#4251 2014-12-14 18:15

akombakom
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

QpaK mi nem aggaszt-e?

Nincs jelen

#4252 2014-12-14 18:35

attis75
Tag

Nem értettem a kérdésedet a végén. Helico+Ibs?     Lehetek ettõl függetlenül IBS-es ha xanaxal csillapodnak a tünetek?? Nem tudom mikor derül ki hogy mi is igazán a bajom. ?!

Nincs jelen

#4253 2014-12-14 19:00

QpaK
Tag

akombakom: Az hogy, amiket leírtál ibd-re is utalhatnak.

attis: Azért írtam a kérdõjelet, mert nem tudom. Ha viszont a vizsgálatok negatívak akkor ibs-t szoktak mondani. Az pedig jól reagál a xanax/frontin-ra. Amit linkeltem pont két betegség egyidejû fennálásáról íírták, hogy ront az alapbetegségen. Csak arra gondoltam, hogy esetleg nálad a heliko rontott az ibs-eden? Vagy a heliko következménye az ibs... (De csak találgatok)

Nincs jelen

#4254 2014-12-14 19:08

akombakom
Tag

QpaK és attol, hogy aggaszt változik bármi is?

Nincs jelen

#4255 2014-12-14 19:16

QpaK
Tag

:d :d :d

Szerkesztette: QpaK (2014-12-14 19:16)

Nincs jelen

#4256 2014-12-14 19:22

akombakom
Tag

azon gondolkodom, mi lehet a maegoldás, ha engem is elkap a 30-40x WCzés/nap.. hogy akkor mit fogok csinálni, probálok elore felkészlni rá, nem konnyu, de hátha

Nincs jelen

#4257 2014-12-14 19:33

QpaK
Tag

Törd a kis fejecskéd, hogy elõtte mit tehetnél ;) :D

Szerkesztette: QpaK (2014-12-14 19:34)

Nincs jelen

#4258 2014-12-15 08:25

QpaK
Tag

Megoldás lehet a megelõzés. Például nem mondasz le vizsgálatot. Ha ibd lenne a diagnózisod, akkor kapsz gyógyszereket és nem kell 20-30x fordulnod. Ha pedig ibs-ed van, alapban nem jutsz el 20-30-ig.

A mókás az, hogy neked jobb a bizonytalanság, mint a biztos rossz, mert akkor tudsz reménykedni - még ha változtatni nem is. :D

Nincs jelen

#4259 2014-12-15 18:06

attis75
Tag

Szép estét mindenkinek.

Sajna nem tudtam a Banai Profhoz menni, mert belázasodtam. A picikém valamit haza hozott a bölcsõdébõl.

Viszont amióta szedem a xanaxot (0,25mg-ot) sokkal jobban vagyok. Pedig hozattam Angliából gyorsan-Colpermin kapszulákat. 50db-os. Állítólag sok IBS-es betegnek használt. Ha valakit érdekel, jutányos áron oda adnám. Fel sem bontottam. Magyarországon nem kapható sajna :(

egy cikk róla : http://www.webbeteg.hu/orvos-valaszol/e … szer/59559

Szerkesztette: attis75 (2014-12-15 18:07)

Nincs jelen

#4260 2014-12-15 18:51

akombakom
Tag

no gyerekek arra jottem rá, hogy a kicsiket pláne ovisokat messzirol elkerulom, azok = virusteleppel :d szeritnem nagyon veszélyes lehet, nagyon vigyázni kell veluk.. mindent osszeszednek és továbbadnak.. nekunk meg nem hiányzik egy kis e-coli....

Nincs jelen

#4261 2014-12-15 19:03

attis75
Tag

Én nem kerülhetem a gyereket. De igazad van, az ovi -bölcsi = vírus gyár  :)

Nincs jelen

#4262 2014-12-15 19:53

rny
Tag

hát ezt sajnálom, pedig kiváncsi voltam mit mond neked.
Colperminem nekem is van, amikor anno szedtem két hétig baromi jól voltam tõle - vagy mástól - de aztán elmúlt a varázst és soha nem is jött vissza :) Attól független tartsd csak meg, lehet, hogy jól jön még az!

Nincs jelen

#4263 2014-12-15 20:17

pt
Tag

Na én rgeel iszonyat rosszul voltam. És ez nem kaja miatt volt. Egyértelmû pánik. Budapest közepe 2-3 óra egy helyben wc sehol. Pánik 1000-el, hiába gondoltam minden félére, még az enterobene coderit  kombó is csak késõbb segített.... mondjuk én voltam a hülye, hogy nem vettem be elõre. De úgy voltam, most majd jó leszek. Hát nagyon nem jött be. Megkínlódtam.....

Nincs jelen

#4264 2014-12-15 20:28

akombakom
Tag

pt nagyon sajnáljuk, de ez egy ilyen betegség... csak túlélni lehet vele, de ez nem élet.. szierntem

Nincs jelen

#4265 2014-12-15 21:42

pt
Tag

Amikor rosszul vagyok nem érzem életnek, de amint jobban vagyok örülök, hogy élek :) és élni is akarok még sokáig :D Soha nem adom fel. Legközelebb beveszem idõbe a coderitet, nem akkor mikor már baj van. :)

Nincs jelen

#4266 2014-12-15 22:13

akombakom
Tag

pt, Te tudod... éljél sokáig! :) a saját hátralévomet szivesen felajánlom, de utolagos reklamálás nincs :D

Nincs jelen

#4267 2014-12-16 16:40

havastáj
Tag

Sziasztok!

