#4951 2015-02-02 16:39

RealHero
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Nyilván nem vagyunk egyformák,ezért van hogy valakinek jó a csirke rizs kombó és a probiotikum másnak meg nem.Ettõl függetlenül másnak lehet hogy jó.Hogy mit érzek a probiotikumtól?Hát ezt se merném máshol elmondani.A addig  még rendben van(de már ez is fura) hogy hányingerem rossz közérzetem van  és gyenge leszek tõlük,de azon már magam is kiakadok ,hogy rettenetes rémálmaim vannak amikor próbálom szedni,és nagyon zavarodottá tesz éjjel.
5 féle márkát próbáltam eddig többek közt a protexin ibs floreát is.Ebben pedig nagyon bíztam.

Szerkesztette: RealHero (2015-02-02 16:40)

Nincs jelen

#4952 2015-02-02 17:52

pt
Tag

Érdekes. Mondjuk a probiotikum nekem is megmorcogtatja a pocimat amíg szedem, aztán mikor abbahagyom utána jobb. Én most a lactiv plus-t szedtem. Volt még itthon vagy 10 szem.

Szereztem hydrocodin-t :p
Ha szükséges lesz kipróbálom, aztán beszámolok róla, olyan e mint a coderit.
Kinézetre ugyan az. Árban olcsó, 687 Ft.
10 mg dihidrokodin-hidrogéntartarát-ot tartalmaz hatóanyagként.

Nincs jelen

#4953 2015-02-02 19:30

rny
Tag

Nekem egy idõben puffadást csinált a probiotikum, de aztán eröltettem kicsit és asszem ez elmúlt. Én mondjuk folyamatosan szedem.

Pt, nagyon repesve várom, hogy megmondd milyen! Hihetetlenül bodlog lennék, ha azt tudná mint a coderit. Épp most kaptam egy coderettát, azt már próbáltad, hogy ha abból egyet veszel csak be az mire elég? -- tudom, hogy már kérdeztem tõled, de nem találom sehol: hány mg a coderit és mennyi a coderetta?

Szerkesztette: rny (2015-02-02 19:39)

Nincs jelen

#4954 2015-02-02 21:36

rny
Tag

Na megjött a vérképem második része is. Múltkor már írtam egy két dolgot ami eltér (CRP, B12, koleszterin, HDL, AST, Trf szaturáció), de most jöttek hozzá olyanok amik fogalmam sincs mit jelentenek: LDH, MCH, Rheuma faktor, Alpha1-globulin, Alpha2-globulin, Anti-nukleáris antitest, ENA panel. Illetve hep2 és pANCA pozitív. Ti tudjátok?

Képtelen vagyok elhinni, hogy ez normális legyen, hogy ennyi minden eltér. Régen soha egy eltérésem se volt. Lehet, hogy ezekbõl több csak éppen kevesebb/több, de valamit csak jelent ez a sok elcsúszás!

Szerkesztette: rny (2015-02-02 22:29)

Nincs jelen

#4955 2015-02-02 22:45

pt
Tag

1 szem coderetta = negyed szem coderit. Van mikor elég 1, de ha nem akkor rátolok még egyet :D

Nincs jelen

#4956 2015-02-03 11:03

pt
Tag

Hidrokody teszt megvolt. Idegességet levezeti. Pánikszerûség elmúlik. A hasat nem fogja meg. Talán enterobenével kombinálva jó lehet. A tegnapi bolognai gyorsan távozott. Érdekes, hogy a cukros dolgok és a tésztafélék mind átmennek rajtam és savas maró széklet formájában távoznak. Nem tolerálja a bélrendszerem. Ma fõzök rizst inkább. Az bevállt.

Nincs jelen

#4957 2015-02-03 14:29

havastáj
Tag

rny: Az általad leírt laborelemek egy része az immunitást jelentheti,  Anti-nukleáris antitest pld, Rheuma faktor, de a pANCA emelkedett a colitis ulcerosa egyes eseteiben is. Ennek nyílván ellent mond a calprotectin eredményed.
Én azonban nem nyugodnék bele és tovább mennék, akár gasztroenterológiai irányba , és tudom nagyon ellene lehetsz, és meg is értem, de egy tükrözés (altatásban!!!) sztem elférne, hogy lásd mi lehet pontosan ott belül.

én is épp vizsgálatokat csináltatok, csak egyenlõre nem akarok mondani róla semmit, amíg biztosabbat nem tudok.
A calprotectin minõségi vizsgálat olyan ,mint egy terhességi teszt az 1 és 2 csík között nehéz különbséget tenni ezt mondta nekem a professzor úr tegnap, ezért lett nekem pozitív és a mennyiségi pedig jó. Ezért szokták elõs körben javasolni mindenkinek a mennyiségit,mert a minõségi így csalókás!

Szerkesztette: havastáj (2015-02-03 14:34)

Nincs jelen

#4958 2015-02-03 14:51

youlcsi
Tag

hû, ez rossz példa, mmint a terhességi teszt, mert hogy az teljesen egyértelmû... van vagy ott még egy csík, vagy nincs ott... hacsak kicsit, halványan is ott van, akkor van.

Nincs jelen

#4959 2015-02-03 19:11

RealHero
Tag

Ma kiderült hogy megszüntetik a Visken-t amit több mint tíz éve szedek mitrális prolapsusra. Hogy ezek után mit fogok szedni azt nem tudom.Ha nem veszem be nagyon fel megy a pulzusom. Mostanában divat lett törölni minden olyan gyógyszert ami bevállt nekünk?

