#4551 2015-01-07 18:46

Anna73
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

én ezt már megcsináltattam rég, még a tükrözés elõtt , negatív lett

Nincs jelen

#4552 2015-01-07 19:01

tee
Tag

havastáj: én ezen cseppet sem csodálkozom hogy nem javasolta neked senki ezt a vizsgálatot
Leszögezem, hogy nem vagyok orvos tévedhetek ebben, de : ha a CRP értéked 0,64 (és aztmondtad hogy minden más leleted is negatív) akkor a calcprotectin értéked is _feltételezhetõen_ alacsony (hiszen bár a székletvizsgálat szenzitívebb mint a szérum crp vizsgálat, de ilyen alacsony crp mellett furcsa lenne ha a székletvizsgálat jelentõs gyulladást jelezne).
Ugyanakkor semmilyen diagnózis felállítását segít(het)õ vizsgálatról nem akarlak lebeszélni, csak ne legyél olyasmin felháborodva, ami lehet hogy fals.

Szerkesztette: tee (2015-01-07 19:02)

Nincs jelen

#4553 2015-01-07 19:49

havastáj
Tag

Ma már beküldtem a mintát, illetve reggel bevittem, de ki tudja mikor jön meg az eredmény, már tiszta ideg vagyok, hogy mi lesz az eredménye. Holnap megyek a gasztroenterológushoz, õnála még nem jártam, kíváncsi vagyok õ mit fog javasolni, vagy mondani, majd arról is beszámolok. Meg megkérdezem õt is errõl a széklet calprotectinrõl.
De nem értem miért mondod , hogy fals, mikor azt írják róla az interneten, hogy nagyon érzékenyen kimutatja a gyulladást??!

Nincs jelen

#4554 2015-01-07 20:18

tee
Tag

Igen látom, hogy nem érted.

"hiszen bár a székletvizsgálat szenzitívebb mint a szérum crp vizsgálat ......

"azt írják róla az interneten, hogy nagyon érzékenyen kimutatja a gyulladást" - látod UGYANEZT a tényt mondtam, számos tudományos kutatás egyértelmûen leírja, hogy érzékenyebb de olvasd tovább a mondatot:

....de ilyen alacsony crp mellett furcsa lenne ha a székletvizsgálat jelentõs gyulladást jelezne"

másképp leírom: egy feltételezhetõen fals megérzés (miszerint a széklet vizsgálatod eredménye pozitív, te azt hiszem ezt gondolod/reméled) alapján ne verd az asztalt, mivel azt mondtad hogy minden más leleted negatív.

Szerkesztette: tee (2015-01-07 20:20)

Nincs jelen

#4555 2015-01-07 20:31

tee
Tag

A gondolatmenetedet kritizálom azaz, hogy elõbb háborodsz fel mint, hogy a kezedbe lenne valami "bizonyíték" ami lehet orvosi papír, vagy pusztán egy jó logikai következtetés. Az hogy nem csináltak székletvizsgálatot mikor nem utal rá semmi, hogy kellene csinálni nem logikus, pozitív eredményû orvosi vizsgálat meg nincs. Érted?

Nincs jelen

#4556 2015-01-07 20:59

havastáj
Tag

Ezt én értem, csak én a crp-met minden hónapban nézetem és negatív. Viszont sajnos sok olyat is olvastam itt a fórumon, hogy normál crp érték mellett gyulladása volt. Így sajnos számomra a crp nem egy megbízható vizsgálat.
Tudom, hogy hülye vagyok, és azt is, hogy parásan fogom fel a dolgokat, de már annyira kínlódok, hogy ezért vagyok ennyire "kapkodó", ide-oda rohangáló és azért jövök fel ide is, kb 10 percenként majdnem:)

Nincs jelen

#4557 2015-01-07 21:03

QpaK
Tag

Én nem tartom hülyeségnek ezt a vizsgálatot, ha pedig havastáj ettõl megnyugszik, hát hajrá. Bár szerintem valahányszor tünetet tapasztalsz, ismét elvégezteted, mint a vérvizsgálatokat is. :) Ez az eredményed is negatív lesz, ezt rajtad kívül már mindenki tudja! Él benned ez a vízió, hogy ha minden vizsgálatod negatív akkor is lehet Crohn, esetleg valamikor kialakul. Én azt nem értem, hogy erre vágysz szeretnéd? Akkor nyugodnál meg, ha valamit találnának - bármit is (ebbe sok ijesztõ diagnózis belefér)? Ez mint bizonyítana, hogy nem vagy ÕRÜLT? Miért nem tudsz annak örülni, hogy nincs szervi bajod? Én a helyedbe tényleg örülnék, hogy kvázi egészséges vagyok. De most komolyan mi is a panaszod? "Zuborog a hasad és egyszer nyálkás volt a székleted" Fogysz attól, hogy nem eszel és van ez a hõemelkedés mániád is. Ebbõl logikusan következik a Crohn, meg a hülye orvosok... Nem unod még? Hát a gondolatmenetedet senki sem érti. :D