Rég voltam már itt fent, mivel sajnos a fórum azon részeit is olvastam amit nem kellett volna eltiltottak tõle :-)
Nos röviden tömören, már többször leírtam, de 2013 októbere óta kínlódok ezzel a hasi csudával....amit ugye idén egy colonoscopia, egy gastroscopia, sok hasi uh, egy kontrasztanyagos hasi ct, rengeteg laborvizsgálat követett. Minden negatív lett, 12 x voltam idén 3 különbözõ gasztroenterológusnál...és ugyanaz a vélemény: irritábilis bél syndroma hasmenéssel.
Hát az állapotom nem változott a délutánonkénti hõemelkedés 37,1-37,2 megmaradt, ami mozgásra, tornára csökken, estére magától is lemegy. A hasmenés napi 1-2 megvan, bár inkább lazább széklet, mint hasmenés, de van ritkán vízszerû is.
Azonban nálam más problémák is vannak, hidegrázás, remegés néha, rosszul lét, pld boltba nem tudok megmaradni, érzem, hogy ki kell jönnöm onnan, lehangoltság, semmihez nincs kedvem, depis idõszakok.
Kipróbáltam a Remotiv extrát semmit nem ért.
A gasztroenterológusoknak én csak mondtam, hogy Crohn, de nem értettek velem egyet. Elküldtek a pszichiátriára, ahol generalizált szorongást és szomatizációs betegséget állapítottak meg.
Mára már mindenki a fejét fogja, mikor azt mondom, hogy ez Crohn és senki nem hisz nekem, mert olvastam egy hvg cikkben, hogy a crhonos betegek egyesületének elnökasszonyánál 18 évig nem jöttek rá betegségére. Na ez tett be nálam a pontot, hogy 18 évig nem jöttek rá valakinél???????? Akkor nálam is ez bújkálhat.
A bélzuborgás, fogyás, hõemelkedés (ami a dokik szerint nem hõemelkedés) sztem a crohn jelei, na de...ez van.
Ha lenne 300E Ft om megcsináltatnám a kapszulaendoszkópiát, mert az látja a teljes vékonybelet is, de nincs pénzem, a gasztroenterológusom szerint meg fölösleges lenne, azt mondta ne pazaroljam a pénzemet. hmmm....
A pszichiáterek szerint egyértelmûen pszichoszomatikus oka van, és pszichés az egész. Na de mi más is mondana egy pszichiáter. Felírt frontint amit én már amúgy is szedtem, és antidepresszánst, citopramot, de a fél szemtõl is rosszul lettem , így abbahagytam a szedését.
Csakhogy mára már annyira rettegek a crohntól, és attól, hogy felvágják a sebészek a hasam , mert ugye a crohn egyértelmûek 80% ban mûtéttel jár, hogy kibírhatatlan lelki állapotba kerültem. Crohn fóbiám lett.
A kaja nálam alapból gluténmentes, bár nem vagyok gluténérzékeny, de betartom azért. Hízni nem hízok, sõt....
Annyi eredményt sikerült elérnem, hogy a Neurosan hasfogót, illetve semmilyen hasfogót nem szedek közel 30 napja. Addig ezt el sem tudtam képzelni, hogy miként lehetek meg hasfogó nélkül. Jó probiotikumot szedek, a Bio-Kult  ot kezdtem el szedni, de probiotikumot eddig is szedtem. Meg az enterolt, az meg ugye egy gombaféle, de mégse olyan drasztikus hasfogó.
Azonban néha olyan pánik, remegés, étvágytalanság fog el, hogy magamtól is megijedek.
Sajnos ezen állapot kialakulásához hozzájátszott az, hogy végigolvastam az összes beteg tüneteit, betegségtünet leírásait és magamra vonatkoztattam.
Mostmeg már magam sem tudom mit tegyek.
A munkahelyemen csoda, h eddig még nem vágtak ki a sok táppénz miatt, és csoda, ha a párom még bírja és kitart mellettem.
Bár soha de soha nem olvastam volna el, hogy ki hány évig volt diagnosztizálatlan a crohnnal, talán akkor most tudnék legalább egy átlag életet élni.
Ti hogy vagytok? Remélem mindenki javul ;-)
Az én hibámba ne essen bele senki se, és nagyon fontolja meg mindenki mit enged be az agyába.
Mert lehet a végén kiderül nem is vagyok crohn beteg, csak tényleg pszichés minden??????!!! Adná meg az Isten!

Nincs jelen

#4268 2014-12-16 16:59

akombakom
Tag

havastáj.. ilyenkor karácsony tájékán?... ah jaj.. mást se hallok, mint a család meg a szeretet :D:D:D

Nincs jelen

#4269 2014-12-16 17:06

havastáj
Tag

Igen , itt vagyok ismét:-)
Úuuuugyanolyan szarul, mint voltam, ugyanúgy kínlódva a szürke napjaimban, de már nem bírtam ki tovább, hogy ne lépjek fel ide :-)
Hátha egyszer innen kapok egy olyan választ ami végleg megnyugtatna, hogy nem vagyok Crohn beteg. Nekem életem legnagyobb ajándéka az lenne :)
Na de ez csak egy álom :-)

Nincs jelen

#4270 2014-12-16 17:07

QpaK
Tag

havastáj: El kell fogadnod az eredményeket. Az egyéb tüneteidre illik is a generalizált szorongás. Nézd csak meg, ott van a remegés, hányinger/hasmenés-étvágytalanság.

http://www.egeszsegkalauz.hu/keresok/be … 13287.html

Nehéz mit mondani neked... Miért gondolod a Crohn-t biztosra, ha semmi tünetet nem produkálsz?