Nincs jelen

#4960 2015-02-03 21:48

rny
Tag

Képzeljétek beszéltünk az immunológussal. Azt mondta, hogy ezek a kilengések a vérképemben azt jelentik, hogy MÉG nem vagyok beteg, de egyértelmûen azt jelzik, hogy nagy hajlamom van az autoimmun betegségekre és erre fokozottan kell figyelnem, illetve innentõl ezt rendszeresen kell szûrni… azt mondta azonnal hagyjam abba a dohányzást, sport, napi három étkezés ugyanabban az idõben és próbáljak meg nagyon egészségesen élni… (arra van javaslat, hogy mit csináljak, hogy talán ne alakuljon ki egy ilyen, de arra persze nincs, hogy mitõl legyek jobban…) másrészt azt mondta, hogy a calprotectin ide vagy oda, õ elmenne egy tükrözésre…

Nincs jelen

#4961 2015-02-04 08:28

QpaK
Tag

Dzsííízösz rny ez nagyon sz@rul hangzik. Rászánod magad egy tükrözésre? Nekem 2 trigger volt, ami végül a betegséghez vezetett. Az egyik a költözés, (teljesen új környezet) a másik a dohányzás. Ekkor már elég furán voltam ahhoz, hogy életmódot váltsak és megpróbáljak egészségesen élni. Leraktam a cigit, odafigyeltem az étkezésre, eljártam futni, aztán bumm!!! Nem is tudom, hogy ezt egyáltalán el lehet-e kerülni. Másrészt ha van egy autoimmun betegség, akkor könnyen lesz még egy. Így jött nekem idõvel a pikkelysömör is. :(

A vérképemen nekem is több ilyen éppen alatta/fölötte eltérések vannak. Kíváncsi vagyok van-e egyezés a laboroddal. Estére elõ is bányászok néhány régebbi leletet!

Nincs jelen

#4962 2015-02-04 09:43

youlcsi
Tag

szép napot!
ma extra-nyûgösen indult a reggel... vagyis már a tegnap este. jobb oldalon nyilaló fájdalmak. nem folyamatosan, de  eléggé erõsen ahhoz, hogy már rossz legyen. persze lehet, köze nincs a bélhez, de ez holnapra mindenképpen kiderül, ha így van... viszont ma eddig már 4x voltam vécén (remélem, már nem lesz több, ilyentájban szokott lecsengeni a rossz napok legrosszabb része)... úúúútálom... fõleg azt, amikor abban az állapotban vagyok, hogy a többedik alkalomnál már inger sincs, csak az a rossz érzés, hogy mar odabent/lent, szóval rohanni kell. ilyenkor azért elég ijesztõ a nyák, ami kifolyik belõlem, és a mai annak a napja, hogy eldöntöttem (megint), hogy most már majd felveszem a kapcsolatot az orvossal... de aztán holnapra jobb lesz, és akar majd a fene dokihoz menni :D
a célkitûzés jelenleg az, hogy legyen jogsi, és majd ha az megvan és el merek vezetni szegedig, na akkor megyek majd orvoshoz :D

Nincs jelen

#4963 2015-02-04 09:48

youlcsi
Tag

rny!
nekem a tesztpozitív hcv-re mondta azt az orvos, hogy a jelenlegi kutatások szerint egy "majdan kialakuló" autoimmun betegséget jelez... hát, nem tudom. mindenesetre az sem szívderítõ, hogy képes vagyok bármiféle hcv-teszten reaktív eredményt produkálni :/

Nincs jelen

#4964 2015-02-04 10:29

Rigor
Tag

Én mint colitises tudok csak nyilatkozni (nekem a vastagbelet, és fõleg a végét érintette, tehát tartani se lehetett nagyon, állandó volt a wc-para - igen egy idõ után nem lehet életnek nevezhetõ valamit folytatni, ha aludni se tud az ember a fájdalmak és 15 percenként történõ rohanás miatt). A súly meg olyan hogy vagy csontvázzá fogytam, vagy a medroltól malacképû sertéssé híztam villámgyorsan (amit késõbb szélmalomharc jelleggel napi 2 óra sporttal, amúgy is bélkímélõ diétával tartottam végül karban, hogy jól nézzek ki). A csontvázfogyásra, meg ittam a fehérjét, sõt amikor már felkelni se tudtam, szõlõcukrot, és reménykedtem hogy nem hányom ki.

Nincs jelen

#4965 2015-02-04 11:49

rny
Tag

qpak,
nem tudom :/ Majd beszélek a gasztrossal, mert azért a negatív calprotectin megvan, plusz itt is az hangzott el, hogy még nincs. Akkor viszont mégis mi értelme lenne… azért nem egy életbiztosítás ez a vérkép úgy látom. Vicces amúgy, hogy én éljek egészségesen, hogy az maradjak, holott a tapasztalataim szerint már 3 éve nem vagyok az. Más kérdés, hogy emellé még jöhet más is (mert ugye azt se mondta senki, hogy ha autoimmun betegségem lesz az ibd formájában jön), de igazából már amúgy is annyira elegem van, hogy úgy érzem nem oszt nem szoroz. Csak azt nem értem, hogy ha nem tudják mi okozza az autoimmun betegségeket, akkor egy ilyen banális dolog pl, hogy ugyanazon órákban egyek, mégis milyen tanácsnak tekinthetõ? :D
Másrészt rögtön be ugrottál be, hogy te is milyen sokra mentél ezzel az egészséges és semmi dohányzás dologgal.

Ami engem most inkább foglalkoztat: ha pl 5 év múlna kialakulna bennem egy autoimmun dolog, és mondjuk colitis lenne, akkor már ki mondaná meg, hogy ez az ibs alakult át, mindig is az volt lappangva, vagy a kettõ egymástól független? Senki.
És itt eszembe jutott a gaps szindróma könyv, amiben a szerzõ megfordítja a dolgot, és éppen a károsodott bélflórát teszi felelõssé a késõbb kialakuló dolgokért, aminek kvázi elsõ állomása az ibs. Ez így már izgatja a fantáziám… mert azt akárhogy csûröm-csavarom tény, hogy elõtte soha semmi bajom volt, azóta pedig járulékosan elõfordulnak egyéb panaszok is idõrõl idõre. Most meg ez a vérkép. Nem lehet, hogy már maga a bélflóra tönkremenetele és 3 éves ilyen formában való fennállása okozta nálam ezt a vérképet?
Ezeken csak úgy gondolkodtam most, és hajlok az igenre, mint válasz. Kár, hogy ezzel úgyse megyek semmire. Az ibsemen már az isten se segít úgy látom, én az ilyen egészséges életmóddal már nem akarok hadakozni többet, az autoimmun folyamat meg nem hiszem, hogy befolyásolható, azaz lesz ami lesz. Csak nehogy aztán még az életemben - de nekem már késõn - rájöjjenek, hogy ez a folyamat tényleg fordított és lehet valamit tenni, mert akkor biztos megõrülök.

