#4451 2014-12-30 21:15
- Fiorella75
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)
Csak úgy beállíthatok egy ilyen klinikára?beutaló nem kell hozzá szerinted? vagy elõtte azért hívjam fel õket?
Nincs jelen
#4452 2014-12-30 21:22
- akombakom
- Tag
szierntem nem tudom kell-e beutalo, de mindenképpen telefonálj, hogy mi a helyzet, ne menjetek felesleges idopontban, de az is lehet a tobbiektol megkapom, hogy nem kell hivni, csak szépen menjetek, ha már ott vagy nem fognak hazakuldeni...
Szerkesztette: akombakom (2014-12-30 21:22)
Nincs jelen
#4453 2014-12-30 21:22
- QpaK
- Tag
Nekem úgy tûnik, hogy a fiad kórházi ellátásra szorul. Akkor meg inkább ezt a centrumot kéne belõni. Elõtte hívd fel és mondd, hogy életbe vágó és tanácstalan vagy, nem tudod kihez fordulj. Ahova én járok oda a korábbi belgyógyászom utalt. Szerintem ha megmutatod a leleteket akkor nem fognak elküldeni.
Nincs jelen
#4454 2014-12-30 21:33
- Fiorella75
- Tag
Holnap felhívom õket aztán kiderül :) végül is egy telefonnal nem vesztek semmit,pláne ha még holnapra se javul :S
Szerintem is a leletek láttán nem hinném hogy kitennének.Bár majd biztos magyarázkodnom kell h miért nem oda megyek ahol vizsgálták..
Nincs jelen
#4455 2014-12-30 23:59
- makkmarci
- Tag
Az infrával óvatosan, az nem erre való...
Ma ismét ettem kacsából husilevest, mert tök fincsi volt. Fel is készültem, hogy rá 10-15 percre rohanok a budira, erre semmi! Rá kb. 3 órára voltam egy tök normálisra és azóta nem tudom, hogy akkor ez most mér? :-)
Nincs jelen
#4456 2014-12-31 06:43
- akombakom
- Tag
Fiorella ha megfelelo osszeget fizetsz, nem hiszem, hgoy bármit is kérdeznének, de a tobbiek majd megmondjak, nem akarok rossz tanácsokat adni, csak mert nekem nem a legjobbak a tapasztalataim, attol még az nem Szentírás :D
Nincs jelen
#4457 2014-12-31 12:23
- havastáj
- Tag
Fiorella75, istenem most olvasom az egész történetet. Borzalmas!
Egy a lényeg ne hagyjátok magatokat azonnal sürgõsen menni egy tapasztalt gasztroenterológushoz is, ha kell többnek a véleményét kikérni. Egy vélemény az semmi!
És ellenõrizzétek mit csinál az orvos!
Véleményem szerint a labor folyamatosa heti ellenõrzése fontos lenne, különösen a CRP, ASCA IgA értékekre, illetve az ANCA is szóba jöhet, a széklet calprot. vizsgálat jó irányt mutatott szerintem! IBS tuti kizárva! Ezek mindenre IBS-t mondanak!
A tükrözés is , ahogy szavadiból kivettem nem negatív!
Továbbá agresszív hasfogót ilyen esetben én sem ajánlok, mert az meg görcsöt okoz, így immódiumot ne, de pld Neurosan por ami sziliciumot is tartalmaz az gyulladáscsökkentõ is enyhén.
A fiadnak sajnos nagy valószínûséggel crohn betegsége van, mert ez a betegség alattomos és színes változó tüneteket produkál. Az orvosok mindenre IBS-t diagnosztizálnak, mert arra nincs konkrét medicum, és le lehet rázni a beteget! Én fel vagyok háborodva, az ilyen orvosokon, simán feljelenteném!!!!!
Nem tudom anyagilag hogy álltok, nyílván itt komoly összegekrõl van szó, de van pár neves gasztroenterológiai központ itt az országban! Sajnos drágák! Azt se tudom merrõl írtok, de gondolom Bp. Én sajna miskolci vagyok.
Ha bármiben segíthetek kérdezzetek!
Nincs jelen
#4458 2014-12-31 12:36
- QpaK
- Tag
Azért túlzásokba sem kell esni! A laborokat csak akkor ellenõrzik heti szinten, ha kórházban fekszel és nézik, hogyan változik a vérképed a gyógyszerektõl. Súlyos betegségek ezek, de nagyon jól kezelhetõk! Nincs olyan súlyos eset amin ne lehetne segíteni. Feleslegesen nem kell ijesztgetni! Mivel a gyerkõc 10 éves még várólistára sem fogják tenni... Ez a szarság az életkörülményeket rontja, de az életkilátásokat nem! Amint elkezdenek foglalkozni az emberrel a javulás drámaian hamar bekövetkezik. Akár már másnap - Ha meg tünetmentes, az egészet elfelejti. Stramm fiatalemberré fog mutálódni. :D Fel a fejjel, nem lesz gond!
