#5101 2015-02-20 08:03

youlcsi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

húúú, tegnap nagyon rosszul kezdõdött a napom... errõl eszembe is jutott, hogy megkérdezzem:
nektek mennyire szokott elõfordulni, hogy nyákos/nyálkás a széklet? mmint hogy mennyire mindennapos, illetve mennyiségre mennyi?

Nincs jelen

#5102 2015-02-20 09:38

rny
Tag

semennyire, soha nem fordul elõ

Nincs jelen

#5103 2015-02-20 10:16

RealHero
Tag

Nekem ha többször van hasmenésem egy pár óra alatt,akkor az utolsóban szokott lenni egy kevés nyák.Gondolom az már nagyon "fentrõl" ürül. Utána mindig vissza áll a normális kerékvágásba ezért én nem tulajdonítok neki nagy jelentõséget

Nincs jelen

#5104 2015-02-20 10:23

pt
Tag

Ma van a 8. nap. Volt szélet reggelrõl. Teljesen normál állapotú. Utána bedobtam az enterobenémet. Jól vagyok. A széklet nyákosság nálam annyi, hogy ha keményebb a széklet  és csomósdik akkor a gömböcskék közötti vájatokban néha pár cseppnyi nyálka megragad. De se több se kevesebb.

Nincs jelen

#5105 2015-02-20 10:35

youlcsi
Tag

köszi az eddigi válaszokat.
csak próbálom kideríteni, hogy mennyire fér bele az ibs-be (vagy bármibe), hogy nagymennyiségû vagy csak nyák ürül. bocs a részletekért, de mint a takony :/ és sok... és folyik és nem lehet benttartani, tehát ha az jönni akar, akkor jön.

Nincs jelen

#5106 2015-02-20 10:43

RealHero
Tag

Ha tényleg ennyire sok,akkor azt viszont kérdezd meg szerintem a gasztrós dokidat.

Nincs jelen

#5107 2015-02-20 11:04

pt
Tag

Hát ott azért már youlcsi el kell gondolkodni. Vagy gyulladás miatti genny az, vagy a bélnyálkahártya ennyire nedvedzik. Oka kell, hogy legyen. Nálam akkor volt jobban, mikor 1 év után alkoholt ittam és úgymond ettõl begyulladt a belem szerintem, de legalább is nagyon érzékenyen reagált a dologra. aztán elmúlt mostanában. Probiotikum is okozhatja szerintem. szedsz valamilyet? Nekem annó valamelyiktõl több volt..... gondolom az elszaporodó dolgok miatt ott bent...   Szorulásom volt egyszer karácsony környékén (soha ne vegyetek be enterobenét coderittel egyszerre XD ) akkor ürült nekem ilyen genny szerû, de csak az, mindig pár csepp, ahogy szenvedett a belem, mert nem tudta kitolni a dolgot. Aznap vagy 20x voltam wc-n és mindig csak ez a genny szerû valami ürült. És valóban rossz érzés, mert vizes nyálkás vacak és az ember olyan mehetnéket érez tõle, aztán a wc-re érve meg csak csepp-csepp és semmi......

Nincs jelen

#5108 2015-02-20 11:35

youlcsi
Tag

ez nem csak cseppekben jön, hanem nagy mennyiség és folyik.
sosem szorulást kísér, hanem általában szintén nagyon híg székletet.

a gasztróssal az a gondom, hogy szedek olyan gyógyszert, aminek viszonylag általános mellékhatása a hasmenés... tudom, hogy nem attól van (mert ha hetekig, hónapokig nem szedem, akkor sem jelentõsen más a helyzet), de ahhoz, hogy el tudjak menni hozzá, abba kellene hagynom a gyógyszert... és azt hiszem, abba kicsit belehalnék, mert akkor tényleg el kell fogadnom, hogy nem lesz a kisfiamnak testvére...
szóval mielõtt gasztróra megyek, le kell tisztázni a nõgyógyásszal, hogy mi legyen velem a továbbiakban.

probiotikumot nem szedek, de lehet megpróbálom. hátha.

Nincs jelen

#5109 2015-02-20 11:41

rny
Tag

youlcsi,

miért kell abbahagynod a gyógyszert, ha gasztróshoz mész?
Emlékszem, hogy írtad, hogy te már chronosként is voltál digasznosztizálva. Lehet, hogy annak mégiscsak volt valami oka - bár sok helyen írják, hogy az ibs-ben lehet nyák, de azért szerintem nem ennyi, és ez elég ijesztõ amit írsz neg gondolom nagyon kellemetlen. Én azért mindenképpen megnézetném, mert mi van, ha ez mégiscsak egy crohn? Akkor gondolom az azért befolyásolja ezt a gyerek kérdést is, nehogy negatívan hassanak egymásra. Vagy mit tudom én, esetelg egy sima bélgyulladás. Azért a nyáknak oka kell, hogy legyen.

Amúgy próbáltad már az útifûmaghéjat? Arra gondoltam most hirtelen, hátha az felszívná. Vagy esetleg a neurosan por.

