#4301 2014-12-19 09:17
- RealHero
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)
Nekem kétséget kizáróan IBS-es van ,mégis felkelt éjszaka az iszonyú görcs majd a a hasmenés miatt.Szóval nem törvényszerû hanem egyénfüggõ. Sõt szokták mondani hogy az Ibs-eseknek milyen jót tesznek a probiotikumok. .Hát én ebben is különbözök 3 nap szedés után már olyan rosszul vagyok tõlük hogy az hihetetlen. Ezeket próbáltam. Elõször és utoljára. Protexin IBS florea progasztro 825 lactoprotect.
Nincs jelen
#4302 2014-12-19 10:06
- QpaK
- Tag
Arra gondolhatnak, hogy egy fellángolás keretében, ha napi 25-30x vagy akkor éjszaka sem kímél. És az nagyon szar, hiába van a szervezeted padlón, te pedig kimerült, még éjszakára sincs egy perc nyugtod. Az a legmókásabb, amikor ez napokig tart. Olyankor én is frontin-nal feküdtem. Alapjáraton pedig nem jellemzõ, hogy fel kellene kelnem az éjszaka.
Szerkesztette: QpaK (2014-12-19 10:11)
Nincs jelen
#4303 2014-12-19 17:36
- pt
- Tag
Na a mai kiruccanás szuperül ment. Okosan keltem 8-kor, betoltam az 1 szem enterobenét 1 szem frontinnal. Ez után pakolásztam készülõdtem. 9-kor elrágtam egy fél szem coderitet és leöbkítettem vízzel. Tusolás, miegymás 9.45-kor indultam. Kutya bajom nem volt egész nap így. Pedig bp. a fóbiám. Rühellem. Felmentem Bp.-re 1 órás út, majd 1 óra a városban a legnagyobb dugókban, el se hittem semmi gond. Hazafelé szintén ugyan ez volt a helyzet. A mekiben halálra zabáltam magam örömömben :p
Úgy látom idõben kell beszednem a bogyókat ha parázós helyre megyek.....
Szerkesztette: pt (2014-12-19 17:36)
Nincs jelen
#4304 2014-12-19 21:30
- RealHero
- Tag
Ez a Coderit köhögés elleni szer ha jól emlékszem?Gyerekkoromban allergiás voltam rá,így ki se tudom próbálni.Mit csinál?Hasfogó?Nyugtató?
Nincs jelen
#4305 2014-12-20 13:11
- QpaK
- Tag
pt szép eredmény! Nekem is idõben kell bekapni a bogyókat, mert bélben oldódik. Ha nem sikerül idõben bevenni, akkor jobb ha kiruccanás utánra halasztom. A kúp az ami kérdéses, mert azt meg valahogy bent kell tartani, de nagyon ingerel, ezért csak akkor használom, ha nem megyek sehova. Pontosabban akkor sem. :) A beöntés este még oké lenne, de az is feszít és idegesítõ (sõt abban sem vagyok biztos, hogy nem lehet-e túladagolni a salofalkot) 3x2 500 mg tabletta szerintem alapban sok, ehhez még a kúp és a beöntés. Amelyik nap mindet alkalmaztam furán is voltam. Szóval arra jutottam, hogy csak a bogyókat szedem és errõl majd az orvost kérdezek.
A dolog trükkje, hogy reggel megkönnyebbüljek és utána kisebb az esélye a wc látogatásnak. Kár, hogy olyan igazi megkönnyebbülés csak 2-3 havonta egyszer sikerül. Akkor viszont a világ végére is elmennék :D
Nincs jelen
#4306 2014-12-20 19:12
- pt
- Tag
Hát még ma is jól elvoltam ettõl a gyógyszerkombótól. Egész nap abárolt szalonnát zabáltam :D
Este bementem a Tesco-ba vásárolni, ott már meg akart mozdulni a kis mocsok pocak, de olyan kemény sor állhat most ott bent, hogy nem bírta megmozgatni, így a pánik is tovaszállt.
Mikor nyaralni voltam akkor játszottam azt, hogy minden sikeres széklet után, bedobtam egy enterobenét, tehát naponta vagy 2 naponta. Így ki is húztam a hetet probléma mentesen.
Realhero!
Igen köhögés csillapító. A rángásokat csillapítja. Ugye mikor köhögsz akkor rángatózol. A bél is nekünk elég gyorsan rángatózik mikor ideges, szóval a bél rángásokat is csillapítja ezáltal hasfogó hatású, vagyis esetünkben leginkább normalizáló hatású.
Qpak!
Õszinte elismerésem. A te eseted sem könnyû. Persze nekem is az lenne a tökély, mint ami régen volt, hogy indulás elõtt reggel vagy 2 naponta egy széklet és akkor aztán elvan az ember bárhol.
Ez sajna nem megy, mert a rohadt pánik meg egy két ételintolerancia ennek keresztbe tett alaposan.
Szerkesztette: pt (2014-12-20 19:14)
Nincs jelen
#4307 2014-12-20 21:24
- QpaK
- Tag
pt pontosan. Azt hiszem, ez részben a fejemben van. Ha nem kell kimozdulnom, akkor a hasam is rendben. Ha viszont tudom, hogy mennem kell valahova (ez lehet akár egy bolt is) rögtön fél órákat ülök a wc-n és próbálok kiürülni. Ha ez sikerül akkor utána már vissza tudom tartani. Feltéve, ha nem nagyon eszek. Ami az étkezést illeti, már nagyjából kitapasztaltam. A resztelt máj nekem nagyon fogós kaja, de inkább olyat eszek, ami lazít a székleten, még ha tiltólistás is, mert így legalább könnyebben ürül a bél. Nem vagyok szorulásos, inkább az van, hogy így akkor jön rám, amikor wc közelben vagyok. A legjobban azt utálom, amikor érzm, hogy még jönne, de már indulnom kéne.