A Crohn-nak semmilyen tünetét nem produkálod. Az ibs-nek meg csak pár enyhe tünetét. Hiába nyugtat meg 5 belgyógyász, te szentül hiszed, hogy ez valami brutális út a Crohn-hoz. A hiba nem az ön készülékében van persze. Linkelhet neked az ember bármit, ezekkel te nem foglalkozol, mert te a tudósoknál, orvosoknál is jobban tudsz mindent. Ki vagyok én, hogy ellentmondjak? Amit meg a környezetedben mûvelhetsz, hát - az ilyenre mondják, hogy energiavámpír. Úgy tûnik, hogy a te sorsod, hogy a nem létezõ betegségeddel foglalkozz egy élten át.

Itt pedig keresed a támogatást, csak azt nem tudom minek, mert a logikus érvekre nem hallgatsz. Maximum egy pár napig megnyugszol, hogy ismét felhozd, UGYANAZOKAT az aggályokat. Magyarul elõadod magadat itt is, mint a valóságban. Kisebb periódusokban és jobban vagy tolerálható. Tudod: az igazság fáj, és nem érdekel, ha mostantól nem kedvelsz.

Szerkesztette: QpaK (2015-01-07 21:40)

Nincs jelen

#4558 2015-01-08 00:21

makkmarci
Tag

Persze nem ismerek senkit közületek, havastájat sem... De!
Kupaknak sajnos most egy kicsit igaza lehet szerintem...

Más irányokra, más fórumtársakra is nyitottabb lehetnél, mindenki segíteni szeretne.
Senki nem kitolásból írja le, amit tapasztalt, amit érez, amit javasol...
Ki ilyet, ki olyat, hol naturálisabb, hol gyógyszeresebb javaslatokkal állunk elõ, kinek milyenek a tünetei és erre a vélt megoldásai.
Ez a vizsgálat lehet, hogy tök jó amúgy, kíváncsian várjuk. Kívánom, hogy lépjetek elõre!

Én idén eddig király vagyok, pedig a kínaitól a sima rántott sajt/sült krumpli-ig minden megvolt...
Most megint lesz kacsás husileves, direkt jó melegen lenyomom, kíváncsiságból :-)

Szerkesztette: makkmarci (2015-01-08 00:24)

Nincs jelen

#4559 2015-01-08 10:07

pt
Tag

Nekem a vérképemben egy dolog ért meglepetésként most az Eosinophil granulocyta ami magasabb a referencia értékeknél. 2,0-4,0% helyett 4,3%. Ahogy utána olvastam ezt allergiás reakció váltja ki vagy esetleg parazita például bélférgesség. Viszont ha magas is nem hiszem, hogy túl magas lenne az a 0,3%......eltérés. Ezen túlmenõen viszont akkor mégis csak lehet némi ételallergiám és nem csak a pánikolós hülye fejem miatt vagyok rosszul kizárólag. Azt hiszem várok egy hónapot aztán csináltatok megint egy teljes vérképet. Ha abban is magas ez a szám akkor elgondolkodok további vizsgálaton.

"Eozinofil granulocita

Az eozinofil granulociták a fehérvérsejtek egyik csoportját alkotják. A csontvelõben képzõdnek, az érési folyamat befejezõdését követõen a vérkeringésbe jutnak. Szerepüket az allergiás reakciókban és néhány fertõzéstípus elleni védekezésben töltik be. Legnagyobb koncentrációban a nyálkahártyában fordulnak elõ.
Emelkedett eozinofilszámmal leggyakrabban allergiás reakcióban (túlérzékenységi reakció) pl. asztma találkozhatunk. De allergiás választ kiváltó gyógyszerek is eozinofiliát okoznak pl. penicillinallergia esetén. Szintén nagyon gyakori az eozinofilia a gomba- és parazitafertõzésekben pl. bélférgesség. Egyes fertõzõ betegségekben – kanyaró, skarlát, vérhas – is elõfordul az eozinofilia.
Alacsony eozinofil számmal ritkán találkozhatunk pl. Cushing-szindrómában és stresszre adott válaszreakcióban. A mai ismereteink szerint a normál tartománynál alacsonyabb eozinofilérték semmiyen problémát nem okoz, mivel az immunrendszer többi eleme átveszi az eozinofil granulociták szerepét."

