#4751 2015-01-18 14:27
- Gica
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)
Sziasztok,én még új vagyok itt,7 éve vagyok Crhon beteg,minden vizsgálaton túl estem már,ami létezik:) Igaz hasmenésem nincs nem is volt még hál istennek,de amúgy állandó gyulladásban van,néha fáj néha nem,napi 2x Pentasa gyógyszert szedek,eddig bevált,egy hét múlva megyek megint vastagbél tükrözésre,legutobb mikor voltam akkor csak a Laxans port kellet meginnom 3 l vízben,reggel,most Phenolphtaleinum 2 db,elözõ este be kell vennem,meg kell vásároljam a Dormicum injekciót,és a Laxans port reggel vizsgálat elött,szóval az lenne a kérdésem nincs valami más módszer ez a Laxans por helyet?Mert ez nagyon sossz izû!!!3 L kemény dió meginni,legutobb is már sírtam a végén!!:)Vagy ezt kötelezõ használni amit az orvos kiirt??Köszönöm a választ elõre is! Ja és a tükrözéstõl nem félek eddig még nem fájt:)
Nincs jelen
#4752 2015-01-18 15:13
- youlcsi
- Tag
nekem legutóbb a kórházban (bent feküdtem) azt mondta, majd hoznak keserûsót... kérdeztem, hogy nem lehetne, hogy én inkább elbaktatok gyógyszertárba? de, persze, simán. szóval nekem eddig a legjobb (3ból 2x ezt ittam) a fleet volt. bûn rossz íze van, de csak 2x fél deci. utána a többi folyadék pedig tea, almalé, víz, ami jól esik.
elõször azt a csoki izû vacakot kaptam (jajj, nem jut eszembe a neve), de utána még kellett innom kórházi keverésû béltisztítót reggel 1 üveggel (tükrözés elõtt 1 liter, elvileg 20-30 percenként 1 pohárral... na, abból a 3. pohárnak kb a fele ment le, a többi visszajött. a 4. pohárral szerintem sugárban kihánytam az elõzõ 3-at is, aztán fogtam és a maradékot kiöntöttem...
szóval de, simán lehet mást is :)
csak hát receptkötelesek általában azért eszek, szóval nem dobják csak úgy utánad a patikában...
Nincs jelen
#4753 2015-01-18 15:54
- zozo
- Tag
Gica, én az utolsó két tükrözés elõtt Endostar Lavage (6 zacskó)port ittam.Tökéletesen kipucolt.Nem mondanám,hogy túl ízletes,de ki lehet bírni.Az X-Prep szerintem förtelmes,én nem ajánlanám.
Nincs jelen
#4754 2015-01-18 16:09
- zozo
- Tag
Ha már sikerült sok év után ismét belépnem,lenne egy kérdésem.Nálam 1999-ben tükrözés és szövettan alapján egyértelmûen colitis ulcerosát diagnosztizáltak.Azóta még három tükrözés történt.2007 (minden rendben), 2010(lymphocitás colitis) és tavaly november végén szintén mindent rendben találtak és a doki szerint IBS-es vagyok.Hozzátenném,hogy sokkal rosszabbul vagyok,mint 16 éve,amikor a cu-t diagnosztizálták.Tehát,IBD-bõl lett IBS!Ez milyen gyakori lehet?
Szerkesztette: zozo (2015-01-18 16:15)
Nincs jelen
#4755 2015-01-18 16:29
- QpaK
- Tag
zozo: Te is milyen érdekes eset vagy! :D Az nem lehet, hogy eredetileg is mikroszkópikus colitiszed volt?
http://www.medicalonline.hu/gasztroente … os_colitis
Ez nem jár fekélyekkel és akár a tükrözés is lehet negatív!
http://www.webbeteg.hu/orvos-valaszol/e … zer/102097 (Rossz volt a link)
Vagy világszenzáció vagy. Abban bízom egy tükrözés után azz mondják: "Meggyógyultál, Nem tudjuk hogyan de a beled tökéletes." :)
Szerkesztette: QpaK (2015-01-18 16:36)
Nincs jelen
#4756 2015-01-18 16:38
- youlcsi
- Tag
zozo!
én ugyanígy voltam a crohnnal. látott makroszkópos kép és szövettan is egyértelmûen crohn, 1 év mulva meg csak azért nem sine morbo, mert volt nyombélfekély.
amúgy a gyanu ekkor nálam is mikroszkópos colitisz volt, amit azóta sem nézett meg az orvos, mert azóta is megyek vissza tükrözésre (már 2x :))
Nincs jelen
#4757 2015-01-18 17:39
- Gica
- Tag
Youlcsi köszönöm az infót!!!Azt hiszem akkor iratok ki az egyik dokival!!Mert a 3 L nem tudom meginni!!Mégegyszer köszi!:)
Nincs jelen
#4758 2015-01-18 17:46
- Gica
- Tag
zozo, köszönöm válszod!!Azt hiszem megfogadom youlcsi tanácsát!És Fleet port veszek!2xfelet simán lehúzok!!:)És nem kell szenvednem 3 L iszonyat rossz porral olyan mintha csak simán sót inna az ember!:)
Nincs jelen
#4759 2015-01-18 18:37
- youlcsi
- Tag
fleet:
http://www.hazipatika.com/gyogyszerkere … ldat/11670
de ez csak egy ötlet... régen ittam már, nyilván vannak azóta jobbak/mások, amik szintén emberbarátok :)
Szerkesztette: youlcsi (2015-01-19 07:44)
Nincs jelen
#4760 2015-01-19 09:08
- pt
- Tag
Egyébként ez az IBS-bõl nem lehet crohn vagy colitis akkora baromság szerintem:
1. Fogalmuk nincs a gyógymódjáról egyiknek se, tehát nem is ismerik igazán ezen betegségeket.
2. Ha teljesen egészséges állapotodból tudsz crohnos vagy colitises esetleg IBS-es lenni, akkor ugyan hogy a fenébe ne lehetnél IBS-esbõl crohnos?