Szerkesztette: QpaK (2014-12-16 17:09)

Nincs jelen

#4271 2014-12-16 17:16

RealHero
Tag

Sziasztok!Én egy 30-as pasi vagyok.10 éve vagyok IBS-es.Sajnos az utóbbi idõben nekem is súlyosbodott az állapotom,pedig azt hittem ahogy öregszem csökkenni fog a kín.Ebben azért még mindig reménykedem.Elõször is had mondjam egy soha nem találkoztam ilyen alattomos és szemét betegséggel mint ez, és aki nincs ebbe benne fogalma sincs mi mennyit szenvedünk miatta.

Nincs jelen

#4272 2014-12-16 17:18

akombakom
Tag

még 14 nap és akkor a 2014-t is kipipálhatjuk :d.. hajrá :d

havastáj, amíg nincs diagnozis addig van esély, hogy IBS, de szerntem az orvosok se tudnak biztosat... csak probálkoznak, vagy bejon vagy sem...

Nincs jelen

#4273 2014-12-16 17:50

QpaK
Tag

Úgy bírom amikor ilyeneket írsz. :D :D havastáj az ellentéted, mert már ezerszer vizsgálták tetõtõl-talpig és  sok konzultáció után is ugyan az a  diagnózisa...ibs. Az orvosok meg találgatnak? Még csak nem is vizsgáltak... Bocs de ezt nem hagyhattam ki ;)

Szerkesztette: QpaK (2014-12-16 17:51)

Nincs jelen

#4274 2014-12-16 18:08

QpaK
Tag

Azért azt tegyük hozzá, hogy az esetek többségében jól elkülöníthetõ a két betegség. Nem kell ezt túlbonyolítani. Vagy van ott valami, vagy nincs. Hagyjuk már ezt az orvosok bénák meg rosszat akarnak marhaságot! Van néhány eset, amikor valaki kérdõjeles, de olyankor eleve egy enyhe ibd van jelen, ami ibs-nek néz ki és egy-két bogyóval 100-osan helyrepofozható. Ezek a nagy általánosságok, de a kivétel erõsíti a szabályt. Ne ez alapján ítéljük már meg az orvosokat, mert ez így baromság.

Nincs jelen

#4275 2014-12-16 19:05

Anna73
Tag

hát ha már 3 doki egybe hangzó véleménye hogy ibs akkor az már csak úgy van... totál kivizsgáltak, csak észre vették volna a chron-t, vastagbelen tuti látták volna, vékonybél ct-d is volt az is rendben, szerintem nincs okod emiatt parázni

Nincs jelen

#4276 2014-12-16 19:46

havastáj
Tag

De minden alarm tünet megvan.....
délutánonkénti hõemelkedés (37,1-2), egy év alatt 18 kg fogyás.
Jó hasi görcsök, fájdalmak nincsennek, de pld az utóbbi hónapokban a lágyszájpadlásomon apró piros folt is megjelent amit igaz ecseteltem és aztán eltûnt, de a crohn is így foltokban jelenik meg. A gasztroenterológus szerint meg a diétámtól jelentek meg a foltok, meg a stressztõl.
Legutóbbi papíromra ezt írta:
"Véleményem szerint továbbra sincs semmilyen organikus betegsége, leginkább nem Crohn betegség."

egyáltalán van valami felelõssége egy fõorvosnak, ha ilyet rá ír egy papírra?

A hasi ct-t meg nézegettem én is itthon cd-n, mert ideadták, de én a vékonybelemet sem találom rajta, azt se tudom mi micsoda...lehet a beleimet nem is látta a ct, csak akkor minek itatták meg velem azt a 2 liter lötyit.

Szerkesztette: havastáj (2014-12-16 19:47)

Nincs jelen

#4277 2014-12-16 19:53

havastáj
Tag

Tavasszal, ha a JóIsten megsegít és élni fogok, összegyûjtöm a pénzt valahogy erre a kapszulaendoszkópiára.

Jaaaa és képzeljétek. A legfurcsább....Mondom az egyik gasztroenterológusnak is , másiknak is, hogy nem kellene még egy vastagbéltükrözés, mert már nagyon régen volt, (ugye ez év márciusa) és azt mondták teljesen felesleges (pedig magán úton mentem!! nekik haszon lett volna), mert ugyanazt mutatná, mint az elsõ, és márciusi tükör nem számít réginek! És azt is mondták, hogy nem gyakorlat állandóan tükrözgetni a betegeket, csak indokolt esetben, esetemben meg nincs indikációja.  Azzal mondjuk velem egyetértett az orvos, hogy az életminõséegemet nagyon tönkretette.
A pszichiáter meg azt mondta,hogy lehet egy hasi pánik is. Pszichiáternél is 2-nél voltam. :-)
De szerintük is jobb lenne hinni a gasztroenterológusoknak, h nem crohn. De azért a szomatizációs betegség se kutya, amit nekem mondtak. Na ott van egy sor emésztõszervi panasz.
Ja meg azt mondta még a pszichiáter, hogy rosszul gondolom azt, hogy az IBS az semmi, mert az ugyanúgy egy komoly betegség, és okozhat durva tünetegyütteseket...hmmm nem tudom

