#5151 2015-02-25 20:22

pt
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Havastáj!

Nehogy már a bélfertõtlenítés jó legyen.
Pont ezt mondom már mióta, hogy azóta vagyok rosszul mióta diflucan-t szedtem. Na az kinyírta a gombáimat a jókat amik emésztettek, meg ki tudja mit is.
Erre meg még kliont + normixet szedsz???
Kiírtod még azt a maradék kis segítséget is ami eddig volt.

Szedj inkább enterolt + valami probiotikumot.......

A 16 az meg semmi...... nekem 47 volt.

Nincs jelen

#5152 2015-02-25 20:43

rny
Tag

Ezzel azért nem értek egyet, mert a normix például arra van, hogy kiirtsa a ROSSZ baktériumokat. Engem meg se tudom számolni hányszor hozott vissza az életbe, szóval a bélfertõtlenítés bizony-bizony jó dolog. Most is éppen szedem.

Nincs jelen

#5153 2015-02-25 21:53

pt
Tag

Hát én kicsit hitetlen vagyok ebben. Szerintem nem válogat jó és rossz között, írt az mindent amit ér.....
De ha jónak érzed akkor okés....

Nincs jelen

#5154 2015-02-26 05:07

akombakom
Tag

Megint a rotyin, tiszta puha majdnem hig es jo illatos, mindjar a megalloban kene legyek...

Sikeresen beertem sot meg ellenorok is voltak a varosi buszon :-)

Szerkesztette: akombakom (2015-02-26 06:35)

Nincs jelen

#5155 2015-02-26 07:40

makkmarci
Tag

A normix szembesíti õket a tetteikkel, hogy ki a jó és a rossz :-)

Amúgy a versenyrõl jutott eszembe...
Valami izgi számítógépes játék nem tudna idõlegesen lekötni és feledtetni?

Nincs jelen

#5156 2015-02-26 08:30

youlcsi
Tag

Sziasztok!
azért meg kellett állapítsam, bírok némi párhuzamot felfedezni havastáj és közöttem :o
én sem vagyok képes elfogadni, hogy nincs semmi bajom. mert a végsõ diagnózisom végülis ez volt. én is meg vagyok gyõzõdve arról, hogy ez márpedig crohn (igaz, volt is annak kikiáltva), csak olyan helyen, ahonnan nem tudnak szövettant venni.
az alapvetõ különbséget azonban látom közöttünk: én megpróbáltam elfogadni a helyzetet, és bár nem nagy öröm együtt élni vele, de igenis lehet!
volt idõszak, amikor bele voltam zuhanva az önasjnálatba... és még mindig kihat ez az életemre, különben nem lennék itt(-ott mindenféle) betegfórumon. de próbálok nem gondolni rá... annyit. állandóan.

amúgy a klion valóban nem antibiotikum. antibiotikus hatású, de nem csak a baktériumokat öli, hanem bizonyos egyéb kórokozókat, élõsködõket is képes kiiktatni... viszont nagyon vigyázni kell vele, nekem 2 hónap klion olyan gombát csinált, hogy évekig szenvedtem tõle.
a normix viszont jó. kifejezetten kontaminációra való.  szedtem anno. talán használt is. de nem mernék rá megesküdni. régen volt.

Nincs jelen

#5157 2015-02-26 09:00

pt
Tag

Olvastam róla mire való.
Olvastam az ellenkezõjét is, hogy pont nem jó arra amire adják.

Amikor nekem a laktulóz H2 teszt mutatott magas értékeket akkor szedették velem is, mert hogy kontaminált bélszindróma van. Elsõ pár napban jó volt.....gondolom ilyenkor a hit ereje hat inkább, aztán mint ha a hátam mögé dobáltam volna. És hát itt vagyok. Mind itt vagyunk. Csodát nem tett.

Nincs jelen

#5158 2015-02-26 10:26

QpaK
Tag

Jyoulcsi írta:

megpróbáltam elfogadni a helyzetet, és bár nem nagy öröm együtt élni vele, de igenis lehet!
volt idõszak, amikor bele voltam zuhanva az önasjnálatba... és még mindig kihat ez az életemre, különben nem lennék itt(-ott mindenféle) betegfórumon. de próbálok nem gondolni rá... annyit. állandóan.

Pontosan! Ez tipikus vagy megszoksz, vagy megszöksz. Az önsajnálattól sem lesz jobb, csak nehezebb. Emlékszem, hogy az elsõ orvos még röhögve mondta, hogy hát ez nem nagy ügy ám, kapok rá gyógyszert és minden lehet a régi. Mindig ezzel hitegettek, de sosem voltam jól. Ha jól van az ember akkor kívülrõl úgy néz ki teljes életet él és megtanuljuk ezt a látszatot kelteni, de belül annyira idegen az egész. Annyi mindenrõl le kell mondani, vagy másképp csinálni, hogy egy élet kevés ahhoz, hogy rájöjjön az ember mit hogyan. Legváratlanabb helyzetekben alszom el, vagy úgy kelek, hogy minden porcikám fáj. Máskor meg csak reggel fura a hasam aztán minden okés. Az viszont tény, hogy mindig olyankor integet a háttérben, amikor a legkevésbé akarom. Ha a partnereddel lógsz és fasírt vagy... Éppen utaznál, de hasmenésed van. Barátaiddal töltenél egy estét, de belázasodtál, vagy éppen velük vagy, de nem ihatsz és a wc para miatt nem is tudod magad elengedni. Simán mész az utcán és tudatosan le kell lassítanod, mert állandó az inger a seggedbe - ha gyorsabban mész kirázod. :( Mikor mit hogyan egyél? A gyógyszerek kinyírták a fogamat... Többet járok már fogorvoshoz, mint belgyógyászhoz. Válasszon az ember, hogy vagy a fogai, vagy az egészsége! Ha valamire rájön az ember, na akkor ezentúl ezt így csinálom. De akkor a betegség más oldalát mutatja és ki kell találni egy új módszert. A végzettségemnek megfelelõ munkára sem vagyok alkalmas, akármennyire szeretném. Annyi energiát emészt fel ez az egész, elfeledkezni róla pedig lehetetlen. Mindig is maximalista voltam: Nekem kellett a legjobbnak, legokosabbnak lennem és élt bennem a versenyszellem. Mára úgy érzem a 100 méteres síkfutást mások 70-rõl kezdik. A legnagyobb energiabevitel mellet is csak középmezõnybe végezhetek. QRVA nehéz ez az egész, nagyon egyetértek! Annyi helyen kihat ez az egész, hogy felsorolni egy regény lenne. Ráadásul megbeszélni sem tudod senkivel, ,mert akkor megállás nélkül panaszkodnál, ami rettentõ hangulatromboló. Így csak mosolyog az ember és letud egy újabb kõkemény napot. :(