3. Nem tudják a gyógymódját, de ha kigyógyulsz belõle valamiért, akkor miért jön az, hogy "neked akkor nem is az volt" a helyett, hogy azt kérdeznék "önnek ezt hogy sikerült megcsinálnia? Mert tudni akarjuk, lehet így más is meggyógyulhat."
Összegezve elmondható, hogy van a nagy könyv. Tanultak a doktorok. De lehet itt az internet világában ugyan te vagy én vagy bárki nem vagyunk doktorok, nem szerteágazó az orvosi tudásunk, viszont, lehet a saját betegségünkrõl többet tudunk, mint egy orvos. Mert nekünk érdekünk. Mert mi szeretnénk gyógyulni. Mert mi ha nem is olyan értelemben, de kísérletezünk magunkon.
De lehet én látom rosszul :D
Szerkesztette: pt (2015-01-19 09:09)
Nincs jelen
#4761 2015-01-19 09:21
- QpaK
- Tag
Nekem otthonra is mindig azt a keserûsót adták, hiába mondtam, hogy veszek én bármit ami finomabb. Azzal, az indokkal, hogy az kíméletesebb és biztosan kitakarít. Ráadásul 1 óra alatt le kell húzni másfél litert. Na ez kb 5-7 óra alatt megvan. Aztán utána az esti 1 literbõl már nem nagyon fogy. Eddig mindig kitisztultam-lehet a pehelysúlyomnak kevesebb is elég lenne.
Rohadtul nem gondolom agybajnak, de valahol mégis. Tavaly a vizsgaidõszakban újult ki. Most pedig elkezdtem a jogsit és szinteé mozgolódik. Úgy vagyok mint havastáj. Hõemelkedésem van 37,3 fáradékony vagyok, és ha eszek fél órán belül kijön. Zuborog a hasam, a székletemnek fura szaga van és a wc papír gyakran véres. Ráadásul nem hiányozhatok kresszrõl. A vezetési óráktól elõre félek, mert ismeretlen terepen lesz, másik városba és falvakba...Az ilyeneket a hasam nagyon nem kedveli.
Nincs jelen
#4762 2015-01-19 10:05
- youlcsi
- Tag
Qpak!
a vezetéstõl én is paráztam, az elsõ 5-6 alkalommal bizony volt is kifejezett hasmarsom elõtte. de csak elõtte. mindig úgy mentem vezetni, hogy elõtte elmentem slozira, és ennyi.
most meg már baromira élvezem. simán bírnék a 2 óra után még 2-3at maradni a kocsiban :D mondjuk nem tudom, mi lesz, ha közeledik a vizsga... tuti majrézni fogok... de túl kell esni rajta.
pt!
azt nem gondolnám, hogy ibs-bõl lehet ibd.
valóban, ha az egészséges ember lehet egyszercsak ibd-s, akkor az ibs-es is lehet... de szvsz független a kettõ egymástól. ha nem annak tekintjük, akkor meg lehetne tovább menni... én pcos-es vagyok, lehet, hogy ez is hajlamosít? gipsz jakab migrénes volt, idb-s lett... akkor a migrénbõl is lehet ibd?
nem kell mindenben az összeesküvés-elméleteket keresni. én nem hiszem, hogy az orvosnak nem érdeke, hogy meggyógyuljon a beteg... miért lenne neki jó ez?
Nincs jelen
#4763 2015-01-19 10:08
- youlcsi
- Tag
érdekes, amikor nekem kezdõdött a hasmenés, aznap éppen vidékre kellett menem egy kongresszusra. akkor elõször, tök egyedül, azt sem tudtam hova... na, aznap reggel felkeltem és fostam, de nagyon... érdekes azonban az is, hogy egészen délután 4-5ig, amíg haza nem értem, nem volt replay, viszont a buszon hazafelé majd meghaltam és alig-alig értem haza.
na, azóta megy a hasam, 1-2 nap, max néhány hét szünet van benne. májusban lesz 8 éve.