Szerkesztette: rny (2015-02-20 11:44)

Nincs jelen

#5110 2015-02-20 12:29

youlcsi
Tag

a gasztrósnál mindig kérdés, hogy szedem-e a metformint. és mivel nem vagyok cukorbeteg, így alapvetõen nem létfontosságú, ezért elhagyható... és mivel a metformin széles körben ismert legáltalánosabb és kifejezetten gyakori mellékhatása a hasmenés, ezért kérni is szokta minden esetben az abbahagyását.

nem próbáltam még semmi különöset. alapjában véve én ki vagyok békülve a betegségemmel, nem is zavarna, csak vannak mélypontok... persze ez nyilván annak is köszönhetõ, hogy nem jön a tesóbaba, de most azt ötlöttem ki, hogy ennek is oka van, és nyilván az, hogy amúgy bélügyileg nem vagyok rendben.

valamikor régebben próbálkoztam többféle hasfogóval. természetessel is, szintetikussal is, sima széntablettával is, de egy idõ után feladtam. igazából nem segítettek, illetve nem tüneti kezelésre van szükségem.
én azt gondolom, az okot kell megszüntetni. nem megyek sokra azzal, hogy ha beveszem, nem fosok, aztán ha 5 nap múlva már nem veszem be, ugyanott vagyok, ahonnan indultam.

Nincs jelen

#5111 2015-02-20 13:10

pt
Tag

Gyerekprojeknél az válik be, kiröhöghettek nyugodtan :D de bevált.... hogy egy jó hétig nincs szex a megfelelõ idõpontod elõtt és mikor eljön a nap akkor apuka megteszi amit meg kell. Amikor gyereket akartunk, nyomtuk éljel nappal és nem jött össze. Aztán egy kolléganõ mondta, hogy nem szabad azt úgy, a fiatal spermák nem életképesek sokáig, erõtlenek. Ne csináljátok csak hetente. Kifejlett erõs spermák el fognak jutni ahová kell. És ez ripsz-ropsz be is vált, már a 2. ilyen egy hetes benntartott spermaadag után terhes lett az asszony.  :)

Nincs jelen

#5112 2015-02-20 13:11

QpaK
Tag

De csak tüneti kezelés van, így kénytelen azt választani az ember a szenvedés helyett. Ez az okokat kell megszüntetni, mindig valami alternatív dologba szokott fordulni, mert vannak akik ismerik a titkot. ;) Hasonló véleménnyel vagyok, már a korábbi Crohn diagnózis miatt is. Lehet, hogy most elvagy és elviseled, de a kimenetele nem mindegy. Ha egyszer beüt, akkor nem hogy tesóbaba, de a jelenlegi gyerkõcnek életképes anyuka se nagyon lesz. Ez tényleg nem játék és érdemes lenne biztosra menned! A nyák egyébként ibs-ben is lehet - gondolom a mennyisége a súlyosságától is függhet. Nekem colitis elõtt volt pt szintû, de hozzád hasonló fehér gennyes/takony szerû is. Talán akkor, amikor kezdtem kijönni egy fellángolásból. - Bár ez sem törvényszerû...

Szerkesztette: QpaK (2015-02-20 13:12)

Nincs jelen

#5113 2015-02-20 13:25

rny
Tag

Hát youlcsi, ha ez ibs, akkor bizony csak tüneti kezelés van. Valójában a többi belbetegségre is. Nem is a hasmenésre írtam ezeket (útifûmag, neurosan), hanem konkrétan erre a nyákra, ami gondolom kurvára zavar téged.
Amúgy én is erre céloztam, hogy ha már amúgy se jön össze ez a gyerek, akkor érdemes tényleg teljes erõvel utánanézni a bél dolognak, hátha mégis van ott valami ami akár ebbe is beleszól. Én inkább most felfüggeszteném a gyógyszerszedést kis idõre és megnézetném mi van.
Szerintem amit leírsz amúgy nem annyira hangzik ibs-nek. Persze kis nyák elõfordulhat, na de ennyi…

Nincs jelen

#5114 2015-02-20 13:48

youlcsi
Tag

pt!
nekem nincs megfelelõ idõpontom. ezzel kezdõdnek a problémák... vagyis in kább ez a következménye. vagy nem is tudom. mindenesetre (akár elõny is lehetne :D) ha nem akarom, nincs ciklusom.

jövõ héten útba ejtem a nõgyógyászt, aztán már csak odáig kellene eljutnom, hogy meglegyen a jogsi, és akkor tudnék erre a bélbajra koncentrálni.
igazából a hasmenésen és a nyákon kívül nekem nincs semmi bajom. vagyis még a gyomorégés meg a sav. de  nem fogyok, sõt hízok (mondjuk ez lehet, változik, ha a rendszeresen szedett stimulálókat, hormonokat is felfüggesztem), nem fáj, nem görcsöl, nem (ritkán) morog/korog... szóval még az igazán tipikus ibs-tünetek sincsenek meg... nem függ étkezéstõl a panasz, nincs köze semmilyen kajához (na jó... a halászlé annyira nem jön be a bélésnek, de az az epemûtét óta van így... de hát csak nem hagyhatom ki a halat... tegnap sem. ma sem :D), nincs vécélátogatás után megkönnyebbülés... csak a hasmenés magában. és ennyi.

na, majd tavasszal. csak legyen meg a jogsim :)

Nincs jelen

#5115 2015-02-20 13:50

youlcsi
Tag

Qpak!
nem gondolom, hogy az ibs-nek csak tüneti kezelése van. a tünet a hasmenés... erre lehet hasfogót szedni, mint tüneti kezelés, ami megköti a nagy mennyiségû vizet... de lehet bélmotilitást csökkentõ gyógyszert is szedni... vagy antidepresszánmst, ami önmagában az egész rendszer ingerlékenységét csökkenti... utóbbiakat próbáltam, nem jöttek be. igaz, a sima hasfogó sem.