Nincs jelen

#4966 2015-02-04 13:40

havastáj
Tag

Nincs jelen

#4967 2015-02-04 15:45

pt
Tag

Enterol.... egy próbát megér :) veszek a héten....

Nincs jelen

#4968 2015-02-04 16:08

QpaK
Tag

Hát de ez az! Honnan tudja, hogy még nincs, ha nem tükröztek és õ a helyedbe elmenne? Nem tudom, hogy ha idõben észreveszik, akkor csírájában el lehet-e fojtani ezt a betegséget, de ha van rá egy kis esély is, akkor szerintem érdemes tükröztetni. Vagy egyáltalán észre lehet-e venni idõben, vagy csak akkor amikor már fellángolás van. Amiket az ibs-rõl írtok azzal minden nap küzdök. könnyen is azonosulok vele, legyen szó pt/akombakom utazással kapcsolatos parájáról, vagy a te otthoni spontán görcseidrõl. És kezdem azt hinni, hogy az ibs=passzív ibd. Csak egyeseknél sosem lesz fellángolás, míg másoknál igen. Ezt megerõsíti, hogy voltak kísérletek, ahol próbáltak ibd gyógyszereket adni ibs-re és fordítva, amitõl javultak a betegek. :O  Egyébként az ibd sem egy konkrét bélgyulladás, sokkal inkább egy általános gyulladás a szervezetben. Valakinek ez az izületeknél jelentkezik, arra arthritist mondanak, másoknál a máj lesz beteg, valakinél csak a bõr. Esetleg megmagyarázhatatlan láz hosszú ideig. Nem is feltétlen érintett a bél, és ez kapásból 3 diagnózis, aminek az ibd-hez lehet köze, de mégis más autoimmun betegségnek tekintik. Ha meg abból indulunk ki, hogy valamilyen allergiás reakció van, az is autoimmun folyamat és elhiszem, hogy van köze az étkezéshez. Lehet egy pont, (ahogy mondod is), ahol már nem lehet visszafordítani.

Nincs jelen

#4969 2015-02-04 17:37

rny
Tag

qpak,
nagyon érdekes amit írsz. Elõször is: azért nincs, mert azt mondták, hogy ezek a számok még nem betegséget jeleznek, ahhoz túl alacsonyak, csak hajlamot. Ehhez én hozzáteszem, hogy másrészt ott van a negatív calrprotectinem, illetve eddig 3 gasztroenterológus szájából hangzott el, hogy teljesen kizártnak tartják, hogy crohnom vagy colitisem legyen és a tükrözést csak ilyen kizárás alapon végeznék el. (persze innentõl legyen nyugodt az ember, hogy az ibs-bõl nem lesz ibd, ha egy ilyen hajlamot mondanak… )
Viszont akkor kérdezem én: mit találnának a bélben egy tükrözés alkalmával? Mert ha találnak valamit, az már ibd. Ha meg nem, akkor mit fojtanak el csírájában? Ha lenne arra esély amit írsz, én gondolkodás nélkül elmennék. De hogy lehetne ezt csírájában elfolytani? Milyen lelet kell ahhoz? Mert érted mi a gond, vagy van, vagy nincs. Ha már van, nincs mirõl beszélni, ha pedig még nincs nincs mit diagnosztizálni.

Elképzelhetõ, hogy az ibs passzív ibd. Sajnos errõl találgathatunk nyugodtan, mert az orvosok se csinálnak mást. Natascha campbellnél mondjuk azt olvastam, hogy ez ugyanaz a betegség, csak az ibd-nél mélyebb szöveti rétegeket is érint. Aztán van egy csomó más vélemény is, de ugye, mi ezzel nem vagyunk elõrébb.

Az arthritishez annyit, hogy a reuma faktorom is magas és az nem is csak éppen hogy. Úgyhogy épp mondtam tegnap, hogy innentõl életem nagy kérdése, hogy ibd-m vagy arthritisem lesz. Amúgy anyámnak van is. De ha abból indulok ki amit írsz, akkor ez akár ibd tünet is lehet, nem?

Amit írsz, hogy allergiás reakció van és ezért van köze az étkezéshez, azt nem értem.

Végezetül pedig: és szerinted van olyan pont, ahol még vissza lehet? Te hallottál már ilyet?

Nincs jelen

#4970 2015-02-04 19:23

QpaK
Tag

Ezt a hajlamot én sosem értettem. Ha én teszem azt melegnek születek, de egy szigeten élek, ahol nincsenek férfiak csak nõk. Hiába fekszem le a nõkkel, attól még nem fogok vonzódni hozzájuk. Mihelyt meglátok egy pasast meleg leszek, vagy ahhoz le is kell feküdnöm vele? :)
Szerintem az ibd lehet látható tükrözés során, még ha minimális az aktivitás is. Esetleg egy kis hegesedés, vagy valami hangyafingnyi gyulladás. Ez viszont rakoncátlankodik és olyan mint egy ketyegõ bomba. Talán ebben a stádiumban még csírájában el lehet fojtani. Persze gyógyszerekkel. De mondjuk pár enyhe gyulladáscsökkentõvel. Az is lehet, hogy ilyenkor minden baj véget érne. Én nagyjából egy évig szedtem a smectát megmagyarázhatatlan hasmenésre. Örök rejtély, de nem kizárt, hogy a tükrözésnél láttak volna eltérést. Ha már az elsõ fellángolás megtörténik, akkor az határozottan látszik, de onnan már nincs visszaút. Nem mondom, hogy beteg vagy. Persze kizárásos alapon lenne a tükrözés, de most havastájhoz hasonlóan én sem bíznék az orvosokban.

Szerkesztette: QpaK (2015-02-04 19:24)

Nincs jelen

#4971 2015-02-04 20:05

pt
Tag

Okés ez a tükrözés dolog.... alulról, felülrõl.... és a közepével mi van? Ha ott a gond?

