#751 2009-03-02 14:39
- aiolosz
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Leszázalékoltatás
lencsi írta:
Várj csak Aiolosz, azt akarja mondani ez a link, hogy ha beírom a nyugdíjazás évében lévõ átlagkeresetemet, akkor megmondja, mibõl számolják az akárhány %-ot ? Üdv. Lencsi
Kedves Lencsi, lila gozom sincs :(
Miert is...mert engem nem erint, en egy ven futyi vagyok es regota nyogdijas, de vannak itt profik, akik segitenek Neked.
Az en feladatom itt csak a "be_linkeles", hogy akiket erint, azok tudjanak errol. Clio kulon felhivta erre a figyelmem, koszonet ezert Neki.
Nincs jelen
#752 2009-03-02 14:49
- Györgyina
- Tag
Kedves Lencsi! Igen az utlsó év átlagkeresetét ird be az aktuális évhez, ha nem éri el a minimálbér összegét, akkor az abban az évben érvényes minimálbér az irányadó, azt ird. És kiszámítja per-sacc, hogy mennyi a pénz.
Emailt köszönöm.
Szeretetel ölel Györgyina
Nincs jelen
#753 2009-03-02 16:42
- Szuszidi
- Tag
Bocsika hogy bele ütöm a nózim de szerintem ne az utolsó év átlagát írd be hanem azt az átlagot amit a nyugdíj folyósító közölt a határozatban és ott van egy olyan sor hogy "A havi átlagkereset összege" Az mindenkinél más lesz ha nem érné el a minimál bért akkor a jelzi s megkeresed a leszázalékolásod évének megfelelõ minimál bért és azt írod be!
Nincs jelen
#754 2009-03-02 16:54
- Györgyina
- Tag
Szuszidi: köszike, öt pont. jó a válasz.
Nincs jelen
#755 2009-03-03 13:05
- Szuszidi
- Tag
Kedves Lencsi!
Ugye most van neked egy pered ha voltál már rokkant akkor van egy végzésed határozatod amiben szerepel
"A havi átlagkereset összege" ezt alkalmazd. Ha még nincs ilyen papírod akkor várj türelemmel míg megkapod a bírósági határozatot, akkor a nyugdíj folyósító majd újra bekéri a papírokat ami alapján tud számolni de ha már egyszer kiszámolta valamiért csak azt az összeget fogja hozzá csapni amit kerestél az el nem számolt idõben. Na majd akkor kalkulálhatód az összeget. Addig te nem vagy leszázalékolva dolgozhatsz mint "rendes" ember. Persze ha bírsz.
Most nem kell számolnod csak ha a bíróság vissza adja a rokkant státuszodat! 50% alatt nem vagy rokkant. Most jelen állapot szerint csak ezt tudom mondani. De remélem gyorsan döntenek az ügyedrõl!
Nincs jelen
#756 2009-03-03 14:55
- Szuszidi
- Tag
Lencsi jobb szó nem jutott eszembe! Nem céloztam semmire sem!
Nincs jelen
#757 2009-03-03 20:52
- Edith
- Tag
sziasztok!azt szeretném tõletek megkérdezni,hogy fellebbezzek-e a munkaügyi bírósághoz,mivel I fokon 50%,IIfokon50% és rehabilitálhatónak találtak?Én mindenesetre beadtam a rehabra a papírokat,mert március 1-tõl megvonták a rokkantnyugdíjat,így ellátás nélkül maradtam volna.Igaz még nem jött meg a IIfokunak az eredménye de a munkaügyis ott megmondta,hogy 50% és rehabilitálható.Amunkaügyistõl kérdeztem hogy milyen munkát adnának/colitisesvagyok 20 éve/azt mondta hogy semilyet valószinü.Segítsetek nekem ,ha van valakinek ezzel kapcsolatban tapasztalata,vagy tanácsa írja meg legyenszives!tudom,hogy max.3évig adják a rehab járadékot,ez rendben van értem,emmiatt nem izgulok,csak a fellebbezés idõhöz van kötve,és igazából most nem tudom mit tegyek.Menjek-e bíróságra,vagy ne ezt nem tudom eldönteni,és mire megjön a válasz tisztába szeretnék lenni a dologgal.
Nincs jelen
#758 2009-03-04 04:53
- Szuszidi
- Tag
Kedves Edith!
Tedd mérlegre a mivel jársz jobban.
Nagyon jó a kérdésed, nem tudom mit tegyél ugye a rehab 3 évig jár de úgy emlékszem hogy több mint a nyugdíj igaz adózik is, s ha a 3. év végére nem találsz munkát vissza kell hogy helyezzenek nyugdíjba. Ha a munkaügyis szerint nincs munka akkor elküldenek tanulni amit te válasszál amihez kedved van azért nem árt ha van még valami papírod. Mondjuk weblap szerkesztés azt otthon is lehet csinálni. Mivel jan01 töl van a rehab bevezetve így még semmi infó szerintem arról hogy mi a jobb én a fentebb leírtak szerint jártam volna el ha kitesznek rehabra.
De te döntesz tényleg nincs még elég infó ki jár jobban.
Nincs jelen
#759 2009-03-09 19:40
- nori
- Tag
Pontosítani szeretnék azok kedvéért akik majd olvassák ezt a topikot saját gondjuk miatt és nem akarom,hogy félreértsék amit írtam.