Szerkesztette: QpaK (2014-12-31 12:37)
Nincs jelen
#4459 2014-12-31 15:05
- QpaK
- Tag
Mentek este bulizni?
Nincs jelen
#4460 2014-12-31 15:42
- havastáj
- Tag
Én nem megyek sehova, az én életem eléggé romokban áll most emiatt a betegség miatt. Annyira nincs kedvem semmihez, legszívesebben, ha tehetném, csak aludnék egész nap. A család eszi a kocsonyát, süteményt, lencsét én meg azt a kurva rizst, meg rántott csirkemellet majszolom, meg egy banánt, meg teát. Fasza. Széép élet, jó perspektíva. Komolyan sokszor azon vagyok, h meg se születtem volna.
Kérdezik, hogy mi a bajom, de konkrtéan nem tudom megfogalmazni. Kicsit felmegy 37,1 re a hõemelkedésem, egyszer voltam wc-n, de a hasfogóknak köszönhetõen, de olyan érzésem van néha,mintha befosnék, közbe mégse kell, és baromi depis, nyomott hangulatom van. Na ez az én szilveszterem. jó mi?
Nincs jelen
#4461 2014-12-31 16:12
- QpaK
- Tag
Én mennék, ha lenne kivel. :( De magányosan töltöm a szilvesztert a szûk családdal. Ez sem túl izgalmas...Na majd olvasok - neked is azt javaslom, vagy verd szét a karácsonyfát! :)
Nincs jelen
#4462 2014-12-31 16:24
- tee
- Tag
Legszivesebben a kedvenc szorakozohelyemen szedegetnem fel a csajokat 1-2 haverral szilveszter este, de nem megyek sajnos sehova.
Keszulok a zarovizsgamra és rövidesen mûtétre is sor kerül (január végefele), ezek miatt semmi kedvem nincs mulatni. Alkoholizálni meg pláne.
Nincs jelen
#4463 2014-12-31 16:34
- QpaK
- Tag
A szilveszter mindig abból állt, hogy idegenek által kibérelt helyekre bepofátlankodtam. Õk meg elég részegek voltak és barátságosan üdvözöltek. Így a haverokkal új barátságokat kötöttünk egy pár óra. Ellenben már évek óta nem voltam sehol, a nõvérem meg valami bálba megy...Az ottani zene és közeg meg nem vonz.
Nincs jelen
#4464 2014-12-31 16:40
- rny
- Tag
En utalom a szilvesztert, mindig megszivtam, hideg van, tomeg, taxit is nehez fogni, na... szoval en itthon toltom :) Vettunk egy csomo pezsgot, kajahegyek, filmek, zene, ugyhogy elleszek.
havastaj, minek eszed azt a rohadt csirket rizzsel? lehet amiatt is vagy mar igy, vegyel be ket smecta port es egyel, igyal kedvedre, erezd jol magad! legalabb ma. amuuuuugy a kocsonya iszonyu jot tesz a belnek! en is ennem ha nem utalnam, mint az allat :)
Nincs jelen
#4465 2014-12-31 16:47
- havastáj
- Tag
A kocsonya jót tesz a beleknek????????? Hát az hashajtó hatással bír nem??
Szerkesztette: havastáj (2014-12-31 16:47)
Nincs jelen
#4466 2014-12-31 16:47
- tee
- Tag
én mindig barátokkal voltam házibuliban nagyjából ugyanazzal a társasággal és a történet is ugyanazvolt jól berúgtunk aztán táncoltunk, örjöngtünk egy kicsit. Mindíg az votl a tervem hoyg ráveszek valakit hogy elmenjünk szórakozóhelyre csajozni inkább mert azt én sokkal jobban szeretném.
De inni nem ihatok kivéve ha azt szeretném hogy a mûtõbe ne a saját lábamon menjek hanem vigyenek. Külsõleg sem vagyok egy kifejezetten vonzó testalkatú ember már, bár nagyon igyekszem (úszás futás súlyzózás amennyit bírok) de nem az igazi.
Viszont borzasztóan bizakodok hogy a mûtét után fájdalommentes életet tudok majd élni és akkor megvalósítom az álmaimat, terveimet szépen sorban, ezért a gondolataim is e körül forognak minden egyes nap.