Nekem konkrétan a végbelemnek kutya baja. Nekem idegesség hatására a gyomortól megindul minden és tol kifelé minden elõtte lévõt. Tehát mondjuk a vékonybéltõl. Amik kaják meg végigmennek de nem akarnak megemésztõdni az meg csak van valamiért. Intolerancia......nagy fokban.... felszívódás zavar.....valami ilyesmi.

Nincs jelen

#4972 2015-02-04 21:21

tee
Tag

közepét ctvel lehet leginkább nézni. altatásban esetlen mélyebbre is mehetnek alul felül tükrözéssel.

Nincs jelen

#4973 2015-02-04 21:43

havastáj
Tag

A legjobban kapszula endoszkóppal, a ct nem ad olyan pontos képet, felvételt. Ráadásul a sugárdózis nagyon káros!!!

Altatásban a terminális ileumtól még 1 m-re mehetnek fel a colonoscopiával, gasztrovideoendoszkóppal ennyit se.

Egyébként ibs ben is lehet gyulladás, csak a mértéke más. Ki mondta, hogy ibs ben nincs gyulladás. Táplálékallergiában is lehet gyulladás a bélben. Ha a bõröd allergiás lesz valamire mit tapasztalsz a bõrödön? Kipirosodik, esetleg beforrósodik, ég, fájhat azaz GYULLADT. Ugyanez a reakció mûködik a bélfalon is!

Nincs jelen

#4974 2015-02-04 22:54

QpaK
Tag

Még sosem nézték át a teljes bélszakaszt nálam. Még a vastagbelet sem, mert mindig olyan gyulladt volt a felszálló részen... Nem hogy a vékonybélig... :) Én nem mondtam, hogy ibs-ben nem lehet gyulladás, valami biztos irritálja. Az viszont tény, hogy tükrözéskor nem látható - egészséges képet mutat.

Azért gondolom nem nagyon kell mikroszkopikusan keresgélni. A kontrasztanyaggal is látható - Ha elváltozás van, az azért szembetûnõ, meg érezni is!

Szerkesztette: QpaK (2015-02-04 22:57)

Nincs jelen

#4975 2015-02-05 02:59

makkmarci
Tag

rny
"hagyjam abba a dohányzást, sport, napi három étkezés ugyanabban az idõben és próbáljak meg nagyon egészségesen élni…"

Ez minden betegség és egészség esetén javasolt! Ha én mondom, akkor nem hiszed el, ha egy doki mondja, akkor elhiszed...
Vissza lehet olvasni a kajával és a vitaminokkal kapcsolatos megjegyzéseimet (talán még a mozgásról is írtam, de ha nem, akkor a heti kettõx1-1,5 óra gyorsgyaloglás javasolt), 90%-át eleve nem is érdekelte.

Sokan sokszor elmerültök az orvosi mindenfélében, lassan már csak bogyókról és latinul beszélgettek!
Õszintén: hányan táplálkoztok a körülményekhez képest változatosan (nem csak csirke/rizs), hányan mozogtok valamit is, hányan szedtek valami tényleg hasznos kiegészítõt???

Elsõre nincs több kérdésem... :-)

Nincs jelen

#4976 2015-02-05 07:59

rny
Tag

makkmarci

mégis mibõl szûrted le, hogy most elhittem?
éppen az ellenkezõjét írtam le. persze, minden betegségrõl elmondható ez, csak tudod engem kevésbé zavar az egyszer majd talán kialakuló, mint a 3 éve meglévõ ibs. Amire viszont ezek az említett dolgok nem voltak hatással. És röhejesnek tartom, hogy komolyan ez a javaslat.
Másrészt, én egyáltalán nem táplálkozom egyoldalúan, SÕT. Kifejezetten figyelek az étkezésre, és volt, hogy még ennél is ezerszer jobban tettem. Minden kiegészítõn túl vagyok és jelenleg is szedem (mondjuk hozzáteszem ezek szedésérõl baromira megoszlanak ám a vélemények… és az orvosiak is… persze tudom az neked nem számít ;) ). A mozgás nem megy, napközben nem érek rá, este pedig annál rosszabbul vagyok. Még valami?

Szerkesztette: rny (2015-02-05 08:00)

Nincs jelen

#4977 2015-02-05 10:20

QpaK
Tag

Élj egészségesen, szedjél vitaminokat, kerüld a stresszt ez egy általános közhely. Ha ezt egy egészséges egy rákosnak mondja az elég lekezelõ. Pláne ha lebecsméreli azokat a gyógyszereket, amiben a beteg a reményt látja. - Csak mert õ személyesen nem hisz benne. - igaz megteheti, végül is nem beteg.

Ha meg egy orvos mondja ezt, azt jelenti fogalmam sincs. Még ha egy adott betegségre lennél hajlamos, akkor felsorolt volna minden kockázati tényezõt, ami a betegséget eredményezheti. Így, hogy bármi autoimmun betegség kialakulhat nálad, nem tudsz felkészülni. Azt meg mégsem mondhatja, hogy élj egy lakatlan szigeten és ne érintkezz senkivel és semmivel... :)

Szerkesztette: QpaK (2015-02-05 10:21)

Nincs jelen

#4978 2015-02-05 10:45

havastáj
Tag

Nos, egyenlõre úgy állok, hogy hétfõn megvolt a vékonybél kapszulaendoszkópia endoszkópos vizsgálatom, mely sikerült. Azaz nem akadt el, kitisztult elõtte a bél, (valóban kellett inni másfél liternyi endostar lavage-t)+ rengeteg vizet. Sikeresen ki is jött a kapszula, de rengeteg a felvétel az orvosnak át kell néznie. A program a gyanus képeket kiszûrte azokat megnézte elöljáróban a tanárúr, és annyit mondott, hogy egy aprócska fekélyt lát a gyomorban, illetve a vékonybélben is pár nagyon picit.(decemberben a lágyszájpadlásomon is volt vagy 20 apró pici fekély, mely 10 nap után kezelés nélkül eltûnt) Helyenként nagyon enyhe gyulladás látszik, de az olyan részen ahol a bélbolyhok le vannak kopva, amit általában a gluténérzékenység és ételallergia okoz.
Elöljáróban annyit mondott, hogy daganat kizárva, crohn kizárva.
Az ételallergia tesztem részben megjött (nem mind): laktózintolerancia pozitív, búza, zab, kukorica, marhahús, sertéshús, uborka, gomba, élesztõ pozitív, újabb calprotecin 12 es, tehát az hibátlan. Laborokban gyulladásos paraméterek nincsennek.
A tanárúr véleménye szerint ezen apró pici fekélyeket, és a bélboholy kopását (mely a lisztérzékenység egyik tipikus tünete) és a nagyon halvány gyulladásokat a ct enterográfia nem látja sajnos, csak kép és videofelvétel tudja kimutatni.
A konkrét kezelési tervet 2 hét múlva kell menjek megbeszélni, illetve megkapom a teljes felvételt cd-n. A szteroidra rákérdeztem, azt mondta szóba sem jön. Viszont azt mondta nagyon kedves volt, hogy szeretne segíteni, és fog ajánlani kezelési tervet. Na most erre mit mondjak, vagy lépjek vagy .....na mostmár magam sem tudom mi van.  ..és akkor innentõl milyen vizsgálat létezik még???????? vagy itt megállt az orvostudomány??