Nincs jelen

#5116 2015-02-20 16:04

rny
Tag

a bélmotilitást csökkentõ gyógyszer az hasfogó és az is tüneti kezelés. Az antidepresszáns meg van akinek használ, de nem törvényszerû, amúgy ez szintén tüneti kezelés. A lényeg, hogy magát az ibs-t nem tudod megszüntetni - bár van akinek sikerült, de az is többnyire diétával / varázsütés szerûen (vagy utóbbi éppen egybeesett valamilyen táplálékkiegészítõ használatával és ilyenkor hallhatod, hogy amiatt - ezt kár elhinni). Ha lenne rá kezelés / gyógymód akkor itt elég sokan nem szenvednénk és irkálnánk ide. Hiába akarod megszüntetni az okot, ha éppen azt nem tudják, hogy az micsoda.

Szerkesztette: rny (2015-02-20 16:06)

Nincs jelen

#5117 2015-02-20 20:48

RealHero
Tag

Azt gondolom ,hogy mindegy hogy valaki antidepit vagy hasfogót szed.A lényeg hogy valamitõl jobban legyünk.Csak mi tudjuk milyen rémes ez a betegség.Valamitõl pedig jobban kell legyünk és át kell vészelnünk a mindennapokat.Azonban azzal egyetértek ,hogy mértékkel próbáljuk meg ezeket szedni,mert szerintem pl a hasfogó állandó mindennapi szedését én sem tartom a legjobb ötletnek.

Nincs jelen

#5118 2015-02-21 00:23

pt
Tag

Ha jó ha nem jó. Nekem bevált. Szuper napom volt ma is. Ha abból indulok ki hohy extra gyors a belem és a hasfogó ezt lassítja, lehet normál állapotra áll be és nem áll meg mint mondjuk egy normál bélmûködésû egészséges embernek. Persze ez most csak egy újabb kísérlet részemrõl. Aztán hogy beválik e hosszú távon vagy nem az kiderül késõbb.

Amit most szedek, szedtem:
-coaxil 3x1
-frontin 3x1
-enterobene reggel 1
-enterol napi 1

Ez így olyan normál állapotba hozott......persze ez változhat mint tudjuk.

Enterol elfogyott, így ráállok az acidophilusra..... meg a probiora...

Szerkesztette: pt (2015-02-21 09:19)

Nincs jelen

#5119 2015-02-21 00:33

makkmarci
Tag

"makkmaci szerintem te az élet napos oldalán születtél és akkor se lenne bajod, ha nem tömnél magadba mindent. smile"

Hát Qpak, ha visszaolvasol... Nem akarok visszajutni oda.
A mindent tömésrõl meg tényleg csak annyit, hogy bõven próbálkoztam sok dologgal és olyannyira letisztult a paletta, hogy ma már csak olyan kerül belém, amit vagy mindenkinek kötelezõvé tennék (multi, hal- és fokhagymaolaj), vagy olyan, ami tényleg bevált (ez most drasztikus meglepõdésemre az acidophilus).

A mindent tömésrõl nekem jelenleg az jut eszembe, hogy szinte nem kell néznem, mit akarok enni!
A mai termésem is hibátlan, nagyon jól hat rám ez a cucc!

Szerkesztette: makkmarci (2015-02-21 00:34)

Nincs jelen

#5120 2015-02-21 09:46

RealHero
Tag

micsoda hat rád jól?az acidophilus probiotikum?

Nincs jelen

#5121 2015-02-21 10:33

rny
Tag

makkmarci:
tudod mit nem értek? Te leírtad anno, hogy lettél jól és már kb semmi bajod. Akkor most ehhez képest miért csoda, hogy az acidohphilussal is jól vagy? :D
Én mikor elkezdtem az acidophilust 2 hétig tökéletesen voltam, azt hittem emiatt. Aztán minden visszaállt a régi helyzetbe. Hogy egyáltalán az a 2 hét az acidophilus miatt volt e, ki tudja. De nálam ez több dologgal megtörtént, colperminnel is. És mindig 2 hétre.

Nincs jelen

#5122 2015-02-21 23:05

makkmarci
Tag

rny

A "semmi bajom" általában a rosszabbhoz képest értendõ, na meg hozzátok képest.
Az, hogy ezt írtam, még volt néha ilyen-olyan mocorgás, a húslevesrõl nem is beszélve.
A napi egyszeri wc is megvolt, legfeljebb az állagával nem voltam teljesen elégedett.
Most viszont konkrétan semmi negatív tünetem nincs (bélfeszülés, mocorgás, stb), a wc minõsége is kiváló lett :-)
Remélem nálam nem csak 2 hétig fog tartani...