Nincs jelen
#4467 2014-12-31 16:49
- QpaK
- Tag
Azt a finom kocsonyát, hogy nem lehet szeretni. ejnye-bejnye... Mondjuk csak akkor jó, ha nincs benne olyan zsíros köröm izé, hanem csak a puha fõtt hús. Amikor viszont ez keveredik a didergõ szmötyivel és táncot jár az ember pofájába. Jól megsózva, erõs pistával és pirított kenyérrel az isteni. Már csorog is a nyálam :D
Szerkesztette: QpaK (2014-12-31 17:00)
Nincs jelen
#4468 2014-12-31 16:56
- QpaK
- Tag
Mi csak csendben céltalanul mászkáltunk és iszogattunk, ahol befogadtak :D A szórakozóhely nagyon nem az én világom. Eleve a diszkózene sem, vagy bármilyen gépzene. Inkább koncertek, élõzene. De hogy én kezdeményezzek és udvarolgassak kizárt...
Milyen mûtéted lesz?
Nincs jelen
#4469 2014-12-31 17:06
- tee
- Tag
hát az udvarolgatással én sosem szaroztam, megfogtam a kislány kezét,fenekét,combját, derekát stb. mikor, hogy és onnantól jöttek maguk után a dolgok.
gyomor resectio, eltávolítják a pylorus körüli részt (és valószínüleg az antrum egy részét is), sebésszel a technikáról még nem beszéltem de valószínûsítem, hogy billroth I,II. reményeim szerint laporoszkóposan.
Nincs jelen
#4470 2014-12-31 17:08
- rny
- Tag
Persze, szin zselatin az egesz, az kifejezetten bel taplalo, megnyugtatja, en azonnal erzem is az ilyen kajaknal, hogy jobban vagyok, ugyhogy hajra!
te qpak, es mi lett a baratnoddel?
Nincs jelen
#4471 2014-12-31 17:32
- QpaK
- Tag
tee ezt kicsit kifejtenéd, mert nem igazán értem. Szûkület szerûség?
A kocsonyát én is erõsen ajánlom.
Dél-koreai a hölgyemény, most hazament egy idõre. Lehet, hogy a holdújévet is ott tölti.
Nincs jelen
#4472 2014-12-31 17:46
- tee
- Tag
azon a részen számtalanszor volt fekélyem (2x súlyosan vérzõ) és szûkületem is, most nincs egyik se, viszont a sok gyulladástól heges és teljesen merevfalú az a bélszakasz ami mindennapos fájdalommal is jár. szteroidot próbáltam nem segít rajta, biológiai terápíát kérdeztem azt mondta a doki hogy értelmetlen, ezen a problémán csak a mûtét segíthet.
Nincs jelen
#4473 2014-12-31 18:23
- akombakom
- Tag
gyerekek, nálam évek óta otthon a TV elott telik a szilveszter, sot volt már, hogy az új évet el is aludtam :D oszt itt vagyok, pedig nekem lételemem lenne a tánc, dehát ez van, inkább nem kockaztatok, mégha WC azért áltlaában mindenhol van, de minek a folos stressz
Nincs jelen
#4474 2014-12-31 18:28
- QpaK
- Tag
Ma nem gyõzõm magamba nyomni a kávét, hogy ébren maradjak... :) Tánc? Igazi szögletes robotmozgás. Sosem volt hozzá érzékem, de zavart is. Tudom, hogy hülyén néz ki, meg annyira természetellenes. Persze nem tartom valószínûnek, hogy más azzal lenne elfoglalva, hogy ki miként rázza. ;)
Szerkesztette: QpaK (2014-12-31 18:29)
Nincs jelen
#4475 2014-12-31 18:49
- rny
- Tag
nekem is olyan az erzekem a tanchoz, hogy csak na... :) Hiaba, van akinek van hozza affinitsa, van akinek nincs. Meg hulyen is erzem magam kozben, annyira termeszetellenes ez nekem. Itthon szoktam tancolni gyengebb pillanataimban, de az olyan mintha egy 5 eves csinalna :D
Es azota elmondtad mar neki a betegseged? Emlekszem, hogy ezen gondolkodtal anno, hogy csinald. Nem okoz gondot sose?
Nincs jelen
#4476 2015-01-01 00:13
- akombakom
- Tag
Tunetmentes boldoj új esztendot mindenkinek
Nincs jelen
#4477 2015-01-01 02:46
- makkmarci
- Tag
Az olyan kaják, amiben állati bõr fõtt (kocsonya, halászlé, pörköltek) kifejezetten jók bélre és ízületekre is a kollagén miatt!
Kivéve extrém esetek...