Kérdezem én augusztusban azt a gyomorfekély a gyomortükrözésnél nem látták, akkor az azóta alakult ki? VAgy van egy olyan gondolatunk a családdal, hogy nem is nézte végig a gyomortükrözésnél becsületesen az orvos..... futószalagszerûen ment!

Szerkesztette: havastáj (2015-02-05 10:53)

Nincs jelen

#4979 2015-02-05 10:50

havastáj
Tag

A kálmosgyökér teát iszom két hete, és viszont azzal jó tapasztalataim vannak. Étvágyat csinál, nem fáj a hasam, a székletem is jobb. Ajánlom kipróbálni Nektek is!!!! Ártani nem árt és 200 Ft körül van egy zacskóval, nem fõzni kell, hanem este egy csésze hideg vízbe egy teáskanállal tenni, az reggelig ázik, utána leszûrni és egész nap elosztva kortyonként inni. De borzalmasan keserû! Mondjuk engem már ez nem zavar, ha valami keserû.

Nincs jelen

#4980 2015-02-05 13:08

makkmarci
Tag

Nincs jelen

#4981 2015-02-05 13:41

rny
Tag

Errõl már olvastam, hogy most ezen a kapszulás széklettranszplantációs ügyön kísérleteznek. Ennek örülök, dögöljek meg én beszedném, ha lenne értelme. A saját véleményem szerint lehet, mert ha az ibs-nek tényleg a bélflórához lehet köze, akkor ez így mûködhet. Persze ez se ma lesz :)

havastáj,

hogyhogy milyen vizsgálat létezik még? Semmilyen, de mégis milyen kéne még neked? Látom rászántad a csilliárdot a kapszulára, de szerintem sokkal okosabb nem lettél ezzel sem. Ezek a kis dolgok amiket most látnak megint nem illenek be sehova, kis irritáció, megint az ibs lesz a diagnózisod. Ebbe mostmár bele kell nyugnodnod.
Mindazonáltal erre a kezelési tervre nagyon kíváncsi vagyok.

Az a pici gyomorfekély simán lehet, hogy augusztusban még nem volt ott. Azért azt azóta érezted volna.

Nincs jelen

#4982 2015-02-05 15:27

QpaK
Tag

Azért a lisztérzékenység nem ibs. Ráadásul ebbõl ki lehet gyógyulni. És akkor ehhez még az ételallergiáid is... A tünetek alapján meg nem csoda, hogy Crohn-nak gondoltad...

A lisztérzékenység tünetei klasszikus, ám nem csak a lisztérzékenységre jellemzõ tünet a nagy tömegû, laza széklet, hasmenés, fogyás, puffadás; következményes vérszegénység, gyengeség, fáradékonyság; gyermekkorban a növekedés elmaradása, alacsony termet; szimmetrikusan eloszló erõsen viszketõ kiütés a váll, ülep, fejbõr, térd, könyök területén (dermatitis herpetiformis); ataxia (akaratlagos mozgások hibás koordinációja), idegbántalmak; alopecia areata (foltokban jelentkezõ kopaszság); pikkelysömör (psoriasis); ismeretlen eredetû májenzim-emelkedés is a lisztérzékenység tünete lehet.

Jah nálam ezt vérbõl kizárták. Nem tudom mit néztek. Korábban rákérdeztem, hogy nem lehetek-e lisztérzékeny. "Azt még nem néztük?" Jah akkor gyorsan levették a vért és kiderült, hogy negatív. Aztán azóta nem téma. Megbízható ez? Havastáj szerinted mit néztek?

Szerkesztette: QpaK (2015-02-05 15:38)

Nincs jelen

#4983 2015-02-05 15:45

havastáj
Tag

Hát a vérbõl a gliadin ellenes antitestet nézik (IgG), nálam az nyáron pozitív volt, de nem volt egyértelmû, mert a duoendumból vett szövettan meg negatív lett. De én tartom is fél éve a gluténmentes diétát, de túl sok javulás nincs. Elvileg ma , holnap emailben megjön a konkrét leletem.
Az orvos szerint hosszú idõ amíg ebbõl helyrejön az ember, bár ez is alkat kérdése.

rny: A "csiliárdokat" ahogy írtad (195 E ft) azért költöttem erre a vizsgálatra ,mert már nagyon kínlódtam és féltem, és hidd el nem azért, mert megtehettem és volt ennyi pénzem.

Szerkesztette: havastáj (2015-02-05 15:45)

Nincs jelen

#4984 2015-02-05 16:30

QpaK
Tag

Már nem azért, de akkor vérbõl is kimutatható. Milyen kretén orvosok vettek körül, ha tudták, hogy lisztérzékeny vagy, de nem küldtek be egy szerencsétlen dietetikust. Pedig csak annyi kellett volna, hogy megmondják mit egyél hogy meggyógyulj. Elég sokba került neked ez a diagnózis, gondolom vered a fejed a falba rendesen ;)

Persze ott van még az ételintolerancia, aminek egy része még el sem készült. Hiába eszel gluténmentesen, nem tudhatod, hogy mire vagy még allergiás.

