#4501 2015-01-03 22:15
- rny
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)
Lestrapalt szervezet: allando panik es hianyos etkezes.
A hisztamint meg kar verbol nezetni, egyel meg egy banant, egy baromi erett sajtot es 2 pohar vorosbort. Ha rosszul leszel, erzekeny vagy. Ha biztosra akarsz menni utana jatszd el meg egyszer ezt a daosinnal, az erre valo gyogyszer, ha igy meg nem, akkor mar egeszen biztos.
Es hogyhogy felsz mi lehet, ha nem crohn? Erre mar megkaptad a valaszt: ibs. Nem tudom ezt miert nehez elhinni, attol, hogy fogalmuk sincs rola igazabol, ez meg egy eleg komoly betegseg, ahogy azt az eppen qpak altal belinkelt oldalon listazott tunetek is mutatjak, nem arrol van szo, hogy az embernek neha faj a hasa...
Nincs jelen
#4502 2015-01-03 22:33
- makkmarci
- Tag
Én havastájra már nem mondok semmit, csak hogy erõs tápanyaghiánya lehet... Voltam én is így, rendes kaja és ésszerûen bevitt vitaminok teszik csak helyre. Fõleg ha lesz új vérkép. Az alapján egész jól el lehetne indulni. Csak hát akarni kellene és legalább részben hallgatni másokra.
Nincs jelen
#4503 2015-01-03 23:58
- ageplefagy
- Tag
Én az orvost sajnálom, aki Havastájat kezeli :D Orvosnak kell lassan nyugtató, nem Havasnak (Bocs)
Nincs jelen
#4504 2015-01-04 09:34
- QpaK
- Tag
Havastáj, még ezt olvasd el, aztán nem piszkállak. http://www.drdiag.hu/kereso/diagnosztik … p?id=96004
Nézd meg, az emésztésre gyakorolt hatását! Ez is egy krónikus betegség, mint az ibs vagy a Crohn, és életed végéig megmarad. De tudd, hogy ha rád jön a pánik, vagy a vizsgáljanak ki alaposabban dolog, akkor az ettõl van, és nincs alapja. Szerintem valamennyiünket érint/érintett a pánikbetegség, még ha az más is, mint a tiéd. Abban viszont azonos, hogy hiába tudod, hogy nem valóság, nem tudod irányítani. Ezért félelmetesebb, mint egy igazi betegség, amit kezelnek. Korábban írtam, hogy agorafóbiás voltam. Konkrétan nem tudtam elhagyni a lakást, még a kertbe sem tudtam kimenni, mert rosszul lettem. Szédültem, hányingerem volt, lüktetett a fejem. Ha behunytam a szemem elájultam, ha nyitva volt akkor meg mintha egy darálóban lettem volna. És hiába tudtam, hogy nem kell orvost hívni, nem lesz szívinfarktusom, csak a pulzusom szapora. A tanács, hogy nyugodjak meg, nevetséges volt. Ezerszer rosszabb volt mint a colitisem, ami akkor éppen nem is okozott gondot. Szóval ami neked van, inkább személyiségzavar, az agyunk meg rohadtul ki tud veled/velünk b@szni!
És szerintem minden bajod ebbõl ered, mert pl a félelmed miatt diétázol és nem mersz enni, ettõl vagy alultáplált/lestrapált is. És ez egy ördögi kör, mert addig nem szûnik meg, amíg ezt el nem fogadod.
Szerkesztette: QpaK (2015-01-04 09:47)
Nincs jelen
#4505 2015-01-04 13:44
- pt
- Tag
Qpaknak van igaza. Az én álláspontom is az, hogy az IBS egy bélrendszeri kisebb probléma, ami miatt a kialakuló pánikos, fóbiás tünetek rettenetessé teszik az életet, mert a bélrendszeri problémát felnagyítják.
Én holnap megyek teljes vérképet csináltatni, aztán a pszichológushoz beszélgetni.
Megpróbálom a coaxil-t, ha õ is javasolja.
Qpak! Neked melyik gyógyszer tette helyre a fóbiádat? Úgy gondolom ez az ibs-es dolog valójában egy "wc" fóbia + pár étel amire érzékenyebb vagyok, vagyunk.....
Nincs jelen
#4506 2015-01-04 13:48
- pt
- Tag
rny!
Tavasz elején hagytam el az ssri-t. Egyik napról a másikra. Aztán elvoltam a kefírrel, de most õsszel ért egy nagyobb "trauma" és ennek hatására a szépen leépített "wc idegesség" elkezdett erõsödni. Erre írom, hogy kezdek vissza csúszni..... De nem várom meg a legrosszabb részt. Idõben lépni akarok. Ezért irány a doki holnap.