Szerkesztette: QpaK (2015-02-26 10:33)

Nincs jelen

#5159 2015-02-26 10:55

akombakom
Tag

nálam asszem 2 napja beutott a krach.. hetek vagy talán honapok ota nem volt ilyen, hogy meloban kellett retyoznom és szinte majdnem hígat....de persze tudom mi állhat a háttérben.. tegnap a 20 km uton sokan 3 orat jottek olyan forgalmi dugok voltak....egy utlezárás miatt...

ráadásul ilyen késon, majdnem dél van, ha gond szokott lenni, azt általában reggel le szoktam tudni....ilyenkorra már le szokott nyugodni a dolog

Szerkesztette: akombakom (2015-02-26 11:13)

Nincs jelen

#5160 2015-02-26 11:13

QpaK
Tag

Én a tegnapi miatt vagyok most ilyen. Este éreztem a hasam, ilyenkor nem szoktam elmenni wc-re, mert késõ van. Gondoltam fáradt vagyok és akkor reggel biztos hamar fel kell kelnem, inkább elmegyek. Hát, mintha üvegszilánkok vándoroltak a hasamban és alig jött egy pár csepp széklet. (semmi drámai sima hasmenés, csak pár csepp) Utána nem tudtam kiegyenesedni és 2 méterenként annyira elfáradtam, hogy azt hittem elájulok. Lefeküdtem és csak magzati pózban tudtam elaludni és a könyököm úgy fájt a derekam, hogy nem tudtam megmozdulni. Reggel fáradtan keltem, enyhe hõemelkedéssel, de most kutya bajom. Persze nem vagyok otthon és még szerencse, hogy a többiek szunyókáltak, így nem látták a gyötrõdésem.

Azt utálom a legjobban, hogy folyton mindent, iszonyatosan alaposan meg kell tervezni - még akkor se biztos, hogy jó.

Szerkesztette: QpaK (2015-02-26 11:13)

Nincs jelen

#5161 2015-02-26 11:26

youlcsi
Tag

akkor én is panaszkodom :)

napok óta émelygek, de mára olyan hányingerem van, hogy szédülök már tõle, hasogat a fejem.
ülni alig tudok, nem látok rendesen. sav folyamatosan a torkomban...
remélem, csak benyaltam valamit... bár ennek ellent mond, hogy hosszú hónapok után szûk 2 hete újra savkötõt kell szednem, mert már nem bírtam este lefeküdni.

Nincs jelen

#5162 2015-02-26 11:27

youlcsi
Tag

ráadásul hazamenni sem tudok, mert 14kor lesz egy oktatásom, amit nagyon nem akarnék eltolni máskorra...

Nincs jelen

#5163 2015-02-26 11:36

QpaK
Tag

A savval én is így vagyok és részben ez nyírta ki a fogaimat. Állandóan szedek savlekötõt esomeprasol (40 mg) de lehet, hogy ez is kevés. Nekem azt mondták, hogy a savasodás/reflux ibd-ben gyakori jelenség és ne lepõdjek meg rajta. Én a medrolt okolom, mert elõtte nem volt annyira jellemzõ, de most ha egy nap kihagyom az eso-t, olyan lesz mint neked.

Szerkesztette: QpaK (2015-02-26 11:37)

Nincs jelen

#5164 2015-02-26 12:05

youlcsi
Tag

nem biztass ennyire Qpak!
most nagyon nem fér bele az életembe a gastroenterológus.

Nincs jelen

#5165 2015-02-26 12:09

havastáj
Tag

Én is egyre ramatyabbul vok. és nem is a hasmenés, hanem ez a furcsa hidegrázás, és nagyon enyhe hõemelkedés, gyengeség, fáradtság, de ugyanakkor rosszul alszok.
A fázékonyság, a hidegrázás, gyengeség ez borzasztó.
Most hányingerem is van, de ezt betudom a Normix+Klion kúrának. Ma megnéztem ma lesz a 7. napja. elvileg 10 napig kell szednem, azon gondolkozom, hogy abbahagyom.
A normix tájékoztatójára nem csak az van írva, h baktériumölõ, hanem vastagbéldiverticulum, kont.vékonybélsyndr., és egyes nem vérzõ gyulladások esetén is adják.

Nem tudom miért de szteroidot miért nem ír fel egy orvos sem? Félre ne értsétek nem akarom, csak végülis a gyulladásra az való nem?

Youlcsi te kaptál anno szteroidot? Neked jó volt, használt? Konkértan a bélproblémát megoldotta? Hasmenés, hõmelekedést?

Szerkesztette: havastáj (2015-02-26 12:10)

Nincs jelen

#5166 2015-02-26 12:31

pt
Tag

Vannak nem szteroid gyulladáscsökkentõk is.