Talán rny mondta, hogy nálatok az étkezésnek mekkora a szerepe. Azt hiszem ebbõl a szempontból szerencsésebb vagyok, mert esetleg még kétszer kell fordulnom. Legrosszabb esetbe kicsit megteker, görcsöl és vérzik, de nem tartósan és nem is drámai.
Szerkesztette: QpaK (2014-12-20 21:29)
Nincs jelen
#4308 2014-12-21 09:12
- pt
- Tag
Enyhébb esetben a frontin tompítja ezt a pánikot. Erõsen berögzült esetben csak az ssri vagy snri......
Nem szedek most ilyet, de egy doboz snri be van készítve, ha megindulnék a lejtõn akkor nincs választásom.
Össze kell kapnom magam.
Egyelõre próbálom a frontin, enterobene, coderit gyógyszerekkel stabilizálnom magam.
Életmódváltás kellene. Kint dolgozok az utcán. Ha irodában ülnék, biztonságos wc közelben, akkor 100% hogy elõbb elmúlna ez a wc para......
Nincs jelen
#4309 2014-12-21 09:15
- akombakom
- Tag
nem kell már mindig az irodistákat irigyelni... ott is van stressz boven (nem mindenki seggnyalo), igaz WC is, de mondjuk tobb emberrel egy irodában ulni, mikor gorcsolsz és jonnek a szelek folyamatosan....
Nincs jelen
#4310 2014-12-21 09:59
- QpaK
- Tag
Az a baj, hogy szinte folyamatos az inger. Egy ideig vissza tartható, de akármikor tudok akciózni. Nem is hasmenés, inkább arról van szó, hogy biztos ami biztos alapon elmegyek - arra gondolok, hogy már régen voltam és a szükség nagy úr. Ugyan az egész vastagbelem érintett, de csak az utolsó 40 centi gyulladt aktívan. Azt gondolom, hogy akkor nincs gáz, ha ez a bélszakasz üres. Azzal is próbálkoztam, hogy ha úgy érzem kitisztultam, gyorsan beveszek egy hasfogót és akkor lassabban ér a gyulladt területre a széklet, de sajnos nem egészen így mûködik. Nem tudom, hogy ezt a folyamatot a frontin lassítaná-e. Olyan is elõfordul, hogy azt hiszem kitisztultam, holott mégsem, és a hasfogó a gyulladt területet cseszteti. Ez a legrosszabb, mert akkor lassabban és fájdalmasabban jön ki. Durvább esetben még béldarabkákat? is látok a székletbe. Szóval a hasfogó nem nagyon jöhet szóba. És akkor azt még nem is mondtam, hogy a vastagbélnek akármelyik területe lehet aktív. Olyankor pedig a mostani rutin is felborul és minden amit írtam megváltozik - bár már több mint egy éve ez a hagyomány és megszoktam.
Nincs jelen
#4311 2014-12-21 18:26
- pt
- Tag
A szeleket el kell engedni, majd csúnyán nézni a legközelebb ülõre :D
Nincs jelen
#4312 2014-12-21 18:39
- QpaK
- Tag
akombakom: Ez tényleg inkább kínos, mint drámai. Tulajdonképpen még vicces is :D :D :D
Nincs jelen
#4313 2014-12-21 19:42
- akombakom
- Tag
QpaK.. én nem szoktam ezen nevetni, szerencsére ritkán vagyok társaságban, ugyhogy nem okoz olyan surun gondot, de ha emberek kozott vagyok akkor már bizony probléma
Nincs jelen
#4314 2014-12-21 22:31
- QpaK
- Tag
Pedig az ilyenen szerintem nevetni kell. Nekem visszatekintve utólag sok minden mókás. Ez csak felfogás kérdése, mert ami nekem természetes, az másnak megvetõ? Az az õ bajuk, nekem ez a normális. Csak az a lényeg, hogy olyanok társaságában legyél akik megértõk és nem ítélkeznek. Az utóbbiak hol érdekelnek, még akkor is kerülném õket, ha makkegészséges lennék.
Ha a környezetet nem nézed, azért a bajunknak vannak vicces oldalai is. Újabban pl rengeteget csuklom és a hasam is úgy óbégat, mint egy sztegoszaurusz. ;) . ez mindig vicces, mind1 kik vesznek körül.
(Jah és a szelek nálam permettel jönnek, tehát azonnal wc)
Nincs jelen
#4315 2014-12-21 22:42
- akombakom
- Tag
QpaK nem irigyellek...
nah, ezért kerulom a társaságot.. jobb ez így nekem
Nincs jelen
#4316 2014-12-22 13:13
- havastáj
- Tag
Sziasztok,
Na ma újból táppénzre mentem. Reggel már éreztem, hogy nincs minden rendben csikarodik a hasam, és egy normálisabb széklet után, mint a víz úgy ment a hasam. A francba, gyorsan felhívtam a gasztro-t,de már csak januárban van rendelés. Pedig jó lett volna beszélni egy gasztroenterológussal, vagy egyeztetni egy tükrözést, hogy most megint ment a hasam, mint a víz. Pedig már hosszú hetek óta nem volt víz szerû hasmenésem, és kicsit fáj is, csikar...áhhhh...ez borzalmas.