Nincs jelen
#4507 2015-01-04 14:36
- QpaK
- Tag
pt félreértettél, de attól még igazam van! ;) A szomatizációs zavarról írtam, ami egy külön betegség. Nem egyenlõ az ibs-el vagy az ibd-vel, vagy ezek következtében kialakult depresszióval/pánikkal. Sokkal inkább egy személyiségzavar, amibe beletartoznak az egyén kényszeres törekvései. Több szervet is érinthet, ahogy a link-bõl is látszik és ha a hasat érinti ibs szerû tüneteket is okoz. De ha az egészet egybe nézed, akkor a beteg viselkedése (tagadás, csalódottság, makacsság) eltér a klasszikus ibs-ben szenvedõkétõl. Hogy hol húzódik a határ ibs, hasi pánik, vagy szomatizáció között az más kérdés, valószínûleg sok orvos egybe is fésüli. Nekem klasszikus agorafóbiám volt, ami nem wc para. Eleinte azt hittem klausztrofóbia lesz, mert csak a buszon metróban és zárt helyeken jelentkezett. Zsibbadtak a végtagjaim, gyorsabban vert a szívem, megbénultam és nem tudtam leszállni ott, ahol kellett volna. Aztán késõbb már a lakást sem tudtam elhagyni, elég volt a kinti levegõ és a tudat, hogy túl nagy a világ. Pszichiáter segített, mindenfélével tömött, majd szerintem végül az agykontroll pofozott helyre.
Azt mondják két féleképpen alakulnak ki fóbiák
1 pszichodinamikus: akkor alakul ki, amikor az emberek a tudattalan motívumok és vágyak keltette szorongást az ezeket a motívumokat és vágyakat szimbolizáló eseményekre helyezik át. Magyarul a félelmed alaptalan. (Ez a Freud féle megközelítés)
2 behaviorista: Egy adott negatív élmény "elraktározódik" és attól retteg az egyén, hogy ismét bekövetkezik.
Tulajdonképpen a kettõ a szememben egy és ugyanaz. Mert hiába történt meg a negatív esemény, nem biztos, hogy ismét megtörténik és mint ilyen a félelmem nem teljesen megalapozott, pláne ha az egyéb tényezõket is figyelembe vesszük. (pánik a hasmenéstõl - hasfogók, pánik a visszaeséstõl - régóta húzódó tünetmentesség)
Nincs jelen
#4508 2015-01-04 20:35
- pt
- Tag
Qpak!
Havastáj problémáját nem akartam ide keverni õ egy külön kaszt :D
A fóbia dolog viszont nálam mondjuk fennáll szerintem, a második fele leginkább, mert sok rossz élmény raktározódott el és ebbõl van a baj. Kíváncsi voltam miket kaphattál, de gondolom már nem emlékszel rá. Mindegy.
Nincs jelen
#4509 2015-01-04 20:51
- QpaK
- Tag
pt: Frontin, cipralex és még valami. Szerintem más a fóbia és a wc para. Az utóbbira nem szednék ilyen szereket. Valahol természetes a wc para, ha rossz az emésztés. Ha meg jó idõszak van értelemszerûen a wc para is megszûnik, vagy enyhül. Az inger viszont rögzülhet. Pl akármikor megyek kontroll vizsgálatra, amint beérek kapásból wc. Máshol nincs is ilyen gáz, de ez biztos beidegzõdés, mert sokáig volt hasmenéses idõszakom, és a vizsgálatokra is nehezen jutottam el. Most meg már nincs hasmenés, de ez megmaradt. :) Szóval a kórházi kontroll vizsgálat = wc :D
Szerkesztette: QpaK (2015-01-04 20:52)
Nincs jelen
#4510 2015-01-04 22:00
- pt
- Tag
Csak ugye IBS-ben van, hogy a parából van a hasmars. És leginkább így van.
Nálad lehet a bélbaj miatt para. De nálunk a para miatt van inkább a bélbaj, vagyis a gyors bélmozgás.
Én úgy vagyok, hogy itthon vagyok magamnak egyedül, tök jól elvagyok. De vannak kritikus dolgok ilyen például másokkal egy autóban Bp.-re menni és dugóban állni. Az k.o. egybõl. Már itthon wc-re rohangálás és para, ott meg a dugóban a pánikroham, hiába van bennem hasfogó. ez egyértelmûen fóbia lett. Vannak ilyen dolgok, ahol rossz élményem volt és berögzült. Aztán ezekbõl egyre több volt. A dalsan ami szintén citalopram alapanyagú mint a cipralex kicsit kihozott ebbõl és a kisebb problémák megszûntek a nagyobbak elhalványultak. De mikor jön egy nagyobb baj, konkrétan Budapest közepén elkap a hascsavarás egy tele autóban ülve a dugóban és sehol egy wc, na ekkor felerõsödik megint minden, fõleg így gyógyszer nélkül. Ezért vagyok most úgy, hogy nincs mese ismét gyógyszert kell szednem. Csak valami mellékhatás mentesebbet.....kell találnom ami használ is.