Nincs jelen

#4560 2015-01-08 10:19

QpaK
Tag

Amikor ilyen kis eltérés van, azzal nem nagyon kell foglalkozni. Egyébként ezek tartományok laboronként el is térhetnek. Lehet, hogy ha máshol csináltatod, még határon belül vagy. Érdekes, hogy nekem szinte minden értékem eltér pár tizeddel, de azokat be sem diktálják. Az az antidepresszáns, amire allergiás voltál nem játszhat közre?

Nincs jelen

#4561 2015-01-08 10:48

pt
Tag

Qpak!   Nyami-nyami....vagy két kanállal bekapnál?  :D

"A bélféreg pozitív hatása az emberre:
Már fentebb felsoroltam pár ijesztõ dolgot. Ennek ellenére lehet felmerült önben a kérdés hogy akkor hogyha ennyire sok tünetet okozhat akkor hogy lehet az hogy az emberek nagy többsége mégis fertõzött és él és virul?
A bélférgek különös hatással vannak a gazdaszervezetre, nemhogy gyulladást okoznának, ami a szervezet tipikus válasza az élõsködõkre, hanem éppen hogy megnyugtatják, tompítják a gazda immunrendszerét. A saját túlélésük érdekében igyekeznek a gazdaszervezetet minél egészségesebben tartani.
Az immunrendszert gyengíti így nem tudunk hatásosan védekezni ellenük, értelmi képesség csökkenést, memóriazavart okoz hogy nehogy észrevegyük, feltûnjön hogy valami nincs rendben, rövidlátást okoz hogy kisebb eséllyel lássuk meg õket a székletben, de viszont az emésztõrendszert ahol õk élnek azt a lehetõ legjobb egészségben tartják hogy nekik is jó legyen. Hihetetlen de megvan a magukhoz való eszük.
Mint írtam a bélférgek nagyon elterjedtek de egészséges táplálkozással és életmóddal van amikor "kordában maradnak"  és békésen élnek velünk párhuzamosan évezredek óta.
Nincs két egyforma ember ezért a betegségek sem követik az orvosi tankönyveket.
Miután széleskörûen javult a higiénia és csökkent a bélférges emberek száma akkor viszont ugrásszerûen megnõttek az emésztõrendszer ismeretlen eredetû gyulladásos betegségei amit Crohn- betegségnek hívunk.
Olyannyira megugrott ezen megbetegedések száma amit egyszerûen nem lehetett hibás génekkel megmagyarázni. Pár tudós azonban nem azt kutatta hogy mi okozza hanem azt hogy régen akkor mi védte meg az embereket ettõl?
Kutatásaival azt igazolták hogy régen a bélférgek védték meg az embereket az ilyesfajta betegségtõl.
Egérkísérletekben bebizonyosodott, hogy a szervezetbe „visszatelepített” bélférgek több betegséget, így az asztmát, az 1. típusú diabéteszt, a sclerosis multiplexet és az IBD-t is gyógyítják.
Két kísérletsorozatot is végeztek embereken, és a 29 Crohn-betegbõl 23 pozitívan reagált a férgek jelenlétére.
Jelenleg több országban is folynak vizsgálatok, hogy a Trichuris suis nevû, sertésekben tenyészõ bélféreggel autoimmun eredetû betegségeket gyógyítsanak, mint pl. a sclerosis multiplex, a Crohn-betegség, a szénanátha, az asztma és a különféle ételallergiák."

Nincs jelen

#4562 2015-01-08 10:51

pt
Tag

Qpak!

Lázas, beteg is voltam karácsony után...., meg a gyógyszer is amit nem bírtam közrejátszhat.
Ezért várok egy hónapot, megcsináltatom megint. Kutyáim is vannak, anyunál macska.
Szóval 1 pont ide 1 pont oda. Ha egy hónap múlva is emelkedett lesz akkor utána nézetek.
De igazad van, van olyan labor ahol 2-6% között normálisnak írják.

