#3901 2015-01-16 20:23
- eriki
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Élet a sztómával
Pumika! Talán itt jobban értelmezhetõ ez a gallér: http://www.mediszintech.hu/portal/index … k-dermacol
Nincs jelen
#3902 2015-01-20 13:59
- Rigor
- Tag
Viszont a mediszintech zacsit például nem ajánlom. Amikor tesztelgettem a zacsikat ez egyáltalán nem ragadt. De még egy vasaló is jobban megmarad a hasamon mint ez. Coloplastnak is van ilyen gallérja. Abbból a zacsi jó, a paszta jó, gondolom a gallér se lehet rossz.
Nincs jelen
#3903 2015-01-20 19:02
- csumpimalac
- Tag
Volt valakinek sztóma elõesése? Megmûtötték? Hogyan zajlott? Köszi, ha valaki tud válaszolni. :)
Nincs jelen
#3904 2015-02-02 13:10
- DorCii
- Tag
Sziasztok!
Edesanyamat mutottek meg kozel 2 hete,eleinte alhasfajdalomra hasmenesre panaszkodott az orvosok gyulladas csokkentoket irtak fel neki,de senki nem volt hajlando jobban megvizsgalni,beteheto ez annak hogy karacsonykor tortent mindez es az ugyeleten hamar le akartak rendezni a dolgot.
Eleinte nogyogyaszati panaszokkal kezeltek,kiderult hogy talan a tobb eve felhelyezett spiral lehet a gond,ezt le is szedtek de a panaszok nem szuntek.
Szilveszter utan mar olyan hasmenese volt hogy nem tudta kontrollalni es emelle magas laz tarsult.Korhazba vittuk ahol kiderult anyukam egy ketyego bomba mert talyogja van a petefeszken es a vastagbelen is.
Azonnal megoperaltak a vastagbel sajnos kiszakadt is nagyon sokmindent urult a hasfalba de szerencsesen meggyogyultunk legyozve a fertozesveszelyt.
Szoval a mutet soran ki kellett vezetni ideiglenesre a vastagbelet aminek tudataval meg is birkoztunk szepen,nem volt gond,hiszen csak atmeneti allapotrol beszelunk!
Minden rendben volt nem volt laz,10nap utan haza engedtek.
Tortent aztan a mai napon hogy edesanyam telefonalt 39fokos laza van es egesz ejszaka a vegbelen keresztul hasmenese volt es nagyon gyengenek erzi magat.
En nem elek Magyarorszagon igy a csaladom tobbi tagja rohant segitsegul es ujra korhazba szallitottak,ahol injekciot kapott a lazra es ultrahangra vittek ahonnan mar reggel ota varom az informaciot.
Kerlek ha barkinek volt hasonlo esete hogy a sztoma ellenere alul is uritett,es ez esetlegesen lazzal jart,irjatok meg nekem van e ok nagyon aggodni vagy esetlegesen ez "normalis" dolog?!
Koszonom szepen elore is!
Mindenkinek sok erot es egeszseget kivanok!
Egy edesanyjaert nagyon aggodo lany.
Dori.
Nincs jelen
#3905 2015-02-02 15:09
- Lelle
- Tag
Szia Dóri,
Ez sajnos nem hangzik jól. Van hír azóta anyukádról?
Jobbulást kívánok!
Nincs jelen
#3906 2015-02-02 15:55
- DorCii
- Tag
Kedves Lelle!
Bent tartjak megfigyelesen,elvileg nem lehet gond a szeklet odalent hiszen ideiglenes sztomaval ez elvileg normalis,viszont laz nem kellene hogy tarsuljon hozza.Volt ultrahangon de meg nem tudni semmit az eredmenyrol.Egyenlore anyu jobban erzi magat mar laz mentesen.Infuziot kap es gyogyszereket amint osszeultek az orvosok es megtudjak mit kaphat.
Koszonom a jokivansagot es erdeklodest!
Minden jot kivanok !
Nincs jelen
#3907 2015-02-04 10:32
- DorCii
- Tag
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni táplálkozásban,Colosztomaval.
Sok mindent írnak az interneten de személyes tapasztalatokra lenne szükségem kinek mi vált be,leginkább most immunerõsítõ dolgokat és vitaminban gazdagra lenne szükség viszont az orvosok nem ajánlják a rostosat,sem a magosat!
Köszönöm elõre is!
Szép napot!