Ha most tükröznének, biztos találnának valamit, mert vízszerû hasmars, meg kicsi fájdalom is, ezt valami okozza.
Nincs jelen
#4317 2014-12-22 14:12
- QpaK
- Tag
havastáj: Ahogy beteg lettem, anyámmal nagyon részletesen leírtuk a tüneteimet. Mikor, mennyi székletem volt, mit ettem elõtte, mikor émelyegtem, kiütések... Aztán egy köteg papírral állítottunk be az orvoshoz, hogy most ez van! Õ meg a papírokat eldobta és csak a székletszám, vérzés, és a vérkép érdekelte. Na meg, hogy a közérzetem éppen akkor milyen. Elmagyarázta, hogy ezek a betegségek ingadoznak, a tüneteket is beleértve, és felesleges mindent részletesen tanulmányozni, mert csak magamat idegesítem és lehet, hogy másnapra már jobban leszek. Vannak állapotfelmérõ lapok, amiket idõnként ki kell tölteni. Ha nincs erõs fájdalmad és 5 széklet alatt vagy akkor még ibd-s-ként is egészségesként tekintenek rád. A székletváltozással sem kell feltétlen foglalkozni. Amit megeszel az valamilyen formában kijön. Ha vizenyõs, az azt jelenti, hogy nincs felszívódás a vastagbélben. Ez pedig az ibs-be belefér, akárcsak a görcs. Ha most mennél tükrözésre, akkor sem találnának semmit. Szóval minden alkalommal, amikor tünetet észlelsz, ne ugorj az orvoshoz! :) Azt értsed meg, hogy a Crohn az hirtelen jelentkezik és brutális fájdalommal jár. Olyan szinten, hogy a kórházba a saját lábadon nem tudnál elmenni.
Nincs jelen
#4318 2014-12-22 14:21
- akombakom
- Tag
QpaK akkor nekem kutya bajom :)
Nincs jelen
#4319 2014-12-22 15:30
- havastáj
- Tag
Qpak, mindíg nyugtatóak a szavid , amit nem gyõzök hálálkodva megköszönni!
Voltam ma is pszichológusnál, de alig tudtam rá figyelni, met már ott elõjöttek a csikarodás érzések. Na most meg megy fel a hõemelkedésem, bár azóta nem voltam a wc-n, így 2 volt ma eddig....csak ugye az egyik már nem normális volt hanem hasmenés.
Enni próbálok,mert muszáj, jobban nem akarok lefogyni,így is eleget fogytam.
Ellenben itt a fórumon azt olvastam, hogy a Crhonosok között is sok van aki csak kínlódott véekig amíg nem jöttek rá az okára.
Csak azt nem értem mi a fenébõl lehet akkor megállapítani a crohnt.
Mert tükrözésem volt ilyen is olyan is, hasi uh, hasi ct, laborok, ASCA, és minden negatív.
A múlt heti vérvételem is jó volt. Én meg ismét szarul.
Gondolkoztam és nagyon el akartam menni a gasztrora,de hát ünnepek miatt a magánrendelések is zárva.
Így esélyem sincs.
De legalább ne olvastam volna el itt a fórumon bizonyos crohn os hozzászólásokat, amikbõl az jött le, hogy kb ugyanolyan tüneteik voltak,mint nekem van immáron14.hónapja. És van akinek kiderült mégis crohn.
Youlcsi, látom Neked is volt már minden, hol crohnt diagnosztizáltak, hol megerõsítették, hogy nem. Pedig, ha jól olvastam Neked találtak a tükörnél is valamiféle gyulladást. Na nekem ott se.
Kipróbáltam nyáron a Pentasa-t, de semmit nem hatott.
Szerkesztette: havastáj (2014-12-22 16:05)
Nincs jelen
#4320 2014-12-22 17:34
- QpaK
- Tag
havastáj: 3 betegség is ugyanolyan tüneteket (is produkál) ezért az átfedések megzavarnak. Konkrétan az ibs, ibd és a rák. Közös tünetei a haspuffadás, hasi görcs, fájdalom, hasmenés vagy éppen a szorulás. A továbbiakban nem célom semelyik betegség elbagatellizálása. Ha egy autoimmun betegséged van, akkor a szervezeted nem képes mûködni gyógyszerek nélkül. Olyan elõfordul, hogy annyira enyhe a lefolyása, hogy kvázi tünetmentes az ember és csak enyhe tünetei vannak úgy, hogy Crohnos. Ha ez ibs-nek néz ki és nem látják, akkor olyan enyhe, hogy az illetõ egy mázlista, mert egy sima bogyóval teljesen tünetmentes lesz. No mûtét! - megkockáztatom jobban jár mint egy ibs-es. A nehezen diagnosztizáltak is legtöbbször ebbe a csoportba tartoznak. Ha saját magamat nézem, akkor 15 éves koromtól voltak gondok az emésztésemmel. Ami az étkezést illeti, egészen gyerekkoromtól. Most drámai lenne, ha azt mondanám, hogy 26 éves vagyok és csak 22 évesen diagnosztizáltak, holott régebb óta vagyok beteg. Az igazság az, hogy már akkor is voltak jelek, de ezek jöttek mentek és nem foglalkoztam vele. Nem tudom, hogy találtak volna bármit is, mert drámai tüneteim nem voltak. Étvágyam sosem volt és gyakran fogytam. A vérképemen látszott a vashiány és a crp párszor magasabb volt. Ezek miatt tükrözni akartak, de nem engedtem, mert mondom semmi gáz nem volt. 7 évig teljesen meg is szûnt az egész. Szerintem hasonlót éltek át aktív ibs-el mint én újabban a passzív colitis-el. Valószínûleg ez a Crohn-ra is igaz lehet. És itt zárul be a kör, mert ha Crohn lenne, ahogyan korábban írtam gyógyszer nélkül nem tudnál létezni. Ezt csak megerõsíti, hogy a pentasa nem használt.