Nincs jelen
#4764 2015-01-19 10:27
- QpaK
- Tag
Olyan van, hogy rossz diagnózis. Ha van egy felszíni gyulladás, akkor arra rámondhatják mondjuk a colitist, de ha szövettannál a colitis ulcerosa helyett, limfocitás colitis rajzolódik ki, akkor az nem ibd. Nem lesznek fekélyek és a tükrözés képe késõbb lehet negatív is. Szó sincs róla, hogy ez átalakul ibs-re, az még mindig LC, csak már nem látható. Sokan azt hiszik tévesen, hogy colitsbõl lehet crohn. Itt is a diagnózis rossz. Fõleg az elején nehezen különíthetõ el a két betegség. Ha rossz helyrõl veszik a mintát és nem láthatóak a Crohn-ra jellemzõ granulómák, akkor colitist diagnosztizálhatnak. Késõbb ha sikerül mintát venni a granulómából akkor úgy tûnhet "átalakult" crohnra. Az sem könnyíti a helyzetet, hogy a Crohn 40%-ban a vastagbélre korlátozódik. Én sem hiszek az összeesküvés elméletekben. Tudom, hogy jó kezekben vagyok. A szervezetemben zajló folyamatokat már értik, de végleg "lekapcsolni" sajnos még nem tudják. Abban egyet értek, hogy vannak orvosok, akiknél jobban ismerem a betegségem. De ez inkább az orvos szaktudásával függ össze, mint sem azzal, hogy én felfedeztem valami újat és õk arra nem elég nyitottak.
Szerkesztette: QpaK (2015-01-19 10:40)
Nincs jelen
#4765 2015-01-19 10:40
- pt
- Tag
Megtaláltam:
Melyik baktérium mikor segít fõleg?
Az irodalmi adatok alapján a különbözõ tejsavbaktérium törzseket speciálisan az alábbi indikációs területeken használják leginkább:
Székrekedés megelõzésére, illetve megszüntetésére:
Bifidobacterim bifidum
Lactobacillus acidophilus
Lactobacillus delbruekii spp.bulgaricus
Streptococcus thermophilus
Irritábilis bélszindrómára:
Lactobacillus rhamnosus
Hasmenéses tüneteknél:
Bifidobacterim longum
Lactobacilli casei
Lactobacillus rhamnosus
Laktóz intolerancia esetén:
Lactobacillus rhamnosus
Antibiotikum okozta mellékhatásokra:
Bifidobacterium
Lactobacillus plantarum
Lactobacillus rhamnosus
Vaginitis esetére:
Lactobacillus plantarum
Lactobacillus rhamnosus
Koleszterinszint csökkentésére:
Bifidobacterium bifidum
Osteoporosis megelõzésére és kezelésére:
Lactobacillus rhamnosus
Nincs jelen
#4766 2015-01-19 11:11
- pt
- Tag
Na intéztem magamnak calprotectin vizsgálatot. Hívnak, ha jön hozzájuk edény ide vidékre.
:D Kíváncsi leszek. Bár Dr.Qpak szerintem már tudja a diagnózist "havastáj szindróma" :D
Egyébként nagyon korrekt volt a hölgy a telefonban, említettem neki még pár vizsgálatot és szépen lebeszélt a pénzes megoldásról, felsorolta miket tudok háziorvos útján megcsináltatni tb finanszírozással. Így olcsóbb. Kedves :)
Nincs jelen
#4767 2015-01-19 11:41
- QpaK
- Tag
Pt ezt most minek kell? Már bocsánatot kértem. Most hadd ne menjek bele, mit értek havastáj szindróma alatt (nem téged). Nem akarok veszekedni. Megértem, ha szeretnéd pontosan tudni a bajod - azt is írtam, hogy nézesd meg. Pont, hogy megnyugtatni akartalak, hogy ibs-bõl nem lehet ibd. Ezt tudományos kísérletek bizonyítják, nem pedig Dr Qpak. És Hülyének se gondollak. Nem tudom, hogy lehet ezt így benézni. ;)
Szerkesztette: QpaK (2015-01-19 11:43)
Nincs jelen
#4768 2015-01-19 13:03
- havastáj
- Tag
Havastájat meg lehet hülyének gondolni, mert kideríti, hogy mi a baja.... itt a probléma kéremszépen....
Nincs jelen
#4769 2015-01-19 13:22
- pt
- Tag
Qpak!
Csak viccelõdök. Vidám ember vagyok. Nem vettem sértésnek semmit :D A korábbiakat sem. Amúgyis tetszik, hogy mindenki a saját szemszögébõl látja a dolgokat. Mit érnék egy fórummal, mit érnék egy beszélgetéssel, ha folyton mindenki csak helyeselne? Ha hülyeséget beszélek akkor is. Semmit. Ez így van jól :D
Amit a doki mondott neked, hogy az IBS-es keresi a baját errõl lehet felismerni. Ez így van. Mert ha szívritmuszavarom van akkor szedek rá valamit. Ha crohnom van akkor kerülöm amit elõírnak és kezelem amivel lehet, ha colitis akkor szintén. De ha IBS-ed van akkor csak szarul vagy de nem tudod mitõl. Hát persze, hogy keresed az okát. Elmentem ebbe az antidepi irányba. Tök jó az SSRE bevált. Pánik elmúlt, nem parázok, ha menni kell valahová. Szuper. De ha bezabálok olyat ami mr.pocaknak nem tetszik akkor ettõl függetlenül hasmars van. Például aszpikos csirkemellet ettem egyik este. Hát olyan pocakfájásom lett meg gázképzõdésem, görcsök, az rettenet. Ez nem az idegtõl van. Tehát okés nyugtázom, hogy idegesség is közrejátszik a hasmenésemben, de meg tudom különböztetni, hogy az idegességtõl vagyok rosszul és ezért megindul a hasam, vagy eszek valamit, megindul a hasam, görcsöl fáj és e miatt leszek ideges. :D
Havastáj!