Nincs jelen
#3908 2015-02-04 10:38
- Rigor
- Tag
Na most már második hete járok el úszni minden nap 1000-200métert (sportkártyával negyed év kb. 20000 amit ajándékba kaptam, és minden nap lehet menni). Sztómával. És baromi jól fennmarad a zacsi, nem kell izgulni. Még jobban mint simán. A klóros víztõl valahogy még jobban odatapad. Egy hétig is hiba nélkül fent maradt. Csak azért cseréltem mert gondoltam most már azért ideje:P Elõtte mondjuk nem szoktam bezabálni így nem is telik meg menet közben a zacsi, de a bezabálás úszás elõtt amúgy sem ajánlott :P
Nem véletlen hogy nem kapni sztómás futónadrágot, vagy sztómás gi-t, hanem az egyetlen sztómás sporteszköz az úszónadrág:P Mondjuk a sztómás gatyót még ropi korszakomban vettem, aztán egyszerûen vettem a kínai piacon egy strand-pocak gatyát. Nincs benne zseb de nem is kell. Megkötöm fölötte, "rendkívül kívánatosan" nézek ki benne. :P (lányoknak még egyszerûbb lehet, úszódresszt vesznek fel és kész). Viszont ez is remekül rátapad az emberre. Ráadásul mivel víz alatt van a zacsi, a víznyomás még jobban hozzám nyomja.
Szóval az úszás nem csak lehetséges sztómával, hanem kifejezetten ajánlott :P
Szerkesztette: Rigor (2015-02-04 10:41)
Nincs jelen
#3909 2015-02-20 19:07
- Rigor
- Tag
Azóta még jobban megy az úszás, sokat javultak az ízületeim, már lazán megyek a lépcsõn, a tartásom remek (mellúszásban erõsödõ homorítás, hátizmok - ugye a mûtét után a seb miatt inkább görnyedõs lett egy kicsit az ember, ennek már semmi nyoma). Ja és már 3000 métert úszok naponta, szépen egyenletesen a felesleg is távozik.
A vitálkapacitásom is javult, lazán végigúszom a 25m-es medencét egy levegõvel a víz alatt. Vízálló mp3 lejátszóval úszok, úgyhogy véletlenül sem unalmas (és a fülembe se megy víz), a végén szoktam még lubickolni, csak a 3 órás limit miatt szoktam kijönni a vízbõl (akkor elvileg rá kéne fizetni pár száz forintot, de amúgy sem akarom túlzásba vinni).
Nincs jelen
#3910 2015-02-20 19:22
- rny
- Tag
Rigor,
nem annyira ide tartozik, de pontosan milyen az mp3 lejátszód? Nagyon szeretnék egy ilyet.
Nincs jelen
#3911 2015-02-20 20:22
- Rigor
- Tag
rny: Elmentem a Decathlonba, és ez volt csak (amúgy is ezt néztem ki, a többi mind drágább, számomra felesleges extra kapacitással és funkciókkal - a sonynak pedig például horror ára van) -
http://www.decathlon.co.hu/delight-mp3- … 25616.html
A kommentekben írják hogy így meg úgy tönkremegy stb. de igazából ennek az lehet az oka, hogy nem a megfelelõ füldugóval használták, vagy túlságosan benyomták a fülükbe (akkor tényleg beázik, ki kell tapasztalni). Gyárilag túl nagy van, de egy kis zacskóban jár hozzá vagy 6 különbözõ méretû és alakú. Nekem az jött be amelyik a gyárihoz hasonló de kisebb méretû (nekem pont nem, de az emberek többségének aszimmetrikus füleik vannak, tehát az egyikhez lehet hogy másik dugó a jobb mint a másikhoz). Az sem mindegy hogy milyen szögben akasztja az ember a fülére, illetve az úszósapka ráhúzása is sokat számít. Ezen kívül ugyan 3 méterig vízálló, mégis ha az ember a medence alján úszik a víznyomás beljebb nyomja a dugókat és akkor benedvesedhetnek.
Egyébként pedig 2 év garancia van rá, én rendszeresen használom, (napi 2-3 órát, bár még nincs egy hónapja) gondolom majd ha elfárad idõnként kicserélem :P
Nincs jelen
#3912 2015-02-21 10:37
- rny
- Tag
Köszi Rigor, ez nagyon tetszik, meg is veszem!
Nincs jelen
#3913 2015-02-23 10:01
- xtro2
- Tag
Sziasztok!
Tavaly év vége felé operáltak meg, én nem tudtam elõre, hogy kivezetés lesz a vége!
Csak nagyon rosszul voltam, és mikor magamhoz tértem láttam meg a zacsit a hasamon! Bevallom iszonyatos érzés volt, mikor jött a sztómás nõvér, hogy betanítson nem tudtam végignézni. Kb. két hétig tartott ez az állapot, akkor úgy gondoltam ennél még meghalni is jobb lett volna, aztán megváltozott a véleményem! Elég sokáig voltam kórházban, odabent elég sokféle zacsit használtam mikor mit tudtak szerezni a nõvérek, és mivel ágyhoz voltam kötve nem is volt gond, de mióta hazajöttem sokszor akadt olyan problémám, hogy leválik a zacsi. Lehet ezzel valamit kezdeni, hallottam rögzítõ övrõl van ezzel kapcsolatban valakinek tapasztalata?