Nincs jelen

#5123 2015-02-22 14:20

QpaK
Tag

Hát ez az, hogy a súlyosabb esetekhez képest. Semmi sem garancia arra, hogy akinek rosszabb, hatékony lehet az ami neked bevált. (Már ha az vált be). Akármilyen sterilen is fogalmazol, csak az enyhébb ibs-t fogtad ki és valószínûleg ezért tudsz mindenfélét ilyen hatékonyan emészteni. Estem már abba a hibába, hogy azt hittem egy adott dologtól vagyok jobban, pedig csak éppen jó idõszakom volt. Ezt értsétek meg, hogy valakinek alig hullámzik a betegsége és tök jól van. - Semmi szükség arra, hogy próbálkozzon mert nem lesz rosszul, ha meg mégis az ellen nem tehet semmit. Más meg folyton rosszul van és próbálhat bármit nem fog használni. Annyira kiábrándító, amikor olyanok mondják meg, hogy mitõl vannak jól, akik kvázi nem is betegek. Nem lebecsmérelni akarlak, mert elhiszem, hogy rosszul voltál, de az tény, hogy mind az ibs és az ibd is dönthet úgy, hogy békén hagyja az embert. Ennek a beteg örüljön, de ne lásson ott összefüggést, ahol nincsen. Van egy ismerõsöm, aki esküszik rá, hogy a kineziológustól gyógyult meg. Róla csak annyit, hogy nagyon enyhék voltak a tünetei és 3 szem salazopyrin  elég neki. Nevetséges, amikor a negatív hozzáállásomra fogja a bajom, és azzal érvel, hogy õ jobban lett, meg egyébként is ugyanaz a betegségünk. ;)

Szerkesztette: QpaK (2015-02-22 14:27)

Nincs jelen

#5124 2015-02-22 15:24

pt
Tag

Én most akkor a jobban érzõs szakaszomban vagyok. Egy hete.
Lehet van a srác ötletében valami. Tehát, hogy folyamatos enterobene vagy coderit. Bél belassul. Agy rááll erre, hozzádzokik. Nem érzi a pánikot. Nem érzi a stresszhelyzetet. Elmúlik az egész.
Fene tudja......
Tesztelem.
Az biztos hogy már egy hét múlva jobban vagyok sokkal.
Lehet az enterol is jót tett....

Nincs jelen

#5125 2015-02-22 16:26

Kobold
Tag

Amúgy én mostanában egyre jobban vagyok. El is vagyok tûnve innen. Továbbra is edzem szorgosan + nem eszem cukrot. Meg most én is érdeklõdöm egy szép lány iránt, így inkább rózsaszín minden mint hasfájós :D Sikeresen letudtam 20 órás utat Franciaországba és vissza is + egész síelés alatt kb. 1x vettem be enterobene-t. Ittam is meg minden szóval készenlétben álltam, hogy mikor üt be a dolog, de nem volt gond vele. Ne utáljatok! :D

Az órarendem is nagyon durva most, minden nap 8:00 egyetem(az odaút 1óra), tavaly egy ilyet nem tudtam volna bevállalni. Optimistán tekintek a jövõbe.

Szerkesztette: Kobold (2015-02-22 16:29)

Nincs jelen

#5126 2015-02-22 16:32

rny
Tag

1000%-osan egyetértek Qpakkal. És valójában tényleg bosszantó, hogyha valaki ezerszer leírja, hogy õ mitõl lett jobban és azt garanciának veszi arra, hogy ez mással is így lesz. Aki meg nem szedi mindezt be, az hülye. (mert absolute ez az érzésem, ha makkmarci írásait olvasom) Ha ez ilyen egyszerû lenne…. másrészt az ibs-nek tényleg szokása varázsütésre elmúlni, úgyhogy nem lehet mérget venni rá, hogy az ilyenkor bármivel is összefüggésben van. Összességében én csak azt nem szeretem, ha valaki kvázi azt mondja nekem, hogy tessék csináld ezt és jobb lesz, ha nem hiszel nekem és nem csinálod akkor meg magadra vess.

pt, ebben én is látok rációt, kíváncsian várom, hogy mi lesz.
Én ma elkezdtem a normix kúrámat megint, remélem segít - bár most épp olyan hányingerem van tõle, hogy majd meghalok

Kobold, ez jó hír! Mindezt az edzésnak + no cukornak tulajdonítod?

Szerkesztette: rny (2015-02-22 16:34)

Nincs jelen

#5127 2015-02-22 16:38

pt
Tag

Ó igen. A cukrot én is számûztem, a tejes dolgokat is. És minimalizáltam a kenyérfogyasztást.

Én nem mondom senkinek hogy csináljon utánam bármit is. Magamon kisérletezek. Leírom a tapasztalatokat. Aki akarja kipróbálja aki akarja nem. Bár szerintem a coderit mindenkinek bevállt valamennyire ;)

Nincs jelen

#5128 2015-02-22 17:08

Kobold
Tag

@rny

Nem igazán, és nem tudok semmi extra dolgot amit máshogy csinálok. Talán még annyi, hogy lenmagolajat teszek a reggeli zabpehelybe. Illetve 20-30 perc aerob minden nap tusolás elõtt otthon. Szóval passz. Én az egyszerû cukrokat max edzés után eszem, de szénhidrátból napi 350-400g mindig megvan(104kg vagyok).