Köszönöm ezt a calprotectin teszt ötletet. Szerintem hasznos :)
Nincs jelen
#4770 2015-01-19 13:42
- rny
- Tag
Hát én teljes mértékben egyetértek veled pt! Valóban az a hivatalos info, hogy ibs-bõl nem lesz ibd, viszont ha valaki évekig rosszul van majd jön a diagnózis, hogy mondjuk colitis, akkor ott évekig nem fedezték fel vagy az ibs-bõl lett? Na ezt már az isten se mondja meg! Szerintem inkább nem törvényszerû, hogy ibs-bõl ibd lesz, de nagyon is elképzelhetõnek tartom, mert van ezer meg ezer ilyen eset. És tényleg érdekelnek azok is, akiknek volt diagnózisa, majd hipp hopp elmúlik a dolog és többet vissza se jön? Lehet, hogy ennek én nem vagyok a szakértõje, de hogy az orvosok se, az tuti.
Gyerekcipõben jár még a bélbetegségek gyógyítása, ahhoz képest legalábbis, hogy én ma reggel négykézláb! menten el egy cataflamért mert annyira rosszul voltam és hivatalosan semmi bajom, mindenképpen.
Szerintem nem agybaj, de az agybajnak van hatása rá erõsen. De ez természets. Lásd, amikor iskolába jártam és baromira nem akartam bemenni valamiért akkor elég volt elképzelnem és beleélnem magam, hogy beteg vagyok és láss csodát, belázasodtam. És ezer ilyen van. Bizonyos mértékig befolyásol a psziché. Én mindenesetre nem merem a jogsit megkockáztatni, hála istennek nem is kell, de én komolyan lefelé zuhanásban vagyok már fél éve, egyszerûen nem tudom bevállalni a vezetés órákat.
Olyan fura nekem, hogy egy páran írjátok, hogy már 8 éve megvan, de hát ez van, és semmi különös. Én is próbálok ehhez pozitívan viszonyulni, meg tudom, hogy együtt kell vele élni, de engem megõrít. Már három és fél éve. Változnak a tünetei (mostanában például úgy fáj, mintha egy marok tût húznának a belemben), máshogy fáj, máshol fáj, máshogy hasmenés, de a lényeg ugyanaz, csak mostmár régóta szarabb. Én ehhez nem tudok ilyen leszarom képet vágni, hogy ez van és kész. Ezért én is állandóan kutatok, próbálgatok…
A calprotectint meg tuti én is megcsináltatom, a te eredményedet havastáj meg repesve várom!
Szerkesztette: rny (2015-01-19 13:47)
Nincs jelen
#4771 2015-01-19 14:35
- pt
- Tag
Arra 100% emlékszek, hogy diflucan-t szedtem egy rossz gombás lábköröm miatt. Ami utólag kiderült, hogy nem is gombás, csak a benövések miatt olyan mélyen lett kivágva mûtétileg mindkét oldalt, hogy ettõl hal el a köröm és szárad ki :D na de mindegy. Szóval itt kezdõdött minden baj. Egyszer csak derült égbõl vesekõ, ideges hasmenés. Eleinte otthon elvoltam, zabáltam, normál széklet, tuti minden. Aztán elindultam dolgozni, vagy bárhová, semmi gond nélkül, de munkában már elkapott a hasmars. Ennek okán egyre idegesebb lettem, kerestem az okát, de nem jutottam ugye sehova csak addig, hogy IBS és a rohamok eluralkodtak, már akkor is rosszul voltam, ha rágondoltam indulnom kell valahová. Az az igazság, hogy az idegesség részét elfogadom. Sok rossz élnény, berögzült, stb. De ha most megennék egy tál sárgaborsófõzeléket, akkor az ideg csak annyiban játszana szerepet, hogy ha elmennék valahová 15 perc múlva akkor jönne rám a fosás, ha itthon maradnék akkor meg 2 óra múlva jönne rám a fosás. Tehát inkább gondolom úgy, hogy az alap baj a bélben van, mondjuk gombák vagy probiotikumok hiányában, mint a fejben. De elfogadom, hogy a fejben lévõ dolgok is rátesznek egy lapáttal. A fejemet sikerült úgy néz ki rendbetenni. Hála égnek a coaxilnak a mellékhatását se érzem. Viszont a pocakot, belet átnézetem most rendesen.
Ebbõl módszeresen megcsináltatok szépen lassan mindent:
" Bizonytalan hasi panaszok (IBS) kivizsgálása: (hasfájás, has puffadás, széklet problémák): vérkép, süllyedés, májfunkció, vesefunkció, vércukor, amiláz, lipáz, széklet vér, széklet calprotectin, széklet M2-PK, TSH, össz IgE, nutritív allergénspecifikus panel, cöliakia specifikus antitestek,laktózintolerancia genetikai teszt
mikrobiológiai vizsgálatok: széklet parazitológia és bakteriológia, Giardia lamblia és Cryptosporidium, Entamoeba histolytica és Helicobacter pylori antigén kimutatás a székletbõl,
vérbõl szerológiai vizsgálatok: Yersinia"
Kezdésnek a calprotectin és a hisztaminallergia vizsgálat. A calprotectin a gyulladt bél miatt érdekel. A hisztaminallergia meg azért, mert a banántól erõsen produkálom a jeleit, a sörtõl is és egyéb alkoholokat se birok.