Jobban elmélyedve a végzésemben amit kaptam a rokkantsági bizottságtól,én nem nyugdíjat hanem járadékot fogok kapni (eddig csak paír jött,pénz még nem) amiért nem eddig bejelentett munkaviszonyom,valószínûleg ezért kisebb az összeg mint ahogy mindenki jósolta és várta.
A r.nyugdíjasok kisebb százalékkal is többet kapnak.
Ennyit szerettem volna,boccs ha tévinfókért!
Nincs jelen
#760 2009-03-09 20:06
- Lisa
- Tag
Nori ez a szívás az biztos én is detto így vagyok rokkantsági járadék 100% minimális összegért nuku 13 havi nyugdíj megmi egy más :( de viszonlag állandó és mellette lehet melózni bizonyos órában..ez azért eléggé nagy elõny.
Nekem semmi bedolgozott munkaidõ 18 évesen "kezdtem" a nyugdíjat ami járadék.
Szóval hasonló :(
Nincs jelen
#761 2009-03-09 20:41
- aiolosz
- Tag
Lisa írta:
Nori ez a szívás az biztos én is detto így vagyok rokkantsági járadék 100% minimális összegért nuku 13 havi nyugdíj megmi egy más :( de viszonlag állandó és mellette lehet melózni bizonyos órában..ez azért eléggé nagy elõny.
Nekem semmi bedolgozott munkaidõ 18 évesen "kezdtem" a nyugdíjat ami járadék.
Szóval hasonló :(
Kislanyok, szomoru, de jobban jarnatok, ha Svedorszagban rehabos drogosok lennetek...legalabb is anyagilag :(
Nincs jelen
#762 2009-03-11 11:45
- nori
- Tag
Ugyan ok mennyit kapnak,pár száz eurot biztos...
Nincs jelen
#763 2009-03-11 12:42
- Györgyina
- Tag
Nórikám: nagyon örülök Neked, ahányszor csak irsz. Hát a pénz kevés, de az egészségedünk a fõ dolgog és akkor majd halálra keressük magunkat, ha jobban leszünk. Csak egyél kicsi Angyalom. És legyetek boldogok az új házban,
aki Téged tisztel és szeret Györgyina
Nincs jelen
#764 2009-03-11 16:01
- nori
- Tag
Nem vagyok anyagias,tényleg nem a pénz az életem..csak olyankor fontos ha a mindennapi szükségletek már gondot okoznak..ez most minden fillér számít,nem a ház miatt,mert egy festés várhat de mikor pl.anyu hónapokig nam kap vagy csak fél fizut akkor már gáz..de gondolom nem mondtam újat,te se most kezdted az élet iskoláját,biztosan voltak hasonló,esetleg sokkal nehezebb idõszakok is..de helyre kerülnek a dolgok,bízom benne!!!!
Nincs jelen
#765 2009-03-11 16:46
- Györgyina
- Tag
Nórikám: senki sem mondta, hogy anyagias vagy. Igen mindenkinek kell a pénz. Ha hiszed, ha nem nekem sincs. Csak vigasztalni szerettelek volna, mert segiteni nem tudok másképp.
szeretettel: Györgyina
Nincs jelen
#766 2009-03-12 13:05
- iceflower
- Tag
Sziasztok! 48 éves vagyok egyéni vállalkozó. Jelenleg táppénzen vagyok most szeretném beadni a leszázalékolási kérelmemet. Elég sok betegségem van. Segitséget szeretnék tõletek kérni, a rehabilitációs járadék kérdésében.
Vagyis, szeretném tudni,hogy ha a leszázalékoló bizottság ezt javasolja számomra,akkor nekem még ezt meg kell igényelnem? És ha igen ezt még egy másik bizottság megvétózhatja, vagy nem? Bocsi,ha nagy butaságot kérdeztem,de nem vagyok jártas ebben a témában. Segitségeteket elõre is köszönöm!
Nincs jelen
#767 2009-03-12 15:45
- Györgyina
- Tag
Szia Leirhatatlan Nevû! Ha rehabjáradékot kapsz a leszázalékolásnál annak ott helyben lesz egy illetõ, aki személyes tanácsot és utbaizaítást ad az ellátásról és annak igénybevételérõll. Õ elvileg egy munkaügyi szakember. Add be a kérelmed, hallgasd meg mit mond és ha még kérdésed van, ird ide. Segitünk.
Üdövzlettel: Györgyina
Nincs jelen
#768 2009-03-13 20:11
- Kenya
- Tag
Sziasztok !Szerdán voltam bizottság elõtt.Nem ajánlottak rehabra mivel egyéni vállalkozó vagyok.Várom az eredményt.
Üdv. mindenkinek:Kenya
Nincs jelen
#769 2009-03-17 23:54
- Tami
- Tag
Sziasztok!
A háziorvos megcsinálta mára a papírt a leszázalékoláshoz.
Kitöltött valami nyomtatványt, amit valami oepes felülvizsgáló is aláírt.
Minden zárómat (mind a hetet) lemásoltam, Ct-ket, szövettanokat, vérvizsgálatokat, illetve az elmúlt kb 5 év ambuláns lapjait is, minden kórházból ahol jártam.