Az, hogy havastáj csirkén élsz, hát ezt átgondolnám a helyedben!
Olyan egyoldalú a táplálkozásod szerintem, hogy ihaj...
Hiába sorolsz fel mellé még három dolgot, amit eszel, akkor is az! A helyedben szélesíteném a dolgot (fõleg rostos dolgokkal, zöldségekkel), a depire meg D3-mal próbálj kompenzálni, ha eddig nem tetted.
Szerintem nálad is lehet idegi ok, mint ahogy az én húsleveses témám is mutatja! Felkészülök, hogy mennem kell, erre semmi! Mert nem volt kényszer...
Szúrj már ki te is ezzel a sz@rral!
És ezzel legyen neked is és itt mindenkinek BÚÉK!!!
Szerkesztette: makkmarci (2015-01-01 02:47)
Nincs jelen
#4478 2015-01-01 12:02
- Fiorella75
- Tag
Boldog Új Évet Mindenkinek!! :)
Úgy nézz ki sikerült orvost szerezni,de ügye csak jövõ héten tudunk menni.A sógorom (férjem öccse) crohn beteg, õ a SOTE-ra jár,azt mondta nagyon jó megbízható a dokija senkire nem cserélné le..Korábban magán dokihoz járt,de nem érez semmilyen különbséget,ami nagy szó ma ....
Hát nem állunk anyagilag túl fényesen de persze ha szükség van rá kitudjuk fizetni a magán orvost is..
Bízom benne,hogy vállalja a fiam,jövõ héten kiderül..Írok majd ide ha lesz vmi fejlemény.
A helyzet változatlan még mindig fáj a hasa,és a wc-t is rendszeresen látogatja.
Próbálom az étkezését úgy alakítani mintha IBD beteg lenne..hátha segít.
Ebben tudnátok segíteni?Mi az amit nem ehet saját tapasztalatokra vagyok kíváncsi.
Ami biztos hogy írritálja a dió,mák (bejglitõl begörcsölt :( , tej, csoki,mogyoró, olajos,nehéz fûszeres ételeket már nem eszik amióta elkezdõdött ez az egész :(
De nem szeretnék kísérletezni,jó lenne tudni mi az amit kizárjak teljesen, fõleg amíg ilyen rosszul van.
Ja... a kórházban rákérdeztem mit ehet,vagy mit nem ehet?A doktornõ az mondta nincs szükség diétára...
és ez még az elején volt az MR, és tükrözések elõtt...crohn gyanúval...
köszönöm elõre is Fiorella
Szerkesztette: Fiorella75 (2015-01-01 12:04)
Nincs jelen
#4479 2015-01-01 20:17
- havastáj
- Tag
Szerintem amíg nem mentek el az orvoshoz, rizs, csirkemell. esetleg banán. Fûszereset én semmi esetre nem adnék, se édeset! és ahogy írtam az enterol az jó biológiai hasfogó, nem okoz görcsöt!
Nincs jelen
#4480 2015-01-01 20:55
- QpaK
- Tag
B.U.É.K Én is!
Most olvasom vissza, amit írtál. A szövettan alapján gyomorhurut és colitis chronica. Azért a Chron vagy colitis rajzolatát gáz nem látni... Nem volt valamilyen fertõzés? Még talán arra is van remény, hogy nem ibd lesz ez... Persze menjetek tovább mindenképp! És jobbulást!
Nincs jelen
#4481 2015-01-01 21:00
- Fiorella75
- Tag
ma például cukkinin fõzeléket evett,virslivel ,ez volt lencse helyett :P mert ügye lencse kizárva..
nem okozott gondott nála,legalább is látható rosszul lét mint a bejglitõl,az nem volt.
megnéztem amit írtál ASCA ,ANCA vizsgálat nem történt,nincs a laborba.
Utána nézek a hasfogónak köszi!!!
Nincs jelen
#4482 2015-01-01 21:08
- Fiorella75
- Tag
igen gyomorhurut, nem volt fertõzése tudtommal,de még vírusos betegsége se..
a gyerekorvosunk visszanézte ,legalább 1 éve nem volt beteg!ezt megelõzõen tavasszal voltunk nála,akkor is már hasmenéssel.