Szerkesztette: pt (2015-01-04 22:04)
Nincs jelen
#4511 2015-01-04 22:06
- rny
- Tag
Én nem hiszem, hogy nekem a pánikolás felnagyítja a tüneteimet, nálam ez nem játszik. Idõvel megtanultam, hogy mikor jön rám az idegesség miatt - akár éppen emiatt - és akkor tudatosan ellazítom magam, az inger pedig elmúlik. Sokszor pedig emiatt már maga a pánik nem is okoz ingert se. Érdekes, de nekem sokszor feltettek olyan kérdéseket a gasztroenterológusok, amik arra irányultak, hogy ebben van e pszichológia, de tulajdonképpen mindig az lett a vége, hogy nem. Ha itthon vagyok egyedül és nem aggódom semmin, ugyanolyan rosszul vagyok. Mostanában már komolyan megõrít ez a napi 5-6 menet, pedig stabilan 3 volt sokáig és már azt se élveztem…
Amúgy nekem ahol rohadtul fáj a hasam az a köldököm felett van, és teljesen elkülönül a többi helyen fellépõ fájdalomtól, mert nem is görcsös annyira, inkább élesnek mondanám. Szerintem az én problémám fõ oka is ide lokalizálódik, kérdés mi van ott…
Egyszer voltam pszichológusnál más miatt, és ezt felvetettem neki, és õ is azt mondta, hogy ez hülyeség, hogy itt van bármi összefüggés, mások viszont mást mondanak. Én tényleg nem nagyon hiszek ebben a nézetben, sõt egyátalán nem, de most ahogy Qpak leírtad ezeket havastájnak, megint elgondolkodtam. Nemrég a kezembe került a Buda László (?) mit üzen a tested könyve, anno olvastam - félre is raktam. Mindenestre most valakitõl erre hallottam egy jó visszajelzést. És bár tényleg nem birom elhinni, hogy az ibs pszichológiai betegség lenne, de gondoltam adok neki egyesélyt és egyszer elmegyek konkrétan ezzel valahová, meglátom mit mondanak.
Nektek mi a véleményetek errõl, vagyis a pszichoszomatikus betegségekrõl? Bárkinek van jó tapasztalata pszichológussal? - direkt írok pszichológust, elsõsorban a pszichoterápia érdekel ebbõl a szempontból és nem pedig az antidepresszánsok és társai.
Szerkesztette: rny (2015-01-04 22:09)
Nincs jelen
#4512 2015-01-05 13:38
- pt
- Tag
Én ma megkaptam a coaxil-t. Kipróbálom. Aztán majd leírom ez mennyire jött be illetve nem.
IBS ezt úgy gondolom sok mindenre rásütik. Lehet valaki bél problémájára is ami pszichésen is megviseli, vagy más pszichés problémájára ami a belet viseli meg. IBS = rohadtul nem tudjuk mi a bajod, de ideges a beled és fosol valamitõl.
Egy biztos. Én nem adom fel. Ha 30 gyógyszert kell még kipróbálnom akkor 30-at fogok.
Ha 40 diétát kell kipróbálnom akkor 40-et fogok.
Kurvára ráérek :D és úgy tûnik az IBS is :p
Csináltattam egy full vérképet is ma meg egy vizelet mintát is adtam le. Délutánra meglátom az eredményeket.
Eddig mindig tökéletesek voltak, kivéve mikor szteroidot kaptam a gerincembe, de hát akkor érthetõ volt az eltérés.
15-tõl meg megyek adok egy kis vért. 0+ szeretik ;)
Szerkesztette: pt (2015-01-05 13:41)
Nincs jelen
#4513 2015-01-05 14:56
- akombakom
- Tag
pt, hogy Te mekkora egy arcs vagy :D:D:D komolyan... új év úl lehetoségek az biztos.. idokozben rájottem, hogy attol, hogy van szorulás még lehet nyugdotan IBD-s colitis vagy crohn :(.. pedig azthittem felcsillant a remény :D.. bár nekem majdnem mindegy, tunet szempontjábol ugyanaz.. a jovo az meg még messze van, johet még 1000xte rosszabb baj is, lehet még ezt fogom visszasírni...
Nincs jelen
#4514 2015-01-05 16:41
- pt
- Tag
Vérkép okés. A koleszterin kicsit magas, mondjuk nem csodálom 23 óra elõtt nem sokkal nyomtam be egy jó adag bacon szalonnát sok kenyérrel és 3 tükörtojással :D Mondjuk nem vészes 3,50-5,20 helyett 5,61 mmol/l. Süllyedés kicsit alacsony 2 mm/h a 3-15 helyett. Az eosinophil granulocyta lett még +os 4,3 a 2,0-4,0% helyett, de hát ínhüvelygyulladásom van így belefér. Meg hát nem nagy eltérés. A többi okés.
Leadtam még 4,5 dl vért. Most víz vedelés, kajálás és pihi jön ma.
Holnap pedig coaxil nap :D
Nincs jelen
#4515 2015-01-05 19:10
- pt
- Tag
Mai érdekesség a coderit-N július óta hiánycikk a gyógyszertárakban.