Nincs jelen
#3914 2015-02-23 10:16
- xtro2
- Tag
Még valami: a szénszûrõ nálam nem mûködik, sem a kórházi sem a hazai változatnál, egyszerûen nem engedi át a gázokat ezzel lehet valamit kezdeni?
köszönöm a választ
Nincs jelen
#3915 2015-02-23 14:38
- Lisa
- Tag
Szia xtro2!
Tényleg nagyon sok féle segédeszköz létezik és szerintem érdemes lenne újra kipróbálni akár azokat is amiket már kipróbáltál, mert mióta otthon vagy ugye az élet is megváltozott nem úgy mint a kórházban.
Egész nyugodtan addig járj a sztómaterápiás nõvérhez amíg mindegyikbõl nem adott Neked, hogy ki tud próbálni!
Vagy esetleg segédeszköz boltba is körül nézhetsz és kérdhetsz segítséget. Ott övet is tudsz venni, ha nincs akkor rendelnek Neked.
Igen, én is láttam már ilyen övet és dícsérik, hogy praktikus és ad egyfajta biztonság érzést viszont az annyi, hogy fenntartja a hasfaladon a zsákot, attól még aláfolyhat és utat talál magának az aminek nem kellene.
A szénszûrõt én is úgy tapasztalom, hogy dísz féleség :) elnézést ha hülyén hangzik. A magam részérõl én örülök neki, hogy nem engedi át a gázokat, mert nem igazán bíznák benne, hogy az a szûrõ tényleg képes megszûrni a szagokat????
Így meg próbálom szabályozni, hogy elmegyek a mellékhelyiségbe akkor is ha csak pl. a gázokat kell kiengedni.
Nincs jelen
#3916 2015-02-23 15:50
- xtro2
- Tag
Szia Lisa!
Köszönöm válaszod. Közben beleolvastam a fórumba, és valaki tanácsolta, hogy hajszárítóval fel kell melegíteni a ragacsos felületet, ezt azért még kipróbálom. Ami viszont furcsa a zacsinál, hogyha már fent van mondjuk egy ideje (6-7 óra) akkor nem történnek vele ilyen problémák csak frissen cserélve.
Nincs jelen
#3917 2015-02-23 16:34
- Lisa
- Tag
Akkor szerintem is próbáld ki a hajszárítós sztorit, mert hamarabb alkalmazkodik a testhõdhöz és rajta ragad :)
Nincs jelen
#3918 2015-02-24 09:57
- Rigor
- Tag
Xtro2: Olvass vissza jobban, valahol írtam hogy én már kínomban anno elkértem vagy 6 féle gyártótól zacsit, elkezdtem összehasonlító tesztet gyártani de a coloplast jött ki gyõztesen toronymagasan. Mint fentebb említettem, eljárok vele még úszni is, sportokat is bírja és heti 1-2 csere bõven elég. A kórházból valami érthetetlen (gondolom lobbi) okból fogva mindenkit gagyi convateccel engednek el, ami 1 napon belül is képes ereszteni.
A hajszárítózáshoz annyit még, hogy elõtte én a bõrfelületet zsírtalanítom vu2 samponnal (amúgy is le kell borotválni cserekor) megszárítom, kicsit pihentetem, utána a sztóma körül egy kis paszta, aztán felrakás elõtt meleg hajszárítóval jól felfûtöm eleve a bõrfelületet (és a paszta is megköt), a zsák lapját melegítem kicsit, - felkerül, és onnantól inkább a széleket hajszárítózom, illetve még a tenyeremet, és azzal szorítom oda. Egyszer ugyanis elkövettem azt a hibát hogy nagyon meg akartam hajszárítózni és megolvadt a zacsi ráolvadt az alaplapra, így nem volt hely a cuccnak:P
Nincs jelen
#3919 2015-02-24 09:58
- Rigor
- Tag
Ja, és érdemes az egészet éhgyomorra (inni se elõtte) csinálni, így a bûvészkedés közben nem kell az állandóan kicsorgó trutyit törölgetni.
Nincs jelen
#3920 2015-02-24 13:15
- csabaspecial
- Tag
Sziasztok!
Igen, fontos a megfelelõ zacsi kiválasztása! Folyamatosan ápolni kell a sztóma körül a bõrfelületet lehetõleg. Tegyük fel hogy nincs felmaródva. Ilyenkor én azt teszem, hogy mielõtt felragasztanám a zacsit, a kivágott lyuk köré pasztát nyomok körbe a ragadó felületére. Ha ez megvan, akkor a letisztított bõrfelületet gyorsan bekenem a Convatec bõrvédõ kendõjével. Ez szuperebb ragadást, tapadást bíztosít. Ezután fehelyezem a zsákot, vagyis óvatosan a sztóma köré ragasztom, ügyesen. Egyébként Convatec zacskót használok, asszem a legnagyobbat, tépõzárasat. Ennek több elõnye is van: tartósabb, nagy az ûrtartartalma, és 3 hónapra kivetítve több jár belõle, asszem 120 vagy 150 darab. Ha felragasztottam a zacsit, én használok Omnifixet és ezzel szépen körbe leragasztom a ragadófelület peremét. Ez nagy biztonságérzetet ad nekem. Kedves sztómások, ti hogy csináljátok? ÉS milyen tippetek van enyhébb vagy erõsebb felmaródás esetére?