A colitis chronica a nem specifikus gyulladás,erre mondta elõször a gastros orvos,hogy kezdõdõ crohn is lehet.Majd ebbõl a megállapításából..született az IBS
A crohn kezdetén nem látszanak az egyértelmû rajzolatok..
csak a második szakaszban jelennek meg a göbök amik már szemmel láthatóak... ezért nem vagyok teljesen nyugodt.Majd akkor ha magyarázat lesz rá h miért beteg 4 hónapja, és miért fekszik 8 napja =(
Még mindig reménykedem... hisz ez a dolgom mint anyának h ne IBD legyen... de szerintem ennél a semmilyen állapotnál már bármi jobb :mad:
Szerkesztette: Fiorella75 (2015-01-01 21:10)
Nincs jelen
#4483 2015-01-01 21:36
- QpaK
- Tag
És a mikroszkópikus granulómák sem látszódnának? Bár én a Chron-ról nem sokat tudok. Havastáj viszont mindent, csak kissé fanatikus... ;) Annyit sikerült kihámoznom, hogy a colitis chronika nem igényel kezelést - Ez nálatok elég hihetetlen! És, hogy többnyire antibiotikum váltja ki - de ezek szerint ez sem lehetett. Remélem hamarosan többet tudtok.
Én csak a kórházi colitis diétáról tudok beszámolni:
Reggeli sima kenyér felvágottal vagy virslivel. (elég száraz)
Ebéd: Szinte mindig valamilyen paszírozott fõzelék. (tej, tejföl, és fûszer nélkül) és kompót (Fõleg alma, körte)
Este ugyanaz mint reggel.
Pár napig ez, aztán utána a reggeli és vacsora csirkecomb kenyérrel. Talán volt kalács is, de lehet hogy azt csak véletlenül kaptam. :) Ezeket a legdurvább idõszakaimban adták.
Szerkesztette: QpaK (2015-01-01 21:39)
Nincs jelen
#4484 2015-01-01 22:01
- Fiorella75
- Tag
húú hát nem tudom én csak ennyit olvastam ,de bekopizom neked is :
A Crohn-betegség kórlefolyása
A betegségnek négy kórtani stádiumát különítjük el.
1. Nem-specifikus gyulladás, mely jellemzõen a vakbél területén (jobb alhasi tájék) jelentkezik, ott, ahol a vékonybél utolsó szakasza, a csípõbél (terminális ileum, innen a név: ileitis terminalis) beszájadzik a vastagbélbe. Emiatt gyakorta végeznek vakbélmûtétet. Crohn-betegség esetén a mûtét helyén olykor sipolyok alakulnak ki.
2. Granulómák: A Crohnbetegség második szakaszában tuberkuloid (a gümõkórban, tbc-ben látható jellegzetes szövettani elváltozáshoz hasonló) gümõk keletkeznek. Ezek gömbölyded képletek, közepükön nem teljesen elhalt, látható sejtmagvú sejtek halmaza található, melyet idült gyulladásos területek vesznek körül.
3. Mivel a gyulladás az egész bélfalat, annak minden rétegét érinti, ezért a bél hashártyafelülete is gyulladásba kerül. Ennek bélkacs-összenövések lehetnek a következményei, melyek súlyos zavarokat okozhatnak a bélmozgásokban, ami végül akár bélelzáródásig fokozódhat.
4. Sipolyképzõdés (fisztuláció): A sipolyok (fisztulák) apró járatok a gyulladt területek és más szövetek között. Ezeken keresztül gyulladásos izzadmány ürül, pl. a bõrön át, a külvilág felé. Máskor az összenõtt bélkacsok között jön létre sipoly, mely egyes bélszakaszok megkerülésével tovább csökkentik a felszívódási felületet, és súlyosbítják a hasmenést. Gyakori a végbélnyílás körüli sipolyok megjelenése is.
Hatékony kezelés esetén a négy stádium jelentkezése természetesen nem törvényszerû. Egyelõre nem megelõzhetõ.
Szóval én innen merítettem :)
Igen én is olvastam h antibiotikum okozhatja,de nem is tudom mikor kaphatott utoljára,szerencsére a gyerekorvosunk antibiotikum ellenes csak akkor ír fel ha muszáj!Talán 3 éves kapott utoljára :)
Na a kórházi colitis diétát ismerem, õ is azt kapta a kórházban... na abban az 5 napban nem is evett belõle egy falatot se..ilyen borzalmakra nehéz rá venni... mert elkészítése se volt az igazi :/ én se ettem volna meg :/
de persze ezt itthon is ki lehet sokkal jobban hozni,bár ha az ember keze kötve van úgy nehéz..