Nincs jelen
#4516 2015-01-05 19:36
- rny
- Tag
Jajj, ne! Mindenhol? Hallottam már, mikor ki akartam váltatni egyet magamnak 1-2 hete, de azt nem tudtam, hogy mindenhol. Mondjuk ez biztos, hogy ebben a formában nem igaz, mert én novemberben még vettem, és elõtte is… A coderit az én varázsszerem :(
Nincs jelen
#4517 2015-01-05 19:47
- attis75
- Tag
Sziasztok. Na voltam Prof Banai Jánosnál. Nagyon jó fej dokit ismertem meg. Kikérdezett,a leleteimet átnézte.Mivel már minden vizsgálaton túl vagyok. Megvizsgálta a hasamat,és kimondta az ítéletet: IBS-hasmenés nélkül. + Pánikbetegség. Felírt gyógyszerek: Rivotril 0,5mg 3x1-tabletta. Mellé prograsto825-vagy protexin IBS. Szóval ezek vannak. Esténként,szedek 0,25mg xanaxot. Azt mondta ezt cseréljem le,mert nem este van bajom,hanem egész nap.Ezért írt nappalra is. A véleményeteket kérdezem,ti mit gondoltok a rivotril-ról,és errõl a diagnózisrol.?? Az utóbbi 3-napban fájt a hasam valamiért. De hasmenés nem volt,csak egyszer vagy kétszer hirtelen fellépõ széklet,ami nem volt vizes. Sok édességet eszem,lehet keserû csoki tej csoki mindegy,akkor is ez a helyzet. A xanax-tól elvagyok és lehet abban valami,hogy a pánik betegség is felelõs ezért. Az utóbbi idõben,a látásom romlott valamiért.Közelre az apró dolgok nem látszanak jól,és néha káprázik a szemem is. Pedig nagyon jó volt a szemem mindig is. Lehet ez gyógyszer mellékhatás,vagy fene tudja. Várom a véleményeteket,ti mit gondoltok?? A protexin ibs-vagy progastro 825-a jobb??
Nincs jelen
#4518 2015-01-05 20:13
- rny
- Tag
Hát, valahogy pont erre számítottam tõle :( Mondjuk neked nincs hasmenésed, tehát te akár ettõl jól is lehetsz… mondta, hogy mennyi ideig szedd a rivotrilt? És egyáltalán mibõl vonta le, hogy pánikbetegséged van? Miért jobb a rivotril, mint a xanax? (nem kötözködöm csak nagyon érdekel, mivel én is hozzá járok és nekem még nem mondott ilyet)
A diagnózis amúgy nyilván jó, de mit mondott, mitõl várhatsz javulást? Vagy erre nem tért ki? Semmi étkezéssel kapcsolatos váltást nem akart rád eröltetni? ez meglep! :)
Szerintem egyik sem, a protexin család másik tagja sztem a nálunk kapható legjobb probiotikum, a BioKult. Ha viszont a fenti kettõbõl kell választani akkor egyértelmû, hogy progastro!
Nincs jelen
#4519 2015-01-05 20:44
- pt
- Tag
rny!
Lehet tudtál venni, ha abban a patikában volt készlet. De a gyártó nem szállít sajnos július óta.
Coderetta-N-t tudtam venni a gyerekeknek valót. Nagy átbaszás, mert fele annyi szem, negyed annyi hatóanyag és ugyan az az ár dobozonként, tehát 8x drágább. Viszont végszükség lévén az utolsó 3 dobozt megkaparintottam.
attis75!
Én a rivotrilról és a xanaxról azt hallottam nagyobb a hozzászokás lehetõsége mint a frontin estében.
Patikában ma láttam, hogy rivotril esetén személyazonosító igazolvány számot is kérnek a receptre, frontin esetén nem kértek ilyet.
Szerintem be fog válni, nekem is sokat segít. A héten frontinozok 3x1 lemegy.
Szorongást oldja, nyugtat. Ébredéskor dobd be azonnal, kell neki idõ míg hat.
Elõször lehet mellékhatás az álmosság, vagy homályos látás, szédülés, de késõbb ezek elmúlnak pár nap.
Ha mégse akkor tájékoztasd róla a dokidat, mondjuk ha egy hét múlva is fennáll.
Nincs jelen
#4520 2015-01-06 00:21
- rny
- Tag
A rivotril más hatóanyag, de a xanaxban és a frontinban egy az egyben ugyanaz van, úgyhogy ott mondjuk nincs különbség. Hozzászokás pedig minden benzodiazepinnél kvázi ugyanaz.
pt te állandó jelleggel szedsz frontint?
én nemrég kaptam egy gyenge xanaxot, mert képtelen vagyok elaludni - ami nem új - viszont idõnként fel kéne kelnem idõben, de még nem vitt rá a lélek, hogy bevegyem.. milyen hatása van ennek a hasra, semmilyen?
pt megnézed nekem, hogy a coderettában mennyi a hatóanyag? a netes betegtájékoztatókban nem látom… azt tudom, hogy a coderitben 20 mg, érdekel ez mennyivel kevesebb? lehet én is beszerzek egyet kettõt, biztos ami biztos.