Szóval összegezve az ibd ha passzív, akkor nem okoz olyan tüneteket, hogy az ember orvoshoz menjen. Ha meg aktív, még a vak gasztós is látja :D
Nincs jelen
#4321 2014-12-22 18:18
- havastáj
- Tag
..én ezeket el is hinném,de ezek az "okos" orvosok, hogyan létezik, hogy a márciusi vastagbéltükrözésemre, amely mélyen a terminális ileumba jutott, és a júliusi gyomortükrözésemre miért nem mondták, hogy régi, miért nem akartak újbóli tükrözést? Azt mondták nincs indikációja. Hát a rosszul léteim nem azok? Meg , hogy az nem régi a márciusi!!Ilyet mondani??!! Jajjj úgy érzem sokszor már senki sem fog tudni segíteni, már a családomnak is elege van belõlem, hogy karácsonyra is ezt "mûvelem", már az õrület határán vagyok. Már nincs orvos, ember akihez fordulhatnék. azt mondják csak, hogy pszichés, meg szomatizációs betegség. Na kössz. Iszom ezt a rohadt diófateát is de ez se használ.
Szerkesztette: havastáj (2014-12-22 18:18)
Nincs jelen
#4322 2014-12-22 18:37
- QpaK
- Tag
Egy éven belül többször nem is nagyon szabad tükrözni. Még akkor sem, ha beteg az ember és indokolt. Ha jól emlékszem tavaly év vége fele tükröztek, idén meg már teljes tükrözést nem is csináltak, mert az "nem rég volt". De mivel kíváncsi volt, a végét megnézte altatás nélkül. Olyan szinten nem szokás tükrözni, hogy csak 10 év után nézik évente, hogy ha daganat alakulna ki, akkor idõben észrevegyék.
Irigyellek, hogy ilyen vagányan állsz a vizsgálathoz. Én utálom! Fõleg azt a lónyálat amit elõtte itatnak. Ha meg csak a végét nézik, akkor altatás nélkül és akkor rohadtul fáj, mert ott van a gyulladás. Egyébként egy csomó olyan vizsgálatot i csináltattál, amirõl még nem hallottam. :D
Szerkesztette: QpaK (2014-12-22 18:41)
Nincs jelen
#4323 2014-12-22 18:41
- Anna73
- Tag
5 évente szokás vastagbéltükrözést csinálni, ha nincs semmi gond, vagy csak elenyészõ, (nálam pl.: volt egy kis polip, aminek a szövettana totál rendben volt) és ezt mondta doki
Nincs jelen
#4324 2014-12-22 18:47
- QpaK
- Tag
Nálam mondjuk alapban évente, de nincs is rendben a belem. Olyan is volt, hogy egy évben többször, de akkor meg eléggé indokolt volt.
Matematikai kérdés: Ha a bélbetegeknek 10 év betegség után évente egy tükrözés kell, akkor hány tükrözés kell egy ibs betegnek negatív szövettannal? :D
Szerkesztette: QpaK (2014-12-22 19:20)
Nincs jelen
#4325 2014-12-22 20:28
- tee
- Tag
az hogy a pentasa nem hat nem jelent semmit, a pentasa az esetek többségében nem hat.
Érdemes több szakember véleményét kikérni
havastáj: ahhoz hogy teljesen meggyõzõdhess arrol hogy crohn vagy nem olyan orvoshoz kell menni akinek a véleménye releváns ezen a területen. Nem írom le az én "rémtörténeteimet" azért hogy idegesítselek, de ez tényleg rengeteget számít, ha másért nem a magad megnyugtatása végett.
Szerkesztette: tee (2014-12-22 20:46)
Nincs jelen
#4326 2014-12-22 21:34
- havastáj
- Tag
Tee: hát nem nyugtattál meg, de ki az az orvos itt borsod megyében akinek a véleménye releváns? Én 4 gasztroenterológusnál voltam, osztályvezetõ fõorvostól, kezdve mindegyik fõorvos volt, és ahogy hallottam szakmájukban az egyik legkiválóbbak. Mi olyan vizsgálat létezik amit még meg lehet csináltatni? Te is Ibs es vagy vagy crohnos?
hát nem tudom végképp elbizonytalanítottál, mi lenne a végleges megoldás... vagy akkor minden negatív, de mégis crohn? akkor eddig fölöslegesen csináltattam minden vizsgálatot.
mert más nincs ez vagy ibs vagy crohn.másnak nincs ilyen tünete.