Nincs jelen

#4563 2015-01-08 12:07

youlcsi
Tag

ilyen kis mértékû eltérés nem eltérés. a referencia-tartomány nem ugyanaz, mint a határérték!!!
a laborok ref.tartományt adnak meg, ami esetenként, kalibráláskor változhat is.
ez a referencia-tartomány azt jelenti, hogy az egészséges emberek eredményeinek 90%-a ezen két érték közé esik. 5% alatta illetve fölötte van, de attól még egészségesek!
ráadásul a ref.tartomány meghatározásakor a teljes mintaanyag (illetve nyilván ebbõl véletlenszerûen kiválasztott xezer minta) az alap korra (18 felett persze), nemre, vallási hovatartozásra, bõrszínre stb való tekintet nélkül.
így mûködik ez...

nem mellesleg megjegyzem, hogy amikor nekem 40 volt a süllyedésem (vagy a crp-m? már nem is tudom), az orvos össze hozzáfûznivalója az volt, hogy "kissé emelkedett". lassan 1 éve nem volt laborom, leszámítva egy novemberi tsh-t... lehet, ideje lenne :D

Nincs jelen

#4564 2015-01-08 12:09

youlcsi
Tag

sõt, javítok, mert pl nálunk a gyerekeknek is ugyanaz a ref.tartomány van megadva a labor által... az persze más kérdés, hogy az orvos, aki a leletet értelmezi (mert a lelet neki szól) tudja, hogy mennyi az annyi és nem annyi, mint amennyi le van írva :D

Nincs jelen

#4565 2015-01-08 20:12

havastáj
Tag

Sziasztok!

Na megjártam a gasztroenterológiát, azt mondta a fõorvos, hogy a széklet calprotecint várjuk meg, az valóban jó ötlet volt (na köszi, hogy tudják,de nem mondták) de véleménye szerint nem lehetek crohn beteg. Na de ami ezután jött, õ ugye nem tudta, h van bennem egy hipochondriás hajlam is...azt mondja: Nem hiszi, mert a vérképem teljesen jó, és a fehérvérsejtem, és limphocitám is, de nézessek egy hiv tesztet, a nagymértékû fogyás miatt. Na itt aztán elöntött a víz, a pánik és életem legnagyobb félelme, miután elmentem a helyi ANTSZ be és levetettem a vért hiv re, és itthon utánanéztem a neten az aidsnek, és totál kész lettem. Innen tõl van az, h már a crohntól életemben nem félek többé ezután a sokk után, csak jövõ hét csütörtökig nem tudom, hogy fogom elviselni azt, hogy mi van, ha aids es vagyok, mert párkapcsolatom az lehetett 8-10 évvel ezelõtt bármilyen ...szóval az orvos letett a pontot a crohnra, de bennem összetört valamit de úgy, ahogy még ember ezt sohasem azelõtt. Igaz, hozzátette, hogy nem hiszi, csak már végleg nem tudott mire gondolni, ibs-t írt diagnózisnak, de engem aztán lapátra tett ezzel.

Nincs jelen

#4566 2015-01-08 20:19

rny
Tag

jajj havastáj… :D

Nincs jelen

#4567 2015-01-08 21:18

QpaK
Tag

Hát...Legalább kigyógyultál a Crohn-ból. ;)

Pt: Bevenném én simán, kaptam már egérfehérjét is. Van egy ostorgilisztás topik valahol, ott részletesen kitárgyalták. A petéket különbözõ kiszerelésekben lehet venni, és méreg drágák. Jól hangzik, de átverés jellegû. Ráadásul akik itt a fórumon próbálták, nem javultak tõle, csak a pénztárcájuk lett vékonyabb. Egyébként a leírás alapján hasonló elven mûködnek bizonyos gyógyszerek is, amik tényleg hatnak. Lecserélném azokat egy ilyen "természetesebb" megoldásra ha mainstream lenne. :)

Szerkesztette: QpaK (2015-01-08 21:21)

Nincs jelen

#4568 2015-01-09 08:41

youlcsi
Tag

havastáj!
no para! nekem egyszer hepa c-re fogták az egész többéves harcehurcát... ráadásul úgy, hogy volt pozitív tesztem... mit ne mondjak, jópár hétig nem aludtam :o

Nincs jelen

#4569 2015-01-09 15:35

pt
Tag

Qpak!

Neked a vérsüllyedés érték az magas ugye? Mármint az jelzi mondjuk a gyulladást a szervezetben, ha jól olvasom. Elméletileg, ha IBD-ben gyulladt a bélfal akkor magasnak kell lennie az értéknek.

Én néztem az enyémet 3-15 között normális, az enyém 2 mm/h. Tehát elméletileg nem lehet gyulladás különösebben, ha jól gondolom. Pedig szokott nyálkás lenni a székletem hébe-hóba, mondjuk leginkább ha betegeskedek, láz, ilyesmi...