Nincs jelen
#4521 2015-01-06 01:07
- Kobold
- Tag
Sziasztok!
Egy jó és megbízható étel allergiavizsgálatot tudtok mondani? Jelenleg a háziorvosommal küzdök, mert állítása szerint közvetlenül, nem tud beutalni. Rengeteg helyen láttam viszont cégeket/laborokat ezzel foglalkozni. Ami a legfontosabb laktóz és más ételek amelyek gondot okozhatnak. Cölikálián már voltam, de arra nem vagyok allergiás.
Nincs jelen
#4522 2015-01-06 07:55
- pt
- Tag
rny!
A frontin nyugtat, görcsöket megelõz, jól altat. Olyasmi mint a no-spa + nyugtató altató hatás.
Pocira jó hatással van, a belek is nyugodtabbak, lassabban dolgoznak, inkább hasfogós hatású, ami nekünk jó.
Persze nem fogja meg mint az enterobene, de inkább abba az irányba billenti a mérleget.
Nyugodtan vedd be este. Nagyon jót fogsz aludni, mélyen. Kipihent leszel reggelre :)
A coderettában a negyede van 5 mg. Egy ezres majdnem a 10 szem. Tehát 8x-os az ár a coderithez képest.
De hát ha ló nincs a szamár is jó.
Szerkesztette: pt (2015-01-06 08:01)
Nincs jelen
#4523 2015-01-06 07:59
- pt
- Tag
Kobold!
A házidokid beutal egy gasztroenterológushoz és majd õ küld ilyen vizsgálatokra.
H2 kilégzéssel megnézik a laktózt és a laktulózt.
Bõrgyógyászaton vizsgálták nekem a vérbõl az ételallergiákat, meg a bõrömre ragasztottak fel még dolgokat.
(Mondjuk semmit nem ért)
Ha meg van pénzed akkor szerintem bármelyik magán cég pénzért megcsinálja neked telefonos idõpont egyeztetés után, még beutaló se kell.
Nincs jelen
#4524 2015-01-06 09:49
- Kobold
- Tag
Köszi pt! A vizsgaidõszak után szívesen futkosnék dokitól-dokiig, de most nincs kedvem, ránézek a magáncégekre, hátha nem olyan drágák. A semmit nem ért dolgot kifejtenéd?
Szerkesztette: Kobold (2015-01-06 09:59)
Nincs jelen
#4525 2015-01-06 10:40
- havastáj
- Tag
A széklet calprotectinrõl: http://www.medicalonline.hu/gyogyitas/c … rmekkorban
Ma sikerült beszereznem egy speciális mintavételi eszközt, holnap adhatom le a mintát, hát kíváncsi vagyok az eredményre, ha ez is negatív, megnyugszom, hogy nincs Crohnom, számomra ez a vizsgálat megbízható és elfogadható, csak azt nem tudom, 4-5 gasztroenterológusból miért nem mondta nekem egy sem azt, hogy létezik egy ilyen vizsgálat. Nekem kellett utánajárnom az interneten. Egyébként furcsának találtam, amikor vettem a mintát, hogy a székletem kissé nyálkás, ami véleményem szerint szintén a bélgyulladásos betegségekre utal.
Szerintem érdemes nektek is megcsináltatni ezt a vizsgálatot, ha utánaolvastok elég megbízható!
Nincs jelen
#4526 2015-01-06 11:23
- attis75
- Tag
És csak ennyi az ára:
http://www.laboratoriumkft.hu/vizsgalat … ztas-fibr/
és ez is érdekes:
http://quantumblue.hu/hasznalati_utmutato
Szerkesztette: attis75 (2015-01-06 11:26)
Nincs jelen
#4527 2015-01-06 13:10
- rny
- Tag
Kedvet kaptam én is, hobbiból megcsináltatom :D Bár arra, hogy nekem IBD-m legyen se az orvosok, se én nem látok semmi esélyt.. :) de hát sose lehet tudni. Mondjuk lehet, hogy nekem volt ilyen… mintha rémlene valami, majd elõtúrom a több kilós lelet mappámból.
Nincs jelen
#4528 2015-01-06 13:16
- QpaK
- Tag
Csak egy kérdés: Ha ez tényleg ennyire megbízható teszt, akkor nálam miért nem végeztek soha?
Nincs jelen
#4529 2015-01-06 13:19
- rny
- Tag
Szerintem ez nem egy megbízható teszt és azért. :) Az nagy felelõsség, hogy egy ilyen súlyú diangózis helyesen kerüljön meghatározásra, és ehhez szerintem elégtelen ez a kis tesztecske. Sokszor a tükrözés is kétes eredményt mutat, hát akkor ez hogy lenne biztos?
Szerkesztette: rny (2015-01-06 13:19)
Nincs jelen
#4530 2015-01-06 13:25
- QpaK
- Tag
A diagnózis utáni idõszakra gondoltam. Sokáig a vérképem nem volt annyira durva, de az állapotom igen. És hiába nyavalyogtam, sokáig csak gyenge gyulladáscsökkentõket írtak. Lehet, hogy ez a vizsgálat meggyorsította volna a dolgokat.