Nincs jelen

#5167 2015-02-26 12:37

rny
Tag

Na látom ma van a panasznap :) De nem bánom, mert nekem is tele van a tököm. Qpak nagyon megérintett az a mondatod, hogy a legnagyobb energiabefektetéssel is csak a középmezõnyben végezhetünk. Én is egy õrült maximalista vagyok és hát, ez finoman szólva is megõrít. Állandóan érzem a lemaradásaimat. Sose tudok semmit eltervezni. Rengeteg dologra egyszerûen alkalmatlan vagyok, de mivel a külvilágnak nem hobbym elmondani a bajomat, ez olyan mintha én nem lennék rá képes - pedig egyébként de. Ez van… mostanában már komolyan a halálomon vagyok. Enterobenével megyek 6x egy nap, iszonyúan fáj a hasam és puffad, hányingerem is van. Naponként változik mi hány százalékban. Hát nem egy élmény. Szórakozás mint olyan már nincs, úgyse tudok koncentrálni, inkább itthon szeretek lenni, mostmár tényleg SENKIVEL se találkozom soha. De mit lehet tenni? Én úgy látom, hogy semmit. Voltam már jobban is, meg rosszabbul is. Újabban megint van, hogy mondjuk 10kor érzem, hogy el kell majd mennem a wcre, de mégsem megy, cigi, kávé, mégsem. Ekkor úgy gondolom, hogy rosszul gondoltam és elindulok. Majd fél óra- egy óra múlva tényleg rájön egymás után 2x-3x. Imádom, komolyan. Minden gondolatom a wc meg a hasam körül forog. Most tényleg ott tartok, hogy mégis jelentkezem magamtól a tükrözésre, mert olyan furcsán fáj már a hasam, lehet jobb lenne tudni biztosra, és nem csak a calprotectin tesztre alapozni.

havastáj,
szteroid komoly gyulladásra van, neked meg az nincsen. Amúgy nem oldana meg semmit, úgyhogy kár ácsingózni. Ez a baj, hogy nincs olyan dolog, ami segítene rajtunk igazából.

Az jutott még eszembe, hogy hogy álltok a fáradtsággal? Mert én olyan vagyok mint egy zombi, már dél körül iszonyúan fáradt vagyok. Napi 2 kávéval próbálok kitartani, de az meg úgy érzem nem tesz olyan jót, legalábbis a 2 biztosan nem. És hiába alszom ki magam, nem segít. Este van, hogy olvasok 10 oldalt és egyszerûen elalszom, pedig igazán nem akarok…

http://paroskintorna.blog.hu/2015/02/25 … bajban_van
itt egy cikk mára :)

Szerkesztette: rny (2015-02-26 13:11)

Nincs jelen

#5168 2015-02-26 13:10

youlcsi
Tag

havastáj!
kaptam szteroidit. 1x injekciót, aztán 2 hónapig lokálisat, majd másfél hónapig szisztémásat. nem volt komoly hatása a hasmenésre, igazából semmire...

Nincs jelen

#5169 2015-02-26 14:35

pt
Tag

Rny!

Enterobenét beveszed. Pocak belassul. Kicsit fájogat e miatt. Kialakul egy normális széklet ami dugóként funkcionál kissé. Bedobsz rá kávét ami megfosatna, de ami megindul az csak a dugóig jut nem pedig azonnal ki. Így nem csoda hogy csak késõbb van fosi, mire kiküzdi a lukig a dugót maga elõtt vagy el tud lassan szivárogni mellette ami ki akar jönni.
Szerintem nem jó kombináció :D

Az acidophilusban lehet valami, mert szép a székletem tõle. Nem bûzös, nem pépes, nem fog. Mondhatni normális. Persze a bogyókat szedem mellette. Az enterobene nálam csak normalizál szerintem mert simán wc-zek ha bevettem akkor is. Igaz nem pépeset hanem normálisat. Gondolom a probio és a lassú haladás a b3lben teszi azt hogy normálisan átemésztõdik a széklet.

Nincs jelen

#5170 2015-02-26 15:48

QpaK
Tag

Jó kis cikk volt ez. Érdekes, hogy soha nem bírtam megenni a gyümölcsöket és egy csomóra allergiás vagyok. Nyersen meg nem is ehetem, csak pároltan. A paleolitban pedig nagyon sok a mag, ami nekünk alapban nem jó. A központi kezelésem pont a fehérvérsejteket blokkolja, így több a szabad gyök. Ez is egy kockázati tényezõ. De most melyik a jobb, ha a kezeletlen bél rákosodik el, vagy ha maga a kezelés váltja ki? Volt is egy ilyen ismerõsöm, akinek vastagbélrákja lett és nem tudták megfejteni melyiktõl? :(. Eszméletlenül szenvedett és 6 kemót kapott, de alig akarták elindítani, mert a különbözõ gyógyszerektõl alapban gyenge volt az immunrendszere. Már a második után azt mondta nem fáj és jobban van, azért óriási lelkiereje volt, én összeroppantam volna. Nem ehetett/ihatott semmit, csak a centrális vénáján táplálták. Félelmetes, hogy tényleg bármikor jöhet bármi. Nekem a rákkérdés egy örök fóbiám. Könnyen lehet, hogy akkor adnám fel, mert az már túl nagy teher lenne.