Nincs jelen

#4570 2015-01-09 21:32

QpaK
Tag

Pt igen az magas, meg a crp és a trombocitaszám is. Meg is néztem az utolsó vérképet, és azt vettem észre, hogy az alkalikus foszfatáz értékem magasabb. Szerintetek ez mitõl lehet. Amit olvastam róla az elég ijesztõ, és nem szeretnék havastáj lenni....de mégis! Az orovos nem foglalkozott vele, de félek hogy valami komolyabb gondot jelez. Esetleg valami gáz a csonttal, vagy a májammal? Talán valamelyik bogyó zavar be?

Tudom, hogy nem annyira ide tartozik ez a kérdés, de itt mindig olyan családias a hangulat :)

Szerkesztette: QpaK (2015-01-09 21:33)

Nincs jelen

#4571 2015-01-09 22:14

pt
Tag

A trombocitaszámom okés. CRP az nincs a leletemen, meg az az alkalikus foszfatáz se.....

Lehet terhes vagy? Az csoda lenne :D Szent Qpak  XD

Azt írja:

"Az alkalikus foszfatáznak három fõ típusa létezik: a bél, a méhlepény, és a nem-specifikus típusú"
Nálad gondolom akkor a bél miatt magas....

Szerkesztette: pt (2015-01-09 22:19)

Nincs jelen

#4572 2015-01-10 08:43

QpaK
Tag

Hát pt remélem igazad van és a béltõl van. Az a furcsa, hogy sosem volt magasabb akkor sem, amikor sokkal rosszabbul voltam. Most meg tök jól vagyok és a többi értékem is egész okés. Az ijeszt meg, hogy a colitishez társulhat májbetegség, csontritkulás, vagy esetleg elrákosodott bél és minden esetben ez az érték tér el. A másik két máj értékem azért szerencsére normális, de attól még a többi ott motoszkál a fejemben. Ezzel a bélbajjal még megbirkózok, de egy másik betegséggel már nem... :(

Az is igaz, hogy ez az elõzõ kontroll eredménye és lehet, hogy nem kéne pörögnöm rajta, mert az orvos csak szólt volna, ha lényeges.

Szerkesztette: QpaK (2015-01-10 08:51)

Nincs jelen

#4573 2015-01-10 10:46

Lelle
Tag

Qpak!

Ha csak az alkalikus foszfatáz magasabb izoláltan, akkor az a gyógyszerektõl van. Nekem is volt így.
Azt mondta a gasztroenterológus, hogy ha gond van, akkor többezer az értéke. (ref tartomány felsõ határának 10X-ese is akár)
És ha a májaddal lenne baj, akkor a többi májérték is rossz lenne (GOT, GPT stb).

Nincs jelen

#4574 2015-01-10 11:10

QpaK
Tag

Lelle, köszönöm ez megnyugtató. Akkor jó, mert csak 40-el van a tartomány fölött. Azt mondta az orvosod, hogy melyik gyógyszer okozza? (én salofalkot, concort és savlekötõt szedek. Illetve humirán vagyok.) Ajánlottak neked gyógyszercsért, vagy egyáltalán nem is kell vele foglalkozni?

Nincs jelen

#4575 2015-01-10 11:50

Lelle
Tag

Nekem a Salazopyrin okozta anno. Elõször nem foglalkoztak vele egyáltalán, de aztán szép lassan emelkedett, és egy év alatt több százzal ment a határérték fölé, és akkor gyógyszercsere volt (Pentasa), és egybõl rendezõdött.
A 40 szerintem még semmi, az még normálisnak is mondható.
Meg azért változnak is ezek az értékek, legközelebb egyáltalán nem biztos, hogy határérték fölött lesz.....
Szerintem ez csak egyszeri minimális kiugrás.

Nincs jelen

#4576 2015-01-10 18:24

pt
Tag

A cukrokkal ti, hogy vagytok? Érdekes módon teljesen jó volt az emésztésem mostanában. Tegnap reggel csináltam palacsintát fahéjas cukorral + cukor és kakaó ment bele, elég sokat megettem. Már tegnap is puffadgattam. Ma reggel megindult a székletem, az eleje teljesen normális volt, gondolom a palacsintát megelõzõ kaják, de a végén megérkezett egy erjedt szagú bûzös pép, ami szerintem a cukros palacsinta lehetett. Olyan mint ha nem szívódna fel a cukor rendesen és beérik a bélben, mint a pálinka alapanyag olyan cefre szerû dologgá. Lehet ki kellene próbálnom, hogy elhagyok minden cukrot. Biztos nem lesz egyszerû, mert sok mindenben van. De érdekes, hogy a méz, lekvár, csoki eddig is a személyes tiltó listámon voltak, mert hasonlóan meghajtottak. De ha csak a tejet veszem, vagy az édes gyümölcsös joghurtot és egyéb gyümölcsöket, azokat se birom, mert mind így távozik, beerjedve. Lehet a kefir meg a túró azért van el bennem viszonylag jól, mert savanyú.....kevés a cukortartalma? Érdekes....

