrecenbe eljárni is megterhelõ volt, azért tértünk vissza a helyben lévõ, az elsõ 6 évben  IBS-t diagnosztizáló orvoshoz.
Ha a MÁV kórházba szeretnénk eljutni, azt milyen módon tehetjük? Beutalóval innen nem hiszem, hogy mehetünk. Magán alapon viszont nem igazán engedhetjük meg magunknak. Ha az élete veszélyben van, keresünk megoldást. Kihez fordulhatunk a MÁV kórházban, aki szakmailag megbízható és viszonylag humánus? 
Elõre is köszönöm a választ!

Nincs jelen

 

#327 2014-11-28 13:51

youlcsi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Biztosan Crohn-om van?

mehettek a MÁV kórházba is beutalóval, lényegében bárhova, csak kérni kell a háziorvost, hogy adott intézménybe/adott orvoshoz írja a beutalót.
elõtte persze nem árt beszélni velük, hogy van-e kapacitás területen kívüli beteg fogadására. ha a válasz igenlõ, akkor az kb egyenlõ a fogadó nyilatkozattal, így nyugodtan lehet menni.

max annyi, hogy ilyen esetben az elsõ utat nyilván nem fizeti az egészségpénztár, lévén hogy van helyben is szakorvosi ellátás.
kontrollra meg már lehet kérni a MÁV-ban utazási igazolást (lehet, hogy már elsõ körben is adnak)

(én is 100 km-t szoktam utazni az orvosig, pedig van helyben is gasztro ellátás)

Szerkesztette: youlcsi (2014-11-28 13:53)

Nincs jelen

 

#328 2014-11-28 18:50

túlélõ
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Biztosan Crohn-om van?

Mindkettõtöknek nagyon szépen köszönöm a választ. Sokat segített. Ma már felhívtam a házi orvost, hogy kaphatunk-e beutalót. Azt a tájékoztatást kaptam, hogy beutalót igen, de az utazást nem támogatja a TB. Ha valóban csak az elsõ utat nem támogatja, de utána már ott adhatnak rá javaslatot, ez nagyon kedvezõ lenne.
Még azt a javaslatot kaptam, hogy itt helyben próbáljuk elérni, hogy utalják be egy PET CT-re. Ha ezt itt sikerül elérni, akkor megoldaná a vizsgálati részét a dolognak, és annak eredményével kellene megfelelõ szakorvost keresni.

Nincs jelen

 

#329 2014-11-29 09:28

ageplefagy
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Biztosan Crohn-om van?

Youlcsi!

Tényleg van utazási kedvezményünk erre a betegségre? Mondjuk az nagyon jó lenne! Biztos van valahol egy nyomtatvány, amit gondolom ki kell töltetni a dokival. Hol lehet errõl informálódni? Tudnál ebben segíteni? Köszönöm.

Nincs jelen

 

#330 2014-12-01 10:06

youlcsi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Biztosan Crohn-om van?

nem a betegségre van utazási kedvezmény, hanem általában akinek van tb-je és területi ellátása nincs, akkor annak az egészségügyi ellátásra kerülésének útját támogatja a tb. (utazási költségtérítés) igaz, csak tömegközlekedéssel (bemutatott jeggyel), és csak indokolt esetben fizetnek km-pénzt (azt hiszem, 21 ft). nyilván az idb indolkot eset, nekem rákerül mindig az igazolásra, hogy az állapotom nem engedi, hogy tömegközlekedésen utazzak a beutalt helyre (azt hiszem 501-es kód, de nem biztos).

na, szóval ezt a beutaló orvosnak kell adnia (akkor is, ha teszemazt faluról megy valaki a városba háziorvosi beutalóval vérvételre... akkor is jár!), számozott tömbbõl. ezt a szakrendelés helyén az orvos aláírja, pecsételi, stb. stb.
viszont, ha nincs ilyen papírod, és a szakorvos visszarendel kontrollra, akkor a kontrollon már kérhetõ tõle, hiszen kvázi önmagához utalt be.
de én pl simán kértem a klinikán egy utalványt, amikor a háziorvos nem akart adni a területin kívüliségre és a helyben is megtalálható ellátásra hivatkozva.

Szerkesztette: youlcsi (2014-12-01 10:11)

Nincs jelen

 

#331 2014-12-01 10:08

youlcsi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Biztosan Crohn-om van?

http://www.oep.hu/felso_menu/lakossagna … segterites
itt van leírva (bár most csak rákerestem, nem olvastam el, hogy pontosan mi is)

Nincs jelen

 

#332 2014-12-15 22:31

Lizzy
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Biztosan Crohn-om van?