E mellé csináltatok egy új vérképet, mert az elõzõn az alacsony süllyedés aggaszt és az emelkedett eosinophil granulocyta. Házidoki által kérhetõ a helicobacter pylori és clostridium difficile vizsgálat. Aztán majd meglátom ezek fényében a többit..... :)
Nincs jelen
#4772 2015-01-19 15:10
- pt
- Tag
És õk is csak emberek: :D
http://www.boredpanda.com/world-leaders … a-guggeri/
Nincs jelen
#4773 2015-01-19 15:30
- havastáj
- Tag
Ma jött meg az eredmény, h túl kevés széklet volt rajta, így nem tudják megmérni, küldenek új mintavevõt. Hát fasza újabb napok telnek el. Nem egy egyszerû vizsgálat, ha túl sok minta van rajta akkor meg azért nem tudják megcsinálni. Hát így holnap hiába megyek a gasztroenterológushoz....
Nincs jelen
#4774 2015-01-19 16:47
- pt
- Tag
Hú akkor erre majd odafigyelek.... elolvasom a technikáját :D
Nincs jelen
#4775 2015-01-19 21:28
- RealHero
- Tag
Én is intézek a héten egy calprotectin vizsgálatot.Majd beszámolok a részletekrõl.
Nincs jelen
#4776 2015-01-19 21:34
- pt
- Tag
Calprotectin forradalmat indítottál Havastáj :D :D :D
Nincs jelen
#4777 2015-01-19 22:33
- RealHero
- Tag
Nekem hasznos lehet mert még soha nem volt vastagbéltükrözésem.Ha negatív lesz biztos nem is megyek egy darabig:)
Nincs jelen
#4778 2015-01-19 22:34
- mindenmijo
- Tag
Hello mindenki,
OLVASSÁTOK EL, SEGITENI AKAROK.
Regen tag voltam mas neven, de ujra regisztraltam, hogy tanacsot adjak, mert hala ajo egnek mar nem keresem az IBS-emre a megoldast. Tudom, hogy egyedi tunetek es egyedi reakcioink vannak kulonbozo etelekre, szoval ez inkabb azoknak valhat be, akinek a hasmenes tipusu IBS-e van.
Sztorim (probalom roviden):
Gimis korom ota voltam IBS-es, nagyon kegyetlenul rosszul voltam, magantanulokent tudtam csak befejezni a sulit. Tobb mint 6 evig szenvedtem, pszichologusnal, pszichiaternel jartam. Beszedtem rengeteg fele gyogyszert, befekudtem klinikara is par hetre. Nyilvan a fizikai resze is ki lett pipalva a teszteknek (tukrozes, allergia teszt, stb.) a es minden rendben volt.
Ennek ellenere teljesen eletkeptelennek tartottam magam. Lakast nem tudtam el hagyni, de szo szerint. Nem tudtam mashol enni, csak otthon, folyton rossz volt a gyomrom, utaltam az egeszet. Amig mindenki mas koncertekre jart meg kirandulni en kifogasokat gyartottam es evett belulrol a keseruseg es a depresszio. Legszebb eveimet aldoztam be ennek a betegsegnek, ezert ha mar csak egy ember is elolvassa es segit neki, megerte irnom ide.
Kulfodi forumokon olvasgattam anno, hogy mit szednek IBS-re es egybol az jott fel, hogy Codeint. Feltem tole, mert sokan irtak, hogy jo meg minden, de hozza szoknak es egyre tobbet szednek, ergo a hatasa is mulik. NEm akartam ebbe bele bonyolodni, de felirattama haziorvossal, mert mar nem volt lejjebb.
Hihetetlen, de elmult minden tunetem miutan szedtem, mar az elso par napban hatott, teljesen megvaltoztatta a hetkoznapjaimat. Aztan persze minden nap vettem be belole, hogy tudjam a felsofoku kepzesem csinalni, es nyilvan hozza is szokott a szervezetem es elmult a hatasa. Rohadt erzes volt. Sirtam, kivotam, mert nem akartam fuggo lenni es egyre tobbet bevenni.
Elkezdtem moderalni az adagot, es felvaltva hasznalni az immodiummal. Het 3 codein tabletta 2 immodium, hetvege meg attol fugg, otthon semmit nyilvan.
Egy honap alatt elhagytam az immodiumot, es a codein maradt heti 3. Valahogy maga az erzes, hogy nincs bennem ez a folyamatos felelm, hogy mar elnezest, "mindjart ossze fosom magam" elmult a codein-es napokon valamit atkapcsolt bennem. Kezdett az agyam es a gyomrom osszehangolodni, es egyre kevesebb gyogyszert szedtem be.
Az elonyeirol csak annyit, hogy az evekig elzartsagban leves utan mar ott tartok, hogy csak akkor szedek Codeint, ha elutazok messzire (mert igenis megyek) es ilyenkor jo biztositek, de egyebkent nincs szuksegem mar ra. Mondom, valahogy helyre rakott par honap alatt ez a folyamatos pozitiv megerosites.
Azota kulfoldon elek, buvarkodtam Franciaorszagban, orakig ultem idegenekkel egy autoban Izlandon, ahol semmi wc nincs (remalomnak hangzott volna regen), Vacsora utan maszkaltam a forgalmas Londonban, es renget kietlen helyen turaztam. Nem felvagasbol irom, hanem hogy a kulonbseget ereztessem. Soha el se tudtam volna kepzelni, hogy ilyen valtozason megyek keresztul, es hogy kepes leszek erre valaha.