Nincs jelen

#4577 2015-01-10 19:41

youlcsi
Tag

nekem pcos-em is van, tehát nyilván szarul állok a cukorral... úgy, hogy nem is ehetném. persze eszem... hogy magában meghajtana-e, nem tudom, de metformint szedek és azzal együtt meghajt... vagy lehet, nem is a cukor, csak a met...

Nincs jelen

#4578 2015-01-10 20:03

pt
Tag

Na az nekem nem lehet, lehet csak azért nincs :p Ki tudja mi a bajom XD

Nincs jelen

#4579 2015-01-10 21:03

youlcsi
Tag

metabolikus x szindróma még lehet :) bár itt önmagában a cukor nem okoz gondot, max cukorbetegséget. a gyógyszer és a cukor a nem jó kombó együtt... vagy ki tudja, mert van, hogy úgy sincs bajom, és van, hogy akkor is, ha semmit nem eszek a gyógyszerre.

Nincs jelen

#4580 2015-01-10 21:22

makkmarci
Tag

Nekem a szándékos cukor fogyasztásom a napi kávé 2 darab kockacukra.
Persze van mindenben szinte, de ha lehet, érdemes nem túlzásokba esni.

Nincs jelen

#4581 2015-01-11 00:54

Kobold
Tag

Sziasztok!

Megyek síelni hamarosan. IBS tünetekre tudnátok ajánlani valami hasfogót? Nem szedek semmit, de a hosszú úttól(15óra) picit félek és nem akarok meglepit. A széntablettát már leszavaztátok korábban, de melyek azok a hasfogók, amelyekkel a legkevesebb kárt okozom magamban? Igyekszem tartani a diétát ott is, sõt a haverok mind edzenek és csak tiszta kaját eszünk :D Viszont akarok inni is, nem sokat de megérdemlem már.

@pt
reggelente neked is kell menned mindig a mosdóba? Még akkor is ha pl. hajnalban már voltál? Nekem ez a szitu és érdekelne hátha hasonló nálad is. A reggeli mosdót, csak akkor úszom meg, ha késõn kelek reggel. De hétköznaponként nagyon rossz, mert utána ilyen üresség érzetem van, és hiába ment ki minden még büdöseket szellentek párat :/

Szerkesztette: Kobold (2015-01-11 00:56)

Nincs jelen

#4582 2015-01-11 08:26

akombakom
Tag

havastáj :d Te tiszta luke vagy, még rosszabb eset mint én magam :D:D:d de komolyan? Hát gondolkozz, a HIV nem roppen az emberbe, ha nem kaptál mástól vért, akkor csa ka saját magad okán kaphattad el, dugtál ossze-vissza bárhol bárkivel? szerintem a legnagyobb kulonbség CROHN és AIDS kozott, hogy utobbinál nagyon észen kell lenned, mert megfertozhetsz akaratodon kívul is mást, míg a CROHNnál nem veszélyezteted a kornyezeted. Az életminoség mind akét esetben lehet kurva szar, illetoleg turheto, ha így nézem szinte mindegy, mert úgyis a szerencsén mulik melyik állapotod fogod ki.... inkább egy turheto komoly betegség, mint egy kemény állapotu gyengébb... szierntem....

Nincs jelen

#4583 2015-01-11 08:59

QpaK
Tag

akombakom én pont fordítva gondolom. Igazad van abban, hogy fontos az életminõség, de ehhez az életkilátás is hozzátartozik. Inkább szenvedjünk bélbetegséggel, mint sem ott motoszkáljon a fejünkben: "Most ugyan oké, de ha egyszer rosszabbodik, végünk van" Neked mindegy, hogy meghalhatsz?"

Nincs jelen

#4584 2015-01-11 09:21

akombakom
Tag

QpaK... eltlaáltad, alig várom, merthogy egyszer úgyis túl kell rajta esni, ezt senki nem úszhatja meg, és én úgy vagyok ezzel, hogy ami kellemetlen és rossz az jojjon minél elobb, egy azért nem mindegy, legyen gyors és kiméletlen.... dehát ez nem választás kérdése