Szerkesztette: Kobold (2015-02-22 17:14)

Nincs jelen

#5129 2015-02-22 17:36

pt
Tag

Na erre mondom hogy ez nem csupán idegi dolog. Ugye egy hete jól elvagyok. Ma próbaként benyomtam egy kg mandarint. Nem egyszerre úgy 3x-i alkalomra. Na ez beindított mindent bent. Tök szép székletet produkáltam elsõre. Aztán gázosodás maxin. Most jött egy még viszonylag normális széklet, de gyanítom hogy ameddigvan bennem ez a mandarinos cucc addig jönni fog minden kifelé. Ezt csinálják velem a cukrok. Lehet energiaitalba, kávéba, teába, gyümölcsbe, pálinkába. A teát ha semmi nélkül iszom kutya bajom, de czkorral nagyon is. Érdekes.

Azóta is csikar nyomul jön.... Már vagy 5x ültem a wc-n....

Tuti csináltatok valami tesztet a cukrokra.....

Szerkesztette: pt (2015-02-22 19:23)

Nincs jelen

#5130 2015-02-22 20:26

makkmarci
Tag

Qpak és rny

Ki a fene írta bármikor is, hogy azt tegye, amit én leírtam???
Azt írtam le mindig, hogy ÉN honnan kezdtem, mivel próbálkoztam, hogyan változtam.
Ha pl. két hét múlva baromira szarul lennék, az is megírom, hátha az is ér valakinek valamit.
Elvégre ezért is vagyunk itt vagy mi...
Ez senkire nézve nem kötelezõ, még jó, hogy nem!

Ez is egy tapasztalat, saját próbálkozás. Ha akarod, kipróbálod, ha nem akarod, akkor nem próbálod ki!
Senkire nem írtam soha, hogy hülye lenne, mert valamit nem akar, vagy nem próbál ki csak azért, mert én írtam...

Szerkesztette: makkmarci (2015-02-22 20:29)

Nincs jelen

#5131 2015-02-22 20:29

pt
Tag

Nyugi srácok&lányok....!

Ne essünk egymásnak. Megvan mindenkinek a baja. Hullámvasút ez. :)
Remélem sikerül kikísérleteznünk, hogy miként lehet ettõl megszabadulni. ;)
elõbb vagy utóbb összejön :)

Nincs jelen

#5132 2015-02-22 21:05

QpaK
Tag

makkmarci: Nekem is olyan érzésem volt, hogy Isten igéjét hirdeted, és aki nem tér meg a pokolra jut ;) Aztán az is lehet, hogy (bennem biztosan, de talán rny-ben is) kialakult egy védekezõ mechanizmus azoktól akik gyógymódról beszélnek. Nem elég, hogy szarul vagyok, de olyanok erõszakoskodnak, akik nem értenek hozzá. Elolvasnak pár baromságot a neten és ha nem próbálom ki, akkor én vagyok a makacs gyökér, akin nem lehet segíteni. Tudom, hogy nincs gyógymód, így a tapasztalatok megosztása kimerül abból, hogy vagy egy ideig jobban vagyunk, vagy magától elmúlt. Egyébként ebben sem hiszek: Az ibd is dönthet úgy hogy passzív lesz hosszú éveken át. Ilyenkor beheged a fekély és minden teljesen jó. Hivatalosan a hegek miatt nem mondják gyógyultnak az embert. Így is akármikor kiújulhat. Az ibs-ben meg alapban nincs szervi elváltozás, tehát ha az huzamosan passzív, ráfogják a teljes gyógyulást. Az egyik rokonom brutális ibs-ben szenvedett 15 évig. Nem csak, hogy a hasa ment, de még hányt is. Sokszor lavórral ült a wc-n. Semmin nem változtatott, de ma már teljesen jól van. Az õ története milyen tapasztalatokat eredményez az oldalon? :)

Eszi a mexikóit, egy csomó fûszereset, és bármi magvassal megbirkózik. Tejeset is eszik, csak mindenbõl laktózmenteset. Nem akartam én kelteni a feszültséget, egyszerûen csak túl sok sámánnal találkoztam. :D

Nincs jelen

#5133 2015-02-22 21:36

makkmarci
Tag

Nem vagyok sámán, hidd el!
Csak megosztom a saját kálváriámat, mint mindenki más, na és a keresett, talán vagy ténylegesen is (nekem!) használó dolgokat...

Aztán meg mindenki azt kezd vele, amit akar...
A te rokonod esete is lehet nagyon tanulságos, minél több esetet olvas az ember, talán annál jobban összeáll a kép.
Ezért is érdekelnek pl. a tényleg durva esetek is, mert én is kerülhetek évek múlva újra sz@r helyzetbe...

Nincs jelen

#5134 2015-02-23 18:00

andifeher
Tag

Amit írtál az nem olyan volt amit zsírszékletnek neveznek? Csak ezért kérdem mert nekem hiányzik egy zsírlebontó enzim amit pótolok és nekem ilyen volt míg nem szedtem. Nekem probioból a Florea vált be az IBS-re van külön.