Nincs jelen
#3921 2015-02-25 09:23
- xtro2
- Tag
Sokan Írjátok ezt a pasztát ez mi is tulajdonképpen? Kaptam én is induló készletet, de mivel használati útmutató nincsen hozzá nem használtam a krémeket. Van egy ragasztószerû valami (Coloplast,kék tubus) meg bõrápoló krém (Trixo, B-Braun)
Valószínû elmondhatta anno a stomás nõvér csak pont aznap jött mikor hazaengedtek 3 hónap után és csak a haza lebegett a szemem elõtt :-)
Nincs jelen
#3922 2015-02-25 09:30
- xtro2
- Tag
Rigor: odabent én mindenfélét kaptam, bent nem is volt vele baj, csak néha mikor gyógytornára vittek, és jobban húzták meg a a haskötõt ment szét a zacsi, de ott azért mert nem tudott hová menni az anyag!
Itthonra B-Braunt kaptam és hajszárítózást kipróbálva már 3. napja van fent és semmi szivárgás, igaz a nõvér azt mondta, hogy naponta cserélni kell!
Meg mint kiderült én csak fekve tudom feltenni a zacsit ha így teszem fel nincs is semmi baj de ha állva próbálom meg szinte majdnem mindig szivárgás lesz a vége! Pedig nincsen nagy hasam :-)
Nincs jelen
#3923 2015-02-25 09:35
- xtro2
- Tag
Étkezéssel kapcsolatban, diétát írtak elõ, az oldalon találtam Receptek fórumot, de ott is hagymát írnak az ételekhez, nekem a kórházban azt mondták nem lehet hagymát ennem akkor mi a helyzet?
Nincs jelen
#3924 2015-02-25 09:53
- flydomi
- Tag
Xtro
Nem vagyunk egyformák.Jobb,ha saját magad tapasztalod ki,mit,hogyan,mivel,kivel.A nagy diatetikusok is hablatyolnak össze-vissza.
Nincs jelen
#3925 2015-02-26 15:26
- csabaspecial
- Tag
xtro2, a Coloplastot nem ismerem, de valószinüleg bõrbarát tömítõ paszta. ha nem vagy felmaródva , probáld ki ahogy leírtam vagy konzultálj egy sztómaterápiás nõvérrel
Nincs jelen
#3926 2015-02-26 17:01
- xtro2
- Tag
Köszönöm, kipróbáltam de szerintem nagyon sûrû olyan mint valami csiriz nehezen lehet felkenni és nem is ragad tõle a zacsi rendesen a bõrbarát krémet viszont kipróbáltam és jó, bekentem egy kicsit hajszárítóztam és ragadt rá a zacsi :-)
Nincs jelen
#3927 2015-02-26 17:03
- xtro2
- Tag
Olvastam ilyeneket, hogy végleges sztóma meg ideiglenes, mi a kettõ közt a különbség. Én megkérdeztem az orvost és azt mondta nem maradt vastagbelem úgyhogy nekem nem varnak vissza semmit.
Nincs jelen
#3928 2015-02-26 17:50
- csabaspecial
- Tag
xtro2, akkor intézzél magadnak pasztát szerintem, jobban jársz vele. Elvileg 3hónapra 3tubus jár kedvezményes áron. Teljes áron annyit veszel belõle amennyit akarsz. Ha így van a helyzet ahogy mondod, akkor neked végleges a szómád. Akkor végleges egy sztóma, ha nem lehet valami miatt zárni a beleket. Akik nem szenvednek Crohnban és nincs vastagbelük, elvileg lehet nekik készíteni Koch-rezervátumot.
Nincs jelen
#3929 2015-02-26 18:06
- xtro2
- Tag
Köszönöm! Csak kezdtem megijedni, hogy a véglegesítés is egy külön mûtét lesz. Amúgy is parázok az orvosoktól, bár Szent Imrében nagyon rendesek, máshol volt, hogy ordított velem a doki, hogy az ilyen rohadt táppénzcsalók mint 3n tették tönkre az országot. Mert szerinte semm bajom nem volt.
Nincs jelen
#3930 2015-02-26 19:04
- csabaspecial
- Tag
Téged xtro2 a Szent Imre kórházban mûtöttek? Én oda tartozom. kik a táppénzcsalók? nem értem
Nincs jelen
#3931 2015-02-26 19:47
- xtro2
- Tag
Én voltam a táppénzcsaló mert a doki nem talált nálam semmit és szerinte én csak kitaláltam a görcsöket. Ez nem a Szent Imrében volt máshol!