Nincs jelen

#4278 2014-12-16 20:03

rny
Tag

havastáj,
már komolyan hiányoztál :) Nagyon viccesnek találom, hogy az orvosod külön leírta, hogy leginkább nem crohn betegség :D halálra kínoztad ezzel, ugye? :D

Az orvosok általában jót akarnak, a rossz történetek a kirívóak, ezért halljuk azokat. A pszichés állapot rohadtul befolyásolja azt, hogy valaki hogy érzi magát. Te egy folyamatos rettegésben élsz, csak az a furcsa számomra, hogy valami olyantól félsz, aminek a létezését kizárták. Hidd el, hogy ha ez crohn lenne, akkor azt mutatná a ct. Lenne bélvastagodás. Ez MÉG biztosan nem crohn, a jövõvel meg majd akkor foglalkozz, ha megtörténik, ugyanis erre a világon semmi garancia. Gondolom az se ma volt, hogy valakinek 18 évig nem fedezték fel a betegségét. Az életre meg semmi garancia nincsen, holnap is elüthet a busz, de nem biztos, hogy el fog. Na így van ez a crohnal is. Hogy neked az jelengleg nincsen, az BIZTOS. Ugye az úttesten is át mersz menni nap mint nap? Akkor ezt is így kellene megközelíteni.

A napi 1-2 széklet… hát… maradjunk annyiban, hogy per most cserélnék veled, és látod, nekem is ibs-em van. Olvasva amit írtál és átgondolva az egészet, szerintem a hõemelkedést is te produkálod magadnak. Ne haragudj, én abban, hogy az ibs lelki / pszichés nem hiszek,viszont abban minden kétséget kizáróan, hogy valaki tud agyilag rosszullétet produkálni magának és szerintem az esetedben ez áll fent - amit a pszichiáter véleménye is megerõsít. Biztos van egy kis ibs-ed (kicsi: 2 széklet), amit te sokkkkkkkkkal rosszabbá teszel ezzel a rettegéssel, pánikkal. Írod is: remegés, pánik…  Ez SIMÁN okozhatja a hõemelkedésed és a fogyásod, gondolom az evést se úgy csinálod mint régen, ugye…  (plusz info a hõemelkedéshez: nekem is szokott lenni, hogy úgy érzem, hogy van, baromi rosszul vagyok és valójában mégsincsen. mindentõl függetlenül a lényeg, hogy az ibs nem egy teljesen felfedezett betegség, azaz beleférhetnek olyan furcsaságok is, mint ez)

Szerintem kiskarácsony alkalmából fogadd meg, hogy most akkor csak egy hónapra ezt elfelejted. Vegyél ki szabadásogt az újévben, vagy akármi. És próbáld csak meg jól érezni magad és kikapcsolni, nem is gondolni erre. Egyébként egy agykontroll tanfolyamot megpróbálhatnál, asszem qpak írta, hogy csinálja (?), én is ki akarom próbálni, szerintem ez fontos annál, akinek ibs-e van. Járj el termálfürõbe, masszázs, vegyél 5 jó könyvet, LAZÍTS és beszéld már meg végre magaddal, hogy amire nincsen bizonyíték, az nem is létezik.
(és ki ne dobj annyi pénzt egy kapszulaendoszkópiára!) Ha pedig ez csak nem megy, akkor szerintem neked rendszeresen pszichiáter segítségére lenne szükséged.

akombakom: jó lenne, ha legalább hülyeségeket nem szólnál hozzá egy olyan embernek, aki láthatólag teljesen kivan idegileg.

Szerkesztette: rny (2014-12-16 20:09)

Nincs jelen

#4279 2014-12-16 21:43

QpaK
Tag

A tükrözéseket direkt nem csinálják gyakran. ibd-nél a protokoll szerint 10 év urán évente egyszer. Kivéve, ha folyamatosan tényleg durva fájdalom és vérzés van. Nekem a székletszámból és a vérképbõl szokott következtetni az orvos (tudjuk, hogy ocsmány a belem-neki meg jó a fantáziája) ;) Értem, hogy a végére akarsz járni a dolgoknak, csak már a végére értél és a legkellemetlenebb vizsgálatoknak teszed ki magad.

Nincs jelen

#4280 2014-12-16 23:03

havastáj
Tag

Mindíg jó feljönni,mert meg tudtok nyugtatni, amivel nagyon jót tesztek nekem! És ezt köszönöm!
Most pld az elmúlt 2 napban csak napi 1x volt székletem és normális volt, na ezt is nem tudom hova írjam fel, de már érzem, hogy holnap hasmenés lesz , mert kicsit zuborgott, és van néha olyan érzésem, mintha hasmenés jönne rám kicsit de mégse kell közbe....
rny , Neked külön köszönöm! Jól esek szavaid!
Ám pszichológushoz csütörtöktõl fogok járni,eddig a Rorschach tesztet csinálta meg velem. És csütörtöktõl folyamatosan, heti 1x fogok menni....mert muszály ebben a lelki állapotban, meg crohn fóbiában.
anyukám meg állítja, hogy az orvos felelõsséggel tartozik azért, h mit ír a papírra...sztem meg nem :) legfeljebb azt mondaná, h tévedett :)

Nincs jelen

#4281 2014-12-17 13:50

RealHero
Tag

Nekem kevert típusú IBS-es van,azaz hasmenés és székrekedés váltakozása van.Többségében azonban a hasmenés dominál.A legrosszabb ebben a betegségben az iszonyú bélgörcsök amik a hasmenés elõtt közvetlenül vannak.Illetve a kiszámíthatatlanság.Mikor tör rád.Igen,befolyásolja a pszichés állapot de nem minden esetben.Néha a legjobb pillanatomban tör rám ,néha pedig szétvet az ideg ,még sincs semmilyen panaszom utána.Ezért mondtam ,hogy nagyon alattomos betegség!