Kell még valami? Kérnek még valamit? Ma feladtam már a levelet, csak hogy számíthatok e még valami pótlásra?
Köszi elõre is!
Tami
Nincs jelen
#770 2009-03-19 12:34
- tomekkk
- Tag
Szasztok!
Én márc. 25-én megyek másodfokra, mivel megfellebbeztem az I. fokot. Közben történt egy gyomortükrözés,ahol is megállapították hogy a Crohn "szépen" támadja a gyomromat. Most valszeg bevonnak egy új gyógyszerprogiba (másik topicba írtam róla) meg készült egy gasztros vélemény miszerint az állapotom valóban súlyosbodott....
sztetek mire számítsak? azt szeretném ha megkapnám a "nem rehabilitálhatót" van rá esélyem?? Üdv:T.
Nincs jelen
#771 2009-03-19 12:46
- nori
- Tag
Tomekk,
én nem vagyok nagy spíler az ügyben de mivel állapot rosszabbodás áll fenn esélyed növekedett,hogy nem akarjonak rehbilitálni,legalábbis nem jelenleg,de ezt majd meg kommentalják a tõlem tapasztaltabbak is..minden esetre fogjuk a csipiszt és jelentekezz mit mondtak vagy legalábbis mire számítasz a félmondatokból,kifejezéseikbõl:)
Nincs jelen
#772 2009-03-19 16:28
- Marthuska
- Tag
Szia Tomekkk!
Szerintem van rá esélyed, fõleg, hogy viszed az újabb vizsgálati eredményt is!
Szerkesztette: Marthuska (2009-03-19 16:29)
Nincs jelen
#773 2009-03-25 07:46
- Bonnye
- Tag
Sziasztok!
Györgyina és még aki ért ezekhez az ügyekhez.
24-én voltam a II.fokún, elõzményem, hogy januárban visszavettek 67-rõl, 52 %-ra, fellebbeztem. Most is ugyan az a helyzet volt, csak több dokival. Miért lebbeztem fel, miért nem fogadtam el a I.fokú levelét? Fõleg erre mentek rá. Közben a szokásos kérdéskör, pedig vittem az állapotrosszabbodásról - vérkép és gasztros doki - a papírt. A korom miatt nem tud velem mást tenni, mert fiatal vagyok a teljes leszázalékoláshoz, ezt így szó szerint mondta a dokinõ. Szóval tuti visszatettek rehabra, annyit még hallottam, hogy nem teljes, hanem idõkorláthoz nem kötött munkára javasoltak.
Szerintetek ez mit jelent? Munkanélküli irodába vagy a perre menjek? Ilyen az álommunka?
Szerintetek ez mit jelent? Ezután mit csinálhatok? Menjek perre vagy a munkanélküli hivatalba?
Nincs jelen
#774 2009-03-25 11:58
- nori
- Tag
Nekem ez annyira komplikált hogy csak tátom a számat,okosat mondani,segíteni sajnos nem tudok..minden esetre néha az az érzésem hogy arra mennek,hogy teljesen össze zavarjanak,ne is tudj mit kezdeni a döntéseikkel :(
Lenne nekem is egy kérdésem,
mikortól kezdik folyosítani a megítélt juttatást,ha már a végzést is kiküldték másfél hónapja? Kezdek attól tartani,hogy rosszul írtuk be a bank számlaszámot vagy ilyesmi,mert szerintem már kellenne,hogy folyosítsák..vagy én vagyok a türelmetlen?
Nincs jelen
#775 2009-03-25 12:12
- Robur
- Admin (Crohn)
- Hely: Bp
- Regisztrálva: 2004-01-05
- Írások: 645
Sziasztok,
Györgyina kezdeményezése ide tartozik:
Egyetértek azzal és támogatom, hogy törvénymódosítási kérelmet nyújtsunk be
a 2007. évi LXXXIV. törvény 3. § b. pontjához, ami a rehabilitációs járadékról rendelkezik,
hogy a Crohn és colitises betegeket vegyék ki a rehabilitálható betegek listájából.
http://crohn-colitis.hu/kerdoiv-090325/
Nincs jelen
#776 2009-03-25 13:50
- aiolosz
- Tag
Clio hivta fel erre a cikkre a figyelmünket:
Mennyit dolgozhat a rokkantnyugdíjas ?
Nincs jelen
#777 2009-03-25 14:45
- én
- Tag
Hát vau-vau. Kutya legyek, ha értem fõleg a végét a cikknek! Akkor most csak a III. rokkantsági csoportba tartozók dolgozhatnak? És mi a kereset korlátozás? Aki érte, az segítsen ki legyen szíves! Köszönöm!
Nincs jelen
#778 2009-03-25 15:52
- Györgyina
- Tag
Én: én jó leszek? Mert akkor telcsin elmondom Neked.
Nincs jelen
#779 2009-03-25 16:07
- Szuszidi
- Tag
Tessék e két segéd eszközt használni és szerintem minden világos lesz.
TÁJÉKOZTATÓ a rokkantsági nyugdíj melletti munkavégzés szabályairól
Számolás
Nincs jelen
#780 2009-03-27 13:45
- virágom
- Tag
Tomekk
Nem írtál mi volt a munkaképesség csökkenõ bizottság elõtt, mi volt a tapasztalatod, hogyan viselkedtek veled?