Nincs jelen
#3932 2015-02-26 19:50
- xtro2
- Tag
De a mûtét a Szent Imrében volt és ott rendesek a dokik és a nõvérek is, volt idõm kitapasztalni :-) majd három hónapig voltam intenzíven.
Nincs jelen
#3933 2015-02-27 00:33
- Rigor
- Tag
Xtro2: A colopasttal sokkal kevesebb bûvészkedés elég, a lyukat is csak nagyjából egy kis ráhagyással vágom ki, (ha túl kicsi akkor a sztóma aláüríthet - nekem nem csak sztóma közepén jön ki az anyag hanem a széle felé is van egy rés (kb duplasztóma) illetve a felület ugye állandóan nyákot termel) - aztán vékonyan körbekanyarítom pasztával (pár pöttyöt nyomok mint a piros aranyból :P - és az ujjammal agyagozó szakkör jelleggel - az ujjamat a sztóma nyákjával nedvesítem, az a legjobb) hogy a zacsi kivágása és a sztóma széle hermetikusan záródjon. - Aztán a pasztát ráhajszárítózom, majd a zsacsit.
Igazából akkor szoktam cserélni amikor nagyon felhólyagosodik a zacsi (mint a pukifólia) hetente 1x elég (max. 2). Akkor is fõleg azért mert alatta nõ a szõr, és azt le kell borotválni. Esetleg idõnként hagyom kicsit levegõzni (nadrágba tûrt nejlonszatyor felhajtott póló).
A tavaly tavasszal rendelt adagból még mindig van pár doboz:P
Nincs jelen
#3934 2015-02-27 15:02
- csabaspecial
- Tag
Rigor, neked ileo vagy colosztómád van? azt nehezen hiszem hogy egy hétig fent van neked a zacsi. Ha ileósztómád van és ilyen sokáig kibírja, akkor vagy nagyon jól csinálsz valamit vagy nagyon keveset eszel és iszol.
Nincs jelen
#3935 2015-02-27 16:02
- Rigor
- Tag
Ileosztómám van, és az 50kg járni képtelen csontvázból mûtét után "meg ne haljon" roborálás annyira sikeres volt, hogy 110kg lett a rekord:P (171cm-hez) Azóta persze fogytam, de tényleg nem volt gond az evés ivás (sok folyadékot is iszok). - Azt csinálom jól, hogy Coloplast-ra váltottam :P ÉS ennyi :) - elõtte nekem is rémálom volt a convatec.
Nincs jelen
#3936 2015-02-27 16:12
- csabaspecial
- Tag
Ez érdekesen hangzik. mi a pontos neve ennek a Coloplast terméknek?
Nincs jelen
#3937 2015-02-27 19:25
- FB
- Tag
Sziasztok,
Lesz egy kisebb délutáni sztómás programunk márciusban ha valakit érdekel.
Jön sztómaterápiás nõvér, akitõl lehet kérdezni, jön tápszeres cég, és lesz ápolóeszköz bemutató is. Ja meg természetesen mint mindig, most is lehet kérni zsákokból mintát kipróbálni. Meg lesznek mindenféle tájékoztatók ilyesmik.
Március 27. 14 óra
XI. ker. Fehérvári út 88. (keressétek a kék lufikat)
Ha valaki szeretne jönni örülnénk, ha jelezné, hogy biztosan mindenbõl legyen elég.
zsakos@vanholnap.eu
Szerkesztette: FB (2015-02-28 21:56)
Nincs jelen
#3938 2015-02-27 19:42
- xtro2
- Tag
Jövõ héten íratok fel ilyen pasztát, Valószínû ami nekem van az már lejárhatott mert nagyon morzsálódik.
Van olyasmi amit érdemes még felíratni, ha már úgy is ott vagyok?
Olvasgatva a fórumot, nekem még szerencsém volt, nálam nem gyulladásos idõszakok csak napok voltak, igaz ilyenkor egész nap görcs és hányinger volt.
Elég sok mindenben hasonlít a sorsunk Rigor, legalábbis ami a betegséget illeti.
Akinek eddig említettem a sztómát mind azt kérdezte, hogy mikor akarom magam leszázalékoltatni, azért szerintem ennyire nem vészes a helyzet, úgy látszik ez kívülrõl rosszabbnak néz ki!
Nincs jelen
#3939 2015-02-27 19:57
- xtro2
- Tag
Írtam a megadott e-mail címre de hibával visszajött a levél!
Nincs jelen
#3940 2015-02-27 20:56
- Rigor
- Tag
Csabaspecial: Coloplast 13860" - az átlátszó típus, A testszínû, diszkrétebb, nem átlátszó a 13870. A pasztát mindig használom, ha esetleg elkapkodom a felrakást és mégis felmaródik a hét végére, akkor pasztával befedem és 3 napon belül teljesen meggyógyul.