A Codein alapjaban veve hasfogo hatasu, de nem lesz tole ez az eldugultsag erzesed, mint az immodiumtol, hanem kicsit olyan, mintha megnyomnak a pause gombot, es ugy erzed mintha megallna az emesztesed arra 6-8 orara amig hat. Ezen felul van ilyen nyugtato, fajdalom csillapito hatasa van, mivel opiat szarmazek, ezert is addiktiv.
Nyilvan senkit nem akarok rabeszelni hogy szokjon ra es szedjen be rengeteget, de en 20mg napi adagrol beszelek a gyogyulasomnal, most 15mg, amit havonta egyszer veszek be, ha egyaltalan szukseges.
Haziorvos nekem felirta otthon nagy nehezen, itt kint (UK) rutin szeruen megy, mert tudjak, hogy mukodik.
Kerlek, ha kizartal minden fizikai eshetoseget, hogy esetleg valami sulyos elvaltozas okozza a bajodat probald ki, mert eletmento lehet.
Mindenkinek kitartast kivanok, en sok sok ev kihagyas utan, mostmar 3 eve mondhatom magam 99% gogyultnak, es iszonyu jo erzes megint azt csinalni amit csak akarok. Ezert irtam ide. Remelem segitet valakinek ez a poszt.
Nincs jelen
#4779 2015-01-19 23:01
- RealHero
- Tag
Milyen formában szeded a codeint?Kapszula?Ki a gyártója? Azért kérdem mert ha megemlíteném az orvosomnak lehet nézne rám mint a borjú.Sokszor nekünk kell tájékozottabbnak lenni mint az orvosnak..szégyen.
Nincs jelen
#4780 2015-01-19 23:51
- rny
- Tag
szia mindenmiojo!
mi is szedjuk a codeint :) itthon csak coderit n formaban elerheto kello mennyisegben, de sajnos eppen most van az, hogy egy ideje nem lehet kapni, es pt ez neked is info: ma azt mondtak a gyogyszertarban, hogy szerintuk mar nem is lesz... azt hittem elajulok. azert remelem, hogy de.
mindemijo angliaban mi a neve a gyogyszernek??? direkt belre van kodein, vagy ott is pl a kohogesre hatot adjak ibsesnek?
amugy jo otlet ez az agyi kondicionalas, en mar sokat gondoltam ra. de az immodiumot en is utalom, tenyleg ilyen bedugulas erzes, a coderit volt az igazi. mindjuk hozzateszem, hogy en most sokat szedtem igy, es nalam ez a hatas nem jott el... :/ de lehet majd nekifutok meg egyszer. mondjuk a legfontosabb az lenne, hogy ujra lehessen coderitet kapni...
na de nagyon jo ilyet olvasni, hogy valaki jol van!!!
Szerkesztette: rny (2015-01-19 23:56)
Nincs jelen
#4781 2015-01-20 08:08
- akombakom
- Tag
mindenmijo... ha jol értem, amit írsz, akkor Neked par szem codein megoldotta a gondjaidat, amit azóta már szedned sem kell (max kivételes esetekben?)...
Nincs jelen
#4782 2015-01-20 13:14
- havastáj
- Tag
Most jöttem a gasztroról. Hát a pozitív calprotectin miatt most elkezdenek vizsgálódni újból, vékonybél CT enterografia február 3 án, meg majd colonoscopia kell újabb.
De elõször a vékonybél CT enterografia, mert a sima kontrasztanyagos hasi CT ahol meg kell inni a 1,5 l lötyit, meg adnak vénásan kontrasztanyagot az semmit nem ér a doki szerint, mert azzal nem látnak semmit.
És van a kórházban is calprotectin vizsgáló gép, csak ritkán használják ;-) érdekes nem?
Viszont egy nagyon jó vizsgálat a calprotectin a doki szerint!
Szerkesztette: havastáj (2015-01-20 13:14)
Nincs jelen
#4783 2015-01-20 16:32
- rny
- Tag
te havastáj, mégis mi a különbség a kontrasztanyagos hasi ct és a ct enterográfia között? mert nekem enterográfia volt, de leírásra ugyanaz, mint neked
Nincs jelen
#4784 2015-01-20 16:35
- havastáj
- Tag
az orron keresztül vezetik be a csövet a ct enterográfiánál, a sima ct-nél meg csak megiszod a lötyit.
Nincs jelen
#4785 2015-01-20 16:39
- rny
- Tag
hát ez így nem lehet igaz, mert megnéztem, enterográfia volt és ittam, plusz vénásan kaptam. amúgy a neten most olvasom, hogy a kettõ között a különbség a folyadék, amit megitatnak veled! bár márshol meg mást írnak. na mindegy!
Szerkesztette: rny (2015-01-20 16:41)
Nincs jelen
#4786 2015-01-20 18:20
- havastáj
- Tag
nekem ma a doki azt montda, hogy a simában isszuk ugye a lötyit+vénás kontrasztanyag. Amit megiszunk az szétfolyik a bélben és kész, nem látni semmit, így nem ér sokat. Vagy látnak valamit vagy nem. Itt meg az adagolást õk szabályozzák a bélbe.