Szerkesztette: QpaK (2015-02-26 16:03)

Nincs jelen

#5171 2015-02-26 15:49

rny
Tag

Pt, nem értem most amit mondasz, mármint hogy miért mondod :D Elõször is nem szedem az enterobenét, csak ha esemény van, és most bevettem a héten egyszer - majd elkeseredtem, hogy ennyit ér, amikor régen ezerszer jobban hatott. A kávétól meg amúgy semmi bajom, csak a gyomrom nem szereti. Volt refluxom, sokáig szedtem gyógyszert, de már jó ideje nem, és jól is lennék, de a második kávé azért idõnként betesz neki. A beleimre a világon semmi hatással nincs a kávé

Nekem is nagyon tetszett ez a cikk :) Én amúgy nagyon birom a gyümölcsöt, zöldséget, magokat is, nyersen is. A húst meg utálom, úgyhogy könnyen egyet tudok érteni vele :) Pont azért kezdtem el enni, hátha tesz valami jót velem, de most õ is megerõsített abban, hogy nem. Megpróbálok majd több zöldséget enni, és kevesebb kenyeret… illetve amióta megint birom a tejterméket, kicsit elszaladt velem a ló, abból is visszaveszek.
Kár, hogy nem születik több ilyen cikk orvosokkal, nagyon szívesen olvasnám õket. Szerintem az ibs témakörében nagyon jót is tette egy ilyen diskurzus.
Ez a természetes szelekciós gondolat is érdekes volt, tulajdonképpen én is elég nyomi gyerekként születtem, sárga is voltam, durva allergiás-asztmás is, teljesen immunhiányos. Szteroidot is adtak. Tehát mondjuk feltételezhetjük, hogy már eleve nem az egészség szobrának születtem, így mondjuk kevésbé meglepõ, hogy hol tartok. Most is mikor voltam az immunológusnál, amikor mondta, hogy vigyáznom kell a hajlammal az autoimmun betegségekre, akkor azt is hozzátette, hogy látszik, hogy az egész szervezetem gyengepontja az immunrendszer. Na bumm, ez már akkor is így volt amikor megszülettem.
A ráknál én is feladnám szerintem - bár óvatosnak kell lenni az ilyen kijelentésekkel, mert ha anno elõrevetítik nekem a mostani állapotom, akkor is ezt mondtam volna és most mégis itt vagyok. Dehát nehéz ügy ez az egész, sok felfedeznivaló várat még magára

Szerkesztette: rny (2015-02-26 15:58)

Nincs jelen

#5172 2015-02-26 16:38

Szabóné
Tag

Sziasztok!

Érdekes cikkre bukkantam ma:

http://index.hu/tudomany/egeszseg/2015/ … yag_rossz/

Én mindig mondtam hogy a tartósítószerekkel van a baj most már azt is mondom, hogy az adalékszerekkel is!!!

Nincs jelen

#5173 2015-02-26 16:45

makkmarci
Tag

Egy kis adalék:

http://index.hu/tudomany/egeszseg/2015/ … yag_rossz/

Áááááá Szabóné :-)))
egyszerre küldtük el a linket...

Szerkesztette: makkmarci (2015-02-26 16:46)

Nincs jelen

#5174 2015-02-26 16:48

makkmarci
Tag

pt

Amit rny írt nemrég (nem jár sehova, stb.) arról nekem Sani jutott eszembe...
Vele vajon mi lehet? Teljesen eltûnt...

Nincs jelen

#5175 2015-02-26 16:48

Szabóné
Tag

Igen! :)

Mert mindannyian tudjuk, hogy igazából ez a baj!

Nagymamááim konyhájáról kikerülõ ételektõl sosem volt semmi bajom, mert nem volt benne semmi természetellenes legyen az akármilyen fûszeres, káposztás magyaros.

Anikó

Nincs jelen

#5176 2015-02-26 17:35

pt
Tag

Sa-ni elkezdte szedni a Jarvist egy SRNI-t és azóta nincs itt fent. Valószínûleg jobban lett. Emailen próbáltam elérni de nem válaszolt.

A sima kaják nekem is fekszenek. Hús, kenyér, víz, rizs, krumpli. Ami már összetettebb adalékos mesterséges azzal baj van.

Nincs jelen

#5177 2015-02-26 17:37

makkmarci
Tag

Tegnap nyomtam rántottát este, aztán a kollégám hozott a piacról kóstolóba erdei gyümis tejberizst, teljesen házi, teljes tejbõl. Na attól tartottam egy kicsit. Aztán rá kb. két óra múlva egy nagyobb mikrós doboz olívaolajos saláta tele mindenfélével. Minimális mocorgás, ma délután elsõ osztályú végtermék. Eddig ez az acidophilus-os téma teljesen telitalálat, majdnem 3 hete megy napi egy kapszula kaja után...
Kizárólag infó, nem muszáj belém kötni... :-)

Nincs jelen

#5178 2015-02-26 18:24

QpaK
Tag

Ezzel nem értek egyet. Sõt saját tapasztalat, hogy az étkezésnek ekkora szerepe nincsen. (nálam biztosan) Megkockáztatom ibs-ben sem - ha így lenne a diétától mindenki meggyógyulna és az egész fórum kongana az ürességtõl. :) Egy évig tartottam a gluténmentes diétát, majd újabb egy évig az Scd-t. Persze hatástalan volt...
Higgyétek el, ha az egészséges táplálkozástól meg lehetne gyógyulni, már egészséges lennék. ;)

Szerkesztette: QpaK (2015-02-26 18:34)

Nincs jelen

#5179 2015-02-26 19:04

rny
Tag

Hát ez szerintem se egy nobel díjas ötlet. Az étkezés lehet egy tényezõ, de hogy ez okozná, kizárt. Én például egész életemben tartózkodtam ezektõl és tessék. Vagy akkor lehet igaz, ha amerikai példára nyomjuk magunkba a chipset fagylalttal, errõl meg ugye nincsen szó.
Amúgy a káposztás kajáról még annyit, hogy az nekem elixír. Olyan jól vagyok tõle, hogy csak na!

Nincs jelen

#5180 2015-02-26 19:18

QpaK
Tag

Én nem is értem, hogy ez most hogyan lett friss hír, amikor már ezerszer elvetették, mert nem tudták bizonyítani. Valamilyen allergiás reakció zajlik a szervezetben, és tévesen a szöveteket támadja, mintha betegség lenne. És mivel az immunrendszer folyamatosan védekezik a betegségek ellen, ezért túlmûködik és állandóan roncsolja a belet. Hiába vonod meg a mesterséges anyagokat és diétázol, (még enned sem kell) ez a folyamat nem áll meg. Ráadásul nem az 50-es években kezdõdött, csak azóta vannak dokumentált esetek.