Nincs jelen
#781 2009-03-27 14:19
- Tami
- Tag
Sziasztok!
A nyugdíjfolyósító miután megkapta az orvosomtól a papírt (beutelót vagy mit)
küldött nekem 1 nyilatkozatot, meg 1 nyomtatványt, illetve egy kísérõlevéllel, hogy még mi kell.
Kérdés: elég most a két papírt visszaküldeni, hogy reagáljanak az orvosi vizsgálat idõpontjával, és elég utána elküldeni a szolgálati idõre vonatkozó papírokat, hisz akkor kb van 1 hónapom összeszedi azokat.
Vagy mindet együtt kell visszaküldeni és csak utána adnak idõpontot?
Azért kérdem, mert pl 5 vagy 6 éve diákmunkám is volt és mire utána járok pontosan mettõl meddig,
stb hát nem 1-2 nap + a fõsulira is be kell mennem a T.O-ra.
Mert ha ezek ráérnek 1 hét múlva postázni akkor a két nyilatkozatot ma feladom, és õk intézkedhetnek az orvos miatt.
Remélem érthetõ volt, sorry ha nem...
Köszi a segítséget
tam
Nincs jelen
#782 2009-03-27 15:23
- Györgyina
- Tag
Kedves Tami! Elég a két nyomtatvány. A szolgálat idõ ráér még.
Sok sikert kivánok
Nincs jelen
#783 2009-03-28 10:26
- Tami
- Tag
Köszönöm a gyors választ!
Aranyos vagy!
Meglátjuk, bár elgondolkodom, hogy milyen szempontokat néznek.
Nekem pl a fõsuli után 2007. 08.01-tõl van munkaviszonyom.
Azóta 10 hónapot voltam táppénzen, a mûtétek miatt, és még most is ott vagyok, még kb 1 hónapig.
Ez nekik nem éri meg, hisz ha utána számolunk, hogy mennyi járulékot, nyugdíjpénztári tagságot fizettem stb.
Nem tudom ilyen szempontokat figyelembe vesznek e.
Bárcsak ne kellene ez, bárcsak dolgozhatnék úgy mint bárki más, de nem megy. Olyan gyorsan elfáradok, na meg a mosdóba rohangálás. Nem magyarázkodhatok minden ügyfélnek, így is volt már 1-2 kellemetlen dolog.
Közel van a mosdó az ügyféltérhez :-) már csak nevetek rajta, pedig sírni kéne, de sírtam már eleget.
Nem ez volt életem álma, hogy 24 évesen ez lesz. De ez van, nem tudok mit tenni.
Na kicsit lelkiztem, sorry de kijött.
Köszi még 1x
Jó hétvégét nektek!
Nincs jelen
#784 2009-03-28 10:34
- Györgyina
- Tag
Tami szivesen a választ. És ez a hely, ahol nem szégyenlelkizni, sõt. Azért vagyunk itt, hogy egymást erõsitsük. És ha még van moddanivalód, mond csak nyugdotan, itt bárki megzuhanhat és kap vigaszt valakitõl.
Fel a fejjel Kicsim, mi sem errõl álmodtunk. És látod, mégis megvagyunk. Szép és boldog napot Neked.
Nincs jelen
#785 2009-03-28 11:54
- Tami
- Tag
Köszönöm....
Nincs jelen
#786 2009-03-29 20:11
- Szuszidi
- Tag
Pár jogszabály! ONYF honlapjáról van másolva.
Ki jogosult rokkantsági nyugdíjra?
Az, akinek egészségkárosodása
* 79 százalékot meghaladó mértékû, vagy
* 50-79 százalékos mértékû, ezzel összefüggésben a jelenlegi vagy az egészségkárosodását megelõzõ munkakörében, illetve a képzettségének megfelelõ más munkakörben való foglalkoztatásra rehabilitáció nélkül nem alkalmas, azonban a rehabilitációs szakértõi szerv szakvéleménye alapján rehabilitációja nem javasolt, és
* az életkorára elõírt szolgálati idõvel rendelkezik, és
* keresõ tevékenységet nem folytat, vagy keresete, jövedelme legalább 30 százalékkal alacsonyabb az egészségkárosodást megelõzõ négy naptári hónapra vonatkozó keresete, jövedelme havi átlagánál, és
* táppénzben, baleseti táppénzben nem részesül.
Tehát a rokkantsági nyugdíjra jogosultsághoz az orvosi, és a jogi feltételeknek egyaránt meg kell felelni.
Kinek nem jár rokkantsági nyugdíj?
Nem kaphat rokkantsági nyugdíjat az, aki öregségi, elõrehozott öregségi, baleseti rokkantsági nyugdíjban részesül, továbbá az sem, aki egészségkárosodását szándékosan okozta.
Nem állapítható meg rokkantsági nyugdíj annak sem, aki az igénybejelentés idõpontjában a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte, kivéve, ha öregségi nyugdíjra korkedvezmény címén jogosult, vagy rokkantsági nyugdíjra jogosultsága feléledt.
Mely szerv véleményezi a rokkantságot/egészségkárosodást?
Az egészségkárosodás mértékét és a rehabilitálhatóságot az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértõi Intézet (a továbbiakban: ORSZI) állapítja meg.
Mit jelent az, hogy valaki I., II. vagy III. csoportba tartozó rokkant?