Nincs jelen
#4485 2015-01-02 20:19
- pt
- Tag
Tettem egy próbát az olwyxea-val SRNI gyógyszer. 3 szem után azt hittem megzakkanok. Minden mellékhatás kijött rajtam, szájszárazság, álmatlanság, zavarodottság, meg mondjuk egy ami jó volt az a székrekedés, vagyis inkább ilyen szikla szerû széklet. Azt mondják ezekkel az elsõ 2 hét rossz aztán a mellékhatások elmúlnak és a hatás megmarad. Kemény vagyok, de ezt nem lehetett bírni, olyan voltam mint egy mókus aki tekeri a karikát, meg ugrálhatnéka van folyton mindenfelé. Az biztos, hogy a belsõ feszültség oldásával a hasmenés rész is tovaszáll, csak meg kell találni a megfelelõ szorongás gátló gyógyszert. Mindenkinek más a jó, ezekbõl meg van 100 féle. Próbálom megtalálni a megfelelõt. Mióta abbahagytam a dalsan-t a mellékhatások miatt azóta csúszok szépen egyre jobban lefelé megint. Az SSRI volt. Megyek dokihoz hétfõn egy vérképet csináltatok, aztán a pszichológusnõhöz és megpróbálok coaxil-t íratni, ahogy olvasgatom az más hatású és akinek az ssri meg srni nem jött be annál nyerõ lehet, mert az meg ssre. Más a hatásmechanizmusa. Külföldi oldalon kifejezetten IBS-re is ajánlják. Jó sok mindent utána olvastam. Ennek nincs a cerkára mellékhatása. Az olwexy-ának már a 3 szem után olyan volt, hogy 1 óráig küzdöttem a szex során, hogy jó legyen. Pornó sztároknak elõnyös, vagy korai magömléssel szenvedõknek, de köszönöm én ebbõl nem kérek. Bár a lányok soha nem panaszkodnak XD
Nincs jelen
#4486 2015-01-02 21:54
- havastáj
- Tag
Én ezekrõl az SSRI vagy mi gyógyszerekrõl még nem hallottam, de ha székrekedést okoz az csak jó lehet. :-)
Én meg tiszta ideg vagyok képzeljétek el, mert rájöttem, hogy eddig az elmúlt 14 hónapban az összes orvos tévedett és nem tudtak rájönni, hogy a crohn a bajom.
Elgondolkoztam és rájöttem ez nem lehet más, és ennyire hülye voltam a legegyszerûbb vizsgálatot senki nem írta fel, nem is hiszem el, a széklet calcprotectin-t!!! És nekem ilyen még nem volt..ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ nem is hiszem el.
Hétfõn rögtön megcsináltatom és az orruk alá dörgölöm, és sztem be is perelhetem õket.
Hát a fogyásból, hasmenésbõl bélzuborgásból és a hõemelkedésbõl rá kellett volna jönniük!!! Ez a magyar egészségügy!
Nincs jelen
#4487 2015-01-03 00:51
- rny
- Tag
Miért perelhetnéd be õket? Õk kivizsgáltak, és azok alapján semmit sem találtak, ez a vizsgálat nem olyan horderejû szerintem. Úgy beszélsz, mintha már a kezedben lenne az eredmény… :) Mindenesetre számolj majd be róla, és tulajdonképpen nem is tudom mit kívánjak, azt, hogy legyen végülis crohnod? Mert szerintem te csakis akkor nyugodnál meg és tulajdonképpen örülnél neki.
pt, hogyhogy csúszol vissza? ez miben nyilvánul meg? azt mondtad a kefír csodákat tett és azóta már más a helyzet.
Fiorella,
párolt/fõtt zöldségek, gyümölcsök - fõleg alma, répa, esetleg krumpli - és a fõtt csirke szerintem nem okoz gondot. Amúgy ami eléggé jó lehet az még pl marhahúslevesnek, vagy bármilyen húslevesnek - amiben sok csont, izület fõtt- a leve! Az jót tesz a bélnek és könnyen meg tudja iszogatni, hasmenés idején amúgy is fontos, hogy vigyen be ilyen sós folyadékot. A banánt meg lehet próbálni, de csak a minél érettebbet! Amit biztos ne, az a tejtermék, a fûszeres, a nyers gyümölcsök és zöldségek és egyes nézetek szerint ilyenkor nem javasolt a glutén, de ez már egyéni toleranciától is függ. De ha ilyen rosszul van én nem adnék neki, hátha az segít. Ha pedig mégis, akkor semmiképpen sem friss kenyeret, hanem csakis pirítva, vagy száraz kekszeket. Remélem javulni fog valamennyit addig is amig eljuttok az orvoshoz!
Szerkesztette: rny (2015-01-03 01:00)
Nincs jelen
#4488 2015-01-03 09:09
- akombakom
- Tag
Kerdes sracok, crohn collitisesnek is van, hogy akar par napig nincs szeklet, pedig ettek, vagy kemreny, nehezren jon ki?