Egyébként én nagyon örülnék neki, ha egy diabetikus megmondaná, hogy mit kajáljak és minden rendben lesz, de tartok tõle, hogy ez csak egy gyönyörû álom. :)

Nincs jelen

#5181 2015-02-26 19:37

havastáj
Tag

Így van én is egyetértek ezekkel, mondjuk esetemben laktózintolerancia és gliadin pozitivitás miatt nem ehetek akármit, tehát liszt, tej kizárva. De ettõl se vok jobban. Sõt hízni se hízok a gluténmentes ételektõl.

Jó mondjuk az ilyen franciasaláta...stb ket régen is óvatosan ettem, s tejfölös ételeket kerültem. Ám észrevettem, ha valami nagyon ízes, s finom, s friss, az mintha most is jól esne, s másképp esik a megszokott unalmas rizs, s csirkemell, melyet másfél éve eszek de már undorodom tõle.
Ám az ételallergia IgG tesztet megcsináltattam pozitívnek a tej jött ki, gyengén pozitívnek a következõ: zab, búza, kukorica, sertéshús, marhahús, uborka, élesztõ, gomba.

De nem tartom, h ezeket amire gyengén pozitív lett a táplálékintoleranciám ezeket ne egyem, mert nem ebben van sztem sem a kulcs.

Egy biztos, amit ajánlottatok, a kocsonya nagyon jó azóta is. Szegény anyukám majd minden héten készíti nekem, s benne különösen (mivel a körmöt én nem eszem) sovány sertéscombot azt nagyon szeretem.

Nincs jelen

#5182 2015-02-26 19:47

makkmarci
Tag

Szerintem lehet ezzel nem egyetérteni, de azért azt leszögezhetjük, hogy az adalékok nem feltétlenül használnak a bélrendszernek...
Egy kis adalék ahhoz, hogy esetleg rontson vagy ne javítson a helyzeten.

Nincs jelen

#5183 2015-02-26 19:52

QpaK
Tag

Meg egyáltalán nem megalapozott. El tudod képzelni, hogy éveken keresztül kutatnak meg kísérleteznek és a megoldás annyi, hogy kerülj el pár mesterséges anyagot? :D Meg egy csomó kérdést felvet:

1. Az, hogy az egereket mesterséges anyagokkal tömik és betegek lesznek az nem meglepõ. Mi köze ennek az emberekhez?

2 Gyulladást okoz: Oké mekkora adag és milyen mennyiségben tolerálja az ember. Egyáltalán hogyan állítják fel ezt az arányt az egerekhez képest.  Mi a hajlam ami ezt kiváltja => itt lenne ám az áttörés. Mert valakiben kialakul, másokban nem.

3. Miért van az, hogy azok is betegek akik nem viszik be ezt az anyagot a szervezetbe. Mi van azokkal, akik úgy bélbetegek, hogy csak testen kívüli tüneteket produkálnak? Mi van a kisbabákkal, gyerekekkel, a vegetáriánus ibd-sekkel...

Nem azt mondom, hogy ezek nem károsak, de ha nem eszed õket, akkor maximum kevésbé puffadsz, meg valamivel ritkábban mész wc-re. ENNYI! Sajnos nem több. Ha jön egy fellángolás, az ellen nem tudsz mit tenni.

Ezt a hírt nem kellett volna kirakni, pláne nem ilyen címmel, ennyire "mókás" hangvétellel. Még sértõ is!

Szerkesztette: QpaK (2015-02-26 19:55)

Nincs jelen

#5184 2015-02-26 20:34

makkmarci
Tag

QpaK

1. Annyi köze van az emberekhez, hogy az egér is gerinces emlõs. Mivel gyors a szaporodási ciklusa, így kiváló ilyen jellegû kísérletekhez.

2. Mekkora adag és milyen mennyiségben? Téged mennyire nyugtat meg az, ha egerekben akár egy nagyobb mennyiség is gondokat okoz, mennyiségtõl szinte függetlenül? Attól, hogy életed során minden nap kicsiket viszel be ilyen anyagokból és egyre több fajtát (az esetleges egymást erõsítõ hatásokról most nem beszélve), azért az téged megnyugtat? Kicsit az alkoholhoz tudnám hasonlítani a dolgot. Az, hogy minden nap megiszol pl. 3 sört, soha semmi bajod nincs tõle. Ez 60-70 évesen is így lenne?
Mivel nincs ennyi idõnk arra, hogy minden emberen kísérletezzünk, ezért kellenek pl. egerek...

3. A kisbabákról csak annyit, hogy amit az anyuka kajál, az eleve hat a gyerekre odabent. Jó kezdés...
A kollégám megvette ugyanazt a h..p márkájú bébikaját nálunk nem messze Ausztriában és itthon. Az egyedüli különbség a cukor!

A mókát meg nehogy elviseld, mert még véletlenül jobb lesz tõle a napod...
Erre a keresztre feszített Brian-t tudnám idézni, de inkább nézd meg annyiszor, ahányszor csak tudod!
Minden másra ott a D vitamin :-)

Nincs jelen

#5185 2015-02-26 21:08

QpaK
Tag

Az, hogy ezek az anyagok irritálják a bélfalat nem újdonság. Erre épülnek a diéták is. Gaps/Scd, amikkel megfeleõ gyógyszerek mellett enyhíthetsz a tüneteiden (kevesebb/puffadás, széklet, nincs teltségérzet.) Az viszont bizonyított, hadd ne írjam le ennyiszer, hogy a megvonásuk nem eredményez gyógyulást, mint ahogyan az is, hogy a betegség kiváltó oka nem ételallergia. A kiváltó ok még mindig nincs meg, mert azt, hogy kinél alakul ki és kinél nem, nem tudják bizonyítani. Persze minden szervezet más, de akkor is van egy hajlam, amirõl nem tudnak. Alkohol...Ne már :D Ennyi erõvel van aki egész életében dohányzik és semmi baja a tüdejének, míg mások egy slukkot nem szívnak és tüdõrákban halnak meg. Ez hogy kapcsolódik az asztmásokhoz? ;) Ne cigizz, mert így is sz@r a tüdõd, ergo van egy hajlamod. Nem tetszik, hogy azt sugallják megvan a gyógymód, és nem elég, hogy nincs, még viccesre is veszik a figurát.