De itt a paletta: http://sejk.oep.hu/getfile.php?object=3 … egyzek.pdf
Ha visszaolvasol, a fórumban kiderül hogy döbben is küzdöttünk a kórház által felírt gagyi zsákok problémájával (valami lobbi dolog lehet hogy ezeket a vackokat nyomják mindenhol).
Én azért leszázalékoltattam magam, mert elég hosszú idõre kivont a forgalomból de 100%-osan. És most is az van, hogy fizikai munkát nem lehet, az ízületi problémák is nagyon megnehezítik az életet, fáradékonyság van, alvászavarok továbbra is. Egészségesen sem könnyû rendes munkát találni, hát még egy csomó hátránnyal.
Jelenleg a napi 2-3000 méter úszással ki is merítem magam, többre nem is vagyok alkalmas, de a térdeimmel, fizikummal mást nem lehet kezdeni, ez viszont használ, (a térdem gyorsan javult, lépcsõn már korlát nélkül is tudok közlekedni) csak idõbe telik amíg visszanyerem az energiámat.
Nincs jelen
#3941 2015-02-28 15:23
- csabaspecial
- Tag
Rigor, köszönöm a válaszodat. Utána nézek. A pasztával egy a gond: ha fel vagy maródva és bekened vele, az piszkosul tud fájni. A lobbit nem tudom, ki kell próbálni többfajta zsákot. A sztómás nõvérek szerintem azt a zsákot írják fel neked amit te mondasz, legalábbis nálam így müködik a dolog.
AZ úszásról annyit, hogy nyáron körbetekert folpackkal fürödtem a Balatonban és nem ázott be. A biztonság kedvvért volt rajtam egy sötét színû trikó is.
Nincs jelen
#3942 2015-02-28 15:29
- csabaspecial
- Tag
xtro2, szerintem mást nem kell felíratnod. Viszont javaslok neked bõrvédõ vagy ragasztó kendõt, hogy vegyél. Ha nem is minden nap használva ezt a kendõt, jó hogy ha van otthon. 57 Ft darabja, legalábbis én ennyiért tudom beszerezni
Nincs jelen
#3943 2015-02-28 17:48
- xtro2
- Tag
Csabaspecial, gondolom ezeket gyógyászatis boltban lehet megvenni, vagy gyógyszertár?
Nincs jelen
#3944 2015-02-28 17:57
- Rigor
- Tag
A piszkosul fáj, az erõs túlzás. Még ha vérzik is, kicsit csíp, az is pár perc múlva elmúlik. (coloplast pasta) Fényévekre van a kellemetlenség egy átlag negyed órás rendszeres fájdalomhoz ami a vastagbél eltávolítás elõtt volt. A csípés már a pasztakeményítõ elõhajszárítózás közben is csillapodik.
Én is úgy kezdtem hogy kértem mindenféle zsákot, méréseket, próbákat csináltam, dokumentáltam, a Coloplast toronymagasan gyõzött. Ráadásul a rutinosabb sztómások többsége is ezt javasolta.
Az úszás, hát fentebb írtam, sõt ha visszakeresel, videót is linkeltem amin vízi-csúszdázok. Van sztómás úszógatya is, de simán egy nagyobb pocakos szabású strandgatyó is megteszi (olyanban úszok). Egyszerûen a zacsi fölött kötöm meg és ennyi. Ez utoljára az 1920-as- 50-es években volt szexi, de legalább senki nem fixírozza a tasakot (és a nadrág is kényelmesebb inkább idétlenül magasan megkötve mint sztóma alá trotty csípõnaciként - mondjuk lányoknál ez kevésbé ciki). Ráadásul úszáshoz, pancsoláshoz az átlátszót szeretem, az tisztán mûanyag felületû, a diszkrétebben van egy kis matt szövet, picivel lassabban szárad.
Semmi extra folpack, vagy ragasztó nem kell egy rendesen felpakolt minõségi zacsihoz. Én úszás közben teljesen meg is feledkezem róla hogy van (sõt a legtöbb tevékenység közben). Ahogy telik az idõ, és megszoktam a biztonságot, egyre kevésbé foglalkoztat az egész.
Sõt praktikus, én ezzel már annyira férfias vagyok, hogy kakilni is állva szoktam (csak slicc lehúz ereszt, töröl kész.)
A fokozott folyadékfogyasztás miatt simán pisilni is gyakrabban kell mint a zacsit üríteni. Idõvel a bél is hozzászokik a megváltozott állapothoz, és lelassul a perisztaltika. Persze nagy zabálás után el kell menni wc-re, de ez még az étterembõl távozás elõtt lazán megvan. (Tegnap a Royal étteremben - all you can eat - hedonista kajálást csaptunk. Kb. a fagyi elõtt kimentem, de még nem volt sok, pedig sört is ittam).