Nincs jelen
#4327 2014-12-22 21:46
- QpaK
- Tag
Pedig megnyugtathatna! Nehogy megint elkezdj aggódni. Minden leleted negatív és már tetõtõl talpig átvizsgáltak. Nem fáj semmid és a hasmenésed is ritka. Szép lenne, ha ilyen lenne Crohn! Még az ibs-hez képest sem durvák a tüneteid! Tényleg lehet, hogy nem is ibs-ed van, hanem az a hasi pánik izé.
Nincs jelen
#4328 2014-12-22 21:49
- havastáj
- Tag
Na de Tee azt írta, hogy magyarul rossz orvoshoz mentem, és kitudja milyen rémtörténetek vannak, amikrõl nem tudok, és mi lehet még velem.
Szerintetek meddig élek ezzel? A testsúlyom nem gyarapszik, sõt....
megpróbáljam újból a hsafogókat? Mert egy hónapja már nem szedtem. Pld neurosant vagy smectát vagy bolus adstringst....
ez a rohadt hõemelkedés, meg fogyás nem lenne,akkor talán hinnék is benne, h nem crohn.
csak a vérképem meg semmit de semmit nem mutat most sem.
Nincs jelen
#4329 2014-12-22 21:53
- QpaK
- Tag
oké, én feladom! ;)
Nincs jelen
#4330 2014-12-22 22:26
- tee
- Tag
en abbol indultam ki amit te leirtal. nem elbizonytalanitani akartalak csak arra ravilagitani, hogy nem tudod crohnos vagy-e, ezt marpedig valoszinuleg te magad nem tudod megfejteni, csak egy olyan orvos aki crohnbetegeket rendszeresen kezel fuggetlenul attol hogy foorvos-e vagy sem. azt sem mondtam hogy rossz orvoshoz mentel mivel fogalmam se lehet rola ki kezelt es az milyen szakember.
en crohnos vagyok.
edit: elso hozzaszolasod alapjan. 18kg az sok erdemes lenne kideriteni miert fogytal, eddigi hozzaszolasok alapjan pszichiaternel kezdeni/folytatni. a tobbi tunet nem jellemzo crohnra, akarmi mas bajod is lehet vagy lehet hogy nincs.
Szerkesztette: tee (2014-12-22 23:09)
Nincs jelen
#4331 2014-12-23 04:42
- makkmarci
- Tag
Nekem is volt rendszeresen vizes hasmenés sok esetben, stb...
Ma már csak a húsleves okoz ilyet, aminek szerintem csak pusztán valami fizikai oka lehet (meleg zsír, fõtt rostok elleni intolerancia, stb).
A kajára nagyon figyeljetek, nekem pl. a vastagbeles kínlódásomon az útifû kúra sokat dobott, meg egy kis diéta (ritkább ételbevitel) pár napig. Erre rá a grapefruit olaj.
Az utóbbi napokban pl. lazac/rizs, görög saláta, rántott gombafejek, marhapöri/rizs, mákos beigli voltak és tökéletes minden tõle...
De a stressz hogy mi mindenre képes...
Régebben odáig jutottam, hogy sokszor vérzett az orrom, holott elõtte sosem. Tudatosan próbáltam nyugodt lenni, stb. Aztán amúgy is nyugodtabbak lettek a napok és egyre ritkább lett. Elõször ráfogtam a száraz levegõre, ami néha tényleg lehetett segítõje a dolognak. De késõbb rájöttem, hogy tök összefügg a stresszel. Elõtte sosem volt ilyen élményem, szerencsére azóta sem!
Valahol itt a gyökere az egésznek, szerintem a bélgond ugyanez pepitában!
Ezzel nem azt mondom, hogy az orrvérzés és az emésztési gondok kizárólag hasonló okból eredhetnek, de magamon ebben véltem hasonlóságot felfedezni...
Alapvetõen az orrvérzés inkább szív és stressz probléma velejárója, de már rájöttem, hogy a bél dolgai ugyanolyan fontosak!
Egyébként csak jelzem, hogy a környezetemben épp mindenki göthös, láz, tüdõgyulladás, stb.
Nekem semmi bajom! (béta-glükán, D3, halolaj, aszkorbinsav)
Nincs jelen
#4332 2014-12-23 06:44
- akombakom
- Tag
ja, minden rosszban van valami szokták mondani.. igen, aki gyakran fut a WC-re szeirntem ritkábban kap el iyleneket, hizs nem csak a tápanyag a baci sem tud megmaradni :D
Nincs jelen
#4333 2014-12-23 13:04
- havastáj
- Tag
Az a gasztroenterológus akihez járok azt mondta, hogy jelenleg kb 200 crohn betege van. Hogy most ez kevés vagy sok nem tudom, ehhez nem értek.
Még valami eszembe jutott, ahogy nézegettem a régebbi orvosi leleteimet, régebben is lehetett valamiféle hasi-hasmenéses problémám, mert 2000-ben is volt egy colonoscopiám. És ugye ezt most 14 év után idén márciusban megismételték. Mindkettõ ugye negatív volt, csak az 2000 es vastagbéltükrözés annyira meg tudott nyugtatni, hogy nem foglalkoztam vele tovább és akkor megszûntek a panaszok, a mostani meg nem nyugtatott meg annyira.
Nincs jelen
#4334 2014-12-23 15:34
- tee
- Tag
és akkor mi az ami mégis kételkedésre ad okot? Miért nem hiszel neki?
Nincs jelen
#4335 2014-12-23 16:19
- QpaK
- Tag
havastáj: Hogy sikerült ennyit (18kg) fogyni?