Nincs jelen

#5135 2015-02-23 18:48

rny
Tag

andifeher

hogy derítették ki, hogy az hiányzik? és ez volt az össz tünete vagy esetleg más is?
az, hogy a florea bevált mit jelent, mit érzel tõle? sok a kérdés, bocs :)

Nincs jelen

#5136 2015-02-24 05:03

akombakom
Tag

Pt a cukorbetegseg tudtommal nem jar hasmenessel, esetleg a hasnyalmirigygyulladas, de az egeszen mss teszta. Nrkem kb 20 eve van hajlamom, hatarertrek koruli eredmrenyek, dietaznom kene, de mostanaban nagyon nem megy... Egy evvel ezrlottig szorulasom volt, hasmenes sosem.

Kronikus hasnyalmirigy gyulladas viszont letezik szthiszem, de hogy azt nemvennek eszre a vizsgalatok alapjan? Vegulis minden megeshet

Nincs jelen

#5137 2015-02-24 13:49

pt
Tag

Nem vagyok cukorbeteg. Csak a cukros, ectes, erõs, csípõs dolgoktól tutira fosok :D Nem tolerálja bendõ bácsi :p

Nincs jelen

#5138 2015-02-24 15:20

akombakom
Tag

Pr nem csodalom, ezeket en se tolerelnam ha szervezet lennek:-)

Nincs jelen

#5139 2015-02-24 16:31

rny
Tag

Kérdés: Andreas Motitz: a csodálatos máj- és epehólyag tisztítás - tapasztalat van-e ezzel / vélemény?
Volt itt egy lány akinek baromira bevált, pedig colitise volt (salvya). El is küldte nekem a könyvet emailben és most ezen gondolkodom, mivel tényleg egyre rosszabbul vagyok, mostmár lassan ott tartok, hogy mégis elmegyek erre a tükrözésre

Nincs jelen

#5140 2015-02-24 16:47

pt
Tag

akombakom!

Azért minimálisan bevíve ezeket kellene tolerálnia. Szóval ha megiszok egy energiaitalt vagy egy kávét akkor talán nem kellene mindent kifosnom magamból......

Szó szerint a normális székletet is kitolja maga elõtt. Mindent.....mint ha megfognák a belem a gyomromnál, ott összeszorítanák és elkezdenék húzni a kezüket lefelé. Ez által minden kijön az utolsó cseppig..... mint ha hashajtót inna az ember.

Szerkesztette: pt (2015-02-25 08:03)

Nincs jelen

#5141 2015-02-25 08:17

rny
Tag

Hát ez is érdekes, nem olyan tipikus tünete az ibs-nek - már ha még elhihetjük, hogy vannak tipikus tünetei, mert ahogy látom eléggé változó. A csípõset, fûszereset mostmár én se birom, pedig elõtte nagyon ment, szóval azért egy normális emésztõrendszer meg tud vele birkózni. A cukrossal mondjuk nincsen gondom

Nincs jelen

#5142 2015-02-25 10:17

akombakom
Tag

na nekem most jon a hawaii :)... lezártak egy utat, illetve egyirányusítottak, ott, ahol amúgy is borzalom volt.. egy honapra... 20 km/3 óra... asszem négykor fogok járni :D minek is járok én haza TVni itt is tudnék online netrol.. és még pénzembe se kerulne :D

Nincs jelen

#5143 2015-02-25 15:13

havastáj
Tag

Hát én se tudom már mit mondjak és miként cselekedjek.... sõt azt se mi lesz a sorsom, vagy mi lesz velem.

A vékonybélkapszula eredmény megbeszélésekor a következõket mondta az orvos: Az ileum területén néhány apró lymphoid ploypoid hyperplasia ill. diszkrét nem specifikus gyulladásos jelek és apró pontszerû eróziók láthatók. Vater papilla ép. A jejunumban megtartott boholyszerkezet látható. Neoplasticus betegségre utaló eltérés nincs, IBD is kizárható.
Ugyanakkor azt is írja: A panaszok elsõsorban IBS re utalnak, inaktív stádiumban levõ IBD sem zárható ki.

Hát szóval nagy az ellentmondás.
Nekem 2 dolog ami zavar és minden orvos figyelmét elkerüli a hõemelkedés és a fogyás. Azt mondják a 37,2 nem hõemelkedés. De igenis az!!! Mondjuk a fogyást azt aggasztónak mondják mindannyian, azt mondják az egyedül nem ibs tünet.

Kaptam kliont, normixot, mezym fortet, Progastro-t, meteospazmilt, vitaminokat, de azokat magamtól is szedtem már.( 5 napja szedem ezeket de nem érzek különösebb dolgot)
Meg valami refluxont de azt még nem kezdtem el szedni. Igazából a kör nem zárlt be, csak már orvos nincs ahová mehetnék. A crohnt egyik se akarja elhinni, pedig én tudom, hogy az van, mert fogyás és hõemelkedés máskülönben nem lenne.
És még valamire rájöttem: Van egy bél-agy kapcsolat. A bélprobléma sokszor depresszióval jár, és idegi tünetekkel.
A székletem re a hasfogókat persze szedem neurosan, és enterol 3x. Így napi 1-2 széklet. de hiába, az a különös hidegrázás, gyengeség, fáradtság, hõemelkedések néha ezek mind krónikus betegség jelei.