Nincs jelen
#3945 2015-02-28 18:10
- csabaspecial
- Tag
xtro2, igen a gyógyászati segédeszköz boltban. A Szent Imre kórházban van ilyen, én is oda járok.
Nincs jelen
#3946 2015-02-28 18:17
- csabaspecial
- Tag
Rigor, Nekem is elõ szokottfordulni olykor, hogy vérzik a felmaródástól a sztóma körül, sõt kicsit maga a sztóma is szokott. ilyenkor a vérzést fel szoktam itatni puha wc papírral és csak ezután szoktam hozzá kezdeni a zacsi felrakásához.
Nincs jelen
#3947 2015-02-28 21:54
- FB
- Tag
Upsz bocsánat zsakos@vanholnap.eu
:)
Nincs jelen
#3948 2015-02-28 22:23
- Rigor
- Tag
csabaspecial: Én az egész bõrfelületet zsírtalanítom (vu2-vel mosom le és úgy borotválom simára) és teljesen megszárítom (a nagyját papírtörlõvel, a maradékot hajszárítóval) mielõtt nekilátnék pasztázni, utána a pasztát is megszárítom. Nekem csak a bõr épp mellette maródik fel néha, (többnyire ha csak úgy sietve trehányan cserélek zacsit)
maga a sztóma képtelen, mivel folyamatosan védõ nyák termelõdik a felületén (elvégre vékonybél :P ezt is fel szoktam itatni) a pasztát is rászárítom (ha kell törlök) és utána jön a zacsi.
Nincs jelen
#3949 2015-03-02 22:56
- Oodry
- Tag
Sziasztok!
Eddig csak olvastam a történeteiteket, de most úgy döntöttem én is megosztom Veletek, hátha tudok segíteni, vagy egy kis erõt adni.
Így visszagondolva talán középiskolában kezdõdött az egész, volt egy gyomorgyulladásom, amibõl elméletileg kigyógyultam. Azután valamikor kezdõdhettek a problémák, naponta többször kellett székelnem, reggelente fél óra wc-n ülés, hasfájás a zsírosabb vagy fûszeresebb ételeknél, az elindulás bárhová is egyre nehezebbé vált. A háziorvosom annyit mondott, ilyen az emésztésem, kerüljem a problémás ételeket.
2012 õszén csináltak egy bél-röntgent ami nem mutatott semmit, ezért akkor idegi alapon gondolták. Ekkor már reggelente 2 órát is wc-n ültem, többször vissza is kellett fordulnom, hánytam, puffadtam.
2013 tavaszára már nagyon lefogytam, a reggeleim nem változtak, sõt, egyre rosszabbak lettek. Akkor megcsináltattam egy gyomor- és béltükrözést. A szövettani eredmény csak megerõsítette a vizsgálatnál látottakat: ez CROHN. Jah és egy kis helicobacter pyroli is járt mellé. Elkezdték a gyógyszeres kezelést: pentasa és még valami ami nem jut eszembe. Egész tûrhetõen lettem, de a reggelek nem változtak, és az elindulások sem. Próbáltam a Budenofalk habot is.
A nagyobb kálvária 2013. karácsonyán kezdõdött. A bal farpofámba egy szép kis tályog keletkezett, amit 2014. januárjában meg is mûtöttek (két sipoly nyílást csináltak farpofa felé), ekkor kezdtem el tápszereket inni (nutridrink, modulen, kabiglutamin), februárban egy bartholin-mirigy gyulladás miatt újra megmûtöttek. Márciusban még mindig nem voltam jól a sipollyal, visszamentem a dokihoz. Mondanom se kell, hogy meg se nézte rendesen és kijelentette hogy ez nem váladékozik :O Nos orvost váltottam aki megkérdeztem hogy melyik hentes mûtött? Nah ez az új orvos áprilisban egy újabb mûtét során 2 seton drain-t rakott a sipolyokba. Ezzel egész jól elvoltam, naponta kétszer 15 perc kamillás ülõfürdõvel.