Nincs jelen

#4282 2014-12-17 15:39

QpaK
Tag

Nekem általában kiszámítható, kivéve amikor nem :)

<kép>

Mert ez a kis...

<kép>

Nincs jelen

#4283 2014-12-17 21:32

havastáj
Tag

Most nézem, hogy nekem az ASCA is negatív lett júliusban a vérvételemben.
Arról meg azt írja, hogy a Crohn betegek 70% -ban pozitív, a colitiseseknél csak 6% ban jellemzõ.

Még egy érv, h nincs Crohnom.

Csak sajna ma is beleolvastam a fórumon itt a crohnos részlegbe, meg a sebészt keresek rovatba.....és már paráztam is, hogy én , hogy bírnám ki a mûtétet. Jajjjj, csak mûtétre ne kerüljön sor, mert abba én belehalnék, ha felvágnák a hasam. Rendkívül alacsony a fájdalomtûrõ küszöböm.

Holnap megyek a pszichológushoz délután, most meg megyek dolgozni éjszakára sajna. Na majd kapok a pszichológusomtól megint miket olvastam... :)

Nincs jelen

#4284 2014-12-17 21:59

QpaK
Tag

A sebészet a legfélelmetesebb számodra? Volt már valamilyen mûtéted? Én ugyan colitises vagyok, de voltam már olyan rossz állapotban, hogy kértem a mûtétet. - aztán szerencsére másik gyógyszertõl jobban lettem. Szóval azt hiszem a fájdalomtól jobban félek, mint a mûtéttõl.

Nincs jelen

#4285 2014-12-17 23:25

makkmarci
Tag

Arra esetleg nem gondoltok, hogy a sok bõr, depi és egyéb tünet folyadék- és vitaminhiányos állapotok?
Úgy soroljátok és kapkodjátok a gyógyszereket, mintha azok önmagukban segítenének! Egy eleve nem teljesen egészséges szervezetbe nem csak bogyókat kellene tömni, hanem alapból B,C és D-t!
Ez többeteknél megoldaná vagy enyhítené a bõr (hormonok) és hangulati (szintén hormonok) problémákat...

Lázat a folyamatos idegesség simán tud okozni, a nejem is ilyen alkat volt sokáig, aztán lenyugtattam :-)

Szerkesztette: makkmarci (2014-12-17 23:30)

Nincs jelen

#4286 2014-12-18 00:19

rny
Tag

makkmarci, nekem csak ibs-em van, de már igazából hónapok óta majd megdöglök - erre nincs finomabb szó. azt hiszem, hogy a gyógyszerek kapkodása nem hogy nálunk, de fõleg az ibd-nél teljesen természetes velejárója. sajnos a vitaminok ezt magában nem oldják meg, akkor nem lennének mellékes tünetei az ibd-nek. amúgy a depresszó meg nem teljesen természetes, ha valaki ebbe a helyzetbe kényszerült? én is mindig összeszedem magam valahogy, de azért alapjáraton elég rossz kedvem van mindig. azt aláírom, hogy ezeket ajánlatos szedni, ibs-ben kötelezõ, ibd-nél orvossal egyeztetés után gondolom…

havastáj, ma gondoltam rád, ugyanis vettem egy nervenpflege - vagy mi a neve - növényi nyugtatót. bevettem, és teljesen leszedált - igaz épp nem voltam ideges, csak kipróbáltam - és errõl az jutott eszembe, hogy te is meg kéne, hogy próbálj ilyesmit. elõször mehetne ez a növényi alapú és ha nem jobb, érdemes lene megpróbálnod pl a frontint vagy xanaxot, ha arra pedig javulnál, akkor egyértelmû lenne, hogy a dolgok pszichés hátterének felvetése helyes.

na kinek milyen tippje van a pénteki utazásom túlélésére? :)

Nincs jelen

#4287 2014-12-18 00:40

makkmarci
Tag

A bõrtünetek (köröm) akkor is vitamin (hormon) vagy májproblémák miatt van...
A depi érthetõ, ezt nem is vitatom, de a D nagyon sokat javít! Saját tapasztalat. Ha ennek ellenére is van depi, na az már valami...

Nincs jelen

#4288 2014-12-18 01:21

QpaK
Tag

igazad is van, meg nem is :)

http://www.ccfa.org/resources/skin-comp … f-ibd.html

Szerkesztette: QpaK (2014-12-18 01:21)

Nincs jelen

#4289 2014-12-18 01:46

QpaK
Tag

Ami a gyógyszerszedést illeti, hát mérlegelni kell. Sajnos nincs sok választás. Én mindent bevettem, csak hogy jobban legyek. Az elsõ biológiai terápia (remicade) ellen viszont hadakoztam. Legyengíti az immunrendszert, növeli a rák kockázatát... Aztán lefolyt az elsõ infúzió és rohadt szar volt. Mintha valami hideg higanyt folyattak volna belém, ráadásul két óra volt mire lecsöpögött. Utána émelyegtem, szédültem, zavart a fény, mindennek más íze volt, viszhangzott a világ... Három napig csak ágyban nyögtem a mellékhatásait. Olyan szinten, hogy még éjjel is szarul voltam és rosszakat álmodtam: Kórházban vagyok betegen... Aztán ezt adták bizonyos idõközönként - hát gondolhatjátok, rohadt jó volt. És egyszer megtörtént a legrosszabb allergiás reakció. Ez olyasmi, mintha szervkilökõdés lenne - elég veszélyes bele lehet halni. Nem kaptam levegõt, lüktetett a fejem és remegtem. Szerencsére az orvosok gyorsan jöttek és tudták mit kell csinálni. Akkor megfogadtam, hogy soha többet biológiait. :D