Nincs jelen
#4489 2015-01-03 12:39
- havastáj
- Tag
Persze lehet crohn és colitisnél is székrekedés.
rny: Nyílván természetesen annak örülnék, ha nem lennék crohn os és ha bebizonyosodna, hogy ez tényleg ibs. De ez a vizsgálat majd kimutatja, azt is, ha minden rendben van, de amilyen állapotban most vagyok biztos nagyon gyatra laborétékeim lesznek. 12 kor tudok csak felkelni, jó igaz éjjel 1 körül alszok el, gyenge vagyok, zuborognak a beleim, ha nem szedném a sok hasfogót menne nagyon a hasam, szárad bõröm, szárad a szám, áhhh szóval tpikusan valami gond van. De addig még nem kezdem el a szteroidot amíg a labor meg nem jön és a széklet calcprotectin.
Nincs jelen
#4490 2015-01-03 13:02
- QpaK
- Tag
Látom az idei év sem más, mint a tavalyi. ;) Engem az újévi lencse és a káposzta tegnap éjjel kissé meggyötört, de mára már szerencsére helyrejöttem. Úgy tudom a székrekedés nem annyira jellemzõ. Ha van, az már inkább szûkület. A gyakori hasmenés viszont igen.
havastáj: Te egy igazi gyökér vagy! A kedvencem, amikor mondasz valami durvát és utána megmagyarázod. (Gyakran helyesen) Pl Nagyon fáradékony vagyok, igaz nem aludtam. Vagy...állandó fogyás, igaz nem kajálok... :D Szteroidot ennek az embernek: Lesz tõle évágy, álmatlanság és még nagyobb depresszió! ;)
Egyébként száraz bõr lestrapált szervezet...Lassan tényleg annyira alultáplált leszel, mint egy igazi Crohn-os Ehhez csak gratulálni tudok!
Szerkesztette: QpaK (2015-01-03 13:09)
Nincs jelen
#4491 2015-01-03 13:55
- rny
- Tag
Hát tényleg nem változott semmi.. :)
Érdekes, én a káposztától sokkal jobban vagyok, baromi jól bírom! hála istennek mondjuk, mert a káposzta a mindenem.
havastáj, ha jól értem, te éppen azt mondtad, hogy majd te otthon eldöntöd, hogy a ki tudja honnan szerzett szteroidot beveszed-e. Ehhez meg én gratulálok! De hát úgy teszed tönkre magad, ahogy akarod. Egyszer majd biztosan belátod te is. Csak utána majd ne hibáztass másokat (orvosok). Amúgy te miért gondolod, ha most a leleteid pl újra jók lesznek akkor majd elhiszed, hogy nem crohn? Ez csak költõi kérdés volt.
Nincs jelen
#4492 2015-01-03 14:25
- QpaK
- Tag
A képosztát ajánlgatja az orvosom. Szerintem most az volt a baj, hogy nagyon fûszeres és savanykás volt. De legalább rohadt finom, úgyhogy még így is megérte.
havastáj: Az ibs-re a szteroid nem használ. Szorulást okoz, de csak akkor, ha a bél autoimmun folyamat miatt gyulladt. Az ibs-re jellemzõ random bélmozgást nem szünteti meg (teljesen más mint egy hasfogó). Ha pedig nem autoimmun gyulladás van, akkor ronthat is a bélen, mert legyengíti a szervezetet és így elszaporodhatnak a baktériumok. (pl fertõzésnél).
Szerkesztette: QpaK (2015-01-03 14:25)
Nincs jelen
#4493 2015-01-03 15:48
- rny
- Tag
Töltött káposztaként etted? Mert úgy még jobb! Érdekes módon bár a rizst így magában nem birom, sõt, de ha össze van keverve egy kevés a darált hússal és így fõ a káposztával, hát az valami hihetetlen, hogy milyen jót tesz nekem. Még jobbat, mint a húsleves! Jó ez a kombináció valahogy. Hiába, nekem ez a sokmindenegyüttfõtt típusú ételek jönnek be, mármint a hasamnak biztosan :) A lencse már nehezebb ügy volt, de az is a gyengém… tegnap ettem velõt pirítóssal, marhahúslevest zöldségekkel és tésztával, sült malacot, lencsét, erre semmi bajom! Ki érti ezt!
Nincs jelen
#4494 2015-01-03 19:37
- tee
- Tag
havastáj: ha szeretnél _soha_ be nem gyógyuló striákat a bõrödön (akár az egész lábadon), vérnyomás/pulzus ingadozást ami a meglévõ pánikbetegséged tovább fokozza, megdolgoztatni a májad és a veséd is + a csontjaidat, egy hatalmas vízfejet, FELTÉTELEZHETÕEN fölöslegesen akkor hajrá adj a szteroidnak.