Nincs jelen
#4787 2015-01-20 18:57
- havastáj
- Tag
Ja és a colonoscopiát is meg kell ismételni, februárban lesz idõpont rá, és úgy, hogy a terminális ileumtól még egy méterre fel kell hatolniuk, azt mondta a dokim. De állítása szerint a crohn tipusos képletet szokott a terminális ileumtól már 10cm -re.
Hát ez van, ez a két vizsgálat. A ct-t lehet nem tudom megcsinálni, mert nagyon öklendezõ vagyok, nem tudok lenyelni csövet, pláne, h fél óráig bennem legyen, nem tudom, a vastagbéltükrözés az még tûrhetõ. És a calprotectin érték a fontos, de ugye az nem jött meg, mert kevés mintát atdtam le, újabb mintát kell beküldenem. Azon is sok múlik.
Kérdeztem gyógyszert kapok e most? Azt mondta semmiképp nem, a legtöbb nem is hat felsõemésztõszervi gyulladás esetén és lehet csak többet ártanának és betegebb lennék gyógyszerrel. Így marad a házi megszokott módszerem.
Hasfogót szedhetek, diétát nem írt ki.
Nincs jelen
#4788 2015-01-20 19:40
- akombakom
- Tag
az elmúlt 9 napban 1x volt WC... Istenem, de jó idoszak ez, mégha lehet ez nem is olyan jo, de ossze se lehet hasonlítani azzal, mikor futkosni kell.. bár így maradna...
Nincs jelen
#4789 2015-01-20 22:06
- pt
- Tag
Remélem 9 nap alatt napi 1 wc és nem 9 napig semmi :D
Amúgy van abban valami amit a srác írt. Melóztam, 3 nap bevettem a coderitet és a székletem pazarul gyönyörû volt. Nagy és kemény. Aztán egy nap nyugi itthon. Ma meló, elvoltam de délben beütött a crack és pánikroham. Ezt éreztem, ez nem kaja miatt volt. Bár az SSRE számlájára legyen írva, szépen tompította, de éreztem. Még nem szedem 2 hete, most kezd alakulni a hatása, remélem lesz ez még jobb is. Mondjuk balek voltam, ha beveszek egy coderettát reggel akkor nem lett volna bajom. Na majd holnap így kezdek. De mi lesz ha elfogy az aranytartalékom? Pedig még a gyártónak is írtam emailt a coderit-N-el kapcsolatban semmi válasz. Megpróbálom majd felhívni õket holnap.
Szerkesztette: pt (2015-01-20 22:24)
Nincs jelen
#4790 2015-01-20 22:08
- akombakom
- Tag
pt.. dehogy.. 9 nap alatt osszesen 1x :d és nagyon jo volt, ja persze fel vagyok puffadva, meg néha befáj, de amúgy azóta már voltam megtort a varázs... :(
Nincs jelen
#4791 2015-01-20 22:18
- pt
- Tag
Bakker az kajak szorulás. Jó, hogy még élsz. Jó, hogy nem kaptál bélcsavarodást vagy nem haltál meg bélelzáródásban.
Nincs jelen
#4792 2015-01-20 22:34
- pt
- Tag
Esetleges alternatíva:
http://www.hazipatika.com/gyogyszerkere … szula/5133
Nincs jelen
#4793 2015-01-20 22:59
- mindenmijo
- Tag
Hello,
Ahogy irtam eloszor en is naponta szedtem, aztan ez nem volt jo otlet, mert hozaszoktam es elmult a hatasa. Utana abbahagytam egy hetre, es elolrol kezdtem heti 3-mal, csak akkor amikor mar nagyon elkerulhetet;len volt (pl. 10 orat bent kellett lennem a suliban). Rovidebb napokon probaltam immodiummal, vagy nelkule kihuzni. Konkretan nem ettem egesz nap, de ez nem megoldas.
Ugy heti 3 codeinnel edzettem magam par honapig, aztan mar csak akkor szedtem be ha ugy keltem fel, hogy ez egy olyan nap, hogy rohadtul vagyok mar az elso perctol. Igy szepen leepult az adag, most havi 1-2 kell, de mondom megelozes jelleggel, nem azert mert rosszul vagyok. Inkabb akkor veszem be ha tudom, hogy orakig nem leszek wc kozelben, vagy vacsorazni megyek idegenekkel a varosba, akkor tudok nyugodtan enni, nem faj a gyomrom, nincs ingerem hogy kiadjam magambol a dolgokat na.
Tenyleg csak ugy tudom elmagyarazni, hogy az agyam-gyomrom osszehangolta ezt az erzest egy ido utan, hogy minden oke, tudok mukodni rendesen is. Fontos eszben tartani, hogy az "egeszseges" embereknek is van 1-1 rossz napja, amikor olyat esznek vagy isznak amit nem kene, es olyan is a gyomruk utana. Ezt fontos eszben tartani, mert ha nem, vissza esel a folytonos parazasban. Anno a haziorvosm mondta, hogy a hig szeklet az meg nem hasmenes.
Valahol tudatositani kell mi az ami azert tortenik mert a gyomrunk nem bir el azzal amivel megtomtuk, es mi az amit a panik gerjeszt.