Maradt a szteroid vagy a mûtét. Elõbbit választottam (1 évig kaptam), a következményeit (szív, gyomor, fogak) most is nyögöm. És ezen a ponton az ember mérlegel. Vagy kés alá fekszem és sztómával élek tovább, vagy marad a szteroid és a gyakori kórházi ellátás - roncsolódó test, vagy kipróbálom a másik biológiait. Kezeletlenül nagy esély van a vastagél szövõdményének  (rák, bélmérgezés, szûkület...) A biológiainál ismét lehet allergiás reakció, de az elõzõ terápiával kapcsolatban keresztreakció nem szokott lenni. Van 1-5 % esély a rákra (limfóma) A szervezetet legyengíti ezért megnõ a fertõzés veszély. Napra nem lehet menni. Ha viszont beválik, ami a betegek 60-70%-a akkor hosszútávon kapható és remisszióba juttat. Jól döntöttem, amikor belevágtam. 1 év után mondom, hogy kb az életemet adta vissza. Nem vagyok 100%-os, de 75-80 igen és ez bõven jó!
Ezt az injekciót két hetente kell adnom és a bõrtünetek is ennek fényében változik. Tehát autoimmun folyamat. A beadást követõen elmúlik, de a cucc hatása két hétig nem mindig tart ki, így pár nappal elõtte ismét jelentkeznek. A vitaminokat természetesen szedem mellé (b, d, c kálcium, folsav)

Jó hosszú lett és nem akartam senkire a frászt hozni, csak azért írtam le, hogy lássátok betegként ez hogy néz ki.

Szerkesztette: QpaK (2014-12-18 01:50)

Nincs jelen

#4290 2014-12-18 08:43

RealHero
Tag

Egy jó multivitamin és rengeteg víz tényleg jó kombináció.Ha valakinek nem segítenek a növényi vagy homeopátiás készítmények akkor tényleg valami erõsebb és már gyógyszer kellene. Volt aki írta itt korábban hogy Dalsant szed és mennyire bevált neki.Ha rövidesen nem javulok és is teszek egy próbát vele.Eddig kétszer próbáltam ilyen típusú gyógyszereket.Az egyik a Cipralex volt a másik a Mizapin.Nekem egyik sem volt jó

Nincs jelen

#4291 2014-12-18 14:56

QpaK
Tag

rny írta:

na kinek milyen tippje van a pénteki utazásom túlélésére?

Nem kell aggódnod, minden rendben lesz. Szépen korábban felkelsz, benyomsz egy lekváros pirítóst ezzel letudod a vércukorszint problémát. Feltéve ha délelõtt utazol - esetleg reggeli helyett cukorka. Az útra pedig vigyél limonádét, vagy valamilyen savanyú lónyálat. Magamon azt vettem észre, hogy az odafele út a necces, talán benne van az ismeretlentõl való félelem is. Visszafele viszont már ismerõs az út és tudom, hogy gond nélkül megtehetõ, ráadásul hazamegyek a szintén ismerõs környezetbe. Mekkora utat teszel meg? Kis hazánkban maradsz, vagy külföld?

kv-t szoktatok inni? Székrekedésre a legjobb...

Nincs jelen

#4292 2014-12-18 15:15

havastáj
Tag

Sziasztok!

Igen Qpak a mûtéttõl félek a legjobban, mert az számomra egyenlõre lenne a halállal, tudom, hogy nem bírnám ki azt a fájdalmat, és jó ez nem egy vakbélmûtét. Csak mandulamûtétem volt eddig, azt ébren csinálták, az is fájt, de kibírtam valahogy. De a hasit...áhhh akkor inkább valakit hívjanak ki és lõjjön agyon.. Na és pont ez a félelmem oka, a mûtét, a hasi mûtét, mert az a rémálom számomra. Na és ezért rettegek én a Crohntól! Mert Crohn= 80% mûtétek sora .De tényleg le se tudom írni mennyire...
Érdekes 4 napja napi 1 székletem van és nem is olyan rossz, de mégis van egy olyan furcsa érzés a hasamban, de nem tudom leírni mi ez. Nem görcs, nem ég, hanem olyan mintha stressz lenne a hasamban, mintha remegne belülrõl az is.

RNY: A Nervenpflege nekem is itt áll az asztalon nekem nem használ, a frontint már évek óta szedem sajna. Este 2 szemmel 0,25 -össel alszok, és nappal is egy szemet szedek néha, ha már nagyon ki vagyok akkor muszály. Hát a tüneteket nem szûnteti meg, de kétségtelen, hogy hat valamennyit.

Ja ma reggel éjszakás után még elszaladtam egy vérvételre, egy kis süllyedés, vas, vese, máj, fvs, vizelet...volt még egy beutalóm itthon, ami majdnem lejárt, gondoltam elszaladok vele, így karácsony elõtt, ha negatív az is nyugtató kicsit. Igaz bár pont egy hónapja voltam, de havi szinten járok nézetni a véremet, és a crp-t.