Kérlek beszélj egy pszichiáterrel. A fejekben biztosan van egy kis gond , ami nem lebaszás hogy "hoo dehülye vagy" stb. ÉN is voltam pl. pánikbeteg megfelelõ kezeléssel(akár az ember saját fejében) az ilyen típusu gondok is megoldhatóak.
Nincs jelen
#4495 2015-01-03 19:40
- tee
- Tag
ha mindenképp gyógyszert akarsz szedni próbáld ki a duspatalint (Népi nevén Dús Katalin) a "bélzubogásra"
Szerkesztette: tee (2015-01-03 19:40)
Nincs jelen
#4496 2015-01-03 20:19
- akombakom
- Tag
én meg tavalyhoz képest felszedtem 5 kg... mondjuk ritkábban fut a hasam az igaz, de messze nincs rendben.... tegnap is társásában voltam nagyjábol 3 oran keresztul szenvedtem a hasgorcstol, szelektol de túléltem, elotte nem ettem sokat
székredesre QpaK-n kivul senki nem írt, vagy ez azt jalanti, hogy egyetértetek azzal, amit írt? hogy Crohn collitisnél is simán lehet akár napokig is?
Nincs jelen
#4497 2015-01-03 20:30
- QpaK
- Tag
akombakom: Azt írtam, hogy nem lehet. :) Ha pedig van, akkor az már szûkületnek számít. A hasmenés székrekedés váltakozása, inkább ibs-re jellemzõ.
IBS: Hasmenés/székrekedés váltakozása, Hasi fájdalom, puffadás/diszkomfort érzet, nyákos/váladékos széklet, folyamatos hasmenés, A tünetek menstruáció idején rosszabbodnak, vizelettel kapcsolatos problémák társulhatnak, Fibromyalgia, pánik, depresszió. (Ez mind belefér ibs-be)
IBD: ugyan ez + vérszegénység, testhõ ingadozás, szem/bõr problémák, fogyás, arthritis, máj szövõdmények, csontritkulás, bélrák.
Pár dolgot azért kihagytam... Itt a forrás ha érdekel: http://ibdcrohns.about.com/cs/ibs/a/diffibsibd.htm
És most már értem, miért vagyok ilyen alacsony, késõn érõ típus :D :D :D
Szerkesztette: QpaK (2015-01-03 21:18)
Nincs jelen
#4498 2015-01-03 21:50
- havastáj
- Tag
Elhiszem, hogy gyökér vagyok, azt is elhiszem, hogy borzalmas vagyok, de higyjétek el, nem azért csinálom, vagy írom ezeket ,mert szórakozok, hanem mert félek, hogy mi lehet velem, ha ez nem crohn.
És igen nyugodtabb lennék, ha a széklet is rendben lenne.
Meg még egy hisztaminallergia vizsgálatot is akarok vérbõl.
A duspatalin ezt a gyors bélperisztaltikát, bélzuborgást nekem nem csökkenti.
Lstrapált szervezetem meg nem tudom mitõl lett.. :(
Ja de a kocsonyában igazatok volt!!!! Tényleg jó volt, úgy hûsítette a beleimet, 3 napja már vagy 5 tállal megettem és jó! Kezdem azt hinni, hogy nem csak magamnak kell higyjek :)
Nincs jelen
#4499 2015-01-03 21:54
- akombakom
- Tag
QpaK ....Bocsi havastáj irását elnéztem a Tiédnek, Te tényleg azt írtad, hogy az akkor inkább már szukulet...
Nincs jelen
#4500 2015-01-03 22:11
- QpaK
- Tag
havastáj: Csak a nagy rettegés közepén olyan felelõtlen döntéseket akarsz hozni, amivel TÉNYLEG komoly bajt okozhatsz magadnak. Pont ezért nem értem, hogy jut eszedbe a szteroidot kvázi hasfogóként kipróbálni? Megértem hogy félsz, de te meg azt értsd meg, hogy pszichológiai problémáid vannak és a félelmed alaptalan. Vetted egy másodpercre is a fáradtságot, hogy utána nézz ennek a szomatizációs zavarnak? Minden tünetét produkálod. Ráment a hasadra. Elég durva ügy, mert krónikus betegség és egész életed végig megmarad. Na most egy értelmes ember elgondolkodik azon, hogy most miért is pörgök, ha nekem a betegségem tünete az, hogy állandóan vizsgáltatni akarom magam, van egy tévképzetem / esetedben Crohn, nem bízom az orvosokban, hipochonder vagyok (nem sorolom, inkább nézd meg!)
Nincs jelen