Szerkesztette: QpaK (2015-02-05 16:35)

Nincs jelen

#4985 2015-02-05 16:41

rny
Tag

Az milyen lisztérzékenység amit szövettan nem igazol és a gluténmentes diéta hatására sem javul? Persze lehet, hogy tényleg van, csak akkor már megint miért van ilyen rosszul a diétával együtt… a vége ennek sztem csak ibs lesz, de én csak drukkolok, hogy kapj egy megnevezést és gyógymódot - csak sajnos meglepõdnék, ha így lenne.
Amúgy nekem volt egy két ételinteroleranciám, és arra konkrétan azt mondták, hogy ibs-sel együtt jár, hogy ilyenek jönnek-mennek. Ezek kizárásával se voltam jól, csak jobban.

Nincs jelen

#4986 2015-02-05 17:12

havastáj
Tag

Hát gáz van, kivagyok most idegileg megjött a lelet. És baromira nem úgy hangzik amit nekem az orvos mondott és az elõbb leírtam, és az a baj most ezt így el se érem az orvost csak majd 17 én az meg nagyooon messzeee van. Most totál ki vagyok, h most mûteni fognak vagy mi? Egy csomó polip. Bemásolom:

A kapszula akadálytalanul jutot a colonba. 
A nyelõcsõrõl nem készült kép. 
A gyomornyálkahártya megtartott vastagságú, szabályos redõzetû. 
Az antrumban néhány kicsiny erosio látható. A pylorus kerek, ép. a bulbus ép.   
A jejunum oralis harmadában egy polypoid, erodalt redõ látható. Ettõl eltekintve ebben a regioban a
nyálkahártya ép, a vastagsága megtartott, a Kerkring redõzet ép, a lumentágasság szabályos, a
boholyszerkezet ép.   
A vékoybél kp. és distalis harmadában néhány apró erosio látható, kb. 8-10 darab kicsiny, borsnyi
polypocska látható, némelyik erodalt is. A terminalis ileum regiojában lymphoid hyperplasia látható. 
A jobb colonfél egy része tekinthetõ át, látótérbe kerül az appendixnyílás és a Bauchin billentyû is. A
nyálkahártya ép, a haustratio megtartott.

Diagnozis:

Gastritis erosiva 
Erosiones intestini tenui 
Kicsiny, néhol erodalt polypoid képletek a vékonybélben (inkább gyulladásos pseudopolypusnak
imponálnak) 
Lymphoid hyperlasia a terminalis ileum közelében

Nincs jelen

#4987 2015-02-06 01:19

makkmarci
Tag

rny

Nem csak neked írtam, ne vedd annyira magadra :-)
De azért mégis...

Nem állítom, hogy a gyógyszerek nem jók, nem használnak!
Nem állítom, hogy nem kell doki, komolyabb vizsgálat!

De azt állítom, hogy a vitaminok, a korrekt (kinek mi) táplálkozás és a mozgás (belek segítése, anyagcsere) alapvetõ ahhoz, hogy a szervezetedet az alap dolgokban rendben tudhasd. Nem egy hétig, aztán megunom, hanem folyamatosan. Minden más jöhet ezután, de ez szerintem akkor is alap.
Szerintem az nem elég, hogy "próbáltam, de..." (nem rád vonatkozik)

Én pl. magamon azt vettem észre, hogy az utóbbi idõben jobban nyomott fokhagymaolaj és halolaj mintha komfortosabb érzést adna. Az apránként bevitt ilyen-olyan olajok szerintem kifejezetten hasznosak...
Persze, ezt mindenki tudja. De csinálja is?

Szerkesztette: makkmarci (2015-02-06 01:22)

Nincs jelen

#4988 2015-02-06 07:52

QpaK
Tag

Nem akarom nagyon magamra venni, de egy kicsit talán mégis. :)

Nálam ez pont fordítva igaz: Nem állítom, hogy a vitaminok, táplálkozás mozgás ne lenne fontos, de azt állítom, hogy ha tényleg beteg vagy, ezek nem fognak használni. Mondom ezt egy év gluténmentes, majd egy év scd diéta után. Végigkóstoltam kvázi az összes gyógyteát és bevittem egy tonnányi vitamint...mind hiába. Természetes, hogy ennyi idõ után meguntam. Ezzel szemben az állapotomon ténylegesen csak az orvosok tudtak segíteni - naná, hogy bennük bízok. Most, hogy jól vagyok jót tenne egy kis mozgás, a vitaminokat meg folyamatosan szedem. Kiegészítésként, nem gyógymód gyanánt. - Ahhoz azért édeskevés.

Szerkesztette: QpaK (2015-02-06 07:56)

Nincs jelen

#4989 2015-02-06 08:05

pt
Tag

Na igen. Ha szarul vagy akkor szarul vagy, szedhetsz bármit. Például kedden szarul voltam a bolognai spagettitõl. Szedhettem volna én be bármit, az a spagetti márpedig gyorsan távozott, alig emésztetten. Aztán aznap sütöttem krumplit tepsiset. Ma voltam wc-n azóta csak és olyan bogyósra keményedett, jól átemésztett székletem volt, hogy csak na. Vajon mi lehet a baj? Érdekes.....    Cukor a szószban? Glutén a tésztában? Vagy mindkettõre érzékeny vagyok?

Nincs jelen

#4990 2015-02-06 08:37

QpaK
Tag

Nálam idõszakosan kiújul és tart, ameddig tart. Ilyenkor az alapban szedett gyógyszerek sem hatnak. Csak abban bízhatok, hogy magától elmúlik és nem lesz kórház. :( Belefáradtam, hogy ezeket a visszaeséseket nem tudom elkerülni. Így nem szoktam magam kímélni, mi a francér? Ha bármi egy picit segített volna, azt ma is nyomatnám.