Szerkesztette: havastáj (2014-12-18 15:18)

Nincs jelen

#4293 2014-12-18 15:33

QpaK
Tag

Ezt a Crohn=80% mûtét arányt nem tudom honnan vetted, de téves. Inkább 20 % mûtét arány a reális, ugyanis a betegek 80%-a alap gyógyszerekkel 0 mellékhatással teljesen tünetmentes. Róluk nem hallasz, mert nem jönnek fel a fórumra panaszkodni...miért tennék?

Ha valakit megmûtenek, akkor azért, mert rettentõ szarul van. De negatív leletekkel / 4 nap után 1 széklettel ( ez többünknek álom) nem fogják felvágni csak úgy az embert. Ha Crohn lenne azt éreznéd, mint azt is, ha magas lenne a crp-d. Nem csak némi hõhullám... Durva, hogy havonta ellenõrzöd a vérképed. :) Felesleges! Nekem csillagos égbolt a vérképem, de csak 3 havonta ellenõrzik, mert idézem: "minek gyakrabban, ha jól vagy?" :D Ne idegeskedj, nem eszik olyan forrón a kását!

Nincs jelen

#4294 2014-12-18 16:34

rny
Tag

Qpak, külföldre mennék, bár ma már megmondtam a barátomnak, hogy nem megyek. Persze még vívódom, mert tudom, hogy hiába mondja, hogy oké, hát nem lesz az… nekem is baromira elegem lenne valakibõl akivel a világon semmit se lehet csinálni, illetve van is magamból.
Sajnos a dolgaimat még elvégzem hétköznap, de a szórakozás már 3 éve nem is része az életemnek. Ah mindegy…

Nekem nem csak az odaút a gond, hanem az ottlét is. Sajnos ha imodiumot beveszek az másnap nem igazán jó, mert sose tudom, hogy hol a történet vége, illetve csomószor úgy érzem, hogy valami ki akarna jönni csak nem tud, és egész nap fáj meg puffad a hasam. A bolus és széntabletta nem elég megbízhatóak ilyenkor, a többi meg nekem nem hat. Vagyis még a coderit az, ami igen. Ráadásul a barátommal mennék, aki ugye már mondtam, hogy nem igazán tud errõl… õ azt hiszi, hogy nekem sokat fáj a hasam. Ergo még az sincs, hogy odaszólok hogy most 2 percen belül wc-t a város közepén. Baromi szar. Kétszer utaztam el tavaly, mind a kétszer egyetlen egy percre se élveztem, végig idegeskedtem és ezen gondolkodtam. Ilyenkor egyáltalán nem tudom magam elengedni és az utazás a legkevésbé kikapcsolódás, inkább rémálom és úgy kimerülök a sok pánikban, hogy utána napokig csak pihenek itthon… ezért nem is akarok menni. Úgyse élvezném. Persze közben kurva szar, hogy már megint ki kell maradnom valamibõl… tényleg ezt utálom a legjobban, az ember még a kötlességeit elvégzi, de már rég nincs semmi olyat amit meg szeretnék csinálni és meg is tudok, pláne úgy, hogy élvezzem.

Én szoktam kávét inni, de nem vettem észre, hogy a hasamon változtatna valamit. Tulajdonképpen egy olyan dolog van ami biztosan ingerel: a cigi. Na ez meg a másik. Újabban annyit szívok csak azért, hogy felmérjem tuti el tudok e indulni valahonnan, hogy már érzem a tüdõmön, hogy ez baromira nem jó

Szerkesztette: rny (2014-12-18 16:35)

Nincs jelen

#4295 2014-12-18 18:21

pt
Tag

Pánik. Ház igen. Ez a baj. Az alap bélbaj, ami esetünkben nem allergia, csak inolerancia. Igazából sok minden nem tetszik a belünknek és ki akarja tolni magából. Mivel ebbõl sok "baj" van, ezért jön mellé a pánik és ezért már akkor is rosszul vagy amikor nem kellene. Ördögi kör.

Nekem az Enterobene és a coderit jött be. Amikor szedtem az SSRI-t akkor egyre kevesebbszer kellett coderithez nyúlni. Aztán abbahagytam év elején. Elvoltam elég sokáig, de úgy 1-2 hónapja elkezdõdtek megint a bajok. Egyre több mindenre (ételre) lettem érzékenyebb és egyre kisebb "bajokra" is egyre érzékenyebb lettem.

Gondolkodok megint valami bogyón...... nem akarok visszaesni ilyen házból nem tudok kilépni szintre.