Nincs jelen
#4336 2014-12-23 16:21
- havastáj
- Tag
Hát nem tudom, de csak fogyok fogyok....fogalmam sincs mitõl fogytam le ennyit, talán a diétás kaja is, a gluténmentes kaja is...passz.
Pjazsmirigy betegségem van, de alulmûködik már 6 éve. Erre szedem a letroxot. Autoimmun pajzsmirigygyulladás, ez tény, mert ez ki van mutatva. Ez a bizonyos Hashimoto kór.
Most azon gondolkozok, van itthon egy doboz budenofalk kapszulám. (szereztem)
Most azon töröm a fejem, hogy elkezdjem e szedni, mert , ha valami gyulladás akkor használ rá.
De a vérképem meg nem mutat gyulladást....
Szerkesztette: havastáj (2014-12-23 16:40)
Nincs jelen
#4337 2014-12-23 16:51
- QpaK
- Tag
havastáj budenofalk...Az szteroid nem? Ne hülyéskedj, azt be ne vedd!!! Nem holmi allergia bogyó. A pajzsmirigyemet nekem is egy csomószor nézték-attól nem lehet fogyni?
Nincs jelen
#4338 2014-12-23 17:02
- havastáj
- Tag
Az alulmûködés ami nekem van elvileg hízlal. Bár ugye a pajzsmirigy nagyon fel tudja borítani az ember hormonháztartását.
Igen szteroid, de nem olyan durva,mint a medrol, és pont crohn osoknek jó. Vagy max ha nem használ,nem szedem. Vagy szerintetek inkább ne akkor? Mert már itthon van egy dobozzal és itt szemezek vele.
Nincs jelen
#4339 2014-12-23 17:07
- QpaK
- Tag
Budenofalkot sosem szedtem csak medrolt. De vörös posztóként lobog elõttem a szteroid. Ne kezd el szedni, mert azt kúraként kell. Hirtelen nem hagyhatod abba, csökkenteni kell, nem mind1 milyen dózist. És még ha enyhébb is, a mellékhatásai durvák lehetnek, ráadásul az sem biztos hogy van ott gyulladás. Hülyeség és felelõtlenség lenne...
Ha nagyon kísérleteznél esetleg egy salatopyrin vagy salofalk, de monjuk az is baromság, csak talán kevésbé felelõtlen, mint a budenofalk :D
Szerkesztette: QpaK (2014-12-23 17:11)
Nincs jelen
#4340 2014-12-23 17:28
- RealHero
- Tag
Én sem javaslom hogy csak úgy elkezdj szteroidokat szedni.Válts inkább pszichiátert aki ad neked egy normális gyógyszert.
Nincs jelen
#4341 2014-12-23 19:57
- havastáj
- Tag
csak olvastam,hogy mellékhatásnak székrekedés állhat be és ez jó lenne nekem.... :) na de jó akkor nem szedem be.
Nincs jelen
#4342 2014-12-23 20:18
- QpaK
- Tag
most nézem, hogy tényleg másképp szívódik fel, mint a medrol, de azért ne csináld. Ha meg elkezded szedni, akkor a szervezeted nem állít elõ szteroidot, ezért abba sem hagyhatod, ha esetleg nem használ. Ha meg hirtelen abbahagynád, annak drámai következményei lennének. (pl károsodhatna a májad vagy leszakadhatna a léped) A mellékhatásai pedig vadabbak. Székrekedést is okoz, mert megköti a vizenyõt (így a hasmenést is) de a vizenyõ meg a térdedre, bokádra, könyöködre és az arcodra megy rá - kvázi lufi fejet csinál. :) És bármilyen mellékhatást tapasztal az ember még abba sem hagyhatja, amíg a dózist fokozatosan le nem építik. (Ez utóbbi pedig nem a beteg, hanem az orvos felelõssége!)
Inkább szólj, mielõtt bármit kipróbálnál. A székrekedésen túl sajnos mást is okoz:
- fertõzés
- fejfájás
- magatartás változások
A Budenofalk 3mg kapszula esetében a következõ mellékhatásokról számoltak még be nagyon ritka (10 000 betegnél kevesebb, mint 1 esetben) esetekben:
Anyagcsere- és táplálkozási betegségek és tünetek:
Cushing szindróma holdvilág arc, törzsi obezitás, csökkent glükóztolerancia, magas vércukorszint, folyadék visszatartás, fokozott kálium kiválasztás, a növekedés visszamaradása gyermekeknél, a menstruációs zavarok nõknél, fokozott szõrösödés nõknél, impotencia, a laborleletek megváltozása (csökkent mellékvese funkció), lábdagadás (a folyadékvisszatartás miatt)
Idegrendszeri betegségek és tünetek:
megnövekedett koponyaûri nyomás, esetenként felnõtteknél a látóidegfõ duzzanatával
A csont- és izomrendszer és a kötõszövet betegségei és tünetei:
általános izomfájdalom és gyengeség, csontritkulás.
Emésztõrendszeri betegségek és tünetek
Székrekedés
Általános tünetek:
Fáradtság, általános rossz közérzet.
Esetenként elõfordulhatnak olyan mellékhatások, melyek a szisztémás glükokortikoidokra, -mint amilyen a budezonid is - jellemzõek. Az alábbiakban felsorolt mellékhatások az adagolástól, a kezelés idõtartamától, az egyidejûleg vagy korábban alkalmazott egyéb kortikoszteroidoktól és az egyéni érzékenységtõl függenek. Az itt felsorolt mellékhatások többségét erõs hatású szteroidok szedésekor észlelték, így ezek valószínûleg kevésbé kifejezettek a Budenofalk kapszula esetében.