Szerkesztette: QpaK (2015-02-06 08:42)

Nincs jelen

#4991 2015-02-06 11:07

rny
Tag

makkmarci,

nem akartam megsértõdni, de mégis sikerült :) Én is tudom, hogy te jót akarsz. Nekem is volt olyan korszakom amikor hasonló hozzászólásokat írtam. Csak tudod az a baj, hogy én nem vagyok jobban, meg itt nagyon más se, pedig mi is próbáltunk ezt-azt. Neked valamiért sikerült, ami nagyon jó, de ez nem jelenti azt, hogy nekünk is fog.
Én mint az õrült kerestem a gyógymódokat, diétákat, egy egész tonna étrendkiegészítõ, vitamin és minden csodaszer áll itthon most is, mert tényleg mindent megpróbáltam, és igazi segítséget nem kaptam tõlük. Természetesen el is vesztettem már a lelkesedést ezekkel kapcsolatban, sõt, ha néha eszembe is jut valami megint, inkább próbálom gyorsan elfelejteni, mielõtt megint beleélem magam valamibe. Részemrõl a legrosszabb az volt lelkileg, amikor tényleg azt hittem, hogy megtalálhatom azt a vitamint, vagy diétát vagy bármit, ami majd segít, mert megszállottan kerestem.
Egy példa arra hogy mennyire mások vagyunk: én a halolajtól - és minden más egyéb olaj bevitelétõl, legyen az akár oliva valami kajával - iszonyú rosszul vagyok. Kifejezetten hasmenést csinál. Sokat próbáltam, meg sokszor nekifutottam pl a halolajnak, nem jött be. Ezért se vettem meg az oregánó olajat, amit mondtál. Viszont kifejezetten a te tanácsodra kezdtem el enzimet és b, d vitamint szedni megint…

pt
én amúgy azt vettem észre, hogy bár van egy két olyan kaja amire egyértelmûen rosszul reagálok, de alapvéve ez inkább a hasam hangulatától függ. Van, hogy amire jól kéne reagálnia rosszul reagál, és fordítva. Én ezt inkább ilyen idõszakosan látom, néha rámjön, hogy rosszabbul vagyok, és akkor az tart egy darabig. Ilyenkor ehetek bármit, nem fog számítani. Máskor meg bármit megehetek, nem leszek rosszabbul, mint általában. Az viszont tény, hogy például jól már sose vagyok, tünetmentes nap nincsen.

És azt se mondom, hogy az orvosok mindentudúak, mert ezzel eléggé ellentétes a véleményem. Fõleg, hogy ha valaki ibs-es azt konkrétan magasról leszarják, én sokszor éreztem, hogy kvázi teher, hogy már megint megjelentem a kórházban, mert mégis mit akarok.

amúgy ez a mozgás téma megõrít. Ha valakinek székrekedése van, ott kezdõdik a dolog, hogy mozogjon eleget. Ez biztos, hogy jó tanács egy hasmenésesnek? Én is érzem, hogy a hasamon kívül a testem többi része örülne neki, de hogy a hasat ingereli, az is biztos. Másrészt, olyankor jön a hányingerem és a görcs. Harmadrészt, én estére amúgy se szervezek soha semmit programot mert olyankor sose vagyok jól, és csak ilyenkor tudnék elmenni.  Na ilyenkor mi van?

makkmarci engem nagyon érdekelne, hogy amikor te igazán rosszul voltál, azaz mondjuk az ibsed csúcsán, mik voltak a tüneteid?

Szerkesztette: rny (2015-02-06 11:13)

Nincs jelen

#4992 2015-02-06 11:34

havastáj
Tag

Lementem a háziorvosomhoz, és hát megint csak annyit kaptam, hogy ez a lelet amit a kapszulaendoszkópián kaptam, ez azt mutatja, hogy van gyulladás a vékonybélben, helyenként apró fekélyek, de ez lehet valóban ételintoleranciától is, ibs tõl is. De ez még nem crohn. Én mondjuk a polipoktól félek de nagyon iszonyatosan, erre meg azt mondják, hogy lehet benne is van, csak õ nem csináltatott ilyen vizsgálatot. Szóval megint ott tartok, hogy iszonyatosan félek, egyre szarabb, senki nem segít rajtam, gyógyszert sem kaptam, és 17.-e még nagyon messze van, de sztem akkor se kapok semmit.
Mert ugye saját logikával gondolkozva, ezeket a polipokat le se tudják szedni, mert a vékonybélben vannak, nem úgy, mint egy vastagbélpolipot. Azért meg felvágatni a hasamat nem fogom, meg az orvos szerint nem is vágnák fel a polipkivételért.
Most akkor ezeke szerint a calportectin is szart ér? Már semmi nem ér semmit? Már egy ibs vagy ibd vagy mittudom én már mi vagyok semmi segítség nem jár?
Komolyan mondom írok már valamelyik médiának.....hogy aki bélbeteg az dögöljön meg ebben az országban vagy mi van????
Kértem a helyi gasztroenterológiaára is idõpontot , h megmutassam ezt a leletet március 17 ére kaptam. Köszi!
Már tegnap azon gondolkoztam, hogy valamit csinálok magammal ,mert már nem bírom, csak bõgtem egész éjszaka, hogy most meddig élek ezzel? A háziorvos meg azt mondta 50 évet is még...(csakhogy lerázzon gondolom)

Nincs jelen

#4993 2015-02-06 12:08

RealHero
Tag

Havastáj: Fel a fejjel.Gondolj a pozitívumokra.Nincs chrohnod sem vastagbél daganatod.Ez a lényeg.Próbálj meg legalább ennek örülni.A többi meg majd megoldódik.Nekünk minden nap egy küzdelem de lesz jobb is!:)

Nincs jelen

#4994 2015-02-06 12:19

RealHero
Tag

A mozgásról azt gondolom ,hogy természetesen hasznos,de akkor amikor rossz a gyomrunk semmiképp sem ajánlatos.Tényleg nem esik olyankor jól semmilyen tevékenység. Nekem azt javasolták ,hogy a könnyû sportok ,kerékpározás ,úszás lehet jó.Az úszással nekem annyi bajom van csak,hogy érdekes módon úszás közben mindig feljön a savam.Pedig egyébként meg nem szokott ,sõt a refluxból is évek óta kigyógyultam.
Amikor vannak tünetmentes idõszakaim(ami nagyon ritkán van)akkor súlyzós edzéseket szoktam végezni,tömegnövelés gyanánt,mert én is nagyon vékony vagyok.
Ilyenkor szoktam tömegnövelõket is szedni,persze laktáz cseppel.Tudom hogy a "mi" típusú embereknek nem igazán tesz jót a testépítés ,de sajnos errõl képtelen voltam/vagyok lemondani.
Egyébként rettenetesen féltem hogy az én gyengébb bendõm mit fog a tömegnövelõszerekhez szólni,fõleg hogy az egyik legerõsebbet szedem,de lassan hozzá szoktattam magam ,igaz a javasolt mennyiségtõl kevesebbet szedek.