Nincs jelen
#4531 2015-01-06 13:29
- QpaK
- Tag
Még ez hangzik nagyon jól: http://crohn-colitis.hu/hun/hirado-050309-ibdchip.php Nem tudom, hogy azóta van-e elõrelépés, de elég sok szenvedéstõl megszabadíthatná az embert.
Nincs jelen
#4532 2015-01-06 13:57
- havastáj
- Tag
Azért nem csináltatják az orvosok a széklet calprotectin vizsgálatot, mert egyrészt spórolnak, mert spórolniuk kell, a fõnökük a TB (vagy OEP) eleve kiadja, hogy tilos fölösleges vizsgálatokat csináltatni, így õk olyannal is spórolnak ami nem fölösleges!
2. Az orvos bemegy dolgozni és az egyetemen tanultakat alkalmazza, kvázi amikor õ tanul ez a vizsgálat még nem volt, így , ha nem járt rendszeresen elõadásokra, továbbképzésekre, illetve , ha járt is, de a magyar egészségügynek köszönhetõen magasan tesznek a bélbetegekre és egyéb betegekre, az orvos sem ismeri annyira ezt az eljárást.
A hugom nõvére épp itthon van, mert karácsonyra hazalátogatnak mindíg, õ Hollandiában él és õ Crohn beteg.
Az elsõ amit néztek hollandiában, a vér és a széklet és a széklet calprotectin! Sõt neki havonta nézik a vért és a széklet calprotectint is! Ennyit a különbségrõl és a magyar egészségügyrõl!!! Itt nem az a cél, hogy meggyógyulj! De kíváncsi lennék, ha egy gasztroenterológus vagy egy háziorvos kínlódna ebben a nyavalyában õ vajjon beletörõdne -e a kínlódásokba, vagy addig járna amíg meg nem gyógyul ill. meg nem találják a baját!?
2015 van!!!!!!!! És itt tartunk a világon és fõleg itt tartunk Magyarországon!!!!!!!!!!! Nem érdek, hogy meggyógyuljon a beteg! Nem tudnak a bélgyulladásokra kifejleszteni valamit, bezzeg haditechnikára, informatikára mindíg telik!!!!
De! Állítólag Svájcban van egy magánklinika, ahol gyógyítják a bélgyulladásokat, de igen horror összegekért!
Szerkesztette: havastáj (2015-01-06 13:59)
Nincs jelen
#4533 2015-01-06 14:52
- rny
- Tag
Azért van abban igazság, amit írsz havastáj. Én ennek ellenére mégis csak azt sajnálom, hogy hivatalosan gyógymód se az ibs-re, se az ibd-re nincsen, akárhová mész a világban. Ennek a miértje engem is érdekelne, mert komolyabb betegségekre azért már találtak ezt-azt… amúgy qpak, az eus eü kártyával nem tudnád ezt a chipet igénybe venni akkor ott, ahol van?
képzeljétek el, van ez a buda lászló nevezetû pszichiáter, aki kitalálta ezt a szomatodrámás, pszichoszomatikus megközelítéses baromságot. el is hiszem, meg nem is, inkább nem - legalábbis az én esetemben :) mindenesetre gondoltam új év van, elmegyek hozzá egyéni konzultációra, plusz még két sima pszichológushoz, adok ennek is egy esélyt, attól tartok csak hobbi alapon. mindenesetre visszaírtak ma, hogy buda lászlóhoz 90 perces konzultáció 40.000 ft, utána minden alkalom 35.000 :D persze ez volt a pillanat amikor a maradék hitelessége is elszállt elõttem, de azért tény, hogy még mindig jól lehet meg ám élni abból, ha valaki szembemegy a hagyományos orvoslással ;)
Nincs jelen
#4534 2015-01-06 16:04
- QpaK
- Tag
Részben van igazság benne. Sajnos nem hivatalosan sincs rá gyógymód (vagy csak én nem tudok ebben hinni). Egy csomó betegséget hasonló gyógyszerekkel kezelnek. Szerintem ha gyógyítható lesz, akkor az egyfajta áttörésnek fogható majd fel, mert akkor több autoimmun betegséget is jobban megértenek. Persze ebbe bele lehet magyarázni mindenféle összeesküvés elméletet, csak tök fölösleges. Az orvostudomány még mindig gyermekcipõben jár, ez tény. A genetikában látják a jövõt (ami szoros összefüggésben áll ezekkel a bélbetegségekkel is), de alig tudják megkülönböztetni egy majom és egy ember géntérképét. Ez a gáz! A gyarló kapitalizmus pedig a gyógyszerkísérleteknél is jelen van ám. Ez viszont minket pozitívan érint, mert egymással versenyeznek, hogy hatékony gyógymódot találjanak. Azzal viszont egyetértek, hogy az egészségügyi protokoll dönt az emberek sorsáról. És pont ez a baj a fent említett chip-el is. Arra találták ki, hogy minél hamarabb kiderüljön, kinél mi lesz a hatékony kezelés. Ez szembe megy a mostani elvvel, miszerint a drága kezeléseket nem kaphatod meg, csak az olcsót, még ha ki is csinálja a szervezetedet. Ha meg ez a chip már az elején belövi neked a drága biológiait, hát sokra mész vele... Szóval ezt én is maximum fejlettebb országokban tudom elképzelni.