Nincs jelen

#4585 2015-01-11 09:36

QpaK
Tag

ÁÁÁ Én ragaszkodok a rongyos életemhez. Egyébként az életminõség részében van valami, de csak akkor ha nem halálos betegségekrõl van szó. Ha 3 hónapra cserélnénk betegséget, lehet, hogy a colitis még tetszene is neked. Ehetsz, ihatsz és ha passzív, az emésztésed is oké...nem fáj semmi, az utazással sem lesz gondod. Igaz szedned kell gyógyszereket, meg lõnöd magadat, de azt a 3 hónap alatt megszokod. Ha fejben elrendezed a szövõdmény kérdést, és a visszaeséseket, akkor ha szerencsés is vagy, az életminõséged jobb lehet, mint ibs-ben - noha egy súlyosabb betegséged van. Szerintem az elsõ visszaesésnél akarnál csak cserélni. :)

Nincs jelen

#4586 2015-01-11 09:41

akombakom
Tag

QpaK... az én életminoségem ez elott sem volt, így meg már végképp nem az, utazás régen kilove, meloba eljárok, mert anélkul nincs pénz (remélem fogok tudni járni a jovoben is), de szenvedek eleget, plussz utazást nem vállalok be, most már még személykocsival sem nagyon, mivel sajátom nincs. QpaK.. én nem értelek titeket, milyen élet az ilyen? család nélkul? meg még helyhezkototten is...

Nincs jelen

#4587 2015-01-11 09:59

QpaK
Tag

akombakom...Család nélkül szétestem volna. Ez Biztos! Az orvoshoz sem tudtam volna elmenni, csak úgy, hogy kocsival bevittek. Az ágyból nem tudtam kiszállni, ezért a gondosan elkészített diétás kaját anutám behozta. A kontrollnál a papírokat nem tudtam leadni, mert ment a hasam, ezért más adta be. Vizsgázni is a nõvérem vitt, mert lázas voltam és még közben is kirohangáltam a wc-re... Nagyon eltompított ez az egész és teljesen elszigetelõdtem...ma már barátaim sem nagyon vannak. Az ember rájön kik állnak mellette. Most, hogy jobban vagyok, szeretném azt hinni, hogy egy jobb idõszak jön és a továbbiakban nem leszek ekkora szerencsétlenség.

Nincs jelen

#4588 2015-01-11 10:04

akombakom
Tag

QpaK na látod, ha ok nem lennének.. akkor lehet Te is hasonloan gondolkodnál, mint én. Kivanom Neked, hogy most egy jobb idoszak kovetkezzen, ami jó sokáig eltrat, úgy vagy 50-60 évig :d bár nem tdom hány éves vagy... ha gondolod nyugodtan tegyél hozza :D

Nincs jelen

#4589 2015-01-11 10:18

QpaK
Tag

Igen az valószínû! Kevesebbet lettem volna otthon, sokkal többet kórházban. Felelõtlenebbül szedtem volna a gyógyszereket...talán dupla tripla adag szteroidot, hogy valahogyan visszaszorítsam. Az ember nagyon kiszolgáltatott az aktív idõszakokban...ápolásra szorul - ha ezt a családtól nem kapja meg, akkor kórház, vagy otthoni gondozókat kell fogadni, mert az önellátásra képtelen az ember. Én is remélem, hogy minimum eltart 50-60 évig...azért az sem véletlen, hogy itt a fórumon panaszkodok...Akkor fordul a kocka, ha innen lelépek. :)

Nincs jelen

#4590 2015-01-11 10:18

pt
Tag

Kobold!

Enterobene, egész jó hasfogó, nem is drága, nem vényköteles.
Én nem minden reggel rohanok wc-re....

Olvasgattam az ételintolarenciáról. Illik a kép viszonylag rám, mert nem allergiás tünetek vannak amik azonnal jönnek, hanem csak késõbb mondjuk másnap jön elõ egy kajától, meg pattanások mondjuk csoki vagy mogyoró, szotyi esetén. A vizsgálat 48.000 Ft....hát ha "egyszer sok pénzem lesz" :D Meg nem vagyok biztos a pontosságára sem. Ha nem eszek épp olyat amire intoleráns lennék, akkor vajon, hogyan tudná kimutatni a vérem ezt? Érdekes....