Immunrendszer betegségei és tünetek:
fertõzések veszélyének fokozódása
Anyagcsere- és táplálkozási betegségek és tünetek:
Cushing szindróma (a tünetek leírását lásd fent).
Pszichiátriai kórképek:
Depresszió, ingerlékenység, eufória
Szembetegségek és szemészeti tünetek:
Szembelnyomás növekedésével járó ún. zöldhályog (glaukóma), a szemlencse homályosodásával járó ún. szürkehályog (katarakta).
Érbetegségek és tünetek:
Magas vérnyomás, megnövekedett trombózis veszély, az erek megbetegedése (hosszútávú kezelés utáni megvonási tünetek)
Emésztõrendszeri betegségek és tünetek:
Hasi panaszok, hányinger, hányás, rosszullét, fekélyek a gyomorban és/vagy a vékonybélben,
hasnyálmirigy-gyulladás.
A bõr és a bõr alatti szövet betegségei és tünetei:
Túlérzékenységre visszavezethetõ bõrkiütések, piros csíkok és bevérzések a bõrön, pattanás, elhúzódó sebgyógyulás. Helyi bõrelváltozás, mint kontakt bõrgyulladás elõfordulhat.
A csont- és izomrendszer, valamint a kötõszövet betegségei és tünetei:
A csontok és porcállomány csökkenése (Aszeptikus csontnekrózis).
Szerkesztette: QpaK (2014-12-23 20:22)
Nincs jelen
#4343 2014-12-24 03:13
- makkmarci
- Tag
havastáj
Én a helyedben napi 3-4 gramm C-vitamint bevinnék és szurokfû teát innék.
Egy kis mozgást is próbálj meg (heti 2-3x), annyit, amitõl az izzadás beindul.
Az étkezésedbe ha lehet, vigyél be több zsírt (tojás, zsíroskenyér), mert különben a hormon termelésed rosszul fog mûködni. A D vitamin pedig eleve fontos lenne.
A te esetedben a szelén is egy fontos anyag, amit be kellene vinned. Ez pl. kenyérben van, de a glutén miatt meg nem javasolt. Utólagosan vidd be!
Szerintem fél év múlva a vérképen kellene lennie pozitív változásnak! Ez nem azt jelenti, hogy rendbe jöttél, de az irányának jónak kellene lennie.
Az enyém tökre jó lett egy év alatt, mindenféle negatív tünet elmúlt (hidegérzet, fáradékonyság, stb.)
Természetesen nem beszéllek rá semmire, de a sok-sok olvasgatás alapján én ezt megpróbálnám!
Szerkesztette: makkmarci (2014-12-24 03:17)
Nincs jelen
#4344 2014-12-24 09:29
- QpaK
- Tag
makkmarci írta:
Szerintem fél év múlva a vérképen kellene lennie pozitív változásnak!
havastáj írta:
csak a vérképem meg semmit de semmit nem mutat most sem.
Most én leszek az ördög, de azt mondom jobban kéne bíznod az orvosokban:
Betegség lefolyása:
A szomatoform zavarok közös jellemzõje a kimutatható szervi ok nélkül jelentkezõ ismételt testi panaszok jelenléte. Jellemzõ az aggódás és a tünetekkel való folytonos foglalkozás, valamint a páciens elutasító magatartása a pszichológiai ok-okozati összefüggések megbeszélése során.
Szomatizációs zavarról beszélünk, ha a kórképet ismétlõdõ, gyakran változó testi panaszok jellemzik éveken keresztül, amelyek a szervrendszerek többségét érintik. Az anamnézis általában hosszú és bonyolult, számtalan negatív családorvosi, szakorvosi vizsgálatról, valamint egyéb kivizsgálásokról szól.
A leggyakoribb panaszok a legkülönfélébb változatokban fordulhatnak elõ:
1.Gyomor-, bélrendszeri tünetek: émelygés, hányinger, hányás, hasi puffadás, hasmenés, székrekedés, étellel kapcsolatok intolerancia, étvágytalanság, fogyás, testsúly ingadozása stb.;
2. Különféle fájdalmak: fejfájás, hasi fájdalom, hátfájás, végtagfájdalom, izületi fájdalmak, mellkasi fájdalom, végbélfájdalom, erõs menstruációs fájdalmak, szexuális aktus vagy vizelés közbeni fájdalom stb.;
3. Bõrérzések: égõ-, szúró érzések, zsibbadás, érzékenység stb.;
4. Idegrendszeri panaszok: egyensúlyzavarok, szédülés, bénulás vagy lokalizált gyengeség érzése, tapintás vagy fájdalomérzés kiesése, homályos látás, kettõs látás, vakság, süketség, görcsök, beszédképtelenség, nyelési nehézség, tudatkiesés, emlékezési nehézség vagy képtelenség stb.;
5. Nemi mûködés vagy szexuális zavar: szabálytalan vérzés, hypermenorrhoea, súlyos terhességi hányás, szexuális érdektelenség, erekciós vagy ejakulációs zavar stb.;
6. Egyéb jellegzetes panaszok még: fáradékonyság, fáradság, rossz közérzet, ájulások, szapora szívverés, nehézlégzés.
Kifejezett depresszió és szorongás gyakran észlelhetõ, gyakori az öngyilkosságra való utalás nemegyszer kísérlet is.