A III. rokkantsági csoportba tartozik az, akinek egészségkárosodása 50-79 százalékos mértékû.
A II. rokkantsági csoportba tartozik az, akinek egészségkárosodása 79 százalékot meghaladó mértékû, de mások gondozására nem szorul.
Az I. rokkantsági csoportba az tartozik, akinek egészségkárosodása 79 százalékot meghaladó mértékû, és mások gondozására szorul.
Milyen tényezõk befolyásolják a rokkantsági nyugdíj összegét?
A rokkantsági nyugdíj összege a nyugdíj alapjául szolgáló átlagkeresettõl, és a szolgálati idõ alapján meghatározott mértéktõl függ.
A mérték alakulását befolyásolja a megrokkanás idõpontjában betöltött életkor, és a kérelmezõ egészségkárosodásának mértéke, vagyis az, hogy hányadik csoportba tartozó rokkant.
Hogyan alakul a rokkantsági nyugdíj összege, ha a nyugdíjigénylõ magánnyugdíj-pénztárnak is tagja?
Ha a nyugdíjigénylõ magánnyugdíjpénztár tagjaként tagdíjat is fizetett, és nem kérte a tagdíj összegének a Nyugdíjbiztosítási Alaphoz történõ átutalását, a kiszámított rokkantsági nyugdíjának 75 százalékát lehet részére társadalombiztosítási rokkantsági nyugdíjként megállapítani.
Ha a nyugdíjigénylõ nyugdíjazásakor, vagy már azt megelõzõen is saját döntése alapján kérte az egyéni számláján lévõ összegnek a Nyugdíjbiztosítási Alaphoz történõ átutalását, a rokkantsági nyugdíjának összegét úgy kell megállapítani, mintha biztosítási idejének teljes tartama alatt kizárólag a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben fizette volna a nyugdíjjárulékot. A visszalépés bejelentését a nyugdíjigénylõnek a magánnyugdíj pénztár igazolásával kell bizonyítania. A visszalépés az igénybejelentéssel egyidejûleg, de legkésõbb a nyugdíjigény elbírálása tárgyában hozott elsõ fokú határozat kézhezvételét követõ 30 napon belül kezdeményezhetõ.
Állapotváltozást kinek kell bejelentenie, és milyen esetben változik a nyugdíj összege?
Az egészségi állapotában bekövetkezõ változást a nyugdíjasnak kell bejelentenie a lakóhelye szerint illetékes regionális nyugdíjbiztosítási igazgatóságnál.
Amennyiben az ORSZI olyan mértékû állapotváltozást (javulást vagy rosszabbodást) állapít meg, amely alapján a nyugdíjas más rokkantsági csoportba kerül, a nyugdíj összegét is módosítani kell. A módosítás alapja: a rokkantsági nyugdíjast az állapotváltozás idõpontjában megilletõ nyugdíj összege.
Átmeneti rendelkezések szerint, annak az egészségkárosodást szenvedett személynek, aki 2011. december 31-éig a rá irányadó nyugdíjkorhatárt 10 éven belül eléri, és a rehabilitációs járadékra megállapított jogosultsági feltételeknek megfelel,
* 2007. december 31-ét követõen benyújtott igénybejelentés esetén, valamint
* 2007. december 31-én rokkantsági nyugdíjban részesülõ személy esedékes felülvizsgálata során
kérelmére rokkantsági nyugdíjat kell megállapítani.
Mikor szûnik meg a rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjra jogosultság keresõtevékenység folytatása miatt?
Keresõtevékenység folytatása esetén abban az esetben szûnik meg a rokkantsági nyugdíjra jogosultság, ha a nyugdíjas hat egymást követõ hónapra vonatkozó - a személyi jövedelemadóval és az egyéni járulékokkal csökkentett - keresetének havi átlaga meghaladja a rokkantsági nyugdíj alapját képezõ havi átlagkereset összegének 90 %-át, illetve annak a megállapítást követõen a rendszeres nyugdíjemelések mértékével növelt összegét, de legalább a mindenkori kötelezõ legkisebb munkabér (minimálbér) összegét.
A vizsgálat során a hat egymást követõ hónap alatt elért kereseteket, jövedelmeket havonta kell a személyi jövedelemadóval és a járulékokkal csökkenteni, majd ezek átlagát kell a rokkantsági nyugdíj megszûnésének elbírálásakor figyelembe venni. A rokkantsági nyugdíjra való jogosultság tehát nem szûnik meg, ha a keresõ tevékenység egymást követõen hat hónapon át nem áll fenn.
A rokkantsági nyugdíj alapját képezõ átlagkereset kilencven százalékának növelése során azokat a rendszeres nyugdíjemeléseket kell figyelembe venni, amelyek a nyugdíjas számára folyósított rokkantsági nyugdíjra is vonatkoztak.
Ha a rokkantsági nyugdíjban részesülõ személy egyéni vállalkozói tevékenységet folytat, és a nyugdíja keresõtevékenység miatti megszüntetésének feltételei bekövetkeznek, köteles azt tizenöt napon belül - a nyugdíjfolyósítás törzsszámára hivatkozással - bejelenteni a nyugdíjfolyósító szervnek.