Értem én, kell egy hangzatos cím, valahol ibd gyógymódként hirdetik, csak azért ne keltsenek már hiú reményt az emberben. Érted már, mi a gond?

Szerkesztette: QpaK (2015-02-26 21:29)

Nincs jelen

#5186 2015-02-26 21:28

makkmarci
Tag

Van, aki pedig egész életében bármit megehet és semmi baja...
Attól, hogy ezeket sorolgatjuk, még az arányok és a  tendencia nem változik. Az alkohol nem túl jó példa, csak szemléltetésnek hoztam fel.

Hajlam? Hát nem tudom...
Nekem a stressz hozta ki a dolgot, ez biztos.
A stressz okának java része megszûnt és a régebben írogatott "módszereimmel" együtt kb. 1,5 évembe került, mire 90%-ot elértem. A maradék 10%-ot most teljesen kitölti az acidophilus, ezért is örülök neki. remélem kitart sokáig.

A cikkeket pedig azért osztjuk meg, hogy többen többet olvassatok, hátha!
Felnõtt emberek vagyunk, sokat olvasunk, akár a sorok között is. Ez is egy információ, ami nyilván tartalmaz kevésbé releváns részeket, de a lényeget kiszûrni és raktározni esetleg alkalmas lehet!

Nincs jelen

#5187 2015-02-26 21:52

QpaK
Tag

Arányok meg tendencia... Jah igaz, nagyobb eséllyel fulladok bele a kádba, mint hogy cápa támadás érjen. Ebbõl nem az következik, hogy a cápák nem veszélyesek, csak hogy nem nagyon úszkálok Ausztrália partjainál. :)

Szerintem ez a cikk néhány szerencsétlen szó miatt nincs a helyén. Azt simán eltudom képzelni, hogy gyulladást okoz, ami esetleg meghajt pl egy energiaital, vagy egy bigmac. Itt viszont Crohn-ról meg Colitisrõl beszélnek, ami egy másik szint. Nem csak, hogy a stressznek semmi köze hozzá, de sok olyan eset is van, amikor nem is a bél az érintett. Durva, de van olyan bélbeteg aki nem bélbeteg. :) Bedurrannak az ízületei, bõr problémái vannak, vagy a szeme lesz vérvörös. Õk hogyan emésztik meg a kaját? Vagy a vegetáriánusok, akik tényleg semmit nem esznek és tropára van a belük. Szerintem itt pont ez a lényeg, hogy ha elhisszük, hogy az étkezés a probléma, akkor abból következik, hogy változtathatunk és elmúlik... Pedig nem!

Nincs jelen

#5188 2015-02-26 22:02

makkmarci
Tag

Bõven van igazság abban amit írsz!
De az összes többi infó/félinfó/dezinfó is kell ahhoz, hogy az egészet lásd!

Ez is:

http://index.hu/tudomany/til/2015/02/26 … meteseket/

Szerkesztette: makkmarci (2015-02-26 22:19)

Nincs jelen

#5189 2015-02-26 22:26

QpaK
Tag

Ha jól értem, te abból indulsz ki, hogy ez gyulladást okoz és egyénenként eltér, hogy ki mennyire tûri. Ha valaki érzékeny, minél többet visz be, annál betegebb lesz. Ezzel csak az a baj, hogy a fordítottja is igaz kéne legyen, de ha megvonod nem változik semmi. Hát én kívánom, hogy ezen a vonalon legyen a gyógymód, mert simán áttérek akármilyen diétára, ha az a módi. :)

Nincs jelen

#5190 2015-02-26 22:34

makkmarci
Tag

Nem ebbõl indulok ki, a saját esetem sem ez...
De sajnos a leendõ teljes képhez könnyen hozzátartozhat!

Nincs jelen

#5191 2015-02-27 07:52

pt
Tag

Qpak!

Amit mondasz az igaz rád, akinek bizonyítottan autoimmun betegsége van.
De itt a többieknek ez nincs vagy még nem bizonyított.

Például esetemben ha most egész héten rizst ennék csirkemellel kutya bajom nem lenne.
Ezzel szemben te lehet ugyan olyan rosszul lennél.

Van különbség.

Nálam az se mindegy mibõl mennyit. Például, ha nem iszok fél évig tejet, akkor egy pohárral meg birok inni. De ha másnap is megint innák akkor már rosszul lennék. Olyasminek gondolom ezt, hogy az "allergén" tûrése olyasmi mint egy puffer tároló. Tehát mondjuk 100 g-ot elvisel a szervezet. Addig megküzd vele. De ha tömöd magadba és a puffertátoló megtelt, és a többi cucc kifolyt belõle akkor már problémát mutat. Tehát van egy tûrés amit kibír a szervezet. Példa mondjuk, lenyelsz egy csepp kézkrémet. A szervezet megküzd vele, kutya bajod. De ha megeszel 5 kanál kézkrémet akkor már biztosan cefet rosszul leszel, fosol, hánysz meg minden. Szerintem :)

A diéta fontos. Nem úgy ahogy írva vagyon, hanem úgy, hogy kitapasztalod mit bírsz és mit nem. Csak ez marha hosszú folyamat sajnos.

Nincs jelen

#5192 2015-02-27 08:29

QpaK
Tag

Pt: Már megint elbeszélünk egymás mellett. Neked is igazad van, ezért is kezdtem ezzel:

Azt simán eltudom képzelni, hogy gyulladást okoz, ami esetleg meghajt pl egy energiaital, vagy egy bigmac. Itt viszont Crohn-ról meg Colitisrõl beszélnek, ami egy másik szint.