Sziasztok!

Egy hónapja voltam orvosnál és a 8 éves tortúra után a doki kimondta: Chron. Minden egy vakbélmûtéttel kezdõdött, majd vissza-visszatérõ hasi fájdalmak, lázas állapotok, de hasmenésem, pláne véres székletem soha nem volt.Tályog a hasi nyirokcsomókban viszont annál inkább és bélgyulladás.Háromszor is voltam mûtve, de csak a tályogok miatt.Senki nem tudta megmondani,hogy mi bajom lehet már évek óta, néha felmerült a Chron betegség, de mindig elvetették, mert a tükrözések eredménye negatív volt.Tulajdonképpen mindenféle vizsgálat, teszt negatív lett, nem találtak soha semmilyen kórokozót, szóval egy megfejthetetlen rejtély voltam az orvosok számára.4 évvel ezelõtt-tõl egészen idén tavaszig még panaszmentes is voltam és már én is örültem a csodának, hogy meggyógyultam, amikor megint elkezdõdtek a görcsös hasi fájdalmak, hõemelkedésem volt hetekig, jöttek az ízületi gyulladások, hol a bokám, hol a térdem, hol pedig mindkettõ bedagadt és annyira fájt, hogy alig bírtam ráállni.A bõrömön megjelentek a fájó kiütések a bokáim környékén.Teljesen étvágytalan voltam, le is passzoltam jó pár kilót.A gyulladásos paraméterek a vérképemben a csillagos égbe szöktek. A vége egy két hónapos kórházi kezelés lett egy újabb mûtéttel egybekötve, felállítottak vagy ötféle diagnózist és kaptam legalább háromféle antibiotikumot, Salazopyrint( napi egyet!) meg Medrolt talán pár napig, de ezeket leállították a mûtét után.Nagy nehezen jobban lettem és szeptemberben visszamehettem dolgozni, de igazából a kórházban se tudták, hogy mi is okozta ezt az állapotot.Novemberben megint elkezdõdtek ezek a panaszok és a doki megint be akart fektetni, de mivel úgy éreztem, hogy nem igazán úgy kezeltek ott, ahogy kellett volna, felkerestem egy másik belgyógyász-immunológust a magánrendelésén, aki átnézte a korábbi zárójelentéseket és mindenféle leletemet.Elsõre rávágta, hogy ez valószínûleg Chron betegség, vettek vért( ANCA,ASCA) és azóta szedem a Salazopyrint( napi 3x2!).Végre megint jól vagyok, teljesen elmúltak a panaszok, mióta szedem a gyógyszert.Igaz, a tükrözés megint csak negatív lett, de úgy érzem, végre olyan orvosnál vagyok, aki megfelelõen tud kezelni engem és megbízom benne.Persze vannak félelmeim,mert még nem sokat tudok errõl a betegségrõl, de remélem, ennél rosszabb már nem nagyon lesz.De legalább már tudják, mi bajom van és így tudják kezelni is.Azért arra kíváncsi lennék, hogy volt-e valaki, aki hasonló cipõben járt, mint én és most konkrétan a tályogokra gondolok.Ha igen, érdekelne a története.
Mindenkinek tünetmentes szép karácsonyt kívánok!

Nincs jelen

 

#333 2015-01-27 13:58

marcsi0727
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Biztosan Crohn-om van?

Kedveskéim, aki CU-ban vagy Crohn-ban utazik, légyszi légyszi szánjon rá idõt és töltse ki az alábbi kérdõívet!

http://crohn-colitis.hu/forum/viewtopic … 201#p99201

Nincs jelen

 

#334 2015-05-25 05:37

sonadoras
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Biztosan Crohn-om van?

Sziasztok!
Nekem 13 éve diagnosztizálták a Crohn-t...úgyhogy ebbe a topicba csatlakozom,ha még létezik :)

Nincs jelen

 

#335 2015-06-02 11:37

havastáj
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Biztosan Crohn-om van?

Aki nem biztos benne, hogy milyen betegsége van menjen el és csináltasson egy széklet mennyiségi calprotectin tesztet. Az kimutat mindent. Hollandiában ezzel kezdik. A vér, crp ha nem is mutatja ki a calprotectin kimutatja.

Nincs jelen

 

#336 2016-07-08 16:43

Evu :)
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Biztosan Crohn-om van?

Sziasztok! Én is Crohn beteg vagyok, és kb. egy éve tudom. Erre az oldalra pedig néhány napja regisztráltam,és bízom benne, hogy nem fogom megbánni. :)

Nincs jelen

 
IBDoktor
 

Láb

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB