#4651 2015-01-13 08:45
- pt
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)
akombakom!
Te rettenetesen depressziós vagy. Szedjél rá valamit. Irány a pszichológus. Elmondod neki a világszemléletedet és bármit felír neked az 100%. Hidd el, hogy a gyógyszerek szedését követõen újra kinyílna elõtted a világ és újra tudnád élvezni az életet.
Nincs jelen
#4652 2015-01-13 09:19
- QpaK
- Tag
akombakom: Nincs igazság és sosem volt. Fordul majd a kocka? Milyen gyerekesen naiv... Arra, hogy nem tudom megváltani a világot, már gyerekként rájöttem. A környezetemben lévõ igazságtalanságba viszont sosem nyugodtam bele. Pláne nem fogtam a sorsra, hogy ezt dobta az élet. Egyszerûen nem tudom megállni, hogy ne reagáljak ilyen helyzetekben. Az embernek nagy szerepe van abban, hogy alakítja az életét, és az sem mind1, hogy az elért dolgokat, hogyan éli meg. Tudod: Semmi sem az, aminek látszik. Bármit megtanulhatsz, elsajátíthatsz, ha kellõ energiát ölsz bele. Lustán ülni és számolgatni a napokat, aztán mindent a környezetre fogni...persze könnyebb. A betegségemet elfogadom, de csak azért mert ezzel a tudattal fejlõdhetek. Azt viszont nem hagyom, hogy meghatározzon. És igen, inkább szarnám össze magam tánc közben.... :) Mondhatod rá, hogy nem vagyunk egyformák, de sok mindenen átmentem és tudom mit beszélek!
Nincs jelen
#4653 2015-01-13 10:10
- akombakom
- Tag
pt pár pszichologuson már tul vagyok, az, hogy félek, hogy egy szép napon beszarok az miért depresszio? nálatok ez nem reális aggodalom? veletek ez nem torténhet meg? ja hát úgy konnyu.. akkor én se paráznék ezen, dehát én nem tudom ezt irányítani, ha menni kell, akkor menni kell... ha akárhol vagyok is és sokszor gáz, ezért ha csak lehet nem megyek semmi olyan helyre, ahol ez gondot jelenthet.. kivéve a busz, mert munkába muszaj járnom... helyben nemt udok dolgozni, koltozéshez meg még nincs elég pénz
valszeg ti nem csináltok ugyet egy kis balesetbol.. nevetve tovább mentek....
Nincs jelen
#4654 2015-01-13 10:27
- QpaK
- Tag
A pszichiáter ír fel gyógyszereket, de ezt már mondtam. A pszichológus nem tud rávezetni semmire, mert nem érted, amit mond. A depresszió sem a wc-tõl való félelmedet jelenti, hanem azt, ahogyan a világot látod: öngyilkos gondolataid vannak, semmihez nincs kedved, a világ kegyetlen és ellened van. Ez nem a te igazságérzeted, hanem a depressziód! A baleset nekem a legkellemetlenebb élményem az életben...pokolian megalázó! Nevetve megrázom magam???! – hát hogyne! Korábban írtam, hogy ha jön egy hasi görcs, nagyjából egy percem van, hogy wc-t keressek. Hát többször nem találtam. Szerinted melyikõnknek van nagyobb esélye beszarni? Neked elmondásod szerint napi 1-2 székleted van, ha van egyáltalán, a szorulás végett. Gondolod, hogy pont akkor fog rád jönni, amikor éppen valahol vagy? Szerintem a depressziód sem ebbõl adódik, hanem külön van. Esetleg a depresszió váltja ki a problémás emésztésed. Nem igazán hiszek a pszichés eredetében, de minél többet beszélgetünk, annál inkább hajlok felé.
Lehetetlen rávezetni téged bármire, vagy megmagyarázni. Annyira makacs vagy. :)
Szerkesztette: QpaK (2015-01-13 10:46)
Nincs jelen
#4655 2015-01-13 10:54
- youlcsi
- Tag
nem értem... ha soha nem történt még meg, akkor nem valós a félelmed.
félhetnél attól is, hogy egy szép napon lehány egy zebra :o
Nincs jelen
#4656 2015-01-13 11:02
- akombakom
- Tag
youlcsi... de olyan már vlot, hogy másodpreceken mulott, hogy beértem munkába..és egész uton szenvedtem...Afrikába meg az állatkertbe viszont nem járok....
Nincs jelen
#4657 2015-01-13 11:03
- youlcsi
- Tag
huh, ez az 1 perced van, hogy wc-t találj, ismerõs dolog.bár érdekes, hogy mostanában nem elõzi meg görcs, fájdalom, hanem az egyetlen jele, a hirtelen jelentkezõ maró érzés a végbélben... na, akkor már tényleg csak félrelökök mindenkit az útból, hogy minél elõbb porcelánhoz jussak.
Nincs jelen
#4658 2015-01-13 11:06
- youlcsi
- Tag
akombakom! dehogy! hidd el, ilyen esetben, ha még 2 perc kellett volna, azt is ugyanúgy kibírtad volna és 2 perccel késõbb múlott volna csak másodperceken...
Nincs jelen
#4659 2015-01-13 11:09
- pt
- Tag
akombakom!
Nem egyáltalán nem könnyû. És ugyan úgy vagyok ahogy te. Volt egy idõszak, hogy elég jól kezdtem lenni, kefírezéssel is elvoltam. Aztán történt egy esemény ami annyira visszavetett, hogy most én is itthon kuksolok. És kurva szar. Mert tudom, hogy ettõl lehet jobb is. Ezért kezdtem el megint gyógyszert szedni. Remélem kihúz a csávából megint, mint korábban. Persze szeretnék olyat szedni ami nincs különösebb mellékhatással rám. Férfiként eléggé gáz, hogy a legtöbb ssri vagy snri mind orgazmus késleltetõ vagy merevedési zavart okozó mellékhatásokkal bír. Te neked nõként ez annyira nem gáz szerintem :D Szóval ideje lenne felíratnod egy dobozzal és elkezdeni szedni. Hidd el 2 hét után jobban lennél. Nem mondom, hogy 100%-al jobban, de jobban..... és egyre jobban. Hidd el nálunk akik folyton a wc-n paráznak a legnagyobb gond pszichésen van. Ha nem parázol, nem kell majd wc-re menned..... Síránkozás helyett mozdulj meg és tegyél valamit az életedért.
Nincs jelen
#4660 2015-01-13 11:17
- akombakom
- Tag
youlcsi... nem értek egyet, mert azthittem meghlaok.. és nem bizots, hogy lehetett volna még húzni.. na de mindegy
pt.. koszi, végre valaki biztat :d... engem tényleg nem zavarnak az olyan mellékhatások :D ez legyen a legnagyobb bajom :D
Nincs jelen
#4661 2015-01-13 11:21
- youlcsi
- Tag
akombakom!
amíg nem megy be, nem tudhatod, hogy meddig lehet húzni...
Nincs jelen
#4662 2015-01-13 11:24
- pt
- Tag
Na végre. Irány a doki. Elmeséled neki a problémádat. Szó nélkül ír fel neked SSRI-t. Két hét után már jobban leszel hidd el nekem.
SSRI: ettõl jobban voltam 2 hét után fokozatosan javultam, elértem egy 90%-os szintet, kis coderittel és étkezésre odafigyeléssel elég jól elvoltam.
SNRI: 3 napig bírtam szedni, rettenetes álmatlanság, szájszárazság, rossz közérzet.....lehet 2 hét után jobb lett volna, nem tudom, nem bírtam addig.
SSRE: olyan mint ha a hátam mögé dobálnám, semmi mellékhatás. Beszedem a dobozzal, ha nem segít akkor visszatérek az SSRI valamelyik fajtájához. Az escitalopramot sztárolják......
Nincs jelen
#4663 2015-01-13 13:07
- pt
- Tag
Hát úgy döntöttem elmegyek kutyát sétáltatni. Elsõ lépésnek jó. Nehéz volt elindulni. Az elsõ 100 méteren voltak kétségeim. Aztán kicsit enyhült. Sétáltunk a réten, szalmabálák között. Friss levegõ, nyugalom. tovaszállt minden bajom. Gondoltam visszafelé keresztül megyek a falun, bemegyek a postára is a csomagomért. ekkor megint beütött a crack.... kezdõdött rossznak lenni. Jól felhúztam magam. Na mondom akkor is csak azért is. És nekiindultam. Szépen megint elmúlt a pánik. Bementem a postára. Felvettem a csomagot. Hazasétáltam a kutyákkal. Szép 1 óra volt az egész. Jót tett a séta, a napsütés. :) Ajánlom mindenkinek.
Nincs jelen
#4664 2015-01-13 15:11
- Rigor
- Tag
Mi ez a hülyeség a HIV-el? Havastáj: kicsapongó életet éltél hogy elmentél a tesztre vagy csak bebeszélted magadnak? (na jó én is voltam teszten/teszteken, de ez egy rendkívül kicsapongó hedonista idõszak (amikor a betegségre nem visszahúzódó depresszióval hanem leszarok mindent és a medroltól felpörgött állapotban reagáltam - a legyet is röptében) után történt - szóval indokolt is volt :P ) Azóta teljesen lenyugodtam, elmúlt a meghülyülés. Teljesen jó az élet sztómával, annyi az összes problémám hogy fáj a térdem.
Szerkesztette: Rigor (2015-01-13 15:12)
Nincs jelen
#4665 2015-01-13 15:23
- havastáj
- Tag
Nekem a HIV-vel, hála Istennek azzal már semmi, mert negatív lett az eredményem :-)
Nekem a széklet calprotectin lett pozitív, most meg azt a részét csináltatom meg, ami a konkrét referencia értéket mutatja. És mivel sajnos ez pozitív lett valószínûleg van valamiféle bélgyulladás, csak szerintem a gyulladás vagy nem oly kiterjedt, vagy a nyálkahártya felszínén lehet, hogy a vér és a tükrözések valamint a hasi CT nem mutatta ki.
Sajnos ezzel a vizsgálattal kellett volna kezdeniük, nagyon kíváncsi leszek a gasztroenterológusom arcára, ha meglátja a pozitív calprotectint, és arra is, hogy erre mit ad? Salofalk, vagy netán Budenofalk gyengébb szteroid?
Mert erre már valami gyógyszert kell adnia, hiszen azt mondta, ha pozitív menjek vissza. Meg gondolom mostmár valamit lépni kell , hogy lehúzzák a gyulladást. ..és még ugye mindezeket én fizetem, hiszen a széklet calprotectin fizetõs. Hogy aztán ilyen jellegû gyulladásra használnak e ezek a szteroidok, vagy gyulladáscsökkentõ szerek azt nem tudom. Azt meg végképp nem tudomelképzelni, hogy ennek ellenére se adjon semmi gyógyszert az orvos.
Nincs jelen
#4666 2015-01-13 15:30
- pt
- Tag
Rigor!
Örülök, hogy jól vagy. Azt hittem már elvesztél. Miért fája térded?
Nincs jelen
#4667 2015-01-14 07:59
- youlcsi
- Tag
havastáj!
egyáltalán nem biztos, hogy kapsz gyógyszert. a gyulladás megléte egyáltalán nem biztos, hogy ibd-t jelent...
én 5 éve kaptam utoljára gyógyszert, akkor is normixot. elõtte fél évvel szedtem 2 kúra kliont, azelõtt fél évvel szteroidot.
a normix fejezte be a gyógyszerszedési pályafutásomat a belemre. ekkor a diagnózisom nem fertõzéses gastroenteritis kmn volt. rákérdeztem, kb azt jelenti, amit gondoltam is róla: fogalma sincs az orvosnak, hogy mitõl és mi bajom.
már nem érdekel. fosok, és kész. ez van.
ha elfogadja az ember, akkor békében lehet vele együttélni.
azóta 2x volt szó tükrözésrõl. az elsõre nem mentem vissza, mert idõközben állapotos lettem (5 éve lassan). a második tavaly áprilisban került szóba, de mire megvoltak a tenyésztések, addigra kicsivel jobban lettem és már nem volt olyan sötét a világ... szóval nem mentem vissza.
majd ha megint közeledik az armageddon, akkor felhívom az orvost. nyilván megnéz, megnyugtat, megbeszélünk valamit, aztán megint nem megyek felé egy darabig :D
Szerkesztette: youlcsi (2015-01-14 07:59)
Nincs jelen
#4668 2015-01-14 08:13
- akombakom
- Tag
youlcsi... akkor most amíg be nem fut a ... addig nekunk nem nagyon van mirol irnunk, és remélem ez így is marad életem végéig :D
Nincs jelen
#4669 2015-01-14 09:11
- Rigor
- Tag
Pt: Köszi. Ezt a térd dolgot én is szeretném tudni. Egyelõre házalok vele, mert eddig sehol nem tudtak mit kezdeni vele.
Ja persze van még mellette az insomnia, de az már a betegség alatt megvolt, mivel a hasmars, görcs, mindig felébresztett évekig, aztán mostanra odáig fokozódott hogy teljes alvászavar, viszont beálltak a gyógyszerek amikkel szépen kezelhetõ, és lassan lehet csökkenteni is talán az adagokat.
Nincs jelen
#4670 2015-01-14 09:12
- youlcsi
- Tag
:D igen...
egyébként ha végiggondolod, tényleg alaptalan olyantól ENNYIRE félni, ami még nem volt.
simán félhetnél attól, hogy a buszt, amivel utazol baleset éri, kigyullad, stb... vagy ahogy leszállsz róla elüt egy ámokfutó... mindezek ellenére mégis kimész az utcára és a beszarástól tartasz. sokkal kisebb rá az esély.
egyébként én nem tartom életrajzi adatnak a megtörténtét. az ilyen napot jobb elfelejteni :o
Nincs jelen
#4671 2015-01-14 11:13
- rny
- Tag
Én se vagyok benne biztos havastáj, hogy erre kapni fogsz IBDs gyógyszereket. Sajna ez hiába magas szerintem, ha a tükrözés tök negatív, de lássuk mi lesz! Szerintem itt már mind kiváncsiak vagyunk mi lesz veled :D de tudod mi jutott eszembe? neked amikor csinálták a vastagbéltükrözést akkor vettek szövetmintát, vagy ép nyálkhártya miatt nem?
youlcsi & akombakom,
hát velem már többször megtörtént a kellemetlen eset. az a vicc, hogy többször akkor, amikor még semmi bajom nem volt :D és amúgy tök vicces esetként emlékszem rájuk :D ez nálam valami pszichológia lehetett, mert egész nap jól voltam de amikor leszálltam a buszról 2 utcányira otthontól akkor ettõl a tudattól hipp hopp beindult az emésztésem. máskor meg kutyasétáltatás közben történt. aztán legutóbb kb 2 éve jógáról mentem haza, és egészen a liftig bírtam :D Komolyan ezeken röhögök, nyilván más lenne teljesen emberek között a város közepén de ilyen hála istennek még nem történt. De azért szerintem ez az egy percünk van elég relatív, mert én sokszor éreztem már úgy, és volt hogy még 40 perc volt mire hazaértem és kibírtam.
apropó jóga, jár itt valaki jógázni? :) én régen jártam, és most úgy döntöttem, hogy újra megpróbálom, hátha a kis hasamnak is jót tesz
Szerkesztette: rny (2015-01-14 11:36)
Nincs jelen
#4672 2015-01-14 11:44
- rny
- Tag
Nincs jelen
#4673 2015-01-14 13:44
- youlcsi
- Tag
hát, lehet, neked vicces volt, én anno nem röhögtem magam halálra a dolgon. pedig nem is volt olyan nagyon vészes, pár percen belül rendbe tudtam magam szedni és észre sem vette senki... de akkor is...
Nincs jelen
#4674 2015-01-14 14:03
- QpaK
- Tag
Maximum utólag mókás. De inkább kínjában röhög az ember. A gáz az, hogy olyankor tényleg nem tudom tartani. Egyszerûen csak jön, én meg a záróizmommal nagyjából 3 görcsig tudom késleltetni...De közbe meg sietni is kéne. Párszor a wc-ig is eljutottam, de levetkõzni már nem volt idõm. Azt hiszem ez a legidegesítõbb! Olyan szinten másodpercek kérdése, hogy a két szintes házunkban (hiába van mind a két szinten wc) az alsó túl messze van reggelente. Egyébként én is azt vallom, hogy a múltat jobb elfelejteni.
youlcsi mit jelent a neved alatt (chysh)?
Nincs jelen
#4675 2015-01-14 14:13
- youlcsi
- Tag
jajj, semmit... anno az volt a nick, amivel regisztráltam, és a jobb követhetõség kedvéért kértem oda.
volt ott már m.crohn is, pcos is... csak most éppen nincs mit odaírni.
a pcos-nek ugye vajmi kevés köze van a fórumhoz, az meg továbbra is kérdés, hogy mi bajom van. 2x akartak már vizsgáéni a crohn diagnózisa óta mikroszkópos ciolitisre... de ugye nem mentem :D na meg erre most én mondom vizsgálatn nélkül, hogy nem hiszem, hogy az (maximum az IS), mert hogy a nyombélben is szokott volt lenni gyuzlladás, legalábbis 5 éve volt. meg 6 éve is. azóta meg annyira most nem érdekel.
nekem ezzel a betegséggel, meg dg-kereséssel az a legnagyobb bajom, hogy a gasztrós mindjárt azzal kezdi, hogy le kellene állni a metforminnal. nem tudom, hogy vajon egy valóban cukorbetegnél ez hogy mûködik? mert ok, én leállok vele, és max megszûnök nõként mûködni... na de ez az, hogy amíg vannak terveink, addig nem tudom abbahagyni. a nõgyógyász legutóbb is mérges volt érte, hogy nem szedtem, pedig csak pár hónap kihagyásról volt szó...
na meg nyilván ezen tervek miatt próbálok minél kevesebb gyógyszert szedni. hónapok óta megint minden este úgy fekszem, hogy érzem a savat a torkomban... de bakker nem tudok nekiállni most rabeprazolt szedni... majd, ha eljutok odáig, hogy már nem szeretnénk babát.
Nincs jelen
#4676 2015-01-14 14:55
- havastáj
- Tag
Amikor tükrözést csináltak nekem a vastagbéltükrözésnél letávolítottak egy kis polypot ami a végbél tõl 10 cm re volt, és azt küldték szövettanra, de az negatív volt. Egyéb szövettani mintavétel az ép nyálkahártya miatt sajna nem volt. Ezt sejtettem is, hogy nagy hiba volt az orvos részérõl.
Az most fasza , ha elcseszték a tükrözést...na de ez van, ezek szerint az is lehet, h meg kell ismételni. De valami gyógyszert csak kell adniuk, mert így nem élhetek. A folyamatos délutáni hõemelkedés nem IBS tünet és nem élhetek örök életemre hasfogókon. És az a baj, h még csak holnap jön meg a referencia értéket kimutató mintavételi anyag, nekem meg már a héten pénteken mennem kell a gasztroenterológushoz, aki csak annyit fog látni, h széklet calprotectin pozitív, de hogy mennyi azt nem. Tudtam én már régóta, h nem stimmel valami, de , hogy ennyi orvos után nekem kell rájönnöm erre az borzalmas!
Az a baj, h én nem lépek , akkor meg is halhattam volna! És ez nem érdekli az orvosokat és nem fogják fel ennek a súlyát!
Szerkesztette: havastáj (2015-01-14 14:56)
Nincs jelen
#4677 2015-01-14 14:56
- rny
- Tag
Érdekes, hogy nektek ez ekkora gondot okoz. Mármint nekem ha éppen nem vagyok extra rosszul nincs ilyen érzésem, hogy egy percem van eljutni. 10 percig kényelmesen elvagyok, és a jobb-átlagos idõszakban nem fordul elõ, hogy míg elmegyek a-ból b-be rámjönne. Ami nekem okoz gondot az a nyilvános wc használat. Azaz legyek bárhol engem frusztrál, hogy ott mások is vannak, fõleg, hogy idõnként olyan hangokkal jár a dolog, hogy a diszkréttõl messzebb nem is lehetne. Sokszor ott téblábolok amíg mindenki kimegy, de bizonyos helyeken ez ugye lehetetlen. Én inkább ettõl szenvedek, hogy bár hiába van wc, mégis kínosnak érzem használni. Azaz önmagában a tudat, hogy van, engem baromira nem nyugtat meg.
youlcsi, anno a tükrözésné nem vettek szövetmintát? én azért elmennék a helyedben. mióta állnak fenn a tüneteid?
havastáj, azért kérdeztem, hogy vettek-e szövetmintát mert: http://www.medicalonline.hu/gasztroente … os_colitis
azért az elég furcsa, hogy nem vesznek szövetmintát maguktól, ha már az ember rászánja magát a procedúrára….
Szerkesztette: rny (2015-01-14 15:00)
Nincs jelen
#4678 2015-01-14 15:15
- havastáj
- Tag
Pont ezt olvastam én is :-)
De én mégsem erre gondolok, hanem a crohn betegségre ,mert a fogyás, hõemelkedés tipikus crohn tünet.
Nincs jelen
#4679 2015-01-14 15:46
- rny
- Tag
miért tipikus crohn tünet? szerintem ugyanannyira tipikus colitisben is. láz bármilyen gyulladással járhat
Nincs jelen
#4680 2015-01-14 16:07
- QpaK
- Tag
Nagyon felcsigáztatok...Úgy várom már az eredményeiteket :D
Nincs jelen
#4681 2015-01-14 16:22
- rny
- Tag
én iiiiiiiiis!
Nincs jelen
#4682 2015-01-14 16:47
- youlcsi
- Tag
rny!
de, csináltak anno biopsziát. 1, alkalommal itthon, akkon atipusos gyulladás. 2. alkalommal szegeden, akkor m. crohn, 3. alkalommal szintén szegeden, akkor bél teljesen negatív, nyombél szövettana megfelelHET crohn betegség duodenalis manifesztációjának. ekkor derült ki a gerd is, és mivel a duodenalis crohnnak is a ppi a terápiája, így azt kaptam, és ennyi.
amúgy kb 8 éve vannak problémáim.
amúgy meg a mikroszkópos colitiszre nem lehet "csak úgy" mintát venni. ezt mondta anno az orvos, hogy ha ezt nézzük, akkor kizárólag ennek vizsgálatára kell készülni, mert a bélben kanyargó endoszkóp bélfalra gyakorolt nyomása képes olyan elváltozást okozni, ami összetéveszthetõ a mikroszkópos colitisszel. így annak vizsgálatára csak és kizárólag a végpontból lehet 1 mintát venni. legalábbis 5 éve így volt :)
Nincs jelen
#4683 2015-01-14 18:15
- havastáj
- Tag
Azta mindenit! Na errõl beszélek... és akkor most mi a diagnózisod?Tiszta káosz és fejletlen ez az orvostudomány! Crohn? -vagy mi? Mert , gondolom, ha egyszer megállapítják a crohn-t akkor abból nem lehet csak úgy tökéletesen kigyógyulni. És erre nem adnak folyamatosan semmilyen gyógyszert? A szteroid sem hatott?
Nincs jelen
#4684 2015-01-14 18:38
- youlcsi
- Tag
nekem az utolsó diagnózisom nem fertõzéses gastroenteritis k.m.n., illetve gerd. volt még hozzá egy epekövesség epehólyaggyulladás nélkül, de ezt önszántamból kiküszöböltettem, mint kiderült teljesen okosan, mert a néma köveim mellett igen komoly krónikus epehólyaggyulladást mutatott a szövettan.
a szteroid nem használt, annyira meg nem voltam rosszul, hogy az immunszupresszió indokolt legyen. amikor nagyon lepukkantam, 3 hétnyi klion és a protexin helyre rázott (igaz, utána 4 hónapig kezelgettük a klion okozta gombát :/).
aztán jött a gerd-re a rabeprazol, amit azóta is iratok néha, ha már nagyon gáz a helyzet (pl ha már lehajolni sem kell, hogy jöjjön a sav)...
amúgy megegyeztünk, hogy mivel gyógyszerrel sem javulok és gyógyszer nélkül sem romlok számottevõen, így felesleges a májamat terhelni mindenfélével.
Nincs jelen
#4685 2015-01-14 18:51
- QpaK
- Tag
youlcsi: Szerintem az én orvosomnál gyógyszerezve lennél :) Na nem brutál módon, de valami enyhe gyulladáscsökkentõt biztos írna.
Nincs jelen
#4686 2015-01-14 19:00
- youlcsi
- Tag
a vérképem egy ideje (lényegében a terhesség óta) tök jó. we, crp jó, vasam szokott alacsony lenni, de az sem vészesen. szerintem felesleges lenne erre gyógyszer.
én elhiszem az orvosnak, hogy ez így jó és hogy nekem most (!) semmi bajom nincs. jó orvos, hiszek neki :)
Nincs jelen
#4687 2015-01-14 19:24
- havastáj
- Tag
Az én vérképem is tökéletes, pont ezt nem értem , én meg ramatyul vagyok.
Ma is egész nap hidegrázás, rossz közérzet, kis émelygés, kis hányinger, furcsa remegés szerû, de közben mégsem, érzem, ha nem szedném a hasfogót semmi nem maradna bennem, rossz hangulat...stb és ezt sztem a bélgyulladás okozza.
Nincs jelen
#4688 2015-01-14 19:30
- youlcsi
- Tag
én teljesen jól vagyok. kicsit megy a hasam (nem több, mint mondjuk napi 4 és ez is kora délelõttre korlátozódik, szóval rendben van), nem jön állandóan fel a sav, kicsit fáj a gyomrom, tompán szorít, mintha egy tégla lenne benne és idõnként rossz ülni, mert szúr oldalt a hasamban valami...
minden nézõpont kérdése. folyhatna belõlem a vér, miközben fetrengek a görcsöktõl... szóval én jól vagyok :)
az egyetlen, ami zavar, az a hasmenést jelzõ maró végbélfájdalom. ezzel kellene lassan valamit kezdenem, pl megnézetni egy sebésszel, mert valószínû repedés...
Nincs jelen
#4689 2015-01-14 19:32
- QpaK
- Tag
havastáj: Nekem úgy kezdõdött, ahogy írod. Csak vérképet nem csináltattam. Nem tudom viszont, hogy ez akkor a betegséget jelezte-e, mert elég stresszes pörgõs idõszak volt. Sokáig azt hittem, hogy túlhajtottam magam és azért lettem beteg.
Nincs jelen
#4690 2015-01-14 19:34
- QpaK
- Tag
youlcsi te nekem gyanús vagy ;)
Nincs jelen
#4691 2015-01-14 19:39
- youlcsi
- Tag
mijjjjjé vagyok gyanús??? :D
Nincs jelen
#4692 2015-01-14 19:41
- youlcsi
- Tag
én nem gondolok magamra ibd-sként. tudom, hogy több ez, mint ibs, de nem tudom, hogy mi.
mindenesetre itthon az orvosok nagy része (nõgyógyász, háziorvos, infectológus, sebész, stb) crohn betegként kezel, lévén hogy az az utolsó normális diagnózisom. mondjuk nem kell ebbe sokat belelátni, inkább csak annyi, hogy gyógyszerek felírásánál óvatosabbak.
bár tavaly/elõtt nem úsztam meg a több hónapnyi antibiotikumozást és nem lettem rosszabbul, nem kezdte ki a bélésemet :)
Nincs jelen
#4693 2015-01-14 19:54
- QpaK
- Tag
Nem akarom a többieket megsérteni, de szerintem a hozzáállásod nem ibs jellegû. (Ha van ilyen egyáltalán) Pont ugyan így érveltem mielõtt beteg lettem volna. Csak reggelente van párszor, aztán késõbb már estefele is. Néha itt-ott szurkál - csak én magamat diagnosztizáltam ibs-re. A vérképem meg régen jó volt csak a vashiány látszódott. Aztán egyszer felrobbant a hasam és azóta sem vagyok százas :D Az sem hagyható figyelmen kívül, hogy a Crohn már volt diagnózis. A terhesség pedig úgy nyomja el a Crohn-t mint egy bika adag szteroid. A babát a szervezet antitestnek nézi és nagy adag szteroidot termel a kilökõdés ellen. Ez akár évekre is passzívá teheti a Crohn-t Nem mondom, hogy Crohn-os vagy, de esetleg egy másik orvos is megnézhetne. - nehogy egy nap te is felrobbanj!
Nincs jelen
#4694 2015-01-14 20:00
- youlcsi
- Tag
nem aggódok ezen... majd ha már nem lesz terítéken a tesóbaba, akkor elmegyek orvoshoz. addig nem, hiszen nyilván az lenne az elsõ, hogy akkor a baba-projectet függesszük fel. öreg vagyok már ahhoz, hogy elnapoljuk a dolgot.
én tényleg hiszem, hogy ha kell orvos, akkor jó kezekben vagyok. az barokkos túlzás, hogy járok hozzá, de Molnár Tamáshoz szoktam menni, ha gondom van. jó õ nekem :D
Nincs jelen
#4695 2015-01-14 20:03
- QpaK
- Tag
okés..Hát akkor hajrá!
Fiút/lányt akartok? Most hány gyerkõc van és mennyi idõsek?
Nincs jelen
#4696 2015-01-14 20:35
- youlcsi
- Tag
1 gyermek van. 4 éves fiú. maga a sátán :D
kislányt szerettem volna én tesónak, de ennyi várakozás után mos már mindegy mi, csak legyen...
Nincs jelen
#4697 2015-01-14 21:10
- havastáj
- Tag
Qpak: azt írod nálad pontosan így kezdõdött? De mennyi ideig tartott ez az állapot amíg "belobbant"? Mert nekem lassan már 15 hónapja tart így. Ezért gondolom azt, hogy valami enyhe szteroiddal megelõzhetõ lenne a belobbanás. (legalábbis nálam)
csak nem értem az orvos azt mondja nem kell még egy tükrözés, de akkor ezek szerint mégis kell, mert a bél állapota egyik pillanatról a másikra megváltozhat.
Szerkesztette: havastáj (2015-01-14 21:11)
Nincs jelen
#4698 2015-01-14 23:34
- QpaK
- Tag
Hát talán 2 évig is. De nem folyamatosan. Csak lazább volt a székletem hasmenés egyáltalán nem volt. Az óráim 90 percesek voltak és necces volt végig ülni õket. Eleinte a hasam nem fájt különösebben, inkább a bal tüdõm alsó része volt fura. Gyakran fáztam és fáradékonyabb lettem. Korábban éjjeli bagoly voltam, de ez is változott sokszor korábban feküdtem le és fáradtan keltem. De mondom: Nem tudom, hogy ez a betegség jele volt-e mert kicsináltam magam. Állandó volt a pörgés, kevés alvás, rendszertelen étkezések + fast food, kv, energia ital, és tonnányi alkohol. Szóval koleszos voltam :D Arra emlékszem, hogy mindent megvontam a szervezetemtõl és a dohányzást is abbahagytam. Azt követõen jobban lettem, megnõtt az étvágyam, de a belem is belobbant. És az egyik percrõl a másikra. Ekkor kezdõdött a durva hasfájás és 5 percenként hasmenés. Korábban nem csináltak tükrözést, de azon az estén már a mentõ vitt be. Székletvizsgálat negatív, az elsõ vérképem nem tudom, de majd megnézhetem, szerintem az is kb negatív. A tükrözés viszont altatás nélkül történt és nagyon fájt. Már akkor mondta, hogy mi a helyzet. Aztán Salofalkot kaptam... Kíváncsi vagyok, egy korábbi tükrözéskor láttak-e volna valamit? Esetleg megelõzhetõ lett volna a fellángolás. Megkockáztatom az utóbbi nem. :(
Szerkesztette: QpaK (2015-01-15 00:16)
Nincs jelen
#4699 2015-01-15 01:23
- makkmarci
- Tag
Hát te aztán jól megadtad a módját... Te Szent Kupak! :-)))
Nincs jelen
#4700 2015-01-15 01:56
- QpaK
- Tag
Csak ne ironizáljunk kérem szépen! :)
Elég felelõtlen voltam, amiért nem vizsgáltattam ki magam, pedig láttam jeleket. Ha tudtam volna, hogy megvan a hajlam erre a betegségre, nem ettem ittam volna minden moslékot, lónyálat. Habár szerintem a baj az étrenddel kapcsolatos hirtelen váltásokkal volt. Egyik napról a másikra váltottam mesterséges gyors kajákra, amiket huzamos ideig ettem. Aztán utána hirtelen váltottam egészséges életmódra. No kv, kaja, pia, cigi, és csak házikoszt.
Esetleg a fokozatosság elvét követve. Nem is lett volna ekkora a kontraszt a hedonizmus és qpak szenség között. Aztán fene tudja, késõbb jön, vagy elõbb. A dohányzásról már bebizonyosodott, hogy elnyomja. Lehet, hogy csak azt kellett volna meghagyni és minden mást elvetni. Az a baj, hogy túl sok a lehet, meg a talán...mind1 is!
Nincs jelen