Nincs jelen

#4296 2014-12-18 19:12

havastáj
Tag

Köszi Qpak! Jól estek szavaid! Megpróbálok hinni benned, meg amit leírtál.... tényleg lehet ebben valami, akik jól vannak azok nem járnak fel a fórumra.
Most jöttem a pszichológustól, és elsõ körökben érdekes nem is a crohnról faggatott, hanem a múltamról, az életemrõl. És annyira furcsa, amíg nála voltam, beszélgettünk, olyan szinten elterelte a figyelmem, hogy semmi rosszullét nem volt rajtam, se hidegrázás, se remegés, se haskuruttyolás...sõt hazajöttem még egy jót ettem is, pedig ilyenkor éjszakás mûszak után enni se nagyon tudok. Lassan kezdem elhinni, hogy valamicskét befolyásolhat a lelki állapot a psziché.
A tegnap egy kedves ismerõsömhöz mentem, akinek a melleit levágták, kemoterápiázták egy éve, mellrák....
Beszéltem neki, h mi van velem, és el volt ájulva. Azt mondta, hogy õ sem gondolkozik azon, hogy mi lesz, ha visszatér a dagamnat, vagy mi lenne, ha durvulna a helyzete, hanem küzd, él, boldog, készül, fõz, takarít, ide oda megy. És azt mondta én telejsen elhagyom magam az a baj. Azt mondta kocogjak minden nap, mozogjak, na jó, ez nekem egyenlõre nem fog menni, de furcsa, hogy egy daganatos ember vígasztalt, és amiken õ átment azt milyen szupererõvel és könnyelmûen  fogja fel.
persze ilyenkor jön a rossz gondolat mindíg a fejecskémben, mint egy démon: A te betegségedtõl nincs rosszabb, minden betegség jobb, mint a bélbetegség, neked azért nehéz, mert te bélbeteg vagy...stb :) Nem tudom értitek e? :)
Én olyan súlyosságúnak fogom fel a problémám, mintha halálra ítéltek volna és jelenleg a siralomházban várnám a kivégzésemet, ami ugye esetemben a crohn és a mûtét.

Nincs jelen

#4297 2014-12-18 19:58

QpaK
Tag

havastáj ennek örülök és hidd el, ez tényleg így van. Két Crohn beteg ismerõsöm is van, mindkettõ szuperul van. 3 bogyót szednek/nap, ha épp eszükbe jut :) Fogalmuk sincs a Crohn-ról. Az egyik 7 éve a másik 12 éve beteg. Colitises ismerõsöm is van, aki hasonlóan tünetmentes évek óta. Meggyõzõdése, hogy kigyógyult a betegségébõl. Nem véletlen van az az elterjedt nézet, hogy ibd-vel teljes életet lehet élni, csak meg kell szokni a gyógyszereket. Az igaz, hogy nem mindenki olyan szerencsés...  A figyelem elterelés rettentõ hatékony. Ha zenét hallgatok egy sima agybadugós fülhallgatóval, a világot teljesen kitudom zárni...Mintha egy légüres térben lennék és a környezet a ritmusra mozogna. Ez annyira groteszk látvány, hogy nem tudok másra gondolni. Esetleg csak a zene szövegére figyelsz az idõ is elrepül, míg az utazási idõ lecsökken Vagy bármi ami leköti a figyelmed ebook pl, telefonon internet... Ami a betegségeket illeti mélységesen nem értek egyet. A colitis sem halálos betegség, plána ha egyensúlyban van. Az ibd-vel ellentétben az ibs-t pedig hivatalosan nem is sorolják a betegségek közé. ibs=irritable bowel syndrome (szindróma) vs ibd inflammatory bowel disease (betegség) Ennek fényében aztán tényleg nem cserélhetünk más súlyos betegekkel. Még mindig a rákosoknál, daganatosoknál, amputáltaknál, vakoknál, süketeknél, nyomorékoknál..... és még sorolhatnánk kiknél a pont. BOKÁJUKIG SEM ÉRÜNK! Valahol ez is mázli ám.

Szerkesztette: QpaK (2014-12-18 20:01)

Nincs jelen

#4298 2014-12-18 21:26

havastáj
Tag

Még valami eszembe jutott, s aztán mennem kell éjszakásba dolgozni.
Ha Crohnos lennék, akkor a tünetek éjszakára sem csökkennének ugye?
Mert érdekes módon, ha jön az este, pálne , ha a 2 frontint beveszem,akkor teljesen jobban érzem magam.
S reggel kezdõdik elölrõl az egész körforgás.
Aki valóban nagy beteg, annál gondolom éjszakára sem csökkennek a tünetek.

Nincs jelen

#4299 2014-12-18 22:17

rny
Tag

persze, sõt ezt szokták is kérdezni az orvosok, mert az ibs-nek fontos kritériuma, hogy éjszaka nem ébreszt fel. az ibd-nél viszont jellemzõ, hogy éjszaka valaki hasmenésre kel például. havastáj, már olyan sok dolog eszedbe jutott miért nem vagy crohnos, hidd is el!

mindig éjszaka dolgozol? szerintem az nem tesz valami jót. magamon megfigyeltem, hogy nagyon fontos a pihenés és hogy azt a normál ritmusban tegyem, ergo éjjel

érdekes amúgy, hogy neked nem hat ez a nervenpflege, engem teljesen leszedál. ma halálra idegesítettem magam kb, egy megszünteti, de a másodikat hiába vettem be órákkal utána egyszerûen kicsinált. olyan vagyok mint egy lassított felvétel plusz alig bírom nyitva tartani a szemem

Szerkesztette: rny (2014-12-18 23:12)

Nincs jelen

#4300 2014-12-19 07:28

youlcsi
Tag

havastáj!

összekaparod a pénzt a kapszulára... de a gond az, hogy annak sem fogsz hinni, ha negatív lesz a lelet.
nekem anno azt mondták, az ibs-t akkor lehet hatékonyan kezelni, ha az ember elfogadja, hogy ez a baja, nincs más, nem kell semmit keresgélni a háttérben...

ja, és  nekem is volt folyamatos hõemelkedésem (37,2-3-4)... hónapokig minden egyes nap. csak idegesítettem vele magam. mi volt a megoldás az orvos szerint??? ne mérjem!!! és igaza lett... azóta ha van is, meg sem érzem, eszembe sem jut megmérni. tény, hogy az elején piszok nehéz volt megállni... de nagyban hozzájárult a sikerhez, hogy eltörtem a lázmérõt :)

Nincs jelen

IBDoktor

Láb