A tünetek nem hozhatók összefüggésbe testi betegséggel, vagy a meglévõ elváltozásokhoz képest túlméretezettek a panaszok.
A betegek magatartása általában jellegzetes. Extroveltáltak, teátrálisak, a nõk öltözködésükkel is igyekeznek feltünést kelteni. Betegségüket gyakran a környezetük feletti befolyás megszerzésére és megtartására használják fel. Mindemellett fontos, hogy a tünetek szándékosan, akarattal nem idézhetõk elõ, és nem is szüntethetõk meg. A beteget az orvosi vizsgálatok negatív eredménye nem nyugtatja meg, az orvosi megnyugtatást, tanácsokat elveti, elutasítja. A tünetek erõsödése és a pszichoszociális stresszorok között általában összefüggés van, de ezen pszichológiai értelmezésekkel szemben is elutasító a páciens magatartása. A betegség többnyire a 30. életév elõtt kezdõdik és nõknél 10-szer gyakrabban fordul elõ mint férfiaknál. A lakosság 1-2 %-át érinti az élete során. A zavar gyakran szövõdik hisztrionikus személyiségzavarral. A folyamatosan fennálló panaszok miatt gyakran alakul ki gyógyszeraddikció. Krónikus, hullámzó lefolyású betegség. A tünetek fluktuálnak, egyes új tünetek elnyomhatják a régieket (tünetváltás). A krónikus lefolyás mellett negatív életesemények, környezeti stresszorok a tünetek felerõsödését okozzák. A tartós fennállás az egészségüggyel szemben kedvezõtlen beállítódást eredményez, a beteg csalódik, nem bízik az orvosokban. Sok az iatrogénia a kórkép fenmmaradásában. Egy állandósult, tartós, az életet nehezítõ állapot alakul ki. A beteg családi, munkahelyi és szociális teljesítménye csökken. Sok esetben a krónikus folyamat vége a rokkantság megállapítása.
Differenciáldiagnosztikai szempontból ki kell zárni a szervi betegségeket, a hangulat- és szorongásos zavarokat, a hypochondriát, valamint a téveszmével járó zavarokat.
Megelõzési és más fontos tanácsok:
A hatékony terápia érdekében fontos a zavar mielõbbi felismerése és megfelelõ kezelése. A betegek a háziorvosokat, illetve a szervtüneteknek megfelelõ szakorvosokat keresik fel. Fontos, hogy ne végezzünk felesleges vizsgálatokat, beavatkozásokat, ne rendeljünk felesleges gyógyszert, különös tekintettel a fájdalomcsillapítókra és a nyugtató-, altatószerekre! Kezelésbe vételüket követõen törekedni kell a betegség ill. a tünetek korrekt értelmezésére és megértetésére.
Szerkesztette: QpaK (2014-12-24 09:40)
Nincs jelen
#4345 2014-12-24 14:02
- havastáj
- Tag
Sziasztok!
Igen Qpak amiket leírtál mind jellemzõek rám valóban.
A vérképemmel semmi baj nincs az rendben van, épp ez az , hogy semmit se találnak.
Sajnos most rettenetesen rosszul vagyok egy két napja. Víszerû hasmenés, alig marad meg bennem étel, nagyon étvágytalan vagyok, ami ételt megeszek az is zuborogva megy bennem végig, gyenge vagyok. Most vagy bekaptam egy vírust a munkahelyemen a multkor, mert volt 2 ember akinek hasmenése volt, vagy nem tudom mi lehet, vagy begyulladt a belem, a bolus adstringens és semcta együtt valamennyire megfogja a hasam, de az a baj ünnepek miatt orvoshoz se tudok menni az ügyelet meg semmit sem ér. Remegek , megmagyarázhatatlan rosszullétek vannak rajtam, és nyílván mindenkinek elege van belõlem, hogy pont ünnepekre....
Januárban az lesz az elõs, h kérek egy tükrözésre idõpontot, már ha megérem....mert tegnap este azt hittem meghalok.
A kezem lábam is zsibbadt, aztán miután megnyugodtam a zsibbadás elmúlt.
Nincs jelen
#4346 2014-12-24 14:30
- QpaK
- Tag
havastáj ezt nem én írtam, hanem 1/1 bemásoltam a szomatizációs betegség jellemzõit. Az orvosok ezt diagnosztizálták nálad és lehet, hogy nem véletlen. Innentõl viszont nincs értelme keresned az okokat...
Nincs jelen
#4347 2014-12-25 09:40
- akombakom
- Tag
gyerekek, remélem boldogat telik a karácsonyotok
Nincs jelen
#4348 2014-12-25 12:15
- akombakom
- Tag
nagyon jo ez az idei karácsony... a net olyan lassu, hogy kihullik a maradék hajam (0,5Mbit) a TV szolgáltatás sem mukodik.. szal ulok a szobában és bámulom a falat, már az olvasásra is ráuntam... amit amúgy se szoktam nagyon uzni
Szerkesztette: akombakom (2014-12-25 12:16)
Nincs jelen
#4349 2014-12-25 15:59
- makkmarci
- Tag
Egy halom halászlét nyomtam tegnap, semmi bajom tõle. Tényleg csak a húsleves az ellenségem...
Nincs jelen
#4350 2014-12-25 16:03
- akombakom
- Tag
nekem meg úgy látzsik a karácsony :), de tényleg...
Nincs jelen