Nincs jelen

#4591 2015-01-11 10:22

akombakom
Tag

QpaK a gondozo az nincs ingyen csak szólok és, ha éppen ápolásra szorulsz akkor valszeg anyagilag sem állsz a toppon. Ha jol leszel, se feledkezzél meg arról, hogy milyen mélyrol jottél :d és a tobbieknek jol esik, a remény :D

Nincs jelen

#4592 2015-01-11 12:09

QpaK
Tag

Igazad van, az sincs ingyen. Egyébként nekem már nem is a beleimmel van a baj, hanem annak következményeivel. A gyógyszerek mellékhatásaival, vérszegénységgel, fáradékonysággal... Az a kihívás, hogy a hasam is kontrollálva legyen és minden mást is valahogy egyensúlyba hozzak. Sajnos az 50-60 év elég vad. Az orvosom szerint a jelenlegi terápiával nyerhetek 10-15 évet: addig dolgozhatok, családot alapíthatok...Azért mindent olyan könnyen mondanak ki, bár valahol igaza van. Addig meg csak kitalálnak valami, amivel tovább lehetek tünetmentes. Ezért is van állandóan olyan érzése az embernek, hogy az élet egy versenyfutás az idõvel. :( Jó kis remény, így hogy jól vagyok ;)

Mindenki azt mondja, hogy krónikus betegség, de gyógyszerrel teljes életet lehet élni...Hát nem hazudnak, csak vesd össze a fenti sorokkal. Az apró betûs rész :)

Szerkesztette: QpaK (2015-01-11 12:29)

Nincs jelen

#4593 2015-01-11 13:57

rny
Tag

Qpak, hogy ertsem hogy igy nyertel 10-15 evet? Mmint mi lesz utana?

Kobold,
enterobene (imodium ugyanaz csak dragabb), smecta. Ezt a kettot sztem probald ki, es en vennek espumisant is mert az enterobene engem pl idonkent puffaszt. Jo sielest! :)

Nincs jelen

#4594 2015-01-11 14:05

akombakom
Tag

QúaK én is ezt kérdeze mi lesz 10-15 év múlva??? gondolj bele családot alapítasz a gyerekeknek meg lesz egy használhatatlan, beteg apjuk.. nem onzo dolog ez??

Nincs jelen

#4595 2015-01-11 14:16

QpaK
Tag

rny: A jelenlegi gyógyszerektõl függõvé váltam. Van egy rövid távon kialakuló függõség, amikor az ember nem tud normálisan emészteni ezek nélkül a szerek nélkül. Ez már nálam aktuális, ezért nagyon remélem, hogy kaphatom tovább. A másik a hosszútávon kialakuló függõség (10-15 év után) a szervezet annyira hozzászokik, hogy nem fog használni. Abban bízom, hogy addigra sok más gyógyszer/terápia miegymás lesz ami hatékony - talán gyógyítható is lehet....

akombakom:De igen önzõ. Nem is alapítok családot, csak arra utaltam, hogy ezt a kb 10-15 év tünetmentességet jól ki kell használni...Még ha versenyt is futok a betegséggel.

Aztán az orvosok ezeket a kijelentéseket csak megfigyelés alapján mondják, szóval semmi sem biztos.

Szerkesztette: QpaK (2015-01-11 14:17)

Nincs jelen

#4596 2015-01-11 14:19

akombakom
Tag

QpaK... akkor a HIV nem mégis sokkal jobb lehet ezek után, amiket most írsz???

Nincs jelen

#4597 2015-01-11 14:24

QpaK
Tag

Miért lenne jobb? A legrosszabb ami történhet, hogy nem használ, megmûtenek és élhetek vastagbél nélkül. Ezzel a gondolattal könnyebben megbarátkozok, mintha arra kelnék minden nap, hogy vajon melyik napom az utolsó. Úgy még kevésbé lennék motivált. :)

Nincs jelen

#4598 2015-01-11 14:28

akombakom
Tag

QpaK... így is arra kelsz, hogy lehet ez az utolsó nap :d, mivel senki nem ismermi sem a napot sem az órát :D IBD vagy bármi más ide vagy oda :D

Nincs jelen

#4599 2015-01-11 14:32

QpaK
Tag

Nem érted! Persze bárki bármikor meghalhat, de annak nagyobb az esélye, aki halálos beteg. Abban a tudatban élni, hogy 10 év múlva elölrõl kezdõdik a szenvedésem (visszaesések, szteroid, gyógyszerváltás, talán mûtét) vagy abban, hogy 10 év múlva meghalok. Nekem nem mind1 Ide vagy oda. Max ODA, ha nagyon akarod :D :D :D

Ezeket ugye viccbõl írod...Azon röhögsz, hogy miket válaszolok? :D

Szerkesztette: QpaK (2015-01-11 14:37)

Nincs jelen

#4600 2015-01-11 14:43

akombakom
Tag

Nem, egyáltalán nem rohogok ezen, csak nem értem, ép ésszel fel nem tudom fogni, de mindenki más, ezt el kell fogadjam, Te ezt az utad választottad, ami nekem jo, nem biztos, hogy másnak is jo, pont azért, mert nem vaguynk egyformák, csak én nehezen tudom ezt elfogadni. Ennyi

Nincs jelen

IBDoktor

Láb