Olvastam itt a fórumon, hogy voltak akiket 6x is megmûtöttek vékonybélre, sõt akinek csak 20-50 cm vékonybele maradt és olyat is, hogy a felesége írta, h meghalt a fiatal férje. Na ez betett nekem. Képzelhetitek....mik járnak a fejembe. Rám is ez a sors vár? Lassú, de kínlódós halál?
ha nem félnék a túlvilági lét miatt, tennék magammal valamit, és nem nézném a szeretteimet.
Azért így élni? Szinte vegetálni. Nem igaz, hogy nem tudnak valami gyógyszert a bélbetegeknek feltalálni....csak a 1970 es években is már létezõ medrolt tudják adni még a legsúlyosabb esetekben is... (Jó immunszupresszorok...stb... de azok se mindenkin segítenek)
Teljesen tanácstalan vagyok, teljesen összetört, és több táppénzre se mehetek akármilyen rosszul vagyok, mert a háziorvos már ki se ír.
Hát gyakorlatilag se orvos nem tud már segíteni, se senki. Ide ne kerüljön senki!

Nincs jelen

#5144 2015-02-25 15:44

pt
Tag

A legrosszabbra ne is gondolj. Öngyilkosság. Badarság. Mindig van miért élni. Ez az egy életed van, több nincs, nem is lesz, sose volt. Ezt kell végig élned úgy ahogy neked a legjobb. ;)

Nekem a mandarin evésig nagyon bevált az egy nap egy enterobene szedése. Tudom ajánlani. Reggel vedd be, csináld egy hétig. Próbáld ki. Jobb mint az öngyilkosság, hátha még jobban is leszel tõle akkor fõleg :) Mondjuk ehhez kell a diéta is, mert mint nálam is bebizonyosodott, ha "allergén" anyag kerül be akkor odavág az egész elért eredménynek. Hajrá ;)

Nincs jelen

#5145 2015-02-25 15:59

QpaK
Tag

Nagyon ismerõs! Én is folyton azon gondolkoztam, mi romolhat el és mi jöhet még? Az sem segített, hogy valahányszor kórházba kerültem állandóan ibd-sek voltak a szobatársaim. Fõleg az elején amikor még semmit nem tudtam a betegségrõl és tudván, hogy ugyanaz a bajom mint nekik, csak õket kibelezték, meg elrákosodtak, vért kaptak... Hát esküszöm az õrület határán voltam. De, és itt a nagybetûs DE: Mindenkinél teljesen más a lefolyása, ezért a saját állapotomhoz kell viszonyítanom. Az agy bél kapcsolatban is van valami, mert amint más lett a hozzáállásom a tüneteim is enyhültek. Nekem az segített, hogy állandóan programokat csináltam magamnak, így nem volt idõm aggódni. Azt javaslom neked is, hogy próbálj meg nem foglalkozni vele.

Nincs jelen

#5146 2015-02-25 17:06

pt
Tag

Qpak!

Egy részrõl igazad van, mert ha mással foglalkozol, akkor nem indul be úgy ez a nyavaja. Példa erre egy 24 órás motorverseny amin részt vettem. Hasmenés ugye ezerrel, ráültem a motorra, 1,5 óra verseny motorozás egy huzamban a pályán minden gond nélkül. Lejöttem indult a váltótársam. Már eszembe se volt az egész hasmenés. úgymond a figyelmemet nagyon lekötötte a verseny. Ez a megoldás akkor jön szóba, ha az idegi hasmenés jön elõ az IBS során.

Másrészrõl, ha egy fullon lévõ buszon ülsz. Marhára csavar a hasad és ha az idegi, ha a szervi IBS kínoz, ott aztán hiába gondolsz ám bármire. Ott szenvedni fogsz, mert nem tudsz mozdulni. Nincs mozgás ami elvonná a figyelmed, nincs cselekedet ami el tudná vonni a figyelmed. És mivel folyton csavarog a beled, így akaratlanul is arra figyelsz, amitõl még jobban elkezd csavarogni és beindul a csapda.....

Szar ügy ez na. ez tény.

Enyhíthetõ? Igen.
A coaxil + frontin páros érezhetõen enyhíti az idegi pánikos IBS-t nálam.
Az enterobene enyhíti a bél gyorsaságát, aktivitását. Lassan haladó tápanyag = jobban átemésztett, keményebb széklet.
A coderit-N lassítja a bél gyorsaságot és az idegi tüneteket kiüti. Sajnos még hiánycikk és nem szedhetõ minden nap.
+ a diéta, ez talán a legfontosabb. Csak nagyon nehéz kikombinálni mi ehetõ és mi nem. Vagyis inkább sokáig tart megtalálni és kizárni a bél által intolerált ételeket. Na meg a saját hülyeségünk se segít, mer ugye ha jobban vagyunk akkor rögtön becsúszik egy-két bûnös falat és akkor megint kezdhetjük elölrõl az egészet. Lásd esetemben a mandarint.

Ma újra kezdem a kisérletet:
1 nap: coaxil + frontin 3x1, Acidophilus 2x1, enterobene 1x1/nap

Egyébként az enterol elég sokat javított a székletem állapotán, úgy kinézetre, eméstettségre. szerintem veszek holnap még és a reggeli acidophilus után délben betolom az enterolt aztán este megint acidophilus.

Tegnap este 10 órát ültem egy helyben melóban az autóban, már az elején csavargatott bendõ bácsi, így kipróbáltam a duspatalint. Tényleg egész jól enyhítette a görcsöt. Az egész mûszakot bírtam vele simán.