2009-tõl ezt a rendelkezést minden a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt el nem érõ III. rokkantsági csoportba tartozó rokkantsági nyugdíjasra alkalmazni kell, függetlenül attól, hogy az ellátást mikor állapították meg.
Amennyiben a rokkantsági nyugdíjas foglalkoztatására, a foglalkoztatására irányuló jogviszony létesítéséhez szükséges jognyilatkozat hiányában kerül sor, a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv soron kívüli felülvizsgálatot rendel el. Ennek keretében el kell végezni az érintett személy komplex minõsítését. A felülvizsgálat idõtartamára fel kell függeszteni a rokkantsági nyugdíj folyósítását. Amennyiben a felülvizsgálat során megállapítható, hogy a jogosultsági feltételek továbbra is fennállnak, a rokkantsági nyugdíjat a felfüggesztés idõpontjától kezdõdõen folyósítani kell. A jogosultsági feltételek hiányában a rokkantsági nyugdíjat meg kell szüntetni.
A nyugdíjasra irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltése hónapjának elsõ napjától a rokkantsági nyugdíjat a rokkantság megszûnésére vagy a nyugdíjasként elért kereset összegére tekintettel megszüntetni nem lehet.
Mikor éled fel a rokkantsági nyugdíjjogosultság?
A rokkantsági nyugdíjra jogosultság a szolgálati idõ tartamától függetlenül feléled, ha a jogosultság egyéb feltételei (orvosi, jogi) a nyugdíj megszüntetését követõ öt éven belül újra bekövetkeznek. Feléledés esetén a jogosultat a nyugdíj megszüntetését követõ emelések, kiegészítések is megilletik. Természetesen a rokkantsági csoport változása a nyugdíj mértékét módosíthatja.
Amennyiben az igénylõ a jogosultság egyéb feltételeinek ismételt bekövetkezésékor az öregségi nyugdíjra jogosító életkort még nem töltötte be, feléledés helyett kérheti rokkantsági nyugdíjának új igényként történõ elbírálását.
Hol terjeszthetõ elõ a rokkantsági nyugdíj iránti kérelem?
A rokkantsági nyugdíjjogosultság elismerése, illetve rokkantsági nyugdíj megállapítása iránti igényt az erre a célra rendszeresített ONYF. 3515-270/D. jelû igénybejelentõ lapon, valamint az ONYF3515-278. számú NYILATKOZAT kitöltésével a kérelmezõ a lakóhelye szerint illetékes regionális nyugdíjbiztosítási igazgatási szervnél nyújthatja be, személyesen vagy postai úton. Az igénybejelentéskor a kérelmezõnek csatolnia kell
* az egészségi állapotára, gyógykezelésére, rehabilitációjára vonatkozó összefoglaló adatokat tartalmazó, a házi orvostól, kezelõorvostól beszerezhetõ véleményt („Beutaló")
* az egészségügyi ellátásról szóló zárójelentés(eke)t, ha korábban ilyen ellátás(ok)ban részesült,
* amennyiben az igény elõterjesztésekor foglalkoztatott, a foglalkozás-egészségügyi alapszolgáltatás orvosának (üzemorvosnak) tájékoztatóját a munkaköri feladatairól, a munkavégzés körülményeirõl, kockázati viszonyairól, arról, hogy egészségi állapota alapján jelenlegi munkakörében továbbfoglalkoztatható-e.
A nyugdíjigény elektronikus úton is elõterjeszthetõ. Az elektronikus ügyintézéssel kapcsolatos további információkat külön tájékoztató tartalmazza.
Jogszabályok: 1997. évi LXXXI. törvény 23-31. 36/A-36/D.§
168/1997.(X. 6.) Korm. rendelet 18/A-25. §-a
2009-02-09 15:11
Nincs jelen
#787 2009-03-30 07:20
- tomekkk
- Tag
Sziasztok! Bocsi hogy csak most, de sûrû volt a múlt hetem.
Szal az volt hogy ugynazt eljátszották mint a múltkor, csak persze egy másik doki. De nem volt(ak) velem bunkók, inkább higgadtak korrektek voltak. Nem kértek mellébeszélést, el kellett mondanom kerek-perec hogy mi van velem, mik a panaszaim. Meg is vizsgáltak jóval alaposabban mint az I. fokon, (ki is szúrták hogy melózok, látták a kezemen hogy egy kicsit kérges ) kérdezte a doki hogy mit melózom, s montam hogy ház körüli munka, állatok, szülõknek segítek stb... vagy elhitte vagy nem, nem tudom. Utána megint egy munkaügyi elõadó osztotta az észt, azt monta hogy ha rehabot kapok valószínleg megint, akkor be kell adnom a kérelmet s 3 havonta kellene a munkaügyi hivatalba járnom, de azt is monta hogy valószínüleg úgysincs munka.Meg ha esetleg lenne is akkor sem kötelezõ elvállalnom. Úgyhogy egyelõre itt tartok, várom a határozatot. Üdv: T.
Szerkesztette: tomekkk (2009-03-30 07:21)
Nincs jelen
#788 2009-03-30 07:26
- Györgyina
- Tag
Tomekk: semmi izgi. Bármi lesz is a határozat, a helyzet változatlan. Bár azt látom, nem izgulod szét magad.
Legfeljebb egy kicsit több pénzt kapsz, mint rehabos. Csak ennyi. Jó egészséget kivánok.