Nincs jelen
#4794 2015-01-20 23:13
- mindenmijo
- Tag
Hello pt, rny es a tobbiek,
en is Coderit-N tablettat szedtem, es ez most sokkol, hogy otthon ki akarjak vonni a forgalombol?! Nem is ertem. Nem vagyok azaz ember, aki hasonlitgatja a kinti meg az otthoni helyzetet, de miert van az, hogy ami itt bevett szokas, rutin recept azert otthon konyorogni kell? Mindegy, biztos van valami alternativa amiben van codein.
En Codeine Phosphate-ot szedek, 15mg-ot jelenleg/tabletta, es eleg ugy 6 oraig ha olyan a helyzet. Nem szoktam egy nap kettot bevenni egyebkent. Amugy sincs mar ra annyira szuksegem, de mint egy mankot azert mindig feliratom (mivel ingyen ki valthatom, az itteni tb-m allja.)
En ugy irattam otthon fel magamnak, hogy elmagyaraztam a haziorvosnak, hogy mire kell es miert (kis varos) o meg nem nagyon akart belemenni, szoval jottek a vizsgalatok eloszor. Aztan mivel kisvarosrol beszelunk ismerosom-ismerose ott dolgozik a rendeloben es beszelgetett a dokival, hogy ugyancsak irja mar fel nekem.. Annyira gaz ez.
Utana gond nelkul ment a dolog. Amugy nem ertem otthon miert nem tajekozodnak errol a "gyogymodrol" jobban az orvosok es tamogatjak a felirasat. Persze addiktiv, de itt vagyok en peldanak, hogy tobb mint 3 eve szedem, es nem kaptam ra, sot. Csak tudni kell mikor van az eleg, es mikor van a muszaj. Mindegy, nem is ez a lenyeg, probaljatok meg a haziorvosnal erre rakerdezni, akar a patikaban is ha jofej az elado, hogy mit kellene feliratni.
Kitartas, remelem lesz valami alternativa otthon gyorsan a Coderitre!
Szerkesztette: mindenmijo (2015-01-20 23:16)
Nincs jelen
#4795 2015-01-20 23:31
- mindenmijo
- Tag
Nem vagyok otthon, szoval ti jobban tudjatok, de ugy nezem elvileg lehet kapni Coderit N-t, csak venykoteles. De ez nem ujdonsag. Ha valaki probalkozik ezzel akkor azert kerdezzen ra a haziorvosnal, mert lehet, hogy felirjak meg. Nekik meg tudni kell milyen alternativa van, ha ez mar nincs forgalomban.
Szerkesztette: mindenmijo (2015-01-20 23:31)
Nincs jelen
#4796 2015-01-21 04:58
- akombakom
- Tag
Illetve 2x, tegnap vegul mentem, dehogy kapok belvsavrodast:-) , 3 naponta az norma olvastam valahol, nalam regen gyakran volt ilyen, hogy napokig semmi es amintnlatjatok elek:-)
Nincs jelen
#4797 2015-01-21 11:13
- rny
- Tag
mindenmijo,
Elvileg lehet kapni, de július óta hiánycikk a gyógyszertárakban, én még októberben mondjuk tudtam venni, de már sehol sincs egy sem. És ma mondták a gyógysztertárban nekem, hogy szerintük már nem is lesz, de ez nyilván nem hivatalos info.
Én is nagyon szeretem a coderitet, de amúgy amit te csináltál szerintem bármilyen hasfogóval el lehet érni, ha talál az ember egy jót, mert itt a dolog lényege szerintem csak az, hogy az agyadat kvázi így kondicionáltad ezzel. Én amúgy most a napi egy smectával próbálkozom, nem rossz! Az a baj az immodium és társaival, hogy szerintem túl erõsek. Majd megpróbálok venni egy gyógyszerfelezõt és az enterobenét ketté vágni, hátha úgy jó lesz.
Nincs jelen
#4798 2015-01-21 15:09
- mindenmijo
- Tag
Hello,
Nem tudom, elviekben mukodhetne ez a modszer akarmilyen hasfogoval persze. De nekem nem a hasmenessel volt a problema csak, hanem annyira panikoltam, hogy izzadtam, szedultem, fajt a gyomrom, stb, erre meg a hasfogo magaban nem annyira volt megoldas.
Szegyen lenne ha otthon megvonnak ezt a segitseget (codein) attol aki raszorul. De amugy biztos van valami mas gogyszer amibe van codein. Nem letezik, hogy nincs.
Na de hajra, folytasd amit elkezdtel, remelem segit!
Nincs jelen
#4799 2015-01-21 17:37
- havastáj
- Tag
Sziasztok!
Az enterobene, immodium nekem is erõsek. Pár napig nincs székletem, aztán meg görcs és robban. Nem jó. Nekem a neurosan jobban bevált meg a bolus.
Eldöntöttem nem megyek a virtuális enterografiára, én sajna nem tudom lenyelni azt az eszközt amit az orromon keresztül bevezetnének le a gyomorig. Hát eddig bírtam, elegem van egyenlõre a vizsgálatokból. Eddig se csináltak velem semmit és 15 hónap eltelt. Nem tudom a kapszula endoszkópia nem e váltaná ki ezt a vizsgálatot?
Nincs jelen
#4800 2015-01-21 17:41
- martika
- Tag
Havastáj!
Ha érdekel a kapszulás vizsgálat, menj át a "nem árt ha tudjuk" --> mini kamera kapszula topicban hátha olvasol valami jót.
Nincs jelen