Szerkesztette: RealHero (2015-02-06 12:37)

Nincs jelen

#4995 2015-02-06 14:02

rny
Tag

havatáj,

sajnos én azt tapasztaltam, hogy a gasztroenterológiában, ha nem ibd, lisztérzékenység, stb. ami konkrétan diagnosztizálható és elváltozásokkal jár, akkor az ibs lesz. Ide sorolhatják a kis gyulladásokat is a bélfalon mint nálad, az ételintoleranciákat, stb. A lényeg, hogy mindaddig ibs, amíg nincs elég bizonyíték arra, hogy valami más, ami konkrét elváltozásokkal jár.
Ezzel viszont tényleg elélsz örökké, csak elkísérnek a tünetei is. Ezt nagyon sajnálom, mert amit most neked írok, rám is vonatkozik. Én már feladtam az okok kutatását és azt, hogy az orvosoktól - vagy bárkitõl és bármitõl - segítséget várjak. Neked is ezt tanácsolom, mert látod, nincs semmi olyan a leleteidben ami elég specifikus lenne, hogy valami mást bizonyítson. Pont ma néztem meg egy videót, aminek a végén az orvos azt mondta: "nem tudjuk mi okozza, nem tudjuk meggyógyítani, nem tudjuk kezelni, maximum a tüneteket egy kicsit enyhíteni".

Szerkesztette: rny (2015-02-06 14:02)

Nincs jelen

#4996 2015-02-06 14:20

havastáj
Tag

Komolyan mondom ez az oldal lassan az egyetlen kapaszkodóm, ha néha olvasok valami jót, vagy tapasztalatot.
Most eléggé összetörtem, és nem látok fényt az alagút végén, és sajnos ugye én hajlamos vagyok a legroszabbra gondolni. Pld mint most a polipok, vag ypseudopolipok ahogy az orvos írta a vékonybélben, nagyon megrémisztettek, mert ugye innen le se lehet szedni, és én hülye, meg rögtön elolvastam a vékonybélrák stádiumait, na ezt nem kellett volna. Mert ugye a polipból én a rákra következtetek.
A halál gondolata az ami kikészít.
Hát egyenlõre nem tudom mitévõ legyek, mi lesz velem, mi lesz a családommal, mert nyílván õkse sokáig bírják a nyavajgásaimat, s holnap megyek vissza dolgozni, nem tudom a 3 mûszak hogy fog menni. Ha egyáltalán nem azzal fogadtak, hogy kirúgtak, de már ezen se esnék kétségbe, amennyi rosszat már kaptam az élettõl.
Hát nehéz, nehéz ez az egész, a kilátástalanság, meg úgy minden, fõleg az, hogy kezdem már teljesen elhinni, hogy én már sose lehet olyan ,mint más ember , és nem élhetek egészségesen és boldogan.  :(

Szerkesztette: havastáj (2015-02-06 14:54)

Nincs jelen

#4997 2015-02-06 16:33

Zsoltiihh
Tag

Szia havastáj!
Elõre ne gondolkodj.Attól hogy valaki dganatos lesz például nem azt jelenti hogy mmeg fog halni.
Élõ példa itt irok neked nem vagyok halott.Ha idõben észre veszik nincsen gond.

Nincs jelen

#4998 2015-02-06 22:46

QpaK
Tag

Ma félig lángolt hassal mentem egészségügyire. Rögtön kiszemeltek: "Á te vékony vagy jó leszel próbababának." Aztán mindenki engem rángatott, meg helyezett stabil oldalfekvésbe. Naná, hogy a hasamat is beindították. Na én meg az ilyeneket utálom. Jah és van az a bábu, na abba is csak úgy tudtam levegõt fújni, ha elõtte wc-t látogattam. Nem beszélve a hazajövetelt: Jöttem volna kocsival, de most mondjam azt a tanárnak, hogy bocs de már egy órája a közeli nyilvános wc-re pályázok? :)

Ezek számomra a toplistás megalázó helyzetek. Amikor nem akarok wc-re menni, mert csak egy vékony fal választ el a teremben, de mégis kell, ha nem akarok nagyobb bajt...

Szerkesztette: QpaK (2015-02-06 22:48)

Nincs jelen

#4999 2015-02-07 02:50

makkmarci
Tag

rny

Mik voltak a tüneteim?
Hát a jóízlés miatt nem írom csak le, röviden durva hasmenések akár pár másodpercen belül.
Szinte bárhol, bármikor... Ami a csövön kifért.
Otthon, melóhelyen kizárólag, mert máshova szinte nem is mertem menni. Max a dolog után...
Ma ott tartok, hogy csak meleg és nagyobb mennyiségû leves hozza ki, a langyos csészényi adag nem.
Kaják szinte minden okés. Hozzáteszem, hogy a kiváltó stresszes dolgok 80%-a jelenleg nincs jelen és tudatosan is próbálom kontroll alatt tartani a dolgokat.
Utólag nézve a legtöbbet a grapefruit csepp/oregánó olaj párosnak köszönhetek...
A talpfájásom pedig arról a részrõl, ami a belekkel kapcsolatos, teljesen eltûnt, nem tér vissza már hónapok óta!

Nincs jelen

#5000 2015-02-07 11:35

havastáj
Tag

és még az a durva, hogy lassan ugye 15-16 hónapja kínlódok, járok orvosról orvosra, és eddig egyetlen darab gyógyszert nem kaptam!!!!! Semmit!

Erre nem hiszem el, hogy ne lenne gyógyszer. Csak fogyok és fogyok és fogyok, stabil 15,-2kg ok szaladnak le rólam havi szinten. 20 kg ot fogytam és nem is érdekli a dokikat?
Komolyan mondom már hova menjek? Kihez lehet fordulni?

Nincs jelen

IBDoktor

Láb