Nincs jelen
#789 2009-03-30 10:18
- tomekkk
- Tag
Valóban nem izgulom szét magam, ugyanis az van hogy én tényleg dög vagyok mostanában,kamuznom sem kell,(ja? 51 kg voltam a II.fokon a 176 cm-hez ez azért mindent megmagyaráz!) Csak az a kérdés hogy menjek-e bíróság elé a vélt igazamért, vagy pedig legyek rehabos? Ha bíróság elé megyek akkor addíg nem kapok nyögdíjat. Úgyhogy egyelõre figyelek tudakozódom, de mondjuk ez a rehab dolog nekem nem tetszik, mert ha jobban lennék, akkor tudnék magamnak nyugdíj melletti melót rendezni, de ebben az állapotban,bizonytalanra nincs kedvem belevágni.
Nincs jelen
#790 2009-03-30 10:34
- Györgyina
- Tag
Tomekk: nyugdotan menj rehabra. Ugyanis semmi jelentõssége nincs. Már mint gyakorlatban. Per nem jó, mert tényleg addig nemkapsz ellátást és a kimenetele pedig általában bizonytalan. Én nem mennék. De mindenki maga dönti el. És ha bukod, perköltség.
Légyszives szavazz a törvénymódositásra ha úgy gondolod.
Pusz és cupp
Nincs jelen
#791 2009-03-30 10:44
- tomekkk
- Tag
thx a tanácsot fogok szavazni!
Nincs jelen
#792 2009-03-30 12:49
- Szuszidi
- Tag
Tomekkk el ne feledd a rehab járulék köteles nem tudom már csökkentve adják vagy majd neked kell vonogatni a lét, de szerintem járulék csökkentve adják majd. Szóval ne örülj ha azt mondják hogy 70 mert - járulék! (franc a pofájukba).
Nincs jelen
#793 2009-03-30 13:24
- Györgyina
- Tag
Kedves Barátaim! A rehab járadékot tényleg járulékfizetés és adólevonás terheli, viszont szolgálati idõnek számít. És mivel nagyobb az összege, mint a rokinyugdijnak. Ezért kb. egyforma az összeg.
A levonandókat pedig autómatikusan vonják, mint a fizetésbõl. Tehát amit kézhez kaptok, az a tietek.
Pusszantás
Nincs jelen
#794 2009-03-31 14:00
- tomekkk
- Tag
majd annak függvényében gondolkodom a hogyan tovább-on hogy most mennyit kapok? idáig megvolt az 54%-om, de viszont most hogy voltam a II. fokon, ott meg az volt hogy vittem papírt miszerint az állapotom rosszabb lett. Most tulképp a doki jóindulatára vagyok bízva,hogy ezt figyelembe veszi-e vagy sem (sztem sz...ik rá ).
De ha iilyen macerás akkor lehet hogy nem fellebbezek, egyébként most 50025 Ft a nyugdíjam akkor mennyi nettót fogok kapni? Kb 60 at s abból jön le az adó meg a járulék? vagy mi?
Nincs jelen
#795 2009-03-31 15:42
- Györgyina
- Tag
tomekk: jól gondolod. Igen többet kapsz bruttó, és abból jön le a levonás. Tehát, amin irtam kb. ugyannyi lesz a kézhezkapott mint eddig.
Nincs jelen
#796 2009-03-31 19:40
- zozo
- Tag
Sziasztok!
Tanácsot,segítséget szeretnék kérni,ugyanis nem tudom,mitévõ legyek.Lassan 6 éve munkanélküli vagyok.18 év munkaviszonnyal rendelkezem,ebbõl 9 év korkedvezményre jogosító munkakör(autóbuszvezetõ voltam 9 évig).Tavaly júliusban kérvényeztem az önkormányzatnál a rendszeres szociális segély folyósítását,amit meg is állapítottak számomra.Most,hogy bevezették ezt az "Út a munkához" programot, a szociális segélyt átváltoztatták rendelkezésre állási támogatássá.A hónap elején a munkaügyi központ kiközvetített-közcélú munka címén-közterületi segédmunkásnak(árokásás,utcaseprés,járdaépítés stb.),amit nem fogadtam el.A közvetítõ lapra ráírtam,hogy egészségi-fizikai állapotomnak,valamint képzettségemnek(4 szakmával rendelkezem)nem megfelelõ a felajánlott munkakör.Visszavittem a papírt a munkaügyi központba,ahol az ügyintézõnek nem tetszett,hogy visszautasítottam a felajánlott munkát.Onnan elküldött az önkormányzathoz,ahol az ügyintézõ azt tanácsolta,hogy ezzel a betegséggel százalékoltassam le magam vagy vállaljam el a kiközvetített munkát,mert a munkába állás elõtt úgyis alkalmassági vizsgálatnak vetnek alá.Mondjam el az ott vizsgáló orvosnak a betegségemet,aki talán alkalmatlanná nyilvánít.De mi van,ha nem?A törvény azt írja elõ,hogy aki rendelkezésre állási támogatásban részesül,köteles a képzettségénél eggyel alacsonyabb szintû munkát is elvállalni.Mivel csak szakmunkás végzettségem van,így a segédmunkát is el mellene fogadnom.Krónikus betegségben szenvedek és a törvényben az is benne van,hogy csak akkor minõsül megfelelõnek a felajánlott munkahely,ha egészségi állapota szerint az álláskeresõ a munka elvégzésére alkalmas.Én fizikai munkát nem tudok végezni.A colitis mellett gyakran csípõizületi fájdalmaim vannak,hátam,lábaim fájnak.Felszívódási zavarom is van(de nem tudom szedni az emésztõenzimeket,mert allergiás vagyok rájuk),laktózérzékeny vagyok,emiatt táplálkozásom nem kielégítõ,lefogytam,rossz a fizikai állapotom,folyamatos hasi fájdalmaim vannak,amivel az orvosom sem tud mit kezdeni.Sok gyógyszert nem is tudok szedni,amit kellene(laktóz).Leleteim nem az állapotomat tükrözik,eredményeim elég jók.Szerintetek mit lehet itt tenni?Érdemes-e elkezdenem a leszázalékolásomat vagy van valami mód arra,hogy ne közvetítsenek ki ilyen jellegû fizikai munkákra?Ha elindítom a leszázalékoltatást,mennyi esélyem lehet így?