Szeptemberben jött egy csúnya vastagbél-gyulladás, 2 hét kórház. Ekkor kiderült, hogy nem bírom az Immuran-t, lefogytam 36 kilóra. Ekkor döntöttek úgy az orvosok, hogy indokolt lenne a biológiai terápia. Egy nagyon szigorú diétát kezdtem el, de nem voltam boldog. Október végén a sipolyom aktivizálódott, ki kellett cserélni a drain-eket, újabb mûtét, 6 darab gumiszalaggal lettem több. Kiengedtek, de pár nap múlva lázasan, hatalmas kínnal, fájdalommal a végbélnyílásomnál visszakerültem. A vizsgálatokat csak altatásban tudták megcsinálni: végbél utolsó 20 centije és a zárógyûrûk begyulladva, tele sipolyokkal, a pelenkáról nem is beszélve. Megoldás a tehermentesítés, vagyis az ideiglenes SZTÓMA. (A biológiai terápiához szükséges vizsgálatok még mindig csúsztak).DE JÓ IS LETT VOLNA, HA ILYEN KÖNNYEN MENT VOLNA, ugyanis a mûtétet laparoszkóppal csinálták, a mûtét után levegõ maradt a hasi szövetek között, azok begyulladtak. Ekkor már egy hónapja a kórházban feküdtem és 42-rõl 32 kilóra fogytam.Végül december elején kiengedtek, de kiegyenesedni nem bírtam, még december közepén se, így visszamentem és kiderült, hogy van egy tályog és sipoly-rendszer a sztóma körül. Megint megmûtöttek, csináltak egy másfél centis vágást a hasamon, hogy a váladék ne feszítse a hasam.
Idén január végén be is forrt sajnos és újra el kezdett feszülni, fájni. Ismét mûtét, amivel kintebb húzták a sztómám (2 centi átmérõ helyett 5 cm-es lett), mivel kiderült, hogy amikor kivarrták a hasfalhoz, vhol lett egy pici luk, ahol a baktériumok táplálták a tályogot.
Nah de most már jöjjön a JÓ dolog:a második sztóma mûtétem óta eltelt pár hét, egyre jobban vagyok, szépen jönnek fel a kilók (most már 40 kiló vagyok), reggelente 1 óra alatt elkészülök és elindulok akárhová (fürdéssel, hajmosással-szárítással és egyéb nõi dolgokkal, reggelivel), az öltözködésemet is kezdem megoldani. Most már szívesen kimozdulok bárhová és az étkezésben is azt eszek ami jól esik (azért a fûszeres, zsíros, aprómagvas, túl rostos, panírozott, hüvelyes ételeket és alapanyagokat kerülöm). Úgyhogy fel a fejjel és csak elõre szabad nézni. Ha nehezen is megy, de muszáj!!!
Hogy mikor teszik vissza? az a terápia eredményétõl és a záróizmok mûködésétõl is függ majd. Úgy vagyok vele, ha egy kicsit is rosszabb lesz az állapotom, akkor inkább maradjon a zsák. Annál már ez is jobb. Csak a gumiszalagoktól szabadulnék a hátsómból.
Egy ötlet Nektek is: ha olyan ruhád van, ami nem takarja a zsákot, akkor varrj két négyzet alakú anyagot össze, az egyik négyzeten vágj egy vízszintes nyílást (itt tudod majd beletenni a zsákot) és varrj rá két megkötõt. Olyan, mintha övtáska lenne rajtad. Díszítheted mindenfélével és mivel jön a jóidõ, nem kell takargatnod magad. Ha valakit érdekel, küldök képet róla.
Kérdésem viszont az lenne hogy Nektek nem szokott viszketni a hasatok és a sztómazsák körüli bõr? Mit tesztek vele, mert ha vakarom, még rosszabb? A stomac kenõcsöt szeretem, a sztóma tövénél a bõrt megnyugtatja, de a viszketésnél nem sokra megyek vele.
Nah ez jó hosszúra sikerült, de aki elolvassa, annak köszönöm és akinek segíteni tudok, annak örülök. És aki tud segíteni hasviszketés ügyben, köszönöm!
Nincs jelen
#3950 2015-03-03 09:51
- Lisa
- Tag
Szia Oodry!
Köszönjük szépen, hogy megosztottad a történetedet!!! Hát nem semmi amin keresztül mész! Szívbõl kívánom, hogy most már tényleg jobbra forduljanak a dolgok Nálad!
Sok erõd van, hogy ennyi citálódás után is azért bízol, helyes! :)
ÉS TÉNYLEG IGAZ!
Ha arról van szó, akkor inkább a zacsi maradjon, mint az élhetetlen tengõdés!
A viszketés amit mondasz az a felmaródás elsõ tünete, picit ugye alá kerül a széklet, vagy picit nagyobbra lett vágva a lyuk és akkor már kész is.
A magam részérõl, ha nagyon viszket már, akkor egy fülpiszire csepegtetek Betadine oldatot és azzal a sztóma környékét beecsetelem. Ez ugye akkor megy amikor már a ragasztó is engedett picit közvetlenül a sztóma körül.
Vagy még ha hideg vizet teszel a pülpiszire, nekem pl. az is enyhítette.
Illetve még egy alternatív megoldást is szoktam alkalmazni a Convacare kendõjét (darabja talán 50 ft, segédeszköz boltban) azt is rátekerem a már sokszor említett "fülpiszire" :D és a sztóma tövénél törlöm vele.
Jó, hogy írtál soha nem lehet tudni ki tud segíteni kin!
Üdv. itt! Lisa
Nincs jelen