A kiváltó ok és az egyéni tolerancia nem ugyan az. Ha valamit betegként elsõ körben megtanultunk, akkor az ez. És az miért van, hogy sem az ibs, sem az ibd nem múlik el diétával? Most azt ne keverjük ide, hogy bizonyos ételeket könnyebben emésztünk. Nem puffertároló, hanem változó, hogy mikor vagy rosszul, és az agyad becsap, mert azonnal keresi az összefüggéseket.

////Valahogy így: Egy anlgaii etegyem ktuasátai szenirt nem szimát, melyin serenrodbn vnanak a bteuk egy szbóan, az etegyeln ftonos dloog, hogy az eslo és az ultosó bteuk a hölyeükn lneegyek. A tböbi bteu lheet tljees össze-vabisszásagn, mgiés porbléma nlkéül oalvsahtó a szveög. Eennk oka, hogy nem ovalusnk el mniedn bteut mgaát, hneam cska a szót eszgébéen.
A cmabritgei emegyeten kéüszit eikgy tnuamálny áitllsáa sznreit a szvkaaon Bleül nicsn jlneestögfée akann, mkénit rdeeözndenk el a btüek: eyegüdl az a fntoos, hgoy az eslõ és az uolstó betû a hlyéen lygeen. Ha a tböbrie a lgnoeyabb özeássivsazsg a jleezmlö, a sövzeg aokkr is tleejs mrtébéekn ovasalthó mraad. A jlneeésg mgáayzrataa az, hgoy az erbemi agy nem eyedgi btüeket, hneam tleejs sazakvat ovals.
Úhygoyg tnseseek mkneit bkébeén hyagni a hleysersáíi fmonisáokgkal!////

Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy mivel a diagnózist követõen 2 évig diétáztam, ha az elsõ gyógyszerektõl jobban lettem volna, ráfogtam volna az étkezésre. Ha más módszert próbáltam volna, akkor most az én egyedi esetemre esküdnék.

Szerkesztette: QpaK (2015-02-27 08:31)

Nincs jelen

#5193 2015-02-27 09:10

Szabóné
Tag

Sziasztok!

Nem gondoltam, hogy ez a a cikk ekkora indulatokat fog kiváltani! Szerintem nem baj ha egy jó témán beszélgetünk és megosszuk a véleményeket és még csak egyezni sem kell ezeknek.

Én már sokszor elmondtam, hogy mi véleményem miért alakul ki a betegség: szerintem az egyik ok a tartósítószerek és az agyon finomított feldolgozott élelmiszerek, adalékokkal meg mindennel együtt. A másik örökletes, a szerveink felépítése, hajlam az érzékenységre. (Nekem apai Nagymamám is beteg volt és kiderült hogy Apukám is mindenre érzékeny.) További fontos indok a túlzott immunválasz a teljes emésztõrendszerünket ért ingerekre. Teljes emésztõrendszer alatt a szájtól a végbélig értek mindent. (Nekem például állandóan lerakodás van a torkomon és nem megfázástól, hanem ez is egy válasz a szervezettõl.) Aztán egy sokadik dolog a stressz, ami elõhozHATja fokozhatja a betegséget, de hangsúlyozom ez sokadik dolog. Lehet hogy valakinél nem játszik be a stressz és lehet hogy valakinél nagyon, még az is lehet hogy ugyanaz az ember a stresszre különféleképpen reagál.

Az érzékenységgel kapcsolatban teljesen igaza van Pt-nek, mert van egy tolerancia szint amit bír  szervezetünk és aztán feltöltõdik egy anyaggal amit nem tud lebontani és gyorsabb választ ad rá mint korábban. (Pl.: megeszünk valamit és utána azonnal szaladunk a wc-re...) És itt jön képbe a diéta. Mert én azt mondom, hogy szerintem sokat tud használni, de nem mindig oldja meg a problémát.

Az elsõ, hogy EL KELL fogadni a betegséget és együtt élni vele. Aztán pedig eldöntjük, hogy gyógyszert szedünk, tápszert iszunk vagy diétázunk, de tenni kell magunkért.

Szép napot mindenkinek!

Nincs jelen

#5194 2015-02-27 09:29

rny
Tag

A diéta fontos, én ezt nagyon is aláírom. Most egy ideje nem tartom, lehet ez éppen a baj. Tavaly tényleg volt egy csoda 4-5 hónapom diétával. Az adalékanyagokban is van igazság, nyilván jót nem tesz, valaki akinek eleve van hajlama, beszed mondjuk egy antibio kúrát és a többi, ezt plusz terhelésként éli meg. De az a szint, ahol ez maga betegséget okozhat, tényleg a teljesen helytelen étrend lehet csak. Nem hiszem, hogy ez itt bármelyikünkre jellemzõ lenne.
Szegény qpak meg a végén még elájul, mert ez a cikk tényleg durva dolgot állít, elég pofátlanul. Az ibs egy nagyon más kategória még mindig, mint az ibd. És nem túl udvariasak azok a megoldások, ahol kijönnek valami olyannal, mint hogy például a hülye beteg tömi magát big maccel meg colával, na tessék, persze, hogy colitises lett. Másrészt ugye nem is igazak, azért ezt is tudjuk már.