A pszichoszomatikus megközelítésben mint konkrét okban nem hiszek. Ilyen szempontból a pszichológusnak sem látom értelmét. Mindenki tudja, hogy min kéne változtatnia, csak az egó dominál, meg a hárítás. Az viszont tény, hogy egy szorongó, depressziós egyén tud tüneteket produkálni. Elég ha a hipochondenerekre, gondoltok. Esetleg a placebóra Ezek viszont már antidepresszánsokat igényelnek... És pont ez a baj, mert ezzel egy csomó boszorkányfõzetet el lehet adni... Vagy csak simán meggazdagodni. :)
És akombakomnak üzenem, hogy nem vagyok gyógyszermaffiózó ;)
Szerkesztette: QpaK (2015-01-06 16:27)
Nincs jelen
#4535 2015-01-06 17:41
- pt
- Tag
Kobold!
Azért írtam, hogy semmit nem ért, mert nem mutatott ki a vérbõl semmilyen allergiát. De a banántól úgy bedagadok mint akit 1000 darázs csípett össze, meg tele leszek kiütésekkel.......
A bõr teszt meg valami mosóporokban lévõ anyagot dobott ki, hogy érzékeny vagyok rá. de a fenét vagyok. Soha nem viszkettem egyiktõl sem.
Nincs jelen
#4536 2015-01-06 17:44
- pt
- Tag
Havastáj!
Nekem is van benne nyálka néha. Épp mikor milyen kedve van. Ha keményebb a széklet és csomós, akkor a gömböcskék között megragad egy kis nyálka. De inkább legyen nyálkás és csússzon ki aminek ki kell, mint, hogy száraz legyen a bélfal, mert akkor lenne csak baj, vérzés, repedés, stb.
Nincs jelen
#4537 2015-01-06 18:03
- pt
- Tag
Qpak!
Volt amikor neked is jól jöttek a boszorkányfõzetek. :D
Sokat szidják a kemoterápiát is. Hála égnek nem volt dolgom ilyennel és egyik rokonnak se. De a falusi háziorvosomnak igen. És õ a legjobb házidoki a világon. Ha õ elment, végigcsinálta és most jobban van, akkor inkább hiszek abban, hogy van értelme, mint abban amit az internet hirdet, hogy csak rosszabb mindenkinek tõle.
Szóval az orvosok közt is akad beteg. Õk is ugyanezt az ellátást kapják.
Az SSRI szar, mindenki elmebeteg aki szedi, mondják az interneten, olyanok akik soha nem próbálták ki. Én kipróbáltam, én tudom, hogy nekem milyen pozitív és milyen negatív hatásokat adott. Én jogosan szólhatom le vagy pártolhatom. Több volt a pozitívum (halványodó idegesség, egyre kevesebb wc-re rohanás, normalizálódó élet) mint a negatívum (ha mégis volt roham az dupla olyan rossz volt, összes sejtemet úgy éreztem ég, szerotonin szindrómás tünetek). Leraktam, mert hittem, hogy nélküle is rendben leszek.
SRNI, ez is megvolt. Nekem rettenetes rossz volt. Nem az én bajomra való valószínûleg. 3 nap alatt csak rossz tapasztalatom lett vele, iszonyú melékhatások (szájszárazság, álmatlanság, hyperaktivitás, nyugtalanság, szorongás, túlpörgés, idegesség, orgazmus idõbeni elérésének növekedése).
SSRE, a mai napon tetszik, semmi mellékhatást nem érzek. Remélem a pozitív hatásokat fogom majd 2 hét múlva mire valóban hatni kezd.
Szóval én azt hiszem el amit látok, érzek, tapasztalok. Érdekel más véleménye, de majd hiszem ha látom, érzem, tapasztalom :)
Nincs jelen
#4538 2015-01-06 18:40
- QpaK
- Tag
pt mindenben igazad van és bocs: A következõ mondatot (És pont ez a baj, mert ezzel egy csomó boszorkányfõzetet el lehet adni) utólag másoltam be...Látom mennyire értelmetlen lett a vége. A boszorkányfõzetet nem az antibidepresszánsra értettem, hanem a kérdéses hatású boszorkányságokra. :)
Nincs jelen
#4539 2015-01-06 20:12
- pt
- Tag
Qpak!
Félreértettem bocsi :D
Ezt a havastáj által mutatott vizsgálatot végigolvastam, de hát na......nem épp 100%-os.