Válaszaitokat elõre is köszönöm!
Nincs jelen
#797 2009-03-31 20:14
- Szuszidi
- Tag
Zozo!
Nincs más hátra mint az elõre. Fogadd el a munkát de gyorsan csináltassál vér vételt hogy legyen friss leleted, azt a ottani orvosnak mond el hogy megy a hasad mint a víz, ugye az utcán vagytok így nem megoldott a higiéniás problémáid lekezelése az a wc.
Ennek hatni kell ha rákérdez napi hányszor mész wc mond 10-18 -at. Ha nem hat és alkalmasnak talál menj el egy nap dolgozni lássa a munka vezetõ hogy nem vagy jól nem bírod a munkát másnap irány a házi orvos, vagy kérj felülvizsgálatot a munka alkalmasságis orvos határozata ellen ha nem fogadja el.
Nem tudom ez ördögi kör de reménykedj hogy elfogadja vigyél neki pár leletet.
Sok sikert.
Nincs jelen
#798 2009-04-01 13:30
- én
- Tag
Szeretnék tõletek kérdezni.
1. Mik a tapasztalataitok? A crohn és colitis-es betegeket inkább rokkant nyugdíjba küldik, vagy inkább rehabilitációra? Hány százalékot szoktak megadni mondjuk egy középsúlyos betegnél.
2. Mit lehet arról tudni a leszázalékolás jövõbeni megszogorításáról?
Köszi!
Nincs jelen
#799 2009-04-01 15:39
- virágom
- Tag
Én!
Saját véleményemet tudom csak leírni sok függ attól milyen hozzá állású a vizsgáló orvos van benne egy kis megértés jóindulat vagy elfásult beleunt aki a betegség mögött nem látja az embert. Meglátásom szerint figyelembe veszik azt is, hogy volt e valaki mûtve ha igen milyen mûtét volt (persze a crohn vagy colitisel kapcsolatban) és hányszor? A jelenlegi helyzetben az élet minden területén megszorításra lehet számítani így szerintem a leszázalékolás területén is akit tudnak rehabilitálnak függetlenül attól tud e dolgozni vagy sem.
Nincs jelen
#800 2009-04-01 16:11
- Györgyina
- Tag
zozo: nemkell izgulni. A munkalakamassági orvos a leleteid alapján nem mer alkalmasnak nyilvánitani. Ugyanis ha elmondod elég képletesen, hogy mi a bajod, akkor megijed, ugyanis ezek az orovosok általában nem ismerik a mi betegségünket ugy kb. fogalmuk nincs. És senki sem kockáztatja, hogy rosszullégy az utcán és mentõt kellejen hivni Hozzád, mert akkor az orvos repül. Tehát ici-pici annak a kockázata, hogy alkalmas vagy. Lehet az alkalmassági orovos éppen eredetileg ortopédus volt. Ha mégis megkockáztatná elsõ nap légy rosszul, de elég látvényosan. És noproblém. Természetesen akartál dolgozni, de hát ki tehet arról, ha ilyen rosszul vagy. És ha mentõt akarnak hivni, hagyd. Legalább lesz egy papirod.
És haladéktalanul jelentsd be a rokkantási nyugdij igényedet, ahogy Lencsi irta. Mert ez igy nem állapot.
Lencsikém: én tudomásom szerint nincs objektiv mércéje a betegség %-ának. Én is mindig ezt hiányolom, de eddig még nem sikerült rátalálni, szigorú orovosi titok. Ha nem a bõrûnkre menne jót kacagnék. Még esetleg az mûsort megérne az OOSZI VEZETÕJÉNÉL a tudakozódás, én még ott nem voltam. De minden egyéb helyet már próbáltam, hogy megtudjam mi a mérce.
Én: a kérdésed jogos. De válasz nincs. Mert a fentiek miatt nincs objektiv mérce, tehát itt mindenki a saját tapasztalatát irhatja le. Én is leirhatnám az én 28 éves tapasztalatom, de szerintem az is csak a véletlen mûve. Nem általános.
A jövõben pedig a nyugdijkorhatárt emelni fogják. Ez szinte biztos. Valószinûleg férfi-nõ egységesn 65 év lesz az öregségi korhatár.
Nincs jelen