Én a mai napig hajlok rá, hogy megoldható diétával az ibs. Csak nagyon durva kitartás kell hozzá. Ha most kapnék egy évet, hogy itthon üljek, elég könnyen megoldanám, de így már nehezebb.

amúgy itt a cikk normál kivitelben: http://mno.hu/tudomany/belgyulladast-ok … nk-1274735

Szerkesztette: rny (2015-02-27 09:32)

Nincs jelen

#5195 2015-02-27 09:52

QpaK
Tag

Nem felétek van bennem indulat, sõt mindennel egyet értek amit írtok. De ezek bizonyos tényezõk, nem pedig a kiváltó ok. Igaz, ha mértéktelenül eszed a tartósítószereket az egészségtelen. Ha stresszes vagyok, beindul a bélmozgás. A mi családunkban sem én vagyok az egyetlen bélbeteg, sõt még a nagyszüleim is azok. A betegségnek viszont van egy dinamikája, ami nem függ attól, hogyan változtattok az életmódotokon. Bárki ébredhet úgy, hogy hiába él egészségesen ibd-s.

Én  nagyon hittem ebben az elméletben. Az elejétõl elkezdtem a paleot. Az ellenségemnek sem kívánom az elsõ két beteg évemet, mert hiába diétáztam óriási fájdalmaim voltak. És próbáltam én pozitív lenni, meg meditálni, de ha 5 percenként azt érzed, hogy kést forgatnak benned, és marékszám szeded a bogyókat hatástalanul, akkor az nehéz. A második évben már scd diétát tartottam. Voltam tünetmentes, de szteroid függõ is. Vénásan adták egy hétig, és amikor 40 mg alá csökkentették a dózist, azt már tablettában szedtem – ez a tendencia ismétlõdött. Megtanultam, hogy a visszaesést a diétával nem tudom elkerülni, de a tüneteimen enyhíthetek. Kevesebbet puffadtam és kevesebb lett a székletem. Ma már 4 év után azt is tudom, hogy ha olyat eszek, ami nem tetszik a hasamnak az megteker és vége. Ha a betegség egyensúlyban van, akkor étellel nem tudok annyit rontani a helyzetemen, még ha akarok sem – oké gondolom egy zsírban tocsogó pacal 2 liter tejjel nem lenne frankó. :)
Az ibs szerintem ugyan ez, csak gyógyszer nélkül. Ha az enyhébb eset vagy, akkor alapban egyensúlyban van, és nem kell diétáznod, nyilván a stresszt is jobban bírod és pozitívabb vagy. Ha viszont nincs, akkor diétázhatsz akárhogyan és meditálhatsz akármennyit... :)

Szerkesztette: QpaK (2015-02-27 10:51)

Nincs jelen

#5196 2015-02-27 12:31

akombakom
Tag

QpaK.. akkor ugy látszik a mi családunkban én nyertem a fonyereményt:).. senkinek semmi ilyen baja, sot zabálnak ezek ossze vissza, ráadásul olyan rendszertelenul, hogy rá se szabad gondoljak, mert egybol beindul...... aztán jott nekem a szemmigrén (foltok akadályozzak a látásomat, fejem életben nem fájt) legtobb ember még csak nem is hallott rola,  csakhát 20 évesen azthittem megvakulok (az már volt a családban nem migrén kapcsán) és akkor el se tudtam képzelni, hogy lehet ettol rosszabb. hát most már tudom, hogy eg ykis volt, ami azért kb egy óra mulva elmulik igazán csekélység.. bár akadályoz bizonyos tevékenységeket, mint pl. autovezetés stb..... a borbetegségek osszes fajtája felvonultatva rajtam.. nem hiszem, hogy létezik oylan, ami nekem nincs vagy nem volt... de legalábbis hamarosan lesz :D.. annyira jo, hogy én húztam a JACKPOTt DD: így legyen otosom a lotton :D

Szerkesztette: akombakom (2015-02-27 12:33)

Nincs jelen

#5197 2015-02-27 15:42

pt
Tag

Seggszétrobbanásos vizes hasmenésem van. Most vagy a tegnap délutáni gyros volt nem megfelelõen higénikus vagy a ma reggeli 3 tojás, de ez rettenetes........   :D

Nincs jelen

#5198 2015-02-27 15:59

rny
Tag

A gyros! Az nekem annyira betesz, hogy hihetetlen! Akkor is ha minden szósz és csípõs és hagyma nélkül kérem, szerintem ez a furán sült is meg nem is hús az oka

Nincs jelen

#5199 2015-02-27 16:22

pt
Tag

Nem szokott vele gondom lenni, van hogy 2-t megeszek egyszerre szósszal együtt. Most máshol vettem mint szoktam, az utolja volt épp zárás elõtt.....lehet nem volt már frankó. Bár nem fájt a hasam tegnap este, se reggel. A reggeli omlettemet is étvággyal ettem meg. Aztán ledõltem aludni. Felkeltem és egyszer csak nagy csikarás és futás..... cirka 6-7 nagybb lépére van a wc, de ez is ippen össze jött.... Csak úgy robbant ki belõlem minden. Kitolta maga elõtt mindent. A normálisnak induló részben ott volt a tegnapi gyrosban lévõ paradicsom héja, ebbõl gondolom, hogy nem vele lehetett a baj. Inkább  reggeli tojások. De azok meg nem voltak büdösek, zavarosak, mondjuk most a dobozát nézve lejártak 10 napja.....na de falun sincs rajta szavatossági idõ, ezt inkább csak támpontnak veszem. Azt tuti, hogy nem IBS-es hasmars volt.......ismerem a különbséget. Ez az igazi bacis, romlott kaja utáni vizes seggrobbanás :D

Nincs jelen

#5200 2015-02-28 00:36

makkmarci
Tag

pt

Nekem volt ilyen sokszor, sose jöttem rá, hogy mitõl...
Ekkor álltam rá az oregánóolajos/grapefuitcseppes kombóra, ami kb. 3 hónap alatt teljesen kihozott ebbõl, azóta sem volt ilyenem! Szerintem ilyenkor valami túlteng a bélben, aminek nem kéne vagy ilyesmi...

Egy újabb érdekes cikk, antibiotikumokról...

http://www.origo.hu/egeszseg/20150223-a … seget.html

Szerkesztette: makkmarci (2015-02-28 02:21)

Nincs jelen

IBDoktor

Láb