Szerkesztette: pt (2015-02-25 17:14)

Nincs jelen

#5147 2015-02-25 17:36

havastáj
Tag

A hasmenést még meg is oldom valahogy ahogy mondtam Enterol+ Neurosan.

De ez a visszatérõ hõemelkedés ez borzalmas! És a gyengeség...ééss ugye a fogyás.  95 rõl indultam 16 hónapja, most 76kg vagyok.

Diétát én  már régóta tartom az sem segít.

Vagy azon gondolkozok ez az antibiotikum kúra most ez vágott földhöz az 5. napon? Klion Normix együtt? Még ez is lehet.... de sztem nem.
Most baromira félek és hiába vettem be frontit semmit nem használ.

Nincs jelen

#5148 2015-02-25 17:37

QpaK
Tag

Pt igazad van, de én ezt nem a wc paráról írtam. Havastáj olyantól fél (Crohn), ami nincs...legalábbis még biztosan. De fél tõle és abból is a legsúlyosabb eseteket vizionálja. Nekem is volt olyan, hogy beképzeltem azt hogy valami szövõdmény alakul ki, de nem volt. Erre az a legjobb módszer, hogy nem olvasol utána az interneten, mert nem tudod értelmezni. Nem azért mert hülyék vagyunk, hanem nem vagyunk orvosok. Amit meg nem tudsz, attól nem félsz, és így nem leszel miatta depressziós. ;)

Még mindig azt mondom, hogy szerintem a diéta miatt fogysz. Nem mersz enni és már vitaminhiányos vagy. Ha a hasmenést megtudod oldani, akkor próbálj meg változatosan enni, hátha tudsz hízni és kevésbé leszel alultáplált. A napi 1-2 széklet mellett van ám felszívódás, csak be is kéne vinni azokat a fránya tápanyagokat.

Esetleg, ha nagyon nem mersz, akkor megpróbálkozhatsz tápszerekkel is. (nutridrink?)

Szerkesztette: QpaK (2015-02-25 17:55)

Nincs jelen

#5149 2015-02-25 18:47

havastáj
Tag

Modulen-t írt fel az orvos, h ha vége az antibiotikum kurának próbáljam meg.
Ettem mert ma is ettem. Zöldborsós rizs, csirkemell ezt ma 2x is+ 2 gluténmentes kenyérbõl szenvics+ egy banán. ezeket ettem.
Meg a Flavon max-ot is szedem azt is az orvos ajánlotta,az meg gránátalma, fekete bodzabogyó, kékszõlõ, fekete ribizli, acerola, cékla, fekete áfonya, homoktövis. Szóval egy polifenolokat tartalmazó étrendkiegészítõ+ vitaminokat is szedek. D, b-komplex, b12.

Mindenesetre ma nagyon szarul voltam. Érdekes, pld az elsõ nap amikor elkezdtem szedni az antibiotikumokat akkor egész jól voltam.

"Erre az a legjobb módszer, hogy nem olvasol utána az interneten, mert nem tudod értelmezni." -ebben nagyon is igazad van Qpak, csak ezt én már elrontottam és túl sokat olvastam utána. Most is megrémített pld ahogy írtad, hogy melletted elrákosodtak, meg kibelezték a bélgyulladásosokat.

A crohn-t meg nem mondta ki egy orvos sem, de csak van gyulladás, ahogy olvastátok amiket leírtam. a kapszula endoszkó alapján.

Ja még annyit mondott a doki, h 3 havonta széklet calprotectint nézessem, ha rendszeresen emelkedett akkor kell IBD re gondolni. De most ugye 16u/g volt és 50 a határ, így jó volt. (bár ez már jan 27én volt, nem most)

Nincs jelen

#5150 2015-02-25 19:42

QpaK
Tag

Ez nagyon sovány mennyiség... Mondom ezt úgy, hogy én sem vagyok nagy evõ. :) Más étel gondot okoz, vagy nem kívánod? Esetleg attól félsz, hogy a lappangó Crohn aktív lesz, ha nem diétázol? A vitaminokat tudod pótolni, de amit lehet azt érdemes kaja formában bevinni, hízzál is.

A klion fertõtleníti a belet. Állítólag nem is annyira antibiotikum. - Bár szerintem ez hülyeség ;)

Húú én is pont a napokban olvasgattam errõl. Döbbenet, hogy kinél milyen formában jelentkezik. Pont ezért nem érdemes azonosulni a leírtakkal. Pl egy sima proctitises pár centis gyulladással a mûtõasztalon végezte, mert semmilyen gyógyszer nem segített neki. Van akinek nem jár vérzéssel a visszaesés, míg mások akkor is véreznek ha jól vannak. Van akinek sosincs hasmenése másoknak állandóan. Minden eset egyedi, ezért a mienk is, legyen szó Crohn-ról, ibs-rõl, vagy lendkerekes tengerimalacról. Ha jól vagy, akkor az a te eseted, mindegy, hogy másnak milyen lapot osztottak és hogy nevezik.

Na látod, így folyamatosan nézik és ha valami van, azonnal tudnak lépni. Tényleg próbáld meg magadat valahogyan lefoglalni.

Szerkesztette: QpaK (2015-02-25 19:43)

Nincs jelen

IBDoktor

Láb