De csinálja csak meg. Én is minden szart kipróbáltam és ki is fogok próbálni addig amíg jobban nem leszek, vagy meg nem halok :D
Nincs jelen
#4540 2015-01-06 20:17
- Kobold
- Tag
havastáj!
Azért majd írd meg, hogy mi lett az eredmény, 5k-t nekem is megérne a történet :D
Nincs jelen
#4541 2015-01-06 21:18
- pt
- Tag
Mondjuk az alap vérképben benne van ez a Neutrophil granulocyta...... amibõl ez a balami képzõdik amit benne akartok vagy nem akartok látni a székletmintában :D
Nincs jelen
#4542 2015-01-06 22:23
- akombakom
- Tag
Fuuu, nehéz hétvége vár rám, remélem az utána kovetkezo pár napban nem lesznek emésztorendszeri kovetkezmények... szoritsatok, igyekszek nem stresszelni, dehát, aki stresszes annak az nem nagyon megy...
Nincs jelen
#4543 2015-01-07 00:00
- havastáj
- Tag
Ez a neutrophil nem az amit a székletben néznek...(gondolom én, de lehet rosszul gondolom), meg az ugye a vérben van és nem a székletben...tehát a bélbõl oldódik valami....gondolom én....
Nincs jelen
#4544 2015-01-07 09:18
- pt
- Tag
Úgy olvastam ebbõl válik ki. Kíváncsi leszek az eredményedre. :)
Nincs jelen
#4545 2015-01-07 15:29
- Fiorella75
- Tag
Sziasztok!
Gondoltam beszámolok hol tartunk.... (sehol :/
Felhívtam a Tûzoltót... az orvosunk szabadságon van...
beszéltem másik orvossal,elmondtam h a gyerek hogy van..
közölte hogy enteritis járvány van, így csak úgy fektetik be ha van vírusra negatív széklet teszt...
tegnap bevittük a megyeri útra a laborba 2-5 nap így is,kértem h az eredmény emailbe küldjék a gyerekorvosunknak.
Egyébként ez a széklet vizsgálat 10nap-2 hét, múltkor is ennyi volt..
Most várunk ez a magyar egészségügy szégyen :/
havastáj: a fiamnak kétszer is csináltak calprotectin tesztet az elsõ eredménye nagyon magas lett a felsõ határ 300.. neki emelkedett 1800 feletti az érték.. a második calprotectin teszt eredménye is emelkedett... és még is itt tartunk...
Nincs jelen
#4546 2015-01-07 16:22
- havastáj
- Tag
Hát sajnos igen, szomorú, sõt inkább dühítõ, hogy ez a magyar egészségügy! Nem is akarok most belefolyni a politikába, mert az nem ide való, de azért mennyi bélbeteg helyzetén javított volna az a pár milliárd amit pld stadionokra...stb-re elköltöttek!
A széklet calprotecint itt Miskolcon nem is javasolta még egy orvos sem, én ezen vagyok megdöbbenve! Nem ezzel kellene kezdeni?
Vagy egyáltalán felfogják azt, hogy mi az amikor az emberben átszalad az étel???? Alapvetõ emberi jog a fájdalom nélküli élet, alapvetõ joga van még a börtönben levõknek is enni és inni. De amikor az ember ezt betegség miatt nem tudja megtenni nem kellene ezen segíteni? Hol az orvostudomány kérdezem én?
Egyszerûen nem értem milyen világba csöppentem, vagy aki beteg az szenvedjen és haljon meg ? Vagy mi a fene van már itt?
2014 ben a fizetésem 70% a az orvosokra ment el meg a gyógyszerekre, de már tovább anyagilag sem bírom!
74000 Ft a fizetésem a táppénzek miatt kikaptam álatlában 55.-60 E ft -ot, ami elment az orvosokra, mert tb alapon nem foglalkoztak velem!
Holnap megint megyek a gasztroenterológiára egy újabb gasztroenterológushoz, mert ma megint hasmenés, hidegrázás, gyengeség, hõemelkedés volt, és a széklet nincs meg még, ugye ma reggel adtam le.
A vérlelet megjött a CRP: 0,64 , a vasam : 26 minden jó
Nincs jelen
#4547 2015-01-07 17:18
- pt
- Tag
Havastáj!
Calprotectin tesztre adtad le a székletet?
Nincs jelen
#4548 2015-01-07 17:31
- pt
- Tag
Nincs jelen
#4549 2015-01-07 18:15
- havastáj
- Tag
Igen calprotectinre.
Az egyik azt mutatja meg, hogy pozitív vagy negatív e a teszt. Ha pozitív akkor jön a másik teszt az meg az értéket is megmutatja.
Szerkesztette: havastáj (2015-01-07 18:17)
Nincs jelen
#4550 2015-01-07 18:24
- pt
- Tag
Mindenképp írd meg mi lett a teszt eredménye nagyon kíváncsi vagyok. Ha itt a környéken lenne ilyen azért rászánnám azt az 5-öst csupán kíváncsiságból. Hát mennyivel egyszerûbb már mint egy tükrözés?! Nem?
Nincs jelen